Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

03.10.2012.

VESNA PUSIĆ UVJETUJE POVLAČENjE TUŽBE ZA GENOCID

Pitanje nestalih

Pusić uvjetuje povlačenje tužbe za genocid

 
Photo: Stock

..................................................

Hrvatska neće povući tužbu za genocid protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde dok se ne riješi pitanje nestalih, izjavila je ministrica vanjskih poslova Hrvatske Vesna Pusić. U intervjuu za Hrvatski radio u nedjelju, Pusić je precizirala da je pitanje nestalih za nju “prva tema

“To je najvažnija tema u ljudskom smislu. Kad se ona riješi, otvara  se prostor za drugu najvažniju temu: pitanje europske budućnosti i  europskih reformi u našem dijelu svijeta i suradnje Hrvatske i Srbije”,  rekla je Pusić.

Prema službenim podacima objavljenim u srpnju, u Hrvatskoj se još  traga za 1.736 njenih građana koji su nestali tijekom rata, od 1991. do  1995. godine.

Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih osoba sa prostora  bivše Jugoslavije saopćila je da Srbija traga za oko 4.000 svojih  građana.

Nataša Šćepanovic, predsjednica Koordinacije, kazala je da se  zaključno s kolovozom ove godine u Hrvatskoj još traga za 1.958 lica, u  Republici Srpskoj 1.698 i 526 lica na Kosovu i Metohiji.

“Preliminarni je razgovor o nestalima, s obje strana postoje određeni  stavovi i zahtjevi. To je prva stvar koju moramo raščistiti i to otvara  put za razgovor o ostalome pa i tužbama, ali prije toga nema smisla  otvarati teme vezane na rat”, kazala je Pusić.

Pusić se prvi put sastala sa srpskim ministrom vanjskih poslova  Ivanom Mrkićem 24. rujna, tijekom rada Opće skupštine Ujedinjenih naroda  (UN) u New Yorku.

Prema pisanju medija, dvoje ministara identificirali su tri skupine  tema za buduće diskusije: otvorena pitanja između dvije zemlje temeljem  ratova iz devedesetih, gospodarska suradnja i zajednička europska  budućnost i potreba preuzimanja odgovornosti za stabiliziranje regije.

Hrvatska je podigla tužbu protiv Srbije pred Međunarodnim sudom  pravde 1999. godine, uz obrazloženje da je Srbija počinila genocid nad  Hrvatima tijekom Domovinskog rata.

Srbija je uzvratila protutužbom pred istim sudom 2009. godine,  tvrdeći da je Hrvatska počinila genocid nad Srbima tijekom istog rata.

Srpska tužba, međutim, sadrži i optužbe protiv Hrvatske za genocid počinjen nad Srbima u Drugom svjetskom ratu.

Političari obje zemlje istakli su u više navrata da bi bilo pametnije  riješiti problem putem bilateralnih sporazuma o zahtjevima iz tužbi,  umjesto u dugotrajnim, skupocjenim i neizvjesnim sudskim procesima.

Službeni razgovori o mogućem povlačenju tužbi tek se trebaju održati.

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
74346617

Powered by Blogger.ba