Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

03.10.2012.

SASTANAK O POVRATU BH. IMOVINE U DRŽAVAMA BIVŠE SFRJ

Sastanak o povratu bh. imovine u državama bivše SFRJ
............
02.10.2012.
..................
Sastanak o povratu bh. imovine u državama bivše SFRJ

FOTO: Ilustracija

...............................................

Predstavnici Ministarstva finasija i trezora BiH, Vanjskotrgovinske komore BiH, Investiciono-razvojne banke Republike Srpske -Fond za upravljanje nekretninama i potraživanjima u vlasništvu RS-a te Agencije za privatizaciju u Federaciji BiH (APF) - Sektor za pasivni podbilans, održali su danas u Sarajevu radno-konsultativni sastanak o povratu bh. imovine u državama bivše SFRJ.

Dogovorena je saradnja o razmjeni podataka te zajednički nastup u institucijama država eks SFRJ, gdje god je to moguće, kaže se u saopćenju APF-a.

Ocijenjeno je da se rezulati mogu postići samo zajedničkim nastupom, kao i animiranjem institucija BiH da se više zainteresiraju za ovaj problem, što je i jedinstven  zaključak svih učesnika sastanka.

BiH je uglavnom, po Sporazumu o sukcesiji- Aneks G, vratila drugim državama imovinu koja se nalazi na terioriji BiH, ali s povratom imovine preduzeća iz BiH u susjednim državama ide teško.

Provedbene institucije u oba entiteta BiH u praksi susreću se s nizom istih problema oko povrata imovine koja je izuzetno vrijedna, od toga da se predmetima bave različiti sudovi, do nepostojanja bilateralnih sporazuma između bivših država SFRJ, kao i različitog tumačenja Aneksa G.

Koliko je značaj te imovine, kako se navodi u saopćenju Agecije za privatizaciju FBiH, govori i podatak da samo u Hrvatskoj BiH potražuje 1.750.000 m2 poslovnog prostora, od čega samo u Gradcu na moru 66.000 m2.

Investiciono-razvojna banka i Sektor za pasivni podbilans APF-a angažirat će se na rješavanju problema povrata imovine, što će vjerovatno rezultirati izradom sporazuma o saradnji,  a Vanjskotrgovinska komora će se posebno angažirati na animiranju odgovornih institucija na nivou BiH da bi se agilnije krenulo u rješavanje problema povrata bh. imovine. Najavljeno je i odlučnije postupanje prema mešatarima s tom imovinom.

Naredni sastanak bit će održan u Banoj  Luci.

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
74346435

Powered by Blogger.ba