Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

02.10.2012.

IVICA DAČIĆ: SRBIJA POŠTUJE DEJTON I NEMA PREČI INTERESA DA ENTITET RS-a PRIPOJIMO SRBIJI

Premijer Srbije nakon sastanka u Banjoj Luci
Dačić: Srbija poštuje Dayton i nema preči interes od saradnje sa RS
.................
2.10.2012.
................
Dačić: Srbija poštuje Dayton i nema preči interes od saradnje sa RS

Ivica Dačić

.....................................................

Srbijanski premijer Ivica Dačić, izjavio je danas u Banjoj Luci da se Srbija zalaže da poštivanje Dejtonskog sporazuma, ali da nema preči interes od saradnje s Republikom Srpskom (RS).

- Srbija nema preči interes od saradnje s RS-om. To je strateški značaj za Srbiju- kategoričan je Dačić.

On je nakon današnjeg sastanka u Banjoj Luci s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom i premijerom Aleksandrom Džombićem kazao da se to vidi i u ekonomiji, gdje su RS i Srbija gotovo pa najvažniji vanjskotrgovinski partneri.

Naglasio je da je Srbija potpisnica Dejtonskog sporazuma te se zalaže za njegovo poštivanje, a da je promjena tog dokumenta moguća samo ukoliko je to uz saglasnost sva tri naroda i dva entiteta.

- To je jasna politika koju Srbija ima i na osnovu te politike razvija i svoje odnose s Banjom Lukom i Sarajevom, a s druge strane ima i paralelne i specijalne odnose s RS-om, što je potpuno razumljivo. Ne znam da li iko na svijetu može da kaže ijednu riječ protiv te saradnje, osim da je pohvali, tvrdi Dačić i navodi da je regionalna saradnja osnova funkcionirana i u samoj Evropskoj uniji, kojoj namjeravaju da kandidiraju i neke projekte koji se zajednički dogovaraju na današnjoj sjednici vlada RS-a i Srbije.

Govoreći o temama kandidiranim za tu sjednicu, Dačić je kazao da je njegov cilj da se zajednički rad dviju vlada što više operacionalizuje i konkretizuje te da se međusobno odnosi sve više razvijaju.

- To znači da se ne bavimo samo političkim pitanjima, već da gledamo da se nešto uradi kada je riječ o projektima koji su važni za život građana Srbije i RS-a, kazao je Dačić i podsjetio na niz tema koje su predložene za današnje razmatranje.

Među njima je projekt "Podrinje" vezano za saradnju općina koje se u toj regiji nalaze s jedne i druge strane Drine, zatim ubrzavanje provođenja sporazuma o hidropotencijalu na "srednjoj Drini", čija je vrijednost u Srbiji veća od pola milijarde eura i ta zemlja je već potpisala i sporazum s italijanskim partnerom, a neophdono je, kaže, da se u sve to uključi i RS.

Na zajedničkoj sjednici dviju vlada bit će riječi, kazao je, i o pitanju putne infrastrukture, memorandumima koje će potpisati ministarstva finansija, pitanju dvojnog državljanstva, te projektu "Južni tok", čija izgradnja, istakao je, počinje u decembru u Rusiji, a Srbija će nastojati da u istom mjesecu i ona uskladi te aktivnosti.

- Cijela ta investicija je u Srbiji nešto manja od dvije milijarde eura, a za nas je veoma bitno što će jedan krak tog gasovoda prolaziti i kroz RS. RS je potpisala taj dogovor s ruskim "Gaspormom" i imat ćemo prilike da se o tome zajednički razgovora, jer se u decembru očekuje i sastanak predstavnika svih zemalja kroz koje prolaze "Južni tok", dodao je  premijer.

Bit će riječi i o projektima "Andrićgrada", odnosno osnivanje instituta "Ive Andrića", a Dačić kaže da su to sve projekti koji imaju cilj da se pokaže zajednički interes RS-a i Srbije.

Podsjetio je da je u Banjoj Luci danas gotovo cijela Vlada Srbije, odnosno nisu prisutna samo tri ministra.

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
74306479

Powered by Blogger.ba