08.11.2023 / Svijet – “Nešto nije uredu”

Šef UN-a: U samo nekoliko dana u Gazi hiljadu ubijene djece

Šef UN-a: U samo nekoliko dana u Gazi hiljadu ubijene djece

Foto: Arhiva

Glavni sekretar UN-a Antonio Guterres rekao je danas kako broj civila ubijenih u Pojasu Gaze pokazuje da “nešto očito nije u redu” s izraelskom akcijom protiv militanata Hamasa.

“Hamas krši (humanitarno pravo) kada civile uzima kao štit. Ali kada se pogleda broj civila ubijenih u vojnim operacijama, jasno je da tu nešto nije u redu”, rekao je Guterres Reutersu.

“Izrael mora shvatiti da nije u njegovu interesu da svaki dan gledamo strašne prizore dramatičnih humanitarnih potreba palestinskog naroda. To ne pomaže Izraelu u pogledu globalnog javnog mnijenja”, dodao je.

Broj ubijene djece u Gazi usporedio je s dječjim žrtvama u drugim sukobima na svijetu o kojima izvještava svake godine.

“U samo nekoliko dana u Gazi imamo hiljade ubijene djece”

“Svake godine se broj ubijene djece u bilo kojem sukobu kreće najviše u stotinama. U samo nekoliko dana u Gazi imamo hiljade ubijene djece, što očito znači da nešto nije u redu s vojnim operacijama koje se ondje provode”, istaknuo je Guterres.

UN-ov izvještaj o djeci ubijenoj u oružanim sukobima služi tome da se posrami ukjučene strane kako bi ih se prisililo da provode mjere za zaštitu djece. Idući izvještaj bit će podneseno sredinom 2024.

(Vijesti.ba / HINA)

Komentariši