Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

11.09.2012.

BRISEL OD IVICE DAČIĆA TRAŽIO ZAOKRET POLITIKE PREMA BOSNI I HERCEGOVINI

Bruxelles od Dačića tražio zaokret politike prema BiH

imageIvica Dačić / Reuters

................................

SARAJEVO - Uoči ovosedmične posjete srbijanskog premijera Ivice Dačića Bosni i Hercegovini, prvi čovjek nove srbijanske vlade uputio je pomirljive poruke svome zapadnom susjedstvu. Poslije niza teških izjava zvaničnika nove vlasti u Srbiji, među kojima dominira ona srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića da se u "Srebrenici nije desio genocid", Dačiću je, izgleda, cilj da počne otopljavati odnose u regiji, što se, prije svega zbog njegove ranije politike, dovodi u vezu samo s nastojanjima da Srbija ostvari značajniji napredak ka evropskom putu.

Znakovito, dobronamjerne poruke iz Srbije dolaze nakon Dačićeve posjete Bruxellesu početkom ovog mjeseca, odnosa ranijeg susreta sa specijalnim izvjestiocem Evropskog parlamenta za Balkan Jelkom Kacinom.

Kacin je i nagovijestio "toplije vjetrove" iz Srbije poslije Dačićeve posjete Bruxellesu.

"Nažalost, klima se u BiH ne popravlja. Ali, se nadam da će neki pozitivni odjeci iz regiona imati pozitivan utjecaj i na BiH. Nadam se da će svojim potezima i Srbija uskoro poslati jasnu poruku da BiH treba u potpunosti biti odgovorna prema sebi i svojoj evropskoj budućnosti", izjavio je Kacin za agenciju Anadolija 31. avgusta.

Analitičari u regiji vjeruju da je upravo iz Bruxellesa od Dačića traženo da sa svojim političkim partnerima napravi zaokret u odnosima Srbije prema zemljama Balkana, prije svega prema Bosni i Hercegovini i Kosovu.

"Dačićeva posjeta Bosni i Hercegovini sastavni je dio obavezujućeg paketa kojeg su sredinom juna u Bruxellesu usaglasili srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić, Catherine Ashton i Štefan Füle. Od realizacije tog paketa uslova zavisit će put Srbije prema Evropskoj uniji i ove i svih narednih godina. A ambicija zvaničnog Beograda je velika - da već do kraja godine dobije datum za početak pregovora. Bruxelles, također, polaže sve karte na Srbiju, ali pod uslovom da se njihove riječi i čuju i poštuju", kaže analitičar i ekspert za pitanja evropskih integracija Zekerijah Smajić u izjavi za agenciju Anadolija.

Za vrijeme posjete Srbiji i sudjelovanja na inauguraciji novoizabranog srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića, evropski komesar za proširenje Štefan Füle je vrlo jasno i precizno nagovijestio  suštinu briselskog paketa.

„Za Srbiju, na njenom daljem putu ka EU, ključni prioritet je da postigne vidljiv i održiv napredak u odnosima sa susjednim zemljama i zemljama u regionu, uključujuči i Kosovo“, rekao je tada Füle u Beogradu.

Smajić smatra da se to može dovesti u vezu i s najnovijim inicijativama Srbije.

"U odnosu na Tadića koji se pokazao kao emocionalni politički fanatik, Nikolić i Dačić su prototipski pragmatičari. Tako se i ponašaju. Evropska unija je obećala Srbiji utrostručenje finansijske pomoći ako se ispune uslovi za početak pregovora. To bi novoj vladi u Beogradu značilo mnogo više od slamke spasa u uslovima teške ekonomske krize i dramatičnih gubitaka u agrarnom sektoru. Od Srbije je iz Bruxsellesa zatraženo uvjerljivo poštovanje Bosne i Hercegovine kao suverene države i Dačićeva posjeta Sarajevu, a ne Banja Luci je potvrda njegove dosljednosti u provođenju briselskog junskog paketa", kazao je Smajić.

Srbijanski premijer Ivica Dačić će u Sarajevu boraviti 12. i 13. septembra. Iz Kancelarije za saradnju s medijima Vlade Srbije ranije je dopisniku Anadolije potvrđeno da će Dačić učestvovati na Međunarodnoj konferenciji o organiziranom kriminalu i sastanku predstavnika Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije o prekograničnoj saradnji i uspostavi policijskih centara.

On će se susresti s predstavnicima bh. vlasti, odnosno predsjedavajućim Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem i članovima Predsjedništva BiH, predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom, ministrom vanjskih poslova Zlatkom Lagumdžijom.

"Moja želja je da Srbija i BiH imaju najbliže moguće odnose", kazao je Dačić.

Dačić sa Libermanom i Dodikom na Mokroj Gori


Uprkos pozitivnim signalima, srbijanski premijer neformalno nastavlja održavati posebno bliske veze sa čelnikom Republike Srpske Miloradom Dodikom. Dačić se proteklog vikenda na Mokroj Gori sastao sa izraeleskim ministrom vanjskih poslova Avigdorom Liebermanom, koji je posjetio Srbiju.

Na večeri koju je na Mokroj Gori u čast gosta iz Izraela priredio redatelj Emir Kusturica, bili su i šef srbijanske diplomacije Ivan Mrkić te predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. Prije večere Dodik, Dačić i Lieberman posjetili su i Andrićgrad u Višegradu.

(Vijesti.ba/AA)

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
76397495

Powered by Blogger.ba