Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

13.01.2012.

NASTAVLJAJU SE UDARI NA SUVERENITET BiH: STA SU RADILI SRBIJANSKI ISTRAZIOCI U BOSNI I HERCEGOVINI PRIJE DOMACIH?

Nastavljaju se udari na suverenitet: Šta su radili srbijanski istražioci u BiH prije domaćih?

image Gojko Vasić / 24sata.info

 

(24SI) - Nastavljaju se udari sa druge strane Drine na suverenitet Bosne i Hercegovine, konkretno, domaće policijske agencije.

 

 [24 sata info] 

Božidar Stanišljević, koji je, kako je sam priznao, u sportsku dvoranu Borik u Banjoj Luci unio naoružanje i eksplozivne materije dan prije proslave Dana Republike Srpske, ispitan je u Tužilaštvu BiH kao osumnjičeni za krivično djelo terorizam.

Indikativno je da je Stanišljevića, prije nego što ga je saslušao tužilac Bosne i Hercegovine, saslušala srbijanska policija, jasno potvrđujući naše navode kako se na ovaj način direktno miješa u rad bh. policije. U Banjoj Luci su se i službeno sastali direktori policije Republike Srpske i Srbije.

Pronalazak oružja u sportskoj dvorani „Borik“ trenutno se može smatrati kao pokušaj terostičkog akta i za sada je najvažnije utvrditi motive koje je imao Božidar Stanišljević za skrivanje veće količine oružja i eksploziva. Direktor policije Srbije Milorad Veljović obrazložio je dolazak srbijanskih policajaca u Banju Luku potrebom saradnje policije na regionalnom nivou kako bi se rasvijetlio ovaj događaj.

"Nismo ovdje došli da se miješamo u bilo čiji rad, nego da pomognemo sa aspekta policije, isto bi to uradili i u Sarajevu, Zagrebu, Podgorici i u Ljubljani“, izjavio je Milorad Veljović, direktor policije Srbije.

Da se srbijanska policija, ipak, miješa u rad bh. policijskih agencija potvrđuje i činjenica da su inspektori MUP-a Srbije uhapšenog Stanišljevića saslušali prije nego tužilac Tužilaštva BiH. Direktor policije Republike Srpske Gojko Vasić potvrdio je da je u ovom slučaju ostvarena i saradnja s Državnom agencijom za istrage i zaštitu i Obavještajno-sigurnosnom agencijom Bosne i Hercegovine. Najavio je Vasić da će u dogovoru s Tužilaštvom BiH najvažnija vještačenja biti obavljena u Beogradu. Tvrdi da je pronađeno oružje bilo nedavno ostavljeno, piše FTV.

Ni Vasić, ni Veljović nisu mogli ništa reći da li je Božidar Stanišljević imao kontakte s pojedinim članovima krimimalnog miljea, prije svega, zloglasnim Ljubanom Ećimom, ratnim načelnikom državne bezbjednosti u Banjoj Luci, niti da li je Stanišljević namjeravao preprodati oružje i eksploziv. Jedino što je sigurno jeste da Stanišljević ranije nije bio evidentiran kao izvršilac krivičnih djela.

(24sata.info)


13.01.2012.

VICTOR JACKOVICH: SIRENJE ISTINE O GENOCIDU BILO MI JE VAZAN CILJ

Victor Jackovich: Širenje istine o genocidu bilo mi je važan cilj

13.01.2012.
.....................
Prvi američki ambasador u BiH Victor Jackovich izazvao je veliku pažnju svojim predavanjem na Univerzitetu u Indiani, gdje je govorio o iskustvima u našoj zemlji. Dvorana je bila doslovno krcata.
Jackovich u neformalnom razgovoru sa studentima
Jackovich u neformalnom razgovoru sa studentima
Victor Jackovich je diplomirao na ovom univerzitetu 1970. godine, a sada je govorio studentima novinarstva o ratu i genocodu u BiH. Nakon što je prihvatio posao prvog američkog ambasadora u BiH, Jackovich je trebao stečeno znanje na univerzitetu upotrijebiti u opasnoj ratnoj zoni.

"Kad sam stigao, vojska me odvezla do aerodroma, dali su mi kacigu i prsluk i rekli da će mi to možda trebati. Bio sam iznenađen jer sam očekivao da će oni ići u mojoj pratnji. Glavni cilj mu je bio, osim da ostane živ, izvještavanje Washingtona o svim opažanjima i dešavanjima.

"Nijedan izvještaj nije otišao da ga nisam pregledao", rekao je Jackovich. "Želio sam da ti izvještaji budu što objektivniji, kako bi dužnosnici u SAD-u tačno znali šta se događa. Širenje istine o genocidu bilo mi je važan cilj", rekao je Jackovich, dodajući kako su civili u Bosni bili odlučni u nakani da žive što normalnije, kao i da su od SAD očekivali da poduzmu određene radnje za vrijeme rata.

"Bilo mi je jasno da bismo mogli intervenisati, ali mi je isto tako bilo jasno, kao profesionalnom diplomati, kako stvari i sistem funkcionišu. A taj sistem je pobijedio", zaključio je Jackovich.

Alen Simić, predsjednik Organizacije "Novinari za ljudska prava", koja je organizirala predavanje, je istakao kako je odrastanje u BiH itekako utjecalo na njegov um, ali i na njega kao novinara. Simić je i sam preživio teško iskušenje i potražio utočište u Sjedinjenim Američkim Državama kao mlad čovjek. Šimić je lično predstavio Jackovicha i uručio mu nagradu Organizacije.

Simić je dodao kako mu je želja učiniti nešto pozitivno, jer je svjestan da su novinari igrali tako važnu ulogu u proteklom ratu, objavili su američki mediji.
13.01.2012.

NOVI DETALJI ISTRAGE O NADJENOM ARSENALU U BANJALUCI: MAFIJASI BILI NA KRSNOJ SLAVI KOD PRITVORENOG IZ DVORANE "BORIK"

Novi detalji istrage o nađenom arsenalu u Banjaluci: Mafijaši bili na krsnoj slavi kod pritvorenog iz dvorane "Borik"

image Božidar Stanišljević / blic

 

(24SI) - Ljuban Ećim, nekadašnji zamjenik načelnika SDB Banjaluka i blizak prijatelj odbjeglog Luke Bojovića, kako saznaje “Blic”, prije nekoliko dana bio je gost na krsnoj slavi Božidara Stanišljevića, osumnjičenog za unos oružja, koje je 8. janura pronađeno u Sportskoj dvorani “Borik” u Banjaluci.

 

 [24 sata info] 

Na slavi kod Stanišljevića bio je ratni vrh državne bebjednosti RS i RSK. Osim Ećima, gosti su bili i Dragan Kijac, ratni ministar MUP RS, Ilija Kojić, pomoćnik ministra MUP RSK, koji su poslije rata nastavili saradnju sa Jovicom Stanišićem i tadašnjom DB Srbije.

Sve ove veze osumnjičenog Stanišljevića sada se ispituju zbog mogućnosti da je nađenim oružjem bio planiran atentat u vrijeme održavanja proslave godišnjice osnivanja RS, a na čijoj je svečanoj akademiji prisustvovao državni vrh RS i Srbije na čelu sa Miloradom Dodikom i Borisom Tadićem.

Osumnjičeni Stanišljević, koji se u utorak predao policiji i priznao policiji da je oružje njegovo ali negirao da je planirao atentat, danas će biti predat Tužilaštvu BiH u Sarajevu zbog sumnje da je počinio krivično djelo terorizma. Zbog ovog djela, Stanišljević bi, u slučaju da bude osuđen, mogao da bude kažnjen sa najmanje tri godine zatvora.

MUP RS juče se nije oglašavao povodom sumnjivih kontakata koje je imao osumnjičeni. Zvanično je saopšteno da se kriminalistička obrada privodi kraju, da i dalje traju informativni razgovori sa osobama koje bi mogle da pomognu u rasvjetljavanju slučaja i da se provjerava povezanost uhapšenog sa drugim osobama. Istražioci traže i tragove na oružju koje je pronađeno.

U ovom dijelu učestvuju i pripadnici MUP Srbije, koji je u srijedu poslao policijski tim koji pomaže kolegama iz RS.

(24sata.info)

13.01.2012.

BIVSI PRIPADNIK UN-A U SREBRENICI: MUSKARCI IZMEDJU 16 I 60 GODINA SU ODVAJANI I ZATVARANI U "BIJELU KUCU"

Bivši pripadnik UN-a u Srebrenici: Muškarci između 16 i 60 godina su odvajani i zatvarani u "Bijelu kuću"

Na suđenju zločincu Radovanu KAradžiću svjedočila su bivši pripadnici UN-a

|  13.01.2012.

Bivši pripadnik UN-a u Srebrenici: Muškarci između 16 i 60 godina su odvajani i odvođeni u "Bijelu kuću"

Bivši pripadnik Holandskog bataljona UNPROFOR-a Paul Groenwegen izjavio je na suđenju ratnom zločincu Radovanu Karadžiću u Hagu da je Vojska Republike Srpske (VRS) u julu 1995. godine pod prisilom odvela desetine hiljada srebreničkih Bošnjaka iz okoline baze Ujedinjenih Nacija (UN) u Potočarima, prenosi BIRN.

Groenwegen je rekao da, po ulasku pripadnika VRS-a u Srebrenicu, “prestrašenim izbjeglicama nije ostavljen drugi izbor” do da se ukrcaju u autobuse koji su ih odvozili u pravcu Kladnja.

Prema iskazu Groenwegena, srpski vojnici su one koji bi se usprotivili primoravali da uđu u vozila i istovremeno su od porodica odvojili muškarce između 16 i 60 godina, te ih zatvorili u “Bijelu kuću”, prije nego što su i njih autobusima odveli ka Bratuncu.

Pokušaji holandskih vojnika da to spriječe bili su neuspješni, rekao je svjedok.

Karadžić, nekadašnji predsjednik Republike Srpske (RS) i vrhovni komandant VRS-a, optužen je za genocid nad više od 7.000 bošnjačkih muškaraca u danima nakon što je VRS zauzela Srebrenicu 11. jula 1995. godine.

Na teret mu se stavlja i progon bošnjačkih žena i djece iz enklave pod zaštitom UN-a.

Karadžić je optužen i za progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, teror nad civilima u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika mirovnih snaga UN-a za taoce između 1992. i 1995. godine.

Groenwegen je kazao da je 12. i 13. jula 1995. dva puta u Potočarima vidio komandanta VRS-a i ratnog zločinca  Ratka Mladića. Holandski vojnik ispričao je i da je vidio ubistvo jednog Bošnjaka koje su počinili srpski vojnici.

Mladić, bivši načelnik Glavnog štaba VRS-a, očekuje početak suđenja za genocid i druge zločine u BiH pred Tribunalom u Haagu. 

Unakrsno ispitujući Groenwegena, Karadžić je insistirao na tome da Srebrenica nije bila demilitarizovana, ali je svjedok odgovorio da u Srebrenici nije vidio čvršću vojnu strukturu, već samo naoružane civile koji su nastojali da odbrane grad.

Na tvrdnju optuženog da je u Srebrenici djelovala “28. divizija Armije BiH (ABiH) sa četiri brigade i 13.000-14.000 boraca”, Groenwegen je odgovorio da mu to “nije bilo poznato”.

O odvođenju Bošnjaka iz Potočara svjedočio je i drugi pripadnik Holandskog bataljona Roger Patelski.

Kazao je da su ga 11. jula 1995. srpski vojnici zadržali na posmatračkom punktu UNPROFOR-a, a sutradan prebacili u Potočare, koji su bili “preplavljeni prestrašenim izbjeglicama”.

Patelski je izjavio da je “pomagao” u dovođenju izbjeglica na rub baze UN-a, gdje su srpski vojnici odvajali bošnjačke muškarce, a žene i djecu ukrcavali u autobuse.

Prema iskazu svjedoka, bošnjački muškarci su zatim bili odvedeni na obližnje polje, gdje su ih srpski vojnici tukli.

Čuo se i jedan pucanj, a na polju je ostalo beživotno tijelo, posvjedočio je Patelski.

Suđenje Karadžiću bit će nastavljeno u ponedjeljak, 16. januara.

13.01.2012.

CNN-OV "VODIC ZA POROKE NA BALKANU": SRBIJANSKA MAFIJA FINANSIRALA JE RAZVOJ TURBOFOLKA

CNN-ov "Vodič za poroke na Balkanu": Srbijanska mafija finansirala je razvoj turbofolka

Folk od smiješnih pjesmuljaka postao turbofolk - muzika koja para uši i slavi plasične operacije

13.01.2012.

CNN-ov "Vodič za poroke na Balkanu": Srbijanska mafija finansirala je razvoj turbofolka (VIDEO)

Američki novinar Thomas Morton snimio je interesantan dokumentarac, nazvan "Vodič za poroke na Balkanu". Morton je nekada radio za CNN pa je njegov film privukao pažnju srbijanskih medija.

Morton Beograd naziva prijestonicom turbofolka, a njega najvećim izvoznim proizvodom, nakon ratnih zločina.

Ovaj muzički žanr opisuje kao "tradicionalnu jugoslavensku muziku ukombinovanu s najluđim tehno ritmovima".

Kaže kako je normalno da turbofolk zvijezde budu uhvaćene s oružjem ili drogom ili kako voze pijani.

Morton objašnjava i kako ova vrsta muzike, za vrijeme Tita nije imala podršku pa ih je finansirala srbijanska mafija, a devedesetih su gangsteri preuzeli državnu imovinu i vodili svoje vojske pa su mogli podržati muziku koju vole. Tako je i folk od smiješnih pjesmuljaka postao turbofolk, muzika koja para uši i slavi seks, novac i plasične operacije.

Ceca je bila muzička kraljica, objašnjava, a njene pjesme soundtrack rata u Bosi i Hrvatskoj.

Goga Sekulić jedna od potencijalnih Cecinih nasljednica, kaže Morton.

Ona je stoga presretna što se pojavila u njegovom dokumentarcu.

- Budimo realni, ne može svako da dođe do CNN-a, rekla je Sekulić, a prenosimo "B92".

13.01.2012.

ZANIMLJIVE VIJESTI

 


Bakir Izetbegović : Nije prvi, ali jeste posljednji sukob SDA i Radončića
 
Mene je više iznenadilo prisustvo Dragana Čovića i pojedinih predstavnika bosanskohercegovačkih Hrvata. Šta li su oni slavili i čestitali? Nestanak Hrvata sa te polovine Bosne i Hercegovine? A što se tiče Tadića, biće vjerovatno u izbornoj godini sličnih izjava. Tadić je razvučen između Kosova i evropskog puta Srbije, između želje da bude korektan susjed Bosni i Hercegovini i da dobije podršku bosanskih Srba. I u Banjoj Luci je slao pomirljive poruke, ali..
. Odlazak legende : Umro Miljan Miljanić, dugogodišnji selektor Jugoslavije
 
Reprezentaciju bivše države Miljanić je vodio u tri navrata, od 1965. do 1966. godine, potom od 1973. do 1974., te naposljetku od 1979. do Svjetskoga prvenstva u Španjolskoj 1982..
. Radončić u strahu : Zbog Izetbegovićeve izjave SBB traži policijsku zaštitu
 
Savez za bolju budućnost BiH traži od nadležnih državnih organa da pojačaju mjere vezane za sigurnost Fahrudina Radončića, ..

13.01.2012.

POLITICKI MARKETING MILORADA DODIKA I BORISA TADICA: KO JE KOME VISE POTREBAN?

Politički xafsing Milorada Dodika i Borisa Tadića: Ko je kome više potreban?

Predsjedniku Srbije Tadiću je to prije svega legitimacija da nije izdajnik, kaže analitičar Dragan Popović

13.01.2012.

Boris Tadić i Milorad Dodik

Boris Tadić i Milorad Dodik

.......................................................................

Proslava 20 godina Republike Srpske ponovo je pokrenula pitanje ugrožavanja integriteta Bosne i Hercegovine. Da li politika koju Srbija vodi prema RS predstavlja opasnost u regionu i kakva bi ona morala da bude?

Odnosi Srbije i Republike Srpske (RS), kao i dodjeljivanje ordena predsjedniku Srbije Borisu Tadiću povodom 20 godina RS, za Dragana Popovića, direktora Centra za praktičnu politiku, predstavljaju dio političkog xafsinga, piše "Deutsche Welle".

Politički xafsing

Očito je da su i za Milorada Dodika, predsjednika RS, kao i za Borisa Tadića, predsjednika Srbije, međusobni dobri odnosi ozbiljan dio političkog xafsinga i borbe za biračko tijelo. Oni na taj način pokazuju svojim biračima da Srbija i RS održavaju dobre odnose, i to je neka vrsta njihove legitimacije, kaže Popović za Dojče vele:

„Predsjedniku Srbije Tadiću je to prije svega legitimacija da nije izdajnik i da nije sve ono što mu pripisuje desna opozicija u Srbiji, a Miloradu Dodiku je to druga vrsta legitimacije: da sarađuje sa jednim prodemokratskim i proevropskim predsjednikom Srbije. Tako da i on ima neku svoju vrstu legitimacije, kako, eto, on nije ono što je bio Radovan Karadžić, ili ta ekipa na vlasti koja je bila vođstvo Srba u to vrijeme“.

Čitava manifestacija oko 20 godina RS je zapravo demonstracija finalne strategija Beograda, ocjenjuje za "Deutsche Welle" Sonja Biserko, predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji:

„A to je da se Republika Srpska trajno tretira kao ratni plijen, što je u mnogim izjavama i indicirano, kao na primjer da je RS najmlađa srpska država, što se naravno po Dejtonu tako ne tretira. Znači, to je prosto bio jedan skup svih Srba u regionu, lidera, predsjednika, patrijarha, svih relevantnih srpskih dostojanstvenika, koji su otišli u RS prosto da na neki način potvrde tu svoju orijentaciju.“

Indikativno je takođe da je Milorad Dodik u jednoj svojoj izjavi rekao kako je dobio čestitku od Ive Josipovića, predsjednika Hrvatske, što je ovaj demantovao. To je trebalo da implicira nekakvo hrvatsko saučesništvo oko toga da nisu zadovoljni Bosnom i Hercegovinom kao državom, ističe Sonja Biserko.

Pronaći pozitivnu ulogu Beograda

"Pretpostavljam da je u tom odnosu dvojice predsjednika Milorad Dodik nešto potrebniji Borisu Tadiću, jer na taj način pokazuje svojim biračima da nije odustao od interesa Srba u drugim državama", ocjenjuje Dragan Popović.

Mnogi analitičari takav odnos Srbije i RS vide kao opasnost po integritet BiH i kao neku latentnu prijetnju njenom opstanku. Međutim, sve to ne bi trebalo uvijek posmatrati samo u negativnom kontekstu, smatra Popović:

„Prosto, umjesto uzaludne borbe da se ukidaju entiteti u BiH, možda bi trebalo krenuti sa one druge strane: da se prosto ti entiteti prihvate kao realnost, a da se radi na tome da što više tih funkcija koje su neophodne za normalno funkcionisanje jedne države pređe na nivo BiH. U tom kontekstu odnos Srbije i RS može da bude i integrišući faktor za BiH. Ako Srbija ima dovoljno uticaja na rukovodstvo RS, i ako može da pomogne da se neke funkcije prebace na nivo BiH, bar ono što je neophodno za evroatlantske integracije BiH, mislim da to u tom smislu može da ima i neku pozitivnu ulogu.“

Kontinuitet srpske politike

U političkom smislu Boris Tadić je svakako mnogo potrebniji Miloradu Dodiku, ocjenjuje s druge strane Sonja Biserko. Zapravo bi se moglo reći da Dodik uvijek ima podršku onoga ko vodi Srbiju, prije je to bio Vojislav Koštunica, a sada Boris Tadić, što samo pokazuje i neki kontinuitet politike prema Republici Srpskoj, kaže ona.

"Sve što se dešavalo povodom dvadestogodišnjice RS je stoga samo pokazalo negativan stav prema državi Bosni i Hercegovini", zaključuje Biserko.

.........................................................................................................
....................................................
[image]
SRPSKI PATRIJARH PAVLE MITROPOLIT NIKOLAJ I RADOVAN KARADZIC I RATKO MLADIC U RATU OD 1992 I 1995 GODINE
.................................................................................

Topla, a krvava priča o čika Ratku i čika Radovanu

 
Image
Prigodna sjećanja na genocid:

Dirljiva, topla, a krvava priča o čika Ratku i čika Radovanu osvanula je na nacionalističkom portalu "Vesti online"; saznali smo kako su zločinci čerupali slavski kolač, kako su se setili lepih trenutaka tokom genocida i kako su im prijale gusle usred Haškog kazamata. Ovo potresno izvješće prenosimo u slavskom originalu

VESELI SE, KUĆNI DOMAĆINE: Okupljeni okočesnice koju su sami pripremili i svog duhovnika, roterdamskog protojereja Vojislava Bilbije, haški pritvorenici su proslavili slavu Svetog Stefana, obeleživši ujedno i dvadeset godina postojanja Republike Srpske.
via Topla, a krvava priča o čika Ratku i čika Radovanu.
.........................................................................................................................

......................................................................................................................

 

 [24 sata info] 

Top Serb officials, from left to right, the President of Bosnia's Serb-run part the Republika Srpska Milorad Dodik, a member of Serb royal dynasty Prince Alexander Karadzordjevic, Republic of Srpska Prime Minister and parliament speaker Aleksandar Dzombic, Nikola Spiric and Igor Radojicic gather to mark the 20th anniversary since the founding of the Republika Srpska in Banja Luka, 140 kms north west of Sarajevo, Bosnia, on Monday, Jan. 9, 2012. On Jan 9, 1992 Bosnian Serbs established a Serb republic in parts of Bosnia after the country declared independence from former Yugoslavia despite opposition from ethnic Serbs. This triggered the country's brutal 1992-95 war. The Serb Republic was recognized by the 1995 Dayton Peace Agreement which ended the conflict, as one of the two highly independent parts of Bosnia which are linked by a weak central government. (AP Photo/Radivoje Pavicic)
Milorad Dodik, Nebojsa Radmanovic, Aleksandar Dzombic, Nikola Spiric i  Igor Radojičić

.............................................................

Odlikovan: Nikola Poplašen, četnik
slika

Ordenom Republike Srpske Milorad Dodik odlikovao četnika
      Nikolu Poplašena

.......................................................

Da li je srpski nacional-socijalizam u klimaksu ili pubertetu?

 
...............................................................................................................

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik odlikovao je predsjednika Srbije Borisa Tadića, 9. januar 2012

 

"To je, zapravo, jedna manifestacija koja jasno govori šta su krajnji ciljevi Beograda u pogledu Bosne i Hercegovine", kaže Sonja Biserko, predsjednica Helsinškog komiteta za ljudska prava u Srbiji.

20-godišnjici Republike Srpske u Banja Luci je prisustvovao i patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej, koji je predvodeći svetu arhijerejsku liturgiju, slučajno ili ne, zaboravio da je došao u bosanskohercegovački entitet. U svom obraćanju o Republici Srpskoj, govorio je kao o državi.

"Neka je blagoslovena srpska država Republika Srpska"kazao je on.

Da to nije slučajno i da je riječ o stavu Srpske pravoslavne crkve, potvrdio je i Vasilije Kačavenda, episkop zvorničko-tuzlanski.

"Danas, hvala Bogu, živimo u slobodnoj srpskoj državi, pravoj srpskoj državi"kaže Kačavenda

via Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik odlikovao je predsjednika Srbije Borisa Tadića, 9. januar 2012
a
 

 
Milorad Dodik urucuje orden Republike Srpske patrijarhu srpskom Irineju

................................................................................

20-godišnjici Republike Srpske u Banja Luci je prisustvovao i patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej, koji je predvodeći svetu arhijerejsku liturgiju, slučajno ili ne, zaboravio da je došao u bosanskohercegovački entitet. U svom obraćanju o Republici Srpskoj, govorio je kao o državi.

"Neka je blagoslovena srpska država Republika Srpska"kazao je on.

Da to nije slučajno i da je riječ o stavu Srpske pravoslavne crkve, potvrdio je i Vasilije Kačavenda, episkop zvorničko-tuzlanski.

"Danas, hvala Bogu, živimo u slobodnoj srpskoj državi, pravoj srpskoj državi"kaže Kačavenda

 
Vasilije Kačavenda
.........................................
.................................................................................
..U desnom uglu obiljezeni crvenom linijom su: Ratko Mladic, Radovan Karadzic i Momcilo Krajisnik u lijevom uglu obeljezen crvenom linijom je Vladika Vasilije Kačavenda
.......................................................
 
13.01.2012.

DZEVAD HODZIC: OPASNI BAL U BANJOJ LUCI

Dževad Hodžić : Opasni bal u Banjoj Luci 

 13.01.2012.
• 
Za većinu stanovnika Bosne i Hercegovine obilježavanje 9. januara kao dana RS predstavlja zapravo zlokobno evociranje uspomena na ratne zločine, etničko čišćenje i genocid..

Piše : Dževad Hodžić (Oslobođenje)

Način na koji je ove godine u Banjoj Luci obilježen dan Republike Srpske zaslužuje ozbiljnu pažnju. I to iz više razloga. Svečanosti su, uz predstavnike političkog i javnog života iz reda srpskog naroda u RS-u, prisustvovali i predsjednik Republike Srbije Boris Tadić, patrijarh srpski Irinej, biskup Komarica, koji je primio najviše priznanje od Milorada Dodika i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović. Predstavnici Bošnjaka nisu ni ove godine sudjelovali u svečanosti obilježavanja dana Republike Srpske.
Velika i glamurozna svečanost održana u Banjoj Luci 9. januara ove godine predstavlja ne samo na simboličkoj ravni, nedvosmisleni i opasni bal s političkim evokacijama, asocijacijama i konotacijama vampirskog karaktera. Jer, devetog januara prije dvadeset godina u Banjoj Luci osnovana je paradržavna, tvorevina takozvana republika srpskog naroda Bosne i Hercegovine. Već iz samog ovog rogobatnog naziva mnogo toga moglo se naslutiti. U borbi za republiku srpskog naroda Bosne i Hercegovine u godinama koje će uslijediti počinjeni su strašni ratni zločini, etničko čišćenje i genocid nad nesrpskim stanovništvom u našoj zemlji. Svi značajniji politički i vojni utemeljitelji i protagonisti ove tvorevine osuđeni su ili im se upravo sudi na Međunarodnom sudu za ratne zločine u Haagu. Za većinu stanovnika Bosne i Hercegovine obilježavanje 9. januara kao dana Republike Srpske predstavlja zapravo zlokobno evociranje uspomena na ratne zločine, etničko čišćenje i genocid.
Prisustvovanje svečanosti obilježavanja 9. januara kao dana Republike Srpske gospodina Borisa Tadića treba posmatrati i u vezi s činjenicom da se on praktično nalazi u kampanji za predstojeće neizvjesne izbore u Srbiji. Tako je gospodin Tadić iz najstarije "srpske zemlje", gdje je proveo pravoslavni Božić, vodeći svoju predizbornu kampanju na strategiji i taktici "djelotvornog" zamagljivanja ionako na Balkanu manje-više nejasne granice između mita i stvarnosti, stigao, takoreći, pravo u Banju Luku da tamo čuje od patrijarha srpskog Irineja da je Republika Srpska najmlađa srpska država.
Ipak, predsjednik Republike Srbije gospodin Boris Tadić morao bi znati da svojim sudjelovanjem u svečanosti obilježavanja 9. januara u Banjoj Luci dosipa so na rane velikog broja građana ove zemlje koji su bili žrtve političkog i vojnog projekta osnovanog tog dana u Banjoj Luci prije dvadeset godina. Za veliki broj ljudi u ovoj zemlji dolazak Borisa Tadića u Banju Luku 9. januara predstavlja čin čija bi se zlokobnost, naprimjer, mogla izmjeriti odlaskom predsjednika Republike Srbije gospodina Tadića u Haag s namjerom da se tamo pokloni pred političkim i vojnim kreatorima politike ratnih zločina, etničkog čišćenja i genocida: Radovanom Karadžićem, Ratkom Mladićem, Momčilom Krajišnikom, Biljanom Plavšić i mnogim drugim zaslužnicima. To bi čak bilo poštenije!
O vampirskim političkim konotacijama bala održanog 9. januara u Banjoj Luci svjedoči i sudjelovanje delegacije HDZ-a BiH s gospodinom Draganom Čovićem na čelu u obilježavanju dana Republike Srpske, budući da njihovo sudjelovanje u ovoj svečanosti mnogi Hrvati u Bosni i Hercegovini doživljavaju kao "odavanje počasti srpskom vojnom i političkom rukovodstvu iz 1991. godine koje je odgovorno za egzodus, ubojstva i nestajanje Hrvata i Bošnjaka s područja današnjeg RS-a". Ali, gospodin Čović odavno nije ni nepoznanica ni iznenađenje. Mnoge ljude u ovoj zemlji iznenadio je banjalučki biskup Franjo Komarica. Njegovo primanje priznanja iz ruku predsjednika Republike Srpske gospodina Milorada Dodika razočaralo je mnoge. Najblaže rečeno, biskup Komarica je ovim činom dodjeljivanja i primanja najvišeg priznanja licemjerno upotrijebljen. Jer, biskup Komarica "nije zaslužio" da priznanje za svoju posvećenost povratku Hrvata i svih drugih u Banju Luku i Republiku Srpsku primi od predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta koji bi prema Ustavu trebao da bude multietnički entitet tri ravnopravna i konstitutivna naroda, a koji sve čini da Republika Srpska bude država srpskog naroda.
Uostalom, to kako oni koji su 9. januara ove godine uručili najviše priznanje biskupu Komarici i koji su takvo priznanje namjeravali uručiti i banjalučkom muftiji Edhemu efendiji Čamdžiću vide Republiku Srpsku, na najeklatantniji način svjedoči obilježavanje dana Republike Srpske kroz izravne, formalne, simboličke i stvarne pravoslavne crkvene ceremonije, sadržaje i obilježja. Oni na taj način poručuju: Ovaj entitet je pravoslavna država srpskog naroda!
A ovaj entitet trebao bi, prema vlastitom Ustavu, kao i Ustavu Bosne i Hercegovine, biti bosanskohercegovački entitet u kojem su sva tri naroda konstitutivna i u kojem su svi njegovi građani i narodi ravnopravni. Zašto bi tada bilo ko bio protiv ovog entiteta? Bilo ko osim onih koji su se u Banjoj Luci sastali 9. januara, ove godine ili prije dvadeset godina, svejedno. Jer, obilježavanje godišnjica upravo i znači poistovjećivanje.


 

13.01.2012.

AERODRUM ZELJAVA KOD BIHACA: VOJNO CUDO TITOVE AVIJACIJE PREPUSTENO ZABORAVU (FOTO)

Aerodrom Željava kod Bihaća: Vojno čudo Titove avijacije prepušteno zaboravu (FOTO)

Bivša JNA prije povlačenja je minirala i onesposobila objekat sa 56 tona eksploziva

 13.01.2012.

Mada je onesposobljen još prije dvadeset godina, aerodrom Željava kod Bihaća i danas je tema različitih komentara, procjena i pomalo nevjerovatnih priča.

Svojevremeno je važio za najmoderniji objekat takve vrste, a kako se radilo o podzemnom aerodromu za čiju se izgradnju i uređenje nije štedjelo, u namjeri da se postigne maksimalni efekat, izazivao je ne samo divljenje i strahopoštovanje već i neslućenu maštu o njegovim mogućnostima.

Najzanimljivije u cijeloj priči oko aerodoroma Željava je da ista fama, ponekad i jača, vlada i dan danas.

Samo za najbolje

Klek, objekat 505 , Željava – sinonimi su za najveći podzemni aerodrom, ne samo u eks Jugoslaviji. Čuveni kompleks smješten je ispod i unutar planine Plješivice.

Činilo ga je pet pista i četiri tunela visokih 8, širokih 30 metara, dugih 3,5 kilometra. Teško je i pobrojati sa čim je sve raspolagao ovaj objekat, u koji se naravno nije moglo tek tako ući, a koliko je baza bila elitna ilustruje i podatak da je služba u njoj smatrana posebnom čašću i da su samo najbolji stizali na ovaj aerodrom.

Među njima i Ivan Prša, oficir bivše JNA, potpukovnik avijacije:

„Počeo se graditi 1948. Od projektovanja, izbora lokacije, izgradnje i radio se punih 20 i nešto godina. Operativna upotreba počela je 1967. godine kada je kompletan Lovački-avijacijski puk, 117. LAP,  iz Zagreba preletio tu na Željavu. Vrijednost tog objekta je što je to uglavnom podzemni objekat sa svim elementima infrastrukture pod Plješevicom tako da smo mi tu cijenili da se moguće odbraniti od taktičkih nuklearnih udara i zato je puno novca uloženo – oko 4,5 milijardi ondašnjih dolara," rekao je Prša za Radio Slobodnu Evropu.

"Dakle namjena aerodorma i avijacije je bila zaštiti zračni prostor bivše Jugoslavije zapadno od linije Sarajevo-Osijek i zato je bio jedan od najmodernijih i najjačih jer je  trebao da odgovori i  u varijanti zapadne agresije i istočne agresije. Pokriven velom tajne, nije se moglo lako ući unutra. Samo su odabrani ulazili u sam podzemni objekat, tako da jednostavno još se u javnosti ne zna šta je bilo na arerdomu Željava, koje tajne krije, a njih puno nije bilo. Činjenica je jedna – bila je to jaka avio baza sa 50-ak aviona, to je nešto kao nosač aviona američki i zaista je bila velika vatrena snaga za odbranu zračnog prostora bivše Jugoslavije. I ništa više,“ dodao je on.Planovi za rekonstrukciju

Danas tek ruševine i ostaci  koji još jadnije izgledaju ako se imaju na umu svi ovi podaci o grandioznosti izgradnje i funkcionisanja najmoćnije vojne baze po procjenama mnogih i u Evropi.

Osamnaestog 1992. bivša JNA je prije povlačenja minirala i onesposobila objekat sa, kažu, 56 tona eksploziva. Zub vremena učinio je svoje. S obzirom da je tu u prošlom ratu bila linija razdvajanja područje je i minirano. Na bosanskoj ga strani nadgledaju pripadnici Granične policije."Negdje desetak kilometara granične crte, znači zelene granice, pokrivamo oko područja aerodroma Željava. Na teritoriji BiH od objekata aerodroma Željava se nalazi jedna velika pista i dvije manje uzletne piste bivšeg vojnog aerodroma Željava. Ostalo je na strani Hrvatske," kaže komandir jedinice granične policije Arman Mičić:

Naravno, bilo je i ima prijedloga za obnovu aerodroma Željava s obje strane granice. Svojevremeno je bio i izrađen plan njegove revitalitacije, no zbog cijene se odustalo. Pa se onda spominjala mogućnost da to bude karting ili biciklistička staza, slobodna carinska zona, naposljetku civilni aerodrom.

Tema je ovo koja je dominirala i prilikom nekoliko posjeta hrvatskih predsjednika Stipe Mesića i Ive Josipovića Bihaću. Prilikom posljednje, Hamdija Lipovača, premijer kantona izjavio je kako postoje realne šanse za obnovu aerodroma:

"Radilo bi se tu o jednom kargo aerodromu koji bi bio praćen sa pet logističkih centara. Investicija bi bila oko 2,7 milijardi eura."

Saglasan je u tome i naš potpukovnik Prša:

"Stoji ta moguća priča da se to komercijalizira, ima logike ima osnove ako ima para i volje."

13.01.2012.

TUZILASTVO BiH: BOSKU STANISLJEVICU PREDLOZEN PRITVOR U TRAJANJU OD 30 DANA

Tužilaštvo BiH: Stanišljeviću predložen pritvor u trajanju od 30 dana

image Boško Stanišljević / Srna

 

(24SI) - Božidar Stanišljević (61), koji je sakrio naoružanje u dvorani "Borik" u Banjaluci, ispitan je danas u Tužilaštvu BiH u svojstvu osumnjičenog za krivično djelo terorizam, nakon čega je tužilac uputio Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora u trajanju od 30 dana.

 

 [24 sata info] 

U saopštenju iz Tužilaštva BiH navodi se da ova institucija u saradnji sa MUP-om Republike Srpske i drugim agencijama za provođenje zakona u BiH preduzima intenzivne aktivnosti na prikupljanju dokaza s ciljem potpunog rasvjetljavanja ovog događaja.

Iz Tužilaštva BiH navode da zbog zaštite istrage ne mogu javnosti pružiti više informacija o istrazi.
Stanišljević, koji je uhapšen 10. januara, priznao je policiji da je unio naoružanje u "Borik".

Kako prenosi Srna, policija Republike Srpske je prilikom protivdivezionog pregleda dvorane "Borik" uoči svečane akademije povodom jubileja Republike Srpske pronašla u novinarskoj loži torbu u kojoj se nalaze automatska puška sa prigušivačem i pet okvira, tri kilograma plastičnog eksploziva, dvije ručne kumulativne bombe, dvije bombe M75 i M52, poluautomatska puška i 330 komada municije, te štapini sa upaljačem.

(24sata.info)

Skrivao naoružanje u dvorani "Borik": Stanišljević predat Tužilaštvu u Sarajevu

image Boško Stanišljević / Srna

 

(24SI) - Boško Stanišljević predat je danas Tužilaštvu BiH u Sarajevu.

 

 [24 sata info] 

Boško Stanišljević koji je skrivao naoružanje u dvorani "Borik" u Banjaluci predat je danas Tužilaštvu BiH. Stanišljević je uhapšen 10. januara.

Policija Republike Srpske je prilikom protivdivezionog pregleda dvorane "Borik" uoči svečane akademije povodom jubileja Republike Srpske pronašla u novinarskoj loži torbu u kojoj se nalaze automatska puška sa prigušivačem i pet okvira, tri kilograma plastičnog eksploziva, dvije ručne kumulativne bombe, dvije bombe M75 i M52, poluautomatska puška i 330 komada municije, te štapini sa upaljačem, javlja RTRS.

Dugogodišnji radnik ove sportske dvorane Boško Stanišljević, priznao je policiji da je unio naoružanje u "Borik". Motivi do sada nisu otkriveni.

(24sata.info)

Na dalje postupanje: Predaja Stanišljevića Tužilaštvu BiH

 
image Boško Stanišljević / 24sata.info

 

(24SI) - Direktori policija Republike Srpske i Srbije, Gojko Vasić i Milorad Veljović, sastaće se danas u Banjaluci, najavljeno je iz MUP-a Srpske.

 

 [24 sata info] 

Boško Stanišljević, koji je pritvoren u istrazi nakon što je pronađeno naoružanje u dvorani "Borik" u Banjaluci, danas će biti predat Tužilaštvu BiH na dalje postupanje.

Kako javlja RTRS, portparol MUP-a Srpske, Mirna Šoja, navela je, da se obavljaju informativni razgovori sa više lica radi provjere do sada prikupljenih saznanja.

(24sata.info)

13.01.2012.

SASLUSAN U TUZILASTVU BiH: PREDLOZEN JEDNOMJESECNI PRITVOR ZA BOZIDARA STANISLJEVICA

Saslušan u Tužilaštvu BiH: Predložen jednomjesečni pritvor za Stanišljevića

13.01.2012.
.......................
Božidar Stanišljević (61), koji je sakrio naoružanje u dvorani Borik u Banjoj Luci, ispitan je danas u Tužilaštvu BiH u svojstvu osumnjičenog za krivično djelo terorizam, nakon čega je tužilac uputio Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora u trajanju od 30 dana.
Foto: SRNA
                Božidar Stanišljević u pritvoru
......................................................................................
U saopštenju iz Tužilaštva BiH navodi se da ova institucija u saradnji sa MUP-om Republike Srpske i drugim agencijama za provođenje zakona u BiH preduzima intenzivne aktivnosti na prikupljanju dokaza s ciljem potpunog rasvjetljavanja ovog događaja.

Iz Tužilaštva BiH navode da zbog zaštite istrage ne mogu javnosti pružiti više informacija o istrazi.

Stanišljević, koji je uhapšen 10. januara, priznao je policiji da je unio naoružanje u Borik.

Policija Republike Srpske je prilikom protivdiverzionog pregleda dvorane Borik uoči svečane akademije povodom jubileja Republike Srpske pronašla u novinarskoj loži torbu u kojoj se nalaze automatska puška sa prigušivačem i pet okvira, tri kilograma plastičnog eksploziva, dvije ručne kumulativne bombe, dvije bombe M75 i M52, poluautomatska puška i 330 komada municije, te štapini sa upaljačem.
13.01.2012.

ADNAN BASIC: "PATRIOTE" SU BILE TIHE ZA GODISNJICU POCETKA REALIZACIJE NACERTANIJA (FOTO)

Bašić: "Patriote" su bile tihe za godišnjicu početaka realizacije Načertanija (FOTO)

O ljudi koji itekako vole da se busaju svojim patriotizmom, nije bilo nekih reakcija, ocijenio je Bašić

  |  13.01.2012.

Sramotno je kako se slabo reagiralo na događaje u vezi obilježavanja 20. godišnjice Republike Srpske, izjavio je danas na konferenciji za novinare Saveza za bolju budućnost BiH u Sarajevu poslanik ove stranke u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Adnan Bašić.

- Posebno je sramotno što od ljudi koji itekako vole da se busaju svojim patriotizmom nije bilo nekih reakcija, ocijenio je on.

Bašića, pritom, posebno brine stav međunarodne zajednice.

- Zar ta međunarodna zajednica ne zna šta se dešavalo 9. januara 1992. godine? Zar ta međunarodna zajednica nije svjesna da je to bio početak realizacije čuvenih Načertanija, preko Memoranduma SANU?, istaknuo je on.

Bašić navodi da je tada počeo fizički obračun sa narodom koji je trebalo da nestane i tada je trebalo da se prošire i konačno utvrde granice velike Srbije.

Kao poslanik u Predstavničkom domu PSBiH i član Admistrativne komisije, kazao je da je stav SBBBiH da bude konstruktivna opozicija, što je svojim dosadašnjim radom i pokazao.

Najavio je da se SBBBiH u svom opozicionom djelovanju neće služiti niskim udarcima, ali će vrebati greške vladajuće koalicije, te argumentirano ukazivati na sve što ne valja i što ne poboljšava stanje u zemlji.

Kada su u pitanju revizorski izvještaji o radu državnih organa koji su se našli pred Administrativnom komisijom, Bašić kaže da će u svim slučajevima gdje postoje tragovi bilo kakvog oblika nezakonitog djelovanja, tražiti da nadležni organi, počevši od sudstva, tužilaštva i organa gonjenja, upotrijebe sve zakonske ovlasti i kazne krivce. Naglasio je da ovo nije stav samo opozicionih članova Administrativne komisije.

- Čvrsto stojimo na stanovištu da se svaki revizorski izvještaj mora prihvatiti i tražimo da za sve anomalije, organi koji se time bave krenu na svoj posao. Mi ćemo na tome istrajati, poručio je

13.01.2012.

TRAGEDIJA: MAJKA U SOBI PRONASLA MRTVE SINOVE

TRAGEDIJA Majka u sobi pronašla mrtve sinove

12.01.2012.
 
 TRAGEDIJA Majka u sobi pronašla mrtve sinove
Smrt dvojice mladića šokirala je Visočane. Foto: Nezavisne novine

Braća Adnan (17) i Arnes (19) Šabanović pronađeni su danas mrtvi u svojoj sobi u roditeljskoj kući u mjestu Dubrave kod Visokog.

Mladiće je oko 10 sati, nakon što se nisu odazivali na njene pozive za uranak, u sobi na katu nedovršene kuće, bez svijesti pronašla njihova majka Mirzeta, pišu Nezavisne novine. Dvadesetak minuta kasnije na lice mjesta stigli su medicinari Doma zdravlja iz Visokog, međutim, reanimacija je bila bezuspješna, pa je dežurna doktorica Mirsada Omerbašić-Pašić konstatirala smrt.

Na tijelima mladića nije bilo znakova nasilja, a istražiteljima MUP-a Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) i dežurnom tužitelju Erminu Imamoviću majka je ispričala da su njeni sinovi gotovo istovremeno otišli na spavanje i da se nisu žalili na bilo kakve probleme.

Po nalogu tužitelja Imamovića, tijela su prevezena u prosekturu Gradskih grobalja Visoko, gdje je u poslijepodnevnim satima trebala biti obavljena obudkcija. Sanjin Kulenović, glasnogovornik Tužiteljstva ZDK, izjavio je, kako bi tek nakon obdukcije trebali biti poznati uzroci smrti braće Šabanović.

Prema svemu što su na mjestu tragedije mogli vidjeti istražitelji, sve ukazuje da su Adnan i Arnes otrovani ugljen-monoksidom. Sumnje su tim veće jer sobu u kojoj su pronađeni zagrijava peć na drva.

"Metalni dio kroz koji se odvodi dim nakon sagorijevanja dotrajao je i vjerojatno je propustljiv, tako da je kroz njega izlazio ugljen-monoksid koji je po svemu sudeći ugušio mladiće", izjavio je jedan od istražitelja.

Mještani Dubrava danas su bili u šoku. Kažu da se radi o skromnoj obitelji, čija glava Hajrudin godinama kruh zarađuje radeći u Austriji, gdje ga je zatekla i tužna vijest o smrti sinova.

Adnan je pohađao 3. razred srednje škole, dok je Arnes nedavno okončao školovanje i bio bez posla.

13.01.2012.

"STO IZGUBIS NA MOSTU DOBIJES NA CUPRIJI": ZAMJENA KOSOVA ZA REPUBLIKU SRPSKU!

"Što izgubiš na mostu dobiješ na ćupriji": Zamjena Kosova za Republiku Srpsku!

image Milorad Dodik i Boris Tadić / 24sata.info

 

(24SI) - Što izgubiš na mostu dobiješ na ćupriji, ideja je kojom se vodi današnja srpska politika sa obje strane Drine. Ono što je nepovratno izgubio na mostu u Kosovskoj Mitrovici Beograd danas pokušava nadoknaditi na ćupriji u Višegradu.

 
 

Akademik SANU Ljubomir Tadić - otac Borisa Tadića

 

 [24 sata info] 

Akademik SANU Ljubomir Tadić - otac Borisa Tadića

  Akademik SANU Ljubomir Tadić - otac Borisa Tadića

..........................................................

Akademik SANU Dobrica Ćosić

.................................................................................................
image
Boris Tadic i Milorad Dodik

............................................................................

Uz tihu podršku srbijanskog predsjednika i šefa Demokratske stranke, ali i čelnika drugih velikih “opozicijskih” stranaka sa izuzetkom liberala Čede Jovanovića i nekih manjih, beznačajnih stranaka u Srbiji, predsjednik SNSD-a i RS-a Milorad Dodik čvrsto je krenuo u provođenje ideja o očuvanju postojećih i stvaranju paralelnih institucija kakve imamo na sjeveru Kosova koju želi primijeniti u RS-u. Ono što je sigurno je i da bi Beogradu mogao zatrebati teritorij RS-a kad, nažalost, počne seoba Srba sa Kosova, odnosno kad Srbija na njenom putu prema Evropskoj uniji i službeno ili neslužbeno prizna Kosovo.

Srbija je prije pola godine krenula u ostvarivanje plana kojim želi pokušati u miru vratiti ono što je izgubila u četiri rata, u Sloveniji, Hrvatskoj, BiH i na Kosovu.

Jasno definisani plan, koji se u javnosti naziva i “Drugim memorandumom Srpske akademije nauka u umetnosti” provodi se, među ostalim, i uz pomoć dijaspore, odnosno Srba koji žive u tim zemljama. Podsjetimo, Memorandum SANU, tamošnje akademije, objavljen je 1986. i bio je platforma na kojoj su započeti i vođeni ratovi. Autor je danas devedesetogodišnji Dobrica Ćosić, a uz njega, što se u nas manje ističe, i Ljubomir Tadić, otac aktuelnog srbijanskog predsjednika Borisa Tadića.

Tadić je nedavno u Beogradu sazvao i održao “svesrpski” sastanak sa predstavnicima Srba iz Republike Srpske čije je izaslanstvo predvodio Milorad Dodik, te izaslanstvima Srba iz Crne Gore, Hrvatske i sa Kosova. Iako se naglašavalo kako se razgovaralo o “razvoju dobrosusjedskih odnosa” te o “očuvanju identiteta i unaprjeđenju položaja Srba u regiji te očuvanju jezika” činjenica je i kako pozivnica nije upućena, na primjer, nikome iz opozicije iz RS-a, niti Srbima iz FBiH. Time je iskazan i jasan stav Tadića i Dodika da Srbi iz Federacije - nisu Srbi, odbacujući tako jedan dio naroda i razgovarajući samo sajednom polovicom međunarodno priznate države.

“U svakom slučaju on se očigledno i odavno opredijelio da RS predstavljaju samo gospodin Dodik i njegovi najbliži saradnici, a ostali politički život po njegovom viđenju u RS-u ne postoji. Svi drugi politički predstavnici za njega očigledno nisu autentični predstavnici naroda, tako da ja to gledam kroz to svjetlo, jer je to postala uobičajena praksa tandema “Dodik&Tadić”, ocjena je čovjeka iz opozicije iz RS-a Dragana Čavića, predsjednika Demokratske partije.

Sve je počelo Zakonom o dijaspori koji je ustanovio dvije kategorije Srba. Službeni Beograd tako prepoznaje Srbe u dijaspori i Srbe iz regije, što nedvosmisleno znači da Srbija još uvijek računa na regiju u nekom drugom smislu. Nenad Prokić, zastupnik i visoki funkcioner Liberalno-demokratske partije, ističe “kako ne razumije zašto se to radi, osim da to, u neku ruku, bude nastavak neke propale ‘velikosrpske politike’”.

Srbija ne samo što ima pretjerano srdačne odnose sa Banjom Lukom nego se ne ograđuje od izjava njenog šefa, predsjednika RS-a i SNSD-a Milorada Dodika, koji na dnevnoj osnovi dovodi u pitanje opstanak BiH.

Na “srbovanja” u posljednjih nekoliko mjeseci, kako u Beogradu tako i u Banjoj Luci, Srbe sa Kosova niko nije zvao! Signal je to da su oni u glavama koje kroje politiku u Beogradu već otpisani, što je nedirektno u više navrata sugerisao i Milorad Dodik. Ali, održano je više sastanaka na kojima su se iza zatvorenih vrata davala posebna upustva, i gdje su predstavnici vlasti iz RS-a dolazili po svoje mišljenje.

Brojni mediji su prije nekoliko mjeseci objavili je upozoravajući tekst u kojem se navodi jasna strategija srpske politike. Ključne tačke tog plana, kolokvijalno nazvanog i “Drugi Memorandum Srpske akademije nauka i umetnosti” su destabilizirati vlade susjednih država, provocirati unutrašnje nezadovoljstvo i nemire i slabiti oštricu optužbi protiv Srbije, pomagati odcjepljenje RS-a, insistirati na konstitutivnosti Srba u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Kosovu i izvršiti tranziciji srpskih zajednica u državama regije u unitarnu, svesrpsku zajednicu.

Među ključnim tačkama su i odvraćanje pažnje medija koji su pod kontrolom vladajuće politike kako u Srbiji tako i u RS-u sa završnih procesa bivšim pripadnicima političkog, obavještajnog i vojnog vrha Srbije i RS-a, tako da danas u rijetkom medijima možemo pronaći eventualno šturu informativnu vijest da je održano tek ročište Radovanu Karadžiću, Ratku Mladiću, Jovici Stanišiću… Uz to se konstantno umanjuje odgovornost Srba za zločine i razaranja, podižu se potjernice i optužnice protiv Hrvata, Bošnjaka i svih drugih kako bi se “izjednačila krivica”. “Pumpaju” se i brojke, pa tako možemo pročitati da je više Srba ubijeno u Sarajevu nego Bošnjaka u Srebrenici. Dalja regionalizacija Srbije se želi spriječiti prije svega Vojvodine, a slabi se djelovanje Islamske zajednice u Sandžaku. Insistira se na zatvaranju Haaškog suda, što više suđenja se želi prebaciti na domaće pravosuđe, a radi se i na odustajanju od tužbi Hrvatske, BiH i Kosova protiv Srbije pred međunarodnih sudovima, navodi Dnevni list.

Srpski nacionalistički teoretičari, prije svih Dobrica Ćosić i Ljubo Tadić, jasno su rekli kako su Srbi u 2. vijeku izgubili četiri rata. Čuvene su i parole kako je Srbija je dobivala u ratovima, ali gubila u miru! Sada su riješili raditi na drugi način. Želi se prvo diplomatskim akcijama, kako oko kosovskog tako i oko problema u BiH, zadobiti povjerenje EU činovnika dok se ustvari radi na destabilizaciji regije, a prije svega BiH.

Predsjednik Srbije Boris Tadić poslao je srbijanskog ministra vanjskih poslova da direktno učestvuje u kampanji SNSD-a. Danas imamo obratnu situaciju gdje Tadić traži podršku Dodika, pa je u ponedjeljak je u Banjoj Luci i neslužbeno počeo svoju kampanju i lov na glasove. Značajan je broj Srba u izbornom smislu prati šta se događa u RS-u, Crnoj Gori, na Kosovu, koji smatraju da Srbija treba štititi i njihove “nacionalne” interese u zemljama van Srbije. Osim toga, i Dodika čekaju lokalni izbori, na kojima treba dobiti povjerenje vojske gladnih i nezadovoljnih.

Srbija se oduvijek dvolično ponašala prema BiH. Ali, ponašanje Tadića ne treba shvatiti samo kao predizborno udvaranje nego je to njegov i službeni stav, što se svakako može shvatiti i kao neprekidno miješanje u unutrašnju politiku BiH, a pored toga se takvom politikom želi praviti pritisak na EU. Uslov za EU je donedavno bila saradnja sa Haagom koji je u Evropi, ali zamišlja li danas srbijanska politika svoj put preko Haaga ili preko leđa Srba iz “vekovnih” srpskih ognjišta na Kosovu, u RS-u pa i u Hrvatskoj.

(24sata.info)

13.01.2012.

VIDEO: REZIME EMISIJE "JA BIRAM GOSTE" SA SENKOM KURT: POSTOJI LI PODJELA NA "NASE" I "NJIHOVE" ZLOCINCE

VIDEO / Rezime emisije "Ja biram goste" sa Senkom Kurt: Postoji li podjela na "naše" i "njihove" zločince

image "Ja biram goste" sa Senkom Kurt / 24sata.info

 

(24SI) - Večeras, s početkom u 21:05 na TV1 emitovana je četvrta po redu dijaloška emisija Ja biram goste.

 

 [24 sata info] 

Kako je medijska scena u ovoj emisiji TV1 otvorena za sve koji to žele i zaslužuju tako se ovoga puta u ulozi urednice i voditeljice okušala dugogodišnja novinarka Senka Kurt, koja je sa svojim gostima: Svetozarom Pudarićem, potpredsjednikom Federacije BiH, Senkom Nožicom, odvjetnicom, Nidžarom Ahmetašević, novinarkom i analitičarkom, te Ismetom Dahićem, ratnim šefom policije u Sarajevu, razgovarala na temu: Naši zločinici.

Emisija je opravdala epitet otvorene dijaloške scene jer se vrlo otvoreno razgovaralo o mnogim, do sada često ignorisanim pitanjima. Naime, postavilo se pitanje visine kazni za ratne zločine, te zašto se ovom tematikom politizira. Poseban naglasak stavljen je na činjenicu da Sudu BiH vlast u RS zamjera da procesuira samo Srbe, pod znakom pitanja da li je to još jedan pokušaj da se omalovaži rad Suda BiH i uništi njegov integritet.

Elaborirana je vrlo aktuelna tema finansiranja odbrane osumnjičenih ratnih zločinaca novcem poreskih obveznika.  Argumentrirana i na momente žestoka polemika vodila se o pitanju da li postoje naši i njihovi zločinci, odgovornosti ratnih i postartnih vlasti na opstruiranju istraga vezano za počinjene zločine. Advokatica Senka Nožica dala je iznimno važnu pravnu analizu i dijagnozu zašto se slučajevi otvaraju tek danas.

Novinarka Nidžara Ahmetašević u svojim istupima podastrala je odgovornost i tužilaštva ali preavshodno kritzirala vlast za sramni pokušaj da se novcima poreskih obveznika, tačnije građana Kantona Sarajevo, finansira odbrana osoba koji su nedavno uhapšeni i kojima se treba suditi za kršenje pravila Ženevske konvencije u logoru Silos za vrijeme agresije na BiH. Potpredsjednik Federacije BiH Svetozar Pudarić obznanio je informaciju da takva odluka ne postoji, te da je riječ o inicijativi koja od strane izvršne valsti u Kantonu Sarajevo i njenim općinama nije podržana. Također ponovio je da će istrajati na podizanju spomenika Srbima ubijenim na Kazanima, što je naišlo na podršku i Ismeta Dahića, koji smara da također i što prije treba izgraditi spomenik i  poginulim pripanicima policije koji su 1993. godine stradali u obračinavanju sa armijskim kriminalcima i ratnim profiterima.

Publiku su činili studenti Fakulteta političkih nauka i studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

(24sata.info)


13.01.2012.

VIDEO: ANGELINA JOLIE: "ZELIM DA LJUDI NE ZABORAVE BOSNU, ONA I DANAS LIJECI RANE"

VIDEO / Angelina Jolie: "Želim da ljudi ne zaborave Bosnu, ona i danas liječi rane"

image Angelina Jolie / 24sata.info

 

(24SI) - U zemlji krvi i meda, prvi redateljski poduhvat slavne američke filmske zvijezde Angeline Jolie, u ponedjeljak je premijerno prikazan u New Yorku, a slijedi i premijera u Los Angelesu u petak.

 [24 sata info] 

Sa Angelinom Jolie putuje veliki dio glumačke ekipe filma, a Glas Amerike, osim što je bio pozvan na njujoršku gala premijeru, je dobio i priliku da sa gospođom Jolie razgovara o filmu za koji je napisala scenarij, kojeg je režirala i producirala. Angelinu Jolie je naša urednica Džeilana Pećanin Allison prvo upitala zbog čega je izabrala krvavi rat u Bosni kao predmet svoga filma, i kakva je njegova univerzalna ljudska poruka koju je željela poslati:

Univerzalna poruka je sigurno ta o toleranciji i razumijevanju. Provela sam mnogo godina putujući po svijetu kako bih posjetila mjesta nakon sukoba, i uvijek sam bila tako rastužena zbog nevoljkosti da se intervenira, i zbog nedostatka pomoći da se zaliječe rane ljudi. Šta možemo učiniti da se spriječe takve situacije? Bila sam duboko frustrirana, ljuta, rastužena zbog svega. Medjutim, u slučaju Bosne, što sam više saznavala o tome, bivala sam sve ljuća zbog nedostatka intervencije, bivala sam sve emotivnija radi nasilja nad ženama, i što sam više saznavala, sve sam manje razumijevala kako se to može okrenuti susjed protiv susjeda, i kako se to ljudi koji su tako inteligentni, prekrasni , porodični ljudi, mogu  tako promijeniti i biti tako brutalni jedni prema drugima...Zato sam željela uraditi film koji bi dao uvid u odnos, ne samo para u filmu, nego i među sestrama, izmedju oca i sina, majke i djeteta. Isto tako želim da ljudi ne zaborave Bosnu , da ne zaborave šta se dogodilo , i da odaju poštovanje svim ljudima koji su preživjeli. Takođe, da ne zaborave da i danas Bosna liječi rane. Mi svi imamo dužnost kao međunarodna zajednica da budemo prijatelji i podrška, i da pomognemo Bosnu kroz ovu posljednju fazu.Nadam se da će ovaj moj film barem voditi takvoj raspravi.

Scene etničkog čišćenja i prisilnih evakuacija su izuzetno vjerne . Kakva ste istraživanja vršili, ko vam je pomogao da to historijski gledano, prikažete tako tačno?

Puno sam čitala, susrela sam se s mnogo ljudi iz raznih polja, od nevladinih grupa, preko nekih zvaničnika, do samih žrtava.Priordno, najviše utjecaja su imale žene, žrtve rata, s kojima sam se lično sretala i koje su sa mnom podijelile svoje priče.  Sjedile smo i zajedno plakale, a njihove su priče na mene ostavile takav utisak da sam ih direktno prenijela na film. A zatim, glumci... Ne bih bila u stanju napraviti ovaj film bez njih. Da se ljudi u BiH, i glumci nisu složili sa mojim scenarijem, ja bih ga bila spalila i od svega bih odustala. Medjutim, oni su se složili sa svime, i pristali su raditi zajedno u mom filmu, a potom sam učila i od njih, i njihov utjecaj je bio veliki u toku snimanja na sami scenarij. Ako bi mi se ponekad nešto učinilo čudno, oni bi mi rekli: Ne, nije čudno, zaista je bilo tako strašno...Ovo je film koji je napravila jedna Amerikanka, i puno Bosanaca - mi smo taj film napravili zajedno.

U filmu je bilo puno scena koje su izrezane u finalnoj verziji jer ste smatrali da su isuviše jezive za gledati:

Ja osobno nisam to mislila. Jedan dio mene bio je tako razljućen i tako sam željela da ljudi znaju , da sam željela da  publiku u kinu bombardujem činjenicama. Nisam ništa željela da sakrijem, i mislim da film ništa ni ne skriva. Neko mi je bio rekao da se sjeća kako su napušteni psi jeli ljudske ostatke, pa je bila jedna scena sa gladnim  psom koji jede ljudsku šaku. No, kada smo pogledali tu verziju, taj je imidž jednostavno bio previše za publiku. To je medjutim za mene bila frustracija, jer sam ih željela reći: Ako ne možete tako nešto gledati na filmu, možete li onda zamisliti kako je to vidjeti u stvarnosti?

U tom smislu, mislite li da će publika istinski razumjeti film, i da li je čovjek, bez obzira što je dobar i osjeća za drugoga, zaista sposoban znati tudju patnju?


Ne. Ni ja nisam mogla. Nikada nisam iskusila rat, i molim Boga da se to ni ne dogodi. No, nešto što mi jako puno znači jest da sam upoznala puno ljudi, Amerikanaca, koji su već vidjeli film na posebnim prikazivanjima, koji nisu zainteresirani za politiku, ili rat u BiH, ali koji su mi rekli poslije da se osjećaju krivim . Krivi ne samo zato što nije bilo intervencije, nego i zbog toga što nisu ništa znali o tome. Zato se nadam da će ljudi gledati moj film, i upoznati ljude iz Bosne, shvatiti kako su oni sjajni glumci, i ljudi koji mogu tako snažno osjećati...To su prekrasni, duhoviti ljudi, s kojima se možemo poistovjetiti, koji se mogu toliko zavoljeti... nadam se da će i to biti rezultat moga filma.

Vaš humanitarni rad i vaša posvećenost ljudima koji pate, su opće poznati. Da li vi osobno osjećate da vam je to važnije od vaše glumačke karijere?

Apsolutno, u to nema sumnje! Prva mi je moja obitelj, ja živim za svoju djecu, a potom , ja sam gradjanin svijeta, i dok živim želim biti od koristi drugima i raditi dobre stvari . Ja istinsku duboko marim za druge , i želim doprinostiti rješenjima. naravno, imala sam sreću da imam ovakvu karijeru, i dobar posao, ali su mi druge stvari važnije. Ovaj film je u stvari prvi puta da su se ta moja dva svijeta spojila u jedan. Ovaj mi film znači više i od jednog filma više i od jednog drugoga do sada.VIDEO-Angelina-Jolie-Zelim-ljudi-zaborave-Bosnu-ona-danas-lijeci-rane.html#ixzz1jI2W4Vlm
Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
89220377

Powered by Blogger.ba