Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

29.09.2012.

STEFAN SIMOSAS: BiH MORA GOVORITI JEDINSTVENIM GLASOM AKO ŽELI NAPRIJED

Simosas: BiH mora govoriti jedinstvenim glasom ako želi naprijed

image

SARAJEVO - "Evropska unija (EU) je veoma zainteresovana za BiH i ona je visoko na našoj listi prioriteta, ali EU je prilično nezadovoljna napretkom BiH u smislu ispunjavanja uslova za članstvo u EU“, rekao je danas šef političkog odjela u Uredu specijalnog predstavnika EU u BiH Stefan Simosas na međunarodnog konferenciji Panevropske unije BiH "BiH u EU – EU u BiH“ koja se održava u Sarajevu.

Simosas smatra da su makroekonomska i finansijska pitanja ponekad veoma teška za riješiti u BiH, ali da su rezultati promocije EU-a u BiH dobri jer 75 posto stanovnika podržava ulazak BiH u EU.

"Čini mi se da je sva diskusija o podršci stanovništva vrlo optimistična, ali što se tiče ispunjavanja uslova tu ima puno toga da se uradi. Osim potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju nije se ništa bitno desilo i ne vidimo da će se išta bitno desiti u bližoj budućnosti“, kazao je.

Pregovori o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju počeli su 2005. godine, ali do danas taj sporazum nije ratificiran.

"To je velika šteta jer nakon poleta 2008. i 2009. ovo nam pokazuje taj zastoj koji se desio u BiH, zbog čega postoji velika zabrinutost u EU-u“, dodao je Simosas.

Od kraja rata 1995. godine sve članice EU-a su uložile oko šest milijardi eura u BiH i to je jedna vrsta pomoći BiH da napreduje u agendi ispunjavanja kriterija za pristup EU.

"Još uvijek najveći trgovinski partner Bosni i Hercegovini je Evropska unija. To je važna stvar o kojoj trebamo voditi računa naročito sada kada Hrvatska ulazi u EU. Moramo osigurati da prekogranični trgovački putevi budu što je moguće prohodniji“, kazao je Simosas.

Dodao je da postoji mnogo poteškoća koje EU nastoji otkloniti, ali da su bh. vođe i političari ti koji moraju iznijeti glavni teret.

Sljedeći korak EU-a je ratificaranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, „ali mora biti jasno da će preduvjeti ostati i BiH se ne može krenuti naprijed bez implementacije presude "Sejdić-Finci".

Poručio je da BiH mora naći način da koordinira po pitanjima EU problema, navodeći da ne postoji koordinacija među EU autoritetima u BiH.

"BiH mora biti u stanju govoriti jednim jedinstvenim glasom. Ne možemo imati dva, tri ili 14 glasova koji govore o integraciji. To se možda događalo do sada, ali se ne može događati u budućnosti, i to je nešto što se mora promijeniti ako BiH želi da ide naprijed u integraciju“, rekao je Simosas.

Sve ove rasprave i negativne retorike o praćenju integracija u EU smatra da očito ne pomažu.

Fokusirajući se na to kako se Evropska unija bavi BiH, podsjetio je da je od 1996. EU bila fokusirana na rekonstrukciju i ponovnu izgradnju BiH. Nakon toga s političke strane i političkog uključenja Evropske unije u procese 1999. godine je započeo Proces stabilizacije i pridruživanja.

Prvi put EU je 2000. na sastanku u Zagrebu istakla da sve zemlje u regionu, uključujući i BiH, imaju potencijal da postanu kandidati za EU.

"To je ključ djelovanja Evropske unije u BiH, koja je iskazala svoju predanost budućem članstvu i procesu koji to uključuje. Istovremeno, EU je bila veoma jasna da postoje neki bitni uvjeti koji trebaju biti ispunjeni. Među njima su kopenhaški kriteriji, koji bi mogli postati parametri s kojima biste mogli raditi u budućnosti“, zaključio je Simosas.

(Vijesti.ba/Fena)

........................................................

Terrenoire: EU treba pomoći BiH da ispuni uvjete za ulazak u EU

imageAlain Terrenoire.

SARAJEVO - Bosna i Hercegovina je oduvijek bila evropska zemlja i po svom kulturnom identitetu i geografskom položaju pripada toj zajednici, kazao je danas u Sarajevu predsjednik Međunarodne panevropske unije Alain Terrenoire.

Dodao je da kao takva ima svoje mjesto u Evropskoj uniji, ali i podsjetio da postoje uvjeti koje je potrebno ispuniti, zbog čega "ohrabrujemo bh. političare i institucije da to i urade".

Na konstataciju novinara da su neki rokovi propisani Mapom puta probijeni, te odgovarajući na pitanje da li poslije toga BiH očekuje napredak, Terrenoire je kazao da postoji dvostruki napor koji je potrebno uraditi.

"S jedne strane bosanskohercegovački političari moraju učiniti sve da prevaziđu poteškoće s kojima se susreću, a Bosna i Hercegovina u samoj sebi mora pronaći snagu nakon konflikta i poteškoća kroz koje je prošla da prevaziđe sve probleme. S druge strane Evropska unija mora dati više važnosti integraciji BiH u EU tako što će joj pomoći da ispuni uvjete za ulazak u EU", zaključio je Terrenoire.

(Vijesti.ba/Fena)

....................................................

......................................................

Hannessey: Manjak sudjelovanja BiH u tijelima Vijeća Evrope

imageMary Ann Hennessey

..........................................................

SARAJEVO - Na međunarodnoj konferenciji Panevropske unije BiH „BiH u EU – EU u BiH“ šefica delegacije Vijeća Evrope u BiH Mary Ann Hannessey govorila je o evropskim idejama, praksama i standardima koji se moraju provesti u BiH da bi naša zemlja bila u potpunosti integrirana u Evropu. Kada se objektivno gleda BiH kao članica Vijeća Evrope, istakla je da Vijeće Evrope vidi manjak sudjelovanja u njegovim tijelima, u provedbi preporuka tih tijela, posebno Grupe zemalja za borbu protiv korupcije (GRECO), te savjetničke grupe za zaštitu nacionalnih manjina itd.

U tom smislu, kaže, postoji velika hitnost za provedbu presude u predmetu "Sejdić-Finci", koja čeka na implementaciju već tri godine.

Navela je da se izvana vide nedosljednost provedbi i kršenje ljudskih prava bh. građana.

Bosna i Hercegovina je postala članicom Vijeća Evrope u aprilu 2002. godine i time je krenula na put integracije u Evropu.

„Članstvo BiH je početak njenog puta ka EU, ali nikada nije bilo predviđeno da to bude neka čekaonica ili trening za vladavinu demokracije i vladavinu prava. To je prilika za evropsku integraciju, evropske standarde i zakone u BiH kako bi se ona dalje sama integrirala u Evropu“, istakla je Hannessey.

Deset godina kasnije, kaže, Vijeće Evrope dalo je kredibilitet demokraciji BiH s perspektivom pridruživanja NATO-u i Evropskoj uniji.

Svaki pojedinac može poslati peticiju Sudu za ljudska prava sa znanjem da taj sud sprečava svaku vrstu mučenja, korupcije, i na taj način smatra da BiH sudjeluje u naporima da stvori mrežu mehanizama zaštite ljudskih prava, provedbe pravde, borbe protiv terorizma itd.

Naglašava da Vijeće Evrope našoj zemlji pomaže izravno da zaštiti manjine, da se bori protiv rasizma i netolerancije, za neovisnost prava i medija, kao i za ustavne i obrazovne reforme.

„Put prema Evropskoj uniji mogao bi imati znakove pored puta koji vode prema ovom članstvu, ali sam put je popločan standardima Evropske unije kao što su ljudska prava i demokracija, kao i efikasno upravljanje i obrazovanje. Proces BiH prema integraciji, prema euroatlantskim integracijama, bit će brži i direktniji ako krene popločanim putem svojim članstvom u Vijeću Evrope“, kazala je šefica delegacije Vijeća Evrope u BiH.

Čak i kada BiH postane članica EU, ističe, taj put neće biti gotov. Vijeće Evrope ostaje važan partner čak i za članice EU-a jer te zemlje imaju zajedničke vrijednosti i njihova provedba i praksa čini naš kontinent jedinstvenim u svijetu, kazala je.

Ambicija Vijeća Evrope je postizanje što većeg jedinstva među članicama, kao i provedba vladavine prava i ljudskih prava u cijeloj Evropi, zaključila je.

(Vijesti.ba/Fena)

 

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
76954744

Powered by Blogger.ba