Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

21.09.2012.

ČIST RAČUN, DUGA LjUBAV

Čist račun, duga ljubav
21.09.2012.

Vlastimir  Mijović                                                                                                              

..............................

Komšiluk je najpreči, ali zna i da prisjedne. Zbog međe, potočića ili rodne voćke, koja svojom krošnjom zahvata i tamo i ovamo, susjedi su se često hvatali za vratove i išli na sudove.

S ovom vrstom izazova BiH se sada suočava u svom razmeđavanju s Hrvatskom. Razgraničenje nikad nije precizirano, iako su još prije 12 godina Izetbegović i Tuđman potpisali odgovarajući sporazum. Njihovi nasljednici su, međutim, bili toliko lijeni da na taj račun nikad nisu stavili pečate duge ljubavi. A Evropska unija, kojoj se naše komšije bespovratno bliže, kroz svoja vrata ne da bez čistog državnog grunta.

Ono što se nije uradilo za 17 poratnih godina, sad će morati da se odradi za samo devet mjeseci. U tom roku treba pravično razdijeliti talase Une, plodne njive Posavine, primorski krajolik oko Neuma...

Na svu sreću, u poslu koji i mirne zavađa, imamo posrednika kojem se može vjerovati - Evropsku uniju. Njoj je jako stalo da se komšije razgraniče stiskom ruke, a ne s prijeteći podignutim prstom. Utoliko se i može očekivati da ovaj pipavi posao bude dovršen u dobrosusjedskom maniru, onako kako su prekjuče najavili Vesna Pusić i Zlatko Lagumdžija.

Mimo onoga na šta polažemo uvjerljivo pravo, mi ne trebamo ići. A i Hrvatska je, valjda, izvukla pouku iz svojih prethodnih sličnih sporova, posebno sa Slovenijom. U njima je, uprkos prevelikim apetitima, na kraju dobijala samo ono što joj odista i pripada.

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
76954689

Powered by Blogger.ba