Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

28.09.2012.

POČELA MEĐUNARODNA KONFERENCIJA "BiH U EU - EU U BiH"

Počela međunarodna konferencija "BiH u EU - EU u BiH"

image

SARAJEVO - Međunarodna konferencija u organizaciji Paneuropske unije BiH počela je večeras u Sarajevu, a okuplja predstavnike bh. vlasti, europskih institucija, diplomatskog kora i međunarodnih organizacija u našoj zemlji, kao i paneuropejce iz cijele Europe koji će do 30. septembra razmatrati temu "Bosna i Hercegovina u EU - EU u Bosni i Hercegovini".

Na otvaranju skupa istaknuto je da će se sudionici fokusirati na nekoliko tema kao što je uloga bh. vlasti u euro integracijama, uloga međunarodne zajednice u tim procesima, kao i uloga međunarodnih organizacija u BiH i nevladinih organizacija na europskom putu BiH.

Predsjednik Međunarodne paneuropske unije Alan Terenoar vjeruje da se BiH približava europskom putu iako veoma sporo, pregovorima koji će ovoj zemlji omogućiti pristup EU. Ipak upozorio je „vaša budućnost zaista je u vašim rukama jer ovisi od vaše sposobnosti da zajedno prevaziđete ono što vas još dijeli“.

"Imajte na umu da će Paneuropska unija biti uz vas na svakom koraku procesa postizanja članstva kao što je uvijek i bila i da će vas pratiti u povjerenju i prijateljstvu", poručio je Terenoar.

Direktorica Direkcije za europske integracije Nevenka Savić kaže da Europska komisija uistinu ističe da je europska perspektiva BiH nesumnjiva i vrlo su spremni da pomognu u smislu pružanja tehničke pomoći i objašnjavanja uvjeta.

"Imamo podršku država regiona i drugih država članica koje su prošle ovaj put. Međutim, sasvim je jasno da neke stvari koje treba da budu urađene u BiH, ne možemo očekivati da za nas uradi EU", kazala je.

Na otvaranju je naglašen značaj ovogodišnje konferencije koja se održava u turbulentnim vremenima kako za našu zemlju tako i za cijelu Europu.

Ovogodišnja konferencija je šesta po redu, a rezultirat će usvajanjem deklaracije o Bosni i Hercegovini koja će biti poslana vlastima u BiH i predstavnicima Europske unije.

Paneuropska unija BiH jednom godišnje organizira međunarodnu konferenciju na kojoj se okupljaju predstavnici političkog života BiH, zemalja regiona i institucija Europske unije.

(Vijesti.ba/Fena)

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
76954503

Powered by Blogger.ba