Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

11.09.2012.

PATRICK MOON: PROMJENA KOALICIJE U FBiH NIJE BILA PROMIŠLjENA

Promjena koalicije u FBiH nije bila promišljena

imagePatrick Moon

...................................

SARAJEVO - U Centru za Transatlantske odnose SAIS pri Johns Hopkins univerzitetu u Washingtonu jučerašnji gost panela "Politički proces u BiH - Jedan korak naprijed - dva koraka nazad" bio je Patrick Moon, ambasador SAD-a u BiH.  U svom izlaganju je rekao da je podrška SAD-a suverenoj BiH neupitna i da ovu činjenicu ne treba stalno ponavljati.

Posebno je iskazao veliku zabrinutost za stanje ekonomije u BiH ističući da je ekonomija BiH "iluzija", a lijepe nove zgrade koje niču predstavljaju napredak izgleda grada ali sigurno ne odražaj realnog stanja i razvoja ekonomije, saopćeno je iz SAIS-a.

- Potrebno je ojačati antikorupcijski tim koji je tek nedavno dobio skromna sredstva od države za svoj rad, što pokazuje ne pretjerano jaku volju političara u BiH da se uhvate u koštac s korupcijom i kriminalom, kaže Moon, dodajući da će SAD jačati aktivnosti na ovom području.

Proces promjene koalicionih partnera u vlasti u Federaciji BiH je, navodi, iniciran "bezglavo" i nepromišljeno što je i dovelo do velike političke krize u zemlji. 

- Rekao sam svim politickim liderima: "Trebate razgovarati sa Budimirom, predsjednikom Federacije". Ustav i zakon se moraju poštovati, a Budimir je predsjednik Federacije, smatra Moon. 

Naglašava da trenutni prijedlog zakona o policiji mora biti modificiran amandmanima, kojima bi se osigurala neovisnost policije te da je sam prijedlog u formi u kojoj jeste, neprihvatljiv. 

- Mi smo protiv bilo kojeg političkog utjecaja na nezavisnost medija. I pokušaji političkih stranaka da smjene upravne odbore na TV-u mimo procedure i zakona, nisu prihvatljivi i oštro smo reagovali na ove postupke. Također, nastavit ćemo podržavati mlade u BiH, jače učešće žena u politici i javnom životu. BiH ima sjajnu mladost i to je budučnost vaše zemlje, tvrdi Moon.

Najavio je da će ambasada SAD-a početkom iduće godine organizirati konferenciju s nevladinim organizacijama "da sa lokalnim partnerima započnemo razgovor kako reformirati Federaciju u BiH da bude efikasnija, manje birokratska te u svrsi razvoja i prosperiteta svih građana", navodi se u saopćenju.

(vijesti.ba/fena)

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
76397505

Powered by Blogger.ba