Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

04.01.2012.

BEGRADSKI SUD ZATRAZIO DA SE UTVRDI SMRT DRAZE MIHAILOVICA: ZLOCINAC SVE BLIZE REHABILITACIJI

Beogradski sud zatražio da se utvrdi smrt Draže Mihailovića: Zločinac sve bliže rehabilitaciji

Viši sud u Beogradu, pred kojim se vodi postupak za rehabilitaciju, nema dokaza o smrti Dragoljuba Mihailovića

 04.01.2012.

Zločinac Draža Mihailović

Zločinac Draža Mihailović

........................................................

Viši sud u Beogradu zatražio je da se sprovede postupak za utvrđivanje smrti generala vojske Kraljevine Jugoslavije Dragoljuba Draže Mihailovića da bi mogla da bude izvršena njegova rehabilitacija, piše srbijanska štampa, prenosi Srna.

Prijedlog da se zločinac Draža Maihailović i formalno proglasi mrtvim potpisaće Republičko javno tužilaštvo, a proces će se voditi pred vanparničnim odjeljenjem Prvog osnovnog suda u Beogradu.

Viši sud u Beogradu, pred kojim se vodi postupak za rehabilitaciju, nema dokaza o smrti zločinca Dragoljuba Mihailovića.

Advokat Zoran Živanović, punomoćnik udruženja građana koji su tražili rehabilitaciju Mihailovića, rekao je da nisu pronađeni ni izvod iz matične knjige umrlih ni zapisnik o izvršenju smrtne kazne, niti potvrda ljekara.

"Da bi neka osoba mogla da se rehabilituje, potrebno je da postoje dokazi o njenoj smrti", istakao je Živanović, prenosi Srna.

Dokazi su traženi iz matične knjige umrlih opštine Ivanjica, rodnom mjestu zločinca, ali su matičari odgovorili da oni ne postoje, a isti odgovor je stigao i iz BIA i Arhiva Srbije.

U udruženjima građana, koja su tražila rehabilitaciju, smatraju da bi postupak za utvrđivanje smrti Dragoljuba Draže Mihailovića trebalo da bude brzo okončan, jer su ispunjeni svi uslovi koje zahtijeva Zakon o vanparničnom postupku.

Prema tom propisu, umrlom se može proglasiti osoba o čijem životu nije bilo nikakvih vijesti u posljednjih pet godina, a od čijeg rođenja je prošlo više od 70 godina, kao i osoba koja je nestala u brodolomu, saobraćajnoj nesreći, požaru, poplavi, zemljotresu, a o čijem životu nije bilo vijesti šest mjeseci. Službeno umrle su i osobe koje su nestale u toku rata, a o čijem životu se ništa nije znalo godinu dana od kada je prestao rat.

04.01.2012.

BUDZET I MANDATAR I DALJE NA CEKANJU

Budžet i mandatar i dalje na čekanju

 

Sjednica Predsjedništva BiH pred Novu godinu

 

04.01.2012
Iako je bilo najavljeno da će Predsjedništvo BiH u srijedu obaviti konsultacije oko sazivanja sjednice posveće imenovanju mandatara za sastav Vijeća ministara i usvajanju budžeta bh institucija za 2011.g, to se nije dogodilo.

Dobro upućeni tvrde kako se čeka da budžet najprije dogovore lideri šest političkih partija, koji, kako se najočiglednije pokazalo u posljednjih sedam dana, vedre i oblače kada su u pitanju sve najvažnije odluke u zemlji.

Tako je bilo i 24 sata uoči Nove godine, kada su oba doma bh parlamenta usvojila Prijedlog zakona o budžetu za 2011. i to na osnovu onoga što im je, umjesto Predsjedništva, dostavio predsjedavajući te institucije Željko Komšić.

I sam zamjenik ministra finansija BiH Fuad Kasumović 31.decembra je priznao da je sve rađeno na osnovu onoga što su naložili stranački lideri.

"Zastupnički i Doma naroda je usvojio budžet na osnovu Sporazuma političkih
Fuad Kasumović
​​lidera, gdje je decidno rečeno da se usvoji budžet za 2011. na osnovu izvršenja 2011. godine. Ministarstvo finansija i trezora je napravilo izvršenje, to je praktično na osnovu zakona kojeg imamo“, kazao je Kasumović.

Opozicione partije su izrazile negodovanje zbog svega što se događalo u petak i subotu u državnom parlamentu.

Azra Hadžiahmetović, poslanica Stranke za BiH kaže kako su prekršena sva pravila, da je zakonodavna vlast izgubila smisao postojanja, te da funkcionisanje zemlje zavisi od raspoloženja šest osoba.

"Da pomenem da je konačna saglasnost oko ovakvog budžeta i ovakvih procedura koje su, praktično, prekršila sva pravila u Bosni i Hercegovini, rezultat dogovora lidera šest političkih stranaka što i piše u dopisu koje je pratilo pismo predsjedavajućeg Predsjedništva BiH. To govori da su se ključne odluke izmjestile iz institucija Bosne i Hercegovine i smjestile u rukovodstva političkih partija“, naglašava Azra Hadžiahmetović.

Protiv Prijedloga budžeta glasao je i Savez za bolju budućnost. I to ne zbog toga da bi zemlja ostala bez finansiranja u 2012, već, kako navodi Ismeta Dervoz, poslanica te stranke, što je prekršen zakon.

"Definitivno je tačno da su šestorica lidera u ovom slučaju jednostavno upotrijebili Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine da ona verificira ono što su se oni, konačno, nakon petnaest mjeseci dogovorili, i to na način da se prekrše apsolutno sve procedure koje su donesene u toj istoj Parlamentarnoj skupštinii zakonima o funkcioniranju institucija Bosne i Hercegovine", kaže Dervoz.

Potrebna politička podrška šestorke

„Možete zamisliti zaključak u kome se kaže- biće budžet na istom nivou, a Predsjedništvo treba da napravi strukturu, a onda ćemo mi to objaviti kao budžet BiH. Smiješno, ispod svih mogućih kriterija i totalno potcjenjivanje i uloge parlamenta, a još više uloge Predsjedništva. Predsjedništvo je, zapravo, samo sebi krivo, ono je davno prihvatilo ulogu i članovi Predsjedništva, da glume marionete vladajućih struktura, prije svega svojih partijskih lidera. Krajnja posljedica je podcjenjivanje i parlamenta i Predsjedništva BiH“, smatra Mladen Ivanić, delegat u Domu naroda Parlamenta BiH.

Nakon čudnih dešavanja u parlamentu, Predsjedništvo BIH ima još dva dana da se odredi prema mandataru i budžetu institucija.

Sastanak šestorke stranačkih lidera, 2011.
​​Sadik Ahmetović, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara u tehničkom mandatu, kaže kako ne vidi razloga da se u toku ove sedmice cijeli posao ne završi. Istovremeno, on ne misli kako bh institucije zavise od dogovora političkih lidera, pozivajući se na Ustav, a na našu konstataciju kako to nigdje u Ustavu ne piše, Ahmetović kaže:

"U BiH je to drugačije, nema jednog ili eventualno dva pobjednika na izborima i samim tim ima dakle određena logika da se mora imati u ovakvom ustavno-pravnom uređenju zemlje politička podrška svih šest pobjednika.’’

I dok se čega odluka Predsjedništva BiH, Vijeće ministara i dalje radi u tehničkom mandatu, a sjednice se sazivaju samo kada predsjedavajući smatra potrebnim da se usvoji neki zakon od evropskog značaja.

Ministri bi, prema zakonu, trebali dolaziti na posao, ali da li imaju nešto da rade, to je već upitno. Na čekanju su i oba doma Parlamenta BiH. Još nije zakazana niti jedna sjednica u januaru, a kako stvari stoje, ovim tempom, Bosna I Hercegovina bi novu izvršnu vlast i budžet mogla dobiti tek u proljeće.
04.01.2012.

PODRSKA MILANOVICEVOJ INICIJATIVI O AUTOCESTI PREKO BOSNE I HERCEGOVINE

Podrška Milanovićevoj inicijativi o autocesti preko BiH

Započeti radovi na Pelješkom mostu, foto: Vojko Bašić/CROPIX

 

04.01.2012
Predstavnici bh vlasti pozdravili su inicijativu hrvatskog premijera Zorana Milanovića o gradnji autoceste do Dubrovnika preko BiH, ali upozoravaju kako još uvijek ne postoji međudržavni sporazum koji se odnosi na Jadarnsko-jonsku autocestu koja takođe treba proći neumskim zaleđem.

Kandidat za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda kaže kako inicijativu hrvatskog premijera Zorana Milanovića podržava, ali kao rješenje za jadransko-jonsku autocestu koja bi trebala proći kroz Popovo polje  i uvezati Hercegovinu.

Prema planovima koje su prenijeli hrvatski mediji, autocesta bi trebala proći neumskim zaleđem i skrenuti za Dubrovačko primorje.

Ovaj izdvojeni koridor od 30 kilometara već je navodno ucrtan u planove Dubrovačko-neretvanske županije i mogao bi biti gotov za tri godine.

''Ta inicijativa je dobra, međutim još uvijek nije potpisan međudržavni sporazum. Ja sam rekao da podržavam tu inicijativu, ali kao dio Jadransko-
Vjekoslav Bevanda
​​jonske autoceste, znači da ova transferzala koja prođe, ona je besmislena što se tiče interesa BiH ukoliko bi ona završavala u Dubrovniku. Znači cesta treba biti odvojena za Dubrovnik, a nastavak te Jadransko-jonske autoceste da ide kroz Popovo polje i ostalo'', kaže Bevanda.

Uz međunarodni koridor 5c, Jadransko-jonska cesta označena je kao najvažnija cesta za južni dio Bosne i Hercegovine.

Pa ipak, razgovori oko ceste do danas nisu otvoreni sa susjednom Republikom Hrvatskom, niti postoje međudržavni sporazumi koji definišu ovo pitanje.

''O ovoj cesti se dugo pričalo, a malo se, gotovo ništa radilo. Razmatrane su razne varijante, razne opcije su spominjane itd. Jadransko-jonska autocesta je koridor koji povezuje nekoliko država međudržavnim sporazumima ili Jadransko-jonskom inicijativom. Trebala bi se definirati ta trasa. Generalno oko toga moraju postići suglasje sve zainteresirane zemlje kroz koje bi ta buduća trasa prolazila'', kaže Pavo Boban, saobraćajni ekspert i pomoćnik u federalnom Ministarstvu saobraćaja.

Boban dodaje kako će inicijativa hrvatkog premijera u svakom slučaju intezivirati moguća rješenja i na Jadranko-jonskoj autocesti:

''Da li je sjevernim obodom Popovog polja, južnom stranom, u kojoj mjeri, definitivno bi to trebalo da se definira kroz BiH i da se postigne definitivno suglasje sa Republikom Hrvatskom i da to bude trajno ugrađeno u prostorno-plansku dokumentaciju.''

Postoje sredstva za plansku dokumentaciju

Novi hrvatski premijer Zoran Milanović je i tokom predizborne kampanje najavio kako će umjesto izgradnje Pelješkog mosta, insistirati na dogovoru sa BiH oko izgradnje autoceste.

Dok hrvatski mediji prenose kako će najvažnije pitanje biti problem finansiranja, odnosno dio obaveza koje bi trebala preuzeti BiH, Boban kaže kako je o tome prerano govoriti.

Popovo polje
​​''Kreditna sredstva, koncesijski model ili neka kombinacija javno privatnog partnerstva, određene varijante su u tom kontekstu već spominjane, međutim ovo bi sve bile špekulacije'', navodi Boban.

Zašto je Jandransko-jonska autocesta toliko dugo na čekanju, kandidat predsjedavajućeg Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda nije mogao odgovoriti, ali jeste potvrdio da već dugo vremena postoje sredstva za plansku dokumentaciju:

''Ne mogu vam ja reći kad ćemo početi, ja sam evo došao do informacije da ima sredstva od 4 miliona 950.000 maraka, koji stoje na državnom nivou i nisu implementirana, ja se nadam da će ta sredstva biti što prije u funkciji.''

Inteziviranje priče oko autoceste kroz Hercegovinu pozdravili su načelnici i Neuma i Trebinja. Slažu se da riječ o državnom projektu koji treba što prije usaglasiti sa Hrvatskom.

''Kao što znate, Hercegovina je prilično izolovana, ja se nadam, ako Bog da. da će vrlo brzo doći dan kada će turisti u najvećem procentu preko Hercegovine dolaziti i u Crnu Goru i u Hrvatsku, da Trebinje bude jedan tranzitni centar'', kaže Dobroslav Ćuk, načelnik Opštine Trebinje.

''Mislim da se tu trebaju dogovoriti dvije države, kako BiH tako i Republika Hrvatska. Što se tiče Neuma, nama odgovara varijanta da cesta ide zaleđem Neuma, tj. kroz Popovo polje, da malo zaleđe živne, kako bi bilo bolje svim građanima. Znači, zaleđe Popovo polje'', smatra Živko Matuško, načelnik Opštine Neum.

U očekivanju državnog projekta, u Federaciji se već krenulo sa izradom prostornih planova na svim nivoima koje uključuju i prometnu infrastrukturu.
04.01.2012.

HISTORIJSKI MUZEJ BOSNE I HERCEGOVINE ZATVORIO SVOJA VRATA: "DRZAVA KOJA NE NJEGUJE SVOJU HISTORIJU NIJE DRZAVA" (FOTO)

Historijski muzej BiH zatvorio svoja vrata: "Država koja ne njeguje svoju historiju nije država"(FOTO)

Umjetnička galerija BiH već zatvorena, a pred zatvaranjem je i Zemaljski muzej BiH

Autor |  04.01.2012.

Nakon Umjetničke galerije BiH, vrata je zatvorio i Historijski muzej BiH, a pred zatvaranjem je Zemaljski muzej BiH. Zvaničnici ovih institucija upozoravaju da se gubitkom historije gubi i identitet države, piše Deutsche Welle.
 
Agonija institucija u kojima se čuvaju neprocjenjiva blaga kulturno-historijskog nasljeđa BiH traje još od proteklog rata. Za institucije poput Zemaljskog ili Historijskog muzeja trebala bi biti nadležna država kao njihov osnivač. „Međutim, pravni status Historijskog muzeja BiH nije reguliran još od potpisivanja Daytonskog sporazuma“, kaže direktorica Historijskog muzeja Muhiba Kaljanac.

„Država bi trebala riješiti pravni status ovih institucija kako bi one imale osnivača i redovno finansiranje i kako ne bi došle u poziciju da moraju zatvarati vrata za javnost. Propadanjem i uništavanjem muzejske građe koja je smještena u Historijskom muzeju BiH kao i u ostalim institucijama, mi gubimo našu historiju, a time i identitet države“, upozorava direktorica Historijskog muzeja.

Osporavanje državnosti BiH

„Nema države koja se ne brine za kulturno nasljeđe, no politikanstvom se i na ovaj način pokušava osporiti državnost BiH“, smatra historičar i ratni direktor Zemaljskog muzeja Enver Imamović. „BiH je zemlja sa hiljadugodišnjom tradicijom i izuzetno bogatim kulturno-umjetničim blagom. Zemaljski muzej spada među najstarije u Evropi i čuva baštinu koja ne pripada samo narodima u BiH. To blago pripada Evropi i cijelom svijetu“, kaže prof. Imamović.

Za aktuelno stanje Imamović okrivljuje političare koji se „preko ovih institucija prepucavaju na štetu kulturne budućnosti BiH, a zbog takvog odnosa političara protestirali su i građani. Umjesto nadležnih iz institucija vlasti, pomoć Zemaljskom muzeju obećao je reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić. „Muzej je škola u kojoj se nacija uči vlastitom identitetu, a djeci se otvaraju vidici na poučan, pedagoški način“, kazao je reis Cerić prilikom nedavne posjete Zemaljskom muzeju.

Institucije od važnosti na izdisaju

Na urušavanje institucija kulture u BiH reagirali su mnogi, među kojima režiser i osnivač teatarske kompanije East West Haris Pašović. „Naše važne institucije kulture i obrazovanja se urušavaju iz političkih i profesionalnih razloga. Anti-bosanskim političkim snagama je u interesu da ove institucije ne postoje, a pro-bosanske političke snage ne shvataju važnost ovih institucija za budućnost zemlje“, rekao je Pašović za radiosarajevo.ba.

Umjetnička galerija BiH obustavila je rad, nakon nje Historijski muzej BiH, a slična sudbina mogla bi zadesiti i i Zemaljski muzej. Na izdisaju je i Narodno pozorište, a stanje u ovim institucijama je, prema ocjeni analitičara, odraz općeg stanja u zemlji. Akademik Muhamed Filipović smatra da kako kaže: „Svojim stavom prema najvitalnijim poljima javnog interesa ova država samo dokazuje da odustaje od svojih osnovnih dužnosti i obaveza“.

04.01.2012.

KATANAC I NA ISTORIJSKOM MUZEJU BOSNE I HERCEGOVINE

Katanac i na Istorijskom muzeju BiH

 

Istorijski muzej BiH

 

04.01.2012.
Osnovan prije 66 godina Istorijski muzej BiH prestao je sa radom u srijedu. Uposleni već šest mjeseci nisu primili plate, nemaju zdravstveno ni penziono osiguranje.

Muzej nema grijanja, a ukoliko zbog neplaćenih računa bude isključena i struja, alarmni sitem automatski će prestati da radi, a to bi moglo ugroziti bezbijednost kolekcija i zbirki koje se čuvaju, kaže direktorica Muzeja Muhiba Kaljanac.

''Imamo ogromnu zbirku fotografija koja broji negdje sto i nešto hiljada fotografija, zatim imamo zbirku arhivske građe, jednu od najvrjednijih vezano za 19. i 20. stoljeće, zbirku umjetničkih djela, trodimenzionalnih predmeta, naša stručna biblioteka, negdje oko 30 hiljada bibliotečkih jedinica ima raritetnih časopisa kojih možda nema ni Nacionalna i univerzitetska biblioteka itd'', navodi Muhiba Kaljanac.

Kaljanac ističe da se najstarije i najvrijednije zbirke sklanjaju do proljeća na sigurnije lokacije kako bi se spasile od propadanja.

U depoima muzeja se pojavila vlaga jer su prostorije bez grijanja, ali dio bogate istorijske zbirke koja je skupljana više od 60 godina, ipak će ostati u njima.

Istorijski muzej BiH jedan je od 7 kulturnih institucija na državnom nivou koje već 15 godina nakon rata, niko ne finasira.

 

Fotogalerija: Zemaljski muzej BiH zatvoren, decembar 2011

​​Prema sadašnjem Ustavu BiH finansiranje kulturnih institucija je na nižim nivoima vlasti tj. na nivou entiteta u RS i kantona u Federaciji. Uoči zatvaranja Zemaljskog muzeja v.d. direktora Muzeja Adnan Busuladžić upozorio je na moguće štete koje mogu nastati:

''Možda će biti zanimljivo za javnost reći da se između ovih zidova čuvaju kolekcije u iznosima, vjerovatno od više stotina miliona maraka. Ako dođe do oštećenja nečega, ne daj bože otuđenja, tu kasnije ni uplata milijardi pokvarenu situaciju neće moći popravit.''  

Direktorica Istorijskog muzeja Muhiba Kaljanac kaže kako ni jedna poslijeratna vlast u BiH nije imala sluha da riješi pravni status ovih institucija kako bi one nesmetano nastavile sa radom.

Antiintelektualna politička elita

Osim što nemaju sluha, političari u BiH su potpuno nezainteresovani za kulturu i nauku, ističe profesor sarajevskog univerziteta Samir Arnautović.

''Mislim da mi nemamo kome uputiti poruku, jer ako mi upućujemo poruku nekoj političkoj eliti koja recimo danas postoji u BiH, ja se bojim da mi danas zapravo imamo jednu krajnje antiintelektualnu političku elitu u BiH i da ovo zatvaranje muzeja, pod navodnim znacima zatvaranje, zapravo je samo posljedica potpune nezainteresiranosti za kulturu i znanost u BiH'', navodi Samir Arnautović.

Nakon 65 godina postojanja prije nekoliko mjeseci zatvorena je Umjetnička galerija BiH.

Zatvaranje najznačajnijih kulturnih institucija u BiH znači i postepeno propadanje kulturne baštine što može imati katastrofalne posljedice u budućnosti, ističe bh pjesnikinja Ferida Duraković.

''Čini mi se da je bilo nekako dostojanstvenije da se svi nekako sakupe pa da ne umiru jedan po jedan. Oni su svi međusobno povezani. Možda bi bilo dostojanstvenije da su svi jednoga dana došli i rekli: mi zatvaramo. Stalno pomišljam kako uvijek ima još jedno dno ispod nekog dna u kojem pada kulturno naslijeđe i kultura BiH. Nažalost, koliko ja mogu da domislim nema nade za to i najbolje bi bilo da se to sve pozatvara pa da onda, ne znam, valjda da se raspadne država BiH što najveći broj političkih elita i želi. Možda kad se jednom dohavizaju pa shvate da prvo ide Bosna i Hercegovina pa sve ostalo, onda će pomisliti evo da spasimo BiH, ali tada neće biti njene kulture i njenog kulturnog naslijeđa'', kaže Ferida Duraković.

Istorijski Muzej Bosne i Hercegovine osnovan je 13. novembra 1945. godine Zakonom o osnivanju muzeja narodnog oslobođenja u Sarajevu koji je donijelo tadašnje Predsjedništvo narodne skupštine Bosne i Hercegovine  kao zemaljska ustanova pod neposrednim nadzorom Ministarstva prosvjete "Narodne vlade Bosne i Hercegovine“.

Muzej je 1949. godine dobio naziv "Muzej narodne revolucije Bosne i Hercegovine", 1967. godine Muzej revolucije Bosne i Hercegovine i konačno, Zakonom o muzejskoj djelatnosti, usvojenim u junu 1993. godine dobija današnji naziv "Historijski muzej Bosne i Hercegovine".

*****
Posjetite našu stranicu na Facebook.com i dajte Glas za spas sarajevskih muzeja.
04.01.2012.

VIDEO: 100 GODINA DOGADJAJA IZ SVIJETA U JEDNOM SNIMKU

VIDEO: 100 godina događaja iz svijeta u jednom snimku

 Pogledajte video

image

(24SI) - Korisnik YouTubea uspio je da sumira 100 godina događaja u svijetu, od 1911. do 2011. godine, u desetominutni klip, koristeći autentične snimke. Tokom vijeka zabilježena su neka od najvećih dostignuća, ali i najveća stradanja čovječanstva.

 

 [24 sata info] 

Ovo je dobar način da se podsjetite svjetske istorije ali neki dijelovi ovog snimka mogu biti deprimirajući.

Snimak počinje Amundsenovim osvajanjem Južnog pola 1911. godine, a onda se nastavlja nesrećom Titanika koji je 1912. potonuo nakon što je udario u ledeni brijeg, podizanjem "Empire steate buildinga" 1931. kao i Hitlerovom inauguracijom 1933. godine...

Nekoliko bitnih događaja ipak nedostaje, kao što je smrt Stevea Jobsa, masakr koji se dogodio u Norveškoj, ali i formiranje Beatlesa, prenosi 24sata. Ipak, autor je morao da se izbori sa mnogo istorijskih događaja pa se zadržao na najbitnijim političkim i sportskim dešavanjima, kao i novim otkrićima u tehnologiji i svemiru.

Na kraju snimka pojavljuje se slika na kojoj se nalazi Zemljina kugla sa pitanjem: 2012.?

(24sata.info)


04.01.2012.

ZANIMLJIVE VIJESTI


Petar Džombić : Mi Republiku Srpsku doživljavamo kao državu
 
Predsjednik Vlade Republike Srpske Aleksandar Džombić poziva sve koji vole Srpsku da se okupe oko zajedničkog cilja - a to je politički stabilna i ekonomski jaka Republika Srpska."Mi Srpsku osjećamo i doživljavamo kao državu, okvir u kome možemo da štitimo svoje nacionalne interese, poštujući interese druga dva konstitutivna naroda i ostalih koji žive u Srpskoj i BiH" - poručio je Džombić ..
. Jared Diamond : Veća patnja bogataša i političara svima bi koristila
 
"Hoće li ovaj naš svijet kolabirati, ovisi o odlukama koje se budu donosile. Po mojoj procjeni, vjerojatnost je 49 posto da ćemo propasti, a 51 poto da ćemo opstati",..
. Osam glasova presudilo : Romney pobjednik prvih republikanskih predizbora u Iowi
 
Mitt Romney je pobjednik prvih republikanskih predizbora u Iowi, objavio je rano jutros CNN, nakon dramatičnog prebrojavanja glasova,..
04.01.2012.

DAMIR KALETOVIC: ZBOG POPOVICEVOG RATNOG OPUSA I KRVAVOV POGLEDA I DANAS ZAOBILAZIM BANJU LUKU

Kaletović: Zbog Popovićevog ratnog opusa i krvavog pogleda i danas zaobilazim Banju Luku

Na današnjem suđenju svjedočili su i snimatelj Refik Vejsilagić te tajnica Slađana Marić

|  04.01.2012.

Damir Kaletović ispred zgrade Osnovnog suda u Banjoj Luci (Foto: Arhiv)

Damir Kaletović ispred zgrade Osnovnog suda u Banjoj Luci (Foto: Arhiv

..........................................................................................

 Vitomir Popović

..................................

Pred Osnovnim sudom u Banjoj Luci danas je održan glavni pretres po optužnici Okružnog tužilaštva Banja Luka, koja Vitomira Popovića, bivšeg Ombdusmana za ljudska prava BiH tereti za krivično djelo ugrožavanje sigurnosti jer je 28. septembra 2007.godine u svom kabinetu u Banjoj Luci novinaru magazina "60 minuta" Federalne televizije Damiru Kaletoviću rekao da "zaslužuje metak u čelo".

Popović, inače doktor pravnih nauka i univerzitetski profesor u Banjoj Luci, ranije se izjasnio "da apsolutno nije kriv po tačkama optužnice", koju je  ocijenio konstrukcijom, bez pravnih temelja, a sve okolnosti iz 2007. godine kao ciljanu težnju da se diskredituje kao ličnost i profesionalac kako bi se minorizirali  njegovi iskazi koje je tada trebao dati pred Haškim tribunalom. Njegov branilac je Nebojša Pantić, a sudija u procesu David Tomić.

Tužilac Tanja Mrđa, jučer je predložila dokazni materijal, ali je Pantić spornim ocijenio većinu dokaza. Iskazi saslušanih, koji su već govorili i u sudnici, kako je rekao - nisu dokazi, niti krivične prijave mogu biti dokazi tužilaštva, a DVD snimak emisije koja treba u sudnici da se emituje u nastavku procesa 30. januara, nazvao je nezakonitim snimanjem i nevalidnim dokazom. Svjedočili su dans snimatelj FTV Refik Vejsilagić, Popovićeva tajnica Slađana Marić i novinar Damir Kaletović.

- Osjetio sam šok, a zatim neopisiv strah. Imajući u vidu ratni opus Popovića, krvavi pogled koji sam vidio, prijetnje po život i moć koju uživa u ovom gradu, imao sam mnogo razloga za strah, zbog kojeg ni danas nisam čest gost Banje Luke, rekao je Kaletović.

04.01.2012.

KVAZIIZVINJENJE IVICE DACICA ZA DEVEDESETE

Dačićevo kvaziizvinjenje za devedesete

Potpredsednik Vlade Srbije i čelnik SPS Ivica Dačić

 

04.01.2012.
Lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić rekao je da ova partija treba da sagleda sve ono što je bilo pre 2000. godine i izvuče pouke kako se to više nikada ne bi ponovilo.

"U tom smislu mogli bismo da se izvinimo građanima zbog problema koji su nastajali u to vreme, zbog kojih smo možda delom bili krivi mi, delom opšta situacija u kojoj smo se tada nalazili", rekao je Dačić.

Iako već godinama prozivani da se ograde od svog nekadašnjeg lidera Slobodana Miloševića i uloge SPS u 90-im, godinama raspada SFRJ i ratova, pa čak i da upute izvinjenje građanima, Dačićevi socijalisti, pa i on sam, smatrali su da za tim nema potrebe.

Na početku predizborne kampanje zamenik premijera Ivica Dačić rekao je u jednom intervjuu nešto što bi moglo da se protumači kao izvinjenje.

No, da li njegovu izjavu možemo razumeti kao izvinjenje za devedesete? Žarko Korać, predsednik SDU i jedan od boraca protiv Miloševićevog režima kaže da tako nešto uopšte ne može da se zove izvinjenjem.

Žarko Korać
​​"Dačić se u političkom životu Srbije u poslednjih nekoliko godina pozicionirao kao jedan od najvećih cinika koje je videla srpska politička scena, uz Tomislava Nikolića iz Srpske napredne stranke. Ovo što je Dačić uradio je ne samo cinično, nego i beskrupulozno u odnosu na odgovornost koju je SPS i njen tadašnji predsednik Slobodan Milošević imalo u odnosu na raspada SFRJ, zločine i ogromnu nepravdu koja je učinjena milionima ljudi.

Dačić ne kaže 'izvinio sam se', nego 'mogao bih da se izvinim', i dodaje za svaki slučaj 'za ono za šta je delimično odgovorna SPS'. Dakle, ako vi u jednoj rečenici imate dva kondicionala u izvinjenju, prvi je da bi mogli ali se ne izvinjavate još uvek, a drugi da je to delimična odgovornost, onda me zaista interesuje s kojim se pravom to zove izvinjenjem"
, pita Korać.

Jedan od koalicionih partnera "Preokreta" podsetio je da Ivica Dačić u vreme devedesetih bio jedan od najbliskijih saradnika Slobodana Miloševića, kao njegov portparol u SPS.

"Mene nimalo ne čudi ovaj cinizam i kondicionali jer bi on morao govoriti o svojoj ličnoj odgovornosti koju apsolutno nikada nije pomenuo. Dakle, kakva je njegova odgovornost kao pojedinca u zločinima, raspadu, progonu, siromaštvu, u gubitku imovine, uništenoj budućnosti milionaima ljudi... To vam samo pokazuje kako izgleda tzv. nova SPS, stožer nekakve proevropske orijentacije Srbije. Ona ne da nema snage da uputi jedno jasno izvinjenje građanima Srbije  i da time makar simbolički napravi moralni raskid sa tom politikom, nego i kada pokušava to da uradi, ona u stvari pravi samo jedno finišnu manipulaciju da bi dobila još jedan glas lakovernih građana, ako ih još ima u Srbiji, za buduće izbore koji će biti kroz tri meseca", zaključeuje Žarko Korać.

Ivica Dačić dao je intervju jednom nedeljniku u Srbiji iz kojeg su svi mediji izvukli naslov "Izvinjavam se za devedesete", iako ta rečenica u intervjuu ne postoji.

Čelnik SPS je pre nepunih mesec dana izjavio da Srbija ne sme da kaže da neće ratovati za Kosovo, što su mnogi analitičari protumačili kao vraćanje Miloševićevoj retorici devedesetih.
04.01.2012.

MOSTAR: TOKOM NOVOGODISNJIH PRAZNIKA IZVRSENO NEKOLIKO NASILNIH PROVALA U DZAMIJI!

Mostar: Tokom novogodišnjih praznika izvršeno nekoliko nasilnih provala u džamije!

image Mostar / 24sata.info

 

(24SI) - U povodu učestalih provala u džamije tokom novogodišnjih praznika saopćenjem za javnost oglasio se Medžlis Islamske zajednice Mostar. U ovom saopćenju se kaže:

 

 [24 sata info] 

„Tokom novogodišnjih praznika na području Medžlisa IZ Mostar izvršeno je nekoliko nasilnih provala u džamije. Provale su se desile u džamiji „Bosanski mudžahidi" u Sjevernom logoru u noći 31.12.2011. godine, potom u džamiji Opine u noći 2-3. januar i posljednja sinoć, 3-4. januar 2012. godine u džamiji Ali-bega Lafe na Pijesku.

Nepoznati počinioci ili više njih u vandalskom novogodišnjem piru pričinili su značajnu materijalnu štetu na pomenutim vjerskim objektima. Cijenimo da su motivi vandala bili isključivo koristoljublje jer su u svim ovim slučajevima u fokusu kriminalnih radnji bile džamijske kase i elektronski uređaji.

Zabrinuti zbog učestalih napada na vjerske svetinje još jedanput pozivamo nadležne policijske organe da poduzmu sve potrebne mjere kako bi se počinioci ovih gnusnih djela što prije pronašli, javljaju iz Rijaseta. Također, pozivamo nadležno tužilaštvo da im izrekne najoštrije kaznene mjere.  Ovom prilikom želimo se javno zahvaliti pripadnicima Policijske uprave Mostar koji su na uspješan način riješili slične provale u posljednjoj dekadi mjeseca decembra kada su obijene džamije na Carini, Luci i Balinovcu", stoji u saopćenju Medžlisa Islamske zajednice Mostar koje je potpisao Salem ef. Dedović.

(24sata.info)

04.01.2012.

TESKA FINANSIJSKA SITUACIJA: HISTORIJSKI MUZEJ BOSNE I HERCEGOVINE OD DANAS ZATVOREN ZA JAVNOST

Teška finansijska situacija: Historijski muzej BiH od danas zatvoren za javnost

image Historijski muzej BiH / 24sata.info

 

(24SI) - Historijski muzej BiH od danas je privremeno zatvoren za javnost, zbog teške finansijske situacije koja je uzrokovana nebrigom nadležnih vlasti za ovu, ali i za još šest kulturnih institucija od državnog značaja, koje se nalaze u sličnom stanju.

 

 [24 sata info] 

Odluku o privremenom zatvaranju donijeli su uposlenici Historijskog muzeja BiH, u nadi da će do kraja januara njihov problem biti riješen.

"Ima nekih naznaka, pokrenute su inicijative u Federalnom parlamentu... Očekujemo da će doći do nekog rješenja i da ćemo dobiti finansijsku potporu u toku ovog mjeseca. Ukoliko se to ne dogodi, Historijski muzej BiH će ostati zatvoren za duži period", izjavila je za Agenciju ONASA direktorica ove kulturne ustanove Muhiba Kaljanac.

Prema njenim riječima, za normalan rad i funkcioniranje Historijskog muzeja BiH bilo bi potrebno na godišnjem nivou osigurati između 220 i 250 hiljada eura, prenosi RSE.

(24sata.info)


04.01.2012.

BIVSI AGENT CIA-E: U SLUCAJU RATA SA IRANOM, IZRAEL CE NESTATI

Bivši agent CIA-e: U slučaju rata sa Iranom, Izrael će nestati

04.01.2012.
...........................
Bivši agent i analitičar Centralne obavještajne službe (CIA) kaže kako bi napad na Iran mogao biti najveća američka greška koja bi dovela do nestanka Izraela.
Iran drži kontrolu nad Hormuzom u Perzijskom zaljevu (Foto: AFP)
Iran drži kontrolu nad Hormuzom u Perzijskom zaljevu (Foto: AFP)

...............................................................................................

Ray McGovern kaže kako bi napad na Iran bio velika greška američkih snaga, jer bi ona automatski značila i početak rata u regiji.

"Bojim se da bi Izrael na taj način mogao nestati. U slučaju da uvedemo sankcije Iranu na njihovu naftu, nijedna kap neće proći kroz zaljev Hormuz nad kojim kontrolu ima Iran", kazao je Ray McGovern američkim medijima.

Iranski potpredsjednik Mohammad-Reza Rahimi upozorio je 27. decembra kako uvođenje sankcija Iranu automatski povlači odluku o zatvaranju prolaza Hormuz u Perzijskom zaljevu. To znači da nafta prema zapadnim zemljama ne može proći.

Iranski zvaničnici napominju kako bi bilo kakav oružani napad na tu zemlju izazvao masovnu odmazdu, a rat bi dobio svjetski karakter.

"Savjetujemo američkom nosaču aviona da se ne vraća u Perzijski zaljev. Mi upozoravamo samo jednom i ne mislimo mijenjati našu praksu", kazao je iranski vojni zapovjednik Ataollah Salehi.

04.01.2012.

ZANIMLJIVE VIJESTI


Zoran Milanović : Autoput do Dubrovnika ići će preko BiH
 
Hrvatski premijer, Zoran Milanović, najavio je mogućnost izgradnje autoceste do Dubrovnika preko BiH.Cesta bi išla dubrovačkim zaleđem kroz Hercegovinu. Očito su u Hrvatskoj odustali od projekta Pelješkog mosta, čim je krenuo razgovor o realizaciji ovog projekta.Kako prenosi HRT, u Bosni i Hercegovini nemaju ništa protiv tog projekta, ali još nije jasno kako će se finansirati izgradnja autoputa..
. Budući premijer Bevanda : Ne pomaže mi što imam i hrvatsko državljanstvo, BiH je moja država
 
Meni nije od pomoći to što ja imam dvojno državljanstvo i što mogu otići u Hrvatsku. Ovo je moja država i ovdje se trebamo izboriti da budemo ravnopravni", ..
. Usložnjavanje krize : Ruski nosač aviona stiže u Siriju
 
Ruska flota koju predvodi nosač zrakoplova Admiral Kuznjecov trebala bi idućih dana uploviti u pomorsku bazu kod luke Tartus u Siriji, objavio je u utorak visokotiražni dnevnik al-Vatan...
04.01.2012.

RECIKLIRANJE OTPADA SANSA ZA ZARADU I POSAO

Recikliranje otpada šansa za zaradu i posao

 

Ilustracija

 

03.01.2012.
Za razliku od drugih zemalja u BiH samo mali dio iskoristivog otpada završi u reciklaži. Godišnje tako propadnu desetine miliona eura potencijalnih resursa, a sistemskim rješavanjem ovog pitanja na desetine hiljada radnih mjesta bi bilo otvoreno. 

Godišnje se u BiH uveze oko 150 milona eura napitaka u plastičnoj ambalaži. Veoma malo je mjesta na kojima se odvojeno prikuplja otpad, tako da PET ambalaža postaje dio običnog komunalnog otpada. U BiH  se zbog slabog prikupljanja samo na plastičnoj amabalaži procjenjuju višemilionski gubici.

Preduzeće Omorika reciklaža iz Doboja već nekoliko godina bavi se recikliranjem plastike, koja recilirana najčešće završi u tekstilnoj industriji, kaže menadžer firme Mladen Damjanović
Anes Podić iz Eko akcije: BiH je za kratko vrijeme očišćena u potpunosti od metalnog otpada, jer se ljudima isplatilo da ga prikupljaju na razne načine, ali znam da su sva izletišta zagađena plastičnim otpadom svih vrsta.

''Što se tiče našeg trenutnog otkupa iz čitave BiH za naš kapacitet mašine to je još nedovoljno. Što god ima PET ambalaže u BiH mi imamo kapacitet da to recikliramo. Kapacitet naše mašine je 500 tona na mjesečnom nivou. Mi imamo samo 30 posto materijala za recikliranje, s tim da 70 posto kapaciteta ostaje neiskorišteno", kaže on.

Prema mišljenju Anesa Podića iz Udruženja Eko akcija, pitanje zbrinjavanja otpada treba riješiti država. 

''Sličan problem smo mi imali sa metalnim otpadom, nama su rijeke bile pune olupina od auta, nekoliko godina nakon rata imali smo i šporete, frižidere itd. Sve dok nije počela da radi Željezara Zenica kako treba. BiH je za vrlo kratko vrijeme očišćena u potpunosti od tog otpada, jer se ljudima isplatilo da ga prikupljaju na razne načine i mi više nemamo problema sa otpadom te vrste, ali znam da su sva izletišta zagađena plastičnim otpadom svih vrsta. Dobar dio toga bi bio sklonjen sa livada samo da je naša država usvojila drugi način zbrinjavanja tog otpada", navodi Podić.

Bitna svijest građana

Milion i pol ljudi u svijetu je zaposleno na preradi otpada. Hrvatska, na primjer, više od petine otpada prerađuje. Iz Federalnog ministarstva za pitanje okoliša najavljuju promjene putem pravilnika o upravljanju otpadom. Na snagu je stupio prvog dana 2012. godine.
Performans u Sarajevu povodom Dana planete Zemlje - ilustracija
​​
Planira se u narednih pet godina postići zbrinjavnje 35 posto otpada većinom u reciklaži. To će donijeti više obaveza za proizvođače i trgovce, kaže pomoćnik federalnog ministra za okoliš Mehmed Cero.

''Obaveza je svih proizvođača ambalaže, ne samo PET ambalaže ili staklene nego i papirne i drvene, koja se stavlja na tržište, subjekti koji stavljaju na tržište Federacije su u obavezi da je zbrinu, dakle da je sakupe i recikliraju, a time će otvoriti posao tim malim poduzetnicima koji se time bave, jer moraju nekom dati taj posao da riješe svoju obavezu prema Pravilniku. Tako bi se svi mali subjekti, koji se bave upravljanjem otpadom, uključiti u taj sistem, obveznici sistema će im platiti. Tu naravno očekujemo i da komunalna preduzeća budu uključena i da to postepeno unaprjeđujemo. Na petoj godini bi bila obaveza svakog subjekta koji stavlja ambalažu na tržište Federacije da osigura 35 posto", ističe Cero

Sličan pravilnik trebao bi biti usvojen i u Republici Srpskoj. Nevladine organizacije koje se bave ovim pitanjem smatraju da pravilnicima o upravljanju otpadom neće biti riješen problem.

Anes Podić smatra da  zbog manjka poticaja za prikupljanja sirovine neće se ostvariti željeni rezultati.

''Usvojen je model kod kojeg je itekako bitna sama svijest građana, znači usvojen je model koji je za nas potpuno neprimjeren i koji neće dati nikakve rezultate'', kaže Podić.

Zoran Adžaip iz nevladine organizacije Centri civilnih inicijativa smatra da se u sadašnjim uslovima ne može očekivati da će komunalna preduzeća i lokalna zajednica koja je obavezna, finansirati infrastrukturu, "tako da, ako nemamo te karike ponovo ne možemo imati zaokružen ciklus.''

Prerada otpada, osim ekonomske dobiti ima i socijalnu dimenziju, a to je zapošljavanje ljudi.

''Trenutno zapošljavam, što se tiče reciklaže, negdje oko 16 radnika, s tim da radimo samo u jednoj smjeni zbog kapaciteta. Ako bismo mi povećali kapacitet mi bismo mogli zaposliti još radnika sigurno, pa da radimo u dvije ili tri smjene'', zaključuje Mladen Damjanović.
04.01.2012.

MDM D.O.O.: KONKURS ZA RADNO MJESTO MARKETING AGENT

MDM d.o.o.: KONKURS za radno mjesto MARKETING AGENT

 
image Konkurs, MDM d.o.o. / 24sata.info

 

(24SI) - Mreža Digitalnih Medija d.o.o. raspisuje KONKURS za radno mjesto MARKETING AGENT.

 

 [24 sata info] 

Opis posla bi obuhvatao pronalaženje novih klijenata / prodaju oglasnog prostora (banera) za web portale 24sata.info, vijesti.ba, biznis.ba i energetika.ba uz vođenje evidencije klijenata, reklamnog perioda i naplate.

Ukoliko ste zainteresovani da postanete dio tima Mreže Digitalnih Medija pošaljite Vaš CV i Motivaciono pismo na e-mail info@mdm.ba najkasnije do 1. februara 2012. godine.

 

Sponzorisani članak

(24sata.info)

04.01.2012.

ARKANOV SIN: "MARKO MILOSEVIC MI JE UBIO OCA!"

Arkanov sin: "Marko Milošević mi je ubio oca!"

image Željko Ražnatović Arkan sa sinom Vojinom Martinovićem / Alo

 

(24SI) - Vojin Martinović (28), sin Željka Ražnatovića Arkana (48), u ekskluzivnom intervjuu za “Alo!“, prvi put javno kao jednog od glavnih nalogodavca i organizatora ubistva svog oca označio je Marka Miloševića, sina pokojnog predsjednika nekadašnje Savezne Republike Jugoslavije Slobodana Miloševića!

 

 [24 sata info] 

Zastara: Sinu Slobodana Miloševića neće se suditi za premlaćivanje pripadnika Otpora

Slobodan Milošević i njegov sin Marko Milošević

...............................................................................................

Arkanov sin iz braka sa Natalijom Martinović, koji živi u Americi, za ubistvo svog oca optužuje i Radomira Markovića, bivšeg šefa Državne bezbjednosti, i Andriju Draškovića, kontroverznog beogradskog biznismena. Uoči 12. godišnjice od Arkanove smrti i u jeku hapšenja odbjeglog Dobrosava Gavrića u Južnoafričkoj Republici, glavnoosumnjičenog za zločin, Vojin Ražnatović otkriva da su neki “biznismeni“ morali da finansiraju ubistvo njegovog oca i poručuje da svi odgovorni još nisu izvedeni na sud.

Ko je po tvom mišljenju ubio tvog oca i ko su organizatori?

- Mog oca su ubili u klasičnoj akciji tadašnje Službe državne bezbjednosti Srbije, a glavni organizatori su Marko Milošević, Rade Marković i Andrija Drašković. Umiješan je bio i jedan beogradski klan, kao i nekoliko moćnih „biznismena“ koji su morali da finansiraju cijelu operaciju.

Pištolj kojim je trostruki zločin izvršen nikad nije pronađen, a pričalo se da je bačen u Savu sa šabačkog mosta. Sudija Dragoljub Đorđević, koji je donio prvu presudu, rekao je da “postoji još umiješanih osoba“, kao i da je već svjesno da ovom presudom nije u potpunosti rasvijetljen događaj. “Nije otkriven nalogodavac, a nejasno je i koji je motiv ubistva. Međutim, mi smo sudili na osnovu optužnice, a optužnicom nije ni traženo više od onoga što je urađeno“, obrazložio je tada sudija Đorđević.

Zašto su ga ubili? Ako su oni organizatori, ko je nalogodavac i da li su finansijeri ubistva i dalje moćni, kao i beogradski klan?
- Pa očigledno im je mnogo smetao. Oni su i organizatori i naručioci. Finansijeri su i dalje moćni, a pomenuti klan se raspao jer je mnogo njihovih članova likividirano poslije ubistva mog oca.

Kako komentarišeš cijeli sudski proces koji je vođen za ubistvo tvog oca? Šta misliš, zbog čega se sud nije bavio nalogodavcima ubistva tvog oca?
- Cijelo suđenje je bilo jedna najobičnija farsa. Čitav proces je bio jedna velika sudsko-politička zavjera, jer nalogodavci i organizatori ubistva mog oca nisu izvedeni pred sud. Oni su sve vrijeme bili zaštićeni, a na sud su izvedeni samo neki izvršioci. Nikad nije razjašnjeno ni ko je četvrta osoba ubijena u “Interkontinentalu“, koja je pucala na mog oca, ni ko su ostali koji su čuvali leđa, a onda ih sve ubili i pobjegli. O svemu tome se i danas šuti iako postoje dokazi.

Imao si 16 i po godina kada je tvoj otac ubijen. Kako bi ga opisao i da li si ti naslijedio neke njegove osobine?
- On mi je bio sve. Nadam se da sam naslijedio mnogo njegovih osobina... Ali drugi o tome mogu više reći.

Da li si proteklih godina dolazio u Beograd i da li ti nedostaje?
- U Beograd nisam dolazio još od 2002. godine, kada sam se iz bezbjednosti sa sestrama, bratom i majkom preselio u Atinu. Beograd mi nedostaje jako, nedostaju mi rodbina i prijatelji! Da se sagnem, prekrstim i poljubim očev grob.
 
Ućutkan ključni svedok
Jedini koji je Andriju Draškovića povezeo sa ubistvom Arkana je Vojislav Jekić (47), bivši načelnik policije u Loznici, ubijen 27. aprila 2006. godine sa dva hica u glavu na Novom Beogradu. Jekić je pričao da je u noći zločina vidio Andriju Draškovića u Loznici, a na suđenju je izjavio da mu je optuženi Milan Đuričić Miki rekao da je Drašković svojim džipom i uz pomoć službene policijske legitimacije omogućio ranjenom Dobrosavu Gavriću da se poslije ubistva Arkana prebaci do Loznice.
 
U izjavi medijima rekao je i da su Drašković i Radomir Marković prijatelji. Međutim, bivši šef srpske policije je to demantovao, tvrdeći da je sa Draškovićem samo poznanik. Drašković je demantovao vezu sa Arkanovim ubistvom i srpskom tajnom policijom. Tvrdio da je sa Arkanom bio u “korektnim odnosima“ i da su se “uzajamno poštovali“.

(24sata.info)


Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
89220517

Powered by Blogger.ba