Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

22.09.2012.

I TO JE MOGUĆE U BiH: OPTUŽENI ZA RATNE ZLOČINE NA LISTI KANDIDATA SPRS

I to je moguće u BiH

Optuženi za ratne zločine na listi kandidata SPRS
................
22.09.2012.
................
Optuženi za ratne zločine na listi kandidata SPRS
Petar Dmitrović: Komandant koncentracionog logora Batković
FOTO: G. Bobić

..................................

Petar Dmitrović, univerzitetski profesor koji je svojevremeno magistrirao pedagoške nauke i doktorirao na Univerzitetu Vojske bivše SRJ u Beogradu, nalazi se na listi kandidata Socijalističke partije RS (SPRS) za općinu Bijeljina na predstojećim općinskim izborima u BiH. Ništa neobično za nekadašnjeg aktivnog oficira JNA, nosioca 12 mirnodopskih odlikovanja, ali i ordena Karađorđeve zvijezde trećeg reda, kojim ga je odlikovao lično ratni zločinac Radovan Karadžić.

Međutim, uz sve to, Dmitrović je, kao prvi komandant koncentracionog logora Batković kod Bijeljine, jedan od četvorice optuženih za ratne zločine u tom logoru. Optužnica je podignuta početkom ove godine, glavni pretres održan je u Bijeljini 12. juna, a potom je uslijedila pauza, jer je tužilac Nebojša Jovanović koristio dva godišnja odmora.

Optuženi za ratne zločine, začudo, u ovom procesu brane se sa slobode, ali ni to nije ništa neobično za bijeljinsko Okružno tužilaštvo i Okružni sud. Nastavak suđenja zakazan je u oktobru. Ostaje da se vidi hoće li Dmitrović tada već biti odbornik u Skupštini Grada Bijeljina ili će ostati samo optuženi za ratni zločin.

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
76954571

Powered by Blogger.ba