Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

21.09.2012.

BIVŠEM LOGORAŠU SAMIRU POJSKIĆU ISPLAĆENA ODŠTETA OD 200 KM PO DANU BORAVKA U ZATOČENIŠTVU, UZ KAMATE

Bivšem logorašu Samiru Pojskiću isplaćena odšteta

imageSamir Pojskić

.........................................

TRAVNIK - Federacija Bosne i Hercegovine isplatila je naknadu za nematerijalnu štetu nanesenu Samiru Pojskiću iz Zenice, za dane provedene u logoru Hrvatskog vijeća obrane (HVO) na Kaoniku. Presudu kojom je prihvaćen odštetni zahtjev bivšeg logoraša donio je Općinski sud u Novom Travniku, a potom potvrdio Kantonalni sud u Travniku.

Za oko mjesec dana provedenih u logoru Kaonik u proljeće 1993. godine, isplaćeno je 200 KM po danu boravka u zatočeništvu, uz kamate.

Pojskić, koji je predsjednik Udruženja logoraša iz Zenice, kazao je da je ovo udruženje 2008. pokrenulo akciju animiranja članova da sudskim putem traže odštetu.

“Na sudovima je oko 150 tužbi članova Udruženja iz Zenice, a oko 800 tužbi logoraša s područja Zeničko-dobojskog kantona. Očekujemo da će ova presuda i isplata uticati na ubrazanje tih procesa”, rekao je Pojskić.

On je ocijenio da nijedan iznos nije adekvatan onome što su ljudi preživjeli, ali da jeste korak prema institucionalnom rješavanju pitanja logoraša, prenosi BIRN - Justice Report.

(Vijesti.ba/Fena)

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
76954740

Powered by Blogger.ba