Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

01.10.2012.

NA ZASTRAŠIVANjE MUP-a RS ODGOVORIMO ODZIVOM NA IZBORE U SREBRENICI

Na zastrašivanje MUP-a RS odgovorimo najmasovnijim odzivom na izborima u Srebrenici

imageSrebrenica, BiH

..................................................

Građanska inicijativa "Glasaću za Srebrenicu" osuđuje ponašanje službenika MUPRS-a i Policijske stanice Srebrenica, koji je danas presreo i legitimirao dvojicu njihovih sugrađana koji su došli preuzeti lična dokumenta.

- Naime, Bogomir Dragić, službenik  Policijske stanice u Srebrenici koji je krajnje neodgovorno i u svrhu  nastavka bezočnog pritiska Ministarstva unutrašnjih poslova Republike  Srpske na građane Srebrenice nesrpske nacionalnosti legitimirao dvoje  građana Srebrenice inicijala N.Ć. i N.H, i to odmah nakon njihovog  izlaska iz Policijske stanice i preuzimanja ličnih dokumenata, navodi se  u saopćenju ove građanske inicijative.

Dodaje  se da vršenjem legitimacije osoba i postavljanjem privatnih pitanja "da  li su oženjeni", "da li su zaposleni", "gdje ćeš se takav zaposliti",  te navodeći da su osobe sumnjive, premda su neposredno prije susreta sa  službenom osobom napustile Policijsku stanicu Srebrenica, Bogomir Dragić  je direktno kršio njihova osnovna ljudska i građanska prava.

Iz  Građanske inicijative "Glasaću za Srebrenicu" ističu da je ovim Bogomir  Dragić, službenik MUPRS-a, izvršio povredu ravnopravnosti čovjeka i  građanina (član 145.) djelujući i nastavljajući praksu selektivnih  provjera građana BiH, uz sumnju da je ovo činjeno u pravcu zastrašivanja  povratničke populacije s namjerom zaustavljanja procesa njihove  registracije prebivališta i povratka na prostoru općine Srebrenica.

Dodaju  da je službena osoba djelovala protivno Zakonu o zabrani  diskriminacije, uzimajući u obzir da je selektivno, na osnovu  pretpostavke o vjerskoj i nacionalnoj pripadnosti osoba, maltretirala  građane nesrpske nacionalnosti.

-  Naglašavajući da su svi građani BiH i Srebrenice jednaki pred Ustavom i  zakonima ove zemlje, te da je diskriminacija po bilo kom osnovu Ustavom i  zakonima BiH zabranjena, podsjećamo javnost da su ova zastrašivanja  MUPRS-a uvertira za planiranu izbornu krađu SNSD-a i entitetskih vlasti u  Srebrenici čija će glavna poluga biti MUPRS, odnosno policijske stanice  u Srebrenici i Bratuncu, navodi se u saopćenju.

Dodaje  se da MUPRS, kao glavni instrument represije entitetskih vlasti od  početka kampanje „Glasaću za Srebrenici“, vršeći sistemske opstrukcije,  represiju i zastrašivanje nesrpskog stanovništva u Srebrenici pokušava  spriječiti povratak i ostvarivanje prava na slobodu kretanja i izbora  prebivališta građana BiH.

- Ovim  putem upozoravamo bh. javnost da imamo saznanja da će MUPRS učiniti sve  da spriječi izlazak građana nesrpske nacionalnosti na izbore u manjem  entitetu Bosne i Hercegovine te upozoravamo građane da očekuju pojačanu  kontrolu policije na dan izbora.

Građanska  inicijativa "Glasaću za Srebrenicu" poziva sve građane Srebrenice da u  slučaju bilo kakvog narušavanja njihovih prava dođu u prostorije  Građanske inicijative gdje će im biti pružena sva pravna pomoć poput one  koju su pružili građanima inicijala N.Ć. i N.H., a koji su danas  podnijeli krivičnu prijavu protiv Bogomira Dragića.

-  Zato molimo građane da bilježe imena službenih osoba koje ih na dan  izbora budu neosnovano ispitivale i budu kršile njihova građanska prava  da bismo bili u stanju utvrditi odgovornost službenih  osoba u  konkretnim slučajevima.

Još jednom  pozivamo sve građane Srebrenice kao i raseljene Srebreničane na području  Federacije BiH koji imaju privremene lične karte i pravo glasa za  Srebrenicu da do sada najmasovnijim izlaskom na izbore odgovore na  stalno negiranje genocida, ali i sistemsku i sistematsku represiju i  zastrašivanje MUPRS-a, navodi se u saopćenju.

Dodaje  se da niko nema pravo niti zakonske ovlasti ograničiti pravo na  povratak, slobodu kretanja i izbora prebivališta na području cijele BiH i  "jedini način da ustanemo protiv kršenja ljudskih prava jeste da na  izborima 7. oktobra damo glas protiv sistemske i sistematske represije i  negiranja genocida entitetskih vlasti".

(Vijesti.ba/Fena)

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
74306664

Powered by Blogger.ba