Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

11.09.2012.

STEFANO SANINO: EU RAZOČARANA ZBOG NE REALIZACIJE PRESUDE SEJDIĆ-FINCI

Sannino: EU razočarana zbog ne realizacije presude Sejdić-Finci

image

SARAJEVO - Članovi Predsjedništva BiH primili su danas generalnog direktora Generalne direkcije za proširenje Evropske komisije Stefana Sannina. Razgovarano je o sutrašnjem sastanku srednjoročnog pregleda događaja nakon prvog sastanka, održanog 27. juna u Bruxellesu, s posebnim akcentom na realizaciju dogovorenih uslova.

Članovi Predsjedništva BiH su s direktorom Generalne direkcije za proširenje Evropske komisije, između ostalog, razgovarali o realizaciji Mape puta.

Kazali su da se BiH trenutno nalazi u političkoj krizi, da je evidentan zastoj na evropskom putu, ali da BiH želi biti dio EU.

Istakli su da Mapa puta dogovorena u Bruxellesu ostaje validna te da će BiH intenzivno raditi na njenoj implementaciji.Bilo je riječi i o implementaciji presude Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu u slučaju Sejdić-Finci.

Direktor Sannino je izrazio razočarenje Evropske unije što u ovom slučaju nije postignut politički dogovor.

Na sastanku je razgovarano o efektivnom koordinacionom mehanizmu za angažman sa EU, što je, kako je rečeno, od izuzetnog značaja za BiH, kako bi što kvalitetnije odgovorila na pitanja iz Upitnika.

Razgovarano je i o rješavanju pitanja granice Bosne i Hercegovine s Republikom Hrvatskom, pogotovo u svjetlu pristupanja Hrvatske Evropskoj uniji, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.


(Vijesti.ba/Fena)

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
76397467

Powered by Blogger.ba