Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

16.09.2012.

KOMITET ZA NORMALIZACIJU MORA REAGOVATI ILI DA SAČEKAMO DA PADNE MRTVA GLAVA

Komitet mora reagovati ili da sačekamo da padne mrtva glava

Piše: A. Beganović

16.09.2012.
Navijačkim neredima u našoj zemlji definitivno se ne može stati u kraj. Kako je Komitet za normalizaciju odobrio povratak gostujućim navijačima na stadione, huliganski neredi su postali svakodnevnica.

Tako su samo jučer i danas zabilježena četiri velika huliganska ispada. Prvo su u Mostaru svoj šou imali navijači Željezničara, koji su demolirali jedan lokal u ovom gradu.

Malo zatim i navijači Zrinjskog su iz osvete napali nedužne ljude u jednom lokalu u Mostaru, da bi kasno sinoć navijači Borca po povratku iz Zenice uništili vagone u kojima su se vraćali za Banja Luku.

I to nije sve, večeras su ponovo navijači, još uvijek se ne zna kojeg kluba, napali navijače Slavije, koji su se vraćali iz Gabele.

Navijačima Slavije zapaljen je kombi u kojem su se vozili, vozač istog je povrijeđen, dok su na svu sreću ostali prošli bez povreda.

Navijačkim neredima se ne nazire kraj, na potezu je Komitet za normalizaciju, koji pod hitno radi onih koji vole najvažniju sporednu stvar na svijetu, mora ponovo zabraniti organizovan dolazak gostujućih navijača na utakmice jer je očigledno da ovako dalje ne može.

Ili ćemo svi zajedno čekati da ponovo padne mrtva glava.

 

16.09.2012.

NAKON ABDIĆEVOG DOLASKA "NA MJESTO ZLOČINA": SRAMNO JE DA 25 POLICAJACA ČUVA RATNOG ZLOČINCA!

Nakon Abdićevog dolaska "na mjesto zločina"
Sramno je da 25 policajaca čuva ratnog zločinca!
.................
16.09.2012.
...............
Sramno je da 25 policajaca čuva ratnog zločinca!

FOTO: arhiva: Fikret  Abdić

..................................................

Boračka udruženja u Krajini, a posebno šehidske porodice, ogorčeni su dolaskom Fikreta  Abdića "na mjesto zločina".

Predsjednik Udruženja demobilisanih boraca Velike Kladuše Sead Delić kaže da su zakazale institucije države.

Glavni krivac

- Abdić je trebao biti uhapšen na granici - kazao nam je Delić, objašnjavajući da je nakon presude Abdiću u Hrvatskoj ekshumirano 20 tijela boraca Armije RBiH koji su poginuli u borbama protiv "autonomaša".

Delić kao glavnog krivca za Babin spektakularni doček u Velikoj Kladuši označava aktuelnog krajiškog ministra policije Šefika Smlatića.

- Sramno je da osuđenog ratnog zločinca pred kladuškom poštom čuva kordon od 25 policajaca, a u drugom kordonu njegovi zaštitari predvođeni Ismetom Gračaninom Ćićmom, bivšim Abdićevim komandantom, osuđenim 1995. na 15 godina zatvora zbog ratnog zločina - navodi Delić.

Novi dolazak

Na najavu dolaska Fikreta Abdića na predizborni skup u MZ Šumatac, Delić odgovara da se boračke populacije u Krajini s tim ne slažu te da se Babo ne može šepuriti i šetati po zemlji koju je zbog njegovih smutnji krvlju natopilo više od 3.500 Krajišnika na obje strane.

Predsjednik Saveza demobilisanih boraca FBiH Almir Tutić smatra da je degutantno da se troše sredstva poreznih obveznika na glamuroznu zaštitu Fikreta  Abdića.

Smlatić: Abdić kao "najobičniji građanin"

Ministar unutrašnjih poslova USK Šefik Smlatić kaže da je Fikret Abdić tretiran kao "najobičniji građanin".

- Nadležnost za osiguravajne reda i mira na terenu je u rukama komesara policije USK. Abdić je u radno vrijeme podnio zahtjev za izdavanje lične karte - odgovara Smlatić, dok na optužbe da je Abdićev čovjek kaže da ne želi više "dokazivati da je more slano".

 

16.09.2012.

ŠSEFKIJA POZDERAC (90), POSLjEDNjI ŽIVI TITOV PARTIZAN IZ LOZE "BOŠNjAČKIH KENEDIJA"

Šefkija Pozderac (90), posljednji živi Titov partizan iz loze "bošnjačkih Kenedija"
Hamdiji Pozdercu i Branku Mikuliću sipao sam viski
Sa suprugom Angelom:
..................
16.09.2012.
................
Hamdiji Pozdercu i Branku Mikuliću sipao sam viski

Svidjela mu se 1948. godine u vozu, počeli su razgovor i do danas ga nisu završili

FOTO: F. Fočo

................................

 

Devedesetogodišnji Šefkija Pozderac potomak je poznate cazinske i bh. porodice koji je bio Titov partizan, kao i njegovi mnogo poznatiji rođaci Nurija, Hamdija, Hakija, Sakib...

Za razliku od slavnog Nurije Pozderca (1892-1943.), narodnog heroja, potpredsjednika AVNOJ-a, koji je poginuo na Sutjesci, ništa manje poznatijeg Hamdije Pozderca (1024-1988.), potpredsjednika Jugoslavije, predsjednika Predsjedništva BiH i predsjednika Ustavne komisije SFRJ, Hakije Pozderca (1919-1994.), nosioca Partizanske spomenice 1941. godine, javnog tužioca Okruga Bihać i Banja Luka, direktora Generalne narodne banke BiH i člana Saveznog izvršnog vijeća Jugoslavije, ili Sakiba, generala Titove JNA, Šefkija Pozderac je "samo" potpukovnik u penziji, zagrebački diplomirani inžinjer arhitekture iz 1948. godine i već 63 godine suprug Slovenke Angele, otac Nedžada i Šefkije, djed Jasmina, Amira, Tarika i Kemala... Danas živi u Sarajevu

Djed Murataga

Kada je prije nekoliko godina u staračkoj usamljenosti pitomog slovenskog mjestašca Lesce nadomak Bleda, gdje živi sa suprugom, bez nekog plana počeo pisati knjigu o Cazinskoj krajini, jer su se u njemu probudila snažna sjećanja na bogatu historiju rodnog kraja u kome i povijest Pozderaca zauzima značajno poglavlje, Šefkija Pozderac nije ni slutio da će njegova publikacija doživjeti sarajevsku promociju na kojoj će se naći brojni poštovaoci lika i djela Pozderaca.

Vitalni starac, kojeg još nije "sreo" onaj "ludi Nijemac" koji sakriva stvari po kući i oduzima pamet (Alchajmer), do u detalje ekskluzivno za naš list priča o Pozdercima iz njihovih  slavnih godina, otkriva nepoznate, inače neistražene detalje o porodičnoj lozi čiji su korijeni duboko ušli u tkivo historije Cazinske krajine, BiH, pa i bivše države "zbratimljenih" naroda.

Za tri sata razgovora Šefkija Pozderac provodi nas i kroz jugoslavensku povijest, praveći  zanimljive, malo poznate historijske "rukavce", začinjene anegdotalnim zapažanjima.

- Moj djed Murataga, bogat čovjek, historijska ličnost toga doba, aga Otomanskog carstva, rodio se 1858. godine. Imao je 24 djece od tri žene. Omanovka (Omanović, op. a.) mu je rodila četvero-petero, Beširevka (Beširević, op. a.) sedmero, a Alagićka (Alagić) 12-13. Mislim da je bilo desetero muške i 14 ženske čeljadi, a četvere-petero je umrlo u mladim godinama. Ja sam od Alagićke, sin Muhameda. U historiji su najviše traga ostavili Muratagin sin Nurija te djeca Murataginog sina Mehe, Hamdija, Hakija i Sakib, rodila ih je Omanovka. Ona je rodila i Zubejhu, Nurijinu sestru - priča nam Šefkija Pozderac.

Dodaje da je Nurija, učitelj po zanimanju, bio najveća historijska ličnost Pozderaca.

- Manje je poznato da je Nurija Pozderac zajedno s mojim ocem Muhamedom i bratom Alijom bio na frontu u Galiciji u Prvom svjetskom ratu. Tamo je ranjen u lijevu ruku, ostala je sačuvana i slika, Nurija i moj otac u Galiciji. Nurijina lijeva ruka od tada nikada nije bila dovoljno pokretna. Pao je u rusko zarobljeništvo nakon pada bolnice u kojoj se liječio, a kada je pušten, zbog zasluga u ratu i izrazite jugoslavenske orijentacije, tadašnji kralj ga je imenovao u Skupštinu u Beograd - nastavlja naš sagovornik.

Kaže da ne može potvrditi priče da je njegov amidža Nurija imao veze s revolucionarima  koji su izvršili atentat na austrougarskog prestolonasljednika Franju Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju u Sarajevu 28. jula 1914. godine. Hamdijin, Hakijin i Sakibov otac Meho, prema riječima Šefkije Pozderca, radio je nakon Prvog svjetskog rata kao bolničar u Cazinu. Imao je dvije žene, prvu Izu Ćemalović i drugu Safiju Delić.

Hamdo i Vuk

Hamdiju i Hakiju rodila je Delićka iz Gate, rodica narodnog heroja Rasima Delića iz ovog mjesta nadomak Bihaća. Inače, aktuelni premijer Unsko-sanskog kantona (USK) Hamdija Lipovača također je iz loze Pozderaca. Lipovačinu nanu Bekiru, rođenu sestru Hamdije, Hakije i Sakiba, rodila je Safija Delić.

Šefkija Pozderac podsjeća na još jednog Pozderca. Sadeta, kćerka Nurije Pozderca, direktorica Prve beogradske gimnazije, nana je Vuka Jeremića, bivšeg ministra vanjskih poslova Srbije, nedavno izabranog za predsjedavajućeg Generalne skupštine UN-a.

Šefkija Pozderac pamti dobro lik djeda Muratage.

- Kad djed dođe iz džamije i uđe u avliju, nastane tišina kao pred oluju. Bio je veliki autoritet. Sjedi i čeka da mu supruga donese toplo mlijeko i kuruzu. Niko da se mrdne dok on jede - sjeća se on.

Šefkija Pozderac je počeo studij arhitekture u Zagrebu tokom rata 1941. i 1942., a onda se vratio u Cazin i priključio partizanima, kao, uostalom, i brojni Pozderci. Ratovao je u Krajini sve do Banje Luke u Osmoj krajiškoj brigadi kojom je komandovao Hamdija Omanović, a potom i čuveni Hercegovac iz Gacka Šukrija Bijedić, rođak slavnog Džemala Bijedića i jedan od prvih Titovih generala muslimana.

Iz tog perioda Šefkija Pozderac pamti dobro nastajanje Muslimanske milicije Huske Miljkovića i turbulencije u narodu koje je stvarao ovaj historijski lik.

- Huska je bio grub čovjek, velike fizičke snage, znao je s ljudima. Svi su ga se bojali, jer kod njega nije bilo neizvršavanja naređenja - odmah te ubi! Huska je išao na parolu da brani samo Krajinu, ne da se ide ginuti van Krajine, naglašavao je islamsku komponentu, na svakoj kapi morali su biti mjesec i zvijezda. Zato je više naroda prilazilo Huski i kada smo bili formirali Cazinski odred - sjeća se Šefkija Pozderac.

Naglašava da je Tito naredio da se prihvati sporazum s Huskom. Huska je 1943. prihvatio u svoje jedinice partizanske komesare, a zadržao svoje komandante.  

Tada je stvorena poznata Unska operativna grupa u rangu divizije. Šefkija se dobro sjeća i dana kada je 1944. ubijen Huska Miljković. S članovima štaba stajao je kod golubićke džamije u Todorovu kada je "pukla" vijest i zavladala panika. Jedna nana tada je rekla: "Djeco moja, poginu čvrsta ruka".

Šefkija Pozderac čuva ratni papir o upućivanju iz Štaba Osme krajiške u Cazinsku diviziju 1943. Tada je u Sanskom Mostu upoznao revolucionara i književnika Skendera Kulenovića i s njim i Hamdijom Omanovićem konjskom zapregom vozio se slobodnim teritorijem prema Cazinu.

Velika 'zvjerka'

- Moram ti reći još nekoliko riječi o generalu Šukriji Bijediću. Bio je komesar brigade na Sutjesci, oženio se Bišćankom, rođakom poznatog bišćanskog ćevabdžije na Uni,  komandovao Unskom operativnom grupom, a Huska mu je bio komesar, pored toliko Banijaca i Kordunaša, imenovan je za komesara Kordunaške divizije. Nepoznato je da se, kada su njemačke snage 1945. opkoljene kod Ilirske Bistrice, 16.000 Nijemaca predalo upravo Šukriji Bijediću koji je u ime Titove vojske potpisao njihovu predaju - navodi Šefkija Pozderac.

Šefkijin životni put vezan je uz vojnu karijeru i arhitektonsku struku. Do 11. godine živio je u Cazinu, potom sedam godina u sarajevskoj šerijatskoj gimnaziji. Godine 1946. nastavio je studij u Zagrebu, istovremeno radeći pri vojnoj komandi. Dvije godine kasnije okončao je studij arhitekture. S dobrom plaćom, zgodni arhitekt u vojnoj službi Šefkija Pozderac  ljetovao je u Dubrovniku, odlazio na izlete u Sloveniju.

Šefkija Pozderac: Životni put vezan uz vojnu karijeru i arhitektonsku struku

........................................

- Godine 1948. u vozu mi se svidjela jedna djevojka. Počeli smo razgovor i do danas ga nismo završili - opisuje Šefkija Pozderac početak ljubavi sa suprugom Angelom, s kojom je u bračnoj sreći dočekao pozne godine. 

Priča sa smijehom kako ga je "brzo uhvatila" i uskratila mu momačke godine. Angela, bibliotekarka po struci, rodom je iz Radovljice kod Bleda, također iz porodice slovenskih partizana. Njih dvoje proslavili su 50. godišnjicu u Sloveniji, 60. godišnjicu u Sarajevu...

Šefkija je u Sarajevu kao vojno lice živio 10 godina i to je razdoblje intenzivnog druženja s Hamdijom Pozdercom. Vojna služba vodila ga je do Zagreba, Rijeke, Tuzle, Maribora...

- Hamdija je bio druželjubiv. Otkako ga pamtim, stalno je bio u politici, još od svoje 20. godine, kad je radio u Maloj Kladuši. U Sarajevu je bio velika "zvjerka", ali veoma običan, normalan čovjek. Kada je kod Tuzle povrijedio koljeno, danima sam bio uz njega, supruga Milka je bila odsutna. Tu je primao partijske drugove, sjećam se, njemu i Branku Mikuliću sam stalno dosipao viski - priča Šefkija, kojem je Hamdija trebao biti kum na vjenčanju, ali nije mogao doći zbog obaveza.

Kako kaže, s Hakijom se nikada nije družio, jer je Hakija bio "zatvoreniji i malo nepristupačan".

Iz jedne ćase jeli

- Huskina vojska jela je iz jedne velike ćase. Nije bilo dovoljno stolica, niti kašika. Dodavali su kašike jedan drugom i jeli jedan preko drugoga, uzimajući grah iz ćase - sjeća se Šefkija Pozderac prvog susreta s Huskinom vojskom. Kaže da njegovu vojsku nisu mogli  nikako izbrojati dok nisu nabavili kazane za hranu.

Tri Hakijine žene

- Kod Hakije sam u Beogradu bio samo jednom, kada je istog dana ženio dva sina. U auto me strpao dr. Sead Pozderac, sin rahmetli Nurije, i iz Cazina do Beograda smo stigli bez zaustavljanja - prisjetio se Šefkija.

Priča da se Hakija ženio tri puta, prvi put sa Cazinjankom Kijom Omanović, s kojom je imao troje djece, potom sa svojom sekretaricom Bebom, te sa Zeničankom Razom, s kojima je imao po sina. Raza danas živi u Sarajevu. 

U Bošnjačkom institutu promovirao knjigu "Iz Cazinske krajine",

Promotori bili akademik Filipović, Kličić i profesor Šepić (Foto: I. Šebalj)

..............................................

U Bošnjačkom institutu u Sarajevu jučer je u prisustvu velikog broja javnih ličnosti i zainteresiranih građana predstavljena knjiga Šefkije Pozderca "Iz Cazinske krajine", o kojoj su govorili akademik Muhamed Filipović, mr. sc. Smail Kličić i profesor Senad Šepić.

- Na početku knjige pisao sam o historiji BiH. No, više sam se bazirao na samo područje Krajine, običaje ljudi, na svoju porodicu Pozderac - kazao je na promociji Pozderac.

Akademik Filipović naglasio je da su kroz odbrambene ratove Krajišnici sačuvali BiH u velikoj mjeri.

- Drago mi je da se počelo raditi na stvaranju ovakvih djela. I nauka će morati reći o ovom području nešto, a ne da karakter određenih sredina definira politika, i da na Krajinu gledamo kroz Fikreta Abdića, a ne kroz cijelu historiju i značaj tog dijela naše zemlje. Posebno se mora osvrnuti i na ličnosti poput Hamdije Pozderca, koji je jedna od najvećih ličnosti naše novije historije. Mi nemamo druge ličnosti koja je tolike zasluge imala za priznavanje muslimanskog naroda. Zbog toga je bio i likvidiran, a sada ga zaboravljaju i prešućuju. Mnoge stvari morat će se popravljati u tumačenju naše historije i ocjeni značenja određenih ličnosti, pa i krajeva - kazao je prof. Filipović.

 

16.09.2012.

DR. NAIM KOŠARIĆ: DRŽAVU MORAJU POVESTI LjUDI S IDEJOM I VIZIJOM

Dr. Naim Košarić, vodeći svjetski stručnjak na području biohemije, za "Avaz"
Državu moraju povesti ljudi s idejom i vizijom
.................
16.09.2012.
...............
Državu moraju povesti ljudi s idejom i vizijom
 Dr. Naim Košarić: BiH treba pametno vodstvo koje će znati iskoristiti njene potencijale
FOTO: S. Saletović

...................................................

Jedan od vrhunskih svjetskih stručnjaka na području biohemije i profesor emeritus na Univerzitetu Zapadni Ontario u Kanadi s objavljenih 350 naučnih radova, Sarajlija s kanadskom adresom Naim Košarić tokom nedavne posjete našoj zemlji dao je intervju za "Dnevni avaz", koji, kako nam je kazao, redovno čita u Kanadi.

Košarić, koji sljedeće godine puni 84 godine i, kako kaže, puno toga pamti, podsjetio je da je BiH prije rata bila jedna od industrijski najprosperitetnijih zemalja. Prema njegovim riječima, djelimično rat, a većim dijelom poslijeratna politika "privatizacije nasilu", doveli su do toga da industrija u našoj zemlji gotovo i ne postoji.

Tokom razgovora Košarić se, bez dlake na jeziku, dotaknuo mnogih tema, nostalgično se prisjećajući boljih vremena, kada se cijenio rad i kada je država u mlade i sposobne ljude ulagala novac, sprečavajući tako njihov odlazak u inozemstvo.

Ogromno iskustvo

Za početak, recite nam nešto o sebi. Kada ste rođeni, gdje ste završili školu i fakultet?

- Iskreno da Vam kažem, ne sjećam se kad sam rođen (smijeh). Znam samo za datum koji mi je napisan u rodnom listu. Šalu nastranu, sljedeće godine, ako Bog da, punim 84 godine, što znači da sam puno toga prošao. Rođen sam u Sarajevu, gdje sam završio osnovnu školu kao i prvi i drugi razred Druge muške gimnazije. Ostala dva razreda završio sam u Banjoj Luci, a studirao sam hemijsko inžinjerstvo u Zagrebu, gdje sam i diplomirao kao stipendista Željezare Zenica. Odmah nakon studija u Željezari sam dobio i posao kao inžinjer biohemije.

Tu se niste dugo zadržali?

- Tako je. Uskoro sam otišao raditi u Maglaj, a potom u Organsko-kemijsku industriju (OKI) u Zagrebu, gdje sam bio od njenog samog otvaranja. Tokom deset godina prakse u industriji mnogo sam naučio i stekao veliko iskustvo. Tada je počelo planiranje da se upotrijebe radioaktivni izotopi u industriji, što je mene veoma zanimalo. Bio sam na specijalnoj izobrazbi u Nuklearnom institutu u Vinči, šest mjeseci u Rusiji i tri mjeseca u Japanu. Nakon obuke uspješno sam primijenio radioaktivne izotope na visokim pećima u Željezari Zenica, što je prva njihova primjena u Evropi, jedino su Rusi tad to radili i to je bilo veoma uspješno. Nakon toga, 1965. godine, otišao sam u Kanadu, gdje sam doktorirao na području medicinske biohemije i počeo raditi na Univerzitetu Zapadni Ontario.

Ž5= Imajući u vidu Vaše ogromno iskustvo na području industrije, kako biste opisali trenutnu situaciju u BiH kada je riječ o ovom pitanju.

- Žao mi je što moram reći da industrija skoro da i ne postoji u BiH, barem ne ni približno u onom obimu u kojem je bila u moje vrijeme. To je bilo doba otkrića, naučnog napretka, isprobavale su se tehnologije koje su u to vrijeme bile, da tako kažem, pionirske. Mnogo se ulagalo u industrijski sektor i mlade ljude koji su pokazivali interes za nauku. Država je od toga najviše prosperirala jer je na ključnim mjestima imala svoje ljude. Bila je ogromna potražnja za naučnicima, išlo se ukorak sa svijetom. Sad, nažalost, nauka je na veoma niskom nivou, mogućnosti su veoma slabe i mladi ljudi, koji imaju afinitet prema nauci, budućnost moraju tražiti van BiH.

Gradio prugu

Kako je to izgledalo u Vaše vrijeme, koje su pogodnosti pružane mladim ljudima koji su se željeli baviti naučnim radom?

- Ima jedna zanimljiva priča iz mog života koja najbolje to oslikava. Kad sam radio u Zenici, pozvao me na razgovor u Sarajevo tadašnji direktor "Energoinvesta" Emerik Blum. Kad sam došao, kazao mi je da sam perspektivan i da me žele u "Energoinvestu". Rekao mi je: "Mi ćemo graditi nuklearnu elektranu i ti ćeš biti glavni." Odgovorio sam mu da nemam gdje stanovati, na šta mi je on ponudio svežanj ključeva stanova u Sarajevu, rekavši da sebi izaberem jedan. Osjećao sam obavezu prema Željezari u Zenici, jer su me stipendirali, tako da sam ponudu odbio. Šta hoću ovom pričom da kažem - školovani ljudi u to vrijeme ne samo da nisu imali problema da nađu posao nego su se firme otimale za njih.

Prema Vašem mišljenju, šta je uzrok tome što mladi ljudi više nemaju perspektivu u BiH? Zašto se više ne ulaže u industriju?

- Prije svega, posljedice rata bile su katastrofalne i veliki dio industrijskih kompleksa u BiH u potpunosti je uništen. To, međutim, nije glavni razlog, jer zemlja je bila uništena i nakon onog rata (Drugog svjetskoga, op. a.), pa je prilično brzo "stala na noge". Problem je u državnom vodstvu, koje je u poslijeratnom periodu uništilo i ono malo što agresor nije. Ništa nije učinjeno da BiH stane na noge i da ljudi krenu naprijed. Jedino što je urađeno je to da su produbljene nacionalne tenzije i da je stvoren klasični apartheid. Stvorena je država u državi i ljudi su podijeljeni u torove. U takvoj klimi ništa ne može opstati, nikakve ideje ne prolaze, nema napretka. Dok se to ne promijeni, nikakvog napretka neće ni biti.

Kako, prema Vašem mišljenju, možemo BiH ponovo postaviti na noge i stvoriti okruženje u kojem će građani živjeti život dostojan čovjeka?

- To je težak zadatak, ali se isplati. Strategija mora postojati, međutim, mladi ljudi moraju zaista htjeti bolju budućnost, ako ne za sebe, onda za svoju djecu. Primjerice, kad sam ja bio student, svi smo radili u radnim akcijama. Gradili smo zemlju za sebe i svoju djecu. Radio sam smjenu na izgradnji pruge Brčko - Banovići i dvije smjene na izgradnji pruge Šamac - Sarajevo. Naravno, teško je očekivati da će u ovom vremenu biti moguće organizirati radne akcije na kojima će ljudi besplatno raditi, ali neka ideja mora postojati. Mladi se moraju uključiti u izgradnju svoje zemlje. Dajte ljudima posao i nacionalne netrpeljivosti i apartheid će nestati.

Svjetski ste čovjek, putujete, krećete se u visokim naučnim i intelektualnim krugovima. Kako svijet gleda na nas?

- Svi žele vidjeti jaku i prosperitetnu BiH. Nikome nije cilj, osim možda nekim elementima unutar BiH, izolirana i siromašna zemlja s velikim problemima, s nezaposlenošću, apartheidom, socijalnim i nacionalnim nemirima. Ova zemlja je puna prirodnih bogatstava, ima strahovite potencijale kakve rijetko koja zemlja ima, ali nema pametno vodstvo koje bi te potencijale znalo iskoristiti. Mi izvozimo sirovinu, a uvozimo gotov proizvod napravljen od naše sirovine. To je van pameti. Promjene se moraju desiti, državu moraju voditi ljudi s idejom i vizijom. To je recept za napredak i bolju budućnost.

Glupo je izvoziti inteligenciju

Kako komentirate činjenicu da sve više mladih iz BiH odlazi u svijet trbuhom za kruhom?

- Potrebno je taj trend prekinuti i ponuditi mladim ljudima, prvenstveno stručnjacima, priliku da žive i rade u svojoj zemlji. Glupo je izvoziti inteligenciju, a uvoziti proizvode. Potrebno je stvoriti klimu da se ljudi koji su u ratu otišli u dijasporu vrate i doprinose ovoj zemlji. Znam sigurno da ima veliki broj njih koji se žele vratiti u svoju zemlju i većina može mnogo uraditi za BiH. Naši stručnjaci su cijenjeni u svijetu. Mora se stvoriti klima da budu cijenjeni i u BiH.

 

16.09.2012.

PREDSTAVLjENA ŽENSKA ALTERNATIVNA VLADA BiH

Predstavljena Ženska alternativna vlada BiH

imageŽenska alternativna vlada BiH

.................................................

U okviru projekta Ženska strana politike Helsinškog parlamenta građana (HCA) u Banja Luci je danas promovisana Ženska alternativna vlada BiH.

Dragana Dardić, predstavnica  HCA-a kazala je da je Ženska alternativna vlada BiH neformalan, ali respektabilan politički subjekt, koji će promovisati stavove žena BiH.

„Tokom niza sastanaka održanih proteklih mjeseci u gradovıma širom BiH predstavnici nevladınog sektora dali su niz prijedloga imena žena koje imaju zavidnu karijeru u oblasti poduzetništva, kulture, obrazovanja, sporta i koje su svojim angažmanom postale prepoznatljive na društvenoj sceni naše zemlje“, pojasnila je Dardić.

Na osnovu toga, anketiranjem više od 15 hiljada građanki i građana, izvršen je odabir deset ministrica Ženske alternativne vlade.

„Mi imamo puno ženskog stručnog potencijala koji u BiH nije dovoljno prepoznat, istaknula je koordinatorica ovog projekta Vesna Stojanović.

Nakon svog prvog sastanka ''ministrice u sjeni'' kazale su da će predano raditi u afirmaciji ženskih prava i općenito položaja žena u našem društvu.

"Ovo nije projekt za jedan dan“, poručeno je sa skupa u Banja Luci.

Žensku alternativnu vladu BiH čine Ismeta Čardaković i Samira Hurem iz Sarajeva, Tuzlanke Nejra Nalić, Džemila Agić i Mirsada Bajramović, Gordana Vidović iz Modriče, Prijedorčanka Murisa Marić, Slađana Ujić iz Rogatice, te Neira Raković-Čelebić iz Bihaća.

(Vijesti.ba/AA)

 

16.09.2012.

SLOVAČKA PODRŽAVA PROJEKT EVROPSKOG POKRETA U BiH

Slovačka podržava projekt Evropskog pokreta u BiH

imageSlovakAid

...............................

Slovački ambasador u Bosni i Hercegovini Miroslav Mojžita i Predrag Praštalo, predsjednik Evropskog pokreta u Sarajevu, potpisali su ugovor o suradnji i financijskoj podršci Slovačke Republike u realizaciji projekta „Bogatstvo različitosti Bosne i Hercegovine - kapital i zalog zajedničkoj evropskoj budućnosti“, saopćio je Evropski pokret u BiH.

Taj projekt Evropskog pokreta podržava Slovačka razvojna agencija 'SlovakAid' u čije je ime potpisao ambasador Mojžita.

Projekt će biti realiziran u narednih šest mjeseci, a namjera je da se kulturom dijaloga ukaže na prednosti razlika kojima obiluje BiH.

Kardinal Vinko Puljić, koji trenutno predsjedava Religijskim vijećem BiH i Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice BiH, najavili su učešće u realizaciji projekta.

Njihova zajednička konstatacija je da su različitosti veliko bogatstvo našeg društva a uloga religijskih lidera u procesu pomirenja, razumijevanja i poštivanja drugačijeg ogromna.

Evropski pokret zastupa Bosnu i Hercegovinu u Internacionalnom Evropskom pokretu u Briselu (EMI), koji je osnovan 1948. godine i bio je inicijator stvaranja Vijeća Evrope 1949. godine.

Evropski pokret još od 2006.godine organizira interreligijsko-kulturalni dijalog predstavnika religijskih zajednica, nacionalnih manjina, diplomatskog kora i građana u lokalnim sredinama širom Bosne i Hercegovine radi boljeg razumijevanja i upoznavanja s učenjima i različitostima religija i kultura našeg društva.

(Vijesti.ba/Fena)

 

16.09.2012.

ŽIVJETI ZAJEDNO: INTEGRACIJA U EU NEMA ALTERNATIVU

Skup u Sarajevu: Integracija u EU nema alternativu

imageKardinal Vinko Puljić

......................................

SARAJEVO - O Balkanu i Evropi govorilo se i u Sarajevu, u sklopu Svjetskog susreta za mir. Ovaj je skup okupio stotinjak poglava svih konfesija te uglednike iz svijeta kulture i politike iz više od šezedest zemalja. Govoreći na temu regije i evropskih integracija dotaknute su brojne bolne tačke – od političkog nemara do raščišćavanja s prošlošću.

U Sarajevu je protekli tjedan održan Svjetski susret za mir, koji se održava pod motom "Naša je budućnost živjeti zajedno – Religije i kulture u dijalogu". Među 28 panela koliko je održano u tri dana, jedna od tema bila „Balkan i Europa“.

Zemlje Zapadnog Balkana dio su europskog kontinenta i njihova integracija u Europsku uniju nema alternativu, teza je sa kojom se složila većina sudionika panela „Balkan i Europa“.
 
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović kazao je kako je budućnost regije u dijalogu,  jer se pomoću njega rješavaju brojni problemi. To se posebno odnosi na Bosnu i Hercegovinu i njene unutrašnje probleme, kazao je Vujanović.
 
​​„Ovdje je dijalog uvijek imao posebnu vrijednost, ovdje je dijalog uvijek bio nužni instrument za savlađivanje unutrašnjih odnosa, i ovdje je dijalog, po mom viđenju, ono što bi međunarodna zajednica trebala da podstakne. Mi iz Crne Gore nikada nijesmo upućivali našim prijateljima iz susjedstva sugestije. Smatrali smo da je unutrašnja stvar svake države da nađe najbolji model rješenja aktuelnih pitanja, ali smo uvijek smatrali da je dijalog neizostavan, da je dijalog najbolji model rješenja unutrašnjih problema i da međunarodna zajednica treba da ga ohrabri, da treba da ga podstakne i da treba uspjehe tog dijaloga kvalitetno da vezuje“, poručio je Vujanović.
 
Prisutnost različitih kultura na ovim područjima koje su u prošlosti ostavljale negativne posljedice, u tisućljeću koje je pred nama, potrebno je preokrenuti u pozitivne efekte, smatra predsjednik Federacije BiH Živko Budimir. On dodaje kako BiH treba biti most na kojem će različiti graditi prisne odnose.
 
„Ovdje su još uvijek prisutni strah među ljudima, ucjene ljudi, ovdje se vrše pritisci na ljude, i to moramo prekinuti.  I očekujemo od vas pomoć da to prekinemo. Ja želim živjeti u zemlji i ostaviti u nasljeđe svojoj djeci i djeci cijele moje generacije zemlju koja će se dičiti najvišim standardima demokracije, jer – ponoviću to – mi i povijesno i kulturološki i zemljopisno pripadamo Europi koju smatramo kolijevkom demokracije“, rekao je Budimir.
 
Za brži napredak prema Europskoj uniji, Bosni i Hercegovini je potrebna potpuna opredijeljenost i politička volja, kako njenih lidera, tako društva u cjelini, ističe zamjenica ministra vanjskih poslova BiH Ana Trišić-Babić. Ona smatra da političke volje u procesu europskih integracija Bosne i Hercegovine u ovom trenutku nema.
 
„Stanovništvo Bosne i Hercegovine, svi građani Bosne i Hercegovine isto tako moraju biti u potpunosti opredijeljeni da se brže ide prema evropskom putu. Dakle, kao što sam na početku rekla – mi alternativu nemamo. Opcija na koji način i kako da ubrzamo naš put prema Evropskoj uniji – toga naravno ima. Događaji koji se dešavaju u Sarajevu dobra su osnova i dobra poruka da mi i ovdje, unutar Bosne i Hercegovine, treba više da razgovaramo kao što se ovih dana razgovara u BiH, gdje su prisutni svi aspekti jednog normalnog, civilizovanog društva.“
 
Katolički pomoćni biskup Pero Sudar u svom kritičkom izlaganju istakao je kako Europska unija nisu samo ruže, nego da u njoj postoje i određeni problemi. Unatoč tome, biskup Sudar je mišljenja da je budućnost balkanskih zemalja teško zamisliva izvan zajednice europskih naroda:
 
„Ono što mi se čini teško prihvatljivim i spojivim jest obvezujuća ponuda radikalno liberalnog odnosa prema istinama i prema vrijednostima, bez kojih je život pojedinaca i društava jedva moguć. Nastojanja da se sa javne društvene scene ničeovski ukloni tradicionalno poimanje i prihvaćanje etičko-moralnih normi prije nego se stvore barem neki preduvjeti i samozaštite, koji u Europskoj uniji već postoje, prijete opasnošću društvenog i moralnog  sunovrata. A ozbiljnim promatračima na ovim prostorima se čini da je to upravo na djelu“, ocijenio je Sudar.
 
Stefano Sanino, generalni direktor Europske komisije za proširenje je rekao:
 
„Iz Evropske unije smo pokušali da damo svaku mogućnost puta, Mape puta. Između ostalog, u srcu govora koje ću danas imati sa liderima države, ne postoji nijedna mapa puta koja može zamijeniti želju da se krene prema Evropskoj uniji.“
 
Međunarodni susret za mir u Sarajevu ocijenjen je kao jedan od najvažnijih događaja religijskog i političkog dijaloga od proteklog rata u Bosni i Hercegovini do danas. Poslane su brojne poruke da je budućnost ovdašnjih naroda - živjeti zajedno.

(RSE)

 

16.09.2012.

NURI EL-MALIKI: CIONISTI SU OSMISLILI ANTI-ISLAMSKI FILM

Cionisti su osmislili antiislamski film

imageNuri el-Maliki

.......................................

Irački premijer Nuri el-Maliki izjavio je kako kontroverzni film kojim se vrijeđa poslanik Muhammed predstavlja zamku koja je unaprijed dobro isplanirana i osmišljena, javio je dopisnik agencije Anadolija iz Bagdada.

“Ovim filmom se želi stvoriti zamka u svijetu, a pripadnici muslimanske zajednice su cilj čitave ove političke igre”, kazao je el-Maliki.

“Ovaj film su isplanirale cionisitčke organizacije koje skrivaju duboke političke motive u ovim igrama. Film, kojim se direktno i otvoreno vrijeđa poslanik Muhammed, naše vjerske vođe i intelektualci, velika je i opasna zamka. Na ovaj način se želi oslabiti muslimanska zajednica u svijetu. Zato upozoravamo redatelje ovakvih filmova i države koje podržavaju ovakve filmove da odustanu od takvih namjera. Također, zahtjevamo da svaka država osudi filmove kojima se želi omalovažiti i vrijeđati poslanik Muhammed”, istakao je irački premijer.

(Vijesti.ba/AA)

 

16.09.2012.

MUHAMED FILIPOVIĆ: U BiH NIJE BILO SUKOBA DOK NIJE POČEO INTERVENIRATI VANjSKI SVIJET

Filipović: U BiH nije bilo sukoba dok nije počeo intervenirati vanjski svijet

imageMuhamed Filipović

............................................

SARAJEVO - Akademik Muhamed Filipović u nedjelju je govoreći kao uvodničar na sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99" o temi "Izolacionizam, separatizam i mir u BiH" kazao da u Bosni nikada nije bilo sukoba dok u njene poslove nije počeo "intervenirati vanjski svijet".

- Došlo je do Bosna postane sinonim za međusobno ubijanje, uništavanje kulture i života, kao najveće vrijednosti. Moja poruka je da se moramo oduprijeti. Nas žele natjerati da prihvatimo nešto što je proizvod sile, kao da je to realno stanje. Sila nema pravo na realitet, a ljudi, pogotovo pošteni ljudi, moraju se suprotstaviti kao načinu života, načinu rješavanja ljudskih problema, kao metodi ljudskog djelovanja. Mi ne možemo prihvatiti ono što nam je silom nametnuto, jer to znači da pristajemo da budemo nešto drugo, a ne ono što jesmo i što nam je historija ostavila u naslijeđe, kazao je akademik Filipović.

Istaknuo je da su ljudi u BiH, kao u multirateralnoj zajednici, hiljadu i više godina živjeli jedni s drugima, a ne jedni pored drugih, sarađujući, razumijevajući se , sve dok se nije u njene poslove počeo miješati vanjski svijet, naglasivši da je, inače, politika područje manipulacije, obmane, laži i prevare i da ju je zbog toga i sam napustio 1996. godine.

-  Pragmatički koncept života koji se nama nameće i koji svijetom vlada nema nikakve veze s moralom. Naprotiv njemu moral smeta. To je koncept ostvarenja ciljeva bez obzira po koju cijenu i najčešće na štetu žrtve i taj koncept je, upravo, proizveo ovaj haos u svijetu, kazao je Filipović.

Predsjednik "Kruga 99" Sulejman Redžić dodao je ovom prilikom da je postdaytonska BiH preskup projekt i veoma težak za održavanje, ali da niko nema pravo vršiti dodatne intervencije koje bi dovele do dezintegracije, disolucije i do ugrožavanja suvereniteta BiH.

- Zbog toga partije koje su na vlasti snose najveću odgovornost i moraju ponuditi neko bolje rješenje nego što ga je ponudio Dayton, koji je, prema mnogima, neka vrsta 'luđačke košulje", kazao je Redžić i dodao da mi u BiH, očito, nismo osposobljeni da dostojno nosimo ni takvu košulju i pronađeno iz Daytonskog mirovnog sporazuma sve ono što je kompatibilno biću BiH i njenoj misiji kao članici UN-a.

(Vijesti.ba/Fena)

 

16.09.2012.

BIBLIJSKE RAZMJERE KORUPCIJE U BOSNI I HERCEGOVINI

Biblijske razmjere korupcije u BiH

imageACCOUNT

..............................................

SARAJEVO - Svake sekunde, prema procjenama NVO, u BiH korupcija pojede 47 KM. Zakoni postoje, ali ih se ne primjenjuje, a i kad bi se primijenili, kazne su simbolične. Ipak, Bosna i Hercegovina i njeni građani će, ako žele u evropsku porodicu, morati iskorijeniti ovu naviku. Za primjer mogu uzeti Veliku Britaniju koja je u jeku ekonomske krize usvojila jedan od najrigoroznijih zakona na svijetu.

Još prije dvije godine, zbog ispunjavanja uslova za liberalizaciju viznog režima prema zemljama Evropske unije, bh. vlasti su osnovale Agenciju za prevenciju korupcije. Od tada pa do danas, u borbi protiv korupcije, nije se pomjerilo sa mrtve tačke, kaže Sead Lisak, direktor Agencije.

„Ja ću biti presretan kada se umjesto ove deklarativne podrške zaista da jedna praktična podrška borbi protiv korupcije. Ja sam već napomenuo u svom izlaganju da Bosna i Hercegovina izuzetno visoko kotira na ljestvici zemalja koje su ogrezle u korupciji. Zaista je krajnje vrijeme da borbu protiv korupcije stavimo u prioritet svih naših aktivnosti“, ističe on.

U Bosni i Hercegovini ne postoji zakon za borbu protiv korupcije, već niz zakona,koji su teško provodivi u praksi, kaže Lisak.

„U Bosni i Hercegovini postoji više krivičnih zakona i zakona o krivičnom postupku, imamo državni zakon o krivičnom postupku, imamo entitetske zakone i zakon Brčko Distrikta. Svi ovi zakoni u proteklo vrijeme određenim reformama u oblasti pravosuđa su usklađeni sa međunarodnim standardima, jedino što u Krivičnom zakonu RS-a nije predviđeno ovo krivično djelo da se procesuira – davanje mita stranim zvaničnicima“,  navodi Lisak.

Motivirajući zakoni


Kazne za davanje i primanje mita su preblage, čak i stimulativne, kaže Eldin Karić, programski direktor antikorupcijske mreže Account.

„Postoje određeni zakoni koji definišu sankcionisanje i oni su jako blagi, da kažem i motivirajući. Uopće ne postoji strategija prevencije i borbe protiv korupcije na osnovu koje bi se mogla povezivati određena zakonska rješenja, te kako se ne bi mogle nalaziti rupe u zakonu koje koriste svi oni koji su na neki način uključeni u taj sistem korupcije. Najgore od svega je to što trenutno postoji nekoliko zakona koji su u nekoj pripremnoj fazi, a koji samo mogu još više da prodube postojeću korupciju, a što bi moglo da izazove da korupcija u Bosni i Hercegovini postane legalna. Time bismo došli u situaciju da onda više nemamo protiv čega da se borimo“,  kaže Karić.

Za razliku od Bosne i Hercegovine, mito u Velikoj Britaniji rigorozno se kažnjava. Novim zakonom, koji je jedan od nastrožijih na svijetu, za mito se ide na višegodišnje izdržavanje zatvorske kazne ili se izdvaja velika novčana suma.

“Prosječna istraga traje oko dvije i pol godine, a njegova implementacija košta čak 1,5 milion funti. To je nov zakon, pa ćemo vidjeti kakavi su efekti. Što se tiče sankcija za pojedinca koji je počinio davanje ili primanje mita, kazna može biti i do deset godina zatvora. A ukoliko preduzeće nije spriječilo korupciju, kazna je individualna, stoga i ne postoji mogućnost da se ona ublaži”,  pojašnjava Patrick CalIinan iz advokatske kancelarije Karanović i Nikolić.

Razvijene zemlje preventivno djeluju u borbi protiv korupcije. U Bosni i Hercegovini već odavno zvoni na uzbunu da se sistemski krene u borbu protiv korupcije, pogotovo ako Bosna i Hercegovina želi biti članica Evropske unije, smatra direktor projekta Account Eldin Karić.

„Korupcija u Bosni i Hercegovini dostigla je biblijske razmjere. Ja zaista smatram da je katastrofa s korupcijom na takvom nivou da mi više nemamo sekunde vremena da se bavimo bilo kakvom drugom pričom u situaciji kada imamo tek deklarativno agenciju za prevenciju korupcije, koja ima samo tri zaposlena, nakon dvije godine postojanja – to najbolje govori kakav je odnos političkih partija prema ovom problemu“,  kaže on.

(RSE)

 

16.09.2012.

SIPA MORA IĆI DALjE: POGLAVLjE 23 SE MORA ZAVRŠITI STEZANjEM "LISICA" NA RUKAMA POLITIČKIH MAFIJAŠA

SIPA
mora ići dalje : Poglavlje 23 se mora završiti stezanjem “lisica” na rukama
političkih mafijaša

15.09.2012.

Bosna i Hercegovina je u zadnje vrijeme izrešetana spektakularnim policijskim
upadima na više lokacija i u brojne velebne objekte domaćih kriminalaca i
razbojnika. Zijadu Turkoviću i njegovoj surovoj zločinačkoj organizaciji sudski
proces je podaleko odmakao, a pritvorska jedinica Suda BiH je ovih dana
napunjena novim “zločestim momcima”, okorjelim dilerima i ubojicama. Za “happy
end” akcije “Lutka” nedostaje još jedino narkobos Naser Keljmendi, po mnogima
najveći krijumčar drogama u jugoistočnoj Europi , vješti perač novca i
osoba s crne američke liste. Za sada se
očigledno na vrijeme i dobro obaviješteni Keljmendi negdje krije, međutim
direktor SIPA-e Goran Zubac hladno mu poručuje da će policija uvijek pronaći
onoga za kim traga.

Politička
mafija


Država Bosna i
Hercegovina se najzad obrušila na mafijaške poglavice u zemlji, prljave i opake
dilere, ubojice i javnost je plebiscitarno pozdravila policijske “marice” po
gradovima i zavezane kriminalce u zatvorskim ćelijama. Posebno ohrabruju
policijske tvrdnje kako će najzad biti rasvijetljena brojna krvoločna ubojstva :
Delalića, Mačara, Govedarice, Torlakovića itd. Nitko ne može ostati ravnodušan
na policijsku učinkovitost, no ostaje jedno sumnjičavo pitanje i oprez u zraku.
Dokle će država odnosno policija ići u obračun s teškim kriminalom u zemlji?
Uhićenja Turkovića, Gašija, Eleza i vjerojatno Keljmendija su fantastično bitna,
ali nisu ključna za brutalni i odlučni 'fajt' države s mafijom, kriminalom i
korupcijom. Uspostave čistoga pravnoga poretka i reda u zemlji nema bez progona
državnih i političkih mafijaša.

Oni su zmijsko oko, kriminalna
hobotnica koja poput tsunamija desetljećima pustoši državu i pljačka njezino
neprocjenjivo bogatstvo. Poglavlje 23 se mora završiti stezanjem lisičina na
rukama političkih mafijaša koji su najsramniji dio društva, a jedino su, samo
vizualno i prividno, manje opasni zato što osobno ne nose oružje u torbama nego
ga mučki guraju u ruke okorjelim plaćenicima i krvolocima. Susjedna Hrvatska ,
možda i pod pritiskom Europske unije, napravila je odlučni i neizbježni iskorak
hvatanjem i procesuiranjem krupnih političkih riba poput nekada nedodirljivog
gramzljivca Ive Sanadera, potpredsjednika Vlade Damira Polančeca, bivšeg
ministra obrane Berislava Rončevića , tajnika HDZ-a Vlatka Mačeka, Mladena
Barišića, ranije generala Vladimira Zagorca i sada se progon spušta naniže i
usmjerava prema kolovođama pljačke po profitabilnim javnim kompanijama. Afere
niču kao gljive poslije kiše, a Hrvatska je zbog toga “bodovana” i nagrađena
ulaskom u europsku zajednicu sljedeće godine.

Kriminal i korupcija


Zanimljivo je kako su se Srbija i Crna Gora ipak zaustavile na
“Sablji” i “Zemunskom klanu”, odnosno Joci Amsterdamu ili Darku Šariću, makar
ovaj posljednji još uvijek uživa na slobodi. Policija ne smije niti pogledati
prema njihovim političkim pokroviteljima iako javnost u tim susjednim zemljama
stidljivo i uplašeno izgovara njihova dobro poznata imena. U našoj poharanoj
zemlji, nažalost, također se još dugo ne može očekivati policijski stampedo na
krupne političke ribe. I vrapci na grani cvrkuću o privatizacijskim pljačkama
teškim milijarde maraka, o namještenim tenderima, građevinskoj i farmaceutskoj
mafiji , crnim stranačkim fondovima , krijumčarenju gorivom, cigaretama , pranju
silnih milijardi ratnih donacija. Ubojstva Joze Leutara, generala Vlade Šantića,
Nedžada Ugljena, Ljubiše Savića Mauzera ili nekih gospodarstvenika po RS-u su
odobrena odozgo. To su jezivi podaci koji se kriju pod tepihom i nema tih
“hrabrih tužitelja” i policijskih dužnosnika koji smiju izdati nalog za
racije.


Bilo je nekoliko iskakanja
poput zatvaranja Dragana Čovića i kasnije sudske farse ili predstave za javnost
u tobožnjem procesuiranju Edhema Bičakčića, Nedžada Brankovića, opet Dragana
Čovića pa Mladena Ivanića za “sječu šuma”. Prijetilo se Miloradu Dodiku i
umjesto istrage on je protjerao sve strance iz našega pravosuđa i očistio SIPA-u
od progonitelja Dragana Lukača. Samo u ovako iščašenoj i privatiziranoj državi
je moguće da politički lideri jedni druge javno optužuju za teški kriminal,
pranje novca i naručena okrutna ubojstva, a da tužitelji sjede prekriženih ruku.
Poučeni tim svakodnevnim iskustvima sasvim je opravdan oprez i rezerva spram
zadnjih uistinu spektakularnih policijskih akcija. Međunarodni su kriminalci u
pitanju, to je nesporno, međutim policijska vjerodostojnost , neovisnost i
odlučnost će se testirati u nadolazećem razdoblju kad će netko i od tih opakih
kriminalaca i razbojnika možda otvoriti srce i dušu i progovoriti o svojim
političkim pokroviteljima u entitetskim i državnom vrhu. Ipak, remen se polako
steže i mnogi imaju razloga za preznojavanja i noćne more.
D.Zorić(Dnevni list)


16.09.2012.

MNOGI SLUČAJEVI UTAJE POREZA JOŠ U LADICAMA TUŽILAŠTVA BiH

Mnogi slučajevi utaje poreza još u ladicama Tužilaštva BiH

Ilustracija

..........................................

U dvije policijske akciji ove sedmice u Bosni i Hercegovini uhapšene su 32 osobe, koje se dovode u vezu sa krivičnim djelima ubistva, pokušaja ubistva, iznuda, zelenaštva i razbojništva. Razbijena je i organizovana kriminalna grupa. No, to je samo dio lanca onih koji su budžet Bosne i Hercegovine oštetili za višemilionske iznose.

Na planu finansijskog kriminala i naplate potraživanja u Bosni i Hercegovini do sada se radilo vrlo malo. Predsjednik Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH, Nikola Špirić, nedavno je izjavio da utuženih a nenaplaćenih potraživanja od indirektnih poreza ima u iznosu većem od 120 miliona KM:

„Ti procesi, nažalost,  miruju, neki po već sedam-osam godina. Dobili  smo obećanja od sudova i tužilaštava da će prioritet imati ti predmeti. Vrlo brzo ćemo imati ponovo sastanak, vidjeti kako se stvari razvijaju i pokušati da vidimo – ako bude trebalo da imamo i neke edukacione seminare za ljude iz Uprave, koji će, kad pripremaju tužbe, pripremati ih na način da na prvostepenom sudu ne budu odbačene radi bilo kakvih nedostataka.“

Od početka rada Uprave za indrektno oporezivaje 2005. godine Sektor za provođenje i poštivanje poreskih i carinskih propisa Tužilaštvu BiH proslijedio je 850 izvještaja o postojanju osnova sumnje da je počinjeno neko krivično djelo iz oblasti indirektnih poreza, kaže portparol Uprave Ratko Kovačević:

„Po tom osnovu su procjene da je budžet Bosne i Hercegovine oštećen za oko 130,000.000 konvertibilnih maraka. Dakle, onog momenta kada Uprava za indirektno oporezivanje kompletira izvještaj, mi taj izvještaj predamo  nadležnom tužilaštvu i, naravno, stojimo na raspolaganju Tužilaštvu BiH za bilo kakve dodatne informacije u provođenju istražnih radnji.“

Kada bi se sudskim putem uspjela samo ova potraživanja naplatiti, ne bi bilo potrebe da se Bosna i Hercegovina zadužuje kod MMF-a.

Međutim isto tako ostaje otvoreno pitanje zašto se kršenja zakona i neplaćanje poreza u Bosni i Hercegovini toleriše.

Trenutno samo po osnovu poreza na dodatnu vrijednost oko deset hiljada poreskih obveznika dužno je 273,000.000 KM, kaže portparol Uprave za indirektno oporezivanje Ratko Kovačević:

„To je dug koji je prijavljen u PDV prijavama i do danas nije izmiren. Pored tog pomenutog duga, za sve one obveznike koji iz bilo kog razloga nisu podnijeli PDV prijavu, Uprava prema tzv. automatskom razrezu, a to je zaduženje od strane Uprave na bazi prethodno ostvarenog prometa, dodatno je zadužila još 2.919 obveznika u iznosu od 53,000.000 KM.“

Među dužnicima i javne ustanove

Ekonomistica Svetlana Cenić smatra da su, osim neefikasnosti pravosudnih institucija, glavni problem nenaplativosti dugovanja loša zakonska rješenja koja vlasnicima omogućuju da ugase jedno preduzeće a da ne plate porez, a zatim otvore drugo.

„Ljudi proglase bankrot, stečaj i tako dalje, otvore drugu firmu, pa tako ide redom. To je jedna stvar, a druga stvar je što Poreska uprava ni u prirodnoj naplati nije imala šta da naplati, kad se blokiraju računi koje su otvorili negde drugo, i gotovo je – na račune  ništa ne dolazi.“

Kada su u pitanju dugovanja po osnovu direktnih poreza i doprinosa, ništa bolja situacija nije ni na nivou entiteta. Ukupan dug poreskih obveznika za poreze i doprinose Poreskoj upravi RS na dan 30. avgust 2012. Iznosio je 1,390.000.000 KM.

Među dužnicima se nalaze i mnoge javne ustanove, pa tako samo domovi zdravlja duguju preko 21,000.000 maraka.

Prema mišljenju Cenićeve, jedan od problema na svim nivoima u BiH je i to što reprogrami dugova uglavnom imaju političku motivaciju:

"Evo, pogledajte sad šta je  na sceni – da ne važe pravila za sve. I kod reprograma obaveza nema istog pravila za sve, pa da kažemo, pravila su takva i takva, pod tim i tim uslovima može da se izvrši reprogram obaveza prema budžetu, što znači – zahvata samo ono što je nadležnost entiteta, ni u kom slučaju ono što je nadležnost države.“

Jedna od zanimljivosti u BiH je i činjenica da zbog zakonskih rješenja Uprava za indirektno oporezivanje ne može javno objaviti podatke o dužnicima bez njihove saglasnosti. Direktor Uprava za indirektno oporezivanje BiH Miro Džakula:

„Tu smo apsolutno išli u prijedlog izmjene zakona o postupku indirektnog ili  neizravnog oporezivanja, članka 52 Zakona. Nažalost, on je takav kakav je, pisan je 2005. godine, i logično je da se 2012. moraju uraditi određene izmjene i usklađivanja. Dakle, kako je zakon formuliran – mi ne možemo davati podatke niti statistici, niti drugim zainteresiranim institucijama koje su zvanično od države i entiteta bave analiziranjem cjelokupne gospodarske aktivnosti.“

Objavljivanjem podataka bar bi se izbjegle brojne špekulacije u javnosti oko toga ko zaista i koliko duguje novca.

Policijska akcija Bos koju su prije dva dana proveli pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu, daje nadu da će se nešto promijeniti. Tužilaštvo BiH protiv šest lica uhapšenih u ovoj akciji podiglo je optužnice i odredilo mjeru jednomjesečnog pritvora.

Članovi ove kriminalne grupe sumnjiče se da su duži niz godina kontinuirano vršili krivična djela iz oblasti poreske i carinske problematike, te samo u posljednjih šest mjeseci 2012. godine utajili najmanje 3,500.000 KM.

 

16.09.2012.

PRUDUCENT ANTI-ISLAMSKOG FILMA NA ISPITIVANjU, NEREDI NASTAVLjENI

Producent antiislamskog filma na ispitivanju, neredi nastavljeni

Protesti u Kairu, septembar 2012.

Protesti u Kairu, septembar 2012.

......................................

Policija je u subotu ujutro odvela na ispitivanje producenta antimuslimanskog filma koji je izazvao nasilje diljem muslimanskog svijeta, dok su neredi u nekim zemljama nastavljeni, a SAD od subote počele razmještati snage kako bi mogle reagovati na nerede i napade na diplomatska predstavništva na 17 ili 18 lokacija u islamskom svijetu.

"Moramo biti spremni za mogućnost da se otmu kontroli protesti, izazvan emitovanjem antimuslimanskog filma "Nevinost muslimana", kazao je saopštio je američki državni ministar odbrane Leon Paneta u petak uvečer magazinu Foreign Policy.

On nije iznio detalje o razmještanju snaga, ali Foreign Policiy navodi da Pentagon trenutno razmatra slanje pedesetak marinaca radi zaštite američke ambasade u Sudanu. SAD su već poslale 100 marinaca u Libiju i Jemen.

Policija  u Sidneju upotrijebila je u subotu suzavac kako bi rastjerala muslimanske demonstrante koji su pokušali da napadnu zgradu američkog konzulata u tom gradu.

Oko 1.000 stanovnika Sidneja muslimanskih vjernika okupilo se u subotu ispred američkog diplomatskog predstavništva izražavajući protest zbog filma u kome se ismijava islam. Nekoliko desetina ljudi pokušalo je da se probije do zgrade konzulata, ali ih je policija odbila.

U indijskom gradu Čenaj policija je uhapsila 86 ljudi koji su pokušali da provale u zgradu američkog konzulata u tom gradu, javljaju u subotu aencije.  Hapšenje  se dogodilo tokom protesta koje je organizovao islamski pokret. Demonstranti su spalili američku zastavu i zasuli konzulat kamenjem, pokušavajući da razvale prozore.

Feds Interview Believed Anti-Islam Filmmaker
TV stanica NBC News izvijestila je u subotu da je producent filma spornog Nakoula Besseley Nakoula odveden u policijsku stanicu iz svog doma u Cerritosu u Kaliforniji uz pratnju zamjenika šerifa.

Zvaničnici kažu da savezni policijski službenici žele saznati da li je Nakoula prekršio uvjetnu kaznu, javio je AFP.

U februaru 2009. godine Nakoula je optužen za bankovnu prevaru. U optužbi se navodi da su on i nekoliko ostalih osoba ukrali identitete i brojeve socijalnih osguranja klijentima diversificirane kompanije za financijske usluge Wells Fargo u Kaliforniji i povukli 860 dolara s njihovih računa.

Nakoula je također služio godinu dana zatvora nakon što se izjasnio krivim za posjedovanja metamfetamina s namjerom proizvodnje 1997. godine, saopćio je NBC News.

Obama: Nećemo tolerisati napade na Amerikance

Predsjednik SAD Barack Obama je u subotu odbacio bilo kakvo omaložavanje islama, ali je također rekao da nema opravdanja za napade na američke ambasade kazavši da neće tolerisati vrijeđanje Amerikanaca.

"Jasno sam naznačio da SAD ima duboko poštovanje prema ljudima svih vjera. Bez obzira na to, nema opravdanja za nasilje. Nema izgovora za napade na naše ambasade i konzulate", rekao je Obama u svom sedmičnom radio obraćanju.

U napadu na američki konzulat u utorak u Libiji ubijeni su američki ambasador Chris Stevens i uposlenici konzulata.

Pentagon je poslao marince u pokušaju da pojačaju osiguranje u američkoj ambasadi u Sudanu, nakon sličnih akcija u Libiji i Jemenu.

Američki potpredsjednik Joseph Biden razgovarao je u subotu sa potpredsjednikom Sudana Alijem Osmanom Tahom, izrazivši zabrinutost stepenom sigurnosti ambasade SAD i ambasada drugih zapadnih zemalja u glavnom gradu Kartumu.

Biden je ponovio da odgovornost za zaštitu diplomatskih objekata leži na vladi Sudana, ističe se u saopćenju.

U nasilju diljem muslimanskog svijeta u petak je najmanje šest demonstranata ubijeno u Tunisu, Egiptu, Libanu i Sudanu dok se policija borila da odbrani američka veleposlanstva, a Washington je poslao marince kako bi zaštitili ambasade u Libiji i Jemenu.

U spornom filmu je poslanik Muhamed prikazan kao negativna ličnost zbog čega se su mnogi muslimani uvrijedili. Film je izazvao talas antiameričkih protesta na Bliskom istoku i drugim muslimanskim zemljama.

 

16.09.2012.

ŽIVI ŠTIT - ZLOČINAČKA INOVACIJA VOJSKE RS

Primjer vrhunca ratne brutalnosti i nehumanosti
Živi štit - zločinačka inovacija Vojske RS
15.09.2012.   | Autor: Avdo HUSEINOVIĆ
Živi štit - zločinačka inovacija Vojske RS
Šestogodišnju Azru Pecar ubio je Batko Vlahović

...........................................

Ima zemalja i naroda koji u stotine godina ne prežive toliko nevolje i zla koliko je BiH, i Bošnjaci u njoj, preživjela za tri i po godine od 1992. do 1995. Kada sam, najesen 2008. godine, za potrebe dokumentarnog filma "Vanzemaljci iznad Sarajeva", snimao intervju s generalom Seferom Halilovićem, prvim komandantom Armije RBiH, dotakli smo se jedne strašne ratne pojave poznate kao "živi štit".

Tada mi je general Halilović rekao: "Nikad i nigdje u historiji ratovanja nisam se susreo s podatkom da je neka vojska u pokušaju da osvoji vojni cilj koristila zarobljene civile, tjerajući ih ispred sebe prema položajima protivnika u tzv. živom štitu. Inovatori te zločinačke metode su bili oficiri Vojske Republike Srpske (VRS)."

Trojica dječaka

Prema dostupnoj dokumentaciji, pripadnici VRS su prvi put ovu metodu koristili 14. juna 1992., kada je monstrum s Grbavice Veselin Vlahović Batko, zajedno s Mirom Ždralom, iz kuće u Trebevićkoj ulici u okupiranom dijelu Sarajeva poveo u živi štit višečlanu porodicu Pecar sa sedmero djece prema položajima Armije RBiH na Jevrejskom groblju.

Najednom je, gurajući ih ispred sebe, na njih zapucao sleđa. Tom prilikom monstrum Batko ubio je šestogodišnju djevojčicu Azru Pecar i njenu nanu Dišu, a ranio Azrinu majku Senu. Mala Azra je te jeseni trebala poći u prvi razred osnovne škole.

Kušić, Ljubinac i Paunović: Rogatički zločinci

Kada su pripadnici Armije RBiH, polovinom avgusta 1992., započeli oslobodilačku operaciju "Krug", u kojoj će za mjesec u potpunosti osloboditi Goražde, pukovnik Rajko Kušić, komandant Rogatičke brigade VRS, odlučio je napasti položaje bosanskih branilaca tako što će ispred svojih probojnih jedinica koristiti živi štit sastavljen od logoraša Bošnjaka iz logora Rasadnik u Rogatici.

Kušićevi podređeni Radisav Ljubinac Pjano i Zeničanin Dragoje Paunović Špiro 15. avgusta 1992. naredili su vojnicima da užadima vežu 27 Bošnjaka u selu Duljevac i da, gurajući ih ispred sebe, krenu u zauzimanje položaja bosanskih ratnika u Tušinama i Brčigovu. Prvih stotinu metara nije se ništa dogodilo. A onda je žestoko zapucalo s prvih odbrambenih linija Brčigova. I pored snažne artiljerijske podrške, Kušićeva pješadija se morala povući.

Logoraše su postrojili na brdu Jačen. Špiro je iznenada naredio da se počne po njima pucati iz automatskih pušaka s udaljenosti od dvadesetak metara. Rogatički Bošnjaci su padali kao snoplje, jedan na drugog i jedan preko drugog. Bez jauka. Na taj način su ubijena 24 civila, dok su trojica preživjela strijeljanje. Među ubijenima bila su i trojica dječaka.

Ubijeni su Edis, Mevludin, Midhat i Vahidin Ćatić, Sulejman, Fuad i Nedžad Kazić, Eldin Hodžić, Asim Kapo, Mujo Hošić, Mesud Pašić, Faruk Isaković, Šukrija Omeragić, Fuad Šetić, Hamdija, Husein i Sulejman Jašarević, Mehmed Delija, Mustafa Tanković, Osman Solak, Besim Kurčehaić, Zajko Salihić, Halil Halilović i Derviš Pašić.

Zločincu Dragoju Paunoviću Špiri za krivično djelo zločina protiv čovječnosti Sud BiH je 23. novembra 2006. izrekao kaznu u trajanju od 20 godina, a Radislavu Ljubincu Pjani 8. marta kaznu od 10 godina zatvora.

Žuč je za Sarajlije 1992. postalo najznačajnije i najslavnije brdo na svijetu. Nakon što su 8. juna 1992. bosanski ratnici oslobodili dominantne kote Orlić i Volujak na Žuči, komanda Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS odlučila je da u ofanzivu, kojom bi vratili ove izgubljene položaje, pokrenu 18. septembra 1992., koristeći živi štit u kojem će ispred sebe gurati Bošnjake, logoraše iz srpskih logora "Sonja" i "Bunker" u Vogošći.

Zločinac Božur: Poginuo gurajući živi štit

Logoraše je odabrao Branko Vlačo, upravnik vogošćanskih logora, uhapšen 29. avgusta 2011. na crnogorskom graničnom prijelazu Dobrakovo, čije bi suđenje pred Sudom BiH uskoro trebalo da počne. Pod okriljem vatrene zavjese iznad Žuči, koju su proizvele  hiljade ispaljenih srpskih granata, u napad na položaje koje brane velešićki, vogošćanski i pofalićki branioci Sarajeva kreće Operativno-taktička grupa Vogošća VRS, kojom komandira Vukota Vuković. 

Vogošćanski logoraši

Kako pucati u svoje sunarodnjake iz vogošćanskih logora, među kojima se zasigurno nalaze i bliski srodnici, bilo je pitanje bez odgovora koje su postavljali sebi branioci sa Žuči. Povlačenje sarajevskih branilaca s dijela položaja bilo je posljedica potpune psihološke slomljenosti, jer nisu mogli pucati vidjevši živi štit ispred sebe.

Pojavila se dilema da li, pucajući na zločince, ubijati i svoje sunarodnjake iz živog štita ili pustiti krvoločnog neprijatelja da ušeta u naselja prepuna civila. Iz svijesti da gore od toga biti ne može izniklo je opet, ko zna koji put, bosansko herojstvo, najprije očitovano u konsolidaciji odbrane, a potom i u protivnapadu i slomu neprijatelja. Iz ovog živog štita nikada se nije vratilo 15 logoraša, a 36 ih je ranjeno.

Gurajući ispred sebe Bošnjake, nedugo nakon što je ubio logoraša Nermina Skandu, poginuo je zloglasni vogošćanski zločinac Predrag Žarković Božur tako što ga je precizni prst slobodarske ruke sarajevskog branioca, preko logoraša, pogodio ispod šljema u oko. Nedugo nakon Božura poginuo je i zločinac Radenko Krčo te veći dio Krivoglavačkog interventnog voda. O zločincu Božuru poslije pogibije je vogošćanski kompozitor Željko Subotić napisao pjesmu "Moj Božure", koju je otpjevala srbijanska pjevačica Zorica Marković.

U odbrani Orlića herojski je poginulo 16 branilaca, a među njima vogošćanski heroj Mujo Šejto i heroina Fadila Odžaković Žuta. U toku neviđene drame sa živim štitom nestali su branioci Tarik Čengić, Ćamil Hošić, Izudin Čelik...

S vremenske razdaljine od 20 godina, ostalo je upamćeno kako je Bećir Čengić, otac nestalog Tarika, iako je znao da mu je sin nestao, duboko svjestan važnosti odbrane Orlića, na liniji odbrane bodrio branioce da ne popuste pred krvoločnim neprijateljem.

Srpski vojnici su vogošćanske logoraše u živi štit vodili i kada je trebalo izvlačiti dvadesetak srpskih dobrovoljaca iz Srbije, koji su poginuli 19. oktobra 1992. u Fočanskoj ulici, te 8. decembra 1992., kada su bosanski ratnici osvojili do tada neosvojivu tvrđavu -  kotu 850 na Žuči. Na koti 850 iz živog štita uspio je pobjeći novinar Eset Muračević.

U godinama velikog zla, kada je magla totalno prekrila ljudske savjesti, u svojim "viteškim ofanzivama" pripadnici Vojske RS metode živog štita su koristili i na Majevici, u okolici Goražda te na glamočkom, kupreškom, bihaćkom, dobojsko-teslićkom i brčanskom ratištu...

Jednom kad historija bude dala posljednju riječ o agresiji na RBiH, kad se vrata mračne prošlosti u potpunosti otvore, vjerovatno će i priča o živom štitu ostati zabetonirana kao primjer vrhunca ratne brutalnosti i nehumanosti, u kojem su pogažene sve konvencije o zakonima i običajima rata.

Ubili su i Jakova Jurišića

Na okupiranom sarajevskom naselju Grbavica Željko Mitrović Gilmar, Milivoje Čavarkapa i Dimšo Ristović bili su komandiri radnih vodova Prve sarajevske mehanizovane brigade VRS, sastavljenih od Bošnjaka i Hrvata. Iz ovih radnih vodova 70 ljudi je ubijeno tokom  kopanja rovova i guranja u žive štitove na Zlatištu, Željinom stadionu, Debelom brdu, Moravskoj i Ozrenskoj ulici... Među onima koji su ubijeni u grbavičkim živim štitovima bio je i posljednji prijeratni predsjednik Udruženja književnika BiH, urednik "Vesele sveske"  Jakov Jurišić, koji je ubijen 27. oktobra 1992. godine.

 

16.09.2012.

ERDOGAN UPUTIO NIZ VAŽNIH PORUKA

Erdogan tokom dvodnevne posjete BiH uputio niz važnih poruka

imageOdlazak Erdogana iz BiH

...........................................

Nakon dvodnevne posjete i brojnih susreta premijer Republike Turske Recep Tayyip Erdogan večeras je oko 21:09 sati sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo napustio Bosnu i Hercegovinu.

Prije toga, premijeru Erdoganu je na velikoj svečanosti u Narodnom  pozorištu u Sarajevu dodijeljena nagrada „Isa-beg Ishaković“ za  međunarodni doprinos razvoju kulture i kulturne baštine grada Sarajeva.

Brojnu delegaciju, koja je turskog premijera Erdogana pratila u  posjeti Bosni i Hercegovini, činili su zamjenik premijera Bekir Bozdag,  ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu, ministar ekonomije Zafer  Caglayan, ministar odbrane Ismet Yilmaz, ministar za energetiku i  prirodne resurse Taner Yildiz, ministar pomorstva, saobraćaja i  komunikacija Binali Yildirim, zamjenik predsjednika Stranke pravde i  razvoja (AK Parti) Omer Celik, supruga premijera Erdogana Emine Erdogan i  kćerka Sumeyye Erdogan.

Erdogan se tokom posjete susreo s predsjedavajućim Predsjedništva  Bosne i Hercegovine Bakirom Izetbegovićem i članovima Predsjedništva BiH  Željkom Komšićem i Nebojšom Radmanovićem. Također, posjetio je mezar  prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine rahmetli Alije  Izetbegovića, gdje je, zajedno s predsjedavajućim Izetbegovićem, položio  cvijeće i proučio Fatihu.

Tokom dana se susreo i s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH  Vjekoslavom Bevandom, a odvojene susrete je imao i s ministrom vanjskih  poslova BiH Zlatkom Lagumdžijom, te dopredsjedavajućim Doma naroda  Parlamentarne skupštine BiH i predsjednikom Stranke demokratske akcije  (SDA) Sulejmanom Tihićem.

Nadalje, turski premijer je održao predavanje studentima Univerziteta  Sarajevo, te posjetio Internacionalni Univerzitet Sarajevo (IUS), kao i  Univerzitet BURCH.

Na IUS-u je premijer Erdogan, zajedno sa suprugom Emine, te šefom  diplomatije Ahmetom Davutogluom, ministrom ekonomije Republike Turske  Zaferom Caglayanom, direktorom Regionalne direkcije za Balkan u Sarajevu  Omerom Cetresom i direktorom Muzeja "Alija Izetbegović" Adnanom Žiškom,  otvorio izložbu fotografija agencije Anadolija (AA) i iz postavke  Muzeja "Alija Izetbegović".

Tokom posjete BiH, premijer Erdogan je uputio niz veoma važnih poruka.

"Nikada nećemo zaboraviti Bosnu, nikada nećemo napustiti Bosnu i  nećemo zapostaviti Bosnu", jedna je od najvažnijih poruka turskog  premijera.

Također, u više navrata je istakao da "želimo jaku i stabilnu državu  BiH", te da "niko ne smije sumnjati u cjelovitost i integritet BiH".

Posebno je apelirao na bosanskohercegovačke političare da se ne dijele.

"Budite jedinstveni, budite postojani i budite čvrsti i pravdeni", kazao je Erdogan.

(Vijesti.ba/AA)

................................

Turska će na Sarajevo gledati "okom srca i okom ljubavi"

imageRecep Tayyip Erdogan / ap

.......................................

Premijer Republike Turske Recep Tayip Erdogan, koji se nalazi u dvodnevnoj zvaničnoj posjeti BiH, danas je održao predavanje studentima na Rektoratu UNSA.

Erdogan je kazao da je za njega velika čast što se nalazi na jednom  od najvećih i najutjecajnijih univerziteta kako u Bosni, tako i u  Evropi, na kojem su velikani i umjetnici sticali znanje, a među njima je  i rahmetli Alija Izetbegović.

Erdogan je zahvalio svim, od Gazi Husrev-bega do Alije Izetbegovića, svima koji su doprinijeli razvoju univerziteta.

Povodom nagrade „Isa-beg Ishaković“koja će mu večeras biti uručena,  Sarajlijama je čestitao 550. godišnjicu osnivanja „jednog od najljepših  gradova na svijetu“.

"Vjerujte da, koliko god jedan Sarajlija, jedan Bosanac i Hercegovac  voli Sarajevo, i mi ga isto toliko volimo“, rekao je turski premijer.

Istakao je kako se u BiH i Sarajevu ne nalaze samo djela jedne vjere, jedne civilizacije ili jedne kulture,“nego se nalaze djela čitavog čovječanstva“, zaključivši kako je ono što se može vidjeti od Sebilja do Baščaršije, svjetsko blago.

"Kada pogledate sa istih tih brda prema Sarajevu, vide se munare,  crkve i sinagoge, biblioteke, škole, čaršije, sebilji, ćuprije. Kada  pogledate sa okolnih brda na Sarajevo i ulicu Ferhadiju, ne vide se  Srbi, Hrvati ili Bošnjaci, vide se ljudi, djeca, žene i muškarci“, kazao  je turski premijer sarajevskim studentima.

Studentima je poručio kako će Turska na Sarajevo gledati „okom srca i  okom ljubavi“, i dodao da je BiH stoljećima bila simbol kulture i  zajedničkog življenja u miru za cijeli svijet.

„BiH ima misiju koja je jako važna za cijeli svijet, a to je da  nastavi primjer zajedničkog života za cijeli svijet“, kazao je premijer  Turske. Dodao je da, uprkos danima iz prošlosti, na Balkanu je da živi  bratstvo, prijateljstvo i saradnja na najbolji mogući način, te je  potrebno maksimalno povećati komunikaciju i solidarnost između zemalja  regiona, a isto tako uspostaviti mnogo jaču saradnju u svakom pogledu.

Erdogan je naglasio kako je važno da Bosna i Hercegovina pokazuje  korake napretka po pitanju članstva u EU, te započne primjenjivanje  Akcionog plana za članstvo u NATO (MAP) i ocijenio da će BiH iz procesa  ulaska u EU dobiti podršku za jačanje pravne, ekonomske i socijalne  strukture.

"Članstvo u NATO-u za BiH je važno razvijanje ne samo zbog  sigurnosti, već i u ekonomskom planu, te stoga naglašavam da svi  stanovnici Bosne i Hercegovine trebaju NATO posmatrati iz puno šire  perspektive. Ovo vam želim napomenuti kao vaš prijatelj i vaš brat",  rekao je.

Erdogan je uvjerenja da bi Bosna i Hercegovina mogla da bude na puno  boljem mjestu nego što je danas, jer BiH to zaslužuje, jer, kako je  istakao „u sredini Evrope, sa ekonomskim potencijalom, mladim i  dinamičnim stanovništvom, radnim ljudima, Bosna i Hercegovina se nalazi  na pragu ogromnog iskoraka“.

Turski premijer je rekao kako su nepotrebne rasprave, inicijative razdvajanja najveća prepreka za iskorak Bosne i Hercegovine.

„Ova zemlja je vaša zemlja, koju vi volite, te zbog toga, potrebno je  zaboraviti na prošlost i usredotočiti se na budućnost. Ja sam siguran  da će Bosna i Hercegovina to uspjeti. Mi kao Turska, kao što smo to i do  sada radili, i dalje ćemo podržati BiH da preraste u jednu jaku i  stabilnu državu regije", rekao je na kraju Erdogan i zahvalio  domaćinima, rektoru, profesorima i studentima.

(Vijesti.ba/Fena)

 

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
89240378

Powered by Blogger.ba