Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

11.01.2012.

OHR: "REPUBLIKA SRPSKA NIJE DRZAVA, VEC ENTITET U BOSNI I HERCEGOVINI"

OHR: "RS nije država, već entitet u BiH"

image Valentin Inzko / 24sata.info

 

(24SI) - Kancelarija Visokog predstavnika u BiH je saopštio da Republika Srpska nije država već entitet u Bosni i Hercegovini.

 

 [24 sata info] 

.................................................................................
 

 
Milorad Dodik urucuje orden Republike Srpske patrijarhu srpskom Irineju.Čestitajući dan RS-a, Irinej je izjavio:"Neka je sretan ovaj dan i neka  je blagoslov Božji na narod i Republiku Srpsku, najmlađu srpsku državu"!

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Vasilije Kačavenda

.......................................

20-godišnjici Republike Srpske u Banja Luci je prisustvovao i patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej, koji je predvodeći svetu arhijerejsku liturgiju, slučajno ili ne, zaboravio da je došao u bosanskohercegovački entitet. U svom obraćanju o Republici Srpskoj, govorio je kao o državi.

„Neka je blagoslovena srpska država Republika Srpska“, kazao je on.

Da to nije slučajno i da je riječ o stavu Srpske pravoslavne crkve, potvrdio je i Vasilije Kačavenda, episkop zvorničko-tuzlanski.

„Danas, hvala Bogu, živimo u slobodnoj srpskoj državi, pravoj srpskoj državi“, kaže Kačavenda.

..................................................................................................................................................

OHR je reagovala poslije izjave patrijarha SPC Irineja da je RS "najmlađa srpska država".

OHR je saopštio da Republika Srpska Ustav Bosne i Hercegovine ne ostavlja prostora za bilo kakav suverenitet entiteta , a da "ovlaštenja entiteta nisu izraz bilo kakve državnosti".

Entiteti su uspostavljeni Daytonskim ustavom Bosne i Hercegovine. Istovremeno, Bosna i Hercegovina je nastavila svoje postojanje kao država po međunarodnom pravu sa modificiranom unutrašnjom strukturom“, rekao je portparol OHR-a Eldar Subašić u izjavi za Bosanskohercegovačku televiziju.

Subašić je dodao da entiteti nisu države, već sastavni dijelovi suverene i nezavisne Bosne i Hercegovine.

(24sata.info)


...............................................................................................................................................................

Topla, a krvava priča o čika Ratku i čika Radovanu

 
Image
Prigodna sjećanja na genocid:

Dirljiva, topla, a krvava priča o čika Ratku i čika Radovanu osvanula je na nacionalističkom portalu "Vesti online"; saznali smo kako su zločinci čerupali slavski kolač, kako su se setili lepih trenutaka tokom genocida i kako su im prijale gusle usred Haškog kazamata. Ovo potresno izvješće prenosimo u slavskom originalu

VESELI SE, KUĆNI DOMAĆINE: Okupljeni okočesnice koju su sami pripremili i svog duhovnika, roterdamskog protojereja Vojislava Bilbije, haški pritvorenici su proslavili slavu Svetog Stefana, obeleživši ujedno i dvadeset godina postojanja Republike Srpske.
via Topla, a krvava priča o čika Ratku i čika Radovanu.
.............................................................................................................

 [24 sata info] 

Top Serb officials, from left to right, the President of Bosnia's Serb-run part the Republika Srpska Milorad Dodik, a member of Serb royal dynasty Prince Alexander Karadzordjevic, Republic of Srpska Prime Minister and parliament speaker Aleksandar Dzombic, Nikola Spiric and Igor Radojicic gather to mark the 20th anniversary since the founding of the Republika Srpska in Banja Luka, 140 kms north west of Sarajevo, Bosnia, on Monday, Jan. 9, 2012. On Jan 9, 1992 Bosnian Serbs established a Serb republic in parts of Bosnia after the country declared independence from former Yugoslavia despite opposition from ethnic Serbs. This triggered the country's brutal 1992-95 war. The Serb Republic was recognized by the 1995 Dayton Peace Agreement which ended the conflict, as one of the two highly independent parts of Bosnia which are linked by a weak central government. (AP Photo/Radivoje Pavicic)
Milorad Dodik, Nebojsa Radmanovic, Aleksandar Dzombic, Nikola Spiric i  Igor Radojičić

11.01.2012.

HDZ BiH NA 20. GODISNJICI RS-A: SAMAR U LICE SVIM BRANITELJIMA I PROTJERANIM HRVATIMA IZ RS-A

HDZ BiH na 20. godišnjici RS-a: Šamar u lice svim braniteljima i protjeranim Hrvatima iz RS-a

 
image HDZ BiH / 24sata.info

 

(24SI) - Pojedina udruženja hrvatskih branitelja i hrvatski političari iz BiH oštro su osudili odavanje počasti i poruke vodstva HDZ-a BiH prilikom obilježavanja 20 godina RS-a.

 

 [24 sata info] 

Prema njima, ovim potezom HDZ BiH udario je šamar u lice svim braniteljima, porodicama poginulih branitelja te zlostavljanim i protjeranim Hrvatima iz RS-a, koji se do dan-danas nisu vratili na svoja prijeratna ognjišta. Isto tako, jasno naglašavaju kako je RS nastao na etničkom čišćenju, protjerivanju i ubijanju pa je i s te strane krajnje uvredljiv potez vrha HDZ-a BiH. Podsjetimo, na svečanosti obilježavanja 20 godina RS-a u Banjoj Luci bili su prisutni predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović te članovi predsjedništva ove stranke Vjekoslav Bevanda i Borjana Krišto.

Udruga organizatora otpora, penzionisanih i demobilisanih branitelja HVO-a Sarajevo zgrožena je porukama poslanima sa proslave Dana RS-a i, kako kažu, ponovnim pokušajima destabilizacije države BiH.

- Prisutnost predstavnika HDZ-a BiH u Banjoj Luci na svečanoj akademiji upriličenoj u povodu 9. januara 1992., koji RS obilježava kao datum osnivanja toga entiteta, iako je on priznat kao sastavnica BiH tek Daytonskim sporazumom iz 1995., smatramo protudržavnim činom i odavanjem počasti srpskom vojnom političkom rukovodstvu iz 1991., koje je odgovorno za egzodus, ubistva i nestajanje Hrvata i Bošnjaka sa područja današnjeg RS-a, kazao je predsjednik ovog udruženja Marinko Pejić. Nadalje, on kaže kako je zaista neshvatljivo da predstavnici, kako sebe nazivaju, stožerne hrvatske stranke u BiH još uvijek sebe nazivaju jedinim legitimnim i legalnim predstavnicima i onog dijela hrvatskog naroda u BiH koji je najviše osjetio strahote zločina kreatora RS-a i njegove vojske u razdoblju od 1991. do 1995. godine. Isto tako, on navodi kako o RS-u dovoljno govori i sedamdeset presuda protiv počinitelja najtežih ratnih zločina nad Bošnjacima i Hrvatima na teritoriju današnjeg RS-a koje je izrekao Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju u Haagu.

Viktor Kvesić, bivši ministar za pitanja branitelja ZHK-a, a danas zastupnik HSP-a BiH u Skupštini ZHK-a, takođe navodi kako je ostao zgrožen i u nevjerici kada je vidio da Čović i vrh HDZ-a BiH boravi na proslavi Dana RS-a.

- Zaista je nevjerovatan ovakav potez vodstva HDZ-a BiH odati počast entitetu koji je nastao na etničkom čišćenju i progonu i u kojem gotovo da i nema Hrvata. Zbog toga je za mene ovakav potez katastrofalan, naglasio je Kvesić. On se uslijed ovakvih stvari zapitao ko to zapravo vrši majorizaciju Hrvata u BiH, odnosno rade li to Hrvati sami sebi neodgovornom politikom ili neko drugi. Kvesić je rekao kako ga začuđuje i primanje odličja biskupa Franje Komarice od predsjednika RS-a Milorada Dodika.

- Kada se prođe Bosanskom Posavinom, Banjom Lukom i ostalim dijelovima RS-a i vidimo napuštena hrvatska sela, dodatno šokira potez HDZ-a BiH, jer je samim odlaskom na godišnjicu dan legalitet RS-u, odnosno onome na čemu je on nastao, a to je etničko čišćenje, utvrdio je Kvesić.

U intervjuu za medije iz RS-a Dodik je govorio i o odnosima sa Hrvatskom, te kazao kako mu je predsjednik RH Ivo Josipović uputio čestitku u povodu obilježavanja 20. godišnjice postojanja RS-a. Međutim, iz Josipovićevog ureda to su vrlo brzo demantovali te objasnili da službene čestitke uručuju samo saverenim državama. Odmah su uslijedile i reakcije drugih stranaka iz RS-a, pa tako PDP navodi kako njima, ukoliko je čestitka izmišljena, ne smeta što Dodik od sebe “pravi seoskog prevaranta”, ali je poražavajuće da takvim ponašanjem ponižava RS, prenosi Dnevni list.

- PDP-u nije žao što RS nije dobio čestitku iz Zagreba, ali smatramo da je sramotno što Dodik laže građane RS-a, saopštila je ova stranka. PDP, zbog ovih razloga, traži da se javnosti odmah saopšti puna istina o ovom slučaju, te da se čestitka, ukoliko postoji, javno objavi ili da se, u suprotnom, Dodik izvini građanima RS-a.

(24sata.info)11.01.2012.

KENIJSKI OFICIR NA SUDJENJU RADOVANU KARADZICU: U "BIJELOJ KUCI" BILA SU DJECA KOJA SU KASNIJE REDOM POBIJENA

Kenijski oficir na suđenju Karadžiću: U "Bijeloj kući" bila su djeca koja su kasnije redom pobijena

Na suđenju ratnom zločincu svjedočio je kenijski oficir Joseph Kingori

  |  11.01.2012.

Kenijski oficir na suđenju Karadžiću: U "Bijeloj kući" bila su djeca koja su kasnije redom pobijena

Suđenje zločincu Radovanu Karadžiću u Haagu nastavljeno je u srijedu izvođenjem dokaza o genocidu u Srebrenici iskazom kenijskog oficira Josepha Kingorija, koji je govorio o odvođenju hiljada bošnjačkih civila iz Potočara u julu 1995. godine.
 
Kingori, koji je tada bio vojni posmatrač Ujedinjenih nacija (UN), posvjedočio je da je odvođenje Bošnjaka bilo unaprijed planirano budući da je veliki broj autobusa pristigao “20 do 30 minuta” nakon što mu je Ratko Mladić, bivši komandant Vojske Republike Srpske (VRS), to najavio u Potočarima 12. jula 1995. godine.

Prema iskazu Kingorija, srpski vojnici su odvojili bošnjačke muškarce i dječake stare “14-15 godina” i zatvorili ih u “Bijelu kuću”. Vidjevši da je kuća prenapučena Kingori je, kako je rekao, otišao protestvovati kod Mladića.

- Mladić je insistirao da su uslovi u kući dobri i da su muškarci zadovoljni. Ponudio mi je da odemo do kuće, a kada smo prišli, vidjeli smo zbijene muškarce u blizini kuće. Mladić im je ponudio pića, a oni su izgledali zadovoljni, ali je to sve bilo samo za kamere. Kada sam potom htio da uđem u kuću, Mladić mi to nije dozvolio, kazao je Kingori.

Prema iskazu Kingorija, odvođenje oko 30.000 Bošnjaka iz Potočara potrajalo je do 14. jula 1995. godine. Kingori je rekao i da su oficiri VRS-a od njega tražili da organizuje evakuaciju ranjenika iz srebreničke bolnice, prijeteći da će oni u suprotnom “biti ubijeni”.

Prije Kingorija, o ekshumaciji masovnih grobnica na području Istočne Bosne svjedočio je Freddy Peccerelli, sudski vještak antropologije. Peccerelli je opisao ekshumacije grobnica Lažete 1 i 2 u kojima je 2000. pronađeno oko 150 tijela i posmrtnih ostataka, od kojih su njih oko 90 imala poveze preko očiju u trenutku smrti, a nekima su vezane bile ruke.

Prema iskazu Peccerellija, utvrđeno je da su tijela bila pokopana u jedan mah, “bez respekta”, u periodu “između 5. i 27. jula 1995. godine”. Kako je kazao, kraj grobnica su pronađene gomile čahura.

U unakrsnom ispitivanju, Karadžić je tvrdio da su žrtve mogle pasti tokom “44 mjeseca borbi” prije 1995., ali je Peccerelli to negirao.

Na pitanje O-Gon Kwona, predsjedavajućeg sudije, tvrdi li da su žrtve iz grobnica pale u borbi, Karadžić je odgovorio da je njegova teza da je “ogroman broj žrtava umro tokom borbi”, izuzimajući one čije su ruke bile vezane.

- Ne mogu se poginuli tokom 44 mjeseca borbi pripisati strijeljanju. To je ono što ja osporavam i što ću dokazati, kazao je optuženi.

Suđenje će se nastaviti u četvrtak, 12. januara, kada će Karadžić unakrsno ispitivati Kingorija, javio je BIRN-Justice Report.

Radovan Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske (RS) i vrhovni komandant VRS-a, optužen je za ubistva oko sedam hiljada bošnjačkih muškaraca nakon zauzimanja Srebrenice 11. jula 1995. godine. Karadžiću se na teret stavljaju i zločini protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Mladić, bivši načelnik Glavnog štaba VRS-a, pred Haškim tribunalom očekuje početak suđenja za genocid u Srebrenci i druge zločine u BiH.

11.01.2012.

POTPISAN UGOVOR U BECU: BOSNA I HERCEGOVINA PROTIV BRAZILA IGRA 28. FEBRUARA U SENT GALENU

Potpisan ugovor u Beču: BiH protiv Brazila igra 28. februara u Sent Galenu

Tu nije bilo nikakve dileme. Sa Brazilom - bilo kad i bilo gdje, kazao je selektor Sušić

  |  11.01.2012.

 

Potpisan ugovor u Beču: BiH protiv Brazila igra 28. februara u Sent Galenu

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine

...........................................................................................

Pretpostavke su potvrđene - nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine 28. februara ove godine u Sent Galenu će odigrati prijateljsku utakmicu protiv selekcije peterostrukog svjetskog prvaka Brazila.

Delegacija Nogometnog saveza BiH danas je u Beču parafirala ugovor po kojem su obje selekcije dužne na teren stadiona AFG Arena izvesti najjače postave.

Po dogovoru, NSBiH neće prodavati ulaznice, jer će formalni domaćin biti Brazil. U narednih nekoliko dana očekuje se i pismena saglasnost Švicarskog saveza, s obzirom na to da se utakmica treba odigrati na njegovoj teritoriji, ali to bi trebala biti samo formalost. Mada se termin još treba usaglasiti, prema današnjim informacijama početak će biti u 20 sati.

"Tu nije bilo nikakve dileme. Sa Brazilom - bilo kad i bilo gdje. Svakom selektoru i fudbaleru treba biti čast kada se igra protiv jedne takve selekcije",  istakao je selektor reprezentacije BiH Sušić, koji će ekipu vjerovatno okupiti na licu mjesta, dan prije utakmice.

11.01.2012.

VLASTIMIR MIJOVIC: NOVI GLUMCI STAROGA FILMA

Novi glumci staroga filma

Autor 11.01.

 

Milošević i Tuđman mogu biti ponosni na svoje političko i crkveno potomstvo

Urota protiv BiH još jednom je pokazala zube. Vodeći srpski i hrvatski političari u ponedjeljak su skupa pirovali na rođendanskom slavlju RS. Milošević i Tuđman, da su mogli da ih vide, svakako bi bili ponosni.

....................................................
[image]
SRPSKI PATRIJARH PAVLE MITROPOLIT NIKOLAJ, RADOVAN KARADZIC I RATKO MLADIC U RATU OD 1992 I 1995 GODINE
.................................................................................
 

 
Milorad Dodik urucuje orden Republike Srpske patrijarhu srpskom Irineju.Čestitajući dan RS-a, Irinej je izjavio:„Neka je sretan ovaj dan i neka  je blagoslov Božji na narod i Republiku Srpsku, najmlađu srpsku državu“!


........................................................................................................................................

.................................................................................

..U desnom uglu obiljezeni crvenom linijom su: Ratko Mladic, Radovan Karadzic i Momcilo Krajisnik u lijevom uglu obeljezen crvenom linijom je Vladika Vasilije Kacavenda
.......................................................
Ratko Mladic i Vasilije Kacavenda
.............................................................................
...
Ratko Mladic i Vasilije Kacavenda
...............................................................................
...................................................................
[image]
SRPSKI VLADIKA VASILIJE KACAVENDA U SREBRENICI BLAGOSLOVI SRPSKE VOJNIKE  ZA VRIJEME IZVRSENJA GENOCIDA GDJE JE UBIJENI 8.400 NEVINIH BOSNJAKA
....................................................................................................................................................
Vasilije Kacavenda i Milorad Dodik
..................................................................
......................................................................
Dodik odlikovao Irineja ordenom RS
Vrhovni poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej i Milorad Dodik
..........................................................................................................................................
Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik odlikovao je patrijarha srpskog Irineja ordenom Republike Srpske. Čestitajući dan RS-a, Irinej je izjavio:„Neka je sretan ovaj dan i neka  je blagoslov Božji na narod i Republiku Srpsku, najmlađu srpsku državu“!

.............................................................................................................................................................
Patrijarh Irinej je 27. 01. 2010. godine kazao: "...mi znamo šta je otprilike filozofija i psihologija islama. Oni kada su u manjem broju umeju da se ponašaju i da budu korektni. Kada postanu ravni po broju, onda oni već dižu glavu, a kada postanu nadmoćni i superiorni, čine pritisak ili da se isele, ili da se priđe njima. To je filozofija islama...".

Osv(j)ešćen, poput ratnih srpskih "junaka", zločinaca Škorpiona, Milorad Dodik je ponovio naputak kojeg je svojedobno obznanio njegov duhovni poglavar u Beogradu. Tako je Dodik kazao: "...muslimani na prostoru gdje žive i gdje su manjina treba da budu dobri sa lokalnim okruženjem, a onda kada postanu većina da grade državu sa šerijatskim predznakom i to je nešto što se u BiH apsolutno može da vidi".

.....................................................................................................

................................................................
image
Boris Tadic i Milorad Dodik
............................................................................

a
Urucivanje ordena predsjedniku Srbije (Foto: M. Lugic)
 
Milorad Dodik urucuje orden Republike Srpske na lenti predsjedniku Srbije Borisu Tadicu.
Napomena: Na lenti su postavljene slike Radovana Karadzica i Ratka Mladica, najvecih ratnih zlocinaca u Bosni i Hercegovini
 
..............................................................................................................................................

Politički zagrljaj dopunili su crkveni prvaci. I sada, kao i nekada, oni su iskazali podršku etničkoj i teritorijalnoj razgradnji BiH. Čak ni biskup Franjo Komarica nije odolio da se ukrasi ordenom "najmlađe srpske države", kako je RS tom prilikom nazvao srpski patrijarh Irinej, slika i prilika svoga ratobornog prethodnika Pavla.

O Dodiku, Čoviću i predsjedniku Tadiću, koji srpsku agresivnost neprestano pokušava da maskira u samoodbranu, odavno nemamo iluzija. Oni marširaju za zvucima stare trube.

Nova je, u odnosu na ranije pozicije, samo potpuna kapitulacija Katoličke crkve, čije pastve u RS gotovo da više i nema. A svešće se i na golu nulu nakon što je od borbe odustao godinama nepokolebljivi Franjo Komarica. S njegovom predajom, i vjersko vođstvo kojem pripada aminovalo je nacionalni profit kojeg se, kroz bestijalno etničko čišćenje, domogla RS.

To što je hrvatska politika na mostu izgubila, na nekoj ćupriji treba da joj se vrati. A gdje drugo nego u Federaciji, pošto su i HDZ i Crkva, dva katolička stuba, od RS očito digli ruke.

Stari film ulazi u treću deceniju svoga prikazivanja. Glumci su novi, ali se njihovi prljavi ciljevi i apetiti, kako vidimo, nimalo ne mijenjaju.

11.01.2012.

MONIKA ILIC-SIMONOVIC U BIJELJINSKOM PRITVORU: DJEVOJKA MONSTRUM USKORO PRED SUDIJAMA

Monika Ilić-Simonović u bijeljinskom pritvoru: Djevojka monstrum uskoro pred sudijama

Odgovarat će za mučenje i neljudsko postupanje prema civilnim zatočenicima u logoru

 |  11.01.2012.

lić-Simonović: Neće biti optužena za ubistvo

Monika lić-Simonović: Neće biti optužena za ubistvo

.......................................................................................................

Monika Ilić-Simonović, poznatija pod nadimcima Djevojka monstrum i Monstrum dječijeg lica, koja je 20. decembra prošle godine uhapšena u Prijedoru, prema saznanjima "Dnevnog avaza" nalazi se u pritvoru u Bijeljini.

Ona je za vrijeme rata u zloglasnom logoru Luka nanosila teške patnje bošnjačkim i hrvatskim logorašima zajedno s osuđenim zločincem Goranom Jelisićem Adolfom, kojeg je Tribunal u Hagu osudio na 40 godina zatvora.

Prema svjedočenju bivšeg logoraša iz Luke, Đele Kamberija, ona je ubila najmanje jednog logoraša pucajući mu u usta.

Kamberi: Stavljala pištolj u usta

- Većini logoraša prilikom ispitivanja je pištolj stavljala u usta. Prilikom takvog ispitivanja pred logorašima ubila je jednog čovjeka. Bilo je užasno - kazao je Kamberi za "Dnevni avaz".

No, Monika neće biti optužena za ubistvo. Odgovarat će za mučenje i neljudsko postupanje prema civilnim zatočenicima u logoru. Sredinom januara prvi put će se pred pravosuđem Distrikta izjasniti o svojoj krivici.

Njena majka Verica Simonović kazala je ranije za naš list da zločine u Luci nije činila njena kćerka, nego da je to radila izvjesna Violeta Jovanović iz Bijeljine, koja se, navodno, predstavljala Monikinim imenom.

Podsjećamo, Monika nije jedini zločinac u porodici, jer je i njen brat Konstantin Simonović zvani Kole odležao šestogodišnju zatvorsku kaznu zbog ratnih zločina protiv civila, a njena majka Verica, prema brojnim izjavama, držala je bordel u kojem su se, tokom rata u Brčkom, nad bošnjačkim ženama i djevojkama iživljavali četnici.

Nestao Monikin sin?

Monikinu majku Vericu Simonović jučer nismo pronašli kod kuće. Od njenih komšija saznali smo da je "u problemima, jer je nestao Monikin sin".

Portparol Policije Distrikta Halid Emkić kazao je za "Avaz" da oni nemaju prijavu o nestanku djeteta

11.01.2012.

DUGOGODISNJI RADNIK "BORIKA" BOZIDAR STANISLJEVIC BIT CE OPTUZEN ZA TERORIZAM

Dugogodišnji radnik "Borika" Božidar Stanišljević (61) bit će optužen za terorizam

Policija je pronašla oko 3,1 kilogram eksploziva, snajper, dvije automatske puške, dva pištolja...

| 11.01.2012.

Božidar Stanišljević (61), dugogodišnji radnik u dvorani Borik, priznao je policiji da je njegovo oružje koje je pronađeno u dvorani Borik, dan uoči proslave 20. godišnjice RS.

Iako se u utorak sam predao policiji, nakon što je shvatio da se sprovodi intenzivna istraga o nađenom naoružanju, a koje je njegovo, MUP RS ga tereti za krivično djelo terorizam.

- Policija još provjerava njegove motive i povezanost sa drugim licima - izjavila je Mirna Šoja, portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Kao što je „Avaz“ već objavio, u novinarskoj loži, koja se nalazi na tribinama preko puta centralne bine u pomenutoj dvorani, pronađeno je oko 3,1 kilogram eksploziva TNT sa detonatorom, snajper, dvije automatske puške, dva pištolja i više stotina metaka.

- Samo šestina pronađenog eksploziva bila bi dovoljna da raznese cijelu dvoranu - potvrdio je za "Avaz" izvor iz MUP-a RS.

Inače, iz MUP-a RS jutros je saopćeno da se, uz nadzor i konsultacije Tužilaštva BiH, obavlja kriminalistička obrada nad jednom osobom, osumnjičenom da je 8. januara, dan uoči proslave 20. godišnjice RS, unijela veću količinu oružja i eksploziva u sportsku dvoranu „Borik“ u Banjoj Luci.

11.01.2012.

BKZ O IRINEJOVOJ SKANDALOZNOJ IZJAVI: "NAJMLADJA SRPSKA DRZAVA" NE POSTOJI VEC SAMO SUVERENA BOSNA I HERCEGOVINA

BKZ o Irinejovoj skandaloznoj izjavi: "Najmlađa srpska država" ne postoji već samo suverena BiH

Ovo je smišljen koncept revidiranja historije srpskog političkog i duhovnog establišmenta

11.01.2012.

Dodik i patrijarh Irinej

Milorad Dodik i patrijarh Srpske Pravoslavne Crkve Irinej

........................................................................................................................

Bošnjačka kulturna zajednica najoštrije osuđuje krajnje neprihvatljivu, zlonamjernu i tendecioznu  izjavu patrijarha SPC,  Irineja,  datu medijima u Banjoj Luci, 9. januara 2012. godine, prilikom svoje prve zvanične posjete Bosni i Hercegovini, kojom  negira suverenitet i teritorijalni integritet ove države, a  manji bh entitet, Republiku Srpsku, promoviše u tzv.“srpsku državu“.

Čestitajući dan RS-a, Irinej je izjavio:„Neka je sretan ovaj dan i neka  je blagoslov Božji na narod i Republiku Srpsku, najmlađu srpsku državu“!

Podsjećamo gospodina Irineja da je Bosna i Hercegovina suverena i međunarodno priznata država koja je odmah nakon svog osamostaljenja bila izložena agresiji od strane SRJ, a bošnjački narod genocidnom projektu pripremljenom od strane SANU-a, podržanog od rukovodstva SPC-a, implementiranog od strane zločinačkog režima Slobodana Miloševića, te da je neprimjereno na ovako grub način zloupotrebljavati gostoprimstvo i sipati so na otvorenu ranu.

Bili smo zaprepašteni izjavom gospodina Irineja datom odmah nakon izbora na mjestu patrijarha da se muslimanima ne može vjerovati i da oni kad su u manjini poginju glave, a kad ojačaju nastoje silom nametati svoju ideologiju, ali smo htjeli vjerovati da je po srijedi nesmotrenost i početno nesnalaženje na novoj funkciji.

Nakon ove izjave smo posve sigurni da je ovo dobro osmišljen koncept revidiranja historije u izvodbi cjelokupnog srpskog političkog, nacionalnog i duhovnog establišmenta, gdje se nastoji izmijeniti karakter događaja u Bosni i Hercegovini od 1992-1995. godine, a ono što je nastalo kao posljedica genocida i etničkog čišćenja proglasiti za srpski „Pijemont“.

Ova izjava je također jasna potvrda da je višegodišnja šutnja čelnih ljudi SPC-a, i odbijanje da se izjasne i osude zločine svojih vjernika nad Bošnjacima tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, kao i aktivno skrivanje u svojim manastirima ratnih zločinaca, jasno smišljen plan koji je imao za cilj „dobijanje na vremenu“ i „računanje na bošnjačku zaborav“.

Činjenica da je predsjedniku Srbije, Borisu Tadiću dodijeljen orden Republike Srpske na lenti, koga su prethodno dobili i pojedini haški optuženici za ratne zločine, do kraja demaskira nedosljednost navodne mirovne politike Borisa Tadića.

Kvalifikacija Milorada Dodika upućena bošnjačkim političarima u Sarajevu „lešinari u Sarajevu“ samo potvrđuje da su sva dodvoravanja iz Sarajeva prema Beogradu i Banjoj Luci samo podgrijala osionost Dodika i njegovih mentora iz Beograda.

BKZ poručuje svima onima koji daju sebi za pravo da na bestidan način negiraju suverenitet i teritorijalni integritet BiH, i nastoje svojim djelovanjem raditi na negiranju genocida nad Bošnjacima da će sve svoje resurse i kapacitete upotrijebiti u odbrani nacionalnog interesa svih Bošnjaka svijeta: cjelovita i suverena Bosna i Hercegovina, i pravo bošnjačkog naroda da više nikada ne dozvoli da bude žrtva genocidnih projekata.

11.01.2012.

HAJRIJA CATIC: "SAMO U KRAVICI JE UBIJENO VISE OD 1.000 SREBRENICANA"

Ćatić: "Samo u Kravici je ubijeno više od 1.000 Srebreničana"

11.1.2012.
..........................
Godine prolaze, smjenjuju se jedanaesti u mjesecu, a njihova bol i patnja je ista. Većina majki Srebrenice i dalje traga za kostima svojih najmilijih, razbacanih po stratištima širom Podrinja.
Piše: D. Brkić
 (Foto: Darko Zabuš/Fotoservis)
(Foto: Darko Zabuš/Fotoservis)

"Po ko zna koji put ponavljamo kako smo nezadovoljne procesom ekshumacije i identifikacije. Mnoštvo porodica je pronašlo po jednu kost svojih najmilijih i zbog toga se ne odlučuju na ukop. Međutim, ima majki koje nisu pronašle nijednu kost. Ja nisam pronašla ništa od svog sina, a ako ništa ne pronađem, dželati mogu reći kako sina nikada nisam ni imala", kaže predsjednica Udruženja Žene Srebrenice, Hajrija Ćatić.

 (Foto: Darko Zabuš/Fotoservis)
(Foto: Darko Zabuš/Fotoservis)

Pretpostavke da je u Zemljoradničkoj zadruzi u Kravici ubijeno više od 1.000 muškaraca iz Srebrenice dobile su svoju potvrdu. Naime, vještak Tužilaštva BiH, dr. Vedo Tuco, na jednom od suđenja naveo je kako je u Kravici 13. i 14. jula 1995. godine ubijeno 1.076 osoba.

"Jedan od preživjelih, koji je uspio pobjeći sa streljanja, rekao nam je kako je u Kravici ubijeno oko 1.200 ljudi. Kasnije su ta tijela razvožena po grobnicama, a za posmrtnim ostacima se još uvijek traga", kaže Ćatićeva.

 (Foto: Darko Zabuš/Fotoservis)
(Foto: Darko Zabuš/Fotoservis)

Nakon proučene Fatihe na tuzlanskom Trgu žrtava genocida u Srebrenici, majke Srebrenice su sa svojom boli i patnjom otišle kućama. Do sljedećeg jedanaestog.
11.01.2012.

'NEPOZELJNA OSOBA U BOSNI I HERCEGOVINI": BORIS TADIC JE U SRBIJI SKRIVAO RATNE ZLOCINCE, A U ISTO VRIJEME GLEDAJUCI U POTOCARIMA TABUTE ZRTAVA LICEMJERNO SLAO NEKE PORUKE!

"Nepoželjna osoba u BiH": Tadić je u Srbiji skrivao ratne zločince, a u isto vrijeme gledajući u Potočarima tabute žrtava licemjerno slao neke poruke!

image Boris Tadić / 24sata.info

 

(24SI) - Malcolm X je rekao jednu divnu maksimu:"Onaj ko nije spreman umrijeti za slobodu, neka riječ sloboda izbriše iz svog rječnika."

 

 [24 sata info] 

Uručivanje ordena predsjedniku Srbije (Foto: M. Lugić)

Milorad Dodik urucuje orden Republike Srpske na lenti predsjedniku Srbije Borisu Tadicu.

Napomena: Na lenti su postavljene slike Radovana Karadzica i Ratka Mladica, najvecih ratnih zlocinaca u Bosni i Hercegovini

...............................................................................................................................

Sjećam se kao da je bilo jučer, kada je Bahro otišao da brani Bosnu. Ostavio je posao, oca, majku, braću, sestre, djevojku s kojom je htio da se ženi i rekao da će se vratiti kada na Baščaršiji popije kafu, ili na tabutu. Babo Fadil mu je govorio da ne ide, branit će je drugi,  a on mu je na to odgovorio: "Da si vidio ono što sam ja vidio da rade ljudima i ti bi sa mnom išao."

Bahro nikada nije popio kahvu na Baščaršiji. Prošlo je od tada nekoliko mjeseci i Bahro se na tabutu vratio. Hiljade mladića njegovih godina, i onih mlađih i starijih, žena i djece vječno su uklesali riječ sloboda u svojim rječnicima. Umirali su od zla, godinama planiranog i pripremanog, braneći sebe i druge. Umirali su časno, zbog toga su ostali vječno živi. Naposljetku, svi ljudi umiru, ali svi istinski ne žive. Ne umiru svi časno, jer svi časno ne žive.
.................................................................................................................................

Odlikovan: Nikola Poplašen, četnik
slika

Ordenom Republike Srpske na lenti Milorad Dodik odlikovao četnika
      Nikolu Poplašena

................................................................................................................................

Prije dvadeset godina, 20. januara, na čelu sa optuženim za ratne zločine, psihodeličnim ubicom Radovanom Karadžićem, donesena je famozna Deklaracija koja će izazvati masovna ubistva, progone, silovanja, etnička čišćenja, egzekucije, paljenje i genocid. Deklaracija koja nikada neće skinuti etiketu genocida sa leđa srpskog naroda. Sam čin rata, način ratovanja kakav je bio u Bosni i Hercegovini sraman je za svakoga. Proslavljati taj datum, javno ga propagirati, čestitati, dičiti se, uzimati krvavo ordenje u ruke je čin kakav nema ni u horor filmovima. Sve ono čega bi se normalan čovjek u najmanju ruku stidio, psihodelični fanatik time se ponosi. U 21. stoljeću ideologizirani i zatrovani mržnjom umovi slave krvoprolića. Toliko je to necivilizacijski, nemoralno i morbidno da bi i dr. Arslanagić ostao bez teksta.
.......................................................................

Karadzic i Arkan na postrojavanju zlocinackih jedinica
Radovan Karadzic i Zeljko Raznatovic Arkan u postrojavanju Arkanovaca
.............................................................................
Foto: Arhiv
Radovan Karadzic dodjeljuje nagradu Zeljki Raznatovicu Arkanu za mnoga ubijanja i silovanja Bosnjaka
.........................................................................................

....................................................
[image]
SRPSKI PATRIJARH PAVLE MITROPOLIT NIKOLAJ, RADOVAN KARADZIC I RATKO MLADIC U RATU OD 1992 I 1995 GODINE
.................................................................................

Ne mogu da ostanem ravnodušan na samu činjenicu da se u BiH,u jednom njenom dijelu, svečano obilježava dan koji je BiH uveo u mračni tunel krvi, suza, umiranja ali ne i nestanka. Ne mogu ostati ravnodušan da predsjednik susjedne nam države dolazi na proslavu datuma na koji je izvršen udar na našu drzavu, prima priznanja i nada se nekim budućim saradnjama. Valjda se i mi tu nešto pitamo. On govori o nekim prelaženjima nekih mostova, nadam se da misli na mostove na Drini na kojoj bi trebao oprati noge kada u Bosnu ulazi . Ne mogu ostati ravnodušan na činjenicu da isti taj Tadić koji je u svojoj državi skrivao okrivljenog i optuženog za genocid i ratne zločine u isto vrijeme gledajući u Potočarima tabute žrtava i licemjerno slao neke poruke, još uvijek nije proglašen nepoželjnom osobom u BiH u čijem sastavu je a i ostaće i entitet nastao na genocidu.

Ne mogu ni pokušati da povjerujem u ono što Milorad Dodik govori, to je čovjek koji javno laže čak i na predsjednike drugih država, a da pri tome ni ne zatrepće. Jeste da je on i svojom pojavom gromada, gromada uvreda i beščašća. On da je bar malo častan čovjek, svaki put kada spomene ime "Alija Izetbegović" ustao bi sa stolice na kojoj sjedi. Dodik kao marioneta velikosrpskih ideologa morao bi znati da Alija I. nije vjerski fanatik kako ga on nazva, nije on dostojan da spominje "islam" i "Islamsku deklaraciju" od Alije Izetbegovića koju bi i Dodik svakako trebao držati na stolu, jer zahvaljujući toj deklaraciji i "deklaraciji" Mehmeda Fatiha, Dodik i srpski narod mogli su čuvati svoj vjerski i kulturni identitet. Deklaracije njegovog ideološkog prijatelja Karadžića i učitelja Čosića su u Potočarima, zna to Dodik samo se pravi da ne zna. Da zločin bude "blagoslovljen" pobrinuo se i Kačavenda, baš kao što su kame i kalašnjikove blagosiljali tako je isto blagoslovljeno ordenje na prsima Tadića, samo će po vodicu morati otići na dvore Kačavende.

Oni su jasni, znamo šta hoće i znamo kako im to nećemo dozvoliti, makar morali uklesati riječ sloboda u naše rječnike. Oni koji zabrinjavaju jesu mazlumi iz bošnjačkog korpusa koji su mahom ostavili svoj ponos u stranačkim pristupnicama, zaboravivši potpuno gdje im je nacionalno dostojanstvo i čast zbog udobnih fotelja u kojima sjede zahvaljujući najviše Bahrama, a ponajmanje svojim zaslugama, prenosi Rijaset IZ.
.....................................................................................................................

 

 
Milorad Dodik urucuje orden Republike Srpske na lenti patrijarhu srpskom Irineju

Napomena: Na lenti su postavljene slike Radovana Karadzica i Ratka Mladica, najvecih ratnih zlocinaca u Bosni i Hercegovini
.............................................................................................................................................................. 

...............................................................................................................

......................................................................
Dodik odlikovao Irineja ordenom RS
Vrhovni poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej i Milorad Dodik
..........................................................................................................................................

Ne znam  kako se nije oglasio Helsinški komitet za ljudska prava u BiH, kakav je takav je, on se zna ponekad oglasiti. Zna se on oglasiti da Reis ne treba da se miješa u Islamsku zajednicu u Srbiji, a kada Irinej kaže: „Neka je blagoslovena srpska država Republika Srpska",  onda se ne oglašava. Vjerovatno je g Terzić zadužen samo za šerijatska pitanja i stvari vezane za Islam. Terzić je vjerovatno zauzet planiranjima da u BiH uvede po jednog reisa na svaki kanton, jer kada smo razbijeniji, slabiji smo, pa nas je potrebno dodatno iscjepkati. Malo im je što sa Sandžakom imamo državnu granicu, pa trebaju nam uvesti još i vjersku. Ne zna Terzić da smo i mi svjesni svojih slabosti, baš zbog toga mi težimo ka ujedinjenju i da oni koji žele da cijepaju IZ, mogu biti reisi samo Dodiku. Možda taj komitet, kakav takav, "ganja" menšuru za samoproglašenog reisa iz Beograda, jer možda se neko zapita: "Može li reis biti bez menšure"? Navikli smo na tumačenja neupućenih i njihovu podršku svim onima koji žele da razjedine, raskomadaju muslimanski korpus pa da nas poslije mogu ispraćati na kolektivnim dženazama u crnim odijelima. Navikli smo na potporu svim disidentima koji su spremni na sve zbog vlastite koristi, posebno kada se tiče nas. Pošto Helsinški krnjavi komitet šuti, Irineju ću lično reći: "Gospodine Irinej, zemlja na kojoj si stajao kada si tu glupost rekao je Bosna i Hercegovina, moja zemlja, moja domovina, naslijeđena od mojih predaka Bošnjaka, krvlju šehidskom natopljena i nemoj da je diraš, jer ona kada se zbog takvih gluposti potrese, mnogi će na koljena popadati".

Hidajet Kobilica

(24sata.info)

Ratko Mladic i Vasilije Kacavenda

....................................................

[image]

.....................................................................................................................

SRPSKI VLADIKA VASILIJE KACAVENDA U SREBRENICI BLAGOSLOVI SRPSKE VOJNIKE  ZA VRIJEME IZVRSENJA GENOCIDA GDJE JE UBIJENI 8.400 NEVINIH BOSNJAKA

11.01.2012.

ZANIMLJIVE VIJESTI

 


Knjige znakovitog naslova u Palati RS: Milorad Dodik već odštampao plan za secesiju?!
 
Paketi tvrdo ukoričenih knjiga sa ćirilicom napisanim naslovom "Secesija" sakriveni su u jednom od hodnika u sjedištu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, saznaje "Dnevni avaz". Sakrivene pakete slučajno je otkrio jedan od posjetilaca u Dodikovoj palači u Banjoj Luci te ih, privučen znakovitim naslovom, fotografirao, a naš list došao je do tih snimaka.Na naslovnici luksuzno ..
. Zukan Helez : Završit ću svoj posao do kraja pa makar zbog toga SDP i izgubi izbore
 
Za stradalnike rata iz Podrinja imat ćemo poseban senzibilitet. Tu će, mislim, biti dovoljna dva svjedoka. Ista stvar važi i za Posavinu, Kotor-Varoš...
. Ruski predsjednik Medvedev : Srbima s Kosova ćemo pomoći, ali rusko državljanstvo ne mogu dobiti
 
Zahtjev kosovskih Srba za dobivanjem ruskog državljanstva proučio je ruski predsjednik Medvedev, izjavio je Tanjugu glasnogovornik ruskog ministarstva ...

11.01.2012.

VANREDNA SJEDNICA: PREDSTAVNICKI DOM PARLAMENTA ODOBRIO BUDZET FBiH ZA 2012. GODINU

Vandredna sjednica: Predstavnički dom Parlamenta odobrio budžet FBiH za 2012.

image Parlament FBiH / 24sata.info

 

(24SI) - Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine prihvatio je većinom glasova Prijedlog budžeta FBiH za 2012. godinu danas na vanrednoj sjednici u Sarajevu. Odobren je i prateći akt - Prijedlog zakona o izvršenju budžeta.Za sutra su najavljeni rasprava i izjašnjavanje u Domu naroda, također na vanrednoj sjednici i po hitnom postupku.

 

 [24 sata info] 

Za operativnost budžeta Vladi je kao njegovom predlagaču potrebna podrška oba doma, kao i za stupanje na snagu pratećeg zakona.

Ukupna predložena budžetska cifra je 1.923.744.269 KM.

Predviđeno je 60 posto prihoda od neizravnih poreza, izjavio je danas federalni ministar finansija Ante Krajina, obrazlažući poslanicima cjelokupni budžet, planiran u Federalnoj vladi.

Ukupni očekivani prihodi su 1.575.069.369 KM, približno kao 2011. godine, dok su planirani rashodi veći za 11 posto od lanjskih  prvenstveno zbog ovogodišnjih obaveza Federacije za otplatu domaćeg i vanjskog duga.

Kako su rashodi veći od očekivanih prihoda gotovo 350 miliona, pokrivanje tog debalansa je planirano od dugoročnih obveznica u vrijednosti od 230 miliona, zatim s 60 miliona od trezorskih zapisa te s 58,6 miliona kreditnog novca od Evropske komisije.

Federalni premijer Nermin Nikšić, obraćajući se danas poslanicima, rekao je da budžet realno odražava situaciju u kojoj je trenutno Federacija, kao i da su prvi put predviđene značajne uštede u javnoj potrošnji.

Pozivajući članove Predstavničkog doma da podrže budžet koji se, po njegovim riječima, može nazvati kriznim, pozvao ih je da doprinesu početku procesa fiskalne stabilizacije.

Obrazlažući planirane uštede u javnoj potrošnji, premijer je naveo između ostalog da su osnovice za obračun plaća smanjene za 4,5 posto odnosno sa 330 KM na 315 KM.

To neće spasiti budžet, dodao je, ali hoće omogućiti nastavak pregovora s Međunarodnim monetarnim fondom, bez čega bi plaće i naknade koje se servisiraju iz budžeta bile prepolovljene.

Uveden je moratorij na plaćanje angažmana u komisijama i ostalim radnim tijelima te među ostalim umanjeni troškovi za energiju, komunalije, inventar i materijale, prijevoz i gorivo, kao i za tekuće održavanje.

Za poljoprivredu je, pak, uvećan iznos sa 54 na 78 miliona, 28 miliona planirano je za podsticaj industriji, a 20 miliona za preduzeće Autoceste Federacije BiH kao podrška izgradnji dijela Koridora 5-C.

Što se tiče transfera za poticaje u poljoprivredi, poslanici su danas naknadno zadužili Vladu da u ovoj godini najmanje deset posto od 78 miliona usmjeri za podršku održivom povratku u Republiku Srpsku.

U budžetu je ostala stavka, istovjetna prošlogodišnjoj, od tri miliona za programe podrške razvoju regije Srebrenica, dok su sa 16 na 12 miliona smanjeni transferi drugim nivoima vlasti, kantonima.

Premijer Nikšić je kazao da je stavka za boračke naknade zadnja koja će podlijegati umanjenju i izrazio odlučnost Federalne vlade u vraćanju duga za invalidnine.

Vlada je, po njegovim navodima, spremna i za pregovore o statusu sedam kulturnih institucija od državnog značaja, čiji cilj bi bio određivanje koje će od njih biti u nadležnosti države, a koje u ingerenciji Federacije BiH ili kantona.

(fena)


11.01.2012.

STJEPAN MESIC: "UPOREDO POVLACENJE TUZBI VODI IZJEDNACAVANJU RATNIH ULOGA"

Stjepan Mesić: "Uporedo povlačenje tužbi vodi izjednačavanju ratnih uloga"

image Stjepan Mesić / 24sata.info

 

(24SI) - "Povući danas uporedo obje tužbe opasno bi nas približilo izjednačavanju uloge tadašnje Srbije, odnosno SR Jugoslavije, i Hrvatske u ratu, a to je apsolutno neprihvatljivo", rekao je u intervjuu beogradskom Danasu bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić...

 

 [24 sata info] 

...odgovarajući na pitanje koliko je realno da Hrvatska i Srbija povuku međusobne tužbe za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu. On smatra da je trebalo imati više "pameti i političke dalekovidnosti kada se tužba pripremala".

– Ja sam tada bio za to da se ispitaju sve mogućnosti kako ostvariti ono što smo željeli, a da izbjegnemo podizanje tužbe i, naravno, srpsku protutužbu koja je bila izvjesna. Nažalost, tadašnja vlada nije imala sluha za takvo stanovište – kaže Mesić dodajući da ima rezerve prema mišljenju da prije povlačenja tužbi valja ispuniti neke uslove.

– Smatram kako prije svega moramo osigurati da se ni u jednom trenutku ne ispusti iz vida ono što se zaista dogodilo, da se ne zaboravi ko je koga napao, da se ne zaboravi da Slobodan Milošević nije prihvaćao ni federaciju, ni konfederaciju, da je njegova politika bila mijenjanje granica ratom i, što je najvažnije, da je ta politika uključivala i ratni zločin i genocid. Zatim, morali bismo u međudržavnim pregovorima utvrditi načine rješavanja pitanja koja su otvorena tužbom. Navodim samo kao primjer razjašnjavanje sudbine nestalih, pri čemu ne zaboravljam da nestalih ima i na srpskoj strani, kao i pitanje ratne štete. Ali, u današnjim prilikama zaista mislim, kada su obje tužbe već pred Sudom, da bi bilo najoportunije prepustiti da stvari idu svojim tokom. Neka Sud odluči i onda ni nama, ni srpskoj strani nema druge nego to prihvatiti. Svako dogovorno rješenje, ponavljam, u današnjim uslovima, nužno bi izazivalo nezadovoljstvo na drugoj strani – rekao je Mesić, ali nije želio komentarisati najave nove hrvatske, a i srpske vlasti kako je mogućnost povlačenja tužbi vrlo realna.

– Napetosti u regiji i danas su već dosta smanjene. Radio sam na tome, a imao sam, naravno, i partnere za takvu politiku na drugoj strani, punih deset godina. Druga je stvar što određeni krugovi svako malo iz dnevno-političkih razloga ponovo podižu tenzije. Protiv toga se treba boriti. I protiv još nečega: protiv zaboravljanja i prešućivanja onoga što se dogodilo. Cijelu jednu deceniju uporno sam ponavljao da je osnovni uslov za stabiliziranje regije i normaliziranje prilika u njoj suočavanje sa istinom o prošlosti. To je ono što nam treba i tu, mislim, ima još dosta posla, pogotovo na srpskoj strani, jer Srbija nije doživjela katarzu kakvu je Hrvatska doživjela godine 2000. i u godinama što su slijedile. Što se nacionalnih ekstremista tiče, svjestan sam toga da oni postoje na obje strane i mislim da bi i zbog njih bilo najbolje pustiti postupak pred Sudom da se odvija svojim tokom – rekao je Mesić odgovarajući na pitanje hoće li se smanjiti napetosti u regiji povlačenjem tužbi i kako će reagovati na to nacionalni ekstremisti obje strane.

Dodao je dobro poznato "šta se u ratovima na tlu bivše Jugoslavije događalo i, bez obzira na to kakve je presude do sada donosio Haaški sud i na koje se činjenice oslanjao, mislim da niko pametan neće poreći, navodim najeklatantniji primjer, kako je u Srebrenici počinjen genocid".

(24sata.info)

11.01.2012.

U ISTOCNOM SARAJEVU SKINUTA ZASTAVA BOSNE I HERCEGOVINE SA OKRUZNOG PRIVREDNOG SUDA

U Istočnom Sarajevu skinuta zastava BiH sa Suda

 10.01.2012.
 
U Istočnom Sarajevu skinuta zastava BiH sa Suda
zastava BiH

 Nepoznati počinitelju su, u noći 6.siječnja, oko 19.16 sati sa zgrade Okružnog privrednog suda u Istočnom Sarajevu skinuli zastavu Bosne i Hercegovine i odnijeli je u nepoznatom pravcu.

O ovom incidentu obaviještene su sve nadležne institucije Republike Srpske, Visoko sudsko i tužilačko vijeće, a incident je prijavljen policijskoj stanici Istočna Ilidža i Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) , potvrđeno je iz ovog suda.

Pojašnjavaju da su, 30.prosinca 2011.godine, shodno Zakonu o praznicima na zgradi Okružnog privrednog suda Istično Sarajevo istaknute zastave Bosne i Hercegovine i zastava Republike Srpske. Kako su u Republici Srpskoj božićni praznici 6., i 7., siječnja, te 9. siječanj Dan RS-a zastave su svo vrijeme bile istaknute na zgradi Suda.

Danas kada je sud počeo sa radom na zgradi nije bilo državne zastave, odnosno zastave Bosne i Hercegovine, nego samo entitetska zastava tj. zastava RS-a.

Da su je nepoznati počinitelji skinuli i odnijeli, utvrđeno je pregledom video zapisa s kamera video-nadzora. (Fena)

11.01.2012.

SDA OPTUZILA VRH HDZ BiH DA JE SLAVIO ETNICKO CISCENJE HRVATA

SDA optužila vrh HDZ BiH da je slavio etničko čišćenje Hrvata

10.01.2012.
 
SDA optužila vrh HDZ BiH da je slavio etničko čišćenje Hrvata
Foto: Arhiv

Prema Dejtonskom sporazumu, entitet RS je ustavna kategorija u okviru države Bosne i Hercegovine i ne može otići nigdje iz nje, sviđalo se to nekima ili ne. RS nije srpski, već bosanskohercegovački multietnički entitet, stoji u priopćenju Stranke demokratske akcije (SDA). U priopćenju se dalje navodi kako je "svima je dobro poznato - nama, međunarodnoj zajednici, haškim i drugim sudovima, čak i kreatorima manjeg bh. entiteta koji su danas haški optuženici ili već osuđenici, da je RS nastala sustavnim ratnim zločinima, progonima, etničkim čišćenjem i genocidom nad nesrpskim stanovništvom"!

-Kompletno ratno političko i vojno vođstvo RS završilo je u Haškom tribunalu kao optuženici i osuđenici za ratne zločine i genocid. To su činjenice i ništa ih ne može promijeniti, ali, kako je znao reći rahmetli predsjednik Alija Izetbegović - u svijetu u kakvom živimo, nije bilo moguće postići bolje rješenje da se okončaju rat i stradanja našeg naroda i branitelja Bosne i Hercegovine. Postignut je nepravedan mir, ali je svaki mir bolji od rata, navodi u priopćenju SDA.

Oni koji slave RS i 9. siječanj, smatra SDA, kao njen praznik pridružujući se veličanju genocida i najvećeg ratnog zločina u Europi nakon Drugog svjetskog rata, dokazuju da su sudjelovali u tom projektu. A sva pompa u proslava nije ništa drugo nego pokušaj da se prikrije prošlost i činjenice koje su je svrstale u najmračnije strane povijesti čovječanstva. To je bio pokušaj da se skrene pažnja sa životnih problema - ekonomskih i socijalnih onih u čije su ime (po)činjeni ratni zločini i genocid. Prošlost se ne može sakriti, a nagomilani problemi će doći po naplatu svojim vinovnicima, stoji u priopćenju SDA.

-Svojim jučerašnjim prisustvom u Banjoj Luci, vrh HDZ - Dragan Čović, Borjana Krišto, Mladen Bevanda i drugi tzv. legitimni predstavnici bh. Hrvata koji su protjerani iz RS (pro)slavili su progon i etničko čišćenje kojim je hrvatski narod gotovo potpuno nestao iz entiteta RS!

Ma koliko teško bilo, jedino rješenje je uporno i strpljivo graditi zajedničku državu Bosnu i Hercegovinu, jer niti oni mogu otići iz BiH, niti mi možemo ukinuti entitet RS! Moramo učiniti sve da svi odgovorni za ratne zločine i genocid budu kažnjeni. Moramo nastaviti insistirati na povratku svih prognanika u njihove prijeratne domove i u RS, kao i svim dijelovima naše zemlje, graditi Bosnu i Hercegovinu komotnu za sve njene narode i građane uz sve naše međusobne razlike.

Bh. patrioti i antifašisti nikada neće prihvatiti 9. siječanj kao bilo kakav praznik, osim kao početak etničkog čišćenja i progona nesrpskog stanovništva što je rezultiralo i genocidom. Pitanje entitetskih i državnih praznika mora i može biti riješeno samo uz puni konsenzus svih naroda i građana Bosne i Hercegovine", navedeno je u priopćenju SDA.

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
89220297

Powered by Blogger.ba