Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

05.01.2012.

U SUSRET PRAVOSLAVNOM BLAGDANU: U NARODNOM POZORISTU SARAJEVO ODRZAN BOZICNI KONCERT

U susret pravoslavnom blagdanu:

U Narodnom pozorištu Sarajevo održan Božićni koncert

05.01.2012.

.................
Povodom najznačajnijeg pravoslavnog blagdana Božića, večeras je u Sarajevu u Narodnom pozorištu u organizaciji Srpskog prosvjetnog-kulturnog društva "Prosvjeta" održan Božićni koncert.

x x x x x x x x x x x x x x x
U Narodnom pozorištu Sarajevo održan Božićni koncert
U prepunoj sali Narodnog pozorišta priređen je bogat muzički program, gdje je nastupio i vokalni ansambl "Modo Cantabile", predvođen Danijelom Žontarom. Na pozornici Narodnog pozorišta se predstavio i KUD "Proleter".

Na repertoaru su se našle kompozicije duhovnog karaktera, kao i neke koje pripadaju muzičkim klasicima.

Osim muzike prisutni su mogli uživati i u recitacijama pjesama Alekse Šantića, Jakova Šantića i Ive Andrića, koje su govorili glumac Slaven Vidak i Mladen Kaurin.

Prihod od prodanih ulaznica će ići u Fond za stipendiranje učenika SPKD "Prosvjeta".
05.01.2012.

VASILIJE KACAVENDA: IZVORI; WIKIPEDIA

Vasilije Kačavenda: Izvor; Wikipedia

05.01.2012.

Vasilije (Ljubomir) Kačavenda

.............................................................................

U desnom uglu obiljezeni crvenom linijom su: Ratko Mladic, Radovan Karadzic i Momcilo Krajisnik u lijevom uglu obeljezen crvenom linijom je Vladika Vasilije Kacavenda

...................................................................

Ratko Mladic i Vasilije Kacavenda

....................................................

[image]

SRPSKI VLADIKA VASILIJE KACAVENDA U SREBRENICI BLAGOSLOVI SRPSKE VOJNIKE  ZA VRIJEME IZVRSENJA GENOCIDA GDJE JE UBIJENI 8.400 NEVINIH BOSNJAKA

................................................................................................................................

Vasilije (Ljubomir) Kačavenda je zvorničko-tuzlanski episkop Srpske pravoslavne crkve, čija je uloga u jugoslovenskim ratovima predmet žestokih kritika.

Vladika Kačavenda je tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji bio blizak prijatelj podržavalac Radovana Karadžića i Ratka Mladića.[1] Po izbijanju sukoba u Bosni, zvorničko-tuzlanski episkop Kačavenda prelazi iz Tuzle u Bijeljinu, gde započinje ratnohuškačke govore.[1] Poznat je po blagosiljanju mladića za odlazak u rat.[1] Popa Radomira Markovića iz Zagona zbog odbijanja poslušnosti ražaluje i šalje tridesetak naoružanih ljudi da ga izbace iz kuće. Tom prilikom je ranjena njegova žena, koja je od dobijenih rana umrla, a Marković je izbačen na ulicu.[1] Zbog ovog incidenta meštani okolnih sela dolaze u Bijeljinu i vozilima blokiraju grad tražeći od Karadžića da protera Kačavendu, što se nije desilo.[1]

Vladika Kačavenda je naložio rušenje deset muslimanskih kuća u centru Bijeljine radi izgradnje manastira, crkve i svog groba.[1] Nakon toga, vladika je izvršio nasilno useljenje u zgradu Opštinskog komiteta Saveza komunista, u kojoj je današnji Vladičanski dvor.[1]

Ovog episkopa SPC javno optužuju za silovanje bosanskih žena i devojčica tokom rata u BiH.[2] U ispovesti datoj Udruženju Žena žrtva rata, među imenima silovatelja se spominje i ime vladike Vasilije Kačavende.[3]

Uoči genocida u Srebrenici, vladika Kačavenda ulazi u grad Srebrenicu 13. jula zajedno sa srpskim trupama i drži vatrene govore, pozivajući na osvetu "Turcima" rečima "krv vapije za osvetom".[4] Nakon toga, on se poziva na srpsku bliskost sa nebom i sveto opravdanje rata:


Našem narodu bog se približio, a nebo je postalo nikada bliže kao sada. Mi osjećamo da je bog sa nama, mi osjećamo da božja ruka vodi nas, jer zar nije čudo božje, braćo i sestre, da poslije tolikih žrtava samo oko Srebrenice, stare srpske prestonice Uroša Nejakoga, zar nije čudo i milost božja da evo za tri dana da oslobode hrabri srpski borci srpsku zemlju okupiranu od Osmanlija, da tamo gdje je časni krst sijao postavili su ruglo od polumjeseca.[4]

Zbog svoje uloge u ratu je nazvan "đavolji vladika".[1] Borcu za ljudska prava Lazaru Manojloviću vladika Kačavenda Manojloviću je javno pretio smrću, nakon teksta koji je objavio o njegovoj ulozi u ratu u BiH.[5]

Danas, vladika Kačavenda pripada „konzervativnoj” struji SPC, koji se protivi saradnji sa drugim religijama.[1] Episkopa Kačavendu optužuju za "razbijanje" Međureligijskog vijeća Bosne i Hercegovine, kojem je zadatak bio da miri građane različitih konfesija.[1]

Izvori [uredi - уреди]

Vanjske veze [uredi - уреди]

05.01.2012.

PRED AMBASADOM HRVATSKE U BiH ZAPALIO SE BIVSI PRIPADNIK HOS-A IZ KONJICA SAKIB BALIC

Pred Veleposlanstvom Hrvatske zapalio se bivši pripadnik HOS-a iz Konjica Sakib Balić

 05.01.2012.
 
 Pred Veleposlanstvom Hrvatske zapalio se bivši pripadnik HOS-a iz Konjica Sakib Balić

Sakib Balić

........................

Konjičanin Sakib Balić (43) zapalio se danas poslije podne ispred zgrade Veleposlanstva Hrvatske u središtu Sarajeva nakon što je bezuspješno pokušavao stupiti u kontakt s nekim od predstavnika Hrvatske, potvrđeno je u MUP-u Kantona Sarajevo.

Balić, koji je u ratu bio pripadnik HOS-a, zadobio je teške opekline i smješten je na Odjeljenju plastične kirurgije Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

"Pacijent je zadobio teške i duboke opekline obje noge. Ozlijede su izuzetno teške. Sada se obrađuju i on će se dugo zadržati u bolnici", kazala je Biljana Jandrić, glasnogovornik KCUS, koja nije mogla precizirati je li Balić životno ugrožen.

Sakib se spalio oko 13.50 u Ulici Mehmeda Spahe, na mjestu koje se nalazi preko puta Federalne uprave policije (FUP)

"Policajci FUP-a koji rade na osiguranju okolnih zgrada odmah su pritrčali i ugasili vatru na njemu, ali je ipak zadobio teže opekline po nogama. Odmah je prebačen kolima Hitne pomoći u bolnicu", kazao je Irfan Nefić, glasnogovornik MUP-a KS.

Policajci FUP-a koji dežuraju u blizini hrvatskog veleposlanstva tvrde da je Balić prije nego što se zapalio pokušao ući u zgradu Veleposlanstva.

"On je navodno sudjelovao u Domovinskom ratu u Hrvatskoj. Tražio je da ga netko primi u veleposlanstvu. Tražio je neka svoja prava i pomoć. Navodno, ovi iz veleposlanstva su ga 'otkačili'. Tada je uzeo malu flašu, od pola litra, polio se, valjda benzinom, i zapalio se. Kolege su odmah pritrčale i ugasile vatru, ali ipak ne tako brzo da ostane neozlijeđen", kazao je jedan od policajaca dopisniku Nezavisnih novina.

Policajci su istakli da je Balić pripadnicima osiguranja hrvatskog veleposlanstva i ranije bio poznat.

"Navodno je ranije pokušavao upasti i kod kardinala Puljića. Valjda je dolazio i ranije. Kažu da je o tim njegovim pokušajima sve znala i SIPA. Šteta da nitko nije reagirao ranije i da ga smjeste na neko liječenje", kazao je jedan od policajaca.


Iz MUP-a KS u četvrtak nisu mogli službeno kazati koji su motivi ovog samozapaljivanja, jer je Balić bio uspavan lijekovima protiv bolova te nije mogao razgovarati s istražiteljima. Nitko iz veleposlanstva Hrvatske u BiH nije  mogao reći više podataka jer nisu dobili izvještaj iz policije.

 Balić je u jednom izvjestaju kazao da je za vrijeme Domovinskog rata bio dobrovoljac HOS-a, a da se nakon završetka rata u Hrvatskoj u okviru HOS-a borio u BiH. Kazao je i da je nakon rata zaboravljen i od BiH i od Hrvatske, te da u Konjicu živi kao propali slučaj.

Prije 15 dana još jedan bivši borac se zapalio. Bio je to Sabahudin Ćosić iz Kaknja, koji se 23. prosinca prošle godine polio benzinom ispred zgrade kantonalne vlade u Sarajevu. Ćosić se zapalio zbog neimaštine, ali je prošao s lakšim ozlijedama.

05.01.2012.

ODLUGA PREDSJEDNISTVA BOSNE I HERCEGOVINE O IMENOVANJU VJEKOSLAVA BEVANDE STIGLA U PARLAMENTARNU SKUPSTINU BiH

Odluka Predsjedništva BiH o imenovanju Bevande stigla u Parlament

 05.01.2012.
 
Odluka Predsjedništva BiH o imenovanju Bevande stigla u Parlament
Vjekoslav Bevanda- imenovan premijerom BiH

Odluka Predsjedništva BiH o imenovanju Vjekoslava Bevande za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH dostavljena je u Parlamentarnu skupštinu BiH, potvrđeno je Feni.

Predsjedništvo BiH je na danas održanoj hitnoj sjednici donijelo jednoglasnu Odluku o imenovanju Vjekoslava Bevande za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i proslijedilo je Povjerenstvu za pripremu izbora Vijeća ministara BiH. Sjednica Povjerenstva sazvana je za četvrtak, 12. januara.

Bevandu je kandidirao HDZ-a BiH, dan nakon što je 28. prosinca prošle godine između lidera šest najjačih parlamentarnih stranaka, SDP, SNSD, HDZ BiH, SDA, SDS i HDZ 1990. potpisan sporazum o formiranju Vijeća ministara BiH, 15 mjeseci nakon održanih općih izbora.

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) danas je završila provjeru za kandidata predloženog za predsjedatelja Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevandu.

U okviru provjera koje su započele 29. prosinca 2011. godine na zahtjev Predsjedništva BiH, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu su provjeravali i utvrdili točnost informacija koje je mandatar za Vijeće ministara BiH naveo u obrascu Središnjeg izborog povjerenstva.

Akt o izvršenim provjerama danas je dostavljen Predsjedništvu BiH, priopćeno je iz SIPA-e. Podsjetimo Bevanda je, u ranijem četverogodišnjem mandatu bio ministar financija i zamjenik premijera F BiH(R.I. Dnevnik.ba)

05.01.2012.

KONACNO OTKLONJENA NEIZVJESNOST: SAFET SUSIC OSTAJE SELEKTOR BOSNE I HERCEGOVINE!

Konačno otklonjena neizvijesnost: Safet Sušić ostaje selektor BiH!

image Safet Sušić / 24sata.info

 

(24SI) - Na današnjem sastanku Komiteta za normalizaciju N/FSBiH dogovoreno je da Safet Sušić ostaje selektor bosanskohercegovačke nogometne reprezentacije! Komitet za normalizaciju je sastanak održao danas u Sarajevu te je konačno otklonjena neizvjenost. Sušić će Zmajeve voditi i u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2014. godine.

 

 [24 sata info] 

Detalj sadanašnje sjednice Komiteta (Foto: B. Nizić)

Detalj današnje sjednice Komiteta)

....................................................................

"Zadovoljan sam što smo došli do rješenja da nastavimo zajedno da radimo što je i meni bio cilj od onog trenutka kad se završila utakmica s Portugalom", kazao je Pape i dodao:

"Znam da imamo dobru reprezentaciju imislim da bi trebali nastaviti zajednički rad, jer ove igrače poznajem odlično i vjerujem da ova ekipa ima veće šanse za plasman nego sa nekim ko bi sad došao. Zahvaljujem se predsjedniku i Komitetu koji su mi ukazali povjerenje i imali želju da ja ostanem. Što se navijača tiče, nadam se da ćemo ih obradovati dobrim rezultatima ali i plasmanom na prvo mjesto u grupi", prenosi Sportsport.

"Željeli smo da damo pozitivan impuls igračima i navijačima ostankom Sušića te dase zna da i oni učestvuju u svemu tome. Dobili su  svi još jednu šansu u ovom kvalifikacionom ciklusu, da naprave nešto što dosad nisu", riječi su Ivice Osima, predsjednika Komiteta.

(24sata.info)05.01.2012.

AHMED IMAMOVIC: KAO UMJETNIK UVIJEK CU GOVORITI O RATU

Kao umjetnik uvijek ću govoriti o ratu

 

Ahmed Imamović

 

05.01.2012
Reditelj Ahmed Imamović, autor uspješnog i na svjetskim festivalima često prikazivanog filma „Belvedere“ koji je bh. kandidata za nagradu Oskar za strani film, 2011. godinu će najviše pamtiti po svom pozorišnom debiju. Očigledno, uz novo iskustvo, pojavili su se i novi izazovi.

RSE: Koliko ste zadovoljnim onim što ste uradili u 2011.g?

Imamović: Ja sam krajem 2010. završio film, ustvari on je doživio svoju distribuciju, svjetsku i evropsku, festivalski put u ovoj godini. Što se tiče filma, to mi nekako nije ni novo, ide još uvijek svojim tokom i s tim sam jako zadovoljan. Pozorište je bilo novo iskustvo. U martu ove godine smo počeli raditi, negdje pred samo ljeto je bila premijera predstave "Ožalošćena porodica" Branislava Nušića. To je bio prvi put profesionalni angažman u jednoj velikoj, u najvećoj teatarskoj kući u BiH - Narodnom pozorištu Sarajevo. Potpuno pozitivna iskustva nosim iz tog grada, samim tim evo već smo u nekim pregovorima, otvorena je ponuda i za ovu godinu da radim nešto. Mislim da to dovoljno govori da mi se konačno dopao i rad u teatru. Što bi rekao Bruk, svaki prazan prostor gdje dovedete glumce i publiku to može bit teatar. Imao sam sjajnu glumačku i ekipu koja je radila izvođački, tehnički, prateći kreativni dio predstave. Bio je to jedan divan proces. Radili smo tekst koji je izuzetan, Nušićeva "Ožalošćena porodica", svevremenska i vanvremenska, u svakom momentu aktuelna.

RSE: Da li je to što je baš Nušić bio u pitanju dalo neku posebnu dimenziju odluci da se vratite pozorištu?

Imamović: Nije. Da vam kažem najpoštenije, poziv je uslijedio od Ermina Sijamije sa kojim sam zajedno studirao; on na glumi, ja na režiji. Onda smo sjeli zajedno i tražili, shvatili smo da je 90 godina Narodnog pozorišta, da je prvi direktor Narodnog pozorišta bio Branislav Nušić, a osim što je bio direktor bio je i sjajan dramski pisac južnoslavenskog prostora. Onda smo tražili koji bi bio dobar tekst. Odlučili smo se za "Ožalošćenu porodicu" jer nije dugo izvođena - 40 godina nije postavljena ovdje na sceni u Sarajevu.

RSE: Da se vratimo filmu, ali filmu "Belvedere", brojne nagrade ste osvojili za taj film, čak se pominjao i Oskar, nominacija za Oskara, šta je s tim?

Imamović: "Belvedere" je čudan film. Mi smo očekivali da ćemo svjetsku premijeru imati na nekom svjetskom festivalu, međutim desilo se da je svjetska premijera filma bila u Muzeju moderne umjetnosti u Njujorku, što je veliko priznanje umjetničkom dometu tog filma. Nakon toga uslijedila je evropska premijera koja je bila na Karlovim varima. U međuvremenu desilo se mnogo festivala, film još uvijek putuje. Mi smo ga i pravili da ga ljudi vide. Slučajno smo ušli u taj film, mislim ne slučajno već iznenadno sa velikim porivom i željom da obilježimo 15 godina od srebreničkog genocida. Što se tiče nominacije, to je procedura. Mi smo u konkurenciji za BiH imali dva filma, desilo se da od ta dva filma jedan bude Belvedere, znači šanse su bile 50:50. Rezultati su sad u januaru. Iskreno da vam kažem ničemu se ne nadam, jer sam siguran da to za ono što valorizuje američka filmska akademija nije dobar model. Ono što favorizuje Holivud je antifilm, ali bože moj, film je gore, bar će ga vidjeti neki članovi komisije.

Snimanje filma "Belvedere"
RSE:Anđelina Đoli je takođe napravila film koji govori o ratu u BiH, Priča se da će i taj film biti možda nominovan za Oskara u kategoriji stranog filma. Šta ukoliko se desi da bude film jedne holivudske zvijezde i jednog bosanskohercegovačkog reditelja koji govore o ratu u BiH?

Imamović: Mislim da je to na nivou špekulacija. Ja sam sigurna da će Anđelina Đoli sa svojim imenom, stasom i glasom dobit prolaz američke filmske akademije. Ona jeste jedan svjetski brend. Ona jeste trenutna ikona Holivuda, američke produkcije, tako da ja ne mogu sebe usporedit sa Anđelinom Đoli ni u kojem slučaju.

RSE: Svi vaši filmovi govore o ratu u BiH, jednom ste izjavili da ćete uvijek govoriti o ratu, kao umjetnik naravno...

Imamović: Kao umjetnik ću uvijek govoriti o ratu. Ne kažem da će svaki moj film za temu imati rat ili refleksije rata, ali meni kao direktnom sudioniku, kao žrtvi tog rata, kao čovjeku koji je proveo ovdje vrijeme i branio se te četiri godine od vandalske agresije na moj grad i na moju zemlju, bio bih neodgovoran kada ne bih iskoristio svaku priliku da govorim o tome koliko je rat užasan, koliko je rat besmislen, koliko je rat nepotreban.

RSE: Pitanje za kraj, ima li Ahmed Imamović u planu neki novi film?

Imamović: Ahmed Imamović ima u planu novi film, šta će biti konkretno još uvijek ne znam. Sjedim, pišem, istražujem, a šta će konkretno biti ja ne znam.
05.01.2012.

INSTITUCIJE KULTURE BOSNE I HERCEGOVINE: UNISTAVANJE STOGODISNJE TRADICIJE

Institucije kulture BiH: Uništavanje stogodišnje tradicije

Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH

 

05.01.2012.
Samo u proteklih sedam dana, dvije kulturne institucije od državnog značaja u BiH su prestale sa radom, jer nemaju novca da plate troškove režija. Zbog nebrige svih nivoa vlasti prema kulturi, u septembru prošle godine, zatvorena je Umjetnička galerija BIH, krajem decembra, nakon 125 godina rada, Zemaljski muzej BiH, početkom januara Historijski muzej, a od petka rad Narodne i univerzitetske biblioteke BiH biće sveden na minimum.

Ova, kao i ostale institucije kulture, duguje svima, zbog čega će joj biti isključeno grijanje. Biblioteka broji oko pola miliona knjiga, od čega je oko 300.000 onih koje su prebačene iz Sarajevske vijećnice, nakon njenog paljenja 1992.

Ni ta činjenica nije pomogla da neko od predstavnika vlasti reaguje kako bi šteta koja će nastati nestankom grijanja bila spriječena, kaže Bedita Islamović, referentica za međunarodnu saradnju Narodne i univerzitetske biblioteke BiH.

''Vjerovatno na planeti Zemlji ne postoji niti jedna država koja ne finansira institucije kulture, odnosno ne postoji država u kojoj institucije kulture zatvaraju vrata svojim korisnicima. Zamislite korisnika koji sprema ispite ili doktorat ili čita u rukavicama, kaputu, kapi'', kaže Bedita Islamović.

Narodna i univerzitetska biblioteka BiH jedna je od sedam kulturnih institucija od državnog značaja. No, to u Bosni i Hercegovini ne znači ništa, ili barem ne znači ništa njenim vlastodršcima. Ustav BiH kulturu je smjestio na entitetske, odnosno kantonalne nivoe, zbog čega država ne osjeća obavezu prema njima.
Posjetite našu stranicu na Facebook.com i dajte Glas za spas sarajevskih muzeja

U proteklih nekoliko godina, Ministarstvo civilnih poslova BiH dodjeljivalo je tek grantove za njihovo sufinansiranje, ali kako je proteklu godinu država bila na privremenom finansiranju, tog novca za sedam kulturnih institucija nije bilo. Iz Ministarstva poručuju da bi obavezu finansiranja trebali preuzeti niži nivoi vlasti.

''Da će ostale institucije na nižim nivoima u BiH, koje jesu nadležne za oblast kulture, ispuniti svoj dio obaveza i pomoći finansijski sedam institucija kulture kako bi njihov rad bio barem u nekoj mjeri omogućen i kako zaista ne bismo ostali bez tih vrijednih institucija kulture'', navodi Zorica Rulj, portparolka Ministarstva.

Ništa bez redizajna sistema

Entitetski i kantonalni nivoi za proteklih šesnaest godina nisu učinili ništa da pomognu institucijama kulture. Nada Salom, koja je četrdeset godina radila u redakciji kulture u sarajevskom Oslobođenju, kaže kako ne zna za primjer da su kulturne institucije ikada bile u težem položaju nego što je to slučaj danas. Nije joj poznat ni primjer da je neka bila zatvorena.

'
Mostarsko pozorište u vrijeme zatvaranja, 2009., foto: Tina Jelin
​​'U Mostaru je nedavno bilo zatvoreno pozorište pola godine i nikom ništa. Zatvaraju i Pozorište mladih. To su neke stvari koje, u glavama ovih koji sada odlučuju, nisu ne prve nego posljednje'', naglašava Nada Salom.

Rad kulturnih institucija u Bosni i Hercegovini pratila je i nekadašnja urednica Radija Sarajevo, a danas urednica časopisa “Sarajevske sveske” Vojka Đikić. Ona se nada da se radi o prolaznoj fazi odnosa države prema kulturi, jer u suprotnom:

''Kako ćete zamisliti jednu zemlju bez nacionalnog teatra, bez nacionalne biblioteke, pa ne postoji, ja sam živjela u Africi, ne postoji ni jedna zemlja koja to ne respektuje i ne uvažava i ne podržava i ne pomaže'', kaže Vojka Đikić.

Ne postoji period u posljednjih više od stotinu godina u Bosni i Hercegovini u kojem tadašnje vlasti nisu vodile računa o razvoju kulture i njenih institucija. To navodi i Ivan Čavlović, dekan Muzičke akademije u Sarajevu.

"U doba Austrougarske ovdje su izvođene u Sarajevu, u Društvenom domu čim je napravljen 1892, malo zatim i Oficirski dom, ovdje su davane opere, operete možda godinu ili dvije nakon što su bile praizvedbe u Beču, u Pešti, naročito operete; izvedena u Beču, slijedeće godine izvedena u Sarajevu, prije nego u Beogradu i prije možda nego u Zagrebu'', kaže Ivan Čavlović.

Pojava u kojoj se država odriče kulture i njenih institucija neobjašnjivo je i za sociologe. Prema riječima Dine Abazovića, profesora na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, dejtonska konstitucija Bosne i Hercegovine spriječava svaku vrstu identifikacije sa državom, a taj prefiks ima svih sedam kulturnih institucija od državnog značaja. Zbog toga i nisu u fokusu političara, kaže Abazović.

''Nažalost, čini mi se, u našim situacijama ova vrsta partitokratija i etničkog zagovaranja zapravo u tim institucijama ne vidi izvor svog glasačkog tijela, svoje mašinerije i u tom smislu da bi se moglo šta mijenjati bez ozbiljnijeg redizajna sistema", zaključuje Abazović.
05.01.2012.

STA TREBA ZNATI ZORAN MILANOVIC

Šta treba znati Milanović

Autor  :   05.01.

 

Znajući da Dubrovnik povezuje kroz teritorij druge države, tom pitanju Milanović trebao bi prići s više diplomatskoga filinga

Pelješki most mora biti izgrađen, i izgradit će se, kliktala je bivša premijerka Hrvatske Jadranka Kosor. I od toga, čini se, neće biti ništa. A da je Pelješki most nekakva HDZ ubleha ili dobar način za krađu para poreznih obveznika smišljena od Ive Sanadera, javnost je nekidan izvijestio Zoran Milanović, čelnik Vlade Hrvatske, koji je obznanio da gradnje mosta neće biti.

Hrvatska hoće autoput preko BiH
B92
Autoput do Dubrovnika preko BiH
E-Novine
Autoput do Dubrovnika preko BiH
Novi Magazin
Do Dubrovnika kroz BiH: Umjesto Pelješkog mosta moguća autocesta
R.S.Evropa

Promatrano iz ugla međudržavnih odnosa BiH i Hrvatske, Milanovićeva odluka može biti poticajna u razvijanju bilateralnih odnosa ovih država. Jer, očito je da je ideja o gradnji ovog mosta bila (i) na tragu svojevrsnog udaljavanja Zagreba od obveze razvijanja dobrosusjedskih odnosa sa Sarajevom.

No, adaktiranjem gradnje Pelješkog mosta, Zagrebu nije prestala obveza i potreba prometnoga povezivanja juga Hrvatske, odnosno Dubrovnika, s "ostatkom" države. A to znači da se Dubrovnik s kontinentalnom Hrvatskom može povezati jedino (i isključivo) izgradnjom ceste kroz teritorij BiH. E, ta jedina mogućnost mogla bi biti i dobar test istinskoj okrenutosti Milanovićeve vlade gradnji dobrih odnosa sa zvaničnim Sarajevom.

Činjenica je, međutim, da dogovori sa bh. vlastima ni započeli nisu. Ali, uprkos toj činjenici, na Hrvatskoj TV već se vrte grafički prikazi dvije varijante pravca te prometnice. Stoga, znajući da Hrvatska ne povezuje prometno Dubrovnik sa svojim kontinentalnim dijelom kroz Liku ili Zagorje, već kroz teritorij druge države, tom bi pitanju Zagreb trebao prići s više diplomatskoga filinga.

05.01.2012.

SKANDALOZNO: MINISTAR EMIR SULJAGIC PRETUKAO SUPRUGU!

Skandalozno: Ministar Emir Suljagić pretukao suprugu!

image Emir Suljagić / 24sata.info

 

(24SI) - Emira Suljagića, kantonalnog ministra nauke i obrazovanja, prije nekoliko dana saslušala je sarajevska policija koja je intervenirala na poziv njegove supruge Belme, koja je prijavila da ju je brutalno premlatio; ministrovo vandalsko ponašanje proslijeđeno je tužilaštvu, a cijeli bi skandal mogao dobiti i međunarodne razmjere budući je supruga zlostavljanje prijavila i Ambasadi Austrije, čija je državljanka, otkriva u najnovijem broju nedjeljnji magazin Slobodna Bonsna.

 

 [24 sata info] 

Ministar nauke i obrazovanja u Vladi Kantona Sarajevo, Emir Suljagić, koji je odranije poznat po svojim agresivnim istupima i primitivnim napadima na političke neistomišljenike, jednako je nasilan i prema vlastitoj ženi, koja je već duže vrijeme žrtva njegovih fizičkih i psihičkih tortura!!! Iako su svađe bračnog para Suljagić do sada bile poznate tek užem krugu njihovih bliskih prijatelja, nakon posljednjeg fizičkog napada ministra Emira Suljagića na suprugu Behiju Selimović (koja se, inače, predstavlja kao Belma), taj bi slučaj nasilja u obitelji mogao završiti na sudu. Naime, kako doznaje Slobodna Bosna, službeno izvješće o brutalnom nasrtaju Emira Suljagića na suprugu Behiju prošlog je tjedna iz Policijske uprave Ilidža upućeno Kantonalnom tužiteljstvu u Sarajevu, a nakon što je nesretna žena spas od agresivnog muža zatražila od policije, piše Slobodna Bosna.

Prema službenoj zabilješci policajaca Policijske stanice Ilidža, njih je 29. decembra 2011., u 18, 35 sati, pozvala Behija Selimović i prijavila da je u njihovom stanu, u ulici dr. Silve Rizvanbegovi}ću sarajevskom naselju Stup, istukao suprug Emir Suljagić. Kada je policijska patrola došla na mjesto poziva, pred zgradom su zatekli isprepadanu Behiju Selimović, koja je objasnila da je suprug "uhvatio rukama u predjelu vrata", te da je polupao namještaj u stanu, iz kojeg je ona netom pobjegla. Suljagićeva je supruga potom policajcima pokazala očigledne tragove davljenja, zbog čega su joj savjetovali da se odmah javi liječniku. No, onda je pred zgradu izašao ratoborni ministar, koji je policajce pokušao ubijediti da je njegova deset godina starija žena, zapravo, njega prva napala, objašnjavajući da želi razvod. Ministar je još jadikovao kako je ženu odranije namjeravao ostaviti, ali mu je ona, iz osvete, uništila odjeću. Nakon što je ispričao svoju verziju svađe, Suljagić je pozvao službenog vozača, koji ga je odvezao službenim automobilom. Policijska patrola je po ulasku u stan zatekla pravi kaos - razbacan i uništen namještaj. Supruga  Behija Selimović je, također, izjavila da joj je Suljagić prijetio stranačkim kolegama Kokom (mislila je na federalnog ministra policije Predraga Kurteša) i Muhamedom Budimlićem (ministrom policije Kantona Sarajevo)?! Priznala je i kako je pomoć tražila od urednika Federalne televizije Bakira Hadžiomerovića, sekretara Ministarstva vanjskih poslova BiH Adija Hadžikapetanovića i državnog ministra sigurnosti Sadika Ahmetovića, ali se oni, očito, nisu željeli miješati u bračne razmirice posvađanih supružnika. No, o nasilju u obitelji Suljagić i skandaloznom ponašanju njihove stranačke perjanice, uskoro bi mogao raspravljati i sami vrh SDP-a. U međuvremenu se Behija Belma Selimović za pomoć obratila i Ambasadi Austrije u Sarajevu, budući da je njihova državljanka.      

Za neupućene, Emira Suljagića već godina bije glas svojevrsnog žigola, i to ne samo kada je u pitanju njegova politička karijera. Još u studentskim danima na sarajevskom Fakultetu političkih nauka, Suljagić se  "uselio" u podstanarski stan svoje tadašnje djevojke koju je napustio čim više nije imao potrebe za besplatnim krevetom i toplim obrokom. Slično se desilo narednoj Suljagićevoj životnoj ljubavi, ovoga puta djevojci sa adresom stanovanja u Švedskoj. Izdržavala ga je u vrijeme dok je pisao knjigu Razglednice iz groba, ali je ljubav presahla čim je knjiga objavljivljena. U vrijeme dok je za magazin Dani izvještavao iz Den Haaga,  na sličan je način koristio i Olgu Kavran, tadašnju glasnogovornicu Haškog tužiteljstva. Skupljena iskustva iskoristio je i kada su u pitanju Adnan Terzić, nekadašnji predsjedavajući Vijeća ministara, kojeg je savjetovao nekoliko mjeseci, a kasnije i lider SDP-a Zlatko Lagumdžija. Napisavši panegirik Pogled na profil i ideologiju Zlatka Lagumdžije, zaradio je mjesto savjetnika u kabinetu sarajevskog gradonačelnika Alije Behmena, a zatim i ministarsku fotelju u Vladi Kantona Sarajevo.

(24sata.info)


05.01.2012.

VIDEO / FOTO / HALID GENJAC: "ZELJKO KOMSIC SVOJIM IZJAVAMA OBMANJUJE JAVNOST ODVRACAJUCI PAZNJU SA VLASTITE NESPOSOBNOSTI I NERADA"

VIDEO / FOTO / Genjac: "Komšić svojim izjavama obmanjuje javnost odvraćajući pažnju sa vlastite nesposobnosti i nerada"

image Halid Genjac / 24sata.info

 

(24SI) - Konačno je postignut sporazum o formiranju Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Usuglašen je budžet BiH za 2011. godinu i krenuli smo prema rješavanju drugih važnih pitanja i ispunjavanju uvjeta za kandidatski status naše zemlje za punopravno članstvo u EU.

 

 [24 sata info] 

Nije neskromno reći da je SDA svojom realnom i umjerenom politikom te mogućnošću da komunicira sa svim političkim subjektima dala veliki doprinos postizanju konačnog dogovora.

Kada su u pitanju kadrovska rješenja budućeg sastava Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, još ništa nije dogovoreno. Očekujemo da će, u što skorije vrijeme, u susretima predsjednika šest političkih partija, biti riješena i ova pitanja.

SDA odbacuje tvrdnje člana Predsjedništva BiH Željka Komšića da je za stanje u zemlji najveći krivac SDA. Komšiću je ovo drugi mandat u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine i do sada doslovno nije učinio ništa da BiH i njenim građanima bude bolje. Umjesto što krivi SDA, Komšić bi najprije trebalo da kaže šta je on konkretno uradio za državu na čijem je čelu? Jedino što je (u)radio i što radi jeste da svojim neprimjerenim, neutemeljenim i populističkim izjavama obmanjuje javnost odvraćajući pažnju sa vlastite nesposobnosti i nerada.  U vrijeme kada je predsjednik SDA Sulejman Tihić bio član Predsjedništva BiH, u državi su provedene najtemeljitije i najveće reforme. Za vrijeme mandata Željka Komšića ne vidimo bilo kakvih pomaka, pa ni kada  su u pitanju međunarodni odnosi.

SDA osuđuje izjavu predsjednika RS-a Milorada Dodika da je BiH brak koji mora, a ne može funkcionirati. Još jedanput ga podsjećamo da će  Bosna i Hercegovina i Bošnjaci nadživjeti Dodika i sve koji ih negiraju, te da konačno prestane sa pričom o tzv. mirnom razlazu jer se to NIKADA neće dogoditi.

Bosna i Hercegovina se ne može podijeliti – to nisu uspjeli ni mnogo jači od Dodika kao što su bili Milošević i Tuđman, pa neće ni on! Svi koji to uporno pokušavaju, završit će na isti način, u haškim i drugim sudovima i crnim stranama povijesti.

Upozoravamo Dodika i slične da prestanu sa pričama i pokušajima da dijele Bosnu i Hercegovinu. Svi koji to pokušaju, bit će poraženi jer će ovu Državu, kao i uvijek do sada, braniti i odbraniti Bosanci i Hercegovci! Oni kojima se Bosna i Hercegovine na sviđa ili je ne vole, mogu je slobodno napustiti!

SDA nastavlja borbu za Bosni i Hercegovinu, državu ravnopravnih naroda i narodnosti – Bošnjaka, Srba, Hrvata i ostalih, gdje će njene vjerske, kulturološke, etničke i druge različitosti biti naše prednosti i bogatstvo, a ne razlog za sukobljavanja!

(24sata.info)

05.01.2012.

U NOVOJ PO STAROM: DODIK, CADJO, MEVLID I OSTALI NJIMA SLICNI SVOJE SPLACINE BACAJU U DVORISTE ISLAMSKE ZAJEDNICE

U Novoj po starom: Dodik, Čađo, Mevlid i ostali njima slični svoje splačine bacaju u dvorište Islamske zajednice

image Milorad Dodik, Stanislav Čađo i Mevlid Jašarević / 24sata.info

 

(24SI) - Još jedna vremenska etapa od ukupno 12 mjeseci je iza nas. Ni recesija, ni ptičje gripe, ni kriza eura ni bjelosvjetski teroristi, ni arapska proljeća (i jeseni), ni brojni nemiri i štrajkovi širom planete, ni milioni gladnih i obespravljenih, ni sijaset svačega nečega nisu bili posebni razlozi evropskim i svjetskim (pa i našoj) metropolama da odriješe kese i izdvoje pozamašne svote nestajućeg novca kako bi praznično ozračje uistinu i bilo PRAZNičnO.

 

 [24 sata info] 

Po ustaljenom klišeu, krajem godine se svode računi i prave opsežne analize o (ne)učinjenom u godini iza nas te se daju prognoze za narednih 12 mjeseci: hoće li biti rata, vlasti, para, posla?

Gledano iz perspektive običnog bosanskohercegovačkog čovjeka, upitnik iza svakog ovog, i niza drugih pitanja, znatno je podebljan? Bošnjaci, posebno, sa zebnjom i nevjericom prate i doživljavaju sve ono što se oko njih dešava, što je, s obzirom na još svježe rane genocida na vlastitoj koži, i prirodno i logično, ma koliko se to nekome sviđalo ili ne. Bošnjaci, kao i ostali građani ove zemlje, koji već godinama kubure sa raznoraznim recesijama, sa strahom se suočavaju sa sve glasnijim najavama kako će 2012., biti godina teške krize u kojoj nam, moguće, prijete brojni kolapsi i krahovi. Bošnjaci s nevjericom posmatraju verbalni genocid koji nad Bosnom i Hercegovinom permanentno i rafalno vrši predsjednik manjeg entiteta, serbezno odašiljući svoje otrovne strelice i prema Federaciji, i prema Bosni i Hercegovini, i prema Međunarodnoj zajednici, i prema Incku, i prema Islamskoj zajednici, i prema Americi... Nevjerice kod Bošnjaka možda ne bi ni bilo da sve pobrojane Dodikove mete, izuzev Islamske zajednice, ne šute k'o zalivene. Dodik do besvijesti može Međunarodnu zajednicu poistovjećivati sa infuzijom koja Bosnu drži u životu. I nikom ništa. A, da se, slučajno, koji Bošnjački politički lider drzne pa, a la dodik, ustvrdi i ostane pri tom kako treba ukinuti manji entitet (pa tako, automatski, i veći), Međunarodna zajednica bi ga, vjerovatno, ekspresno pomela do te mjere da bi mu trebala infuzija da preživi.

Bošnjaci, dalje, s još većom nevjericom gledaju kako u očima drugih postaju kolektivnim krivcem za sve. Jer, Bošnjaci su, ispada, krivi čak i za to što neka budaletina dođe iz Srbije i rafala po ambasadama po Sarajevu. Bošnjake treba do nemila satanizirati samo zato što ta ista budaletina, barem imenom, pripada istoj religijskoj orijentaciji ( u svojoj džamiji sam, svojim džematlijama jasno kazao da, ako je ono u petak nakon džume, na prvi dan svetog mjeseca uradila osoba koja za sebe tvrdi da je musliman, ja prvi ne želim biti dio onakvog islama).

Cijela ta priča došla je kao kec na desetku mnogima, počev od već dobropoznatih islamofobičnih medija u Federaciji do deklarisanog majstora destrukcije raznih vrsta, Dodika, koji se, ovaj put, zakamuflirao i sakrio iza lika svog poletnog ministra Stanislava Čađe. E, taj Čađo je prečešljao cijeli manji entitet, uzduž i poprijeko, otkrivši frapantne podatke o pravoj najezdi terorizma koji viri iza svake džamije, mesdžida, bošnjačke kuće, košnice pčela, lovačke puške (ili dozvole, svejedno). Čađo je prelistavao samo njemu dostupne prijeteće letke, pratio iftare, možda i slušao predavanja, jurcao lovačkim stazama i činio svašta nešta da bi javnost ostavio bez daha svojim ''otkrićima'' kojima se, nerijetko, i njegovi istomišljenici iz manjeg entiteta javno ismijavaju. Elem, Čađi je, bezbeli, promaklo da uhvati i adekvatno sankcioniše barem jednog vandala koji lupa džamijska stakla, urinira po džamijskim dvorištima ili verbalno i fizički maltretira imame po Čađinom manjem entitetu.

U konačnici, i Dodik, i Čađo, i Mevlid i ostali njima slični , zapravo, samo zakuhavaju, potom svoje splačine bacaju u dvorište Islamske zajednice, njima odani mediji to dodatno začine a Islamskoj zajednici se nakani uloga serviranja, tumačenja ili spiranja vlastitog obraza pred svojim džematlijama. Tu valja istaći nekoliko bitnih činjenica.

Islamska zajednica postoji radi svojih džematlija i napad na Islamsku zajednicu je napad na sve njih. Islamska zajednica, hvala Bogu, nije i, nadam se, neće nasjedati na ovakve i slične jeftine podvale. Islamska zajednica slijedi jasno definisana načela islama te joj se ne mogu pripisivati i prišivati kojekakvi otpaci kako se kome prohtije. Islamska zajednica niti smije, niti želi šutke gledati, kako to uvaženi reis opisuje, ''mentalnu agresiju'' na svoj narod. Isključivo u tom smislu treba posmatrati i doživljavati istupe zvaničnika Islamske zajednice, poglavito reisu-l-uleme.

Naravno, Islamskoj zajednici je jasno da se pojedini politički krugovi teško mogu složiti sa činjenicom da i IZ napokon umije progovoriti i ima šta argumentovano reći. To je za mnoge, evidentno, neugodna novina s kojom se teško mire. Vjerujem, nadalje, da takvima nije lahko živjeti sa saznanjem da u vremenu kada se mnogo toga ruši i propada, Islamska zajednica iza sebe ima relativno uspješnu i plodnu godinu kojom se može podičiti. Još uvijek aktuelna obnova infrastrukture, uspostavljanje džemata u povratničkim sredinama, normalizacija vjerskog života širom zemlje te niz humanitarnih poduhvata samo su dio aktivnosti Islamske zajednice za čiju detaljniju elaboraciju bi trebalo mnogo više i vremena i prostora.

Povrh svega, Islamska zajednica je, ničim kriva ni dužna, gurnuta u borbu za vjeronauku koju je, čini se, uspješno apsolvirala. Vjeronauka je ostala na stabilnim nogama a o njenim pozitivnim efektima i učincima je na ovim stranicama bilo dosta riječi i ranije. Pečat borbe za vjeronauku desio se u decembru 2011., kada je u Sarajevu održan prvi Kongres vjeroučitelja sa kojeg su javnosti odaslane tople ljudske, moralne i profesionalne poruke vrijednih muallima. Naravno, dobar dio medija je dao sve od sebe da se Kongres ignoriše u što većoj mjeri a i oni koji su izvještavali o ovom skupu, nerijetko su to činili neprofesionalno i tendenciozno. Bilo kako bilo, oko 800 vjeroučitelja je pokazalo da imaju snagu, volju i karakter te da se na njih mora računati.

Na kraju, čini mi se da iz dana u dan novoosnovana Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti opravdava potrebu svog postojanja. Isprva dočekana na nož, kasnije minimizirana i ignorisana, BANU je sve opravdanija i neophodnija. BANU okuplja sve veći broj bošnjačke inteligencije i BANU je u širim razmjerama sve priznatiji intelektualni faktor koga mnogi uvažavaju i cijene. BANU pred sobom ima i dosta izazova o kojima govore gornji redovi. Konkretno, BANU ima intelektualno zahtjevan zadatak a to je, recimo, mentalno odgovoriti u korist Bošnjaka na mentalnu agresiju kojom smo izloženi. Duboko vjerujem da u BANU-u za to ima i snage i kapaciteta. BANU je, pored toga, već odredila određene smjernice i izradila listu prioriteta poput nacionalnog kalendara važnih događaja ili Manifesta Bošnjaka. Da, ovaj potonji je povjeren akademiku Muhamedu Filipoviću, premda bi mnogi tu željeli vidjeti bilo koga drugog poput, recimo, Orhana Pamuka ili, gluho bilo, Dobrice Ćosića.

Ne sumnjam da će i u ovoj kalendarskoj godini adresa dežurnog krivca za sve ostati ista, pogotovo iz razloga izbora novog reisa. Demokratija ubi sa svih strana a jedino se u IZ bira. Valjda i to nešto govori.

Safet Pozder

(24sata.info)

 

05.01.2012.

IVICA DACIC: MOGLI BISMO DA SE IZVINIMO ZA DEVEDESETE

Ivica Dačić: Mogli bismo da se izvinimo za devedesete

 

Ivica Dačić na stranačkom skupu podsećanja na Slobodana Miloševića, Beograd, mart 2007., foto:Reuters/Ivan Milutinović

...........................................................

 05.01.2012.
Trebalo je da prođe punih 11 godina od rušenja režima Slobodana Miloševića da bi njegov naslednik na čelu Socijalističke partije Srbije smogao snage da izgovori nešto što bi ličilo na izvinjenje za strašne devedesete godine. U tom izvinjenju, međutim, još uvek nije bilo ni reči kajanja zbog ratova devedesetih, žrtava etničkih progona, i bede u koju su bačeni građani Srbije.

Ne samo da Socijalistička partija Srbije, koja je sa svojim šefom Slobodanom Miloševićem stajala na partijskom i državnom kormilu ratnih devedesetih nakon 5. oktobra 2000. nije prošla kroz toplog zeca lustracije, nego joj ni na pamet nije padalo da se jasno, otvoreno i iskreno od te politike distancira.

Za takvo ponašanje, štaviše, ne samo što nije bila kažnjena, nego je i nagrađena ulaskom u vladu sa Tadićevim Demokratama i proglašenjem nekakvog istorijskog pomirenja.
 
I sada  - kakve li koincidencije, baš u izbornoj kampanji – Ivica Dačić, zamenik premijera i ministar policije u intervjuu lokalnom mediju kaže: 
"Treba da sagledamo sve ono što je bilo pre 2000. godine i izvučemo pouke kako se to više nikad ne bi ponovilo", poručio je Dačić.

"Kada je reč o partiji čiji sam predsednik, smatram da treba da sagledamo sve ono što je bilo pre 2000. godine i izvučemo pouke kako se to više nikad ne bi ponovilo. U tom smislu mogli bismo da se izvinimo građanima zbog problema koji su nastajali u to vreme, zbog kojih smo možda delom bili krivi mi, delom opšta situacija u kojoj smo se tada nalazili."
 
Dačićevo “mogli bismo da se izvinimo...zbog problema...zbog kojih smo možda delom bili krivi mi...” uopšte ne može da se primi kao izvinjenje, ocenjuje za Radio Slobodna Evropa Žarko Korać, lider Socijaldemokratske unije i borac protiv Miloševićevog režima:
 
”Ovo što je Dačić uradio je ne samo cinično, nego je i potpuno beskrupulozno, u odnosu na odgovornost koju su Socijalistička partija Srbije i
Žarko Korać ocenjuje kako je ovakva vrsta Dačićevog izvinjenja ne samo nešto cinično, nego i potpuno beskrupulozno.
njen tadašnji predsednik Slobodan Milošević imali u odnosu na raspad Jugoslavije, zločine koji su učinjeni i ogromnu nepravdu koja je nanesena milionima ljudi. Dačić ne kaže – izvinio sam se ili izvinjavam nego mogao bih da se izvinim – i dodaje, za svaki slučaj, za ono za šta je delimično odgovorna Socijalistička partija Srbije. Dakle, ako imate dva kondicionala u izvinjenju – prvi da biste mogli, ali ne izvinjavate se još uvek, i drugi, da je reč o nekakvoj delimičnoj odgovornosti, onda me zaista interesuje s kojim pravom se to uopšte zove izvinjenje”, pita se Korać.

Još dva koraka napred
 
Neko ko je danas vrlo mlad iz Dačićevog izvinjenja ne bi shvatio o čemu se tih devedesetih godina radilo, pa je u tom smislu to izvinjenje nekompletno, smatra Sonja Biserko, čelnica Helsinškog odbora za ljudska prava:

“Ja mislim da postoji svest o tome da neke stvari treba da se kažu naglas kako bi se društvo pomerilo, međutim, ta njegova izjava nije kompletna zato ​​
Sonja Biserko
​​što ne objašnjava šta se to desilo i za šta se oni izvinjavaju građanima. Neki ljudi koji danas imaju 20 godina uopšte ne bi shvatili o čemu se tu zapravo radi. Otuda mislim da je to kao početak možda dobar način da se krene u prošlost, međutim – ni u kom slučaju nije dovoljan. Zato što ne objašnjava ni ulogu Socijalističke partije, ni ulogu drugih partija koje su u to vreme bile aktuelne i koje su manje-više podržale njen program. Smatram da treba napraviti još dva-tri koraka napred”, kaže Biserko.

Sagovornica Radija Slobodna Evropa smatra da se u Dačićevom izvinjenju ne vidi šta je to u njegovoj partiji novo u odnosu na politiku devedesetih:
 
“Mislim da Ivica Dačić spada u sposobne političare i da ima svest o tome da ti nagomilani problemi iz prošlosti sve više predstavljaju opstrukciju za bilo koga u ovoj zemlji, pa i za njegovu partiju. S obzirom da je ta partija imala ključnu ulogu tokom devedesetih godina, vrlo je važno da se građanima objasni šta je to sada novo u odnosu na politiku iz devedesetih. On je u pravu kad kaže da su mnogi problemi danas zaoštreniji nego što su bili devedesetih jer su u to vreme Jugoslavija i Srbija imale jedan nivo razvoja, dok smo danas, 11 godina posle tih takozvanih promena, još uvek na samom početku u pogledu tranzicije, promene političkog i ekonomskog sistema. Dakle, on apsolutno pravilno fokusira probleme, ali, zapravo, ne daje do kraja objašnjenje za njih”, smatra Biserko.
 
Ovde smo naučili da se političarima ništa ne može verovati, a posebno da im se ne može verovati u predizborno vreme. Dačićevo izvinjenje, u tom smislu, nije iskreno već je plasirano za jednokratnu izbornu upotrebu, ocenjuje za Radio Slobodna Evropa Filip David, pisac i profesor na Fakultetu dramskih umetnosti:
 
„Mislim da je to plasirano kao neka vrsta ponude Demokratskoj stranci da se nastavi ta saradnja jer je bilo dosta kritike i u Demokratskoj stranci, a i u onima koje su joj bliske, zbog te koalicije sa Dačićem. Ne treba, međutim,
zaboraviti da je pre samo mesec i po dana Dačić izjavio nešto što je vrlo slično onom Miloševićevom – ako ne umemo da radimo, umemo da se bijemo. Pa se onda čula i izjava njegovog najbližeg saradnika Mrkonjića u vezi sa Miloševićem. Perma tome, to izvinjenje je za jednokratnu upotrebu. Da bi se zaista izvinjenje prihvatilo i da bi ono nešto značilo, potrebne su korenite promene u samom programu te stranke, kao i to da se sa reči pređe na dela. Ovde, međutim, ima mnogo reči i više se rečima ne veruje“, kaže David.
 
I Žarko Korać smatra da je Dačićevo prepuno kondicionala izvinjenje, zapravo, cinična predizborna manipulacija, a naglašava i to da u tom izvinjenju nigde nema reči o njegovoj ličnoj odgovornosti:
 
„Dačić je sam lično bio jedan od visokih funkcionera Socijalističke partije Srbije u tom periodu. Kao mlad čovek bio je njen portparol, ali i miljenik Slobodana Miloševića i mene nimalo ne čude ovaj cinizam i ovi kondicionali, s obzirom da bi on morao govoriti i o svojoj ličnoj odgovornosti, koju apsolutno nikada nije pomenuo. To vam samo pokazuje kako izgleda navodno nova Socijalistička partija Srbije, stožer nekakve proevropske orijentacije Srbije. Ona ne da nema snage da uputi jedno jasno izvinjenje i da time makar simbolički napravi moralni raskid sa starom politikom, već kada pokušava to da uradi, ona u stvari pravi jednu ciničnu manipulaciju da bi dobila još neki glas eventualno lakovernih građana – ako takvih još uvek ima – za buduće izbore u Srbiji koji će se održati kroz tri meseca“, ocenjuje Korać.
05.01.2012.

MUAMER EF. ZUKORLIC: UDBA JE POGRIJESILA STO JE MARKIRALA SVOJE SPIJUNE U NASIM REDOVIMA

Muamer ef. Zukorlić: UDBA je pogriješila što je markirala svoje špijune u našim redovima

Srbija se može "polomiti" i neće instalirati više od 3-4 špijuna, kaže Zukorlić

05.01.2012.

Muamer ef. Zukorlić: UDBA je pogriješila što je markirala svoje špijune u našim redovima (VIDEO)

Muamer ef. Zukorlić

.................................................

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer ef. Zukorlić u Sandžaku je uzeo učešće na javnoj tribini s radnim naslovom: "Izolacija kriminala - temelj opstanka zajednice".

On je rekao da je organizovani kriminal uvijek u sprezi sa državom i državnim institucijama i da je kriminalce i kriminal nemoguće ukinuti i eliminisati, ali da mu se ne treba predati i da ga treba izolovati.

Kako piše "Sandžak press", muftija je temi kriminala pristupio iz ugla Islama i rekao je da je tu ključni temelj i osnova zaštite od svih devijacija i svega što je nevaljalo u pojedincu, porodici i zajednici.

"Čovjek je stvoren od tijela, duše i razuma i potrebno je čišćenje sve te tri dimenzije. Tijelo se čisti održavanjem higijene, duša se čisti i napaja ibadetom, a razum se čisti stalnim obrazovanjem i sticanjem znanja. To se zove harmonija u jednom pojedincu. Ta harmonija u mjeri njene brojnosti određuje strukturu jednoga društva. Ukoliko imamo harmoniju pojedinca imat ćemo harmoniju porodice. Ukoliko imamo harmoniju porodica imat ćemo i harmoniju društva. Prema tome kriminal, devijacija, nedostatak harmonije kod pojedinca, porodice i zajednice jeste bolest. Ambicija medicine nije da se bolest eliminiše već da se stavi pod kontrolu. Po istom principu ambicija duhovno-moralnog sustava nije da se kriminal eliminiše već da se stavi pod kontrolu i da se svede na podnošljivi minimum", rekao je  Zukorlić.

Muftiji Zukorliću u jednom trenutku je postavljeno pitanje o ubačenim špijunima u IZ.

"Mislim da je srpska UDBA napravila najveću grešku što je napravila agresiju na IZ jer je sve tajne špijune iz naše zajednice sada markirala. I sad bi oni, nekako, da ih vrate. Ali sad i kad bi ih vratili, oni bi opet bili markirani. Naravno, uvijek će biti pokušaja da se instaliraju neki novi. Lično se toga ne bojim. U prošlom sistemu, za 40 godina, uspjeli su instalirati njih 20-tak. Sad je to mnogo teže. Mogu da se 'polome' u narednih 10 godina i neće instalirati njih više od 3-4", kazao je između ostalog Zukorlić.

05.01.2012.

VASKOVIC: STRANCI, DODIK I LAGUMDZIJA SRUSILI TUZILASTVO BOSNE I HERCEGOVINE

Vasković: Stranci, Dodik i Lagumdžija srušili Tužilaštvo BiH

image Milorad Dodik / 24sata.info

 

(24SI) - Milorad Dodik uopšte ne griješi kada kaže da međunarodna zajednica ima snažan uticaj na Sud i Tužilaštvo BiH, te da ove institucije djeluju pod komandom stranaca. Dodik to najbolje zna, jer je međunarodna zajednica prisilila Tužilaštvo BiH da predmet “težak” 115 miliona KM, u kojem je centralna figura bio Dodik, ustupi Specijalnom tužilaštvu RS, nakon čega ga je ova pravosudna karikatura pokušala ustupiti zaboravu. Zato su Dodikove izjave o “stranoj kontroli Suda i Tužilaštva BiH” najobičnije licemjerstvo, sračunato bacanje prašine u oči “da se Vlasi ne dosjete”. Krenimo redom.

 

 [24 sata info] 

Prestravljen, po sebe, nepovoljnim raspletom “slučaja Dodik” u Tužilaštvu BiH, aktuelni predsjednik RS dvije godine vodio je bjesomučnu kampanju protiv ovih institucija, ultimativno zahtijevajući njihovo poništenje. Kada mu ništa nije “pilo vode”, zaigrao je va banque i (milioniti jubilarni put) upregao Narodnu skupštinu RS u odbranu svojih ličnih interesa. Parlament 13.04.2011. godine donosi Odluku o raspisivanju republičkog referenduma. Referendumsko pitanje o kojem su se trebali izjasniti građani Republike Srpske glasilo je: “Da li podržavate nametnute zakone od strane Visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH i njihovu neustavnu verifikaciju u Parlamentarnoj skupštini BiH”? Ili u prevodu, da li ste za aboliciju Milorada Dodika i njegovih kompanjona, koji su na “odbrani” srpstva zaradili nekoliko stotinjaka miliona KM?!
 
Kako su datumi u ovoj priči veoma bitni, navešćemo još jedan član skupštinske odluke, koji glasi: “Za dan održavanja referenduma utvrđuje se prva nedjelja po isteku 45 dana od dana stupanja na snagu ove odluke”. Znači, 5. juni 2011. godine bio je dan “D”, odnosno datum održavanja referenduma.

 Nakon ove skupštinske odluke uslijedila je histerija u BiH, RS, EU “a i šire”, što je “prisililo” Ketrin Ešton, koja je Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost, da 13. maja 2011. godine doputuje u Banjaluku. Tada je, zvanično, dogovoren “restrukturirani dijalog o pravosuđu”, što je priča “dupe-glava”, jer ne znači ništa, a Dodik je povukao odluku o referendumu. Nezvanično, dolazak Ketrin Ešton bio je siguran znak da je Dodik, sem povlačenja referenduma, dogovorio i obustavljanje istrage protiv sebe u Tužilaštvu BiH. Tu situaciju iskoristili su i  SDP-ovi “pacijenti”, osumnjičeni u aferi “Reket”, te su i oni utanačili “nedostatak dokaza”. Tužilaštvo BiH obustavilo je istragu protiv Zlatka Lagumdžije i Damira Hadžića, a “vodonošu” Huseina Hasibovića prebacili su na “niži nivo”, (gdje je i protiv njega obustavljena istraga 27. jula 2011. g.).

 Nakon ovog nečasnog postupka međunarodne zajednice i još nečasnijeg Dodikovog savijanja kičme i kukavičkog podvijanja repa, CK SK Stranaca zadao je hodogram kako bi se Nečasni sporazum što brže implementirao. Vrhunac je dostignut 03. juna 2011. godine (samo dva dana prije datuma zakazanog/otkazanog referenduma) kada Tužilaštvo BiH zvanično ustupa predmet “Dodik” (KT 65/09) Specijalnom tužilaštvu RS. Gotovo istovremeno, “Reket SDP BiH” ustupa se Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo. Tako su svi sretni, zadovoljni i “nevini” mogli dočekati Komesara za proširenje EU Štefana Filea, koji je u BiH stigao 6. juna 2011. (samo dan nakon datuma zakazanog/otkazanog referenduma) i otpočeo dupe - glava dijalog, od kojeg, svjedoci ste, nema ama baš ništa. Slučajno? Ni slučajno!

Priča ovdje ne završava: Dodik likuje javno, ali i dalje je uplašen tajno, jer mu je prijeko potrebno da se taj predmet potpuno odbaci. Nakon što je „potrošio“ referendum, kako bi sa leđa „skinuo“ Tužilaštvo BiH, Dodik u trgovinu ubacuje Savjet ministara i gle čuda: Specijalno tužilaštvo RS 27.12.2011. godine donosi Odluku o obustavljanju istrage, a objavljuje je dan poslije; preciznije upravo u trenutku kada je u Sarajevu dogovoren Savjet ministara. Slučajno? Ni slučajno!

Nakon „pravedne“ odluke Specijalnog tužilaštva kreće prava histerija: Režim organizuje višednevni medijski teferič. Teferičlije, sa kolovođom Dodikom na čelu, dodatno potvrđuju svoju „nevinost“, „časnost“, besprijekornost“, „čednost“, a Boga mi i prijete kako će progoniti „progonitelje“. (Dodik je na BN TV čak locirao izvor svih svojih Tantalovih muka: „Sve je to pokrenuo onaj famozni Vasković“!). Međutim, njihova „sreća“ nije potpuna, a histerično radovanje više je ličilo na naricanje. I to profesionalnih narikača. Razlog leži u činjenici da su Stranci „izigrali“ Dodika i u Tužilaštvu BiH ostavili suštinski dio njegovog predmeta, koji se sada vodi pod imenom „Slobodan i Slavica Stanković“. Nakon dogovora Ešton - Dodik, u Tužilaštvu BiH su danonoćno radili kako bi iz predmeta izdvojili Stankovića. Na kraju su u tome i uspjeli, jer vode istragu o pranju 145 miliona KM, a što je najbitnije, iz te istrage sve konekcije vode ka „obustavljenim predmetima“ - izgradnji autoputa, Administrativnog centra, RTV Doma... Upravo zbog toga Specijalno tužilaštvo nije odbacilo, već obustavilo istragu, što je veoma bitan detalj. „Odbacivanje istrage“ bi značilo da je više nikad nema, dok „obustavljanje istrage“ ostavlja mogućnost njenog ponovnog pokretanja. I to u Tužilaštvu BiH. A to je ono što i dalje ledi krv u žilama „bezazlenim“. Otud histerija i opetovani pozivi na spasavanje Slobodana Stankovića.

 "Ostaje da svi zajedno u Republici Srpskoj pomognemo da se od ovog zloćudnog projekta oslobode naši partneri Slobodan i Slavica Stanković, vlasnici i direktori firme koja je radila na ovim projektima. Istraga protiv njih još nije obustavljena zbog administrativnih prepreka, ali je jasno da je to samo stvar formalnosti", kriknuo je u ekstazi Dragan Davidović, jedna od “žrtava”, ne pojašnjavajući zbog čega cijela RS treba da štiti tajkuna Stankovića i njegove opljačkane milione.

Oglasio se i Stanković u “aktuelnoj” emisiji RTRS-a (koju je Dodik napustio kada mu je dosadilo), tvrdeći da je žrtva “finansijskog reketa”. U prevodu, njega reketira “neko” iz Tužilaštva BiH?! Dodik je, da bi umirio Stankoviće, najavio nastavak borbe protiv Tužilaštva i Suda BiH “do njihovog uništenja”…, dežurni poltroni su to podržali. Stankovića, uprkos tome, i dalje istražuju. A on treba da se upita da li je siguran da će Dodik i dalje intenzivno rušiti Tužilaštvo BiH kako bi spasao i njegovu kožu, ili će ga, jednostavno, žrtvovati kako bi ovjerio spasavanje sopstvene?!

P.S.
Kakva anarhija vlada u bezbjednosnim i pravosudnim institucijama ove zemlje, svjedoče i sljedeći detalji: Specijalno tužilaštvo uhapsilo je Mileta Radišića (slučaj “Medicinska elektronika”) dvadeset minuta prije SIPE, koja je imala nalog za njegovo lišavanje slobode. Gotovo isti scenario desio se i prilikom hapšenja Zorana Ćopića, optuženog za pranje para narkobosa Darka Šarića. Jasno je da iz SIPE “curi”, kao što je jasno da se njihove akcije od entitetskih organa “ne presreću” zbog borbe za pravdu, već zbog sakrivanja najodgovornijih iz RS u navedenim predmetima.

(24sata.info)05.01.2012.

VLADIKA VASILIJE: IZJAVE CERICA I ZURKOLICA SU KAO OTROVNE STRIJELE

Vladika Vasilije: Izjave Cerića i Zurkolića su kao otrovne strijele

image Vladika Vasilije / 24sata.info

 

(24SI) - Episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije nazvao je uznemirujućim izjave muslimanskih vjerskih lidera u BiH i Srbiji Mustafe Cerića i Moamera Zukorlića uz ocijenu da "one idu kao strijele otrovne".

 

 [24 sata info] 

..................................................................................................................................................

....................................................
[image]
SRPSKI PATRIJARH PAVLE MITROPOLIT NIKOLAJ I RADOVAN KARADZIC I RATKO MLADIC U RATU OD 1992 I 1995 GODINE
.................................................................................

..U desnom uglu obiljezeni crvenom linijom su: Ratko Mladic, Radovan Karadzic i Momcilo Krajisnik u lijevom uglu obeljezen crvenom linijom je Vladika Vasilije Kacavenda
.......................................................
.............................................................................
...
Ratko Mladic i Vasilije Kacavenda
...............................................................................
...................................................................
[image]
SRPSKI VLADIKA VASILIJE KACAVENDA U SREBRENICI BLAGOSLOVI SRPSKE VOJNIKE  ZA VRIJEME IZVRSENJA GENOCIDA GDJE JE UBIJENI 8.400 NEVINIH BOSNJAKA
....................................................................................................................................................
Vasilije Kacavenda i Milorad Dodik
..................................................................
......................................................................
Dodik odlikovao Irineja ordenom RS
Vrhovni poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej i Milorad Dodik
..........................................................................................................................................
Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik odlikovao je patrijarha srpskog Irineja ordenom Republike Srpske na lenti, a patrijarh je služio svetu arhijerejsku liturgiju i osveštao novosagrađen hram posvećen Pokrovu presvete Bogorodice u Modriči.
.............................................................................................................................................................
Patrijarh Irinej je 27. 01. 2010. godine kazao: "...mi znamo šta je otprilike filozofija i psihologija islama. Oni kada su u manjem broju umeju da se ponašaju i da budu korektni. Kada postanu ravni po broju, onda oni već dižu glavu, a kada postanu nadmoćni i superiorni, čine pritisak ili da se isele, ili da se priđe njima. To je filozofija islama...".

Osv(j)ešćen, poput ratnih srpskih "junaka", zločinaca Škorpiona, Milorad Dodik je ponovio naputak kojeg je svojedobno obznanio njegov duhovni poglavar u Beogradu. Tako je Dodik kazao: "...muslimani na prostoru gdje žive i gdje su manjina treba da budu dobri sa lokalnim okruženjem, a onda kada postanu većina da grade državu sa šerijatskim predznakom i to je nešto što se u BiH apsolutno može da vidi".
.............................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................................

Reis Cerić zatražio je da se predsjednik RS Milorad Dodik proglasi nepoželjnom osobom u islamskim zemljama, nakon čega je protiv Dodika upućena i fetva. Muftija Zukorlić je javno podržao Cerića.

Vladika smatra da su to izjave pojedinih ljudi, a ne i stav Islamske vjerske zajednice.

"Mir ponekad smeta pojedincima. Ali braniti se od zla svakojeg naša je dužnost, da ne činimo zlo, da ne uzvraćamo zlo zlim, da ne uzvraćamo nepravdu, nego da se molimo", poručio je vladika Vasilije.

(24sata.info)05.01.2012.

DRAGAN VIKIC NAJAVLJUJE PRAVNU BITKU KAKO BI DOKAZAO DA JE NEZAKONITO PENZIONISAN

Razdužio službeno oružje, iskaznicu i opremu: Dragan Vikić najavljuje pravnu bitku kako bi dokazao da je nezakonito penzionisan

image Dragan Vikić / 24sata.info

 

(24SI) - Dragan Vikić, simbol odbrane Sarajeva, razdužio je službeno oružje, iskaznicu kao i svu opremu. Dragan Vikić, čovjek koji je ugradio život u odbranu naše zemlje, kao i u sve rezultate Specijalne policijske jedinice, nezakonito je penzionisan.

 

 [24 sata info] 

Potvrdila je to Mješovita komisija koja je ustanovilo da Vikić ima 36, a ne kako tvrdi direktor FUP-a Dragan Lukač 41 godinu staža, prenosi FTV.

Bez obzira na mišljenje ove komisije, Lukač je sa krajem godine nezakonito poslao Vikića u penziju. Njegov postupak opravdali su i u Nezavisnom i u Policijskom odboru zbog čega, nakon ratnih, Vikić najavljuje pravnu bitku kako bi dokazao da je nezakonito penzionisan.

(24sata.info)


Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
89220135

Powered by Blogger.ba