Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

25.09.2012.

BiH: DUBOKA POLITIČKA KRIZA PRODUKOVANA IDEOLOGIJOM FOTELjA

BiH: Duboka politička kriza produkovana ideologijom fotelje

..............
25.09.2012.
..............
 
imageVehid Šehić

.............................................................

(24SI) - Ja bih želio da mi plebiscitarno izađemo na izbore i da na glasačkom listiću napišemo zašto ne želimo nikome da damo svoj glas, kazao je Vehid Šehić, predsjednik Foruma građana Tuzla.

 

[24 sata info]

Bavljenje  ovim poslom ne donosi dobit samo onom ko je direktno izabran nego se  ona ogleda i kroz mogućnost zapošljavanja članova porodice, prijatelja,  političkih istomišljenika. Kada imate politiku koja je finansijski jako  izdašna u zemlji koja živi na rubu siromaštva, ne treba čuditi zašto  imamo prljave kampanje.

Kampanja  za lokalne izbore je u punom jeku. Kako ocjenjujete stanje na  političkoj sceni BiH u svjetlu predstojećih izbora i sam tok kampanje?

- Nažalost, izbornu kampanju, iako je riječ o lokalnim izborima,  doživljavam kao bavljenje visokom politikom, jer je glavna tema  predizbornih skupova politička situacija u Bosni i Hercegovini.  Gledajući po vertikali, ova kriza institucija BiH spustila se i na nivo  lokalnih zajednica, što opet ukazuje da mnogi koji učestvuju u  predizbornoj kampanji i žele da sutra dobiju mandate biračima ne nude  ništa što bi im poboljšalo život, što bi stvorilo više nade u bolje  sutra. Ponovo se stvaraju političke tenzije, ponovo slušamo izjave koje  nas vraćaju u prošlost, ponovo se govori o ugroženosti naroda. I te  kampanje koje se vode oko registracije birača uvode nas u etničku  matricu. Očekujem jako prljavu kampanju, pogotovo u danima pred same  izbore, što će ponovo građane dovesti u poziciju da ne razmišljaju o  onome od čega se živi, nego će razmišljati da li će biti ugroženi od  onih drugih. Često se govori o Bosni i Hercegovini koja je nesigurna  država, da se ovdje može nešto desiti, što dovodi do stanja u kojem  građani padaju u apatiju i ponavljaju "neka nema rata, neka je samo mir  pa kako god da nam bude".

Prateći  kampanju, vidi se da glavnu riječ vode lideri stranaka, iako je tek  neznatan broj njih u utrci za pozicije gradonačelnika ili se nalaze na  izbornim listama za lokalne parlamente. Kakva se poruka time šalje  biračima, da li biraju vođe stranaka ili ljude koji bi sutra trebali  zastupati njihove interese na lokalnom nivou?

- U  demokratskim društvima lokalni izbori su bitni, jer oni predodređuju  rezultat opštih izbora. Pošto mi dvije godine živimo u političko  ekonomskoj krizi, koja se još više produbljuje u moralnu krizu, ne treba  uopšte čuditi zašto lideri političkih stranaka aktivno učestvuju u  kampanji za svoje kandidate, jer nisu sigurni u pozicije onih koji su u  ime te stranke vladali ili upravljali opštinama u prethodne četiri  godine. Zato oni sada pokušavaju svojim autoritetom uvjeriti birače da  bi trebali istim političarima ili istoj političkoj opciji dati glas. To  je apsolutno razumljivo, jer je bavljenje politikom u Bosni i  Hercegovini najunosniji i najsigurniji posao kojim se možete baviti. Ne  donosi on samo dobit onom ko je direktno izabran nego se ta dobit ogleda  i kroz mogućnost zapošljavanja članova svoje porodice, prijatelja,  političkih istomišljenika. Kada imate politiku koja je finansijski jako  izdašna u zemlji koja živi na rubu siromaštva, ne treba čuditi zašto  imamo prljave kampanje i zašto imamo sve stranačke strukture involvirane  u kampanju, iako je riječ o lokalnim izborima, a što kao politički  model nećemo vidjeti u drugim, demokratskim državama. 

Svakom  građaninu naše zemlje potpuno je jasno da i političku i ekonomsku krizu  generiraju partije koje su na prošlim opštim izborima dobile najveće  povjerenje birača i čine okosnicu vlasti na državnom nivou. Očekujete li  da će oni takvo ponašanje kazniti i da bi se,  shodno tome, mogle  desiti i neke značajnije promjene u smislu izbornih rezultata?

- Građani će izraziti svoj politički stav i to kroz visoku  apstinenciju. S obzirom na to da ova vladajuća šestorka ili sedmorka  koja egzistira na političkoj sceni i drži vlast od nivoa BiH do jedinica  lokalne samouprave, a da istovremeno nemamo opoziciju jer svako sa  svakim na različitim nivoima vlasti koalira, to izaziva razočarenje kod  građana, jer nemaju političku alternativu. Mi faktički nemamo političku  alternativu. Ono što je jako opasno za ovu državu, jeste činjenica da  političke stranke, ma kako da se zvale, nemaju nikakvu ideologiju koja  je vodilja njihovog političkog rada. Ideja fotelje je postala dominantna  kod svih i ta praznina u našim životima, u čovjeku pojedincu koji nema  nadu u bolje sutra, koji nema neki ideal ili ideologiju, upravo to  napuštanje svih ideologija kod političara napravilo je prazninu i kod  građana koji više ne vide ništa novo na političkoj sceni što bi  probudilo nadu u bolje sutra. I ponavljam, mi ćemo kao rezultat toga  imati na izborima apstinenciju između 55 i 60 posto građana BiH. Vidjet  ćemo i koliko će ih izaći na izbore, a učiniti listiće nevažećim. To je  duboka politička kriza koja je produkovana upravo ideologijom fotelje.

(oslobodjenje)

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
74163069

Powered by Blogger.ba