Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

30.09.2012.

ODLUKA USTAVNOG SUDA SRBIJE: ČETNICI NISU BILI UČESNICI NOB

Odluka Ustavnog suda Srbije

Četnici nisu bili učesnici NOB

 
Photo: Stock

Ustavni sud Srbije (USS) ocenio je neustavnom uredbu Vlade Srbije od 17. juna 2005, prema kojoj je se članovi Ravnogorskog pokreta smatraju učesnicima Narodnooslobodilačkog rata

Četnici nisu učesnici Narodnooslobodilačkog rata!
FOTO: Arhiv
Četnici nisu učesnici Narodnooslobodilačkog rata!

.......................................................

Kako javlja beogradski dnevnik Danas, ovom odlukom USS članovima Ravnogorskog pokreta je uskraćeno  pravo na borački dodatak, ličnu invalidninu, dodatak za negu i pomoć,  ortopedski dodatak, pravo na banjsko i klimatsko lečenje o trošku  države, pravo na ortopedska i druga pomagala. Međutim, oni i dalje imaju  pravo na penziju i profesionalnu rehabilitaciju.

Takođe, prema  odluci najvišeg suda u zemlji, članovi Ravnogorskog pokreta imaju pravo  na dobijanje „Ravnogorske spomenice 1941“ i to pod uslovom da su u  Jugoslovensku vojsku u otadžbini, odnosno u Ravnogorski pokret, stupili u  periodu od 17. aprila 1941. do 31. decembra 1941. Da bi bili nosioci  ove spomenice potreban je i dokaz da službu nisu prekidali do 15. maja  1945, odnosno do oslobođenja.

Prema nezvaničnim podacima, do 31. jula 2007. godine, kada je bio  krajnji rok za dobijanje Spomenice, podneto je oko 3.000 zahteva. Veliki  problem za njeno dobijanje za mnoge predstavlja nedostatak dokumenata  kojima bi dokazali da su zaista bili članovi Ravnogorskog pokreta tokom  Drugog svetskog rata.

Miodrag Zečević, predsednik Saveza udruženja boraca  Narodnooslobodilačkog rata (SUBNOR), kaže za naš list da ova odluka  Ustavnog suda predstavlja dokaz da je prethodna vlast, na čelu sa  Demokratskom strankom, prvobitnu odluku o izjednačavanju partizana i  ravnogoraca donela kako bi se dodvorila koalicionim partnerima.

"Ravnogorski pokret nije bio učesnik Narodnooslobodilačkog rata, već  samo učesnik rata. Oni su kao vojna formacija bili bruka za srpski  narod", ističe Zečević.

Četnovanje ludom radovavanje: Poštovalac lika i kame Draže Mihailovića
Photo: EPA/SRDJAN SUKI

........................................................

Brzo se oglasio Aleksandar Čotrić, potpredsednik četnofilnog Srpskog pokreta obnove, koji ističe da je Ustavni sud za to „nekompetentan i nenadležan”, kao i da je  „sud istorije potvrdio da je Ravnogorski pokret bio antifašistički i  oslobodilački“. To je, kako dodaje, potvrđeno i stavom saveznika u  Drugom svetskom ratu, ali i odlukama Skupštine Srbije iz 2004. godine. O "antifašističkim stremljenjima" Dražine vojske e-Novine su pisale u više navrata.

Pozitivne reakcije u regionu

Vehid Šehić, predsednik Foruma građana Tuzle, rekao je za Danas da ova  odluka Ustavnog suda Srbije ne predstavlja presedan, jer ako se  posmatraju istorijske činjenice koje podržava Evropa, ali i svet,  članovi Ravnogorskog pokreta nisu bili ravnopravni učesnici  Narodnooslobodilačkog rata.

"Ono što je u početku bio pokret  otpora, vrlo brzo je preraslo u saradnju sa okupatorima i zbog toga se o  njima ne može govoriti kao o antifašistima i borcima. Postoje mnogi  zakoni zahvaljujući kojima oni mogu da ostvare svoja prava. Koliko  razumem, ovom odlukom oni nisu preterano oštećeni", ukazuje Šehić.

On  dodaje da su slične odluke donele i mnoge evropske zemlje, uključujući i  Nemačku, koja je svim vojnicima Trećeg rajha odobrila pravo na penziju.

"Ako su bili antifašisti, neka to i dokažu tako što će reći u  kojim su se sve borbama sukobili sa okupatorima. Ne bi bilo u redu  Ravnogorski pokret izjednačavati sa partizanima", naglašava Šehić.

Zoran Pusić, predsednik Građanskog odbora za ljudska prava iz Hrvatske, ističe da se često u zemljama bivše Jugoslavije istorija i istorijski događaji koriste zbog političkih razloga u sadašnjosti. Prema njegovim rečima, slična situacija je bila i tokom 90-ih godina, za vreme rata na prostorima bivše SFRJ, kada su Srbi negirali zločine koje su počinili četnici, a Hrvati negirali genocid ustaša nad Srbima.

"Draža  Mihailović je nesumnjivo bio neko ko je svoju borbu počeo kao borac  protiv fašizma, ali je iz pogrešnih kalkulantskih razloga počeo da  sarađuje prvo sa fašističkom Italijom, a posle pada Italije sa  nacističkom Nemačkom. To su istorijske činjenice koje je teško osporiti",  ukazuje Pusić.

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
74162994

Powered by Blogger.ba