Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

07.01.2012.

VIDEO: SONJA BISERKO: SRBIJA NIJE ODUSTALA OD BOSNE I HERCEGOVINE I PROJEKTA SLOBODANA MILOSEVICA

07.01.2012.

Sonja Biserko

...........................

24SI - Srpka aktivistica za ljudska prava i predsjednica Helsinškog komiteta Srbije Sonja Biserko u interviewu za federalna.ba govori o danu Republike Srpske....

07.01.2012.

DIJELOVI RAZGOVORA: KIRO GLIGOROV I ALIJA IZETBEGOVIC NA RAZVALINAMA JUGOSLAVIJE

Dijelovi razgovora sa prvim predsjednikom Makedonije: Gligorov i Izetbegović na razvalinama Jugoslavije

Alija Izetbegović je, po sjećanju Gligorova, na Stojčevcu rekao: "Slušajte, ovo činimo iz dobre namjere, da ne dođe do rata"

  |  07.01.2012.

Izetbegović i Gligorov: Zajednička ideja

Alija Izetbegović i Kiro Gligorov: Zajednička ideja

.................................................................................................................................

Od svih predsjednika bivših jugoslavenskih republika, predsjednik Alija Izetbegović imao je najbolju komunikaciju sa Slovencem Milanom Kučanom i predsjednikom Makedonije Kirom Gligorovom.

S ovim posljednjim susretao se često i skoro da su o mnogim stvarima njih dvojica  imali isto ili podudarno mišljenje. Kada sam započinjao pisanje knjige "Sjećanja na Aliju Izetbegovića", prvi predsjednik s kojim sam namjeravao voditi razgovor, bio je upravo Gligorov.

Blistav um

Zbog više razloga htio sam s njim razgovarati, jer je Gligorov bio čovjek s naših prostora, kao i Alija Izetbegović, bio je prvi predsjednik svoje države i, kao Izetbegović, bio je pripadnik jedne manje razvijene države iz bivše SFRJ. Kao savjetnik Alije Izetbegovića, znao sam odranije predsjednika Gligorova pa smo lako dogovorili da se vidimo.

S njim sam vodio dug, skoro intiman razgovor o Aliji Izetbegoviću i BiH. Kiro je bio blistavog uma, dobro se sjećao svega. Uoči rata na prostoru Jugoslavije na Stojčevcu je održan razgovor predsjednika jugoslavenskih republika. Želim da ovdje demantiram sve one koji su govorili da Alija Izetbegović nije dobro procjenjivao trenutak, kako nije vjerovao u rat kao krajnji jugoslavenski epilog.

Upravo obrnuto, o Aliji Izetbegoviću koji je vidio dalje, govori rečenica koju je on, po sjećanju Gligorova, izgovorio na Stojčevcu: "Slušajte, ovo činimo iz dobre namjere, da ne dođe do rata. Naša tri naroda Srbi, Hrvati i muslimani živjeli su zajedno toliki niz godina. Počne li rat, bit će krvi do koljena!"

Intreresiralo me je kako je Gligorov doživljavao Aliju Izetbegovića, je li Izetbegović, prema njegovom mišljenju, bio "uskogrudi muslimanski nacionalista".

- Ja nikada u njegovim istupanjima nisam primijetio da se rukovodio nekom muslimanskom idejom - odrešit je bio Gligorov.

Borac za BiH

Na pitanje o toku pregovora o budućnosti Jugoslavije, na kojima je učestvovao predsjednik Alija Izetbegović, Gligorov se prisjetio njegovog izlaganja o zajedničkoj ideji o asimetričnoj jugoslavenskoj federaciji.

- Mi smo tri naroda u Bosni i Hercegovini i uvijek smo bili poseban entitet. To bismo željeli da ostanemo, ali da se nađe neka varijanta kako ćemo sarađivati i s Beogradom i sa Zagrebom. Ovo je krajnje ozbiljna stvar i nedopustivo je, a i nedozvoljeno, da se ovako odbije ovaj prijedlog. Ako nešto nije uredu, poslije možemo razgovarati, ali zašto da odbijemo ove mogućnosti, pa zajedno smo živjeli toliko vremena.

Eto, tako je govorio Alija Izetbegović na pregovorima kojih se prisjećao prvi predsjednik Makedonije Kiro Gligorov i koji mi je ponovio, kako je rekao, "onu Alijinu rečenicu":

- Ako ovo ne može da prođe, bit će krvi do koljena!

Kiro Gligorov smatrao je Aliju Izetbegovića razumnim čovjekom, koji je bio spreman na razne kompromise samo da ne dođe do rata.

Moram priznati da sam se osjećao posebno počašćenim što čujem ovakve riječi o predsjedniku Aliji Izetbegoviću, kojem sam bio savjetnik i u čiji sam kabinet ušao praćen natuknicama da je on islamski romantičar. Ništa od toga nisam primijetio, a kasnija moja istraživanja, u koja uključujem i ovaj razgovor s Kirom Gligorovom, uvjerila su me da je Alija Izetbegović bio borac za BiH, u kojoj je vidio priliku za afirmaciju svog, bošnjačkog naroda.

07.01.2012.

SUSPENDOVANI ODLUKOM KOMITETA: DOMINKOVIC I COLAKOVIC OSTETILI N/FS BiH ZA 5 MILIONA EURA!

Suspendovani odlukom Komiteta: Dominković i Čolaković oštetili N/FS BiH za 5 miliona eura!

image Dominković i Čolaković suspendovani su iz fudbala / scsport

 

(24SI) - Komitet za normalizaciju Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine dogovorio je sa Safetom Sušićem novi dvogodišnji ugovor, a u sjeni te informacije ostala je jedna koja će svakom poznavaocu prilika u našem fudbalu sigurno izazvati osjećaj zadovoljstva.

 

 [24 sata info] 

Komitet je, naime, prekjučer suspendovao nekadašnje članove Predsjedništva NSBiH Ilju Dominkovića i Sulejmana Čolakovića i zabranio im kandidovanje na bilo koje funkcije u fudbalu do okončanja sudskih postupaka.

Razlog za to je potpisivanje paralelnih ugovora o prodaji TV prava utakmica reprezentacije BiH zbog kojih je u toku sudski proces koji bi Savez, u slučaju poraza u parnici, mogao koštati skoro pet miliona eura, piše Avaz.

Naime, Dominković je prije pet godina kao potpredsjednik NSBiH, zajedno s nekadašnjim predsjednikom, pokojnim Milanom Jelićem, potpisao s "Kentarom" ugovor o prodaji TV prava za susrete reprezentacije BiH u periodu od 2010. do 2014. godine.

Oraški funkcioner je dvije godine poslije, kada Jelić više nije bio među živima, mimo svake pameti, isto to učinio i s drugom agencijom "Sportfive", ali sada kao predsjednik Saveza.

Dominković je u svoju odbranu tvrdio da je ugovor s "Kentarom" bio dogovoren, ali ne i zvanično verificiran i protokolisan pa, kako je Iljo govorio, nije ni mogao biti validan.

No, odgovor švicarske agencije bio je silovit. U martu prošle godine na adresu Saveza stigla je tužba u kojoj je ova agencija od Saveza za obeštećenje zbog kršenja odredbi ugovora sudskim putem zatražila nešto manje od pet miliona eura.

"Sportfive" se, pak, osigurao protiv moguće parnice "Kentara" i NSBiH, pa je od svake godišnje rate zadržavao dio novca u slučaju da naša kuća fudbala izgubi spor.

Sličnu glupost nekadašnja vladajuća garnitura napravila je i sa dva mobilna operatera u BiH "BH Telecomom" i "Eronetom". Uoči baraža za Svjetsko prvenstvo 2010. godine u Južnoj Africi, dok je još bio na snazi sponzorski ugovor sa "Eronetom", čelnici su potpisali novi, ali s "BH Telecomom".

"Eronet" se poveo primjerom "Kentara" i odlučio tužiti NSBiH zbog jednostranog raskida ugovora.

Šta će biti s tužbama, tek treba da se vidi, ali je sigurno da je Komitet za normalizaciju izbacio iz bh. fudbala dvije velike štetočine.

(24sata.info)


07.01.2012.

ZANIMLJIVE VIJESTI

a


Muke prevarenih žiranata : U Bosni i Hercegovini više od 200.000 osoba vraća tuđe kredite
 
U Bosni i Hercegovini ima više od 200.000 prevarenih žiranata, koji su otplatili, otplaćuju ili su dobili sudske odluke za otplaćivanje kredita, kaže predsjednik Udruženja za zaštitu žiranata u BiH Jovica Cvjetković.On ističe da je u proteklih pet godina tuđe kredite bankama i mikrokreditnim organizacijama ...
. Samir Šestan : Život nas, usmjeravan politikom, gazi
 
Ni jedan zločinac nije moj. I za svakog(!) zahtjevam kaznu. A svaku žrtvu, bez obzira na nacionalnu, vjersku, polnu, teritorijalnu ili bilo kakvu drugu pripadnost, ja osjećam kao svoju..
. Šefica MMF-a Christine : Hoće li 2012. doći do propasti eura? Moj odgovor je-mislim da neće
 
"Hoće li 2012. doći do propasti eura? Moj odgovor je-mislim da neće. Nije vjerojatno da će zajednička europska valuta ove godine nestati", izjavila je danas šefica MMF-a ..

07.01.2012.

JA TEBI, SERDARE, TI MENI, VOJVODO: ZA KUSTURICU JE NELE KARAJLIC VECI OD JAGGERA I IGGY POPA

Ja tebi, serdare, ti meni, vojvodo: Za Kusturicu je Nele Karajlić veći od Jaggera i Iggy Popa

"No Smoking Orchestra" predstavljen kao planetarna vrijednost bez koje bi svjetska muzička scena bila silno siromašna

 | Objavljeno 07.01.2012.

Karajlić i Kusturica: Samohvalisanje i nadrealizam

Karajlić i Kusturica: Samohvalisanje i nadrealizam

.............................................................................................

Na Televiziji RS protekle sedmice emitiran je dokumentarni film o Emiru Kusturici, muzičaru, i njegovom bendu "No Smoking Orchestra". U šezdesetak minuta ili koliko je već trajala oda "No Smoking Orchestru", ovaj bend je predstavljen, maltene, kao planetarna vrijednost bez koje bi svjetska muzička scena bila silno siromašna.

Emir Kusturica i njegova starleta, prišipetlja i skupljač mrvica Nenad Janković, alijas Nele Karajlić, po sistemu "ja tebi, serdare, ti meni, vojvodo", toliko su bili neukusni u međusobnom hvaljenju da su za njih najveći svjetski muzičari "male mace". Ovaj dvojac, poznat po izvođenju pjesme "Ko ne voli Radovana, ne vidio bijela dana", koja veliča ratnog zločinca Radovana Karadžića, pokazao je da živi u svijetu iluzije i nadrealizma.

Kusturica je, pozivajući se, navodno, na izjavu nekog muzičkog kritičara, kazao kako su Mik Džeger (Mick Jagger) i Igi Pop (Iggy) paraplegičari za Neleta Karajlića.

Lukavi Nele Krajlić, valjda ne želeći praviti greške kao predsjednik RS Milorad Dodik, nije, doduše, uzvratio istom mjerom i ustvrdio kako je Kusturica najveći reditelj na svijetu i da su Stiven Spilberg (Steven Spielberg) iliti Francis Ford Kopola (Coppola) za njega "mačiji kašalj". To bi čak i za njega bila pretjerana drskost.

Trkač po pozornici Karajlić (što mu je valjda kvalitet koji je prepozao navodni muzički kritičar) nije, međutim, osporavao činjenicu da su on i "No Smoking Orchestra" zaista ono kakvim ih Kusturica predstavlja. Nit' uzaludnijeg dokumentarca, niti više gluposti.

07.01.2012.

BiH: SVAKOG MJESECA 1.000 NEZAPOSLENIH VISE

BiH: Svakog mjeseca 1.000 nezaposlenih više

image Nezaposlenost / 24sata.info

 

(24SI) - Svakog mjeseca u protekloj godini broj nezaposlenih u BiH prosječno je povećan za 1.000 osoba: krajem decembra 2010. godine registrovano je blizu 519.000 a krajem decembra 2011. godine 532.000 nezaposlenih osoba.

 

 [24 sata info] 

Negativni trend posebno je izražen u Republici Srpskoj, gdje je broj nezaposlenih osoba u protekloj godini povećan za oko 8.000 osoba, skoro duplo više nego što je povećan u Federaciji BiH. Na drugoj strani, u Republici Srpskoj broj zaposlenih osoba smanjen je za 10.000 dok je u Federaciji BiH povećan za oko 4.000.

Stvarna slika berze rada puno je lošija ako se ima u vidu činjenica da je približno 50.000 radnika samo formalno zaposleno u preduzećima u kojima je pokrenut stečajni postupak ili u preduzećima koja tek povremeno imaju posla i tek povremeno isplaćuju minimalne zarade uposlenim radnicima.

Stvarni broj nezaposlenih približno je jednak stvarnom broju zaposlenih osoba i BiH je u tom pogledu u najnepovoljnijem položaju u cijeloj Evropi, piše Slobodna Bosna.

Ako se ostvare prognoze ekonomskih analitičara koji odreda tvrde da će 2012. godina u ekonomskom pogledu biti još teža od minule godine, BiH će se primaknuti grupi najnerazvijenijih država svijeta u kojima je u pravilu broj nezaposlenih uveliko nadmašio broj zaposlenih osoba.

Uprkos takvom stanju, obje entitetske vlade izašle su sa krajnje neambicioznim budžetima, skoro bez ikakvih razvojnih elemenata. Kako je nedavno ustvrdio ekonomski ekspert dr. Mirko Puljić, entitetski budžeti nisu ni razvojni a ni sasvim socijalni nego su prvenstveno namijenjeni "za finansiranje administracije"!

Preciznije rečeno, glomazni administrativni aparat svake gdoine iz realnog sektora isisa više od 8 milijardi KM, a lavovski dio ovog novca potroši se na održavanje nerealno visokog standarda uposlenih u administrativnom aparatu koji ni na koji način ne dijele sudbinu realnog sektora.

(24sata.info)


07.01.2012.

DRAGAN COVIC CE OPET POKUSATI IZBACITI IZ FEDERALNE VLADE LJUDE KOJI MU SMETAJU U NJEGOVIM PLANOVIMA

Partnerstvo sa neprijateljem: Dragan Čović će opet pokušati izbaciti iz federalne Vlade hrvatske "izdajnike"

image Dragan Čović / 24sata.info

 

(24SI) - Politička scena u FBiH je nemirna i, srećom, uzburkane međustranačke strasti prepune zlobe i neiskrenosti ne ugrožavaju stabilno funkcionisanje “platformaške” Vlade premijera Nermina Nikšića.

 

 [24 sata info] 

Najjači stranački lideri su zgotovili raspodjelu državnih poluga vlasti pa se oni sada lagodno mogu iznova kao krvožedni, gladni vukovi usmjeriti na dosta slađi i unosniji entitetski kolač.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović vuče konce na hrvatskoj političkoj sceni. Sravnio je sa zemljom sve svoje konkurente i, kako najavljuje, svu energiju će nakon “peglanja” državnog nivoa, usmjeriti na rušenje za njega nelegalne, nelegitimne i neodržive Nikšićeve Vlade.

Naravno, ne smetaju Čoviću Nikšić, Osmanović pa čak odnedavno niti SDP-ov Hrvat Mikulić nego “izdajnici” hrvatskog naroda, predsjednik FBiH Živko Budimir, stranački konkurenti Zvonko Jurišić, braća Lijanović i njihovi ministri.

Lider HDZ-a BiH je još u razdoblju formiranja kantonalnih vlada u Travniku i Mostaru objelodanio kako je to zapravo matrica na kojoj sa Lagumdžijinim SDP-om treba raditi na utemeljenju državne vlasti, a zatim i nepreboljene federalne Vlade.

Sada je, po Draganu Čoviću, opet i konačno došla na red entitetska vlast. S razlogom se, međutim, postavlja samo logično pitanje: ima li Dragan Čović kredibilitet i politički moral rušiti Vladu FBiH nakon što je na državnom nivou potpisao protokol sa Zlatkom Lagumdžijom i odobrio Hrvatima iz SDP-a da preuzmu svaku četvrtu poziciju u državnoj vlasti?

Taj isti Čović je punu godinu dana svim raspoloživim, prljavim sredstvima, bjesomučno pljuvao po Zlatku Lagumdžiji, Željku Komšiću i ponižavao Hrvate iz te stranke. Taman kada je izmaltretirano građane do smrti zamrzilo SDP i Zlatka Lagumdžiju, Čović  gazi svoje nemoralne principe i načela i sklapa partnerstvo sa najljućim političkim neprijateljem u FBiH.

Doći do političkog cilja pod svaku cijenu i ne birati pri tome sredstva makijavelističko je političko lešinarenje. Van svake sumnje je da nemilosrdni Čović nakon što je pomeo “devedesetku” i ponizio njenog vodećeg čovjeka Božu Ljubića iznova pokreće mašineriju na HSP i Narodnu stranku Radom za boljitak.

Na hrvatskoj političkoj bini ti su politički pragmatici i racionalisti ostali jedina ozbiljna prepreka na zamišljenom totalnom uništenju bilo kakve alternativne ideje i djelovanja na hrvatskoj političkoj bini u BiH.

Pri tome, nemirni lider HDZ-a BiH računa na “pomoć” Zlatka Lagumdžije, lidera SDP-a koji drži ključeve federalne vlasti.

Ali, kada bi sve Lagumdžija i pristao na neku “nemoralnu” Čovićevu ponudu, jer samo ona može eventualno poljuljati Lagumdžijine strasti i principe, nedvojbeno je kako je iznenadni savez HDZ-a BiH i SDP-a ogromna politička šansa za rapidni rast uticaja HSP-a i “Boljitka”.

Oni imaju nepovratnu priliku već sada tući Dragana Čovića i njegov HDZ upravo njegovim oružjem. Kako to da HDZ BiH može koalirati sa SDP-om, a “pravaši” i Lijanovići ne mogu, nego su izrodi i izdajnici? Zbog toga pomalo čudi pasivnost i neoprezno prepuštanje političkog terena agresivnom HDZ-u BiH.

Ne vjerujemo da HSP i Narodna stranka Radom za boljitak ne prepoznaju opaku zavjeru iz HDZ-ove kuhinje, međutim, još nisu uzvratili potrebnom silinom. Uz to nisu posebno niti profitirali niti “naplatili” izguravanje preglasavanja u Vladi FBiH i pokretanje nekoliko krupnih političkih projekata, iako se objektivno moglo i puno više toga “jamiti” u početnim euforičnim političkim počecima platforme, kada SDP i SDA jednostavno nisu mogli ustuknuti pred “pravašima” i Lijanovićima koji su dali dignitet izvršnoj vlasti u FBiH, piše Dnevni list.

Borba za prevlast na sceni i za birače je danonoćna, konstantna, uporna i nemilosrdna. Drijemanja i neopreznosti ne smije biti niti jednog trenutka. Platforma nije ugrožena, “platformaški” brod je u mirnoj luci, ali okružen političkim morskim psima koji žele federalnu riznicu kao slatki i neprežaljeni plijen. Na tom su putu spremni svakog progutati, ali još su im zubi prilično tupi.

(24sata.info)

............................................................................................................................................................
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
U prvom redu prvi desno premijer Jadranko Prlic, ministar odbrane Bruno Stojic. U drugom redu prvi desno komandant HVO-a general Slobodan Praljak i Milivoj Petkovic, komandant vojne policije HVO-a Valentin Coric i sa stakom stoji sef komisije za razmjenu zarobljenih Berislav Pusic.
 
 
 
OPTUZENI SU ZA ZLOCINE PROTIV COVJECNOSTI POCINJENE PROTIV BOSNJAKA I DRUGIH NEHRVATA NA PODRUCJU BiH KOJU SU HTJELI PRIPOJITI HRVATSKOJ 
 .........................................................................................
 

U Mostaru glas Bosnjaka vrijedi tri puta vise nego Hrvata, apartheid je na bosnjackim podrucjima
Predsjednistvo Hrvatskog Narodnog Sabora BiH - Nove Herceg-Bosne
..........................................................................................................................................


07.01.2012.

SVAKI RADNIK U BOSNI I HERCEGOVINI MOCI CE OVJERITI ZDRAVSTVENU KNJIZICU

Bez obzira jesu li im firme uplaćivale osiguranje: Svaki radnik u BiH moći će ovjeriti zdravstvenu knjižicu

image Zdravstvena knjižica / 24sata.info

 

(24SI) - Svi zaposleni u Federaciji moći će ovjeriti zdravstvene knjižice bez obzira jesu li im firme uplaćivale zdravstveno osiguranje, kazali su iz federalne Vlade, dodavši da je ovakav stav usaglašen na sastanku Vlade, direktora zavoda zdravstvenog osiguranja te sa predstavnicima Sindikata.

 

 [24 sata info] 

Ipak, u cijeloj priči postoji i ali, jer prije nego što radnici ovjere knjižicu, njihove firme ili javna poduzeća u kojima rade moraju potpisati sporazume o reprogramiranju dugovanja.

Iz Vlade su pojasnili da je cilj ove povlastice koja se daje ekonomskim društvima da se svim građanima u Federaciji osigura ovjera knjižica i jeftinija zdravstvena zaštita.

- Također, do 31. januara ove godine ekonomska društva koja imaju dugovanja prema zavodima zdravstvenog osiguranja moraju potpisati sporazume o reprogramiranju dugovanja sa jednom godinom odgode plaćanja uz uslov da od 1. januara 2012. godine redovno izmiruju obveze po osnovu doprinosa za ovaj vid osiguranja, kazali su iz Vlade dodajući da se ovo odnosi na ekonomska društva dok su u procesu restrukturiranja. Takođe je naređeno Federalnom ministarstvu zdravstva da hitno sa direktorima kantonalnih zavoda za zdravstveno osiguranje pripremi dokument za rješavanje ove problematike i uputi ga Vladi na razmatranje i usvajanje.

Na zadnju odluku Vlade reagovali su i sindikati koji su izrazili zadovoljstvo usvajanjem odluke koja je dogovorena ranije. Tada je ovaj zahtjev isključivo zatražen zbog industrijskih i sindikata namjenske industrije jer tu postoji najviše takvih slučajeva, ali ova odluka dobro je došla i ostalim poduzećima koja zbog dugovanja iz ranijih godina nisu mogla redovno uplaćivati zdravstveno, a samim tim njihovi radnici nisu mogli ovjeriti zdravstvene knjižice i imati zdravstveno osiguranje, prenosi Dnevni list.

Iz sindikata su poručili da se u cijeli slučaj moraju uključiti svi nivoi vlasti, ali i inspekcije koje bi utvrđivale provođenje sporazuma i mogućnosti firmi da isplaćuju dugove. Smatraju i da se za one koji ne mogu plaćati dug za zdravstveno mora naći rješenje jer je nedopustivo da građani u savremenoj državi kakva BiH nemaju osnovno građansko pravo - pravo na zdravstvenu zaštitu.

(24sata.info)


07.01.2012.

JOVICA CVJETKOVIC, PREDSJEDNIK UDRUZENJA ZA ZASTITU ZIRANATA U BOSNI I HERCEGOVINI: PREVARENO VISE OD 200.000 OSOBA

Jovica Cvjetković, predsjednik Udruženja za zaštitu žiranata u BiH: Prevareno više od 200.000 osoba

U proteklih pet godina tuđe kredite bankama i mikrokreditnim organizacijama otplatilo više od 80.000 ljudi

|  07.01.2012.

Cvjetković: Ljudi ne znaju šta da rade

Jovica Cvjetković: Ljudi ne znaju šta da rade

.....................................................................................................................

U Bosni i Hercegovini ima više od 200.000 prevarenih žiranata, koji su otplatili, otplaćuju ili su dobili sudske odluke za otplaćivanje kredita, kaže predsjednik Udruženja za zaštitu žiranata u BiH Jovica Cvjetković.

On ističe da je u proteklih pet godina tuđe kredite bankama i mikrokreditnim organizacijama otplatilo više od 80.000 ljudi.
 
- Od 200.000 onih koji otplaćuju ili su dobili sudske odluke za tuđe kredite u BiH, njih više od 80.000 do sada je otplatilo te kredite. Najveći broj kredita žiranti su otplatili putem administrativne zabrane. Banke, posebno mikrokreditne organizacije, još ne prijavljuju Agenciji za bankarstvo kredite koje žiranti tako otplaćuju, što znači da je broj prevarenih žiranata dosta veći - kaže Cvjetković.

Prema njegovim riječima, na području FBiH za devet mjeseci prošle godine evidentirano je više od 20.000 prevarenih žiranata koji otplaćuju tuđi kredit.

- Od našeg osnivanja, kada smo intenzivno počeli govoriti koliko žiranata plaća tuđe kredite, direktor Agencije za bankarstvo FBiH i predstavnici mikrokreditnih organizacija na svim našim sastancima govorili su da nemaju podatke. Malo je čudno da odjednom dobiju podatke za prošlu godinu - kaže Cvjetković. 

Prema njegovim riječima, na području RS ima više od 100.000 prevarenih žiranata. Naglašava da je u RS više od 150 miliona maraka aktivirano pod hipotekom, što znači da je 10.000 prostora i porodica u pitanju, dok je u Federaciji taj isnos veći za oko 50 posto.

- U posljednje vrijeme dolaze mi nosioci po tri-četiri kredita, jer su dobili otkaz i ne znaju šta da rade. Također, ljudi dolaze sa svojim žirantima, jer su izgubili posao i ne mogu otplatiti rate. Ima ljudi koji su imali plaću i digli kredite pa je ona umanjena. Jednostavno, ljudi su pod pritiskom. Bilo je dosta i samoubistava - naglašava Cvjetković, dodajući da je Udruženje prije godinu pokrenulo inicijativu za izmjenu i dopunu zakona o bankama i mikrokreditnim organizacijama.


07.01.2012.

MITROPOLIT NIKOLAJ PREDVODIO BOZICNU LITURGIJU U SABORNOJ CRKVI PRESVETE BOGORODICE U SARAJEVU

Mitropolit Nikolaj predvodio Božićnu liturgiju u Sabornoj crkvi Presvete Bogorodice u Sarajevu

  |  07.01.2012.

Božićna liturgija u Sarajevu

Božićna liturgija u Sarajevu

..........................................

Mitropolit dabrobosanski Nikolaj predvodio je danas Božićnu liturgiju u Sabornoj crkvi Presvete Bogorodice u Sarajevu.

Nakon prigodnog vjerskog programa, pročitana je Božićna poslanica patrijarha srpskog Irineja, koji je poručio da nikada čovjek nije tako blizak čovjeku kao danas, na Božić.

- Nikada odrasli i djeca nisu toliko bliski jedni drugima kao danas. Nikada čovjek ne osjeća tako snažno potrebu da se miri i zbližava s drugim ljudima kao danas. Otuda je u našem narodu potreba i običaj da se na današnji dan prašta i "mirboži", da se zaboravljaju lične razmirice, sa željom da se sve oko nas zbliži i zbratimi u duhu ljubavi i mira Božjeg - naveo je patrijarh.

Po njegovim riječima, jedino dobrom voljom, u nesebičnom davanju sebe Bogu i bližnjima, može se postići istinska ljudska solidarnost i pravo zajedništvo u rješavanju svih problema i ostvariti moralni i materijalni napredak.

- Svakodnevno se susrećemo sa iskušenjima, nedaćama i patnjama, izazvanim od strane drugih ili od nas samih. Patnje u našim domovima, patnje u školama, patnje u gradovima i selima, patnje u državama i među narodima svjedoče o dubokoj podijeljenosti u svijetu, podijeljenosti koja se ne može prevazići ljudskim naporima. Pritom podjele idu tako duboko da se i sama naša bogolika ličnost dijeli – na dušu i tijelo, na svjesno i nesvesno, i tako u nedogled - navodi se u poslanici.

Praznovanje Božića nije prosto običaj, tradicija, navika, dan primanja i davanja darova. Božić je dar nad darovima, dan u kojem se otkrilo ono što je jedino novo pod suncem, dan u kojem se vječna božanska mladost ulila u biće neba i zemlje i u ograničenu, prolaznu ljudsku prirodu i sve podmladila vječnom mladošću.

Nažalost, poručio je patrijarh Irinej, ta radost nije potpuna. Po njegovim riječima, ona je osjenčena strahom i brigom zbog svakodnevnih zbivanja u svijetu, a posebno zbog tragičnih zbivanja na "našem raspetom Kosovu i Metohiji".

- Ta zbivanja mute skladni poj anđelske pjesme i prijete da mir i strpljenje pretvore u nespokojstvo i netrpeljivost. Našim dragim vjernicima, Srbima na Kosovu i Metohiji, preporučujemo da budu istrajni i da ostanu na svojim ognjištima, uz svoju Crkvu i uz svoje svetinje, na zemlji svojih djedova i pradjedova. Crkva, kao brižna mati, uvijek je s njima i uvijek će biti s njima. Bez stradanja nema ni vaskrsenja - kaže se u poslanici.

Patrijarh Irinej pozvao je ovom prilikom vjernike na čuvanje svetinje braka, da se brinu i staraju o svojoj djeci, a naročito o njihovom vjerskom i moralnom vaspitanju i obrazovanju.

- Vjeronauka u obrazovnom sistemu u našim školama jeste velika pomoć, ali nije jedina i nije dovoljna; zato su roditelji i topli porodični dom sveta zajednica i mjesto uzrastanja u mjeru rasta visine Hristove, u punoću ljubavi Bogomladenca. Jer, vjera i moral se uče najprije u roditeljskom domu, u porodici. Uče se neosjetno, isto onako kako se uči i maternji jezik - navodi se u poslanici.

Nažalost, ukazao je patrijarh, još je uvijek mnogo brakova sklopljenih bez blagoslova svete Crkve, a i razvedenih brakova, "koji su prava nesreća i za našu Crkvu i za naš narod".

- Ovaj dan se proslavlja doživljavanjem svega što je najljepše i najuzvišenije. On čovjeka podsjeća na njegovo dvostruko porijeklo – nebesko i zemaljsko. On uči čovjeka dužnostima i prema nebeskoj i prema zemaljskoj porodici. Ovaj dan nas opominje da je potrebno prethodno se odužiti Ocu nebeskom i našoj nebeskoj porodici da bismo mogli steći blagoslov i sreću u zemaljskoj porodici - poručio je u svojoj Božićnoj poslanici patrijarh srpski Irinej.

.........................................................................

Sveštenik Vanja Ivanović: Božić je praznik porodice

Svi običaji i obredi imaju jedan osnovni smisao, a to je umoliti Boga da sačuva i uveća porodicu

|  07.01.2012.

Ivanović: Njeguju se vjerski običaji

Vanja Ivanović: Njeguju se vjerski običaji

...............................................................................

Najradosniji praznik kod pravoslavaca je Božić, koji se proslavlja tri dana. To je praznik rađanja novog života, praznik djece i djetinjstva, praznik roditeljstva, očinstva i materinstva i ukrašen je najljepšim vjerskim običajima i obredima.

Domaćin kuće

Dan uoči Božića, na Badnji dan, kiti se badnjak i pod njega se stavljaju darovi i posađena pšenica. Domaćin jedan dio badnjaka unosi u kuću, gdje ga pali. Žene u kući mijese božićne kolače, torte, pripremaju trpezu. S ovim danom već počinje božićno slavlje.

Kako nam je rekao sveštenik Vanja Ivanović, svi ti običaji i obredi imaju jedan osnovni smisao i svode se na jedan cilj, a to je umoliti Boga da sačuva i uveća porodicu i imanje domaćina, jer Božić je praznik porodice.

 - Na Badnji dan u crkvi se služi večernje bogosluženje, nakon toga se pali badnjak i time se označava početak Božića. Rano ujutro, na Božić, ide se u crkvu, gdje se održi božićna liturgija, nakon čega vjernici idu kućama.

Domaćica pravi pogaču koja se zove česnica i u nju se stavlja novčić. Polaznik koji prvi dođe u kuću lomi pogaču i dijeli je ukućanima, i ko nađe novčić smatra se da će mu cijela godina biti dobra - kaže Ivanović.

Bogata trpeza

Najvažnije je, ističe Ivanović, da je za Božić porodica okupljena oko bogate trpeze i da se slavi unutar nje.

Obnova izvornih vrijednosti

Poruka sveštenika Ivanovića građanima BiH jeste poziv, kako kaže, u ovim teškim vremenima okrenutih sistema vrijednosti, na obnovu izvornih vrijednosti porodice, da prevaziđemo egoizam i da se okupimo svi zajedno u ljubavi.

 - Naš bosanski čovjek je dobar, kvalitetan i umije svašta napraviti, ali je, nažalost, u ovim vremenima sveden na minimum življenja i svi zajedno treba da se potrudimo da tom našem čovjeku vratimo dostojanstvo, kako njemu tako i njegovoj porodici - rekao je Ivanović.

Pročitana je Božićna poslanica patrijarha srpskog Irineja

07.01.2012.

ZANIMLJIVE VIJESTI

06.01.2012.


Europa odgađa embargo na iransku naftu: Rado bi to učinili, ali ne smiju zbog krize!
 
Nekoliko mjeseci moglo bi proći do uvođenja naftnog embarga EU-a protiv Irana, zbog zahtjeva nekih europskih država za odgodom koja im je potrebna radi zaštite svojih gospodarstava pogođenih krizom, izjavio je u petak europski diplomat. Članice EU-a načelno su se dogovorile oko uvođenja naftnog embarga Iranu, u sklopu napora Zapada da izvrši pritisak na Teheran zbog njegova..
. Peking odgovorio Obami : SAD želi okružiti Kinu i omesti njezin gospodarski rast
 
Kina ne smije odustati od vojne nazočnosti u Aziji kao odgovor na promjenu američke strategije u regiji, objavile su u petak kineske novine što je prva kineska reakcija ..
. Protest zbog nejednakopravnosti : Muftija Čamdžić odbio Dodikov "Orden časti"
 
Muftija banjalučki Edhem ef. Čamdžić ne može primiti nikakav orden od predsjednika Republike Srpske dok njegove Džematlije, muslimani Bošnjaci , nemaju ona prava koja zaslužuju..

ZANIMLJIVE VIJESTI

06.01. 2012.

Predsednik Srbije Boris Tadić i predsednik RS Milorad Dodik, novembar 2010.

Tadić za Božić u Visokim Dečanima

Iako je predsedniku Srbije odobren boravak verskog karaktera, jasno je da se političke konotacije ne mogu izbeći Dalje

Priča o izgubljenoj generaciji Mostara

Sudbina porodice Zorana Lakete govori o pravoj strani rata u BiH; on je bio u HVO, otac u vojsci RS, a mlađi brat poginuo je u Armiji BiH Dalje

Dodik miljenik medija u Srbiji

Više je nego upadljivo kako se mediji prema RS i njenom predsedniku ponašaju krajnje nekritički i servilno, a pritom retko spominju da je RS samo sastavni deo susedne države Dalje

07.01.2012.

VIDEO: SONJA BISERKO: "SRBIJA NIJE ODUSTALA OD BOSNE I HERCEGOVINE I PROJEKTA SLOBODANA MILOSEVICA"

VIDEO / Sonja Biserko: "Srbija nije odustala od Bosne"

Pogledajte video

VIDEO-Sonja-Biserko-Srbija-nije-odustala-Bosne.html#ixzz1iis1jrmD

Sonja Biserko

......................................

(24SI) - Srpka aktivistica za ljudska prava i predsjednica Helsinškog komiteta Srbije Sonja Biserko u interviewu za federalna.ba govori o danu Republike Srpske.

 [24 sata info] 

Sonja Biserko je predsjednica Helsinškog komiteta Srbije poznata našoj javnosti po svom aktivizmu i otvorenom suprotstavljanju u vrijeme agresije na BiH, a posebno nakon nje u Bosni i Hercegovini.


(24sata.info)
Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
89220261

Powered by Blogger.ba