Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

26.09.2012.

DIPLOMATE IZ ZEMALjA EU POSJETILE SJEDIŠTE ICMP-ja

Članovi Radne grupe za zapadni Balkan
Diplomate iz zemalja EU posjetile sjedište ICMP-ja
................
26.09.2012.
..............
Diplomate iz zemalja EU posjetile sjedište ICMP-ja
Jedna od laboratorija ICMP-ja
FOTO: ICMP

.....................................

Delegacija od 25 članova Radne grupe za zapadni Balkan Europske unije (COWEB) predvođena ambasadorom Peterom Sørensenom, šefom delegacije Europske unije za BiH, posjetila je danas sjedište Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) u Sarajevu.

Delegaciju je primila generalna direktorica ICMP-a, Kathryne Bomberger, a informirani su o ICMP-ovoj pomoći zemljama Zapadnog Balkana i drugim zemljama širom svijeta.

Delegacija Radne grupe za zapadni Balkan je informirana o naporima ICMP-a da pomogne vladama u regiji bivše Jugoslavije u pronalaženju osoba nestalih tokom konflikta 90-ih godina gdje je 70 posto od 40.000 nestalih osoba identifikovano.

Delegacija je obišla i ICMP DNK identifikacioni laboratorij u Sarajevu i saznala o pomacima ICMP-a u metodama DNK identifikacije, koje su do sada pomogle u identifikaciji više od 18.000 nestalih osoba širom svijeta, uključujući i zapadni Balkan.

„Velika nam je čast da primimo delegaciju Radne grupe za zapadni Balkan Europske unije. Europska unija i njene zemlje članice su najveći podržavaoci našeg rada i ta podrška je važna za naše uspjehe u pružanju pomoći državama u pronalaženju nestalih. EU dijeli uvjerenje ICMP-a da pronalaženje osoba nestalih usljed oružanih sukoba i kršenja ljudskih prava ne samo da direktno koristi desetinama hiljada porodica u regiji koji su izgubili najmilije nego doprinosi gradnji povjerenja u demokratske institucije kroz vraćanje vladavine zakona“, rekla je generalna direktorica ICMP-a Kathryne Bomberger tokom posjete.

Radna grupa za zapadni Balkan je radno tijelo Europske unije osnovano od strane Vijeća Europe 1999. godine koje djeluje na ekspertskom nivou država članica EU-a, a sastaje se i na političkom nivou. Odgovorna je za pitanja koja se odnose na regiju zapadnog Balkana: Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, Srbiju i Kosovo.

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
74162831

Powered by Blogger.ba