Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

02.10.2012.

DJ MAKS I RATNI PUT DRŽAVNE BANDE

DJ Maks i ratni put državne bande

Golubovića ispituju o ratnim zločinima

 
Poslednji kadar: Tifa Šabanović
Poslednji kadar: Tifa Šabanović
Photo: Ron Haviv

U Bijeljini, gradu stradanja, počinjena su zverstva koja je naredio državni vrh - prema dosadašnjem postupanju Tužilaštva, nekakav didžej koji valja travu po klubovima idealni je slučaj da za to odgovara

Na zahtev srbijanskog Tužilaštva za ratne zločine, beogradska policija istražuje ulogu Srđana Golubovića, beogradskog didžeja poznatijeg kao DJ Maks, u ratnim zločinima počinjenim u Bijeljini marta i aprila 1992, objavio je u utorak BIRN/Balkan insight, pozivajući se na izvore u Tužilaštvu. Golubović je uhapšen u Beogradu početkom septembra zbog posedovanja nelegalnog oružja i droge, a nakon toga je bosanskohercegovačka štampa objavila upečatljiv detalj iz njegove ratne prošlosti.

Didžej, urbani heroj, pešadinac zločinačkog poduhvata: Srđan Golubović
Photo: blu3army

.......................................................

Golubović je, naime, bio pripadnik državne formacije Srpska dobrovoljačka garda, kojom je komandovao zločinac Željko Ražnatović Arkan, a ovekovečen je na fotografiji Rona Haviva snimljenoj prilikom napada SDG na Bijeljinu. Na fotografiji se vidi kako Golubović zamahuje nogom ka glavi mrtve žene, za koju je sarajevski Dnevni avaz objavio da se zove Tifa Šabanović. Reč je o Bošnjakinji koja je ležala pored još dva civila, a svi su ubijeni u blizini Krpića džamije.

U ubilačkom pohodu SDG je 1. aprila 1992. osvojila Bijeljinu, u kojoj nije naišla gotovo ni na kakav otpor stanovništva. Ubijeno je 48 Bošnjaka civila, džamije su spaljene, a kuće opljačkane. Primenjen je model etničkog čišćenja realiizovan u Istočnoj Slavoniji, a krvavi pir Arkana i njegovih “tigrova”, smatra se početkom rata u Bosni i Hercegovini.

Naredba za napad stigla je iz Beograda, a za zverstva počinjena u Bijeljini, etničko čišćenje sa elementima genocida, još niko nije odgovarao, proces nije pokrenut, uprkos obilju podataka i dokaza. Za Tužilaštvo za ratne zločine Srbije nije postojao bijeljinski zločin koji, na žalost patriotskih tužilaca, vodi do državnog vrha Srbije.

Pred Haškim tribunalom Jovica Stanišić i Franko Simatović, čelnici srbijanske Državne bezbednosti, čekaju presudu i zbog zločina u Bijeljini; prema navodima iz optužnice, “planirali su, naredili i/ili na druge načine pomagali i podržavali planiranje, pripremanje i/ili izvršenje progona Hrvata, bosanskih Muslimana i bosanskih Hrvata i drugih nesrba u Srpskoj autonomnoj oblasti Krajina (SAO Krajina) i Srpskoj autonomnoj oblasti Slavonija, Baranja i zapadni Srijem/Srem, tj. na područjima Hrvatske pod kontrolom Srba, kao i u Bosni i Hercegovini u opštinama Bijeljina, Bosanski Šamac, Doboj, Sanski Most, Trnovo (progon muslimanskih civila iz Srebrenice) i Zvornik”.

U Bijeljini je započet genocid nad Bošnjacima u Bosni i Hercegovini za koji, po presudi Međunarodnog suda pravde u Hagu iz 2007, Srbija nije kriva (iako je započela agresiju na BiH) ali je kriva što nije iskoristila svoj ekonomski, vojni i politički uticaj da ga spreči. U tom gradu stradanja počinjena su zverstva koja je naredio državni vrh - prema dosadašnjem postupanju Tužilaštva, nekakav di – džej koji valja travu po klubovima idealni je slučaj da za to odgovara. Pravda je spora, ali dostižna, trebalo bi da se podsete u Tužilaštvu.

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
74170520

Powered by Blogger.ba