Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

21.01.2012.

LICNOST SEDMICE - ANDREJ NIKOLAIDIS!

LIČNOST SEDMICE - Andrej Nikolaidis!

Kusturica neće morati vratiti tantjem na ime "đavolji šegrt", koje mu ostaje u trajnom vlasništvu

Autor |  21.01.2012.

Nikolaidis: Riječ izgovorena njegovim perom je fakt

Andrej Nikolaidis: Riječ izgovorena njegovim perom je fakt

.............................................................................................................................................................

Ustavni sud Crne Gore u četvrtak je donio jedinu moguću odluku: reditelj Emir Kusturica ima novinaru Andreju Nikolaidisu isplatiti, odnosno vratiti 12.000 eura koje je, prema prethodnoj sudskoj odluci, uzeo na ime "duševnih bolova, povrede ugleda, časti, slobode i prava ličnosti", a koje mu je tekstom "Đavolji šegrt" objavljenom u nedjeljniku "Monitor", tobože, nanio Nikolaidis.

Haške presude

Kusturica će tako morati iskeširati sve što je od Nikolaidisa nezakonito maznuo, osim tantjema na ime "đavolji šegrt", koje je ovih godina koristio, a koje mu Nikolaidis, onako džentlmenski, ostavlja u trajno vlasništvo.

Presuda Ustavnog suda Crne Gore došla je upravo u vrijeme kada se na Nikolaidisa, osim aktuelne vlasti, ustremila sva raspoloživa novinarska artiljerija, politička opozicija i nevladin sektor Republike Srpske, vođen operativcima svog beogradskog generalštaba. 

Opet zbog mišljenja koje je ovoga puta u tekstu "Šminkanje političkog monstruma" Nikolaidis izrekao o smiješnom skupu slavljenika 20. rođendana RS i zločinačkoj armaturi temelja slavljenice na koje već godinama svijet upozoravaju jedna za drugom haška presuda.

Doduše, artiljerija je proradila na guranje, odnosno na tužbalicu nepravedno zapostavljenih crnogorskih čuvara lika i djela Radovana Karadžića, po potrebi  preobučenih u evropske haljine i kostime.

Oni su u liku "demokrate" Koče Pavlovića, sa zakašnjenjem, ali prvi zakukali na tobožnju "terorističku zavjeru" Andreja Nikolaidisa i njegove namjere da dinamitom pronađenim u dvorani "Borik" retroaktivno poravna i dvoranu i njene slavljenike s Miloradom, Irinejom, Borisom i Emirom na čelu, te Emilom Vlajkijem i Draganom Čovićem pride.

Uzaludan posao

Šta je to toliko moćno u svom tekstu izrekao Nikolaidis pa su na njega krenuli bajoneti pritajenih karadžićevaca iz cijele regije? Izrekao je veliku istinu?!

Istina koju je o genezi slavljenja Dana RS napisao Nikolaidis na čistinu je, ustvari, izvukla strah banjalučkih slavljenika, svjesnih da su riječi i čestitanja koja su se tamo čula ništa drugo do kolektivna oda zločinu počinjenom nad nevinim čovjekom.

Njihov strah je veći i od bijesa koji danima ne mogu kontrolirati, jer im je Nikolaidis, uz sve što im je pobrojao, pokazo da ih se ne boji. Pokazao im je da je intelektualac, slobodan da o vremenu u kome živi svjedoči i prosuđuje kroz činjenice i događaje. Pokazao im je da se riječ izgovorena njegovim perom uzima kao fakt, a da je svako šminkanje fakata uzaludan posao šminkera, posebno kad im se kao temeljna, boja krvi, ukazuje kao neizbježna.

Nikolaidis je ovih dana na njihovom raspelu. Nanišanjen da za istinu plati kao što je i Kusturici jednom platio, ali i rasterećen saznanjem da sve što takvi otmu, kad-tad, moraju i da vrate.  

Neprekidna veza sa BiH

Andrej Nikolaidis, bosanskohercegovačko-crnogorski novinar i književnik, rođen je u Sarajevu 1974. godine. Početkom rata 1992. odlazi u Ulcinj, rodno mjesto svoga oca, odakle nikada nije prekidao vezu sa Sarajevom i BiH.

Kolumnista je nekoliko sedmičnika iz Crne Gore i BiH, redovni dopisnik portala "E-novine". Trenutno je zaposlen na mjestu savjetnika predsjednika Skupštine Crne Gore Ranka Krivokapića. Oženjen je pjesnikinjom Sanjom Martinović.

21.01.2012.

RADOVAN STANKOVIC PREBACEN U KPZ FOCA UZ SKANDIRANJE "NE VIDIO VIDOVDANA KO IZD'O RADOVANA" (FOTO)

Stanković prebačen u KPZ Foča uz skandiranje "ne vidio Vidovdana ko izd'o Radovana" (FOTO)

Stanković je danas oko 15.45 uhapšen nakon dojave građana

Autor |  21.01.2012.

Ratni zločinac Radovan Stanković je uz jake mjere obezbjeđenja prebačen u KPZ Foča. Pratila ga je policija s dugim cijevima i specijalne jedinice, saznaje "Dnevni avaz" na licu mjesta.

Tokom transporta u KPZ Foča kolonu u kojoj je bio zločinac pratili su građani koji su skandirali njegovo ime i parole poput "ne vidio Vidovdana ko izd'o Radovana".

Podsjećamo, odbjegli ratni zločinac Radovan Stanković uhapšen je danas u Foči, nakon što je iz zatvora u ovom gradu pobjegao 25. maja 2007. godine.

Prema tvrdnjama očevidaca, akcija hapšenja izvedena je na ulici, ispred zgrade pod nazivom „Crna udovica“ u kojoj je Stanković živio. Niko ne zna od kada je tu boravio, ali policija je obaviještena nakon što su komšije čule zvukove lomljenja stvari u njegovom stanu. Svjedoci hapšenja tvrde da je bio pod djejstvom alkohola. Crna udovica nalazi se samo nekoliko stotina metara od KPZ Foča iz kojeg je Stanković pobjegao.

Stankovića je Sud BiH za zločine protiv čovječnosti počinjene na području Foče osudio na 20 godina zatvora.

Inače, hapšenje je izvela Jedinica za podršku Stanice javne bezbjednosti Foča, danas oko 15.45 časova, u Svetosavskoj ulici. Policijska akcija izvedena je nakon dojave građanina koji ga je primijetio u jednom stanu.

Zločinac je, nakon što je primijetio policiju pokušao bijeg, ali nije uspio pobjeći.

Stanković je prvi optuženi za ratne zločine kojega je Haški tribunal ustupio na procesuiranje Sudu BiH.
 
On je u aprilu 2007. upućen na izdržavanje kazne u Kazneno-popravni zavod (KPZ) Foča, odakle je pobjegao 25. maja iste godine, prilikom odvođenja na stomatološki fakultet radi snimanja zuba. Njegov bijeg u Sudu BiH smatrali su poraznom činjenicom jer je sve ovo vrijeme faktički bio na slobodi.

Postojale su različite izjave o tome gdje se nalazi Stanković. Zbog pomaganja pri bijegu osuđenom Stankoviću državno tužilaštvo je optužilo deset osoba među kojima su bili stražari iz KPZ Foča, njegov brat, te doktorica i medicinska sestra kod kojih je trebalo da dođe na pregled zuba na Stomatološkom fakultetu u Foči.

Sud BiH je nepravosnažnom presudom osudio Ranka Stankovića, brata odbjeglog Radovana, na dvije godine zatvora, dok su Ranka Dragičević i Brankica Davidović, nakon priznanja krivice za „falsifikovanje isprava“, osuđene na uvjetnu kaznu od šest mjeseci zatvora, koja neće biti izvršena ako u roku od dvije godine ne počine krivično djelo.

Istom presudom preostalih sedam osoba je oslobođeno krivice.

Zbog bijega Stankovića više puta su iz Haškog tribunala izrazili zabrinutost, tražeći da se osuđeni „vrati tamo gdje pripada“.

Presuda Stankoviću: Strašni zločini

Stanković Radovan je rođen 10. marta 1969. godine u selu Trebičina, općina Foča.

Uhapšen od strane SFOR-a 9. jula 2002. godine, a od 10. jula 2002. godine se nalazi u pritvorskoj jedinici Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) u Hagu. MKSJ je predmet ustupio Sudu BiH 1. septembra 2005. godine, a optuženi je prebačen u Bosnu i Hercegovinu 29. septembra 2005. godine.  Sud BiH je prihvatio/potvrdio optužnicu 7. decembra 2005. godine.

Prvostepenom presudom Radovan Stanković je oglašen krivim za krivično djelo zločina protiv čovječnosti.  Osuđeni je počinio ovo krivično djelo u periodu od augusta do oktobra 1992. godine, tako što je kao pripadnik Miljevinskog bataljona, koji se nalazio u sastavu Fočanske taktičke brigade, učestvovao u rasprostranjenom i sistematičnom napadu VRS i drugih snaga usmjerenom protiv civilnog nesrpskog stanovništva na širem području općine Foča.


Između ostalog, osuđeni je 3. avgusta 1992. godine, po naređenju Dragoljuba Kunarca, zajedno sa drugim osobama formirao zatočenički centar za žene u Karamanovoj kući.  On je, zajedno sa drugim licima, u ovaj objekat dovodio, držao zatočenim i vršio nadzor nad najmanje devet lica ženskog spola, od kojih su većina bile maloljetne.  Osuđeni je za sebe odabrao jednu zatočenicu koju je svake noći, izuzev nekoliko dana kada je bio ranjen, prisiljavao na seksualni odnos.  Radovan Stanković je istu zatočenicu u oktobru 1992. godine prebacio na drugu lokaciju na kojoj ju je nastavio prisiljavati na seksualne odnose, istovremeno je tjerajući na prisilni rad.

21.01.2012.

USKORO 108. NASTAVAK SUDJENJA "SANDZACKOJ GRUPI": SULEJMANU UGLJANINU MINISTARSKA FOTELJA, OSTALIMA OPTUZNICE

Uskoro 108. nastavak suđenja "sandžačkoj grupi": Ugljaninu ministarska fotelja, ostalima optužnica

U montiranom procesu Bošnjacima se sudi za navodno stvaranje nezavisne države Sandžak

Autor |  21.01.2012.

Ugljanin: Amnestirao ga Koštunica

Sulejman Ugljanin: Amnestirao ga Vojislav Koštunica

.................................................................................................................................................

Suđenje grupi sandžačkih Bošnjaka, osumnjičenoj za navodno ugrožavanje teritorijalnog integriteta bivše SR Jugoslavije, nelegalno naoružavanje, formiranje paravojnih jedinica i pokušaj stvaranja nezavisne države Sandžak, 26. januara imat će svoj 108. nastavak!

Nova naredba

Ovaj montirani sudski proces koji je počeo davne 1993. godine presedan je svoje vrste. Prvooptuženi Sulejman Ugljanin, tadašnji i sadašnji lider Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka, odmah je nakon podizanja optužnice odselio u Tursku, a za njim biva raspisana potjernica. U oktobru 1994. članovi "njegove" grupe osuđeni su na zatvorske kazne od jedne do šest godina.

Vrhovni sud Srbije u martu 1996., međutim, poništio je presudu suda u Novom Pazaru i cijeli slučaj vratio na ponovno suđenje. U junu iste godine prvooptuženi Ugljanin se vratio iz Turske, a proces je mirovao sve do marta 2001. godine. Tada je Vojislav Koštunica, bivši premijer Srbije, amnestirao Ugljanina, a ostalima je obnavljeno suđenje.

Predsjednik Srbije Boris Tadić 2008. amnestira posljednjeg optuženog Šemsudina Kučevića. Nakon toga Sulejman Ugljanin postaje ministar u Vladi Srbije, a Šemsudin Kučević njegov zamjenik.

Prema pouzdanim podacima do kojih smo došli, srbijanska ministrica pravde Snežana Malović prije dva mjeseca posjetila je Novi Pazar i izuzela ovaj predmet. 

Informacije kažu kako je kasnije stigla naredba da se u toku ove godine svi optuženi (naravno osim pomilovanih) moraju osuditi na onolike kazne koliko su bili u pritvoru pod istragom, kako bi država izbjegla plaćanje odštete ovim nevinim ljudima.

Kako je za "Dnevni avaz" rekao jedan od optuženih, Rifat Dupljak, oni su se u više navrata obraćali svim relevantnim institucijama u Srbiji, pa i samom predsjedniku Tadiću, iz čijeg kabineta je odgovoreno da je sudstvo u Srbiji nezavisno.

Dvojica umrla

- Obraćali smo se i zaštitniku građana Saši Jankoviću te svim značajnijim političkim partijama i ministrima, Sulejmanu Ugljaninu i Rasimu Ljajiću - kaže Dupljak i dodaje da su svi udostojili odgovoriti te izraziti žaljenje osim Ugljanina i Ljajića, koji nisu ni kurtoazno odgovorili da su primili pismo.

Sve vrijeme njihovog boravka u zatvoru mnoge porodice uhapšenih živjele su na ivici egzistencije, prepuštene same sebi i najbližim komšijama i rođacima koji su ih bukvalno hranili, dok se većina oko Ugljanina enormno obogatila.

Činjenica da postupak traje skoro 19 godina govori koliko srpski državni aparat i režim i dalje podsjeća na već davnu 1993. godinu, kada su ovi nevini ljudi hapšeni. Od tada do danas nestalo je i SR Jugoslavije i Državne zajednice SCG, ali i Ibrahima Fakovića i prof. Hajriza Kolašinca, koji su zvjerski prebijeni u novopazarskom i kraljevačkom zatvoru i od tih posljedica preselili su na ahiret. Danas su u teškom zdravstvenom stanju Hodo Jakupović i Zuhdija Hodžić.

Žele poručiti da nemamo naše institucije

Zekrija Hajrović, također jedan iz grupe optuženih, kaže da su oni odmah poslije hapšenja i stravične torture koju su preživjeli u kraljevačkom i novopazarskom zatvoru postali sredstvo nagodbi i političkih manipulacija između Slobodana Miloševića i kasnijih srpskih režima i Sulejmana Ugljanina.

- Milošević je želio da se što prije izrekne osuđujuća presuda kako bi srpskoj javnosti prikazao da su Srbija i Srbi ugroženi i iznutra, a pred međunarodnom zajednicom želio je da opravda represiju i iseljavanje sandžačkih Bošnjaka, jer, navodno, u Sandžaku postoje separatističke grupe. Ugljaninu je, međutim, odgovaralo da ostanemo što duže u zatvoru kako bi po arapskim zemljama i kod Bošnjaka širom Evrope prikupljao pare za uhapšene i njihove porodice - tvrdi Hajrović.

On ističe i kako država želi ovim procesom da stvara nesigurnost među Bošnjacima.

- Oni hoće da poruče kako u Sandžaku niko nije siguran i da mi, ustvari, i nemamo naše institucije ili političke organizacije koje bi stale uz svoj narod i zaštitile grupe ili pojedince koji su se nekada drznuli da pokažu kako neće ići kao ovce na klanje. Mi se danas osjećamo napušteni i zaboravljeni od svih tzv. bošnjačkih predstavnika i institucija -zaključuje Hajrović.

 

 

 

Suđenje grupi sandžačkih Bošnjaka, osumnjičenoj za navodno ugrožavanje teritorijalnog integriteta bivše SR Jugoslavije, nelegalno naoružavanje, formiranje paravojnih jedinica i pokušaj stvaranja nezavisne države Sandžak, 26. januara imat će svoj 108. nastavak!

Nova naredba

Ovaj montirani sudski proces koji je počeo davne 1993. godine presedan je svoje vrste. Prvooptuženi Sulejman Ugljanin, tadašnji i sadašnji lider Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka, odmah je nakon podizanja optužnice odselio u Tursku, a za njim biva raspisana potjernica. U oktobru 1994. članovi "njegove" grupe osuđeni su na zatvorske kazne od jedne do šest godina.

Vrhovni sud Srbije u martu 1996., međutim, poništio je presudu suda u Novom Pazaru i cijeli slučaj vratio na ponovno suđenje. U junu iste godine prvooptuženi Ugljanin se vratio iz Turske, a proces je mirovao sve do marta 2001. godine. Tada je Vojislav Koštunica, bivši premijer Srbije, amnestirao Ugljanina, a ostalima je obnavljeno suđenje.

Predsjednik Srbije Boris Tadić 2008. amnestira posljednjeg optuženog Šemsudina Kučevića. Nakon toga Sulejman Ugljanin postaje ministar u Vladi Srbije, a Šemsudin Kučević njegov zamjenik.

Prema pouzdanim podacima do kojih smo došli, srbijanska ministrica pravde Snežana Malović prije dva mjeseca posjetila je Novi Pazar i izuzela ovaj predmet. 

Informacije kažu kako je kasnije stigla naredba da se u toku ove godine svi optuženi (naravno osim pomilovanih) moraju osuditi na onolike kazne koliko su bili u pritvoru pod istragom, kako bi država izbjegla plaćanje odštete ovim nevinim ljudima.

Kako je za "Dnevni avaz" rekao jedan od optuženih, Rifat Dupljak, oni su se u više navrata obraćali svim relevantnim institucijama u Srbiji, pa i samom predsjedniku Tadiću, iz čijeg kabineta je odgovoreno da je sudstvo u Srbiji nezavisno.

Dvojica umrla

- Obraćali smo se i zaštitniku građana Saši Jankoviću te svim značajnijim političkim partijama i ministrima, Sulejmanu Ugljaninu i Rasimu Ljajiću - kaže Dupljak i dodaje da su svi udostojili odgovoriti te izraziti žaljenje osim Ugljanina i Ljajića, koji nisu ni kurtoazno odgovorili da su primili pismo.

Sve vrijeme njihovog boravka u zatvoru mnoge porodice uhapšenih živjele su na ivici egzistencije, prepuštene same sebi i najbližim komšijama i rođacima koji su ih bukvalno hranili, dok se većina oko Ugljanina enormno obogatila.

Činjenica da postupak traje skoro 19 godina govori koliko srpski državni aparat i režim i dalje podsjeća na već davnu 1993. godinu, kada su ovi nevini ljudi hapšeni. Od tada do danas nestalo je i SR Jugoslavije i Državne zajednice SCG, ali i Ibrahima Fakovića i prof. Hajriza Kolašinca, koji su zvjerski prebijeni u novopazarskom i kraljevačkom zatvoru i od tih posljedica preselili su na ahiret. Danas su u teškom zdravstvenom stanju Hodo Jakupović i Zuhdija Hodžić.

Žele poručiti da nemamo naše institucije

Zekrija Hajrović, također jedan iz grupe optuženih, kaže da su oni odmah poslije hapšenja i stravične torture koju su preživjeli u kraljevačkom i novopazarskom zatvoru postali sredstvo nagodbi i političkih manipulacija između Slobodana Miloševića i kasnijih srpskih režima i Sulejmana Ugljanina.

- Milošević je želio da se što prije izrekne osuđujuća presuda kako bi srpskoj javnosti prikazao da su Srbija i Srbi ugroženi i iznutra, a pred međunarodnom zajednicom želio je da opravda represiju i iseljavanje sandžačkih Bošnjaka, jer, navodno, u Sandžaku postoje separatističke grupe. Ugljaninu je, međutim, odgovaralo da ostanemo što duže u zatvoru kako bi po arapskim zemljama i kod Bošnjaka širom Evrope prikupljao pare za uhapšene i njihove porodice - tvrdi Hajrović.

On ističe i kako država želi ovim procesom da stvara nesigurnost među Bošnjacima.

- Oni hoće da poruče kako u Sandžaku niko nije siguran i da mi, ustvari, i nemamo naše institucije ili političke organizacije koje bi stale uz svoj narod i zaštitile grupe ili pojedince koji su se nekada drznuli da pokažu kako neće ići kao ovce na klanje. Mi se danas osjećamo napušteni i zaboravljeni od svih tzv. bošnjačkih predstavnika i institucija -zaključuje Hajrović.

21.01.2012.

MILOSEVICEVSKI ODNOS SRBIJE PREMA SUSJEDIMA

Miloševićevski odnos Srbije prema susjedima

Boris Tadić

 

21.01.2012
Odavno neki tekst, k tomu jednog književnika, nije toliko uzburkao javnost i još tvrđe iscrtao granice između stvarnih i lažnih zaštitnika slobode govora, antifašizma i civilizacijskih tekovina, kao što je to učinio Andrej Nikolaidis analizom pod naslovom: Što je ostalo od Velike Srbije.

Svemu je prethodila proslava godišnjice jednog od bosansko-hercegovačkog entiteta – Republike Srpske. I ništa u tome ne bi bilo sporno da se u Banjaluci okupio i entitetski i srbijanski politički, vjerski i kulturni vrh, da obilježi 17. godinu ustanovljenja entiteta, onako kako ga je priznao važeći bosansko-hercegovački Ustav, onaj Dejtonski. Ali ne, i domaćini i gosti okupili su se da, obilježavanjem 20. godišnjice, zapravo Karadžićevog projekta, stave potpis i pod sudski utvrđeni genocid u Srebrenici, etničko čišćenje, logore, ubijanje civila.

Preko toga nije mogao preći intelektualac i književnik Andrej Nikolaidis koji se, kroz fiktivni lik jednog Boleta, bavi problemom otpora i buđenja svijesti kod potlačenih, prevarenih i opljačkanih naroda o čemu govori u intervjuu za RSE pod nazivom "Samo klasna svijest može pobijediti nacionalno" koji je dao urednici Sabini Čabaravdić.

Sve što se dešavalo nakon objavljivanja teksta, matrica je poznata od starog Egipta, usavršena u Goebelssovo nacističko doba. Izvučeš rečenicu iz konteksta, obrneš tezu i eto te „na pravom putu“.

No vrijeme samourušavanja još je nažalost jako daleko. Najbolje to osjete misleći ljudi u BiH i Crnoj Gori. Naši su novinari pokušali na jednom mjestu napraviti presjek odnosa Beograda prema susjedima koji je, u najmanju ruku, s onu stranu dobrog ukusa i običaja.

Jasno je da se Tadićeva Srbija ne može pomiriti sa činjenicom da je izgubila Crnu Goru i Kosovo i da je, zahvaljujući Miloševićevoj politici iz 90-tih, svedena skoro na užu Srbiju, prenosi ocjene  iz Sarajeva Marija Arnautović u tekstu "Srbija nastavlja Miloševićevu politiku prema BiH"

Dok službeni Beograd, akademici, crkva i mediji svoj spahijski odnos prema Bosni i Hercegovini u najvećem broju slučajeva ostvaruju preko Milorada Dodika, dotle se na prilike u Crnoj Gori uglavnom utječe preko Mitropolije SPC, mitropolita Amfilohija i političkih saveznika na terenu, piše u tekstu pod nazivom "Pritisak Beograda na Crnu Goru suptilan ali opasan" novinar Predrag Tomović.

Nakon što su joj ambicije vraćanja Kosova ili pak njegove podjele propale, Srbija je s tog fronta reterirala i ponovno sve snage uprla prema Republici Srpskoj. Deklarativno će se zvaničnici u Beogradu i dalje zalagati za suverenitet susjedne države, kao i za poštivanje Dejtonskog sporazuma, u praksi međutim činiće potpuno suprotno, navodi Iva Martinović u tekstu "Podrivanje BiH deo spoljne politike Srbije"

Pa i pored svih izbornih, dnevnopolitičkih i sličnih objašnjenja i tumačenju, pametnom se čovjeku uvijek iznova vraća ono isto pitanje: Zašto?

Kako su si ljudi iz generacije koja je slušala Azru, gledala Bergmanove i Felinijeve filmove, putovala po svijetu bez viza i ograničenja, mogli dozvoliti podjele po etničkoj i vjerskoj osnovi? Kako su si mogli dozvoliti spuštanje na nivo krvi, ognja i mača?

Očigledno je to pitanje na koje odgovor mogu dati samo oni.
21.01.2012.

ZANIMLJIVE VIJESTI

21.01.2012


Nakon četverogodišnjeg bijega, ratni zločinac Radovan Stanković uhapšen u Foči
 
Odbjegli osuđenik za ratne zločine počinjene nad Bošnjacima Radovan Stanković uhapšen je danas u Foči, potvrdila je Feni portparolka MUPRS-a Mirna Šoja. Hapšenje je izvršeno u 15.45 sati nadomak Stankovićevog stana u Foči, na osnovu dojave jednog građanina. Uhapsili su ga pripadnici Jednice za podršku fočanske policije. Kako javlja Srna Stanković je uhapšen nakon dojave ..
. Glad u Africi : Zašto se u Somaliji ne intervenira, kao u Libiji?
 
Poseban problem sa Somalijom je što se čak ni načelno ne može govoriti da ta zemlja postoji, jer je njen teritorij već 20-ak godina rascjepkan na nepriznate paradržave..
. U NSBiH stigla nova ponuda : Meksiko nas zove u Čikago 31. maja(Video)
 
Ponuđeni termin je 31. maj, samo pet dana nakon okršaja s Irskom u Dablinu. Iako su pregovori još u početnoj fazi, Sušić kaže da ga, u principu, ponuda veoma zanima...

zanimljive vijesti

21.01.2012.

Slučaj Ugričić: Predizborno uterivanje straha

Načinom smene upravnika Narodne biblioteke vlast u Srbiji poslala je poruku građanima kako će proći oni koji drugačije misle Dalje

Miloševićevski odnos Srbije prema susjedima

U Temi sedmice istražujemo kakvo je ponašanje zvaničnog Beograda prema Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori Dalje

Samo klasna svijest može pobijediti nacionalno

Histeriju protiv mene podigla je nacionalistička elita koja ne odustaje od projekta Velike Srbije, kaže za RSE Andrej Nikolaidis Dalje

21.01.2012.

SADIK AHMETOVIC: "ODLUKE O "DOBROVOLJACKOJ" NE TREBA POLITIZOVATI I USLOVLJAVATI FORMIRANJE VIJECA MINISTARA"

Ahmetović: "Odluke o "Dobrovoljačkoj" ne treba politizovati i uslovljavati formiranjem Vijeća ministara"

image Sadik Ahmetović / 24sata.info

 

(24SI) - Ministar bezbjednosti BiH Sadik Ahmetović rekao je da pojedini predmeti koji su aktivni u Tužilaštvu, federalnoj Upravi policije i Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) govore o tome da u BiH ima pojedinaca i organizovanih kriminalnih grupa koje su direktno povezane sa policijskim, pravosudnim i političkim strukturama u BiH.

 

 [24 sata info] 

Ahmetović je istakao da federalna Uprava policije ima predmet koji će otvoriti vezu između kriminalnih grupa i pojedinih policijskih i drugih struktura u BiH, za šta se boji da je to jedan od razloga zahtjeva za smjenu i podnošenje krivične prijave protiv direktora federalne Uprave policije Dragana Lukača, prenosi Srna.

"To je nedopustivo kada je riječ o borbi protiv organizovanog kriminala", rekao je Ahmetović.

Komentarišući odluku Tužilaštva BiH o obustavljanju istrage protiv 14 lica u slučaju "Dobrovoljačka", Ahmetović je naglasio da je potpisan protokol o saradnji Tužilaštva BiH i Tužilaštva za ratne zločine Srbije kako bi se okončao ovaj slučaj.

"Te odluke ne treba politizovati i ne treba uslovljavati formiranje Vijeća ministara", rekao je Ahmetović.

On je najavio da će među prvim dokumentima koje će razmatrati novi saziv Vijeća ministara BiH biti plan za deradikalizaciju grupa koje predstavljaju bezbjednosnu prijetnju, koji ima za cilj da se pojedinci ohrabre da napuštaju takve radikalne grupe.

(24sata.info)


21.01.2012.

SRBIJA: DRZAVNA SIGURNOST SLOBODANA MILOSEVICA IMALA POSEBAN ODJEL ZA UBISTVA!

Srbija: Državna sigurnost Slobodana Miloševića imala poseban odjel za ubistva!

 
image Slobodan Milošević / 24sata.info

 

(24SI) - Pripadnike ovog tajnog odjela tereti se za ubistva Ivana Stambolića, Slavka Čuruvije, četiri tjelohranitelja i funkcionera stranke Vuka Draškovića i pokušaj atentata na Draškovića.

 

 [24 sata info] 

Nekadašnji Šesti odjel Centra Državne sigurnosti u Beogradu, čiji se pripadnici sumnjiče za politička ubistva na kraju vladavine Slobodana Miloševića, formiran je van svih propisa i protokola, navodi se u strogo povjerljivom izvještaju  srbijanske sigurnosne agencije BIA koji je dostavljen Višem tužilaštvu u Beogradu, piše beogradski Blic.

Izvještaj je načinjen još 4. aprila prošle godine za tužilaštvo u postupku koji se vodi protiv Milana Radonjića, tada šefa beogradskog centra DB, Ratka Romića, šefa spomenutog Šestog odjela, i Stevana Baste, šefa Trećeg odjela, zbog pripreme atentata na Vuka Draškovića u Budvi 15. juna 2000.

Ali, podsjeća Blic, izvještaj je otvorio i pitanje sumnje je li Šesti odjel upotrebljen za politička ubistva jer u izvještaju se navodi kako “nije napravljena nadležnost i djelokrug rada Šestog odjela, a nije postojao ni akt koji je definisao opise poslova za radna mjesta sistematizirana u ovom odjelu”.

U izvještaju BIA-e se navodi kako je šef odjela bio Ratko Romić, kojega sumnjiče za umješanost u ubistvo novinara i izdavača Slavka Čuruvije. BIA je jedino otkrila kako se za radna mjesta u Šestom odjelu navodi da su “za pripremu i tehničku realizaciju” te dodaje kako se "takav termin nije inače koristio u DB".

U djelovodniku beogradskog centra DB, koji sada BIA posjeduje, nije evidentiran “nijedan prijedlog za primjenu operativno-tehničkih sredstava ili zavođenje složenog oblika operativnog rada potekao iz Šestog odjela” što znači da ne postoje nikakvi pisani nalozi, odluke ili rješenja za poslove koje je obavljalo ovo Odjeljenje. Kako je BIA saznala, Odjel je trebalo brojati 15 radnika, ali ih je u stvarnosti bilo devet od kojih su samo trojicu uspjeli identifikovati.

Pripadnike ovog tajnog odjela tereti se za ubistva Ivana Stambolića, Slavka Čuruvije, četiri tjelohranitelja i funkcionera stranke Vuka Draškovića i pokušaj atentata na Draškovića. Odjel je formirao 1999. tadašnji šef DB i Miloševićev čovjek Radomir Marković, a ukinut je 2001. kada je bila jasna umiješanost ovog Odjel u politička ubistva u Srbiji.

(24sata.info)


21.01.2012.

SJECANJE NA HEROJA OLOVA: JOS 1993. GODINE BOLO JE REKAO DA CE SE BRANIOCIMA SUDITI ZBOG ODBRANE BOSNE I HERCEGOVINE

Sjećanje na heroja Olova: Još 1993. godine Bolo je rekao da će se braniocima suditi zbog odbrane BiH

Bio je više od običnog insana. Ratnik, gospodin, komandant, ljudeskara mekog srca. Nije volio podrumaše i zabušante...

Autor |  21.01.2012.

Rahmetli Senahid Bolić Bolo: Legenda odbrane Olova

Rahmetli Senahid Bolić Bolo: Legenda odbrane Olova

...............................................................................................................................................

Poznajem tri kategorije heroja. Prva je ona čije je herojstvo kreirala javnost, a koje je često bilo bez pokrića na bojnom polju, ali eto, javno mnijenje ih je arhiviralo u historiju i ne da na njih. Opet, s druge strane, znam one koji su bili pravi heroji, velike gazije, koji su jurišali, ginuli i krvarili za ovu nesretnicu Bosnu, a za koje niko ne zna osim nekih njihovih bližih saboraca.

Oaza slobode

I treća kategorija su heroji poznati u narodu, koje su na "Mont Everest bosanskog herojstva" popele veličanstvene bitke, nezapamćeni herojski podvizi, sinhronizirano sa saborcima i napaćenim narodom koji su branili. Prije tačno 18 godina, u petak, 21. januara 1994., sedmicu nakon teškog ranjavanja u odlučnoj bici za Olovo, u tuzlanskoj bolnici u 36. godini umro je Senahid Bolić Bolo, legenda odbrane Olova, heroj koji je to za života postao.

Odbrana Olova u ratu 1992-1995. bila je od neprocjenjivog značaja za odbranu BiH. Nažalost, sama uloga olovskog ratiša kao ni 1. slavne olovske brigade, Samostalnog sokolačkog bataljona i 4. bataljona iz sastava 126. ilijaške brigade, koji su branili Olovo, skoro da i ne postoje u poslijeratnoj literaturi koja se bavi agresijom na BiH. Olovo i olovska sela u dolini Krivaje još od početka ljeta 1992. postali su oaza slobode za hiljade bošnjačkih izbjeglica protjeranih s područja općina Sokolac, Han-Pijesak, Ilijaš, Rogatica, Vlasenica...

Strategija Radovana Karadžića i Ratka Mladića krajem 1993. i početkom 1994. imala je  za cilj nanošenje odlučujućeg vojnog poraza glavnini snaga Armije RBiH.
 
Strateška ofanziva glavnog štaba Vojske RS pod kodnim nazivom "Drina 93" uključivala je četiri odvojene operacije i to na područje Olova tokom novembra i decembra 1993. te januara 1994., na Teočak u novembru i decembru 1993., na maglajsko-tešanjski džep tokom decembra 1993. i marta 1994., te na Bihaćki okrug u februaru 1994. s ciljem zauzimanja Grabeškog platoa i željezničke komunikacije koja prati tok rijeke Une.

Nijedna od ovih operacija nije dala rezultate niti je ispunila ciljeve agresora.
 
Ponedjeljak, 8. novembar 1993. Počinje snažna ofanziva Vojske RS na Olovo. Cilj Glavnog štaba VRS je zauzimanje Olova i spajanje Romanije i Glasinca dolinom rijeke Krivaje sa srpskim snagama u Vozući i na Ozrenu, čime bi bio prekinut koridor između tuzlanske regije i srednje Bosne. Glavni pravac napada vodi preko Kruševa, sela udaljenog od Olova desetak kilometara.

Napadi VRS

Dvije sedmice nakon prvih napada VRS glavni pravac napada usmjerava prema Olovu iz pravca Krivajevića i Ajdanovića linijom Kruševo - Bakići - Kremenjača (kota 1113). Na bosanske branioce Olova napadaju pripadnici četiri korpusa VRS i to: Sarajevsko-romanijskog, Krajiškog, Drinskog i Hercegovačkog. Tu su 2. romanijska brigada, dijelovi 11. lake pješadijske brigade iz Mrkonjić-Grada, 6. sanske i 43. prijedorske brigade, 65. zaštitni puk VRS, kao i združene jedinice iz Drinskog korpusa VRS.

Četnici kreću u ofanzivu na Olovo

Pema procjenama, u napadima je učestvovalo oko 3.000 srpskih vojnika. Napadi VRS zaustavljeni su odsudnom odbranom jedinica Armije RBiH. Horom olovskih heroja dirigirao je Senahid Bolić Bolo.

 - Čuo sam na njihovoj vezi kako generali Mladić i Gvero lično komanduju ovom ofanzivom. Uništili smo im šest tenkova i jednu pragu. Moj bataljon od 800 ljudi pokriva liniju dugu 25 kilometara, koju bi trebale pokrivati dvije brigade. Mi nemamo kud s ovih naših kota. Ovo će trajati do pravoslavnog Božića. Do tada će izginuti toliko četnika da će im se sve ogaditi - govorio je tada komandant Bolo.

Gorjelo je na prilazima Olovu. Brda i doline su razorene od četničke artiljerije. Novi napad VRS započeo je 12. januara 1994. istim pravcem, kao i neuspjeli napadi u novembru i decembru 1993. godine. Ovoga puta su, ipak, snage Hercegovačkog korpusa VRS uspjele probiti linije iscrpljenih olovskih branilaca i osvojiti selo Kruševo.

Snage VRS nastavile su napad i 15. januara, a srpski mediji objavili su da su zauzele selo Prgoševo, čime je VRS ušla četiri kilometra u odbrambeni pojas snaga bosanske vojske i  zaprijetila da će se probiti do sela Dolovi na afaltni put Sarajevo - Olovo i tim putem umarširati u grad.

Ipak, združene jedinice 1. i 2. korpusa Armije RBiH zaustavile su Mladića. Najpresudniju ulogu u slomu ove četničke ofanzive imao je dolazak elitne jedinice "Živiničke ose", kojom je na terenu komandovao rahmetli Hazim Bešlija, zamjenik komandanta Mevludina Mahmutbegovića. Bešlija je rođen u olovskom selu Kruševo, upravo tamo gdje je neprijatelj probio liniju odbrane.

Naredba ocu

Po naredbi komandanta 2. korpusa Armije RBiH Hazima Šadića borci "Živiničkih osa" su 12. januara 1994. upućeni na uzavrelo olovsko ratište. U večernjim satima stigli su u rejon sela Dolovi kod Olova. Na jurišni položaj borci "Živiničkih osa" stigli su u najvećoj tajnosti 14. januara ujutro u 3.30 sati. Krenula je borba prsa u prsa.

U borbama za Kruševo 14. januara 1994., s puškom u ruci, smrtno je ranjen slavni olovski komandant Senahid Bolić Bolo.

Očevici kažu da ga je u desni dio čela zakačio geler granate koja se aktivirala na šljivi. U tuzlanskoj bolnici gledali ga saborci kako bespomoćno leži i polako gubi svoju prvu i posljednju ratnu bitku. Svjedočili su kasnije da je u tim samrtnim trenucima na bolničkom krevetu izgledao kao i u životu: snažan, lijep, prkosan...

Čak je i onaj trag ranjavanja na njegovom čelu bio neprimjetan. Na licu mu ostao osmijeh koji će nositi u sjećanju dok su živi. Živio je sedmicu nakon ranjavanja. Od petka do petka.

Plakala je rijeka Krivaja, plakali su saborci, domaće stanovništvo, izbjeglice...
 
Ratni izvještač Radija BiH s olovskog ratišta Velid Džindo bio je blizak prijatelj i saradnik rahmetli Bole.

- Privilegija je bila biti u društvu takve ljudske gromade, junaka koji je danju praktično bio na liniji, pucao iz rova, a navečer bi se nadnosio nad karte i analizirao šta i kako dalje. Bio je više od običnog insana. Ratnik, gospodin, komandant, ljudeskara mekog srca. Nije volio podrumaše i zabušante. Jedne prilike moj snimatelj Zlatan Kopić, Bolo i ja obišli smo, na njegov prijedlog, gotovo cijelu liniju fronta koja je spadala u zonu odbrane Bakićkog bataljona kojim je on komandovao. Snimili smo više stotina izjava boraca i svaki put bi, kad mu borac kaže: "Ja mislim...", odgovarao: "Nemaš ti šta da misliš, ja sam tu da mislim, tvoje je da čuvaš ovaj grumen zemlje da ne prođu četnici!"

Kako je savršeno izgledala njegova porodična organizacija odbrane svjedoči i ovaj primjer. Bolin brat Sifet dobio je jednu od najopasnijih kota na olovskom ratištu! Kada sam obilazio liniju, zamoli me Sifet: "Daj, vidi s njim da me malo odmori, da dobijem neki malo mirniji rov." Naravno, nisam imao hrabrosti o tome razgovarati s komandantom Bolom! Bolin otac, rahmetli hadžija Taib, bio je zadužen da svakog jutra osigura 100 litara mlijeka za kuhinju bataljona. Zatrefio sam se tog jutra kad mu je babo raportirao: "Gospodine komandante, imamo samo 70 litara. Ahmine krave zanoćile vani, pa nisu pomužene!"

"To se hadžija više ne smije dešavati. Zadužite djecu, nane i djedove da sav mal zanoći u štali. Neću to više tolerisati, borcima ne smije faliti mlijeka", naredio je rahmetli Bolo rođenom ocu - priča Džindo.

Bio i zubar

Bolini borci pamte da je slavni komandant uvijek u džepu nosio kliješta za vađenje zuba.

- Vještinu vađenja zuba naučio sam od oca Taiba, koji mi je poklonio kliješta. Mušterije vele: "Baš si lake ruke." Vadim zube na svakom mjestu i u svako vrijeme. I po danu i po noći, pod omorikom, u rovu... U Olovu nemamo nijednog stomatologa, tako da je sav posao spao baš na mene. Posebno se radujem kad rasteretim djecu - govorio je Bolo  malo prije pogibije.

U današnjem vaktu učestalog progona branilaca i oslobodilaca BiH Velid Džindo se prisjetio i Bolinog proročanstva s kraja 1993. godine.

- Ne zaboravi, novinaru moj, mi, evo, časno i srčano branimo ovu našu jednu i jedinu domovinu. Poštujemo međunarodne konvencije o ratovanju i zarobljenicima. Poštujemo sva pravila ratovanja. Moji borci su prošli takvu golgotu, razumijem ih. Oni nisu samo ljudi! Ovi naši borci su roboti, oni su mašine... Ali, ne zaboravi, ponavlja ti tvoj Bolo, živi bili pa vidjeli. Mogli bi jednog dana odgovarati za činjenicu da smo branili grumen ove naše jedine i najdraže zemlje. Napiši to lijepo. Mogli bi odgovarati - prisjeća se Džindo.

Svaka sloboda se skupo plaća. Bosna je svoju platila najboljim sinovima. Jedan od njih, slavni komandant Bolo, ostat će upamćen samo po dobru.
 
Bio je to insan kod kojeg je sve bila dobrota. Ko je i kakav je heroj bio rahmetli Senahid Bolić Bolo možda ćete najbolje zaključiti iz nataloženog iskustva jednog starca iz okolice Olova koji zapamti i Drugi svjetski rat, i koji mi, kad ga upitah za Bolu, reče:

- Ništa nije isto otkad on ne hoda ovim šumama i brdima. Bolo je jedan, takvih više nejma, takav se, bolan, ovdje u Olovu više rodit ne mere.

Radislav Krstić je na Kruševu ostao bez noge

U sadjejstvu jedinica Vojne policije "Balta", 1. olovske brigade te Sokolačkog samostalnog bataljona "Živiničke ose" su 16. januara zaustavile Mladićevu ofanzivu u selu Prgoševo, a Kruševo je ostalo u rukama VRS do Dejtona.

Za vrijeme ofanzive, koja je trajala oko 70 dana, VRS imala je velike gubitke u ljudstvu i
materijalno-tehničkim sredstvima. Tokom ove ofanzive teško je ranjen ratni zločinac general Radislav Krstić, tadašnji načelnik štaba Drinskog korpusa VRS, nakon čega mu je amputirana noga.

Više se ni škola ne zove po njemu

Senahid Bolić Bolo rođen je 11. marta 1958. u selu Bakići kod Olova. Bio je profesor opštenarodne odbrane i društvene samozaštite (ONO i DSZ). Prije agresije bio je fudbaler Stupčanice iz Olova. Posthumno je 1994. odlikovan Ordenom za vojne zasluge sa zlatnim mačevima i ratnim priznanjem "Zlatni ljiljan".

Do prije nekoliko godina osnovna škola u Olovu nosila je njegovo ime, da bi preko noći  naredbom onih koji i ne znaju gdje su bile linije odbrane ovog gradića bila preimenovana u OŠ "Olovo".

Bio je zaljubljen u Bosnu i slobodu. Pjesme mu pjevali još za života. Jednu od njih, poznatu po refrenu "ko da gledam pleća u junaka i široku dušu bosansku, od Kruševa do Musićke dole sve je vojska komandanta Bole", koju napisa i otpjeva olovski ljekar Mujo Hodžić u godinama agresije na BiH putem talasa Radija BiH, upamtili su branioci širom Bosne i Hercegovine.

Pjevalo se i plakalo uz tu pjesmu.

21.01.2012.

LORD PEDI ESDAUN (PADDY ASHDOWN): EVROPSKA UNIJA EU TREBA POKAZATI MISICE SEPERATISTIMA U BOSNI I HERCEGOVINI!

Ashdown govorio u Nacionalnom parlamentu Irske: EU treba pokazati mišiće separatistima u BiH!

Bivši visoki predstavnik ukazao na činjenicu da se 11 godina teškog rada stvaranja državnih institucija sada počinje raspadati

Autor |  21.01.2012.

image 

 Lord Pedi Ešdaun (Paddy Ashdown)

................................................................................................

Ashdown: Brisel treba napraviti plan za djelovanje

Evropska unija previše dopušta da Bosna i Hercegovina postane opasno decentralizirana, upozorio je prekjučer u Nacionalnom parlamentu Irske lord Pedi Ešdaun (Paddy Ashdown), bivši visoki predstavnik u BiH i nekadašnji britanski vođa liberalnih demokrata.

Na zajedničkom sastanku odbora ovog parlamenta za vanjske i poslove Evropske unije, Ešdaun je ukazao na činjenicu da se 11 godina teškog rada stvaranja državnih institucija sada počinje raspadati.

- Uspostavljena je vrlo opasna dinamika nejedinstva u radu, a separatisti uživaju previše utjecaja. EU je je vrlo malo uradila na ovome. EU bi trebala pokazati mnogo više mišića. Trebamo biti brutalniji u izoliranju separatista - oštro je upozorio Ešdaun komentirajući aktuelne prilike u BiH.

Lord Ešdaun, kako prenose irski mediji, članovima odbora Nacionalnog parlamenta Irske ispričao je da mu je rečeno da među čelnicima zemalja Evrope nema apetita za djelovanje, ali naglasio je da je do institucija u Briselu da naprave plan za djelovanje u BiH.

Bivši visoki predstavnik u našoj zemlji upozorio je da institucije u državi zadužene za oporezivanje, odbranu, ali i sudstvo, postepeno slabe, te je ukazao na to da je "Bosni dopušteno da dođe u svoju dinamiku razbijanja na dijelove".

- Bosni i Hercegovini dopušteno je da postane apsces (upala) u granicama Evrope, zaraza koja se može lako širiti. Situacija u BiH je klizanje natrag u crnu rupu u disfunkcionalnosti, kriminala i korupcije - rekao je lord Ešdaun.

On je istakao da je strašna tragedija za BiH u tome što je ovoj zemlji od 2007. godine promijenjena dinamika u suprotnom pravcu, zbog čega EU na sebe treba preuzeti krivicu.

21.01.2012.

SRBIJA NASTAVLJA POLITIKU SLOBODANA MILOSEVICA PREMA BOSNI I HERCEGOVINI

Srbija nastavlja Miloševićevu politiku prema BiH

 

Boris Tadić

 

21.01.2012
Obilježavanje 20. godišnjice Republike Srpske, bio je samo još jedan od jasnih pokazatelja kakva je politika Vlade Srbije prema Bosni i Hercegovini. Na tom se skupu pojavio sami vrh susjedne države iako je njime obilježavano između ostalog  i najkrvavije razdoblje bosanskohercegovačke istorije. Politika Srbije prema BiH je u najmanju ruku dvolična i jasno se pokazuju namjere da se u miru dobije sve ono što ratom nije uspjelo da se osvoji.

Karakteristika politike Srbije prema BiH, ali i ostalim susjedima  je da u miru nastoji da ostvari ratne ciljeve, ocjenjuju bosanskohercegovački analitičari. Jasno je da se Tadićeva Srbija ne može pomiriti sa činjenicom da je izgubila Crnu Goru i Kosovo i da je zahvaljujući Miloševićevoj politici iz devedesetih svedena na užu Srbiju.

Enver Kazaz
​​Zbog toga se danas prema susjedima se odnosi sa imperijalnom nostalgijom, kaže profesor iz Sarajeva Enver Kazaz. Sve to naročito je jasno ako se ima u vidu odnos Vlade Srbije prema Vladi Republike Srpske.

„Pri čemu se RS auto-kolonizira i postaje na svaki mogući način ovisna o Srbiji. Ta vrsta auto-kolonizacije RS je veliki inovativni doprinos Milorada Dodika i njegovog režima, koji ne uspijeva da ostvari političku viziju koja bi bosanske Srbe učinila preko BiH bitnim međunarodnim, političkim subjektom“, naglašava Kazaz.

Otvaranje škole sa imenom Srbije na Palama kraj Sarajeva, nejednak tretman studenata iz Federaciji i RS, specijalne i paralelne veze između jednog bh entiteta i susjedne Srbije, zajedničke sjednice entitetske sa srbijanskom Vladom samo su neki od jasnih pokazatelja odnosa Srbje prema Bosni I Hercegovini. Politka Srbije prema BIH je u najmanju ruku dvolična kaže novinar Senad Pećanin.

„Ta jedna dvoličnost i rekao bih čak nekorektan, licemjeran i neiskren odnos Srbije prema BiH, vidi se u ovome što je malo komentatora i analitičara primjetilo, kada predsjednik Tadić govori o BiH. On, objašnjavajući svoje veze Srbije sa RS, stalno govori da je iste takve veze ponudio i Federaciji. Postavlja se pitanje, ako takve veze, koje ima sa RS, nudi i Federaciji, zašto onda ne potpiše takav sporazum sa državom BiH? Nije valjda problem Brčko diskrit, zbog kojih je to nemoguće? Suština je u tome da Tadić BiH gleda upravo na način kako o njoj govori Milorad Dodik, kao u mehanički zbir dva entiteta koja su države na čekanju, prije svega RS, kao jedina država koja nema međunarodni subjektivitet i legitimitet, ali čini sve da ga stekne“, kazao je Pećanin.

Esad Bajtal
​​Miješanje Srbije u unutrašnje odnose susjednih zemalja nikada nije prestalo kaže profesor Esad Bajtal.

„Ako Tadić dođe na Kosovo pa kaže da ga ne priznaje i da ga Srbija neće nikada priznati, a to Kosovo nema iza sebe ni Srebrenicu, ni Vukovar, ni Dubrovnik, ni Sarajevo. Onda dođete u Banju Luku i prizna nešto što ima iza sebe i Srebrenicu i Dubrovnik i Vukovar i Sarajevo, i šta sve nema, i 300 masovnih grobnica, onda je jasno o čemu se radi. Radi se o nastavku Miloševićeve, Tuđmanove, Karadžićeve i Bobanove politike. Više se to i ne krije, kao što se radilo nekih poslijeratnih godina. To se sada radi javno. Problem je što se ponašaju na taj način da više pomažu njima, nego konceptima na koje se pozivaju, ako se uopšte iskreno pozivaju. Više ne znate ko u ovoj zemlji hoće ovu zemlju, izuzev građana, koji nemaju gdje i koji nemaju šta“, rekao je Bajtal.

Tako su nedavno umjesto da traže pomoć od kolega iz MUP-a Federacije ili još važnije da uključe policijske organe države BIH, zvaničnici u RS pozvali da slučaj unošenja eksploziva u dvoranu Borik u Banjaluci, istražuje MUP Srbije. Sretko Radišić iz Srpskog građanskog vijeća to komentariše ovako

„Bez odobrenja legalnih bosansko-hercegovačkih vlasti, niko nije dobro došao. Problem je u tome što naša ministarstva, što naša zakonom ovlaštena tijela, ne funkcionišu efikasno, ne funkcionišu pravovremeno. Jedan od problema je uspostava funkcije države BiH. Oni to koriste kao slabost. Ne može niko imati ulaznu vizu, a da to ne dobije od nadležnog organa BiH. Ma koliko da je važan, on ne smije bez tog odobrenja da uđe“, kaže Radišić.

Proslava dvadesete godišnjice RS na kojoj je bio kompletan vrh Srbije takođe govori puno o odnosu Srbije prema BIH. Adil Kulenović iz NVO Krug 99.

„Taj proces legitimizacije genocida u političkom polju je najopasniji po bosansko – srpsko - srbijanski javni prostor jer ga anestezira od demokratizacie, pluralizacija i borbe najboljih ideja u političkom polju za političku budućnost, i bosanskih Srba i Srbije, a u konačnici i regije u cjelini.“, ističe Kulenović.

Sve to jasno govori da predsjednik RS Milorad Dodik i predsjednik Srbije Boris Tadić pokušavaju na neki način da naprave reviziju krvave bosanskohercegovačke prošlosti, kaže profesor Enver Kazaz.

„Njihova odgovornost se ni na koji način ne može umanjiti činjenicom da imamo jedno zaista nacionalističko radikalno destruktivno ponašanje i politiku koju personificira MD. Mislim da je nova vlast, predvođena SDP, pokazala želju samo za osvajanjem fotelja. To je jedna, po BiH, katastrofalna politika koja znatno doprinosi da imamo ovakvu situaciju koja se svakim danom sve više pogoršava.“

Da situacija bude gora i teža u mnogome doprinosi činjenica da država Bosna i Hercegovina nema sposobnu vlast koja se može oduprijeti ovakvim pritiscima.

„Njihova odgovornost se ni na koji način ne može umanjiti činjenicom da imamo jedno zaista nacionalističko radikalno destruktivno ponašanje i politiku koju personificira MD.
Senad Pećanin
​​Mislim da je nova vlast, predvođena SDP, pokazala želju samo za osvajanjem fotelja. To je jedna, po BiH, katastrofalna politika koja znatno doprinosi da imamo ovakvu situaciju koja se svakim danom sve više pogoršava“, kaže Senad Pećanin.

Profesor Enver Kazaz zaključuje: „Sarajevo nema mogućnost da zasnuje ozbiljnu regionalnu politiku, naprosto zato što se unutarnji problemi BiH direktno reflektuju na politiku Predsjedništva. To Predsjedništvo nema političku viziju, a mislim da ono nema ni intelektualni potencijal za ozbiljnu novu bosansko-hercegovačku politiku. Kada je u pitanju odnos prema Srbiji, pa nema većeg poniženja nego da Predsjedništvo ode u Karađorđevo, simboličko i stvarno mjesto u kojem je dogovarana podjela BiH. Na drugoj strani, nema teže političke autodiskvalifikacije od toga kako Bakir Izetbegović hvali Tadića, dok on prima orden od negatora genocida, Milorada Dodika.“
................................................................
image
Boris Tadic i Milorad Dodik
............................................................................
 
 
Vuk Jeremic i Milorad Dodik
Milorad Dodik, Boris Tadic, Nebojsa Radmanovic i patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej
..........................................................................................................................................................................

"To je, zapravo, jedna manifestacija koja jasno govori šta su krajnji ciljevi Beograda u pogledu Bosne i Hercegovine", kaže Sonja Biserko, predsjednica Helsinškog komiteta za ljudska prava u Srbiji.

20-godišnjici Republike Srpske u Banja Luci je prisustvovao i patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej, koji je predvodeći svetu arhijerejsku liturgiju, slučajno ili ne, zaboravio da je došao u bosanskohercegovački entitet. U svom obraćanju o Republici Srpskoj, govorio je kao o državi.

"Neka je blagoslovena srpska država Republika Srpska"kazao je on.

Da to nije slučajno i da je riječ o stavu Srpske pravoslavne crkve, potvrdio je i Vasilije Kačavenda, episkop zvorničko-tuzlanski.

"Danas, hvala Bogu, živimo u slobodnoj srpskoj državi, pravoj srpskoj državi"kaže Kačavenda

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik odlikovao je predsjednika Srbije Borisa Tadića, 9.

Urucivanje ordena predsjedniku Srbije (Foto: M. Lugic)
 
Milorad Dodik urucuje orden Republike Srpske na lenti predsjedniku Srbije Borisu Tadicu.
Napomena: Na lenti su postavljene slike Radovana Karadzica i Ratka Mladica, najvecih ratnih zlocinaca u Bosni i Hercegovini
......................................................................................................................
 

 
Milorad Dodik urucuje orden Republike Srpske patrijarhu srpskom Irineju
................................................................................

20-godišnjici Republike Srpske u Banja Luci je prisustvovao i patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej, koji je predvodeći svetu arhijerejsku liturgiju, slučajno ili ne, zaboravio da je došao u bosanskohercegovački entitet. U svom obraćanju o Republici Srpskoj, govorio je kao o državi.

"Neka je blagoslovena srpska država Republika Srpska"kazao je on.

Da to nije slučajno i da je riječ o stavu Srpske pravoslavne crkve, potvrdio je i Vasilije Kačavenda, episkop zvorničko-tuzlanski.

"Danas, hvala Bogu, živimo u slobodnoj srpskoj državi, pravoj srpskoj državi"kaže Kačavenda

 
Vasilije Kačavenda
....................................................................................................
21.01.2012.

MILORAD DODIK: RIJESITI "DOBROVOLJACKU" PA ONDA FORMIRATI VIJECE MINISTARA

Dodik na vanrednoj press konferenciji: Riješiti "Dobrovoljačku" pa onda formirati Vijeće ministara

"Slučaj Dobrovoljačka“, popis stanovništva, sistem državne pomoći i budžet, usložnjavaju formiranje VM BiH, kaže Dodik

Autor |  21.01.2012.

Milorad Dodik

Milorad Dodik

.................................

Predsjednik RS-a Milorad Dodik iznio je danas stav da prije formiranja novog Vijeća ministara treba riješiti druga brojna pitanja.

Situacija u vezi s "slučajem Dobrovoljačka“, popisom stanovništva, sistemom državne pomoći i budžetom, kako tvrdi, usložnjava pitanje formiranja Vijeća ministara BiH.

“Mislim da će se morati usvojiti zakon o popisu, riješiti problem budžeta i problem sistema državne pomoći, te dogovoriti održiv koncept u slučaju `Dobrovoljačka` i tek kao peta stvar formirati Vijeće ministara", tvrdi Dodik.

Ističući da njegova stranka, SNSD, i SDS, s kojim imaju sporazum o zajedničkom djelovanju na nivou BiH, nisu protiv formiranja Vijeća ministara, ali da se neke stvari moraju ispunjavati i da se mora vidjeti korektnost "s druge strane".

"BiH može da funkcioniše isključivo ako se vrati izvornim dejtonskim nadležnostima", ponovio i iznio tvrdnju kako prenesene nadležnosti, kao što su po pitanju Suda i Tužilaštva, "samo prave razdor u BiH“.

Cjelokupnu situaciju u BiH, kaže, treba relaksirati, pokušati se vratiti Dejtonskom sporazumu i afirmisati BiH u dogovoru svih strana.

Tvrdi i da su strani tužioci ostali u Tužilaštvu BiH, i pored protivljenja RS-a, a da za to odgovornost snosi visoki predstavnik u BiH.

"Glasali smo protiv toga, ali su oni ostali po nalogu visokog predstavnika koji snosi potpunu odgovornost za dalji razvoj situacije“, ustvrdio je Dodik i ponovio da je za RS potpuno neprihvatljivo obustavljanje istrage u "predmetu Dobrovoljačka“.

Dodik tvrdi i da je vidljivo da se "odugovlači“ s procesuiranjem zločina nad Srbima, s "očiglednom namjerom da se izgube dokazi i pomru svjedoci“.

Ponovio je i da je odobreni kredit za izgradnju autoputa Doboj - Banja Luka od 150 miliona KM zadržan, dok se u cijeloj BiH ne uspostavi sistem redovnog servisiranja vanjskog duga, u čemu ne treba da bude kašnjenja, jer postoji odluka o privremenom finansiranju institucija BiH.

"Ako to potraje, naravno da ćemo preduzeti akcije“, rekao je Dodik i naglasio da budžet mora da profunkcioniše.

Entitetski predsjednik je podržao napore Hrvatske da postane punopravna članica EU i pozvao na sutrašnju referendumsku podršku priključenju te susjedne zemlje Uniji, jer je to veoma važno i za RS i BiH.

Dodik je na današnjoj pres-konfrenciji rekao da je njegova višednevna posjeta Izraelu bila veoma uspješna i, kako tvrdi, značajna dugoročno.

Dodik: "Trnka nije relevantan"

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je "državni udar u BiH izvršen onog momenta kada je pravosuđe preoteto iz nadležnosti entiteta".

Komentarišući izjavu profesora sarajevskog univerziteta Kasima Trnke da bi, ukoliko organi RS samovoljno uskrate BiH nadležnosti iz oblasti sudstva i pokušaju ih vratiti na entitetski nivo to predstavljalo državni udar i da bi međunarodna zajednica morala da reaguje, Dodik je istakao da Trnka svoj akademski angažman želi da upotrijebi i zloupotrijebi za nemoguća opravdanja.

"Ako je neko profesionalno odgovoran onda bi morao da tvrdi sasvim suprotno, a to je da je neophodno da se ta nadležnost ukine ili pokuša dogovoriti na neki drugi način", rekao je Dodik.

On je dodao da je "Trnka u raznim trenucima pokušao da opravda različita nametanja, nedemokratska sredstva i da akademske titule koje ima pokuša da zloupotrijebi u tom pogledu".

"On nije relevantan sagovornik", rekao je Dodik.

21.01.2012.

VELIMIR BATA ZIVOJINOVIC TOKOM AGRESIJE NA BOSNU I HERCEGOVINU LJUBIO RADOVANA KARADZICA

Velimir Bata Živojinović tokom agresije na BiH ljubio Karadžića

Kao što se vidi na snimku, popularni "Bata Životinja" srdačno je primljen od Karadžića

 21.01.2012.

Susret tokom 1993. godine

Susret tokom 1993. godine

.......................................................................

Velimir Bata Živojinović srbijanski glumac poznat po svojim simpatijama prema projektu velike Srbije, putem medija osuo je paljbu na holywoodsku divu Angleinu Jolie. Iako je teško vjerovati da su Živojinoviću i osnovne stvari u životu jasne, on se pozabavio umjetničkim radom Joliejeve, tačnije njenim posljednjim filmom koji tematizira rat u BiH, ali i navodnim porukama u kojim ona traži ukidanje RS.

- Zar moram da komentarišem te budalaštine? To su kretenizmi! Pa to je strašno. Ja joj ne bih dao da dođe, ne bih je pustio. Ko njoj uopšte dozvoljava da dođe poslije toga što radi, šta će nam?! Ni kod nas joj ne treba priređivati doček i ukazivati joj poštovanje. Neka je prime te budale koje kažu da je dobrodošla ovdje, rekao je Živojinovć.

Ko je kreten u cijeloj priči, koja u podtekstu ima moraliziranje nije teško zaključiti.

Bata Živojinović je tokom agresije na BiH snimao seriju "Goli život", a stigao je čak i da se ljubi sa ratnim zločincem Radovanom Karadžićem.

Kao što se vidi na snimku, popularni "Bata Životinja" srdačno je primljen od Karadžića, a ne treba ni napominjati da dok je Živojinović bezbrižno snimao po agresijom ranjenoj BiH u opkoljenom Sarajevu i širom BiH ubijana su djeca.

Šta i kome nakon svega ima reći Živojinović zaista je bespredmetno.

 

21.01.2012.

RADE SERBEDZIJA: "ANGELININ FILM MOZE DA POMOGNE U SUOCAVANJU SA PROSLOSCU"

Rade Šerbedžija: "Angelinin film može da pomogne u suočavanju sa prošlošću"

image Rade Šerbedžija / 24sata.info

 

(24SI) - Glumac Rade Šerbedžija kaže za B92 da mu je Angelina Jolie obećala da će u Beograd doći na premijeru njenog filma “U zemlji krivi i meda“ na proljeće. Šerbedžija je gostujući u emisiji “Između dve vatre” B92 rekao da razumije šta je to što u vezi sa tim filmom uznemiruje srpsku javnost.

 

 [24 sata info] 

“To je zato što su Srbi opet loši momci!!! Ali film nije o tome, to je gotovo tragična priča o ljubavi između dvoje ljudi, dvoje mladih nesretnika zatečenih u ratu, Srbina i Muslimanke”, kaže proslavljeni glumac.

On smatra da prije bilo kakve ocjene prvo treba pogledati film i onda davati sud o njemu, bez obzira na to da li dolazite iz Srbije ili Bosne.

“To je priča o jednom logoru koji drže Srbi u kome su zatovarene muslimanke, a bilo je takvih stvari i na drugoj strani, ali u ovom filmu je ta priča. I kada pogledate film, vidi se da u njemu nema nekih insinuacija, loših poteza ili te vrste propagande“, kaže Rade Šerbedžija.

On smatra da taj film može da pomogne u suočavanju sa prošlošću i smirivanju strasti koje još tinjaju zbog bilizine samih događaja.

Rade Šerbedžija kaže da će pokušati da ubijedi Angelinu Jolie, koja je scenarista i rež iserka filma "U zemlji krvi i meda" da dođe u Beograd na premijeru.

(24sata.info)

...............................................................................................................................

Jurišić: "Paradiranje pojedinih hrvatskih političara po Banjoj Luci je nova propast za hrvatski narod u BiH"

image Zvonko Jurišić / 24sata.info

 

(24SI) - Ovih dana se u političkim, ali i medijskim krugovima dosta govori o 20. godišnjici Republike Srpske, kao i drugim temama kao što su uspostava Vijeća ministara BiH, radu Vlade FBiH, ekonomskom stanju u Hercegovini i poduzetništvu te ekonomskim potencijalima, o čemu su novinari Dnevnog lista razgovarali sa predsjednikom Hrvatske stranke prava (HSP) BiH dr. Zvonkom Jurišićem.

 

 [24 sata info] 

U sarajevskim medijima dosta je bilo kritike na obilježavanje 20. godišnjice Republike Srpske o čemu ste i Vi dali svoj sud. Koje su Vaše glavne zamjerke?
- Naprosto je problem u tome što se tim svečanostima veliča genocidna Republike Srpska koja je izvršila agresiju na Bosnu i Hercegovinu te krenula u rat istrebljenja Hrvata i Bošnjaka iz većeg dijela BiH, nakon što im nije uspio plan “Velike Srbije”.  Srpski politički predstavnici po tačno razrađenom planu su izazvali nemire u BiH (izmišljenim napadom na srpske svatove) te tri mjeseca prije referenduma (9. 1. 1992. godine) proglasili Srpsku Republiku. Prije toga su već krajem 1991. godine proglasili neke krajeve srpskim. Tačnije, od samog početka krenuli su protiv Bosne i Hercegovine.

Oni će reći da su štitili srpski narod i da imaju pravo na teritorij koji se zove Republika Srpska?
- Ali nisu odgovorili na pitanje krvavog progona, mučenja, logora i genocida. Smisao Daytonskom mirovnom sporazumu nije bio da nagradi agresora, a kazni žrtvu nego zaustavi rat i započne sa mirnom reintegracijom BiH. Republika Srpska se ne može hvaliti nasljedstvom Srpske Republike koja je rušila Katoličke crkve i progonila sve što je hrvatsko. Je li to rađeno iz ideologije i zaluđenosti ili mržnje prema Hrvatima, katolicima, Posavljacima, Hercegovcima, Mostarcima... Nemojmo zaboraviti da su oni željeli i da Mostar bude srpski, pa kada to nisu ostvarili, krenuli su u njegovo totalno rušenje.

Je li ta nacionalna politika i danas živa među političkim elitama RS-a?
- Prema trenutnom stanju na terenu i činjenicama ne vide se promjene u političkom diskursu nekadašnje Srpske Republika i današnje Republike Srpske. Nije napravljen nikakav otklon od ratnih zločina i politike od prije 20 godina. Ipak, posebno žalosti činjenica što su, na posljednjoj manifestaciji proslave 20. godišnjice postojanja RS-a, legitimitet dali i neki hrvatski predstavnici. Hrvatska stranka prava BiH neće nikada na taj način izdati hrvatska historijska podneblja kao što je to Posavina i hrvatsku nacionalnu politiku. Neće pasti na šarm i propagandu iz Banja Luke da aplaudiramo zločinačkom poduhvatu. Zbog toga mi i afirmiramo ideju o tome da se cijela Posavina proglasi distriktom. To je jedini način da se ispravi historijska nepravda te da se ti krajevi spasi i oživi.

Zbog “viših” interesa, a prije svega politike EU-a, ali i ekumenizma, neki će reći da ipak treba pokušati pomiriti stavove sa srpskim političarima?
- Slažem se da treba graditi mostove saradnje i suživot u pitanjima koja su važna za opstanak svih i bolji život. Tu prije svega mislim na ekonomsku saradnju, pa i svaku drugu, kulturnu, komunikacijsku, političku, itd. Međutim, historijski gledano, hrvatski narod ima loša iskustva sa srpskom politikom u zadnjih sto godina. Na primjer, u zadnjih 50 godina, srpska politika je dovela do uništenja dvije biskupije u BiH. Nakon Drugog svjetskog rata uništena je Trebinjsko-mrkanska biskupija jer su vjernici, odnosno Hrvati, mahom protjerani i ubijani od četnika u tom dijelu BiH, tako da je biskupija formalno ugašena, tačnije pripojena Mostarsko-duvanjskoj biskupiji. Oni koji kažu da se historija ponavlja očito su u upravu jer je i u ovom Domovinskom ratu i ono malo katolika iz Nevesinja, Trebinja, Gacka, Bileće i istočne Hercegovine, što je ostalo nakon 1946. godine, ponovo protjerano ili ubijeno devedesetih godina. U ovom posljednjem Domovinskom ratu uništena je i druga biskupija, a to je Banjolučka biskupija. Ona je prije ovog rata brojala više od 220 hiljada vjernika, katolika i Hrvata da bi danas pala na nekih 12 hiljada vjernika. Građani ovog banjalučkog kraja su naprosto desetkovani samo zato što su Hrvati i katolici. 

Pa kako ustrojiti Bosnu i Hercegovinu sa tako izraženim teškoćama konstitutivnih naroda?
- Bosna i Hercegovina ne može ostati u ovom statusu dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Jedino dugoročno i pravedno rješenje je ustavna reforma koja će vratiti narodima ravnopravnost i identitet na cijelom području Bosne i Hercegovine. Najugroženiji su Hrvati, i zato ostali narodi i politički subjekti moraju iznaći rješenja koja će osigurati opstanak najmalobrojnijeg i trenutno najugroženijeg naroda u BiH. Dodvoravanje i paradiranje pojedinih hrvatskih političara po Banjoj Luci nije put u tom smjeru, nego naprotiv nova propast za hrvatski narod u BiH. Također, potpuni građanski model u Federaciji BiH dovodi do asimilacije i gubljenja identiteta hrvatskog naroda u BiH i on također ne može biti put dugoročnog ostanka tri konstitutivna naroda i države BiH.

Digli ste ruku za mandatara Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevandu?
- Tačno, podržao sam izbor Bevande za mandatara Vijeća ministara BiH, iako iz njegove stranke neki nisu glasali za njega, odnosno jedino ga je podržao Franjičević iz HDZ-a BiH. Mislim da je krajnje vrijeme da uspostavimo vlast na državnom nivou i da treba dobiti punu podršku svih stranaka, posebno hrvatskog predznaka. Koliko će ta vlada biti efikasna, još ćemo vidjeti. Lično mislim da je Vlada FBiH bolje posložena i da će ona dati veće rezultate, ali želim apsolutno i uspjeh Vijeću ministara BiH. Moja podrška prijedlozima koji će poboljšati položaj svih, a posebno hrvatskog naroda, nije nikada bila upitna.        

Kako gledate na stanje u Federaciji BiH, može li se tu napraviti iskorak kada je u pitanju položaj hrvatskog naroda?
- Aktuelna Vlada FBiH je oko toga postigla konsenzus kako nema preglasavanja naroda, odnosno hrvatskih ministara. Oko toga su dosta radili naši zastupnici u Parlamentu FBiH Željko Asić i Stanko Primorac i uskoro će biti usvojen zakon o vladi FBiH koji to pitanje trajno rješava. U njemu će, na osnovu Ustava Federacije BiH, biti ugrađena odredba koja eksplicite kaže i garantuje da se “odluke Vlade FBiH ne mogu donositi bez minimalno jedne trećine ministara iz svakog konstitutivnog naroda”. Napominjem da takva slična odredba već postoji u Zakonu o Vijeću ministara BiH. Ova izmjena zakona je ujedno i odlučna poruka malobrojnim, ali konstitutivnim i ravnopravnim narodima u Federaciji BiH, a posebno Hrvatima, da cijelu državu, a posebno Federaciju BiH, prihvate kao svoju domovinu u kojoj se neće osjećati nesigurno i politički ugroženo.

HSP je nekada govorio o zakonu o lustraciji, je li se od toga odustalo?
- Nismo odustali od lustracijskih zakona, nego naprotiv mislimo da je to i dalje važno i atraktivno pitanje. Do sada nije bilo dovoljno političke volje za takve odluke, ali se nadam da bi sada bilo više šanse za te procese. Iskustva iz susjedne Hrvatske nam također daju za pravo da idemo u taj proces jer oni imaju velike probleme jer nisu proveli lustraciju. Mislim da možemo učiti na njihovim pogreškama i da mi jednom donesemo nešto prije Hrvatske. Prije nekoliko godina Zastupnički dom Parlamenta BiH je dao jedan zaključak da se izradi zakon o lustraciji i uputi u parlamentarnu proceduru. Ministarstvo pravosuđa na čelu sa Barišom Čolakom je bilo zaduženo za tu aktivnost, ali nije se otišlo dalje od toga. Mi vjerujemo da bi se sada to moglo pokrenuti kroz jedan prijedlog radne verzije od resornog ministarstva pa kasnije u javnim raspravama i Parlamentu BiH doraditi kako bi se na kraju i usvojio jedan takav tekst zakona. 

Koje su najznačajnije aktivnosti koje se rade po stranačkim upustvima i strategiji?
- Naši ljudi u Parlamentu Federacije BiH, prije svega dopredsjedatelj Stanko Primorac i zastupnik Željko Asić, kao i Josip Perić u Domu naroda FBiH, jako dobro prate zakonska rješenja na nivou ovog entiteta, dok sam ja više uključen u pitanja Parlamenta BiH i državnom nivou. Naravno tu je i Stjepan Krešić koji učestvuje u Domu naroda BiH, ali i predsjednik Federacije BiH Živko Budimir koji obilazi lokalne sredine, ali stigne i obaviti sve razgovore sa diplomatskim korom pa dobaci i do Bruxellesa. Puno je tu aktivnosti, ali želio bi izdvojiti ovaj zakon o poticanju male privrede u FBiH. Naime, to je vrlo važan zakon i vjerujem kako dijelim mišljenje sa velikom većinom da je malo i srednje poduzetništvo važnije od poljoprivrede. Naglašavam, važnije od poljoprivrede o kojoj se toliko govori u javnosti.

Zašto mislite da je mala i srednja privreda važnije od poljoprivrede?
- Vrlo jednostavno, jer svi poticaji i energija koja se usmjerila u poljoprivredu nije dala očekivane rezultate, nego naprotiv. Sela su nam još pustija i oranice još više zapuštene, a poljoprivrednici su se specijalizirali za administraciju i apliciranje na poticaje, a ne za proizvodnju voća i povrća te ostalih kultura. Iz tog razloga, naglašavam kako je malo i srednje poduzetništvo jedini neiskorišteni resurs i mogućnost razvoja BiH. Ulaskom Republike Hrvatske u Evropsku uniju još će se više usložiti ekonomska slika u BiH. Naša zemlja nije spremna za ulazak Hrvatske i drugih zemalja iz okružja u EU jer će poskupiti izvoz ali i omogućiti našim ljudima da presele proizvodnju, ali i cijelu porodicu u Hrvatsku iz koje će moći imati tržište cijele Evrope. Svima je jasno da Hrvatima u BiH najviše prijeti taj ekonomski egzodus i iseljavanje, ali i drugim narodima i njihovim privrednicima koji ovdje ne mogu da rade i posluju. Ne mogu da rade jer su im visoki nameti i fiksni i varijabilni troškovi koji poskupljuju proizvod i čine ih nekonkurentnim.

Može li FBiH pomoći tom segmentu privrede kao i velikim privrednim subjektima?
Slušajte, mnogi iz Neuma i južne Hercegovine će preseliti firme u Metković i Ploče jer im je bolje da rade za EU nego za BiH. Kako će jedan poduzetnik iz Mostara nešto prodati u Norvešku kada nema niti valjan certifikat. Hrvatska će shodno propisima Evropske unije tražiti ujednačavanje klase i kvalitete. Vlada Federacije BiH mora smoći snage da smanji administraciju i ta sredstva usmjeri u razvoj i poticaj malog i srednjeg poduzetništva i privrede. Ti rezovi su bolni i nepopularni, ali je jedni način spašavanja ono malo poduzeća koja rentabilno rade. Naš prijedlog je odavno poznat a to je pripajanje i udruživanje kantona i regija. Ovim bi se napravile značajne finansijske uštede na administraciji, a moglo bi se i dalje razmišljati o udruživanju drugih regija.

(24sata.info)

.........................................................................................................................................................................

VIDEO / Dodik: Dragana Lukača bezuslovno ukloniti iz policijskih struktura!


Više pogledajte u priloženom videu

VIDEO-Dodik-Dragana-Lukaca-bezuslovno-ukloniti-policijskih-struktura.html#ixzz1k3rIQQYu

image

Milorad Dodik

................................

(24SI) - Nezavisni policijski odbor odbio je jučer zahtijev Vlade FBiH za pokretanje odgovornosti i eventualnu smjenu direktora Federalne uprave policije Dragana Lukača.

 

 [24 sata info] 

Slučaj Lukač, dakako ima i svoju, političku dimenziju.

24sata.info

...................................................................................................................................................................

Moore u posjeti ministru Kurtešu: "Treba da se osigura operativna i finansijska nezavisnost policije uz izbjegavanje političkog uticaja"

image Roderick W. Moore / 24sata.info

 

(24SI) - Prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH Roderick W. Moore sa saradnicima danas je posjetio Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova (FMUP), gdje ga je primio ministar Predrag Kurteš.

 

 [24 sata info] 

U dužem, srdačnom razgovoru visoki gost je upoznat o dinamici realizacije čitavog niza, posebno zakonskih projekata na kojima je u FMUP-u rađeno u proteklom periodu.

Prvi zamjenik visokog predstavnika upoznat je o načinu, dinamici i procedurama donošenja novog Zakona o unutrašnjim poslovima FBiH.

Ministar Kurteš je još jednom istakao da ovaj zakonski tekst ne dovodi u pitanje operativnu i finansijsku samostalnost Federalne uprave policije (FUP), ali insistira na odgovornosti, posebno u segmentu preuzimanja odgovornosti Vlade Federacije BiH, ministra unutrašnjih poslova, kao i direktora FUP-a za rezultate postignute u oblasti sigurnosti na području Federacije BiH.

Imajući u vidu značaj Zakona o unutrašnjim poslovima FBiH, prvi zamjenik visokog predstavnika, amabasador Moore je potcrtao važnost transparentnosti procesa izrade teksta Zakona kroz konsultacije koje bi aktivno uključile sve zainteresirane strane, prije svega policiju, kako bi se osiguralo da novi Zakon uživa povjerenje svih.
uticaja na operativni rad policije".

Ambasador Moore je iskazao potpunu spremnost OHR-a da pomogne i podrži ovaj proces.

Izražavajući zahvalnost za učinjenu posjetu i sve što OHR čini s ciljem podrške i pomoći ovom ministarstvu, ministar Kurteš je naglasio da buduća saradnja i partnerski odnos između FMUP-a i OHR-a predstavljaju zajedničko opredjeljenje koje nema alternativu, saopšteno je iz FMUP-a.

(fena)

......................................................................................................................................................................

Tadić: "Kosovski Srbi trebaju rješenje poput Sjeverne Irske ili Republike Srpske"

image Boris Tadić / 24sata.info

 

(24SI) - Ne dolazi u obzir podjela Kosova ni promjena granica na Balkanu, poručio je zamjenik pomoćnika američke državne tajnice Philip Reeker sa svoje balkanske turneje.

 

 [24 sata info] 

"Ne može biti promjene granica, ni podjela, ni zamjene teritorija u regiji. Srbi na jugu Kosova su se integrirali i sad su građani slobodnog i demokratskog Kosova, i Srbi na sjeveru integrirat će se u kosovske institucije",izjavio je zamjenik pomoćnika Hillary Clinton za vrijeme posjete Prištini. Do 26. januara Reeker je u posjeti Srbiji, Makedoniji, Turskoj i Austriji.

Predsjednik Srbije Boris Tadić ovih je dana izjavio da se odnosi između Kosova i Srbije mogu poboljšati, a problemi riješiti dijalogom ako se pripazi na četiri pitanja: rješenje za upravljanje manastirima Srpske pravoslavne crkve, garancije za Srbe u enklavama južno od Ibra, garancije za imovinu Srbije i srpskih državljana na Kosovu, te posebno rješenje za sjever Kosova, sa većinskmi srpskim stanovništvom.

Beogradska Politika prenosi izjavu ambasadora Velike Britanije da sve to što to Tadić traži već postoji, zapisano u Ahtisaarijevom planu, mirovnom planu međunarodnog izaslanika za Kosovo Marttija Ahtisaarija iz 2007. godine. Tadićev je prijedlog već odbila Priština.

"Moramo uzeti u obzir druga rješenja: model Sjeverne Irske, Južnog Tirola, Ĺlandskih otoka, neka rješenja sa prostora bivše Jugoslavije", rekao je Tadić.

SAD i Velika Britanija odmah su mu odgovorili da neće biti nove Republike Srpske na sjeveru Kosova.

(24sata.info)

...........................................................................................................................................................................

Kome trebaju nove Crvene beretke

 

Specijalci, Beograd, ilustracija

 

20.01.2012
Vest da će u Srbiji biti formirana nova specijalna policijska jedinica uzbunila je srpsku javnost, posebno zbog toga što nezvanične informacije govore da će po karakteristikama biti slična zloglasnim Crvenim beretkama.

Novi Odred za specijalna dejstva koji bi trebalo da bude formiran u okviru Žandarmerije imaće 600 pripadnika pod punim naoružanjem za koje su već spremljene maskirne uniforme sa crvenim beretkama i poručeno oružje, dok je pedeset žandarmerijskih vozila koja će koristiti prefarbano u crnu boju.

Ovu vest objavljuje beogradska štampa pozivajući se na dokument o novoj sistematizaciji Ministarstva unutrašnjih poslova koji je u decembru usvojila vlada, ali do danas iz vlasti nije obrazloženo šta će Srbiji još jedna specijalna jedinica.   

Zoran Mijatović, nekadašnji zamenik načelnika Državne bezbednosti Srbije, rekao je za naš program da smatra da jednostavno nema realne potrebe da se formira nova policijska formacija.
"U Srbiji ima dovoljno policijskih i vojnih specijalnih jedinica, pa bi formiranje neke nove bilo samo rasipanje para", kaže Zoran Mijatović.

“Pre svega ne vidim nekakve bezbednosne razloge za to. Nismo danas toliko ugroženi da bi morali da stvaramo takvu jedinicu. U Srbiji ima dovoljno policijskih i vojnih specijalnih jedinica, pa bi formiranje neke nove bilo samo rasipanje para. Zvuči apsurdno da što ima više demokratije nama treba više policije.”

Iz istih razloga formiranju novog odreda Žandarmerije usprotivili su se pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) i Protivterorističke jedinice (PTJ) MUP-a Srbije, kao i Direkcija policije.

Ivica Dačić, ministar policije, posle konfuznih informacija iz MUP-a da su papiri sa novom sistematizacijom Žandarmerije, koja za sada ima četiri odreda, “promakli” nadležnima sve je demantovao.

“U Žandarmeriji ne postoji namera da se formira bilo koja posebna jedinica. Već da se odredi način kako će se rukovoditi postojećim specijalističkim četama u uslovima kada su one rasporedjene po posebnim odredima. Ako nekome smetaju nazivi tih formacija predložićemo neke druge koji neće iritirati bilo koga.

Utvrđivanje funkcija

Ono što je uznemirilo veći deo javnosti su nezvanične informacije da bi nova specijalna jedinica po formaciji, naoružanju, tehnici i glavnim osobinama podsećala na ozloglašenu Jedinicu za specijalne operacije (JSO), poznatu pod nazivom Crvene beretke, i da su da su za prijem konkurisali i nekadašnji pripadnici JSO.

Filip Švarm, novinar i autor filma “Jedinica” o Crvenim beretkama, kaže za naš radio da bi namera da se napravi nešto što asocira na JSO najblaže rečeno predstavljala lošu ideju.

“Ne vidim šta bi bila svrha nove specijalne jedinice u okviru Žandarmerije, jer u policiji već postoje dve specijalne jedinice. Osim da neki ljudi dobiju neke
Filip Švarm
​​nove činove, neke nove plate i neka nova postavljenja u policiji. Mislim da se iza svega krije pokušaj nekih ljudi u policiji, a možda i u politici, da utvrde svoje položaje, steknu nove funkcije i privilegije”, ocenjuje Švarm.  

Jedinica za specijalne operacije Državne bezbednosti Srbije ukinuta je posle ubistva srpskog premijera Zorana Đinđića, koje su direktno izveli pripadnici Crvenih beretki na čelu sa komandantom Miloradom Ulemekom Legijom.

Njeni specijalci devedesetih su ratovali od Hrvatske, preko Bosne i Hercegovine do Kosova gde su povezivani sa ratnim zločinima, a bili su umešani i u političke atentate kao što su dva pokušaja ubistva Vuka Draškovića.

Zoran Mijatović upozorava da se formiranje nove specijalne jedinice nalik onima iz vremena rata jednostavno ne sme dogoditi.

“Pogotovu jedinice koja bi podsećala na bivšu JSO, jer kada se pomenu Crvene beretke bude se krajnje negativne asocijacije. JSO je pre svega simbolizovao zlo i to je bila jedinica kojom je praktično upravljao samo
Crvene beretke
​​jedan čovek. Ne bi smeli da ponavljamo greške. Pogotovu kada su u pitanju takve stvari jer bi to bilo više nego katastrofalno”, naglašava Mijatović.   
Interesantno je da se, i posle jasnog negiranja iz MUP-a da se sprema nova specijalna formacija, u medijima pojavila informacija da je komandant Žandarmerije Bratislav Dikić organizovao potpisivanje peticije za podršku novoj sistematizaciji koju je na potpis pod pretnjom otkaza dao rukovodećem žandarmerijskom sastavu.  

Filip Švarm zaključuje da je opasno da se na silu insistira na još jednoj specijalnoj jedinici, i da bi trebalo naučiti lekciju iz prošlosti.

“Ako se trudimo da budemo demokratsko društvo onda stvari moramo da rešavamo u institucijama sistema. Peticija u okviru Žandarmerije sigurno ne doprinosi tome. Ukoliko takvim pritiskom neki ljudi pokušavaju da isteraju svoje interese to onda nikako ne sluti na dobro”, kaže Švarm.

Ukoliko bude formiran novi odred, kako govore nezvanične informacije medija, brojno stanje Žandarmerije biće veće za čak 1.000 pripadnika, iako u dokumentu o sistematizaciji nije precizirano ko komanduje tom specijalnom jedinicom, za koje zadatke je namenjena i šta je njena svrha.

21.01.2012.

RIJASET ODGOVORIO PULJICU: KARDINAL JE OPTUZIO SVOJE KOMSIJE, SVOJ GRAD I SVOJU ZEMLJU - KARDINAL PULJIC U AUSTRALIJI: ZABRINUT SAM RASTUCOM ISLAMIZACIJOM U BiH

Rijaset odgovorio Puljiću : Kardinal je optužio svoje komšije, svoj grad i svoju zemlju 

 20/01/2012.
• "Proces deislamizacije Bošnjaka je, na žalost kardinala Puljića, zaustavljen. A zaustavili su ga muslimani koji su preživjeli genocid, logore Gabela, Heliodrom i druga mjesta..

Rijaset Islamske zajednice u BiH uputio je danas kritiku protiv istupa nadbiskupa vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića u Australiji, gdje je, kako su prenijeli mediji, govorio o velikom broju džamija izgrađenih u BiH poslije rata te problemu  vehabizma.U saopćenju za javnost Rijaseta IZ u BiH podsjeća se da je reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić nedavno posjetio Ured kardinala Puljića u Sarajevu, gdje se "zadržao u dužem prijateljskom i komšijskom razgovoru"."Tim povodom je izdato i zajedničko saopćenje u kojem su dva vjerska poglavara pozvali na dijalog, smirivanje tenzija u društvu i istaknuli da njihovo zajedničko djelovanje na širenju međuvjerskog dijaloga ima europski i svjetski značaj, ako se zna da je reisu-l-ulema Cerić aktivni sudionik Muslimansko-katoličkog foruma na svjetskoj razini te da je Saint Egidio, katoličko udruženje iz Rima, odlučilo da ove godine u septembru održi svoj godišnji međunarodni susret za mir u Sarajevu", ističe se u saopćenju.

Navodi se da je to bila prilika da kardinal Puljić iznese reisu Ceriću stavove pomenute u Australiji, a ne da to čini van BiH.Umjesto toga, ističe se u saopćenju, nadbiskup Vinko Puljić je otišao u humanitarnu, odnosno misionarsku katoličku organizaciju "Pomoć crkvi u nevolji" (ACN), u Blektaunu u Australiji, "da optuži svoj grad, svoju zemlju i svoje komšije muslimane Bošnjake zbog toga što podižu džamije, što među njima ima između 3.000 i 5.000 "vehabija", ali državna vlast nema hrabrosti da ih "očisti", kao što su imale one vlasti što očistiše muslimane Bošnjake iz Prozora, Stoca, Mostara, Čapljine, Livna itd". Naglašava se da je kardinal optužio svoje komšije muslimane Bošnjake za islamizaciju Bošnjaka, koji su skoro bili pristali na deislamizaciju tokom proteklih nekoliko decenija.

 "Proces deislamizacije Bošnjaka je, na žalost kardinala Puljića, zaustavljen. A zaustavili su ga muslimani koji su preživjeli genocid, logore Gabela, Heliodrom i druga mjesta, koji su prolazeći kroz golgotu stradanja i mučenja vratili svoj ponos na islam, na svoje ime, na svoju tradiciju, na svoju kulturu, na svoju zemlju, koji ne daju na sebe, koji se uspješno brane od deislamizacije tako što prihvataju da uče o islamu i da ga prakticiraju, pa im je islamizacija draga", navodi se dalje iz Rijaseta IZ u BiH. Također se dodaje da je Puljić mogao "obavijestiti svoju braću katolike" u Blektaunu u Australiji o broju ubijenih muslimana Bošnjaka u Ahmićima, o tome ko je srušio Stari most u Mostaru, kazati im i broj muslimana Bošnjaka koji su bili zatočeni u logorima po Hercegovini koje su držali Hrvati katolici, te broj optuženih katolika Hrvata za ratni zločin u BiH. "No, unatoč svemu Islamska zajednica u BiH ostaje dosljedna svome obećanju da se u Sarajevu, ako Bog da, održe međunarodni susreti za mir i na taj način pokaže i demantira sve tužbe i optužbe koje nas ovih dana pogađaju sinhronizirano i od istočnog i od zapadnog susjeda", zaključuje se u saopćenju. (Kliker.info-Fena)

.....................................................................................................................................................................

Kardinal Puljić u Australiji : Zabrinut sam rastućom islamizacijom u BiH 

 20/01/2012 .
• - U BiH ima između 3.000 i 5.000 vehabija, koje nastoje da steknu utjecaj u društvu. Niko u vlastima nema hrabrosti da učini bila šta kako bi spriječio takav razvoj..

Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić izjavio je tokom posjete međunarodnom sjedištu katoličke humanitarne organizacije "Pomoć crkve u nevolji" (ACN) u Blektaunu u Australiji da je zabrinut zbog rastuće islamizacije u BiH, prenijela je agencija "ACN News".Kako je javila ova agencija, kardinal Puljić tom prilikom je izjavio da su muslimanski centri i džamije sagrađeni u mnogim mjestima u BiH, i to od petrodolara iz Saudijske Arabije.
Poglavar Katoličke crkve u BiH, kako prenosi "ACN News", potcrtao je da je samo u Sarajevu sagrađeno barem 70 novih džamija.- U BiH ima između 3.000 i 5.000 vehabija, koje nastoje da steknu utjecaj u društvu. Niko u vlastima nema hrabrosti da učini bila šta kako bi spriječio takav razvoj. S druge strane, na tržištu rada, u školama i u drugim sferama društvenog života, katolici su sistemski u nepovoljnom položaju. Cilj je uvjeriti ih da napuste zemlju - rekao je tom prilikom nadbiskup vhrbosanski.Kardinal Puljić kazao je da zemljišta i objekti koji su Katoličkoj crkvi oduzeti još u vrijeme komunizma, danas još nisu vraćeni, dok je "muslimanima vraćena sva imovina". (Kliker.info-SB)
a
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
U prvom redu prvi desno premijer Jadranko Prlic, ministar odbrane Bruno Stojic. U drugom redu prvi desno komandant HVO-a general Slobodan Praljak i Milivoj Petkovic, komandant vojne policije HVO-a Valentin Coric i sa stakom stoji sef komisije za razmjenu zarobljenih Berislav Pusic.
 
 
 
OPTUZENI SU ZA ZLOCINE PROTIV COVJECNOSTI POCINJENE PROTIV BOSNJAKA I DRUGIH NEHRVATA NA PODRUCJU BiH KOJU SU HTJELI PRIPOJITI HRVATSKOJ 
 .........................................................................................
 

U Mostaru glas Bosnjaka vrijedi tri puta vise nego Hrvata, apartheid je na bosnjackim podrucjima
Predsjednistvo Hrvatskog Narodnog Sabora BiH - Nove Herceg-Bosne
..........................................................................................................................................


21.01.2012.

KEMAL KURSPAHIC: ZLOSLUTNO O DOBROVOLJACKOJ

Kurspahić: Zloslutno o Dobrovoljačkoj

 

Kemal Kurspahić

 

20.01.2012
Jedan ovonedjeljni događaj, odluka Tužilaštva Bosne i Hercegovine da obustavi istragu protiv 14 osoba osumnjičenih u "slučaju Dobrovoljačka", izazvao je ekstremno suprotna reagovanja u vodećem srpskom i vodećem bošnjačkom dnevniku.

Banjalučke "Nezavisne novine" u komentaru pod naslovom "Odbrana zločina" pitaju: "Kako je moguće da pored nekoliko hiljada dokaza, krvavi sarajevski pir i prvi ratni zločin počinjen 3. maja 1992. godine ostane nekažnjen? Ono za šta su nas već mjesecima spremali, konačno je izašlo na vidjelo. Sav šljam, mržnja, pristrasnost i kukavičluk Tužilaštva BiH, sarajevske politike i međunarodne zajednice izašli su na svjetlo dana. Objelodanjeno je ono od čega su svi strahovali, ono na što su se svi zgrožavali i ono što apsolutno nije smjelo da se dogodi ni u jednoj normalnoj zemlji na svijetu. Štiteći zločince, zaštitili su i odbranili zločin, ponizili porodice nedužnih žrtava i udarili šamar svima koji su vjerovali u opstanak i budućnost ove zemlje u koju se toliko kunu."

Sarajevski "Dnevni avaz" u komentaru pod naslovom "Poraženi agresor" zaključuje: "Ta odluka Državnog tužilaštva, koje je tokom temeljite istrage saslušalo čak 352 svjedoka, naprosto vraća vjeru u pravdu. Odbijajući podleći sistemskim, krajnje žestokim pritiscima iz RS i Srbije da optužnice dobiju i oni koji su zaustavili napade strane sile i oslobodili otetog predsjednika rahmetli Aliju Izetbegovića, državni su tužioci, nesumnjivo, u bh. prijestonici ponovo porazili agresora i dokazali svoj puni pravosudni integritet."

Euforična reagovanja, u kojima se odluci tužilaštva o obustavi jedne istrage pridaju političke dimenzije, bilo "zaštite zločinaca i zločina" - bilo "poražavanja agresora", guraju tužilaštvo i pravosuđe u vode u kojima im nije mjesto: u ulogu institucije koja bi trebalo da udovoljava političkim narudžbama autoritativnih ličnosti i institucija, patriotski napaljene javnosti i medija, priklanjajući se bilo zagovornicima jednake raspodjele krivica ili onima koji tvrde kako u upražnjavanju prava na odbranu nisu počinjeni nikakvi zločini.

Kao i obično, negdje između tih krajnosti i izvan zapaljivog pridavanja toj odluci teških političkih dimenzija i težine - sve do dovođenja u pitanje opstanka države ili novog i konačnog poraza agresora - smireniji bi novinski analitičar lako našao i jednom pravosudnom činu primjerenija i razložnija tumačenja.

Dobrovoljačka danas nosi ime Hamdije Kreševljakovića
.....................................................
​​Prije bosanskohercegovačkog tužilaštva, naime, tri autoritativne međunarodne pravosudne instance već su davno došle do potpuno istog zaključka o tome kako su optužbe protiv predstavnika državnog i vojnog vrha u Sarajevu u "slučaju Dobrovoljačka" pretežno politički motivisane i da u njima nema elemenata zločina ni krivične odgovornosti.

Slučaj je 2002. i 2003. godine bio upućen na razmatranje Međunarodnom tribunalu za ratne zločine u Hagu koji je - u skladu s rimskim "Pravilima puta" usvojenim 1966. godine - pregledao sav dokazni materijal i zaključio da u njemu nema osnova za krivično gonjenje.

Potom je slučaj u okviru međunarodno uspostavljenog i nadziranog Tužilaštva Bosne i Hercegovine istraživao i britanski pravnik Philip Alcock koji je saslušavao svjedoke, pregledao filmske snimke, istorijske dokumente i knjige o događajima iz 1992. da bi - pojavljujući se kao svjedok povodom hapšenja Ejupa Ganića pred londonskim sudom - izjavio kako ne može vidjeti "ništa osim politički motivisanog suđenja što bi opravdavalo optužnicu protiv njega".

Britanski sudija Tim Workman, koji je predsjedavao saslušanjem u "slučaju Ganić" povodom događaja u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 3. maja 1992, zaključio je kako se u Bosni i Hercegovini u to vrijeme radilo o međunarodnom oružanom sukobu - jer je ta država 6. aprila bila međunarodno priznata od Evropske Unije i drugih (uključujući i prijem u Ujedinjene nacije) - i da nema ničega u Ženevskoj konvednciji zbog čega bi se napad na vojnu kolonu smatrao ratnim zločinom.

Dakle, pokušaji da se napadu na vojnu kolonu u Sarajevu pridaju dimenzije ratnog zločina u protekloj su deceniji analizirani i odbačeni pred tri autoritativne međunarodne pravne instance i na svakoj od njih zaključeno je da se radi o politički motivisanom gonjenju. Sa takvom istorijom "slučaja Dobrovoljačka" krajnje je uznemirujuće kad predsjednik Republike Srpske odluku Tužilaštva BiH o obustavljanju istrage javno tumači kao "ponižavanje RS i dokaz da je pravosuđe BiH stvoreno da bi čuvalo zločince kakvi su Ejup Ganić, Jovan Divjak i ostali koji su činili zločine na početku rata" i poziva na prekid saradnje s Tužilaštvom i uskraćivanje saglasnosti za njegov rad na području Republike Srpske.

To što najviši izabrani predstavnik Republike Srpske lijepi etiketu zločinaca ljudima koje su međunarodni sudovi u Londonu i Beču oslobodili politički motivisanih optužbi za zločine prilično je žalosna slika o tome kako on zamišlja nezavisno pravosuđe. Nema, naime, nikakve sumnje da političari i mediji koji u obustavi istrage o Dobrovoljačkoj vide "smak svijeta" savršeno dobro znaju da su isti zaključak o prirodi tih događaja donijele međunarodne pravosudne instance ali da su računali kako se u slabašnoj bosanskoj državi pritiscima i ucjenama mogu isposlovati i presude koje bi promijenile prirodu i karakter rata u Bosni i Hercegovini od međunarodnopravno utvrđenog "udruženog zločinačkog poduhvata" ka - politički poželjnoj  - "jednakoj raspodjeli krivice".
21.01.2012.

KO SMIJE DA BRANI ANDREJA NIKOLAIDISA: SRETEN UGRICIC SMJENJEN

Ko sme da brani Nikolaidisa: Ugričić smenjen

 

Sreten Ugričić

 

20.01.2012
Poziv grupe intelektulaca da se prekinu napadi na Andreja Nikolaidisa u Beogradu izjednačen je, u orekestriranoj kampanji, sa navodnim podržavanjem atentata na čelnike Srbije.

„Upravnik Narodne biblioteke podržao atentat na Tadića“ samo je jedan od naslova u delu beogradske štampe koja se ostrvila na Sretena Ugričića, upravnika Narodne biblioteke.

U tome ne zaostaje ni Vlada pa ministar policije Ivica Dačić, već osvedočeni borac za srpske „nacionalne interese“, nije prezao ni od pretnji zatvorom, zahtevajući da Vlada razreši upravnika Narodne biblioteke.

Slučaj Ugričića je na zahtev Vlade ekspresno stigao na sto ministra kulture koji je  odolevao pritiscima i poručivao da eventualne kadrovske promene ne zahtevaju hitnost u okviru ozbiljnih i velikih tema o kojima Vlada odlučuje.

Dramatrurg Borka Pavićević, koja je pored Ugričića takođe jedna od potpisnica apela Foruma pisaca na prekid hajke protiv Nikolaidisa, ne krije svoje ogorčenje već viđenim scenarijima iz 90-ih kada su proglašavani državni neprijatelji.

„To je stvarno besomučno hajkanje i upravo je smisao tog potpisa bio u tome da se to predupredi. Mislim da je ta vrsta pritiska i hajke gde se ljudima objavljuju biografije, gde se komentariše van konteksta, da je to što je napravljeno prosto lov“, kaže Pavićevićeva.

Sreten Ugričić je samo jedno ime potpisnika apela Foruma pisaca. Zašto je baš on zasmetao? Možda je njemu bilo najlakše pripisati etiketu poziva na terorizam jer je državni činovnik.

Kao upravnika nacionalne biblioteke mnogo ga je lakše sankcionisati nego, recimo, dramskog pisca Nenada Prokića koji ima poslanički imunitet, ili pisce poput Filipa
Andrej Nikolaidis
​​Davida kojima se ne može dati otkaz iz državne službe.

I dok nekadašnji Miloševićev portparol traži smenu Ugričića, koga je sa grupom intelektualaca na čelo ključnih nacionalnih institucija nakon petooktobarskih promena postavila Vlada Zorana Đinđića, predsednik države Boris Tadić o čijem navodnom atentatu je reč i njegove demokrate ćute i puštaju da socijalisti obave posao.

Kako Dačić, koji je prethodnih godina čak poneo i titulu „Najevropljanina“, sada vidi najvećeg neprijatelja u upravniku Narodne biblioteke. Sociolog Dušan Bogdanović kaže da nije iznenađen.

„Mene uopšte ne čudi da jedan Ivica Dačić koji je do 2000. bio šef poslaničke grupe SPS-a u saveznom parlamentu i glasnogovornik SPS-a, iste one partije koja je zatvarala i ubijala političke protivnike tokom 90-ih, danas je doduše u tom demokratskom pogledu evoluirao, pa samo hapsi i to hapsi direktora Narodne biblioteke“, kaže Bogdanović. 

Podmetnuti stavovi

Branitelji navodnih srpskih interesa zgroženi su činjenicom da "jedan državni činovnik opravdava pokušaj atentata na najviše funkcionere Srbije i Republike Srpske". Prvi čovek policije i ovoga puta je bio bez dlake na jeziku.

“Ja mislim da to nema nikakve veze sa demokratijom, sa ljudskim pravima, sa slobodama, to ima veze sa bezobrazlukom i kršenjem zakona, i podsticanjem i podržavanjem terorizma. Može on da podržava to ali iz zatvora a ne sa mesta upravnika biblioteke”, poručio je Dačić.

U apelu Foruma pisaca se zapravo zahtevalo da se obustavi "fatva i linč" tako što će
Nikolaidisov tekst na portalanalitika.me
​​se javnosti na uvid pružiti čitav sporni Nikolaidisov tekst “Šta je ostalo od velike Srbije“, povodom nedavne proslave 20. godišnjice Republike Srpske koju je nazvao "proslavom onoga što je stvoreno na zločinima koji su osuđeni u Haškom tribunalu".

Potpisnici apela kao i naši sagovornici nisu stali u odbranu sporne Nikolaidisove rečenicu da bi "civilizacijski iskorak bio da je Bole upotrebio dinamit i puške koje je sakrio u dvorani Borik“ već su tražeći da se obustavi hajka na njega podržali slobodu mišljenja i izražavanja.

Sam Ugričić, koji je prošle godine povukao svoj roman iz konkurencije za Ninovu nagradu ne pristajući da učestvuje u vladajućem merilu “što srpskije - to bolje“, smatrajući da bi trebalo bi da bude upravo obrnuto: „što bolje – to srpskije" je vidno uznemiren zbog lavine koju je njegov potpis izazvao pokušao da umanji oštrinu napada iz vlasti objasnivši da je neoprezno potpisao inicijativu kolega pisaca kao podršku slobodi izražavanja.

„Podmetnuti su mi stavovi koji su uprvo suprotni svemu za šta se ja zalažem i svi koji me poznaju znaju i mogu da potvrde da se gnušam i terorizma i nasilja. Podržavam naravno i Vladu Srbije i državni vrh. Ali kao svaki demokrata ja ću se uvek zalagati za pravo da svako iskaže svoje mišljenje čak i ako se ja sa njim ne slažem“, odgovorio je Ugričić.

Jedan od najoštrijih kritičara Miloševićevog režima Žarko Korać, univerzitetski profesor i poslanik plaši se da je Srbija i danas na tankoj granici da ukine ono malo prava i sloboda koje postoje.

„To pokazuje da se režim u Srbiji panično boji gubitka vlasti, da ulazi u ovu izbornu kampanju sa mnogo više straha nego što je Milošević ulazio u izbore 2000. godine. Ako gledamo sled događaja onda tema o kojoj mi ovde raspravljamo nisu više ni odnosi sa Crnom Gorom ni književnici ni književni tekstovi, ovde se zapravo praktično optužuje jedan deo javnosti da priželjkuje ubistvo najviših verskih, državnih i političkih lidera Srbije. Čini mi se da se iz ove hajke krije nešto nešto mnogo, mnogo opasnije. Srbija u ovom trenutku klizi ka nekom stanju u kome se zaista čini vrlo mogućim da se ograniče neke bazične građanske i demokratske slobode“, kaže Korać.

U Srbiji se tako umesto ćorsokaka u koju je vlast dovela zemlju zbog Kosova i upitnog dobijanja kandidature za članstvo u EU, krizi, štrajkovima i nezaposlenosti, priča o atentatima i terorizmu. Intelektualna javnost se pita šta još može da se desi jer počinju da mirišu devedesete.
....................................
Komentari
Ime: Domingo
20.01.2012.
Posto je stanje duhova u Srbiji vraceno na period iz 1990-tih god - Dacic je tu da nastavi Milosevicevu politiku (gdje ja stadoh ti produzi) samo jos fale fanfare i poklici...u boj,u boj. Problem je sto je dzebane sve manje a i narod je na ivici gladi i nije mu do ratovanja.Osim toga i geostrategija je izmjenjena u odnosu na 90-te jer su sada sve okolne zemlje (Hrvatska,Bosna i Hercegovina,Crna Gora,Kosovo,Makedonija) samostalne i medjunarodno priznate drzave. Neke su i clanice NATO-pakta (ili su na putu da to budu). Dirne li Beograd neku od njih, navuci ce NATO-alijansu za vrat. Prica o nekom "savezu srpskih zemalja" je za priglupe i polupismene nacionaliste jer je ovdje rijec o stanovnicima drugih drzava. Bice toga jos za gledanje i cudjenje iz Beograda.
............................................................................................................................................................................
 • Krnja velika Srbija - 60 minuta - YouTube

  www.youtube.com/watch?v=-0XWAWW8O5kJan 9, 2012 - 58 min - Uploaded by PLBIH1
  Od Načertanija do RS - Velika krnja Srbija. Pogledajte Specijal 60 minuta „Krnja velika Srbija", autora ...
 •  

  ...........................................................................................................................
  Ilija Garasanin zacetnik velike Srbije
  ............................................................
  ......................................


   

   Četnički vodja Dragoljub Draža Mihailović
  .... ........................
  ............................................................................................................................................
   

    Stevan Moljević i Draža Mihailović
  .........................................................
  Velika Srbija na sudu. Stevan Moljević i Draža Mihailović na sudjenju u Beogradu 1946. godine, na kojem su defitivno pokopane i osuđene na smrt četnička ideologija dr Stevana Moljevića, kao i projekat Velike Srbije. Četnički ideolog Stevan Moljević 30. juna 1941. godine objavljuje spis "Homogena Srbija", kojim se zagovara stvaranje Velike Srbije i njeno etničko čišćenje od drugih naroda. Moljević je insistirao da se jasno omeđe sve srpske zemlje i one učine homogenim u etničkom pogledu. Četnički pokret, iako formalno jugoslovenski opredeljen (službeni naziv: Jugoslovenska vojska u otadžbini), rukovodio se velikosrpskom ideologijom, zalažući se za stvaranje Velike Srbije u Velikoj Jugoslaviji. Željena homogenost četničke Srbije se postizala sredstvima etničkog čišćenja i genocida. Draža Mihailović je 20. decembra 1941. godine poslao posebnu instrukciju komandantima četničkih odreda Đorđiju Lašiću i Pavlu Đurišiću na čijim područjima (Crna Gora, BiH, Sandžak) se nalazio velik broj muslimana. U tom dokumentu se naglašavaju sledeći zadaci četničkog pokreta[78]:
  Moljević i Mihailović na suđenju u Beogradu 1946.
  • Stvoriti veliku Jugoslaviju i u njoj veliku Srbiju, etnički čistu u granicama Srbije-Crne-Gore-Bosne i Hercegovine-Srema-Banata i Bačke.
  • Borba za uključenje u naš državni život i svih još neoslobođenih teritorija pod Italijanima i Nemcima (Trst-Gorica-Istra i Koruška) kao i Bugarske, severne Albanije sa Skadrom.
  • Čišćenje državne teritorije od svih narodnih manjina i nenacionalnih elemenata.
  • Stvoriti neposredne zajedničke granice između Srbije i Crne Gore, kao i Srbije i Slovenačke, čišćenjem Sandžaka od muslimanskog življa, a Bosne od muslimanskog i katoličkog življa...
  • U krajevima očišćenim od narodnih manjina i ne-nacionalnih elemenata, naseliti Crnogorce (u obzir dolaze siromašne i nacionalno ispravne i poštene porodice)...
  U januaru i februaru 1943. Jugoslovenska vojska u otadžbini je sprovela opsežne operacije genocida i etničkog čišćenja u istočnoj Bosni i Sandžaku tokom kojih je ubijeno na hiljade muslimanskih civila, žena, staraca i dece.
  Četnici su na Svetosavskom kongresu 1944. odlučili da posleratna Jugoslavija bude monarhija sa tri federalne jedinice: slovenačkom, hrvatskom i velikosrpskom, koja je trebalo da obuhvati Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu i veći deo Hrvatske. Međutim, ti planovi su propali pobedom partizana i njihovog koncepta nove, socijalističke i federativne Jugoslavije
  .........................................................................................................................................................


  .Dobrica Cosic i Slobodan Milosevic
  ....................................................................................................................
  24sata.info PHOTO
  image Slobodan Milošević i Radovan Karadžić / 24sata.info
  ...........................................................................................................
  Dobrica Ćosić, Zoran Lilić, Momir Bulatović
  Dobrica Cosic, Zoran Lilic i Momir Bulatovic su zajedno sa Slobodanom Milosevicem organizatori agresije na Bosnu i Hercegovinu
  .........................................................................................................................
  ....................................................
  [image]
  SRPSKI PATRIJARH PAVLE MITROPOLIT NIKOLAJ I RADOVAN KARADZIC I RATKO MLADIC U RATU OD 1992 I 1995 GODINE
  .................................................................................
  ..U desnom uglu obiljezeni crvenom linijom su: Ratko Mladic, Radovan Karadzic i Momcilo Krajisnik u lijevom uglu obeljezen crvenom linijom je Vladika Vasilije Kacavenda
  .......................................................
  Ratko Mladic i Vasilije Kacavenda
  .............................................................................
  ...
  Ratko Mladic i Vasilije Kacavenda
  ...............................................................................
  ...................................................................
  [image]
  SRPSKI VLADIKA VASILIJE KACAVENDA U SREBRENICI BLAGOSLOVI SRPSKE VOJNIKE  ZA VRIJEME IZVRSENJA GENOCIDA GDJE JE UBIJENI 8.400 NEVINIH BOSNJAKA
  ....................................................................................................................................................
   
  ....................................................................................................................................................
  Vasilije Kacavenda i Milorad Dodik
  ..................................................................
  ......................................................................
  Dodik odlikovao Irineja ordenom RS
  Vrhovni poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej i Milorad Dodik
  ..........................................................................................................................................
  Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik odlikovao je patrijarha srpskog Irineja ordenom Republike Srpske. Čestitajući dan RS-a, Irinej je izjavio:"Neka je sretan ovaj dan i neka  je blagoslov Božji na narod i Republiku Srpsku, najmlađu srpsku državu"!

  .............................................................................................................................................................
  Patrijarh Irinej je 27. 01. 2010. godine kazao: "...mi znamo šta je otprilike filozofija i psihologija islama. Oni kada su u manjem broju umeju da se ponašaju i da budu korektni. Kada postanu ravni po broju, onda oni već dižu glavu, a kada postanu nadmoćni i superiorni, čine pritisak ili da se isele, ili da se priđe njima. To je filozofija islama...".

  Osv(j)ešćen, poput ratnih srpskih "junaka", zločinaca Škorpiona, Milorad Dodik je ponovio naputak kojeg je svojedobno obznanio njegov duhovni poglavar u Beogradu. Tako je Dodik kazao: "...muslimani na prostoru gdje žive i gdje su manjina treba da budu dobri sa lokalnim okruženjem, a onda kada postanu većina da grade državu sa šerijatskim predznakom i to je nešto što se u BiH apsolutno može da vidi".
  a
   

   
  Milorad Dodik urucuje orden Republike Srpske patrijarhu srpskom Irineju
  ................................................................................

  20-godišnjici Republike Srpske u Banja Luci je prisustvovao i patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej, koji je predvodeći svetu arhijerejsku liturgiju, slučajno ili ne, zaboravio da je došao u bosanskohercegovački entitet. U svom obraćanju o Republici Srpskoj, govorio je kao o državi.

  "Neka je blagoslovena srpska država Republika Srpska"kazao je on.

  Da to nije slučajno i da je riječ o stavu Srpske pravoslavne crkve, potvrdio je i Vasilije Kačavenda, episkop zvorničko-tuzlanski.

  "Danas, hvala Bogu, živimo u slobodnoj srpskoj državi, pravoj srpskoj državi"kaže Kačavenda

   
  Vasilije Kačavenda
  ....................................................................................................
  Prigodna sjećanja na genocid:

  Dirljiva, topla, a krvava priča o čika Ratku i čika Radovanu osvanula je na nacionalističkom portalu "Vesti online"; saznali smo kako su zločinci čerupali slavski kolač, kako su se setili lepih trenutaka tokom genocida i kako su im prijale gusle usred Haškog kazamata. Ovo potresno izvješće prenosimo u slavskom originalu

  VESELI SE, KUĆNI DOMAĆINE: Okupljeni okočesnice koju su sami pripremili i svog duhovnika, roterdamskog protojereja Vojislava Bilbije, haški pritvorenici su proslavili slavu Svetog Stefana, obeleživši ujedno i dvadeset godina postojanja Republike Srpske.
  Topla, a krvava priča o čika Ratku i čika Radovanu.
  ......................................................................................................................

  Topla, a krvava priča o čika Ratku i čika Radovanu

   
  Image
  Prigodna sjećanja na genocid:

  Dirljiva, topla, a krvava priča o čika Ratku i čika Radovanu osvanula je na nacionalističkom portalu "Vesti online"; saznali smo kako su zločinci čerupali slavski kolač, kako su se setili lepih trenutaka tokom genocida i kako su im prijale gusle usred Haškog kazamata. Ovo potresno izvješće prenosimo u slavskom originalu

  VESELI SE, KUĆNI DOMAĆINE: Okupljeni okočesnice koju su sami pripremili i svog duhovnika, roterdamskog protojereja Vojislava Bilbije, haški pritvorenici su proslavili slavu Svetog Stefana, obeleživši ujedno i dvadeset godina postojanja Republike Srpske.
  via Topla, a krvava priča o čika Ratku i čika Radovanu.
  ......................................................................................................................

   [24 sata info] 

  Top Serb officials, from left to right, the President of Bosnia's Serb-run part the Republika Srpska Milorad Dodik, a member of Serb royal dynasty Prince Alexander Karadzordjevic, Republic of Srpska Prime Minister and parliament speaker Aleksandar Dzombic, Nikola Spiric and Igor Radojicic gather to mark the 20th anniversary since the founding of the Republika Srpska in Banja Luka, 140 kms north west of Sarajevo, Bosnia, on Monday, Jan. 9, 2012. On Jan 9, 1992 Bosnian Serbs established a Serb republic in parts of Bosnia after the country declared independence from former Yugoslavia despite opposition from ethnic Serbs. This triggered the country's brutal 1992-95 war. The Serb Republic was recognized by the 1995 Dayton Peace Agreement which ended the conflict, as one of the two highly independent parts of Bosnia which are linked by a weak central government. (AP Photo/Radivoje Pavicic)
  Milorad Dodik, Nebojsa Radmanovic, Aleksandar Dzombic, Nikola Spiric i  Igor Radojičić.

   [24 sata info] 

  Top Serb officials, from left to right, the President of Bosnia's Serb-run part the Republika Srpska Milorad Dodik, a member of Serb royal dynasty Prince Alexander Karadzordjevic, Republic of Srpska Prime Minister and parliament speaker Aleksandar Dzombic, Nikola Spiric and Igor Radojicic gather to mark the 20th anniversary since the founding of the Republika Srpska in Banja Luka, 140 kms north west of Sarajevo, Bosnia, on Monday, Jan. 9, 2012. On Jan 9, 1992 Bosnian Serbs established a Serb republic in parts of Bosnia after the country declared independence from former Yugoslavia despite opposition from ethnic Serbs. This triggered the country's brutal 1992-95 war. The Serb Republic was recognized by the 1995 Dayton Peace Agreement which ended the conflict, as one of the two highly independent parts of Bosnia which are linked by a weak central government. (AP Photo/Radivoje Pavicic)
  Milorad Dodik, Nebojsa Radmanovic, Aleksandar Dzombic, Nikola Spiric i  Igor Radojičić

  .............................................................................................................................................................
  .........................................................................................................................

  Da li je srpski nacional-socijalizam u klimaksu ili pubertetu?

   
  ...............................................................................................................

  Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik odlikovao je predsjednika Srbije Borisa Tadića, 9. januar 2012

   

  "To je, zapravo, jedna manifestacija koja jasno govori šta su krajnji ciljevi Beograda u pogledu Bosne i Hercegovine", kaže Sonja Biserko, predsjednica Helsinškog komiteta za ljudska prava u Srbiji.

  20-godišnjici Republike Srpske u Banja Luci je prisustvovao i patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej, koji je predvodeći svetu arhijerejsku liturgiju, slučajno ili ne, zaboravio da je došao u bosanskohercegovački entitet. U svom obraćanju o Republici Srpskoj, govorio je kao o državi.

  "Neka je blagoslovena srpska država Republika Srpska"kazao je on.

  Da to nije slučajno i da je riječ o stavu Srpske pravoslavne crkve, potvrdio je i Vasilije Kačavenda, episkop zvorničko-tuzlanski.

  "Danas, hvala Bogu, živimo u slobodnoj srpskoj državi, pravoj srpskoj državi"kaže Kačavenda

  Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik odlikovao je predsjednika Srbije Borisa Tadića, 9.

  Urucivanje ordena predsjedniku Srbije (Foto: M. Lugic)
   
  Milorad Dodik urucuje orden Republike Srpske na lenti predsjedniku Srbije Borisu Tadicu.
  Napomena: Na lenti su postavljene slike Radovana Karadzica i Ratka Mladica, najvecih ratnih zlocinaca u Bosni i Hercegovini
  ............................................................................................................................ 
  ............................................................................................................................................................
  ..................................................................................................................
  image
  Milorad Dodik i Radovan Karadzic
  .......................................................................
  Karadzic i Arkan na postrojavanju zlocinackih jedinica
  Radovan Karadzic i Zeljko Raznatovic Arkan u postrojavanju Arkanovaca
  .............................................................................
  Foto: Arhiv
  Radovan Karadzic dodjeljuje nagradu Zeljki Raznatovicu Arkanu za mnoga ubijanja i silovanja Bosnjaka
  .........................................................................................
  ................................................................
  image
  Boris Tadic i Milorad Dodik
  ............................................................................
   
   
  Vuk Jeremic i Milorad Dodik
  .........................................................................
  ...........................................................................................................
  ...........................................................................................
  Jedinstvena Bosna i Hercegovina

  MOJI LINKOVI

  MOJI FAVORITI

  Brojač posjeta
  89220556

  Powered by Blogger.ba