Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

27.09.2012.

BLOKIRANI SVI PROCESI RADA: NACIONALNOJ I UNIVERZITETSKOJ BIBLIOTECI ISKLjUČENA STRUJA

Blokirani svi procesi rada
Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci isključena struja
...............
27.09.2012.
...............
Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci isključena struja

FOTO: Arhiva

...............................................

Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Bosne i Hercegovine (NUBBiH) jučer je isključeno napajanje električnom energijom, a zbog neplaćenih računa u iznosu od 20.188,66 KM i blokirani su svi procesi rada.

NUBBiH pojašnjava da svi servisi koje pruža korisnicima zavise od napajanja električnom energijom i da se ne radi samo o blokadi rada NUBBiH, već o blokadi rada 45 biblioteka u BiH - aktivnih članica kooperativnog on-line bibliografsko-informacijskog sistema i servisa BiH (COBISS.BH).

- Privremeno aktiviranje agregata koji služi kao UPS može održavati sistem u funkciji još svega naredna 24 sata. Ovim je blokiran i rad međunarodnih agencija: ISBN (međunarodni standardni broj za knjige); ISSN (međunarodni standardni broj za serijske publikacije); ISMN (međunarodni standardni broj za muzikalije) – što znači: blokiran je i rad izdavača i onemogućeno dodjeljivanje internacionalnih standardnih brojeva za knjige, periodiku i muzikalije. Prije svega, ugrožena je sigurnost višestoljetnog kulturno-historijskog naslijeđa BiH, sakupljano i sačuvano u višedecenijskom radu ove Biblioteke, jer je vatrodojavni sistem također isključen - saopćeno je iz NUBBiH.

Iz ove kulturne institucije poručuju da je za očekivati i da uskoro i telefoni ućute, jer i za rad centrale je neophodno napajanje električnom energijom.

- Zaposlenici NUBBiH su (iako već mjesecima ne primaju plaće) na svojim radnim mjestima, u očekivanju da "odgovorni" interveniraju, ali nemoćni da udovolje zahtjevima korisnika i saradnika. Neizvijesno je koliko još strpljenja mogu imati.... Svi relevantni subjekti u državi, Federaciji, Kantonu i Gradu Sarajevo su obaviješteni odmah po isključenju, ali, do sada još niko nije reagirao niti je pokazao spremnost da intervenira, javljaju iz NUBBiH.

Od javne odgovornosti, poručuju u NUBBiH, za sudbinu ove i ostalih šest institucija koje je osnovala država BiH godinama se ograđuju svi nivoi vlasti, i očita je nebriga za sve što one bašine i predstavljaju, dok se istodobno s "mrakom u biblioteci", kojeg li paradoksa, održavaju Dani zaštite evropskog kulturno-historijskog naslijeđa, saopćeno je iz NUBBiH.

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
74219128

Powered by Blogger.ba