Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

25.09.2012.

PROŠLE DVIJE DECENIJE, A PRAVDE NEMA: OBILjEŽENA GODIŠNjICA MASAKRA NAD 22 ČLANA TRI BIJELjINSKE PORODICE

Prošle dvije decenije, a pravde nema
Obilježena godišnjica masakra nad 22 člana tri bijeljinske porodice
...............
25.09.2012.
..............
Obilježena godišnjica masakra nad 22 člana tri bijeljinske porodice
Obilježena godišnjica masakra nad 22 člana tri bijeljinske porodice
FOTO: G. Bobić

.......................................................

 

U Bijeljini je danas obilježno dvadeset godina od stravičnog zločina nad 22 člana porodica Sarajlić, Sejmenović i Malagić, koje su pripadnici "Pahuljica" - specijalne jedinice MUP-a RS, nemilosrdno ubili iako su svi bili su civili. Do danas niko nije odgovarao za ovaj ratni zločin iako se znaju imena, naredbodavac, organizator i izvršitelj, dokazi se povlače po tužilaštvima i sudovima, a kazna ne stiže počinitelje.

Na to su još jednom podsjetili najbliži srodnici ubijenih, te aktivisti bošnjačke zajednice kulture "Preporod" Bijeljina i Dječije ambasade "Međaši". Okupili su se ispred kuća ubijenih, odakle su otišli na obalu Drine u selo Balatun, gdje su u rijeku bacili 22 ruže.

Uz učenje fatihe, cvijeće su položili i na mezare u mezarju Lipić-Selimovići, a u bijeljinskoj Atik džamiji proučen je tevhid nedužnim žrtvama.

Podsjetimo, u noći sa 24. na 25. septembar 1992. godine, iz svojih kuća odvedeno je 22 ljudi, od čega sedmero djece i osam žena.

Ubijeni su pred zoru 25. septembra na obali Drine u semberskom selu Balatun. Tijela su bačena u rijeku, a godinama kasnije većina njih su pronađena pod NN oznakama, na grobljima u Sremskoj Mitrovici i Šapcu, potom identifikovana i ukopana u Bijeljini.

Za nekima se još uvijek traga, kao što se traga i za monstrumima koji su na ovakav način, ubijanjem civila samo zato što nose drugačije ime, podsticali etničko čišćenje radi stvaranja Republike Srpske.

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
74162835

Powered by Blogger.ba