Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

03.10.2012.

TAJKUNI I POLITIČARI NA ISTOM ZADATKU

Tajkuni i političari na istom zadatku

Sve je stalo, samo cene rastu

 
Photo: Mina Bulić

..............................

Kad je skupo u Evropi, mora i kod nas, iako nema veze što se kod nas prosečno zarađuje triput manje. Da se vratim u Evropu i pomenem da je svako ko je privirio van granice poslednjih pola godine mogao da vidi da je hrana svuda jeftinija nego u Srbiji! To se odnosi na osnovne životne namirnice, mleko, meso, ulje, šećer, testenine itd. Lično sam se uverila ne samo u junu u Grčkoj, već i pre nekoliko dana u Mađarskoj, sve je jeftinije bar 30 procenata. Država Srbija je dužna da spreči monopolističke ujdurme i zaštiti svoje građane jer postoji zakon, a takva poskupljenja kao ova koja upravo doživljavamo su zakonom zabranjena! I neka niko ne pominje tržišnu privredu, slobodno formiranje cena i ostala sranja, kad se zna da Vlada može da spreči oblaporne trgovce i tajkune da ne gule kožu sa leđa građana

Juče mi emailom stiže ponuda da se što pre priključim na društvenu mrežuTwoo (ili je to naziv nekog sajta koji funkcioniše po istom principu). Tako ću, kažu pošiljaoci, najlakše i najbrže „da se povežem sa ljudima iz svoje okoline“, a kad izaberem sajber personu mogu odmah da počnem sa ćaskanjem. Na mreži je 10 miliona korisnika spremnih za priču i to besplatno! Nemam drugog posla! Prosto sam „oduševljena“ da ćaskam sa nepoznatima i raspredam o ko zna čemu, iako je odavno u modi još od Fejsbuka i Tvitera da se kobajagi u virtualnoj stvarnosti družiš sa nekim sa kim ne bi nikad ni reč progovorio, a kamoli ćaskao. Između ostalog to ćaskanje je smišljeno da se ubije vreme jer se nema šta pametnije raditi u životu. Neću da ćaskam ni sa poznatima, a o tzv. društvenim mrežama mislim sve najgore. Muka mi je kad čujem kako se zahvaljujući tim virtualnim i lažnim prijateljstvima čine gadosti i zloupotrebe, a nečija privatnost javno razvlači i ljudi valjaju po blatu. Gade mi se intimne fotografije zaljubljenih parova koje prikazuju svakom ko hoće da ih gleda, tuđa slavlja, dečiji rođendani, venčanja i letovanja, glupi komentari i međusobna vređanja. U nedostatku ličnog i kolektivnog samopoštovanja na tzv. društvenim mrežama se najčešće pred lice javnosti iznosi bez rezerve svaka moguća intima i, što je najgore, u tome se masovno uživa. Zavirivanje u tuđ lonac i život postalo je pravilo ovog vremena. Čitam onomad na sajtu Blica kako je neki naš „stilista“ na društvenoj mreži Tviter iskazao svoj duhovni nivo i umeće stila kroz neviđeno prostaštvo, psujući izvesnu TV voditeljku samo zato što je rekla da mu kreatorski posao nije jača strana. „Guzana fufo matora, krme debelo, podbula fufo, nekrofiličarko“ spada u uglađenije delove njegovog teksta. Užas! Zar je neko ko može da napiše ovako nešto uopšte bilo ko u društvu, a kamoli nekakav stilista?!

 

Nije mi bila namera da pišem na ovu temu, ali desilo se, kao i to da već dugo ne pišem o onom što se dešava. Mnogo toga na političkoj sceni Srbije je još uvek maglovito, ali je sasvim jasno da se nikome od sadašnje vlasti ne žuri u EU. A i zašto bi kad je njima bolje da vladaju bez pravila i kontrole. Radićemo kako hoćemo! To je uobičajeno ponašanje svake vlasti, a građanima će i dalje servirati staru, dobro poznatu priču o evropskom putu Srbije. Uostalom, prethodna vlast je pokazla kako se to radi. Nije važno što se njihova obećanja ne podudaraju sa delima.

Glavna perjanica bivših i sadašnjih „evrointegracija“ Mlađan Dinkić i dalje jaše, te se u startu pokazao jako vredan. Na njegov predlog uvećana je stopa PDV sa 18 na 20 procenata.To su trgovački monopolisti u momentu potpuno neopravdano iskoristili da drastično podignu cene hrane i svega bez čega se ne može živeti. Normalno je da i u Srbiji poskupi hrana, jer su trgovci i monopolisti čitali po našim novinama da je poskupela svuda po Evropi. A tek suša?! To je dovoljan razlog da se dignu cene gradskog prevoza, grejanja, prošlogodišnjeg ulja, brašna, šećera, deterdženta i sredstava za higijenu. Treba sprati sav taj znoj od letošnjih vrućina i napiti se domaće mineralne vode koja je izvirala i izvire po Srbiji ne zarezujući sušu. Kad je skupo u Evropi, mora i kod nas, iako nema veze što se kod nas prosečno zarađuje triput manje. Da se vratim u Evropu i pomenem da je svako ko je privirio van granice poslednjih pola godine mogao da vidi da je hrana svuda jeftinija nego u Srbiji! To se odnosi na osnovne životne namirnice, mleko, meso, ulje, šećer, testenine itd. Lično sam se uverila ne samo u junu u Grčkoj, već i pre nekoliko dana u Mađarskoj, sve je jeftinije bar 30 procenata. Država Srbija je dužna da spreči monopolističke ujdurme i zaštiti svoje građane jer postoji zakon, a takva poskupljenja kao ova koja upravo doživljavamo su zakonom zabranjena! I neka niko ne pominje tržišnu privredu, slobodno formiranje cena i ostala sranja, kad se zna da Vlada može da spreči oblaporne trgovce i tajkune da ne gule kožu sa leđa građana.

 

A novoj vlasti puna usta obećanja o promenama! Te obračunaće se sa korupcijom i pohapsiti lopuže, te smeniće štetočine i ukinuti rasipničke institucije, smanjiti nepotrebno državno činovništvo, reformisati,  bla, bla.. Bilo bi bolje da nova vlast prvo sredi ono najgore, a hvatanje lopova i borbu protiv korupcije temeljno sprovede onda kad za to stvori uslove tj. nove institucije. Stare su skandalozne i neupotrebljive uključujući i sudstvo koje je „izrugivanje pravde“,  kako su ocenili našu reformu sudstva u Evropskoj uniji. Usput bi bilo poželjno da za taj fijasko odgovaraju i oni koji su nam izabrali ministarku pravde, zasrali reformu sudstva i uništili svaku nadu da će Srbija ikada biti pravna država. Onda možemo verovati u obećanja da će lopuže biti uhvaćene i osuđene. Da se vratim ovim lopovskim poskupljenjima kojima nova vlast jednostavno može da stane za vrat tako što će sprovesti postojeće zakone, a onda na ovo monopolističko tržište dovesti konkurenciju i tako građanima skinuti sa leđa gulikože. To je mnogo važnije za opstanak građana nego razotkrivanje afera i beskonačni sudski procesi koje treba da vodi ono isto uništeno sudstvo.

Imam problem, mučim se danima. Dobila sam poziv da za jednu važnu knjigu napišem pričicu-omaž davno preminulom prijatelju, piscu magičnog realizma, Banaćaninu iz Mokrina, Đuri Đukanovu. Problem je u tome što je on bio beskrajno talentovan i duhovit, pa mi je pisanje u njegovom stilu skoro nemoguće. Pokušaću.

Photo: wordpress.com
Srbija je na Vidovdan juna 2012. počela da živi sa vrelim danima nastupajućeg leta. Mnogi građani su sedeći kod kuće u hladovini konačno shvatili ko je đavolu dao priliku da naoštri rogove. Verujući u sudbinu, prepustili su se svevišnjem. Popovi su bili srećni i zadovoljni. Trljali su svoje kese i gladili brade i blagajnu. Pogleda uperenog u nebo, sa molitvama na usnama, rukom u vazduhu i tri podignuta prsta bivša radnička klasa šetala je pustim dvorištima praznih fabrika i opljačkanih društvenih preduzeća. I dok je proleterijat nemo blejao po kućama, a sveža govna se sušila na vrelom suncu, rađala se vera u bolje sutra. Malo sutra, ili mlogo sutra, razmišljao je pisac o naslovu svoje nove priče. Sve zavisi. Je l’ iz puste ravnice il’ sa brda. Svejedno je, reče đavo, obučen kao maneken po poslednjoj modi. Niko nije posumnjao da u mleko sipa mišomor. U buduće, popovi će imati posla preko glave, kao u zimu dvehiljadite. Dvehiljade prva više nikad neće doći. Stići će neka druga, po kosmičkim zakonima.

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
74346563

Powered by Blogger.ba