Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

03.10.2012.

ODGOVOR DODIKU; OHR POTVRDIO DA SU SRBIJA I HRVATSKA VEĆ ČLANICE PIC-a

OHR potvrdio da su Srbija i Hrvatska već članice PIC-a

imageUred OHR-a u BiH

.......................................................

Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR), na upit agencije Anadolija, prokomentirao je zahtjev predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, upućen nakon jučerašnjeg sastanka sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem, da Srbija i Hrvatska treba postanu članice Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC).

Glasnogovornik OHR-a Mario Brkić odgovorio je da su Srbija i Hrvatska već članice PIC-a.

„Pregovori o Daytonskom mirovnom sporazumu uspješno su okončani u  novembru 1995. godine, a nakon toga je u Londonu 8. i 9. decembra 1995.  godine održana Konferencija o implementaciji mira, sa ciljem  obezbjeđivanja međunarodne podrške za taj sporazum. Konferenciji je  prisustvovalo 55 učesnica, uključujući Hrvatsku i Srbiju (tada SRJ). Na  konferenciji je uspostavljeno Vijeće za provedbu mira. Na istoj  konferenciji, 55 članica PIC-a, uključujući i Hrvatsku i Srbiju (tada  SRJ), postigle su dogovor o uspostavi Upravnog odbora PIC-a, koje je  izvršno tijelo PIC-a, a kojim predsjedava visoki predstavnik”, zaključio  je glasnogovornik OHR-a u izjavi za agenciju Anadolija.

Upravni odbor Vijeća za provedbu mira u BiH sačinjavaju SAD, Velika  Britanija, Francuska, Njemačka, Kanada, Italija, Japan, Rusija,  Predsjedništvo Evropske unije, Evropska komisija i Organizacija islamske  konferencije (OIC) koju zastupa Turska.

(Vijesti.ba/AA)

 

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
74346632

Powered by Blogger.ba