Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

03.10.2012.

IVICA DAČIĆ I MILORAD DODIK: NASTAVAK ZAGRLjAJA BEOGRADA I BANjALUKE - PROPAGANDA UMJESTO PRIVREDNE SARADNjE

Dačić i Dodik: Nastavak zagrljaja Beograda i Banjaluke

Premijer Srbije Ivica Dačić sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom

Premijer Srbije Ivica Dačić sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom

.................................................................................................................................................

Prve destinacije srpske vlade, koja je tek sela za kormilo vlasti, razume se, svojevrsne su poruke o njenim prioritetima. Među njima je i Banjaluka, gde je održana zajednička sednica Vlade Srbije i Vlade Republike Srpske. Tamo su dva kabineta razgovarala o nekoliko budućih ekonomskih projekata. Izgleda, međutim, da ni novoizabrana vlast u Beogradu, baš kao i sve koje su joj prethodile, neće objasniti zašto su specijalne veze Srbije i Republike Srpske važniji prioritet nego veze Srbije i Bosne i Hercegovine.

Veoma često su se specijalne paralelne veze između Beograda i Banjaluke, uspostavljene pre šest godina, opravdavale potrebom intenziviranja privredne saradnje. Čak ako se za trenutak u zagradu stavi pitanje zašto okvir te saradnje s one strane Drine umesto Republike Srpske ne bi bila Bosna i Hercegovina, očigledno je da tokom svih prethodnih godina, uprkos specijalnim vezama i geografsko-prirodnim darovima neba, kakav je, recimo, reka Drina, te posebe veze Beograda i Banjaluke, baš ništa na planu ekonomije nisu donele, primećuje ekonomista Miroslav Prokopijević.

Pa, šta je onda, misija, tih specijalnih veza, ili, kako narodski kaže primijer Ivica Dačić, „grljenja i ljubljenja“ između Srbije i Republike Srpske?

„Do sada nekih opipljivih privrednih projekata na liniji Republika Srpska – Srbija jedva da je bilo. Jedino čega mogu da se setim jeste kupovina Telekoma Republike Srpske, što nije bogznakakav potez ni za njih tamo ni za nas ovde – jer ovde smo se zadužili 600 miliona evra da bi to moglo da se kupi, a tamo su dobili vrlo rđavog operatera i vlasnika.

Za druge stvari ja ne znam, iako cela istočna Bosna gravitira Srbiji, što je tu jedna velika reka koja se prosto nudi. Ali, svejedno što je priroda učinila sve – čovek nije uradio ništa, tako da pretpostavljam da će i dalje dominirati politika grljenja i ljubljenja, a da će stvarnih dela biti jako malo. Gledaćemo ih, dakle, kako ruke šire, u obraz se ljube, a realnih dela nigde“, kaže Prokopijević.

Miroslav Prokopijević
.................................................
​​​Politika zagrljaja dveju vlada u Banjaluci, dodaje Prokopijević, šalje dvostruku poruku: „Banjaluka da dobro stoji sa novom ekipom u Beogradu i novog kabineta u Beogradu da nije odustao od tradicionalnog nacionalističkog nakašljavanja na temu Republike Srpske“.

Premijer Srbije Ivica Dačić poručio je sa zajedničke sednice vlade Srbije i vlade Republike Srpske u Banjaluci da Srbija poštuje Dejtonski sporazum, ali da nema preči interes od saradnje s Republikom Srpskom.

"To je jasna politika koju Srbija ima i na osnovu te politike razvija i svoje odnose s Banjalukom i Sarajevom. S druge strane, Srbija ima i paralelne i specijalne odnose s RS, što je potpuno razumljivo. Ja ne znam da li iko na svetu može da kaže ijednu reč protiv te saradnje, osim da je pohvali", istakao je premijer Srbije.

Dakle, Banjaluka je, među najvažnijim spoljnopolitičkim – tačnije – unutrašnjopolitičkim prioritetima Beograda, neuvijeno nam kaže Dačić.

Srpski premijer je, govoreći o nužnosti privredne saradnje, pomenuo projekat "Podrinje", koji treba da poveže opštine iz Srbije i Republike Srpske sa obe strane reke Drine, potom brže sprovođenje sporazuma o hidropotencijalu na srednjoj Drini, kao i pitanja putne infrastrukture, dvojnog državljanstva i projekat "Južni tok".

Kao da je osetio potrebu da ih opravda, Dačić je specijalne odnose Srbije sa Republikom Srpskom pokušao da uvije u oblandu regionalne saradnje u Evropi. S pravom kaže da je ona osnova funkcionisanja i u samoj Evropskoj uniji, ali populistički propušta jednu „sitnicu“ – naime, to da Srbija nije regija ili region nego država. Iz čega, onda, proizilazi pitanje za Dačića, zašto država Srbija za realizaciju privrednih projekata koje je pobrojao ne bira državu Bosnu i Hercegovinu nego jedan njen deo – srpski entitet?

Srbija, kaže predsednik srpske vlade, pošto je ritualno pomenuo poštovanje Dejtonskog sporazuma, nema preči interes od saradnje sa Republikom Srpskom. Zašto? Zašto bi saradnja sa Bosnom i Hercegovinom bila u manjem interesu Srbije nego saradnja sa Republikom Srpskom?

Sonja Biserko, čelnica Helsinškog odbora za ljudska prava, ocenjuje za Radio Slobodna Evropa da će novoizabrana vlast još odlučnije nego do sada nastaviti ambivalentni odnos prema Republici Srpskoj, odnosno, Bosni i Hercegovini:

Sonja Biserko
...................................................
​​„Na žalost, ja smatram da se ta politika nastavlja još većim intenzitetom, s obzirom da su prethodnu vladu smatrali izdajničkom u pogledu nacionalnih interesa, pre svega zbog ustupaka koje je napravila sporazumima sa Kosovom i zbog te retorike koja je u pogledu Bosne i Hercegovine i Republike Srpske sve vreme bila ambivalentna. Međutim, ovo što je sad na delu kao strategija nove vlade, koja još nije ni definisana jer se kupuje vreme, zadržava taj smer iza kojeg je taj deo naše političke elite uvek stajao. Ova poseta je samo jedna od tačaka na kojima ona zapravo demonstrira svoje strateške odrednice“, kaže Biserko.

Kakve nade i ciljeve vlast Srbije, srednjoročno i dugoročno gledano, krije u skutima u pogledu Bosne i Hercetovine, odnosno, njenog srpskog entiteta, pitamo našu sagovornicu:

„To treba staviti u kontekst krize u kojoj se objektivno nalazi Bosna i Hercegovina i svakodnevnih najradikalnijih izjava Milorada Dodika u pogledu budućnosti, što nije slučajno. On prosto pokušava na taj retorički način da zapravo Bosnu obesmisli kao državu, što je u skladu sa ovom strategijom koju Beograd demonstrira. Dakle, to je, apsolutno, zajednička akcija: jedna ide na retoričkom nivou i na planu osporavanja svih zajedničkih institucija u Bosni, a s druge strane se odvija ova, uslovno da kažem, agresija Srbije prema Republici Srpskoj“, ocenjuje Sonja Biserko.

..............................................................

PROPAGANDA UMJESTO PRIVREDNE SARADNjE

Specijalne veze RS i Srbije: Propaganda umjesto privredne saradnje

Premijeri Srbije i RS Ivica Dačić i Aleksandar Džombić uz predsjednika RS Milorada Dodika u Banjaluci 2. oktobra 2012. godine

Premijeri Srbije i RS Ivica Dačić i Aleksandar Džombić uz predsjednika RS Milorada Dodika u Banjaluci 2. oktobra 2012. godine

....................................................

Ovih dana navršilo se šest godina od potpisivanja Sporazuma o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa između Republike Srpske i Republike Srbije, čiji je fokus trebalo da bude privredna saradnja. Analitičari tumače da je Sporazum ostao mrtvo slovo na papiru, ali i da se redovno potezao kao dio političkog xafsinga vladajućih struktura.

Te 2006. godine svoj potpis na Sporazum stavili su predsjednici Srbije i RS,  Boris Tadić i Dragan Čavić, te predsjednici vlada Vojislav Koštunica i Milorad Dodik. Šest godina kasnije, od cijele priče o privrednoj saradnji i investicijama ostalo je tek prikupljanje političkih poena na račun dokumenta koji, de facto, nije zaživio u praksi.

Privredni odnos RS i Srbije obilježen je velikim poslom prodaje Telekoma Srpske na čemu se sve, otprilike i završilo. O čemu se u suštini radi, tumači ekonomista Damir Miljević.

''Promocija, kao, dobrih odnosa bez ikakve podloge i sadržaja pogotovo kad je u pitanju ekonomija. Istina išle su neke delegacije ko biva u Beograd i iz Beograda dolazile ovamo. Međutim, mi smo svakako upućeni na Srbiju tako da je rezultat tih posjeta bio čisto estradni.''

Florian Bieber
........................................
​​Miljević kaže da se zajednički privredni i investicioni projekti izmađu RS i Srbije nisu realizovali, ali su se realizovale toliko puta plasirane velike priče iza kojih ne stoje nikakvi rezultati. Upravo o pričama i to onima čija je konotacija isključivo politička, govori i profesor za Jugoistočne evropske studije Univerziteta u Grazu Florian Bieber, komentarišući Sporazum o specijalnim i paralelnim odnosima.

''Ako je u pitanju ekonomski sporazum, najlogičnije je da bude sa susjednom državom, a ne sa nekim entitetom, tako da je taj sporazum dokaz da se više odnosi na političke odnose, a politički odnosi su zato što se smatra da je podrška Republici Srpskoj patriotski ili neki nacionalni prioritet i važno je za Srbiju ili barem Vladu Srbije da priča o tome. Mislim, to je uvijek na nivou propagande, to nije nešto suštinski, ali ta podrška uvijek se koristi za izbore. Naravno to je na etničkoj osnovi, a ne na nivou neke racionalne saradnje, jer to bi trebalo da bude sa BiH.''

Istorija sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama RS i Srbije počela je dokumentom iz februara 1997.godine, a potom je sličan potpisan u martu 2001. godine. Suštinsku prirodu sporazuma, javnost je protumačila tri godine nakon potpisivanja posljednje verzije kada je 2009. godine srbijanski predsjednik Boris Tadić otvorio na Palama školu pod nazivom „Srbija“. Upravo je tu politički segment specijalnih i paralelnih veza došao do punog izražaja.

''Te veze su isključivo korištene za samopromociju političkih elita, znači ovdašnjeg SNSD-a i Demokratske stranke u Srbiji Borisa Tadića'', kaže za RSE novinar portala Buka Dragan Bursać.

Dodaje da finansijske veze Srbije i RS ipak postoje, ali na jednom drugačijem nivou.

''Na nekom tajkunskom nivou, na nekom jaranskom, burazerskom nivou, te veze postoje na čitavom Balkanu, tako da tu ne treba biti nešto pretjerano pametan pa vidjeti kako to savršeno funkcioniše.''

Čak je i predsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić potvrdio da  su se  specijalne i paralelne veze svodile na srdačne susrete zvaničnika gdje se više grlilo i ljubilo, a ponajmanje radilo. Dačić se u to uvjerio, prema sopstvenom priznanju, na brojnim sastancima posvećenim toj temi.

''Gde je otprilike dnevni red uvek bio isti, sa istim pitanjima, što znači da ona nisu bila rešavana.''

A koja je istinska funkcija Sporazuma o specijalnim i paralelnim odnosima potvrdio je ljetos i predsjednik RS Milorad Dodik, boraveći u posjeti kod tada novoizabranog predsjednika Srbije Tomislava Nikolića. Oni su se u Beogradu složili da je potrebno unaprijediti saradnju između Srbije i RS i reaktivirati Vijeće za implementaciju Sporazuma. Šest godina nakon njegovog potpisivanja.

 

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
74346503

Powered by Blogger.ba