Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

11.09.2012.

OKONČANjE PROCESA NADGLEDANjA KOSOVSKE NEZAVISNOSTI

Okončanje procesa nadgledanja kosovske nezavisnosti

Srbija i Kosovo imaju evropsku budućnost

 
Dijalogom do rešenja svih problema: Filip Riker
Dijalogom do rešenja svih problema: Filip Riker
Photo: rts.rs

...............................

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Filip Riker ocenio je, povodom okončanja procesa nadziranja kosovske nezavisnosti, da Srbija i Kosovo imaju budućnost u evropskim integracijama istakavši da je zbog toga posebno važno da se dijalog što pre nastavi. I srbijanski premijer Ivica Dačić istakao je potrebu dalje relaksacije odnosa između Beograda i Prištine iako je odbacio mogućnost priznavanja kosovske nezavisnosti

Riker je, na konferenciji za štampu povodom okončanja nadgledane nezavisnosti Kosova, a posle razgovora s kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, izrazio uverenje da Srbija i Kosovo imaju budućnost u evropskim integracijama.

Visoki američki zvaničnik se založio za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine i naglasio da je dijalog od suštinskog značaja. On je podvukao da će SAD nastaviti da pružaju snažnu podršku dijalogu, o čemu će razgovarati i u Briselu gde će se uputiti posle Prištine.

Govoreći o ukidanju nadgledane nezavisnosti Riker je čestitao građanima Kosova i poželeo im puno sreće na daljem putu, dodajući da je ova odluka potvrda dostignuća Kosova. SAD, prema njegovim rečima, u potpunosti podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet Kosova i njegov put ka integracijama u EU i NATO.

"Okončanje nadgledane nezavisnosti označava ono što je međunarodna zajednica očekivala od Kosova, ali nije kraj naših očekivanja i pomoći", poručio je američki zvaničnik izrazivši nadu da će demokratija na Kosovu nastaviti da se razvija.

On je dodao da Kosovo mora da se skoncentriše na nove teže reforme. To su, kako je kazao, novi izazovi i novo poglavlje u kojem će SAD podržati Prištinu u jačanju ekonomije, privatnog sektora, vladavine prava.

Potrebna relaksacija odnosa: Ivica Dačić, svestan nove realnosti
Photo: Beta/ Mile Gvozdenović

.................................................

"SAD su ponosni partner Kosova dok čini prve korake kao potpuno nezavisna država", zaključio je Riker.

Kosovski premijer je ocenio da je danas istorijski dan za Kosovo, posebno zahvalivši Sjedinjenim Državama na podršci dobijenoj u prošlosti. Tači je kazao da je sa Rikerom razgovarao i o primeni Ahtisarijevog plana, što je bio uslov za okončanje nadgledane nezavisnosti, rekavši da su prištinske vlasti radile i da će raditi na uključenju svih zajednica na Kosovu, kao i na uspostavljanju vlasti na celoj teritoriji.

Tači je istakao da se Priština zalaže za dobre odnose sa svim susedima uključujući i Srbiju.

Dačić: Relaksacija odnosa Prištine i Beograda uslov za priključenje EU

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da je uslov za priključenje Srbije Evropskoj uniji što veća relaksacija odnosa Beograda i Prištine i otklanjanje problema koji onemogućavaju normalan život građana. On je novinarima u pauzi skupa "Socijalna dimenzija trgovine ljudima na Balkanu" rekao da je "glupost tvrdnja da je uslov za ulazak Srbije u EU prihvatanje nezavisnosti Kosova".

On je dodao da je Srbija spremna da nastavi dijalog i da definiše sve međusobne probleme i da radi na njihovom otklanjanju.

"Mislimo da je neophodno dijalog nastaviti na političkom nivou, što znači da se nađe kompromisno prihvatljivo rešenje za obe strane. Očekujem da se u narednom periodu ti razgovori nastave, a na kom nivou i kakvog formata, kao i ko će biti prisutan od strane međunarodne zajednice su teme o kojima će predsednik Srbije razgovarati na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija", rekao je Dačić.

NATO ostaje garant stabilnosti: Anders Fog Rasmusen, generalni sekretar saveza
Photo: zurnal.info

.....................................

Premijer Srbije je podsetio da nezavisnost Kosova ne priznaje cela međunarodna zajednica i da u EU postoji pet zemalja koje još nisu prihvatile. Govoreći o nezavisnosti Kosova Dačić je rekao da "ako je UN ključ kosovske nezavisnosti, onda toga nema bez aktuelnog učešća Srbije".

“Kraj procesa nadgledane nezavisnosti Kosova za Srbiju nema značaja, jer ona ne prihvata ni nadgledanu, niti nenadgledanu nezavisnost. Za nas pitanje Kosova nije rešeno, dok se za to ne da pristanak Srbije. Da nije tako, ne bi nas pritiskali da priznamo nezavisnost Kosova", rekao je Dačić novinarima posle otvaranja Letnje škole o borbi protiv trgovine ljudima na Balkanu.

On je ponovo negirao tvrdnje da je priznanje Kosova uslov da bi Srbija postala član Evropske unije, što je ilustrovao pismom koje mu je, čestitajući izbor za predsednika Vlade, uputio premijer Velike Britanije Dejvid Kameron. U pismu se, precizirao je Dačić, navodi šta bi sve Srbija trebalo da uradi da bi dobila datum početka pregovora i govori o sprovođenju dogovora postignutih sa Prištinom i otklanjanju problema na severu Kosova, ali se nigde ne pominje potreba da Srbija prizna nezavisnost Kosova.

Rasmusen: NATO ostaje na Kosovu

Povodom okončanja nagledane nezavisnosti Kosova, generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen je izjavio da NATO ne planira da smanjuje broj vojnika na Kosovu nakon zatvaranja Međunarodne civilne kancelarije.

"Nasa strategija se ne menja, i broj naših vojnika na Kosovu ostaće nepromenjen", rekao je Rasmusen na konferenciji za štampu u sedištu NATO.

Zatvaranje ICO tumači se kao kraj nadgledane, a početak pune nezavisnosti Kosova, što se u Prištini obeležava nizom manifestacija. Međutim, KFOR će i dalje ostati na Kosovu, kao i evropska pravosudna misija Euleks, čiji je mandat nedavno produžen za još dve godine.

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
76397467

Powered by Blogger.ba