Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

20.01.2012.

ZANIMLJIVE VIJESTI

 


Andrej Nikolaidis : RS nikada nije bila autonomni projekat bosanskih Srba
 
RS nikada nije bila autonomni projekat bosanskih Srba; ona je rezultat procesa vođenog iz Beograda. Isto vazi i za Dodikov očigledni pokušaj da od RS-a stvori državu. Napokon, oni koji su došli na njegovu feštu, svojim su mu prisustvom jasno dali podršku. S druge starne, Beograd još uvijek nije prihvatio činjenicu da je Crna Gora trajno nezavisna država. ..
. Rijaset odgovorio Puljiću : Kardinal je optužio svoje komšije, svoj grad i svoju zemlju
 
"Proces deislamizacije Bošnjaka je, na žalost kardinala Puljića, zaustavljen. A zaustavili su ga muslimani koji su preživjeli genocid, logore Gabela, Heliodrom i druga mjesta..
. Kardinal Puljić u Australiji : Zabrinut sam rastućom islamizacijom u BiH
 
- U BiH ima između 3.000 i 5.000 vehabija, koje nastoje da steknu utjecaj u društvu. Niko u vlastima nema hrabrosti da učini bila šta kako bi spriječio takav razvoj..

20.01.2012.

PORAZENI AGRESOR

Poraženi agresor

Autor 20.01.201

 

Odluka Tužilaštva BiH u slučaju "Dobrovoljačka" naprosto vraća vjeru u pravdu

Odluka Tužilaštva BiH da okonča istragu u slučaju "Dobrovoljačka" stavila je tačku na višegodišnje silovanje pravosuđa i pravde, na notorne podvale i manipulacije događajima s početka maja 1992. godine, kada su bosanski heroji, suprotno svim planovima agresora, odbranili Sarajevo i BiH.

Ta odluka Državnog tužilaštva, koje je tokom temeljite istrage saslušalo čak 352 svjedoka, naprosto vraća vjeru u pravdu. Odbijajući podleći sistemskim, krajnje žestokim pritiscima iz RS i Srbije da optužnice dobiju i oni koji su zaustavili napade strane sile i oslobodili otetog predsjednika rahmetli Aliju Izetbegovića, državni su tužioci, nesumnjivo, u bh. prijestonici ponovo porazili agresora i dokazali svoj puni pravosudni integritet.

Što je najvažnije, posljednjom odlukom potvrđeno je ono što su davno konstatirali nepristrani pravni eksperti u Hagu i Londonu, to jest da su borci Armije RBiH imali puno pravo da brane svoju državu!  


Dobrica Cosic

..................................................

"Mi Srbi lažemo da bi smo obmanuli sebe, da utešimo drugog; lažemo iz samilosti, da nas nije strah, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju i tudju bedu, lažemo zbog poštenja. Lažemo zbog slobode. Laž je vid našeg patriotizma i potvrda naše urodjene inteligencije. Lažemo stvaralacki, maštovito, inventivno."

Dobrica Ćosić: clan SANU, u svom romanu "Deobe"

.........................................................................................

Tužilaštvo BiH u interesu pravde i istine izbjeglo je opasnu zamku matrice "srpskog oca nacije" Dobrice Ćosića da smo u "građanskom ratu" jednostavno "svi bili isti". Štaviše, po tom gnusnom šablonu laži (Ćosić u "Deobama" piše: "Mi Srbi lažemo da bismo obmanuli sebe, lažemo stvaralački, maštovito i inventivno"), dokazivano je da se zbog Dobrovoljačke ulice dogodio i genocid u Srebrenici!

Jasno, niko ne vjeruje da će s posljednjom tužilačkom odlukom doći kraj manipulacija Republike Srpske i Srbije. Potvrđuju to i zapjenušana pozivanja na prekid kontakta s državnim institucijama. No, svaki budući potez (a ne treba sumnjati da će ih biti) sličan manipulaciji "Dobrovoljačkom" može imati samo jedan naziv - nova agresija!

Više iz: Komentar dana

 

 

20.01.2012.

SUDJENJE OLIVERU KRSMANOVICU ZA ZLOCIN U FOCI: SVJEDOKINJA KROZ SUZE PITALA GDJE JOJ JE MUZ

Suđenje Oliveru Krsmanoviću za zločine u Foči: Svjedokinja kroz suze pitala gdje joj je muž

“Voljela bih kad biste vi meni dozvolili da pitam Olivera šta je s mojim mužem”, kroz jecaje i suze izgovorila je Mujesira Oprašić

Autor | 20.01.2012.

Oliver Krsmanović

Oliver Krsmanović

...............................................

Milan Lukić

Milan Lukić

Milan Lukić u Hagu 

..................................................

Na suđenju Oliveru Krsmanoviću za zločine u Višegradu, prva svjedokinja Tužilaštva BiH potvrdila je da je optuženi bio u grupi Milana Lukića kada je odveden njen suprug Hamed Oprašić, o čijoj sudbini do danas ništa nije saznala, javila je Balkanska istraživačka mreža (BIRN).

Svjedokinja Mujesira Oprašić, koja je živjela u mjestu Hanište kod Višegrada sa suprugom i dvoje djece, izjavila je da su Lukić, Krsmanović, te izvjesni Budo Kovačević, Čubro i drugi dolazili i odvodili mještane Bošnjake.

Ona se sa porodicom i komšijama skrivala u šumi, a kada je 25. maja 1992. godine sa djecom došla do kuće da nešto pojedu, njenog supruga je izvodio Milan Lukić, vođa paravojne grupe “Beli orlovi”, koji je u Haškom tribunalu prvostepenom presudom osuđen je na kaznu doživotnog zatvora zbog zločina u Višegradu.

“Čubro me pitao gdje muž krije mitraljez. Rekla sam mu da je samo imao lovačku pušku. Muž mi je otišao u bijelom golfu sa Milanom”, navela je svjedokinja.

Kako je kazala, ostali, uključujući i optuženog, još su kratko nastavili da pretražuju kuću.

“Voljela bih kad biste vi meni dozvolili da pitam Olivera šta je s mojim mužem”, kroz jecaje i suze izgovorila je Mujesira Oprašić.

Tokom unakrsnog ispitivanja Odbrane, optuženi je iskoristio priliku i obratio se svjedokinji.

“Meni je žao vašeg muža. Bio mi je dobar prijatelj, najbolji. Budite malo strpljivi i saznaćete pravu istinu”, kazao je Krsmanović.

Prema optužnici Tužilaštva BiH, Krsmanoviću je na teret stavljeno da je, kao pripadnik Druge podrinjske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovao i pomagao u ubistvima, silovanjima i prisilnim nestancima bošnjačkog stanovništva u Višegradu.

 M. Oprašić je navela da je polovinom jula 1992. s drugima napustila Hanište i da su se prilikom bijega razdvojili u dvije grupe. U drugoj grupi ostao je njen devetogodišnji sin, kojeg više nikada nije vidjela, a kojeg je jedna komšinica vidjela u grupi mrtvih tijela.

Svjedokinja je rekla da su prilikom napuštanja Haništa naišli na barikadu grupe koju je predvodio Momir Savić, a od drugih je čula da je među njima bio i optuženi Krsmanović.

Savića je Sud BiH osudio na 17 godina zatvora za zločine u Višegradu.

Prije pojavljivanja prvog svjedoka, pročitana je optužnica i Tužilaštvo BiH je iznijelo uvodnu riječ, u kojoj je istaklo da je optuženi bio u grupama Lukića i Savića, poznatim “po teškim zločinima”.

 “Iako je bio pripadnik redovnih jedinica, on nije bio od onih koji su ginuli na linijama. U njegovim radnjama nema ničeg vojničkog, časnog”, kazala je, između ostalig, tužiteljka Božidarka Dodik.

Kao jedan od najtežih zločina iz optužnice koja ima 12 tačaka, B. Dodik je izdvojila spaljivanje 70 civila, uglavnom žena i djece, koje je Lukićeva grupa zabarikadirala u kući u naselju Bikavac.

“Kako su se u tim momentima osjećali civili, nikada nećemo saznati. Osjećaj neizvjesnosti zamijenio je osjećaj neopisivog straha kada je počelo da gori. Glasna muzika iz automobila nije mogla da nadjača krike onih koji su se pretvarali u žive buktinje”, navela je B. Dodik.

Odbrana je najavila da će uvodnu riječ iznijeti na kraju dokaznog postupka Tužilaštva BiH.

“Niko ne može biti ravnodušan na ove zločine. Mi smo već rekli da ne osporavamo da su se ovi zločini desili, već da treba da utvrdimo da li je u njima učestvovao moj branjenik”, kazao je Krsmanovićev branilac Slaviša Prodanović.

Nastavak suđenja je zakazan za petak, 27. januara.

20.01.2012.

INNSBRUCK: NADJA ZVIZDIC ZAUZELA 20. MJESTO U SLALOMU

Innsbruck: Nađa Zvizdić zauzela 20. mjesto u slalomu

20.01.2012.
.........................
Bosanskohecegovačka skijašica i olimpijka Nađa Zvizdić zauzela je 20. mjesto u utrci za žene u slalomu na Olimpijadi mladih u austrijskom Innsbrucku.
U konkurenciji od 54 učesnice u utrci na Patscherkofelu prvo mjesto zauzela je Petra Vlahova iz Slovačke s rezultatom 19:76, saopćeno je iz Olimpijskog komiteta BiH.

Skijaš Marko Šljivić će sutra nastupati u diciplini slalom.
(Fena)
20.01.2012.

VIDEO: OSVRT NA EMISIJU "JA BIRAM GOSTE" SA SABAHUDINOM TOPALBECIREVICEM

VIDEO: Osvrt na emisiju "Ja biram goste" sa Sabahudinom Topalbećirevićem

VIDEO-Osvrt-emisiju-biram-goste-Sabahudinom-Topalbecirevicem.html#ixzz1k1IjvUKC

Bosna i Hercegovina
Zastava Bosne i Hercegovine Grb Bosne i Hercegovine
Zastava Grb

Položaj Bosne i Hercegovine

.........................................................

(24SI) - Sinoć je na TV1 uživo emitirana dijaloška emisija Ja biram goste, u kojoj je gost urednik-voditelj bio dugogodišnji sportski novinar I komentator Sabahudin Baho Topalbećirević.

 

 [24 sata info] 

U studiju na temu “sport u regiji” razgovarao je sa eminentnim sportskim imenima iz zemlje i regije: Abazom Arslanagićem, Aleksandarom Acom Petrovićem, Farukom Hadžibegićem i Mirkom Novoselom. 

Poseban akcent u emisiji stavljen je na činjenicu koliko je sport ustvari bitan za jednu državu, šta znači za rejting i razvoj države te njenu promociju u svijetu.
Urađen  je i osvrt na nekadašnju sportsku scenu bivše Jugoslavije uz podsjećanja i na lične uspjehe prisutnih sportskih imena.

Govorilo se i o zbližavanju sportista u regiji, zajedničkim projektima, te percepciji Bosne I Hercgovine kao domovine svih stanovnika kroz  vizuru fudbalskih navijačkih skupina, ali i fanova ostalih sportova.

(24sata.info)
20.01.2012.

ZANIMLJIVE VIJESTI

 


Andrej Nikolaidis : RS nikada nije bila autonomni projekat bosanskih Srba
 
RS nikada nije bila autonomni projekat bosanskih Srba; ona je rezultat procesa vođenog iz Beograda. Isto vazi i za Dodikov očigledni pokušaj da od RS-a stvori državu. Napokon, oni koji su došli na njegovu feštu, svojim su mu prisustvom jasno dali podršku. S druge starne, Beograd još uvijek nije prihvatio činjenicu da je Crna Gora trajno nezavisna država. Kako su o tome više puta..
. Protiv trećeg entiteta : Amerikanci inzistiraju na većim pravima Hrvata u BiH
 
Američki veleposlanik u Bosni i Hercegovini Patrick Moon rekao je u intervju od petka da Federaciju BiH treba reformirati kako bi se bolje štitila prava Hrvata,..
. Vladika Grigorije u Dubrovniku : Imam potrebu reći ; oprostite
 
Episkop zahumsko-hercegovački i primorski vladika Grigorije zamolio je za oprost i pozvao na praštanje u duhu Očenaša u dubrovačkoj katedrali, na ekumenskom bogoslužju..

20.01.2012.

HAJKA ZBOG PODRSKE SLOBODNOJ RIJECI

Hajka zbog podrške slobodnoj reči

Sreten Ugričić

 

20.01.2012
RSE
Podrška piscu Andreju Nikolaidisu, koju je između ostalih, potpisao i upravnik Narodne biblioteke Srbije Sreten Ugričić, bila je povod da ministar policije Ivica Dačić zatraži njegovu smenu a on sam da preda ostavku na raspolaganje ministru kulture Predragu Markoviću

"Može on to da podržava iz zatvora, a ne i sa mesta direktora", kazao je Dačić novinarima na beogradskoj Adi ciganliji.

Marković će u petak obavestiti Vladu i javnost o svojoj odluci u vezi sa ovim slučajem, nakon čega će Vlada Srbije doneti odluku o eventualnoj smeni Sretena Ugričića.

Povodom podrške crnogorskom piscu Andreju Nikolaidisu, Marković je rekao da je od Ugričića dobio tražene informacije o tom slučaju, ali da neće, kako je naveo, reagovati histerično.

Istovremeno, oglasio se i Sreten Ugričić, koji je rekao da se sa mnogim stavovima iznetim u tekstu Nikolaidisa ne slaže i da je podršku pisaca potpisao u znak podrške slobodi mišljenja i izražavanja.

U domaćim medijima, njegov potez je međutim okaraterisan kao “podrška terorizmu i atentatu”, te je ministar policije, koristeći veoma oštru retoriku, zatražio njegovu smenu.

Vidno uznemiren zbog lavine koju je njegov potpis izazvao, Ugričić je objasnio da nije, kako se tvrdi, podržavao terorizam, već slobodu mišljenja i izražavanja.

"Podmetnuti su mi stavovi koji su upravo suprotni svemu za šta se zalažem. Svi koji me poznaju mogu da potvrde da se gnušam i terorizma i nasilja. Neoprezno sam potpisao inicijativu kolega pisaca kao podršku slobodi izražavanja. Na debati u Forumu pisaca ja sam jedini i najdirektnije kritikovao neke stavove iz toga teksta i taj stav (koji se dovodi u vezu sa pozivom na terorizam) i stav u kojem se brani i opisuje Crna Gora kao država koja je prozapadno, antiratno orijentisana i tako dalje, a u stvari je to država koju vodi Milo Đukanović, koji je bio partner Slobodana Miloševića u svim događajima u Bosni i Hrvatskoj tokom devedesetih godina", rekao je Ugričić.

On je istakao da kao upravnik Narodne biblioteke podržava Vladu Srbije i državni vrh i da "daje sve od sebe zajedno sa svojim timom na promociji srpske kulture u zemlji i svetu".

"Kao demokrata ja ću se uvek zalagati za pravo da svako iskaže svoje mišljenje, čak i ako se ja sa njim ne slažem. Sa takvim se stavom (pozivom na terorizam) ja duboko ne slažem", rekao je on.

Na pitanje da li se plaši da će zbog potpisa Proglasa snositi posledice, Ugričić je odgovorio da je "očigledno da je javna scena u prilično histeričnom stanju i da su sve posledice moguće".

"Uveren sam da većina ljudi iz vlasti, iz Ministarstva kulture koji me poznaju, znaju šta sam posle ovoliko godina sve učinio i sa mojim vrednosnim polazištima. Reč je o instrumentalizaciji i nečemu što je zlonamerno, tako da sam uveren da će to uverenje prevagnuti", zaključio je on.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je u četvrtak da će tražiti da se Ugričić razreši dužnosti direktora NBS i da ne može da veruje da "direktori javnih ustanova mogu da govore na taj način", ocenivši podršku Nikolaidisu kao podršku terorizmu.

Nikolaidis za RSE: Ne možete ukloniti egzekutore, a ostaviti ideologe Velike Srbije

Dok čeka da Vlada odluči o njegovoj eventualnoj smeni, Ugričić je sam ponudio ostavku.

U međuvremenu se ponovo oglasio Forum pisaca, koji je u novom proglasu javnosti pozvao na pažljivo i razložno čitanje izvornog Nikolaidisovog teksta i prvobitnog saopštenja Foruma, zbog kog Sretenu Ugričiću preti smena.

U novom proglasu se navodi da je, nakon njihovog apela, dominantna reakcija medija bila da se pojedini potpisnici i članovi Foruma, pre svih Ugričić, prikažu kao oni koji podržavaju terorizam, a ne kao zagovornici elementarnih ljudskih i autorskih prava.

I Nezavisno udruženje novinara Srbije, ukazalo je da polemika oko teksta Andreja Nikolaidisa, dobija neželjene razmere i da se pretvara u hajku na grupu intelektualaca okupljenih u Forumu pisaca, čime se ugrožava i sloboda javne reči.

Predstavnik Foruma pisaca i funkcioner LDP Nenad Prokić optužio je u četvrtak ministra unutrašnjih poslova Ivicu Dačića da svojim izjavama vraća Srbiju u devedesete godine i poručio mu da treba da povede računa o svom rečniku.

"Ministar policije Dačić sigurno mora mnogo više da pazi šta govori od upravnika Biblioteke", kazao je Prokić.

Andrej Nikolaidis
​​O buri koju je njegov tekst izazvao, za Radio Slobodna Evropa govorio je Andrej Nikolaidis.

"Meni se čini da ova reakcija govori da sam pogodio. Posve je normalno da se Srbija ponaša ovako. Ako imate jednu elitu koja ima projekat koji je smisao njenog postojanja, ako je ne rasformirate i ona i dalje povlači konce godinama, posve je logično da je živ i projekat. Ja sam čak spreman da povjerujem, u dobroj vjeri, da bi Boris Tadić i njegova vlast zapravo i radili drugačije.

Evidentno je da on ima tu elitu u Srbiji i da on mora da igra neprestano između evropskih ambicija i zahtjeva nacionalističke elite. U ovom trenutku kada su se izjalovije evropske ambicije pojačana je nacionalistička retorika. Ne možete vi jedan projekat označiti kao zločinački, a ukloniti samo egzekutore Karadžića, Mladića i Miloševića, gdje su vam ideolozi? Dok ne maknete njih ništa niste riješili. Time što ste tu elitu učinili neokrznutom, sama međunarodna zajednica je stvorila mogućnosti za ovo što se ovde danas dešava”
, rekao je Andrej Nikolaidis u intervjuu za naš Radio, koji ćemo u celini objaviti u subotu, u regionalnoj temi sedmice.
20.01.2012.

PORODICA SLOBODANA MILOSEVICA TRAJNO ZBRINUTA U RUSIJI

Miloševićeva porodica trajno zbrinuta u Rusiji

20.01.2012.

 

RSE o tajnom dogovoru s Moskvom: Porodica zločinca Miloševića trajno zbrinuta u Rusiji

Slobodan Milošević, Mirjana Marković i Marko Milošević

..............................................................................................................

Marko Milošević i Mirjana Marković, foto iz arhive B92

......................................................................................................

19.01.2012
Očekivanje srpske javnosti da će Mirjana Marković i Marko Milošević, koje ovdašnje pravosuđe potražuje godinama, konačno sesti na sudsku klupu i odgovoriti na optužbe nestalo je po povratku Zagorke Dolovac, državne tužiteljka Srbije, iz Moskve.

Ona je izjavila da “ima utisak da je Rusija donela konačnu odluku da pruži utočište Miloševićevoj porodici” što je, kako je rekla, dogovoreno posle 5. oktobra 2000. godine kada je sprečeno krvoproliće u Srbiji i kada je Slobodan Milošević priznao rezultate demokratskih izbora i potom se povukao sa vlasti.

Kako nije precizirala ko je postigao dogovor, nameće se pitanje da li je pored Moskve i porodice Milošević u tome učestvovala i tadašnja nova vlast.

Zoran Živković, jedan od lidera Demokratske opozicije Srbije i kasnije predsednik srpske Vlade, za naš program kaže da se tako nešto nije dogodilo.

“DOS nije imao nikakve dogovore sa Slobodanom Miloševićem, sa njegovom porodicom, ili sa njegovim režimom. Prema tome, nije napravljen nikakav
Slobodan Milošević i Nebojša Pavković, foto iz arhive FoNeta
​​trojni pakt o tome. Jedino ostaje sumnja oko toga šta su na sastanku šestog ili sedmog oktobra 2000. ruski ministar spoljnih poslova Igor Ivanov, novi jugoslovenski predsednik Vojislav Koštunica, Slobodan Milošević i načelnik vojnog generalštaba Nebojša Pavković. Pošto je to bio tajni sastanak kom nije prisustvovao niko iz DOS-a osim Koštunice. Šta su oni pričali to je tajna već dvanaest godina. A kako su Mirjana Marković i Marko Milošević uspeli tada da pobegnu u Rusiju je pitanje na koje je danas teško dati odgovor. Oni tada nisu imali nikakvu optužnicu niti im je bilo zabranjeno da izađu iz zemlje”, navodi Živković.

Mirjana Marković i Marko Milošević, supruga i sin pokojnog jugoslovenskog i srpskog predsednika Slobodana Miloševića, imaju azil u Rusiji. Nakon epiloga pravosudnog sastanka u Moskvi, stiče se utisak da je ovdašnja vlast zatvorila priču koja se tiče ove porodice.

Srpski nacionalistički lobi u Rusiji

Dragan Hadži Antić, porodični prijatelj Miloševićevih i jedan od ključnih ljudi zloglasne Jugoslovenske levice koja je vladala devedesetih, kaže za naš program da apsolutno nema sumnje da su Rusi pomogli Mirjani i Marku Miloševiću i ovako odgovara na pitanje da li je za to postojao dogovor:

“Naravno. Pa kako sa kim? Ko nekome može da pruži zaštitu osim ruskih vlasti. A taj dogovor je verovatno napravio neko ko je obećao predsedniku
Dragan Hadži Antić, foto: Kurir
​​Miloševiću da će mu zaštititi porodicu. I to je učinio neko iz ruske vlasti. Sigurno da ne mogu da borave tamo bez njihove saglasnosti. U tome ne vidim neki njihov poseban interes, osim što su hteli da pomognu predsedniku Miloševiću. A ja se redovno čujem telefonom sa Mirom Marković. Kako da ne. Evo, upravo sam objavio Mirinu novu knjigu. Zove se “Prognana i neizgubljena”. Eto, vidite šta ona radi tamo. Mira piše, a ja joj štampam knjige.”     
    
Dok u Rusiji piše knjige, Mirjana Marković je u Srbiji zajedno sa sinom Markom osumnjičena su za šverc cigareta tokom devedesetih, suđenje za nelegalnu dodelu stanova traje joj godinama, dok je Marko zbog zastarelosti slučaja oslobođen za prebijanje aktivista “Otpora” u Požarevcu.

Andrej Šari, novinar Ruskog servisa Radija Slobodna Evropa, kaže za naš program da će ti postupci gotovo sigurno biti okončani bez njihovog prisustva jer uživaju zaštitu Rusije. Šari ne veruje da je postpetooktobarska vlast učestovala u dogovoru, ali smatra da jesu strukture koje imaju tradicionalno dobre veze sa Moskvom.

“Jasno je da su za vreme Slobodana Miloševića vođeni razgovori sa Rusijom o tome da mu se zaštiti porodica kada ode sa vlasti. Njegov brat
“Jasno je da su za vreme Slobodana Miloševića vođeni razgovori sa Rusijom o tome da mu se zaštiti porodica kada ode sa vlasti", kaže Andrej Šari.
Borislav Milošević, koji je bio jugoslovenski ambasador u Moskvi, je zaštitnik interesa njegove porodice u Rusiji. On tamo i dalje ima svoj biznis. Jasno je da u Rusiji postoji srpski nacionalistički lobi. To su neki biznismeni, niko nije nikakav politički činilac, ali svoj interes imaju. I u tišini mogu da ugovore nekakve stvari. Sigurno da nekakav prećutni dogovor postoji, jer u suprotnom ne bi bilo ni Mire i Marka u Rusiji”, ocenjuje Šari.

Činjenicu da Beograd želi dobre odnose sa Moskvom, koja ovako postupa u slučaju porodice Milošević, Zoran Živković vidi kao politiku koja je ugrozila i evrointegracije Srbije.

“Ta politika je nejasna i mnogim građanima Srbije, a kamo li mnogima u Briselu. Koji se pitaju zašto Srbija želi da bude u Evropskoj uniji, ako joj je Rusija bliža od Evrope", smatra Živković.
  
Andrej Šari zaključuje da je priča oko porodice Milošević završena, da će živeti u Rusiji dokle god to žele, i nema dilemu zašto Moskva štiti ova lica sa interpolovih poternica.

“Rusija uvek ima neku svoju igru. I ako ima neke svoje adute, ona ih ne koristi tek tako. Zašto bi Moskva sada otpratila Miru i Marka u Beograd. Nema ni jednog razloga, osim nastojanja da se zadovolji pravda i zarad demokratskog razvoja Rusije. Ali Ruska vlada nije baš takva”, zaključuje Šari.

Mirjana Marković je počasni profesor Univerziteta Lomonosov u Moskvi, dok Marko Milošević ima biznis u Kazahstanu i na jugu Sibira. Oboje se retko pojavljuju u javnosti, što se tumači kao deo dogovora sa ruskim vlastima.
20.01.2012.

HUTBA REISU-L-ULEME MUSTAFE EF. CERICA: BOSNJAKE DANAS POTRESA ZEMLJOTRES KAO ONAJ U HAITIJU

Hutba reisu-l-uleme Mustafe ef. Cerića: Bošnjake danas potresa zemljotres kao onaj u Haitiju

Moramo svi tražiti da se osigura rad svih kulturno-historijskih i obrazovnih institucija u BiH, stoji u hutbi reisu-l-uleme

Autor |  20.01.2012.

Hutba reisu-l-uleme Mustafe ef. Cerića: Bošnjake danas potresa zemljotres kao onaj u Haitiju

 Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu

......................................................................................................................................................................

Danas je reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu imamio džumu namaz i održao hutbu.

Mina u cijelosti prenosi hutbu reisu-l-uleme :

Draga braćo i sestre,

Uzvišeni Allah nam ukazuje na važnost džume-namaza tako što upućuje poseban poziv vjernicima da kad nastupi džuma-nama u petak ostave sve poslove i požure na namaz: - O vjernici, kad vas se pozove na džuma-namaz, ostavite sve poslove i požurite da stignete na namaz u zikru i pobožnosti. Da znate da vam je to bolje! A kad završite sa namazom, nastavite svoje poslove, tražite Allahove blagodati po zemlji i uvijek budite svjesni Allahovog prisustva svojim pobožnim mislima, jer to će vam olakšati brige.

Dakle, džuma-namaz je Allahov poziv muslimanima da se okupe u džamiji kako bi zajedno drage volje Allahu sedždu učinili, kako bi osjetili međusobnu bratsku ljubav u pobožnosti, kako bi podijelili zajedničke brige i olakšali jedni drugima dunjalučki teret te kako bi se ujedinili u zajedničkoj akciji za pomoć onima kojima je pomoć potrebna.

Poznat je hadis, kojeg prenose Buharija i Muslim, da se Džibril-i Emin jednom iznenada pojavio, dok je Allahov Poslanik poučavao ashabe islamu, sjeo do njegovih koljena i pitao ga "Šta je islam"? "Šta je iman"? i "Šta je ihsan"? Alejhisselam je odgovorio: "Islam je da javno svjedočiš vjeru kelime-i šehadetom, da klanjaš beš-vakat, pet puta na dan, da postiš mjesec ramazan, da godišnje izdvajaš zekat iz svog imetka i da jednom u životu obaviš hadž, ako imaš mala i džana"!

"Iman je - kazao je Alejhisselam Džibril-i Eminu - da vjeruješ u Jednog Boga, da vjeruješ u meleke, Allahove poslanike, Allahove objavljene knjige, Sudnji dan te da vjeruješ da se sve događa po Božijoj volji i određenju"!

"Ihsan je da vjeruješ u Allaha kao da ga vidiš, jer ako ti Njega ne vidiš On tebe vidi" - objasnio je Alejhisselam Džibrili-i Eminu ove tri temeljne vrijednosti koje čine muslimana muslimanom.

Iako se nekima može učiniti da ponavljamo poznate stvari, ali, obzirom na zlonamjeru koja se širi kod nas i u svijetu o islamu i muslimanima, potrebno je više nego ikada ponavljati da je u korijenu riječi "islām" MIR, "selām", te da je, stoga, musliman miroljubivi čovjek koji se dragovoljno pokorava svom Stvoritelju, Allahu Uzvišenom, koji je Milostiv i Samilostan!

Zatim, da je u korijenu riječi "imān" SIGURNOST, "'emān", u duši pojedinca i u srcu zajednice i društva. Prema tome, mu'min je pouzdan i siguran čovjek sa vjerom u Allaha i sa povjerenjem među ljudima.

Te napokon da je riječ "ihsān" nastala od riječi "hasen", što znači ljepota kao izraz dobrote čovjeka koji kroz dobročinstvo prema drugome pokazuje ljepotu svoje duše, pokazuje ljepotu svoga imāna i svoga islāma.

Dakle, doslovno "musliman" znači miroljubiv čovjek; doslovno "mu'min" znači čovjek koji je siguran i pouzdan; i doslovno "muhsin" znači čovjek koji je lijep i prijatan zbog svog dobročinstva, jer čini dobro zato što zna da ga Allah vidi i zato što zna da će za svoje dobročinstvo dobiti Allahovu nagradu pa mu stoga pohvala ili nagrada od ljudi nije niti potrebna.

Draga braćo i sestre, nikad kao danas nisam osjećao potrebu da kažem da sam sretan i ponosan što pripadam miroljubivom, pouzdanom i dobroćudnom bošnjačkom narodu, koji je sačuvao mir u duši unatoč nemiru koji se širi oko njega svih ovih decenija, koji je ostao pouzdan i samopouzdan unatoč nesigurnosti, koja se oko njega plete sa svih strana, i koji je ostao darežljiv i dobroćudan unatoč oduzimanju i otimanju prava na vlastitu imovinu.

Najbolji dokaz za to je podatak da su muslimani Bošnjaci kroz džamijske sergije u domovini i dijaspori u 2009. godine ukupili 634.655,39 KM za Palestinu, odnosno Gazu, dok su u 2010. god. za pomoć Haitiju nakon zemljotresa ukupili 198.222,09 KM te za Pakistan 553.752,63 KM.

U 2011. god. muslimani su za pomoć Japanu nakon cunamija ukupili 205.742,59 KM, za pomoć gladnoj Somaliji ukupili su 762.936,55 KM, za pomoć Turskoj nakon zemljotresa ukupili su 291.857,00 te za pomoć Novom Pazaru nakon poplave ukupljeno je 125.057,05 KM - ukupno 1.385.593,19 KM ukupili su muslimani Bošnjaci u domovini i dijaspori dobrovoljnog priloga za pomoć ugroženim narodima u svijetu. Uradili su to muslimani kao izraz svog ihsāna, dobročinstva, kojeg im propisuje njihova vjera islam, ali i kao izraz svoje zahvalnosti za pomoć koju su dobijali od svijeta kad im je bila potrebna.

Nažalost, moramo objaviti cijelom svijetu da nas ovdje i sada potresa zemljotres kao onaj u Haitiju od vijesti da su pred zatvaranjem vitalne institucije našeg kulturnog, duhovnog i obrazovnog života, simboli i sadržaji kontinuiteta našeg pamćenja kao uvjeta za očuvanje duhovog i kulturnog identiteta našeg grada; ovih dana nas snažno zapljuskuje cunami kao onaj u Japanu, koji nosi i odnosi nadu mladima da mogu ostati i učiti ovdje u svom gradu u svojim toplim i uređenim nacionalnim i univerzitetskim bibliotekama, da mogu obilaziti svoj zemaljski muzej, svoj historijski muzej, svoj muzej književnosti i pozorišne umjetnosti, da imaju svoju umjetničku galeriju te da slijepe i slabovidne osobe imaju svoju biblioteku.

Nakon što su 25. avgusta 1992. god. granatama sa obližnjih brda gađali, pogodili i zapalili gradsku biblioteku "Vijećnicu", nakon što su zapalili biblioteku Orijentalnog instituta, i nakon što su pokušali da unište muzeje i druge kulturne institucije našeg grada, danas hoće da nas ostave u mraku, hoće da nas raspamete, hoće da nam oduzmu pravo na obrazovanje, hoće da nam ubiju pamet i da nam unište dušu, ostavljajući na milost i nemilost vitalne institucije naše duhovnosti i kulture.

Draga braćo i sestre, ne smijemo im to dopustiti. Moramo svi ustati i tražiti da se odmah i bez uvjetno osigura normalan rad svih kulturno-historijskih i obrazovnih institucija u našem gradu i u našoj zemlji. Niko nema prava ubijati budućnost našoj djeci i niko nema pravo ubijati duh i dušu ovoga grada i ove zemlje.

Dobio sam mnogo zahtjeva da se u svim džamijama u domovini i dijaspori organizira sergija za pomoć muzejima, bibliotekama i umjetničkim galerijama, ali ima i onih koji kažu da bi to samo amnestiralo one koji su odgovorni da brinu o tim institucijama, a ako ne znaju ili neće da to urade, neka nam to kažu da se nađu oni koji hoće, znaju i umiju raditi za opće dobro a ne samo za svoj lični interes.

20.01.2012.

IZJAVA NADBISKUPA VRHBOSANSKOG U AUSTRALIJI: ZABRINUT SAM ZBOG RASTUCE ISLAMIZACIJE U BiH?!

Izjava nadbiskupa vrhbosanskog u Australiji: Zabrinut sam zbog rastuće islamizacije u BiH?!

U BiH ima između 3.000 i 5.000 vehabija, prenijela je agencija "ACN News"

Autor |  20.01.2012.

Kardinal Puljić: "Muslimanima je vraćena sva imovina"

Kardinal Puljić: "Muslimanima je vraćena sva imovina

................................................................................................................................................

Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić izjavio je tokom posjete međunarodnom sjedištu katoličke humanitarne organizacije "Pomoć crkve u nevolji" (ACN) u Blektaunu u Australiji da je zabrinut zbog rastuće islamizacije u BiH, prenijela je agencija "ACN News".

Kako je javila ova agencija, kardinal Puljić tom prilikom je izjavio da su muslimanski centri i džamije sagrađeni u mnogim mjestima u BiH, i to od petrodolara iz Saudijske Arabije. Poglavar Katoličke crkve u BiH, kako prenosi "ACN News", potcrtao je da je samo u Sarajevu sagrađeno barem 70 novih džamija.

- U BiH ima između 3.000 i 5.000 vehabija, koje nastoje da steknu utjecaj u društvu. Niko u vlastima nema hrabrosti da učini bila šta kako bi spriječio takav razvoj. S druge strane, na tržištu rada, u školama i u drugim sferama društvenog života, katolici su sistemski u nepovoljnom položaju. Cilj je uvjeriti ih da napuste zemlju - rekao je tom prilikom nadbiskup vhrbosanski.

Kardinal Puljić kazao je da zemljišta i objekti koji su Katoličkoj crkvi oduzeti još u vrijeme  komunizma, danas još nisu vraćeni, dok je "muslimanima vraćena sva imovina".

20.01.2012.

"VALTER BRANI SRPSKU": VELIMIR BATA ZIVOJINOVIC ZELI ZABRANITI ANGELINI JOLIE DA DODJE U BEOGRAD

"Valter brani srpsku": Velimir Bata Živojinović želi zabraniti Angelini Jolie da dođe u Beograd

Velimir Bata Živojinović kaže da posjeta Angeline Jolie Srbiji " neće proći tako lako"

 20.01.2012.

"Valter brani srpsku": Velimir Bata Živojinović želi zabraniti Angelini Jolie da dođe u Beograd

Velimir Bata Živojinović

...........................................................

Srbijanski mediji i dalje se bave navodnom izjave holivudske dive Angeline Jole da "namjerava zatražiti ukidanje genocidne tvorevine Republike Srpske". Iako će se, vjerovatno, pokazati kako ova izjava nije relevantna, srbijanski mediji nastavljaju s njenim blaćenjem i zbog "laži u filmu "U zemlji krvi i meda", koji Srbe "kolektivno predstavlja" kao masovne koljače, silovatelje i teroriste.

Pored svega toga, ambasadorka dobre volje UN se usuđuje da dođe na premijeru svog filma u Beograd 23. februara?!

Velimir Bata Živojinović kaže za srbijanski "Kurir" da to to "neće proći tako lako".

- Zar moram da komentarišem te budalaštine? To su kretenizmi! Pa to je strašno. Ja joj ne bih dao da dođe, ne bih je pustio. Ko njoj uopšte dozvoljava da dođe posle toga što radi, šta će nam?! Ni kod nas

joj ne treba priređivati doček i ukazivati joj poštovanje. Neka je prime te budale koje kažu da je dobrodošla ovdje, kaže Živojinović.

Glumac Branislav Lečić poručio je Angelini Jole "da se ne bavi onim za šta nije kompetentna".

- Nisam ubjeđen da je ona to zaista izjavila. Ako jeste, smatram da je to budalaština jer ona nema pravo ni znanja da se time bavi, niti je pozvana da to radi. Smatram da film treba da vide domaći gledaoci i ocijene njegovu vrijednost. Zato živimo u demokratiji - smatra Lečić.

20.01.2012.

SDS SKANDALOZNO: DRZAVNI GRB U DRZAVNIM INSTITUCIJAMA!

SDS skandalozno: Državni grb u državnim institucijama!Aleksandra-Pandurovic-001

 19.01.2012.

 

I dok je nesrećni portir, sav u znoju, vuknjao grb Bosne i Hercegovine po hodnicima Parlamentare skupštine BiH, ni slutio nije da će biti uvučen u aferu mjeseca, ma šta mjeseca, po pregaocima SDS-a, aferu godine u Bosni i Hercegovini.

 

 Aleksandra Pandurević

................................................... 

Kako svaka kancelarija svake stranke ima grb države kojoj pripada, a kako je SDS  bosanskohercegovačka partija, učinilo se nadležnom logističkom skupštinskom osoblju da bi i u kancelariji Kluba poslanika SDS-a trebalo da stoji grb pripadajuće joj države. Učinilo se to i nesrećnom portiru, koji je vuknjao žuto-plavi simbol klimave državnosti.

Ali, prc.

Nije SDS šaka žita pa da ga svaka ptica pozoba. Na prvoj liniji otadžbinskog fronta našla  se partijska sekretarica, koja je pitala kolegu portira otkud mu pravo i po čijem planu unosi grb u kancelariju. I to ne bilo kakvu kancelariju. To je osveštana i tamjanom okađena kancelarija. Lično je Ognjen Tadić uz popovsko sasluženje sveštao i kadio. Ne biva da u kancelariju Kluba poslanika SDS-a u Parlamentarnoj skupštini upada neko ko hoće da kači grb zemlje u kojoj živimo. Nije logično po logici ove partije.

Kako je radnik bio uporan, sekretarica je nazvala Aleksandru Pandurević, poslanicu SDS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH da ,,izreguliše stvar“.

Pandurevićeva, očigledno vrhunski poznavalac uređenja enterijera poslaničkih kancelarija, ogorčeno je upitala odakle nekome pravo da određuje kako će izgledati njihov radni prostor. Aleksandra vrlo dobro zna da po osnovama SDS-ovog feng šuia, ne može da se u ovu prostoriju smjesti i grb Bosne i Hercegovine. To direktno utiče na protok podzemnih voda, koje bi svojim lošim djelovanjem smanjili učinak i produktivnost SDS-ovih kadrova u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Kako to nije pomoglo, Aleksandra Pandurević sa sa sfere arhitekture prebacila na sferu dnevne politike, pa je ingeniozno izjavila:

,,Očito je da su neki u parlamentu BiH računali na naše emocije i ogorčenje zbog toga što je država BiH juče rekla da oni koji su počinili ratni zločin u Dobrovoljačkoj nisu odgovorni za to i da su vojnici JNA izvršili samoubistvo u Dobrovoljačkoj."

Dakle ti ,,neki“, 'ajde da ih nazovemo dobro obaviješteni domari, tačno su znali kad i kako će biti riješen slučaj ,,Dobrovoljačka“, pa su, eto, sačekali taj 18. januar da unesu grb tamo gdje mu je i mjesto i tako napakoste Pandurevićevoj, SDS-u i vaskolikom srpstvu.

Na stranu što je u najmanju ruku čudnovato kako grb nesrećne Bosne i Hercegovine još na početku mandata nije sačekao nove stanare i kako po difoltu nije sastavni dio kancelarijskog inventara. Još je čudnije što je Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović informisao poslanike da je direktorica Službe za zajedničke poslove institucija BiH Sanja Јokić obavijestila Kolegijum tog doma da nije postojalo naređenje rukovodstva ove službe da se u prostorijama Kluba SDS-a postavi grb BiH.  Poređenja radi, to bi bilo jednako situaciji da se po uspostavljanju kliničkog centra, na ulazu ne nalazi znak crvenog krsta jer ,,nije postojalo naređenje rukovodstva“.

Ali Aleksandra Pandurević  na realnost ne gleda baš tako. Prema njenim riječima, punim teorija zavjere, radnici, računajući na emocije i revolt prema državi BiH zbog njene takve odluke u slučaju ,,Dobrovoljačka”, došli su da ih provociraju, ne bi li izazvali njihov revolt.

Čiji i kakav revolt? Pa, u državnoj kancelariji treba biti državni simbol, što bi moglo podrazumijevati i grb! Jedina pogreška je zbog čega se uopšte toliko čekalo na postavku grba. Dakle, nije problem raditi u državnoj instituciji, dobijati platu za (ne)rad u istoj, plus silni dodaci za sve moguće i nemoguće, ne to nije problem, ali je problem imati obilježje rasipne i velikodušne institucije u kancelariji.

I na tu svu logiku Pandurevićeva je drsko našla ,,retoričko patriotsko rješenje“ :

,,Očito je da mi smetamo jer dolazimo u kancelarije. Ali sve dok insistiraju da mi budemo u ovoj BiH, mi ćemo dolaziti i u onoj zgradi će jedna trećina biti naša i mi ćemo je uređivati kako hoćemo.”

Ne dolazite vi zato što neko insistira, pa niste valjda đaci na popravnom da vas neko tjera u ,,teheransko Sarajevo“. Dolazite zbog gore narečenih mrsnih plata i dnevnica.
SDS i nije nešto gadljiv  na novce institucija koja ih iz naših džepova bjesomučno plaćaju, pa su spremni svojatati ,,trećinu zgrade“, ali istovremeno im grb te iste države nije po mjeri u radnom prostoru.

Mali savjet u dosljednosti. Naredni put, kad dobijete platu sa državnim pečatom, čisto iz principa, odbijte je.

Dakle, ako vam je mrzak grb zemlje u kojoj ste obezbijedili egzistenciju, zašto ne odstupite sa svojih (ne)radnih mjesta? I čemu takvi snishodljivi i u najmanju ruku maliciozni pozivi na aferu i skandal koji zapravo ne postoji? Grb, zastavu, ta ostale simbole, zajedno sa vama kao reprezentom naroda, plaća taj isti narod iz svojih džepova, a ne neke imaginarne i nepostojeće zavjereničke sile koje bi nekom da ,,napakoste

20.01.2012.

FREEDOM HOUSE: BALKAN IZMEDJU DJELIMICNE I POTPUNE SLOBODE

Freedom House: Balkan između djelimične i potpune slobode

 

Freedom House mapa iz izvještaja o slobodama u svijetu 2011.

 

19.01.2012
Američka organizacija Freedom House u godišnjem izvještaju ocijenila je da opada broj slobodnih država u svijetu, ali da je Arapsko proljeće tokom 2011., inspirisalo mnoge koje žive u represivnim režimima.

Među slobodnim državama svijeta su Hrvatska, Crna Gora i Srbija, a Bosna i Hercegovina, Kosovo i Makedonija djelimično su slobodne zemlje. U rangu neslobodnih su Rusija, Bjelorusija, Iran, Irak i Avganistan.

Crna Gora

U izvještaju “Sloboda u svijetu 2011: Autoritarni izazov demokratiji" američke organizacije Freedom House ocijenjeno je da je Crna Gora slobodna zemlja, koja je dobila srednju ocjenu i koja ne postiže dovoljno zbog nedovoljnog stepena vladavine prava.

Sudeći po tumačenjima predstavnika Freedom House-a, može se zaključiti da će Crna Gora biti ocijenjena bolje kada se zakoni budu dosljedno poštovali i kada sudstvo bude nezavisno, prenosi iz Podgorice Esad Krcić.

"Ja ocjenu Freedom House-a ne vidim kao stagnaciju, jer je teško za očekivati da se u kratkom periodu od jedne godine ponovo značajno napreduje", rekao je za naš program direktor Centra za monitoring Zlatko Vujović.

''U 2009. mi smo bili djelimično slobodni. Pomak sa djelimično slobodne na slobodnu zemlja je prilično značajan i on se očuvao u ovoj godini. Naravno, ostaje još dosta toga da bi smo poboljšali postojeće ocjene. Ali rezultat za Crnu Goru nije loš kada ga uporedimo sa, recimo, slučajem Makedonije koja je kandidat za članstvo u EU a slobode su u toj zemlji ocijenjene nižom ocjenom - kao djelimično slobodna. Slična situacija je i sa onim zemljama koje pretenduju na članstvo u EU, Albanijom i BiH, tako da ja vjerujem da bi, ukoliko bi se nastavio neki trend pozitivnih promjena, mogli narednih godina da očekujemo i bolji rezultat.''

Iz Freedom House-a je objašnjeno da je Crna Gora ocijenjena kao slobodna zemlja jer je, prema njihovom sistemu ocjenjivanja, u posljednjih nekoliko godina konstantno bilježila progres, odnosno, da je ocjena rasla nakon prethodnog usvajanja zakona kako bi Crna Gora dostigla institucionalni kapacitet nezavisne države, ali i zakona koji su u skladu sa standardima EU.

“To je zasnovano na velikom broju stvari: funkcionisanju izbora, usvajanju novih zakona iz oblasti pravosuđa, mjerama antikorupcije... Postoji širok dijapazon ocjena koje dajemo zemljama na osnovu  nezavisnosti pravosudja, poštovanju zakona, slobode medija, slobode vjeroispovijesti.  Crna Gora najveću ocjenu ne dobija zbog stepena poštovanja zakona i nezavisnosti sudstva," rekao je Vijestima Gordon Bardos, analitičar Freedom Hause-a, zadužen za Crnu Goru.

Bosna i Hercegovina

Kada je u pitanju BiH, izvještaj Freedom House-a, ocjenjuje profesor dr Esad Bajtal ne otkriva ništa novo. Odnosno, otkriva samo ono  što se u BiH ili "mudro" prećutkuje ili uporno demagoški prikriva, kaže Bajtal u razgovoru sa Gordanom Sandić Hadžihasanović.

RSE: Šta je razlog, i za jedno i za drugo: za prećutkivanje i prikrivanje?

Bajtal: Prećutkuje se usljed činjenice da je stanje djelimične slobode, ograničenih građanskih prava, korupcije i stalno podgrijavane etničke napetosti svojim kontinuiranim prisustvom postalo nešto sasvim normalno na životnoj i političkoj sceni Bosne i Hercegovine. Prikriva se utoliko što stranački lideri stalnim šminkanjem ekonomski i politički krajnje loše bh. stvarnosti nastoje izbjeći vlastitu i stranačku odgovornost za takvo stanje stvari, koje je u potpunoj suprotnosti sa njihovim, dvodecenijski uporno ponavljanim predizbornim pričama i obećanjima. Nažalost, u situaciji stranački opredijeljene, bestidno servilne, poslušne i nedosljedne bh. inteligencije, te skoro potpune massmedijske kontrole, prozirno i uporno šminkanje stvarnosti i nije posebno težak dnevnopolitički zadatak. To najbolje potvrđuje opora činjenica da već dvadesetak godina jedni i isti uspješno plivaju na nepromijenjenom klero- i etno-ideološki potpuno izlizanom verbalnom obrascu.

RSE: Je li umjesno pitati, šta je to sa bh. glasačima?

Esad Bajtal
​​Bajtal: Pravo pitanje je kako je moguće da nakon svega: nakon besmislene ratne kalvarije, gladi, siromaštva, bijede, sveopšte egzistencijalne i lične  nesigurnosti, i danas (dvadest godina poslije), ti isti punoljetni građani ne uviđaju pogubnost klero-etničkih koncepata, uzajamnih stranačkih optužbi i jalovih obećanja koja ne vode nikuda i ničemu. Izgleda, kako bi to rekao stari francuski filozof, "živimo s našim pogreškama kao s mirisima koje nosimo: ne osjećamo ih, i oni su neugodni samo drugima".

RSE: Iza izraza „snalažljivost“, krije se poseban bh. recept za nelegalno bogaćenje, odnosno za cvjetanje mita i korupcije. Zašto je to tako?

Bajtal: Logički govoreći: niko nema potrebe da se snalazi tamo gdje vlada Zakon. Odnosno, tamo gdje prava i obaveze striktno i jasno reguliraju životne i društvene odnose. U tom smislu, snalažljivost je, dakle, protivzakonita, i protivpravna kategorija. Ona je ta koja nemoralno i grubo ruši zakonom zagarantiranu jednakost građana. Njihova prava i njihove slobode. A to praktično znači da, zahvaljujući "snalažljivosti", gori živi bolje od dobrog; da nesposobni zauzima mjesto sposobnog; da neradnik živi bolje od radnika. Društvo u kome se to događa društvo je nepravde, odnosno,

Srbija

Ocenjujući izveštaj Freedom House-a o stanju ljudskih prava u Srbiji, Milan Antonijević iz YUKOM-a u razgovoru sa Radovanom Borovićem ocenio je pozitivnim što nema sistemskih oblika kršenja ljudskih prava kao ranije.

"Nemate sistemsku torturu kakva je bila prethodnih godina ali u svim segmentima je potreban veliki napredak. Sama ocena Freeedom Housa o stanju ljudskih prava govori o tome da ima nekih pomaka u Srbiji. Međutim to što stoji  u izveštaju, koji na pola strane opisuje stanje ljudskih prava u Srbiji, ne može da se uzme u ozbir, jer  imamo veliki broj pojedinačni slučajeva kršenja ljudskih prava i diskriminacije i nasilja nad manjinama. To govori o tome da je  Srbija još uvek daleko od zemlje u kojoj se u potpunosti poštuju ljudska prava“, kaže Milan Antonijević iz Komiteta pravnika za ljudska prava.

Takođe, Izabela Kisić iz Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji navodi da Srbije danas ima mnogo bolje zakone i nema drastičnih primera kršenja ljudskih prava, kao što je to bilo devedesetih.

"Na primer imali smo upravo u protekloj 2011 godini slučaj kada nije dozvoljeno da se održi Parada ponosa. Takođe kada je reč o medijima, mi na jednoj strani imamo privid da je u medijima sve dozvoljeno, što nije indikator da je ovde sve idealno i da su medijske slobode dostigle jedan nivo koji postoji u demokratski i razvijenim zemljama. Znači to što nema drastičnog kršenja ljudskih prava ne znači da je ta situacija dobra“, zaključuje  Izabela Kisić iz Helsinškog odbora za ljudska prava.

Kosovo

U izvjeđštaju Freedom House-a Kosovo je ponovo rangirano u kategoriju delimično slobodnih država. Situacija na Kosovu se nije promenila, obzirom da je Kosovo dobilo iste ocene kao i u prošlom izveštaju, prenosi RSE novinarka iz Prištine Amra Zejneli.

Priština
​​Tako je Kosovo i ove godine dobilo ocenu 5 za politička prava i ocenu 4 za građanske slobode, kategorije koje određuju slobodu u jednoj zemlji.

Ocene od 1 do 2.5 predstavljaju slobodne zemlje, od 3 do 5 su delimično slobodne a od 5.5 do 7 zemlje bez slobode.

Delimično slobodne zemlje često pate od korupcije, slabe vladavine zakona, etničkih i verskih sukoba, kao i od jednog političkog ambijenta gde samo jedna partija uživa dominaciju, bezobzira na stepen pluralizma.

Ozbiljnu primedbu ove godine dobila je i Albanija.

“U Albaniji je zabeleženo smanjenje ocena zbog ubistva opozicionih demonstranata u januaru prošle godine, zbog politizacije izbornih mehanizama za vreme opštinskih izbora u maju, kao i zbog neuspeha sudstva da nepristrasno sudi za korupciju u slučaju jedngo visokog političkog zvaničnika”, navodi se o Albaniji u izveštaju Freedom House-a.
20.01.2012.

ZBOG NIKOLAIDISOVOG TEKSTA: SRETEN UGRICIC DOSTAVIO TRAZENE PODATKE I PONUDIO OSTAVKU

Zbog Nikolaidisovog teksta: Ugričić dostavio tražene podatke i ponudio ostavku

19.01.2012.
..............................
Direktor Narodne biblioteke Srbije, pisac Sreten Ugričić, dostavio je danas ministru kulture Predragu Markoviću tražene informacije u vezi sa stavovima iznijetim povodom spornog teksta savjetnika predsjednika crnogorske skupštine Andreja Nikolaidisa, stavljajući na raspolaganje i svoju ostavku, saopšteno je iz Ministarstva kulture.
Sreten Ugričić
Sreten Ugričić
..............................
Marković je tražio tačne podatke i informacije od Ugričića pošto je potpisao Proglas Foruma pisaca u kojem se traži "obustava medijske hajke" na Nikolaidisa.

Ministar je o ovom slučaju na današnjoj sjednici obavijestio članove Vlade i naveo da će na osnovu informacija u naredna 24 časa, ako treba, da joj predloži neophodne korake uključujući i moguće razrješenje Ugričića i imenovanje v.d. direktora Narodne biblioteke Srbije.

S obzirom da je Ugričić dostavio tražene informacije, stavljajući na raspolaganje, i svoju ostavku, te o tome detaljno obavijestio i javnost, Marković će tokom sutrašnjeg dana obavijestiti Vladu i javnost o svojim odlukama - navodi se u saopštenju.

Ugričić u izvještaju ministru Markoviću, između ostalog, navodi da je Proglas "razumeo kao podršku slobodi izražavanja."

"Ovom prilikom mogu da ponovim da svi koji me poznaju i sa kojima sam u karijeri sarađivao znaju da se gnušam terorizma, svakog nasilja i da sam se oduvek zalagao za demokratske vrednosti i činio sve što je u mojoj moći i u interesu naše zemlje, naroda i kulture. Kao upravnik naše nacionalne biblioteke podržavam Vladu i državni vrh, a ako svojim radom i rezultatima nisam potvrdio svoj patriotizam, moja ostavka kao i uvek stoji na raspolaganju Vama i Vladi", naveo je Ugričić u informaciji dostavljenoj ministru Markoviću.

Savjetnik predsjednika crnogorskog parlamenta Nikolaidis napisao je u autorskom tekstu da bi aktiviranje eksploziva u dvorani "Borik" za vrijeme proslave 20. godina Republike Srpske, bilo "civilizacijski iskorak". Ugričić i jedan broj pisaca iz Srbije uputili su podršku Nikolaidisu. Među njima su i Nenad Prokić, Borka Pavićević, Vladimir Arsenijević, Filip David.

Vlada Crne Gore se, poslije protesta Srbije, ogradila od stavova Nikolaidisa.
Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
89220100

Powered by Blogger.ba