Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

25.09.2012.

AMERIČKA NOVINARKA POSJETILA FESTIVAL "GUČA" U SRBIJI: DOBRO DOŠLI U ZEMLjU ČETNIKA GDJE SE VELIČAJU ZLOČINI

Američka novinarka posjetila festival "Guča" u Srbiji
Dobro došli u zemlju četnika gdje se veličaju zločinci

...............
25.09.2012.
..............

Američka novinarka Anna Y. Loshkin ove godine posjetila je festival guča u Srbiji i o tome napisala opširnu reportažu na portalu "Vice".

Loshkin je u tekstu pod nazivom "Srbijanski nacionalizam na festivalu trubača Guča", opisala do u detalje ono što je vidjela u Srbiji opisujući je kao zemlju "pijanaca i četnika".

- Mladić bez majice ujutro ide po kutiju cigareta i flašu rakije. Kraj njega prolaze ljudi koji nose majice sa mrtvačkim glavama ili porukom "Slobodane Miloševiću tvoja vojska te čeka", počinje svoj tekst Loshkin koja je po svemu sudeći prvo primijetila poruke koje se šalju sa ovog festivala.

"Hvala Bogu što sam Srbin", "Srpski četnik", "Država šampiona" poruke su na majicama koje je Amerikanka odmah povezala sa nacionalizmom kojeg opisuje na sljedeći način:

- Mnogi nose odjeću na kojima su iscrtane mrtvačke glave i krstovi sa porukom "Vjera u Boga - Sloboda ili smrt". Nezaobilazan je i dvoglavi orao sa krunom na glavi. Dobrodošli u zemlju četnika, piše Loshkin i dodaje:

- Četnički pokret se povezuje sa srpskim masakrima, silovanjem i mučenjem tokom ratova u Jugoslaviji. Mladići i devojke izgledaju nevino dok pjevaju o veličini Srbije, noseći kape sa četničkim simbolima, uvijeni u srpske zastave. Oni pokazuju tri prsta, što Bošnjaci i Hrvati smatraju provokacijom, jer je taj pozdrav koristila srpska vojska dok je nemilosrdno ubijala njihov narod.

Dalje u tekstu se opisuje historijat festivala, koji po ovoj Amerikanki, uvijek je bio mjesto gdje se veličao nacionalizam i zločini počinjeni u ime srpskog naroda, te se na kraju osvrće i na aktuelnu političku situaciju u Srbiji koju, također, opisuje kao "nacionalističku".

- Nakon što je nacionalistički predsjednik Tomislav Nikolić u maju došao na vlast, mnogi strahuju da novi put Srbije nije ka članstvu u EU, već na povratku ka etničkom konfliktu, koji je izazvao godine krvoprolića. Imenovanje Ivice Dačića za premijera izazvalo je zabrinutost zbog njegovih bliskih veza sa Miloševićem.

Na kraju reportaže tu je i kratak razgovor sa neimenovanom djevojkom koja ocu ne smije priznati da je u vezi sa Romom, što Loshkinova opisuje kako je Srbija, vjerovatno, posljednja zemlja na svijetu gdje su ljubavne priče poput "Romea i Julije" još moguće.

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
74162951

Powered by Blogger.ba