Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

19.01.2012.

ANKETA MEDJU PARLAMENTARCIMA: U ZGRADI INSTITUCIJA BiH MORAJU DOMINIRATI DRZAVNA OBILJEZJA

Anketa među parlamentarcima: U Zgradi institucija BiH moraju dominirati državna obilježja

image Grb Bosne i Hercegovine / 24sata.info

 

(24SI) - Grb Bosne i Hercegovine nije postavljen u prostorije Srpske demokratske stranke u Parlamentu BiH. Jučerašnji pokušaj neslavno je završio, ali je zato poslužio kao povod za najprizemnije politikanstvo koje dolazi od sljedbenika stranke čiji je najpoznatiji predstavnik optuženi ratni zločinac Radovan Karadžić.

 

 [24 sata info] 

Grb BiH i SDS teško idu zajedno, a zasad ne stanuju u istoj prostoriji Zgrade institucija BiH.

U informaciji koju je direktorica Službe za zajedničke poslove institucija BIH Sanja Jokić uputila Sekretarijatu Parlamentrane skupštine stoji da su radnici samoinicijativno ušli u prostorije Kluba SDS-a i pokušali postaviti grb Bosne i Hercegovine. S obzirom na to da ne postoji pravni akt koji reguliše unifikaciju postavljanja grbova unutar institucija BiH, direktorica poručuje da će se grbovi postavljati isključivo po zahtjevu Sekretarijata.

"U narednom periodu Sekretarijat PSBiH održat će sastanak sa Službom za zajedničke poslove i razmotriti tu kompletnu stuaciju i na osnovu toga ćemo pripremiti pisanu izjavu prema Kolegiju Predstavničkog doma", kaže Aljoša Čampara, sekretar Zajedničke službe PSBiH, prenosi FTV.

"Mi ne sporimo potrebu da se simboli postave, ali onako kako je to propisano Ustavom BiH. Ovo je složena državna zajednica sastavljena od dva entiteta i ta dva entiteta treba da budu predstavljeni u BiH", kaže Borislav Bojić iz SDS-a.

Ako zanemarimo neistinu da BiH nije državna zajednica, činjenica je da postojanje obilježja entiteta niko ne spori. Ipak, gotovo je nezamisliva situacija da izabrani zvaničnik u bilo kojoj drugoj zemlji, izuzev BiH, u svom kabinetu nema obilježje svoje države. Stoga smo i napravili anketu među parlamentarcima o tome šta misle o postvaljanju državnog grba u njihovim kabinetima ili prostorijama.

"Ja imam problem što kod nas u uredu još nisu postavili grb, a ne znam što nisu", kaže Niko Lozančić.

"Problem je kod onih koji se bune da u kancelariji imaju grb države BiH. To je jedna sramna činjenica", kaže Šefik Džaferović.

"To je povreda integriteta parlamenta koja zahtijeva sankcije", smatra Drago Kalabić.

Istina je da Zakon o grbu ne predviđa obavezu da u svim prostorijama u zgradama institucija budu postavljena državna obilježja, ali isto tako nema propisa koji to zabranjuje. Baš zato jučerašnja burna reakcija iz SDS-a i ne čudi ako se posmatra u svjetlu kontinuiranog zanijekanja svega što ima državni predznak.

(24sata.info)

19.01.2012.

SDU: BiH CE NADZIVJETI SVE SVOJE NEPRIJATELJE UPRKOS OPSTRUKCIJAMA IZVANA I IZNUTRA

SDU: BiH će nadživjeti sve svoje neprijatelje uprkos opstrukcijama izvana i iznutra

image SDUBiH / 24sata.info

 

(24SI) - Bosna i Hercegovina će nadživjeti sve svoje neprijatelje i uprkos opstrukcijama izvana i iznutra napraviti iskorak ka prospertetnijoj budućnosti za sve njene građane i narode, istaknuto je večeras na javnoj tribini Socijaldemokratske unije BiH (SDUBiH) u Sarajevu.

 

 [24 sata info] 

Na tribini, koju je organizovala Opštinska organizacija (OO) SDUBiH Centar Sarajevo, o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, među ostalima, govorili su predsjednik i potpredsjednik SDUBiH Nermin Pećanac i Miro Lazović, te član Predsjedništva Stranke Stjepan Kljuić, kao i predsjednik KO SDUBiH Sarajevo Mujo Hošić.

Kako je rečeno, SDUBiH svoj optimizam temelji na privrženosti istinskim vrijednostima socijaldemokratije, poštenju i požrtvovanosti "običnih, malih ljudi" koji su najzainteresiraniji za promjenu stanja.

Čelnici SDUBiH naglašavaju spremnost da putem maksimalnog mobiliziranja članstva doprinesu ostvarenju spomenutih ciljeva, a šansu za promjenu stanja vide u predstojećim opštinskim izborima u BiH.

Uvjereni su da će prevari, koja je "na sceni" 20 godina, doći kraj, te da će progresivne snage nadjačati destrukciju i pohlepu koji stoje na putu sveukupnog napretka naše zemlje.

Na tribini je bilo riječi i o konkretnim pitanjima i teškoćama sa kojima se susreću stanovnici Kantona, Grada i opštine Centar, poput stanja u zdravstvu, kvalitetu infrastrukture i komunalnim djelatnostima.

U vezi sa tim, uime OO SDUBiH Centar Sarajevo učesnicima skupa obratili su se njen predsjednik i potpredsjednik Mujo Žilić i Dževad Topić Topa.

Tribina je bila i prilika za dodjelu 90 članskih knjižica novoprimljenim članovima SDUBiH sa područja opštine Centar.

(fena)

.........................................................................................................................................................................

"Emir je izgubio sve ljudske vrijednosti": Majke Srebrenice zovu na bojkot Kustendorfa!

image Emir Kusturica / mondo

 

(24SI) - Predsjednica Udruženja "Srebreničke majke" Hatidža Mehmedović pozvala je turske režisere da ne prisustvuju festivalu Emira Kusturice "Kustendorf."

 

 [24 sata info] 

Turski dnevni list "Hurijet" objavio je da će na tom međunarodnom filmskom i muzičkom festivalu učestvovati i turski režiser Nuri Bilge Džejlan kao počasni gost sa svojim filmom "Bilo jednom u Anadoliji".

Film "Bilo jednom u Anadoliji" je snimljen u koprodukciji sa Bosnom i Hercegovinom.

"Ne znam šta Kusturica osjeća kada čuje koliko je naše djece ubijeno, ali s obzirom na to da je sarađivao sa ubicama, izgubio je sve ljudske vrijednosti. Ne znam kako da opišem čovjeka koji za ratne zločince govori da su heroji", kazala je Mehmedovićeva za "Dnevni avaz."

Ona je izrazila nadu da oni koji razumiju ono što su prošle žrtve, mogu razumjeti ovakve reakcije majki iz Srebrenice.

List podsjeća da je Emir Kusturica bio izabran za člana žirija na festivalu "Golden Orange" u Antaliji prije dve godine, ali da se povukao zbog kritika kojima je bio izložen u Turskoj zbog izjava o ratu u BiH.

Festival Kustendorf se održava od 17. do 23. januara u Drvengradu, na Mokroj Gori.

(24sata.info)

............................................................................................................................................................................

Zgranuti Dodik o Angelini Jolie: "Mi smo se izborili sa mnogima, pa ćemo i sa takvom trebom"

image Angelina Jolie / 24sata.info

 

(24SI) - Beogradski Kurir piše o "zgranuću" Milorada Dodika izjavom Angeline Jolie da planira zatražiti "ukidanje genocidne Republike Srpske“, povodom čega planira i posjetiti Banja Luku, piše Slobodna Dalmacija.

 

 [24 sata info] 

- Nevjerovatno i nedopustivo! Ona može misliti šta hoće, ali RS je izraz volje srpskog naroda i ona nikako ne bi smjela uplitati se u naše postojanje. Niti suditi kakva smo mi država. Nek' se drži svojih filmova. Ovakve najave prelaze granice ukusa. Mi, naravno, nećemo biti domaćini takve manifestacije u Banjaluci. Ne možemo joj zabraniti da dođe, ali neka vidi na kakav će prijem naići! Jasno je da je neinformisana i da je instrumentalizirana od određenih bošnjačkih grupacija i neka joj to služi na čast! Mi smo se izborili sa mnogima, pa ćemo se izboriti i sa takvom trebom (djevojkom, op.a.)! - izjavio je Dodik.

Brojni srpski glumci, užasnuti su, piše Kurir, što je u svom filmu " U zemlji krvi i meda“ Srbe proglasila masovnim ubicama, a režiser Emir Kusturica o hollywoodskoj je zvijezdi izjavio:

- Ona pripada kinematografiji koja je skrivena propaganda. Kad je došla raditi film o stradanju bosanskih muslimana, a mogla je i o stradanju Srba, jer nisu samo bosanski muslimani stradali, mada većinom jesu - to nema veze sa pameću! Zato što ona ni po jednoj osnovi ne može osjetiti taj problem - rekao je Emir Kusturica, dodajući da će, kad Jolie bude u Beogradu, otići u Južnu Ameriku.

Sarajevski glumac Branko Đurić, koji u je u filmu jedan od glavnih protagonista, smatra da je iznošenje pogrešnih podataka vezanih za broj žrtava propust.

- Ako je tako kao što govorite, onda bi trebalo tu grešku svakako popraviti. Mislim da se film bavi više ljubavnom pričom dvoje mladih u vremenu rata, ali podaci koji se spominju u vezi sa ratom morali bi biti tačni, zbog osjetljivosti teme na našim prostorima, piše Slobodna Dalmacija.

(24sata.info)

19.01.2012.

OTPUSTENI VOJNICI IZ FEDERACIJE: KOLEGAMA U RS PO 300 MARAKA

Otpušteni vojnici iz Federacije: Kolegama u RS po 300 maraka

 

Prikupljanje donacija za kolege iz RS, 19. januar 2012. foto: Žana Kovačević

 

19.01.2012
Gotovo u isto vrijeme dok se Sarajevom pronijela vijest da se još jedan od bivših boraca pokušao spaliti ispred zgrade Vlade Federacije, otpušteni pripadnici Oružanih snaga BiH svoju humanitarnu akciju pomoći kolegama iz RS privode kraju. Tačan iznos uplaćenog novca znaće se u petak jer se još uvijek čekaju uplate iz Sarajevskog kantona.

Otpuštene pripadnike Oružanih snaga BiH a nekada vojnike zaraćenih vojski Armije RBiH i VRS, kažu zbližila je ljudska nevolja i neimaština.

Izgubljeni u nadležnostima i zakonima države i entiteta, demobilisani vojnici Oružanih snaga BiH iz Federacije uplatili su po pet eura teško iznuđene i privremene minimalne penzije od 150 eura, kolegama u RS koji su ostali i bez toga.

„Očekujemo da će se prikupiti od 13 do 15 hiljada maraka da bi 360, koliko ima pripadnika iz RS, dobili tu negdje kao i mi, znači oko 300 maraka po pojedincu. Na taj način smo izašli njima u susret, ustvari solidarisali se, pošto nisu naišli na podršku Vlade RS“, kaže predsjednik Udruženja otpuštenih vojnika iz Federacije Senad Hubijer.

Parlament BiH je 2010. donio zakon koji vojnicima Oružanih snaga BiH otpuštenim zbog navršenih 35 godina starosti garantuje penzije ili otpremnine, no to pravo niko od njih do sada nije uspio ostvariti.

Isplata je prebačena na entitetske zavode penzijskog osiguranja koji nisu dobili garanciju da će im novac za to biti osiguran iz državnog budžeta.

Više od godinu dana demobilisani vojnici na ulicama traže poštivanje zakona koji je potvrdio i Ustavni sud BiH, kaže Rade Dželetović, nekadašnji vojnik VRS, danas demobilisani pripadnik Oružanih snaga BiH.

„Javnost je upoznata s tim da su ovi ljudi ratni neprijatelji bili, da su pucali jedni na druge. Međutim, evo vidite sad situaciju. Ta pomoć koju su oni
Prikupljanje novca za kolege iz RS, 19. januar 2012. foto: Žana Kovačević
​​pokrenuli, prikupljaju širom BiH, još liježe na taj jedan račun koji će biti zatvoren u petak, dat je rok od sedam dana da se uplati. Ko bude imao volju, on će uplatiti. I onda ćemno vidjeti koliko je leglo i dogovorićemo se, ja sa svojim predstavnicima gradova iz RS, kome ta sredstva da se uruče, da se pomogne najugroženijim porodicama. Imamo jednog pripadnika koji je umro, a koji ima ženu i troje djece, pa ćemo jedan dio sredstava odvojiti toj porodici, toj djeci dok se ne riješe naša sredstva i dok se mi ne riješimo u RS“, navodi Dželetović.

Moramo dalje živjeti

Za priču o solidarnosti bivših vojnika koji su četiri godine ratovali jedni protiv drugih, a 15 godina poslije dijele i posljednju koru hljeba, brzo se čulo širom BiH, ali i van granica zemlje. Javnost je nemalo bila iznenađena ovim humanim i za bh. prilike neuobičajenim gestom, ali bilo je i onih koji su s negodovanjem reagovali, kaže Senad Hubijer.

„Imamo nekih boračkih udruženja iz Federacije koja nisu podržala ovu incijativu. Jedan od razloga je bio oni su na vas kao pucali, vi im sada prikupljate. Međutim, mi ne gledamo više na to. Ono što je bilo ne
"Ako je Vlada RS dopustila da njihovi bivši pripadnici Vojske RS i njihova djeca trenutno sada nemaju hljeba da jedu, mi to ne možemo", kaže Senad Hubijer.
smijemo i ne možemo zaboraviti, ali mi moramo dalje živjeti. To su naše dojučerašnje radne kolege. Ako je Vlada RS dopustila da njihovi bivši pripadnici Vojske RS i njihova djeca trenutno sada nemaju hljeba da jedu, mi to ne možemo. Mi svojim dojučerašnjim radnim kolegama i njihovoj djeci želimo obezbijediti bar ona najosnovnija sredstva za život, bar da imaju hljeba da jedu“, naglašava Hubijer.

Za kolege u RS po pet eura izdvojila su i 24 bivša borca Armije RBiH iz Kaknja, a danas penzionisani vojnici Oružanih snaga BiH. Znaju kako su živjeli proteklih više od 20 mjeseci sa jednokratnom pomoći u rasponu od 25 do 75 eura.

I onda su od teško iznuđenih 150 eura mjesečne penzije u naredna tri mjeseca odlučili da odvoje za one koji nemaju ni toliko. Jedan od njih je i Vahidin Helja:

Prikupljanje novca za kolege iz RS, 19. januar 2012. foto: Žana Kovačević
​​„Da damo svojevrsni šamar politici RS, da kažemo da su njihova djeca gladna. Mi možda ne dajemo zbog kolega, dajemo zbog njihove djece, da im djeca nisu gladna.“ 

Da li će se vlasti u BiH osvijestiti teško je prognozirati, ali su upravo nevolja i neimaština nadvladale entitetske granice, zaliječile ratne rane i povezale do juče nepovezivo, vjeruje i Rade Dželetović:

„Tu smo da pomognemo jedni drugima - i da vratimo ovo, naravno, kao što su nam ove kolege iz Federacije pomogle u ovom momentu. I ovo je samo nevolja ljudi koji su se zbližili u nevolji, a ratni neprijatelji bili.“

Iako zvuči gotovo apsurdno, nekada tri zaraćene vojske u BiH najlakše i najbrže su reformisane i ujedinjene u Oružane snage BiH i stavljene pod jedinstvenu komandu. Tako su i danas među prvima koji su uspjeli prevazići traume  prošlosti i otvoriti put drugima, smatra Edita Colo iz katoličkog Centra za pomoć CRS:

„Motiv ljudi koji su učinili to je jedna ljudskost, solidarnost prema drugim ljudima koji su prošli slične stvari i zbog načina na koji se tretiraju danas. Vjerujem da je ovo jedna od prvih grupa koja se zajednički usprotivila politici i političkim strujama koje još uvijek pomjeraju sve ono što se tiče statusa bilo žrtava proteklog rata, bilo demobilisanih boraca ili ratnih vojnih invalida“, zaključuje Colo.
19.01.2012.

RATNI ZLOCINAC RATKO MLADIC: DAO SAM ZIVOT ZA NAROD KAO GAVRILO PRINCIP

Dao sam život za narod kao Gavrilo Princip

 

Ratko Mladić u sudnici 19. siječnja 2012.

 

19.01.2012
U Hašku sudnicu ponovno se vratio bivši zapovjednik Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratko Mladić. Na statusnoj konferenciji, koje se održavaju u svrhu pripreme za suđenje te kako bi se dobile informacije o stanju optuženika u pritvoru Haškog suda, raspravljalo se o mogućnosti početka suđenja predviđenog krajem ožujka ove godine. Pripreme za sada idu prema planu.

Ratko Mladić je sa smješkom odvratio pozdrav predraspravnog suca Alphons-a Orie-a, odnosno bio je puno bolje volje nego prilikom ranijih pojavljivanja. I zdravstveno stanje mu se očito popravilo jer je  s puno više koncentracije pratio tehničke rasprave strana u postupku u sudnici. Mahanjem glave dao je do znanja da se ne slaže s odbacivanjem zahtjeva za produženja roka obrani za dostavljanje obavještenja o načinu obrane.

Ovo je bila peta po redu statusna konferencija, a razlog je također bio rasprava o napredku u pripremama za suđenje. Mladićeva obrana, odvjetnik Branko Lukić pobunio se protiv najavljenog datuma suđenja zakazanog za kraj ožujka ove godine.

Mladićeva obrana, 19. siječnja 2012.
​​„Zato mi smatramo da će Sudsko vijeće procijeniti naš položaj. Da će procijenjivati  kolika je količina dokumenata, poput izjava svjedoka, transkripata koje smo dobili  od tužiteljstva kao i količinu dokumenta koje trebamo prikupiti. I da bi svaki  početak prije kraja 10.mjeseca (ove godine) bio nepravedan i za obranu i za  gospodina Mladića“, izjavio je Lukić protiveći se zakazanom početku suđenja. 

Kada mu je sudac Orie dao riječ, Mladić se pak požalio na svoje zdravstveno stanje, zatražio pošteno suđenje i optužio sud da krši Ženevske konvencije u postupku prema njemu. Također se opet pobunio na postupak transporta od pritvora do suda tijekom kojem mu nizozemska policija stavlja lisice na ruke.

Sudac Orie se borio da ograniči Mladića u obraćanju sudu, budući da je on spominjao, ne samo svoje zdravlje, već i povijesne teme tijekom čega je sebe usporedio „sa srpskim vitezom Gavrilom Principom (pripadnik organizacije Crne Ruke koji je izvršio atentat na Franju Ferdinanda, austrougarskog prijestolonasljednika i njegovu ženu) – koji je dao život za svoj narod kao ja“.

„Sljedeći put, makar čak i na kraju statusne konferencije, ako me budete prekidali – izvesti će Vas iz sudnice“, upozorio je optuženog na kraju sudac Orie zaključujući statusnu konferenciju.
Podsjetimo dokazivanje počinjenja ratnih zločina, uključujući i genocid u Srebrenici u zadnjoj prepravljenoj optužnici se ograničio na 15 bosanskohercegovačkih općina u svrhu ubrzanja suđenja.

Sljedeća statusna konferencija u slučaju protiv Ratka Mladića održati će se 23. veljače ove godine, na kojoj će biti jasnije – hoće li se nastaviti prema planu početka procesa. Nakon toga najavljena je i statusna konferencija za 7.ožujka ove godine.
19.01.2012.

NAKON POKAJNICKOG PISMA OSUDJENOG ZLOCINCA: PREDRAG BASTAH ZELI TRGOVATI IAKO JE IMAO SANSU DA GOVORI

Nakon pokajničkog pisma osuđenog zločinca: Bastah želi trgovati iako je imao šansu da govori

Od ljudi koji su činili teške zločine u kontinuitetu, ne može se očekivati pokajanje, kaže Džunuzović

  |  19.01.2012.

Pismo uručeno na tajnom sastanku

Pismo uručeno na tajnom sastanku

...............................................................................................

Tužilaštvo BiH ratnom zločincu Predragu Bastahu, pravosnažno osuđenom na 22 godine zatvora, omogućilo je na suđenju da iznese svoja saznanja o počiniocima zločina nad Vlaseničanima, rečeno je "Dnevnom avazu" iz tog tužilaštva.

Bastah zvani Car u pismu pokajanja, koje je njegov sestrić Željko Ninković uručio predsjednici Udruženja "Žena-žrtva rata" Bakiri Hasečić, navodi da su mu tužioci govorili da šuti, kako bi, navodno, zaštitili prave počinioce silovanja, ubistava, paljenja. No, iz Tužilaštva to demantiraju.

Poznate stvari

- Bastah nikada u svojim iskazima nije naveo neke činjenice ni dokaze za koje već ranije Tužilaštvo nije imalo informaciju, kako o događaju tako i o osumnjičenima. Nijedna njegova informacija nije pomogla u istrazi i otkrivanju počinilaca zločina - kaže za "Dnevni avaz" Adisa Karačić, viša stručna saradnica Tužilaštva BiH za odnose s javnošću.

Publicista i istraživač ratnih zločina u istočnoj Bosni Anes Džunuzović, autor knjige ''Lanet olsun - Zločin nad Bošnjacima istočne Bosne'', komentirajući šokantno pismo, kaže da Bastah traži izgovor i stvara pritisak.

- Bastahovo obraćanje Bakiri Hasečić pokušaj je trgovine. On, očito, sada proziva saučesnike u zločinu, koje je do sada čuvao, jer nije dobio njihovu podršku - kaže Džunuzović.

On smatra da se od ljudi koji su činili takve zločine u Vlasenici, ne može očekivati iskreno pokajanje.

- Imao je vremena da se kaje i razmišlja o tome šta je radio tada. To nije činio, nego je, navodno, sada doživio moralnu i duhovnu katarzu, što ne vjerujem. On spominje braću Stanić, Kraljevića, to su ljudi koji danas imaju društvene i političke pozicije u državi. Sada ih proziva zato što se osjeća izdanim od njih i želi sebe spasiti - naglašava Džunuzović.

Ima istine

U Bastahovim iskazima o zločincima, ipak, ima istine, napominje Džunuzović.

- Milenko Stanić bio je predsjednik Kriznog štaba Vlasenice, dakle po funkciji on je bio osoba koja je najodgovornija za dešavanja u Vlasenici tokom agresije. On je s drugim članovima Kriznog štaba organizirao logore, hapšenja, protjerivanja, silovanja. Ne samo u Vlasenici nego i u drugim mjestima u BiH moraju odgovarati članovi kriznih štabova. Oni su bili isturena ruka rukovodstva RS i njihove politike zločina - kaže Džunuzović.

Hasečić: Ovo mi je dalo nadu

Bakira Hasečić ipak se nada da će Tužilaštvo BiH dozvoliti obnavljanje postupka kako bi za zločine odgovarali i oni koji su ih planirali, a i izvršavali.

- Nadam se da će Tužilaštvo BiH, ako obnovi postupak, uvrstiti sve snimke i izjave svjedoka koje je tužilac Barašin sklonio, a u kojima se prozivaju svi ovi ljudi. Iz pisma ništa novo nisam saznala, jer su mi ovo sve potvrdili preživjeli Vlaseničani. Ovo pismo dalo mi je novu snagu da se borim kako bi konačno pravda bila zadovoljena - kaže Hasečić.

19.01.2012.

PETER SORENSEN: SVE ZEMLJE CLANICE EU ZELE DA IM SE I BOSNA I HERCEGOVINA PRIKLJUCI

Sorensen: Sve zemlje članice EU žele da im se i BiH priključi

19.01.2012.
...........................
Vlada Federacije BiH učinit će sve sa svoje strane da se ubrza evropski put BiH, jedna je od poruka sa današnjeg susreta u Sarajevu između federalnog premijera Nermina Nikšića i šefa Delegacije Evropske unije u BiH/specijalnog predstavnika EU Petera Sorensena.


x x x x x x

 

Sorensen: Sve zemlje članice EU žele da im se i BiH priključi

 

Sorensen je u izjavi novinarima nakon sastanka naglasio da je opredijeljenost Evropske unije za članstvo BiH u Uniji još uvijek jako izraženo.

"Svih 27 zemalja članica žele da se BiH priključi članstvo. Kako bi se to ostvarilo mora se brzo djelovati na jednom broju pitanja vezanih za evropske integracije", kazao je on.

Danas je upravo razgovarano o nekim o tih pitanja. Između stalog, o unapređenju koordinacije u vezi sa evropskim integracijama.

"Moram da naglasim da je EU potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa BiH. Mi pregovaramo sa državom, a ne entitetima. Međutim, entiteti imaju važnu ulogu u implementaciji zakonodavstva EU. Iz tog razloga su nam potrebni efikasni mehanizmi koordinacije kako bi BiH govorila jednim glasom", rekao je Sorensen.

Federacije BiH ima veoma važnu ulogu kako bi sve to funkcioniralo. Sorensen je zato podržao korake koje je Vlada FBiH nedavno poduzela, uključujući davanje jasnih odgovornosti zvaničnicima koji će se baviti evropskim integracijama

On vjeruje da svi građani žele da vide da se nešto dešava i poboljšava u pogledu infrastrukture, uključujući koridor 5c. Zato je danas razgovarano i o tome kako EU može pomoći i u tom pogledu.

Zaključio je, poručivši da je EU spremna da pomogne u suočavanju sa svim ovim pitanjima, ali da sve konkretne mjere i odluke moraju doći od lidera u BiH, uključujući Federaciju BiH.

Premijer Nikšić je rekao da je upoznao Sorensena sa aktivnostima u Vladi FBiH, te istaknuo da se Federacije prema evropskim integracijama odnosila na način da je to nadležnost države.

"Nažalost, pošto se u državnim institucijama nisu baš puno miješali u svoj posao, onda je puno stvari zaostajalo i na nivou Federacije i morali smo se malo više oko toga angažirati", kazao je on.

Federalni premijer je naveo da je unutar Vlade, odnosno u svim minisrtarstvima, planirano imenovanje ljudi koji će se baviti tim pitanjima, a Vlada FBiH je za februar planirala i tematsku sjednicu posvećenu evropskim integracijama. Također, planirana je koordinacija kantona i zatraženo od svih kantona da imenuju svoje predstavnike u tu koordinaciju.

- Zajednički je konstatirano da Vlada FBiH neće biti problem i da ćemo učiniti sve da damo svoj doprinos kako bi se ovaj proces proveo na najbolji način da što prije dođemo u situaciju da podnesemo aplikaciju za članstvo, istaknuo je Nikšić.

Kada je u pitanju Koridor Vc, federalni premijer je upoznao Sorensena sa ostvarenim napretkom i činjenicom da se zaokružuje pravna regulativa donošenjem zakona o eksproprijaciji, zatim da bi trebalo da se donese zakon o građenju na koridoru Vc, te da je prostorni plan usvojen u jednom domu Parlamenta FBiH a da se očekuje usvajanje u drugom.

Sa konstituiranjem novog Vijeća ministara BiH Nikšić očekuje i uklanjanje prepreka za saradnju sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj.

- Federacija će u ovoj godini biti jedno veliko gradilište, a gradit će se čitav dio koridora Vc za koji postoji projektna dokumentacija. U isto vrijeme radimo na pripremi zakonske regulative koja će otvoriti razne mogućnosti za gradnju ostalih dijelova koridora Vc, rekao je federalni premijer Nermin Nikšić.
19.01.2012.

UOCI BALKANSKIH PREMIJERA FILMA "U ZEMLJI KRVI I MEDA": SRPSKI NACIONALISTI UZELI ANGELINU JOLIE ZA METU!

Uoči balkanskih premijera filma "U zemlji krvi i meda": Srpski nacionalisti uzeli Jolie za metu!

Holivudsku divu optužili da traži ukidanje Republike Srpske

  |  19.01.2012

Angelina Jolie: Promocija u Beogradu 23. februara

.....................................................................................

Uoči najavljene premijere filma "U zemlji krvi i meda" u Beogradu, 23. februara, mediji u Srbiji počeli su propagandnu harangu na rediteljku Anđelinu Đoli (Angelina Jolie), slavnu holivudsku glumicu.

Srbijanski mediji optužuju Đoli, koja je u bezbroj navrata pokazala da je iskreni prijatelj BiH, da traži ukidanje Republike Srpske, čime je, faktički, postavljaju kao metu za verbalne napade nacionalista i srpskih dušebrižnika.

Blaćenje naroda

Tako beogradski "Kurir", blizak aktuelnim vlastima, u posljednjem broju donosi tekst u kojem ambasadoricu UN-a optužuje da napada Srbe, a njen film karakterizira kao "holivudsko blaćenje" ovog naroda. Činjenicu da je u Bosni ubijeno 300.000 muslimana i silovano 50.000 muslimanki nazivaju "naučnom fantastikom" te "upozoravaju" da će Đoli uskoro zatražiti ukidanje RS.

No, predsjednica Helsinškog komiteta Srbije Sonja Biserko, komentirajući ovaj val propagande zvaničnog Beograda, kaže za "Avaz" da se nacionalisti boje filma Anđeline Đoli s obzirom na sadržaj i moć koji on može imati u promoviranju istine o ratu u BiH.

Također, ona kaže da je jedan od razloga za napade i to što je film dobio podršku u Americi, a bio je promoviran i u samom Vašingtonu.

- Beograd je do sada otišao dosta daleko u falsifikovanju i stvaranju jednog narativa rata u Bosni kao oslobodilačkog rata. Film će imati ogromnu prodornost u svijetu. Beograd i srpski nacionalisti imaju milion razloga da se pribojavaju tog filma. Oni odmah impliciraju ukidanje RS, zato što znaju karakter i način stvaranja tog entiteta - kaže Biserko.

Ona dodaje da su napadi na Đoli podsvjesno reakcija na nešto što se u Srbiji potiskuje te se prema RS ponaša kao prema najnormalnijoj tvorevini koja ni u jednom momentu ne može biti osporena. Problem je, upozorava Biserko, što RS nijednog trenutka ne može biti legitimna u moralnom smislu.

Otac nacije

S druge strane, proslavljeni bh. reditelj Sulejman Kupusović smatra da "histerija i sjevernorejska kič proslava u stilu Kim Jong Ila" 20. godišnjice genocidne tvorevine RS, napadi na Andreja Nikolaidisa, Federalnu televiziju i Anđelinu Đoli govore da je "nebeski narod" u stravičnoj panici.

- Evidentno dolazi vrijeme da ona formula da su Srbi sve postigli lažima, propisana od oca nacije, neće više moći nigdje proći, pa čak ni kod nekog šumadijskog čobanina - upozorava Kupusović.

Đokić: Ukidaju RS preko umjetnosti

Ministar za rad i boračko-invalidsku zaštitu RS Petar Đokić izjavio je za "Kurir" da Bošnjacima, OHR-u i drugim međunarodnim organizacijama "nije uspjelo da do sada ukinu RS, pa sada pokušavaju to uraditi oprobanim metodama, preko umjetnosti".

19.01.2012.

USTAVNI SUD CRNE GORE: "DJAVOLJI SEGRT" KUSTURICA MORA NIKOLAIDISU VRATITI 12.000 EURA

Ustavni sud Crne Gore: "Đavolji šegrt" Kusturica mora Nikolaidisu vratiti 12.000 eura

"Crna Gora je počela da funkcikoniše kao evropska država", izjavio je Nikolaidis koji će novac donirati građanima BiH

| Objavljeno 19.01.2012.

Ustavni sud Crne Gore presudio: "Đavolji šegrt" Kusturica Nikolaidisu mora vratiti 12.000 eura

Emir Kusturica

......................................

Ustavni sud Crne Gore danas je ukinuo presudu Višeg suda od 6. juna 2009. godine, kojom su književnik Andrej Nikolaidis i nedjeljnik Monitor, u kojem je tekst „Đavolji šegrt“ objavljen 2004., bili kažnjeni sa 12.000 eura „na ime duševnih bolova, povrede ugleda, časti, slobode i prava ličnosti“ tužitelja, reditelja Emira Kusturice.

Nikolaidis i nedjeljnik Monitor, prema odluci Ustavnog suda, neće platiti ovu cifru, i proces će biti vraćen.

"Crna Gora je počela da funkcikoniše kao istinska evropska država, kroz svoj Ustavni sud koji je u obrazloženju o ukidanju presude saopštio da ovim afirmiše slobodu govora i mišljenja. Što se Kusturice tiče, očekujem da me nazove da dogovorimo modalitet kako da pare vrati građanima Bosne i Hercegovine koji su ih svojom beskrajnom dobrotom poslali meni, da bih platio presudu", izjavio je Nikolaidis.

19.01.2012.

HAJKA IZ SRPSKE SPARTE: NI KRIVOKAPIC NI DJUKANOVIC VALJDA NISU PIC.. DA IM PISCE HAPSI TADIC

Hajka iz srpske Sparte: Ni Krivokapić ni Đukanović valjda nijesu pič.. da im pisce hapsi Tadić

Neće me iznenaditi ako Andrej napiše: „Što ste na me digli hajku, četničku vam jebem... oca“

|  19.01.2012.

Nije prvi put da Koča Pavlović poziva na hapšenje novinara i pisaca

Nije prvi put da Koča Pavlović poziva na hapšenje novinara i pisaca

..................................................................................................................................................................

Kada se voda zamuti treba se, kažu, vratiti izvoru: Andrej Nikolaidis je svoj sjajan tekst prvo objavio u beogradskim e-novinama, 11. januara ove godine. I na njega nisu reagovali ni Boris Tadić ni Emir Kusturica. Sljedećeg dana ga objavio bosanski portal Žurnal. Nije se glasnuo ni Milorad Dodik. Na podgoričkom portalu Analitika tekst je objavljen dva dana kasnije. A tek onda je iz srpske Sparte krenuo cunami. U ime svekolikog srpstva Srboljub Koča Pavlović optužio je Andreja za terorizam.

Da se ne lažemo: portparol Grupe za Promjene Koča Pavlović, zatražio je hitno hapšenje pisca Andreja Nikolaidisa ne zbog njegovog navodnog terorizma, nego zbog njegovog mišljenja da je Republika Srpska genocidna tvorevina, s kojim sam apsolutno saglasan. Podsjetiću, Savez logoraša Republike Srpske je 27. oktobra 2010. godine najavio tužbu protiv Šekija Radončića „zbog iznošenja neistina u programu BHT-a“, pored ostalih, da je „RS genocidna tvorevina nastala na politici krvi i tla“. Još nisam dobio poziv za sud, ali ću se na suđenju pozvati na meritorno mišljenje sjajnog pisca i antifašiste Andreja Nikolaidisa.

Nije prvi put da Koča Pavlović poziva na hapšenje novinara i pisaca. Podsjetiću: sa pobratimom Esadom Kočanom i Milanom Popovićem, četnik Koča Pavlović je 10. juna prošle godine od „međunarodne javnosti, MUP-a i Vrhovnog državnog tužilaštva“ zatražio je da uhapse Šekija Radončića jer im je „slao prijeteće SMS poruke“. Šeki je napravio veliki grijeh: uplašenu trojku je upozorio da hapsitelj Bošnjaka, Slobodan Pejović, nije heroj kakvim se predstavlja, već lovac na izbjegle Bosance 1992. godine. Tužilaštvo je postupilo po naređenju portparola PzP i utvrdilo da Koča Pavlović, zvani Milova Ljeposava, sa svojom bratijom masno laže.

Ipak je u ovoj priči Koča Pavlović manje bitan. Mnogo je važnija njegova logistika: srpski mediji, srpski predsjednik Boris Tadić, predsjednik RS-a Milorad Dodik, pa Miloševićev dvorski režiser Nemanja Kusturica. Koji horski traže Andrejevo hapšenje i sudsko gonjenje. Mislim da njihov zahtjev neće proći. Ni Đukanović ni Krivokapić valjda nijesu takve pičke da dozvole da im najbolje pisce hapse lideri neprijateljskih država. Naravno, teško je vjerovati da će dozvoliti i takvo poniženje da savjetnike crnogorskih državnih funkcionera smjenjuju iz Beograda. Ta vremena su prošla.

U svakom slučaju epilog se da naslutiti: Andrej neće biti uhapšen niti smijenjen, srboljubljivi Koča Pavlović će biti upamćen kao prsli političar koji je tražio hapšenje velikog pisca jer je napisao da je Republika Srpska genocidna tvorevina, Emir Kusturica će se zajebati, jer ovo više nije Crna Gora gdje su se presude protiv Andreja donosile na mig Slobinog reditelja, a Šeki Radončić i Emir Hadžihafizbegović organizovali regionalno prikupljanje novca kako bi ponizili i takvog Kusturicu i takav režim.

Stoga me neće iznenaditi ako Andrej uskoro napiše: „Što ste na me digli hajku, četničku vam jebem... oca“.

19.01.2012.

ZANIMLJIVE VIJESTI

 


Uoči balkanskih premijera filma "U zemlji krvi i meda": Srpski nacionalisti uzeli Angelinu Jolie za metu!
 
- Beograd je do sada otišao dosta daleko u falsifikovanju i stvaranju jednog narativa rata u Bosni kao oslobodilačkog rata. Film će imati ogromnu prodornost u svijetu. Beograd i srpski nacionalisti imaju milion razloga da se pribojavaju tog filma. Oni odmah impliciraju ukidanje RS, zato što znaju karakter i način stvaranja tog entiteta - kaže Biserko. Ona dodaje..
. Washington Post i ABC : Amerika podijeljena oko Obame pred kojim je teška kampanja
 
Demokratska stranka provela je istraživanje koje je pokazalo da bi Obama, kad bi se sada održavali izbori i da je protukandidat Mitt Romney, dobio 46 posto glasova, ..
. Već viđeno : Barca još jednom očitala lekciju Realu (Video)
 
Bio je to deveti El Clasico u Mourinhovoj eri, a slavni Portugalac se baš i ne može pohvaliti dobrim skorom protiv najvećih rivala njegova aktualnog kluba..

...........................................................................................................................................

ZANIMLJIVE VIJESTI

19.01. 2012.

Ambasada Srbije u Podgorici

Freedom House: Godina 2011. bila razlog za optimizam

Prema posljednjem izvještaju Hrvatska, Crna Gora i Srbija su slobodne, a BiH, Kosovo i Makedonija djelimično slobodne zemlje Dalje

Slučaj Dobrovoljačka: U RS ljuti, Srbija nastavlja istragu

Iz Banjaluke pozivaju na bojkot Suda i Tužilaštva BiH i traže povlačenje odluke o obustavi istrage u slučaju Dobrovoljačka za 14 osoba Dalje

Beograd: Demarš i medijska hajka na Nikolaidisa

U Beogradu se nastavlja javni linč pisca i savetnika predsednika Skupštine Crne Gore zbog teksta o proslavi 20. godišnjice RS Dalje

19.01.2012.

PDP: "MILORAD DODIK JE NEISKREN"

PDP: "Dodik je neiskren"

image Milorad Dodik / 24sata.info

 

(24SI) - Partija demokratskog progresa (PDP) saopštila je danas da je protivljenje predsjednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika radu Tužilaštva BiH i stranih tužilaca u njemu neiskreno i režirano.

 

 [24 sata info] 

Kako se navodi u saopštenju PDP-a, Dodik i njegov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u decembru 2009. podržali su ostanak stranih tužilaca u Posebnom odjeljenju za ratne zločine državnog tužilaštva.
 
Kako javlja Beta, s druge strane, navodi ta stranka, Dodik i SNSD "učinili su sve da strani tužioci napuste Posebno odjeljenje Tužilaštva BiH za organizovani kriminal i korupciju, što se na kraju i desilo".
 
"S obzirom na činjenicu da su odluke o obustavljanju istrage u slučajevima 'Dobrovoljačka' i 'Tuzlanska kolona' donijeli strani tužioci, Jude Romano i David Schwendimen, potpuno je jasno da se Dodik vodio isključivo ličnim motivima i da je RS, podržavajući rad stranih tužilaca, nanio ogromnu štetu", ističe se u saopštenju PDP-a.
 
"Poslije svega, očigledno je da Dodik i SNSD nisu nikada namjeravali da sprovedu referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH, kao i da neće sprovesti svoje prijetnje da će prekinuti odnose s tim institucijama", ocijenila je ta stranka.
 
Tužilaštvo BiH je vodilo istragu o umiješanosti Dodika i 14 njegovih saradnika u aferu oko nekoliko građevinskih projekata RS, ali je taj predmet u junu prošle godine ustupljen Specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal i korupciju RS.
 
Specijalno tužilaštvo RS istragu o ovom slučaju obustavilo je 28. decembra prošle godine.

(24sata.info)


19.01.2012.

SDS: REAKTIVIRATI "REFERENDUM" I HAPSITI BH. PATRIOTE CIM SE POJAVE U REPUBLICI SRPSKOJ

SDS predlaže SNSD-u: Reaktivirati "referendum" i hapsiti bh. patriote čim se pojave u RS

Takva odluka bi bila, tvrde, u skladu sa sporazumom kojeg su potpisali sa SNSD-om

  |  19.01.2012.

SDS predlaže SNSD-u: Reaktivirati "referendum" i hapsiti bh. patriote čim se pojave u RS

 Srpska demokratska straka (SDS) će predložiti SNSD-u da Narodna Skupština RS-a odmah reaktivira odluku o provođenju referenduma i vrati nadležnosti iz oblasti sudstva na nivo RS kako to i predviđa Dejtonski mirovni sporazum, saopćeno je danas iz stranke.

Takva odluka bi bila, tvrde, u skladu sa sporazumom koje su ove dvije stranke potpisale o zajedničkom djelovanju u Sarajevu.

U predstojećim konsultacijama s SNSD-om predložit će, navode, niz konkretnih mjera iz RS-a, kao odgovor na „besramno“ obustavljanje istrage u ''slučaju Dobrovoljačka'' od Tužilaštva BiH.

SDS očekuje od Ministarstva pravde RS da odmah da nalog Tužilaštvu RS-a, da u saradnji sa pravosuđem Srbije, pokrene proces u Republici Srpskoj u 'slučaju Dobrovoljačka' i ostalim slučajevima zločina nad Srbima koji se vode u Sarajevu“.

SDS dodaje i da Ministarstvo unutrašnjih poslova RS treba da izda nalog da se osumnjičeni u "slučaju Dobrovoljačka" uhapse ukoliko se nađu na "teritoriji RS".

......................................................................................................................................................................

 • Krnja velika Srbija - 60 minuta - YouTube

  www.youtube.com/watch?v=-0XWAWW8O5kJan 9, 2012 - 58 min - Uploaded by PLBIH1
  Od Načertanija do RS - Velika krnja Srbija. Pogledajte Specijal 60 minuta „Krnja velika Srbija", autora ...
 • ................................................................................
  ...........................................................................................................................
  Ilija Garasanin zacetnik velike Srbije
  ............................................................
  ......................................


   

  Cetnicki vodja Dragoljub Draza Mihailovic
  ...................................................................................................
  ............................................................................................................................................
   

    Stevan Moljević i Draža Mihailović
  .........................................................
  Velika Srbija na sudu. Stevan Moljević i Draža Mihailović na sudjenju u Beogradu 1946. godine, na kojem su defitivno pokopane i osuđene na smrt četnička ideologija dr Stevana Moljevića, kao i projekat Velike SrbijeČetnički ideolog Stevan Moljević 30. juna 1941. godine objavljuje spis "Homogena Srbija", kojim se zagovara stvaranje Velike Srbije i njeno etničko čišćenje od drugih naroda. Moljević je insistirao da se jasno omeđe sve srpske zemlje i one učine homogenim u etničkom pogledu. Četnički pokret, iako formalno jugoslovenski opredeljen (službeni naziv: Jugoslovenska vojska u otadžbini), rukovodio se velikosrpskom ideologijom, zalažući se za stvaranje Velike Srbije u Velikoj Jugoslaviji. Željena homogenost četničke Srbije se postizala sredstvima etničkog čišćenja i genocida. Draža Mihailović je 20. decembra 1941. godine poslao posebnu instrukciju komandantima četničkih odreda Đorđiju Lašiću i Pavlu Đurišiću na čijim područjima (Crna Gora, BiH, Sandžak) se nalazio velik broj muslimana. U tom dokumentu se naglašavaju sledeći zadaci četničkog pokreta[78]:
  Moljević i Mihailović na suđenju u Beogradu 1946.
  • Stvoriti veliku Jugoslaviju i u njoj veliku Srbiju, etnički čistu u granicama Srbije-Crne-Gore-Bosne i Hercegovine-Srema-Banata i Bačke.
  • Borba za uključenje u naš državni život i svih još neoslobođenih teritorija pod Italijanima i Nemcima (Trst-Gorica-Istra i Koruška) kao i Bugarske, severne Albanije sa Skadrom.
  • Čišćenje državne teritorije od svih narodnih manjina i nenacionalnih elemenata.
  • Stvoriti neposredne zajedničke granice između Srbije i Crne Gore, kao i Srbije i Slovenačke, čišćenjem Sandžaka od muslimanskog življa, a Bosne od muslimanskog i katoličkog življa...
  • U krajevima očišćenim od narodnih manjina i ne-nacionalnih elemenata, naseliti Crnogorce (u obzir dolaze siromašne i nacionalno ispravne i poštene porodice)...
  U januaru i februaru 1943. Jugoslovenska vojska u otadžbini je sprovela opsežne operacije genocida i etničkog čišćenja u istočnoj Bosni i Sandžaku tokom kojih je ubijeno na hiljade muslimanskih civila, žena, staraca i dece.
  Četnici su na Svetosavskom kongresu 1944. odlučili da posleratna Jugoslavija bude monarhija sa tri federalne jedinice: slovenačkom, hrvatskom i velikosrpskom, koja je trebalo da obuhvati Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu i veći deo Hrvatske. Međutim, ti planovi su propali pobedom partizana i njihovog koncepta nove, socijalističke i federativne Jugoslavije
  .........................................................................................................................................................


  .Dobrica Cosic i Slobodan Milosevic
  ....................................................................................................................
  24sata.info PHOTO
  image Slobodan Milošević i Radovan Karadžić / 24sata.info
  ...........................................................................................................
  Dobrica Ćosić, Zoran Lilić, Momir Bulatović
  Dobrica Cosic, Zoran Lilic i Momir Bulatovic su zajedno sa Slobodanom Milosevicem organizatori agresije na Bosnu i Hercegovinu
  .........................................................................................................................
  ....................................................
  [image]
  SRPSKI PATRIJARH PAVLE MITROPOLIT NIKOLAJ I RADOVAN KARADZIC I RATKO MLADIC U RATU OD 1992 I 1995 GODINE
  .................................................................................
  ..U desnom uglu obiljezeni crvenom linijom su: Ratko Mladic, Radovan Karadzic i Momcilo Krajisnik u lijevom uglu obeljezen crvenom linijom je Vladika Vasilije Kacavenda
  .......................................................
  Ratko Mladic i Vasilije Kacavenda
  .............................................................................
  ...
  Ratko Mladic i Vasilije Kacavenda
  ...............................................................................
  ...................................................................
  [image]
  SRPSKI VLADIKA VASILIJE KACAVENDA U SREBRENICI BLAGOSLOVI SRPSKE VOJNIKE  ZA VRIJEME IZVRSENJA GENOCIDA GDJE JE UBIJENI 8.400 NEVINIH BOSNJAKA
  ....................................................................................................................................................
   
  ....................................................................................................................................................
  Vasilije Kacavenda i Milorad Dodik
  ..................................................................
  ......................................................................
  Dodik odlikovao Irineja ordenom RS
  Vrhovni poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej i Milorad Dodik
  ..........................................................................................................................................
  Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik odlikovao je patrijarha srpskog Irineja ordenom Republike Srpske. Čestitajući dan RS-a, Irinej je izjavio:"Neka je sretan ovaj dan i neka  je blagoslov Božji na narod i Republiku Srpsku, najmlađu srpsku državu"!

  .............................................................................................................................................................
  Patrijarh Irinej je 27. 01. 2010. godine kazao: "...mi znamo šta je otprilike filozofija i psihologija islama. Oni kada su u manjem broju umeju da se ponašaju i da budu korektni. Kada postanu ravni po broju, onda oni već dižu glavu, a kada postanu nadmoćni i superiorni, čine pritisak ili da se isele, ili da se priđe njima. To je filozofija islama...".

  Osv(j)ešćen, poput ratnih srpskih "junaka", zločinaca Škorpiona, Milorad Dodik je ponovio naputak kojeg je svojedobno obznanio njegov duhovni poglavar u Beogradu. Tako je Dodik kazao: "...muslimani na prostoru gdje žive i gdje su manjina treba da budu dobri sa lokalnim okruženjem, a onda kada postanu većina da grade državu sa šerijatskim predznakom i to je nešto što se u BiH apsolutno može da vidi".
  a
   

   
  Milorad Dodik urucuje orden Republike Srpske patrijarhu srpskom Irineju
  ................................................................................

  20-godišnjici Republike Srpske u Banja Luci je prisustvovao i patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej, koji je predvodeći svetu arhijerejsku liturgiju, slučajno ili ne, zaboravio da je došao u bosanskohercegovački entitet. U svom obraćanju o Republici Srpskoj, govorio je kao o državi.

  "Neka je blagoslovena srpska država Republika Srpska"kazao je on.

  Da to nije slučajno i da je riječ o stavu Srpske pravoslavne crkve, potvrdio je i Vasilije Kačavenda, episkop zvorničko-tuzlanski.

  "Danas, hvala Bogu, živimo u slobodnoj srpskoj državi, pravoj srpskoj državi"kaže Kačavenda

   
  Vasilije Kačavenda
  ....................................................................................................
  Prigodna sjećanja na genocid:

  Dirljiva, topla, a krvava priča o čika Ratku i čika Radovanu osvanula je na nacionalističkom portalu "Vesti online"; saznali smo kako su zločinci čerupali slavski kolač, kako su se setili lepih trenutaka tokom genocida i kako su im prijale gusle usred Haškog kazamata. Ovo potresno izvješće prenosimo u slavskom originalu

  VESELI SE, KUĆNI DOMAĆINE: Okupljeni okočesnice koju su sami pripremili i svog duhovnika, roterdamskog protojereja Vojislava Bilbije, haški pritvorenici su proslavili slavu Svetog Stefana, obeleživši ujedno i dvadeset godina postojanja Republike Srpske.
  Topla, a krvava priča o čika Ratku i čika Radovanu.
  ......................................................................................................................

  Topla, a krvava priča o čika Ratku i čika Radovanu

   
  Image
  Prigodna sjećanja na genocid:

  Dirljiva, topla, a krvava priča o čika Ratku i čika Radovanu osvanula je na nacionalističkom portalu "Vesti online"; saznali smo kako su zločinci čerupali slavski kolač, kako su se setili lepih trenutaka tokom genocida i kako su im prijale gusle usred Haškog kazamata. Ovo potresno izvješće prenosimo u slavskom originalu

  VESELI SE, KUĆNI DOMAĆINE: Okupljeni okočesnice koju su sami pripremili i svog duhovnika, roterdamskog protojereja Vojislava Bilbije, haški pritvorenici su proslavili slavu Svetog Stefana, obeleživši ujedno i dvadeset godina postojanja Republike Srpske.
  via Topla, a krvava priča o čika Ratku i čika Radovanu.
  ......................................................................................................................

   [24 sata info] 

  Top Serb officials, from left to right, the President of Bosnia's Serb-run part the Republika Srpska Milorad Dodik, a member of Serb royal dynasty Prince Alexander Karadzordjevic, Republic of Srpska Prime Minister and parliament speaker Aleksandar Dzombic, Nikola Spiric and Igor Radojicic gather to mark the 20th anniversary since the founding of the Republika Srpska in Banja Luka, 140 kms north west of Sarajevo, Bosnia, on Monday, Jan. 9, 2012. On Jan 9, 1992 Bosnian Serbs established a Serb republic in parts of Bosnia after the country declared independence from former Yugoslavia despite opposition from ethnic Serbs. This triggered the country's brutal 1992-95 war. The Serb Republic was recognized by the 1995 Dayton Peace Agreement which ended the conflict, as one of the two highly independent parts of Bosnia which are linked by a weak central government. (AP Photo/Radivoje Pavicic)
  Milorad Dodik, Nebojsa Radmanovic, Aleksandar Dzombic, Nikola Spiric i  Igor Radojičić.

   [24 sata info] 

  Top Serb officials, from left to right, the President of Bosnia's Serb-run part the Republika Srpska Milorad Dodik, a member of Serb royal dynasty Prince Alexander Karadzordjevic, Republic of Srpska Prime Minister and parliament speaker Aleksandar Dzombic, Nikola Spiric and Igor Radojicic gather to mark the 20th anniversary since the founding of the Republika Srpska in Banja Luka, 140 kms north west of Sarajevo, Bosnia, on Monday, Jan. 9, 2012. On Jan 9, 1992 Bosnian Serbs established a Serb republic in parts of Bosnia after the country declared independence from former Yugoslavia despite opposition from ethnic Serbs. This triggered the country's brutal 1992-95 war. The Serb Republic was recognized by the 1995 Dayton Peace Agreement which ended the conflict, as one of the two highly independent parts of Bosnia which are linked by a weak central government. (AP Photo/Radivoje Pavicic)
  Milorad Dodik, Nebojsa Radmanovic, Aleksandar Dzombic, Nikola Spiric i  Igor Radojičić

  .............................................................................................................................................................
  .........................................................................................................................

  Da li je srpski nacional-socijalizam u klimaksu ili pubertetu?

   
  ...............................................................................................................

  Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik odlikovao je predsjednika Srbije Borisa Tadića, 9. januar 2012

   

  "To je, zapravo, jedna manifestacija koja jasno govori šta su krajnji ciljevi Beograda u pogledu Bosne i Hercegovine", kaže Sonja Biserko, predsjednica Helsinškog komiteta za ljudska prava u Srbiji.

  20-godišnjici Republike Srpske u Banja Luci je prisustvovao i patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej, koji je predvodeći svetu arhijerejsku liturgiju, slučajno ili ne, zaboravio da je došao u bosanskohercegovački entitet. U svom obraćanju o Republici Srpskoj, govorio je kao o državi.

  "Neka je blagoslovena srpska država Republika Srpska"kazao je on.

  Da to nije slučajno i da je riječ o stavu Srpske pravoslavne crkve, potvrdio je i Vasilije Kačavenda, episkop zvorničko-tuzlanski.

  "Danas, hvala Bogu, živimo u slobodnoj srpskoj državi, pravoj srpskoj državi"kaže Kačavenda

  Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik odlikovao je predsjednika Srbije Borisa Tadića, 9.

  Urucivanje ordena predsjedniku Srbije (Foto: M. Lugic)
   
  Milorad Dodik urucuje orden Republike Srpske na lenti predsjedniku Srbije Borisu Tadicu.
  Napomena: Na lenti su postavljene slike Radovana Karadzica i Ratka Mladica, najvecih ratnih zlocinaca u Bosni i Hercegovini
  ............................................................................................................................ 
  ............................................................................................................................................................
  ..................................................................................................................
  image
  Milorad Dodik i Radovan Karadzic
  .......................................................................
  Karadzic i Arkan na postrojavanju zlocinackih jedinica
  Radovan Karadzic i Zeljko Raznatovic Arkan u postrojavanju Arkanovaca
  .............................................................................
  Foto: Arhiv
  Radovan Karadzic dodjeljuje nagradu Zeljki Raznatovicu Arkanu za mnoga ubijanja i silovanja Bosnjaka
  .........................................................................................
  ................................................................
  image
  Boris Tadic i Milorad Dodik
  ............................................................................
   
   
  Vuk Jeremic i Milorad Dodik
  .........................................................................
  ...........................................................................................................

  Biljana Plavsic i Milorad Dodik
  ..................................................................................................

  Biljana Plavsic i Milorad Dodik
  ....................................................................................................

  Biljana Plavsic i Milorad Dodik
  ........................................................
  ........................................................................................................................
  image
  Milorad Dodik
  19.01.2012.

  NECE BITI "BOZIJI CIN": KRAJ SVIJETA IZAZVAT CE LJUDI!

  Neće biti "božiji čin": Kraj svijeta izazvat će ljudi!

  image Smak svijeta / 24sata.info

   

  (24SI) - Kraj svijeta neće biti "božiji čin", niti posljedica prirodne katastrofe, već rezultat djelovanja ljudske vrste koja nema poštovanja prema onom što joj je dato, rekao Ferara na Mokroj Gori.

   

   [24 sata info] 

  Američki režiser Ejbel Ferara izjavio je večeras da kraj svijeta neće biti "božiji čin", niti posljedica prirodne katastrofe, već rezultat djelovanja ljudske vrste koja nema poštovanja prema onom što joj je dato.
   
  Ferara je publici na filmskom festivalu "Kustendorf" rekao da njegov film "4.44 Posljednji dan na Zemlji" govori o ljudskoj destrukciji planete, kao i uništenju ljudske vrste i svega što su ljudi stvorili, od prahistorijskih crteža do visoke tehnologije. On je dodao da ljudi danas koriste iPhone i iPode, ali da nisu pripremljeni i da ne žele da govore o smrtnosti koja je nešto sa čime svi živimo.
   
  Upitan o današnjoj američkoj kinematografiji, Ferara je rekao da djeca koja se sada školuju i odrastaju, vjeruju da će im biti dovoljne diplome pa da dobiju posao, a ne shvataju da tek treba da uče da rade. "Holivud, to su četiri režisera, tri glumca i jedan crveni tepih", rekao je Ferara i dodao da je "američka kinematografija svjetska kinematografija, jer je Internet svijet".
   
  Ferara je ugledni američki nezavisni filmski autor, a postao je poznat po niskobudžetnim filmovima sa eksplicitnim scenama nasilja, snimanim u najopasnijim područjima savremenih gradova, među kojima se ističe "Zli poručnik" iz 1992. sa Harvijem Kajtelom u glavnoj ulozi. Ferarin film "4.44 Posljednji dan na Zemlji" prikazan je na Kustendorfu u programu "Savremene tendencije". U toj verziji u središtu iščekivanja kraja svijeta je ljubavni par koji posljednje sate provodi u jednom stanu u New Yorku.

  (24sata.info)

  .......................................................................................................................................................................

  Godišnj izvještaj UN-a: U 2011. godini rekordne štete od prirodnih katastrofa

  image UN / 24sata.info

   

  (24SI) - Privredni gubici uslijed prirodnih katastrofa prošle godine su dostigli rekordan nivo i iznose 366 milijardi američkih dolara (286 milijardi eura), procjenjuju Ujedinjeni narodi u godišnjem izvještaju objavljenom u srijedu.

   

   [24 sata info] 

  UN je 2011. zabilježio 302 prirodne katastrofe koje su prouzrokovale smrt 29.782 osobe, a sveukupno pogodile oko 260 miliona ljudi, uz ogromnu materijalnu štetu, prenijela je Hina.

  Od svih zabilježenih prošlogodišnjih katastrofa potres koji je pogodio Japan nanio je najveću privrednu štetu, procijenjenu na 210 milijardi dolara. Sveukupna privredna šteta uslijed prirodnih katastrofa prošle godine je premašila 2005. godinu, kada su gubici iznosili 243 milijarde dolara.

  (24sata.info)

  .....................................................

  SAD spremne za suočavanje s iranskim prijetnjama

  Američki ministar odbrane Leon Panetta rekao je danas da su oružane snage SAD u potpunosti spremne da se suoče sa svakom prijetnjom Irana da zatvori Ormuski moreuz.
  Leon Panetta
  Leon Panetta
  .................................
  SAD su saopštile da neće dozvoliti Iranu da blokira moreuz kroz koji prolazi veliki broj naftnih tankera.

  Na novinarsko pitanje da li su iranske prijetnje izazvale preraspoređivanje američkih snaga u regionu Panetta je odgovorio da nisu preduzeti nikakvi posebni koraci za rješavanje sporne situacije.

  "Zašto? Jednostavno zato jer smo u potpunosti spremni da se sa tom situacijom suočimo i sada", istakao je Panetta"

  Američki analitičari ističu da iranska mornarica nema dovoljan obim za fizičku blokadu moreuza ali da može da postavi mine i ima projektile.

  Iranski zvaničnici zaprijetili su da će blokirati moreuz u slučaju novih sankcija, s ciljem da odvrate Iran od nuklearnih ambicija.

  19.01.2012.

  BUDZETSKA POLITIKA: SAMO PLATE, NISTA RAZVOJ

  Budžetska politika: Samo plate, ništa razvoj

  Brojač budžetske potrošnje, Sarajevo, januar 2012.

   

  18.01.2012
  Budžeti na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini u većini slučajeva su usvojeni, no niti jedan nije socijalni i razvojni. Svi su usmjereni na finansiranje javne uprave, odnosno za plate i naknade budžetskim korisnicima. Nema ulaganja u privredu, izgradnju puteva ili zapošljavanje.

  I dok političari tvrde kako je razlog tome ustrojstvo države u kojem se budžeti usvajaju u deset kantona, dva entiteta i državi, analitičari ocjenjuju da se uštede mogu ostvariti i u okviru postojećeg, jer bi u suprotnom već ove godine svi zajedno mogli bankrotirati.

  Admir Bećić iz Tuzle posao nema već godinama. Radi i zarađuje na crnom tržištu kako bi prehranio i školovao dvije kćerke. Kaže kako je ponižavajuće stanje u kojem se nalazi njegova porodica:

  „Kad dođeš kući, pa kad te pita ima li plate - nema plate. Ne možeš dobiti niotkle ništa. Vjerujte, da mi nije rodbine koja je imućnija od mene, bogatija, da bih ja svoju djecu prestao školavati. Nemam otkle.“

  Admir je tek jedan od primjera brojnih građana koje žive na ivici siromaštva. Procjene su da ih u Bosni i Hercegovini ima oko 50 posto. No, oni su u ovoj zemlji „ničija briga“.

  U budžetima koji se svake godine usvajaju u kantonima, entitetima i državi, za njih novca nema. Sve što vlade predlože, a parlamenti usvoje, usmjereno je za javnu upravu, odnosno njihove plate.

  „Izgleda da budžet služi samo onima koji opslužuju vlast. Mi to ne želimo. Želimo da se ulažu sredstva građana za razvoj privrede, zapošljavanje ljudi. Inače nam se loše piše“, kaže Husein Špago, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hercegovačko-neretvanskog kantona.

  Josip Milić, predsjednik Unije nezavisnih sindikata Federacije BiH, kaže kako je u Bosni i Hercegovini sve političko pitanje. Prema njegovim riječima, na svim nivoima
  Sjedište Saveza sindikata BiH, Sarajevo
  ​​vlasti u javnoj upravi je zaposlen bespotrebno veliki broj ljudi.

  U Federaciji BiH egzistira deset kantona koji imaju vlade i skupštine, poslanike, pomoćnike ministara, agencije, šofere, sekretarice, savjetnike i ko zna šta sve još ne. Po istom principu funkcionišu entiteti i država, kaže Milić:

  „Primjerice grad Mostar - koliko se izdvoji za političke stranke. Županija hercegovačko-neretvanska - koliko se izdvoji za političke stranke. Federacija - koliko se izdvoji za političke stranke. BiH isto tako. A sve su to stranke koje participiraju i u Mostaru i u županiji i u ostalom. Znači to su velika sredstva koja se izdvajaju, a koja nitko ne može kontrolirati.“

  Krajem prošle godine u Republici Srpskoj usvojen je budžet za 2012. u iznosu od 912 miliona eura, od čega je 350 miliona eura za plate zaposlenih u javnoj upravi. Opozicione stranke u tom bh. entitetu smatraju kako budžet nije ni socijalni, ni razvojni.

  „Preko 85 posto sredstava iz ovih agencija je predviđeno samo za rashode po osnovu ličnih primanja“, navodi Zoran Đerić, poslanik PDP-a u Skupštini Republike Srpske.

  Godina krajnje konsolidacije

  Ništa bolja situacija nije ni u Federaciji BiH. Ovogodišnji budžet je 961 milion eura i povećan je za 11 posto u odnosu na prošlogodišnji. Smanjene su samo osnovice zaposlenima, ali samo zbog toga da bi se i ove godine država mogla zadužiti kod MMF-a.

  "U razgovorima sa predstavnicima iz MMF-a je rečeno ako se okvir sredstava zadrži na razini izvršenja u 2011. godini, mi ćemo dobiti zeleno svjetlo da idemo sa inicijativom prema sredstvima MMF-a“, kaže Ante Krajina, ministar finansija u Vladi Federacije BiH.

  Zgrada Kantona Sarajevo
  ​​Veći budžet u ovoj godini u odnosu na prethodnu u najvećem broju slučajeva imaće i kantoni. Tako je u Kantonu Sarajevo ovogodišnji u iznosu 358,3 miliona eura, a u Tuzlanskom, iako još nije usvojen, biće povećan za dva posto. Bajazit Jašarević, predsjednik Skupštine tog kantona, priznaje kako je svjestan da će ovakvi budžeti u Bosni i Hercegovini, u kojima nema novca za privredu, uskoro zemlju dovesti do finansijskog kolapsa.

  „Ovaj put nema alternativu. Samo je pitanje da li su vlade, sindikati i poslodavci kao socijalni partneri svjesni da je 2012. godina krajnja godina kada moramo izvršiti konačnu konsolidaciju“, naglašava Bajazit Jašarević.

  I ekonomski stručnjaci upozoravaju da budžetska politika koja se vodi u BiH je fiskalno neodrživa.

  „Ovakva konstalacija odnosa, struktura države je neodrživa. Ni mnogo bogatije ekonomije ne bi mogle finansirati ovo sve što se finansira iz budžeta u BiH“, ocjenjuje Dženan Đonlagić, profesor na sarajevskom Ekonomskom fakultetu.

  „I ono što mi u sindikatu priželjkujemo i očekujemo od budžeta je da oni budu koncipirani tako da izmiruju obaveze prema korisnicima budžeta u punom kapacitetu, ali i da postoji znatno više novca koji bi se upotrijebio za otvaranje novih radnih mjesta“, smatra Ranka Mišić, potpredsjednica Konfederacije sindikata BiH.

  A da budžeti u BiH trebaju biti podsticajni za privredu potvrđuju i Mostarci i Tuzlaci. Za nastalu situaciju krive bosanskohercegovačke političare:

  „Zašto su izabrani nego da rade svoj posao.“

  „Niko ne radi. To sa budžetom je samo stvar stranaka?“

  „Najveći su kočničari političari.“

  „Najteži život - zbog onih političara što sjede tamo.“


  Ne treba ni podsjećati da ni u jednom od bh. budžeta nema novca za sanaciju puteva, izgrađeno je samo 37 kilometara autoputa, upropašteni su svi nekadašnji privredni giganti, a svakim danom sve je veći broj firmi koje se zbog toga što ih vlast ne podstiče gase.
  Jedinstvena Bosna i Hercegovina

  MOJI LINKOVI

  MOJI FAVORITI

  Brojač posjeta
  89220572

  Powered by Blogger.ba