Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

10.01.2012.

RADOVAN KARADZIC KASNIO NA SUDJENJE: BIO SAM ZAKJUCAN I OSJECAO SAM SE POTPUNO BESPOMOCAN!

Karadžić kasnio na suđenje: Bio sam zaključan i osjećao sam se potpuno bespomoćno!

Nastupila je zabuna. Nemaju dovoljno stražara...Nisam mogao da izađem... da uzmem stvari...

| Objavljeno 10.01.2012.

Karadžić kasnio na suđenje: Bio sam zaključan i osjećao sam se potpuno bespomoćno!

Ratni zlocinac Radovan Karadzic

...........................................................................

Nakon trosedmične pauze, suđenje ratnom zločincu Radovanu Karadžiću u Haagu nastavljeno je iskazom zaštićenog svjedoka iz Srebrenice koji je ispričao da je sredinom jula 1995. godine preživio strijeljanje kod brane u selu Petkovci.

Zaštićeni svjedok KDZ-045 rekao je da je nakon ulaska srpskih snaga  u Srebrenicu u julu 1995. godine, skupa sa između 12.000 i 15.000 Bošnjaka, od kojih je “trećina bila naoružana”, pokušavao da se probije ka Tuzli.

Svjedok je kazao kako se 13. jula 1995. predao pripadnicima VRS-a, pošto su srpski vojnici preko zvučnika obećavali Bošnjacima da će biti razmijenjeni. Prema iskazu svjedoka, više od 2.000 zarobljenih muškaraca je bilo prebačeno u Novu Kasabu, a zatim u nakrcanim kamionima u Bratunac.

KDZ-045 je izjavio da je 14. jula, sa drugim Bošnjacima, bio transportovan u Petkovce i zatvoren u lokalnu školu. U jednoj učionici, kako je rekao, bilo je oko 300 zarobljenika, koje su predveče srpski vojnici počeli da izvode, poslije čega bi se začula pucnjava. Kada je izveden, kako je kazao svjedok, u holu je vidio gomile dokumenata i predmeta odvedenih, a potom su mu bile vezane ruke.

“Odveli su nas u kamion i poslije desetak minuta vožnje smo stali na polju na kojem sam vidio gomile leševa. Jedan vojnik je rekao da izađemo iz kamiona i legnemo, a onda je na nas pucano iz blizine”, posvjedočio je KDZ-045, dodavši da je bio ranjen jednim hicem, te je pao među mrtve i prikrio se.

Karadžić je optužen za genocid nad više od 7.000 Bošnjaka iz Srebrenice koje su pripadnici VRS-a, čiji je on bio vrhovni komandant, strijeljali u danima nakon pada Srebrenice 11. jula 1995. godine. Prema optužnici, kod brane u Petkovcima 14. jula 1995. ubijeno je oko 1.000 Bošnjaka.

Bivši predsjednik Republike Srpske (RS) optužen je i za progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, teror nad civilima u Sarajevu i uzimanje pripadnika mirovnih snaga za taoce u periodu između 1992. i 1995. godine.

Nakon što su srpski vojnici otišli, dodao je KDZ-045, on se, zajedno sa još jednim preživjelim, prebacio u obližnji kanal 15. jula ujutro, a na bošnjačku teritoriju uspjeli su da stignu tri dana kasnije.

Veći dio unakrsnog ispitivanja optuženi Karadžić potrošio je na ispitivanje svjedoka o njegovoj pripadnosti Armiji BiH (ABiH). KDZ-045 je potvrdio da je do juna 1992. bio u Teritorijalnoj odbrani (TO), kao i da je sredinom juna 1995. bio mobilisan, ali je naglasio da nije učestvovao u borbama.

Karadžić je sugerisao da su žrtve u Srebrenici bile “nažalost rezultat građanskog rata”, na šta je svjedok uzvratio da “to nije bio građanski rat, nego napad na muslimansko stanovništvo”. 

Optuženi je od svjedoka zatražio da opiše koliko dugo je trajalo strijeljanje u Petkovcima, što svjedok nije mogao. “Ja sam bio ranjen, bez svijesti, ne mogu reći koliko je trajalo. Mene bi bilo sramota da to pitam, kad vidim hiljadu mrtvih ljudi”, odgovorio je KDZ-045.

Na ovom ročištu, iskaz u korist Haškog tužilaštva dao je i John Clark, sudski patolog, koji je posvjedočio da je 1999. godine utvrdio da je većina od nekoliko stotina žrtava, ekshumiranih iz masovnih grobnica u Kozluku, Novoj Kasabi, Konjević Polju i Glogovi, bila usmrćena hicima u glavu ili u leđa iz blizine.

“Ništa nije sugerisalo da su to bile žrtve koje su pale u borbi”, rekao je Clark, koji je naglasio da su neke žrtve imale vezane ruke i poveze preko očiju.

Suđenje Karadžiću biće nastavljeno u srijedu, 11. januara ove godine.

Zakasnio na suđenje

Radovan Karadžić zakasnio je sat vremena na sopstveno suđenje zato što je ostao zaključan u pritvorskoj jedinici.

Zločinac je objasnio da nije stigao da se spremi za dolazak u sudnicu “zbog aktivnosti u pritvorskoj jedinici”

 - Nastupila je zabuna. Obaviješten sam da treba da siđem u 8.30 sati. U međuvremenu su u osam sati ostali otišli u šetnju, a za to vrijeme smo mi bili zaključani i ja sam bio potpuno bespomoćan, jer nemaju dovoljno stražara da bi neko ostao na spratu. Nisam mogao da uopšte izađem i na vrijeme pripremim, da uzmem stvari - objašnjavao je.

10.01.2012.

NEPOTVRDJENO: U BANJOJ LUCI UHAPSENA OSOBA ZA KOJU MEDIJI U RS TVRDE DA JE PLANIRALA ATENTAT NA DODIKA I TADICA

U Banjoj Luci uhapšena osoba za koju mediji u RS tvrde da je planirala atentat na Dodika i Tadića

Izvor iz MUP-a RS je navodno pojasnio kako je u prostoriji otkriveno čak tri kilograma razornog TNT-a

10.01.2012.

Foto: M. Lugić

Milorad Dodik, predsjednik vlade Srbije Mirko Cvetkovic, predsjednik Srbije Boris Tadic, Nebojsa Radmanovic i Nikola Spiric

..............................................................................................................................

Policija je danas uhapsila osobu koja je sakrila više od tri kilograma plastičnog eksploziva TNT velike razorne moći u "novinarskoj loži" u Javnoj ustanovi Sportski centar (JU SC) "Borik", prenose banjalučke "Nezavisne novine" pozivajući se na izvor blizak MUP-u RS.

Kako javljaju pomenute novine nad osumnjičenim još nije završena kriminalistička obrada, te nije bio poznat ni motiv zbog kojeg je u dvoranu "Borik" sakrio eksploziv i veću količinu vojnog naoružanja i municije.

Navodno će biti više detalja poznato tek sutra.

Izvor iz MUP-a RS je navodno pojasnio kako je u prostoriji, takozvanoj novinarskoj loži iznad južne tribine u dvorani, otkriveno čak tri kilograma razornog TNT-a, detonator, snajper, dvije automatske puške, dva škorpiona, prigušivač i 400 metaka različitog kalibra.

Prema njegovim riječima, o kojoj razornoj moći TNT-a se radi govori podatak da je samo pola kilograma dovoljno da bude raznesena čitava dvorana.

Eksploziv i naoružanje otkriveno je 8. januara u poslijepodnevnim satima.

Podsjećamo, danas je RTRS u vanrednim vijestima  emitiranim u 11 sati javio “kako sve ukazuje da je oružje koje pronađeno moglo da se koristi za ‘teroristički’ napad, posebno zbog činjenice da je na svečanoj akademiji bilo više od 1.000 zvanica iz RS, BiH i regiona, a među njima i predsjednici RS-a i Srbije Milorad Dodik i Boris Tadić”.

Vezani tekst

Mediji iz RS-a tvrde da je pripreman teroristički napad i atentat na Tadića i Dodika?!

10.01.2012.

FUAD KASUMOVIC: "NIKOLA SPIRIC NASTOJI DA DOKAZE DA BOSNA I HERCEGOVINA NE MOZE FUNKCIONISATI"

Kasumović: "Nikola Špirić nastoji da dokaže da BiH ne može funkcionisati"

image Fuad Kasumović / 24sata.info

 

(24SI) - Odluka o privremenom finansiranju institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za period januar – mart 2012. nije validna i predstavlja poigravanje Nikole Špirića sa državom Bosnom i Hercegovinom, izjavio je Feni zamjenik ministra finansija i trezora BiH Fuad Kasumović.

 

 [24 sata info] 

Top Serb officials, from left to right, the President of Bosnia's Serb-run part the Republika Srpska Milorad Dodik, a member of Serb royal dynasty Prince Alexander Karadzordjevic, Republic of Srpska Prime Minister and parliament speaker Aleksandar Dzombic, Nikola Spiric and Igor Radojicic gather to mark the 20th anniversary since the founding of the Republika Srpska in Banja Luka, 140 kms north west of Sarajevo, Bosnia, on Monday, Jan. 9, 2012. On Jan 9, 1992 Bosnian Serbs established a Serb republic in parts of Bosnia after the country declared independence from former Yugoslavia despite opposition from ethnic Serbs. This triggered the country's brutal 1992-95 war. The Serb Republic was recognized by the 1995 Dayton Peace Agreement which ended the conflict, as one of the two highly independent parts of Bosnia which are linked by a weak central government. (AP Photo/Radivoje Pavicic)

Milorad Dodik, Nebojsa Radmanovic, Aleksandar Dzombic, Nikola Spiric i  Igor Radojičić

....................................................................................................................................................................

Pojasnio je da u samoj odluci koju je Špirić potpisao i poslao na objavljivanje stoji da je privremeno finansiranje na nivou ¼ sredstava u usvojenom budžetu za 2011. fiskalnu godinu.

"I dijete više u ovoj državi zna da nema budžeta za 2011., odnosno, da nije objavljen u Službenom listu. Prema tome, odluka je ništavna. Dalje, u odluci nema nijedne cifre. U kojem iznosu je finansiranje? Špirić vrši pritisak na Upravu za indirektno oporezivanje BiH. Ljude koji rade u UIOBiH Špirić tjera da urade nešto što je protivzakonito, zaključio je Kasumović.

Ova materija je, podsjetio je, rješena zakonskim propisima i kad su zakonski propisi tu onda nema dogovora.

Oba budžeta, i za 2011. i za 2012., tvrdi Kasumović, su u Špirićevoj ladici.

"On tvrdi javno, putem medija, da to nije tako. Predsjedništvo BiH mu je poslalo budžet da doradi i da Parlamentu BiH da ga objavi u Službenom listu. Ovo je nastojanje Špirića da dokaže da BiH ne može funkcionirati. Međutim, bez budžeta BiH, ne mogu se finansirati ni entiteti i oni će morati riješiti ovaj problem u narednih nekoliko dana", rekao je Kasumović.

(24sata.info)10.01.2012.

FOTO: BAKIRU IZETBEGOVICU URUCENA SPECIJALNA ZAHVALNICA ZA NESEBICNU POMOC PREZIVJELIM ZRTVAMA GENOCIDA

FOTO: Izetbegoviću uručena specijalna zahvalnica za nesebičnu pomoć preživjelim žrtvama genocida

image Bakir Izetbegović sa predstavnicima udruženja / 24sata.info

 

(24SI) - Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović primio je danas predsjednicu Udruženja Pokret "Majke enklava Srebrenice i Žepe“ Muniru Subašić i članice Udruženja "Žene Podrinja“ Šuhru Sinanović i Kadefu Rizvanović

 

 [24 sata info] 

Predstavnice udruženja uručile su članu Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću specijalnu zahvalnicu za izuzetno razumijevanje i kontinuiranu nesebičnu pomoć preživjelim žrtvama genocida.

Na sastanku je izražena zabrinutost zbog sporosti u kažnjavanju svih odgovornih za počinjene ratne zločine nad Bošnjacima Srebrenice i Bratunca.

Posebno je naglašeno razočarenje činjenicom da za svirepo ubistvo 3.000 Bošnjaka u Potočarima, u julu 1995. godine, još niko nije odgovarao.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović dao je podršku organizovanom odlasku predstavnika bošnjačkih udruženja žrtava proteklog rata iz BiH na početak suđenja ratnom zločincu Ratku Mladiću u Haag, koje je najavljeno za drugu polovinu februara 2012. godine.

(24sata.info)10.01.2012.

"NEPOZELJNA OSOBA U BiH": BORIS TADIC JE U SRBIJI SKRIVAO RATNE ZLOCINCE, A U ISTO VRIJEME GLEDAJUCI U POTOCARIMA TABUTE ZRTAVA LICEMJERNO SLAO NEKE PORUKE!

"Nepoželjna osoba u BiH": Tadić je u Srbiji skrivao ratne zločince, a u isto vrijeme gledajući u Potočarima tabute žrtava licemjerno slao neke poruke!

image Boris Tadić / 24sata.info

 

(24SI) - Malcolm X je rekao jednu divnu maksimu:"Onaj ko nije spreman umrijeti za slobodu, neka riječ sloboda izbriše iz svog rječnika."

 

 [24 sata info] 

Uručivanje ordena predsjedniku Srbije (Foto: M. Lugić)

Milorad Dodik urucuje orden Republike Srpske na lenti predsjedniku Srbije Borisu Tadicu.

Napomena: Na lenti su postavljene slike Radovana Karadzica i Ratka Mladica, najvecih ratnih zlocinaca u Bosni i Hercegovini

...............................................................................................................................

Sjećam se kao da je bilo jučer, kada je Bahro otišao da brani Bosnu. Ostavio je posao, oca, majku, braću, sestre, djevojku s kojom je htio da se ženi i rekao da će se vratiti kada na Baščaršiji popije kafu, ili na tabutu. Babo Fadil mu je govorio da ne ide, branit će je drugi,  a on mu je na to odgovorio: "Da si vidio ono što sam ja vidio da rade ljudima i ti bi sa mnom išao."

Bahro nikada nije popio kahvu na Baščaršiji. Prošlo je od tada nekoliko mjeseci i Bahro se na tabutu vratio. Hiljade mladića njegovih godina, i onih mlađih i starijih, žena i djece vječno su uklesali riječ sloboda u svojim rječnicima. Umirali su od zla, godinama planiranog i pripremanog, braneći sebe i druge. Umirali su časno, zbog toga su ostali vječno živi. Naposljetku, svi ljudi umiru, ali svi istinski ne žive. Ne umiru svi časno, jer svi časno ne žive.

Prije dvadeset godina, 20. januara, na čelu sa optuženim za ratne zločine, psihodeličnim ubicom Radovanom Karadžićem, donesena je famozna Deklaracija koja će izazvati masovna ubistva, progone, silovanja, etnička čišćenja, egzekucije, paljenje i genocid. Deklaracija koja nikada neće skinuti etiketu genocida sa leđa srpskog naroda. Sam čin rata, način ratovanja kakav je bio u Bosni i Hercegovini sraman je za svakoga. Proslavljati taj datum, javno ga propagirati, čestitati, dičiti se, uzimati krvavo ordenje u ruke je čin kakav nema ni u horor filmovima. Sve ono čega bi se normalan čovjek u najmanju ruku stidio, psihodelični fanatik time se ponosi. U 21. stoljeću ideologizirani i zatrovani mržnjom umovi slave krvoprolića. Toliko je to necivilizacijski, nemoralno i morbidno da bi i dr. Arslanagić ostao bez teksta.

Ne mogu da ostanem ravnodušan na samu činjenicu da se u BiH,u jednom njenom dijelu, svečano obilježava dan koji je BiH uveo u mračni tunel krvi, suza, umiranja ali ne i nestanka. Ne mogu ostati ravnodušan da predsjednik susjedne nam države dolazi na proslavu datuma na koji je izvršen udar na našu drzavu, prima priznanja i nada se nekim budućim saradnjama. Valjda se i mi tu nešto pitamo. On govori o nekim prelaženjima nekih mostova, nadam se da misli na mostove na Drini na kojoj bi trebao oprati noge kada u Bosnu ulazi . Ne mogu ostati ravnodušan na činjenicu da isti taj Tadić koji je u svojoj državi skrivao okrivljenog i optuženog za genocid i ratne zločine u isto vrijeme gledajući u Potočarima tabute žrtava i licemjerno slao neke poruke, još uvijek nije proglašen nepoželjnom osobom u BiH u čijem sastavu je a i ostaće i entitet nastao na genocidu.

Ne mogu ni pokušati da povjerujem u ono što Milorad Dodik govori, to je čovjek koji javno laže čak i na predsjednike drugih država, a da pri tome ni ne zatrepće. Jeste da je on i svojom pojavom gromada, gromada uvreda i beščašća. On da je bar malo častan čovjek, svaki put kada spomene ime "Alija Izetbegović" ustao bi sa stolice na kojoj sjedi. Dodik kao marioneta velikosrpskih ideologa morao bi znati da Alija I. nije vjerski fanatik kako ga on nazva, nije on dostojan da spominje "islam" i "Islamsku deklaraciju" od Alije Izetbegovića koju bi i Dodik svakako trebao držati na stolu, jer zahvaljujući toj deklaraciji i "deklaraciji" Mehmeda Fatiha, Dodik i srpski narod mogli su čuvati svoj vjerski i kulturni identitet. Deklaracije njegovog ideološkog prijatelja Karadžića i učitelja Čosića su u Potočarima, zna to Dodik samo se pravi da ne zna. Da zločin bude "blagoslovljen" pobrinuo se i Kačavenda, baš kao što su kame i kalašnjikove blagosiljali tako je isto blagoslovljeno ordenje na prsima Tadića, samo će po vodicu morati otići na dvore Kačavende.

Oni su jasni, znamo šta hoće i znamo kako im to nećemo dozvoliti, makar morali uklesati riječ sloboda u naše rječnike. Oni koji zabrinjavaju jesu mazlumi iz bošnjačkog korpusa koji su mahom ostavili svoj ponos u stranačkim pristupnicama, zaboravivši potpuno gdje im je nacionalno dostojanstvo i čast zbog udobnih fotelja u kojima sjede zahvaljujući najviše Bahrama, a ponajmanje svojim zaslugama, prenosi Rijaset IZ.

Ne znam  kako se nije oglasio Helsinški komitet za ljudska prava u BiH, kakav je takav je, on se zna ponekad oglasiti. Zna se on oglasiti da Reis ne treba da se miješa u Islamsku zajednicu u Srbiji, a kada Irinej kaže: „Neka je blagoslovena srpska država Republika Srpska",  onda se ne oglašava. Vjerovatno je g Terzić zadužen samo za šerijatska pitanja i stvari vezane za Islam. Terzić je vjerovatno zauzet planiranjima da u BiH uvede po jednog reisa na svaki kanton, jer kada smo razbijeniji, slabiji smo, pa nas je potrebno dodatno iscjepkati. Malo im je što sa Sandžakom imamo državnu granicu, pa trebaju nam uvesti još i vjersku. Ne zna Terzić da smo i mi svjesni svojih slabosti, baš zbog toga mi težimo ka ujedinjenju i da oni koji žele da cijepaju IZ, mogu biti reisi samo Dodiku. Možda taj komitet, kakav takav, "ganja" menšuru za samoproglašenog reisa iz Beograda, jer možda se neko zapita: "Može li reis biti bez menšure"? Navikli smo na tumačenja neupućenih i njihovu podršku svim onima koji žele da razjedine, raskomadaju muslimanski korpus pa da nas poslije mogu ispraćati na kolektivnim dženazama u crnim odijelima. Navikli smo na potporu svim disidentima koji su spremni na sve zbog vlastite koristi, posebno kada se tiče nas. Pošto Helsinški krnjavi komitet šuti, Irineju ću lično reći: "Gospodine Irinej, zemlja na kojoj si stajao kada si tu glupost rekao je Bosna i Hercegovina, moja zemlja, moja domovina, naslijeđena od mojih predaka Bošnjaka, krvlju šehidskom natopljena i nemoj da je diraš, jer ona kada se zbog takvih gluposti potrese, mnogi će na koljena popadati".

Hidajet Kobilica

(24sata.info)


10.01.2012.

TUZILASTVU DOSTAVLJENA DOKUMENTACIJA: ZLOGLASNI HVO-OV "KINDER VOD" SILOVAO DJEVOJCICE IZ PROZORA

Tužilaštvu dostavljena dokumentacija: Zloglasni HVO-ov "Kinder vod" silovao djevojčice iz Prozora

Riječ je o zločincima koji imaju ime i prezime, kazao je ratni reporter Akif Agić

 |  10.01.2012.

Vojnik HVO-a u razrušenom Prozoru

Vojnik HVO-a u razrušenom Prozoru

...............................................................................................

Ratni reporter Akif Agić dostavio je Tužilaštvu BiH dokaze o više stotina silovanja bošnjačkih djevojčica iz Prozora od pripadnika zloglasnog HVO-ovog "Kinder voda".
Kako je Agić ispričao za "Dnevni avaz", on je Tužilaštvu BiH predao dio dokumentacije, a ostalo će naknadno dostaviti.

- Riječ je o zločincima koji imaju ime i prezime. Radi se dokazima koji se odnose na progon Bošnjaka i silovanje djevojčica. Ja sam još 1993. i 1994. godine Bakiru Izetbegoviću donio pregršt dokaza o napadima pripadnika HV-a iz Vinkovaca na Gornji Vakuf, kao i iskaze silovanih bošnjačkih djevojčica iz Prozora - kaže Agić.On je naglasio da je tada Izetbegovića mlađeg informirao o stanju u Gornjem Vakufu.

- Ja nemam ništa protiv Hrvata, samo želim da se procesuiraju zločinci koji imaju ime i prezime. Zbog mog stava da se istina otkrije dugo sam bio progonjen - pojasnio je Agić.

10.01.2012.

STENOGRAMI I KAMENOGRAMI: BEVANDA I RAKIDZA

Stenogrami i kamenogrami: Bevanda i rakidža

 

Predrag Lucić

 

10.01.2012
(Transkript prijateljskog ćeretanja na proslavi 20. rođendana Republike Srpske)

DRAGAN ČOVIĆ: Haj, veseeeliiii seeeee, kuućniiii domaaaćineee...

MILORAD DODIK: Tiše malo, dragi Dragane, nismo u Laktašima.

ČOVIĆ: Nismo ni daleko, mili Milorade. U našoj smo Banjoj Luci.

DODIK: Čuj: vašoj?

ČOVIĆ: Pa da. Srpskoj, a našoj.

DODIK: Joj, nemoj tako, molim te...

ČOVIĆ: Jesam li nešto krivo kazao? Nisam mislio ništa loše.

DODIK: Znam da nisi, dragi Dragane. Kad smo ja i ti nasamo, onda možeš da govoriš šta oćeš. Ne moraš ni da misliš. Ali sad su mi ovdje zvaničnici iz Srbije, pa je malo nezgodno...

ČOVIĆ: Šta je nezgodno, mili Milorade?

DODIK: Pa znaš, oni su traumatizovani. Nije njima do našeg šegačenja.

ČOVIĆ: Ja se ne šegačim. Ja se stvarno osjećam ko u svojoj kući. Ko što se i ti, nadam se, osjećaš u Mostaru.

DODIK: Sve je to lijepo i krasno, dragi Dragane, ali znaš, naša braća iz Srbije mogu pogrešno da shvate to kad ti kažeš „Srpska, a naša“.

ČOVIĆ: A što bi pogrešno shvatili, mili Milorade?

DODIK: Pa znaš... ovi Šiptari u Prištini se šegače oko toga.

ČOVIĆ: Oko Republike Srpske?

DODIK: Ma ne, već oko Vajfert piva.

ČOVIĆ: Šta ima da se šegače s Weifert pivom? Super pivo. Možeš ga i s vinjakom, a možeš i onako samo...

DODIK: Nije stvar u pivu, pusti sad pivo! Stvar je u reklami. Dakle, bila reklama za Vajfert pivo i na njoj pisalo: „Svetsko, a naše!“ A onda ovi Šiptari usred Prištine ispisali grafit „Kosovo – srpsko, a naše!“

ČOVIĆ: Ma ne mogu vjerovat...

DODIK: Evo, pitaj naše ljude koji su išli tamo. Jedva žive glave izvukli. Boro, ajde kaži našem drugaru Draganu kako je bilo kad su te kamenovali na Kosovu.

BORIS TADIĆ: Na Kosovu i Metohiji.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik odlikovao je predsjednika Srbije Borisa Tadića, 9. januar 2012.
​​DODIK: Izvinjavam se: na Kosovu i Metohiji.

BORJANA KRIŠTO: Joj, znači – dvaput su vas kamenovali.

TADIĆ: Kako dvaput?

KRIŠTO: Pa na Kosovu i na toj Metohiji.

TADIĆ: Tačnije, tamo kod Dečana.

KRIŠTO: Znači: triput? A čime su vas kamenovali?

TADIĆ: Aman, bre, ženo, čime da me kamenuju sem kamenjem?! Čime se kod vas kamenuje? Palačinkama?

KRIŠTO: Ne znam za palačinke, ali znam da se onako narodski kaže...

TADIĆ: Šta se kaže: kamen po kamen – palačinka?

KRIŠTO: Joj, što je to smiješno... Ali ne kaže se tako nego se kaže: bacali se drvljem i kamenjem...

DODIK: Ajde da ne drvimo više o tom drvljenju i kamenovanju. Dođite da vas upoznam s našim patrijarhom. Vaša Svetosti, ovo su naši prijatelji Hrvati: gospođa Borjana Krišto, gospodin Dragan Čović, predsjednik HDZ-a...

IRINEJ: Kad pre smeniše onu sedokosu devojku?

DODIK: Mislite na Jadranku Kosor? Nisu je smijenili. Ona je predsjednica HDZ-a u Hrvatskoj, a naš drug Dragan je predsjednik ovdašnjeg HDZ-a, HDZ-a, kako da kažem...

IRINEJ: Šta ima i HDZ Republike Srpske?

DODIK: Pa nema još, Vaša Svetosti... Vidiš, Dragane, to je odlična ideja. O tome ćemo kad se drugi put vidimo... Dragan je, Vaša Svetosti, predsjednik HDZ-a, kako da vam to objasnim...

ČOVIĆ: HDZ-a BiH.

DODIK: Dragane, ja sam te lijepo pozvo na krsnu slavu i rođendan Republike Srpske, a ti meni tako. I to pred Njegovom Svetošću.

ČOVIĆ: Pa nisam ja kriv što mi se stranka tako zove.

DODIK: Jok, ja sam kriv. Ja bi to na tvom mjestu nazvo HDZ Herceg-Bosne, pa neka oni ajatolasi u Sarajevu vrište... Ali nećemo sad o tome. Vaša Svetosti, evo tu je još jedan Hrvat, osvjedočeni prijatelj Republike Srpske, naš novi premijer Vjekoslav Bevanda...
Patrijarh Irinej tokom liturgije u Banja Luci, 9. januar 2012.
​​
IRINEJ: Kad pre smeniste ono dete, kako se zvaše, Džombića?

DODIK: Vaša Svetosti, nismo ga smijenili. Džombić je premijer Republike Srpske, a Bevanda je premijer u Vijeću ministara...

IRINEJ: Ništa ja to, sine, ne razumem. Mnogo ste zakomplikovali.

VJEKOSLAV BEVANDA: Da vam ja objasnim. Ja sam premijer na razini cijele države u kojoj se nalazi i slavljenica Republika Srpska.

IRINEJ: Tadiću, kad ste postavili Hrvata za premijera Srbije?

TADIĆ: Nemam pojma o čemu govorite, Vaša Svetosti.

DODIK: Ja ću da objasnim. Znate, Vaša Svetosti, Republika Srpska još uvijek nije, radi raznih spoljnih faktora, ona još uvijek nije u sastavu Republike Srbije, već u sastavu tako nečeg što još uvijek formalno postoji, ali neće još dugo...

BEVANDA: Ja sam, da se ne uvrijedite, premijer toga što oni nekrsti i talibani nazivaju Bosnom i Hercegovinom.

IRINEJ: Au, dete, na šta ti trošiš svoje vreme... Ti nam ga, znači, ovde dođeš ko premijer susedne države?

BEVANDA: Bože sačuvaj. Susjedna država, to vam je jedna džamahirija u kojoj mi Hrvati nemamo nikakva prava...

DODIK: Ajde, ajde... Nije prilika za kuknjavu, nego za veselje.

IRINEJ: Stani, sine Milorade, da mi čovek objasni. On je u komplikovanijoj situaciji od našeg princa Aleksandra. Ako sam dobro razumeo, ovaj gospodin Vojislav Lubarda...

DODIK: Vjekoslav Bevanda, Vaša Svetosti. Lubarda je naš pisac, akademik...
Vjekoslav Bevanda
​​
IRINEJ: Dobro, izvinjavam se... Gospodin Bevanda je, ako sam dobro razumeo, premijer u državi za koju ne bi hteo da uopšte postoji, a princ Aleksandar je prestolonaslednik zemlje koja više ne postoji. Je li tako, Aco?

ALEKSANDAR KARAĐORĐEVIĆ: Ou jes, Jor Holines, it's big pležer for mi tu bi hijer in d hart of maj Kingdom, in dis bjutiful siti of Bendža Lajk.

DODIK: E ne može da izgovori Banja Luka, pa da se naopako okrene.

KARAĐORĐEVIĆ: Ou, maj frend Majlorad, it's marvelus selebrejšn vid sou mač bijer end eprikot rakidža...

TADIĆ: Nemoj slučajno da ga ispravljaš, jer ako pokuša da izgovori kajsijevača, ima da ga slušamo do zore.

DODIK: Jes, jes, rakidža, rakidža... Ajde, dečko, natoči i meni jednu rakidžu, pa da nazdravim sa Njegovim Veličanstvom. Da nam Bog poživi počasnog prestolonasljednika Republike Srbije i Republike Srpske!

ČOVIĆ: Mili Milorade, kako može republika da ima prijestolonasljednika?

DODIK: A tvoja ga kao nema?

ČOVIĆ: Misliš Hrvatska?

DODIK: Dobro Hrvatska, ali ja mislim na Herceg-Bosnu.

ČOVIĆ: Pa ja još nemam tu republiku...

DODIK: Nema veze, dragi Dragane, imaćeš. Princ Aca je i tvoj prestolonasljednik.

ČOVIĆ: Nisam baš siguran...

DODIK: Nego ko je? Da nije princ Mutaib od Saudijske Arabije?

ČOVIĆ: Nemoj tako, mili Milorade.

DODIK: Ako je princ Aca prestolonasljednik bivše Jugoslavije, onda to znači da će jednoga dana da bude kralj cijele Evropske Unije.

ČOVIĆ: Kako sad to?

DODIK: Fino. Je li Slovenija samo parče njegove Kraljevine? Jeste. Je li Slovenija ušla u Evropsku Uniju? Jeste. I šta to znači?

ČOVIĆ: Šta?

DODIK: To, burazeru, znači da Evropska Unija pripada srpskoj kruni i da ovi iz Brisela treba da dolaze ovdje u Banja Luku da im mi dijelimo zadatke, a ne da oni nama popuju. Mi smo gazde, a ne oni!

ČOVIĆ: Ali ako je tako kao što ti kažeš, onda će i Sarajevo skupa s nama biti u Europskoj Uniji...

DODIK: E jebiga, dragi Dragane, ti bi puko da mi ne zagorčaš krsnu slavu!

KRIŠTO: Mile, Mile, hajde me slikaj s Kusturicom da stavim na Fejs!

DODIK: Oćeš prije da te slikam sa Čovićem?

KRIŠTO: Može. Hoćemo ovdje?

DODIK: Nećemo.

KRIŠTO: Nego gdje ćemo?

DODIK: Na rentgenu.
10.01.2012.

"AKTIVNOSTI U PRITVORSKOJ JEDINICI": RADOVAN KARADZIC KASNIO NA NASTAVAK SUDJENJA

"Aktivnosti u pritvorskoj jedinici": Karadžić kasnio na nastavak suđenja

image Radovan Karadžić / 24sata.info

 

(24SI) - U Haškom tribunalu danas je nastavljeno suđenje nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, po optužnici za genocid, zločin protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja u BiH od 1992. do 1995. godine.

 

 [24 sata info] 

Zasjedanje je jutros počelo sa gotovo jednočasovnim  zakašnjenjem. Karadžić je objasnio da nije stigao da se spremi za dolazak u sudnicu  "zbog aktivnosti u pritvorskoj jedinici".

"Nastupila je zabuna. Ja sam obaviješten da treba da siđem u 8.30. U međuvremenu su u 8.00 časova ostali otišli u šetnju, a za to vrijeme smo mi bili zaključani i ja sam bio potpuno bespomoćan, jer nemaju dovoljno stražara da bi neko ostao na spratu. Nisam mogao da uopšte izađem i na vrijeme pripremim, da uzmem stvari", objasnio je Karadžić.

Tužilaštvo u ovom predmetu nastavlja sa izvođenjem dokaza o događajima u Srebrenici 1995. godine. Najavljeno je da će do petka, 13. januara, biti saslušano šest novih svjedoka: zaštićeni svjedok KDZ-045, britanski patolog Džon Klark, forenzički antropolog iz Gvatemale Fredi Pecereli, te kenijski pukovnik Jozef Kingori i dva pripadnika holandskog bataljona Unprofora, Pol Hrunevegen i Rožer Patelski.

Suđenje Karadžiću bilo je u prekidu od 9. decembra, jer vijeće nije bilo u mogućnosti da u ovom predmetu održi sjednicu nedjelju dana prije početka redovne zimske sudske pauze, koja je trajala od 19. decembra prošle do 6. januara ove godine.

Kako prenosi Srna, suđenje Karadžiću počelo je u oktobru 2009. godine, uvodnom riječju tužilaštva, a prvi svjedoci saslušani su u aprilu 2010. Od tada je saslušano gotovo  150 svjedoka, a očekuje se da tužilaštvo dokazni postupka okonča u maju.

(24sata)10.01.2012.

ALTERNATIVNI KLUB TREBINJE: DVADESET GODINA OPSTE PLJACKE, CIRKUSA I KAPITULACIJE ZDRAVOG RAZUMA

Alternativni klub Trebinje: Dvadeset godina opšte pljačke, cirkusa i kapitulacije zdravog razuma

Krajnje je vrijeme da shvate da RS nije država već entitet u sastavu BiH, kaže Blažo Stevović

|  09.01.2012

Alternativni klub Trebinje: Dvadeset godina opšte pljačke, cirkusa i kapitulacije zdravog razuma

Blažo Stevović

....................................................

Proslava Dana RS-a koju je danas organizirao Milorad Dodik sa svojom svitom je kulminacija dvadesetogodišnje pljačke naroda u ovom entitetu, kulminacija cirkusa zvanog Republika Srpska i kapitulacija zdravog razuma, prokomentirao je za današnju proslavu Dana RS-a predsjednik Alternativnog kluba Trebinje Blažo Stevović.

Dodao je da je u situaciji kada 80 posto stanovništva u RS-u živi na granici siromaštva više nego apsurdna vijest da je u današnju proslavu utrošeno 650.000 KM.

"S tim novcem moglo se pokrenuti nekoliko malih ili srednjih preduzeća. Ono što bi narod sada trebao uraditi je tražiti da vidimo u kojim hotelima će spavati gosti koje je Dodik pozvao na proslavu i koliko je potrošeno za kavijar i piće," kazao je Stevović.

......................................................................
Dodik odlikovao Irineja ordenom RS
Vrhovni poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej i Milorad Dodik

...............................................................................................................................................................


.

Biljana Plavsic i Milorad Dodik

.................................................................................................................

Uručivanje ordena predsjedniku Srbije (Foto: M. Lugić)

Milorad Dodik Urucuje orden Republike Srpske na lenti predsjedniku Srbije Borisu Tadicu

.......................................................................................................................................................................

Milorad Dodik urucuje orden Republike Srpske Vrhovnom poglavaru Srpske pravoslavne crkve patrijarhu Irineju

...........................................................................................................................................................

Vasilije Kacavenda i Milorad Dodik
..................................................................

Porazna je činjenica, rekao je, da patrijarh Irinej, Boris Tadić i ostali uporno ističu Republiku Srpsku kao državu.

"Krajnje je vrijeme da shvate da RS nije država već entitet u sastavu Bosne i Hercegovine i da to prhvate. Ovo što rade je samo doljevanje ulja na vatru. Danas se u Banjoj Luci dešavaju čudne stvari. Rođendan entitetu zvanom Republika Srpska, malignom tijelu koje metastazira, ali i dalje ostaje živo zahvaljujući ko zna kakvim citostaticima, čestitaju oni koji su potpisali da prvo rukovodstvo RS-a, dakle, Ratko Mladić, Slobodan Milošević i Radovan Karadžić budu izručeni u Haag. Također, tinja sukob između SDS-a i SNSD-a o tome ko je stvorio RS pa ovih dana očekujem sukob sličan onome između partizana i četnika", rekao je Stevović.

Mediji u RS-u su u potpunosti u službi Milorada Dodika, tvrdi Stevović, a današnja proslava, pojasnio je, liči na parade u Sjevernoj Koreji s Dodik-unom na čelu.

"Imamo dvije Republike Srpske - onu koju danas vidite na televiziji i onu u kojoj narod kopa po kontejnerima i nema tri obroka dnevno", rezimirao je Stevović.

Stevović čvrsto vjeruje u jedinstvenu BiH te mu je današnja proslava užasna i porazna.

"BiH je sekularna država i ne vidim zašto bi bilo koji njen dio imao krsnu slavu", rekao je.

Predsjednik Alternativnog kliuba Trebinje apelirao je na političare i građane iz Federacije BiH i ostalih dijelova BiH da ne reagiraju na ove očigledne provokacije jer, rekao je, "nisu svi u RS-u isti".

"Nama je živjeti zajedno, raditi zajedno i zajedno ići u Evropu", poručio je.

10.01.2012.

BAKIR IZETBEGOVIC: "IRITIRA PRICA O DRZAVNOSTI REPUBLIKE SRPSKE"

Izetbegović: "Iritira priča o državnosti RS"

 
image Bakir Izetbegović / 24sata.info

 

(24SI) - Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je danas da se nada da će nedavni politički dogovor "šestorke" pokrenuti stvari sa mrtve tačke u BiH i da će lideri bolje sarađivati u ovoj godini nego što su to radili u 2011.

 

 [24 sata info] 

"Ipak, i pored najbolje volje treba biti realan i kazati da će se dramatično političko odmjeravanje sa Miloradom Dodikom najvjerovatnije nastaviti i ovoj godini. Po tom pitanju ostajem skeptik", rekao je Izetbegović u intervjuu za Fenu.

On je kazao da "ovih dana on (Dodik) i njegovi ljudi ponovo insistiraju na priči o 'državnosti RS' i to i te kako iritira".

"Zaboravljaju spomenuti da je kreiranje RS praćeno neizmjernom patnjom Bošnjaka i Hrvata, koje je kulminiralo genocidom u Srebrenici. Na žalost, srpski političari, istoričari, intelektualci ne žele svoj narod suočiti sa očiglednom istinom", kazao je Izetbegović. "U svakom slučaju, nećemo dozvoliti da oni svojom propagandnom mašinerijom prekriju stvarnu sliku o nastanku tog entiteta."

Na pitanje kako komentariše proslavu Dana RS i pokušaj da se stvori utisak da je RS država a ne entitet, kao i dolazak predsjednika Srbije Borisa Tadića u Banjaluku, Izetbegović je odgovorio da je "9. januar 1992. godine dan formiranja paradržave i paravojske koja je sa te teritorije BiH etnički očistila svo nesrpsko stanovništvo, porušila sve bogomolje osim pravoslavnih".

"Protjerivanje Bošnjaka i Hrvata praćeno je stravičnim zločinima, konclogorima i kulminiralo je genocidom u Srebrenici. To nije datum za ponos nikome, ni bosanskim Srbima, niti njihovim liderima, niti predsjedniku Borisu Tadiću", citira Fena Izetbegovića.

Izetbegović smatra da, što se tiče proslave dana nastanka entiteta, "to može biti samo datum potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, jer su entiteti legalne tvorevine od tog datuma".

"Dakle, od novembra 1995", kazao je Izetbegović.

(24sata.info))

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
89220615

Powered by Blogger.ba