Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

04.10.2012.

POZIV NA PROTESTE ZBOG SRAMOTNOG ZATVARANjA MUZEJA

Poziv na protest zbog sramotnog zatvaranja muzeja

image

SARAJEVO - Povodom zatvaranja Zemaljskog muzeja BiH, direkcija Internacionalnog teatarskog festival MESS upućuje javnosti otvoreno pismo u znak podrške svim kulturnim radnicima i djelatnicima koji su direktno pogođeni višegodišnjom nebrigom o institucijama kulture od značaja za državu Bosnu i Hercegovinu.

“U trenutku kada je na scenama Sarajeva, Zenica, Visokog i Goražda pet stotina umjetnika i umjetnica iz 20 zemalja širom svijeta, duboko nas pogađa i pred našim gostima sramoti činjenica da se muzej koji čuva identitet naše zemlje, Bosne i Hercegovine, nakon 125 godina zatvara.

Direkcija Festivala i gosti drevne scenske umjetnosti pozivaju svoje publiku, sve građane i građanke, na reakciju u znak protesta protiv zatvaranja Zemaljskog muzeja BiH kao institucije od značaja za naš kulturni identitet i pravo na čuvanje kontinuiteta Bosne i Hercegovine.

Internacionalni teatarski festival MESS član je Evropske teatarske konvencije i drugih međunarodnih tijela, a krajem 2009. je uspješno pokrenuo inicijativu za usvajanje Rezolucije podrške kulturnim institucijama u BiH u Evropskom kulturnom parlamentu.

(Vijesti.ba)

.......................................................

......................................................

Nevjerica i razočarenje zbog zatvaranja Zemaljskog muzeja BiH

imageMary Ann Hennessey

.......................................................

Šefica ureda Vijeća Evrope u Sarajevu Mary Ann Hennessey izrazila je nevjericu i razočarenje u vezi sa zatvaranjem Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine.

"Ovaj čin je upozorenje i poziv na buđenje svim vlastima, jer  Zemaljski muzej i ostalih šest kulturnih institucija od značaja za  državu imaju veliku važnost za ovu zemlju, očuvanje njene izvorne  raznolike kulturne baštine i historijske memorije, ali i za istovremeno  zajedničku i raznoliku budućnost Bosne i Hercegovine", kazala je.

Hennessey upozorava da je ovo stvarni podsjetnik da izabrani zvaničnici imaju obavezu da rade u interesu građana ove zemlje.

"Danas su to muzej ili biblioteka, ali šta se može dogoditi sutra?  Iskreno se nadam da će svi izabrani zvaničnici, javni službenici i  nadležne institucije štititi interes građana BiH i to kao njihov prvi  prioritet, te da će pronaći rješenje za očuvanje prava građana da imaju  pristup vlastitom kulturnom naslijeđu", rekla je Hennessey.

(Vijesti.ba/Fena)

 

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
74146070

Powered by Blogger.ba