Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

04.10.2012.

ZEMALjSKI MUZEJ BiH ZAKOVAN DASKAMA I ZATVOREN

Višegodišnja agonija kulturne institucije
Zemaljski muzej BiH zakovan daskama i zatvoren

..............
04.10.2012.
...................


Zakivanjem dasaka na ulazu na vrata Zemaljski muzej BiH od danas je zatvoren za javnost.

Rezultat je to višegodišnje agonije ove i ostalih šest institucija kulture od državnog značaja kojima od kraja rata do danas nije riješen pravni status, a time ni redovno finansiranje.

Iako je zatvaranje Zemaljskog muzeja BiH bilo najavljeno za 11 sat, i ovaj čin je bio prolongiran zbog grupe mladih članova Antidejton grupe koji su se vezali lancima spriječivši ulaz u Muzej i tim činom iskazavši protest protiv zatvaranja ovog muzeja.

Podršku uposlenicima Muzeja dali su direktori ostalih šest institucija kulture i više desetina studenata, ali među okupljenima nije bilo političkih predstavnika.

U znak solidarnosti sa Zemaljskim muzejom BiH Historijski muzej BiH danas će biti zatvoren za javnost, saopćila je savjetnica u ovom muzeju Muniba Kaljanac.

Nezadovoljni i ogorčeni odnosnom države prema institucijama kulture i zatvaranjem Zemaljskog muzeja, danas je na ulice Sarajeva izašlo oko hiljadu studenata.

Uzvikujući "Ne damo Muzej!" i "Hoćemo ostavke!", studenti su se okupili ispred zakovanih vrata muzeja na kojima je crvenim slovima bilo napisano "Zatvoreno!".

"Pozvali smo studente da daju podršku Muzeju i da pošaljemo poruku da nećemo dozvoliti agresorima da uništavaju naše institucije kulture, jer kada nam unište kulturu, uništili su i narode Bosne i Hercegovine- kazao je Ahmed Nurković, predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu.

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
74145957

Powered by Blogger.ba