Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

18.09.2012.

PATRICK MOON: KORUPCIJA JE NAJVEĆI PROBLEM U BiH - MOON: GRAĐANI SU ZAHVALNI NA POMOĆI AMBASADE SAD-a

Moon: Korupcija je najveći problem BiH

imagePatrick Moon

...........................................

Korupcija je glavni problem u BiH i od velike važnosti da građani jasno kažu političkim liderima da više ne žele korupciju u vlasti, ukazao je ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Patrick S. Moon. "Ukoliko želimo da BiH bude potpuno integrisana u EU i NATO, građani ...

... moraju govoriti o korupciji i učiniti sve da ona bude dio prošlosti", rekao je Moon u izjavi novinarima nakon razgovora s perdstavnicima Transparency International Bosne i Hercegovine (TIBiH).

On kaže da je sve političke lidere u BiH tokom razgovora podsjetio da govore o korupciji kako bi pokazali svojim glasačima da je korupcija problem protiv kojeg će se boriti.

"SAD su spremne da pomognu BiH u izgradnji bolje, prosperitetnije i demokratskije zemlje, da se približi evropskim institucijama i da postane članica EU i NATO", rekao je Moon.

Podsjetio je i da su SAD kroz svoju agenciju USAID pokrenule projekat "Antikorupcijske mreže u BiH/ACCOUNT" s ciljem da se privuče pažnja na problem korupcije te stoga vjeruje i da će time stimulirati građane da naglas govore o korupciji.

Za TI BiH je kazao da su važan elemenat organizacije u borbi protiv korupcije.

Izvršni direktor TI BiH Srđan Blagovčanin ističe da volja za borbu protiv korupcije ne treba samo da dolazi od političkih lidera u BiH, već da građani i organizacije civilnog društva trebaju preuzeti odgovornost po tom pitanju.

"Mislim da kombinacija uslovljavanja i jasnih kriterija koji će dolaziti iz Brisela uz sasvim jasne zahtjeve građana i organizacija civilnog društva u BiH mogu rezultirati napretku u borbi protiv korupcije", rekao je Blagovčanin.

Po istraživanjima ove nevladine organizacije, BiH je i dalje zemlja s najvećim stepenom korupcije u regionu.


(Vijesti.ba/Fena)

Moon: Građani su zahvalni na pomoći ambasade SAD-a

imagePatrick Moon

.............................................

SARAJEVO - Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Patrick Moon izjavio je danas da su građani u cijeloj BiH zahvalni ambasadi njegove zemlje za sve što je učinila za njih i našu zemlju. Komentirajući nedavnu tvrdnju entitetskog predsjednika Milorada Dodika da „SAD više ...

... ne treba da se mješaju u unutrašnje stvari u BiH“, Moon je u izjavi novinarima u Banjoj Luci kazao da su SAD spremne pomoći BiH u izgradnji bolje, prosperitetnije i demokratskije zemlje, te joj pomoći da se pridrži evropskim institucijama kako bi postala članica EU, ali i NATO saveza.

On ističe da njegova zemlja ne odustaje, već je spremna da ovdje radi s građanima ove zemlje.

„Građani nam zahvaljuju i kažu: 'Hvala što ste pomogli rekonstrukciju zemlje nakon rata, što sam uspio dobiti kredit, što sam uspio pokrenuti svoj biznis, što mi pomažete da proširim svoj posao, te što moje djete učite da bude lider u ovoj zemlji“, naveo je Moon neke od primjera kako građani zahvaljuju Ambasadi SAD u BiH.

Moon je danas potvrdio i da je amabasada njegove zemlje  povećala nivo sigurnosti.

„Svaki američki ambasador u svakoj zemlji u svijetu zabrinut je za sigurnost svoje misije i konstatno radimo kako bi osigurali adekvatan nivo sigurnosti za naše osoblje. Radimo s agencijama za provedbu zakona kako bi osigurali da postoji odgovarajuća zaštita i takav je slučaj u Amabasadi u Sarajevu“, dodao je američki ambasador.


(Vijesti.ba/Fena)

 

18.09.2012.

SPEKTAKULARNI POČETAK LIGE PRVAKA: EDIN DžEKO "ZABIO" NA BERNABEU, REAL IPAK NA KRAJU SLAVIO

Spektakularan početak Lige prvaka
Džeko "zabio" na Bernabeu, Real ipak na kraju slavio

............
18.09.2012.
.................

U najboljoj utakmici večeras u okviru Lige prvaka, od koje se iskreno najviše i očekivalo, Real Madrid je slavio na Santiago Bernabeu sa 3:2.

Goleadu, koju smo vidjeli u drugom poluvremenu, započeo je naš reprezentativac Edin Džeko.

"Dijamant" zabio gol Realu
"Turio" ga Edin Džeko na Santiago Bernabeu
Edin Džeko ušao je u igru u 62. minutu utakmice između Real Madrida i Manchester Cityja, u okviru prvog kola Lige prvaka. U 69. minutu Džeko je zabio gol za vodstvo njegovog kluba... Asistirao mu je Yaya Toure...

Džeko ušao je u igru u 62. minutu utakmice, samo mu je sedam minuta trebalo da postigne gol za vodstvo njegovog kluba. Asistirao mu je Yaya Toure.

R3al je izjednačio preko Marcela sedam minuta kasnije, da bi ekipi Roberta Mancinija novo vodstvo donio Aleksandar Kolarov udarcem iz slobodnjaka u 85. minuti.

Tada slijedi potpuni preokret i golovima Benzeme u 87. i Ronalda u 90. minuti Real dolazi do pobjede.

U drugoj utakmici grupe D Borussija je savladala Ajax golom Lewandovskog tri minuta prije kraja meča.

U grupi A zagrebački Dinamo je kod kuće izgubio od Porta sa 2:0 dok je PSG deklasirao Dinamo iz Kijeva sa 4:1.

Dvije gostujuće pobjede vidjeli smo u grupi B gdje su Schalke i Arsenal identičnim rezultatom sa 2:1 savladali Montpellier, odnosno Olympiakos.

Milan je u okviru grupe C podbacio na otvaranju Lige prvaka ne uspjevši savladati Anderlecht na svom terenu. Na kraju je rezultat bio 0:0.

Malaga je iznenađujuće lako izašla na kraj sa Zenitom savladavši klub iz Rusije sa 3:0.

 

18.09.2012.

ODLUKA SUDA BiH: RASPISANE MEĐUNARODNE POTJERNICE ZA OSUMNjIČENE IZ AKCIJE "LUTKA"

Odluka Suda BiH
Raspisane međunarodne potjernice za osumnjičene iz akcije "Lutka"
..............
18.09.2012.
...............
Raspisane međunarodne potjernice za osumnjičene iz akcije "Lutka"

Sud BiH donio je danas naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice za više osumnjičenih lica u okviru akcije kodnog naziva "Lutka", potvrđeno je danas Srni u Sudu BiH.

Odluka Suda donesena je na osnovu zahtjeva Tužilaštva BiH.

Iz Suda BiH nisu željeli precizirati imena ovih osoba, osim da se radi o licima koji su osumnjičeni u predmetu koji se pred Sudom BiH vodi pod nazivom "Bojan Cvijan i drugi".

Nezvanično, među tim licima je i Naser Keljmendi, za koga se spekuliše da se nalazi u rodnoj Peći na Kosovu.

Sud BiH donio je 14. septembra rješenje kojim se osumnjičenim licima uhapšenim u akciji "Lutka" određuje jednomjesečni pritvor, koji može trajati do 12. oktobra.

Pritvor je određen Bojanu Cvijanu, Benanu Doriću, Davoru Mandiću, Muhamedu Ramiću, Seadu Roboviću, Edinu Ahmetspahiću, Ljubiši Laloviću, Marku Krajišniku, Nerminu Tahiroviću, Elviru Kajeviću, Azimu Kajeviću, Elvisu Zlatiću, Admiru Ahmetspahiću, Draganu Vujičiću, Vladanu Parađini, Draganu Jevtoviću, Benjaminu Haliloviću i Draganu Obućini.

Oni su osumnjičeni za krivično djelo organizovanog kriminala u vezi sa krivičnim djelima dogovora za učinjenje krivičnih djela i krivičnim djelom pripremanja krivičnog djela, a u vezi sa krivičnim djelima neovlaštenog prometa opojnih droga, pranja novca i drugim krivičnim djelima.

 

18.09.2012.

SVEČANOST POVODOM 20 GODINA REISA CERIĆA NA ČELU ISLAMSKE ZAJEDNICE U BiH

U organizaciji Rijaseta
Svečanost povodom 20 godina reisa Cerića na čelu Islamske zajednice u BiH

................
18.09.2012.
.............

Rijaset Islamske zajednice u BiH organizovao je večeras u Sarajevu svečanost povodom dvije decenije reisu-l-uleme Mustafe Cerića na čelu IZ u BiH, kojeg će na toj poziciji uskoro zamijeniti jedan od trojice kandidata koji su ušli u uži krug izbora - tuzlanski muftija Husein Kvazaović, travnički muftija Nusret Abdibegović ili sarajevski muftija Husein Smajić.

Sabor IZ u BiH, koji broji 380 članova, 23. septembra će tajnim glasnjem odlučiti koji od trojice kandidata će naslijediti Cerića.

U sklopu svečanosti, predstavljena je i knjiga "Islamska zajednica u BiH - Dvije decenije reisu-l-uleme dr Mustafe Cerića".

Prisutnima su se obratili predsjednik Obnoviteljskog sabora IZ Jusuf Žiga, vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić, predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci, te univerziteski profesor Ugo Vlaisavljević, Ahmet Alibašić i Safet Softić, a od inostranih gostiju penzionisani biskup Gunnar Stalsett iz Osla, John Esposito iz Vašingtona, Anas al-Shaikh Ali iz Londona i Alparslan Ačikgenč iz Istanbula.

Knjiga "Islamska zajednica u BiH - Dvije decenije reisu-l-uleme dr Mustafe Cerića" izašla je u izdanju Centra za napredne studije iz Sarajeva, a uredili su je Aziz Kadribegović, Ahmet Alibašić i Ekrem Tucaković.

Naglašavajući da je prije 20 godina kada je preuzimao dužnost prvog čovjeka IZ u BiH bio svjestan težine emaneta koji mu se povjerava, reis Cerić je kazao da je proteklo vrijeme predano radio na organizaciji i vođenju IZ, gdje je uz veliki trud bilo moguće da se donese i poneka pogrešna odluka.

"Svjestan svojih slabosti i neiskustva u mojim, a možda još više u očima drugih ljudi, dužnost reisu-l-uleme obavljao sam pod jakim osjećajem odgovornosti da ne napravim grešku na račun časti i ugleda moje vjere i mog naroda. Zbog tog osjećanja odgovornosti, koju sam nosio svih ovih godina, radujem se trenutku u kojem ću taj teret odgovornosti prenijeti na svog nasljednika... Ako me se i po čemu budete sjećali, volio bih da me se sjećate i pamtite da sve što sam radio, radio sam da Allah bude zadovoljan te da kod našeg naroda probudim ponos i postignem njegovo povjerenje istinskog borca za njihova ljudska prava, njihovu slobodu i čast", rekao je Cerić.

"Briga za našu sudbini ovdje u Evropi, briga koja se ne može završiti sa mojim odlaskom, a i strah od opasnosti za naš opstanak, opasnosti koje još uvijek vise nad našim glavama, obavezuju me da vam kažem, jer prijatelj na rastanku je najbolji savjetnik, da se pouzdate u Boga i u same sebe, da čuvate jedinstvo zajednice, da pomažete jedni drugima u dobru, da imate na umu da položaj ne čini čovjeka ni velikim ni važnim, već da svojim predanim radom i poštenim odnosom prema ljudima čovjek svoj položaj čini velikim i važnim", dodao je reis Cerić

Ovom prilikom u Gazi Husrev-begovoj bibloteci otvorena je izložba radova Mehmeda Akšamije "Dvije decenije reisu-l-uleme Mustafe Cerića", o kojoj je govorio predsjednik Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti (BANU) Ferid Muhić.

Likovni projekat u slici i riječi predstavlja aktivnosti reisu-l-uleme i Islamske zajednice u BiH.

"Tema ovog izuzetnog likovnog projekta Mehmeda Akšamije je ni manje ni više nego da likovnim sredstvima predoči dvije decenije intenzivnog i dramatičnog zbivanja, lične borbe jednog čovjeka na maksimalno odgovornoj društvenoj poziciji, u vrtlogu intranacionalnih i internacionalnih udara vihora sa svih strana, dramu njegove savjesti, odsjeve njegovih bitki, tutanj kanonada kojima je bivao obasut, i sve to kondenzirati u konsistentan prizor sa nedvosmislenim i jasnim porukama, tako što će ga prevesti sa jezika svijeta ideja, na jezik svijeta čula, prenijeti ga iz sfere ethosa u sferu aesthesisa", poručio je predsjednik BANU.

"Dvadeset godina reisu-l-uleme Mustafe Cerića, kao dvadeset ptica, odletjele su i neće se vratiti, ali će njihov let preko bosanskog, europskog i svjetskog neba ostati trajno sačuvan na panoima ove fascinantne grafičke estetske senzacije i likovnog umjetničkog ostvarenja.     

Nedvojbeno, likovni prilog koji trajno ostaje u historiji vizuelne komunikacije, reliziran sredstvima grafike i dizajna", dodao je Muhić.

Svečanosti su prisustvovali članovi Sabora IZ, Obnoviteljskog sabora IZ, članovi Rijaseta, muftije, glavni imami, predstavnici vjerskih zajednica, te predstavnici akademskog i društvenog života u BiH.

 

18.09.2012.

IVICA OSIM: NEĆEMO ČEKATI DA NEKO POGINE, UVODIMO ZABRANU

Predsjednik Komiteta za normalizaciju NSBiH za "Dnevni avaz"
Osim: Nećemo čekati da neko pogine, uvodimo zabranu
............
18.09.2012.
.............
Osim: Nećemo čekati da neko pogine, uvodimo zabranu

 Ivica Osim: Vremena nisu sazrela

FOTO: Arhiva

......................................................

Ivica Osim, predsjednik Komiteta za normalizaciju NSBiH
Ž2 = Nećemo čekati da neko
        pogine, uvodimo zabranu
Ž3 = Crveno svjetlo za gostujuće navijače <195> Možda neredi imaju veze s lokalnim izborima <195> Bilo je mnogo lobiranja, i medijskih i političkih, da skinemo zabranu, a to nismo trebali uraditi
Ž7 = Osim: Vremena nisu sazrela #osim21#
Ž8 = Razgovarao: Muamer TANOVIĆ
Predsjednik Komiteta za normalizaciju Nogometnog saveza BiH Ivica Osim, kada je preuzimao funkciju, nije ni sanjao kakav ga haos čeka. Taman što sa saradnicima riješi jedan, iskrsnu dva nova problema.
A minuli vikend sigurno je bio jedan od najgorih kada je riječ o navijačkim izgredima. Uništen voz kod Doboja, u Mostaru zapaljen kombi navijača Slavije i divljanje harangi u ime ljubavi prema Zrinjskom, odnosno Željezničaru...
Ž4 = Svima najgori
- Ovo što se dešava, kvari mi zdravlje - konstatirao je Osim i uputio nam kontrapitanje:
- Znate li vi šta se ovo dešava kod nas?
Ž5 = Možemo samo nagađati. Imate li Vi kakve pretpostavke?
- Za sada ništa konkretno. A to što neko napriča da je zbog ovog ili onog, ne mora biti tačno. Rekla-kazala. Onda se zaletiš i komentarišeš, pa svima ispadneš najgori.
Ž5 = Ipak, najbrojnije su pretpostavke da ovi navijački ispadi imaju veze s predstojećim izborima...
- Možda je tako, ne znam... Trudimo se da se ne bavimo politikom, ali kada čitaš novine i gledaš televiziju, toliko je materijala koji zavađa ljude. Kamo sreće da se fudbal gleda samo radi rezultata i igre, zbog interesantnih utakmica... Ali, uvijek ima uticaja s druge strane, a bojim se, i režije. Uvijek ima režisera svake vrste.
Ž5 = Pa, šta da se radi?
- Nema puno dilema. Ponovo ćemo uvesti zabranu organizovanog odlaska gostujućim navijačima na utakmice.
Ž5 = Iako Vas je dio medija i javnosti stavio na stub srama zbog prošlogodišnje odluke o zabrani, ispada da je to bio dobar potez.
- Prije nego što smo ukinuli zabranu za navijače bilo je veoma mnogo lobiranja sa svih strana, i medijskih i političkih, da povučemo odluku i, takoreći, vratimo publiku na stadione. Sada se pokazuje koliko smo bili u pravu. Praktično, nismo napravili ništa, ovo sada je još gore nego što je bilo. Pogriješili smo što smo skinuli zabranu, trebalo je tako i ostati.
Ž4 = Novi šamar
Ž5 = Mislite li da se ovo ne bi dešavalo?
- Ne bi u ovom obliku. Vremena, jednostavno, nisu bila sazrela za ukidanje zabrane, ali rukovodioci, političari... svi su se nudili kao dobrotvori, tobože misle na navijače i publiku, a da nisu mnogo mislili o posljedicama. I evo nam novog šamara.
Neka to svi shvate kako hoće, ali moramo ponovo reagovati. Ako nešto ne ide, onda ne ide. Ne može se nasilu. Nećemo, valjda, čekati da neko pogine ili, ne daj Bože, izgori u automobilu, pa da sjednemo i odlučujemo šta ćemo. Zabrana, i gotovo.

Predsjednik Komiteta za normalizaciju Nogometnog saveza BiH Ivica Osim, kada je preuzimao funkciju, nije ni sanjao kakav ga haos čeka. Taman što sa saradnicima riješi jedan, iskrsnu dva nova problema.

A minuli vikend sigurno je bio jedan od najgorih kada je riječ o navijačkim izgredima. Uništen voz kod Doboja, u Mostaru zapaljen kombi navijača Slavije i divljanje harangi u ime ljubavi prema Zrinjskom, odnosno Željezničaru...

- Ovo što se dešava, kvari mi zdravlje - konstatirao je Osim i uputio nam kontrapitanje:

- Znate li vi šta se ovo dešava kod nas?

Možemo samo nagađati. Imate li Vi kakve pretpostavke?

- Za sada ništa konkretno. A to što neko napriča da je zbog ovog ili onog, ne mora biti tačno. Rekla-kazala. Onda se zaletiš i komentarišeš, pa svima ispadneš najgori.

Ipak, najbrojnije su pretpostavke da ovi navijački ispadi imaju veze s predstojećim izborima...

- Možda je tako, ne znam... Trudimo se da se ne bavimo politikom, ali kada čitaš novine i gledaš televiziju, toliko je materijala koji zavađa ljude. Kamo sreće da se fudbal gleda samo radi rezultata i igre, zbog interesantnih utakmica... Ali, uvijek ima uticaja s druge strane, a bojim se, i režije. Uvijek ima režisera svake vrste.

Pa, šta da se radi?

- Nema puno dilema. Ponovo ćemo uvesti zabranu organizovanog odlaska gostujućim navijačima na utakmice.

Iako Vas je dio medija i javnosti stavio na stub srama zbog prošlogodišnje odluke o zabrani, ispada da je to bio dobar potez.

- Prije nego što smo ukinuli zabranu za navijače bilo je veoma mnogo lobiranja sa svih strana, i medijskih i političkih, da povučemo odluku i, takoreći, vratimo publiku na stadione. Sada se pokazuje koliko smo bili u pravu. Praktično, nismo napravili ništa, ovo sada je još gore nego što je bilo. Pogriješili smo što smo skinuli zabranu, trebalo je tako i ostati.

Mislite li da se ovo ne bi dešavalo?

- Ne bi u ovom obliku. Vremena, jednostavno, nisu bila sazrela za ukidanje zabrane, ali rukovodioci, političari... svi su se nudili kao dobrotvori, tobože misle na navijače i publiku, a da nisu mnogo mislili o posljedicama. I evo nam novog šamara.

Neka to svi shvate kako hoće, ali moramo ponovo reagovati. Ako nešto ne ide, onda ne ide. Ne može se nasilu. Nećemo, valjda, čekati da neko pogine ili, ne daj Bože, izgori u automobilu, pa da sjednemo i odlučujemo šta ćemo. Zabrana, i gotovo.

 

18.09.2012.

OPROŠTAJNI INTERVJU HASANA SALIHAMIDžIĆA

Oproštajni intervju bivšeg bh. reprezentativca
Salihamidžić za "Sport": Džeko je bolji od Balotelija
...............
18.09.2012.
...............
Salihamidžić za "Sport": Džeko je bolji od Balotelija

 Hasan Salihamidžić: Karijera puna trofeja

FOTO: Arhiva

....................................................

OPROŠTAJNI INTERVJU Hasan Salihamidžić, o impresivnoj karijeri, trenerima, golovima, nezaboravnim utakmicama...
Ž2 = Džeko je bolji od Balotelija, ali kada igra
Ž3 = Igra golf i komentira za Sky<195> Ova generacija je zaslužila plasman na Svjetsko prvenstvo u Brazil<195> Sjetim se često slike kada sam na nekom graničnom prelazu stajao pred policajcem sa mašinkom u ruci - izjavio je za Sport Braco
Ž7 = Hasan Salihamidžić: Karijera puna trofeja
Ž7 = Moj šura Kopado trenira sina Nika
Ž7 = Pamtim gol i utakmicu protiv Italije
Jedne prilike braća Robert i Niko Kovač, koji vuku korijene iz BiH, u zagrebačkom hotelu „Sheraton" otkrili su kako u Bajernu zovu Hasana Salihamižića. Sa Bracom su igrali u bavarskom „gigantu".
- Braci smo dali nadimak „struja". Zašto? Pa, zato što je stalno po naponom. I na treningu i na utakmici - pričala su braća Kovač.
Salihamidžić je uistinu bio takav. Svoje trenere je, zbog svestranosti, sposobnosti da igra na više pozicija stavljao na slatke muke. Za protivničke je bio noćna mora. Nikad nisu znali na kojem će dijelu terena ordinirati. Igrao je na lijevoj i desnoj bočnoj poziciji, u vezi, kao napadač... Sve što je trenerima trebalo u datom trenutku...
Možete li danas zamisliti Hasana u nekom drugom, „mirnijem" sportu? Salihamidžić odnedavno igra samo rekreativno. Za „Sport" je dao oproštajni intervju. Pričao je o svemu, o impresivnoj karijeri, nezaboravnim utakmicama, golovima (ne)osvojenim peharima...
Ž4 = Šura ili badžo?
U nedjelju smo dogovorili intervju, u ponedjeljak tačno u devet Braco se javio. Vozio je djecu u školu.
- Ima ovdje „bus" koji vozi svu djecu, ali ja sam zbog nogometa propustio dosta toga i želim što više biti sa porodicom. Dok vozim djecu pričam sa njima, smijem se, uživam...
Ž5 = Možete li se zamisliti kao fudbalski penzioner?
- Ne mogu, ali sve sam dalje od profesionalnog nogometa. Teško jeste, ali rekao sam ti da uživam biti sa svojom djecom.
Ž5 = Ima li još neki sport koji Vas okupira?
- Ima. Nećeš vjerovati, postao sam strastveni golfer.
Ž5 = Teško je povjerovati, da neko ko se tukao za svaku loptu, za svaki duel, sada gura kolica sa štapom...
- I meni je, ali sam oduševljen novim sportom. U početku je i meni bilo sve čudno, bez navijača, bez duela, bez trke, ali vremenom sam baš zbog toga zavolio golf. Odmara me, čini sretnim da mogu kući kreniti čitav,  ne da završim na nosilima.
Ž5 = Nećete se baviti profesionalno golfom. Zar nije logično da neko sa tako impresivnom karijerom ode u trenere?
- Neeee. Trenerski posao me za sada ne zanima.
Ž5 = Ni zbog sina Nika?
- Nik ide svojim putem, devet mu je godina. Trenirao je svuda pomalo: u Torinu, pa u Wolfsburgu, sada je u Minhenu...
Ž5 = U Bajernu?
- Nije, već u Unterhahingu. Trenira ga moj badžo Francisko Kopado.
Ž5 = Zar Vam Kopado nije šura?
- Tako je. Ne znam kako se sjetih badže. Sada je Nik kod njega, a kasnije možda nastavi u Bajernu...
Ž5 = Ima li ste debi kao komentator. Da li je to Vaše novo zanimanje?
- Komentirao sam finale Lige prvaka Bajern i Čelzi. Moram priznati sam zadovoljan komentatorskim poslom, ali i moji „poslodavci". Sada sam pozvan da za Sky komentiram meč Bajerna i Valencije. Kako sam igrao čuvenu utakmicu protiv Valencije oni su odlučili da sam najpogodniji za komentatora ove utakmice. Zadovoljni su i oni i ja, pa je moguće da će to biti moj novi poziv.
Ž5 = Zašto niste prihvatili neku od ponuda iz Katara, američke MLS lige...? Mogli ste na ime zaraditi velike novce?
- Mogao sam, a imam i sada takve ponude. Međutim, ne želim se odvajati od porodice, niti da oni mijenjaju škole zbog godinu dvije moje karijere. Trenutno živim najbolje dane života.
Ž5 = Da li su Vas zvali iz Bajerna, možda iz veteranske ekipe?
- Jesu, zvali su me, jer je to kod njih ozbiljno. Ja sam se nasmijao. Nekako mi je prerano da igram za veterane. Kasnije ću svakako, ali sada još ne. Inače, Uli Henes je moj dobar prijatelj, posjećujemo se, čujemo skoro svakodnevno...On mi je rekao da su za mene vrata Bajerna otvorena. Godi mi to svakako.
Ž5 = Gdje su neki Vaši saigrači sa kojima ste godinama igrali u Bajernu, čime se bave?
- Najviše nas je otišlo u komentatore. Ovdje je to prilično ozbiljan posao. Oliver Kan komentira za ZDF, Šol za ARD... Neki su otišli u trenere, neki u menadžere...
Ž4 = Brazil će isprati mrlju
Ž5 = Osjećate li se Vi legendom Bajerna?
- Ma, kakva legenda. Isti sam kao kada sam tek došao u Minhen.
Ž5 = Planirate li oproštaj u Bajernovom dresu?
- Bajern to s vremena na vrijeme upriliči za svoje igrače. Vjerovatno će i neko iz moje generacije doći na red. Ja ne razmišljam niti insistiram na tome.
Ž5 = Koja je Vaša najbolja utakmica u Bajernu, a koja u bh. reprezentaciji?
- Nadam se da nije neskromno ako kažem da sam odigrao dosta kvalitetnih partija, a nezaboravna je ona sa Valencijom kada smo osvojili Ligu prvaka. U reprezentaciji mi je najdraža sa Italijom na Koševu. Prvi put smo igrali na našem stadionu, postigao sam gol, a protivnik je bio izuzetno jak. Pamtim i debi protiv Hrvatske u Bolonji.
Ž5 = Vjerovatno pamtite i izgubljeno finale Lige prvaka protiv Mančestera?
- To je ružan ožiljak u mojoj karijeri, ali sam ga prežalio. Jedino mi je žao što ja i moja generacija nismo otišli na Evropsko ili Svjetsko prvenstvo. Možda bi otišli na EP u Portugal da smo sa Dancima, umjesto na Koševu, igrali na Bilinom polju.
Ž5 = Pred ovom je generacijom šansa karijere, plasman u Brazil. Eto prilike da budete uz „zmajeve" u Brazilu?
- Najmanje je važno da li ću ja biti u Brazilu i u kojem svojstvu. Važnije je da ovi momci sa Safetom Sušićem ostvare cilj, kojem teže godinama mnoge generacije, koji priželjkuju navijači. Zaslužili smo plasman, naš narod je zaslužio da reprezentacija igra na velikom takmičenju. Znam kakvi su naši navijači, koliko vole reprezentaciju i ako ova generacija ostvari taj cilj i nama, koji to nismo ostvarili bit će lakše.
Ž5 = Pratite li naše internacionalce u Evropi? Edin Džeko je bio pred vratima Bajerna. Da li je za njega bilo bolje da igra u tako velikom klubu ili da sjedi na klupi u Sitiu?
- Sigurno da je bolje da igra stalno. Znam da se pisalo o mogućnosti dolaska  u Bajern. Pratim ga i raduje me što je već osvojio trofeje u Engleskoj.
Ž4 = Poruka mladima
Ž5 = Ko je po Vama bolji Džeko ili Baloteli?
- Nisam pristrasan ako kažem da bih radije forsirao Džeku. I Baloteli je svjetska klasa, ali kad god je Džeko igrao za Siti odigrao je vrhunski. On jednostavno treba klub gdje će igrati. U Sitiu nema odgovarajuću minutažu
Ž5 = Koja je liga najjača: engleska, njemačka, španska, italijanska?
- Engleska je možda najatraktivnija. Najčvršći nogomet se igra u Njemačkoj, a italijanska pomalo gubi na draži. Zašto? Najviše zbog nekih lošijih stadiona, i slabije organizacije u odnosu na lige u Engleskoj i Njemačkoj. Španska i francuska liga su „mekše", pa je samim time lakše igrati. Prisutna je ta južnoamerička škola u vodećim klubovima.
Ž5 = Za kraj, imate li poruku za mlade igrače, koji u petnaestoj godini imaju menadžere, na treninge dolaze u „bijesnim" automobilima...?
- Ja imam svoje iskustvo, znam kako sam uspio i kako se može uspjeti. Samo rad, rad, rad! I onda sreća, a ona dođe ako radiš i ako imaš cilj. I ja sam u ratu radio kao konobar u Jablanici, ali sam svako jutro trenirao i maštao da igram za prvi tim Turbine , kasnije sam želio igrati za Velež, pa za reprezentaciju... I sada se sjetim često slike kada sam na nekom graničnom prelazu stajao ispred policajaca sa mašinkom u ruci. Bilo je ratno vrijeme, ja sam i tada imao cilj; otići, uspjeti, postati neko i nešto- izjavio je za „Sport" Hasan Salihamidžić.
Ž8 = Razgovarao: Sinan SINANOVIĆ
Ž6 = Jedan je Ronaldo
- Neću reći ništa novo ako kažem da su Mesi i Ronaldo najbolji igrači svijeta. Oni su „monstrumi". Znam to, jer sam igrao protiv obojice. Ronaldo je nevjerovatno brz, jake tehnike i snažnog šuta. Mesi ima sve to, ali i tehniku, dribling, lucidnost, asistira i pogađa... Ima jedan bolji i od Mesija i Ronalda. To je „pravi" Ronaldo. Brazilac je najjači! Imao je sve, znao je sve sa loptom. Njegov nogomet bio je umjetnost - komentirao je Braco najbolje igrače svijeta.
Ž6 = Moji najbolji treneri
- Teško mi je izdvajati neke trenere u BiH koji su me trenirali. Zahvalan sam svima od kojih sam nešto naučio. Pogotovo onima iz mlađih dana, iz pionirske i kadetske selekcije, iz Turbine, Veleža, jugoslovenske reprezentacije. Imao sam sreću da me treniraju dva velika stručnjaka kakvi su Feliks Magat i Otmar Hicfild. Švicarac je najbolji! Bio je gospodin trener u pravom smislu. Potrefilo mi se da sam na profesionalnu scenu zakoračio kod Magata i, kako stoje stvari, kod njega sam završio sa profesionalnim nogometom. Očito je tako sudbina htjela- kaže Hasan.
Ž6 = Hasan u brojkama
Ž4 = Klubovi
KLUB LIGA KUP EVROPA
NASTUPI GOLOVI NASTUPI GOLOVI NASTUPI GOLOVI
HSV 41 9 4 1 5 0
Bajern 265 41 30 8 93 11
Volfsburg 14 3 1 1 0 0
NJEMAČKA 320 53 35 10 98 11
Juventus   61 7 5 1 7 0
Ž4 = Reprezentacija
NASTUPI: 43
GOLOVI: 6 (Hrvatska - 8. 10. 1996, Italija - 6. 11. 1996., Hrvatska - 6. 9. 1997., Malta - 27. 1. 1999., San Marino (2) - 4. 6. 2005.).
DEBI: 8. 10. 1996. u Bolonji protiv Hrvatske.
OPROŠTAJ: 16. 8. 2006. u Sarajevu protiv Francuske.
Ž4 = Trofeji
Bundesliga (6): 1998/99, 1999/2000, 2000/01, 2002/03, 2004/05, 2005/06
Njemački kup (4): 1999/2000, 2002/03, 2004/05, 2005/06
Liga prvaka (1): 2000/01
Interkontinentalni kup (1): 2001
Ž6= O Pjaniću i Del Pieru
- Pratim „malog" Pjanića u Romi. Žao mi je što su izgubili. Bilo je nekih nagovještaja da će doći u Bundesligu. Zavolio sam italijansku ligu jer sam u Juventusu proveo četiri sezone. Prijatelj sam Del Pierom, čujemo se skoro svakodnevno. Alessaandro je veliki čovjek i sportista - hvali Hasan svog prijatelja  bivšeg saigrača.

Jedne prilike braća Robert i Niko Kovač, koji vuku korijene iz BiH, u zagrebačkom hotelu „Sheraton" otkrili su kako u Bajernu zovu Hasana Salihamižića. Sa Bracom su igrali u bavarskom „gigantu".

- Braci smo dali nadimak „struja". Zašto? Pa, zato što je stalno po naponom. I na treningu i na utakmici - pričala su braća Kovač.

Salihamidžić je uistinu bio takav. Svoje trenere je, zbog svestranosti, sposobnosti da igra na više pozicija stavljao na slatke muke. Za protivničke je bio noćna mora. Nikad nisu znali na kojem će dijelu terena ordinirati. Igrao je na lijevoj i desnoj bočnoj poziciji, u vezi, kao napadač... Sve što je trenerima trebalo u datom trenutku...

Možete li danas zamisliti Hasana u nekom drugom, „mirnijem" sportu? Salihamidžić odnedavno igra samo rekreativno. Za „Sport" je dao oproštajni intervju. Pričao je o svemu, o impresivnoj karijeri, nezaboravnim utakmicama, golovima (ne)osvojenim peharima...

Šura ili badžo?

U nedjelju smo dogovorili intervju, u ponedjeljak tačno u devet Braco se javio. Vozio je djecu u školu.

- Ima ovdje „bus" koji vozi svu djecu, ali ja sam zbog nogometa propustio dosta toga i želim što više biti sa porodicom. Dok vozim djecu pričam sa njima, smijem se, uživam...

Možete li se zamisliti kao fudbalski penzioner?

- Ne mogu, ali sve sam dalje od profesionalnog nogometa. Teško jeste, ali rekao sam ti da uživam biti sa svojom djecom.

Ima li još neki sport koji Vas okupira?

- Ima. Nećeš vjerovati, postao sam strastveni golfer.

Teško je povjerovati, da neko ko se tukao za svaku loptu, za svaki duel, sada gura kolica sa štapom...

- I meni je, ali sam oduševljen novim sportom. U početku je i meni bilo sve čudno, bez navijača, bez duela, bez trke, ali vremenom sam baš zbog toga zavolio golf. Odmara me, čini sretnim da mogu kući kreniti čitav,  ne da završim na nosilima.

Nećete se baviti profesionalno golfom. Zar nije logično da neko sa tako impresivnom karijerom ode u trenere?

- Neeee. Trenerski posao me za sada ne zanima.

Ni zbog sina Nika?

- Nik ide svojim putem, devet mu je godina. Trenirao je svuda pomalo: u Torinu, pa u Wolfsburgu, sada je u Minhenu...

U Bajernu?

- Nije, već u Unterhahingu. Trenira ga moj badžo Francisko Kopado.

Zar Vam Kopado nije šura?

- Tako je. Ne znam kako se sjetih badže. Sada je Nik kod njega, a kasnije možda nastavi u Bajernu...

Ima li ste debi kao komentator. Da li je to Vaše novo zanimanje?

- Komentirao sam finale Lige prvaka Bajern i Čelzi. Moram priznati sam zadovoljan komentatorskim poslom, ali i moji „poslodavci". Sada sam pozvan da za Sky komentiram meč Bajerna i Valencije. Kako sam igrao čuvenu utakmicu protiv Valencije oni su odlučili da sam najpogodniji za komentatora ove utakmice. Zadovoljni su i oni i ja, pa je moguće da će to biti moj novi poziv.

Zašto niste prihvatili neku od ponuda iz Katara, američke MLS lige...? Mogli ste na ime zaraditi velike novce?

- Mogao sam, a imam i sada takve ponude. Međutim, ne želim se odvajati od porodice, niti da oni mijenjaju škole zbog godinu dvije moje karijere. Trenutno živim najbolje dane života.

Da li su Vas zvali iz Bajerna, možda iz veteranske ekipe?

- Jesu, zvali su me, jer je to kod njih ozbiljno. Ja sam se nasmijao. Nekako mi je prerano da igram za veterane. Kasnije ću svakako, ali sada još ne. Inače, Uli Henes je moj dobar prijatelj, posjećujemo se, čujemo skoro svakodnevno...On mi je rekao da su za mene vrata Bajerna otvorena. Godi mi to svakako.

Gdje su neki Vaši saigrači sa kojima ste godinama igrali u Bajernu, čime se bave?

- Najviše nas je otišlo u komentatore. Ovdje je to prilično ozbiljan posao. Oliver Kan komentira za ZDF, Šol za ARD... Neki su otišli u trenere, neki u menadžere...

Brazil će isprati mrlju

Osjećate li se Vi legendom Bajerna?

- Ma, kakva legenda. Isti sam kao kada sam tek došao u Minhen.

Planirate li oproštaj u Bajernovom dresu?

- Bajern to s vremena na vrijeme upriliči za svoje igrače. Vjerovatno će i neko iz moje generacije doći na red. Ja ne razmišljam niti insistiram na tome.

Koja je Vaša najbolja utakmica u Bajernu, a koja u bh. reprezentaciji?

- Nadam se da nije neskromno ako kažem da sam odigrao dosta kvalitetnih partija, a nezaboravna je ona sa Valencijom kada smo osvojili Ligu prvaka. U reprezentaciji mi je najdraža sa Italijom na Koševu. Prvi put smo igrali na našem stadionu, postigao sam gol, a protivnik je bio izuzetno jak. Pamtim i debi protiv Hrvatske u Bolonji.

Vjerovatno pamtite i izgubljeno finale Lige prvaka protiv Mančestera?

- To je ružan ožiljak u mojoj karijeri, ali sam ga prežalio. Jedino mi je žao što ja i moja generacija nismo otišli na Evropsko ili Svjetsko prvenstvo. Možda bi otišli na EP u Portugal da smo sa Dancima, umjesto na Koševu, igrali na Bilinom polju.

Pred ovom je generacijom šansa karijere, plasman u Brazil. Eto prilike da budete uz „zmajeve" u Brazilu?

- Najmanje je važno da li ću ja biti u Brazilu i u kojem svojstvu. Važnije je da ovi momci sa Safetom Sušićem ostvare cilj, kojem teže godinama mnoge generacije, koji priželjkuju navijači. Zaslužili smo plasman, naš narod je zaslužio da reprezentacija igra na velikom takmičenju. Znam kakvi su naši navijači, koliko vole reprezentaciju i ako ova generacija ostvari taj cilj i nama, koji to nismo ostvarili bit će lakše.

Pratite li naše internacionalce u Evropi? Edin Džeko je bio pred vratima Bajerna. Da li je za njega bilo bolje da igra u tako velikom klubu ili da sjedi na klupi u Sitiu?

- Sigurno da je bolje da igra stalno. Znam da se pisalo o mogućnosti dolaska  u Bajern. Pratim ga i raduje me što je već osvojio trofeje u Engleskoj.

Poruka mladima

Ko je po Vama bolji Džeko ili Baloteli?

- Nisam pristrasan ako kažem da bih radije forsirao Džeku. I Baloteli je svjetska klasa, ali kad god je Džeko igrao za Siti odigrao je vrhunski. On jednostavno treba klub gdje će igrati. U Sitiu nema odgovarajuću minutažu

Koja je liga najjača: engleska, njemačka, španska, italijanska?

- Engleska je možda najatraktivnija. Najčvršći nogomet se igra u Njemačkoj, a italijanska pomalo gubi na draži. Zašto? Najviše zbog nekih lošijih stadiona, i slabije organizacije u odnosu na lige u Engleskoj i Njemačkoj. Španska i francuska liga su „mekše", pa je samim time lakše igrati. Prisutna je ta južnoamerička škola u vodećim klubovima.

Za kraj, imate li poruku za mlade igrače, koji u petnaestoj godini imaju menadžere, na treninge dolaze u „bijesnim" automobilima...?

- Ja imam svoje iskustvo, znam kako sam uspio i kako se može uspjeti. Samo rad, rad, rad! I onda sreća, a ona dođe ako radiš i ako imaš cilj. I ja sam u ratu radio kao konobar u Jablanici, ali sam svako jutro trenirao i maštao da igram za prvi tim Turbine , kasnije sam želio igrati za Velež, pa za reprezentaciju... I sada se sjetim često slike kada sam na nekom graničnom prelazu stajao ispred policajaca sa mašinkom u ruci. Bilo je ratno vrijeme, ja sam i tada imao cilj; otići, uspjeti, postati neko i nešto- izjavio je za „Sport" Hasan Salihamidžić.

Jedan je Ronaldo

- Neću reći ništa novo ako kažem da su Mesi i Ronaldo najbolji igrači svijeta. Oni su „monstrumi". Znam to, jer sam igrao protiv obojice. Ronaldo je nevjerovatno brz, jake tehnike i snažnog šuta. Mesi ima sve to, ali i tehniku, dribling, lucidnost, asistira i pogađa... Ima jedan bolji i od Mesija i Ronalda. To je „pravi" Ronaldo. Brazilac je najjači! Imao je sve, znao je sve sa loptom. Njegov nogomet bio je umjetnost - komentirao je Braco najbolje igrače svijeta.

Moji najbolji treneri

- Teško mi je izdvajati neke trenere u BiH koji su me trenirali. Zahvalan sam svima od kojih sam nešto naučio. Pogotovo onima iz mlađih dana, iz pionirske i kadetske selekcije, iz Turbine, Veleža, jugoslovenske reprezentacije. Imao sam sreću da me treniraju dva velika stručnjaka kakvi su Feliks Magat i Otmar Hicfild. Švicarac je najbolji! Bio je gospodin trener u pravom smislu. Potrefilo mi se da sam na profesionalnu scenu zakoračio kod Magata i, kako stoje stvari, kod njega sam završio sa profesionalnim nogometom. Očito je tako sudbina htjela- kaže Hasan.

Hasan u brojkama

Klubovi

KLUB LIGA KUP EVROPA

NASTUPI GOLOVI NASTUPI GOLOVI NASTUPI GOLOVI

HSV 41 9 4 1 5 0

Bajern 265 41 30 8 93 11

Volfsburg 14 3 1 1 0 0

NJEMAČKA 320 53 35 10 98 11

Juventus   61 7 5 1 7 0

Reprezentacija

NASTUPI: 43

GOLOVI: 6 (Hrvatska - 8. 10. 1996, Italija - 6. 11. 1996., Hrvatska - 6. 9. 1997., Malta - 27. 1. 1999., San Marino (2) - 4. 6. 2005.).

DEBI: 8. 10. 1996. u Bolonji protiv Hrvatske.

OPROŠTAJ: 16. 8. 2006. u Sarajevu protiv Francuske.

Trofeji

Bundesliga (6): 1998/99, 1999/2000, 2000/01, 2002/03, 2004/05, 2005/06

Njemački kup (4): 1999/2000, 2002/03, 2004/05, 2005/06

Liga prvaka (1): 2000/01

Interkontinentalni kup (1): 2001

O Pjaniću i Del Pieru

- Pratim „malog" Pjanića u Romi. Žao mi je što su izgubili. Bilo je nekih nagovještaja da će doći u Bundesligu. Zavolio sam italijansku ligu jer sam u Juventusu proveo četiri sezone. Prijatelj sam Del Pierom, čujemo se skoro svakodnevno. Alessaandro je veliki čovjek i sportista - hvali Hasan svog prijatelja  bivšeg saigrača.

 

18.09.2012.

ŽUČNA RASPRAVA U HRVATSKOM SABORU O POLjEŠKOM MOSTU, MILOVANOVIĆ: NEMOJMO SE PONAŠATI KAO "KOLONIJALNA SILA"

Žučna rasprava u Hrvatskom saboru o Pelješkom mostu
Milanović: Nemojmo se ponašati kao "kolonijalna sila"
...............
18.09.2012.
..............
Milanović: Nemojmo se ponašati kao "kolonijalna sila"
Zoran Milanović u Saboru
FOTO: "Jutarnji.hr"

...................................................

Jesenje zasjedanje Hrvatskog sabora počelo je danas, a zastupnici su postavljali pitanja članovima hrvatske Vlade.

"Možete li objasniti hrvatskim državljanima s juga što vlada radi za bolju povezanost hrvatskog juga?", pitao je zastupnik Mladen Marelić.

"Mi radimo i ne dajemo nerealna obećanja. Mi ne statiramo tamo kao manekeni u pet navrata. Otvaranje radova bez sredstava je, zapravo, krivično djelo. Sklopljeni su ugovori, radovi su stali i prije izbora jer novca nije bilo. Ova Vlada i ministar pomorstva morali su raskinuti ugovore, pitanje je što će biti. Radi se o hrvatskim tvrtkama sa hiljadama zaposlenih kojima nije lako.

On i još dvoje ministara u Bruxellesu traže da Evropska Unija finansira taj projekt. Našim novcem, evrpskim novcem. Mi uplaćujemo 1, a dobit ćemo 2. Ako budemo imali projekte. Tu nema novca sa strane.

Kao čovjek sam razočaran kad gledam ljude koji su se tamo slikali kao manekeni, a ništa se nije napravilo. A mi smo govorili da se protivimo da se to finansira iz proračuna. To je veliki novac i mi ga tražimo. I molim vas, ne koristite termin evropski novac, to je naš novac, ali moramo znati da iz EU fondova niko nije povukao sve što je mogao", odgovorio je premijer Milanović.

Hrvatski premijer Zoran Milanović najavio je danas da će predložiti da granični sporazum s BiH Sabor ratificira dvotrećinskom većinom, iako je uvjeren da je za ratifikaciju po Ustavu dovoljna kvalificirana ili većina svih zastupnika u Hrvatskom saboru.

On je odbio na tumačenje zastupnika opozicije da Hrvatska pristaje na ucjenu BiH. Oni, naime, tvrde da izgradnju Pelješkog mosta uvjetuje ratifikacijom graničnog sporazuma.

"Niko nam ne postavlja nikakve uvjete s te strane. Ministar BiH rekao je jednu nesmotrenu izjavu, ali ona nema nikakvog uticaja na ništa. Hrvatska može graditi taj most kad hoće", ustvrdio je Milanović.Objasnio je da Vlada želi da Hrvatska poštuje ono što je potpisao njezin predsjednik Franjo Tuđman i što se 13 godina primjenjuje u naravi.

Kazao je da Tuđman "nije bio ishlapjeli starac, nego čovjek koji je tada znao što radi". "Kriteriji su bili jasni. Predsjednik za kojeg nikad nisam glasovao znao je što radi... i nemojte raditi budalu od njega", poručio je Milanović.

Rekao je da sporazum nije bilo moguće ratificirati odmah nakon potpisivanja jer su povjerenstva dviju država pet godina iza toga izlazila na teren kako bi utvrdila stanje.

"Radi se o hiljadu kilometara granice, o sto situacija koje ljudima znače život. Radi se o Zrinskom gradu koji je hrvatski", objasnio je hrvatski premijer.

Zastupnicima je poručio da su za Hrvatsku moguće samo dvije situacije – prihvatiti ono što je potpisano ili odustati od sporazuma.

"Možemo ići u dva smjera – ili ratificirati taj ugovor kakav jest, što su predlagali HDZ-ovi visoki dužnosnici, ili se povući iz ugovora i reći – to ne vrijedi, a uzmeš", rekao je Milanović.Zastupnike je pozvao da ratificiraju sporazum, koji je, tvrdi, "ispregovaran proračunato, u hrvatskom interesu", upozorivši da je Hrvatska tim sporazumom dobila 15 hektara teritorija više nego BiH.

Kazao je i da će Hrvatska i dalje dominirati Jadranom, budući da BiH ograničava hrvatsko, ne teritorijalno, nego unutarnje more.

"Nemojmo se ponašati kao kolonijalna sila. Dominiramo Jadranom i tako će i ostati", poručio je Milanović.

Zastupnike je pozvao da pokažu da je Hrvatska civilizirana europska država te da "ne nasjednu lokal-patriotima, koji nisu ništa drugo nego lokal patrioti".

 

18.09.2012.

ZBOG GRANATIRANjA BEGOVE DžAMIJE RS PLAĆA 100.000 KM?

Općinski sud u Sarajevu
Zbog granatiranja Begove džamije RS plaća 100.000 KM?
..............
18.09.2012.
..............
Zbog granatiranja Begove džamije RS plaća 100.000 KM?

Tužba zbog granatiranja Begove džamije
Ž7 = RS će platiti 100.000 KM?
Ž7 = Begova džamija: Bit će procijenjena šteta #begova dzamija#
U Općinskom sudu u Sarajevu jučer je održano pripremno ročište po tužbi Gazi Husrev-begovog vakufa u Sarajevu protiv RS, potvrdio nam je advokat Esad Hrvačić.
- Predočili smo sve naše dokaze, tražeći da RS isplati materijalnu štetu nastalu na Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, nastalu dok je Vojska RS granatirala Sarajevo - naveo je  Hrvačić.
Na jučerašnjem ročištu Sud je naložio da vještak građevinske struke procijeni i utvrdi materijalnu štetu na objektu.
- Ja već sada mogu kazati da ta cifra neće biti manja od 100.000 maraka - naglasio je Hrvačić.
U BiH je tokom rata uništena ili oštećena 921 džamija, 259 mesdžida, 87 mekteba, devet tekija, 37 turbeta i 405 drugih vakufskih objekata.
Ž8 = V. S.

U Općinskom sudu u Sarajevu jučer je održano pripremno ročište po tužbi Gazi Husrev-begovog vakufa u Sarajevu protiv RS, potvrdio nam je advokat Esad Hrvačić.

- Predočili smo sve naše dokaze, tražeći da RS isplati materijalnu štetu nastalu na Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, nastalu dok je Vojska RS granatirala Sarajevo - naveo je  Hrvačić.

Na jučerašnjem ročištu Sud je naložio da vještak građevinske struke procijeni i utvrdi materijalnu štetu na objektu.

- Ja već sada mogu kazati da ta cifra neće biti manja od 100.000 maraka - naglasio je Hrvačić.

U BiH je tokom rata uništena ili oštećena 921 džamija, 259 mesdžida, 87 mekteba, devet tekija, 37 turbeta i 405 drugih vakufskih objekata.

 

18.09.2012.

TRGOVINSKI DEFICIT BiH ČETIRI MILIJARDE I 850 MILIONA KM

Trgovinski deficit BiH četiri milijarde i 850 miliona KM

imagePad izvoza iz BiH

.....................................

BiH je augustu ostvarila ukupan robni promet sa inostranstvom u vrijednosti od jedne milijarde i 984,2 miliona KM, od čega se na izvoz odnosi 632,8 miliona KM, a na uvoz jedna milijarda i 351,4 miliona KM.

Prema podacima Agencije za statistiku  BiH, u okviru ukupno  ostvarenog vanjskotrgovinskog robnog prometa BiH u tom mjesecu,  pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 46,8 posto.

U prvih osam mjeseci ove godine ostvaren je izvoz u vrijednosti od  pet milijardi i 197,8 miliona KM, što je za 4,4 posto manje u odnosu na  isti period prethodne godine. U tom periodu uvoz je iznosio deset  milijardi i 48,1 miliona KM, što je za 0,2 posto više u odnosu na isti  period prethodne godine.

Pokrivenost uvoza izvozom u tom periodu bila je 51,7 posto.

U prvih osam mjeseci ove godine, BiH je u robnom prometu sa  inostranstvom ostvarila ukupan trgovinski deficit u vrijednosti od  četiri milijarde i 850,3 miliona KM što je za 5,8 posto više nego u  istom periodu prethodne godine.

Najznačajniji vanjskotrgovinski partneri BiH su: Njemačka, Hrvatska, Italija, Srbija, Slovenija i Rusija.

(Vijesti.ba/Fena)

 

18.09.2012.

ZLATO I SREBRO ZA BH INFORMATIČARE

Zlato i srebro za bh informatičare

imageAmmar Talić i Hadžem Hadžić

.........................................................

Student elektrotehnike na Univerzitetu Burch Ammar Talić i učenik četvrtog razreda Tursko-bosanskog Sarajevo koledža Hadžem Hadžić osvojili su zlatnu i srebrenu medalju na internacionalnom takmičenju iz informatike u Turkmenistanu.

Ovogodišnji ICPO (International Computer Project Olympiad) –  Međunarodno natjecanje u informatičkim projektima – održan je od 11. do  15. septembra. Za prvo mjesto borilo se 150 predstavnika iz oko 100  zemalja. Ammar Talić i Hadžem Hadžić predstavljali su BiH.

Dobitnik zlatne medalje Ammar Talić predstavio je svoj projekt koji se zove „Dream maker“.

„To je CNC mašina koju sam ručno napravio. Ona se pokreće pomoću AT  Mega mikrokontrolera", rekao je Ammar u razgovoru s novinarima agencije  Anadolija.

Dobitnik srebrene medalje Hadžem Hadžić osmislio je sigurnosni sistem koji vozačima pomaže da spriječe saobraćajni udes.

ž„Bilo je sjajno. Ljudi su veoma druželjubivi. Vidjeli smo mnogo  drugih pojekata koji su veoma zanimljivi. Otišli smo u jednu zemlju koju  nikad ne bismo imali priliku vidjeti. Lijepo smo se proveli i osvojili  smo vrijedne nagrade“, izjavio je dobitnik zlatne medalje Talić.

Ovi mladi ljudi uspješno su predstavljali BiH i na INFORMATRIX  takmičenju u Rumuniji, kao i na internacionalnom takmičenju EBICO, na  kojem su osvojili srebrene medalje sa različitim projektima.

(Vijesti.ba/AA)

 

18.09.2012.

AKTUELNA VLAST U ENTITETU RS-a HAPSI NEISTOMIŠLjENIKE I POLITIČKE PROTIVNIKE

Aktuelna vlast u RS hapsi neistomišljenike i političke protivnike

imageDragan Čavić

......................................

Predsjednik Demokratske partije (DP) Dragan Čavić tvrdi da raspolaže informacijama da „aktuelna vlast u Republici Srpskoj do oktobra namjerava da izvrši još dvadesetak hapšenja neistomišljenika i političkih protivnika“.

“Imam informaciju da na čelu cijele operacije stoji čovek koji se  zove Miloš Čubrilović, zvani Čubri, čovjek koji vodi paralelnu strukturu  u MUPRS-a. On je određene medije i svoje prijatelje obavijestio da će  do oktobra biti dvadesetak hapšenja”, ustvrdio je Čavić na današnjoj  pres-konferenciji u Banjoj Luci.

Dodao je i da “nije isključeno da se režim u narednom periodu  obračuna s mnogima, koji nisu njihovi istomišljenici ili da disciplinuje  svoje političke protivnike i koalicione partnere”.

On se složeio i s ocjenjom Petra Đokića, predsjednika Socijalističe  partije u RS, čija trojica funkcionera su uhapšena u posljednjih mjesec  dana, a koji je naveo da “postoje zaštićeni pred zakonom i svi ostali  nezaštićeni”.

Čavić je ustvrdio da “režim politički upravlja svim, medijima, policijom, tužilaštvom, sudovima i zato je režim”.

On je kazao i da ne postoji sukob između njega i također kandidata za  gradonačenika Banje Luke Nenada Stevandića (SDS), ističući „da su on i  Stevandić na istoj strani, protiv režima u Banjoj Luci“.

"Moj jedini cilj je srušti režim u Banjoj Luci i njegove režimske filijale širom RS-a“, kazao je Čavić.

(Vijesti.ba/Fena)

 

18.09.2012.

GRAĐANI NAJVIŠE PRIJAVLjIVALI NEOVLAŠTENI PROMET OPOJNIM DROGAMA

Građani najviše prijavljivali neovlašteni promet opojnim drogama

imageKrimolovci

............................................

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u augustu su registrirali 385 poziva i poruka na telefonskoj liniji i internetskoj stranici "Krimolovci", od kojih je 148 ocijenjeno neozbiljnim, saopćila je SIPA.

U navedenom periodu od građana su, kaže, zaprimljene 103 korisne  informacija o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima i njihovim  počiniocima, na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko izvještaja.

Od ukupnog broja informacija, 15 posto se odnosilo na neovlašteni  promet opojnim drogama, 11 posto na krivična djela u vezi sa sječom  šume, 10 posto na zloupotrebu službenog položaja i koruptivna krivična  djela, 8 posto na krivična djela u vezi sa krađom itd.

Ukupno su 94 infomacije zajedno sa izvještajima proslijeđene na dalje postupanje nadležnim policijskim organima u BiH.

U izvještajnom periodu, navodi da su pristigle 54 povratne  informacije od nadležnih policijskih organa, na osnovu kojih je utvrđeno  da je nadležnim tužilaštvima dostavljen izvještaj o počinjenom  krivičnom djelu i izvršiocima, podnesena je jedna prekršajna prijava,  dok su četiri izvještaja dostavljena tužlaštvu na ocjenu.

"Policijski službenici SIPA-e dali su 134 savjeta građanima koji su  ih kontaktirali putem anonimnog i besplatnog telefonskog broja  "Krimolovci" – 080 020 505 ili web stranice www.krimolovci.ba", navedeno  je u saopćenju.

(Vijesti.ba/Fena)

 

18.09.2012.

SEMIR ĐULIĆ: BOŠNjACIMA NE TREBA NOVA DRŽAVA VEĆ ONA UTVRĐENA ZAVNOBiH-om

Semir
Đulić : Bošnjacima ne treba nova država već ona utvrđena ZAVNOBiH-om

17.09.2012.

 

S lijeva na desno dr. Abdullah Kapić, izabrani predsjednik Inicijativnog odbora za formiranje KZB “Preporod” za Sjevernu Ameriku, prof. dr. Senadin Lavić, predsjednik KZB “Preporod”, Sarajevo, prof. Semir Đulić, veliki bošnjački aktivista iz Atlante koji je pripremio skup za formiranje Inicijativnog odbora KZB “Preporod” za Sjevernu Ameriku

..................................................

-Po definiciji intelektualci bi
trebali biti avangarda a ne čekati da budu “pozivani”.Ja lično nisam zadovoljan
niti brojnošću niti intezitetom dosadašnjeg angažmana intelektualaca , posebno
kada je u pitanju konkretna politička problematika vezana za uređenje Bosne i
Hercegovine -, ističe u intervjuu Klikeru član Upravnog odbora Kongresa Bošnjaka
Sjeverne Amerike  profesor Semir Đulić. U podužem razgovoru, ovaj veteran
bosansko-hercegovačkih i bošnjačkih organizacija u Americi,  govori i o cijelom
nizu problema vezanih za dijasporu i matičnu domovinu, praveći tako svojevrsnu
inventuru  naše poslijeratne stvarnosti.


Kliker :  Lokalni oktobarski
izbori u BiH se približavaju i od mnogih se ponovo nazivaju sudbonosnim . Recite
nam šta vi očekujete od njih i da li će i ovaj put dijaspora "bojkotovati"
izbore u matičnoj deomovini ?


Đulić: Puno je toga
u ovoj tragičnoj novijoj historiji BiH proglasavano sudbonosnim pa završavalo
onom narodnom “tresla se gora….”.Bosna i Hercegovina ,izuzimajuci period
agresije i genocida,danas proživljava jednu od najtežih epoha hiljadugodišnje
istorije, koja se ogleda u političkoj,ekonomskoj ,socijalnoj i moralnoj krizi.
Iz te krize mogu je izvući jedino njeni građani, naravno tu mislm i na one u
dijaspori koji se nisu odrekli bh državljanstva.No da bi taj proces promjene ili
izlaska iz krize bio pokrenut građani u prvom redu moraju biti svijesni
vlastitog političkog subjektiviteta i činjenice da promjena političkog ili bilo
kojeg drugog društvenog stanja počiva na promjeni pojedinca i njegovog načina
razmisljanja i djelovanja.U tome smislu su ovi izbori mogli, kazem mogli jer sad
je već izvjesno da neće, biti sudbonosni, bar kada je o dijaspori riječ.


Težina situacije u BiH, iskustvo
praćenja ili učestvovanja u demokratskim procesima u državama u kojima
živimo,povećanje broja mlade i obrazovane generacije dijasporaca , pa ako hoćete
i intezivniji izlivi makar i deklarativnog patriotizma hranili su nadu da će
ovaj put biti drugačije. Nažalost brojke ponovo pokazuju opetovanje istog a što
je poraznije ne radi se tu o bojkotovanju jer i bojkotovanje je u najmanju ruku
izraz nekakvog političkog stava , već o jednoj nerazumljivoj nezainteresovanosti
i ljenosti dijaspore koju nastoji opravdati komplikovanosti registracije,
besmislenosti glasanja u postojećoj političkoj konstelaciji ili ubjeđenja da će
neko drugi riješiti pitanje BiH.Izgleda nismo naučili kako je to kada ti netko
drugi `kroji odijelo.Jasno je zašto neprijatelji BiH žele dijaspori oduzeti
državljanstvo, izbaciti nas iz popisa ali je nerazumljivo da se samovoljno
ispisujemo sa biračkih spiskova a to je samo prvi korak ka strancu u vlastitoj
domovini.Do svakog od nas pojedinačno je da li će svojom apstinencijom udariti
pečat na etničko čišćenje ili će korištenjem prava da glasa pokazati dželatima
da smo jos uvijek živi i da nas nisu uništili niti imamo namjeru odreći se našeg
prava.


Kliker : U pripremi ovog
razgovora istakli ste međutim i nekoliko lijepih primjera. Tu prvenstveno mislim
na Stolac .


Đulić : Da, Stolac i
Srebrenica su nažalost samo izuzetci koji potvrđuju pravilo a toliko je
Srebrenica i Stolaca u BiH. Svakao je bolje gledati u času kao pola punu i ove
pozitivne primjere koristiti i u budućnosti. Ono što je posebno bitno jeste da
su inicijatvu “Glasaću za Stolac”pokrenuli mladi ljudi u dijaspori i Stocu još u
oktobru prošle godine i da su za tu godinu postigli više uspjeha već sve
stolačke političke stranke od kraja agresije do danas.Naime do sada je na
izborima u prosjeku bilo oko stotinjak glasova iz dijaspore dok se ove godine
prema jos uvjek nezvaničnim rezultatima očekuje oko 400-500 glasova..Zaslugu za
to prije svega treba pripisati aktivistima grupe koji su na najbolji mogući
način iskoristili socijalni medij i internet.Siguran sam da bi uspjeh bio veći
da nije bilo za nas uobičajenog politiziranja i međustranačkog prepucavanja i
ličnog “seirenja” na račun same Grupe. Pored svega toga, postignut je neosporan
rezultat i očuvana početna nezavisnost Grupe a vjerujem da će kao rezultat toga
biti bar dva vijećnika u Opštinskom vijeću izabrana glasovima dijaspore i
simpatizerima Grupe.


Obzirom da je ove godine postignut
načelan dogovor ili prešutan pristanak da za mjesto načelnika probosanske snage
predloze jednog kandidata, realno je očekivati da se i tu postgine bolji
rezultat već prethodnih godina. Pored povećanja broja registrovanih, ova akcija
je po meni postigla još nekoliko bitnih pomaka kada govorimo o Stočanima. Prvo
premošćen je vještački uspostavljen “jaz” izmedju onih dole i onih vani. Drugo ,
po prvi put se na stolačkoj političkoj sceni kao značajan politički subjekt
pojavljuje nezavisna, stranački neopterećena građanska snaga i mladi ,obrazovani
,slobodnomisleći pojedinci spremni da učine nešto kako Stolac ne bi ostao “grad
slučaj”.I treće,ako izuzmmemo par pojedinačnih slučajeva i familizacija stranke
možemo reći da je u politički diskurs uveden princip demokratske rasprave na
bazi argumenata a ne ličnih prepucavanja.U svakom slučaju ovo je pozitivan pomak
za Stolac koji treba održati i nastaviti u kontinuitetu kako bi se i onima koji
su propustili priliku ovaj put ostavila mogućnost da se priključe u
budućnosti..


Kliker : S obzirom na
delikatnost trenutka u kojem se izbori održavaju hoće li KBSA pozvati svoje
članstvo da glasa za određenu političku opciju?


Đulić : KBSA nije
bio niti će biti politička igračka nijednoj stranci, ali uvijek podržavamo i
težimo ka političkom koncezusu i dijalogu svih BiH stranaka u interesu države
BiH. Jedina opcija za koju KBSA poziva svoje simpatizere da glasaju jeste ona
pro bosansko-hercegovačka. A jačanje te opcije počima upravo na lokalnom,
opštinskom nivou. Naravno drugo je pitanje postoji li trenutno u BiH probosanska
politika, ima li uopšte u BiH politike u pozitivnom aspektu definicije tog
pojma.Po mom ličnom mišljenju – nema.Imamo prljavu, bespoštednu borbu političkih
stranaka za kontrolu nad prirodnim, privrednim i energetskim resursima koji još
nisu privatizirani da ne kažem pokradeni.U takvoj situaciji KBSA jedino što može
preporučiti glasačima jeste da obavezno iskoriste to pravo, da glasaju za
pojedince a ne za stranke jer ipak su ovo lokalni izbori a oni najbolje znaju ko
to na lokalnom nivou može i hoće učiniti nešto u intersu građana te sredine a ne
u interesu “centrale” ma gdje ona bila.


Kliker: Nezapamćeni požari
koji još uvjek haraju BiH u potpunosti su ogoljeli našu društveno političku
stvarnost i pokazali svu nesposobnost aktuelne vlasti. Ovu činjenicu niko pri
zdravoj pameti ne dovodi u pitanje. Postavlja se međutim drugo pitanje, gdje je
kraj ovog ni malo lijepog trenda?


Đulić : Ja se vec
dugo vremena pitam –Zar narodu nije dogorjelo do nokata? Ako je suditi po
reakcijama- očito nije.Društveno politička stvarnost je davno ogoljena, mnogo
prije ovih požara ,svi smo toga svijesni a činimo- ništa. Nikada BiH nije imala
toliko ministarstava a “gori na sve strane”, ne samo u prirodi ,već i u
obrazovanju,socijalnoj sferi,poljoprivredi, politici itd.To je još samo jedna
potvrda da ova vlast nije tu zbog zaštite interesa građana i prirodnih dobara
već radi same sebe.Kada je njen interes tj .lični dohodak ugrožen traži se pomoć
MMF dok o kreditu za par kanadera niko i ne razmišlja. Državne resurse može
zaštititi jedino država a kakvu i koliko države imamo najbolje pokazuju štete od
požara, međunarodni ugovri koje sklapaju entiteti i sl..Kraj ovakvog trenda može
se očekivati kada građanima “dogori do prstiju” mada je teško dokučiti šta to
uopšte više znači u bosansko-hercegovačkom kontestu.Za početak bi bilo dobro da
građani shvate da oni nisu tu radi vlasti ,već da tu vlast oni biraju ili
smjenjuju u interesu građana i opšteg dobra.


Kliker : Dejtonsko uređenje
BiH prema ogromnoj većini prvenstveno bošnjačkih političara,bivših i sadašnjih,
osnovni je krivac za bolesnu državu kojoj treba lijeka. U kontekstu ove priče,
može li dijaspora izlobirati remont pomenutog sporazuma koji je nastao u
aražmanu SAD. ?


Đulić : Ja se mogu u
potpunosti složiti sa tom konstatacijom da je Dejton napravio nefunkcionalnu ili
slobodno možemo reći nakaradnu državu. Problem koji ja imam sa tim “bošnjackim”
ili “probosanskim”političarima jeste u činjenici da i pored te spoznaje ne čine
ništa konkretno da se to stanje mijenja.Umjesto mijenjanja stanja oni su se
usmjerili ka traženju sebe u tom stanju. Dejtonska struktura vlasti je postala
prostor “uhljebljavanja” porodice, rodbine, prijatelja,podobnih itd. Najveća
garancija opstanku Dejtona jeste ta armada administracije koja čuva svoju
poziciju.Mislim da danas,sedamnaest godina poslije Dejtona, ne postoji ozbiljan
teoretičar države,političar ili iole politički obrazovan čovjek koji ne vidi sve
slabosti Dejtona i njegovu koliziju sa međunarodnim konvencijama, međunarodnim
pravom i samoj definiciji države.


Sve druge priče su čisto
politiziranje i zaštita vlastitih parcijalnih interesa. Čak ako pogledamo
“reforme” dejtonske BiH koje se vrše pod pritiskom Vijeća Evrope vidimo da njih
više zanima država u smislu ispunjavanja njenih obaveza prema “vani” a sve drugo
prepuštaju “unutar bosanskohercegovačkom dogovoru” čak ne više ni putem
institucija države već putem “lidera.Mislim da pametnom i to puno govori. Ako su
političari, koji su birani i plaćeni da “mijenjaju stanje na bolje” toliko
“nemoćni”postavlja se validno pitanje – šta tu dijaspora može učiniti?.Pitanje
posebno dobija na težini ako se ima u vidu da “brojnost” glasača iz dijaspore
govori o političkoj svijesti iste.Bez promjene te svijesti i svijesti o snazi
vlastite brojnosti i mogućnostima koje ona pruža teško da će
bosanskohercegovačka dijaspora odgovoriti pozivu kao što su to učinile albanska
ili hrvatska u novijoj istoriji.


Kliker :  Da budem
konkretniji. Može li se očekivati da u bliskoj bidućnosti bosnsko-hercegovačka
dijaspora u Americi pokrene i isfinansira projekt izrade prijedloga novog Ustava
BiH u čijoj izradi bi učestvovali eminentni američki pravni stručnjaci
?


Đulić : Prije
direktnog odgovora želio bih razjasniti par stvari. Sva bosansko-hercegovačka
dijaspora, ako pod time podrazumjevamo sve građane porijeklom iz BiH, nije isto
zainteresovana za ustavna i sva druga pitanja glede BiH kao što im nije ni isti
razlog “odlaska” iz BiH. To je realnost i nju treba imati u vidu kada se govori
o lobiranju interesa BiH u Sjevernoj Americi a i šire.Drugo, pitanje je da li je
BiH potreban “novi” Ustav ili prilagođavanje jedinog legalnog i legitimnog
Ustava RBiH novoj realnosti. Pravno ova druga opcija ima jače uporište.Naravno
za realizaciju toga prava treba stvoriti ili izlobirati uslove. Za to je
potrebna “aktivna i organizovana kritična masa”. KBSA zajedno sa Savjetodavnim
Vijećem za BiH na tom polju djeluje veoma aktivno ,ponekada iznad svojih
mogućnosti i iza očiju javnosti.Eminentni američki pravni stručnjaci su i javno
izrazili spremnost da pomognu a intezivirani su napori da se dođe do kritične
mase.Sigurno je da dijaspora posjeduje i ljudske i materijalne potencijale a
kada se završi proces fusije ta dva faktora rezultati neće izostati.Energiju za
tu fusiju trebaju inicirati i održavati svi oni koji za sebe kažu da su bh
patriote ili građani BiH ma gdje bili.


Kliker:  Mogu li se po ovom
pitanju angažovati bosansko-hercegovački intelektualci na području Sjeverne
Amerike ?


Đulić : Po
definiciji intelektualci bi trebali biti avangarda a ne čekati da budu
“pozivani”.Ja lično nisam zadovoljan niti brojnošću niti intezitetom dosadašnjeg
angažmana intelektualaca , posebno kada je u pitanju konkretna politička
problematika koju vaše pitanje implicira.Ono što je sigurno jeste da je angažman
intelektualaca i poželjan i dobrodošao i vrata KBSA i Savjetodavnog Vijeća su im
širom otvorena a to su trenutno jedine dvije dijasporske organizacije ovdje u
Sjevernoj Americi koje se bave političkom problematikom od interesa za BiH.
.


Kliker : Na inicijativu KBSA
prije par mjeseci u Atlanti je formirana Bošnjačka zajednica kulture Preporod za
područje Sjeverne Amerike. Pošto ste učestvovali u pripremi i formiranju ove
institucije recite nam kada Bosanci i Hercegovci u Americi mogu očekivati prve
konkretne projekte na ovom području ?


Đulić : Sama
činjenica da je osnovan Preporod za Sjevernu Ameriku jeste potvrada da bošnjacka
dijaspora gradi svoje institucije.Preporod svakao ima veoma značajno mjesto u
istoriji Bošnjaka i kreiranju njihove budućnosti a vjerujem da ce i Preporod za
Sjevernu Ameriku odgovoriti tom izazovu.Nekoliko mjeseci je svakako kratak
period da bi smo mogli govoriti o nekim značajnijim projektima . Prvo je
potrebno završiti formalnu procedure, uspostaviti infrastrukturu napraviti
planove pa krenuti u njihovu realizaciju.To su sve koraci na kojima se trenutno
radi a vjerujem da će mo već ove jeseni imati i projekt prvijenac, bar kada je
riječ o prostoru Atlante.No o tome nesto više nekom drugom prilikom. Ja bih samo
ovu priliku iskoristio da pozovem sve one kojima je polje interesovanja ili
djelovanja kultura ,književnost,umjetnost,nauka da se angažuju i svojim
iskustvom i znanjem obogate Preporod.


Kliker:  Prema novinskim
izvještajima, prije par sedmica ste sa ostalim predstavnicima Bošnjaka Sjeverne
Amerike u Detroitu pozvali reisa Cerića da nakon isteka mandata koordinira u
procesu jačanja institucionalne bošnjačke nacionalne i ržavničke svijesti ,
posebno oko osnivanja i vođenja Svjetskog bošnjačkoh kongresa. Šta u prevodu
znači ova izjava?


Đulić : Ideja o
osnivanju Svjetskog kongresa Bošnjaka stara je koliko i KBSA.No da bi se došlo
do njene realizacije potrebno je da se “karte poslože”.Svaki preuranjeni potez
osuđen je na propast što potvrđuje i propali pokušaj pojedinaca od prošle
godine.Za razliku od njih, mi u KBSA smo uvjek smatrali da Svjetski kongres
Bošnjaka, Svjetski bošnjacki kongres ili Vijeće treba da bude rezultat
uvezivanja bošnjackih institucija i dijasporskih organizacija.S tim ciljem na
umu KBSA je potpisao Protokole o suradnji sa Preporodom i Vijećem bh
organizacija Australije.U tom kontekstu treba promatrati i ovaj susret sa
Reisu-l-ulemom Dr Cerićem..Nije su tu radilo niti o Reisovom “pozivu” nama niti
našem “pozivu” njemu.Bila je to jedna razmjena mišljenja i dijalog o idejama
koje Reis ima.


Svi oni koji ignorišu ili ne vide
značaj i ulogu IZ u Bošnjaka ne razumiju ni istorijski treuntak u kojem se
Bošnjaci nalaze niti savremena društvena kretanja u svijetu.U vremenu kada se o
Evropi i Americi govori kao o kršćansko-jevrejskom kulturnom miljeu jedino
Bošnjacima se nameće potreba da se distanciraju ili da podižu neprobojan zid
izmedju vjerskog i sekularnog.I jedno i drugo su sastavni dio bošnjačkog bića i
umjsto zida treba graditi balans i harmoniju bez iakavog apriorizma.To je jedino
moguće kroz dijalog. To je ono što se dogodilo u Detroitu a nadam se da će se
proširiti do Sarajeva.Ako se odreknemo apriorizma mislim da se i uloga Dr.
Mustafe Cerića, njegovo iskustvo i ugled može promatrati u realnijim
parametrima.Martin Luter King je bio svešteno lice ali mu [niti bilo kome
drugome] to nije smetalo da u istoriji bude zapamćen po onome po čemu ga danas
pamtimo.Bošnjacima je danas potreban Martin Luter King a u čijem liku će se on
pojaviti stvar je unutarbošnjačkog dijaloga koji je nužan, odmah i
sada.


Pitanje koje postavljate jeste
pitanje koje stalno promišljamo i empirijski proživljavamo,vjerujući u pozitivan
ishod.Naša suradnja sa Reisom je uvjek bila pozitivna i otvorena pa smo i ovom
prilikom kazali da nam trebaju svi Bošnjaci i da je i na njemu odgovornost da
otvori dijalog sa onima sa kojima se ponekad i ne slaže. Smatramo da ,onoga
momenta kada zajedno sjednu predstavnici IZ, Preporoda, VKBI, Bošnjačkog
instituta ,BANU,bošnjačkih političkih stranaka,bošnjačke dijaspore i
predstavnici Bošnjaka na Balkanu i kada utvrde zajednički sadržalac Bošnjaci
mogu napraviti iskorak iz međusobnog prepiranja u zajedničko djelovanje.Mi
svakako stojimo na raspolaganju i učinit će mo sve da do toga dođe.


Jedino bošnjački um je stalno pod
presijom da se primarno određuje ne iz sebe samog već u odnosu na druge.Taj um
se stalno [samo]prisiljava na defanzivu, stalno prisiljen da se brani
,objašnjava itd.
Jedino Bošnjacima se nameće
potreba da kada o BiH govore kao o svojoj državi objašnjavaju kako to nije
islamska država i kako time ne odriču prava drugim narodima na tu istu državu.
Problem BiH nisu oni koji je smatraju svojom već oni koji bi da je
nema.Bošnjacima ne treba nikakva teritorijalno nova država već ona utvrđena
ZAVNOBiH- om čiji su temelj građani i građanska prava.Bošnjaci više nikada ne
smiju doći u situaciju po kojoj napad na Ravno nije napad na BiH ili po kojoj je
Bijeljina daleko.Republika Srpska kao rezultat agresije i Genocida moze postati
država jedino kada se bošnjačka i bosanska svijest prihvati da se radi o drugoj
državi. Vjerujem da se to nikad neće dogoditi.


Kliker : S obzirom da ste
upućeni u dešavanja nutar IABNA-e (Islamska Zajednica Bošnjaka Sjeverne
Amerike)možete li nam rećš sta se trenutno dešava na tom
polju.


Đulić : Već sam
ranije rekao da je IZ veoma značajan segment bošnjačkog bica i identiteta.Bilo
kakva negativna ili pozitivna kretanja unutar te institucije nužno imaju uticaja
na ukupno stanje Bošnjaka ovdje u Sjevernoj Americi.Poslije jednog perioda
nesporazuma uvjeren sam da ulazimo u jednu fazu otvorenog dijaloga uz međusobni
respect i uvažavanje.Mislim da će takva vrsta dijaloga rezultirati kvalitenijom
IABNOM, aktivnijim džematima i džematlijama čija će se prava mjeriti stepenom
ispunjavanja dužnosti i odgovornosti za instituciju u kojoj djeluju. Sam izbor
Sabahudin ef. Ćemana na funkciju Glavnog imama, njegova spremnost da sasluša i
čuje “drugu” stranu ulijeva nadu u produktivan dijalog i boljitak Bošnjaka u
cjelini.Na nama je da tu novu energiju podržimo, učestvujemo u njenom održavanju
i inteziviranju.
Halil Šetka

 

 

 

18.09.2012.

ĐORĐE BALAŠEVIĆ PONOVO META "ŽUTE ŠTAMPE"

Balašević ponovo meta "žute štampe"

Đorđe Balašević na koncertu u Podgorici, 15. septembar 2012.

Đorđe Balašević na koncertu u Podgorici, 15. septembar 2012.

KRIVI SMO MI tekst

To nisu krivci primitivci
sto su pokupili mast
korov nikne digod stigne,
ma svaka njima cast

Krivi smo mi

Otkud svi ti paraziti
sto su nam zagustili
nemoj stari moj,
krivi smo mi
sto smo ih pustili

Ma sta su znali djenerali
i brkati majori
jedino da vicu:
pali ali nisu najgori

Krivi smo mi

Ni svi ti silni infantilni
sto su puske sanjali
ne, ne derane,
krivi smo mi
sto smo se sklanjali

Putuj Evropo,
nemoj vise cekati na nas
ne pitaj mnogo,
dospeces i ti na rdjav glas

Putuj planeto,
super smo se druzili
nama je lepo,
taman kako smo zasluzili

Nisu krivci depresivci,
lude i psihopate
sto su rusili pa sada
nama nude lopate

Krivi smo mi

Nisu krivi sedativi
sto ih nisu sputali
sori, matori,
krivi smo mi
koji smo cutali

Putuj Evropo
i pos'lji nam malo peciva
nama je dobro,
sreca jedna neizreciva

Putuj planeto,
ovde se vrag priziva
nama je lepo,
slika jedna neopisiva

Đorđe Balašević , muzičar uz čije su pesme odrasle mnoge generacije u bivšoj Jugoslaviji, ponovo je meta srpskih tabloida i dežurnih nacionalnih “dušebrižnika”, a povod je njegova izjava da “nije srpski, već jugoslovenski kantautor”, data uoči nedavnog koncerta u Podgorici i premijere filma "Kao rani mraz“, čiji je autor.

“Mi smo do sada napravili premijere u takozvanim glavnim gradovima bivših jugoslovenskih republika. Niko se ne usuđuje da kaže tu reč Jugoslavija. Ja sam čak negde ovde u štampi nazvan srpskim kantautorom. To je lepo, ali to je greška... Bora Čorba je srpski kantautor, ja sam jugoslovenski kantautor. Imali smo velikog uspeha u Skoplju, Ljubljani, Sarajevu, Zagrebu, Beogradu…”, rekao je Balašević, a već istog dana, pojedini mediji su počeli da prenose, najblaže rečeno, vulgarne reakcije nekih javnih ličnosti, među kojima se našla i psovka nekadašnjeg vaterpoliste i bivšeg reprezentativca Danila Ikodinovića, upućena umetniku preko društvene mreže Tviter.

Poznatom muzičaru ovo nije prvi put da postane predmet takve medijsko - društvene hajke. Isto se dogodilo i 2008. godine, kada je iskorišćena njegova stara izjava sa koncerta u Domaševcu u Hrvatskoj, gde se našalio da “peva na svom maternjem hrvatskom jeziku”, zbog čega je tada, kao i sada, postao meta nacionalističkih krugova.

Atmosfera na koncertu Đorđa Balaševića u Podgorici, 15. septembra 2012.
.............................................
​​Nedavno se našao i u središtu političke tragikomične situacije, u kojoj mu je Skupština opštine Bač, nakon smene vlasti najpre oduzela, a potom, pod pritiskom javnosti i vratila titulu počasnog građanina, koju mu je dodelila prethodna uprava Bača.

Na poslednja javna vređanja, Balašević nije reagovao, što nije činio ni ranije kada bi mu se, uz prateće uvrede, ime našlo na stranicama “žute štampe”. Ono što je međutim radio oduvek, jeste da je na vešt i specifičan način umeo da ubaci provokaciju tamo gde se, po mišljenju poznatog rok kritičara Petra Janjatovića, “za njom javi potreba”.

Devedesetih godina je sarkastično kritikovao režim Slobodana Miloševića i rugao se nacionalistima i ksenofobima svih boja. Upravo to je velikim delom i uticalo na to da Balaševićeve izjave danas imaju snagu da podignu prašinu, smatra Janjatović, inače autor enciklopedije o ex-YU muzičkoj sceni.

“On voli da malo čačka te zagrižene… To je bilo negde najizraženije devedesetih godina, kada je tokom svojih prednovogodišnjih koncerata u Sava Centru bio veoma oštar prema Slobodanu Miloševiću, njegove ekipe i raznih tih prilično odvratnih političara SPS-a iz tog perioda. Sa te strane je, čini mi se, stekao ogroman kredit kod publike koji, očigledno, važi i danas”, rekao je Janjatović

Nacionalisti vole jednostavne situacije

Reakcije na koje je naišla poslednja Balaševićeva izjava, nisu iznenađenje za Miljenka Jergovića, istaknutog hrvatskog književnika čija je česta tema život u Jugoslaviji i njen kasniji raspad. Potreba da se briše sećanje na jugoslovenstvo i period pre krvavih devedesetih, “zajedničko je svim balkanskim nacionalistima”, ukazuje ovaj pisac.

Đorđe Balašević na koncertu u Podgorici, 15. septembar 2012.
.................................................
​​“To je, čini mi se, u temelju svakog balkanskog, a možda i svakog nacionalizma uopće – da se moraju poništit sjećanja da bi se nacionalistička matrica uopće mogla i konstituirat. Jer, ako se vi nečega sjećate, vi nemate načina da budete nacionalist na način današnjih velikih Srba i Hrvata. Ukoliko se nečeg sjećate, vaša situacija postaje vrlo kompleksna i vrlo komplicirana, a nacionalisti vole jednostavne situacije”, ocenio je Jergović

Koliko god poslednja izjava Đorđa Balaševića iznervirala ovdašnje nacionaliste, ona je, zapravo, istinita. Ovaj umetnik je svoju karijeru izgradio na tlu cele bivše Jugoslavije i njegova publika je u svim državama koje su nastale njenim raspadom, podsećaju naši sagovornici.

“To gde smo rođeni je veoma bitno, ali je prostor u kome smo odrastali i formirali se, čini mi se presudan. A nekako za Balaševića funkcioniše taj toliko prokazani jugoslovenski prostor, jer je on, u krajnjoj liniji, i svih onih devedesetih godina imao tinjajuću karijeru u zemljama koje su bile zahvaćene ratom. I čim su se strasti, one najgore, malo smirile, on je nastavio da funkcioniše na tom prostoru za koji danas kažu region, a neki od nas još uvek kažemo jugoslovenski”, kaže Petar Janjatović.

“Balašević zna na kojem je prostoru, među kojim svijetom i po koju cijenu stvorio svoju karijeru i stvorio svoju, da se tako izrazim, zvjezdanu karizmu. Moram priznat da je jako lijepo što on to ni danas ne zaboravlja. To je važno, jer takvi iskazi jednostavno potvrđuju da naše sjećanje, naše pamćenje još uvijek nešto vrijede, da nismo maloumni ako se sjećamo onoga što se događalo prije devedesete ili devedeset prve godine”, smatra Miljenko Jergović

Reči naših sagovornika možda najbolje ilustruje činjenica da je koncert Đorđa Balaševića u Podgorici, održan nekoliko dana nakon izjave koju su pojedinci označili kao spornu, bio prepun i praćen ovacijama publike, baš kao i godinama unazad u Beogradu, Skoplju, Ljubljani, Sarajevu, Zagrebu…

(VIDEO: Koncert Balaševića u Podgorici, 15. septembar 2012)

 

18.09.2012.

AMRA HADžIMUHAMEDOVIĆ: SPOMENICI U BOSNI I HERCEGOVINI SU POTPUNO UGROŽENI

Hadžimuhamedović: Spomenici u BiH su potpuno ugroženi

Amra Hadžimuhamedović

..........................................

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika u BiH obilježila je deset godina rada, tokom kojih je aktivno učestvovala u rekonstrukciji i obnovi mnogih kulturno-istorijskih spomenika i vjerskih objekata u BiH, koji su porušeni tokom proteklog rata.

Na svečanosti u prostorijama Zemaljskog muzeja kojoj su prisustvovale mnoge zvanice iz javnog društvenog života u BiH, Komisiji je uručena nagrada Evropske unije za zaštitu kulturnog nasljeđa "Evropa Nostra - 2010"  u kategoriji - Predanost u radu. U obrazloženju odluke o dodjeli nagrade žiri "Europa Nostra" naveo je da BiH može biti primjer cijeloj Evropi u očuvanju jedinstva različitosti.

O tome smo razgovarali sa članicom državne Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Amrom Hadžimuhamedović.

RSE: Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine obilježava deset godina rada.  Gospođo Hadžimuhamedović, koliko je zapravo, u odnosu na početak vašeg djelovanja, svijest pojedinaca ali i političara u Bosni i Hercegovini promijenjena, da kulturno-historijsko nasljeđe treba obnoviti i sačuvati, jer predstavlja dio identiteta svih nas?

Hadžimuhamedović:  Prije deset godina, nasljeđe je bilo na margini zanimanja javnosti, a sada nema dana da u bosanskim sredstvima informiranja nemate bar tri teksta o nasljeđu. Nasljeđe je također nezaobilazno važno za bh. političare, iako od njihovog programskog cilja – uništenje ili očuvanje Bosne i Hercegovine – ovisi i odnos prema nasljeđu. Kod jednih je on isključiv i segregacijski, a kod drugih je inkluzivan i pozitivan. Međutim, kad smo počinjali raditi, vodile su se otvorene rasprave da li se može rehabilitirati nasljeđe s različitim izgovorima da obnova bude spriječena. Danas je apsolutno neupitno da svaki spomenik, srušen ili oštećen u ratu, treba biti vraćen u stanje prije razaranja, i niko se ne usuđuje javno osporavati takav stav koji je neka vrsta državne strategije. I to je veliki napredak.

RSE: Koliko danas Bosna i Hercegovina ima spomenika koji su zvanično pod zaštitom države?

Hadžimuhamedović: Komisija je do sada donijela 806 odluka i od toga je 679 odluka o proglašenju dobara nacionalnim spomenicima, spomenicima od najvećeg značaja za Bosnu i Hercegovinu. Imamo dobra koja imaju široki obuhvat – gradska središta, graditeljske cjeline, muzejske kolekcije. Taj broj ne odražava ukupan broj pojedinačnih objekata koji su zaštićeni, jer je on mnogo veći.

RSE: Kritičari vašeg rada, mislim prije svega na Komisiju, znaju reći kako nije svaka džamija ili crkva u Bosni i Hercegovini zaslužila da bude spomenikom, odnosno da se na listi nalaze i objekti i građevine koje su možda pod političkim pritiskom ili pritiskom iz vjerskih zajednica proglašene nacionalnim spomenikom.

Hadžimuhamedović: Dva kriterija u svom radu mi nikad ne razmatramo – to je politički i imovinski kriterij. Nikakav politički utjecaj ili utjecaj od strane vlasnika dobra ne može biti presudan za odluku Komisije. To je čak napisano u našim zvaničnim dokumentima.

Frustrirajući spisak

RSE: Što Bosni i Hercegovini uopće predstavlja nacionalni spomenik u smislu zaštite, s obzirom da se odluke Komisije o zaštiti i rekonstrukciji često zanemaruju?

Hadžimuhamedović: Što se tiče zakona, Bosna i Hercegovina je doista jedina zemlja članica Vijeća Evrope koja zakon na državnoj razini nema. Zakon je potreban i tu nema dileme. Odluke Komisije su konačne i obavezujuće za sve razine vlasti. Odluke stoje, i onda kad bude unaprijeđena razina vladavine zakona, biće unaprijeđena implementacija.

RSE:  2771 dobro graditeljskog nasljeđa djelomično je oštećeno, uništeno, preko 500 zapaljeno. Da li je za ratna razaranja bilo krivičnog procesuiranja u Bosni i Hercegovini? Znamo da se u Hagu, u optužnici, recimo haškoj petorki, na čelu sa Jadrankom Prlićem, spominje razaranje Starog mosta.

Hadžimuhamedović: To je jedno od pitanja kojima se mi nastojimo baviti. Imali smo čak i sastanke sa svim tužiteljima u Bosni i Hercegovini. Ono što je vrlo važno jeste da je razaranje nasljeđa uključeno u optužnice u procesima pred Haškim tribunalom u slučajevima Milošević, Karadžić, Mladić, Krajišnik i drugi, a uključeno je i u neke presude tog suda. U Bosni imamo, koliko je meni poznato samo dva slučaja – to je proces na osnovi tužbe Islamske zajednice za razaranje banjalučkih džamija, koji je završio presudom prvostepenog suda o obavezi plaćanja materijalne odštete IZ-i. Dakle tu se nije radilo o tužbi i presudi za razaranje nasljeđa, što je ratni zločin, nego se radilo o tužbi i presudi za razaranje imovine IZ. Drugostepeni sud je poništio tu presudu s obzirom na zastarijevanje slučaja. Drugi proces je pred Kantonalnim sudom u Zenici, protiv Milanka Božića. Milanko Božić bio je pripadnik Olovskog bataljona II Romanijske brigade VRS, i on je optužen za uništavanje Drvene džamije u selu Miljevići kod Olova. Džamija je bila stara oko 400 godina. Optužnica protiv Božića je bila prva posljeratna optužnica koja je sudionika rata teretila za krivično djelo uništavanja kulturno-historijskih spomenika. Sporno je - što je sve potvrdio i Milanko Božić - nakon detaljno provedenog postupka, Sudijsko vijeće u prvostepenom postupku je utvrdilo da nije bilo moguće nedvojbeno zaključiti da je taj metak ispalio Milanko Božić. Ratni zločini ne zastarijevaju, a poznato mi je da se i neke advokatske kancelarije ozbiljno pripremaju za otvaranje brojnih procesa pred nadležnim sudovima u Bosni i Hercegovini.
Smatramo da je inspekcija najslabija karika u lancu odgovornosti za zaštitu nasljeđa i ja osobno mislim da Vlada ima prioritetnu i tešku zadaću da to pitanje riješi dok nije u potpunosti uništen historijski i kulturni krajolik.


RSE:  Devastacije se odvijaju i u miru. Poznat je slučaj postolja za križeve u Stocu koji su izliveni na zaštićenom Starom gradu; Andić grad napravljen u neposrednoj blizini Mehmed Paše Sokolovića mosta u Višegradu – samo su neki od primjera. Radi se i o dva UNESCO-va objekta. Umjesto rada nadležnih službi, uslijede reakcije poput one glavnog federalnog inspektora koji je, primjerice, upitan o Stocu, kazao kako je to političko pitanje u koje se on ne želi miješati. Nije prvi put da nadležne institucije tako reaguju.

Hadžimuhamedović: Zapanjujući i frustrirajući spisak koji ste vi naveli zapravo nije iscrpljen. Mnogo je veći. Prije svega, policija i inspektori taj posao ne rade. Taj nedostatak profesionalne odgovornosti, nažalost, može biti razlog što je opšte prisutna sumnja u korumpiranost državnih službenika. Mi smatramo da je inspekcija najslabija karika u lancu odgovornosti za zaštitu nasljeđa i ja osobno mislim da Vlada ima prioritetnu i tešku zadaću da to pitanje riješi dok nije u potpunosti uništen historijski i kulturni krajolik.

 

18.09.2012.

SPORT OSTAO U SJENI NAVIJAČKIH DIVLjANjA

Sport ostao u sjeni navijačkih divljanja

Hapšenja nakon navijačkih nereda u Sarajevu, jul 2012.

..................................

Mjesec nakon ukidanja odluke o zabrani gostujućih navijača na utakmicama Premijer lige BiH huliganstvo je ponovo eskaliralo. Navijački neredi obilježavaju jedno po jedno kolo. Nacionalistički podvici, transparenti, te masovne tuče samo su mali dio navijačkih pohoda bh. omladine. U nedjelju uveče je zapaljen kombi u blizini Jablanice, u kojem se vraćalo devet navijača Slavije nakon utakmice sa GOŠK-om, fudbalskim klubom iz Gabele.

Fudbalska bh. tragedija nastavlja se. I ovaj vikend obilježili su navijački neredi. Sport je ostao u sjeni. Demolirani objekti, zapaljen kombi, desetine uhapšenih - bilans je domaćeg fudbalskog prvenstva. Nakon prvenstvene utakmice GOŠK-a i FK Slavija kombi, u kojemu se nalazilo devet navijača Slavija koji su se vraćali iz Gabele, napadnut je i zapaljen u blizini Jablanice. Klub iz Istočnog Sarajeva oglasio se saopštenjem u kojem stoji:

“Rukovodstvo „Slavije“ najoštrije osuđuje napad i praktično pokušaj ubistva naših navijača po povratku sa utakmice. Smatramo da je to organizovan zločinački akt, a samo pukom srećom devet mladih ljudi je izbjeglo linč i gubitak života.”

Kombi sa navijačima već je bio daleko od Gabele, mjesta odigravanja utakmice. I iz uprave Slavije u saopštenju za javnost napominju kako to nisu mogli biti navijači GOŠK-a.

Glasnogovornik MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona Srećko Bošnjak ističe da ni policijskim službenicima nije jasno kako je i zbog čega došlo do napada.

„Da i je bakljom zapaljeno vozilo. Tom prilikom vozač je zadobio povrede, prebačen je u bolnicu. Ova priča sa stajališta policije ima niz praznina, šupljina i nelogičnosti koje treba ozbiljno razjasniti. Moramo utvrditi šta se stvarno dogodilo jer nam je cilj zaštititi i ove navijače i sve one ostale“, ističe Bošnjak.

Pored navijača Slavije koji su napadnuti, u centar pažnje dospjeli su navijači Željezničara i Borca. Najprije su uvertiru napravili navijači Željezničara, koji su izazvali najviše incidenata ove sezone. Poslije lomljenja stolica u Travniku, te incidenata na domaćim mečevima sa Borcem i Slavijom, red je došao i na Mostar. Prije utakmice sa Zrinjskim, grupa od 50-ak navijača sarajevskog plavog kluba napali su goste i demolirali nekoliko ugostiteljskih objekata. Uhapšeno je  38 navijača.

„To je porazno. Ovdje u Mostaru toliko mostova ima koji su bili porušeni, pa su izgrađeni poslije rata, napravljeni da bi spojili te ljude, a ne da bi ih razdvajali. Tako i svaki sport treba u tom kontekstu da radi“, kaže trener Zrinjskog Dragan Perić.

Veliku štetu napravili su i navijači Borca, koji su nakon utakmice sa zeničkim Čelikom bijes iskalili na vagonima Željeznica Republike Srpske. Karakteristično uoči ovih, ali i svih prethodnih izbora navijački neredi su češći i agresivniji.

Nakon što su prošle godine aplaudirali igračima Borca na osvojenoj tituli na Grbavici, ove godine, na utakmicama protiv Slavije i Borca, navijači Željezničara su skandirali „Ubij Srbina...“, te zapalili zastavu Srbije. Fudbalski klub Željezničar oglasio se sopštenjem za javnost, a citiramo dio:

"Koliko god se trudili razdvojiti ih, sport i politika se prečesto isprepliću. Naš sport ne samo da ispašta zbog politike nego je i poligon za predstavljanje različitih političkih ideja. S druge strane, svjesni smo i ne bježimo od toga da imamo očigledan problem i na domaćim utakmicama gdje se u posljednje vrijeme mogu čuti skandiranja suprotna vrijednostima našeg kluba i njegovoj tradiciji.”

Duboko ukorijenjen nacionalizam

Zbog nacionalističkih parola navijača Željezničara, član predsjedništva ovog kluba Gradimir Gojer uputio je javno izvinjenje vođstvu, fudbalerima i navijačima, te ocijenio da je grupa huligana osramotila FK Željezničar. Koliko su navijači podložni manipulacijama, pitali smo urednika multimedijalnog portala Sportcentar Bakira Tiru.
Bh. navijači na jednoj od utakmica
​​............................................................
„Tim određenim ljudima unutar navijačkih grupa manipulišu i političari za svoje lične interese. A ne treba zaboraviti da ove godine ima još jedna jako bitna stavka, a to je da su, osim političkih, izbori i unutar Nogometnog/Fudbalskog saveza“, podsjeća on.

S druge strane, publicista Emir Imamović smatra kako izborni mjesec nema preveliki utjecaj na navijačke skupine. On kaže kako navijači pokazuju najžešći odraz bh. zbilje.

„U nama su duboko ukorijenjeni nacionalizam i međusobna mržnja i ne treba nikoga čuditi što se to artikulira na stadionima. Bilo bi, kad uzmemo u obzir gdje živimo, pravo čudo da je drugačije, posebice što sada i navijačke grupe preuzimaju i djeca koja su rođena prije 20-ak godina, dakle oni koji se apsolutno ne sjećaju nikakve atmosfere koja je drugačija i kojima je je ovo stanje u kojem mi živimo jedino poznato. I još dugo će oni raditi to što sada rade“, ocjenjuje Imamović. 

Početkom ove sezone Premijer lige BiH Odbor za normalizaciju Fudbalskog saveza BiH ukinuo je zabranu organizovanog dolaska gostujućih navijača. Bakir Tiro smatra kako bi ista odluka trebala biti donesena opet, dok ne prođu političke turbulencije u društvu kojima se manipuliše navijačima.

„Ja da se pitam i da odlučujem u Nogometnom savezu, ja bih nakon ovih nereda, barem do okončanja svih ovih turbulentnih procesa, političkih izbora i izbora unutar našeg fudbala, opet uveo zabranu dolaska gostujućih navijača. To nije popularno i nije dobro, ali potrebno je u ovom momentu“, smatra on.

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
89240465

Powered by Blogger.ba