Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

09.01.2012.

PATRIJARH IRINEJ BLAGOSLOVIO "NAJMLADJU SRPSKU DRZAVU" - SBiH: MILORAD DODIK PRIZIVA SEBI ZAGOVORNIKE TRECEG ENTITETA

PROSLAVA Patrijah Irinej blagoslovio "najmlađu srpsku državu"

Objavljeno: 09.01.2012.
 
PROSLAVA Patrijah Irinej blagoslovio "najmlađu srpsku državu"
Tadić i Dodik danas na proslavi RS-a

Povodom Dana RS-a, koji se danas obilježava u tom bh. entitetu, u Banju Luku su doputovali srbijanski predsjednik Boris Tadić, te ministar unutarnjih poslova Srbije Ivica Dačić.

Tadić i Dačić su ujedno i najviši dužnosnici jedne države koji prisustvuju manifestacijama koje je Organizacijski odbor, kojim predsjedava entitetski predsjednik Milorad Dodik, upriličio povodom 9. siječnja.

U Hramu Krista spasitelja Njegova svetost patrijarh srpski Irinej, kojem je ovo prva kanonska posjeta Banja Luci, predvodio je svetu arhijerejsku liturgiju te u čestitkama Republiku Srpsku nazvao „najmlađom srpskom državom“. 

„Neka je blagoslovljena srpska država, Republika Srpska“, rekao je, između ostalog Irinej.

Od ranih jutarnjih sati u Banja Luci je blokiran promet, a na ulicama su jake snage policije, dok su pripadnici specijalne policije razmješteni i na okolnim zgradama.

Medvedev odlikovao Dodika

Predsjedniku RS Miloradu Dodiku danas je veleposlanik Ruske Federacije u BiH Aleksandar Bocan Harčenko uručio „Orden Družbe”, kojim ga je odlikovao ruski predsjednik Dmitrij Medvedev.


Dodik je povodom Dana RS-a odlikovao predsjednika Srbije Borisa Tadića, te bivše predsjednike RS-a Rajka Kuzmanovića, Nikolu Poplašen, Mirka Šarovića i Dragana Čavića, njegovo visokopreosveštenstvo mitropolita dabrobosanskog Nikolaja, te episkopa zvorničko-tuzlanskog Vasilija, banjalučkog Jefrema, bihaćko-petrovačkog Hrizostoma, zahumsko-hercegovačkog i primorskog Grigorija i umirovljenog episkopa zahumsko-hercegovačkog Atanasija.


Dodikovim ukazom, između ostalih, Orden časti sa zlatnim zracima dodijeljen je monsinjoru Franji Komarici, biskupu banjalučkom i Jozefu Atijasu, rabinu Židovske zajednice u RS (posthumno), dok je muftija banjalučki Edhem Čamdžić odbio  primiti ovo odlikovanje. 

      Blažo Stevović čvrsto vjeruje u jedinstvenu BiH, pa mu je današnja proslava užasna

Proslava Dana RS-a koju je danas organizirao Milorad Dodik sa svojom svitom je kulminacija dvadesetogodišnje pljačke naroda u ovom entitetu, kulminacija cirkusa zvanog Republika Srpska i kapitulacija zdravog razuma, prokomentirao je današnju proslavu Dana RS-a predsjednik Alternativnog kluba Trebinje Blažo Stevović.

Dodao je da je u situaciji kada 80 posto stanovništva u RS-u živi na granici siromaštva više nego apsurdna vijest da je u današnju proslavu utrošeno 650.000 KM.

Porazna je činjenica, rekao je, da patrijarh Irinej, Boris Tadić i ostali uporno ističu Republiku Srpsku kao državu.

"Krajnje je vrijeme da shvate da RS nije država već entitet u sastavu Bosne i Hercegovine i da to prhvate. Ovo što rade je samo doljevanje ulja na vatru. Danas se u Banjoj Luci događaju čudne stvari. Rođendan entitetu zvanom Republika Srpska, malignom tijelu koje metastazira, ali i dalje ostaje živo zahvaljujući tko zna kakvim citostaticima, čestitaju oni koji su potpisali da prvo rukovodstvo RS-a, dakle, Ratko Mladić, Slobodan Milošević i Radovan Karadžić budu izručeni u Haag. Također, tinja sukob između SDS-a i SNSD-a o tome tko je stvorio RS pa ovih dana očekujem sukob sličan onome između partizana i četnika", rekao je Stevović.

Mediji u RS-u su u potpunosti u službi Milorada Dodika, tvrdi Stevović, a današnja proslava, pojasnio je, liči na parade u Sjevernoj Koreji s Dodik-unom na čelu.

"Imamo dvije Republike Srpske - onu koju danas vidite na televiziji i onu u kojoj narod kopa po kontejnerima i nema tri obroka dnevno", rezimirao je Stevović.

Stevović čvrsto vjeruje u jedinstvenu BiH te mu je današnja proslava užasna i porazna.

"BiH je sekularna država i ne vidim zašto bi bilo koji njen dio imao krsnu slavu", rekao je.

Predsjednik Alternativnog kliuba Trebinje apelirao je na političare i građane iz Federacije BiH i ostalih dijelova BiH da ne reagiraju na ove očigledne provokacije jer, rekao je, "nisu svi u RS-u isti".

"Nama je živjeti zajedno, raditi zajedno i zajedno ići u Europu", poručio je Stevović.(Fena/Dnevnik.ba)

........................................................................................................
SBiH: Milorad Dodik priziva sebi zagovornike trećeg entiteta
 09.01.2012.
 
SBiH: Dodik priziva sebi zagovornike trećeg entiteta
SBiH: Obilježena je ustavno nepostojeća 20. godišnjica RS-a

Obilježavanje ustavno nepostojeće dvadesetogodišnjice Republike Srpske nije imalo samo obilježja simbolike za kućnu uporabu jednog naroda, smatraju u Stranci za BiH (SBiH).

Vlasti entiteta Republika Srpska i dalje nisu spremne suočiti se s haškim istinama, presuđenim udruženim zločinačkim poduhvatima i počinjenim genocidom.

SBiH tvrdi da se uspostavljanjem kontinuiteta Karadžićeve paradržavne tvorevine Republika Srpska, unatoč jasnom stavu međunarodne zajednice, i dalje istrajava u promjeni ustavno-pravnog karaktera Bosne i Hercegovine tumačeći je kao zajednicu država.

Silajdžićeva stranka, kako je priopćeno iz njezine Press službe, nije propustila istaknuti ni da 'u pokušaju disolucije Bosne i Hercegovine Milorad Dodik sada nudi i oživljavanje Bobanove paradržavne tvorevine, prizivajući za saveznike političke zagovornike trećeg entiteta'. (Fena/Dnevnik.ba)

....................................................
[image]
SRPSKI PATRIJARH PAVLE MITROPOLIT NIKOLAJ I RADOVAN KARADZIC I RATKO MLADIC U RATU OD 1992 I 1995 GODINE
.................................................................................

..U desnom uglu obiljezeni crvenom linijom su: Ratko Mladic, Radovan Karadzic i Momcilo Krajisnik u lijevom uglu obeljezen crvenom linijom je Vladika Vasilije Kacavenda
.......................................................
Ratko Mladic i Vasilije Kacavenda
.............................................................................
...
Ratko Mladic i Vasilije Kacavenda
...............................................................................
...................................................................
[image]
SRPSKI VLADIKA VASILIJE KACAVENDA U SREBRENICI BLAGOSLOVI SRPSKE VOJNIKE  ZA VRIJEME IZVRSENJA GENOCIDA GDJE JE UBIJENI 8.400 NEVINIH BOSNJAKA
....................................................................................................................................................
Vasilije Kacavenda i Milorad Dodik
..................................................................
......................................................................
Dodik odlikovao Irineja ordenom RS
Vrhovni poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej i Milorad Dodik
..........................................................................................................................................

 

09.01.2012.

ZABORAV KAO SUDBINA

Zaborav kao sudbina

  09.01.2012.

 

Dodikov praznik i reakcija na njega dokaz su zašto Bošnjaci nisu politički faktor, već samo refleksija tuđih politika

Nije neutemeljeno tvrditi da su Bošnjaci kao narod zaboravni te da imaju suštinski problem s institucionalnim pamćenjem. Ponovljeni genocidi, pogromi i zločini, i to iz istih izvora agresije, to jasno dokazuju.

No, ova generacija onih koji su preživjeli genocid ima šansu da promijeni taj trend. Najveći saveznik i pomagač u tome im je, koje li ironije, predsjednik RS Milorad Dodik. Jer, da on nije počeo obilježavati značajne datume, teško da bi se Bošnjaci, ponajviše njihovo dvodecenijsko rukovodstvo, počeli sjećati šta ti isti datumi znače u njihovoj historiji.

Dan koji se u RS slavi kao entitetski praznik, 9. januar, bošnjačko je rukovodstvo potpuno izbrisalo iz pamćenja, iako je vrlo važan kao historijski dokaz da je genocid bio planiran, imao političku i ideološku pozadinu, zbog čega se čuju i mišljenja da bi trebao biti proglašen danom sjećanja na genocid u BiH.

Hoće li ta inicijativa biti kredibilna, pokazat će vrijeme, ali ostaje sramotna činjenica da se i ona rodila tek kao reakcija i antipod iritantnom i skandaloznom slavljenju zločina u RS, a ne kao plod zrelosti i institucionalnog pamćenja.

Dok god je tako, Bošnjake će na međunarodnoj i unutrašnjoj sceni gledati kao narod bez svoje, aktivne politike, nacionalne strategije i historijskog cilja, već samo kao objekt i refleksiju tuđih politika.                            
 ...............................................................................................................


- Historija Bosne i Hercegovine -Kao sto je krizarsko-inkvizitorska Evropa u periodu od nepuna dva stoljeca (1099-1291) vodila deset krizarsko-pljackaskih ratova protiv svijeta, islama i muslimana, tako se nad muslimanima bivse Jugoslavije vrsi, evo deseti genocid.

PRVI GENOCID nad muslimanima dogadja se 584 godine poslje prvog krizarskog rata i trajao je od 1683. do 1699. godine. To je prvi genocid i prva prava, velika i kolektivna tragedija muslimana koja se dogadja tokom i poslije velikog ili beckog rata izmedju Turskog carstva i Austrije. Posto su Turci u tom ratu izgubili sve posjede i vlast u Madjarskoj, Slavoniji, Lici, Krbavi, Dalmaciji i Boki Kotorskoj, svi muslimani koji se iz ovih zemalja i krajeva nisu uspjeli pravovremeno povuci u Bosnu i druge krajeve juzno od Save i Dunava bili su, vrlo brzo, kao i muslimani Spanije prije dva stoljeca, pobijeni, protjerani, asimilirani i prevedeni u katolicanstvo. Spiritus movens i osnovni agens svih ovih akcija bila je Crkva. Ona se pri tome vodila crkvenim dogmama extra ecclesiam nulla sallus - izvan Crkve nema spasenja i spasenje je samo unutar nje, i extra ecclesiam nullus propheta- izvan Crkve nema poslanika, istine, dobrote, pravde i pravog odnosa sa Bogom. To je crkveno-religijsko opravdanje krizarskih ratova, Inkvizicije i genocida nad svim nekrscanima. Kao i dva stoljeca ranije u Spaniji, svi objekti islamske materijalne i sakralne kulture i civilizacije: mezaristani, turbeta, tekije, kutubhane, hamami, bezistani, imareti, musfirhane, sahat-kule, dzamije, medrese, sebilji, karavan-saraji i hanovi na tlu Madjarske, Slavonije, Like, Udbine, Krbave, Dalmacije i Boke Kotorske bili su poruseni i unisteni. Muslimane i sve njihove sakralne objekte, za samo sesnaest godina krscanske vasti (1683. - 1699.) nije mogla sacuvati i spasiti cinjenica da su oni prije toga sto sezdeset godina, od 1526. do 1683. godine, dok su vladali istim zemljama i krajevima, krscanima garantirali i omogucavali sva ljudska, vjerska, kulturna i imovinska prava. Umjesto bilo kakve zahvalnosti i tolerancije prema muslimanima, krscani tih zemalja, u ime religije i ljubavi, dokraja i bez rezerve primjenjuju staro pagansko-faraonsko nacelo cuius regio eius religio - cija drzava njegova je u njoj i religija, kao da su oni stvoritelji zemlje, a ne Bog.

O prvom genocidu nad muslimanima precizne, jasne i nepobitne podatke, posebno o pokrstavanju, pruzaju franjevacki arhivi u Dalmaciji, Slavoniji i Lici. Na muslimane u ovim zemljama i krajevima danas jedino podsjecaju razliciti toponimi i prezimena (Hadzici, prezime Hodzic). Za prvi genocid nad muslimanima najbitnije je reci da su ratovali Turska i Austrija, a da su zrtve bili muslimani Bosnjaci.

DRUGI GENOCID nad muslimanima dogadja se na prijelazu iz 17. u 18. stoljece, tacnije 1711. godine uoci Badnje veceri. Te noci je izvrsena takozvana "israga poturica", kada je priblizno 1000 muslimana, koliko ih je, prema mjerodavnim dokazima, tada zivjelo na podrucju "Stare Crne Gore" koja se sastojala od svega cetri nahije sa sjedistem u Cetinju, bilo pobijeno ili izbjeglo u Niksic i selo Tudemile kod Bara. Strateg, idejni promotor i agens drugog genocida nad muslimanima, sada na tlu Crne Gore, bila je opet Crkva, ali ne katolicka vec pravoslavna. Za ovu tvrdnju postoje dva nepobitna svjedocanstva: prvo, "istraga poturica", ustvari genocid nad muslimanima se dogadja uoci Badnje veceri, dakle najveceg i najsvetijeg hriscanskog praznika, i drugo, taj dogadjaj, "istraga poturica" je opjevao vladika - najveci crkveni dostojanstvenik i pjesnik Petar II Petrovic Njegos u Gorskom vijencu. On je time pruzio ideologiziranu epsku podlogu i paradigmu za sve kasnije genocide nad muslimanima Srbije, Sandzaka, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Tako je Njegos kao najveci srpsko-crnogorski pjesnik i kao vladika, odnosno nosilac najvise vjerske i svjetovne vlasti, opjevao, posvetio i u najuzvisenije djelo pretvorio genocid ili medjunarodni zlocin pod kojim se podrazumjeva svjesno, namjerno i plansko potpuno ili djelimicno unistavanje nacionalnih, etnickih, rasnih ili religijskih grupa. Motiv za izvrsenje genocida su zelje za pljackom i porobljavanjem, rasna, nacionalna i vjerska mrznja i predrasude. Svi ti motivi su opjevani u Gorskom vijencu, a vjersku mrznju prema muslimanima Njegos izrice rijecima "odza rice na Cetinju" i tvdnjom o iskljucivosti izmedju lune (mjeseca, op. a.) i krsta.

TRECI GENOCID nad muslimanima, koji ce poznati srpski historicar i diplomata Stojan Novakovic oznaciti kao "generalno trebljenje Turaka - muslimana iz naroda" dogadja se na tlu Srbije izmedju 1804. i 1820. godine kao posljedica Prvog i Drugog srpskog ustanka. Naime, od samog pocetka 19. stoljeca Srbija i Crna Gora su ekstreminacijom, progonom i ubistvima muslimana, zeljele stvoriti svoje nacionalne drzave i stalno ih, na njihovu stetu, prosirivati. Tako su genocid i devestacija u odnosu na muslimane konstantne i strateski cilj u politici Srbije i Crne Gore tokom cijelog 19. i 20. stoljeca. Pored Pravoslavne crkve koja od drugog genocida igra kljucnu ulogu, u trecem genocidu nad muslimanima njoj se pridruzuju historicari i politicari, naravno uz pjesnike poput Njegosa.

CETVRTI GENOCID nad muslimanima dogadja se u periodu izmedju 1830. i 1867. godine, kao posljedica Hati-s-Serifa iz 1830. i njegova aneksa iz 1833. godine, kojima je Srbija stekla status vazalne autonomne knezevine unutar Osmanskog carstva, ali i mogucnost da protjera muslimane iz Uzica, Sapca, Sokola i Beograda, sto je i ucinjeno od 1862. do 1867. godine. Sve prognane muslimane Porta naseljavaju u Bosnu i za njih se podizu dva nova naselja - Gornju i Donju Aziziju, odnosno Bosanski Samac i Orasje.

PETI GENOCID nad muslimanima, uglavnom Albancima i Turcima, dogadja se na tlu Srbije i Crne Gore izmedju 1876. i 1878. godine. Poslije ustanka u Hercegovini, potaknutih i vodjenih uz pomoc Srbije i Crne Gore, dolazi do Berlinskog kongresa (1878. godine) na osnovu cijih odluka, dotadasnje autonomne knezevine Srbija i Crna Gora sticu potpunu drzavnu neovisnost, ali i uveliko prosiruju svoje teritorije. Tako se Srbija teritorijalno prosirila niskim, pirotskim, toplickim i vranjskim okruzima, a Crna Gora u Hercegovini. Iz svi tih okruga i regija muslimani su odmah potpuno istrijebljeni, uprkost cinjenici da se Srbija, shodno odlukama Berlinskog kongresa, obavezala da ce postivati slobodu vjeroispovijesti muslimana. Mada su predjeli danasnje juzne Srbije tim cinom potpuno opustjeli i ostali bez stanovnistva, sto je dovelo u pitanje poljoprivredu zemlje i nanijelo joj veliku stetu, ipak je mrznja prema muslimanima bila vece i jaca od svake koristi i interesa. U razdoblju od 1862. do 1878. godine, za svega sesnaest godina, nestalo je nekoliko stotina dzamija, mnoge sahat-kule, musafirhane, imareti, karavan-saraji, hanovi, bezistani, sebilji i kutubhane, u Beogradu, Sapcu, Uzicu, Sokolu, Nisu, Pirotu i Vranju, kao sto se, prije nepuna dva stoljeca, desilo na tlu Ugarske, Like, Korduna, Udbine, Dalmacije i Boke. Dakle, dva genocida, od dva razlicita dusmanina, sa potpuno istim posljedicama dogadjaju se u razlicitom vremenskom periodu za svega sesnaest godina.

SESTI GENOCID nad muslimanima poljedica je austro-ugarske okupacije Bosne i Hercegovine. Mada je Austro-Ugarska posljednja pravna drzava koja je vladala Bosnom unazad posljednjih 115 godina i koja je garantirala svim gradjanima osnovna vjersko-duhovna, fizicko-bioloska i materijalno-imovinska prava, muslimani su se u pocetku svim raspolozivim sredstvima suprostavljali Austro-Ugarskoj okupaciji. Oni su se, odmah poslije, ali u toku okupacije, poceli iseljavati u Tursku, Sandzak, Kosovo i Makedoniju, gde je tada jos uvijk bila Turska vlast. Tako dolazi do populacije i radikalnog smanjenja muslimaske populacije u ukupnom stanovnistvu Bosne i Hercegovine. Prema popisu iz 1879. godine, muslimani su cinili skoro 39% populacije Bosne i Hercegovine, dok je njihov udio u bh. stanovnistu 1910. godine opao na svega 32%.

SEDMI GENOCID nad muslimanima Sandzaka i Crne Gore, kao i pokusaj nasilnog pokrstavanja muslimana u Plavu i Gusinju, je direktna posljedica Prvog i Drugog balkanskog rata. To je bio sedmi genocid nad muslimanima Balkana, a prvi nad muslimanima Sandzaka, zato sto nije postojala vlast koja bi ih zastitila.

OSMI GENOCID nad muslimanima traje od osnutka Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca 1918. godine do propasti Kraljevine Jugoslavije 1941. godine. Mada zivoti muslimana u prvoj Jugoslaviji nisu imali nikakvu vrijednost, ipak su bili slozeni posebno muslimanima Sandzaka i istocne Hercegovine. Tako je u selu Sahovici, u Bjelopoljskom srezu u Sandzaku, 7. Novembra 1924. godine oko 600 muslimana ubijeno bez ikakvog povoda, krivnje i razloga. U Hercegovini je od kraljevih komita tokom devedesetih godina po narudzbi, planu i sistemu, bilo preko tri hiljade vansudskih i neotkrivenih, a dobro poznatih ubistava, naravno pocinjenih nad muslimanima. Ta ubistva i zastrasivanja uticali su na izmjenu etnicke slike istocne Hercegovine na stetu muslimana, a u korist Srba i Crnogoraca.

DEVETI GENOCID nad muslimanima traje od 1941. do 1945. godine. Prema dosadasnjim istrazivanjima Kocovica, Zerjavica, Dedijera i Miletica, sve nemuslimana, Drugi svjetski rat je odnio 103.000 muslimanskih zivota ili 8,1% ukupne tadasnje muslimanske populacije. Najvise je muslimana u tom ratu nastradalo od cetnickog, komsijskog, noza sto ih je stigao na kucnom pragu, u avliji i na njivi. U prvih devet genocida muslimani se nikako nisu oruzjem suprostavili svojim koljacima i zlikovcima. Naprotiv, od 1683. do 1992. godine, dakle punih 309 godina, mi smo ocekivali da koljaci i zlikovci kazu: "mi cemo vam oprostiti sto vas koljemo i ubuduce cemo vam se smilovati." To se nije nikada dogodilo i to je bila nasa najveca iluzija, zabluda i samoobmana.

DESETI, najokrutniji i najveci genocid nad muslimanima u Bosni i Hercegovini traje od aprila 1992. godine. Po mnogo cemu je on izniman od ostalih devet. Okrutniji je, suroviji, siri i dublji po razmjerama od svih dosadasnjih. On je najavljen pola godine unaprijed i sada se, evo, odvija na ocigled cijelog svijeta pod pokroviteljstvom Ujedinjeni Naroda, organizacije za evropsku sigurnost (OESS) pod stafetnom palicom Evropske Zajednice. Ovo je prvi genocid nad muslimanima u kome istovremeno i, na neki nacin, ucestvuje Srbija, Crna Gora i Hrvatska. U predhodnih devet genocida Srbija i Hrvatska nikada nisu istovremeno i zajednicki cinile genocid nad muslimanima. Medjutim, pored svih stradanja, progona i klanja muslimani su u ovome, desetom genocidu, po prvi puta, kao narod, organizirano, kroz vojsku, policiju, politiku i drzavu svim sredstvima bore i suprostavljaju cetnicima i ustasama, dakle jedinim argumentima koji oni razumiju i uvazavaju.


Mustafa Spahic


(NAPOMENA: Ovaj tekst je pisan za vrijeme desetog gonocida i agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu. Oruzana agresija na BiH je okoncana Daytonskim sporazumom 1995. godine ali rat protiv Islama i za Islam u Bosni je nastavljen svim ostalim stredstvima, politickim, kulturnim, obrazovnim,... Danas je u toku genocid nad albanskim muslimanskim narodom na Kosovu koji se siri i na Makedoniju. Rat protiv muslimana na Balkanu se nastavlja...,)

 

DESET GENOCIDA NAD MUSLIMANIMA BALKANA
09.01.2012.

ISLAMSKA ZAJEDNICA U BOSNI I HERCEGOVINI: OSUDA ZLOUPOTREBE TERMINA "ISLAM"

IZ u BiH: Osuda zloupotrebe termina "islam"

image IZ u BiH / 24sata.info

 

(24SI) - Upotreba termina "islam" i vrijednosti koje on u sebi implicira u političke svrhe ili radi političke manipulacije je neprihvatljiva i vrijeđa muslimane i Islamsku zajednicu u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

 

 [24 sata info] 

Islam je, kako se dalje navodi u saopćenju, Božija Riječ, Njegova Istina koja je spuštena ljudima i u sebi nosi univerzalne vrijednosti i principe dobra za ljude.

Milorad Dodik je u kontekstu oživljavanja sjećanja na početak genocidnog projekta ponovo koristio termin "islam", rekavši da su Bošnjaci putem Alije Izetbegovića imali očiglednu namjeru da islamiziraju Bosnu i Hercegovinu.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini najoštrije osuđuje ovu i svaku drugu vrstu zloupotrebe termina "islam", kao praksu kojoj često posežu neki srpski političari i ekstremisti.

Također, Islamska zajednica insistira da srpski političari u Banjoj Luci i Beogradu prestanu zloupotrebljavati vjeru islam i skreće pažnju međunarodnoj zajednici da srpski političari u Beogradu i Banjoj Luci šire klimu mržnje i rasizma prema muslimanima zbog njihove vjere islama.

Dakako, drugo je pitanje ima li iko da odgovori Dodiku u ime mrtvog Alije Izetbegovića? Gdje su Bošnjaci, njihova pamet i sloboda, ili opet čekaju da im Dodik dođe na kućna vrata pa da se probude i shvate da napad na Aliju ustvari nije na Aliju, već na njih i njihovu porodicu? Hoće li im opet biti silovne majke, sestre i kćerke da bi shvatili da se trebaju boriti za druge, kako bi odbranili vlastita prava, prije svih pravo na život i čast?, kaže se, između ostalog, u saopćenju Službe za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, prenosi MINA.

(fena)


09.01.2012.

ZANIMLJIVE VIJESTI

a


Bakir Izetbegović : Dvadeset godina RS-a je period na koji srpski narod ne bi trebao biti ponosan
 
Što se tiče proslave dana nastanka entiteta, to može biti samo datum potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma jer su entiteti legalne tvorevine od tog datuma. Dakle od novembra 1995.Deveti januar 1992. godine je dan formiranja paradržave i paravojske koja je sa tog teritorija Bosne i Hercegovine etnički očistila svo nesrpsko stanovništvo, ..
. Orden za Tadića : Zvaničnici Srbije na obilježavanju godišnjice RS
 
Predsjednica Helsinškog komiteta za ljudska prava Srbije, Sonja Biserko, smatra da prisustvo visokih zvaničnika Srbije na obilježavanju 20 godina RS, pokazuje odnos zvaničnog Beograda ..
. Dvadeset godina RS : Genocidna tvorevina ili izraz srpskog naroda ?!
 
Manji bh. entitet danas slavi Dan RS, odnosno 20 godina postojanja. Zvaničnici iz Banje Luke različito su pokazali da 9. januar posmatraju skoro kao državni praznik. ..

09.01.2012.

REPUBLIKA SRPSKA OBILJEZAVA PONISTENU GODISNJICU

RS obiježava poništenu godišnjicu

 

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik odlikovao je predsjednika Srbije Borisa Tadića, 9. januar 2012.

 

09.01.2012.
U Banjaluci je na svečan način obilježena 20. godišnjica Republike Srpske, uz prisustvo zvaničnika Republike Srpske, Republike Srbije, visokih vjerskih dužnosnika, javnih i kulturnih radnika. Bošnjački su dužnosnici ignorisali su svečanosti u Banjaluci.

U Federaciji BiH podsjećaju kako je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju do danas donio više od sedamdeset presuda protiv počinitelja najtežih ratnih zločina nad Bošnjacima i Hrvatima na teritoriju današnje RS i cijene da nije sporna Republika Srpska već datum proslave.

Uprkos tome što je Ustavni sud Bosne i Hercegovine poništio 9. januar kao Dan osnivanja Republike Srpske, u ponedjeljak se u tom bosanskohercegovačkom entitetu uveliko slavilo. Na taj datum 1992. Skupština srpskog naroda u BiH, odnosno čelni ljudi SDS-a sa Radovanom Karadžićem na čelu, usvojila je Deklaraciju o proglašenju srpske republike BiH.
Nekadašnji poslanik Miro Lazović: Dvadeset godina poslije slaviti taj datum to znači, istovremeno, prihvatiti naslijeđe svih haških optuženika kao što su Karadžić, Krajišnik, Mladić. To znači i nositi jednu hipoteku takve politike.

20 godina poslije, sadašnji predstavnici vlasti u Republici Srpskoj taj datum smatraju danom kada je Republika Srpska osnovana, a Milorad Dodik, predsjednik tog bh. entiteta, vizionarskim.

„Ovo je, tek, naših prvih dvadeset godina. Uvjeren sam da ćemo se tek zaigrati i da ćemo biti jedno sretno i uspješno društvo“, kazao je Dodik.

Za bivše poslanike u Skupštini Republike Bosne i Hercegovine, 9.januar 1992. je datum kada je izvršen državni udar na Ustav Republike Bosne i Hercegovine, jer je BiH u to vrijeme još uvijek bila u sastavu Jugoslavije.

Miro Lazović, jedan od tadašnjih poslanika kaže kako je proglašenjem srpske republike BiH nagovješten rat za teritoriju unutar BiH.

„Dvadeset godina poslije slaviti taj datum to znači, istovremeno, prihvatiti naslijeđe svih haških optuženika kao što su Karadžić, Krajišnik, Mladić. To znači i nositi jednu hipoteku takve politike, tih ratnih ciljeva koje je Haški tribunal sankcionisao kao ratne zločine, genocid“, navodi Lazović.

Međunarodna zajednica, tokom rata, Republiku Srpsku je doživljavala kao dio teritorije BiH pod kontrolom bosanskih Srba. Kao entitet, priznata je potpisivanjem Dejtonskog sporazuma, u kojeg se njeni sadašnji predstavnici vlasti, kunu.

Zbog toga, kako kaže Rasim Kadić, bivši poslanik Skupštine RBiH, je potpuno neshvatljivo da se 9.januar slavi, s obzirom da taj datum nema nikakve veze sa istorijskim činjenicama.

„Tužno je i od Dodika da onome čemu je bio opozicija 1990.,1991/92., sada se divi i postaje glavni promotor“, ističe Kadić.

„Zagovaranje kontinuiteta entiteta Republike Srpske koji je ugrađen u Dejtonski mirovni sporazum kao entitet tri ravnopravna, konstitutivna bosanskohercegovačka  naroda - Bošnjaka, Hrvata i Srba, sa tadašnjim činom stvaranja tvorevine ekskluzivno samo za srpski narod, je neprihvatljivo“, kaže Sejfudin Tokić, bivši poslanik u Skupštini Republike BiH.

Na poleđini lente Karadžić i Mladić

O tome da bi Republika Srpska, prema Dejtonskom sporazumu, trebala biti entitet svih naroda i građana koji u njoj žive, u ponedjeljak nije pretjerano bilo govora.

Bosna i Hercegovina je pominjana kao dejtonska tvorevina, a za tripogodišnji rat okrivljeni su, isključivo, Bošnjaci. Veličani su oni koji su stvorili Republiku Srpsku, uprkos tome što je najveći dio njih ili osuđen, ili će odgovarati pred Haškim tribunalom.

„Sada sam se uvjerila i prihvatam da su više hiljada nevinih ljudi bili žrtve organizovanog i sistematičnog djelovanja, da se uklone muslimani i Hrvati sa područja koja su Srbi smatrali svojim“, kazala je Biljana Plavšić, bivša predsjednica RS-a.

Srbija, kao potpisinica Dejtonskog sporazuma, kako je rekao njen predsjednik Boris Tadić, i dalje će se zalagati za jačanje veza sa entitetima. A, za sva dosadašnja zalaganja i jačanje veza Srbije i Republike Srpske, Tadić je dobio odlikovanje.

„I ovo odlikovanje jeste obaveze za mene da posebne odnose Republike Srbije i Republike Srpske učinimo takvim da iza nas ostaju novi mostovi, univerziteti, naučna saradnja novi putevi, novi energetski objekti“, poručio je Tadić.

 „Boris Tadić i drugi moraju shvatiti da na poleđini tih lenti stoji lik i Karadžića i Mladića“ , navodi Miro Lazović.

„To je, zapravo, jedna manifestacija koja jasno govori šta su krajnji ciljevi Beograda u pogledu Bosne i Hercegovine“, kaže Sonja Biserko, predsjednica Helsinškog komiteta za ljudska prava u Srbiji.
Vasilije Kačavenda
​​
20-godišnjici Republike Srpske u Banja Luci je prisustvovao i patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej, koji je predvodeći svetu arhijerejsku liturgiju, slučajno ili ne, zaboravio da je došao u bosanskohercegovački entitet. U svom obraćanju o Republici Srpskoj, govorio je kao o državi.

„Neka je blagoslovena srpska država Republika Srpska“, kazao je on.

Da to nije slučajno i da je riječ o stavu Srpske pravoslavne crkve, potvrdio je i Vasilije Kačavenda, episkop zvorničko-tuzlanski.

„Danas, hvala Bogu, živimo u slobodnoj srpskoj državi, pravoj srpskoj državi“, kaže Kačavenda.
 
Svečanoj akademiji u Banja Luci u ponedjeljak nisu prisustvovali predstavnici vlasti iz reda bošnjačkog naroda. Mujo Hadžiomerović, delegat u Vijeću naroda RS-a je, u saopštenju za javnost, poručio da neobilježavanjem 9. januara ne negira entitet Republiku Srpsku, već sam datum koji je Ustavni sud BiH poništio.

.............................................................................

U desnom uglu obiljezeni crvenom linijom su: Ratko Mladic, Radovan Karadzic i Momcilo Krajisnik u lijevom uglu obeljezen crvenom linijom je Vladika Vasilije Kacavenda

...................................................................

Ratko Mladic i Vasilije Kacavenda

....................................................

[image]

SRPSKI VLADIKA VASILIJE KACAVENDA U SREBRENICI BLAGOSLOVI SRPSKE VOJNIKE  ZA VRIJEME IZVRSENJA GENOCIDA GDJE JE UBIJENI 8.400 NEVINIH BOSNJAKA

....................................................................................................................................................

Vasilije Kacavenda i Milorad Dodik
..................................................................
09.01.2012.

MILORAD DODIK NA SVECANOJ AKADEMIJI "STVARAO HISTORIJU": U VRIJEME NASTANKA REPUBLIKE SRPSKE "NIJE BILO" DRZAVE BOSNE I HERCEGOVINE

Dodik na svečanoj akademiji "stvarao historiju": U vrijeme nastanka RS-a "nije bilo" države BiH

Pored atributa suverenosti potvrđeno nam je pravo na zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast i vojsku

| Objavljeno 09.01.2012.

Foto: M. Lugić

Foto: M. Lugić

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik danas je na svečanoj akademiji u povodu Dana RS-a, koji se obilježava u tom bh. entitetu, iznio niz optužbi na državu BiH, ponašanje nekih međunarodnih zvaničnika, ali i na, kako je on ustvrdio, "selektivno djelovanje" državnih pravosudnih institucija.

Navodeći da je prije 20 godina stvorena RS "plebiscitarnom voljom" srpskog naroda na "miran način", odlukama demokratski izabranih poslanika u skupštini srpskog naroda u BiH, Dodik je kazao da je RS nastala kao "historijska potreba" i izraz legitimne volje srpskog naroda, a ne kao rezultat ratnih sukoba, jer je u to vrijeme u BiH bio mir.

Govoreću o nastanku RS-a, ustvrdio je, između ostalog, da je ona zavjet da ćemo živjeti kao slobodni i dostojanstveni ljudi, a u nju je, po njemu, "ugrađena vjekovna borba protiv tiranije i zla, protiv fašizma i rasizma".

On je rekao da je "u vrijeme nastanka RS-a nije bilo države BiH", koja će tek referendumom 1. marta 1992., "bez učešća" srpskog naroda pokušati, na "nezakonit način" da se nametne, što je bio završni cilj ostvarenja namjere muslimanske politike toga vremena.

Naveo je i da je i danas namjera nekih da BiH bude država "isključivo po mjeri većinskog bošnjačkog naroda".

Dodik je također govorio i o srpskim žrtvama u svim proteklim ratovima, navodeći da su Srbi bili antifašisti, te dodajući da je RS cijelo vrijeme posljednjeg rata imala status ratujuće strane i kao takva je učestvovala u svim mirovnim pregovorima, koje je vodila međunarodna zajednica, čime je još tada imala "priznat međunarodni legitimitet".

"Svoj legalitet kao osnove suverene vlasti unijeli smo i najvećim dijelom zadržali potpisivanjem svih 11 aneksa Dejtonskog sporazuma. Pored svih atributa suverenosti potvrđeno nam je pravo na zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, kao i vojsku", ustvrdio je entitetski predsjednik u obraćanju na svečanoj akademiji u povodu dana RS-a.

Govoreći o dejtonskoj BiH, on je ustvrdio da je ona prema tom dokumentu određena da "funkcioniše jedino prema vani, u međunarodno priznatim granicama, a sva ostala vlast pripada entitetima".

Za Vijeće ministara je rekao da "nije nikakva vlada BiH", a da  "nametanjem i kršenjem" Dejtonskog sporazuma sada ima devet ministarstava i preko 80 agencija na nivou BiH, koje troše naše pare za izmišljene poslove i ništa nam ne koriste.

Svečanoj akademiji su prisustvovali i mandatar za predsjedavajućeg Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda, te predsjedstavnici HDZ-a Dragan Čović i Borjana Krišto, te zvaničnici RS-a.

Na svečanoj akademiji pod motom "RS-glas koji se čuje", prikazani su i neki detalji, kako je rečeno, projekcije RS-a u budućnosti, pa je tako prikazan voćnjak iz 2032., automobil iz iste godine, univerzitet, ekološka kuća...

......................................


 

Cetnicki vodja Dragoljub Draza Mihailovic
...................................................................................................
............................................................................................................................................

.Dobrica Cosic i Slobodan Milosevic
....................................................................................................................
24sata.info PHOTO
image Slobodan Milošević i Radovan Karadžić / 24sata.info
...........................................................................................................
Dobrica Ćosić, Zoran Lilić, Momir Bulatović
Dobrica Cosic, Zoran Lilic i Momir Bulatovic su zajedno sa Slobodanom Milosevicem organizatori agresije na Bosnu i Hercegovinu
.........................................................................................................................
....................................................
[image]
SRPSKI PATRIJARH PAVLE MITROPOLIT NIKOLAJ I RADOVAN KARADZIC I RATKO MLADIC U RATU OD 1992 I 1995 GODINE
.................................................................................
..U desnom uglu obiljezeni crvenom linijom su: Ratko Mladic, Radovan Karadzic i Momcilo Krajisnik u lijevom uglu obeljezen crvenom linijom je Vladika Vasilije Kacavenda
.......................................................
Ratko Mladic i Vasilije Kacavenda
.............................................................................
...
Ratko Mladic i Vasilije Kacavenda
...............................................................................
...................................................................
[image]
SRPSKI VLADIKA VASILIJE KACAVENDA U SREBRENICI BLAGOSLOVI SRPSKE VOJNIKE  ZA VRIJEME IZVRSENJA GENOCIDA GDJE JE UBIJENI 8.400 NEVINIH BOSNJAKA
....................................................................................................................................................
Vasilije Kacavenda i Milorad Dodik
..................................................................
......................................................................
Dodik odlikovao Irineja ordenom RS
Vrhovni poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej i Milorad Dodik
..........................................................................................................................................
Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik odlikovao je patrijarha srpskog Irineja ordenom Republike Srpske na lenti, a patrijarh je služio svetu arhijerejsku liturgiju i osveštao novosagrađen hram posvećen Pokrovu presvete Bogorodice u Modriči.
.............................................................................................................................................................
Patrijarh Irinej je 27. 01. 2010. godine kazao: "...mi znamo šta je otprilike filozofija i psihologija islama. Oni kada su u manjem broju umeju da se ponašaju i da budu korektni. Kada postanu ravni po broju, onda oni već dižu glavu, a kada postanu nadmoćni i superiorni, čine pritisak ili da se isele, ili da se priđe njima. To je filozofija islama...".

Osv(j)ešćen, poput ratnih srpskih "junaka", zločinaca Škorpiona, Milorad Dodik je ponovio naputak kojeg je svojedobno obznanio njegov duhovni poglavar u Beogradu. Tako je Dodik kazao: "...muslimani na prostoru gdje žive i gdje su manjina treba da budu dobri sa lokalnim okruženjem, a onda kada postanu većina da grade državu sa šerijatskim predznakom i to je nešto što se u BiH apsolutno može da vidi".
.............................................................................................................................................................
..................................................................................................................
image
Milorad Dodik i Radovan Karadzic
.......................................................................
Karadzic i Arkan na postrojavanju zlocinackih jedinica
Radovan Karadzic i Zeljko Raznatovic Arkan u postrojavanju Arkanovaca
.............................................................................
Foto: Arhiv
Radovan Karadzic dodjeljuje nagradu Zeljki Raznatovicu Arkanu za mnoga ubijanja i silovanja Bosnjaka
.........................................................................................
................................................................
image
Boris Tadic i Milorad Dodik
............................................................................
 
 
Vuk Jeremic i Milorad Dodik
.........................................................................
...........................................................................................................

Biljana Plavsic i Milorad Dodik
..................................................................................................

Biljana Plavsic i Milorad Dodik
....................................................................................................

Biljana Plavsic i Milorad Dodik
........................................................
........................................................................................................................
image
Milorad Dodik
................................................................................................................

Uručivanje ordena predsjedniku Srbije (Foto: M. Lugić)

Milorad Dodik Urucuje orden Republike Srpske na lenti predsjedniku Srbije Borisu Tadicu

.......................................................................................................................................................................

....................................................

........................................................................................................

Plakat "Obraza"

.............................................................................................

 

 

 

 

 

.................................................................................................

image

................................................................................................................

 

09.01.2012.

DVADESET GODINA REPUBLIKE SRPSKE: GENOCIDNA TVOREVINA ILI IZRAZ SRPSKOG NARODA?!

Dvadeset godina RS : Genocidna tvorevina ili izraz srpskog naroda ?!

09.01.2012.

 

 Radovan Karadzic i Ratko Mladic

...........................................................................................

Manji bh. entitet danas slavi Dan RS, odnosno 20 godina postojanja. Zvaničnici iz Banje Luke različito su pokazali da 9. januar posmatraju skoro kao državni praznik. Žrtve agresije na BiH i politike koju je, uz ostale dokazane zločince, provodio i prvi predsjednik RS Radovan Karadžić, ogorčene su zbog činjenice da RS danas proslavlja upravo tvorevinu nastalu na krvi Bošnjaka i drugih koji nisu nosili srpska imena.

Zatečeno stanje

Današnju realnost BiH, međutim, ustanovio je Dejtonski sporazum. Pravni ekspert Sead Hodžić u izjavi za "Avaz" podsjeća na član 1. Ustava BiH, u kojem se navodi: "Republika BiH nastavlja svoje legalno postojanja pod zvaničnim imenom BiH kao država po međunarodnom pravu sastavljena od dva entiteta - FBiH i RS."- RS je entitet s nadležnostima utvrđenim Ustavom BiH, isto kao i Federacija BiH. Ona nema međunarodnopravni subjektivitet i ne može biti predstavljena u univerzalnim međunarodnim i regionalnim organizacijama kao što su Ujedinjene nacije ili Vijeće Evrope. Zatečeno stanje je takvo kakvo jeste i ono je Ustavom BiH konstitucionalizirano. To je činjenica, ali RS nije izvorno nastala, nego je ovaj entitet, baš kao i FBiH, nastala iz Republike BiH. Oba eniteta su proizvod BiH, a ne obrnuto - elaborira Hodžić.

Međunarodni sud u Hagu donio je više od 70 presuda protiv zločinaca koji su tokom agresije na BiH predvodili i počinili pokolje nad Bošnjacima i Hrvatima na prostoru današnje RS. Momir Nikolić osuđen je na 20 godina, Dragan Obrenović na 17, dok je Radislav Krstić prvo dobio 46, a potom 35 godina zatvora. Osim po zvjerstvima nad bošnjačkim stanovništvom u istočnoj Bosni, Krstić će ostati upamćen i kao prvi Evropljanin koji je nakon nirnberškog procesa osuđen za genocid. Krvnik Ratko Mladić zajedno s Karadžićem i dalje u Sheveningenu čeka izricanje presude.

Uprkos haškim presudama, genocidna politika, zacrtana 9. januara 1992. godine u deklaraciji skupštine srpskog naroda BiH, danas se u manjem bh. entitetu slavi.- Rat u BiH nije počeo ubistvom srpskog svata, već 9. januara, formiranjem skupštine srpskog naroda koja je sa svojih šest ciljeva praktično najavila rat svima drugima na teritoriji koju su zacrtali kao svoju. Tog 9. januara presudilo se svim Bošnjacima - kaže Murat Tahirović, predsjednik Saveza logoraša BiH. On napominje da političke strukture iz RS svim silama jedan entitet žele učiniti državom i da je vrijeme da narod BiH shvati hoće li mijenjati postojeće stanje.

- Ono što je nastalo na najvećim zločinima, i maltene je u pelenama, ne može egzistirati na prostoru BiH - smatra Tahirović.
Bakira Hasečić iz Udruženja "Žena-žrtva rata" ističe kako je sramotno da se u jednom dijelu BiH 9. januar pompezno slavi i pozdravlja najveći zločin u Evropi nakon Drugog svjetskog rata. - Manji bh. entitet najveća je grobnica na zemaljskoj kugli, koja je posijana bošnjačkim kostima i natopljena krvlju naših najrođenijih, našom patnjom i mukom. Kako se može slaviti katil koji ubije ženu u 9. mjesecu trudnoće, kojoj i mrtvoj dijete igra u stomaku - pita se Hasečić.

Nema katarze

Istog je mišljenja i Amor Mašović, predsjednik Komisije za traženje nestalih FBiH, koji kaže da u RS ne postoji općina u kojoj nema masovnih grobnica u kojima su ubijani Bošnjaci, Hrvati i Romi.  To su pokazale i presude Međunarodnog suda u Hagu, ali i domaći, pa čak i okružni sudovi u BiH. Potezi koje vlasti u Banjoj Luci i Beogradu i dalje povlače i poslije svih tih presuda ukazuju da tu nema katarze niti osvještavanja. Žrtvama se i ovim datumom gura prst u oko. Međutim, optimista sam da će u svijetu prevladati stav da se ovakvo ponašanje sankcioniše. Kako? Teško je predvidjeti, sve su opcije otvorene - naglašava Mašović.

Lavić: Obilježavati 9. januar kao dan sjećanja na genocid!

Predsjednik Bošnjačke zajednice kulture (BZK) "Preporod" Senadin Lavić za "Dnevni avaz" podsjeća na ranije inicijative da se 9. januar obilježava kao dan sjećanja na genocid u BiH.- Institucije države trebaju slobodno i bez straha reći šta se desilo i tako obilježavati ovaj datum. Šta rade Bošnjaci koji su u vlasti? To je njihov zadatak. Na ovaj datum prije 20 godina počelo je stvaranje genocidne tvorevine na tlu BiH. To je datum koji dezavuira RS i treba ga vezati s presudom Međunarodnog suda pravde u Hagu iz feburara 2007. godine, kojom je prikazano ko je napravio genocid. Tom presudom delegitimirana je RS kao genocidna tvorevina - potcrtao je Lavić.On je mišljenja da obilježavanjem ovog datuma RS ne odustaje od državotvornih namjera. - Oni su krenuli u rat da genocidom naprave državu. Sjećate se kada je Ratko Mladić rekao: "Mi moramo napraviti genocid da bismo napravili državu." Oni su znali od početka šta će uraditi, i danas ozbiljno rade na uništenju BiH. Oni koji u to sumnjaju su naivni - govori Lavić.

Stenogrami iz maja 1992.: Mladić o planovima uništavanja     

"Prema tome, mi ne možemo očistiti niti možemo imati rešeto da prosijemo samo da ostanu Srbi ili propadnu Srbi, a ostali da odu. Pa to je, to neće, ja ne znam kako će gospodin Krajišnik i gospodin Karadžić objasniti svijetu. To je, ljudi, genocid."Ovu je rečenicu krvnik Ratko Mladić izgovorio na Skupštini RS u maju 1992. godine. Zabilježena je u stenogramima. Iako je tada govorio da je plan Momčila Krajišnika i Radovana Karadžića genocid u BiH, Mladić ga je kasnije i počinio.

RIJEČ POLITIČARA
 
Adnan Bašić, poslanik SBB BiH u PSBiH: Uzeti dejtonski datum

- Kao borac Armije RBiH, ostao sam bez očiju boreći se protiv ljudi koji su stvarali entitet RS, nastao na najstrašnijem zločinu u Evropi poslije Drugog svjetskog rata. Potpuno bi drugačije bilo da su sadašnje vlasti RS prihvatile dejtonski datum 21. novembar 1995., jer je, faktički, on u Ustav BiH verificirao i RS. Ovako, vrijeđaju svakog patriotu koji voli ovu zemlju kakva god da je ona.

Krunoslav Vrdoljak, član GO SDP-a: Narod gubi osjećaj

- Obilježavanje tog datuma forsiraju isključivo političke elite, dok kod običnog naroda osjećaj prema 9. januaru 1992. sve više jenjava. Mislim da neće trebati proći dugo vremena da i u RS prestanu s ovakvim provokacijama. Ja imam apsolutno negativan odnos prema tom datumu, a smatram da bi takav odnos trebali imati i građani RS.

Martin Raguž, zamjenik predsjednika HDZ-a 1990: BiH kao filozofija

- RS doživljavam kao entitet koji je sastavni dio BiH. Respektiram pravo svakog od naroda da unutar BiH dobije optimalan izraz rješenja vlastitih nacionalnih interesa, koji nisu u konfrontaciji sa zajedničkim, a to je BiH kao filozofija i kao ideja. Isto tako, očekujem da pripadnici drugih naroda ne budu ovisni o dinamici i realizaciji isključivo RS, nego da se otvori prostor za dijalog o nacionalnim i svakim drugim pitanjima.

Mladen Ivanić, predsjednik PDP-a: Srpska kategorija

- Za mene je 9. januar historijski datum. Ovim datumom verificiralo se postojanje RS kao dio srpske kategorije. To je nešto što je realnost BiH. RS danas više nema političkih izazova. Na nju više nema nekih većih političkih pritisaka. Nadam se da obilježavanje ovog datuma predsjednik RS Milorad Dodik neće iskoristiti kao ličnu promociju, nego kao promociju Republike.

Miro Lazović, čelnik SDU i član Skupštine RBiH: Guranje u izolaciju

- Sadašnje vlasti RS napravile su veliku grešku prihvatajući 9. januar za godišnjicu RS, jer su time prihvatili i naslijeđe Karadžića, Mladića i Krajišnika. Slavlje koje se stvara ovih dana nastavak je pogrešne politike Milorada Dodika i tamošnjih vlasti da od RS naprave zasebnu teritoriju. Njome se srpski narod izolira i dovodi u težak položaj, jer BiH pripada srpskom kao i bošnjačkom i hrvatskom narodu. 

Nedžad Mulabegović, predsjednik VKBI-ja: Priznaju sva zla

- Strukture u manjem bh. entitetu, obilježavajući 9. januar kao dan RS, nesvjesno priznaju genocid i sve ono što je nastalo kao rezultat djelovanja te tvorevine. To je nesvjesno priznavanja svih zala počinjenih od 1992. do 1995. Insistiranje na obilježavanju ovog datuma iz 1992. direktno znači podržavanja jedne politike koja je dovela do agresije i genocida - rekao je Mulabegović.

Ante Domić, član Predsjedništva HDZ-a BiH: Naša realnost

- Svako od naroda u BiH ima svoj odnos prema 9. januaru 1992. Godine i to je naša realnost. Teško je to sada analizirati nakon 20 godina. Tada je to bilo drugačije ozračje. BiH je danas dvoentitetska država i sastoji se od FBiH i RS. Ja mislim da RS treba gledati samo u tom kontekstu - stav je člana Predsjedništva HDZ-a BiH Ante Domića. (Kliker.info-Dnevni avaz)

09.01.2012.

ZVANICNICI SRBIJE NA OBILJEZAVANJU GODISNJICE REPUBLIKE SRPSKE

Zvaničnici Srbije na obilježavanju godišnjice RS

Milorad Dodik i Boris Tadić

 

09.01.2012.
U Republici Srpskoj obilježava se 20 godina od kada je  proglašen taj bh. entitet a svečanosti proslave u Banjaluci prisustvuju i predsjednik Srbije Boris Tadić i vicepremijer Ivica Dačić.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik odlikovao je Tadića Ordenom Republike Srpske na lenti.

Povodom dvije decenije postojanja služena je i liturgija koju je predvodio patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej.

Prema protokolu održana je svečanost dodjele odlikovanja na kojoj je najprije ambasador Rusije u BiH Aleksandar Bocan Harčenko Miloradu Dodiku uručio Orden Družbe, kojim ga je odlikovao predsjednik Rusije Dmitrij Medvedev.

Prema ukazu Milorada Dodika ordenom RS na lenti odlikovani su predsjednik Srbije Boris Tadić i bivši predsjednici RS Rajko Kuzmanović, Mirko Šarović, Nikola Poplašen i Dragan Čavić. Potom je predviđeno održavanje Svečane akademije, a biće organizovana i 3D projekcija tokom koje će biti prezentovana istorija, kulturna baština, prirodno bogatstvo i privredni potencijali Republike Srpske.

Obilježavanje godišnjice počelo je u nedelju, polaganjem vijenaca na Spomenik borcima Vojske RS u Banjaluci.

Dodik je u izjavi medijima poručio da će RS nastaviti da traje i da neće biti dovedena u pitanje.

„Republika Srpska danas je slobodna, stabilna i trajna i nastaviće da funkcioniše jer je to bio savjet onih koji su dali svoje živote za republiku a i nas koji danas živimo i koji smo radili sve ovo vrijeme, uvijek nam je bio dominantan razvoj i interes RS. Zato je važno što obilježavamo 20 godina. To je tek prvih 20 godina. Mi smo uvjereni da će RS trajati i da nikada neće biti dovedena u pitanje“, rekao je Dodik.

Predsjednik Vlade RS Aleksandar Džombić istakao je da "nikada nećemo zaboraviti one koji su položili živote u temelje RS".

"Naš prioritetni zadatak jeste da ekonomski i politički jačamo RS i da svi  građani RS žive bolje u njoj zato jer nam je Republika Srpska svetinja", rekao je.

Odnos Srbije prema BiH

Predsjednica Helsinškog komiteta za ljudska prava Srbije, Sonja Biserko, smatra da prisustvo visokih zvaničnika Srbije na obilježavanju 20 godina Republike Srpske, pokazuje odnos zvaničnog Beograda prema BiH.

„Ta manifestacija jasno govori šta su krajnji ciljevi Beograda u pogledu BiH. Međunarodna zajednica je pokušala reviziju ustava, ali srpska strana, i RS i Srbija, insistiraju na statusu kvo, odnosno na duhu Dejtonskog sporazuma iz 1995. godine. Međutim, čak ni takav Dejtonski sporazum nije poštovan, pre svega u Anexu 7, jer nije došlo do povratka izbeglica. Došlo je do te etničke konsolidacije jer je povratak izbeglica u RS konstanno opstruiran. Vrlo mali broj ljudi se vratio koji je irelevantan za etnički koncept koji je realizovan u Republici Srpskoj“, rekla je Biserko.

Republika Srpska, pod tadašnjim nazivom Srpska republika BiH, proglašena je 9. januara 1992. godine, a njen Ustav donijet je u februaru iste godine. 

Nakon što je u BiH počeo rat, Skupština Srpske republike BiH 12. avgusta 1992. godine formirala je Vojsku RS.

Potpisivanjem Dejtonskog sporazuma, 21. novembra 1995. godine, RS je priznata kao jedan od dva entiteta koji čine BiH i pripalo joj je 49 odsto državne teritorije.

Od osnivanja do danas, RS je imala osam predsjednika od kojih je dvoje pred Haškim tribunalom optuženo za ratne zločine tokom rata u BiH.

Prvom predsjedniku RS Radovanu Karadžiću trenutno se pred Haškim tribunalom sudi za ratne zločine, dok je bivša predsjednica Biljana Plavšić odslužila zatvorsku kaznu za zločine protiv čovječnosti na koju ju je osudio Sud u Hagu nakon njenog priznanja krivice.

NVS: Obilježimo 9. januar kao Dan sjećanja na genocid!

image Narodno vijeće Sandžaka za Skandinaviju / rijaset

 

(24SI) - 9. januara 1992. godine izvršen je ustavno-pravni napad na Republiku Bosnu i Hercegovinu. Tog dana samozvana Skupština srpskog naroda u Bosni i Hercegovini usvojila je deklaraciju o proglašenju "Srpske Republike Bosne i Hercegovine".

 

 [24 sata info] 

Taj čin bio je početak otvorene političke agresije na Bosnu i Hercegovinu od strane bosanskih Srba kao produžene ruke velikosrpskog srbijanskog režima. Uslijedila je potom oružana agresija, genocid, kulturocid, urbicid... nad Bosnom i Hercegovinom i Bošnjacima", navodi se u saopštenju Predstavništva Narodnog vijeća Sandžaka za Skandinaviju u kojem se dalje kaže:

"Hoćemo li ponovo 9. januara šutke podnositi otvaranje bosansko-hercegovačke i bošnjačke žive rane?

Hoćemo li ponovo 9. januara šutke gledati kako se zločinci, njihovi sljedbenici, obožavaoci... naslađuju ničim drugim do bolom bošnjačkim i bosansko-hercegovačkim?

Nećemo, proglasimo 9. januar Danom sjećanja na genocid.

Toga dana u svim bošnjačkim organizacijama, u Bosni i Hercegovini, dijaspori... organizujmo skupove, promocije knjiga, dokumentarnih filmskih zapisa, izložbe, okrugle stolove... na temu genocida koji je nad Bošnjacima učinjen u ime velikosrpske ideologije,

Istina je naše najjače oružje. Zašto bi smo onda šutjeli, zašto bi smo onda prešućivali istinu o onome što je u ime nekakve mitske "republike srpske" učinjeno Bosni  i Hercegovini i Bošnjacima kao narodu?", stoji na kraju saopštenja.

(24sata.info)09.01.2012.

MIRO LAZOVIC: "JOS JEDNOM SE POKAZUJE TADICEVA DVOLICNA POLITIKA PREMA BOSNI I HERCEGOVINI"

Miro Lazović: "Još jednom se pokazuje Tadićeva dvolična politika prema BiH"

 
image Miro Lazović / 24sata.info

 

(24SI) - Dana 9. januara 1992. godine dogodio se svojevrsni udar na Ustav Republike BiH, jer je tada vrhuška SDS-a, na čelu s Radovanom Karadžićem i Momčilom Krajišnikom, nagovijestila otvaranje ratnih opcija za stvaranje posebne teritorije unutar BiH, izjavio je danas Feni predsjednik Skupštine BiH iz vremena rata 1992.-1995. godine Miro Lazović.

 

 [24 sata info] 

Danas se, naime, obilježava 20. godišnjica stvaranja RS-a, a za brojne svečanosti vlasti RS-a izdvojile su čak 650.000 KM. Proslavi će prisustvovati i predsjednik Republike Srbije Boris Tadić.

Lazović podsjeća da je ovaj događaj nagovijestio stradanja Bošnjaka, Hrvata i drugih građana na prostoru BiH za koji su oni smatrali da bi trebalo da pripadne srpskom narodu.

"U tom kontekstu je obilježavanja 9. januara, koji se danas slavi kao Dan Republike Srpske, faktički nastavak te politike. To je datum koji je po meni potpuno pogrešno uzet za slavljenje Dana Republike Srpske", kazao je on.

Međutim, Lazović smatra da se SDS-ova i Karadžićeva ideja u jednom dosta dobrom segmentu realizirala.

"Nastavak te politike je preuzelo i aktuelno vodstvo Republike Srpske na čelu s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom, koji bez ikakvog ustezanja i straha veliča haške optuženike, iako su optuženi za najstrašnije zločine, uključujući genocid", ukazao je on.

U tom kontekstu je sva pompa koja se danas stvara u funkciji zamagljivanja stvarnih historijskih činjenica, ali i surove ekonomske realnosti kakva je danas na prostoru Republike Srpske, tvrdi Lazović, dodajući da je u tom entitetu zavladalo opšte siromaštvo i ekonomski "jad i bijeda".

"Ovo slavlje koje se danas organizira treba da stvori iluziju i lažnu sliku o ukupnoj ekonomskoj i političkoj situaciji u BiH", rekao je on.

Lazović je, također, iznio kritičan stav prema posjeti predsjednika Republike Srbije Boris Tadića današnjoj proslavi.

"Još jednom se pokazuje njegova dvolična politika prema BiH u kojoj jedno govori, a s druge strane vodi kolonijalnu politiku prema Republici Srpskoj na način da se ponovo vodi polika srpstva umjesto da se Srbija, BiH i druge zemlje regiona okreću evropskim principima i standardima na način da se priznaje potpuni suverenitet susjednih država", kazao je bivši predsjednik Skupštine BiH Miro Lazović.

(fena)


09.01.2012.

BORIS TADIC: "ODLIKOVANJE PREDSTAVLJA LICNU OBAVEZU DA NASTAVIM ODRZAVATI POSEBNE ODNOSE SRBIJE I REPUBLIKE SRPSKE"

Tadić: "Odlikovanje predstavlja ličnu obavezu da nastavim održavati posebne odnose Srbije i RS"

image Boris Tadić / 24sata.info

 

(24SI) - Predsjednik Srbije Boris Tadić rekao je da Orden Republike Srpske na lenti, kojim ga je danas odlikovao predsjednik Srpske Milorad Dodik, predstavlja obavezu da saradnja sa obje strane Drine bude sve plodotvornija.

 

 [24 sata info] 

"Obaveza je da tu saradnju činimo plodotvornom za dobro građana i svih ljudi. Ta saradnja treba da povezuje ne samo srpski narod, već sve narode i ljude dobre volje", istakao je Tadić na svečanosti dodjele ordena povodom Dana i krsne slave Republike Srpske.

On je dodao da odlikovanje predstavlja ličnu obavezu za njega da nastavi da održava posebne odnose Srbije i Srpske tako da njen rezultat budu novi mostovi, univerziteti, naučna saradnja, novi putevi i energetski objekti.

Tadić je istakao da se u prošlim godinama na tom polju mnogo učinilo, ali da u budućnosti može i više.

Predsjednik Srbije zahvalio je predsjedniku Srpske, istakavši da mu je izuzetna čast što je primio odlikovanje, koje, kako je rekao, pripada Srbima, Srbiji i njenim građanima.

Svečanost dodjele odlikovanja održana je u Palati Republike u prisustvu Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja, potpredsjednika Srpske Emila Vlajkija i Enesa Suljkanovića, premijera Srpske Aleksandra Džombića, ministara u Vladi Srpske, premijera Srbije Mirka Cvjetkovića, prestolonasljednika Aleksandra Karađorđevića, ministra unutrašnjih poslova Srbije Ivice Dačića.

Svečanosti su prisustvovali i član Predsjedništva BiH iz Srpske Nebojša Radmanović, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić, predsednik Narodne skupštine Srpske Igor Radojičić, sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve, ruska i srpska delegacija, te brojne druge zvanice iz političkog, kulturnog i javnog života RS i BiH.

(24sata.info)

Bilbordi sa porukom: "Ne zaboravimo da su Pale rodno mjesto Republike Srpske"

 
image "Ne zaboravimo da su Pale rodno mjesto Republike Srpske" / nezavisne

 

(24SI) - Na više javnih površina na Palama danas su postavljeni bilbordi sa porukom "Ne zaboravimo da su Pale rodno mjesto Republike Srpske".

 

 [24 sata info] 

Bilborde su postavili članovi Opštinskog odbora PDP-a Pale. Član Predsjedništva PDP-a Miroslav Brčkalo izjavio je Srni da je akcija organizovana zbog toga što bar dio manifestacija u okviru proslave 20 godina od stvaranja Republike Srpske nije održan na Palama gdje su bile smještene prve institucije Srpske.

Republika Srpska danas obilježava dvadeset godina postojanja, te slavi Dan i krsnu slavu, Svetog arhiđakona Stefana i tim povodom u Banjaluci  je organizovan niz manifestacija.

(24sata.info)09.01.2012.

MILORAD DODIK URUCIO BORISU TADICU "ORDEN REPUBLIKE SRPSKE": PROSIRITI SARADNJU SA OBJE STRANE DRINE (FOTO)

Dodik uručio Tadiću "Orden Republike Srpske": Proširiti saradnju sa obje strane Drine (FOTO)

Tadić rekao da orden "pripada Srbima, Srbiji i njenim građanima"

09.01.2012.

Uručivanje ordena predsjedniku Srbije (Foto: M. Lugić)

Uručivanje ordena predsjedniku Srbije (Foto: M. Lugić

.............................................................................................................

Predsjednik Srbije Boris Tadić rekao je da "Orden Republike Srpske na lenti", kojim ga je danas odlikovao predsjednik RS Milorad Dodik, predstavlja obavezu da saradnja sa obje strane Drine bude još plodotvornija.

"Obaveza je da tu saradnju činimo plodotvornom za dobro građana i svih ljudi. Ta saradnja treba da povezuje ne samo srpski narod, već sve narode i ljude dobre volje", istakao je Tadić na svečanosti dodjele ordena povodom Dana i krsne slave Republike Srpske.

On je dodao da odlikovanje predstavlja ličnu obavezu za njega da nastavi da održava "posebne odnose Srbije i RS tako da njen rezultat budu novi mostovi, univerziteti, naučna saradnja, novi putevi i energetski objekti".

Tadić je istakao da se u prošlim godinama na tom polju mnogo učinilo, ali da u budućnosti može i više.

Predsjednik Srbije zahvalio je predsjedniku RS, istakavši da mu je izuzetna čast što je primio odlikovanje, koje, kako je rekao, "pripada Srbima, Srbiji i njenim građanima".

Ordenom Republike Srpske na lenti odlikovani su predsjednik Srbije Boris Tadić, bivši predsjednici Srpske Rajko Kuzmanović, Nikola Poplašen, Mirko Šarović i Dragan Čavić, mitropolit dabrobosanski Nikolaj, te episkopi zvorničko-tuzlanski Vasilije, banjalučki Jefrem, bihaćko-petrovački Hrizostom, zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije i umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije.

Orden zastave Republike Srpske sa zlatnim vijencem dodijeljen je Boračkoj organizaciji RS, Specijalnoj jedinici policije MUP-a RS, zamjeniku direktora "Optima grupe" Banja Luka Anatoliju Kiselevu i senatoru Republike Srpske Predragu Lazareviću.

Orden časti sa zlatnim zracima dodijeljen je biskupu banjalučkom Franji Komarici, a posthumno rabinu Jevrejske zajednice u Republici Srpskoj Jozefu Atijasu.

Orden Njegoša prvog reda uručen je redovnom profesoru na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu Stevi Pašaliću, rukometašu Rukometnog kluba "Barcelona" Danijelu Šariću i sportskom radniku Miroslavu Petričeviću.

Svečanost dodjele odlikovanja održana je u Palati RS u prisustvu patrijarha srpskog Irineja, potpredsjednika RS Emila Vlajkija i Enesa Suljkanovića, premijera  RS Aleksandra Džombića, ministara u Vladi RS,  premijera Srbije Mirka Cvjetkovića, samozvanog prestolonasljednika Aleksandra Karađorđevića, ministra unutrašnjih poslova Srbije Ivice Dačića.

Svečanosti su prisustvovali  i član  Predsjedništva BiH iz RS Nebojša Radmanović, predsjedavajući  Vijeća ministara BiH Nikola  Špirić, predsjednik  Narodne skupštine Srpske  Igor Radojičić,  sveštenstvo  Srpske pravoslavne crkve, ruska  i srpska  delegacija, te brojne druge  zvanice  iz političkog, kulturnog i javnog života RS i BiH.

Nakon uručenja ordena održana je i svečana akademija u dvorani Borik.

09.01.2012.

REPUBLIKA SRPSKA OBLJEPLJENA PLAKATAMA: ZA FASISTE IZ "OBRAZA" FEDERACIJA BiH JE "TAMNI VILAJET"

RS obljepljena plakatima: Za fašiste iz "Obraza" Federacija BiH je "tamni vilajet"

Na plakatu su dijelovi Republike Srpske, Srbije i Crne Gore obojeni u bijelo

|  09.01.2012.

Plakat "Obraza"

Plakat "Obraza"

.......................................

Plakati na kojima je prikazana karta BiH u kojoj je Federacija BiH obojena u crno s ćiriličnim natpisom „tamni vilajet“ obljepljeni su ponovo jutros na pojedinim mjestima u Bijeljini.

Autor ovog provokativnog plakata je „Obraz“ (Otačastveni pokret), ekstremno desničarska organizacija u Srbiji, koja je iste plakate postavljala i ranije ne samo u Bijeljini, već i u Doboju i još nekim općinama u RS-u.

Na plakatu su dijelovi Republike Srpske, Srbije i Crne Gore obojeni u bijelo i na njima se nalazi po jedan mali crveni štit na kome su bijeli krst i četiri ocila, dok je dio teritorije Hrvatske, koji se nalazi preko rijeke Save, također obojeno crnom bojom.

Iz „Obraza“ su saopćili da je „riječ o vidu protesta povodom najave da će Ejup Ganić i Jovan Divjak biti oslobođeni optužnica za zločine nad srpskim narodom upravo 9. januara, kada RS proslavlja 20. rođendan“.

Plakati su izlijepljeni i u Zvroniku i Foči te iz ove desničarske organizacije putem stranice na jednoj društvenoj mreži pozivaju „svu rodoljubivu srpsku omladinu, kao i sve generacije u odbranu otadžbine, čije postojanje spore unitaristi iz Sarajeva".

09.01.2012.

OBILJEZAVANJE DANA REPUBLIKE SRPSKE 9. JANUARA JE "PODRZAVANJE AGRESIJE NA BOSNU I HERCEGOVINU, PODRZAVANJE AGRESORA, RATNIH ZLOCINACA, NEGIRANJE ETNICKOG CISCENJA I GENOCIDA U BOSNI I HERCEGOVINI"

9. januara: Obilježavanje Dana RS-a košta 670.000 maraka!

image Milorad Dodik / 24sata.info

 

(24SI) - U RS-u je počelo obilježavanje Dana Republike Srpske. Zvanično, 9. januara 1991. godine SDS je odlučio proglasiti Republiku srpskog naroda u BiH i tako otvoriti put ka ratu u ovoj zemlji.

 

 [24 sata info] 

Za sutra je u Banjoj Luci najavljena posjeta visoke političke delegacije Srbije, ali i patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja. Kako se sudbina ponekad igra sa datumima, onda je zanimljivo istaći da će dan nakon što se i zvanično obilježi nastanak Republike Srpske, u Hašku sudnicu ući Radovan Karadžić, inače jedan od onih koji su utemeljili paratvorevinu iz 1991., kojem će se nastaviti suđenje za zločine i genocid u Srebrenici.

Prema nezvaničnim informacijama, ovogodišnje obilježavanje Dana RS-a poreske obveznike u ovom entitetu moglo bi koštati nevjerovatnih 670.000 maraka.

Iako  predsjednik RS-a Milorad Dodik konstatno tvrdi da je Dejtonski mirovni sporazum politički osnov za očuvanje ovog entiteta, ipak  uporno brani i ponavlja tezu da je RS nastala 9. januara 1992. godine.

 To je značajan dan, ali to je tek prvih  naših dvadeset godina - mi smo uvjereni da će RS trajati i da neće nikada biti dovedena u pitanje, kaže Dodik. Entitetski premijer Aleksandar Džombić za RS kaže da je svetinja, piše FTV.

Mada Dodik i Džombić iznose ovakve tvrdnje, pred Haškim tribunalom u toku je suđenje Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću, koji su optuženi za genocid. Na višegodišnju kaznu zatvora Haški tribunal osudio je Momčila Krajišnika, a osuđujuća presuda za ratni zločin izrečena je i Biljani Plavšić. Osuđujuće presude  za ratni zločin izrečene su za još nekoliko visokih ratnih političkih i vojnih funkcionera RS-a.

 I dok Pantelija Ćurguz, predsjednik Boračke organizacije RS-a, nekadašnji istaknuti  član Karadžićevog SDS-a i bivši poslanik u entitetskom parlamentu, kojeg je smijenio Visoki predstavnik, tvrdi da, kako kaže, druga strana na presudama Haškog tribunala ruši RS, njegov sadašnji politički mentor Milorad Dodik uporno ponavlja priču o ekonomskoj i finansijskoj stabilnosti entiteta.

 (24sata.info)

Povodom Dana i krsne slave Srpske: Medvedev odlikovao Dodika sa Ordenom Družbe

image Milorad Dodik / 24sata.info

 

(24SI) - Predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku sutra će biti uručen Orden Družbe, kojim ga je odlikovao predsjednik Rusije Dmitrij Medvedev.

 

 [24 sata info] 

Predsjedniku Dodiku odlikovanje će uručiti ambasador Rusije u BiH Aleksandar Bocan Harčenko na sutrašnjoj svečanosti povodom Dana i krsne slave Srpske - Svetog arhiđakona Stefana, najavljeno je iz Biroa za odnose s javnošću predsjednika Srpske.

Povodom 9. januara, Dana i krsne slave Republike Srpske - Svetog arhiđakona Stefana, a prema ukazu koji je donio predsjednik Republike Milorad Dodik, na sutrašnjoj svečanosti Ordenom Republike Srpske na lenti biće odlikovani predsjednik Srbije Boris Tadić, bivši predsjednici Srpske Rajko Kuzmanović, Nikola Poplašen, Mirko Šarović i Dragan Čavić, Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Nikolaj, te episkopi zvorničko-tuzlanski Vasilije, banjalučki Jefrem, bihaćko-petrovački Hrizostom, zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije i umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije.

Orden zastave Republike Srpske sa zlatnim vijencem biće dodijeljen Boračkoj organizaciji Srpske, Specijalnoj jedinici policije MUP-a Srpske, zamjeniku direktora "Optima grupe" Banjaluka Anatoliju Kiselevu i senatoru Republike Srpske Predragu Lazareviću.

Orden časti sa zlatnim zracima biće dodijeljen biskupu banjalučkom Franji Komarici, a posthumno rabinu Jevrejske zajednice u Republici Srpskoj Jozefu Atijasu.

Kako prenosi Srna, orden Njegoša prvog reda biće uručen redovnom profesoru na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu Stevi Pašaliću, rukometašu Rukometnog kluba "Barselona" Danijelu Šariću i sportskom radniku Miroslavu Petričeviću.
Svečanost dodjele odlikovanja biće održana sutra u Palati Republike sa početkom u 11.00 časova.

(24sata.info)

......................................


 

Cetnicki vodja Dragoljub Draza Mihailovic
...................................................................................................
............................................................................................................................................

.Dobrica Cosic i Slobodan Milosevic
....................................................................................................................
24sata.info PHOTO
image Slobodan Milošević i Radovan Karadžić / 24sata.info
...........................................................................................................
Dobrica Ćosić, Zoran Lilić, Momir Bulatović
Dobrica Cosic, Zoran Lilic i Momir Bulatovic su zajedno sa Slobodanom Milosevicem organizatori agresije na Bosnu i Hercegovinu
.........................................................................................................................
....................................................
[image]
SRPSKI PATRIJARH PAVLE MITROPOLIT NIKOLAJ I RADOVAN KARADZIC I RATKO MLADIC U RATU OD 1992 I 1995 GODINE
.................................................................................
..U desnom uglu obiljezeni crvenom linijom su: Ratko Mladic, Radovan Karadzic i Momcilo Krajisnik u lijevom uglu obeljezen crvenom linijom je Vladika Vasilije Kacavenda
.......................................................
Ratko Mladic i Vasilije Kacavenda
.............................................................................
...
Ratko Mladic i Vasilije Kacavenda
...............................................................................
...................................................................
[image]
SRPSKI VLADIKA VASILIJE KACAVENDA U SREBRENICI BLAGOSLOVI SRPSKE VOJNIKE  ZA VRIJEME IZVRSENJA GENOCIDA GDJE JE UBIJENI 8.400 NEVINIH BOSNJAKA
....................................................................................................................................................
Vasilije Kacavenda i Milorad Dodik
..................................................................
......................................................................
Dodik odlikovao Irineja ordenom RS
Vrhovni poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej i Milorad Dodik
..........................................................................................................................................
Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik odlikovao je patrijarha srpskog Irineja ordenom Republike Srpske na lenti, a patrijarh je služio svetu arhijerejsku liturgiju i osveštao novosagrađen hram posvećen Pokrovu presvete Bogorodice u Modriči.
.............................................................................................................................................................
Patrijarh Irinej je 27. 01. 2010. godine kazao: "...mi znamo šta je otprilike filozofija i psihologija islama. Oni kada su u manjem broju umeju da se ponašaju i da budu korektni. Kada postanu ravni po broju, onda oni već dižu glavu, a kada postanu nadmoćni i superiorni, čine pritisak ili da se isele, ili da se priđe njima. To je filozofija islama...".

Osv(j)ešćen, poput ratnih srpskih "junaka", zločinaca Škorpiona, Milorad Dodik je ponovio naputak kojeg je svojedobno obznanio njegov duhovni poglavar u Beogradu. Tako je Dodik kazao: "...muslimani na prostoru gdje žive i gdje su manjina treba da budu dobri sa lokalnim okruženjem, a onda kada postanu većina da grade državu sa šerijatskim predznakom i to je nešto što se u BiH apsolutno može da vidi".
.............................................................................................................................................................
..................................................................................................................
image
Milorad Dodik i Radovan Karadzic
.......................................................................
Karadzic i Arkan na postrojavanju zlocinackih jedinica
Radovan Karadzic i Zeljko Raznatovic Arkan u postrojavanju Arkanovaca
.............................................................................
Foto: Arhiv
Radovan Karadzic dodjeljuje nagradu Zeljki Raznatovicu Arkanu za mnoga ubijanja i silovanja Bosnjaka
.........................................................................................
................................................................
image
Boris Tadic i Milorad Dodik
............................................................................
 
 
Vuk Jeremic i Milorad Dodik
.........................................................................
...........................................................................................................

Biljana Plavsic i Milorad Dodik
..................................................................................................

Biljana Plavsic i Milorad Dodik
....................................................................................................

Biljana Plavsic i Milorad Dodik
........................................................
........................................................................................................................
image
Milorad Dodik
................................................................................................................


Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
89220340

Powered by Blogger.ba