Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

01.09.2012.

SARAJEVSKO-ROMANIJSKI KORPUS VRS-a NEKAŽNjENE UBICE SARAJLIJA

 Osuđeni jedino generali Stanislav Galić i Dragomir Milošević

Sarajevsko-romanijski korpus VRS-a, nekažnjene ubice Sarajlija
1.09.2012.
Sarajevsko-romanijski korpus VRS-a, nekažnjene ubice Sarajlija
Galić i Milošević jedini kažnjeni, a Šipčić i Sladoje još na slobodi
FOTO: Arhiva

...............................................

Ovih dana se navršilo 17 godina od posljednjeg većeg masakra nad civilima Sarajeva tokom najbrutalnije opsade u novijoj historiji, poznatog kao "Markale 2". Nakon što je 5. februara 1994. na sarajevskim Markalama granata usmrtila 68 i ranila 144 Sarajlije, 28. avgusta 1995. u 11 sati desio se i drugi masakr na istom mjestu. Pet granata ispaljenih sa srpskih položaja, usmrtilo je 43 ljudi, dok ih je 75 ranjeno.

Akcija NATO-a

Ovaj masakr bio je uzrok da avioni NATO-a 30. avgusta počnu bombardirati srpske položaje u okolici Sarajeva u operaciji kodnog naziva "Razborita prisila". Cilj ovih borbenih akcija aviona NATO-a i Snaga za brzu intervenciju bio je da se vojno i političko rukovodstvo Republike Srpske prisili da deblokira Sarajevo i povuče teško naoružanje iz "zone isključenja" oko grada. S obzirom na strategiju namjernog ubijanja artiljerijskim, snajperskim i pješadijskim djelovanjem po građanima Sarajeva i na broj nevino ubijenih građana svih nacionalnosti tokom cijelog perioda opsade grada, ispred naziva Sarajevsko-romanijski korpus Vojske Republike Srpske (VRS) obavezno bi trebalo stavljati prefiks "zločinački".

S druge strane, kada se uzme u obzir da je Sarajevo, danas grad najvećih nekažnjenih zločina na području BiH, onda se uz naziv ove zločinačke formacije može dopisati i da je to korpus nekažnjenih ubica. Od svog osnivanja, tačnije od transformacije bivšeg 4. korpusa Vojske Jugoslavije u Sarajevsko-romanijski korpus VRS-a u maju 1992., pa sve do okončanja agresije na BiH krajem 1995., srpski vojnici sijali su smrt po ulicama i naseljima bh. glavnog grada.

Za zločine nad građanima opsjednutog Sarajeva do sada su osuđeni jedino generali Stanislav Galić i Dragomir Milošević. General Galić komandovao je zločinačkim korpusom od 22. septembra 1992. do 10. avgusta 1994. Žalbeno vijeće Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) osudilo ga je 30. novembra 2006. na doživotni zatvor zbog "terora nad civilnim stanovništvom", a 15. januara 2009. prebačen je u Njemačku na izdržavanje kazne. Bilo je to prvi put da je Međunarodni sud za ratne zločine u Hagu konačnom presudom izrekao najtežu kaznu predviđenu Statutom.

- Nisam kriv, časni sudijo - izgovorio je 7. decembra 2004. na svom prvom pojavljivanju pred Haškim sudom general Dragomir Milošević, bivši načelnik, a od avgusta 1994. i komandant Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS-a.

No, da je ovaj zločinac, inače rođen u srbijanskom mjestu Murgaš kod Uba, itekako kriv za hiljade nevino ubijenih Sarajlija, utvrdio je ovaj sud kada ga je drugostepenom presudom 12. novembra 2009. osudio na 29 godina zatvora.

Zločinac Milošević izdržava kaznu u Estoniji. Prvostepena kazna Miloševiću smanjena je sa 33 na 29 godina zatvora, jer se u vrijeme izvršenja masakra "Markale 2" nalazio na bolničkom liječenju na Vojnomedicinskoj akademiji (VMA) u Beogradu.

Živi u Ljubljani

Haški tribunal utvrdio je da je Miloševića u to doba mijenjao Čedomir Sladoje, načelnik štaba Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS-a, koji zbog neobjašnjivih razloga još nije optužen za drugi masakr na Markalama.

Sarajlije su ubijane i prije nego što su zločinci Galić i Milošević komandovali Sarajevsko-romanijskim korpusom VRS-a. Tužilaštvo Tribunala u Hagu načinilo je veliki propust zbog toga što nije podiglo optužnicu protiv generala Vojislava Đurđevca, koji je komandovao zločinima na početku opsade Sarajeva, a posebno zato što to nije uradilo protiv generala Tomislava Šipčića, prvog komandanta Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS-a, koji je ubijanjem Sarajeva komandovao od 22. maja do 22. septembra 1992.

Đurđevac je umro 2004. u Beogradu, a general Šipčić danas kao penzioner slobodno živi u Ljubljani iako se veliki broj ubistava sarajevskih civila desio upravo u vrijeme dok je on s brda oko Sarajeva komandovao korpusom ubica.

Tokom 1995. pripadnici Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS-a ubijali su sarajevske civile i modificiranim avionapravama. Momčilo Krajišnik naručivao je ove smrtonosne naprave preko Milorada Motike, direktora jedne vojne fabrike u Srbiji. To se jasno može čuti i na presretnutim telefonskim razgovorima između Krajišnika i Motike.

Faksimil izvještaja komandanta Ilidžanske brigade da posjeduje lanser za aviobombe

Lansirali aviobombe

Komandant Prve ilidžanske brigade VRS-a, pukovnik Vladimir Radojčić 12. juna 1995. obavijestio je komandu Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS-a da posjeduju lanser za aviobombe od 100 i 250 kilograma.

Deset dana poslije s tog lansera iz Nedžarića je ispaljena aviobomba i 22. juna 1995. pala je među civile dok su u sarajevskom naselju Alipašino Polje čekali dolazak cisterne s vodom. Ubila je dvogodišnju Almedinu Burek Barbi i 17-godišnjeg Dženana Raonića. Smrtonosne aviobombe ispaljivane su i na Hrasnicu, Sokolović-Koloniju, zgradu Radio-televizije BiH, Kobilju Glavu, Hotonj...

Na grad u kojem je za vrijeme opsade među 320.000 sarajevskih logoraša boravilo i 80.000 djece, pripadnici Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS-a bacili su 50.000 tona eksploziva. Ubijeno je skoro 12.000 ljudi, a od povreda koje su im nanijeli pripadnici ovog zločinačkog korpusa, skoro 70.000 građana Sarajeva prošlo je kroz sarajevske bolnice.

Haški tribunal prepoznao je odgovornost Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS-a u provođenju terora nad stanovništvom Sarajeva u opsadi. No, nakon što je okončan proces protiv generala Galića i Miloševića, brojne predmete u vezi sa zločinima nad građanima Sarajeva Haški tribunal prebacio je na Tužilaštvo BiH. Nažalost, pred Sudom BiH još nije podignuta nijedna optužnica za teror nad opsjednutim Sarajevom.

Cvetković, Manojlović, Gračanin...

Oficiri koji su komandovali brigadama i bataljonima, artiljerijskim baterijama i artiljerijskim divizionima te pripadnici snajperskih vodova, također, ne bi smjeli izbjeći sudsku odgovornost za ratne zločine koje su počinili, gađajući civilne ciljeve i nedužno sarajevsko stanovništvo.

To se, prije svih, odnosi na Radoslava Cvetkovića, Tadiju Manojlovića i Zdravka Gračanina, komandante artiljerije u Sarajevsko-romanijskom korpusu VRS-a, na Miroslava Krajišnika, komandanta Koševske brigade VRS-a, koji je uhapšen 24. januara 2012. na Sokocu, ali samo pod optužbom za učešće u ratnom zločinu nad civilima naselja Nahorevo, na Peru Despotovića i Vladimira Radojčića, komandante Ilidžanske brigade, Veljka Stojanovića, komandanta Prve sarajevske mehanizovane brigade, te na Dragana Josipovića, komandanta Operativno-taktičke grupe Vogošća, Miladina Trifunovića, Miloša Delića i Roberta Jovanovskog, komandante Vogošćanske brigade, Radivoja Grkovića, komandanta zloglasnog Nedžarićkog bataljona, Mihajla Vujašina i Miroslava Bandžura, komandante Rajlovačke brigade...

Nijedan snajperista nije procesuiran

- Za vrijeme opsade Sarajeva posebno surov način ubijanja od pripadnika Vojske RS bio je tzv. lov na ljude i djecu snajperom. Srpski snajperisti, izrazito vješti i dobro obučeni, gađali su djecu svih uzrasta i ljude koji su se borili da prežive teške ratne uvjete, i to posebno tokom lijepog vremena. Često se dešavalo da žrtva po nekoliko dana leži ubijena, jer snajperista čeka onoga ko će doći da je izvuče. U Sarajevu je 278 snajperista ubijalo građane, a za zločine su se obučavali na Jahorini i na poligonu iznad Crvenih stijena na Romaniji. Nijedan snajperista još nije procesuiran za zločine nad građanima Sarajeva - kaže mr. Zilha Mastalić-Košuta, stručna saradnica Instituta za istraživanje zločina i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu.

Inače, američki vojni ekspert Ričard Filips (Richard Philips) sačinio je za potrebe Haškog tribunala analizu komandnog sastava jedinica Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS-a, utvrdivši da je snajperskim jedinicama u sastavu korpusa ubica komandovao Željko Kozomora.

 

01.09.2012.

U TUZLI OTVORENO TREĆE SLANO JEZERO

Tuzla postaje turistički privlačna 
Otvoreno treće slano jezero u Panonici
Panonsko jezero posjetilo 400.000 građana iz BiH
1.09.2012.
Otvoreno treće slano jezero u Panonici

 FOTO: Ahmed Bajrić - Blicko

Danas je u Tuzli otvoreno treće slano jezero u okviru projekta Panonica.
Načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović je iznio podatak da je ove godine slana jezera, jedina takve vrste u Evropi, posjetilo oko 400.000 građana iz raznih djelova BiH i inostranstva.
U vrijeme proslave na Panonici najmlađima je organiziran "Happy Day".
Pogledajte galeriju...

...............................................

Danas je u Tuzli otvoreno treće slano jezero u okviru projekta Panonica.

Načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović je iznio podatak da je ove godine slana jezera, jedina takve vrste u Evropi, posjetilo oko 400.000 građana iz raznih djelova BiH i inostranstva.

U vrijeme proslave na Panonici najmlađima je organiziran "Happy Day".

Pogledajte galeriju...

 

01.09.2012.

"POMIRENjE BEZ ISTINE JE NOVI ZLOČIN"

 „Pomirenje bez istine je novi zločin“

1.09.2012.

///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Centar savremenih inicijativa iz austrijskog Linca, pokret nekolicine boraca za mir i pravdu, za svega nekoliko godina izrastao je u jedno od najcjenjenijih i najuticajnih austrijsko-bosanskih udruženja u Austriji.    

„Centar savremenih inicijativa nastao je iz potrebe za razgovorom i iz potrebe za dijalogom. Mi smo prvenstveno željeli uraditi nešto za BiH i bolje se predstaviti ljudima sa kojima ovdje u Austriji živimo i radimo, ali se vremenom ta tema prerade prošlosti jednostavno iskristalizirala kao jedna od naših najvažnijih tema“, priča Damir Saračević, predsjednik Centra savremenih inicijativa iz austrijskog Linca, glavnog grada austrijske pokrajine Gornja Austrija, koje je osnovano početkom 2004.

Damir Saračević

Damir Saračević

Bosanskohercegovačka društvena zajednica, kako u samoj BiH, tako i u dijaspori, prilično je ukočena, zgrčena, traumatizirana i jednom rječju bolesna, objašnjava Saračević. Tako se CSI prihvatio po njemu najvažnijeg zadatka u procesu ozdravljenja takvog društva, a to je suočavanje sa prošlošću i suočavanje sa istinom. „Socijalni psiholozi koji se bave tom temom kažu da i društvo i svaki pojedinac, da bi došli do ozdravljenja, moraju ponovo proći kroz traumu. Odnosno, moraju se suočiti sa svim onim što se dogodilo da bi došli do ozdravljenja, i to je ono čim se mi danas bavimo“, objašnjava Saračević.

Podrška bivšeg gradonačelnika

Saračević, inače profesor književnosti i student sociologije, objašnjava kako je Linc bio dobro podneblje za osnivanje ovakvog uduženja, jer su Bosanci i Hercegovci u ovom industrijskom gradu još od ranije bili na dobrom glasu kao vrijedni i čestiti građani i radnici. Tako su ratna stradanja u BiH s početka 90-tih godina, pogodila i mnoge ugledne ličnosti ovoga grada, koje su onda nakon rata, podržale aktivnosti novoosnovanog CSI-a.

Bošnjaci u Lincu su dobro organizovani. Uskoro očekuju i otvaranje prve džamije IZ BiH u ovom gradu.

Bošnjaci u Lincu su dobro organizovani. Uskoro očekuju i otvaranje prve džamije IZ BiH u ovom gradu.

„Imali smo sreću da smo npr. upoznali profesora Huga Šanovskog, bivšeg gradonačelnika. On je naprimjer još `94. objavio knjigu posvećenu opsadi Sarajeva, koja je prevedena na italijanski i bosanski jezik. On se već tada borio da se sazna istina o onome šta se dešava u BiH: da to nije etnički već ideološki sukob, u okviru kojeg se nad jednim narodom događa genocid. Taj čovjek je išao sa nama na sve sastanke na kojima smo se mi predstavljali gradskim i državnim institucijama i govorio je da se o onom što se u BiH dešava ne smije ćutati i da je projekat poput našeg prijeko potreban. On je takođe zajedno sa nama potpisivao naše prve projekte, a zapravo nas nije dobro ni poznavao. Ukazao nam je jednu veliku dozu povjerenja, ali mi smo to opravdali i on je danas naš počasni predsjednik“, priča Saračević.

Ne treba bježati od istine

Grad Linc je pokazao razumijevanje za programe organizacije CSI

Grad Linc je pokazao razumijevanje za programe organizacije CSI

Podrška prosefora Šanovskog otvorila je vrata mnogih gradskih i državnih institucija, no CSI je povjerenje opravdao i stručnim pristupom temama kojima se udruženje danas bavi. A to su, generalno gledano, širenje istine o onome šta se u BiH desilo u periodu od `92-`95, te jačanje svijesti o opasnostima koje sa sobom nosi nesuočavanje sa prošlošću, i to kako kod austrijske tako i kod i bosanskohercegovačke javnosti. S tim u vezi, Saračević tvrdi kako je zbog prividnog mira, pogubno bježati od istine.

„Sve nas koji volimo BiH i koji se zalažemo za kulturu suživota boli ta nepravda koja nam se dogodila u toku i nakon rata. Mi znamo da je dobrim dijelom srušeno građansko društvo, te da je ta agresija na BiH, koja je u nekoliko Haških presuda već dokazana, bila strateški i sistematski pripremljena i izvršena. Znači, mi smo svi na jedan način ostećeni i nosimo traume, a ono najgore što se može dogoditi, a imamo osjećaj da se to nama dešava, jeste zapravo da ti se ne prizna ono što ti se dogodilo. Da ti se to poriče, odnosno, da ti se uskraćuje pravo na istinu. Pogubno je da zaboravljamo, da se ne suočavamo sa onim što nam se dogodilo, jer nas takav pristup neće dovesti do dugoročnog i pravednog mira“, tvrdi Saračević.

Saradnja sa stručnjacima iz Hrvatske i Srbije

Tako je CSI u zadnjih nekoliko godina rada organizovao veliki broj projekata koji su se bavili prošlošću i zločinima počinjenim na teritoriji BiH; bilo javnih rasprava i naučnih skupova, bilo predavanja koje su držali naučnici koji izučavaju teme genocida i prerade ratne prošlosti. Jedna od učesnica ovih projekata, profesorica Petra Aigner, uvrstila je čak temu genocida u Srebrenici u predmet koji predaje na katedri za sociologiju na Univerzitetu u Lincu. CSI takođe sarađuje i sa naučnicima, piscima i novinarima iz Srbije i Hrvatske.

CSI je sarađivao i sa  Janjom Beč-Neumann

CSI je sarađivao i sa  Janjom Beč-Neumann

Tako je nedavno na univezitetima u Lincu i Beču predavanje održala i profesor dr. Janja Beč-Neumann, koja je dala osvrt na sadržaj svog postdiplomskog kursa „Ratni zločini, genocid i sećanja; korijeni zla: želim da razumijem“.

Sve ovo, kaže Saračević, utiče i na svijest onih koji u Austriji i Evropi uopšte, donose odluke koje se tiču budućnosti Bosne i Hercegovine. „Mi moramo biti svjesni toga da na bolju budućnost BiH možemo značajnije uticati onda kada se sazna potpuna istina o onome što se u BiH desilo u periodu od 1992. do 1995.“, kaže Saračević.

Šta je pomirenje?

U Evropi je, dodaje Saračević, često riječ o pomirenju bez stvarnog suočenja, koje treba da se desi na prostorima bivše zajedničke države, mada je takav površan pristup po njemu pogrešan. Nametanje pomirenja bez temeljite obrade uzroka i posljedica rata, značilo bi zapravo novi zločin, tvrdi Damir Saračević. „Sama ta riječ `pomirenje` je, onako kako je mi doživljavamo, nametnuta od strane određenih predstavnika Međunarodne zajednice, koji zapravo ne razumiju multietničku i multikulturnu suštinu Bosne i Hercegovine. Uostalom, ko sa kim treba da se pomiri? Trebamo li da se pomirimo za zločinom i zločincima - bez obzira o kome se radilo i kako se oni zovu? Trebamo li da se pomirimo sa stanjem kakvo jeste - a mi znamo da je naše stanje veoma teško. Znači li to da treba da se pomirimo sa ideologijama koje su proizvele najveće stradanje ljudi u Evropi nakon Drugog svjetskog rata? Kada nam se nameće pomirenje bez suočavanja i bez obrade svih uzroka i posljedica onoga što nam se dogodilo, onda nam se čini nova nepravda“, kaže Saračević.

Njega, međutim, ne čudi što Međunarodna zajednica na takav način pristupa problemu: „Jer kada bi se sve detaljno preradilo i javno analiziralo, onda bi se otkrila i u najmanju ruku sramotna uloga pojedinih funkcionere te zajednice“. No međunarodna zajednica i danas pravi greške, dodaje Saračević; „oni od nas očekuju da dajemo koševe, a dali su nam loptu koja je veća od koša. Mi ne možemo praviti velike korake i ući u procese ozbiljnih evropskih intergarcija, sve dok ljudi i snage koje su protiv te države i koji opstruiraju njen napredak imaju prostor i slobodu destruktivnog djelovanja. Mora se osim toga konačno reči da problem nisu pojedini narodi, već određene ultranacionalističke ideologije i pojedinci koji te ideje sprovode u praksi. U BiH se nije desio etnički, već ideološki sukob. A bilo je, naravno, elemanata zloupotrebljavanja i etničke komponente i religije. Međutim, svoditi sve na tu dimenziju je zapravo udaljavanje od istine i od suočavanja sa suštinom problema“, tvrdi Damir Saračević.

Autor: Emir Numanović, Beč

Odgovorni urednik: Azer Slanjankić

 

01.09.2012.

POŽARI U BOSNI I HERCEGOVINI

Požari progutali kuće u Višegradu, vatra prijeti da opkoli selo Zijemlje kod Mostara

image

MOSTAR - U okolini Viegrada danas je u požaru izgorjelo pet kuća i više od 20 pomoćnih objekata, a u selu Zijemlja u Istočnom Mostaru zatražili su hitnu pomoć u gašenju vatre koja prijeti da potpuno okruži to naselje. Vatra se u višegradskom zaseoku Prisoje, u Mjesnoj zajednici Vardište, nakon što je izbila oko 13 sati, velikom brzinom proširila i „prigutala“ kuće za kratko vrijeme.

Na gašenju požara, koji se širi prema granici sa Srbijom, odnosno prema graničnom pijrelazu Vardište i selu Panjak, učestvuju vatrogasci, mještani te pripadnici granične policije i radnici tamošnjeg šumskog gazdinstva.

Istovremeno je danas iz naselja Zijemlja u općini Istočni Mostar upućen apel za hitnu pomoć u gašenju požara koji je došao na 200 metara od kuća i uskoro bi mogao da opkoli selo.

Gori borova šuma, a neophodna je veća od trenutne pomoći u gašenju vatre čiji plamen dostiže i 20 metara visine, istakao je predsjednik Skupštine opštine Istočni Mostar Božo Sjeran u izjavi za medije u RS-u, ističući da bi požari mogli da ugroze ljude i objekte.

Vatra se prema Istočnom Mostaru proširila s područja Ruišta, sjeverno od Mostara gdje požari gore više od sedam dana.

(Vijesti.ba/fena)

Turska pomaže BiH u gašenju požara

image

SARAJEVO - Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine vrši pripreme za dolazak protivpožarnog helikoptera Ka-32, kao pomoć Vlade Republike Turske u gašenju požara u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz ovog ministarstva.

Ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović je o pomoći Turske u gašenju požara u Bosni i Hercegovini razgovarao s ambasadorom Turske u BiH Ahmetom Yildizom.

Konstatirano je da je situacija na terenu izuzetno teška te da je pomoć Turske dobrodošla zbog obima požara širom BiH i nepristupačnosti opožarenog terena.

Helikopter iz Turske ima pet članova posade. Njegova korisna nosivost je 2,5 tona vode i bio bi više dana stacioniran u Bosni i Hercegovini.

Dolazak helikoptera iz Turske se očekuje danas ili sutra. Po dolasku u Bosnu i Hercegovinu helikopter će prema prioritetima djelovanja biti raspoređen na najugroženija požarišta, saopšteno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

(Vijesti.ba/Fena)

Konjic: Požar i dalje aktivan te se širi prema planini Tisovici

imagePožar

........................................................

Iz OC CZ Konjic izvještavaju da je požar na lokaltetu Boračko jezero - Boračka draga - Kiser i dalje aktivan te da se širi plema planini Tisovici, navodi se u redovnom izvještaju Federalnog operativnog centra civilne zaštite o stanju na teritoriji Federacije BiH.

U toku dana vatrogasci su djelovali i u zaseoku Duboko ispod planine  Čelina. U toku noći jedna posada vatrogasaca sa vozilom iz Zenice  pristigla je u Konjic i stavila se na raspolaganje zapovjedniku VJ Grad  Mostar.

Prema usmenom izvještaju dispečera PVP Grada Mostara  vatrogasci su djelovali u 12 navrata i to: Busak, Rabina, Zijemlje,  Jasenica, Kosor, Međine, Glogošnica, Gornja Grabovica, Ortiješ, B.  Brijeg, Lišani i tehnička intervencija u ul. Blajburških žrtava.

I  dalje su aktivni požari na lokalitetu Prijevorac - Pločno - Zijemlje te  Rabina gdje su tokom jučerašnjeg dana gasili vatrogasci iz Mostara i  Nevesinja.

U Općini Čapljina trenutna situacija je vrlo teška i  zabrinjavajuća, gori u Dretelju i prijeti da ugrozi oko 50-ak kuća.  Požar se širi prema Zvirojevićima i Međugorju.

Noćas oko 00:45  sati izbio je novi požar u Zvirojevićima, bilo je ugroženo oko 40-tak  kuća. Požar je ugašen oko 04 sata. Požarna linija u općini Čapljina duga  je oko desetak kilometara. Svo raspoloživo ljudstvo PVJ uz pomoć  mještana, po jedna posada VJ sa vozilima iz Neuma i Čitluka su na  terenu. Očekuju se pomoć helikoptera OS BiH.

Na području opštine  Jablanica aktivni su požari na području sela Glogošnica, brdo iznad sela  Glogošnica i Šanica, plato Prenja i na platou planine Bokševice. Tokom  jučerašnjeg dana i protekle noći svo raspoloživo ljustvo iz VJ, Mještana  Glogošnice, Šanice i svih podprenjskih sela, građana Jablanice,  nevladinih organizacija i radnika šumarije, bili su na terenu gdje su  uspjeli zaustaviti požar da ne zahvati stambene i pomoćne objekte u  selima Glogošnica i Šanica.

U toku dana iz Kantonalne uprave CZ i  Vatrogastva upućena je materijalna pomoć u naprtnjačama (40 kom.),  akumulatorskim baterijama i jednom vodenom pumpom. U večernjim satima  obezbjeđena je po jedna cisterna sa vodom iz Mostara i Konjica. I dalje  se očekuje pomoć u gašenju helikopterom OS BiH.

Na području  Tuzlanskog kantona, Općina Živinice, IVJ Đurđevik je lokalizovala i  ugasila požar na šumi na lokalitetu Đuvelika, naselje Višća.

VJ  Lukavac je u protekla 24 sata imala dvije intervencije na gašenju požara  i to: požar na šumi i niskom rastinju u naselju Bokavići (i dalje  aktivan), te požar na šumi i niskom rastinju u naselju Turija  (lokalizovan i ugašen).

U protekla 24 sata VJ Kalesija je imala  dvije intervencije na gašenju požara na šumi i niskom rastinju u naselju  Gornje Hrasno i požara na niskom rastinju u naselju Zelina.

VJ  Gradačac je u protekla 24 sata imala intervenciju na gašenju požara na  niskom rastinju u naselju Novalići i on je lokalizovan i ugašen.

VJ  Banovići je u protekla 24 sata imala dvije intervencije na gašenju  požara na niskom rastinju i šumi u naselju Mušići i požara na niskom  rastinju i šikari na separaciji RMU "Banovići“ na Oskovi.

U  protekla 24 sata PVB Tuzla je imala šest intervencija na gašenju požara  na šumi i niskom rastinju na lokalitetima Bokavići, Bukinje, Jasici,  (Lipnica), Ban Brdo, Trnovac i Zlokovac. Svi požari su lokalizovani i  ugašeni.

VJ Srebrenik je u protekla 24 sata imala jednu  intervenciju na gašenja požara na šumi u naselju Dedići. Požar je  lokalizovan i ugašen.

Na području Posavskog kantona, Općina  Orašje, izbio je manji požar oko 20:30 sati na lokaciji "Basucka“  (gorela je trava i nisko raslinje) koji je ubrzo stavljen pod nadzor i  ugašen oko 21:20 sati te na području kantona trenutno nema aktivnih  požara.

U Unsko-sanskom kantonu, Općina Bihać, TVJ-a imala je  dvije intervencije: od 12:31 do 15:05 sati u mjestu Gorjevac gorjelo je  nisko rastinje, požar su gasila dva vatrogasca sa jednim vozilom. Od  12:31 do 14:30 sati u mjestu Mušići-Izačić gorjela je trava i nisko  rastinje na površini od oko pet ha. Požar su gasila tri vatrogasca sa  jednim vozilom.

U Općini Sanski Most TVJ-a imala je dvije  intervencije: od 16:35 do 17:30 sati u mjestu Humci gorjela je trava i  nisko rastinje, požar su gasila dva vatrogasca sa jednim vozilom.Od  18:15 do 20:15 sati u mjestu Husimovci gorjela je trava i nisko  rastinje, a požar su gasila dva vatrogasca sa jednim vozilom.

U  Općini Velika Kladuša TVJ-a imala je jednu intervenciju u mjestu  Todorovska Slapnica od 11:55 do 16:00 sati. Gorjela je livada i  mješovita šuma. Požar je gasilo osam vatrogasaca sa dva vozila.

U  Zeničko-dobojskom kantonu, općina Zenica, registrovani su požari niskog  rastinja i suhe trave (manji požari) naselje Lukovo polje, pored puta  M17 kod naselja Radakovo, u ul. Sarajevska, požar na kapeli pravoslavnoj  u naselju Gradišće, pričinjena je materijalna šteta, uzrok nepoznat i  poslato je jedno navalno vozilo u ispomoć u Konjic, po zahtjevu  Federalne uprave civilne zaštite i po apelu općina Konjic i Jablanica.

Na  području općine Maglaj evidentirana su četiri šumska požara na području  Brusnica. Požar je lokalizovan i stavljen pod kontrolu, a trenutno se  dežura od ŠPD-a. U rejonu Smrdinje požar je i dalje aktivan, odbranjene  su dvije kuće, pčelinjak i voćnjaci, a ostavljeno je dežurstvo mještana i  radnika ŠPD-a. U rejonu Poljice gorjelo je oko 500 m2 živice i niskog  rastinja i jedna šupa uz devastiranu napuštenu kuću, gdje je izgorjelo  par greda od krovne konstrukcije. Požar je ugašen.

U ulici  Bosanska u neposrednoj blizini Jelovačke petlje na ulazu u grad gorjelo  je oko 200 m2 živice uz objekat Bosna turist. Objekat nije zahvaćen, a  požar je ugašen.

U općini Visoko evidentiran je manji požar niskog rastinja i suhe trave na lokaciji mjesto Kopači. Požar je ugašen.

U  općini Zavidovići evidentiran je požar niskog rastinja i suhe trave  unutar katoličkog groblja. Pričinjena je materijalna šteta na nadgrobnim  spomenicima, a požar ugašen. Manji požar niskog rastinja i suhe trave u  mjestu Dolina je ugašen.

Požar je aktivan u rejonu Lozne, koji  se prije šest dana sa područja općine Banovići proširio na područje  općine Zavidovići. Požar je okružen i pod kontrolom, površine opožareno  oko 50 hektra borove šume i niskog rastinja, miniranog područja.  Požarište je oko 90 posto smireno i nema problema, očekuje se njegovo  sagorijevanje, izvijestio je glavni šumar ŠPD-a za to područje Nijaz  Hunkić, stoji u izvještaju.

U općini Kakanj požari niskog  rastinja i suhe trave na lokocijama Alagići, Haljinići, Turbići, Tičići i  Lučani su ugašeni. Šumski požar na lokaciji Slapna Gora je ugašen. U  mjestu Varda požar kontejnera i okolnog smeća koji se proširio na ogradu  repetitora, uspješno je ugašen, a spriječena je šteta na repetitoru.

Na  području sela Hrasnica gorilo je sijeno, a uzrok je namjerna paljevina.  I dalje je aktivan šumski požar kod mjesta Dolovi, i pod kontrolom je  radnika ŠPD-a.

U Općini Žepče došlo je požara na kući u mjestu  Želeća. Uzrok je nepoznat, a izgorjela je jedna soba s namještajem. Nije  bilo povrijeđenih.

U Srednjobosanskom kanton, Općina GornjiVakuf – Uskoplje, ponovno je aktiviran požar u reonu Babe i gase ga mještani.

U  Zapadnohercegovačkom kantonu, Općina Široki Brijeg, u mjestu Dobrkovići  izbio je požar oko 11 sati, a gorjela je trava i nisko raslinje, a  lokaliziran je u 12 sati. U mjestu Knešpolje bilježimo požar u od 12:45  do 14:30 sati, gdje je gorjela šuma i nisko raslinje na površini od oko  jednog ha. Ovaj požar se ponovno aktivirao oko 15:30 sati, ali je na  intervenciju DVD-a Široki Brijeg lokaliziran u 16:30 sati.

Jutros  u 04:00 sati bila je dojava za požar otvorenog prostora u Mokrom.  Intervenirali su pripadnici vatrogasne postrojbe iz Širokog Brijega i  ugasili požar u 06 sati. Opožareno je do jednog ha trave i niskog  raslinja.

U Općini Posušje jučer oko 10 sati izbio je novi požar u  mjestu Konjovac koji je intervencijom DVD-a stavljen pod kontrolu oko  11:30 sati. Jučer oko 13 sati izbio je novi požar kod mjesta Tribistovo,  a gorjela je trava i nisko raslinje. Intervencijom DVD-a Posušje isti  je lokaliziran oko 19:30 sati.

Jutros u 03:00 izbio je požar na  lokalitetu Batin, gori trava, nisko raslinje i šuma. Požar je u 06:05  sati od pripadnika DVD-a i mještana Batina lokaliziran, kuće su  obranjene, a definitivno gašenje se privodi kraju. Na području ove  općine još su dva požara od prethodnih dana aktivna ali pod kontrolom,  Sutina i Vranić-Rujan. Zbog nepristupačnosti terena nedostatka tehnike i  manjka vatrogasaca definitivno gašenje je otežano.

Pripadnici  DVD-a Ljubuški tokom protekle noći gasili su sljedeće požare: od 20:25  do 22:30 sati Šipovača, gorila šuma i nisko raslinje, opožareno do  jednog ha, 21:30 sati požar u blizini dalekovoda u Zvirovićima ugašen u  22:50 a u tom vremenu je dalekovod bio isključen. Opožarena manja  površina niskog raslinja i trave.

U Kantonu Sarajevo PVB Sarajevo je imala sedam manjih intervencija, gorilo je nisko rastinje i svi požari su pogašeni.

Kanton  10 - Svi požari na području HBK zabilježeni u toku proteklog dana i  noćas su ugašeni i pod nadzorom. Podzemni požar u Livanjskom polju je i  dalje aktivan.

(fena)

U Konjic stigla vozila iz Sarajeva i Zenice

imageVatrogasci / ilustracija

Na području Federacije BiH požari su i dalje aktivni u Konjicu, Mostaru i Јablanici, gdje je stanje kritično. Vatra u Konjicu ne prijeti kućama, a na području Mostara aktivna su dva velika požara.

Pomoćnik načelnika za civilnu zaštitu opštine Јablanica Omer Nezirić  rekao je da je situacija u Јablanici veoma neizvjesna, a gašenje požara  su uključene sve strukture - vatrogasci, mjesna zajednica i građani.

"Ovdje stoji čovjek do čovjeka na putu vatrenoj stihiji. Požar se ne  može ugasiti konvencionalnim sredstvima, a avion je dva dana gasio požar  bezuspješno. Vatra se primiri, ali nedugo zatim se ponovo aktivira na  istom području. Sve što radimo jeste da zaustavimo nastanak katastrofe",  rekao je Nezirić za portal "Kliks" pozivajući sve koji mogu nešto  učiniti da dođu i pomognu.

Pomoćnik načelnika za civilnu zaštitu u Konjicu Husein Hodžić izjavio  je da jedan požar sinoć djelomično saniran i zaustavljen, ali da se  događa da se poneki panj u plamenu otkotrlja i aktivira požar na drugom  mjestu.

"I dalje smo svi na terenu, a u pomoć su nam stigla vozila iz  Sarajeva i Zenice. Na požarištima mukotrpno rade vatrogasci i radnici  Šumarstva `Prenj`. Požar za sada ne prijeti kućama, ali šuma i dalje  gori", naveo je Hodžić.

U Mostaru je u protekla 24 časa Profesionalna vatrogasna jedinica Mostar imala 12 intervencija.

Požari su ugašeni na lokalitetima Busak, Rabina, Јasenica, Kosor,  Međine, Gornja Grabovica, Ortiješ, Lišani, Bijeli Brijeg, ulica  Blajburških žrtava i Gornja Grabovica, gdje je gorjela trava i nisko  rastinje.

U više od deset prethodnih dana na području grada Mostara su aktivna  dva velika požara koja se ne mogu gasiti kopnenim snagama zbog  nepristupačnog i dijelom miniranog trena.

Prvi požar je na lokalitetima Ruište, Podporim, Humi, Prijevorac koji  se proteže do Zijemlja, Vilinog Polja, Pločna, pa sve do padina Veleža.

Požar se gasi kada dođe na područje koje omogućava gašenje ili kada dođe do stambenih objekata.

Intervencijom u Zijemljima, gdje je vatra ugrožavala cijelo naselje  otklonjena je opasnost po kuće i saniran je taj dio požarišta.

Očekuje se da će se u skoro vrijeme zapadni krak ovoga požara spustiti do mjesta Humi, kada će se moći gasiti na tom lokalitetu.

Drugi požar koji se ne može u cijelosti ugasiti je na lokalitetu  Vidova, Glogovo i taj požar se gasi samo kada dođe do područja koje  omogućava gašenje ili do stambenih objekata.

(Srna)

 

 

01.09.2012.

ZAMRZAVANjE SUPERVIZIJE U DISTRIKT BRČKOM

"Raduje me činjenica što stranci napokon odlaze iz distrikta"

imageMiroslav Gavrić

........................................................

Gradonačelnik Brčko distrikta Miroslav Gavrić izjavio je da ga raduje činjenica što stranci napokon odlaze iz distrikta, a odluku o zamrzavanju supervizije u distriktu ocijenio je veoma zrelom.

"Sada na nama ostaje da vodimo bitku sa svakidašnjicom i da radimo  sami, a mislim da imamo kapaciteta i mogućnosti da se uspješno nosimo sa  problemima koji nas sustižu”, rekao je Gavrić, povodom jučerašnjeg  prestanka rada Kancelarije OHR-a u Brčkom.

On je izrazio posebno zadovoljstvo onim što je Kancelarija OHR-a učinila u tom gradu u proteklih deset godina.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta Esad Atić konstatovao je da međunarodna zajednica u posljednje dvije godine boravka u Brčkom nije posezala za svojim ovlašćenjima, a da su lokalni političari za to vrijeme sve više preuzimali odgovornost na sebe.

"Iskreno se nadam da će i u narednom periodu sve političke opcije,  koje participiraju u političkom životu i izgradnji distrikta, biti na  visini zadatka i da ćemo svi zajedno raditi za dobrobit ove naše lokalne  zajednice”, rekao je Atić.

Zamjenik gradonačelnika Anto Domić ocijenio je da je nakon punih 12  godina od uspostavljanja distrikta krajnje vrijeme da se testiraju  lokalne vlasti i svi stanovnici Brčko distrikta, da preuzmu odgovornost o  svojoj sudbini i o kreiranju života na ovim prostorima.

"Značaj OHR-a bio je nemjerljiv u kreiranju multietničkog društva i u  razvijanju tolerancije i suživota. Vjerujem da smo zreli da možemo  samostalno se dogovarati i donositi odluke u korist svih građana  distrikta, ma kakve one bile", ocijenio je Domić.

Atić i Domić ocijenili su "važnom činjenicu da se supervizija ne  zatvara, te da i dalje postoje mehanizmi zaštite za Brčko distrikt".

(Srna)

 

01.09.2012.

POŽARI U BOSNI I HERCEGOVINI

Teško stanje na požarištima, moguć dolazak civilnog helikoptera iz Turske

imageHelikoptersko gašenje požara

........................................................

Situacija na požarištima i jutros je izuzetno teška, a vatrogasne jedinice i građani, koji pomažu pri gašenju požara, rade danonoćno kako bi zaustavili vatrenu stihiju koja hara širom BiH.

Pomoćnik ministra sigurnosti BiH za zaštitu i spašavanje Samir Agić kazao je Feni da se trenutno odvijaju aktivnosti OSBiH na gašenju požara na područjima Čapljine i Trebinja.

Agić je istakao da je Ministarstvo sigurnosti BiH u koordinaciji s kolegama iz Turske ambasade i da je poluzvanično potvrđena informacija o dolasku jednog civilnog helikoptera Republike Turske.

"Još nije potvrđeno tačno vrijeme njegovog dolaska u BiH, a nadamo se da će to biti u toku današnjeg dana, tako da bi taj helikopter eventualno sutra mogao početi sa gašenjem požara“, dodao je Agić.

Prema informacijama kojima raspolaže Operativno-komunikacijski centar izuzetno je teška situacija na širem području Čapljine, Jablanice, Konjica, Trebinja, Gacka i Kneževa gdje je jučer djelovao helikopter OSBiH.

„Svakodnevno u saradnji s našim kolegama iz Operativnog centra OSBiH vršimo analizu pristiglih podataka i helikoptere OSBiH upućujemo upravo prema najkritičnijim područjima“, dodao je Agić.

(Vijesti.ba/Fena)

 

01.09.2012.

HAJKOM NA ATIFA DUDAKOVIĆA POKUŠAVA SE IZJEDNAČITI AGRESORSKI I ODBRAMBENI RAT U BOSNI I HERCEGOVINI

Hajkom na Dudakovića pokušava se izjednačiti agresorski i odbrambeni rat

imageAtif Dudaković

.......................................................

Nakon što je Centar javne bezbjednosti (CJB) Banja Luka Tužilaštvu Bosne i Hercegovine dostavio dopunu izvještaja o otkrivanju navodnih krivičnih djela i izvršilaca ratnog zločina, među kojima je i ime ratnog komandanta Petog korpusa Armije Republike BiH generala Atifa Dudakovića, predstavnici boračke populacije i javnost postavljaju pitanje da li se nastavlja hajka na legendarnog heroja odbrane BiH.

Banjalučka policija saopćila je da se četiri osobe, među kojima je i  Dudaković, sumnjiče da su u toku 1995. godine na području općina Bihać,  Bosanski Petrovac, Ključ i Bosanska Krupa navodno počinili krivična  djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv  ratnih zarobljenika, a vezano za individualnu i komandnu odgovornost.

Predsjednik Saveza demobilisanih boraca Federacije BiH Almir Tutić  kazao je za agenciju Anadolija (AA) da istraga protiv generala  Dudakovića traje godinama, ali da nikada nije podignuta optužnica.

"Ako se neko godinama istražuje, to znači da mu ne možeš ništa naći.  No, s druge strane, stalno se vrše pritisci na pravosuđe kako bi se  napravio bilo kakav slučaj i tamo gdje ga nema. Da je bilo događaja gdje  bi se moglo optužiti Dudakovića, to bi, vjerujte, davno bilo završeno.  No, vrši se pritisak ne bi li se slomio, uz Izeta Nanića i Mehmeda  Alagića, jedan od najvećih naših komandanata, čovjek koji predstavlja  simbol otpora agresoru. Pokušava se uništiti lik i djelo tog velikog  čovjeka. Sve se to radi u vrijeme nakon teške porodične tragedije  generala Dudakovića. Ono što nisu uspjeli uraditi u ratu, sada rade u  miru", kazao je Tutić za AA.

On vdodaje kako je sramno da bošnjačka politika u Sarajevu dozvoljava progone generala Dudakovića.

"General Dudaković je zahvaljujući hrabrim borcima i svojim  sposobnostima oslobodio ogroman teritoriji države BiH, a da nije  naređivao ubistva civila, mučenja ili organiziranje logora. Ovo je  pokušaj da se izjednači agresorski i obrambeni rat. Dovoljno je vidjeti  koliko je oslobođeno teritorije u Bosanskoj krajini, a koliko je  stradalo žrtava. S druge strane, na teritoriji pod srpskom kontrolom  ubijeno je na desetine hiljada ljudi", istakao je Tutić.

Predsjednik Udruženja „Patriotska liga BiH“ Advo Hebib naglašava da  progoni generala Dudakovića predstavljaju samo nastavak prljavih igara  Republike Srpske protiv bosanskih heroja. Ističe kako je to "vrlo  temeljito pripremljena manipulacija".

"To je već praksa koju sprovodi manji entitet. Sa takvim izjavama i  prijavama, oni žele da promijene karakter rata u BiH. Sramne su te  optužbe protiv ljudi koji su samo branili svoju kuću, svoj narod, koji  nisu išli, recimo u Srbiju, da bi ratovali. Republici Srpskoj idu na  ruku i pristrano Tužilaštvo BiH, odnosno pojedinci iz međunarodne  zajednice. Dizanjem tenzija, vlasti u RS-u homogeniziraju biračko tijelo  u predizborno vrijeme. No, sve to je mučenje generala Dudakovića. Ovo  što rade je krajnji bezobrazluk. Poslije svega, međunarodna zajednica  poziva nas na pomirenje. Kako, kada iz RS-a nemamo ni trunke griže  savjesti. Ali, sve ovo treba opametiti bošnjački narod",  rekao je  Hebib.

On je dodao kako je ogorčen i na ponašanje probosanskih političkih snaga u ovakvim situacijama.

"Mi, nažalost, nemamo iskustvo jedinstvenog stava probosanskih snaga u  ovakvim situacijama. Naprotiv, imamo negativno iskustvo. Najbolje to  potvrđuju slučajevi "Dobrovoljačka", "Silos" u Hadžićima i drugi... A,  generalu Dudakoviću se mora pomoći, jer on brani istinu", izjavio je  Hebib.

Atif Dudaković, penzionirani general (rođen 2. decembra 1953.), bio  je tokom rata komandant Petog korpusa Armije RBiH. Nakon rata, bio je  komandant Zajedničke komande Vojske Federacije Bosne i Hercegovine.

(Vijesti.ba/AA)

 

01.09.2012.

KEMAL KURSPAHIĆ: MILORAD DODIK I SAIGRAČI

Kurspahić: Dodik i saigrači

 

Milorad Dodik

Milorad Dodik

............................................

Uz najnoviju reprizu verbalne rafalne paljbe iz Banjaluke - uz asistenciju iz Beograda - o tome kako je Republika Srpska "država" a Bosna i Hercegovina "neodrživa tvorevina" čovjek kojem je stalo do mirne Bosne (i Hercegovine) može ostati i potpuno ravnodušan ako se sjeti kako je sadašnji predsjednik tog entiteta još poodavno, prema magazinu "Dani" prije gotovo deset godina (21. marta 2003.), opisao motive i tehnologiju upotrebe nacionalističke retorike u nacionalističke svrhe:

"Kad na predizbornim skupovima govorim o integracijama, Evropi, pravnoj državi, ekonomiji, budućnosti ... na mitinzima imam pozorišnu publiku. A onda bacim parolu 'Ne damo Republiku Srpsku!' i završio sam posao. Niti ja, niti oni, ne znamo šta to znači, ko nam je to otima, ali dotadašnja pozorišna publika provri i odatle se regrutuje i dobar dio mojih birača".

To je kontekst u kojem se jedino mogu tumačiti i razumijevati i najnoviji Dodikovi "verbalni delikti" poput nedavne tvrdnje na entitetskoj televiziji kako je Republika Srpska država a Bosna i Hercegovina teško održiva zajednica i često ponavljanih varijacija na tu temu, uključujući prizivanje neke buduće "zamjene Kosova za Republiku Srpsku".  

Za sve kojima je parola "ne damo Srpsku" važnija od svih drugih mogućih izbornih orijentira - ekonomije i životnog standarda; školstva i zapošljavanja; zdravstva i pravosuđa ... - i uoči predstojećih lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini ima i dobra i loša vijest.
Za sve kojima je parola "ne damo Srpsku" važnija od svih drugih mogućih izbornih orijentira - ekonomije i životnog standarda; školstva i zapošljavanja; zdravstva i pravosuđa ... - i uoči predstojećih lokalnih izbora u ima i dobra i loša vijest.


Dobra vijest - za sve kojima je to najvažnije - glasi: u sadašnjem bosanskohercegovačkom, ni međunarodnom, kontekstu nema nikakve opasnosti po opstanak Republike Srpske. Nema nikakvih ni domaćih ni međunarodnih iole ozbiljnih planova za njeno ukidanje: svijet vidi Bosnu i Hercegovinu kao državu s dva multietnička entiteta i niko s bilo kakvim političkim autoritetom, kredibilitetom i kapacitetom i ne pomišlja da sadašnjoj dugoj listi međunarodnih prioriteta - okončavanju ratova u Iraku i Afganistanu, obustavi državnog nasilja u Siriji i obnovi kakvog-takvog mirovnog procesa na Bliskom Istoku, obuzdavanju nuklearnih potencijala Irana i Sjeverne Koreje, gašenju finansijskog požara u eurozoni ... - dodaje i vraćanje na dnevni red države u kojoj je svijet u zakasnjeloj demonstraciji "diplomatije poduprte silom" zaveo mir prije gotovo 17 godina.

Loša vijest za zagovornike državnosti entiteta glasi: nema baš nikoga uticajnog u svijetu ko bi podržao ili diplomatski priznao otcjepljenje i samostalnost bosanskohercegovačkog srpskog entiteta. Domaći dušebrišnici nad bosanskom državnošću, od medija koji se kite bosanskohercegovačkim patriotizmom do verbalno borbenih bošnjačkih intelektualaca, u nadmetanju ko će zvučati patriotskije prozivaju međunarodnu zajednicu za šutnju koja navodno ohrabruje Dodikov verbalni avanturizam, ali činjenica je da je "svijet" nebrojeno puta potvrdio opredjeljenje za suverenitet i teritorijalni integritet bosanske države i njeno pridruženje i NATO-u i Evropskoj Uniji.

Samo u proteklih mjesec dana sa svih najrelevantnijih međunarodnih adresa stigle su nedvosmislene potvrde takvog opredjeljenja.

Tako su Sjedinjene Države - preko svoje ambasade u Sarajevu - poručile kako su nedavne izjave u kojima Dodik o Republici Srpskoj govori kao o državi a o Bosni i Hercegovini kao o "državnoj zajednici" netačne, kontraproduktivne i u neskladu s ustavom i dejtonskim sporazumom.

"Ustav BiH je jasan: Bosna i Hercegovina je jedna država sa dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Entiteti i njihove vlasti postoje kao dio unutrašnje organizacije i strukture BiH. Javne izjave koje dovode u pitanje teritorijaloni integritet i budućnost BiH su ne samo neprihvatljive, nego su suprotne i Dodikovom vlastitom objavljenom opredjeljenju za bosanskohercegovačku integraciju u Evropsku Uniju".

Slična izjava došla je iz Evropske Unije: Bosna i Hercegovina može se nadati pridruženju samo kao jedinstvena država.

Istovjetan je i stav iz kancelarije međunarodnog visokog predstavnika: "Ustav BiH ne ostavlja prostor za bilo kakav suverenitet entiteta, a ovlasti entiteta ni na koji način ne predstavljaju izraz državnosti".

Ako je tako, a nema baš nikakvog razloga - osim u balkanskim teorijama zavjere u kojima je "sav svijet protiv nas" - da se sumnja u dugoročnost međunarodne podrške suverenitetu bosanske države, onda i njena "odbrana" od Dodikove verbalne ofanzive zapravo samo učvršćuje njegov imidž zastupnika najvitalnijih entitetskih interesa u njegovom biračkom tijelu. Ako relevantne političke partije i ličnosti, mediji i intelektualna elita, uznemireno reaguju na svaku izjavu kojom se dovodi u pitanje opstojnost bosanske države oni na taj način i sami doprinose širenju osjećanja slabašnosti, pa i besperspektivnosti, države koju mogu potresti i ničim nepotkrijepljena verbalna osporavanja. U tom kontekstu i parola "ne damo Srpsku" gotovo jednako se politički zloupotrebljava bilo kad dolazi od srpskih ili od bošnjačkih ultrapatriota. Ali, u predizbronim nedjeljama, ona je djelotvorna. I tako godinama ...
01.09.2012.

SRBIJA: DESNIČARSKE ORGANIZACIJE ULAZE U GRADSKE VLASTI

Srbija: Desničarske organizacije ulaze u gradske vlasti

 

Desničari iz pokreta Naši i '1389 na obeležavanju Dana Državnosti, Orašac, 2011. foto: Dragan Todorović/Vreme

Desničari iz pokreta Naši i '1389 na obeležavanju Dana Državnosti, Orašac, 2011. foto: Dragan Todorović/Vreme

...............................................................................................

Pripadnici nekih radikalnih desničarskih organizacija, od kojih su se neki poslednjih godina našli na pragu sudskih zabrana zbog ekstremizma, bilo da je reč o huliganstvu tokom održavanja Parade ponosa, fizičkim obračunima sa neistomišljenicima ili širenju rasne i verske mržnje, polako ulaze u pojedinim gradovima u lokalnu vlast. Zvaničnici u Beogradu ćute o ulasku desničara u gradske organe vlasti.

SNP Naši, o čijoj zabrani raspravlja Ustavni sud učestvuju u vlasti u Aranđelovcu sa naprednjacima, socijalistima i URS-om, a Dveri bi trebalo da dobiju mesto potpredsednika novosadske Skupštine u novoj preraspodeli vlasti po uzoru na republički model.

Kolumnista našeg radija Teofil Pančić kaže da je to samo deo skretanja Srbije u desno do kojeg je došlo nakon majskih izbora.

„I nešto što bi bilo skandalozno po meri nekakve Srbije pre majskih izbora, mislim da više nije tako skandalozno jer ako pogledate delovanje Dveri i Naših, i njihovu ideološku platformu, ništa se to bitno ne razlikuje od naprednjačke, pogotovo DSS-ove platforme, a DSS je u vlasti u čitavom nizu opština i gradova u Srbiji tako ja da gledam to kao na deo tog nekog kompleksa“, ocenjuje Pančić.

Iako su odbornici Dveri, koji su spremni da sa naprednjacima oforme novu vlast u Novom Sadu, nakon te odluke isključeni iz pokreta razlozi verovatno nisu ideološke prirode već što se nisu konsultovali sa centralom oko formiranja vlasti.

Mada su se članovi ovog pokreta ograđivali od nasilničkih akcija na ulicama od kojih nisu prezali neki njihovi ideološki saborci, oni su nazivali učesnike Parade ponosa bolesnim ljudima koji bi, kako su govorili, zbog svoje izopačenosti trebalo da imaju odgovarajući tretman, što su demonstrirali i tokom organizovanja kontra akcije pod nazivom Porodična šetnja.

Već de facto na vlasti

protest desničara u Aranđelovcu protiv Peščanika, u decembru 2007. godine.
​​To što je pred Ustavnim sudom predlog tužilaštva o zabrani organizacija SNP 1389, SNP Naši iz Aranđelovca i SNP Naši 1389 njih ne sprečava da i dalje šire svoju propagandu i organizuju akcije.

Naši iz Aranđelovca, najpoznatiji su javnosti po prekidanju tribine Peščanika u ovom gradu.

Kolumnista Teofil Pančić podseća da su neke stvari olako zaboravljene.

“Ono čuveno ometanje i nasilno prekidanje Peščanika u Aranđelovcu, ja se toga dobro sećam jer sam bio tamo, u tome su vrlo aktivno učestvovali ljudi iz Naših uz pomoć lokalnih funkcionera iz Aranđelovca, iz Topole, a koji su pripadali Novoj Srbiji, mislim i DSS-u. Dakle, u tim opštinama su Naši na ovaj ili onaj način odavno de facto na vlasti i čim tamo imate vlast okupljenu oko ovih desničarskih stranaka tu su blizu i Naši, tu su blizu i Dveri. Nisu takve organizacije ništa incidentno, ništa specijalno, one su samo možda malo zaoštreniji vid onoga istog što su i Srpska napredna stranka i pogotovo Demokratska stranka Srbije i Nova Srbija”, kaže Pančić.

„Naši“ su ovih dana pokrenuli kampanju za otkazivanje gostroprimstva pilotima i avionima iz SAD i drugih NATO zemalja na aeromitingu „Batajnica 2012″, pozivajući građane da se usprotive, kako su rekli „ubicama na našem nebu.“

Oni su kreirali online igricu pod nazivom „Pucaj u Pusi Rajot – smrt neprijateljima!“ da bi time, kažu, „podržali ruski nаrod“. Protive su održavanju Parade ponosa, ali se zalažu da haški optuženik Ratko Mladić dobije ulicu u ovom gradu.

Član pokreta SNP Naši Ivan Ivanović, koji je dobio mandat na listi Nove Srbije, kaže da će nastaviti sa promocijom svojih ideja i za govornicom Skupštine Aranđelovca.

„Nadam se da će u nekom budućem periodu kada se bude ustalila ta većina biti jedna od akcija da Ratko Mladić dobije svoju ulicu“, poručio je Ivanović.

I dok čelnici vlasti ćute o ulasku desničara u gradske organe vlasti, Goran Miletić iz organizacije Branitelji građanskih prava upozorava da desničarska udruženja na taj način dobijaju legitmitet.

„Mislim da to treba da nas zabrine, naročito ulazak pokreta Naši u skupštinu u Aranđelovcu koji kao svoj neki prvi zadatak imaju davanje jednoj od ulica ime haškog optuženika, čoveka optuženog za najteže ratne zločine, Ratka Mladića, i to je jedina stvar koju oni koliko vidimo za sada imaju u svom programu na lokalnom nivou. Takođe, bitna stvar u Srbiji kada stranke ulaze u vlast na lokalnom nivou je to što će biti bliže resursima i one tako mogu da se polako na loklanom nivou pripremaju, da grade infrastrukturu za neke naredne izbore. Ja se potpuno slažem sa paralelom koju je napravio Nenad Čanak koji je rekao da je i Hitler na taj način, demokratskim sredstvima došao na vlast, ja se bojim da i Dveri i Naši na narednim izborima mogu napraviti bolji rezultat i bilo bi jako opasno ukoliko bi se desilo da Dveri udju u parlament Srbije“, ocenjuje Miletić.
01.09.2012.

SLUČAJ 'SEDIĆ-FINCI': USTAVNI AMANDMANI U POLITIČKOJ OBLANDI

Slučaj 'Sejdić-Finci': Ustavni amandmani u političkoj oblandi

 

Ilustracija

lustracija

......................................................

Krajem juna u Briselu bosanskohercegovački politički lideri su se obavezali da će do 31. augusta uputiti u parlamentarnu proceduru prijedloge amandmana na Ustav Bosne i Hercegovine koji se odnose na presudu Evropskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić-Finci”. Ovaj rok se nalazi u Mapi puta koju je ponudila Evropska unija.

Dervo Sejdić, podnosilac aplikacije pred Evropskim sudom za ljudska prava, kaže za naš radio kako ne vjeruje da će se nešto bitnije promijeniti i kada stranke upute prijedloge ustavnih promjena.

„Mislim da, oslanjajući se na domaće političke elite, će vrlo teško to ići. Oni će to koristiti kao što već tri godine koriste za svoje svakodnevne političke konforontacije, odnosno pridobivanje etničkog kontigenta ili povećanje broja glasača u tom pravcu“, navodi Dervo Sejdić.

Tri godine je prošlo otkako je Evropski sud za ljudska prava presudio u korist Derve Sejdića i Jakoba Fincija i naložio Bosni i Hercegovini da obezbijedi manjinama kandidovanje za člana bh. Predsjedništva i učešće u radu Doma naroda državnog parlamenta.

Ono što je bila obaveza države, nije učinjeno. Nikakav rezultat nije postiglo ni Vijeće ministara, niti parlamentarna komisija, oformljena isključivo za provedbu presude.

A onda su, da stvar bude još gora, cijeli slučaj preuzeli bh. politički lideri. Njihove izjave na datu temu govorile su kako su im stavovi dijametralno suprotni, te da od implementacije nema ništa.

„Predlažemo indirektni izbor jer na taj način možemo osigurati i etnički legitimitet“, rekao je predsjednik SDA Sulejman Tihić.

„Oko članova Predsjedništva mi smo išlii sa indirektnim izborom koji je prepoznat kao jedino rješenje koje eliminira mogućnost da jedan narod drugom bira svoga člana u Predsjedništvu“, naveo je predsjednik HDZ BiH Dragan Čović.

„Ono što mi u RS možemo da prihvatimo, to je da se riječ Srbin promijeni sa riječju jedan, a da ostane neposredan izbor člana Predsjedništva iz RS“, rekao je lider SNSD-a Milorad Dodik.

Odstupanje od dejtonskog modela

Kako u Bosni i Hercegovina politika u svemu vodi glavnu riječ, a struka se ne pita ništa, tako je i u ovom slučaju.

U provedbi presude Evropskog suda za ljudska prava zanemaruju se stavovi pravnih stručnjaka. Jedan od njih, Kasim Trnka, ocjenjuje kako stranački prijedlozi amandmana su ništa drugo do ostvarenje političkih ciljeva uprkos što presuda zahtijeva nešto sasvim drugo.

Kasim Trnka
​​„Presuda Sejdić - Finci ustvari traži da se počne odstupati od dejtonskog modela, da se ovaj ekskulzivitet konstitutivnih naroda umanjuje“, kaže Kasim Trnka.

„Presuda Sejdić - Finci je u ovom trenutku najmanje bitna za te političke lidere, ali je bitna da to bude povod da oni mogu sprovesti te svoje planove", ocjenjuje Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije.

Međunarodne institucije su, kada je riječ o presudi Evropskog suda za ljudska prava, u više navrata bile blagonaklone prema Bosni i Hercegovini. No, određene prijetnje stižu iz Vijeća Evrope koje najavljuje da 2014. neće priznati izbore ukoliko se presuda ne provede.

„Želim vjerovati zaista da su svi sudionici u ovom procesu svjesni ovog problema i svega onoga šta mogu biti daljne posljedice po zemlju i da će mi u ovim danima koji su pred nama ove prijedloge približiti i dovesti do toga da se ispoštuju datumi koji su dati u Mapi puta“, navodi Ismeta Dervoz, predstavnica bh. delegacije u Vijeću Evrope.

Istovremeno, Evropska unija poručuje da očekuje konkretne rezultate u realizaciji Mape puta ukoliko BiH želi napredovati na putu ka Uniji.

No, domaći analitičari, kako ističu, su zabrinuti indolentnošću međunarodne zajednice i njenom prepuštanju cijelog slučaja “nesposobnim bh. političarima”.

„Predstavnici međunarodne zajednice nemaju jedinstven stav kada je u pitanju BiH. Postavlja se pitanje šta bismo mi to izgubili ako ne bismo bili dalje članovi Vijeća Evrope - jer političarima Vijeće Evrope služi samo da mogu ići u Strazbur a ništa konkretno da urade u ovoj državi“, ocjenjuje Vehid Šehić, predsjednik Foruma građana Tuzla.

„Konfuzija i nemoć koja se dešava, koja konstantno egzistira na unutrašnjem bh. planu, djelimično je determinirana i konfuzijom koja postoji u tzv. međunarodnoj zajednici. Jer onaj ko imalo poznaje situaciju tamo zna da čak ni unutar EU ne postoji jednoglasje, a kad posmatramo geostrateški koncept malo šire, dakle uključujući Ameriku, Rusiju i ostale moćne svjetske sile, onda ćemo doći do puno indikatora koji potvrđuju da tzv. međunarodna zajednica već dugo godina ne zna šta sa Bosnom i Hercegovinom“, smatra analitičar Ibrahim Prohić.

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

BiH i dalje gori, najteže u području Hercegovine

 

Glogošnica, 30. avgusta 2012. foto: Mirsada Ćosić

.................................................................................

U Bosni i Hercegovini i u petak gori. Posebno je teško u području Hercegovine. Gori u mjestu Glogošnica, u jablaničkoj općini, a stanje je teško i u rejonu području Boračkog jezera nadomak Konjica.

U Glogošnici su djelovali i helikopteri Oružanih snaga BiH, ali požar je i dalje aktivan. U noći sa četvrtka na petak je požar gasilo 150 vatrogasaca. Za RSE Sado Keskin, mještanin Glogošnice navodi kako su na gašenju angažovani i mještani.

“Od djeteta od devet godina pa do staraca, svi su gore. Ko god može pomijeti bar dva litra vode ide da gasi. Teren je nepristupačan. Plašimo se da se ne aktiviraju novi požari. Nosimo lopate, motike, sve što možemo”, kaže Keskin.

Na Ruištu iznad Mostara također gori. U Mostaru je u petak vedro i sunčano vrijeme. No, zbog velike koncentracije dima u gradu je izmaglica. Ne vide se ni brda oko Mostara. Dim dolazi sa sjeverne strane grada sa požarišta oko Jablanice i Konjica.

Dim i pepeo talože se i u Višegradu. Požar koji bukti u predjelu Tare ugrozio je i višegradska sela Stolac, Veletovo, Trnčići i Bijela.

Dopisnica RSE Mira Andrić javlja kako se zbog velike koncentracije pepela koja pada nakon što helikopteri gase vatru, čini da je po ovim mjestima pao snijeg.

Mještani su zabrinuti, te strahuju da će ukoliko se vatra proširi morati napustiti sela. Zbog velike koncentracije dima Višegrađani teško dišu, žale se na glavobolju i ne mogu spavati.

Teško se diše i u Trebinju. Dim s okolnih brda se širi. Svuda oko trebinjske regije gori, mada su zahvaljujući djelovanju helikoptera požari stavljeni pod kontrolu. Najkritičnije je u oblasti oko Nevesinja gdje je nasjugroženije selo Zijemlja. Radovan Palavestra načelnik opštine Nevesinje spreman je i za evakuaciju.

„Ukoliko se nastavi ovakva tendencija vatrene stihije ja ću morati da iselim dio stanovništva sa sjevernog dijela naše opštine. To je šuma i to ne može niko zaustaviti“, kaže Palavestra.

I oko Srebrenice ponovno dim. Nakon što je kiša ugasila požar u mjestu Zalazje on je aktiviran i dimni oblaci se podižu.

Nekoliko vatrogasaca je lakše povrijeđeno u gašenju požara na području prema selu Mokri Lug, u kanjonu rijeke Ugar, na području Kneževa,  saopšteno je iz Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske.

Požar je pod kontrolom, a objekti nisu ugroženi.

Na planini Bjelasnici, u opštini Gacko, i dalje je aktivan požar na nepristupačnom terenu. Požar se ne gasi, a stanje na požarištu se prati.

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

BiH: Zbog nebrige vlasti pate i ljudi i psi lutalice

 

Pas na ulici, Sarajevo, avgust 2012.

..............................................................

Da bh. vlasti ni najmanje ne brinu o posljedicama svoga rada potvrđuje takozvano provođenje Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, koji je usvojen 2008. godine.

Psi lutalice nanijeli su veliku štetu porodici Šakić iz Bugojna. Prije dva dana, u kućnom dvorištu čopor pasa raskomadao je 70  kokoški. Dijana Šakić sjeća se užasnog prizora koji je zatekla:

„Veliki, crni pas lutalica zaskočio se i preko ograde me zakačio šapom i ogrebao mi obrvu iznad lijevog oka. Svih 75 koka nosilica koje smo imali i dva pijetla su mi podavili.“

Dijana kaže kako su od prodaje jaja uspijevali školovati dvoje djece:

„To nam je bila materijlna pomoć jer živim u domaćinstvu sa mužem i djecom. Od njegove penzije živimo. Imamo dvoje maloljetne djece koje školujemo.“

Početkom sedmice čopor pasa lutalica upao je u prostor sarajevskog zoološkog vrta „Pionirska dolina“ i napravio pokolj u nastambi kengura. Četiri kengura su ubili, a samo jedan je preživo napad. Glasnogovornica JKP Park Aldijana Hamza kaže kako isti čopor danima zadaje probleme radnicima zoo vrta, ali i mještanima.

„Čopor od 11 pasa lutalica slobodno šeta ulicama u naseljima Jezero i Nahorevo i pitanje je dana kada će napasti ljude“, kaže Aldijana Hamza.

No nije li čisti apsurd da psi lutalice, koji nisu ničija briga, usmrte kengure koji za ovo područje jesu egzotične životinje koje je, navodno, zakon zaštitio. Čini se da u BiH ni životinje nisu jednake pred zakonom.

Psi lutalice, Sarajevo, avgust 2012.
​​Udruženja za zaštitu životinja obrušila su se na zoološki vrt. Aldijana Hamza tvrdi kako Pionirska dolina ispunjava sve uslove:

„Korito Nahorevskog potoka, mogu doslovno reći je autostrada od Nahoreva prema Skenderiji, psi mogu slobodno ući, mi ne možemo staviti zaštitnu ogradu.“

U proteklim mjesecima psi lutalice preplavili su gradove u Bosni i Hercegovini učestalo napadajući ljude. Prema podacima nevladine organizacije Dog Trus samo na području Kantona Sarajevo evidentirano je više od 10.000 pasa lutalica.

Nekoć za godinu, sada za tri mjeseca skoro 200 osoba je zatražilo pomoć zbog napada pasa lutalica. Dežurna doktorica Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS Nezrina Zijadić kaže kako se radi o lakšim povredama:

„Najčešće su to okrznuća do ujednih rana koje podsjećaju na laserokontuzne. To su blaže ili veće razderotine, najčešće po ekstremitetima.“

Samo kastracija i sterilizacija

Sukladno odredbama zakona, ukinute su gradske kafilerije, a općine dobile obavezu gradnje azila za životinje. Problem je u činjenici da općine i gradovi u BiH najčešće nemaju novaca ni za održavanje vitalne infrastrukture, a kamoli za gradnju azila.

Savjetnica ministra privrede KS Ljubica Livaja Mitrović ističe kako za sada samo mogu da kastriraju i steriliziraju pse.

„Kroz tretmane kastracije i sterilizacije provode se i mjere zdravstvenog tretiranja, odnosno terapije protiv bjesnila“, navodi Ljubica Livaja Mitrović.

Asim Grebo je žrtava napada lutalica. Smatra kako bi vlasti trebale skloniti pse lutalice nakon što su ih zaštitile:

„Neka im vade zube da ljude ne ujedaju. Ja mjesec i nešto dana nisam radio. Ko će meni to nadoknaditi?“

Psi lutalice, Sarajevo, avgust 2012.
​​Nakon napada pasa, preživljeni strah postaje trajna trauma. Potvrđuju to i građani:

„Teške ozljede su nastale zbog sve te situacije.“

„Ja sam doživjela par puta šok. Dovoljno da bježim od njih.“

„Ja ih se lično ne plašim, ali moje su dijete prestravili pa sada muca.“


Zakon je usvojen 2008. godine, kao još jedna u nizu obaveza iz Mape puta BiH. Evo šta su za Radio Slobodna Evropa nakon glasanja rekli tadašnji poslanici državnog Parlamenta: Sadik Ahmetović, Jerko Ivanković Lijanović i Selim Bešlagić:

„Pojam egzotične životinje u BiH pomalo nije prisutan.“

„Stvarno nisam ulazio u detalje, zakona.“

„Egozotične životinje su rariteti, kao što su krokodili.“


BiH je jedina država na svijetu koja međunarodna pravila prilagođava svom zakonodavstvu. Bh. političari jedinstveni su. Prvo usvoje zakon, o kojem ništa ne znaju, a potom zaborave na primjenu onoga na što su se sami obavezali.

U državama - članicama EU, u kojima su na snazi ovakvi zakoni, najprije je proveden niz preventivnih mjera kojima je spriječno širenje broja pasa lutalica, pa su preostali potom smještani u azile.

U Federaciji BiH postoje dva azila, u Tuzli i na Prači, a u Republici Srpskoj azili postoje u Banjoj Luci i još pet općina, koji jedva opstaju.

 

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
89240301

Powered by Blogger.ba