Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

02.09.2012.

10.000 POLjOPRIVREDNIKA NA ULICAMA: SUTRA BLOKADA GRANICA I PUTEVA

Sutra blokada granice i puteva

imageProtest poljoprivrednika / arhiv

.................................................

SARAJEVO - Izlaskom na ulice oko 10.000 poljoprivrednika sutra će iskazati nezadovoljstvo svojim položajem i blokiraće sve granične prelaze na dva sata kao i sve glavne komunikacije u FBiH. "Ovo je zadnja poruka izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, zadnji poziv da ih pitamo žele li seljačku bunu. Ako se ogluše o naše zahtjeve, za oktobar se pripremaju masovnija okupljanja, blokada izbora", rekao je Mehmed Nikšić iz Koordinacije poljoprivrednih udruženja u FBiH, dodavši da sutra izlaze zajedno sa Udruženjem poljoprivrednih proizvođača RS.

Nikšić je podsjetio da poljoprivrednici od države traže plavi dizel, zaštitu domaće proizvodnje, izvozne brojeve, a od federalne vlasti ostavku ministra poljoprivrede FBiH Jerka Ivankovića Lijanovića, vraćanje deset miliona KM koji su poljoprivedi oduzeti kroz rebalans budžeta, isplatu poticaja primarnoj proizvodnji i obustavu i reviziju isplate za poticaja za kapitalna ulaganja.

Osim poljoprivrednika, i radnici su ogorčeni svojim položajem, pa za drugu polovinu septembra najavljuju još masovnije proteste ako se nešto ne promijeni.

"Sve se teže može preživljavati, ali svi miruju, jer su oguglali, navikli na situaciju", kazao je Avad Bahto, potpredsjednik Saveza samostalnih sindikata (SSS) BiH.

Penzioneri zasad ne razmišljaju o protestima, a Mehmed Hasanović, koordinator Udruženja nezaposlenih u BiH, kaže da bi ljudi izašli na ulicu samo da ih neko pozove, priznavši da su nezaposleni trenutno neorganizovani i da je udruženje "malo oslabilo".

"Bilo gdje da izađete iz BiH, vidite gdje živite kada se vratite. Treba sve dići, ali svako za sebe kaže da ne može sam", dodao je Hasanović.

U SSS ističu da nema većih pomaka kada je u pitanju ispunjenje njihovih zahtjeva i da je masovni protest oko 50.000 radnika sve vjerovatniji.

Sindikalni zahtjevi koje je prihvatila Vlada FBiH odnose se na donošenje zakona iz oblasti radno-pravnog zakonodavstva, poboljšanje prava radnika i poslovnog okruženja, privatizaciju, jačanje privrede, investicije i zapošljavanje.

"Iduće sedmice ćemo imati konačne analize urađenog", rekao je Bahto.

Napomenuo je da troškovi života rastu, dok plate stagniraju, a veliki broj radnika ima minimalac ili mjesecima čeka na platu. Takođe, narodne kuhinje bilježe veći broj korisnika, a najavljuju se nestašica hrane i poskupljenja. Sa druge strane, prema ocjenama nevalidnih organizacija, predstavnici vlasti imaju dobra primanja i slabe rezultate rada, te se političari bave prekomponovanjem vlasti i malo vremena se posvećuje životnim problemima građana.

"Jedino zadovoljni mogu biti oni koji su u BiH na privremenom radu, čija plata ne zavisi od stanja ovdje i koji mogu otići. Prije svega mislim na međunarodnu zajednicu", smatra Bahto.

Predstavnici oko 380.000 penzionera u FBiH kažu da je oko 80 odsto pripadnika ove populacije u zoni ekstremnog siromaštva i da im od penzije ostaju tri do četiri KM dnevno za lijekove i hranu, ali da o protestima ne razmišljaju, bez obzira na to što ih očekuje i teška jesen.

"Mišljenja smo da to ne bi imalo efekta, a ne znamo ni kome bi protestovali kada se ne zna ko vlada. Ne možemo da se odlučimo da izađemo, jer se bojimo i da bi to neko koristio za izbore. Međutim, ako se dese kašnjenja u isplati penzija ili one budu smanjene, za deset dana možemo organizovati protest", istakao je Mehmedalija Rapa, zamjenik predsjednika Saveza udruženja penzionera u FBiH.

(Vijesti.ba/Nezavisne)

 

02.09.2012.

POŽARI U BOSNI I HERCEGOVINI

Helikopter iz Turske aktivan od sutra ujutro

imageTurski helikopter

...........................................

SARAJEVO - Helikopter koji je po nalogu premijera Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana poslan kao podrška pri gašenju šumskih požara u BiH, a koji je danas doletio na Međunarodni aerodrom Sarajevo, bit će aktivan od ranih jutarnjih sati, rekao je u izjavi za agenciju Anadolija član ekipe za gašenje požara turskih zračnih snaga pilot Mehmet Ulusoy.

Helikopter koji je Republika Turska poslala u BiH kako bi pomogao pri gašenju požara, danas u 14:50 sletio je na sarajevski međunarodni aerodrom.

Letjelica će u akciju gašenja požara krenuti sutra u ranim jutarnjim časovima. Helikopter iz Turske u BiH je stigao shodno „Memorandumu o saradnji u prirodnim i drugim nesrećama“, koji je ministarstvo sigurnosti BiH potpisalo sa Direkcijom za upravljanje u vanrednim situacijama u slučaju nesreće (AFAD), koje djeluje pri Vladi Republike Turske.

Helikopter i posadu na aerodromu dočekali su ambasador Republike Turske u BiH Ahmet Yildiz, zamjenik ministra sigurnosti BiH Samir Agić, predstavnici Operativnog komunikacijskog centra BiH-112 Željko Dugonjić i Fuad Spahović, te kapetan Mustafa Mukić ispred Oružanih snaga BiH.

Turski ambasador Ahmet Yildiz, u izjavi za agenciju Anadolija, istakao je kako će helikopter, koji je danas stigao u Sarajevo, narednih pet dana djelovati na područjima zahvaćenim požarom kako bi pomogao u suzbijanju istih.

„Turska je država sa iskustvom u požarima, s obzirom da i kod nas ima veoma puno šumskih predjela“, rekao je Yildiz u izjavi za agenciju Anadolija, dodavši kako je i lično posjetio Konjic kako bi se informisao o stanji na požarištima u tom predjelu. On je izrazio nadu da će uskoro doći i do padavina koje bi pomogle helikopteru u njegovom radu.

Yildiz je kazao da je helikopter, po zahtjevu Ministarstva sigurnosti BiH, poslalo Ministarstvo šumarstva i vodoprivrede Republike Turske, u čijoj je on nadležnosti.

Planirano je da letjelica djeluje na požarom zahvaćenim područjima pet dana, no ukoliko bude potrebe, tvrdi Yildiz, njegovo djelovanje biće produženo.

„Vijeće ministara BiH donijelo je odluku o traženju međunarodne pomoći, te finansiranju čitave akcije. Finansijski troškovi biće pokriveni iz rezervi budžeta Vijeća ministara. Ovaj helikopter koristi i klasično gorivo kao i sve letjelice u BiH, tako da tu neće biti nikakvih problema“, rekao je Anadoliji zamjenik ministra sigurnosti BiH Samir Agić.

„Helikopter Ruske Federacije je otprilike u istoj klasi kao i ovaj. Brzina djelovanja zavisi od konfiguracije terena, blizine napajanja te drugih faktora", pojasnio je on te dodao kao je do sada u akcijama gašenja na požarišta spušteno više od dva miliona kubnih metara vode.

Član ekipe za gašenje požara turskih zračnih snaga pilot Mehmet Ulusoy, u razgovoru sa novinarom agencije Anadolija, rekao je da, iako je bilo planirano da helikopter odmah danas bude upućen na lokalitet istočnog Mostara, to neće biti moguće iz tehničkih razloga.

„U ime Turske i turskog naroda, došli smo da pomognemo u gašenju požara širom Bosne i Hercegovine“, istakao je Ulusoy, koji je helikopterom stigao sa četiri kolege iz Rusije.

(Vijesti.ba/AA)

Srebrenica: Požar se širi prema selima

image

SREBRENICA - Zaustavljeno je širenje šumskog požara koji se od Kutuzera u srebreničkoj općini kretao prema Paležu u općini Milići i taj krak požarišta je ugašen, izjavio je Srni komandir Teritorijalne vatrogasne jedinice Srebrenica Izet Suljanović.

On je istakao da su vatrogasci uz pomoć lokalnog stanovništva zaustavili širenje požara prema Kutuzeru i Paležu gdje su se vatri ispriječile kamene litice i požar se smirio, pod kontrolom je i nema opasnosti da vatra ugrozi kuće i druge objekte.

"Iako su vatrogasne ekipe stalno na terenu i rade na sprečavanju širenja i gašenju vatre ostao je aktivan još jedan krak požara koji se širi prema selu Lipovac i Bektići te koritu Zelenog Jadra gdje ćemo ga sačekati i lokalizovati", rekao je Suljanović.

Ekipe vatrogasaca i noćas će dežurati na ovom požarištu, ali je problem što nemaju gdje natočiti vodu u vatrogasne cisterne, jer su presušili vodotoci u ovom području i prinuđeni su da po vodu idu skoro 30 kilometara do Bratunca i Drine.

"Požar u rejonu sela Ažlica, između Zalazja i Rudnika olova i cinka Sase, koji se bio aktivirao prije dva dana iz neugašenih panjeva u požarištu, ponovo je ugašen i na području ove općine nema aktivnih požara izuzev ovog kod Kutuzera", zaključio je Suljanović.

(Vijesti.ba)

Na Rujištu kod Mostara gori već nekoliko dana, teško u Konjicu, u Jablanici bolje stanje

image

MOSTAR - Federalni operativni centar Civilne zaštite, u vanrednom izvještaju o stanju na požarištima za 2. septembar (do 18 sati) ističe da već nekoliko dana gori na širem lokalitetu Rujišta, na području Mostara, u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

Vatrogasci su danas opet bili na lokalitetu Rabina-Žulje, gdje je u 13.30 sati otišla dodatna cisterna s posadom.

U općini Jablanica stanje je povoljnije u odnosu na prethodne dane. Pod kontrolom je vatra iznad sela Glogošnica i Šanica, ali probleme stvara vjetar prema Šanici i u višim predjelima Prenja (Međuprenju), gdje su upućeni radnici šumarskog preduzeća i planinari.

Stanje na područjima zahvaćenim požarima u općini Konjic i dalje je teško; gori na području Boračkog jezera, Boračke Drage i na polovini platoa „Kiser“. Vjetar može za kratko vrijeme promjeniti situaciju na terenu.

Vatrogasci iz Konjica ističu da je izbio novi požar, s druge strane Boračkog jezera, iznad vikend naselja. U ispomoći su im vatrogasne ekipe iz Zenice, Tuzle, Gračanice, Kalesije i dvije cisterne preduzeća "Rad" iz Sarajeva.

Jutros od 8.30 do 10.45 sati vojni helikopter je na području općine Konjic učestvovao u gašenju vatre na područjima Kisera i Boračke Drage, izbacivši oko 25 korpi vode, što je imalo dobre efekte.

Aktivan je požar na brdu Bokševica.

Veliki požar koji je jučer zahvatio općinu Čitluk mjestimično se aktivira. Požar u Bijakovićima je saniran, a na području mjesta Vionica vatrogasci s oko 20 mještana Krehin Gradca drže vatru pod kontrolom.

Oko 14.30 sati izbio je novi požar u Kručevićima, na nepristupačnom terenu (vrh brda) i trenutno ne prijeti opasnost naseljenim mjestima.

U općini Prozor Rama i dalje je aktivan požar na lokalitetu Ustirame, gdje je vatra odbijena od naselja i gori na nepristupačnom terenu.

Požar na lokalitetu Tošćanice je lokaliziran.

U čapljinskoj općini trenutno gori na području Prebilovaca i vatra se kreće ka naselju.

Požar na livanjskom području, koji je od jučer na planini Golija, pet kilometara iznad sela Ljubunčić, Lusnić i Strupnić zahvatio visoku šumu bukve i jele, travu i nisko rastinje te mjestimice humus i lišće, djelomice je lokaliziran. Vjetar promjenjivog smjera otežava gašenje.

Požar se širi prema šumi iznad Čelebića na terenu koji je pod minama.

(Vijesti.ba/Fena)

Požar s Tare prijeti Malom Stocu

image

VIŠEGRAD - Požar sa Tare i iz kanjona Bijelog Rzava, potpomognut vjetrom, vrlo brzo se širi prema selu Mali Stolac na granici između BiH i Srbije, javio je dopisnik Srne. Direktor Šumskog gazdinstva "Panos" Milan Cvijetić potvrdio je da je na Beloj Lipi i Bunaru vatrenu stihiju do sada gasilo 30 pripadnika ove firme i Civilne zaštite iz Višegrada, ali to nije dovoljno jer je vatra prešla u krošnje borova i veoma brzo napreduje.

"Ukoliko stihija probije liniju odbrane na Beloj lipi i Bunaru biće ugrožena sela Veletovo i Bijela. Vatru bi bilo veoma teško zaustaviti zbog nepristupačnosti terena i korova koji nije uklanjan godinama", kaže Cvijetić.

Načelnik općine Višegrad Tomislav Popović se za pomoć obratio gradonačelniku Užica Jovanu Markoviću, koji je obećao da će preraspodijeliti snage na požarištu na Tari i na ove lokacije poslati stotinu ljudi sa mehanizacijom.

Požar na Tari, posebno u kanjonu rijeke Bijeli Rzav, na potezu prema selu Kršanju i brdu Iver danas su gasila i tri ruska aviona.

Vatra na planini Tari izbila je na brdu Tetrebica prije devet dana i prema procjenama stručnjaka pod vatrom je 1.500 hekatara površine.

(Vijesti.ba)

 

 

 

 

 

 
02.09.2012.

DOBITNIK NOBELOVE NAGRADE ZA MIR BEZ USTEZANjA SAOPCIO: DESMOND TUTU: TONYJU BLAIRU I GEORGU BUSHU SE TREBA SUDITI U HAAGU

Dobitnik Nobelove nagrade za mir bez ustezanja saopćio  
Tutu: Tonyju Blairu i Georgu Bushu se treba suditi u Haagu
02.09.2012.
Tutu: Tonyju Blairu i Georgu Bushu se treba suditi Haagu

    FOTO: Arhiva:  Tony Blair i Georg Bushu 

Dobitnik Nobelove nagrade za mir i čuveni pacifist, nadbiskup Desmond Tutu, pozvao je u nedjelju da se Tonyju Blairu i Georgu Bushu sudi u Den Haagu zbog uloge koju su igrali u ratu u Iraku.
Južnoafrički simbol za mir, Tutu je u svom pisanju u novinama The Observer, optužio dvojicu državnika da su lagali o oružju za masovno uništenje i da je svijet zbog ovog rata više destabiliziran i podijeljen "nego u kojem prethodnom konfliktu u historiji".
Tutu tvrdi da je očito da se primjenjuju dupli standardi u krivičnom gonjenju afričkih lidera i njihovih zapadnjačkih kolega i dodao je da je broj mrtvih tokom i nakon iračkog sukoba dovoljan da Blair i Bush budu suočeni sa suđenjem, prenio je AFP.
"Na osnovu ovoga, oni koji su odgovorni za patnje i gubitak života trebali bi ići istim putem kao i njihove afričke i azijske kolege koji su bili prisiljeni da odgovaraju za svoja djela u Den Haagu", napisao je Tutu u sedmičnim novinama.
"Međutim, čak i veća cijena je plaćena pored gubitka života, a to je da su srca i umovi nekih članova ljudske porodice postali okorjeli", dodao je Tutu.
Tutu, dugogodišnji glasni kritičar rata u Iraku, također je opravdao svoju odluku da ne učestvuje na južnoafričkoj konferenciji o liderstvu prošle sedmice kazavši da je Blair bio prisutan.
Nobelovac također tvrdi da je američka invazija Iraka 2003. godine, koja je imala za cilj da svrgne Sadama Huseina, stvorila stabilno tlo za građanski rat u Siriji, i potencijalno širu bliskoistočnu krizu koja uključuje Iran.
"Tadašnji britanski i američki lider stvorili su uvjete da se ponašaju kao nasilnici na igralištu i da nas još više razdvoje. Oni su nas izgurali na rub provalije gdje sada stojimo - a pred nama stoje Sirija i Iran", napisao je Tutu.

.........................................................................

Dobitnik Nobelove nagrade za mir i čuveni pacifist, nadbiskup Desmond Tutu, pozvao je u nedjelju da se Tonyju Blairu i Georgu Bushu sudi u Den Haagu zbog uloge koju su igrali u ratu u Iraku.

Južnoafrički simbol za mir, Tutu je u svom pisanju u novinama The Observer, optužio dvojicu državnika da su lagali o oružju za masovno uništenje i da je svijet zbog ovog rata više destabiliziran i podijeljen "nego u kojem prethodnom konfliktu u historiji".

Tutu tvrdi da je očito da se primjenjuju dupli standardi u krivičnom gonjenju afričkih lidera i njihovih zapadnjačkih kolega i dodao je da je broj mrtvih tokom i nakon iračkog sukoba dovoljan da Blair i Bush budu suočeni sa suđenjem, prenio je AFP.

"Na osnovu ovoga, oni koji su odgovorni za patnje i gubitak života trebali bi ići istim putem kao i njihove afričke i azijske kolege koji su bili prisiljeni da odgovaraju za svoja djela u Den Haagu", napisao je Tutu u sedmičnim novinama.

"Međutim, čak i veća cijena je plaćena pored gubitka života, a to je da su srca i umovi nekih članova ljudske porodice postali okorjeli", dodao je Tutu.

Tutu, dugogodišnji glasni kritičar rata u Iraku, također je opravdao svoju odluku da ne učestvuje na južnoafričkoj konferenciji o liderstvu prošle sedmice kazavši da je Blair bio prisutan.

Nobelovac također tvrdi da je američka invazija Iraka 2003. godine, koja je imala za cilj da svrgne Sadama Huseina, stvorila stabilno tlo za građanski rat u Siriji, i potencijalno širu bliskoistočnu krizu koja uključuje Iran.

"Tadašnji britanski i američki lider stvorili su uvjete da se ponašaju kao nasilnici na igralištu i da nas još više razdvoje. Oni su nas izgurali na rub provalije gdje sada stojimo - a pred nama stoje Sirija i Iran", napisao je Tutu.

 

02.09.2012.

NA LOKALNIM IZBORIMA U BiH 383 POLITIČKA SUBJEKTA S 30.351 KANDIDATOM

Na lokalnim izborima u BiH 383 politička subjekta s 30.351 kandidatom

image

SARAJEVO - Za lokalne izbore u BiH koji će biti održani 7. oktobra 2012. godine ovjerena su ukupno 383 politička subjekta - 84 političke partije, 59 koalicija, 224 nezavisna kandidata, 16 listi nezavisnih kandidata. Ovjereno je ukupno 30.351 kandidat - za načelnike, odnosno gradonačelnike ...

... 550 kandidata; za vijećnike, odnosno odbornike 29.652 i 149 kandidata za garantirana mjesta za predstavnike nacionalnih manjina, kazala je Agenciji FENA glasnogovornica Centralne izborne komisije (CIK) BiH Maksida Pirić.

Po njenim riječima, na lokalnim izborima birat će se članovi 78 općinskih vijeća u Federaciji BiH, 58 skupština opština u RS-u, ukupno 135 načelnika općina u BiH, pet gradonačelnika (Banja Luka, Prijedor, Bijeljina, Doboj i Trebinje), te Skupština Brčko distrikta BiH.

Centralna izborna komisija BiH je 30. augusta, u skladu s Izbornim zakonom BiH, utvrdila i zaključila Centralni birački spisak sa stanjem na dan 23. august 2012. godine.

- Ukupno je upisano 3.144.296 birača i to po kategorijama: redovnih 3.085.546, za glasanje putem pošte 37.359. Imamo osobe koje imaju status raseljene osobe, one koji glasaju u odsustvu 10.709 birača i oni koji su odlučili da glasaju lično u općini prebivališta iz '91. godine, takvih je 10.682 birača, kazala je Pirić.

Što se tiče cijene koštanja ovogodišnjih izbora, Pirić kaže da će se precizno znati koliko su koštali nakon izbora, a u ovom trenutku može se reći da su za aktivnosti koje provodi CIK BiH u budžetu institucija BiH osigurana sredstva u iznosu od 4,3 miliona KM.

To su sredstva namijenjena za plaćanje štampanja, pakovanja i distribucije glasačkih listića i izbornog materijala, sredstva namijenjena za rad Glavnog centra za brojanje, za informativnu kampanju itd.

- Što se tiče ostalih troškova koje snose općine, projekcija je da će i općine iz svojih budžeta morati izdvojiti oko 4,5 miliona KM. Općine iz svojih budžeta izdvajaju sredstva za naknade za rad članovima biračkih odbora i vjerovatno će imati još nekih troškova vezano za opremanje biračkih mjesta, kazala je Pirić.

Posao štampanja i pakovanja glasačkih listića dobila je firma „Atlantik“ iz Banja Luke. Ona to radi s grupom firmi.

- Štampanje glasačkih listića je već počelo, urađena je veća distribucija glasačkih paketa za birače koji glasaju izvan BiH, čak imamo informacija da su pojedini naši birači u inostranstvu već dobili glasačke listiće tako da oni mogu obaviti svoju građansku dužnost i glasati, navodi Pirić.

Ona podsjeća da zvanično izborna kampanja počinje 7. septebra i u skladu s tim postoje pravila ponašanja političkih subjekata u izbornoj kampanji sadržana u Izbornom zakonu BiH. Također, obaveze po pitanju izborne kampanje imaju i mediji.

- U toku je akreditiranje izbornih posmatrača. Ta aktivnost traje zaključno s 6. septembrom za političke subjekte i udruženja iz BiH dok se međunarodni izborni posmatrači mogu akreditirati sve do dana izbora, kazala je Pirić.


(Vijesti.ba/Fena)

 

02.09.2012.

POŽARI U BOSNI I HERCEGOVINI

Helikopter iz Turske stigao u u BiH

imageFoto: Anadolija

...................................

Helikopter iz Republike Turske, koji je poslan po nalogu premijera Recepa Tayyipa Erdogana, ispred Ministarstva šumarstva i vodoprivrede, stigao je u nedjelju na Međunarodni aerodrom Sarajevo. Kako je u izjavi za agenciju Anadolija rekao ambasador Republike Turske u BiH Ahmet Yildiz, helikopter ...

... bi na području Bosne i Hercegovine trebao da ostane narednih pet dana, a učestvovat će u gašenju šumskih požara diljem zemlje.

Helikopter tipa KA-32 T, nosivosti od oko 2,5 tona vode bit će upućen u područje istočno od Mostara, javio je novinar agencije Anadolija sa sarajevskog aerodoroma.(Vijesti.ba/Anadolija)

U protekla 24 sata nastavljena borba s požarima

image

Područja zahvaćena požarom u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (Mostar, Jablanica i Konjic) u subotu su obišli Alija Tihić, direktor federalbne uprave civilne zaštite (FUCZ) i Mirsad Teskeredžić, pomoćnik direktora FUCZ za planiranje, mjere zaštite i spašavanja i vatrogastvo.

Takođe, najugroženije područje općine Konjic posjetio je i Jerko Ivanković Lijanović, komandant Federalnog štaba civilne zaštite. Tokom posjete utvrđeni su određeni prioriteti na preduzimanju preventivnih mjera kako bi se već lokalizirani požari držali pod kontrolom. S tim u vezi, Ivaković Lijanović i Tihić, su procijenili da je potrebno hitno djelovati s lica mjesta i od manje ugroženih općina i kantona zatražiti hitnu intervenciju u vatrogasnim vozilima cisternama i ljudstvu.

To je i učinjeno i od Tuzlanskog i Kantona Sarajevo zatražena je hitna pomoć i telefonski dogovorena tako da su u toku njoći sa subote na nedjelju na područje općine Konjic došla 4 vozila (1 vatrogasno i tri cisterne iz Tuzle, Kalesije, Gračanice i Živinica), zatim dva vatrogasna vozila iz Sarajeva, PVB Sarajevo, i dvije cisterne za dopremu vode iz preduzeća Rad Sarajevo.

To znači da je navedeni tim tokom svog boravka na navedenom području osigurao minimum sredstava i ljudstva za odbranu daljnjeg širenja požara na području općine Konjic. Isto tako, hitno je s terena zatraženo angažiranje helikoptera OSBiH, i međunarodna pomoć u vidu kanadera kojim bi se požar na području općine Konjic stavio pod kontrolu. U ranim satima, jutros su sva navedena sredstva pristigla na području općine Konjic, a i otpočeo je s dejstvom od 07.30 sati i helikopter OSBiH.

Članovi Federalnog štaba civilne zaštite Ivanković Lijanović i Tihić, prilikom ovog obilaska terena primjetili su da rad vatrogasaca na terenu (područje Boraca), ometaju vozila koja s područja Boraca (općina Konjic) izvlače bukovu šumu, i tom prilikom ometaju dopremanje potrebnih količina vode na požarište. Predloženo je da se sav saobraćaj obustavi sve do momenta dok na tom području budu djelovale vatrogasne jedinice. U općini Čapljina, u toku jutra, aktivan je požar u Šuškovom naselju, koji se kreće prema kanjonu Bregave i ne ugrožava naselja te požar u Prebilovcima koji se kreće prema brdu i također na ugrožava naselje.

Jedna vatrogasna ekipa upućena je u obilazak požarišta u naselju Šurmanci. Svi drugi požari na teritoriju općine Čapljine su pogašeni. U Mostaru u protekla 24 sata vatrogasci su intervenirali u devet navrata i to u Sjevernom logoru, na Rabini (dva puta), u mjestu Žulja, u Livču, na Bišću polju (dva puta), na Ruištu i u G. Grabovici, a gorjeli su trava, nisko rastinje i šuma. Prema usmenoj informaciji, od jutros vatrogasci nisu angažirani na gašenju niti jednog požara. Požar koji je više dana aktivan na području Ruišta, u toku jučerašnjeg dana odbijen je od kuća u naselju Kušići, u blizini Hanskog polja, a požar na potezu Jasena - Žulja - Rabina, također je odbijen od kuća, ali prema informacijama s terena izgorjela je jedna štala u mjestu Rabina.

Vatrogasci koji su kao ispomoć poslani na gašenje požara u Krehin Gradac, općina Čitluk, u toku noći, vratili se s terena. U općini Jablanica svi požari na području sela Glogošnica su pod kontrolom. Još uvijek postoji opasnost od obrušavanja panjeva koji nisu potpuno izgorjeli, koji tinjaju na pojedinim točkama u kosinama iznad i okolo sela Šanica i Glogošnica. Za cijelo vrijeme proteklog dana i tokom protekle noći, vodile su se grčevite borbe za stavljanje pod kontrolu ovih požarišta. U poslijepodnevnim satima, u blizini lokaliteta zvanog Čatrnja, jedna ekipa od osam članova planinara iz podprenjskih sela, uz podršku vatrogasne cisterne profesionalne jedinice iz Jablanice, a tokom presijecanja i zaustavljanja požarne linije koja je prijetila brzim prodiranjem u pravcu prema visovima ispod stijena Cetine, bila je prinuđena da se povuče s terena zbog veoma jakog dima i plamena.

Cilj ove akcije bio je da se presječe ili zaustavi požarni pojas koji je imao tendenciju da cijelo područje od sela Šanice, Ravne, Bijele, Tretišća i Dragan Sela, za kratko vrijeme, dovede u stanje ugroženosti od požara. Jučer je također u ulici Komune Vejle izbio požar koji je zahvatio jedan stambeni objekat. Brzom intervencijom vatrogasaca općine Jablanica požar je lokaliziran. Situacija sa požarom na potezu Boračke drage - Kiser - Boračko jezero uglavnom je nepromijenjena u odnosu na protekli dan. Jutros nema vjetra, pa je situacija na požarištu nešto povoljnija. Kao ispomoć na gašenje požara, tokom noći i jutra pristigla su četiri vatrogasna vozila iz Kantona Sarajevo, i tri vatrogasna vozila iz Tuzlanskog Kantona.

I dalje je aktivan požar na lokalitetu Bokševice, a u gašenju je angažirano lokalno stanovništvo. Požar u Račici je ugašen u 03.00 sata. Helikopter OSBiH jutros od 08. 20 sati učestvuje u gašenju požara na području Konjica. Veliki požar koji je tokom jučerašnjeg dana izbio na teritoriju općine Čitluk je lokaliziran. Za sada nigdje nema otvorenog plamena, a vrši se obilazak požarišta koje je dugo oko 10 km. U općini Prozor/Rama požar na lokalitetu Tošćanice je lokaliziran. Aktivan je požar na lokalitetu Ustirame, koji gori daleko od naselja i na nepristupačnom terenu. Požar nadzire lokalno stanovništvo.

Tokom noći, vatrogasci su intervenisali u vremenu od 01.00 do 03.00 sati, u mjestu Krča, gdje je gorjela šuma i nisko rastinje. U općini Neum, jučer ujutro, u vremenu od 07.00 do 09.30 sati, vatrogasci su intervenisali u Gradcu, gdje su gorjeli trava i nisko rastinje. Jučer U 15. 00 sati, iz općine Stolac, na požarišta na području općine Čapljina, upućena su četiri vatrogasca s jednim vozilom. S požarišta su se vratili u 17.30 sati. Zbog djelovanja helikoptera OSBiH na gašenju požara u Čapljini, od 15.00 do 17.30 sati, isključen je bio dalekovod te je kompletno područje općine Stolac bilo bez opskrbe električnom energijom. Na teritoriju općine nije bilo aktivnih požara u protekla 24. sata.

PVJ Bihać imala je u protekla 24 sata jednu tehničku intervenciju u naselju Ozimice II (otvaranje vrata od stana). U Tuzlanskom kantonu u općini Živinice, VJ Đurđevik je u protekla 24 sata imala tri intervencije na gašenju požara i to dva puta. Gorjelo je nisko rastinje i ograda na lokalitetima Dubrave i Strašanj (kod objekta Malagić i bila je intervencija na gašenju zapaljene piljevine u krugu firme „Konjuh“. Požari su lokalizirani i ugašeni. U općini Kalesija VJ je u protekla 24. sata imala dvije intervencije na gašenju požara i to požar na šumi i niskom rastinju na lokalitetu Staro Selo, Memići, i požar na niskom rastinju i smeću u naselju Donje Vukovije. Oba požara su loklaizirana i ugašena.

VJ Banovići je u protekla 24 sata imala dvije intervencije na gašenju požara na niskom rstinju i šumi u naselju Mušići i gorjele su autogume na lokalitetu Bučika, kod Kredit Mahale. Oba požara su lokalizirana i ugašena. PVB Tuzla je imala četiri intervencije na gašenju požara na šumi i niskom rastinju na lokalitetima Ban Brdo, Ilinčica, Zlokovac i Šerići. Svi požari su lokalizirani i ugašeni. Prema podacima kojima raspolaže OC KUCZ Tuzla rano jutros oko 03.30 sati s područja Tuzlanskog kantona upućena su tri vozila, cisterne (VJ-a Kalesija, JKP Komunalac i VJ-a Gračanica te šest vatrogasca (2VJ Kalesija, VJ Tuzla i VJ Gračanica), kao ispomoć na gašenju požara na području općine Konjic. Ekipa je uspješno stigla na odredište u 07.30 sati.

Zenički vatrogasci intervenisali su na gašenju šumskog požara u mjestu Briznik. - Ugasili su požare trave i rastinja na području: Donje Gračanice - Brce, Vardišta i Banloza. Ugašen je požar trave i niskog rastinja u ulici Goraždanska. U Općini Kakanj VJ je ugasili šumski požar u mjestu Tičići i na području naselja Varda i kod željezničke stanice, gdje su gorjeli trava i nisko rastinje. U općini Visoko vatrogasci su ugasili šumski požar u mjestu Kopači te požar sitnog rastinja uz Pravoslavnu crkvu i kod mjesta Buci. Maglajski vatrogasci u protekla 24 sata vršili su natapanje vodom na požarištu Brusnica, a radnicima Šumarije vrše dovoz vode na spomenuto požarište.

U Općini Tešanj, vatrogasci na području Crnog vrha brzom intervencijom spriječili su razvijanje šumskog požara. Pripadnici DVD-a Grude gasili su jučer požar u vremenu od 14.00 do 15.30 sati na lokalitetu Dragićina. Opožaren je oko jedan ha trave, niskog rastinja i manja površina šume. Požar je ugašen. Pripadnici VJ iz Širokog Brijega gasili su požar u vremenu od 11.40 do 15.30 sati na lokalitetu Rujan. Opožareno je oko pet ha trave, niskog rastinja i šume. Požar je ugašen. Na području općine Posušje u toku jučerašnjeg dana bila su aktivna tri požara otvorenog prostora. Na lokalitet u Zagorje požar je pod kontrolom, ali je aktivan na nepristupačnom terenu i opožareno je više hektara trave, niskog rastinja i šume.

Od proteklih dana aktivan je i požar na lokalitetu Sutina. Isti je pod kontrolom, a gori nisko rastinje i šuma na nepristupačnom terenu. Treći požar izbio je na lokalitetu Orlov Kuk u 16.30 sati. Gori nisko rastinje i šuma, a gašenje je u toku. Za požare od prošlog dana, na području općine Posušje, nema još informacij da li su pogašeni ili su još uvijek aktivni. Pripadnici DVD-a Ljubuški, u toku jučerašnjeg dana gasili su dva požara otvorenog prostora u kojima je opožarena manja površina trave i niskog rastinja. Tri pripadnika ove postrojbe s jednom cisternom išli su na pomoć u gašenju požara u Međugorje.

PVB Sarajevo u protekla 24 sata imala je devet intervencija. Od toga, sedam intervencija na gašenju zapaljene trave i niskog rastinja. Svi požari su ugašeni. Takođe, jučer u 11. 00 sati, upućena je jedna ekipa vatrogasaca (dva čovjeka i jedno vozilo) na područje općine Jablanica i u 19. 55 sati upućene su dvije ekipe (dva vozila i sedam ljudi), na područje općine Konjic. VD Livno intervenisali su od 09.50 sati više puta, a podzemni požar u Livanjskom polju je i dalje aktivan i dim i magla smanjuju vidljivost u jutarnjim satima u selima: Prolog, Grborezi i Komoranina 30 metara. U tim mjestima zrak smrdi na zapaljeni ugalj.

VD Tomislavgrad imalo je intervencije na požaru koji je bio aktivan na potezu Grabovica - Dobrići - Korita i koji se jučer ponovno aktivirao te je kasnije lokaliziran. U Mokronogama gorjela je trava i nisko rastinje. Isti su ugasili mještani, a u Mesihovini požar su ugasili djelatnici Šumarije. Na području općina: Glamoč, Drvar i Bosansko Grahovo pala je noćas kiša (palo je 4 l/m2 kiše) i trenutno nema požara.


(Vijesti.ba/Fena)

Požari u RS-u prije kućama u nekoliko općina

image

U rejonu sela Jasena na području Nevesinja aktivan je požar velikih razmjera i u toku noći se proširio u rejon Mukinje. Ovaj požar ugrožava sela Žuberin, Žulja, Jasena, Rabina, Udrežnje i Bukurići. Akcija gašenja je u toku, saopćeno je iz Uprave civilne zaštite RS-a.

Požar u rejonu Bratački lug jučer se proširio na područje sela Kovačice i ugrožavao je farmu krava koja je “odbranjena” od vatrene stihije.

Ovaj požar je zahvatio borovu i bjelogoričnu šumu i usljed jačeg jugozapadnog vjetra proširio se prema rejonu sela Krekovi, Kifino i Mijatovci, a drugi krak se širi prema selima Batkovići i Lepčevine.

U akciji gašenja požara angažirano je šest vatrogasaca, 14 pripadnika Civilne zaštite, pet radnika Šumskog gazdinstva "Botin", jedan broj radnika Planinskog dobra i veći broj mještana.

Požar na Trebinjskim brdima i dalje je aktivan i akcija gašenja je u toku, dok je u Bijeloj gori pod kontrolom i stanje na požarištu se prati.

Iz Civilne zaštite potvrđuju da se novi požar, koji je izbio jučer u poslijepodnevnim satima na području sela Klikovići u Trebinju, širi prema rejonu Taleži. Vatra je zahvatila minirano područje, a stanje na požarištu se prati.

Na području općine Bileća i dalje je aktivan požar u rejonu sela Baljci i prijeti da se proširi prema selima Golobrđe i Preraca. Aktivni su i požari u rejonu sela Zvijerina i na području planine Sitnice.

Požar iz pravca Brezovih dola prijeti da se proširi u širi rejon sela Rioca i Babe planine.

U općini Višegrad na području Gornjeg Vardišta, jučer u poslijepodnevnim satima, izbio je požar kod sela Meškovići, koji se usljed jakog vjetra brzo proširio, zahvativši područje sela Panjak u Srbiji i rejon sela Batkovice u Republici Srpskoj.

U požaru su izgorjele tri napuštene kuće i pet pomoćnih objekata u mjestu Gornje Vardište i jedna napuštena kuća u selu Jojići.

Požar je zahvatio deset hektara šume Šumskog gazdinstva "Panos" Višegrad i oko 40 hektara trave, niskog rastinja i šume u privatnom vlasništvu.

U gašenju je učestvovalo šest vatrogasaca s jednim vatrogasnim vozilom, deset pripadnika civilne zaštite, radnici šumskog gazdinstva i oko 70 dobrovoljaca iz Srbije.

Helikopter Sektora za vanredne situacije MUP-a Republike Srbije je sinoć djelovao na ovom području sa oko 15 naleta. Stanovništvo i objekti trenutno nisu ugroženi, a stanje na požarištu se prati.

Prati se i stanje na požarištu u širem rejonu Tare u Srbiji, koji potencijlno može ugroziti i teritoriju općine Višegrad.

Sinoć je ovo područje obišao i načelnik Područnog odjeljenja civilne zaštite Sokolac, a danas prijepodne, područja zahvaćena požarom obići će i direktor Uprave civilne zaštite Milimir Doder.

U općini Ljubinje aktivni su požari u Žabici i na području Vlahovića, u zaseoku Vale, gdje je u toku akcija gašenja.

Aktivan je i požar na planini Bjelašnici u općini Gacko, kao i na potezu Brezova dola-Glog-Lukavac.

U općini Istočni Mostar požar, koji se širi iz pravca Rujišta prema Zijemljima, na lokalitetu Golog brda, jučer je u poslijepodnevnim satima zahvatio visoku borovu šumu. Zbog sigurnosti i aktivnosti gašenja u poslijepodnevnim satim ova putna komunikacija bila je zatvorena nekoliko sati.

Angažiranjem Civilne zaštite na ovo požarište je sinoć upućena jedna cisterna Rudnika i termoelektrane Gacko s tri vatrogasca, koji su do ponoći bili angažrani na ovom požarištu.

I dalje je aktivan požar prema planini Velež, koji prijeti da se proširi prema visokoj šumi. Požar na lokalitetu Breze za sada je pod kontrolom.

U akciju gašenja požara uključilo se oko 30 mještana, deset radnika Šumskog gazdinstva "Botin" i jedan broj dobrovoljaca iz Bijelog Polja iz Mostara.

Helikopter Oružanih snaga BiH djelovao je jutros na ovom području s četiri naleta.

Požar na planini Čemernica u općini Kneževo je i dalje aktivan, ali je pod kontrolom, a stanje na požarištu se prati.

I požar u kojem gori nisko rastinje u kanjonu rijeke Ugar je i dalje aktivan i širi se prema području u blizini sela Mokri Lug. Teren je nepristupačan za prilaz vatrogasnim vozilom i gašenje požara je otežano.
Akcija gašenja je u toku.

Požar na Borovoj Glavi na Ozrenu u općini Doboj, koji je zahvatio preko deset hektara šume i niskog rastinja je pod kontrolom, ali se ne gasi zbog minskih polja iz proteklog rata. Stanje na požarištu se prati.

Aktivni su požari u općini Šekovići na lokalitetu Bijelo Polje - Kaštijelj, u općini Zvornik na lokalitetu Sopotnik, te u općini Lopare na lokalitetu Banj Brdo.

Na području Srebrenice i dalje je aktivan požar na lokalitetu Bijele njive u Podravanju.

U općini Novo Goražde, požar u rejonu Trebeškog brda, na potezu repetitor Lokve-Zapjevac-Trebeševo, sinoć je stavljen pod kontrolu. Na gašenju požara angažirana su tri vatrogasca, 14 mještana i 21 pripadnik Oružanih snaga BiH s dvije cisterne i jednim vozilom.

U rejonu Gostuna i sela Zamegresi i dalje su aktivni požari. Zbog nepristupačnog i miniranog terena, požari se ne gase, a stanje na požarištima se prati.


(Vijesti.ba/Fena)

Stanje na požarištima teško kao i prethodnih dana, danas stiže turski helikopter

image

Na svim požarištima u BiH situacija je i dalje teška, kao i prethodnih dana , a od jučer je aktivan i požar u istočnom Mostaru i tamo je upućen jedan helikopter Oružanih snaga (OSBiH), koji na tom području djeluje i jutros, rekao je za Fenu pomoćnik ministra sigurnosti BiH za zaštitu i spašavanje Samir Agić.

Ukoliko bude potrebno, prema njegovim riječima, na to područje će biti upućen i helikopter iz Republike Turske koji bi trebao stići u BiH tokom dana. Riječ je o protivpožarnom helikopteru Ka-32, korisne nosivosti 2,5 tona vode, a koji će u BiH ostati između dva i pet dana.

Agić je istaknuo da jedan helikopter Oružanih snaga BiH jutros radi na području Konjica, a jedan na području Istočnog Sarajeva, naglasivši da će i turski helikopter odmah biti raspoređen prema prioritetu, a to znači, najvjerovatnije, u istočni Mostar. Jedan helikopter OSBiH će, kako je dodao, biti vraćen na područje Trebinja, a helikopter koji djeluje u Konjicu ostat će i danas tamo.

Situacija u Čapljini, Jablanici, Trebinju, Gacku, Kneževu, i na ostalim požarišima, također,  i jutros je izuzetno teška, a vatrogasne jedinice i građani, koji pomažu pri gašenju požara, rade danonoćno kako bi zaustavili vatrenu stihiju koja tamo hara.


(Vijesti.ba/Fena)

Jablanica: Uspostavljena čvrsta protivpožarna linija

image

Stanovnici Glogošnice i Šanice, uz jablaničke vatrogasce i dobrovoljce, te jednu vatrogasnu posadu iz Sarajeva, proveli su još jednu besanu noć, ali su uspostavili čvrstu protivpožarnu liniju iznad naselja. Na dužini od oko dva kilometra iznad sela postavljena su burad s vodom i razvučena ...

... su vatrogasna crijeva. Dalji razvoj situacije je neizvjestan, jer sve zavisi od vjetra, rekao je za FENU Omer Drežnjak, komandir Profesionalne vatrogasne jedinice Jablanica.

Na području općine aktivan je i požar na Bokševici koji može ugroziti sela Glodnicu, Žugliće i Mrakovo, izjavio je Drežnjak.


(Vijesti.ba/Fena)

Konjic: Na terenu jutros posade iz pet gradova

imageFoto: Arhiv

....................................

Tokom noći požar se iz Jezera i Boračkog polja „popeo“ na Borke gdje su vatrogasci spasili antenu BH Telekoma kod „Šantića vile“. Na požarište Boračka draga-Boračko polje-Kiser-Borašnica jutros su stigle vatrogasne ekipe iz Sarajeva, Zenice, Kalesije, Gračanice i Tuzle, te dvije cisterne JKP „Rad“ iz Sarajeva, ...

... a stalno su, osim konjičkih vatrogasaca, angažirane cisterne i radnici „Šumarstva - Prenj“ i JKP „Standard“.

Danas je najavljena pomoć i helikopetara Oružanih snaga BiH, rekao je za FENU Zdravko Knežević,komandir Profesionalne vatrogasne jedinice Konjic.

Vatrogasci su noćas ugasili novi požar u Račici kod Glavatičeva, a onaj na Bokševici još je aktivan.

Jučer poslijepodne požarište na Borcima posjetili su Jerko Ivanković Lijanović, komandant Federalnog štaba CZ, direktor Federalne uprave i načelnik Štaba CZ Alija Tihić sa saradnicima, te načelnik Općine Emir Bubalo.


(Vijesti.ba/Fena)

I dalje aktivni požari u Srebrenici i Trebinju

image

Šumski požar koji je izbio prije pet dana između sela Kutuzero i Podravanje u srebreničkoj opštini još nije lokalizovan i širi se prema Paležu u opštini Milići, izjavio je Srni član Štaba civilne zaštite opštine Srebrenica Cvijetin Maksimović.

Maksimović kaže da su vatrogasci uz pomoć lokalnog stanovništva zaustavili širenje požara prema Kutuzeru. Požar je na jednom dijelu lokalizovan i nema opasnosti da vatra ugrozi kuće i druge objekte u selu, prenosi Srna.

"Krakove požara prema Kutuzeru i Podravanju vatrogasci i mještani drže pod kontrolom, dok se vatra širi kanjonom i nepristupačnom šikarom prema milićkoj opštini i taj dio požarišta je još aktivan", istakao je Maksimović, napominjući da su vatrogasci cijelu noć dežurali i jutros nastavili borbu sa vatrenom stihijom na tom požarištu.

Požar u rejonu sela Ažlica, između Zalazja i Rudnika olova i cinka Sase aktivirao se prije dva dana u miniranom području. Vatra se iz panjeva na požarištu pojavila nakon nekoliko dana tinjanja, ali se ne širi jer su trava i rastinje na tom dijelu već izgorjeli.

Vatra ne prijeti da izađe iz granica područja koje je prije nekoliko dana bilo zahvaćeno požarom, tvrde u Teritorijalnoj vatrogasnoj jedinici Srebrenica.

Također, požar sa Trebinjskih brda spustio se na područje Popovog polja do sela Mrkonjić, Diklići i Tulje i ide prema kućama. U trebinjskoj vatrogasnoj jedinici kažu da je jutros najteže na ovom području, gdje nastoje zaustaviti vatru kako ne bi ugrozila naseljeni dio ovih sela.

Požarište u Bijeloj Gori, na granici BiH sa Crnom Gorom, je pod kontrolom. Načelnik Regionalnog centra Civilne zaštite Radoslav Prelo kaže da je i u ostalim opštinama Hercegovine situacija na požarištima veoma teška, a uz stare aktiviraju i novi požari većih razmjera.

"Posebno teško stanje od sinoć je na požarištima u Nevesinju i Istočnom Mostaru, gdje gori na više lokacija, a vatra je prijetila i naseljenim mjestima", kaže Prelo. On dodaje da visoka temperatura i vjetar još više otežavaju situaciju na požarištima.

(Vijesti.ba)

 

 

02.09.2012.

PREDRAG LUCIĆ: MILORAD DODIK PJEVA SLOBODNOJ EVROPI

Lucić: Dodik pjeva Slobodnoj Evropi

 

Nebojša Stefanović i Milorad Dodik

Nebojša Stefanović i Milorad Dodik

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Zamišljeni razgovor Nebojše Stefanovića, predsjednika Skupštine Srbije, i Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske

- Ćao, Mile, Neša je.

- Koji Neša? Čujem po glasu da nisi Radmanović, a nisi ni Neša iz „Galije“...

- Neša, bre. Ajde, seti se!

- Rano jutro, već grije ko u kazanu, glava mi je ko ispod sača da sam je metio, kafu još nisam popio, a ti misliš da nemam pametnija posla nego da se sjećam Neša...

- Ajde, potrudi se malkice, biće ti drago kad se setiš! Evo da ti pomognem: Neša S.

- Ma možeš da budeš Neša Četri S, ne četri nego četristo četrdeset četri... Šta ima da mi bude drago ako me mrzi da se bakćem i sa Nešama i sa cijelim svijetom?!

- Nemoj, Mile, da te čuje ceo svet. Jedva će da dočeka. Pomisliće da si odusto od naše pravedne borbe protiv njega.

- Zabole mene šta će svijet da misli. Oćeš ti da se predstaviš ko si i šta si ili da i tebe stjeram tamo gdje sam stjero čitav svijet đuture...

- Neša Stefanović, Mile, predsednik Skupštine Srbije. Jel sad znaš koji Neša?

- Znam, ali ne znam zašto.

- Ne razumem šta oćeš da kažeš.

- Ne znam zašto me zoveš ovako rano.

- Jesi ti, Mile, slušo Slobodnu Evropu?

- Ne slušam ja nikoga, pa ne slušam ni tu Evropu. Oni u Brislu ne slušaju mene, pa neću ni ja da slušam njih ovdje u Banja Luci.

- Ali, Mile, nema to veze sa Briselom. To je radio-stanica. Zove se Slobodna Evropa. Čuo si valjda?

- Čuo sam, al nisam slušo. Ne slušam ti ja tu evropsku muziku, samo ovu domaću koju puštaju naše radio-stanice. A i to samo u kolima, ponekad.

- Pa trebo bi da slušaš, Mile. Da čuješ šta govore o meni. Mnogo su mi zamerili što sam Republiku Srpsku nazvo državom. Jesi ponosan na mene?

- Šta ima da budem ponosan? Ko da si reko ne znam šta. Reko si ono što se podrazumijeva.

- Ih, što si namćor!

- Kako te ne mrzi da se ljutiš ranom zorom?! Ajde, dobićeš dogodine orden Republike Srpske, pa će da te prođe ljutnja. Javi se mojoj sekretarici i ostavi podatke.

- Sad još i vređaš. Ja da se javim tvojoj sekretarici?

- Ja, Nešo, stvarno ne kontam šta ti zapravo oćeš. Oćeš orden? Evo orden! Nećeš da nazoveš sekretaricu? Ne moraš. Svejedno ćeš da ga dobiješ.

- Ali zašto?

- Zato što sam ti reko da ćeš da ga dobiješ. I zato što ja držim do svoje riječi. Moja riječ je, Nešo, ovdje zakon. 

- Hvala ti, Mile, ali ja stvarno nisam zvao zbog ordena. Ja sam zvao zbog ove emisije na Slobodnoj Evropi. Mislio sam da si slušo.

- Reko sam ti već: nisam ja ko vi u Beogradu, da moram da slušam Evropu. Ja ne moram da slušam nikoga.

- Pa saslušaj mene, čoveče! Radi se o važnim stvarima, o Republici Srpskoj. Dva ozbiljna čoveka razgovarala, iz inostranstva, na temu je li međunarodna zajednica digla ruke od takozvane Bosne i Hercegovine.

- Što se mene tiče, nema od čega da dignu ruke. Možeš da ih nazoveš na taj radio i da im to kažeš. Ako je tebi neugodno, reci im slobodno da sam ja to reko.

- Ali, Mile, znaju oni sve što ti kažeš. Ne treba da im se ponavlja. I jasno je njima da ta njihova Bosna i Hercegovina ne funkcioniše. I jedan od njih, ovaj Marko Prelec iz Međunarodne krizne grupe, priznaje da Republika Srpska energičnije radi na evropskim reformama nego ova Federacija.

- I njemu ćemo da damo orden. Neka se i on javi mojoj sekretarici.

- Aman, stani malo, čoveče, s tim ordenima! Ne radi se o tome. Hoću da ti kažem da i taj čovek koji je, ko što vidiš, dobronameran, ne podržava ovu tvoju priču da treba da se primeni kiparski model i da se prave odvojeni pregovori sa Republikom Srpskom oko ulaska u Evropsku Uniju. Znači, nemoj više da pominješ Kipar.

- Ja ću da pominjem šta ja oću.

- Nemoj, Mile, da se inatiš tamo gde ne treba. Znaš da nam prate svaki korak. Zakeraju nam i zbog onog međudržavnog sporazuma što smo ga sklopili za hidrocentrale na Drini. Naročito zakera onaj Nemac Boda Veber.

- Možeš i njega da nazoveš i da mu kažeš da je Republika Srpska već sklopila međudržavne sporazume ne samo sa Srbijom, već i sa Hrvatskom, a to, podsjeti ga, posredno znači i sa Evropskom Unijom. I reci mu da ćemo, ako budemo htjeli, da sklopimo međudržavne sporazume i sa Njemačkom i sa Amerikom, pa na kraju i sa tom njihovom Bosnom i Hercegovinom.

- Ali, Mile, ne ide to tako...

- Ima da ide. Ako taj tvoj Nijemac prestane da zakera, možemo i njemu da damo orden.
- Molim te, Mile, stani malo s tim ordenima! Daj da ozbiljno razgovaramo.

- O čemu da ozbiljno razgovaram? O tome kako si ti upalio radio, pa si umjesto pjesama slušo neku emisiju bez muzike?

- Ali i tebe su tamo pominjali.

- Ja više volim da me pominju u pjesmi. Znaš onu: „Miloradeee, bekrijoooooo...“

- Milorade, aman, uozbilji se! Ovaj Prelec kaže da te Zapad ne bi zaustavljo kad bi ti raspiso referendum i proglasio nezavisnost Republike Srpske.

- Pa dobro, evo samo da popijem kafu, pa odoh da ga raspišem.

- Stani, Mile, nemoj još!

- Što da ne?

- Pa kažu da to ne bi bilo pametno, jer da nije moguća mirna secesija Republike Srpske.

- Dobro, Nešo, ja još nisam popio kafu, ali ti sigurno jesi. Pa ajde, reci ti meni, jel ti stvarno misliš da sam ja toliko blesav pa da računam na mirnu secesiju?!

- A na šta računaš?

- Pa računam na nas!
02.09.2012.

REGIJA: U NOVU ŠKOLSKU GODINU SA STARIM PROBLEMIMA

Regija: U novu školsku godinu sa starim problemima

 

Srbija, škola, ilustracija

Srbija, škola, ilustracija

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Svaki septembar, odnosno početak nove školske godine, većini roditelja u državama regiona donese slične probleme. Kako sa prosječno veoma niskim primanjima, koji jedva, a nagdje ni jedva, ne podmiruju potrošačku korpu sa osnovnim životnim namirnicama i higijenom, opremiti djecu za školu: knjige, sveske, pernice i ostali pribor, pa potom odjeću i džeparac za užinu na odmorima.

Kako kriza ne prolazi, naprotiv produbljuje se, ovo iz godine u godinu postaje sve teži zadatak. No uz ovo, sve države u regionu imaju specifične probleme koji su doduše u velikoj mjeri povezani sa ovim osnovnim.

S početkom školske godine, bolje reći neposredno pred početak, počinju muke za većinu roditelja u BiH. Valja odgonetnuti enigmu - kako pored svih troškova, iznaći novac, oko 150 eura, za opremanje samo jednog dijeteta za novu školsku godinu. Najteže je onim koji nemaju posao.

Cijene rastu, država ne mari, a zbog siromaštva i nemoći roditelja sve je više djece koja se ne upisuju u osnovne škole, iako je to po zakonu kažnjivo. Istraživanja međunarodnih organizacija pokazala su da u BiH oko 30% mladih ne završi ni srednju školu. Ove alarmantne podatke prenosi Selma Boračić u tekstu Sve više školskih klupa ostaje prazno zbog siromaštva.

Počinje još jedna školska godina, u koju mnogi mladi u Srbiji, sudeći prema istraživanjima i anketama, ulaze sa pitanjem vrijedi li više dobar uspjeh ili bliskost nekoj političkoj partiji.

Nema povjerenja u državu, uzori mladih su estradne zvijezde, a izražene su i predrasude. Ko je odgovoran što očigledno poljuljani vrijednosni sistem mladih nikako da se vrati u prihvatljivije okvire analizira Ognjen Zorić u tekstu Sa 'optimizmom' u klupe: Korisnija partijska nego školska knjižica.

Nova školska godina je stigla, a program za nastavni predmet koji se nekad zvao maternji, a sad crnogorski-srpski, bosanski, hrvatski jezik i književnost nije završen, pa će školarci i ove godine, mimo plana, učiti iz starog udžbenika za crnogorski jezik.

Vladina Komisija nije uspjela da izvrši zadatak. Razloga ima više, a protežu se kroz struku, ali i politiku, piše Esad Krcić u tekstu Novi predmet, stari udžbenik: Spao problem na dva slova.

Hrvatski školski sistem ulazi u novu školsku godinu opterećen sukobom Vlade i sindikata oko štednje na ionako potplaćenom nastavničkom i profesorskom kadru i sa novim programskim sadržajima o kojima su oni, koji bi ih trebali prenositi djeci, po običaju saznali iz novina.

Smanjenje plata i nepoznati nastavni sadržaji, pravi podstrek da nastavnici i profesori s elanom iziđu pred đake u ponedjeljak - zar ne, navodi Enis Zebić u tekstu Đaci u klupe, nastavnici u obračun s Vladom.

I ove školske godine u osnovnim i srednjim školama na Kosovu postoji isti problem - učionice su pretrpane velikim brojem učenika.

U pojedinim školama, u jednoj učionici nastavu će pohađati i do 60 učenika, što onemogućava normalnu nastavu. No državu to izgleda ne brine. Zašto se ovaj problem ponavlja i ne rješava - detaljnije u tekstu Amre Zejneli Školske učionce na Kosovu pretrpane.
02.09.2012.

U SRBIJI NI PRAVOSNAŽNA PRESUDA NIJE ISTINA

Dnevnik: U Srbiji ni pravosnažna presuda nije istina

 

Mirjana Jevtović

Mirjana Jevtović

................................

Dnevnik za RSE ove sedmice vodila Mirjana Jevtović, novinarka Insajdera, beogradske RTV B92, jedne od kultnih emisija istraživačkog novinarstva u regiji.

Dnevnik je počela pisati 25. avgusta  na 12 godišnjicu ubistva Ivana Stambolića. Završila ga je na dan kada je potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić najavio hapšenja u nekim aferama i tako nagovestio osumnjičenima da mogu dati petama vetra.

Subota 25. 08
Dan je počeo brže nego što bi trebalo. Hapšenja u sagi Agrobanka nekako su se poklopila sa trećim gutljajem jutarnje kafe. Ne čujem nista novo.
Pokušavam da prebacim na  RT gde ću učiti o pecanju na moru, ali zatičem sebe kako čitam kajron koji ide preko Žikine šarenice na RTS-u.
Uhapšeno 9 osoba u vezi sa Habitfarmom i zloupotrebama u Agrobanci.
Pre 5 godina za Insajder je govorio Radoslav Sekulić, vlasnik Habitfama. Tada je bio bivsi optuženi u aferu citostatici i neko ko je račune u švajcarskim bankama kao niz Miloševićevih funkcionera punio tokom 90-ih. Lagao je pred kamerama i to smo snimili. Insajder je tada otkrio mnogo detalja o novcu koji je za potrebe države i povlašćenih pojedinaca otišao na Kipar i ko je sve tu dobit ulagao u švajcarske banke. To je 2007. I tada, uprkos dokazima koje smo objavili predstavnici države, nisu se potrudili da reaguju. U narednim godinama Sekulić će od banaka uzeti desetine miliona evra kredita na štetu države i građani Srbije sada treba da se čude i pitaju zašto se to desilo. Državni organi još 2007 ignorisali su detalje o pljački države.
Danas je 25. avgust. Na današnji dan ubijen je Ivan Stambolić, a ubili su ga predstavnici države.
Prolazi dan. Ivica Dačić bavi se danas socijalnom politikom i nema mnogo da kaže. Iako znamo da mora reći “to je bio zločin”
Ivica Dačić, nekada visoko kotirani funkcioner Miloševićevog SPS-a, je uz podršku Tomislava Nikolića i Aleksandara Vučića, tadašnjih funkcionera Šešeljeve stranke, premijer Srbije.
Premijer je odćutao današnji dan. On se čak nije ni postideo i sakrio od javnosti danas. To za njega prosto nije bilo vredno spomena.

Nedelja 26.08.
Pre svega ulazim na tviter i pretražujem ovu mrežu tražeći vesti na temu “požar”. Pronalazim samo jednu fotografiju sa zaovinskog jezera na Tari gde helikopter za gašenje požara uzima vodu. Ne znam zašto očekujem da će neki stanovnik Tare postaviti vest o tome šta se trenutno dešava, kada znam da je mobilna mreža u raštrkana sela Zaovina koja gore stigla tek pre par godina.
Porodična kuća moje mame nalazi se u jednom od zabačenih zaseoka na Tari. To je mesto koje ima posebnu vrednost za sve članove moje porodice. Iz dvorišta vide se nepregledne šume, a kad je dobra vidljivost mogu se videti i vrhovi planina u Crnoj Gori. Letos je ujak koji živi tu pričao kako u bašti nisu ubrali nijedno zrno pasulja. Ubijeni sušom, stanovnici ovog velikog sela već su svesni da ih čeka godina u kojoj neće imati dovoljno hrane. Sada im je i vatra pred kućama.
Moji javljaju da nedovoljno precizirana vest na televiziji o požaru u Zaovinama praktično znači da se sve dešava mnogo daleko od naše kuće. To nije olakšanje ni za mene ni za njih. Slike su stravične, bez obzira da li se radi o Tari, centralnoj Srbiji ili hrvatskim ostrvima.

Ponedeljak 27.08.
Ja ne mogu da verujem u vest na sajtu B92. Penzionisani radnik MUP-a Dragan C., koji je radio na obezbeđenju garaže ispred platoa na kome je napadnut Bris Taton, tvrdi da je Taton sam skočio s stepenica.
Bris Taton
​​Francuski državljanin Bris Taton ubijen je u centru Beograda. Grupa navijača Partizana tukla je Tatona i bacila ga sa stepenica u četiri i po metra dubok ponor. Od posledica tog pada Taton je preminuo u bolnici. 15 huligana osuđeno je na ukupno 123 godine zatvora. Zbog ovog događaja Insajder je 2009. uradio serijal o huliganima među navijačima koje država nije kažnjavala iako su imali na desetine krivičnih dela. Od tada je urednici Insajdera Brankici Stanković dodeljeno obezbedjenje sa kojim živi skoro 3 godine.
Ne verujem i dok čitam dalje da je ministar policije i premijer Ivica Dačić zatražio hitnu istragu zbog izjave penzionisanog radnika MUP čije prezime, po svemu sudeći, nije za javnost. Nemoguće je ne setiti se da je posle promene vlasti 2004. Dragan Jočić najavio novu istragu o ubistvu Đinđića, opstruišući tako sudski postupak koji je bio u toku.
Ni 100 dana ovoj Vladi nije trebalo da nam na ovom primeru pokaže da se zločin može relativizovati, da pravosnažna presuda nije istina i da su ubijeni sami krivi što su izgubili život.
Razmišljam da huligani negde sada slave, spremni da terorišu građane ponovo. 

Utorak 28. 08
Slušamo od Jelka Kacina da je korupcija rak rana Srbije, što će usporiti prijem Srbije u EU. Premijer Ivica Dačić pita pred novinarima, pa jel on misli da mi ne znamo da je bilo spornih privatizacija. Reći će i da je alergičan na lekcije iz Evope.
Za utehu građanima stiže i vest da će nova vlast ukinuti pretplatu na javni servis. Populizam koji će nas odvesti ne daleko od Evrope nego mnogo daleko od civilizovanog sveta. Ili je možda bolje da Vlada Srbije konačno kaže mi finansiramo RTS, mi kontrolišemo RTS. Da svima sve bude jasno.
I da nam bude jasno da nećemo u Evropu.

Sreda 29.08.
U podne je sastanak u vezi sajta Insajdera. Sajt se dugo sprema, posto nam je bio cilj da sve ono sto smo uradili od 2004. bude na jednom mestu. To bi trebalo da bude mesto gde će se i aktuelne vesti obrađivati iz svih uglova, pa recimo sirova informacija o novom svedoku za ubistvo Brisa Tatona neće biti puštena bez objašnjenja šta to zapravo znači. Razgovaramo i o tome kako i na koji način možemo da omogućimo građanima da korupciju prijave potpuno anonimno bez ikakvog straha da će trag o tome moći neko da pronađe. Ima već mnogo ideja i čini se da bi za par nedelja kada sajt bude krenuo to biti dobro mesto i za one koji žele prave informacije o korupciji i za one koji korupciju hoće da prijave.

Četvrtak 30. 08.
Ceo tim Insajdera odlazi iz Beograda. Postoji mesto na oko 200 km od grada koje između sebe zovemo “baza”. Počeli smo da ga koristimo od trenutka kada je Brankica dobila policijsko obezbeđenje i kada je normalan rad postao skoro nemoguć. Van civilizacije u potpunom miru, mesto na kojem treba da prođemo kroz sva istraživanja koja smo radili u poslednjih nekoliko meseci.
Naplatna služba NIS-a, Beograd, ilustracija
​​Prvi dogovor o organizaciji vremena za narednih par dana je u restoranu u koji se često vraćamo. Nas šestoro koji smo tim Insajdera, koliko god bili različiti imamo jednu zajedničku crtu, a to je da pasionirano volimo hranu i to onu što podrazumeva “od svega po malo” i vruće pogače i ajvar i kajmak i pršut i jagnjeće pečenje. Druga “baza”, kaže Brankica.
“NIS je spektakl”, dodaje. Serijal o prodaji naftne industrije i posledicama sprema se već dva meseca i početno istraživanje je pri kraju. Dok prolazimo kroz niz neverovatnih informacija koje su Irena i Ivan uspeli da otkriju, skoro svako ko proveri poslednje vesti konstatuje da će taj serijal biti gotov u pravo vreme, jer svaka vest govori o tome da je i politički i ekonomski uticaj Rusije iz dana u dan sve veći. Danas mediji prenose da je osnovana Stranka Rusa Srbije, što izaziva opšti smeh.
Serijal o pljački u rudarskom basenu Bor otišao je još dalje. Đorđe već priprema taktiku za intervjue i dorađujemo način na koji treba prikazati neverovatno trošenje državnog novca i sve one koji su se na ovim poslovima obogatili.

Petak 31. 08.

Potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić najavljuje hapšenja u aferama Nacionalna štedionica i Galenika. Neverovatno je šta se dešava od promene vlasti u Srbiji. Svi oni koji su kršili zakon ne mogu dobiti jasniju dojavu da treba da beže iz zemlje. To mogu da saznaju preko svih medija i to još iz usta prvog čoveka izvšne vlasti. On bez zadrške obaveštava osumnjičene da su osumnjičeni bez straha da bi mogao zbog toga krivično da odgovara. Osim ako mu nije cilj da se svi razbeže i da se na taj način obračuna sa korupcijom što već mesecima najavljuje.
Razmišljam kako mi je žao što je ovo nedelja u kojoj nije bilo dobrih vesti.
Ustvari, osim jedne. Danas je serijal o pljački na Kosovu pod izgovorom patriotizma potpuno završen i emitovanje Insajdera posle 10 meseci pauze kreće krajem septembra.
02.09.2012.

PUT BiH KA EU JE POTPUNO BLOKIRAN

Put BiH ka EU je potpuno blokiran

 

Adnan Huskić

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Aktuelnu situaciju u BiH najbolje opisuje nekoliko podataka: ozbiljno zaostajanje  u procesu evropskih integracija, pad industrijske proizvodnje i izvoza, najlošiji životni standard u regiji -  svako šesto domaćinstvo živi u dubokom siromaštvu, 50 posto građana je na samoj granici bijede, dok više od 20.000 čeka na obrok u javnim kuhinjama.

To, međutim, nije alarmiralo političare da rješavaju životne probleme građana jer i dalje brinu o vlastitim „položajima“. O tome govori Adnan Huskić, politički analitičar i predavač na Sarajevskoj školi za nauku i tehnologiju.

RSE: Od  opštih izbora  2010. godine političari u BiH se bave sami sobom. Dugotrajno  formiranje vlasti, mukotrpna uspostava parlamentarne većine, raskid stare i formiranje nove (skupštinske  većine), smjene državnih i federalnih dužnosnika. Da li, sve to, gospodine Huskiću, ide u prilog ocjeni da vlast nije u službi građana?

Huskić: U svakom slučaju složio bih se sa  ocjenom da se bh. vlast bavi sama sobom, ali ja bih to proširio i rekao da se vlast bavi sama sobom već  20 godina, samo što smo mi tek sada počinjemo osjećati prave posljedice i svu „raskoš“  nesposobnosti ljudi koji se bave politikom. Razlog je što mi već par godina nemamo aktivnu međunarodnu zajednicu, koja je na te procese,u svakom slučaju uticala. Ono što imamo danas na djelu je situacija u kojoj BiH doslovno gori - imate požare širom BiH, a ljudi koji su upravo dogovorni za tu oblast su bili na odmorima, na raftinzima, itd.,  što je apsolutno neprihvatljivo. Niko ove političare, i mislim da je to ključni problem, ne poziva na odgovornost. Ja se samo nadam da će na izborima 7. oktobra barem neko od građana shvatiti da jedini način da se pokaže tim ljudima da nisu ispunili očekivanja jeste da se ne glasa za njih. Ja drugog izlaza iz ove situacije ne vidim.

RSE: Osim političke krize, BiH je suočena s, uslovno rečeno, propadanjem i na ekonomskom planu...

Huskić: I na polju ekonomske stagnacije i regresije BiH jednako se pokazuje da ljudi koji trenutno učestvuju u vlasti nisu apsolutno sposobni da donose odluke kako bi se zaustavilo ovo propadanje. I zato mislim da je ključni problem naše politike što su bh. političari isključivo orijentirani na četiri godine obnašanja vlasti. I to je suština problema.

RSE: Po svemu sudeći, mnogo je  lakše baviti se „samim sobom“ nego ustavnim promjenama - istekao je prvi rok iz Mape puta sa EU, za amandmane na Ustav u skladu sa presudom Sejdić - Finci. Da li se to moglo očekivati?

Huskić: BiH već od decembra 2009. godine ignoriše provođenje odluke Suda za ljudska prava u Strazburu. Uredno je zanemarana presuda već kada su raspisani  izbori 2010. I tada nije bilo nikakvog pokušaja da se ona provede. Može se reći da su Savjet Evrope i međunarodna javnost zažmirili na jedno oko i kao da su rekli: “OK, neka idu izbori sada tako ako ste započeli proces, ali neka bude riješeno do narednih izbora“. 31. avgust iz Mape puta je bio datum do kojeg su bh. vlasti trebale da predaju konkretan prijedlog, ali u svemu ovome se stvorila tolika konfuzija, jer svaka stranka sada priprema svoj prijedlog kako bi se „oprali“ pred očima javnosti u BiH i pred očima međunarodne zajednice stvarajući utisak da oni jesu nešto pripremili. Suština je da zahvaljujući ovakvima vlastima i njihovoj nespremnosti da se dođe do bilo kakvog rješenja, mi smo u situaciji da je cijeli Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju izvan snage, da BiH ne može krenuti ni milimetra dalje - jer nije ispoštovala član 2. Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koji se odnosi na Konvenciju o ljudskim pravima. BiH je u ovom momentu blokirana. Mi ne možemo koraka nijednog milimetra naprijed.

Predizborno stvaranje konfuzije

RSE: Ustavni sudovi BiH i Federacije donose odluke o sporovima, koji su posljedica stvaranja novih koalicija i nove skupštinske većine, odnosno političke krize. Da li je to dobra praksa, posebno ukoliko bi se odluke donosile u najkraćem mogućem roku?

Huskić: Pozdravljam način na koji se ušlo u rješavanje trenutačne krize - jer ovo je neka kontinuirana kriza koja traje već dugo vrijeme. Vi se sjećate vrlo dobro da je samo formiranje vlasti u Federaciji bilo upitno sa stanovišta Ustava u smislu toga da li se mogao formirati Dom naroda. Sjećate se i odluke CIK-a, sjećate se intervencije OHR-a i svega što se dešavalo, tačnije onoga što je proizvelo vlast koja se danas raspada. I sada se fromira nova parlamentarna većina i na federalnom i na državnom nivou. Onda imate u svemu tome upetljane ove zahtjeve za ostavke s jedne i s druge strane. Međutim, da se konkretno vratim vašem pitanju, mislim da je vrlo važno da se sudskim instancama prepusti da odlučuju o stvarima koje se sudskih instanci u BiH tiču. Ali ono što će se desit isto tako jeste nijedna od tih odluka ne garantuje da će se stvari brzo rješavati, a pred nama stoje ipak neki rokovi koji su vrlo ozbiljni. Mi imamo taj rok od 7. septembra prema kojem federalni Parlament mora verifikovati odluku o novom aranažmanu sa MMF-om. Vi znate da su te pare, maltene, već predviđene unutar budžetskih prihodnih sredstava, tako da postoji mogućnost da bi prolongiranje ove krize moglo dovesti u pitanje cijeli MMF aranžman, što nisam siguran da li ikome u BiH trenutno odgovara jer on prevenstveno služi punjenju budžeta, a budžeti u BiH uglavnom služe javnoj potrošnji, tako da mislim da bi jedino ako se neka stranka odluči baš konkretno da opstruira taj proces, moglo doći do problema u tom smislu. Mislim da ono što će biti direktna konsekvenca svega ovoga - jer će ova kriza definitivno ući u oficijelnu kampanju koja počinje 7. septembra - je to da ćete imati situaciju da se stvara konfuzija kod građana da se ne može ispostaviti faktura za ovo djelovanje ili nedjelovanje u ovom periodu od zadnjih opštih izbora. Iako su ovo lokalni izbori, ipak će se politika fokusirati na pitanja koja se u principu tiču neke visoke politike jer mislim da nijedna stranka u BiH trenutno ne može računati sa rastom podrške ili čak ponavljanjem rezultata i mislim da se zbog toga primarno ide na ovakvu vrstu konfuzije da bi se zbunili birači - ništa drugo.          

RSE: Bavljenje „ samim sobom“ u bh. politici će potrajati - najavljena je smjena ministra vanjskih poslova Zlatka Lagumdžije, kao i nove smjene u federalnom Parlamentu, što komplikuje stanje, posebno u Federaciji. Kakva je trenutno situacija?

Huskić: Ovo što je započeto u Federaciji efektivno je Federaciju učinilo nefukcionirajućom. Ne kažem da je pretjerano funkcionirajuća bila i prije toga, ali sada je riječ o jednom zaista ishitrenom potezu, o jednom nepromišljenom potezu oko rekonstrukcije vlasti u ovom momentu i na ovaj način. Nisam siguran da je postojao bilo kakav plan na koji način se ovo trebalo dovesti do kraja. Takođe, mislim da nije bilo razloga da se ulazi u rekonstrukciju na ovaj način, isto kao što ne vidim nikakvog razloga da se zahtijeva sada smjena Zlatka Lagumdžije zbog jedne irelevantne, u političkom smislu, odluke u Generalnoj skupštini UN oko Sirije. Sve ovo je samo i isključivo stvaranje konfuzije -  jer ovaj će proces potrajati i poslije izbora. Pitanje je kada ćemo mi zaista, kao građani, moći imati vlast od koje možemo očekivati da se na  pravovremen način, na efektan način bavi suštinskim problemima sa kojima se mi suočavamo ako građani. I ja znam da se to neće desiti u neko dogledno vrijeme. I to je ustvari suština problema. Mi nemamo  odgovornu vlast i nemamo čak mogućnost da raščlanimo ko je kriv a ko nije za ovo što se dešava.
02.09.2012.

U BiH NEMA SPASA BEZ REFORMI

Nema spasa bez reformi

1.09.2012.

 

Karta BiH

................................

Bosanskohercegovačke vlasti dovele su nas u situaciju da nam je aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) jedini način da najesen ne nastane potpuni finansijski krah. Ovaj aranžman najmanje je loše rješenje koje može barem privremeno spriječiti državni bankrot.

Jasno je da će, ako ne bude novca MMF-a, biti katastrofalnih posljedica u BiH: smanjenja plaća i penzija te novog talasa otpuštanja radnika. Osim toga, vlasti bi u tom slučaju morale povećati poreze da bi nadoknadile minuse u budžetima, što bi dovelo do još većeg divljanja
cijena koje će ionako rasti ove jeseni.

Priča o izdavanju obveznica kao alternativi kreditu MMF-a pala je u vodu ove sedmice. Federacija je prodala petogodišnje obveznice po kamati od 6,10 posto. Ovo je previsoka cijena i pokazuje da ovaj sistem prikupljanja novca dugoročno nije održiv. Naprimjer, kamata kod kredita MMF-a za prošli aranžman bila nam je 1,7 posto.

Federacija ima još samo jednu sedmicu da usvoji rebalans budžeta, što je osnovni uvjet MMF-a za odobravanje kredita. No, ovaj kredit znači i novih 800 miliona maraka vanjskog duga, što našu zemlju vodi u dužničko ropstvo. Krediti MMF-a služe samo kao pomoć državi da prebrodi teške trenutke, a čini se da se BiH počinje privikavati na njih kao na stalni izvor finansiranja.

To, naravno, ne može dugo trajati, a ovo je posljednja šansa da se pokaže više ozbiljnosti u provođenju strukturnih reformi, da se izvrši obračun s korupcijom, da se reformira poslovni ambijent, itd. Kada se to uradi, onda nam novac MMFa neće biti potreban.

 

02.09.2012.

JURIŠ NA MEDIJE: VLADA ENTITETA RS-e PONOVO DIJELI NOVAC: POKUŠAT ĆE "POTKUPITI" I TELEVIZIJU BN

Juriš na medije
Vlada RS ponovo dijeli novac: Pokušat će "potkupiti" i Televiziju BN
1.08.2012.
Vlada RS ponovo dijeli novac: Pokušat će "potkupiti" i Televiziju BN
RTV BN: Do sada nije bila poluga vlasti
FOTO: Arhiva

............................................................

Iako je u budžetu za ovu godinu planirala potrošiti 1,4 miliona KM za sufinansiranje medija, Vlada RS će u tu svrhu i ove izborne godine donirati najmanje dva miliona. Zna se koji su mediji favorizirani, ali su za ovaj novac ponovo uskraćene lokalne radiostanice.

Dobro upućeni tvrde da će i ovog puta budžetski novac biti poklonjen podobnim medijima, uglavnom privatnim. Zanimljivo je da će dio kolača otići i bijeljinskoj RTV BN, koja uporno ne želi biti poluga aktuelne entitetske vlasti, pa se na ovaj način želi pridobiti.

Prema podacima Centra za istraživačko novinarstvo (CIN), Vlada RS je u periodu od 2002. do 2008. izdvojila 15 miliona KM za entitetsku novinsku agenciju Srna i za RTRS. Tokom protekle tri godine isto toliko novca dato je uglavnom privatnim medijima, dok za ovu godinu još nema preciznih podataka o tome kojim medijima idu budžetske pare.

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
89240793

Powered by Blogger.ba