Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

26.01.2012.

BOSNJACI TRAZE PROMJENE U SREBRENICKOJ OSNOVNOJ SKOLI

Bošnjaci traže promjene u srebreničkoj osnovnoj školi

 

Osnovna škola 'Petar Petrović Njegoš' u Srebrenici, foto: kultpult.com

 

26.01.2012
Roditelji bošnjačke nacionalnosti čija djeca pohađaju Osnovnu školu „Petar Petrović Njegoš“ u Srebrenici ovih dana su predali peticiju predstavnicima Skupštine opštine Srebrenica kojom traže uvođenje nacionalne grupe predmeta u ovoj školi.

Ne treba ni govoriti da je ovo odmah podiglo velike tenzije između odbornika srpske i bošnjačke nacionalnosti, a tim tenzijama još je više doprinio dodatni zahtjev roditelja da se promijeni ime škole, jer roditelji smatraju da je Njegoš bio veliki mrzitelj Bošnjaka. Zbog svega ovoga i nastavak školske godine doveden je u pitanje.

Osnovnu školu „Petar Petrović Njegoš“ u Srebrenici pohađa gotovo pola djece bošnjačke nacionalnosti. Njihova 143 roditelja potpisali su peticiju u kojoj navode brojne zahtjeve.

„Imajući u vidu da je 50 posto, odnosno 49,5 posto bošnjačke djece koja pohađaju nastavu u OŠ ’Petar Petrović Njegoš’, mi smo se kao roditelji odlučili da pokrenemo inicijativu za ostvarivanje naših ustavom
Roditelji bošnjačke djece traže da se uvede nacionalna grupa predmeta, odnosno bosanski jezik i historija.
zagarantovanih prava, pa smo tražili da se imenuje bar pomoćnik direktora škole, da se imenuje sastav školskog odbora onako kako to zakon nalaže - trenutno od sedam članova, mi imamo dva člana u školskom odboru, da se uvede nacionalna grupa predmeta, odnosno bosanski jezik i historija“, kaže predstavnik roditelja Alija Tabaković.

Tabaković naglašava da je najvažnije da se uvede nacionalna grupa predmeta od 6. razreda osnovne škole. Evo i zašto:

„Djeca koja pohađaju nastavu u područnim školama rade po nastavnom planu i programu Tuzlanskog kantona, i onda kad iz ovih područnih škola gdje pet godina pohađaju bosanski jezik, dolaze ovdje u 6. razred gdje se radi srpski jezik, ta je djeca su u startu osakaćena za pet godina nastavnog gradiva koje će mu se ovdje tražiti u planu i programu za 6. razred.“ 

Momčilo Cvjetinović, foto: FTV
​​I dok roditelji smatraju da su ovo realni zahtjevi, odbornici iz reda srpskog naroda ocijenili su ovu peticiju kao pokušaj politizacije obrazovanja i stvaranja sintetičke krize u Srebrenici u godini izbora.

„Ja smatram da dio tih zahtjeva roditelja bošnjačke djece jeste političkog karaktera. Naravno da svi treba da insistiraju na svojim pravima i dostojanstvu svom, i ljudskim i onim koje je zakon odredio, ali to ne treba raditi na štetu drugih naroda. Zbog te isforsirane grupe nacionalnih predmeta mi imamo slučaj u osnovnoj školi u Potočarima da 50 učenika srpske nacionalnosti ne pohađaju tu školu već idu u susjedni Bratunac, jer ima i peticija srpskih roditelja koja je krenula od jučer da se potpisuje“, kaže Momčilo Cvjetinović, odbornik Skupštine općine Srebrenica.

Sporan i naziv škole

Osim ovoga, roditelji su uputili i zahtjeve za promjenom naziva osnovne škole „Petar Petrović Njegoš“.

„Čas je legitiman, zakonski utemeljen zahtjev od strane roditelja i to je stvar koja će se sigurno morati ispoštovati. Naziv škole također je neka stvar koja se može rješavati na lokalnom nivou, preko školskog odbora“, pojašnjava zamjenik načelnika Srebrenice Ćamil Duraković.

Roditelji bošnjačke djece smatraju da škola „Petar Petrović Njegoš“ treba
"Petar Petrović Njegoš se ne može tumačiti prosto i jednostavno kao što ga tumači predsjednik Islamske vjerske zajednice u Srebrenici", kaže Momčilo Cvjetinović.
nositi staro ime - Mihajla Bjelakovića, a Bjelaković je bio narodni heroj. Međutim, Momčilo Cvjetinović smatra da se ovim zahtjevom dovodi u pitanje suživot u Srebrenici.

„Suživot koji se u Srebrenici odvija mora da podrazumijeva izvjesne kompromise, ali ne na štetu. Smatram da je dio političkih zahtjeva oko promjene naziva škole. Petar Petrović Njegoš se ne može tumačiti prosto i jednostavno kao što ga tumači predsjednik Islamske vjerske zajednice u Srebrenici. Ni slučajno se to tako ne može, jer on je kosmopolita. I ako ima nekih sadržaja koji bi se eventualno mogli podvesti pod uvredljivo, to govore junaci i oni su izraz vremena i istorijskih događaja tog vremena. Kao što smi i mi prošli kroz te ratove i sukobe, tako je bilo u to doba u Crnoj Gori. To nisu, dakle, Njegoševi stavovi, već određenih junaka“, navodi Cvjetinović.

Ne uvede li se nacionalna skupina predmeta i ne počnu li se stvari rješavati kompromisom, Ćamil Duraković smatra da će djeca imati dodatne probleme i kada krenu u srednju školu:

„Srednja škola bi trebala biti prirodan slijed događaja - jer kako ćemo imati djecu koja u osnovnoj školi umaju nacionalnu grupu predmeta, dođu u srednju moraju polagati prijemni kad je jezik u pitanju - uče bosanski do devetog, a onda u srednjoj školi dolaze na prijemni iz srpskog jezika. To je također neprirodna stvar  - koja bi trebala logičnim slijedom da se rješava. Ali na neki način je to pošlo inicijativom roditelja u osnovnoj školi i nadam se da će biti razumijevanja da to bude i srednja škola.“  

Svi ovi zahtjevi bili su predmet rasprave na tematskoj sjednici Skupštine općine Srebrenica, koja je osnovala radnu skupinu koja će u razgovoru sa ministrom prosvjete i kulture RS Antonom Kasipovićem probati naći rješenja za probleme u oblasti obrazovanja na području Srebrenice.

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS ozbiljno su shvatili zahtjeve roditelja i za kraj tjedna zakazali sastanak sa članovima radne skupine.

„Upoznati smo sa zahtjevima. Nekim od tih zahtjeva je moguće korz određenu proceduru udovoljiti, nekima ne“, kaže šefica kabineta ministra prosvjete i kulture Rajka Manojlović.

Tako posljednjih dana Srebrenica muku muči sa problemom kako da ionako sve nacionalno podijeljeno bude još i dodatno nacionalno obojeno.
26.01.2012.

STRATEGIJA PORICANJA I PRIKRIVANJA RATNIH ZLOCINA

Strategija poricanja i prikrivanja ratnih zločina

 

Ilustracija

 

26.01.2012
Nijedan međunarodni sud ne može pred lice pravde privesti sve počinioce zločina. Nije to mogao ni Haški tribunal, pa je procesuiranje nižerangiranih pripadnika vojnih, paravojnih i policijskih jedinica za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije ostavio nacionalnim pravosuđima. U Srbiji ta suđenja teku, ali suočavanje sa odgovornošću za zločine ide veoma mučno i tegobno.

Presek srpske stvarnosti – i političke i psihičke - sugeriše utisak da je izručenje traženih haških optuženika, koje se dogodilo pod ogromnim međunarodnim pritiscima, dočekano kao olakšanje i opravdanje da se pogled u ratnu, zločinima obojenu, prošlost sopstvene nacije, zamagli, zamuti ili preusmeri na susede i njihove krivice. I zastrašivanja svedoka ratnih zločina koja se u Srbiji gotovo neskriveno odvijaju svedoče o tome.

Zoran Rašković
​​Zoran Rašković, svedok Tužilaštva za ratne zločine, koji je odbio program zaštitesvedočeći pod punim imenom o zločinima formacije “Šakali” na Kosovu, kojoj je i sam pripadao, piše sudu da mu stižu pretnje i zastrašivanja, ali ne od optuženih, nego iz drugih, „mnogo moćnijih centara“.

Naveo je da mu je od visokog funkcionera policije, koji je zadužen za njegovu zaštitu, preneta poruka da su i Albanci vršili zločine, ali da oni svoje svedoke likvidiraju, tako da ni on ne treba da očekuje da ga iko tapše po ramenu.

A, o tome da se stvari u ovoj zemlji na planu suočavanja sa ratnim zločinima nisu bitno pokrenule za naš program svedoči i zaštićeni svedok Slobodan Stojanović, bivši komandir policijske stanice, koji je u program zaštite svedoka ušao 2009. godine, da bi naprasno, posle samo četiri meseca, bio izbačen iz njega i vraćen u svoj grad. „Štitili“ su ga, kaže, kolege iz Jedinice za zaštitu svedoka koji su bili ubice i pljačkaši:

„To su bivši pripadnici Jedinica za specijalne operacije, ‘Crvenih beretki’. Sve su to okorele ubice koje su harale i pljačkale po raznim ratištima – od
Slobodan Stojanović kaže kako su ga kao svedoka štitili upravo 'okorele ubice koje su harale i pljačkale po raznim ratištima, od Hrvatske, preko Bosne do Kosova'.
Hrvatske, preko Bosne do Kosova. Vodili su nas u neke stanove gde ni stoka ne bi živela. Otišao sam sa maloletnim detetom od 4 godine, koje su šikanirali i traumirali urlanjem na mene: ‘Jovo, kako te nije sramota, ti si starešina!’. Ja sam samo govorio o onome što sam video. Nisam kriv što sam bio prisutan na tim ratištima. Pojedine kolege na Kosovu su ubijali decu starosti tri-četiri meseca, na Bajgori čak i dečaka ometenog u razvoju i njegovu majku“, svedoči Stojanović.

On kaže da nije imao priliku da se žali na ponašanje pripadnika Jedinice za zaštitu svedoka jer niko u Tužilaštvu nije hteo da ga primi. Nakon samo četiri meseca iz stana u Beogradu su ga bez objašnjenja vratili u Leskovac, gde je živeo, samo da bi ga šikanirali i zaplašili. Kad je prvi put dao izjavu, bačena mu je, kaže, bomba na lokal i kuću, a do današnjeg dana počinilac nije priveden. Dodaje da mu je Jedinica za zaštitu svedoka ukrala i laptop koji do danas nije pronađen, verujući da će tamo naći dragocene podatke iako nije bilo ničega. Zbog ovakvog šikaniranja Stojanović ne veruje da ta jedinica, ali i Tužilaštvo, imaju ikakvog smisla.

Ozbiljni prigovori

Tužilaštvo za ratne zločine i samo priznaje da sa policijskom zaštitom takozvanih zaštićenih svedoka stvari ne stoje dobro, ali dodaje da je ono samo korisnik tih policijskih usluga.

I zaštitnik građana Saša Janković za Radio Slobodna Evropa ocenjuje da postoje ozbiljni prigovori na program zaštite svedoka:

„Sasvim je sigurno da postoje problemi u funkcionisanju tog mehanizma. S jedne strane, niti je do kraja pravno uređena njihova pravna zaštita u smislu da se primene sve mere koje moraju da se primene, kao što su zamena identiteta, prestanak radnog odnosa i preseljenje na drugo mesto i, s druge strane, i faktički ima mnogo prigovora na rad Jedinice za zaštitu svedoka“, kaže Janković.

Saša Janković
​​Ombudsman za ljudska prava podseća da je vodio jedan postupak u kojem se ispostavilo da je bilo problema u ostvarivanju izvesnih prava svedoka, kao što su pravo na naknadu, pravo na lečenje dece jer nisu imala odgovarajuće dokumente, kao i nekih drugih statusnih prava. Dodaje da zbog izvesnih problema ne može sasvim otvoreno da govori u javnosti, ali da u pogledu zaštite svedoka postoje prepreke koje nadležni organi moraju otkloniti:

„Ovo su stvari koje se zaista tiču delimično i nacionalne bezbednosti, a delom i zaštite života i bezbednosti tih ljudi. Ja otuda nisam spreman u javnosti da govorim o tome potpuno otvoreno, ali problemi postoje. Zaštitnik građana jeste u mogućnosti da pomogne tim ljudima, ali ne na način da otkloni sve probleme. U konkretnom slučaju, intervencijom zaštitnika građana isplaćene su neke zaostale zarade, ostvarena su neka prava, ali čitava situacija, generalno govoreći, zahteva otklanjanje problema. Oni moraju biti odstranjeni promenom ponašanja onih organa koji pružaju pravnu zaštitu i koji prave pravni okvir za tu zaštitu. To je kompleksan posao za koji su pre svih odgovorni Tužilaštvo za ratne zločine, Specijalni sud, Ministarstvo pravde, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu“, objašnjava Janković.

Zaštitnik građana podseća i na slučaj otkrivanja imena zaštićenog svedoka tokom samog procesa, kada je njegov identitet, navodno nečijom greškom, dat advokatima odbrane, pa su tokom svedočenja optuženi policajci ustali i rekli kako se zove svedok koji je upravo svedočio, a koji je trebalo da bude zaštićen:

„Dakle niz organa bi morao ostvariti mnogo kvalitetniju saradnju kako se ljudi ne bi opravdano bojali da budu zaštićeni svedoci koji i služe tome da se najteži zločini razotrkriju. Ta svedočenja nisu privatni nego javni interes. Zaštitnik građana može samo pojedine posledice kršenja prava sanirati, ali bez koordinisanog angažmana pomenutih organa situacija će i dalje ostati nezadovoljavajuća“, upozorava Janković.

Moć poricanja zločina

Simetrija moći u Srbiji još uvek je na strani onih koji imaju moć da poriču zločine, ocenjuje za Radio Slobodna Evropa sociološkinja Janja Beč Neuman:

„Iako ne svi jer ima časnih ljudi i profesionalaca, o čemu treba uvek voditi računa, delovi državnih struktura učestvuju u tome što se zove strategija poricanja. Pitanje je sada koji je odnos snaga. Mislim da je simetrija
"Deo tih državnih službenika - u policiji ili gde god - u stvari in vivo, što bi se reklo, radi na pokušaju zataškavanja i zastrašivanja", naglašava Janja Beč Neuman.
moći na strani onih koji još uvek mogu da prikrivaju ono što se, na sreću, više ne može prikriti. A to je jedan od dokaza više da poricanje ratnih zločina i genocida, po definiciji, jeste strategija države. Deo tih državnih službenika - u policiji ili gde god - u stvari in vivo, što bi se reklo, radi na pokušaju zataškavanja i zastrašivanja, a sve to proističe iz jedne na antropološkom nivou duboke kulture laži, prevare i straha“, ocenjuje Beč Neuman.

Upitana da li aktuelna srpska vlast neće ili ne može, nije u stanju, da postigne više u odbacivanju strategije poricanja zločina, sagovornica našeg radija srpsku priču stavlja u komparativni kontekst, ocenjujući da svako društvo, kao i svako ljudsko biće, uostalom, ima svoje brzine za promenu:

Prvi osnovni sud u Beogradu
​​„Jedan od razloga zašto to toliko dugo i toliko bolno traje jeste što je to bio magnum crimen – mnogo je bio veliki zločin. Poricanje u Turskoj i Otomanskom carstvu, što vidimo sa ovim francuskim zakonom o poricanju genocida nad Armenima, traje i danas, dakle, gotovo sto godina. U Gvatemali traje još uvek, dozvolili su, doduše, da se napravi izveštaj, ali bez ijednog imena; u Urugvaju je na pritisak javnosti takođe sačinjen izveštaj, ali i tamo bez imena odgovornih. U Čileu se, međutim, išlo dalje – tamo je bilo imena, a u Argentini najdalje“, podseća Janja Beč Neuman.

Naša sagovornica ukazuje na to da se 10. decembar 1983. godine uzima kao početak moderne, globalne borbe za utvtrđivanje odgovornosti za zločine koje je počinila država. To je, naime, dan kada je, posle perioda vojne hunte – a u tom trenutku stvarnost Argentine opisuju brojka od trideset do šezdeset hiljada nestalih i vrlo moćna armija – demokratski izabrani predsednik Raul Alfonsin dao nalog da počne istraga o zločinima države nad sopstvenim građanima:

„Albanci na Kosovu prema važećem ustavu Srbije građani su ove zemlje. Prema tome, ubijati, maltretirati, proganjati i pljačkati ih – bio je zločin države Srbije protiv sopstvenih građana. To stvara strah koji je sledeći: ovo je multinacionalna zemlja koja još uvek ima 40% stanovnika koji nisu srpske nacionalnosti. Ja to gledam u tom kontekstu. Ali, s druge strane, oseća se i panika u tim krugovima zato što postoje vrlo ozbiljne optužbe i previše dokaza“, ocenjuje  Janja Beč Neuman.
26.01.2012.

SUDJENJE RADOVANU KARADZICU: ISTRAZITELJ ODBACIO TEZE OPTUZENOG O SREBRENICI

Istražitelj odbacio teze optuženog o Srebrenici

 

Tomas Blaščik u sudnici 26.siječnja 2012.

 

26.01.2012
Na haškom suđenju bivšem lideru bosanskih Srba Radovanu Karadžiću nastavljeno je svjedočenje Tomaša Blaščika (Tomasz Blaszczyk), istražitelja tužiteljstva koji je napravio analizi snimaka beogradskog novinara Zorana Petrovića Piroćanca tijekom 13.i 14.srpnja 1995.godine.

Spomenuti video pod nazivom autora Petrovića „Operacija Srebrenica“, koji prikazuje ulazak Vojske Republike Srpske u tu zaštićenu zonu, razdvajanje muškaraca od žena i djece te leševe ubijenih – najgledaniji je film na Haškom sudu budući da za više optuženih prikazuje inkriminirajuće scene.

Unakrsnim ispitivanjem o detaljima analize filma optuženi Karadžić je pokušao dovesti u pitanje metode i zaključke Blaščika o video snimcima pomoću kojih je tijekom glavnog ispitivanja locirao mjesta masovnih egzekucija, poput skladišta u Kravici.

Karadžić je želio prikazati kako su Vojnici Republike Srpske pomagali zarobljenim bošnjačkim muškarcima želeći ih zaštititi od osvete lokalnih Srba. Kao i tužiteljstvo i optuženi je prikazivao snimljeni film Piroćanca, plasirajući svoje teze s kojima se svjedok Blaščik nije složio. Primjerice o snimci na kojoj Vojnik Republike Srpske tjera zarobljenog Bošnjaka da skine sa sebe maskirnu majicu.

Radovan Karadžić u sudnici, 26. siječnja 2012.
​​„Je li ste Vi shvatili da je to sugestija da skine sa sebe oznaku nečega vojnoga. I da je to u korist toga zarobljenika. Kao civila, a ne nekog potencijalnog borca koji je možda uzeo s mrtvog Srbina majicu. Je li Vam to palo na pamet?“, upitao je optuženi.

"Mislim da je prije taj čovjek u vojnoj uniformi mogao računati na to da će se prema njemu postupati kao ratnom zarobljeniku. Da će biti predan u ruke vojske i to bi za njega bilo povoljnije. Imajte u vidu da je u srpnju 1995.godine vladala velika vrućina. Sunce je peklo i sjediti vani više sati bez ikakve majice je vrlo opasno", ustvrdio je optuženi.

Osim toga prikazani lov na ljude, topničke i minobacačke napade na kolonu od nekoliko tisuća Bošnjaka koja se kroz šumu željela probiti do Tuzle, Karadžić je želio prikazati kao borbu s divizijom Armije BiH, što je istražitelj tužiteljstva također odbacio kao mogućnost.

„Na pitanje gospodina (tužitelja) Nichollsa – na koga se to pucalo tamo, odnosno tko je u toj koloni bio, Vi ste rekli – muslimansko stanovništvo. Pa vjerujem da Vam se to omaklo. Slažete li se da je ogromna većina te kolone od 13-15 tisuća ljudi, da su bili vojnici, a ne stanovništvo?“, upitao je optuženi.

„Mislite na potpuno naoružane vojnike sa svom opremom? Ne, ne slažem se s Vama“, odbacio je svjedok.

„Mogu da ubiju, bez obzira na to kako su obučeni. Može da bude obučen kao balerina, ako ima pušku on je opasan, jel' tako?“, uporno je nastavio Karadžić, nakon čega ga je predsjedavajući sudac O Gon Kwon upozorio da Sudsko vijeće neće uzimati u obzir pitanje sastava spomenute kolone te zamolio da nastavi s drugom temom.


Drugi dio dokumentarca o snimkama Piroćanca

Blaščik je dovršio iskaz potkraj sudske sjednice u četvrtak, a nakon njega za klupu za svjedoke je sjeo Žan-Rene Ruez (Jean-Rene Ruez), još jedan od istražitelja srebreničkog pogroma koji je trenutno načelnik u francuskoj policiji. Njegov iskaz nastaviti će se i u petak.
...........................................................................................................................................................................
.

(VIDEO: Film o Petrovićevim snimkama)


................................Drugi dio dokumentarca o snimkama Piroćanca

26.01.2012.

FRANC KOS NA SUDJENJU ZA GENOCID: "DA VIDIMO KO CE KOGA SAD ZAKLATI" - LIVNE PORUCUJE CERICU: "VLADA IZRAELA ZNA ZA SREBRENICU, ZNA KO JE MILORAD DODIK"

Kos na suđenju za genocid: "Da vidimo ko će koga sad zaklati"

image Franc Kos / 24sata.info

 

(24SI) - Na suđenju četvorici optuženih za genocid u Srebrenici, Franc Kos svjedočio je o tome kako je 13. jula 1995. godine bio u Kravici (općina Bratunac), gdje je vidio tijela muškaraca u i oko skladišta, saopštila je Balkanska istraživačka mreža (BIRN).

 

 [24 sata info] 

Kos je ispričao da se sa svjedokom Z-1 i Miloradom Pelemišem, komandantom Desetog diverzantskog odreda Vojske Republike Srpske (VRS), dovezao do Kravice i da su se zaustavili 50 do 100 metara od skladišta, prenosi Onasa.

 "Tu su nas čekali neki ljudi u džipovima i rekli da dolje ima mrtvih ljudi. Psovali su. Ja sam krenuo dolje i vidio sam tijela mrtvih od autobusa do hangara. Prišao sam da pogledam unutra i vidio da neko trči na mene. Pobjegao sam nazad i neko je ispalio rafal i rekao mi: 'Bježi, budalo, poginućeš!'", rekao je Kos.

Njemu se, kao pripadniku Desetog diverzantskog odreda u drugom predmetu pred Sudom BiH sudi za učešće u strijeljanju više od 1.000 muškaraca na Branjevu (općina Zvornik).

Kos, koji je došao na poziv odbrane, naveo je da ne zna koja je jedinica bila pred skladištem u Kravici, ali da pretpostavlja da je bila neka lokalna jedinica.

"Mislim da je bila lokalna jedinica jer su neki jedni druge zvali po imenima, ovi napolju i ovi unutra. Bilo je nekog odvođenja i čuo sam kako govore: 'Da vidimo ko će koga sad zaklati'", dodao je Kos.

 Za učešće u ubistvu oko 1.000 muškaraca bošnjačke nacionalnosti u Kravici, kao i prisilnom preseljenju stanovništva s područja Srebrenice, optuženi su Duško Jević, Mendeljev Đurić, Goran Marković i Neđo Ikonić.

Prema optužnici, Jević je bio komandant Centra za obuku na Jahorini Specijalne brigade policije RS, Đurić i Ikonić komandiri četa, a Marković komandir voda.

U nastavku suđenja trebalo je da svjedoči Jean Gagnon, ali je njegovo saslušanje odgođeno zbog nepostojanja tehničkih mogućnosti da se sa kanadskim gradom Montrealom uspostavi video, već samo audio veza.

Odbrane su se usprotivile saslušanju ovog svjedoka bez mogućnosti video veze, pa je Tužilaštvo BiH predložilo da se Gagnon pozove da kao svjedok dođe u Sarajevo.

Nastavak suđenja je 30. januara ove godine.

(24sata.info)

 

..........................................................

Livne poručio Ceriću: "Vlada Izraela zna za Srebrenicu, zna ko je Milorad Dodik i da on sa tim nema veze"

image Arie Livne / 24sata.info

 

(24SI) - Šef Predstavništva Republike Srpske u Izraelu Arie Livne poručio je islamskom poglavaru u BiH Mustafi Ceriću da prepusti Izraelu da odluči koga će pozvati u svoju zemlju i naglasio da ne vidi nijedan jedini razlog zašto Vlada te zemlje ne bi mogla da pozove predsjednika Srpske Milorada Dodika u posjetu.

 

 [24 sata info] 

Livne je istakao da je u Srebrenici učinjen ratni zločin, a ne holokaust, ističući da Dodik s tim nema veze.

''Јa, koji sam Јevrejin i čija je majka ubijena u Aušvicu, tvrdim da je u Srebrenici učinjen ratni zločin, a ne holokaust. Vlada Izraela zna za Srebrenicu, zna ko je Milorad Dodik i da on sa tim nema veze'', rekao je savjetnik predsjednika Srpske Livne za "Glas Srpske" povodom pisma koje je juče reis Cerić uputio predsjedniku projekta "Aladin" An-Mari Revkolevski povodom 27. januara, Međunarodnog dana sjećanja na holokaust.

U tom pismu on je norveškog teroristu Andersa Brejvika uporedio sa Radovanom Karadžićem i Ratkom Mladićem, a Dodika optužio da nastavlja njihovu logiku.

''Žalosno je da su Dodika, koji negira genocid, izraelske vlasti nedavno toplo dočekale u Tel Avivu'', napisao je Cerić i dodao da je zvanični izraelski prijem Dodika suprotan duhu i cilju Aladin projekta "borbe protiv onih koji negiraju holokaust".

Livne je rekao da Dodik nikad nije porekao da je u Srebrenici učinjen ratni zločin.

- Ne vidim ni jedan jedini razlog zašto Vlada Izraela ne bi mogla da pozove Dodika u zvaničnu, nezvaničnu ili kakvu god posjetu - rekao je Livne i poručio da je najbolje da reis prepusti Izraelu da odluči koga će pozvati u svoju zemlju.

(24sata.info)26.01.2012.

KRAJ SVIJETA U KOJEM SVI POBJEDJUJU

Kraj svijeta u kojem svi pobjeđuju

 

Pripreme uoči početka Svjetskog ekonomskog foruma, 25. siječanj 2012.

 

26.01.2012
Gideon Rachman, glavni vanjsko-politički komentator u Financial Timesu (Priredila Mirjana Rakela)

Radni vijek proveo sam pišući o međunarodnoj politici, najprije za Economist, a sada Financial Times. Okružen ljudima koji prate tržište i poslovanje, vrlo rano sam shvatio da su međunarodna ekonomija i međunarodna politika duboko isprepleteni.

U knjizi „Budućnost na nultoj točki“ još 2009, pokušao sam predvidjeti kako će globalna ekonomska kriza promijeniti međunarodnu politiku. Kao što prilično mračan naslov implicira, tvrdio sam da će odnosi između velikih sila postati napetiji i da su sukobi izvjesniji. U uvjetima u kojima se ekonomska klima pogoršava, sve će biti teže za velike ekonomije da međusobne odnose promatraju kroz poziciju u kojoj svako dobija. Dolazimo u situaciju da ono što je dobro za Kinu, za SAD je loše, ili ono što je dobro za Njemačku loše je za Italiju, Španjolsku i Grčku.

Nažalost, pokazalo se da su moja predviđanja bila točna, što me čini zadovoljnim autorom, ali kao pripadnik ljudske rase i te kako sam zabrinut. Uspon logike nulte točke potvrdio je da je moguće povezati naizgled nespojivo u međunarodnoj politici: krizu unutar Europske unije, pogoršanje američko-kineskih odnosa, i zastoj u globalnom upravljanju.

Novo, sumorno raspoloženje vidjeti će se na ovogodišnjem Svjetskom gospodarskom forumu. Dvadeset godina prije financijske krize, Davos je bio  gotovo festival globalizacije - politički vođe iz cijelog svijeta tu su „kupovali“ ideje o uzajamnoj koristi poslovanja i ulaganja, poticani od investicijskih bankara i multinacionalnih kompanija. No, u Davosu, ove godine, održavati će se niz rasprava o tome kako premodelirati kapitalizam, i kako riješiti krizu u eurozoni.

Igra po pravilima

Europska unija koja je utemljena na ekonomskoj logici da iz zajedništva svi imaju koristi, danas je u problemima.

Ideja da će stvaranjem zajedničkog tržišta i rušenjem investicijskih barijera, svi postati bogatiji, funkcionirala je više desetljeća. No, sada se strahuje da bi umjesto naprijed, neke zemlje Uniju mogle povući unatrag.
Ilustracija
​​
Zemlje južne Europe - Grčka, Portugal, Italija i Španjolska - smatraju da su zapravo „zaključane u valutno jedinstvo“ s Njemačkom koja je njihove ekonomije napravila  nekonkuretnim. Za njih, EU više nije ideja povezana s prosperitetom.  

Što se tiče zemalja sjeverne Europe – građani Njemačke, Finske i Nizozemske - nisu sretni zbog toga što milijardama eura trebaju spašavati južne susjede. Oni strahuju da nikada neće dobiti novac natrag, i da će njihova napredna gospodarstva biti povučena prema dolje.

Sada kada je Francuska izgubila svoj AAA kreditni rejting, Njemačka ostaje kao jedina velika AAA zemlja u eurozoni. Mnogi Nijemci smatraju da su radili i igrali po pravilima - i sada se pitaju trebaju li spasiti zemlje gdje ljudi rutinski varaju na porezima, a u mirovinu odlaze u svojim pedesetim godinama.

Od početka krize u Europi, političari su tvrdili da rješenje snažnija integracija unutar EU. I dok to za Grke znači - euroobveznice, zajedničko pokrivanje dugova, za Njemce to znači „igranje“ po jasno utvrđenim, strožim, financijskim pravilima.  

Budućnost na nultoj točki

Takvi proturječni stavovi sigurno da će dodatno produbljivati političke razlike. Rasti će nacionalistički, ekstremni elementi. Na idućim izborima u Francuskoj Marina Le Pen i Nacionalni front bi mogli dobro proći, kao i ostali euroskeptici, takozvane slobodarske stranke u Nizozemskoj i Austriji, Sjeverna liga u Italiji, Istinski Finci u Finskoj, i raznovrsne stranke, od krajnje desnice i do krajnje ljevice u Grčkoj.

Autor tekst zaključuje jednom anegdotom. Prije nekoliko mjeseci, našao sam se na ručku s jednim visoko pozicioniranim dužnosnikom EU, koji je, ispostavilo se, pročitao moju knjigu.  

"Moj posao je da dokažem da je vaša ideja o budućnosti na nultoj točki pogrešna".

Odgovorio sam mu da se, kao autor nadam da u tome neće uspijeti, ali da se kao Evropljanin i ljudsko biće nadam da sam ja u krivu. Moj drug sa ručka se nasmijao i rekao: "Tu  je previše dijalektike za mene."

To je jedna od lijepih stvari među evropskim dužnosnicima. Vole razgovarati sa svojim kritičarima, lako koriste riječ "dijalektički".

Međutim, bojim se da evropski kulturni tehnokrati neće mnogo toga moći učiniti u novoj eri. Svijet u kojem je budućnost na nultoj točki mogao bi pokrenuti  prilično mračne snage.
26.01.2012.

DANILO SPASOJEVIC OSUDJEN NA DEVET GODINA ZATVORA ZA ZLOCINE POCINJENE NAD CIVILIMA U BIJELJINI

Danilo Spasojević osuđen na devet godina zatvora za zločine počinjene nad civilima u Bijeljini

Ovo je prva presuda bijeljinskog suda za ratni zločin nad Bošnjacima

  |  26.01.2012.

Zločin nad civilima Bijeljine

Zločin nad civilima Bijeljine

......................................................................

Danilo Spasojević iz sela Hase pored Bijeljine, u utorak 25. januara u Okružnom sudu Bijeljina, nepravosnažnom sudskom presudom osuđen je na devet godina zatvora za ratni zločin nad civilnim stanovništvom.

Ovo je prva presuda za ratni zločin nad civilima Bijeljine i prva presuda bijeljinskog Okružnog suda za ratni zločin nad Bošnjacima na području deset općina, računajući i Srebrenicu, koje su u nadležnosti Okružnog tužilaštva Bijeljina.

Spasojević je osuđen zato što je 14. juna 1992. godine u kuću Rame Avdića u Bijeljini doveo Dragana Jovića, Zorana Đurđevića, Alena Ristića i Miodraga Živkovića, ratne dobrovoljce Srpske radikalne stranke iz Srbije. U namjeri da opljačkaju ovu porodicu, počinili su ratni zločin. Prva trojica prošle godine su optuženi i u Beogradu im se sudi za ubistvo Rame Avdića, silovanje njegovih kćerke i snahe, te  pljačku.

Hurem Avdić

Miodrag Živković je u bjekstvu. Na suđenju u Beogradu Danilo Spasojević se do sada nije pojavio, iako je pozivan kao svjedok. Bijeljinsko tužilaštvo optužnicu protiv njega, kao saučesnika u ratnom zločinu, podiglo je u decembru 2009. godine.

Tužilac Milorad Debeljević kazao je da će sa oštećenom stranom odlučiti da li će uslijediti žalba.

"Kad je u pitanju ratni zločin, zakon ne razdvaja počinitelje i saučesnike, a na sudu je da uvaži sve otežavajuće ili olakšavajuće okolnosti. No, ipak ću se oko žalbe konsultirati sa članovima porodice Avdić," rekao je tužilac Debeljević.

Hurem Avdić, sin ubijenog Rame Avdića, imao je trinaest godina kada su mu oca ubili pred njegovim očima. Za Dnevni avaz kaže da nijedna kazna ne može izliječiti bol koji je neljudskim činom zauvijek nanesen njegovoj porodici, ali da je bitno što je ljudska kazna stigla zločinca.

26.01.2012.

BAKIR IZETBEGOVIC: ZAHTJEVI IZ RS-A NECE PROCI U DRZAVNOM PARLAMENTU, BiH TREBA I VRHOVNI SUD - SULEJMAN TIHIC: REPUBLIKA SRPSKA NIJE SRPSKI ENTITET

Izetbegović: Zahtjevi iz RS-a neće proći u državnom parlamentu, BiH treba i vrhovni sud

image Bakir Izetbegović / 24sata.info

 

(24SI) - Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izjavio je danas da zahtjevi iz RS-a za ukidanje pravosudnih institucija BiH predstavljaju bespotreban pokušaj udara na nezavisno sudstvo. „Taj pokušaj nema šanse da prođe u državnom parlamentu. Ova država treba normalno sudstvo i ona će ga imati, ...

 

 [24 sata info] 

... a dio tog sudstva svakako je i Tužilaštvo BiH. Moramo tu piramidu zaokružiti ako želimo da imamo normalno stanje i zato treba formirati vrhovni sud“, rekao je Izetbegović.

"Proći će i ovo što se sada  dešava. Ovo je stvar nekih ružnih politika ili potreba da se uvedu dupli standardi, da se izjednačavaju strane u ratu. Ali sve će to proći, kao što je prošlo i sve ostalo u proteklih 16 postdejtonskih godina“, naveo je član Predsjedništva BiH.

Izetbegović je prisustvovao danas u Zenici potpisivanju ugovora o gradnji glavne gradske magistrale u ovom gradu, za što je iz Saudijskog fonda za razvoj osiguran kredit od 25 miliona američkih dolara, javlja Fena.

(24sata.info)

Sulejman Tihić: Republika Srpska

 nije srpski entitet

B.A /  26.01.2012.
image Sulejman Tihić / 24sata.info

 

(24SI) - Predsjednik SDA Sulejman Tihić kritikovao je prisustvo visokih političkih predstavnika iz Srbije i Hrvatske na proslavi dvije decenije postojanja RS.

 

 [24 sata info] 

"Nećemo nikada RS prihvatiti kao srpski entitet i nikada nećemo 9.januar prihvatiti kao dan RS, zato što se radi o danu na kojem su počela masovna ubistva, protjerivanja i etnička čišćenja. Čudi me da je 9.januara kompletno hrvatsko rukovodstvo sjedilo u prvim redovima, čak i novi premijer BiH Vjekoslav Bevanda. Oni su slavili dan kada su protjerani Hrvati iz RS“ kaže Tihić.

Govoreći o nedavnoj proslavi 20-te godišnjice uspostavljanja RS i prisustva državnika iz Srbije, Tihić je ocijenio da se radi o politici "dva lica", prenosi Tanjug.

Prema njegovim tvrdnjama, predsjednik Srbije Boris Tadić na jednoj strani priča o teritorijalnom integritetu BiH, o suverenitetu, ali nije, kako smatra bosanski političar, konzistentan.

"On govori i o RS kao srpskom entitetu i to naravno ne odgovara Dejtonskom sporazumu. Prema Dejtonskom sporazumu RS je jedan multietnički entitet Srba, Bošnjaka i Hrvata. Kada se Tadić zalaže za RS, on mora da se zalaže za ravnopravnost Bošnjaka i Hrvata. Iz jednog multietničkog entiteta napravljen je isključivo pravoslavni entitet“, kazao je nekadašnji član predsjedništva BiH.

Tihić je naglasio da se u RS slave pravoslavni praznici kao entitetski praznici, te da se sveštenici dovode prilikom otvaranja zgrade vlade, iako u njoj ne rade samo Srbi, već i Hrvati i Bošnjaci. Prema njegovom mišljenju, „živimo u jednom nepravednom svijetu u kojem je dobijen i Dejtonski sporazum, čime su prihvaćena ratna osvajanja Srba".

Međunarodna zajednica je legalizovala RS, iako su svi sudovi, a tako i Haški, utvrdili da su srpske trupe počinile masovna ubistva i genocid, naveo je predsjednik SDA, tvrdeći da je međunarodna zajednica odustala od povratka izbjeglica. Prema njegovim riječima, nekoliko procenata Bošnjaka vratilo se u RS, ali jako malo Hrvata.

„Hrvatska nije ništa ni učinila za povratak. Očigledno je u određenim glavama podjela Bosne, plan Miloševića i Tuđmana, još živ“, rekao je Tihić. On smatra da je međunarodna zajednica BiH ostavila na cjedilu, jer je nametnula jako skup i nefunkcionišući sistem.

„Srbi drže 50 odsto teritorije, 50 odsto prava su dobili i imaju jednu trećinu stanovništva. Međunarodna zajednica kaže da moramo to da riješimo između nas. Ali kako? Nije u interesu RS da prihvata aranžmane koji nisu u njenu korist“, rekao je Tihić u vezi napretka u težnji za promjenom Ustava. On je upozorio da će buduće generacije željeti da mijenjaju stanje, zbog čega se međunarodna zajednica mora zalagati za pravedno rješenje.

„Svi oni koji žele zatvaranje kancelarije visokog predstavnika međunarodne zajednice (OHR) ili nisu dobronamerni ili nemaju pojma“, poručio je lider SDA. Govoreći o evropskoj integraciji BiH, Tihić je objasnio da će krajem meseca biti konstituisano novo Vijeće ministara, u februaru će zakon o popisu i o državnoj pomoći proći skupštinu, te da bi u martu BiH, teoretski, mogla da podnese zahtJev za dobijanje statusa kandidata za prijem u članstvo EU.

„Ove godine se u Srbiji održavaju izbori i to će se odraziti na čitav proces. Bosna će brže napredovati. Srbija je do sada bila nešto bolja, ali ćemo mi to nadoknaditi. Bilo bi u redu ako bi zajedno sa Srbijom 2013.dobili status kandidata“, rekao je Tihić, odgovarajući na pitanje da li bi proces pristupanja poslije prijema Hrvatske mogao biti usporen.

 

(24sata.info)

26.01.2012.

MOGU LI SE JAVNA I PUCKA KUHINJA UJEDINITI

Mogu li se javna i pučka kuhinja ujediniti

 

Mostar, kuhinja, foto: Adla Dizdar

 

26.01.2012
Nije bilo u Mostaru dovoljno nakon rata podijeliti kulturne ustanove na pozorište i kazalište, školstvo na mašinsku i strojarsku školu, nego su to vlasti učinile i sa narodnim kuhinjama, pa se tako socijalni slučajevi u jednom dijelu grada hrane u pučkoj, a drugi u javnoj kuhinji.

Zato novca za kupovinu namirnica i plaćanje energenata uvijek nedostaje dok se podmire troškovi velikog broja uposlenih. Osim toga, 445.000 maraka se za kuhinje iz budžeta dijeli na dva jednaka dijela, a broj korisnika nije isti. U Pučkoj kuhinji se hrani 121, a u Javnoj kuhinji 328 korisnika.
Alen Kajtaz iz Javne kuhinje kaže kako nije uredu da jedna kuhinja dobija pet maraka po korisniku dnevno, a druga 1,85.

„Niko mi ne može objasniti da postoje jedinstveni kriteriji u gradu Mostaru za korišćenje kuhinje, bez obzira kako se zove ona, pa da jedna kuhinja trenutno dobija pet maraka po korisniku dnevno, a da druga kuhinja dobije 1,85 po korisniku dnevno. To je nešto što je neprihvatljivo i neobjašnjivo. Međutim, postoje mogućnosti da se odredi tačna cijena obroka i da se taj obrok plaća, odnosno da grad participira onoliko koliko može u cijeni tog obroka“, kaže Alen Kajtaz iz Javne kuhinje.

Da obroci u Javnoj kuhinji nisu bogzna što, potvrdila nam je i Zejna koja su tu hrani već godinama:

„Pa evo vidite koliko dobijemo. Što ima - ima, dosta. Bolje išta nego ništa.“

Mostar, siromaštvo, foto: Adla Dizdar
​​U Javnoj bi kuhinji, koju je inače osnovao Crveni križ grada, ujedinjenje u jednu ustanovu jedva dočekali. Takvu ideju ovih su dana pokrenuli u Centrima civilnih inicijativa.

„Ujedinjenje ovih kuhinja je jedino logičan i ispravan put ukoliko su prvi plan stavljaju interesi korisnika. Posljednjih nekoliko godina došlo je do rasta cijena osnovnih životnih namirnica, goriva itd., broj korisnika ovih kuhinja je također porastao, a izdvajanja za ovu namjenu su ostala ista. U proteklih nekoliko godina ta se izdvajanja iz gradskog proračuna nisu mijenjala“, pojašnjava Ivana Ćavar, voditeljica projekta.

Prijedlog ide Gradskom vijeću

I dok se u Javnoj kuhinji izjašnjavaju za, u Pučkoj o ujedinjenju ne žele govoriti. Franjo Slišković, direktor Pučke kuhinje, nije bio raspoložen za razgovor. Uputio nas je na adresu gradskih vlasti.
"Sada je to stvar i nekakvih političkih odnosa. Koliko je realno da to prođe, ja stvarno ne bih komentarisao“, rekao nam je voditelj gradske službe za socijalne poslove Mustafa Delić.

Koliko je ovakva inicijativa realna, upitali smo Mustafu Delića, voditelja gradske službe za socijalne poslove.

„Realno je sve ono što vodi nekakvoj racionalizaciji. Mislim da je racionalizacija u tom smislu neophodna i dobra. Sada je to stvar i nekakvih političkih odnosa. Koliko je realno da to prođe, ja stvarno ne bih komentarisao“, rekao nam je Delić.

Iako je i Centar za socijalni rad potpisnik CCI-jeve inicijative, ne žele se, kažu, miješati u odluke ljudi koji kuhinje vode.

„Centar  za socijalni rad je izvan toga. Mi smo tu da provedemo odluku Gradskog vijeća koji dođu sa zahtjevom da ostvare pravo, da utvrdimo da li prema odluci ispunjavaju kriterije i da kroz upravni postupak donesemo pozitivno rješenje i izdamo korisničku iskaznicu. To je dio koji je dat u nadležnost Centra, drugo ne", kaže Zora Dujmović, direktorica Centra uza socijalni rad.

Prijedlog o ujedinjenju CCI će uputiti na adresu Gradskog vijeća. Odluka vijećnika bit će posljednja - oni će odlučiti je li važnije nahraniti gladna usta, ili ih podijeliti na one koji su željni hljeba i kruha.
26.01.2012.

"GUARDIAN" O UKLANJANJU PREDRASUDA: ISLAM IMA BOLJI SKOR U TOLERANCIJI NEGO KRSCANSTVO (FOTO)

"Guardian" o uklanjanju predrasuda: Islam ima bolji skor u toleranciji nego kršćanstvo (FOTO)

Ali ako želimo miran svijet, pod hitno nam je potreban izbalansiraniji pogled, piše Karen Armstrong

 26.01.2012.

Još od Krstaških ratova, kada su kršćani iz Zapadne Evrope vodili svete ratove protiv muslimana na Bliskom istoku, ljudi sa Zapada su često doživljavali islam kao nasilnu i netolerantnu vjeru, čak iako je, i pored ukorijenjenih predrasuda, islam imao bolji skor kada je riječ o toleranciji nego kršćanstvo. A nedavni teroristički napadi tako su, čini se, samo potvrdili ovu premisu, piše Karen Armstrong u "Guardianu".

Ali ako želimo miran svijet, pod hitno nam je potreban izbalansiraniji pogled. Ne možemo se nadati pobjedi 'u borbi za srca i umove' ukoliko ne znamo šta se zaista u njima nalazi. Isto tako ne možemo očekivati da muslimani budu impresionirani našim liberalanim vrijednostima ako nas vide kako bespogovorno podliježemo srednjovjekovnim predrasudama rođenim u vrijeme ekstreme kršćanske ratobornosti.

Kao i hindusi, budisti, Jevreji, kršćani, siki i sekularisti, neki muslimani su bez dileme nasilni i netolerantni, ali nova izložba u Britanskom muzeju 'Hadž: Put u srce islama', je pravovremni podsjetnik da to nije cijela priča, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Hadž je jedna od pet najvećih svetkovina islama; kada  idu na hodočašće u Meku, muslimani ritualno upražnjavaju centralni princip njihove vjere. Izjednačavanje religije s vjerom je moderno zapadno odstupanje. Kao plivanje i vožnja, i religijsko znanje se stiče praksom.Učiš samo ako je upražanjavaš. Drevni obredi hadža, koje su Arapi praktikovali vijekovima prije islama, pomogli su hodočasnicima da stvore naviku srca i uma - mir, zapadni stereotip - nenasilan i inkluzivan.

U svetom gradu Meki, nasilje bilo kakve vrste je zabranjeno.Od trenutka kada napusti kuću hodočasniku nije dozvoljeno da nosi oružje, da zgazi insekta ili pokaže bilo kakvu ljutnju, a disciplina koju prihvati će ga odvesti u novi način življenja. U  ključnom trenutku njegovog puta poslanik Muhamed je iscrtao ovu tradiciju. Bježeći od progona iz Meke 622., zajedno sa muslimanskom zajednicom (uma) on je emigirao u Medinu, 250 milja sjevernije. Meka je bila odlučna da uništi muslimansku zajednicu i uslijedio je težak sukob.

No, na kraju je Muhamed uspio da prekine smrtonosni ciklus ratovanja sa jednom smionom nenasilnom inicijativom. U martu 628., na opšte čuđenje, on je obajvio da ide na hadž. To je začilo da će da ujaše nenaoružan na neprijateljsku teritoriju u pratnji još 1.000 muslimana. Hodočasnici su jedva izbjegli masakar od strane konjice iz Meke, ali su na kraju ušli na svetu teritoriju Meke, gdje su jednostavno sjeli pored svojih kamila i odbijali da se pomjere. Znajući da će izgubiti sav kredibilitet ako poubijajuju hodočasnike na toj svetoj zemlji, vlasti Meke su pristale na pregovore, a Muhamed je prihvatio ponižavajuće uslove koje su muslimane ispunjavali razočarenjem.

Ali  Kur'an je proklamovao da je taj naizgled poraz zapravo „čisti  trijumf“ jer su, kao i Jevreji i kršćani, i muslimani djelovali u duhu mira, samokontrole i strpljivosti. Dvije godine kasnije neprijateljstvo je obustavljeno i građani Meke dobrovoljno su otvorili vrata Muhamedu.

Jasno, Kur'an ne prezire Jevreje i kršćane; ovaj afinitet prema 'ljudima knjige' takođe je centralan dio u muslimanskom kultu Meke.Arapi su jasno vjerovali da su takođe djeca Abrahamova, jer su potomci njegovog najstarijeg sina Ismaila - regionalni pogled koji proizilazi iz Biblije. Tvrdi se da su Abraham i Ismail obnovili Kabah, sveti oltar Meke, koji je bio zapušten, nakon čega je posvećen njihovom Bogu, a potom je služio za obrede hadža. Mnogo Arapa smatra da je Alah, njihov vrhovni Bog, bio Bog koje su obožavali ljudi knjige - i Arapi kršćani su nekad išli na hodočašće - hadž, zajedno sa paganima.

Arapi nemaju koncepciju jedne isključive religijske tradicije, pa su bili duboko šokirani kada su otkrili da većina Jevreja i kršćana odbija da ih prihvati kao dio Abrahamove porodice. Kur'an i dalje poziva muslimane da poštuju ljude knjige i njihove proroke, ali je odlučeno da umjesto u Jerusalim, gdje su se molili kao i do sada, oni treba da se okrenu prema Ka'nahu koji je izgradio Abraham.

Kao Abraham, koji nije pripadao jednom zatvorenom kultu, oni su ne bez ponosa  uspostavili  instituciju i , baš kao što je i Abraham  učinio, fokusirali se  na obožavanje samog Boga. Zato je sve o muslimanskom Hadžu zapravo sve o Abrahamovoj familiji, ne samom Muhamedu. Hodočasnici tako stalno obnavljaju  priču o Hagaru i Ismailu, simbolički je vraćajući  u doba koji je prethodilo  vjerskom  šovinizmu.

Avaj, sve tradicije su izgubile svoju primarnu čistotu i izdale idale svojih utemeljivača. Ali predivna prezentacija Hadža u Britanskom muzeju može nam pomoći da shvatimo kako ogromna većina muslimanskog svijeta doživljava svoju vjeru. Sokrat, osnivač zapadne racionalne tradicije, insistirao je da vježba razuma od nas zahtijava konstantno i snažno preispitivanje ideja i ukorijenjenih uvjerenja.

Ova nova izložba može zaista postati put u srce islama i  takođe, možda, ka više autentičnom  i poštovanom zapadnom racionalnom identitetu.

26.01.2012.

BOSANCI I HERCEGOVCI ZELE SRUSITI SVE REKORDE: U CHIKAGU CE SE SKUPITI 45.000 NASIH NAVIJACA?!

Bosanci i Hercegovci žele srušiti sve rekorde: U Čikagu će se skupiti 45.000 naših navijača?!

Cilj je da se na "Soldier Fieldu" skupi više bh. navijača nego ikad ranije, poručuju BH Fanaticosi

 26.01.2012.

Soldier Field u Čikagu

Soldier Field u Čikagu

..........................................................

Navijači BiH u SAD-u već se spremaju za prijateljsku utakmicu naših "Zmajeva" sa Meksikom, koja će se odigrati 31. maja u Čikagu.

Prema pisanju naših čitalaca s ciljem obaranja "svih rekorda", kada je broj bh. navijača u pitanju, formirana je i "Facebook" grupa. Putem nje se pozivaju svi naši navijači da u što većem broju popune "Soldier Field" u Čikagu i obore rekord kada je prisustvu navijača BiH na jednoj fudbalskoj utakmici reprezentacije u pitanju.

"Cilj nam je imati više BH navijača na "Soldier Fieldu" nego što ih je ikad bilo na Koševu! Hajde da napravimo najveći spektakl i da ispunimo stadion! Treba nam 45.000 navijača", kaže se u pozivu navijačima na "Facebooku".

S obzirom da je poznato da Meksiko ima jako puno navijača u SAD-u ne treba ni sumnjati da će na stadionu u Čikagu 31. maja biti sjajna atmosfera.

26.01.2012.

"SLUCAJ JASAREVIC": ISTRAZITELJI PRONASLI SNAJPER, A NA "KALASNJIKOVU" DNK EMRAHA FOJNICE

"Slučaj Jašarević": Istražitelji pronašli snajper, a na "kalašnjikovu" DNK Emraha Fojnice

Pripadnici SIPA-e jučer su u Gornjoj Maoči zapravo tražili kopiju DVD Jašarevićeve oporuke

Autor | 26.01.2012.

"Slučaj Jašarević": Istražitelji pronašli snajper, a na "kalašnjikovu" DNK Emraha Fojnice

Srbijanski mediji objavili su jutros informaciju o navodom pronalasku Jašarevićevog snajpera u jučerašnjoj akciji SIPA-e u Gornjoj Maoči. Međutim, prema pouzdanim informacijama "Dnevnog avaza" iz Tužilaštva BiH informacija je samo polovično tačna. Naime, prema našem izvoru snajper je zaista pronađen, ali ne u jučerašnjoj akciji u Gornjoj Maoči.

"Snajper je pronađen puno ranije, a pripadao je Munibu Ahmetspahiću. Pripadnici SIPA-e jučer su u Gornjoj Maoči zapravo tražili kopiju DVD oporuke teroriste Mevlida Jašarevića. Na žalost DVD nije pronađen", potvrđeno je "Dnevnom avazu" iz Tužilaštva BiH.

Osim pronalaska snajpera bh. istražitelji već ranije su uzeli uzorak sa automatske puške, iz koje je pucano na Ambasadu Sjedinjenih Američkih Država, te su našli podudaranje sa DNK-om Emraha Fojnice.

Avokati optuženih javno su pitali zašto su pripadnici sigurnosne agencije baš sad krenuli u potragu za DVD-om, a Tužilaštvo BiH će, prema pouzdanim informacijama "Dnevnog avaza", uskoro zatražiti oslobađanje Dine Pečenkovića.

Treba još dodati i to da Tužilaštvo BiH neće zatražiti mjere pritvora za trojicu uhapšenih u Gornjoj Maoči, potvrdio je portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Podsjetimo, tokom jučerašnje akcije u Gornjoj Maoči pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) priveli su Nusreta Imamovića, njegovog brata Eldina i Jasmina Mustajbašića, nad kojima je izvršena kriminalistička obrada.

U akciji je pretreseno pet objekata u Gornjoj Maoči, u okviru istrage o napadu na Američku ambasadu u Sarajevu  koji je 28. oktobra izvršio Mevlid Jašarević.

26.01.2012.

ZLATKO LAGUMDZIJA: DEJTONSKA STRUKTURA BiH NIJE "SVEDSKI STO" - OPTIMIZAM NAKON SASTANKA LIDERA: LAGUMDZIJA: PLATFORMA NIKAD JACA, NEMA REKONSTRUKCIJE VLADE FBiH

Lagumdžija: Dejtonska struktura BiH nije "švedski sto"

26.01.2012.
...........................
Dejtonska struktura BiH nije "švedski sto" da sa njega možeš nešto uzeti, a nešto drugo ne uzeti.
Zlatko Lagumdžija (Foto: Sarajevo-x.com)
Zlatko Lagumdžija (Foto: Sarajevo-x.com)
...........................................................................
Ovim riječima je predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija prokomentirao zahtjev Narodne skupštine RS-a poslanicima iz RS-a na državnom nivou da pripreme prijedlog zakona o ukidanju Suda i Tužilaštva BiH.

"Nema razloga da oni ne predlože taj zakon, ali je stav SDP-a tu savršeno jasan - Sud i Tužilaštvo BiH treba jačati u skladu s evropskim standardima", rekao je Lagumdžija.

Istakao je da se nada da će poslanici iz RS-a podržati zakone o oduzimanju opljačkane imovine, odnosno, nelegalno stečene imovine koji će stranke okupljene oko Platforme uskoro uputiti na federalni i državni nivo.

"Vrlo brzo će Federalni parlament pred sobom imati zakon o oduzimanju opljačkane imovine, zakon o reviziji privatizacije kao i zakon o lustraciji", najavio je on.
...............................................................................................................................................................
Optimizam nakon sastanka lidera: Lagumdžija: Platforma nikad jača, nema rekonstrukcije Vlade FBiH
26.01.2012.
.............................
Na današnjem sastanku lidera stranaka potpisnica Platforme, čiji je domaćin bio predsjednik SDA Sulejman Tihić, ustanovljeno je kako nema razloga za rekonstrukciju Federalne vlade.
Piše: J. H.

x x x x
Lagumdžija: Platforma nikad jača, nema rekonstrukcije Vlade FBiH
Uoči sastanka političkih lidera SDA, SDP-a, NSRzB i HSP-a u Sarajevu, dvije vodeće stranke u Federaciji BiH razmijenile su "teške" riječi kada su u pitanju izmjene i dopune Zakona o unutrašnjim poslovima FBiH. Kako je kazao predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija, koalicija sa SDA nije dovedena u pitanje.

"U javnoj raspravi o Zakonu o unutrašnjim poslovima ćemo sučeliti argumente. Manje-više svi se slažemo da treba restrukturirati neke stvari, mora se definisati proces izbora ljudi koji rukovode Federalnom upravom policije, osigurati njihova operativna i finansijska nezavisnost, a da s druge strane postoji vrlo jasna civilna kontrola nad radom", kazao je Lagumdžija.

Nesuglasice premostive

Na pitanje da li je Platforma jača nego ikad, predsjednik SDP-a i budući ministar vanjskih poslova u Vijeću ministara BiH je odgovorio u svom stilu: "Dopada mi se vaša izjava".

Lider SDP-a vjeruje kako su priče o rekonstrukciji Federalne vlade neutemeljene.

"Mi smatramo da ova Vlada dobro radi i nema razloga za priču o rekonstrukciji", kazao je Lagumdžija.

SDP smatra da nesuglasice sa SDA nisu nepremostive.

"Ili će biti kako oni kažu, ili će biti kako mi kažemo. Poštovat ćemo demokratsku volju u svakom slučaju", izjavio je Lagumdžija.

Približeni stavovi

Mladen Ivanković Lijanović, predsjednik NSRzB, smatra da Vlada FBiH i resorni ministar moraju imati utjecaj na direktora policije.

"Ministar građanima odgovara za rad. Tu je sada problem ministar unutrašnjih poslova FBiH, koji nema nadzora nad direktorom policije. Mi tražimo da i jedni i drugi odgovaraju Parlamentu FBiH", kazao je Ivanković Lijanović.

I predsjendik NSRzB je potvrdio kako su na današnjem sastanku približeni stavovi o Zakonu o unutrašnjim poslovima FBiH.

Rekonstrukcija unutar sadašnje Vlade

Zvonko Jurišić, predsjednik HSP-a BiH Đapić-dr. Jurišić osvrnuo se na izjave HDZ-a BiH i HDZ-a 1990 o potrebi za rekonstrukcijom Federalne vlade.

"Neće u skorije vrijeme doći do rekonstrukcije, a i ako dođe, to će biti unutar sadašnje Vlade FBiH. Analizirali smo rad i načelno smo zadovoljni onim što je do sada urađeno", izjavio je Zvonko Jurišić.

Što se Zakona o unutrašnjim poslovima FBiH tiče, slijede dva čitanja i javna rasprava u kojoj će SDA i SDP pokušati doći do zajedničkog zaključka.
26.01.2012.

ISTRAZITELJ O NAJGLEDANIJEM FILMU NA HASKOM SUDU

Istražitelj o najgledanijem filmu na Haškom sudu

 

Scena iz video snimka: Razdvajanje muškaraca od zena i djece

 

 

25.01.2012
Na suđenju bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću s iskazom je nastavio istražitelj tužiteljstva Tomaš Blaščik (Tomasz Blaszczyk) koji je sudu opisao okolnosti istrage video snimaka napravljenih u srpnju 1995. godine na području Srebrenice, od strane beogradskog novinara Zorana Petrovića - Piroćanca.

Istražitelj Blaščik detaljno je analizirao snimke koje prikazuju zarobljene Bošnjake, razdvajanje muškaraca od žena i djece te tijela ubijenih u Srebrenici nakon ulaska Vojske Republike Srpske.

Film spomenutog Piroćanca – Operacija Srebrenica je najgledaniji film na Haškom sudu, a na njemu su zabilježene vojne aktivnosti i etničko čišćenje u Srebrenici i okolici nakon zauzimanja te zaštićene enklave. Poput lova na ljude koji su bježali kroz šumu.

I samog Piroćanca moglo se čuti kako razgovara s Vojnicima Republike Srpske, izbjeglicama govori kako će sve biti ubrzo gotovo, ali i kako daje opravdanje za razdvajanje muškaraca od žena i djece.
Tomaš Blaščik na suđenju Radovanu Karadžiću, 25. siječanj 2012.
​​
„Bilo je tu i nešto ljudi koji su se htjeli prošvercati s konvojem, a koji su u kartotekama zabilježeni kao zločinci“, objašnjavao je novinar kadrove koje je sam bilježio s kamerom 13. i 14. srpnja u Srebrenici.

Materijal, objavljen samo par dana od pada Srebrenice na jednoj srbijanskoj televiziji (Studio B), prikazivao je inkriminirajuće snimke za snage bosanskih Srba, poput grupe zarobljenika na terasi takozvane Bijele kuće u Potočarima u koju su, prema optužnici, zatvarani muškarci prije nego što su odvođeni na druge lokacije i ubijani.

Također prikazani su leševi pogubljenih u skladištu u Kravici. No kada je Piroćanac predao snimku istražiteljima Haškog suda 2002. godine na njoj je nestalo spomenutih dijelova.

Istražitelj Blaščik prepričao je sudu opravdanje koje je dobio od spomenutog novinara.

„On je objasnio situaciju na sljedeći način – kaže da nije imao iskustva u rukovanju s kamerom i da je slučajno presnimio ove materijale kada je došao kući. On ne zna točno kako se to dogodilo. Njegovo objašnjenje je da on u stvari ne zna kako je do toga došlo“, izjavio je svjedok.

(VIDEO: Film o Petrovićevim snimkama)


Nakon što istražitelja Blaščika u četvrtak unakrsno ispita optuženi Karadžić, koji se od optužbi za genocid u Srebrenici i ostale zločine u Bosni i Hercegovini brani sam, očekuju se iskazi antropologa Vilijama Haglanda (William Haglund) i istražitelja grobnica u Srebrenici Žan-Rene Rueza (Jean-Rene Ruez).
26.01.2012.

ZDRIJEB: BOSNA I HERCEGOVINA U DRUGOM POLUFINALU EUROSONGA

Ždrijeb: Bosna i Hercegovina u drugom polufinalu Eurosonga

image Ždrijeb Eurosonga / 24sata.info

 

(24SI) - U Bakuu, glavnom gradu Azerbejdžana i ovogodišnje "Pjesme Evrovizije“, ždrijebom su određeni učesnici oba polufinala 57. izdanja najomiljenijeg evropskog muzičkog takmičenja.

 

 [24 sata info] 

Simbolično su uručeni ključevi "Pjesme Evrovizije" a domaćini su predstavili slogan i logo Eurosonga Baku 2012.

Na svečanoj ceremoniji u palati Bata, u Bakuu, gradonačelnik Diseldorfa grada- domaćina Eurosonga 2011., Dirk Elbers, simbolično je uručio ključeve takmičenja gradonačelniku Bakua, Hajibalu Abutalibovu.

Obraćanje evrovizijskoj javnosti izvršnog producenta "Pjesme Evrovizije" Jon Ola Sanda, bilo je uvod u ždrijeb kojim su zatim određeni učesnici prvog odnosno drugog polufinala. U prvom polufinalu "Pjesme Evrovizije 2012.", 22. maja nastupiće: Crna Gora, Island, Rumunija, Albanija, Belgija, Letonija, Švicarska, Finska, Grčka; Moldavija, Kipar, Austrija, Danska, Rusija, San Marino, Izrael, Irska, Mađarska.

Učesnici - predstavnici zemalja koji će nastupiti u drugom polufinalu, 24. maja su: Srbija, Holandija, Portugal, BJR Makedonija, Belorusija, Malta, Ukrajina, Jermenija, Bugarska; Švedska, Gruzija, Slovenija, Estonija, Turska, Slovačka, Hrvatska, Norveška, Litvanija, Bosna i Hercegovina. Ovom prilikom, određeno je i u kom će finalu imati pravo da glasaju stručni žiriji i publika iz Azerbejdžana i zemalja - pripadnica "Velike petorke".

Za predstavnike koji nastupaju u prvom polufinalu moćiće da glasaju: Italija, Azerbejdžan i Španija a za takmičare u drugom polufinalu glasaće: Velika Britanija, Francuska i Njemačka.

Redoslijed nastupa svih 43 učesnika, tokom prve i druge polufinalne večeri biće takođe određen ždrijebom 18. marta, u vrijeme tradicionalnog sastanka šefova delegacija svih zemalja učesnica.

Domaćini su predstavili novi vizuelni identitet 57. "Pjesme Evrovizije Baku 2012", kao i slogan koji glasi: "Light your fire!"

(24sata.info)


26.01.2012.

VIDEO / CARLING CUP: DZEKIN GOL NEDOVOLJAN CITYJU ZA FINALE

VIDEO / Carling Cup: Džekin gol nedovoljan Cityju za finale

image Edin Džeko / 24sata.info

 

(24SI) - Manchester City nije uspio izboriti finale Carlig Cupa. Remi na gostovanju kod Liverpoola od 2:2 u koji je i bh. reprezentativac Edin Džeko "ugradio“ jedan gol nije bio dovoljan s obzirom da su „redsi“ u Manchesteru slavili sa 1:0.

 

 [24 sata info] 

"Građani" su bolje otvorili susret čije je prvo poluvrijeme bilo dosta tegobno za gledati. Ipak u 31. minuti ekipa Manchester Cityja golom Nigela de Jonga uspjela je anulirati vodstvo od jednog golu koje je Liverpool imao iz prvog susreta dvaju timova na Etihad stadionu.

U finišu prvog poluvremena "redsi" su stigli do izjednačenja. Nakon igranja Richardsa rukom u kaznenom prostoru, siguran egzekutor najstrožije kazne bio je kapiten Liverpoola Steven Gerrard.

U 67. minuti na scenu je stupila "balkanska veza", prenosi Scsport. Kolarov je uputio centaršut u šesnaesterac kojeg je bh. napadač bez problema pospremio u mrežu za vodstvo Cityja. Sedam minuta kasnije Velšanin Craig Bellamy postavio je konačnih 2:2 koji su Liverpoolu bili dovoljni za plasman u finale Carling Cupa.

(24sata.info)Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
89220357

Powered by Blogger.ba