Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

27.01.2012.

ZANIMLJIVE VIJESTI

 


Karadžić zatražio od Tribunala da mu se ne sudi za granatiranje i snajpersko djelovanje po Sarajevu
 
Vijeće Haškog tribunala odbilo je zahtjev Karadžića da se iz njegove optužnice izbace incidenti koje je Haško tužilaštvo odlučilo odstraniti iz optužnice protiv Ratka Mladića, a koji se odnose na kampanju granatiranja i snajperskog djelovanja u Sarajevu.On je zatražio je da Tribunal u Haagu odstrani iz njegove optužnice četiri incidenta granatiranja i šest incidenata ..
. Zasdlužena pobjeda : Srbija savladala Hrvatsku i izborila finale protiv Danske
 
Reprezentacija Srbije plasirala se u finale Evropskog prvenstva u rukometu.Srbijanski rukometaši bili s večeras bolji u Beogradskoj areni od Hrvatske koju savladali 26:22..
. Kemal Kurspahić : Angelina u "bosanskom loncu"
 
Ukratko - kažem kolegici potresenoj okrutnošću - svaku filmsku scenu bestijalnosti mogao bih potkrijepiti sa bar pet primjera ...

ZANIMLJIVE VIJESTI

27.01.2012.

Slučaj Taton: Presuda ohrabrenje huliganima

U danima kada srpski navijači ponovo divljaju, Apelacioni sud prepolovio je kazne ubicama francuskog navijača Brisa Tatona Dalje

Istraga spornih donacija za DPS

Vrhovna državna tužiteljka Crne Gore Ranka Čarapić saopštila je da je pokrenut pretkrivični postupak provjere spornih donacija za vladajuću stranku Dalje

UNESCO: U BiH 15 posto nepismenih

Upitna je ne samo funkcionalna već i elementarna pismenost koja podrazumijeva poznavanje svih 30 slova abecede ili azbuke Dalje

 

 

 

 

 

 

 

 

 

27.01.2012.

DETALJI ISTRAGE MJESTA MASOVNIH POGUBLJENJA I GROBNICA

Detalji istrage mjesta masovnih pogubljenja i grobnica

 

Jean-Rene Ruez u sudnici 27. siječnja 2012.

 

27.01.2012
Na haškom suđenju bivšem lideru bosanskih Srba Radovanu Karadžiću iskaz je dao Jean-Rene Ruez, bivši voditelj srebreničke istrage haškog tužiteljstva.

On je na područje Srebrenice prvi put otišao tjedan dana nakon pojava medijskih izvještaja  o nestanku tisuća bošnjačkih muškaraca i dječaka.

Nakon što se 20.srpnja 1995. godine uvjerio kako su se na području zaštićene zone dogodila masovna pogubljenja tamo se vraćao više puta kako bi rekonstruirao sporne događaje te pronašao grobnice.

Istražitelj Ruez, koji trenutno radi kao načelnik francuske policije, iznio je niz detalja višegodišnje istrage grobnica na području Srebrenice.

Istraživanje se provodilo na više lokaliteta do kojih se dolazilo nakon razgovora sa srpskim insajderima, ljudima koji su preživjeli strijeljanja te pripadnicima mirovne misije UN-a.

Mjesto masovnog ubistva, dokaz prikazan u sudnici 27. siječnja 2012.
​​Kao svjedok, tužiteljstvu je Ruez tijekom više sati opisivao način istraživanja lokaliteta za koje se utvrdilo da se radi o masovnim grobnicama.

„Prva stvar koja se radi, je da se koristi sonda. Metalna šipka koja se zabija oko jedan i pol metar u dubinu. To je vrlo jednostavna tehnika. Izvlači se ta sonda, šipka iz zemlje i čovjek mora omirisati – je li se na vrhu može osjetiti miris mrtvih tijela. Mi smo to zvali (tehnikom) – zabodi i omiriši“, opisao je svjedok.

Ruez je također povezao lokalitete pogubljenja s brojnim izjavama zaštićenih svjedoka tužiteljstva kako bi se optužbe za genocid što bolje potkrijepile.

Pri tom su opisane masovne egzekucije, primjerice oko tisuću zarobljenika u skladištu u Kravici te stotina zarobljenika u dolini Cerske, kao i užasni detalji iskaza preživjelih.

„Drugi svjedok koji je uspio prijeći tijekom noći s tog područje i koji je izgubio cipele tijekom tog svog kretanja – jednom fazom kretanja hodao je po nekoj ljepljivoj tvari za koju je on zaključio da se radi o krvi. I zatim je nastavio dalje prema vrhu doline“, prisjetio se haški istražitelj.Optuženi Karadžić će naknadno unakrsno ispitivati Rueza sljedeći tjedan.

Kako bi dodatno potkrijepilo optužbe i nalaze istraživanja masovnih grobnica nastalih nakon ulaska Vojske Republike Srpske u Srebrenicu u srpnju 1995.godine, tužiteljstvo će kao sljedećeg svjedoka ispitati i Vilijama Haglanda (William Haglund), još jednog  antropologa koji je sudjelovao u istrazi.
 
...........................................................................................................................................................................
.

(VIDEO: Film o Petrovićevim snimkama)


................................Drugi dio dokumentarca o snimkama Piroćanca

27.01.2012.

RAZGOVORI SEFA KOS-A I CLANA PREDSJEDNISTVA SFRJ: ZASTO BEOGRAD KRIJE DOKAZE O DOBROVOLJACKOJ

Razgovor šefa KOS-a i člana Predsjedništva SFRJ: Zašto Beograd krije dokaze o Dobrovoljačkoj

Razgovor datira iz maja 1992. a vodili su ga Nedjeljko Bošković i Branko Kostić

 27.01.2012

Razgovor šefa KOS-a i člana Predsjedništva SFRJ: Zašto Beograd krije dokaze o Dobrovoljačkoj

Da li je odluka o obustavljanju istrage protiv pomagača Radovana Karadžića kompenzacija kojom se "smiruju strasti" Milorada Dodika zbog oslobađajuće presude u slučaju Dobrovoljačka? Dok špekulacije oko ovih presuda traju, Slobodna Bosna objavljuje dokaze koji potvrđuju da je prošlonedjeljna odluka Tužilaštva BiH u slučaju Dobrovoljačka nepobitno opravdana.

Presretnuti razgovor između Nedeljka Neđe Boškovića, tadašnjeg načelnika KOS-a koji je u maju 1992. godine stigao u Sarajevu kako bi sa predstavnicima vlasti BiH pregovarao o iseljavanju kasarni JNA, i Branka Kostića, predsjednika “krnjeg” Predsjedništva SFRJ, nedvosmisleno govore da je tadašnje rukovodstvo sa Pala, na čelu sa Radovanom Karadžićem, pravilo opstrukcije prilikom iseljavanja pitomaca, vojnika i oružja iz sarajevskih kasarni, piše "Slobodna Bosna".

Pored toga što je Bošković postigao čvrst dogovor sa Komisijom za pregovore koju je delegirao Alija Izetbegović, u kojoj su bili Fikret Abdić, Stjepan Kljuić, Jerko Doko i Jusuf Pušina, o  raspodjeli oružja i izvlačenju pitomaca iz tri sarajevske kasarne, Momčilo Krajišnik i Ratko Mladić su nastojali da taj sporazum “miniraju”, a sve u cilju izazivanja incidentata u Sarajevu. General Bošković tokom razgovora tvrdi da je čak Ratko Mladić namjeravao da ga uhapsi jer je dogovorio izvlačenje vojnika na taj način i raspodjelu oružja po principu da jedna trećina pripadne Srbima, a dvije trećine Bošnjacima i Hrvatima.

Mladić nije želio da vrati oružje niti se pojavio u dogovoreno vrijeme na primopredaji kako je unaprijed dogovoreno, zbog čega je Bošković pozvao Branka Kostića kojeg je prilikom razgovora oslovljavao sa komandante. Bošković tokom razgovora ističe da je o ovom incidentu obavijestio i Panića (vjerovatno je riječ o tadašnjem načelniku Generalštaba JNA Životi Paniću). Razgovor Neđe Boškovića sa njegovim pretpostavljenim u Beogradu "Slobodna Bosna" integralno objavljuje.

General Bošković: Halo.

Trandafilović: Zdravo, đenerale.

General Bošković: E di si?

Trandafilović: Kako je?

General Bošković: E ne pitaj, loša situacija.

Trandafilović: E nije valjda.

General Bošković: Pa jest, srpska Vlada pravi opstrukcije, neće, nisu prihvatljivi. Ja sam sinoć potpiso ugovor i to na naše zadovoljstvo i kako sam ja nametnuo uslove tako ga je Vlada u Bosni i Hercegovini i parlament potpiso. I ja tamo išo, sjedio tu Krajišnik i ova njegova armada i oni neće tako, oni neće da daju oružje da se da za pitomce a oružje to što je uzeto, ono, ovaj, TO ...što su uzeli, oni tamo odneli i tako iako sam ja obezbijedio da jedna trećina ostane Srbima a dvije trećine vrate Muslimani i Hrvati, i pored toga oni neće. Trebali su jutros do 8,00 sati da doćeraju to oružje, jutros ja treba da počnem sa razmjenom pitomaca i vojnika, međutim nema oružja, razmjena stoji, sad poče da se puca ponovo. Ovaj, mene htjeli juče da uhapse.

Trandafilović: Ko bre?

General Bošković: Srpska Vlada i ovi ovde

Trandafilović: Nemoj zajebavati.

General Bošković: Ovi Mladićevi, jeste. Pripremili hapšenje zbog toga što sam potpisao ugovor za oslobađanje pitomaca i vojnika na taj način i tako.

Trandafilović: Evo komandant bi hteo s tobom da se čuje.

General Bošković: Ko, slušaj, aha, tu je.

Trandafilović: Tu je. Ovo nije zaštićeno znaš.

Trandafilović: Znam ja, evo ti pa se čuj sa komandantom.

Komandant: Da.

General Bošković: E, Neđo.

Komandant: E, kaži.

General Bošković: Zdravo.

Komandant: Mi ovaj, ovo ne možemo nikako.

General Bošković: Što?

Komandant: Pa loše.

General Bošković: Pa onda... pa dobro ja danas nisam ništa ni radio, nisu, srpska Vlada nije ništa radila, nije dala oružje nije, nije ništa radila, znaš. Jer ja sam juče bio na sjednici, ovo znaju svi, juče sam ja bio na sjednici Bosne i Hercegovine i sklopio ugovor da nam daju izvlačenje kompletno i teško naoružanje i opreme i pitomaca i vojnika da im vratimo i to samo dvije trećine oružja onog
pešadijskog što su oni uzeli gore Srbi sve oružje odozgo, i to i iz kasarne. Ja sam uspio i stvarno ovaj Fikret Abdić bio izuzetno korektan i ovaj Pušina i Jerko, i na kraju popustili svi i prihvatili da jedna trećina ostane Srbima a dvije trećine da vrate njima ovde. I dogovorili jutros do 8,00 sati da to predamo UNPROFOR-u da tu stoji oružje sve dok ne izvučemo tri kasarne danas, i kad se izvuku te tri kasarne, onda sutra da doćeramo drugu količinu jer sam ja išo na to da budu dva dijela, ide sutra druga količina i da dovučemo drugu i treću.

Komandant: Da, da.

General Bošković: Nisi ti bio tu sinoć, Krajišnik i ovi i oni su dali otpor, na kraju se složili na jedvite jade sa mnom da to prihvate i dogovoreno da jutros do 8,00 sati da bude ovde oružje, da ja mogu da počnem sa izvlačenjem pitomaca, evo oružja nema, njih nema, tako da nisam... Međutim, ja, sutra bi’ te molio, ti si dobio onaj papir, jesi li dobio?

Komandant: Ma sve.

General Bošković: E ja bi’ te molio to da mi sutra bude ovde obavezno i jedno i drugo.

Komandant: Pa znam, ali šta mogu, vreme je u pitanju.

General Bošković: E to. Inače, ovi su mene htjeli da uhapse, pripremili tajno hapšenje, ovde ova srpska Vlada sa ovim Mladićevim zbog ugovora koji sam potpisao i tako.

Komandant: Pusti to.

General Bošković: Ma nije, to je bila istina, ja sam njima reko i sinoć, ja sam dobio podatak tačan, tako da znaš.

Komandant: Da, da.

General Bošković: E, i pucali su na mene sinoć...

Komandant: Ko?!

General Bošković: Da, i to iz kasarne "Maršal Tito" kad smo se vraćali iz Predsjedništva Čađo i ja. Otvorena žestoka vatra, kola su izrešetana, srećom što su blindirana bila, ali to je strašno bilo, izbušili gume i sve nam izbušili, tako dasmo morali stati tu i ovaj, toliko se radi sklonište, neki zaklon od kuće i druga kola da nas odvezu do UNPROFOR-a i onda ovamo.

Komandant: Da, da.

General Bošković: E, tako da, međutim ja sam danas razgovarao sa Panićem (Životom, načelnikom Generalštaba JNA), op. M.D.) isto, ja ću reći kad se vrati to je neverovatno, neviđeno.

Komandant: Da, da. Slušaj, najgore je što je loše vreme, tako da računaš na to da može da...

General Bošković: Čekaj, ovde se evo stabilizovalo vidim i (oblaci?) se povukli potpuno, vidljivost… kilometara.

Komandant: Ne možete proći do tamo. Evo Bane je pokušo pa nije mogao uopšte.

General Bošković: Aha, e pa molim te, ovaj, ja ovo što sam ti poslo, daj vidi od Saše sutra da mi to stigne i ovaj ...

Komandant: Sve će to biti ako bude vreme, ali ako ne bude, odnosno da računaš na to.

General Bošković: Jer ja bez toga ne smijem ići.

Komandant: Pa znam, pa zato ti kažem.

General Bošković: U redu, u redu, važi. Samo kažem ti, ovo je stvarno ja ne mogu da shvatim ove ljude ovde, ovi su bili korektni dole Izetbegović i svi, eto što sam ja stvarno nametnuo i...

Komandant: Da, da...

General Bošković: Prihvatili su na kraju sve i do kraja i ja sam rekao da znaš, ja sam reko Predsjedništvu sinoć Bosne i Hercegovine, ako budete izigrali me i ne budete garantovali potpunu bezbednost mojim ljudima kad budem izvlačio, ako mi iko strada, avijacija dejstvuje po svim vašim vitalnim ciljevima. Reko sam ponovo to i reko sam gospodinu Predsjedniku: ja nisam Kukanjac i budite sigurni da ću to uraditi, to da imate na umu, to sam zvanično reko i stojim iza toga. To sam reko da znate. On kaže garantujem bezbednost, on je reko, idem ja s tobom na čelu zavisi gde god hoćeš kolona kad bude.

Komandant: Tako je, tako je.

General Bošković: Ja sam reko svakako uzeću vaše ministre i sve, idemo mi zajedno.

Komandant: Idemo zajedno i gotovo.

General Bošković: E dobro.

Komandant: Dobro.

27.01.2012.

"POLITIKA MINIMIZIRANJA ULOGE BOSNJAKA": OHR KREATOR NERAVNOPRAVNOSTI U MOSTARU

"Politika minimiziranja uloge Bošnjaka": OHR kreator neravnopravnosti u Mostaru

image Mostar / 24sata.info

 

(24SI) - Nakon vanredno zakazane sjednice Kluba Bošnjaka u Gradskom vijeću Grada Mostara predsjednik ovog kluba Faruk Ćupina i predsjednik gradskog vijeća Mostara Murat Ćorić oštro su kritizirali odbijanje apelacije na odluku Ustavnog suda BiH kojom se predviđa izmjena izbornog zakona za Grad Mostar.

 

 [24 sata info] 

Prema shvatanju šireg javnog mijenja odluka Ustavnog suda „jedan čovjek - jedan glas" hrvatskim političkim strankama omogućila je utemeljenje hrvatskog stolnog grada u srcu Hercegovine. „Od 2009.godine ili preciznije rečeno još od 2006. godine Ustavni sudovi nikada nisu osporili legitimitet predsjednika Gradskog vijeća, nego su, čak šta više, insistirali da je predsjednik Gradskog vijeća strana u sporu. Oni su to potvrdili pozivima da učestvujem u raspravama o izbornom zakonu. Smatrali su me strankom u sporu sve do momenta dok nije trebalo preispitivati apelaciju koju sam poslao na donešenu odluku., rekao je Čorić. On takvo ponašanje i takvo tumačenje legitimnosti smatra krajnje nepristojnim. „Ovo je politička odluka Ustavnog suda, koju je projektirao OHR još 2005. godine, odnosno 2004. godine da napravi nekoliko koraka u Mostaru, od ukidanja općina pa do uvođenja "famozne jedinstven gradske administracije", da bi se nakon svega toga normativno i pravno legalizirao etničko čišćenje u Mostaru, koje je napravljeno tokom rata, i da bi se omogućilo da Mostar postane grad jednog naroda, a da svi ostali koji su imali određenu većinu prije rata budu marginalizirani i da Mostar postane grad Stolac. Ako je to cilj Ustavnog suda BiH onda je sigurno da ovi ljudi koji sada rade u Gradskom vijeću to sigurno neće dozvoliti", rekao je predsjednik gradskog vijeća Murat Ćorić.

Pojašnjavajući zaključke sastanka predsjednik Kluba Bošnjaka u Gradskom vijeću Faruk Ćupina je rekao kako Bošnjaci grada Mostara neće dozvoliti da se marginalizira uloga Bošnjaka u Gradu Mostaru. „Ni u kom slučaju nećemo dozvoliti da se zaboravi sve ono što se dešavalo u posljednjem ratu, jer se radi o klasičnom etničkom čišćenju. Mi nećemo dozvoliti da se ignoriše 30 000 Bošnjaka-Mostaraca rasutih širom svijeta. Oni nisu otišli svojom voljom već kao posljedica etničkog čišćenja. Mi smo i do sada dokazali da smo samosvjesni, da ćemo opstati na ovim prostorima bez obzira na zakulisne političke igre, bilo pojedinaca ili političkih elita. Moraju biti svjesni da su Bošnjaci znali odbraniti svoju čast i dostojanstvo i u mnogo težim trenucima nego što je to danas. Mi imamo dovoljno svjesnih snaga koje će znati iznijeti se sa odlukom Ustavnog suda BiH.", kazao je Ćupina. Komentarišući odluku Ustavnog suda Ćupina je ocijenio kako je ona rezultat političkih insinuacija a nikako pravne naravi jer se kosi sa odlukama venecijanske komisije. „Identičnim načinom kao što su to uradili vijećnici  Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda i vijećnici Bošnjaci će insistirati na osiguranju svojih prava. Mi ćemo u tom smislu koristiti sva legalna sredstva, sve ono što nam zakon i ustav dozvoljavaju. Bošnjaci neće posustati ni na pravno-političkom planu kao što nisu i u mnogim drugim slučajevima.", zaključio je Ćupina. 

Kreator cijele ove politike minimiziranja uloge Bošnjaka u Mostaru prema mišljenju Murata Ćorića je OHR koja je realizirana u nekoliko procesa. „Prvi korak je bio 2004. ukidanjem općina uz obećanje da će nastupiti period blagostanja. Poslije su uz pomoć premijera HN kantona pokrenuli proces dokidanje važećeg Statuta Mostara. OHR je posmatrao šta se dešava na šta nije imao pravo jer je bio stranka u postupku. Važeći Statut Grada Mostara je njihov statut. OHR je nažalost bio kreator pisanja najnovije odluke, što je potpuna devalvacija principa donesenog statuta  2004. godine, a to je da se izbjegne bilo čija dominacija, dominacija bilo kog naroda.", zaključio je Ćorić.

S obzirom na zauzete stavove Kluba Bošnjaka i na donesenu Odluku Ustavnog suda u BiH predstojeći lokalni izbori teško da će se provesti u Mostaru jer tekst izbornog zakona treba biti usvojen dvotrećinskom većinom i u gradskom vijeću. „U tom smislu gradske vijećnike iz reda bošnjačkog naroda neće moći pokolebati nikakvi stavovi vrha stranaka jer ovdje se naprosto radi o Mostaru i sudbini ovoga grada.", zaključio je Ćorić.

Hasan Eminović

(24sata.info)

....................................................................................................................................................................

Muftija Smajkić: Korak na putu da Mostar postane hrvatski stolni grad

image Muftija Seid Smajkić / 24sata.info

 

(24SI) - Odluka Ustavnog suda BiH o odbacivanju zahtjeva Kluba Bošnjaka u Gradskom vijeću Mostara za preispitivanje novembarske odluke kojom se nalaže djelimična izmjena Statuta tog grada što ga je 2004. godine nametnuo bivši visoki predstavnik Paddy Ashdown, uvod je u konačno ostvarenje sna o Mostaru kao "hrvatskom stolnom gradu".

 

 [24 sata info] 

Smatra to i muftija mostarski Seid ef. Smajkić, koji je polovinom prošlog mjeseca uputio otvoreno pismo međunarodnoj zajednici i demokratskim snagama u BiH ukazujući na teško stanje u kojem se nalaze Bošnjaci Hercegovine zbog kršenja njihovih osnovnih ljudskih prava.

Odluka Ustavnog suda BiH u osnovi uspostavlja princip "jedan čovjek, jedan glas", što bi u slučaju Mostara, a zbog posljedica progona, zločina i populacijskog inžinjeringa, značilo trajnu dominaciju Hrvata u gradu na Neretvi.

Muftiju Smajkića boli i činjenica da su za posljednje odluke o Mostaru glasale i bošnjačke ustavne sudije. Riječ je, podsjetimo, o Suadi Palavrić i Mirsadu Ćemanu. Sve to muftija mostarski doživljava kao pristajanje zvaničnog Sarajeva i bošnjačkih zvaničnika u vlasti na to da Mostar bude hrvatski.

- Oni se mogu braniti koliko hoće, ali ovo je dokaz toga. Prema glavnim rukovodiocima, koji bi se trebali brinuti o ovdašnjim Bošnjacima, to je svršena stvar. Ali, znajući raspoloženje masa, uistinu svih političkih opcija, jer se svakodnevno susrećem s ljudima, mislim da to ne može proći! Gospoda iz vrha nekih političkih stranaka, koji za sebe tvrde da predstavljaju bošnjačke interese, trebaju znati da mi nismo ovce koje vode na klanje, a da nećemo pružiti otpor - kaže muftija Smajkić za "Avaz".

Zabrinjavaju ga muk i odsustvo bilo kakve reakcije na, praktično, sudbonosne odluke za Mostar. Kao da grad heroj šutke pada u miru. Potvrđuje to i crne slutnje da je Hercegovina odavno prodata.

- U miru se ostvaruje Bobanov i Tuđmanov koncept o debošnjakizaciji, zapravo kroatizaciji ovih prostora i to je na djelu. To je sigurno tako, ne odustaje se od plana o hrvatskom Mostaru - odlučan je muftija Smajkić.

- Nažalost, vidi se da ovdje smrdi s vrha. Jer, sve ovo trebalo se odraditi u tajnosti, sve se trebalo desiti bez glasa protiv i da se završi taj jedan koncept. Ja sam odavno rekao, i vjerujem da tu ne griješim, da će zaboljeti glava one koji žele profitirati na Mostaru, one političare koji žele ovdje dobiti neke poene. To, jednostavno, nije provedivo. Umjesto da dobiju poene, svi koji rade na tome bit će poraženi - tvrdi Smajkić.

 

(24sata.info)

........................................................................................................................................................................

Reis Cerić sa porodicama uhapšenih Hadžićana: Naša borba za našu čast bila je legitimna jer su nas željeli uništiti kao narod

image Reis Mustafa Cerić / 24sata.info

 

(24SI) - Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Mustafa ef. Cerić primio je danas u Sarajevu članove porodica osam Bošnjaka koji su novembra prošle godine uhapšeni u Hadžićima, u blizini Sarajeva, po nalogu Tužilaštva BiH zbog sumnje da su počinili ratni zločin u zatvoru "Silos" u Tarčinu.

 

 [24 sata info] 

Porodice tvrde da uhapšeni nisu krivi i da to može biti valjano dokazano na sudu.

O 'Silosu' su kazali da tamo jesu bili zatvoreni ljudi, ali oni kod kojih je pronađeno više od 1.000 komada oružja. Hapsile su ih tadašnje, legalne vlasti i niko nije stradao na tom mjestu, što danas mogu i posvjedočiti, rečeno je.

Na prvom mjestu žele da se uhapšeni brane sa slobode, da Sud i Tužilaštvo budu neovisni, da se oslobode političkih pritisaka koji se na njih čine, zatim da i mediji budu neovisni u pogledu tretiranja ratnih događaja u Hadžićima i da ne proglašavaju uhapšene krivim, dok to Sud ne utvrdi.

Porodice su zamolile i da se podrži Fondacija  koju su osnovali kao pomoć za odbranu  i izdržavanje porodica.

Reis Cerić je podržao  njihove zahtjeve.

"Hoćemo vjerovati u institucije države, sudove i tužilaštva, ali naša borba za našu čast bila je legitimna jer su nas željeli uništiti kao narod", reisove su riječi.

On naglašava da svako odgovoran za zločine treba da bude kažnjen.

Pripadnici  Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), po nalogu Tužilaštva BiH, krajem novembra  su, u općini Hadžići, uhapsili osam osoba osumnjičenih za ratni zločin nad Srbima i Hrvatima zatočenim u logorima "Silos" u Tarčinu, magacinima kasarne Krupa i Osnovnoj školi "9. maj" u Pazariću.

Uhapšeni su: predsjednik ratnog predsjedništva i načelnik policije općine Hadžići Mustafa Đelilović te Fadil Čović, nekadašnji komandir policijske stanice Pazarić i zapovjednik 9. brdske brigade Armije RBiH Mirsad Šabić i Nezir Kazić te upravnici logora "Silos" Bećir Hujić i Šerif Mešanović, kao i stražar Nermin Kalember.

 

(Fena)27.01.2012.

JOVO KAPICIC, PENZIONISANI GENERAL JNA I NARODNI HEROJ: SRBIJA CE UVIJEK IMATI APETITE PREMA BOSNI

Jovo Kapičić, penzionisani general JNA i narodni heroj: Srbija će uvijek imati apetite prema Bosni!

Zašto da Srbija osvoji Bosnu, pa Bosna je postojala prije nje

  |  27.01.2012.

Jovo Kapičić: Bosna je žrtva, mučenik i heroj

..........................................................................................................................

Penzionisani general JNA i narodni heroj NOB-a, 92-godišnji Jovo Kapičić, koji je prošlog mjeseca brutalno pretučen na ulici u Beogradu, odustao je od ranije odluke da napusti Srbiju i nastavi živjeti u rodnoj Crnoj Gori.

Stvaranje mržnje

Kaže da postoje stotine razloga da ne ide i jedan da ode iz grada u kojem živi već 75 godina, a to je da mu je i dalje ugrožena sigurnost. No, neće otići.

- Prijatelji su mi rekli: "Nemoj ići, nemoj da budeš bjegunac, nije vrijeme da se seliš." Tražili su da izdržim život u sredini koja me progoni. Osim toga, i porodica mi je rekla: "Kuda ćeš sada tako star i sam, gdje ćeš da ideš sa sto godina, ko će da te pazi, čuva i obilazi!" Ja sam bio borac, imao sam sva priznanja dok nisam dočekao da me neko mlatne na ulici. Mene ovdje niko ne brani, iako ovdje neke činovnike čuva i deset policajaca. Ja živim svoje. A znaju da me pljuju kad hoće - kaže Kapičić za "Avaz".

Nekadašnji šef zloglasne Udbe, čovjek koji je učestvovao u hapšenju Draže Mihailovića i upravljao Golim otokom, ali, istovremeno, uvijek snažno suprotstavljao srpskom nacionalizmu, otvoreno za "Dnevni avaz" govori o Srbiji danas, njenom vodstvu, novim-starim aspiracijama prema Bosni, o Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC), ali i o Golom otoku, čija je, kako je mnogo puta kazao, on osobno najveća žrtva.

Kakva je Srbija danas? Dok se izjednačavaju četnici i partizani, veličaju zločinci poput Draže Mihailovića, Radovana Karadžića i Ratka Mladića, napada se sve što ima veze s antifašizmom, pa i Vi? Rađa li se u Srbiji novi fašizam?
 
- Ja sam spadao u one ljude koji su iznosili neke stvari koje ne odgovaraju srpskim vlastima. Nikako im to ne odgovara. To je, recimo, pitanje Draže Mihailovića, pitanje Crne Gore, pitanje Golog otoka, pa i Bosne. Ja imam druga mišljenja i budući da sam to javno iznosio, stvorio sam mržnju protiv sebe. Ta mržnja ispoljava se i na javnim mjestima. Čak su i u Skupštini Srbije pitali dokle će Jova Kapičić biti na slobodi. Neka je spikerica i na televiziji pitala kada će se naše vlasti obračunati s Kapičićem. Vlasti se nisu obračunale, ali jeste neko ko me napao, pa zamalo nisam ustao s asfalta. Ja sam to doživio kao nečiji revolt. No, ja sam samo govorio ono što je historijska istina. A oni ovdje imaju svoju historijsku istinu.

Potvrđuje li takva atmosfera činjenicu da se Srbija nije promijenila i da su i dalje živi opasni velikosrpski projekti? Ovdje je nedavno crne slutnje podstakao svesrpski sastanak na godišnjici Karadžićeve Republike Srpske.

- Srbija će uvijek imati velike apetite na teritorije! Imala je i imat će. To da znate. Imali su ih i 100 godina ranije, pa su htjeli da progutaju Bosnu. Ali, to ne znači da će srpski narod ponovo prihvatiti da gine za neku fantaziju. Jer, to su fantazije. Mi smo imali Jugoslaviju. Zajedno smo ginuli, a sad zajedno rušimo ono što smo stvorili. Zajedno smo umirali, a sad zajedno mrzimo jedan drugoga.

Njima ne odgovara ni Crna Gora, ni Bosna, ne odgovara im srpstvo prosuto po cijeloj bivšoj Jugoslaviji. To su, vidite, fikcije pojedinih ljudi ili grupa ljudi koji misle da ostanu slavni u historiji. Znate koliko to interesuje srbijanskog čovjeka, običnog čovjeka, koji živi na selu ili radi u fabrici? Isto kao da mu daš pet para, pa ih on baci. Toliko za njega znači ideja o nekoj veličini. Zašto da Srbija osvoji Bosnu?! Pa Bosna je postojala prije Srbije!

Ali, imaju li ljudi pravo kada ih brine to što u Srbiji i RS, čak i mladi ljudi, i dalje veličaju zločince poput Mihailovića, Karadžića ili Mladića? Nije li to stvaranje terena za neko novo zlo?

- To su ti ljudi koje su oni stvorili. Nije Karadžić sam došao iz Crne Gore i stvorio sam sebe. Imao je bazu koja ga je pomogla. Oni su išli na to da će biti veliki vladari "velike Srbije" koja se treba prostirati odakle dokle. To su glupe stvari. Mislili su da su vladari balkanskog svijeta. A nisu, niti mogu biti, niti će ikada biti. Svako ima svoje historijsko mjesto. Bosna ima svoje historijsko mjesto.

Bosna je bila srce Jugoslavije i bit će opet, makar u mislima ljudi. Bosna je žrtva, mučenik i heroj. To vam ja kažem. Taj ko bi sada cijepao Bosnu, ponovo će napraviti zločin. Ali, opet će i platiti za taj zločin. Svako u Bosni mora imati svoje pravo. I Srbi, i Hrvati, i muslimani Bošnjaci, pa da žive bratski kako su živjeli od kralja Tvrtka. Gledajte, postoji deset ljudi koji komanduju Srbijom, a ostali slušaju. Šta će obični ljudi s ulice, oni nemaju pojma šta se radi i kakvi se prave planovi. Ali, još ima veoma mnogo srpskog nacionalizma. 

Heroj vremena

Šta mislite o izjednačavanju četnika i partizana u Srbiji?

- To je zločin, historijska neistina... Ako to nekoga zabavlja, čovjek može skinuti i gaće pa pokazivati onu stvar svijetu. Ali, ako hoće da bude ozbiljan, on to nikad neće uraditi. Tako je i s time. Ne može se četnik koji je služio okupatoru, koji je klao svoj narod, srpski, muslimanski... ne može on sebe prikazati kao dobrotvora i činioca jedne plemenite ideje. To je zločinac! Ne treba tu mnogo filozofije. Neka pročitaju knjige iz Doma armije i biblioteka, pa će vidjeti šta je ko bio i radio. A mi znamo šta je bilo, recimo, u Bosni, u Drvaru, slavnoj Krajini, pa u Livnu, u Prozoru, koji je bio pokriven leševima, pa na Neretvi i Igmanu... Opet kažem, Bosna je uvijek bila žrtva i heroj vremena. Sve što odudara od toga ja mrzim i prezirem.

Vi se u Srbiji stalno problematizirate zbog Golog otoka, spominju se Vaši grijesi s tim u vezi. Mislite li da će Vas uhapsiti?

- Kakvi moji grijesi? To je revolucija... U pitanju je bila zadnja kolona koja ide sleđa. Čekali smo Ruse da dođu i da nas tuku, a ovi da pomognu Rusima. To je Goli otok! Goli otok nije zatvor, presuda ili zločin. Goli otok je izolacija štetnog dijela koji je svojoj zemlji radio o glavi. Znam kako su prošli Mađari, Poljaci, Česi... kako su oni prošli pod Staljinovom Rusijom. Volio bih nekad da su i ovi naši to prošli, pa da manje pričaju o Golom otoku. 

Danas se u BiH mogu čuti priželjkivanja osiromašenih ljudi da ponovo postoji Goli otok, u kojem bi završili silni lopovi koji su se nezakonito obogatili na pljačkaškim privatizacijama i otimačinama, lopovi koji i dalje zavađaju narode...

- I treba postojati! No, ne može, jer su sada druga pravila igre. Ako neko pravi diverzije, ako pravi nešto što je štetno društvu, treba ga udaljiti. Zašto jednog ludaka ljudi vode u ludnicu? Zato što on ne umije reći: "Vodite me u ludnicu." Oni ga nasilu vode. Treba i ove danas. Nekoga manje, nekoga više. Da se nauče pameti. Ljudi moraju poštovati zakone.

SPC je uvijek radila za velikosrpsku ideju

- Prvo što je novi patrijarh Irinej rekao bilo je da ne postoje Crnogorci te da su to Srbi. Ja kažem: Nisu to Srbi, već Crnogorci. Dakle, Srpska pravoslavna crkva nikada nije radila ništa što nije bilo velikosrpsko. Postoji, dakle, srpsko, a imate velikosrpsko. To su dvije ideje. Jedno je stabilna srpska zemlja, časna i poštena, i velikosrpsko, osvajačko. Koga da osvajaš? I zašto? Šta ti treba Bosna, šta ti treba Crna Gora?

Bosna veže Balkan

- Bosna kao cjelina veže Balkan sa stotine niti oko sebe. Ona je u centru svega. Ona će na kraju krajeva opstati, čak i ako danas ima iskušenja. Neće moći pojedini glavari vezivati narode za sebe. Oni moraju služiti narodu, a ne narod njima. Bosnu sam prošao. Da nije Bosne, ne bih bio narodni heroj. Bosna mi je to dala! A ja sam Bosni dao svoju krv i sve što sam imao.

27.01.2012.

NENAD CANAK OBJAVIO FOTOGRAFIJU: OBEZBJEDJENJE SPC-A NOSI MANTIJU I MASKIRNE PANTALONE

Čanak objavio fotografiju: Obezbjeđenje SPC-a nosi mantiju i maskirne pantalone

27.01.2012.
..............................
Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak objavio je na svom Twitter profilu fotografiju sa nedavnog obilježavanja Novosadske racije, na kojoj jedan pripadnik obezbjeđenja Srpske pravoslavne crkve ispod bijele mantije nosi maskirne vojničke pantalone.
Foto: Blic.rs
Foto: Blic.rs
.....................
Čanak je na Twitteru napisao: "Posebno obratiti pažnju na maskirnu uniformu ispod crkvene odežde popovskog obezbjeđenja.

Tog je dana obezbjeđenje SPC-a u bijelim mantijama spriječilo zvaničnike Novog Sada i pojedine ambasadore da uđu u prostor predviđen za zvanice tokom pomena žrtvama Novosadske racije.

"Mladići u bijelim mantijama, njih ukupno tridesetak, doslovno su nas fizički spriječili da uđemo u prostor iza ograde, predviđen za zvanice", rekao je predsjednik Skupštine Novog Sada Aleksandar Jovanović.
27.01.2012.

TUZILASTVO BiH: PODIGNUTA OPTUZNICA PROTIV GORANA SARICA ZBOG ZLOCINA PROTIV COVJECNOSTI

Tužilaštvo BiH: Podignuta optužnica protiv Gorana Sarića zbog zločina protiv čovječnosti

image Tužilaštvo BiH / 24sata.info

 

(24SI) - Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Gorana Sarića (1964.) koji se tereti za krivično djelo zločini protiv čovječnosti.

 

 [24 sata info] 

Goran Sarić, koji je uhapšen 2. novembra 2011. godine, tereti se da je od početka juna 1992. do kraja 1992.  učestvovao u sklopu širokog i sistematičnog napada vojske, policije i paravojnih jedinica na  bošnjačko stanovništvo sarajevskih općina Centar, Vogošća i Ilijaš.

Kako se u optužnici navodi, Sarić je vršeći dužnost načelnika novoformirane SJB Centar za područje srpske općine Centar, koja je bila smještena u krugu dotadašnje Psihijatrijske bolnice Jagomir u Sarajevu, kao učesnik udruženog zločinačkog poduhvata postupao s diskriminatorskom namjerom realizacije zajedničkog cilja da se izvrši progon bošnjačkog i hrvatskog stanovništva na nacionalnoj i vjerskoj osnovi.

U optužnici se navodi da je optuženi radi realizacije spomenutog cilja, skupa s komandnim kadrom O.G. Vogošća i Koševske brigade VRS-a planirao, naredio i počinio progon cjelokupnog bošnjačkog stanovništva s teritorije srpske općine Centar. 

Prema tužbenim navodima Sarić je to učinio tako što je preko njemu podređenih policajaca i uz sadjejstvo vojnika Koševske brigade organizovao zatvaranje svih vojno sposobnih muškaraca Bošnjaka, njihovo ubijanje, zatvaranje u logore i prisilno preseljenje istih na teritoriju pod kontrolom Armije BiH, te prisilno preseljenje cjelokupnog  stanovništva s teritorije srpske općine Centar Sarajevo na teritoriju pod kontrolom Armije BiH.

U optužnici se navodi  i da je optuženi sredinom  juna 1992. godine lišio slobode jednog civila bošnjačke nacionalnosti i odveo ga u krug bolnice Jagomir, od kada mu se gubi svaki trag i koji se do danas vodi kao nestala osoba.

Kako se dalje navodi, optuženi Goran Sarić je učestvovao u prisilnom preseljenju više stotina civila Bošnjaka na teritoriju pod kontrolom Armije BiH, kao i u njihovom prisilnom zatvaranju u logore u zgradi zvanoj „Paviljon“ u okviru Psihijatrijske bolnice Jagomir i „Bunker“ u Vogošći, gdje su mnogi zbog fizičkog i psihičkog zlostavljanja smrtno stradali.

On se tereti i za učešće u odvođenju u nepoznatom pravcu više osoba-muškaraca bošnjačke nacionalnosti, koji su ubijeni na lokalitetu Skakavca, odakle su i ekshumirani nakon rata.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti - progon iz člana 172. stav 1. tačka h) Krivičnog zakona BiH, u vezi sa članom 180. stav 1. KZ-a BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz državnog tužilaštva.

 

(FENA)


27.01.2012.

MEDDZIDA KRESO, PREDSJEDNICA SUDA BiH: NECEMO PRISTATI NA UCJENE I PRIJETNJE!

Meddžida Kreso, predsjednica Suda BiH: Nećemo pristati na ucjene i prijetnje! 

 27/01/2012.
• Cijela međunarodna zajednica podržava rad Suda i Tužilaštva BiH, kao i svi oni koji shvataju da bez vladavine prava nema ni pravne države, nema države uopće. Ovdje je jasno da pojedine strukture u BiH i ne žele ovu državu, pa im samim tim i vladavina prava predstavlja kamen spoticanja na putu ka ostvarivanju njihovih antidržavnih planova. No, moraju znati da postojimo i mi koji istinski volimo ovu zemlju i koji nećemo pristati na njihove ucjene i prijetnje...

Predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso u intervjuu za "Dnevni avaz" najavila je odlučnu borbu za opstanak najviših pravosudnih institucija države koje su posljednjih dana meta sve otvorenijih napada i zahtjeva iz Republike Srpske da one budu ukinute. Kreso smatra da iza takvih napada stoje oni koji u konačnici žele dokinuti i samu državu BiH, pa su pravosudne institucije samo "kamen spoticanja na putu ka ostvarivanju njihovih antidržavnih planova".

Šta stoji iza prijedloga vodećih partija iz RS, koje imaju značajan udio i u vlasti države, za ukidanje Suda i Tužilaštva BiH zbog obustave istrage u slučaju "Dorbrovoljačka" - obično politikantstvo, potvrda kontinuiteta jedne političke matrice ili nešto treće?

- Moj stav u vezi s ovim pitanjem ostaje nepromijenjen - ako baš, kako Vi kažete, imate na jednoj strani potvrdu kontinuiteta jedne političke matrice, a ovdje je ta matrica rušenje Suda BiH, ja sa svoje strane snažnije nego ikada potvrđujem kontinuitet borbe za opstanak tog istog suda. Koliko god njihovi pokušaji bili jaki, kontinuirani i organizirani, intenzitet našeg odgovora neće biti ništa slabiji.

No, iskrena da budem, pomalo sam umorna od ovih prijetnji koje uvijek dolaze kada se nekome ne sviđa pojedina odluka Suda ili Tužilaštva. Naš posao nije da se njima sviđamo ili ne sviđamo, naš posao je da radimo nezavisno, nepristrasno i odgovorno, odnosno onako kako nam naša profesija i savjest nalažu. Ako neko s tim ima problem, treba se duboko zamisliti.

Mogu li Sud i Tužilaštvo, zaista, biti ukinuti? Šta ako Dodik raspiše referendum kojim prijeti?

- To nije ni prvi, a vjerovatno ni posljednji put da se prijeti referendumom i mislim da ta cijela priča postaje prilično neozbiljna. Ako neko smatra da ima osnova za takvu avanturu, neka to potkrijepi valjanim argumentima, činjenicama, dokazima (za koje smo do sada bili uskraćeni) i neka preuzme potpunu odgovornost za sve posljedice takve odluke. No, iskreno mislim da su i oni vrlo svjesni da je mnogo lakše prijetiti nego nešto takvo učiniti.

Vi iz međunarodne zajednice kontinuirano dobivate punu podršku, ali kako vrijeme odmiče, pritisci su sve veći, a politici Milorada Dodika, realno, niko se i ne pokušava suprotstaviti.

- Pa naravno, cijela međunarodna zajednica podržava rad Suda i Tužilaštva BiH, kao i svi oni koji shvataju da bez vladavine prava nema ni pravne države, nema države uopće. Ovdje je jasno da pojedine strukture u BiH i ne žele ovu državu, pa im samim tim i vladavina prava predstavlja kamen spoticanja na putu ka ostvarivanju njihovih antidržavnih planova.

No, moraju znati da postojimo i mi koji istinski volimo ovu zemlju i koji nećemo pristati na njihove ucjene i prijetnje. Međunarodna zajednica je prijatelj ove zemlje i ja nemam dilemu kada je riječ o njihovim dobrim namjerama. Ono što zabrinjava jeste pasivnost najviših odgovornih institucija koje nas iz hladovine posmatraju ostavljajući dojam da ih se to uopće ne tiče i čekajući ishod, nakon čega će se opredijeliti koju stranu zauzeti. To se može shvatiti, ali nikako opravdati.

Postoji li mogućnost da čelne državne pravosudne institucije odumru same kroz blokadu sredstava za njihovo funkcioniranje, što su iz Republike Srpske, također, najavljivali?

- To je već hipotetičko pitanje i ne bih nagađala. Iskreno, ne vjerujem da bi se neko usudio povući jedan tako radikalan potez, jer to više ne bi bile prijetnje, nego konkretni koraci koje bi morali napraviti pojedinci - osobe s imenom i prezimenom. Tu više ne bi bilo prostora za skrivanje iza naroda ili političke stranke. To bi značilo staviti svoj potpis na rušenje jednog od tri stuba vlasti koji čine državu, to bi značilo nedvosmisleno rušenje države, što povlači krivičnu odgovornost. Ipak, toliko naivni nisu.

Da, ali prošli put kada je Dodik prijetio referendumom o Sudu i Tužilaštvu BiH, dobio je svojevrsni legitimitet iz Evropske unije i započeo je "strukturalni dijalog o pravosuđu". No, to, očito, nije pomoglo, pa Dodik ponovo prijeti referendumom.

- Svi se sjećamo da su posljednje prijetnje referendumom, koje su dolazile iz RS, zamijenjene strukturalnim dijalogom, koji smo svi prihvatili. Nikada nisam tvrdila da je rad Suda BiH idealan, bez grešaka i stoga sam itekako bila spremna razgovarati o svim segmentima koji bi mogli pomoći da poboljšamo naš rad i učinimo ga što efikasnijim. Još smatram da je jedino rješenje razgovor i spremna sam ponovo sjesti za stol i dati puni doprinos u rješavanju problema koje imamo. No, to nikako ne znači da ću pristati na bilo kakve ucjene i prijetnje ukidanjem institucije na čijem sam čelu. To je, na kraju krajeva, bila i poruka međunarodne zajednice - opstojnost Suda i Tužilaštva je neupitna, razgovori su poželjni i više nego dobrodošli.

Vi ste, mora se priznati, bili metom hajke zbog slučaja "Dobrovoljačka". Možete li prokomentirati odluku o obustavljanju istrage u ovom predmetu, što je izazvalo lavinu nevjerovatnih akcija protiv državnih institucija?

- Meni, zaista, nije jasno zašto se predmet "Dobrovoljačka" dovodi u vezu sa Sudom BiH. Riječ je o istrazi koju je vodilo Tužilaštvo BiH i mi niti smo imali niti smo trebali imati bilo kakav uvid u taj predmet. Istrage su isključivo u nadležnost Tužilaštva BiH i mi s tim nemamo ništa. Da je, kojim slučajem, Tužilaštvo podiglo optužnicu, naš posao bio bi da je potvrdimo ili odbacimo kao neosnovanu. No, do toga nije ni došlo, predmet nikada nije ni došao na Sud, s obzirom na to da je donesena tužilačka odluka o obustavljanju istrage protiv određenih osoba. Istina, ta istraga bila je u žiži interesiranja javnosti, dugo je trajala i ja sam iz tog razloga više puta naglašavala da na tu istragu treba biti stavljena tačka na način da će biti zatvorena ili da rezultira podizanjem optužnice. Zašto je odluka takva kakva jeste, znaju samo oni koji su imali kompletan uvid u ovaj predmet.

Zanimljivo je da ste Vi lično označeni kao vođa cijelog jednog fronta koji, prema mišljenju medija iz RS, pa i nekih hrvatskih, želi spriječiti procesuiranje slučajeva "Dobrovoljačka, "Tuzlanska kolona", generala Atifa Dudakovića. Možete li to prokomentirati?

- Komentirati ovakvo nešto zaista bi bilo ispod svakog nivoa. Mogu samo reći da se divim ljudskoj mašti, jer kad god pomislim da me više ničim ne mogu iznenaditi, oni prevaziđu sami sebe. Pa, nedavno je objavljeno da imam podzemne hodnike koji me povezuju sa Specijalnom jedinicom i da u Sudu BiH držim arsenal oružja!!!

Vi ste, kao stručnjak, upozoravali da BiH ne treba potpisivati protokol o saradnji državnih tužilaštava BiH i Srbije u procesuiranju ratnih zločina, jer time, praktično, ne bi ništa bilo riješeno. Mislite li da posljednji događaji dodatno potvrđuju Vaš stav da sporazuma na takvim osnovama ne bi trebalo biti sa Srbijom?

- Mislim da sam već dovoljno govorila o tom protokolu i još stojim čvrsto iza svega što sam rekla. Naknadno sam saopćenjem za javnost dala određena pojašnjenja i odgovorila na kritike izrečene na moj račun. Na sve što sam rekla, nemam više ništa dodati ni oduzeti.

Na takve Vaše stavove, međutim, oštro su reagirali iz Tužilaštva BiH, uplelo se i Visoko sudsko i tužilačko vijeće. Postoji li, zapravo, sukob između Vas i Državnog tužilaštva?

- Nikakav sukob ne postoji. Ja sam iznijela svoje pravno mišljenje, jer sam smatrala da je riječ o vrlo značajnoj temi koja se tiče svih građana ove zemlje. Nažalost, kolege iz Tužilaštva to su shvatile kao kritiku i uvrijeđeno se obratile VSTV-u, koji je zauzeo stav s tim u vezi. Saopćenje za javnost koji je izdao VSTV, nažalost, nije odražavalo suštinu postignutog dogovora članova Vijeća, pa je naknadno ispravljano, prepravljano, dorađivano i ponovno objavljeno s pogrešnim zaključcima, jer se uporno nastojalo osuditi moj javni nastup, a da za takvo nešto nije postojala saglasnost svih članova Vijeća. Zašto su to radili, zaključite sami.

Šta je istina o problemima u provedbi Strategije za procesuiranja ratnih zločina? Vi ste se obraćali međunarodnim institucijama, ali i tu je VSTV reagirao tvrdeći da niste imali pravo i da, zapravo, trebate, opet, bolje sarađivati s Državnim tužilaštvom?

- Javno sam odgovorila i na ove neargumentirane optužbe. Pisala jesam i pisat ću uvijek kada to bude u interesu Suda BiH, a Nadzorni odbor VSTV-a nema mandat da se miješa u moje odluke niti da diktira nivo, kako oni kažu, "saradnje Suda i Tužilaštva BiH". Tužilaštvo BiH samo je jedna strana u postupku i naš odnos jasno je definiran zakonom na čiju nas primjenu niko ne mora podsjećati.

Sud BiH nije odgovoran za zastoj u implementaciji Državne strategije te stoga niti želimo niti možemo prihvatiti kritike na naš račun kada je riječ o ovoj temi. Na kraju krajeva, i sam predsjednik VSTV-a (Milorad Novković, op. a.) javno je prozvao odgovorne za zastoj i ne znam zašto bismo mi sada trebali preuzeti bilo čiju odgovornost. Osim toga, jasno sam rekla da se dolaskom vršitelja dužnosti glavnog tužioca (Jadranka Lokmić-Misirača, op. a.) situacija promijenila, da su nam dostavljeni podaci koji su bili neophodni za rad i da sada očekujem nesmetanu implementaciju Državne strategije za procesuiranje predmeta ratnih zločina.

Ima li osnova zahtjev Tužilaštva BiH za hitne izmjene Zakona o krivičnom postupku i uvođenje žalbe na sudsku odluku o odbijanju prijedloga Tužilaštva da pojedini predmeti budu prebačeni na okružne, kantonalne i entitetske sudove, što trenutnim zakonskim rješenjem nije dopušteno?

- I ovdje se radi o sličnoj, apsurdnoj situaciji. Tužilaštvo BiH, kao jedna stranka u postupku, traži da se izmijeni Zakon jer "nisu zadovoljni" odlukama Suda BiH. Smatram da bi bilo pogrešno dopustiti pravo na ulaganje žalbe na odluku Suda samo jednoj stranci u postupku. Inicijative za prijenos predmeta na entitetske sudove sve su intenzivnije, a da se ni u jednom momentu nije sagledalo pravo stanje stvari. Došli smo u situaciju da se Sud BiH skoro pa pravda zato što postupa po Zakonu i ne prebacuje stihijski predmete na nivo entiteta.

Suđenja u predmetima ratnog zločina, prema Zakonu, u nadležnosti su našeg suda, a on, izuzetno, može proslijediti predmet drugom sudu u skladu s kriterijima utvrđenim zakonom. Ova mogućnost ostavljena je da se Sud rastereti i da se riješi što veći broj predmeta ratnog zločina. Tražiti od Suda da neselektivno prosljeđuje predmete u momentu kada sam nema zaostataka u rješavanju ovih predmeta, a pri tome se stotine predmeta već nalaze pred entitetskim tužilaštvima i sudovima, potpuno je neracionalno.

Da je Stanković ostao na slobodi, naš trud bio bi uzaludan

Kako komentirate hapšenje ratnog zločinca Radovana Stankovića nakon skoro četiri godine bijega? Hoćete li Vi tražiti njegovo premještanje u, recimo, Zenicu, jer je iz fočanskog zatvora već jednom bježao?

- Sud BiH pravosnažno je osudio Radovana Stankovića i samim tim završio s tim predmetom. Naš posao više nije bio ni da ga čuvamo kada je upućen na izdržavanje kazne, niti da ga tražimo kada je pobjegao, iako su se mediji i nakon bijega i nakon hapšenja obraćali nama. Naravno da pozdravljam njegovo hapšenje, jer da je ostao na slobodi, sav naš trud i rad bili bi uzaludni. No, kao što sam rekla, on više nije u našoj nadležnosti, ali se nadam da će odgovorne institucije naći mehanizme da na nivou obave svoj dio posla.

Žrtve su nezadovoljne odlukom da na slobodu bude pušten Zoran Tomić, osumnjičen za genocid u Srebrenici. Može li praksa Apelacionog odjela Suda u sličnim slučajevima, koji su izazivali negodovanje javnosti i žrtava, nanijeti štetu pravdi u BiH?

- Ja razumijem žrtve i poštujem njihove osjećaje, ali mi moramo raditi svoj posao. Poslije svake presude neko ostane nezadovoljan, ali mora se shvatiti da niko ne može biti osuđen ako krivica nije dokazana van svake razumne sumnje. Ja nemam uvid u predmete, niti ga trebam imati, ali nemam nikakvu sumnju u odluku Apelacionog vijeća. Odluka je, zasigurno, donesena u skladu sa zakonom i kao takva mora biti prihvaćena i implementirana.  Faruk Vele (Dnevni avaz)


27.01.2012.

GODISNJICA UBISTVA SRDJANA ALEKSICA: UMRO VRSECI SVOJU LJUDSKU DUZNOST (VIDEO)

Godišnjica ubistva Srđana Aleksića: Umro vršeći svoju ljudsku dužnost (Video) 

 27.01.2012.
• 
Aleksić je u januaru 1993. uspio da odbrani Alena Glavovića koga su četvorica naoružanih uniformisanih pripadnika Vojske Republike Srpske na silu izveli iz kafića..

Danas se navršava 19 godina od ubistva Trebinjca Srđana Aleksića koga su na smrt pretukli pripadnici Vojske Republike Srpske dok je od batinjanja branio svog sugrađanina Bošnjaka Alena Glavovića.Aleksić je u januaru 1993. uspio da odbrani Alena Glavovića koga su četvorica naoružanih uniformisanih pripadnika Vojske Republike Srpske na silu izveli iz kafića i počeli da ga tuku kundacima.On je krenuo za njima i povikao da puste Alena, nakon čega su se ubice usmjerile ka njemu i kundacima ga pretukli. Sve se dešavalo blizu pijace i policijske stanice u Trebinju.Od zadobijenih povreda pao je u komu, a zatim, šest dana kasnije, 27. januara 1993. godine podlegao povredama.Srđanov otac, Rade Aleksić, u čitulji je napisao: "Umro je vršeći svoju ljudsku dužnost".

Jedan od četvorice napadača poginuo je na ratištu, dok su ostala trojica osuđeni na po dvije godine i četiri mjeseca zatvora.Alen Glavović je preživio rat i danas živi u Švedskoj, sa suprugom i dvoje djece. Glavović svake godine obilazi grob Srđana Aleksića u Trebinju i u kontaktu je sa Srđanovim ocem, Radetom Aleksićem.Srđan Aleksić rođen je u Trebinju. Majka Mira, rođena Prijedorčanka, rano je umrla, a brat mu je poginuo u udesu motornim zmajem, iznad Petrovog polja, u blizini Trebinja.Otac Rade je bio košarkaški trener. Vaspitavao ga je, u skladu sa porodičnom tradicijom, da "u svakom čovjeku vidi samo čovjeka, da ga razlikuje samo po poštenju, po dobroti, po znanju."

Srđan se amaterski bavio glumom za šta je dobio i više nagrada, a nastavio je glumiti i u toku rata u Bosni i Hercegovini, u predstavi „San ratne noći“. Takođe je bio pionirska plivačka nada tadašnje Jugoslavije. Bio je juniorski rekorder u plivanju.Srđanu Aleksiću je posthumno dodijeljena Povelja Helsinškog komiteta za ljudska prava u Bosni i Hercegovini. Ulica Velikih drveta u Sarajevu je petnaest godina nakon Srđanove smrti nazvana po njegovom imenu. U obrazloženju je navedeno:Bez ljudi kao što je Srđan Aleksić i njihovih herojskih djela, čovjek bi izgubio nadu u ljudskost a bez nje naš život ne bi imao smisla.Prolaz koji spaja Zmaj Jovinu i Ulicu Ilije Ognjanovića u Novom Sadu je nazvan po Srđanu Aleksiću, a na ulazu u pasaž je otkrivena spomen ploča u njegovu čast. u Pančevu postoji prolaz koji nosi ime Srđana Aleksića. U Trebinju ne postoji nikakvo obilježje sa njegovim imenom.

Film i predstava u Srđinu čast

Godine 2007, Radio-televizija Srbije je snimila i emitovala dokumentarni film o Srđanu Aleksiću pod nazivom „Srđo“.Trebinjsko pozorište „Slovo“, čiji je Aleksić bio član za života, izvelo je 28. decembra 2008. predstavu „Epilog“ u znak sjećanja na njega.
(Kliker.info-NN)

 


27.01.2012.

BOJANA MALJEVIC: "SRPSKIM GLUMCIMA PRIJETE ZBOG ANGELINE!?

Maljević: "Srpskim glumcima prijete zbog Angeline!"

 
image Bojana Maljević / 24sata.info

 

(24SI) - Poslije svakodnevnih kritika medija i pojedinih javnih ličnosti u vezi s filmom „U zemlji krvi i meda“ i rediteljicom ostvarenja Angelinom Jolie, u srijedu uveče u emisiji “Piramida“ glumica Bojana Maljević je izjavila da srpski glumci iz ovog filma prolaze i gore, budući da dobijaju prijeteće poruke!

 

 [24 sata info] 

 - Mojim srpskim kolegama iz filma “U zemlji krvi i meda“ stižu anonimne prijeteće poruke - izjavila je Maljevićeva u emisiji produkcije “Adrenalin“ na temu navodne medijske hajke u Srbiji na film holivudske zvijezde.

Ovom izjavom Bojana je šokirala voditeljicu emisije Ljljanu Nestorović, ali i druga dva gosta, glavnog i odgovornog urednika NIN-a Nebojšu Spaića i predsjednika beogradskog odbora DSS-a Andreju Mladenovića, prenosi Alo!. Ljiljana Nestorović tvrdi kako nije imala vremena da se više posveti ovoj šokantnoj izjavi glumice.
 
Iako je u nekim medijima i preko svojih prijatelja poručivala da želi prisustvovati beogradskoj premijeri svog filma “U zemlji krvi i meda“, Angelina Jolie, kako tvrde distributeri ovog ostvarenja, doći će samo na prvo sarajevsko prikazivanje svog djela zakazano za 14. februar, Dan zaljubljenih.
- Tačno, Bojana je iznijela tu nevjerovatnu informaciju, ali znate da u “Piramidi“ postoji predviđeno vrijeme za svaku temu, te da zbog te minutaže nismo stigli podrobnije da obradimo njenu izjavu. Žao mi je što je tu informaciju Bojana izrekla pred istek vremena predviđenog za tu temu - izjavila je Nestorovićeva, a kada su novinari beogradskog lista “Alo!“ kontaktirali sa Bojanom Maljević, ona je otkrila nove šokantne detalje.

- Da sam htjela da kažem imena mojih kolega kojima su upućene prijetnje, zar ne mislite da bih to rekla u emisiji? Prestanite da se bavite takvim stvarima! - vikala je Bojana, koju su novinari zatim pitali zbog čega je spominjala prijetnje u “Piramidi“ ako sada želi da se to zataška?

- Nisam imala dovoljno vremena da pričam o temi koja se odnosi na hajku na glumce iz filma “U zemlji krvi i meda“, ali svakako nisam i neću imati namjeru da otkrijem ime kolege kome prijete. Pa zamislite da kažem ime! Shvatite, čovjek kome prijete je u problemu! Anonimne prijetnje su prijavljene policiji i oni se sada bave time i nije riječ samo o jednom mom kolegi već o dvojici - rekla je glumica.

Pošto su dvojica najpoznatijih protagonista Angelininog ostvarenja Goran Jevtić i Nikola Đuričko, novinari su pokušali da saznaju da li su prijetnje o kojima se govori upućene njima. Jevtić nije odgovorio na pozive, dok se Đuričko javio na telefon.

- Znam o čemu se radi, ne želim da učestvujem u vašoj anketi - rekao je Đuričko prije nego što mu je postavljeno pitanje, a kada je čuo o čemu se radi, kratko je prokomentarisao:

- Ne želim da pričam s vama.
 
O prijetnjama srpskim glumcima o kojima je u “Piramidi“ pričala Bojana Maljević, ekipa iz Alo! popričala je i sa bh. glumcem Brankom Đurićem Đurom, koji je rekao da ne zna o čemu pričaju, a potom otkrio da ne zna ni ko je glumica koja je to izjavila!

- Nažalost, ne mogu vam dati komentar jer ne znam ko je Bojana Maljević i ne znam o čemu se radi - prokomentarisao je Branko, kome očigledno niko nije prijetio zbog uloge u debitantskom ostvarenju Angeline Jolie.

(24sata.info)

27.01.2012.

VIDEO: "JA BIRAM GOSTE" SA EMINOM GANIC: KAKO SPASITI DRZAVU OD NJENIH POLITICARA

VIDEO: "Ja biram goste" sa Eminom Ganić: Kako spasiti državu od njenih političara

 
image Ja biram goste / 24sata.info

 

(24SI) - Još jedna zanimljiva tema „ Kako spasiti državu od njenih političara“ bila je povod dijaloga na otvorenoj medijskoj sceni TV1 u okviru dijaloške emisije „Ja biram goste“ koju je sinoć uredila i vodila Emina Ganić. O postojećoj političkoj nezrelosti BiH, političara koji obnašaju funkcije bez odgovornosti spram onih koji su ih izabrali, ...

 

 [24 sata info] 

... neartiklusanju javnog mnijenja i javnosti u BiH, te rješnjima izlaska iz postojeće krize, diskutovali su ugledni članovi bh. društva; prof.dr. Zdravko Grebo, politolog Adis Arapović, reditelj Haris Pašović i profesor ekonomije Vjekoslav Domljan.

Prof.dr. Zdravko Grebo istaknuo je kako nemam kozistentne političke opcije u koju bismo se pouzdali, ne postoji jasna razlika između ljevice i desnice, te da politička scena u BiH nije upućena na javni interes. Ne testira se ono što se realizuje od onog što je obećano, te ne postoji sprega između izabrane vlasti – političara i samog izbornog tijela, što dovodi do statusa quo u nerješavnju realnih građanskih problema, već bavljenja samo nametnutim problemima samih političara, kao što je ima li budžeta ili nema, podsjetio je ekonomista Vjekoslav Domljan.

BiH je jedno preddemokratsko društvo koje treba da stasa u demokratiju i jasno je da sama kriza u procesu bude očekivana, ali naše stasavanje u demokratiju je otežano i situacijom nemogućeg u okviru Dejtonskog mirovnog sporazuma, izjavio je Haris Pašović. Politolog Adis Arapović konstatovao je da osim države i političara i samo društvo i ljudi kao pojedinci su korumpirani i nemaju povjerenja jedni u druge, nego postoji izražena pojava potrebe zadovoljavanja samo ličnih interesa.

Socijalni nemiri koji bi mogli biti artikulisani zbog postojećeg nezadovoljstva, nužno ne znače boljitak, reformu, već bi mogli imati samo destrutkivan karakter a samim time i biti bez efekta na promjenu stanja društva.  Za postojeću situaciju u bh.društvu dr. Grebo je podsjetio i na građansku odgovornost kroz rezultate posljednjih izbora uz komentar: „Poslije jahanja nema kajanja!“

(24sata.info)


27.01.2012.

INSTITUT ZA NESTALE OSOBE: IDENTIFICIRANO SEDAM CIVILNIH BOSNJACKIH ZRTAVA

Institut za nestale osobe: Identificirano sedam civilnih bošnjačkih žrtava

 
image Arhiv / 24sata.info

 

(24SI) - Identifikacija sedam civilnih bošnjačkih žrtava stradalih na području Zvornika, Bratunca i Vlasenice izvršena je danas u Tuzli. Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić kazala je Feni da se među identificiranim žrtvama nalazi i beba koja je u momentu nestanka imala svega nekoliko dana.

 

 [24 sata info] 

„Identificirane žrtve ekshumirane su u ranijem periodu uglavnom iz masovnih grobnica Ogradice u Vlasenici, iz koje je ekshumirano 232 'slučaja', od čega 112 kompletnih tijela i Crni vrh u Zvorniku, iz koje je 2003. godine ekshumirano 629 'slučajeva', od čega 481 kompletno tijelo“, kazala je Čengić, dodajući da je riječ o jednoj od najvećih masovnih grobnica na području naše države, javlja Fena.

Identificirani su:

1. Emir (Džemal) Suljić, rođen 7.marta 1993.  u Konjević-Polju općina Bratunac;

2. Hazim (Sulejman) Dautović, rođen 4.novembra 1964., nestao 1992. godine u Vlasenici;

3. Emir (Ohran) Omerović, rođen 17.marta 1974. u Zvorniku;

4. Zuhra (Hašim) Haskić, rođena 1916., Sakare Republika Srbija živjela u Zvorniku;

5. Ibrahim (Sulejman) Tursić, rođen 4. septembra1943. u Brčkom;

6. Abaz (Đafer) Muratović, rođen 10. maja 1928. u mjestu Šetići, općina Zvornik;

7. Naim (Aljo) Mehanović, rođen 11. januara 1967. godine u Vlasenici.

(24sata.info)


27.01.2012.

NEODGOVORNI I ZLONAMJERNI SAVJETI: ARIE LIVNE GURA MILORADA DODIKA I SRPSKI NAROD U ZIVI PIJESAK IZ KOJEG SE TESKO IZLAZI

Neodgovorni i zlonamjerni savjeti: Arie Livne gura Dodika i srpski narod u živi pijesak iz kojeg se teško izlazi

image Mustafa Cerić / 24sata.info

 

(24SI) - Povodom izjave Arie Livne, savjetnika Milorada Dodika, za Dnevnik 2 RTRS od 25. januara, 2012. god., u kojoj je negirao genocid u Srebrenci..

 

 [24 sata info] 

...a u vezi sa pismom reisu-l-uleme dr. Mustafe Cerića predsjednici projekta „Aladdin" gospođi Anne-Marie Revcolevschi koji je pod pokroviteljstvom UNESCO-a i koji se bori protiv poricanja holokausta i svih oblika rasizma i netolerancije kroz njegovanje međukulturalnog dijaloga, posebno između muslimana i Jevreja, Kabinet reisu-l-uleme je izdao saopštenje u kojem se kaže:

Arie Livne, savjetnik Milorada Dodika

.................................................................................................

Gospodin Arie Livne, koji se, pored toga što je savjetnik Miloradu Dodiku, predstavlja i kao specijalni predstavnik Svjetskog jevrejskog kongresa za bivšu Jugoslaviju, ima pravo savjetovati Milorada Dodika da negira genocid nad muslimanima Bošnjacima u Srebrenici, ali nema pravo negirati presude međunarodnog tribunala u Hagu, koji je nedvosmisleno utvrdio da su srpske vojne i policijske snage počinile genocid u i oko Srebrenice. Također, gospodin Arie Livne nema pravo negirati Rezoluciju Europskog parlamenta od 15. januara 2009. god. kojom se od članica Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana traži obilježavanje 11. jula kao Dana sjećanja na genocid u Srebrenici.

Gospodin Arie Livne ima pravo da se dodvorava Miloradu Dodiku i njegovim mentorima u Beogradu, ali nema pravo nanositi dodatni bol i patnju bošnjačkim žrtvama srpskog genocida. Savjetnik Milorada Dodika ima pravo ostvarivati ličnu korist, savjetujući svog poslodavca, ali nema pravo nanositi štetu žrtvama genocida, koji imaju pravo na duševni mir i na slobodu od širenja neistine o njihovom stradanju.

Gospodin Arie Livne ima pravo da se poziva na svoju osobnu žrtvu i na svoj osobni bol i patnju zbog holokausta, ali nema pravo negirati žrtvu i podcjenjivati bol i patnju Bošnjaka zbog genocida, jer niko nema monopol na žrtvu i niko nema monopol na bol i patnju. Umjesto što savjetuje Milorada Dodika da negira srebrenički genocid, kojeg su potvrdile sve relevantne međunarodne pravne institucije i osudile sve visoko moralne i intelektualne ličnosti u svijetu, gospodin Arie Livne bi trebao savjetovati Miloradu Dodiku da se pokloni žrtvama srebreničkog genocida i da se obaveže pred Bogom i svijetom da to zlo srpske vojne i policijske snage nikad i nikome neće više učiniti. To bi bio pravi savjet za Milorada Dodika i to bi mu bili pravi prijatelji, a ne Arie Livne, koji svojim neodgovornim i zlonamjernim savjetima gura Milorada Dodika, pa time i srpski narod, u živi pijesak iz kojeg se teško izlazi.

I na kraju, gospodin Arie Livne treba da zna da njegov savjet Miloradu Dodiku da negira genocid nad muslimanima Bošnjacima kojeg su počinile srpske vojne, paravojne i policijske snage nije i stav Svjetskog jevrejskog kongresa o čemu svjedoči zajednička izjava evropskih muslimanskih i židovskih lidera, među kojim je reisu-l-ulema dr. Cerić, u Briselu od 6. decembra, 2010. godine, u kojoj se između ostalog kaže:

-Židovi i muslimani su živjeli zajedno u relativnoj harmoniji i uzajamnoj razmjeni u vremenima u prošlosti - uključujući na evropskom tlu suživot u Andalzuiji u 11. stoljeću. Kada su Židovi izgnani iz Španije 1492. godine, nastanili su se u zemljama Osmanskog carstva, uključujući Bosnu i Hercegovinu, gdje je sačuvana Sarajevska Hagada u proteklih 500 godina, uključujući i to da je bila sklonjena i sakrivena od nacista od strane muslimana Bošnjaka. Doista, mi smo bili jedni za druge u vremenima iznimnih poteškoća i potreba: muslimani su pomogli da se spase Židovi u Albaniji, Bosni i Hercegovini, sjevernoj Africi i drugdje tokom Holokausta; dok su Židovi u Sarajevu ostali solidarišući se sa svojom muslimanskom braćom kada su potonji bili izloženi genocidnom napadu 1990-tih godina - kaže se u izjavi Kabineta reisu-l-uleme.

(24sata.info)


27.01.2012.

VIDEO / "DOBROVOLJACKA": "SRPSKA VLADA PRAVI OPSTRUKCIJE, NECE, NISU PRIHVATLJIVI..."

VIDEO / "Dobrovoljačka": "Srpska vlada pravi opstrukcije, neće, nisu prihvatljivi..."

....................

Pogledajte video

 

VIDEO-Dobrovoljacka-Srpska-vlada-pravi-opstrukcije-nece-nisu-prihvatljivi.html#ixzz1kbnvaIeF

A.B / 26.01.2012.

image

................................

(24SI) - Prošlosedmična odluka Tužilaštva BiH o obustavi istrage u slučaju "Dobrovoljačka" potpuno je opravdana, iako je "struje" iz RS ne žele prihvatiti kao takvu.

 

 [24 sata info] 

"TV1" je došla u posjed presretnutih razgovora između generala Nedjeljka Boškovića i Branka Kostića koji nesumnjivo idu u prilog ovakvoj odluci državnog tužilaštva.

Ovi razgovori kapitalni su dokaz tadašnjeg rukovodstva RS-a na čelu sa Karadžićem i Mladićem da na svaki način osiguraju vojnu premoć kako bi što lakše mogli vršiti masovna ubijanja i protjerivanja građana Sarajeva.

(24sata.info)27.01.2012.

NEPOBITNI DOKAZI DA JE ODLUKA TUZILASTVA BiH U SLUCAJU DOBROVOLJACKA BILA OPRAVDANA

Slobodna Bosna otkriva: Nepobitni dokazi da je odluka Tužilaštva BiH u slučaju Dobrovoljačka bila opravdana

image Dobrovoljačka / arhiv

 

(24SI) - U posljednjih sedam dana Tužilaštvo BiH donijelo je odluke o obustavljanju istrage u dva slučaja - za Dobrovoljačku i protiv pomagača Radovana Karadžića, nakon čega su uslijedile medijske spekulacije da oslobađanje Karadžićevih pomagača od odgovornosti poslužilo kako bi "smirilo" "strasti Milorada Dodika koji traži ukidanje Tužilaštva BiH zbog slučaja Dobrovoljačka.

 

 [24 sata info] 

Novinarka Slobodne Bosne objašnjava u kom pravcu će biti nastavljena istraga oko Dobrovoljačke i objavljuje dokaze koji nepobitno dokazuju da je prošlonedjeljna odluka Tužilaštva BiH bila opravdana

BEOGRAD KRIJE DOKAZE O DOBROVOLJAČKOJ!

Tužilaštvo BiH, u dogovoru s Haškim tribunalom, obustavilo je istragu u slučaju Karadžićevih pomagača dvadeset dana prije obustave istrage o Dobrovoljačkoj

Slučaj "Dobrovoljačka" se posljednjih godina u medijima Srbije i Republike Srpske uglavnom predstavlja kao ključni događaj za eskalaciju sukoba u BiH i jedno od najgorih stratišta srpskog naroda u BiH. Srpska propaganda koristi ga i kao priliku da se tadašnji državni i vojni vrh Bosne i Hercegovine proglasi krivim za ratne zločine, odnosno da se izjednači odgovornosti za rat. Prošle nedjelje ovaj slučaj poslužio je Miloradu Dodiku za nove ucjene. Osim što je ponovo najavio referendum o pravosudnim institucijama, Dodik je otišao i korak dalje, te "Dobrovoljačkom" uslovljava i formiranje Vijeća ministara BiH. Od Ministarstva vanjskih poslova tražiće i da se strani tužioci proglase "personama non grata" u BiH, zatim da se usvoji zakon o popisu stanovništva i riješi problem budžeta.
 
Postoje brojni dokazi vezani za slučaj Dobrovoljačka koji su na raspolaganju Tužilaštvu Srbije i Tužilaštvu RS-a koje ove institucije iz jasnih razloga prešućuju. Slobodna Bosna došla je u posjed dva važna dokumenta koje govore u prilog tome da je odluka Tužilaštva BiH da obustavi istragu protiv 14 osoba u tom predmetu potpuno opravdana.
 
 RATKO MLADIĆ PROTIV BEOGRADA
 
Presretnuti razgovor između Nedeljke Neđe Boškovića , tadašnjeg načelnika KOS-a koji je u maju 1992. godine stigao u Sarajevu kako bi sa predstavnicima vlasti  BiH pregovarao o iseljavanju kasarni JNA, i Branka Kostića, predsjednika "krnjeg" Predsjedništva SFRJ, nedvosmisleno govore da je tadašnje rukovodstvo sa Pala na čelu sa Radovanom Karadžićem pravilo opstrukcije prilikom iseljavanja pitomaca, vojnika i oružja iz sarajevskih kasarni. Pored toga što je Bošković postigao čvrst dogovor sa Komisijom za pregovore koju je delegirao Alija Izetbegović, u kojoj su bili Fikret Abdić, Stjepan Kljuić, Jerko Doko i Jusuf Pušina, o  raspodjeli oružja i izvlačenju pitomaca iz tri sarajevske kasarne, Momčilo Krajišnik i Ratko Mladić su nastojali  da taj sporazum "miniraju" a sve u cilju izazivanja incidentata u Sarajevu. General Bošković tokom razgovora tvrdi da je čak Ratko Mladić namjeravao da ga uhapsi jer je dogovorio izvlačenje vojnika na taj način i raspodjelu oružja po principu da jedna trećina pripadne Srbima, a dvije trećine Bošnjacima i Hrvatima. Mladić nije želio da vrati oružje niti se pojavio u dogovoreno vrijeme na primopredaji kako je unaprijed dogovoreno, zbog čega je Bošković pozvao Branka Kostića kojeg je prilikom razgovora oslovljavao sa komandante. Bošković tokom razgovora ističe da je o ovom incidentu obavijestio i Panića (vjerovatno je riječ o tadašnjem načelniku Generalštaba JNA Životi Paniću). Razgovor Neđe Boškovića sa njegovim pretpostavljenim u Beogradu Slobodna Bosna integralno objavljuje.

Ovaj presretnuti razgovor nesumnjivo posjeduje i srbijansko Tužilaštvo za ratne zločine, međutim, i pored toga Bruno Vekarić, zamjenik glavnog tužioca, kaže da je prošlonedjeljna odluka Tužilaštva BiH o obustavljanju istrage protiv 14 osoba u slučaju Dobrovoljačka zabrinjavajuća i da će srpsko tužilaštvo nastaviti da vodi istragu protiv osumnjičenih za ratni zločin u Dobrovoljačkoj. Sada mu je, kaže, mnogo jasnije zbog čega je Tužilaštvo BiH odbijalo da potpiše Sporazum o međusobnom ustupanju dokaza, kojim bi se svi dokazi objedinili i brže rasvijetlili počinjeni zločini.
 
Međutim, kako Slobodna Bosna saznaje u Tužilaštvu BiH,  nepostojanje sporazuma između dvije zemlje ne opravdava Srbiju što Tužilaštvu BiH, u interesu utvrđivanja istine, nije dostavila "nepobitne" dokaze kojima raspolaže. Iste te nepobitne dokaze, ističe naš izvor, mogli su da predaju britanskom pravosuđu kako bi pojačali zahtjev za izručenje Ejupa Ganića.

Sporazum o saradnji dva Tužilaštva u oblasti ratnih zločina nije potpisan zbog njegovih brojnih nedostataka. Prema predloženom sporazumu, Tužilaštvo BiH bi izgubilo dio jurisdikcije, a sporazum nije uvažavao ni međunarodne konvencije o izručenju. Prema tim konvencijama, Srbija ne može odbiti zahtjev BiH za izručenjem, kao što se to dogodilo u slučaju Ilije Jurišića,  zbog čega je Tužilaštvo BiH odlučilo da sporazum ne potpisuje.

Međutim, novinarske spekulacije plasirane u medijima RS-a i Srbije da je Tužilaštvo BiH u potpunosti sa dnevnog reda skinulo predmet Dobrovoljačka ne stoje.

Tužilac Romano Jude je istragu protiv Ejupa Ganića i još 13 osoba za napad na konvoj JNA u Dobrovoljačkoj ulici 3. maja 1992. godine obustavio zbog toga što ta radnja, sama po sebi, ne predstavlja kazneno djelo s obzirom da je konvoj JNA predstavljao zakonitu vojnu metu.

Međutim, istraga za Dobrovoljačku se nastavlja i to za ubistva i ranjavanja nakon što je kolona onesposobljena, odnosno kada je prestala biti legitimni vojni cilj. Sve što je nad kolonom od tog trenutka urađeno predstavlja kazneno djela zbog toga što je vatra na žrtve otvorena kada su one bile onesposobljene za borbu.

Kako saznaje Slobodna Bosna, tužilac Romano Jude je obavijestio MUP RS-a da će Tužilaštvo nastaviti sa istragom sa ciljem da utvrdi ko su počinitelji ovih djela. U tom smislu istraga protiv Hasana Efendića biće nastavljena kako bi se utvrdila njegova odgovornost i odgovornost direktnih počinitelja koji su premlaćivali i maltretirali zarobljenike u FIS-u, Centralnom zatvoru i Štabu TO.

 No, vratimo se Vekariću, koji iz Beograda proziva kolege iz Tužilaštva BiH za nesavjesnost i površnost. U intervjuu za Slobodnu Bosnu Bruno Vekarić je prije tri godine kazao da je srbijansko Tužilaštvo najvažniju dokumentaciju za Dobrovoljačku dobilo iz Haškog tribunala.

CARLIN DOKUMENT O DOBROVOLJAČKOJ

Slobodna Bosna je došla u posjed te dokumentacije iz Ureda tadašnje haške tužiteljice Carle Del Ponte koji svjedoči da je srpski oficir za vezu u Tribunalu Trivun Jovičić još prije osam godina zvanično informisan da su dokazi protiv 19 visokih funkcionera Republike BiH za navodnu odgovornost za ubistvo vojnika u koloni JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 3. maja 1992. godine "nedovoljni po međunarodnim standardima da potvrde razumnu sumnju za vjerovanje da su mogli počiniti navedena kršenja međunarodnog humanitarnog prava". S ovim dokumentima već godinama su upoznate i vlasti u Banjoj Luci i Beogradu, koje iz jasnih razloga prešućuju njihovo postojanje.

Istina je da je Sekretarijat za odnose s Međunarodnim krivičnim sudom u Haagu Vlade Republike Srpske, na čijem čelu je u to vrijeme bio Dejan Miletić, 2002. uputio Haškom tribunalu na pregled i ocjenu predmet Dobrovoljačka. Tadašnja tužiteljica Haškog tribunala Carla del Ponte je 17. juna 2003. uputila odgovor Sekretarijatu preko Trivuna Jovičića, srpskog oficira za vezu u Tribunalu. U njemu stoji da predmet za devet osoba koji se terete za zločine u Dobrovoljačkoj kategorisan oznakom "C", što znači da protiv njih ne postoji dovoljno dokaza za procesuiranje pred Haškim tribunalom.

U  odgovoru se u slučaju Hasana Efendića navodi - "postoje dokazi da je prema nekim od vojnika JNA, koji su bili zatvoreni od strane muslimansko-hrvatskih snaga, nakon 2. i 3. maja 1992. bilo loše postupano dok su bili zatvorenici. Na osnovu nalaza napravljenih u odnosu na napad na konvoj ti vojnici su bili ratni zarobljenici i bili su zaštićeni Ženevskom konvencijom o tretmanu ratnih zarobljenika. Dokazi potvrđuju da su izvjesni  muslimansko-hrvatski čuvari prekoračili ovlaštenja u odnosu na spomenute zarobljenike i da je potrebno  dostaviti dodatne 'prima facie' dokaze kako bi se imenovali osumnjičeni koji su uzeli učešće u spomenutom lošem postupanju prema ratnim zarobljenicima. Jedini relevantan dokaz protiv Hasana Efendića u odnosu na ovaj predmet je da je on razgovarao sa zarobljenicima i da je jasno odbio da se sretne s oficirima JNA radi razgovora o njihovim uslovima u zarobljeništvu. Kapetan prve klase Nedeljko Vlašković i drugi relevantni svjedoci trebali bi biti ponovo intervjuisani u vezi s ulogom Hasana Efendića u njihovom zarobljavanju." Del Ponteova smatra i da je "potrebno dostaviti dokaze koji potvrđuju da je Hasan Efendić imao komandnu kontrolu nad čuvarima koji su, navodno, loše postupali prema zarobljenicima", zaključujući da su "dokazi nedovoljni po međunarodnim standardima da potvrde razumnu sumnju za vjerovanje da je Hasan Efendić mogao počiniti ozbiljna kršenja Međunarodnog humanitarnog prava".

Dokaze za "razumnu sumnju" tužiteljica nije pronašla ni u slučaju Jovana Divjaka, Ejupa Ganića, Stjepana Kljuića, Jusufa Pušine i Jusufa Prazine. Nema dokaza ni u slučaju Fikreta Muslimovića, s tim da je nejasna i njegova precizna uloga u zatvaranju vojnika "iako postoje neki dokazi koji sugerišu da je on odgovoran za uslove u kojima su bili zatvoreni". "Pukovnik Milan Šuput, pukovnik Slavoljub Belošević i drugi relevantni svjedoci bi trebali biti ponovo ispitani o slučaju uloge Fikreta Muslimovića u njihovom zarobljavanju. Potrebni su precizni detalji o navodnoj umiješanosti osumnjičenog", stoji u izvještaju tužiteljice Del Ponte.

Ni protiv Ismeta Bajramovića nije bilo dovoljno dokaza, a Del Ponteova objašnjava: "Navedeno je da je Bajramović imao komandnu odgovornost za navodna počinjena krivična djela Zelenih beretki, paravojne jedinice u ili oko maja mjeseca 1992. Iako postoji veliki broj navoda o paravojnoj grupi Zelenih beretki, u ovom slučaju je nejasno ko je, zapravo, bio komandant te grupe u maju 1992. Blagoje Božinovski kaže da je ovaj osumnjičeni bio komandir Zelenih beretki i da je bio prisutan kad je zarobljeni vojnik JNA bio povrijeđen 2. maja 1992. S druge strane, Alija Delimustafić, koji je u to vrijeme bio ministar unutarnjih poslova BiH, kaže da je komandant Zelenih beretki u to vrijeme bio Emin Švrakić, koji nije osumnjičen u ovom slučaju."

Jedini relevantan dokaz protiv Jovice Berovića, prema haškoj dokumentaciji, dao je pukovnik Slavoljub Belošević, koji je rekao da je bio ispitivan od strane Berovića 36 sati bez prestanka. No, "ovaj navod sam po sebi nije dovoljan da bi doveo do optužbe za kršenje međunarodnog humanitarnog prava".

Nakon što je Tribunal 2003. proslijedio ove dokumente Sekretarijatu RS-a, u kojima se kao neosnovan odbacuje zahtjev za pokretanje istrage protiv 9 građana BiH, kompletan predmet Dobrovoljačka je iz Banje Luke u Beograd odnio Branislav Dukić, predsjednik Udruženja logoraša RS-a da bi cijeli slučaj krajem 2008. godine aktivirao tužilac Vladimir Vukčević. Da se zaista radi o politički motivisanoj istrazi, potvrđuje i izjava Milorada Dodika koji je ustvrdio da je rat počeo pucnjavom u Dobrovoljačkoj!

KO SU OSUMNJIČENI KARADŽIĆEVI POMAGAČI?

Početkom ove sedmiceTužilaštvo BiH obustavilo je istragu protiv 58 osoba koje su osumnjičene za pomaganje ratnom zločincu Radovanu Karadžiću, nakon čega su uslijedile medijske spekulacije da oslobađanje Karadžićevih pomagača od odgovornosti poslužilo kako bi se "primirio" Milorad Dodik koji je tražio ukidanje Tužilaštva BiH.
 
Međutim, u Tužilaštvu BiH za Slobodnu Bosnu tvrde da ova odluka donesena dvadesetak dana ranije prije one o Dobrovoljačkoj i to zbog nedostatka dokaza, a ne zbog "kompenzacije" za obustavljanje istrage u slučaju Dobrovoljačke ulice. Istraga protov osoba koje se sumnjiče da su finansijski pomagali Radovanu Karadžiću obustavljena je u saradnji s Haškim tribunalom.

Ovaj predmet je u novembru 2007. godine otvorio tužilac Behaija Krnjić.

Istraga je vođena protiv članova porodice Radovana Karadžića, zbog sumnje da su mu pomagali u skrivanju od Haškog tribunala. I to protiv Karadžićeve supruge Ljiljane Zelen-Karadžić, njegovog sina Saše, kćerke Sonje Jovičević-Karadžić i njenog muža Branislava Jovičevića. Sud BiH je 23. novembra iste godine donio odluku o zabrani raspolaganja imovinom Karadžićevoj porodici.

Međutim, utvrđeno je da oni nisu "pružali pomoć i krili osobu optuženu od strane Haškog tribunala ili joj pomagali da ne bude otkrivena, za šta je zaprijećena kazna do tri godine zatvora".

Zbog sumnje da pomažu skrivanju Karadžića, ranije je pominjan veliki broj bivših visokih funkcionera SDS i RS, koji su se zbog toga našli na "crnoj listi" SAD-a. Među njima su Ljuban Ećim, čelnik obavještajne službe RS, Dragan Kijac, ratni načelnik SDB RS-a, Milenko Vračar, bivši ministar finansija RS-a, Mirko Šarović, bivši predsjednik RS-a, Milovan Cicko Bjelica, bivši predsjednik SDS-a na Sokocu, Momčilo Mandić, Milorad Bilbija,  Petko Pavlović, Predrag  Jovičić, Dragomir Keserović, Tomislav Kovač. Većina navedenih je bila pod istragom Tužilaštva BiH, pod sumnjom da pomažu u skrivanju Karadžiću.

Isto tako je dokazano da nema dovoljno dokaza niti protiv sveštenih lica iz pojedinih manastira iz Republike Srpske, za koje je postojala sumnja da skrivaju Karadžića, kaže izvor iz Tužilaštva BiH.

Srbijansko Tužilaštvo za ratne zločine, na čelu sa Vukčevićem i Vekarićem, istragu o jatacima i pomagačima optuženih za ratne zločine Radovana Karadžića i Ratka Mladića još nije zvanično započelo, na čemu inače prilikom svake posjete Beogradu insistira glavni tužilac Tribunala Serge Brammertz.

VRUĆE VEZE: GENERAL BOŠKOVIĆ - BRANKO KOSTIĆ

Bošković: "Zbog sporazuma koji sam postigao sa Vladom BiH o mirnom izvlačenju pitomaca i vojnika, Ratko Mladić hoće da me uhapsi"

(Presretnuti razgovor šefa KOS-a, JNA generala Neđe Boškovića, koji se nalazio u Sarajevu na pregovorima oko iseljavanja kasarni,  sa Brankom Kostićem, tadašnjim predsjednikom "krnjeg" Predsjedništva SFRJ.)

General Bošković: Halo.
Trandafilović: Zdravo, đenerale.
General Bošković: E di si?
Trandafilović: Kako je?
General Bošković: E ne pitaj, loša situacija.
Trandafilović: E nije valjda.
General Bošković: Pa jest, srpska Vlada pravi opstrukcije, neće, nisu prihvatljivi. Ja sam sinoć potpiso ugovor i to na naše zadovoljstvo i kako sam ja nametnuo uslove tako ga je Vlada u Bosni i Hercegovini i parlament potpiso. I ja tamo išo, sjedio tu Krajišnik i ova njegova armada i oni neće tako, oni neće da daju oružje da se da za pitomce a oružje to što je uzeto, ono, ovaj, TO ...što su uzeli, oni tamo odneli i tako iako sam ja obezbijedio da jedna trećina ostane Srbima a dvije trećine vrate Muslimani i Hrvati, i pored toga oni neće. Trebali su jutros do 8,00 sati da doćeraju to oružje, jutros ja treba da počnem sa razmjenom pitomaca i vojnika, međutim nema oružja, razmjena stoji, sad poče da se puca ponovo. Ovaj, mene htjeli juče da uhapse.
Trandafilović: Ko bre?
General Bošković: Srpska Vlada i ovi ovde
Trandafilović: Nemoj zajebavati.
General Bošković: Ovi Mladićevi, jeste. Pripremili hapšenje zbog toga što sam potpisao ugovor za oslobađanje pitomaca i vojnika na taj način i tako.
Trandafilović: Evo komandant bi hteo s tobom da se čuje.
General Bošković: Ko, slušaj, aha, tu je.
Trandafilović: Tu je. Ovo nije zaštićeno znaš.
 
Trandafilović: Znam ja, evo ti pa se čuj sa komandantom.
Komandant: Da.
General Bošković: E, Neđo.
Komandant: E, kaži.
General Bošković: Zdravo.
Komandant: Mi ovaj, ovo ne možemo nikako.
General Bošković: Što?
Komandant: Pa loše.
General Bošković: Pa onda... pa dobro ja danas nisam ništa ni radio, nisu, srpska Vlada nije ništa radila, nije dala oružje nije, nije ništa radila, znaš. Jer ja sam juče bio na sjednici, ovo znaju svi, juče sam ja bio na sjednici Bosne i Hercegovine i sklopio ugovor da nam daju izvlačenje kompletno i teško naoružanje i opreme i pitomaca i vojnika da im vratimo i to samo dvije trećine oružja onog
pešadijskog što su oni uzeli gore Srbi sve oružje
odozgo, i to i iz kasarne. Ja sam uspio i stvarno ovaj Fikret Abdić bio izuzetno korektan i ovaj Pušina i Jerko, i na kraju popustili svi i prihvatili da jedna trećina ostane Srbima a dvije trećine da vrate njima ovde. I dogovorili jutros do 8,00 sati da to predamo UNPROFOR-u da tu stoji oružje sve dok ne izvučemo tri kasarne danas, i kad se izvuku te tri kasarne, onda sutra da doćeramo drugu količinu jer sam ja išo na to da budu dva dijela, ide sutra druga količina i da dovučemo drugu i treću.
Komandant: Da, da.
General Bošković: Nisi ti bio tu sinoć, Krajišnik i ovi i oni su dali otpor, na kraju se složili na jedvite jade sa mnom da to prihvate i dogovoreno da jutros do 8,00 sati da bude ovde oružje, da ja mogu da počnem sa izvlačenjem pitomaca, evo oružja nema, njih nema, tako da nisam... Međutim, ja, sutra bi' te molio, ti si dobio onaj papir, jesi li dobio?
Komandant: Ma sve.
General Bošković: E ja bi' te molio to da mi sutra bude ovde obavezno i jedno i drugo.
Komandant: Pa znam, ali šta mogu, vreme je u pitanju.
General Bošković: E to. Inače, ovi su mene htjeli da uhapse, pripremili tajno hapšenje, ovde ova srpska Vlada sa ovim Mladićevim zbog ugovora koji sam potpisao i tako.
Komandant: Pusti to.
General Bošković: Ma nije, to je bila istina, ja sam njima reko i sinoć, ja sam dobio podatak tačan, tako da znaš.
Komandant: Da, da.
General Bošković: E, i pucali su na mene sinoć...
Komandant: Ko?!
General Bošković: Da, i to iz kasarne "Maršal Tito" kad smo se vraćali iz Predsjedništva Čađo i ja. Otvorena žestoka vatra, kola su izrešetana, srećom što su blindirana bila, ali to je strašno bilo, izbušili gume i sve nam izbušili, tako da
smo morali stati tu i ovaj, toliko se radi sklonište, neki zaklon od kuće i druga kola da nas odvezu do UNPROFOR-a i onda ovamo.
Komandant: Da, da.
General Bošković: E, tako da, međutim ja sam danas razgovarao sa Panićem (Životom, načelnikom Generalštaba JNA), op. M.D.) isto, ja ću reći kad se vrati to je neverovatno, neviđeno.
Komandant: Da, da. Slušaj, najgore je što je loše vreme, tako da računaš na to da može da...
General Bošković: Čekaj, ovde se evo stabilizovalo vidim i (oblaci?) se
povukli potpuno, vidljivost. kilometara.
Komandant: Ne možete proći do tamo. Evo Bane je pokušo pa nije mogao uopšte.
General Bošković: Aha, e pa molim te, ovaj, ja ovo što sam ti poslo, daj vidi od Saše sutra da mi to stigne i ovaj ...
Komandant: Sve će to biti ako bude vreme, ali ako ne bude, odnosno da računaš na to.
General Bošković: Jer ja bez toga ne smijem ići.
Komandant: Pa znam, pa zato ti kažem.
General Bošković: U redu, u redu, važi. Samo kažem ti, ovo je stvarno ja ne mogu da shvatim ove ljude ovde, ovi su bili korektni dole Izetbegović i svi, eto što sam ja stvarno nametnuo i...
Komandant: Da, da...
General Bošković: Prihvatili su na kraju sve i do kraja i ja sam rekao da znaš, ja sam reko Predsjedništvu sinoć Bosne i Hercegovine, ako budete izigrali me i ne budete garantovali potpunu bezbednost mojim ljudima kad budem izvlačio, ako mi iko strada, avijacija dejstvuje po svim vašim vitalnim ciljevima. Reko sam ponovo to i reko sam gospodinu Predsjedniku: ja nisam Kukanjac i budite sigurni da ću to uraditi, to da imate na umu, to sam zvanično reko i stojim iza toga. To sam reko da znate.
On kaže garantujem bezbednost, on je reko, idem ja s tobom na čelu zavisi gde god hoćeš kolona kad bude.
Komandant: Tako je, tako je.
General Bošković: Ja sam reko svakako uzeću vaše ministre i sve, idemo mi zajedno.
Komandant: Idemo zajedno i gotovo.
General Bošković: E dobro.
Komandant: Dobro.

 

Mirha Dedić

(Slobodna Bosna)


Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
89219922

Powered by Blogger.ba