Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

31.01.2012.

MIRSAD AVDIC, DIREKTOR JU MUZEJ SARAJEVA: GRANICE REPUBLIKE SRPSKE NASTALE SU NA MJESTIMA MASOVNIH GROBNICA

Mirsad Avdić, direktor JU Muzej Sarajeva: Granice RS nastale su na mjestima masovnih grobnica

Na izložbi se može vidjeti i 70 fotografija na kojima je zabilježeno stradanje nevinih žrtava

Autor |  31.01.2012.

Na mapi se nalazi 440 grobnica

Na mapi se nalazi 440 grobnica

....................................................................................

Mapa masovnih grobnica u BiH u kojima su kao žrtve pronađeni ubijeni Bošnjaci, dokaz je da su granice Republike Srpske napravljene sistematskim provođenjem genocida. Kaže to za "Avaz" Mirsad Avdić, direktor JU Muzej Sarajeva i jedan od autora ove mape na kojoj je ucrtano 440 masovnih grobnica.

- Kad se gleda ta mapa jasno je da ta velikosrpska politika nije prestala od svog začetka 1844. sa poznatim projektom "Načetanije" kojim je definisan način ostvarivanja jedinstva svih Srba, proširenje teritorije i da da 100 kilometara od Drine nema drugog stanov ništva osim Srba. Taj projekat kasnije je nadograđivan kroz razne ideologije ali nikada nije stao. Mapa je dokaz da je RS nastala pravljenjem masovnih grobnica, odnosno ubijanjem i protjerivanjem nesrpskog stanovništva - pojašnjava Avdić.

Dodaje da im je baza podataka Instituta za nestale BiH bila veoma važan izvor informacija za prikupljanje građe i izradu mape.

- Bez nekog tendencioznog istraživanja u tom smislu mi smo prenošenjem tih lokaliteta masovnih stradanja na mapu BiH praktično dobili RS, odnosno dobili smo dokaz da se zločini nisu dešavali spontano ni slučajno. Naprotiv kada se gleda mapa vidi se sistematsko provođenje genocida - naglašava Avdić.

Mapa je dio izložbe na kojoj se može vidjeti i 70 fotografija na kojima su žrtve genocida, a koja je prvi put prikazana 2009. godine u sarajevskoj Vijećnici. Uprava Muzeja ove godine planira je dopuniti novim prikupljenim podacima. Također će nastojati prikazati je u što više bh. gradova

U međuvremenu je, kaže, pronađeno desetak novih masovnih grobnica pa će uraditi novu mapu.

- Izložba je na poziv crnogorske vlade bila na gostovanju u Podgorici, potom u Njujorku a nedavno i u Švedskoj. Vrlo lako se može montirati i postaviti u raznim prostorima tako da ćemo ove godine intezivirati njeno putovanje kroz BiH. Paralelno sa tim planiramo ići u Austriju i Njemačku - najavljuje Avdić.

On podvlači da se o izložbi ne moraa puno pričati, jer kada se vidi potpuno je jasna situacija šta se dešavalo u BiH.

31.01.2012.

RAZGOVOR S HADZIJOM KOJI U MEKU IDE PJESKE: NEMAM VECE RADOSTI OD PODRSKE PRIJATELJA

"Avazov" reporter s hadžijom koji u Meku ide pješke: Nemam veće radosti od podrške prijatelja

Kada je ugledao poznata lica, Hadžić je kleknuo na koljena izražavajući zahvalnost Bogu "što ga je ovim susretom obradovao"

Hadžić: Sve sam uvjereniji da ću ispuniti svoj nijet / Foto: Avaz

Senad Hadžić: Sve sam uvjereniji da ću ispuniti svoj nijet

...........................................................................................................................................................

(Od specijalnog izvještača "Dnevnog avaza" iz Bugarske)

Bosanski hadžija koji u Saudijsku Arabiju putuje pješke Senad Hadžić zanoćio je jučer u gradu Harmanliju, 45 kilometara prije bugarske granice i prelaska na teritorij Turske, treće države koju na svom putu prema Meki ima namjeru prepješačiti.

Zahvalnost Bogu

Dvadesetak kilometara prije dolaska u ovaj bugarski gradić, na otvorenoj cesti, samog i prilično promrzlog, sustigla je ekipa "Dnevnog avaza" u društvu njegovih prijatelja iz Tuzle. Kada je ugledao poznata lica, Hadžić je kleknuo na koljena izražavajući zahvalnost Bogu "što ga je ovim susretom obradovao".
 
- Nema veće nagrade od one kojom Bog nagrađuje, ali ni veće radosti od one kad osjetite podršku prijatelja. Prešao sam više od 1.500 kilometara po najgorem mrazu i snježnoj mećavi, ali kako se približavam turskoj granici, sve sam uvjereniji da ću svoj nijet da dođem pješke na Poslanikov mezar ispuniti - kazao nam je Hadžić, ne skrivajući emocije.

Popio kafu

Naš susret na otvorenoj cesti protekao je uz kafu koju su mu prijatelji donijeli iz Tuzle, nakon čega je Senad nastavio svoju, za taj dan, zacrtanu dionicu puta.

Nakon sinoćnjeg odmora Senad je jutros rano nastavio put prema Svilengradu, a potom prema gradu Edirne u Turskoj, gdje se planira odmoriti.

Brojne novinarske ekipe

Inače, mnogobrojne novinarske ekipe iz Turske i Bugarske najavile su svoj dolazak u Edirne kako bi zabilježile trenutak kada Hadžić stigne u taj grad.

Hadžić s našom novinarkom: Topli napitak za promrzlog putnika pravo je okrepljenje

31.01.2012.

DA LI JE REPUBLIKA SRPSKA GENOCIDNA TVOREVINA: MILORAD DODIK I CEDOMIR JOVANOVIC UZIVO NA TV1

Da li je RS genocidna tvorevina: Dodik vs. Jovanović uživo na TV1

image Milorad Dodik i Čedomir Jovanović / 24sata.info

(24SI) - TV1 uživo će sutra od 12 sati prenositi TV duel Milorada Dodika i Čedomira Jovanovića o temi "Da li je Republika Srpska genocidna tvorevina ili izraz volje naroda?"Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u srijedu će u Beogradu učestvovati u duelu sa liderom Liberalno-demokratske partije (LDP) Čedomirom Jovanovićem ...

 [24 sata info] 

... o temi "Da li je Republika Srpska genocidna tvorevina ili izraz volje naroda?"

Duel između Dodika i Jovanovića, koji organizuje Tanjug, počet će u 12.00 sati u prostorijama Press-kluba Tanjuga na Obilićevom vencu, gledatelji u BiH imati će priliku ovaj duel pratiti uživo na TV1.

Podsjetimo, tema je pokrenuta izjavom Čedomira Jovanovića na Glavnom odboru LDP-a, izazvala je lavinu reagovanja u RS, najavljene su tužbe i traži se izvinjenje pred srpskim parlamentom.

"Akteri ovog najnovijeg političkog sukoba u sat vremena imaju priliku da objasne svoje stavove, da ih sučele, a predstavnici medija moći će da procene čiji su argumenti ubedljiviji", navodi se u saopštenju.

Lider LDP-a Čedomir Jovanović rekao je na sjednici Glavnog odbora svoje stranke, u subotu, da je "Republika Srpska genocidna tvorevina" i da je "nastala na genocidu".

Na ovu izjavu reagovao je kabinet predsjednika RS Milorada Dodika odakle je poručeno da lider LDP "smišljenom laži da je Republika Srpska nastala na genocidu pokušava da pripiše kolektivnu odgovornost cijelom narodu, koji je samo branio pravo na život“.

U Dodikovom kabinetu naveli su da je "ružno što, putem neistina o Republici Srpskoj i njenom nastanku, Jovanović pokušava pridobiti ili svoje birače ili mentore".

(24sata.info)


 

 

31.01.2012.

OTKRIVENA TAJNA STARA 70 GODINA: SAZNAJTE GDJE JE NESTALO ZLATO KRALJEVINE JUGOSLAVIJE

Otkrivena tajna stara 70 godina: Saznajte gdje je nestalo zlato Kraljevine Jugoslavije

31.01.2012.
.........................
Iako se ranije smatralo za bivšu Kraljevinu Jugoslaviju da je bila slabo razvijena i siromašna, tajna koja je otkrivena govori suprotno. Beogradski mediji navode da je Narodna banka nešto prije početka Drugog svjetskog rata raspolagala sa 84.574 kg zlata.
Izvor ovih informacija su zapisi jugoslovenskog pomoćnika ministra finansija Dušana Jakovljevića.
........................................................................................................................
Zlato Kraljevine Jugoslavije je uoči početka Drugog svjetskog rata podijeljeno na nekoliko strana. Manji dio nikada nije pronađen, a nešto od toga je sa sobom odnijela kraljevska svita, piše Jutarnji.hr.

Unatoč ratu trag zlata je ipak upraćen. Knez Pavle, koji je bio kraljev namjesnik i brat kralja Aleksandra, a kojeg su ustaše ubile u atentatu 9. oktobra 1934. godine, dao je nalog da se veći dio zlata transportuje u Englesku. U to vrijeme su nacisti u Evropi najavljivali početak rata. U trezorima banaka u Engleskoj je smješteno 225 zlatnih poluga.

Iz Engleske zlato prebačeno u New York

Razarač kraljevske mornarice je u tajnosti isplovio i zlato transportovao u Englesku. Do početka rata je u ovoj zemlji i Švicarskoj bila polovina od ukupne količine zlata, tačnije 44.886 kg. No, bio je to rizičan potez. Rat je počeo 1. septembra 1939. godine. Engleska je zbog napada na Poljsku objavila rat Njemačkoj. U Beogradu na to nisu računali, pogotovo ne na brz vojni odgovor Njemačke. Nakon toga je 33,6 tona zlata iz Engleske prebačeno brodom u New York, ali je 11.203 kg zlata ostalo u podzemnim sefovoma Londona.

Kada je vlada Cvetković - Maček martu 1941. godine pristupala Trojnom paktu, vlastodršci su neposredno prije potpisivanja ugovora s Njemačkom 18. marta 1941. godine prodali 20 tona zlata, a dobivenih 11.225.000 američkih dolara je deponovano u Brazil.

U Beogradu je ostalo 19 tona zlata, a naknadno je preko Atene u SAD prebačeno 10 tona. Tada je izvan države bilo 53 tone zlata, a prije samog sloma u zemlji u aprilu 1941. godine je ostalo 10.703,41 kg zlata.

Od gotovo 85 tona zlata, koje je u zemlji bilo 1939. godine, ostalo je samo 10,7 tona. Od toga je 9.611 kg bilo spremljeno u betonske podzemne trezore kod Užica, a ostalih 1.089 kg je deponovano u trezore Narodne banke u Sarajevu.

Ministar finansija Juraj Šutej je 7. aprila 1941. godine naredio da se zlato iz Užica prebavi u Mostar. kada je 10. aprila u zagrebu proglašena NDH zlato je prebačeno u Nikšić u pećinu Tebjesa, piše B92. No, ni tu se nije dugo zadržano, jer je 15. aprila prebačeno na aerodrom Krapino polje radi prebacivanja u inostranstvo. Zlato koje je ostalo u banci u Sarajevo su zaplijenile ustaše.

Kada su se pučisti odlučili pobjeći iz zemlje, odlazak mladog kralja Petra II je blagoslovio patrijarh Gavrilo. Civili pučisti su evakuisani 15. aprila 1941, a 16. aprila 1941. godine su zemlju napustili i oficiri pučisti. Poslije polijetanja posljednjeg aviona za Grčku, u kojem se nalazio organizator puča i bjekstva iz zemlje, general Borivoje Mirković, na aerodromu je ostalo 190 kg državnog zlata.Pučistička vlada je sa sobom odnijela osam sanduka, odnosno 385 kg zlata, a generalitet šest sanduka, odnosno 289 kg zlata. najviše zlata je bilo u Mirkovićevom avionu. Generalov avion je pogođen blizu grčke luke Preveza. Prilikom prinudnog slijetanja je uništen, a Mirkoviću su obje noge bile slomljene. Na grču teritoriju je prebačeno 216 političara, pučista, ne računajući njihove porodice.

U Crnoj Gori je ukradeno 100 kg zlata

Zlato koje je deponovano u Englesku je moralo biti smješteno u Engleskoj banci. To je vrijedilo 4.000.000 dolara. Po jednima je ta količina zlata iznosila 385, a po drugima 245 kg čistog zlata. Od toga su isplaćene plate pučistima i službenicima u njihovim vladama u Londonu, te mjesečne prinadležnosti kraljici mariji, kralju petru II i njegovoj braći Tomislavu i Andreji.

Pučističke vlade generala Simovića, Slobodana Jovanovića (dvije), Miloša Trifunovića, Božidara Purića i Ivana Šubašića su na raspolaganju imale depozit Narodne banke Kraljevine Jugoslavije u banci Federalnih rezervi u New Yorku u iznosu od 24.587.814,08 dolara. Na tom je računu poslije rata ostalo samo 662.757,96 dolara. Depozit u Brazilskoj banci od 11.225.000 dolara za prodanih 20 tona zlata se nigdje ne spominje.

Pučisti su najvjerovatne u emigraciji potrošili 27.925.056,95 dolara. Pest sanduka koje je uzeo generalitet su bili predmet spora među pučistima. Tada su padale teške optužbe za vrijeme Kairske afere.

Što se tiče zlata koje je ostalo u Nikšiću, talijani su uzeli 176 sanduka ili 8.393,22 kg čistog zlata. Njemci su u manastiru Ostrog uzeli četiri sanduka ili 188,45 kg. četnici su uzeli jedan sanduk, a Ozna je pronašla pet sanduka zlata i predala ih Josipu Brozu Titu.

Nakon dugotrajnih istraživanja Reparacione komisije poslije Drugog svjetskog rata i restitucija, utvrđeno je da je ostalo 49.033 kg zlaza u vlasništvu FNRJ. Nigdje se ne može naći da je od Hrvata traženo da vrate tonu zlata koju su ustaše uzele iz trezora Narodne banke u Sarajevu. U Crnoj Gori je ukradeno 100 kg zlata nakonbjekstva pučista iz Nikšića.

Od pretratnih 84.574 kg zlata je poslije rata ostalo 49.033 kg. Postavlja se pitanje šta je bilo sa 35.541 kg zlata. Najviše su uzeli Amerikanci.

Poslije rata su SAD procijenile da je konfiskovana imovina njihovih građana u Jugoslaviji vrijedna 17.000.000 dolara. Gledajući realno, to je bila suma od tri do pet miliona dolara. Amerikanci su zahtjevali da Jugoslavija dug isplati iz zlatnih rezervi čuvanih u Federalnim rezervama. Pr. dr. Milan Bartoš je napravio prigovor da je riječ o depozitu u nuždi, ali je njegov prigovor odbijen. Amerikanci su tako iz jugoslovenskog depozita od 47.851,67 kg uzeli 15.649,22 kg zlata.

Tako su Amerikanci naplatili konfiskovanu imovinu svojih državljana i pomoć koju su isporučili Brozovim partizanima i Mihailovićevim četnicima.

Osim toga, poslije Prvog svjetskog rata su Francuzi i Englezi zahtjevali da im se sva pomoć isplati, pa čak i pertle koje su isporučili vojsci pred proboj Solunskog fronta.
31.01.2012.

"GOVOR NADE ZA BOSNU I HERCEGOVINU" CEDOMIRA JOVANOVICA (VIDEO) - DODIK - JOVANOVIC: DA LI JE REPUBLIKA SRPSKA GENOCIDNA TVOREVINA

"Govor nade za BiH" Čedomira Jovanovića

31.01.2012.
...........................
Govor lidera Liberalno-demokratske partije Srbije Čedomira Jovanovića na sjednici Glavnog odbora te stranke uzburkao je javnost u Srbiji. U videoprilogu vam donosimo snimak Jovanovićevog govora o BiH, čiji smo dio objavili u nedjelju.
Čedomir Jovanović
Čedomir Jovanović
.................................
Jovanović je upro tamo gdje srbijanskim nacionalistima nikako ne odgovara, priznavši da je Republika Srpska genocidna tvorevina, da je nastala na genocidu. "Republika Srpska je nastala na genocidu. Na srebreničkom genocidu. Na etničkom čišćenju nezabilježenom u Evropi poslije Drugog svetskog rata", rekao je Jovanović, nakon čega je uslijedio aplauz prisutnih.

"Srbija je uvijek stradala jer nije bila sposobna razumjeti Bosnu i doprinijeti onoj vrsti razvoja Bosne neophodnom kako problemi te Bosne ne bi uništili samu Srbiju". U govoru koji su neki nazvali govorom nade za BiH, Jovanović je istakao da Srbija mora promijeniti politiku prema RS i BiH, naglašavajući da sadašnjeg predsjednika RS-a Milorada Dodika danas svi doživljavaju kao nekog ko je stao uz rame ratnom zločincu Radovanu Karadžiću, iako je sam Dodik bio protiv onih koji su odgovorni za genocid u Srebrenici. Jovanović je kazao da je to tako upravo zbog politike Beograda prema RS-u.
 

 

"Nema sreće za RS dok Bosna nije država. Problem je u tom bosanskom paklu, Bosna ne može biti država dok je to RS umjesto nje, a ako Bosna nije država, onda Bošnjaci nisu narod. A ako, sa druge strane, stvaramo bosansku državu, onda demontiramo RS pa onda Srbi misle da oni neće biti narod. Šta to jedino može na kraju proizvesti - neki novi sukob - i cijeli život nam je protekao u tome".

Nakon ovog govora uslijedila je lavina reakcija, kako u Srbiji, tako i u RS. Jovanović je po hitnom postupku okarakterisan kao neozbiljan pa čak i ratnohuškački političar, što su samo neki od primjera brojnih pokušaja kojima su se politički predstavnici i javni radnici u Srbiji i RS obrušili na njega s ciljem da ga hitno diskredituju. A, onda je i Organizacija porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske najavila da će nadležnom sudu u Beogradu podnijeti tužbu protiv lidera LDP-a jer je "tvrdnjom da je RS genocidna tvorevina uvrijedio sve srpske žrtve iz Drugog svjetskog i posljednjeg rata".

Predsjednik Organizacije Nedeljko Mitrović je pozvao Narodnu skupštinu Srbije da se javno ogradi i osudi ovu Jovanovićevu izjavu koja vrijeđa srpski narod na prostoru Republike Srpske, budući da je LDP parlamentarna stranka u Srbiji.

Dodik vs. Jovanović o tome da li je RS genocidna tvorevina

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u srijedu će u Beogradu učestvovati u duelu sa liderom Liberalno-demokratske partije (LDP) Čedomirom Jovanovićem o temi "Da li je Republika Srpska genocidna tvorevina ili izraz volje naroda?"
Duel između Dodika i Jovanovića, koji organizuje Tanjug, počet će u 12.00 sati u prostorijama Press-kluba Tanjuga na Obilićevom vencu.
..........................................................................................................................
Tema, pokrenuta izjavom Čedomira Jovanovića na Glavnom odboru LDP-a, izazvala je lavinu reagovanja u RS, najavljene su tužbe i traži se izvinjenje pred srpskim parlamentom.

"Akteri ovog najnovijeg političkog sukoba u sat vremena imaju priliku da objasne svoje stavove, da ih sučele, a predstavnici medija moći će da procene čiji su argumenti ubedljiviji", navodi se u saopštenju.

Lider LDP-a Čedomir Jovanović rekao je na sjednici Glavnog odbora svoje stranke, u subotu, da je "Republika Srpska genocidna tvorevina" i da je "nastala na genocidu".

Na ovu izjavu reagovao je kabinet predsjednika RS Milorada Dodika odakle je poručeno da lider LDP "smišljenom laži da je Republika Srpska nastala na genocidu pokušava da pripiše kolektivnu odgovornost cijelom narodu, koji je samo branio pravo na život“.

U Dodikovom kabinetu naveli su da je "ružno što, putem neistina o Republici Srpskoj i njenom nastanku, Jovanović pokušava pridobiti ili svoje birače ili mentore".
31.01.2012.

"ZENA-ZRTVA RATA": TRAZIMO ISTINU OD TUZILASTVA BOSNE I HERCEGOVINE O ZLOCINIMA U VLASENICI

"Žena-žrtva rata": Tražimo istinu od Tužilaštva BiH o zločinima u Vlasenici

image Arhiv / 24sata.info

....................................................................

(24SI) - Udruženje "Žena-žrtva rata" je od osnivanja Udruženja, putem protokola Tužilaštva BiH, dostavilo sve prikupljene izjave žrtava i svjedoka u vezi s ratnim zločinima na području općine Vlasenica. U izjavama, između ostalih, spominju se i Radenko Stanić, Miroslav Kraljević, Ljuban Stanišić i Milenko Stanić, danas na...

 [24 sata info] 

...  funkcijama u državnim i entitetskim institucijama, saopćeno je iz ovog udruženja.

Iz Udruženja navode da ratni komandir vlaseničke policije Radenko Stanić danas obavlja funkciju pomoćnika ministra sigurnosti BiH, ratni komandant interventog voda specijalaca Miroslav Kraljević, zvani Mićo Kralj, aktuelni je zastupnik u Narodnoj skupštini RS-a kao član SNSD-a, ratni šef Kriznog štaba Vlasenice Milenko Stanić danas je profesor na Pravnom fakultetu Banja Luka i prijeratni i ratni inspektor vlaseničke policije Ljuboje Stanišić Ljuban, živi u Vlasenici.

Udruženje "Žena-žrtva rata" je danas dostavilo Tužilaštvu BiH još neke izjave, kao i dopis s upitom u kojoj se fazi nalazi istraga protiv spomenutih osoba.

(Fena)


31.01.2012.

BALKANSKI SERVIS: PROFESIONALIZAM I LJUDSKOST KAO VODILJE

Balkanski servis: Profesionalizam i ljudskost kao vodilje

Sabina Čabaravdić, urednica Regionalnog programa, tokom emitovanja prve emisije RSE 31. januara 1994. iz sjedišta RFE/RL u Minhenu.

.....................................................................................................................

31.01.2012
Radio Slobodna Evropa danas je punoljetna. Punih 18 godina, bez prekida, Balkanski servis, uz Regionalni, emituje i programe za BiH, Crnu Goru, Kosovo, Makedoniju i Srbiju.

Bilo nas je šestero tog 31. januara 1994. godine. U jednom trenutku porasli smo na skoro 30 ljudi u Pragu i preko 200 na Balkanu.

Povezivao nas je koristan, dobar i pošten posao, a mnoge od nas i ljudsko i profesionalno razumijevanje.

Bio je rat, danas je mir. Bili smo potomci tek raspolućene Jugoslavije, danas su države Balkana na vratima EU.

Minhen: Tim Radija Slobodna Evropa nakon prvog emitiranja emisije na južnoslavenskim jezicima, 31. januar 1994.
​​
Šta je isto, a šta različito, objašnjava
Nenad Pejić, utemeljitelj ideje regionalnog programa i prvi direktor Balkanskog servisa, koji je sada regionalni direktor RSE:

"Bojim se da je problem u tome što su razlozi gotovo identični. Ajde da kažemo gdje je bolje. Bolje je u Hrvatskoj iako i tamo na portalima i na televiziji ima dosta tekstova koji se postavljaju pod znakom pitanja, ali je situacija neuporedivo bolja. Gdje je gore? U Bosni i Hercegovini. Imate utisak da je tamo gore nego prije rata. Nema dana da neka izjava iz Republike Srpske, pogotovo Dodikova ne odapinje neke strijele mržnje prema Federaciji, a opet u Federaciji imate toliko primjera u medijima koji etiketiraju lidere iz Republike Srpske mimo svake profesije da je to prosto tužno gledati."

"Gdje je isto? Pa možda u Srbiji. Pogledajte ovu hajku protiv Nikolaidisa, hajku protiv Angeline Jolie i sada hajku protiv Nataše Kandić. Odjednom nekih pedeset mladića obuče nekakve maske i odluči da napadne i uništi automobile navijača koji su došli iz Hrvatske. Nisu oni to uradili zati što im je to neko naredio. Oni su to uradili zato što im je obrazovanje u školama takvo da oni misle da je normalno. Dakle, generalno govoreći, mislim da je situacija više-manje ista, izuzev Hrvatske naravno, i da su razlozi za postojanje Radija Slobodna Evropa  gotovo identični kao i prije osamnaest godina," kazao je Pejić.

Povjerenje

Odluku da osnuje servis za bivšu Jugoslaviju Kongres SAD donio je, prije svega zbog krvavog rata u BiH.

Što je Bosni samoj značila i znači Slobodna Evropa, govori
Milenko Voćkić, šef sarajevskog biroa:
Milenko Voćkić, šef sarajevskog biroa
​​
"Program Slobodne Evrope pratio je različite društvene faze u BiH, period rata, sudske i ljudske priče o posljedicama, period obnove, razvoja novih društvenih vrijednosti, razvoja ljudskih prava i sloboda, tranzicijski proces u najširem smislu riječi. Ono što je u profesionalnim smislu priznanje našem programu je da smo prema svim istraživanjima, program prepoznatljiv po tačnosti i program kome se vjeruje. Osamnaest godina za ovakav model programa koji prate krizna područja nije mali. Promijenile su se generacije slušalaca, tehnologije i vrste medijskog izraza, nažalost društvene okolnosti veoma malo."

"Zanimljivo je da i danas postoji veliki interes za preuzimanjem našeg programa, tako da se broj radio i TV stanica koje preuzimaju radijski i TV program,TV Liberty, popeo na preko šezdeset. Brojni web portali svakodnevno preuzimaju naše sadržaje. S profesionalne strane, možemo reći da se ponosimo povjerenjem koje imamo kod naših slušalaca, s druge strane zabrinjavajuče je što je bh. javnost i dalje izložena podjelama, medijskom ratu i odsustvu ili iskrivljavanju evropskih i univerzalnih vrijednosti savremenog društva," dodao je Voćkić.

Za svjetliju budućnost regiona

Kad je Radio počinjao, Crna Gora je, od svoje nezavisnosti tada, 1994. godine imala Cetinje, Liberale i grupu intelektualaca koji nisu htjeli učestvovati u „ratu za mir“.
Slavica Brajović, šefica podgoričkog dopisništva
​​
Paralelu je povukla
Slavica Brajović, šefica podgoričkog dopisništva našeg Radija.

"Prije 18 godina u vrijeme medijskog mraka i propagande, pokušavali smo da budemo glas razuma i pomirenja i, prije svega da prenesemo istinite informacije. Danas pokušavamo da ukažemo na sve one pojave i deformacije sa kojima ovaj region teško da može u svjetliju budućnost i neke evropske integracije. To su pojave kao što su kriminal i korupcija, pokušaji dezintegracija, pokušaji prepravljanja istorije, negiranje zločina, nacionalizma. Objektivno, region za ovih 18 godina nije dostigao zavidan nivo stabilnosti i opšteg napretka", kazala je Brajović.

Srbija se u vrijeme početaka Balkanskog servisa zvala SR Jugoslavija. Ali kako god joj ime bilo, ostala je najveće iskušenje za naš Radio. I tu se, kaže šef beogradskog biroa
Slobodan Kostić, ništa nije promijenilo.
​​
Slobodan Kostić, šef beogradskog biroa
​​"Srbija je jedno od najvećih iskušenja za naš radio, i tu se ništa nije promenilo od početka emitovanja programa na južnoslovenskim jezicima. Tajkuni vladaju iz senke, korupcija ima razmere epidemije, a Srbija je jedina evropska zemlja kojoj ulazak u EU nije primarni cilj. Državni mediji su i dalje samo režimski, mehanizmi vladavine isti kao devedesetih, samo što su na čelu zemlje ipak malo drugačiji ljudi, koji nisu spremni da vode agresorski rat protiv suseda nakon što je čitav državni, vojni i policijski vrh završio u Hagu," kaže Kostić.

"To ne znači da se odustalo od teritorijalnih pretenzija prema Bosni ili Kosovu, promenile su se samo metode. Nacionalni fanatizam koji je ranih devedesetih, poput talasa zahvatio ljude, a kasnije ih tresnuo o zemlju ošamućene, zamenio je umeveni, građanski nacionalizam. Tako nam ni ministri više ne prete da će naš rad biti tretiran kao izdaja, i da se zna kako se postupa s izdajnicima. To umesto njih sada rade desničarske grupe. Samo što sa nekim ko je dočekao punoletstvo u takvom okruženju, nije lako izaći na kraj."

Prošlo je 18 godina, i niko ne zna koliko ćemo još trajati. Ono što možemo obećati jeste da ćemo nastaviti dale nadajući se da će prevladati profesija i ljudskost.
31.01.2012.

BiH: I DALJE ISTI STAVOVI OKO EVROPSKE PRESUDE

I dalje isti stavovi oko evropske presude

Zgrada Suda za ljudska prava u Strazburu

..........................................................................

31.01.2012
Privremena parlamentarna komisija za provođenje presude u slučaju Sejdić - Finci ni na sjednici u utorak nije donijela nijedan bitan zaključak. Još jednom su predstavnici političkih partija ponovili odranije poznate stavove, a naredna sjednica biće održana 13. februara. 

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu donio je presudu u slučaju Sejdić - Finci protiv BiH prije više od dvije godine. Ovom presudom naložene su izmjene Ustava i Izbornog zakona BiH koje se odnose na izbor delegata u Dom naroda državnog Parlamenta i Predsjedništvo BiH. Osim što su formirale dvije komisije za primjenu ove odluke, vlasti BiH nisu uradile ništa na primjeni presude.

Parlamentarna komisija za provođenje odluke u slučaju Sejdić - Finci radi četiri mjeseca. Nakon sjednice ponovo nema vidljivih rezultata i približenih stavova političkih opcija o tome na koji način primijeniti odluku Suda u Strazburu.

Jedini bitniji kompromis postignut je oko toga da se obim ustavnih promjena u BiH u ovom trenutku svodi na primjenu presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu. Skoro da je izvjesno da će i o ovom, baš kao i u slučaju formiranja vlasti u BiH ili državnog budžeta, kompromis i odluku donositi šest stranačkih lidera.

„Suština današnjih zaključaka je da se vidi da li je do 13. februara moguće postići političku saglasnost na nivou komisije. Ukoliko to ne bude moguće, zatražićemo pomoć predsjednika šest političkih stranaka da vidimo da li je moguće da oni postignu političku saglasnost oko pitanja koja se tiču amandmana na Ustav koji bi značili implementaciju prseude u predmetu Sejdić i Finci protiv BiH“, kazao je predsjedavajući komisije Šefik Džaferović.

Beriz Belkić, iz Stranke za BiH, ne vjeruje da će komisija postići dogovor oko izmjena bh. Ustava u segmentu provođenja presude iz Strazbura:
Jakob Finci i Dervo Sejdić
​​
„Iz dana u dan se potvrđuje sve više da ćemo morati sačekati da gospodari života i smrti u BiH, dakle ovih šest ljudi, odluči na koje način će implementirati ovu presudu“, kazao je Belkić.

Članovi komisije iz RS-a čekaju stav Narodne skupštine RS-a, koja bi ovo pitanje trebala razmatrati na sjednici zakazanoj za 7. februar.

„Mislim da izabrani predstavnici treba da rješavaju ta pitanja, političke partije u svom krugu treba da te političke stavove utvrđuju, a onda u domovima, u predstavničkim tijelima to treba da bude provođeno. Očigledno je da je u BiH uvedena praksa da političke partije, ovih šest političkih partija koje imaju najviše izabranih predstavnika, usaglašavaju te prijedloge. Ako budu efikasnije, nije to loše rješenje. Ako tih šest lidera uspostave funkcionalnije odnose u BiH, ja to pozdravljam“, kazao je poslanik SDS-a u državnom Parlamentu Borislav Bojić.

Šehić: Pravna nesigurnost i neprincipijelnost

Na pitanje da li će i ovo pitanje morati da rješavaju predsjednici šest vladajućih političkih partija u BiH, Borjana Krišto, iz HDZ-a BiH, odgovara:

„Posao koji treba uraditi - to je Parlamentarna skupština, znači jedan i drugi dom. To podrazumijeva i ustavnu i poslovničku proceduru, a naravno ovo pitanje je prije svega političko pitanje, pa onda i pravno, tako da i rad kroz jedan i drugi dom, znači kroz parlamentarnu proceduru je politički rad.“

Rad parlamentarne komisije još jednom je pokazao da u BiH ne postoji politička volja da se svi građani dovedu u ravnopravan položaj, kaže Vehid Šehić koji u komisiji zastupa Vijeće nacionalnih manjina.

„Imamo jednu pravnu nesigurnost, imamo jednu pravnu neprincipijelnost i sigurno da mnogi kalkulišu u ovoj državi. Tamo gdje mu odgovara princip jedan čovjek – jedan glas, on će to prihvatiti, tamo gdje mu ne odgovara, on je protiv toga. I to hrani sukobljene političke stavove u BiH. Rezultat je veliki stepen nepovjerenja. Dok se ne utvrde principi na koji način po vertikali, kada gledamo arhitektruru ove države, trebamo riješiti probleme, ova država niti će biti funkcionalna, niti će biti efikasna“, rekao je Šehić.  

Komisija ima rok da do 12. marta Parlamentarnoj skupštini BiH dostavi prijedloge za usklađivanje Ustava BiH i Izbornog zakona sa presudom Evropskog suda za ljudska prava. Rok za završetak posla oko provođenja presude u slučaju Sejdić - Finci u poslednjoj rezoluciji postavila je i Parlamentarna Skupština Vijeća Evrope.

BiH bi ovaj posao morala okončati do 15. aprila ukoliko ne želi da njeni predstavnici budu suspendovani iz rada institucija Vijeća Evrope. Članovima parlamentarne komisije u utorak je, kaže predsjedavajući Šefik Džaferović, podijeljena i ova rezolucija.

„Ja apelujem na sve političke subjekte u BiH da vrlo ozbiljno shvate ovu situaciju kako bi BiH ispunila svoje obaveze“, pozvao je Džaferović.

Podsjećamo, presudom u slučaju Sejdić - Finci naložene su izmjene Ustava BiH. 
Dervo Sejdić i Jakob Finci žalili su se da im je usljed odredbi Ustava i Izbornog zakona BiH onemogućeno da se kandiduju za pozicije delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH i na izborima za člana Predsjedništva BiH zbog njihovog romskog i jevrejskog porijekla. Vlasti BiH nisu uradile ništa na primjeni ove presude iako je komisija Vijaća ministara radila na tome skoro godinu dana.

Zbog činjenice da nije urađeno ništa, Dervo Sejdić podnio je novu apelaciju Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu protiv BiH, od koje traži odštetni zahtjev u iznosu od 250.000 KM.
31.01.2012.

INFORMATICKI MRAK: OD 23 PREDVIDJENE E-USLUGE U BOSNI I HERCEGOVINI DOSTUPNA SAMO JEDNA

Informatički mrak: Od 23 predviđene e-usluge u BiH dostupna samo jedna

image Internet / 24sata.info

(24SI) - Osim političkog, Bosna i Hercegovina se nalazi i u informatičkom mraku. Prema podatcima iz izvještajima o provedbi e-SEE Agende+ za razvoj informacijskog društva u regiji jugoistočne Evrope, BiH je uvjerljivo na začelju u ovoj regiji po korištenju interneta u administraciji.

 [24 sata info] 

U čak šest usluga e-vlade nisu poduzete nikakve mjere na uspostavi. Od 23 predviđene e-usluge u BiH je dostupna samo jedna, i to ona koja se odnosi na carinske deklaracije. Osam elektronskih usluga je tek u fazi planiranja, dok su ostale uglavnom u početnoj fazi provedbe. To što su u informatizaciji daleko ispred BiH jedna članica Evropske unije, kao što je Rumunija ili Hrvatska, nije neko iznenađenje.

Međutim, nekoliko koraka ispred BiH su i Albanija, Moldova, Makedonija i Crna Gora. Zapravo je samo Kosovo iza BiH, ali iako bi se moglo dogoditi da i najmlađa evropska država uskoro prestigne BiH u procesu informatizacije i uvođenja e-vlade, piše Večernji list. Zanimljivo je pogledati i podatke o dostupnosti širokopojasnog interneta u BiH. Stopa širenja interneta, odnosno postotak stanovništva starijeg od 16 godina koji su koristili internet barem jednom u posljednja tri mjeseca, iznosi 31,2 posto. Nivo proboja širokopojasnih usluga je tek 10,2 posto. U BiH ne postoje državni centri za razmjenu internet-prometa. Nema ni uporedne analize u dostupnosti usluga e-vlade, upotrebe informacijsko-komunikacijskih tehnologija u kućanstvima i poduzećima. Možda i najbolja ilustracija informatičke zaostalosti BiH je podatak o svega 12.159 naziva domena registrovanih u zemlji.

Za razliku od većine drugih zemalja u BiH ne postoji strategija za e-poslovanje, a nisu poduzete niti bilo kakve mjere kako bi se potaklo uklanjanje prepreka za direktno domaće i strano investiranje s ciljem stimuliranja razvoja informatičkog tržišta.

Tajništvo e-SEE inicijative je na upit koliko građani koriste usluge e-vlade u BiH odgovorilo da je uglavnom prisutna jednosmjerna komunikacija prema građanima.

(24sata.info)


31.01.2012.

ZANIMLJIVE VIJESTI

 


Face to face : Dodik protiv Jovanovića o tome da li je REpublika Srpska genocidna tvorevina
 
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u srijedu će u Beogradu učestvovati u duelu sa liderom Liberalno-demokratske partije (LDP) Čedomirom Jovanovićem o temi "Da li je Republika Srpska genocidna tvorevina ili izraz volje naroda?"Duel između Dodika i Jovanovića, koji organizuje Tanjug, počet će u 12.00 sati u prostorijama Press-kluba Tanjuga na Obilićevom vencu.Tema, pokrenuta izjavom Čedomira Jovanovića ...
. Tako je govorio Nijaz Duraković: Čelični vragovi sravnjuju sa zemljom Vukovar, a mi se samo nadamo da će nas vatra zaobići... (VIDEO)
 
"Pa dokle, drugarice i drugovi moji, sestre i braćo, držati okove na očnim kapcima? ..
. Teodor Meron, predsjednik Haškog suda: Tribunal u Hagu je ipak opravdao svoje postojanje
 
Tribunal je osnovan kao simbol riješenosti međunarodne zajednice da osigura da zvjerstva počinjena tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji ne prođu nekažnjeno...

31.01.2012.

NIJAZ DURAKOVIC SAHRANJEN UZ NAJVISE POCASTI

Nijaz Duraković sahranjen uz najviše počasti

31.01.2012.
...........................
Uz počasnu salvu u haremu Alipašine džamije u Sarajevu sahranjen je profesor doktor Nijaz Duraković. Dženazi i ukopu prisustvovalo je više hiljada građana.
Piše: A. Panjeta


x x x x x x x x x x x x x x x

Nijaz Duraković sahranjen uz najviše počasti

Dženazu namaz klanjao je reis ul ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa ef Cerić nakon čega je mejt pokriven zastavom BiH na hiljadama ruku prenesen do Durakovićevog posljednjeg počinka, uz mezar heroja Žepe Avde Palića.

"Nijaz je bio pošten čovjek, ljudina! Bio je na straži svoje domovine. Uvjeren sam da je Nijaz ostavio iza sebe one koji ga neće izdati i koji neće izdati ono za šta se on borio", kazao je reis Cerić.

Nijaz Duraković je rođen u Stocu 1949. godine. Osnovno i gimnazijsko obrazovanje stekao je u Stocu. Studij sociologije završio je 1971., magistrirao je 1975., a doktorirao 1979. godine. Objavio je 16 knjiga i više od 200 studija i istraživačkih radova.

Bio je predsjednik Saveza komunista BiH, predsjednik SDP-a BiH, član ratnog Predsjedništva Republike BiH te član Predsjedništva SDU BiH. Duraković je bio redovni profesor na Fakultetu političkih nauka na predmetima "Uporedni politički sistemi" i "Međunarodni odnosi".
31.01.2012.

ENTITET RS-A: IZMJENE IZBORNOG ZAKONA DOBILE "ZELENO SVJETLO" NA USTAVNOM SUDU

RS: Izmjene Izbornog zakona dobile "zeleno svjetlo" na Ustavnom sudu

image Ustavni sud RS / 24sata.info

(24SI) - Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske utvrdilo je da Zakonom o izmjenama i dopunama Izbornog zakona RS-a nije povrijeđen vitalni interes konstitutivnog bošnjačkog naroda.

 [24 sata info] Predmet razmatranja Vijeća bilo je meritorno odlučivanje o zahtjevu Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS-a, koji smatra da je u konkretnom slučaju povrijeđen vitalni interes tog naroda da učestvuje u organizaciji organa javne vlasti.

Povredu ovog vitalnog interesa Klub bošnjačkog naroda vidi, između ostalog, u tome što je osporeni Zakon usvojen bez javne rasprave i pribavljenog mišljenja kompetentnih institucija, posebno Centralne izborne komisije BiH.

Također, povreda se, prema stavu ovoga kluba, očituje i tome što su pojedine odredbe osporenog Zakona, navodno, neusaglašene s nekim odredbama Izbornog zakona BiH.

Odlučujući o zahtjevu Kluba delegata bošnjačkog naroda, Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda RS-a je utvrdilo da osporenim zakonom nije povrijeđen vitalni interes bošnjačkog naroda koji se odnosi na organizaciju organa javne vlasti, s obzirom na činjenicu da to pitanje nije predmet reguliranja osporenog Zakona.

Vijeće smatra, nadalje, da su prigovori podnosioca zahtjeva u pogledu procedure donošenja zakona pitanja koja su regulirana Poslovnikom Narodne skupštine i, kao takva, ne spadaju u pitanja vitalih nacionalnih interesa konstitutivnih naroda definiranih u Amandmanu LXXVII na Ustav Republike Srpske.

Osim toga, Vijeće je ocijenilo i da je osporeni zakon općeg karaktera koji se jednako odnosi na sve građane Republike Srpske, te da nijedan konstitutivni narod ovakvim propisivanjem nije doveden u neravnopravni položaj.

Podsjećanja radi, još prilikom usvajanja izmjena i dopuna Izbornog zakona RS-a, 29.novembra u Narodnoj skupštini RS-a, opozicija je zamjerila vladajućem SNSD-u što je praktično na “mala vrata”, intervenirao u fazi prijedloga, a ne nacrta, te što je uskratio mogućnost opozicionim stankama da podrobnije sagledaju sve aspekte predloženih promjena koje se odnose ne samo na broj mandata u lokalnim parlamentima nego i na prekrajanje izbornih jedinica.

Izmjenama Izbornog zakona umjesto šest, u RS-u će biti devet izbornih jedinica.

Prekrajanjem izbornih jednica, što je predviđeno izmjenama ovog zakona, u određenim područjima RS-a, naglasili su Bošnjaci, ne bi više bilo bošnjačkih predstavnika, prije svega u Posavini i Podrinju, kao i u prijedorskoj regiji.

(Fena)

31.01.2012.

"GOVOR NADE ZA BOSNU I HERCEGOVINU" CEDOMIRA JOVANOVICA VIDEO

"Govor nade za BiH" Čedomira Jovanovića

31.01.2012.
...........................
Govor lidera Liberalno-demokratske partije Srbije Čedomira Jovanovića na sjednici Glavnog odbora te stranke uzburkao je javnost u Srbiji. U videoprilogu vam donosimo snimak Jovanovićevog govora o BiH, čiji smo dio objavili u nedjelju.
Čedomir Jovanović
Čedomir Jovanović
.................................
Jovanović je upro tamo gdje srbijanskim nacionalistima nikako ne odgovara, priznavši da je Republika Srpska genocidna tvorevina, da je nastala na genocidu. "Republika Srpska je nastala na genocidu. Na srebreničkom genocidu. Na etničkom čišćenju nezabilježenom u Evropi poslije Drugog svetskog rata", rekao je Jovanović, nakon čega je uslijedio aplauz prisutnih.

"Srbija je uvijek stradala jer nije bila sposobna razumjeti Bosnu i doprinijeti onoj vrsti razvoja Bosne neophodnom kako problemi te Bosne ne bi uništili samu Srbiju". U govoru koji su neki nazvali govorom nade za BiH, Jovanović je istakao da Srbija mora promijeniti politiku prema RS i BiH, naglašavajući da sadašnjeg predsjednika RS-a Milorada Dodika danas svi doživljavaju kao nekog ko je stao uz rame ratnom zločincu Radovanu Karadžiću, iako je sam Dodik bio protiv onih koji su odgovorni za genocid u Srebrenici. Jovanović je kazao da je to tako upravo zbog politike Beograda prema RS-u.
 

 

"Nema sreće za RS dok Bosna nije država. Problem je u tom bosanskom paklu, Bosna ne može biti država dok je to RS umjesto nje, a ako Bosna nije država, onda Bošnjaci nisu narod. A ako, sa druge strane, stvaramo bosansku državu, onda demontiramo RS pa onda Srbi misle da oni neće biti narod. Šta to jedino može na kraju proizvesti - neki novi sukob - i cijeli život nam je protekao u tome".

Nakon ovog govora uslijedila je lavina reakcija, kako u Srbiji, tako i u RS. Jovanović je po hitnom postupku okarakterisan kao neozbiljan pa čak i ratnohuškački političar, što su samo neki od primjera brojnih pokušaja kojima su se politički predstavnici i javni radnici u Srbiji i RS obrušili na njega s ciljem da ga hitno diskredituju. A, onda je i Organizacija porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske najavila da će nadležnom sudu u Beogradu podnijeti tužbu protiv lidera LDP-a jer je "tvrdnjom da je RS genocidna tvorevina uvrijedio sve srpske žrtve iz Drugog svjetskog i posljednjeg rata".

Predsjednik Organizacije Nedeljko Mitrović je pozvao Narodnu skupštinu Srbije da se javno ogradi i osudi ovu Jovanovićevu izjavu koja vrijeđa srpski narod na prostoru Republike Srpske, budući da je LDP parlamentarna stranka u Srbiji.

Dodik vs. Jovanović o tome da li je RS genocidna tvorevina

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u srijedu će u Beogradu učestvovati u duelu sa liderom Liberalno-demokratske partije (LDP) Čedomirom Jovanovićem o temi "Da li je Republika Srpska genocidna tvorevina ili izraz volje naroda?"
Duel između Dodika i Jovanovića, koji organizuje Tanjug, počet će u 12.00 sati u prostorijama Press-kluba Tanjuga na Obilićevom vencu.
..........................................................................................................................
Tema, pokrenuta izjavom Čedomira Jovanovića na Glavnom odboru LDP-a, izazvala je lavinu reagovanja u RS, najavljene su tužbe i traži se izvinjenje pred srpskim parlamentom.

"Akteri ovog najnovijeg političkog sukoba u sat vremena imaju priliku da objasne svoje stavove, da ih sučele, a predstavnici medija moći će da procene čiji su argumenti ubedljiviji", navodi se u saopštenju.

Lider LDP-a Čedomir Jovanović rekao je na sjednici Glavnog odbora svoje stranke, u subotu, da je "Republika Srpska genocidna tvorevina" i da je "nastala na genocidu".

Na ovu izjavu reagovao je kabinet predsjednika RS Milorada Dodika odakle je poručeno da lider LDP "smišljenom laži da je Republika Srpska nastala na genocidu pokušava da pripiše kolektivnu odgovornost cijelom narodu, koji je samo branio pravo na život“.

U Dodikovom kabinetu naveli su da je "ružno što, putem neistina o Republici Srpskoj i njenom nastanku, Jovanović pokušava pridobiti ili svoje birače ili mentore".
31.01.2012.

IN MEMORIAM NIJAZ DURAKOVIC: CELNI VRAGOVI SRAVNJUJU SA ZEMLJOM VUKOVAR, A MI SE SAMO NADAMO DA CE NAS VATRA ZAOBICI

IN MEMORIAM Nijaz Duraković: Čelični vragovi sravnjuju sa zemljom Vukovar, a mi se samo nadamo da će nas vatra zaobići...

Nemojte se Radovane identificirati s cijelim narodom. Ne mislim da ste vi srpski narod...

 31.01.2012.

Video: "Federalna.ba"

Nijaz Durakovic i Radovan Karadzic

..................................................................

"Pa dokle, drugarice i drugovi moji, sestre i braćo, držati okove na očnim kapcima? Čelični vragovi sravnjuju sa zemljom Vukovar i pola Hrvatske a mi se samo nadamo da će nas njihova vatra zaobići i nestati? Miris tamjana se širi Bosnom i Hercegovinom i prijeti da upali mnoge opasne vatre za koje i ne slutite da su nam tako blizu"..., Nijaz Duraković, zasjedanje Skupštine Bosne i Hercegovine, januar 1992...

Govoreći o turobnim vremenima s početka 90-tih te ulozi profesora Nijaza Durakovića, akademik Muhamed Filipović je kazao:

"On je doživio da ga historija i njegova osobna sudbina postave pred veoma teške odluke i ponude mu zadatke od kojih je ovisila budućnost svih nas. Kao najviši funkcioner komunističkog režima u uvjetima raspada bivše države i nužnosti osamostaljenja naše domovine Bosne i Hercegovine, on se našao pred dilemom.

Morao je da odluči da li da podrži zahtjeve za dubokim demokratskim promjenama u cijelom društvenom sistemu ili da brani posebne interese i poziciju stranke koja je bila na vlasti i koja je rizikovala da, odlukom za demokratizaciju, izgubi sve privilegije koje joj je donosila njena neprikosnovena vladajuća pozicija. Svjedoci smo koliko se ljudi ogorčeno bore upravo za takve pozicije.

Nijaz Duraković je u veoma teškoj i složenoj situaciji, koja je nastala nakon sloma XIV Kongresa SKJ i početka raspada komunističke partije i države Jugoslavije, koji je iz toga  nužno uslijedio, uspio da vodi našu zemlju i njenu politiku i mudro i odlučno i čvrsto. Nije se kolebao nijednog momenta u pitanjima nužnosti radikalnih političkih promjena, stvarajući takve uvjete političkog i državnog djelovanja koji su osigurali svim demokratski formiranim i izraženim političkim snagama da slobodno i sigurno vode kampanju protiv režima kojem je on nominalno stajao na čelu", kazao je Filipović.

Portal "Federalna.ba" pustio je i dio video-zapisa iz tog vremena.

"Bilo kakve jugoslovenske zajednice nema ukoliko BiH ne bude ravnopravna i suverena ovakva kakva je. To je pretpostavka za jugoslovensku zajednicu", govorio je Duraković za skupštinskom govornicom 1992. godine.

Ratni zločinac Radovan Karadžić pokušao mu je parirati.

"'Odgovorno' tvrdim u ime SDS-a, koja zastupa više od 90 posto srpskog naroda u BiH da Srbi nisu za građanski rat niti bilo kakav drugi rat. Srbi u svojoj istoriji nikad nisu započinjali ratove iako su ih vrlo često završavali", zborio je bolesni doktor s Durmitora.

Duraković, koji je oduvijek slovio za beskompromisnog i čvrstog političara, ovo, naravno, nije mogao prešutiti.

"Vratio sam se da kažem jednu rečenicu. Ja bih Radovana zamolio da meni ne stavlja usta ono što nisam kazao. Ja nisam kazao da srpski narod hoće rat. I nemojte se podvalama služiti, pogledajte prvo vaš stenogram, tražit ću da se umnoži, pa ćete vidjeti da su u vašem izlaganju s prethodne skupštine bile izrečene ratne prijetnje. Ja nisam optuživao ni jedan narod niti to želim. Nemojte se identificirati s cijelim narodom. Ako polemišem s vama se polemišem s cijelim narodom, niti mislim da ste vi srpski narod", poručio je tada Duraković.

Komemoracija Nijazu Durakoviću: Iza njega će ostati praznina koju će biti teško popuniti (FOTO)

Današnju komemoraciju profesoru Durakoviću organizovali su Parlament FBiH i SDP BiH

  |  31.01.2012.

Odlaskom Nijaza Durakovića BiH je izgubila izuzetnog čovjeka, naučnika, političara i patriotu koji se borio za jedinstvenu i suverenu BiH i sve njene građane.

Ovim riječima od Durakovića se danas oprostila član Predsjedništva Republike BiH, profesorica Tatjana Ljujić-Mijatović na komemoraciji koju su organizirali SDPBiH i Parlament FBiH.

Ljujić-Mijatović je izrazila saučešće porodici Duraković uz konstataciju da je njihov gubitak nemjerljiv.

Od Durakovića su se oprostili i profesor Mirko Pejanović, Ivan Brigić i premijer FBiH Nermin Nikšić.

Pejanović je podsjetio na bogatu naučnu i političku karijeru prof.dr. Nijaza Durakovića kao i na njegovu važnu ulogu u očuvanju BiH.

"Duraković je svojim znanjem, političkim iskustvom i nesebičnim angažmanom podario zemlju bosanskohercegovačku i njene ljude najboljim idejama za život u miru i zajedništvu i evropskom prosperitetu", kazao je Pejanović.

Emotivan govor održao je i Durakovićev dugogodišnji prijatelj Ivan Brigić koji je kazao da je Duraković u svim javnim ili privatnim nastupima isticao da je socijaldemokrata te da će to ostati bez obzira na sve što se oko njega događa.

"Duraković je napisao program za SDPBiH, zajedno s Esadom Zgodićem, i to će ostati činjenica bez obzira na to ko šta sada mislio i govorio", rekao je Brigić.

Premijer FBiH Nermin Nikšić istakao je da je Duraković iznad svega volio život i druženje.

"Bio je jedan od najupečatljivijih političara na našim prostorima. Iza njega će ostati praznina koju će biti teško popuniti. Generacije koje dolaze na njegovom primjeru mogu naučiti kako se voli BiH. Njega više nema, ali ostat će u srcima i mislima njegovih esdepeovaca", kazao je Nikšić.

Sala za sjednice Parlamenta FBiH bila je prepuna onih koji su dijelili radni, životni i društveni prostor s Nijazom Durakovićem.

Komemoraciji su prisustvovali i predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija, gradonačelnik Grada Sarajeva Alija Behmen, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Denis Bećirović, član Predsjedništva SDP-a Damir Hadžić, predsjednik SBBBiH Fahrudin Radončić i mnogi drugi.

Nijaz Duraković bit će ukopan danas u 15 sati u haremu Ali-pašine džamije.

31.01.2012.

"ANGELINA, HVALA TI": HTJELA JE ISTINU VIDJETI SVOJIM OCIMA, CUTI SVOJIM USIMA I PRIKAZATI JE SVOJIM RUKAMA...

"Angelina, hvala ti ": Htjela je istinu vidjeti svojim očima, čuti svojim ušima i prikazati je svojim rukama...

image Angelina Jolie / 24sata.info

........................................

(24SI) - Skoro će mjesec dana kako sam gledao film Angeline Jolie - „U zemlji krvi i meda". Čitavo sam to vrijeme, skoro svaki dan, mislio o filmu; „padao" mi je kao žerava sjećanja, kao nešto s čime se moram/o suočiti, kao vrelo olovo u hladnu vodu.

 [24 sata info] 

Cvrčalo je i kuhalo u meni prethodnog mjeseca, kao u loncu, i film, i krv, i med, i rediteljka, i glumci, i svekolika događanja oko filma, i tema filma, i istina, i rat, i Genocid, i silovanja, i negiranja, i  ne/mogući su/život...

No, film me je itekako dojmio! Gotovo da nemam riječi - prestrašno, predobro, preautentično... Sve riječi pohvale za tu izvanrednu ženu, koja se rukovodila principom istine, što je isto tako bitno - senzibilitetom žene i vlastitom frustracijom zbog tog svekolikog nasilja nad ženama, kako kaže, pa je autentično prikazala stradanja Bošnjakinja/Bosanki, muslimanki, u protekloj agresiji. Odvajanja i razdvajanja ljudi, brutalna ubijanja i strijeljanja muškaraca, selekcija viđenijih i uglednijih žena za konstantna silovanja i prisilan rad, korištenje žena u živom štitu, ubijanje civila, starica, beba od nekoliko mjeseci (bezočno ubijanje beba bacanjem s balkona), konstantna priča o srpskoj ugroženosti i njihova povampirenost - samo su neke scene i dijelovi filma koje je Angelina vjerno prikazala. („Ja sam doktor" - javlja se i odgovara lijepa muslimanska gospođa, neposredno pred silovanje, četničkom vojniku, primitivcu i divljaku, na njegovo pitanje da li neka od njih zna kuhati. Ove riječi, same po sebi, izazivaju grč u stomaku, slika će grč dodatno pojačati, slika koju je Angelina majstorski iznijela; između ostalog i zbog toga što se radi o istinitoj sceni koja se u prethodnoj agresiji nebrojeno puta dogodila.) Sve to i pregršt drugih „detalja", s jedne strane, ali, s druge strane, upravo zbog tog grča ljubavna priča između muslimanke Ajle, lijepe slikarke, i srpskog kapetana Danijela, zaljubljenog vojnika, ljubavna priča koja je na kraju, ipak, neslavno završila, jer krv nije voda - doima se kao nerealna. Jer, u ovom povijesnom trenutku teško je vjerovati da se tako nešto „nadrealno" moglo dogoditi. Ali, Srbe, zapravo, četnike, srpske zločince, njihovu zaluđenost „liturgijskom mitomanijom" i njihovu povampirenost, doista, ne znam da je iko sa strane bolje od nje prikazao i pokazao! Scene u kojima srpski vojnici pucaju po civilima, po ljudima, to „vjekovno bjesnilo", to „ikonografsko crvenilo" u očima - sve je to izrazito jasno prikazano i tako lucidno podsjeća na mržnju, kolektivnu ludost, zaluđenost, iracionalnost... Mada, ruku na srce, takvi se (četnici u najširem smislu) sami od sebe najbolje pokažu. Mi to znamo najbolje. Ipak, hvala Angelini za njen doprinos na polju sveopćeg shvatanja i prikazivanja naše tragedije i nesreće. Istina i podrška istoj - biće joj dovoljna satisfakcija.

Ona to zna.

Ali, isto tako, i mi smo nepopravljivi. Film se još nije počeo ni prikazivati kako treba, a odjednom smo osuli paljbu, sami po sebi, kako smo bili nepravedni prema Angelini Jolie i kako smo nepotrebno reagirali?! Nije mi krivo niti žao što smo reagirali, jer to je dobro da smo napokon postali preosjetljivi kada su u pitanju te naše odsudne, krvave, bolne i svete teme.

I dobro je da reagiramo po automatizmu i instinktivno, jer nema više nikome bjanko niti može biti po tom pitanju ikakvih kalkulacija. Angelina to, kao izvanredna žena, shvata i ne zamjera, a to što su naši pametnjakovići odmah potrčali s osudama samih sebe i kako smo ovakvi i onakvi - to je priča sama za sebe. O tom "prokletstvu" drugi put.

S obzirom na informaciju koju smo imali, da je film ljubavna priča između četnika i silovane Bošnjakinje, nismo ni mogli drukčije reagirati - kaže jedan prijatelj u svom komentaru na mom profilu na Facebooku. Meni je drago da nije tako bilo! A i sama je Angelina priznala da je mijenjala scenarij tokom snimanja filma. Ko zna šta bi bilo da nije bilo reakcije?! Ne bi bilo prvi put da nas stranci izigraju! Jer, kog su zmije ujedale i guštera se čuva, kaže etnopedagogija. No, ovaj put nije tako bilo, nismo izigrani i nismo prevareni.

Na koncu, sve se završilo kako je i trebalo da se završi?! Isto tako, treba kazati da je film urađen u rangu vrhunske holivudske produkcije, da su glumci (uglavnom se radilo o našim glumcima) bili više nego fenomenalni, osobito Zana Marjanović, žena s neodoljivim osmijehom, koja je maestralno iznijela glavnu rolu, lik Ajle, lijepe slikarke. Naravno, sve je to bilo pod supervizijom mega zvijezde i filmske dive Angeline Jolie.

Angelina može čekati i očekivati nagrade za svoje umjetničko djelo (mada je to za nju bilo više od posla i umjetničkog djela, to je za nju, kao normalnu i savjesnu osobu, bila jedna vrsta duga), isto tako može očekivati i mora biti spremna na osude i pljuvanje (bukvalno pljuvanje) od strane onih koji su filmom prozvani i proskribirani; a mi... mi ćemo biti zadovoljni s istinom, koja je prikazana i pravdom koja još nije dočekana. A koju čekamo!

Ovaj projekt, također, ukazuje i njedri jednu notornu istinu, jer govori o konstantnoj borbi koja se vodi između istine i laži. Svjedoci smo da ovaj put, s ovim filmom, istina dolazi izvana, iz daleka, mada nas (ovdje, ali i tamo) stalno zasipaju neistinama i lažima. To prije svih rade glavni protagonisti naše ovdašnje zbilje, i političari, poput Milorada Dodika, i umjetnici, poput Nemanje Kusturice, i patrijarsi, poput patrijarha Irineja, i kardinali, poput kardinala Vinka Puljića... Ovi gdje god da odu, uglavnom vani kad idu, blizu il' daleko, šire laži i neistine o nama i našoj tragediji koju smo preživjeli. Može kardinal Puljić otići ne samo u Ameriku i u Australiju već i na Mars se popeti i pričati šta već priča, to više ne pije vode. Mogu oni svi zajedno pričati i raditi šta hoće, istina, opet, nađe svoj put. Ona je kao voda, ne može je se zaustaviti.

Tako se ni Angelina nije dala prevariti! Htjela je istinu vidjeti svojim očima, čuti svojim ušima i prikazati je svojim rukama (i novcima)!

Zato, Angelina, hvala ti još jednom.

P.S. U filmu postoji veliki broj eksplicitnih scena seksa i silovanja, pa
se, u najmanju ruku, preporučuje "roditeljska pažnja"!

Muhamed VelićJedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
89219998

Powered by Blogger.ba