Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

03.01.2012.

DO DUBROVNIKA KROZ BOSNU I HERCEGOVINU: UMJESTO PELJESKOG MOSTA MOGUCA AUTOCESTA

Do Dubrovnika kroz BiH: Umjesto Pelješkog mosta moguća autocesta

 

Ilustracija

 

03.01.2012.
Sve je jasnije da hrvatske vlasti odustaju od skupog i neracionalnog projekta Pelješkog mosta i umjesto toga razmatraju mogućnost kopnenog povezivanja Ploča i Dubrovnika auto-cestom koja bi nekoliko kilometara išla i teritorijem Bosne i Hercegovine iza Neuma.

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić vjeruje da bi se dio sredstava mogao povući i od Europske unije, ako se projekt stavi u kontekst priprema za šengenski režim.

Nova hrvatska politička garnitura odustaje od ideje da se Dubrovnik sa ostatkom Hrvatske poveže preko Pelješkog mosta, i krenut će u dogovore sa bosansko-hercegovačkom stranom o povezivanju s Dubrovnikom auto-cestom, koja bi dijelom išla i teritorijem Bosne i Hercegovine. To je u razgovoru za jedan hrvatski dnevnik potvrdio premijer Zoran Milanović, a to je samo kontinuitet njegovih istupa tijekom izborne kampanje.

„Ono što je potrebno jest povezivanje auto-cestom, odnosno modernom cestom koja će produžiti od Ploča preko doline Neretve, preko teritorija Bosne i Hercegovine i južne županije negdje u dubrovačko primorje“, kaže Milanović.
Bevanda: Mislim da je interes i Hrvatske i Bosne i Hercegovine u svemu ovom jednoznačan, jer to su susjedne države povezane tako velikom i dugom granicom, a sem toga – tržišno trebamo jedni drugima.

Mandatar za predsjedatelja Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda kazao je za hrvatsku javnu televiziju kako načelno podupire takvu ideju i da se nada skorom susretu sa Milanovićem.

„Mislim da je interes i Hrvatske i Bosne i Hercegovine u svemu ovom jednoznačan, jer to su susjedne države povezane tako velikom i dugom granicom, a sem toga – tržišno trebamo jedni drugima“, istaknuo je Bevanda.

I dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić pozdravlja odustajanje od gradnje pelješkog mosta i priklanjanje ovoj bržoj, efikasnijoj i racionalnijoj opciji, koja bi pet i po kilometara zalazila na teritorij susjedne države, i čija bi izgradnja bila dovršena u mandatu ove Vlade.

„Prema razgovorima sa premijerom i zamjenikom premijera, tih tridesetak kilometara je moguće napraviti za otprilike 3 godine. Drago mi je da gospodin Bevanda to podržava, a moram reći da ga podržava i načelnik općine Neum, ali jednako tako i brojni političari iz Bosne i Hercegovine s kojima razgovaramo i ovih dana, kako sa hrvatske, tako i sa bošnjačke strane“, kazao je Vlahušić.

Pusić: Jedini logični pravac

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić je na pitanje RSE kazala kako je koridor preko BiH do Dubrovnika – jedini logični pravac!
Vesna Pusić odgovara na pitanje novinara RSE Enisa Zebića, 3. siječanj 2012.
​​
„U tom slučaju trebalo bi i sa europskom stranom dogovoriti da se prihvati činjenica da to bude zatvoreni koridor koji će imati dva izlaza koji će ujedno biti i granični prijelazi, dakle da izlazi s auto-ceste dok je na teritoriju Bosne i Hercegovine budu i granični prijelazi i u tom slučaju treba vidjeti je li to moguće tretirati kao eksteritorijalni dio, zbog olakšavanja prijevoza i carinskih uvjeta, dakle svega onoga što Europska unija od svojih članica zahtijeva – to bi svakako olakšalo tu situaciju“, kaže Pusić.

Govoreći o mogućnosti financiranja ovog projekta i iz europskih fondova, ministrica je podsjetila da je Hrvatska po kilometraži auto-cesta u europskom vrhu, ali po kilometraži željezničkih pruga na europskom dnu, pa bi novac za pruge uz pristojan projekt gotovo sigurno bio dobijen.

„Ali za auto ceste je malo teže! To treba dobro pripremiti – ako je u okviru ispunjavanja preduvjeta za Schengen, onda imamo posebne fondove za prilagodbu Schengenu, i u tom slučaju bi onda nešto od toga mogli koristiti i za ovaj pravac kroz Bosnu i Hercegovinu“, kazala je ona.

Kopneno povezivanje mnogo je realnije nego Pelješki most, u pripreme za čiju izgradnju je  HDZ-ova vlada bila utrošila do sada 200 milijuna kuna, kaže gradonačelnik Vlahušić.

„Ukoliko godišnje trošite 50 milijuna kuna, koliko je HDZ trošio u protekle 4 godine, a za most vam treba 4 milijarde kuna, tada je stvarno iluzija da ćete za 80 godina po 50 milijuna kuna napraviti taj most. Nama u Dubrovniku treba cesta koja će na s povezati s maticom domovinom u mandatu ove Vlade“, kaže Vlahušić.

Istaknuti hrvatski prometni stručnjak Ivan Dadić za RSE kaže kako pripremne radove za most na Pelješcu i na kopnu treba još ovog ljeta iskoristiti za izgradnju dviju trajektnih luka koje bi poboljšale vezu kopna s Pelješcem, Korčulom i Dubrovnikom.

„Za ova dva trajektna pristaništa radovi su već dobrim dijelom napravljeni – postoje pristupne ceste koje još nisu asfaltirane, treba sve to osmisliti i doraditi i – pustiti u promet čim prije!“ izjavio je Dadić.

Time bi se, naglašava doktor Dadić, omogućilo razgovore o prolasku auto-ceste kroz koridor iznad Neuma u opuštenoj atmosferi.

„Treba raditi auto-cestu s Bosnom i Hercegovinom, dogovarati bez pritisaka, a ne kao što smo radili most – mi povećamo visinu mosta za 5 metara, Bosanci dodaju još 5 metara, pa – nikad na zelenu granu! Jer tu se onda međusobno uvjetovalo – oni nama uvjetuju visinu mosta da bi nešto dobili u luci Ploče, i tako dalje... S druge strane - kada uđemo u Europsku uniju, to su sve beznačajna pitanja“, ocjenjuje on.
03.01.2012.

MANCHESTER CITY NADIGRAO LIVERPOOL I SLAVIO SA VISOKIH 3:0: EDIN DZEKO ODIGRAO CIJELI SUSRET (FOTO)

Manchester City nadigrao Liverpool i slavio sa visokih 3:0: Džeko odigrao cijeli susret (FOTO)

Sjajan je bio David Silva koji je asistirao za prva dva gola svog tima

03.01.2012.

U okviru 20. kola engleske Premier lige večeras su se na stadionu "city of Manchester" susreli domaći City i Liverpool.

"Građani" su slavili ubjedljivu pobjedu rezultatom 3:0, a golove za tim koji vodi Roberto Mancini postigli su Sergio Aguero u 11., Yaya Toure u 33., i James Milner iz penala u 75. minutu.

Gareth Barry je u redovima Manchestera zbog dva žuta kartona u 73. minutu morao van igre, ali to nije olakšalo posao Liverpoolu, koji nije uspio doći do časnog poraza.

Naš Edin Džeko odigrao je cijeli meč i pružio odličnu partiju. Sjajan je bio i David Silva koji je asistirao za prva dva gola svog tima.

03.01.2012.

VJEKOSLAV BEVANDA: NE POMAZE MI STO IMAM I HRVATSKO DRZAVLJANSTVO, BOSNA I HERCEGOVINA JE MOJA DRZAVA

Bevanda: Ne pomaže mi što imam i hrvatsko državljanstvo, BiH je moja država

Ovdje se trebamo izboriti da budemo ravnopravni, dodao je Bevanda

| Objavljeno 03.01.2012

Bevanda: Mandatar za sastav Vijeća ministara BiH

Vjekoslav Bevanda: Mandatar za sastav Vijeća ministara BiH

.................................................................................................................................................................

Mandatar za sastav novoga Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda izjavio je u utorak da će među prioritetima rada biti jačanje saradnje sa susjedima, dodavši da ne očekuje da će se odnosi s Hrvatskom zakomplicirati nakon njezina ulaska u Evropsku uniju.

"Jedan od prioriteta bit će intenzivni kontakti sa susjedima, prije svega s Hrvatskom s kojom imamo najdužu granicu. Ohrabruje me što je jedna od prvih izjava hrvatskoj premijera Milanovića bila da će jedan od prioriteta biti saradnja s BiH", rekao je Bevanda za medije u Mostaru.

Dodao je da ne očekuje da će odnosi dvije zemlje biti otežani nakon uspostava schengenskoga režima granica.

"I Hrvatskoj je jako stalo do dobrih odnosa s BiH. Gledajući čisto interesno, BiH je najveće tržište Hrvatske i obrnuto. Pozitivna vanjskotrgovinska bilanca jasno upućuje da je Hrvatskoj jako bitna Bosna i Hercegovina", pojasnio je mandatar koji tokom januara očekuje potvrdu u parlamentarnoj skupštini BiH. 

Odbacio je kao neutemeljene strahove dijela političkih predstavnika Bošnjaka da bi veća uloga Hrvatske i Srbije mogla biti štetna za
Bošnjake. 

"To je rezultat medijskih manipulacija, ali i neodgovornih političkih izjava. Meni nije od pomoći to što ja imam dvojno državljanstvo i što mogu otići u Hrvatsku. Ovo je moja država i ovdje se trebamo izboriti da budemo ravnopravni", dodao je Bevanda. 

Podržao je i inicijativu predsjednika hrvatske Vlade Zorana Milanovića za izgradnjom dijela jadransko-jonskog koridora kroz BiH do
Dubrovnika. Prema njegovim riječima, o trasi budućega koridora trebaju se dogovoriti BiH, Hrvatska i Crna Gora.

03.01.2012.

RADNICI PREDVIDJAJU SUMORNU SOCIJALNU GODINU

Radnici predviđaju sumornu socijalnu godinu

 

Jedan od protesta u Sarajevu, novembar 2011.

 

03.01.2012
Hiljade radnika u BiH u 2011. godini ostalo je bez posla. Protesti su se širili zemljom ali je vlast ostala nijema, ona koje je bilo. Nezadovoljni su i bh. penzioneri s malim penzijama kojih je za razliku od radničkih plata ipak bilo.

Svoja prava na ulicama i blokadama tražili su i poljoprivrednici i otpušteni vojnici. Na žalost, sve prognoze govore da će 2012. biti i gora, jer na naplatu stižu računi vlasti u BiH koja nije bila formirana 15 mjeseci poslije izbora, te su prognoze crne.

''Lopovi, lopovi,  lopovi'', uzvikivale su hiljade radnika širom BiH u 2011. godini. Bez posla je ostalo oko 30 hiljada radnika. Više od 30 hiljada pravnih lica ima bar jedan blokiran račun, a procjenjuje se da je ukupan broj oko 50 hiljada.  Dugovanja bh. preduzeća zbog nelikvidnosti premašuju 10 milijardi eura.  

Do usijanja je dovedena obustava rada u Željeznicama RS koja je trajala mjesecima, a bilo je i fizičkih obračuna  među radnicima, ali i sa policijom. Radnici jablaničkog 'Granita' svoja prava pokušali su odbraniti i blokadom puteva, a o svojim problemima kažu:
 
''Ja se zovem Nada Ramić i radim u Granitu 41 godinu. Ne mogu u penziju zato što ova naša vlast je dozvolila da mi radimo 10 godina i da nas nema nigdje, jednostavno su nam ukrali 10 godina života, nismo bili socijalno osigurani tih 10 godina, nije nam uplaćivan staž, nije se niko brinuo primamo li mi platu ili ne. Primali smo minimalnu platu jedno vrijeme, pa su nam onda počeli preskakat svaki drugi, treći mjesec, tako da su za tih 10 godina nabrali negdje oko 13 plata. A što je najgore nikog nije briga, ni ove ovdje ni one u vlasti, nikog.''
 
Sličnu sudbinu dijele i radnici sarajevskog građevinskog preduzeća 'Vranica' koji su već godinama bez plate i uplaćenih doprinosa za penziono i zdravstveno osiguranje. Jedna od radnica Džana Žiga ne vjeruje da će 2012. biti bolja.    
 
''Uopšte. Došli smo u tu situaciju da želimo samo da nas oslobode ove patnje više, jer od njih više ništa ne očekujemo. Znači tražimo naše, ako uopšte možemo da dobijemo, ako u ovoj državi postoji institucija da može da nas zaštiti i da izganjamo svoja prava što smo zaradili. Ako ne mogu da nam to dozvole, samo neka nas puste da idemo, da živimo ovog života u ovoj državi kakva nam jeste'', kazala je Žiga.

Godina zaokreta
 
Radnici Vranice za srijedu su najavili proteste pred Vladom KS, a za 6. januar pred Vladom Federacije. Broj penzionera već odavno je nadmašio broj radnika u BiH ali i jedni i drugi s teškom mukom spajaju kraj s krajem.
 
Štrajk radnika "Vitezita", mart 2011.
​​''Ja imam 82 godine, nikad gore nije bilo''. ''Ne može bit' gore. Za lijekove sam dala 50 maraka, a šta ja imam od 300 penzije.'' ''Penzije su bile redovne, kolike – tolike, a radnici nisu imali plate.'' ''Bogami, mislim da je penzionerima, biće, gore'', kažu građani.
 
''Nije nikom bilo lako, vjerovatno. Čitavoj BiH je teško zbog svega što se događa. Ne bih izdvojio ni jednu grupu da je nekoj bilo posebno teško. Određeni procenat ljudi živi pristojno i dobro, tamo gdje u porodici dvoje rade sigurno se ne pate toliko kao oni koji nemaju posla. Bojim se da je ovo samo početak. Kriza u Evropi će se sigurno preliti na BiH, čak i one firme koje rade dobro, koje izvoze će zakačit, tako da ja ne očekujem puno dobrih stvari.''
 
Tokom 2011. protestovali su svi i radnici i penzioneri i otpušteni vojnici.

Poljoprivrednici su u avgustu blokirali granične prelaze tražeći da se novac usmjeri u poljoprivredu umjesto u administraciju.

Građani Sarajeva u posljednji čas spriječili su poskupljenje gradskog grijanja i vode najavljeno za novembar. Okupljeni ispred zgrade Vlade kantona Sarajevo poručivali su:  
 
''Pa dokle više za boga miloga, ja sam Titov pionir, on me je naučio da ja radim, ja sam zaradio, a sada mi ne daju da živim, ova banda, lopovi.''
''Nova Vlada je faraonska, za sebe rade, a protiv naroda.''
''Direktorske plate u javnim preduzećima sve mahom preko tri hiljade maraka. Znači hajmo dići cijenu ljudima koji rade za 400, 500, 600 maraka, to je gnusnost, to je stvarno previše.''


2011. bila je teška godina, osjetilo se da država nije imala vlasti ni Savjeta ministara  ali 2012. biće i teža, smatra Salih Fočo profesor sarajevskog Univerziteta. BiH tek je zahvatila kriza koju je veliki dio evropskih zemalja prevladao dodaje Fočo.

„Do sada smo imali novac koji je bio infiltriran kroz razne projekte u BiH. Nije se osjetila sama suština krize. 2012. biće teška jer bez obzira na formiranu vlast s obzirom da veliki broj projekata tek treba odobriti, stvoriti neke preduslove za blagi oporavak privrede jer nešto veće nije moguće. Nema stranih investicija. 2012. biće teška, ali to je godina zaokreta u kojoj bi se konačno moralo spoznati, da se živi od svog rada. Da se smanje izdaci za administraciju koji su preveliki i koji se ne mogu izdržati i da se otvaraju veći kapitalni projekti koji bi 2013. i naredne godine, stvarao preuslove za privredni oporavak i socijalnu stabilnost koja bi bila primjerenija. U kojoj bi veći broj ljudi živio od svog rada, a one socijalne kategorije ljudi, koje su ovisne od solidarnosti, doveo do granice izdržljivosti", smatra Fočo.
03.01.2012.

RADOVI SE PRIVODE KRAJU: BLAGAJSKA TEKIJA CE USKORO PONOVO POPRIMITI IZGLED KAKAV JE IMALA U 17. VIJEKU

Radovi se privode kraju: Blagajska Tekija će uskoro ponovo poprimiti izgled kakav je imala u 17. vijeku

 
image Blagaj / 24sata.info

 

(24SI) - Radovi na obnovi blagajske Tekije, jednog od najznačajnijih hercegovačkih kulturno-historijskih spomenika, odvijaju se planiranom dinamikom.

 

 [24 sata info] 

Blagaj

...............

Za koji dan će grubi građevinski radovi biti u potpunosti okončani. Ostalo je još jako malo posla kako bi se isti priveli kraju. Nakon toga će se odmah nastaviti sa interijerom tekije. Prema ugovoru unutrašnji radovi bi trebali biti okončani do maja ove godine. 

Ukoliko se nastavi raditi sadašnjim tempom, blagajska Tekija će uskoro ponovo poprimiti izgled kakav je imala u vrijeme svog punog procvata u 17. vijeku.

Turista Derviš Efendić, koji je u Hercegovinu došao za praznike, a inače živi u Bosni, kazao je kako se jako raduje što će Tekija dobiti novi izgled.

"U odnosu na ranije vidi se jako dosta pozitivnih stvari. Ova novina će sigurno privući  mnogo turista koji do sada nisu bili u Blagaju, a oni koji su već bili sa velikim oduševljenjem će ponovo doći da bi joj se divili, sada u novom ruhu", kazao je Efendić, koji obvezno kada prolazi Hercegovinom bar na pola sata posjeti Blagaj. Oduševljenje nije krio ni Salih Padalo, inače iz Mostara, koji je kazao kako će blagajska Tekija konačno dobiti osvježenje koje zaslužuje.

"Obnova Tekije će mnogo značiti za Blagaj, ali i za cijelu Bosnu i Hercegovinu. Sigurno će privući mnogo više turista, ali bi bilo bolje kada bi se popravili i uslovi dućana koji se nalaze na putu do Tekije. Tek tada bi potpuna slika Tekije bila upotpunjena, jer su i ovi dućani sastavni dio Tekije", tvrdi Padalo.

"Ove godine je bilo jako malo turista. Zbog radova na Tekiji je sezona prošla loše, ali nadam se da ćemo to nadoknaditi", kazao je prodavač. Zaposlenici u ugostiteljskim objektima uz samu Tekiju nisu htjeli pričati o tome koliko im je loša sezona bila zbog radova, iako tvrde da je bila, ali se i oni nadaju da će nadolazeća spasiti prošlogodišnju sezonu.

Ugovorom o finansiranju obnove ovog kulturno-historijskog spomenka između turske agencije “Fidan” i Medžlisa Islamske zajednice Mostar predviđeno je da cjelokupna obnova bude okončana u toku ove godine. Od sadržaja tu će biti multimedijalna dvorana, prenoćište, ugostiteljski objekti. Vrijednost ukupnih radova procijenjena je na iznos od oko milion maraka, prenosi Dnevni list.

Na ime spomenutog ulaganja turska agencija će dobiti na korištenje ovaj kompleks u idućih 30 godina, ali će Mostarsko muftijstvo zadržati ingerencije nad Tekijom u novom ruhu. Spomenimo i to kako se zakupac obvezao da neće vršiti naplatu ulaznica u kompleks Tekije. Blagajska Tekija, koju godišnje posjeti veliki broj turista, nakon obnove sigurno će postati nezaobilazno odredište svakog turiste te će oni koji već odavno planiraju posjetiti spomenuti kulturno-historijski spomenik imati priliku posjetiti ga u onakvom izdanju kakvo mu dolikuje.

(24sata.info

)
03.01.2012.

JERKO IVANKOVIC LIJANOVIC: "NECU DOPUSTITI POSKUPLJENJE STRUJE"

Jerko Ivanković Lijanović: "Neću dopustiti poskupljenje struje"

image Jerko Ivanković-Lijanović / 24sata.info

 

(24SI) - Federalni dopremijer i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović reagovao je na najave iz Elektroprivrede HZ HB o skorom povećanju električne energije kućanstvima.

 

 [24 sata info] 

"To je jednostavno nedopustivo, poručio je dopremijer FBiH, koji je najavio da će učiniti sve kako bi spriječio povećanje cijene struje građanima". Ivanković Lijanović kazao je da su Hrvati u prijašnjem razdoblju plaćali skuplju struju od Srba i Bošnjaka, jer se pojedinim firmama prodavala struja po cijeni ispod tržišne, prenosi Dnevni list.

"U ovoj godini neću dopustiti da se nastavi takva praksa, da Hrvati plaćaju skuplje struju nego Bošnjaci i Srbi, a da se praktički time dopušta prodaja struje, takoreći, ispod tržišnih cijena privatnim firmama", kazao je Ivanković Lijanović.

Po njegovim riječima, to je klasični udar na džep građana, koje, prema relevantnim ekonomskim pokazateljima, ionako čeka teška godina.

"Bilo bi apsolutno nedopustivo da se preko leđa hrvatskih građana rješavaju problemi pojedinih firmi", poručio je dopremijer.

Jasno, Lijanović je aludirao na “slučaj Aluminij” koji kao povlašteni potrošač od Elektroprivrede kupuje struju po jeftinijoj cijeni od malih potrošača, odnosno građana. Aluminij plaća struju 48 eura po MWh, dok se građanima cijena formira po 67 eura po MWh. Zanimljivo, Elektroprivreda takvim poslovanjem stvara izravni gubitak jer struju koju prodaje Aluminiju kupuje po cijeni od 57,81 euro po MWh.

(24sata.info)


03.01.2012.

DVA SUSRETA PROTIV SELEKCIJE GRCKE: BH. RUKOMETASI U SRIJEDU NASTAVLJAJU PRIPREME

Dva susreta protiv selekcije Grčke: Bh. rukometaši u srijedu nastavljaju pripreme

 
image Muška rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine / 24sata.info

 

(24SI) - Muška rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine nakon šestodnevne pauze u srijedu će u Sarajevu nastaviti pripreme za preostala dva susreta protiv selekcije Grčke u kvalifikacijama za svjetsko prvenstvo 2013. u Španiji.

 

 [24 sata info] 

Prvi susret igrat će se 11. januara u Goraždu, a revanš četiri dana kasnije u Solunu. Bolja ekipa iz dvomeča izborit će nastup u dodatnim kvalifikacijama (baražu).

U ovoj fazi priprema reprezentaciji će se priključiti Enid Tahirović, Nikola Prce, Adnan Harmandić i Damir Doborac, koji su propustili prvo okupljanje zbog obaveza u svojim klubovima.

U prvom dijelu priprema, koje su od 24. do 28. decembra obavljene u Sarajevu, podmlađena reprezentacija BiH je u prijateljskim kontrolnim susretima bila bolja od selekcije Turske sa 42:33 i 36:30.

U dosadašnjem toku kvalifikacija rukometaši BiH, u okviru Šeste grupe, početkom novembra odigrali dva susreta sa selekcijom Kipra u kojima su slavili s 38:20 i 32:26.

Rezultati i tabela u Šestoj grupi:
Kipar - BiH 20:38
BiH - Kipar 32:26

Tabela:
1. Bosna i Hercegovina 2 2 0 0 70:46 4
2. Kipar 2 0 0 2 46:70 0
3. Grčka - - - - - -

Preostali susreti:
Grčka - Kipar (4. januara)
Kipar - Grčka (8. januara)
BiH - Grčka (11. januara)
Grčka - BiH (15. januara)

(fena)


03.01.2012.

WESLEY CLARK O PRVJENCU ANGELINE JOLIE: BIO SAM U BOSNI, FILM JE DIRLJIV I REALISTICAN

Wesley Clark o prvjencu Angeline Jolie: Bio sam u Bosni, film je dirljiv i realističan

Ovaj film je i meni bilo teško gledati, jer je u potpunosti istinit, kazao je Clark

|  03.01.2012.

Wesley Clark o prvjencu Angeline Jolie: Bio sam u Bosni, film je dirljiv i realističan

Angelina Jolie i Wesley Clark

...................................................

Komentari i utisci o rediteljskom i scenarističkom prvjencu holivudske dive Angelina Jolie "U zemlji krvi i meda" ("In the Land of Blood and Honney"), nakon premijernih prikazivanja u decembru prošle godine u New Yorku, Los Angelesu, a potom i ekskluzivne projekcije u Sarajevu, ne jenjavaju.

Pozitivnu ocjenu o ovom ostvarenju koje je nominirano za "Zlatni globus", a govori o ratnom Sarajevu, dao je i general Wesley Clark.

- Bio sam u Bosni za vrijeme rata, ali ovaj film je i meni bilo teško gledati, jer je u potpunosti istinit. Izuzetno je realističan i veoma dirljiv - kazao je Clark.

Vlasnica "Sarajevskog srca" Angelina Jolie u bh. prijestonicu sa svojom porodicom stiže sredinom februara, kada će film "U zemlji krvi i meda" doživjeti svoju oficijelnu bh. premijeru.

03.01.2012.

STA SE DESAVALO U KUCI STRAVE NA BISTRIKU: HOROR PO RECEPTU ZIJADA TURKOVICA (FOTO)

Šta se dešavalo u kući strave na Bistriku: Horor po receptu Zijada Turkovića (FOTO)

Tolić i Ajdari u martu 2010. godine najprije su namamljeni, a zatim i izrešetani

  |  03.01.2012.

Adresa Nadmejdan broj 9 u sarajevskom naselju Bistrik za obične građane BiH ne znači ništa, ali u sarajevskom podzemlju spomen ove kuće ledi krv u žilama, jer su tu hladnokrvno u martu 2010. godine hicima iz "škorpiona" s prigušivačem izrešetani Mario Tolić i Verner Ajdari, a grupa Zijada Turkovića postala je definitivno najbrutalnija zločinačka organizacija kod nas.

Mafijaši u strahu

Poslije ovih ubistava te uklanjanja Mithata Mekića i njegove trudne djevojke Marije Salas- Kortez (Maria Cortez) među bh. kriminalcima zavladala je velika panika, jer niko nije znao ko je sljedeći na listi za odstrel! Strah je vladao i u Zikinoj grupi, jer je sve nesuglasice rješavao likvidacijama!

Svako ubistvo koje su počinili pažljivo je planirano i razrađeno do u detalje, od namamljivanja žrtava do uklanjanja tragova i tijela.

Kada je Tolić rekao Turkoviću da će doći u Sarajevo s Ajdarijem u martu 2010. godine, odmah je isplanirao njihovo ubistvo. Sead Dumanjić je bio zadužen da osigura prostor za likvidaciju. Za to je odabrao kuću Edina Džihanovića, konobara s kojim se povremeno družio. Dumanjić je rekao Džihanoviću da mu kuća treba jer želi napraviti dernek. Džihanović je ovo kao svjedok potvrdio tokom svog svjedočenja u Sudu BiH.

Svjedočenjem Džihanovića potvrđeni su dokazi Tužilaštva kao i svjedočenje Seada Dumanjića.

Dvostruko ubistvo

Džihanović, koji je naprasno morao otputovati u Tuzlu, po povratku je zatekao veliki nered. Nedostajao je tepih i dijelovi namještaja. Zidovi su bili izrešetani od hitaca i smrdilo je na hemikalije. Stan je bio čišćen, a ostaci krvavog tepiha pronađeni su u dvorištu. Riječ je o tragovima koji nesporno dokazuju da je u toj kući izvršen zločin.

Istražitelji su po ulasku u kuću strave na Bistriku u dnevnom boravku zatekli nov namještaj koji je Džihanović kupio za 1.000 švicarskih franaka koje je dobio jer je njegov namještaj bio uništen. Trosjed je morao biti uklonjen, jer je na njemu Lakić prvo likvidirao Ajdarija, a potom i Tolića.

Džihanović je u kući zatekao ostatke trosjeda. Ljut jer mu je stan bio razoren, Džihanović je sjekirom izlomio ostatke i izbacio ih kroz prozor i odnio u napuštenu kuću u blizini. U kući na Bistriku pronađeni su tragovi u prizemlju, gdje su odvlačena tijela Tolića i Ajdarija.  Suđenje će nakon jednomjesečne pauze biti nastavljeno 30. Januara.

03.01.2012.

VASKOVIC: BOSICEV PAD ISPOD KUKAVICIJEG GNIJEZDA

Vasković: Bosićev pad ispod kukavičijeg gnijezda

image Mladen Bosić / 24sata.info

 

(24SI) - Srpska demokratska stranka i njen šef Mladen Bosić potpuno su u funkciji Milorada Dodika i njegovih ličnih interesa.

 

 [24 sata info] 

SDS je, pod Bosićevim vođstvom, postao isprazna organizacija (forma bez suštine) i, kao takva, trenutno je najjači Dodikov oslonac: njenim nedjelovanjem, uškopljena je opozicija, ali i frakcije unutar Saveza nezavisnih socijaldemokrata, koje se ne usuđuju krenuti u snažniji sukob sa Dodikom, pošto mu sluganska pozicija SDS-a omogućava širok koalicioni kapacitet. U ovakvom ambijentu, svi oni unutar SNSD-a, kojima je dojadilo apsolutističko dejstvovanje čelnika najjače stranke (a tih je sve više), ne usuđuju se glasno „kukuriknuti“, jer bi odmah završili „u loncu“ u kojem se kuvaju „nacionalni izdajnici“.
 
Bosić već petnaest mjeseci drži SDS u šizofrenoj situaciji, insistirajući da je ta stranka na bh. nivou „partner sa SNSD-om u odbrani „srpskih nacionalnih interesa“, a na entitetskoj ravni opozicija istom tom SNSD-u. Neodrživo. Posebno nakon prednovogodišnjeg „sarajevskog pakta“ o novom Savjetu ministara, gdje su Dodik i Bosić hladno prodali poziciju ministra inostranih poslova (a kleli su se da neće) za (privremeno) obustavljanje istrage Specijalnog tužilaštva RS o malverzacijama na izgradnji autoputa, Administrativnog centra, RTV doma... U svim ovim istragama Dodik je bio (i ostao) centralna figura, a Bosića nigdje nema. Utoliko je njegovo ponašanje, sa političkog aspekta gledano, potpuno suludo. Bosić je „prodao“ ono za šta se, deklarativno i javno, najviše zalaže: interese SDS i RS, da bi Dodiku ishodio privremenu aboliciju od nezakonitosti počinjenih na navedenim projektima.

 SDS jeste godinama (stidljivo) tvrdio da su pare pokradene, a Bosić je hladnokrvno pljunuo na priču stranke koju vodi. Zapanjujuće za sve one koji ne znaju da se Bosić patološki plaši Dodika i njegovih medija. Sama pomisao da bi se mogao naći na „meniju“ režimske medijske armade, Bosića pretvara u pihtiju sa kojom lider SNSD-a radi šta hoće. Uz sve to, u vrhu SDS-a, kao i u poslaničkom klubu te stranke, duboko je involvirano nekoliko Dodikovih igrača, koji Bosića drže u stanju permanentnog sljepila: čovjek ne vidi ni drvo, a kamoli šumu! (Ali zato nemilosrdno krči ono šiblja što mu je preostalo).
 

Činjenica je da Bosić nije ni pisnuo o sarajevskom pregovaračkom debaklu, u kojem je on najveći gubitnik: SDS-u su bila obećana dva mjesta u SM, a dobiće (možda) jedno; SDS-u je bilo obećano ministarstvo inostranih poslova, a dobiće ga u nekom drugom univerzumu ili životu; SDS-u je obećan ravnopravan tretman u pregovorima, a Dodik je sve dogovorio bez Bosićevog znanja...

Čak se protiv takvog Dodikovog ponašanja pobunio i Igor Radojičić, visoki funkcioner SNSD-a. Istina, i Radojičić i Nebojša Radmanović su izigrani, jer je Dodik sa njima (i Bosićem) u Banjaluci dogovorio jednu pregovaračku platformu, a u Sarajevu to jednostavno „zaboravio“ i implementirao svoj lični dogovor sa strancima i strankama iz Federacije BiH. Očito ih je do te mjere ponizio da crveni dvojac, poznat po izuzetno velikom pragu tolerancije, ovaj put nije mogao da otćuti posljednje u nizu nipodaštavanja.

Radojičić je izjavio da je međustranački dogovor o formiranju SM postignut „preko leđa RS”. Očito i preko njegovih leđa, jer se nije pojavio na prijemu koji je za predstavnike Narodne skupštine i Vlade RS upriličio Dodik, što je dokaz ozbiljnog raskola. Radmanović je bio nešto blaži i rekao je da je RS izgubila, ali da se “tako moralo”. Lider SDS-a Mladen Bosić rekao je da Republika Srpska nije ništa izgubila ustupcima.
„Ovo je fer dogovor za Republiku Srpsku”, rekao je Bosić. Isto to kazao je i Dodik.
 
Osim što su namagarčeni, Radojičić i Radmanović su ljuti na Dodika i zbog činjenice da MUP RS intenzivno vodi istrage protiv nekolicine SNSD-ovaca, koji pripadaju njihovom krilu. Na taj način Dodik upozorava da bi ih „frakcijašenje“ moglo preskupo stajati i vrši pritisak na njihove ljude, tjerajući ih da se odmaknu od RR faktora. Bosićevo sluganstvo mu je od ključne važnosti tokom unutarstranačkog rata niskog intenziteta, koji se vodi već mjesecima.

Sam Bosić ni ne pokušava iskoristiti ovu situaciju, već SDS gura još dublje u šizo/mazo stanje: onog trenutka kada se formira Savjet ministara sa SDS-om u njemu, ta stranka će prestati da diše plućima i preći će na škrge. Biće potpuno debilno da tada kritikuju SNSD, sa kojim su i zvanično u koaliciji. Bosić je bar djelimično svjestan političkog pakla u koji je svojevoljno ušao, te katastrofalnu situaciju u kojoj se SDS našao pokušava prikriti bacajući javnosti „na razmatranje“ političku lešinu Mirka Šarovića, pričom da će ovaj nekada bitni, a danas beznačajni, funkcioner stranke postati ministar trgovine u SM.

Kakva jadna akcija: kome je uopšte bitan Šarović, koji niti šta može niti šta smije učiniti na političkoj sceni?!  Potpuno je irelevantno da li će ili neće dobiti pomenutu funkciju, jer on nema realnu političku snagu, ali je Bosiću u ovom trenutku itekako važno Šarovićevo zombiranje, ne bi li spriječio pitanja o sopstvenoj odgovornosti za debakl u sarajevskim razgovorima/dogovorima.

Uz sve to, Bosićeva politika „kukavičijeg jajeta“ u odnosima sa SNSD-om (čitaj: primaći ćemo se Dodiku, pa ga istisnuti iz gnijezda), doživjela je potpuni krah, jer njeni „dometi“ kažu da je SDS od najjače opozicione partije prešao u poziciju čuvara „Dodikovog plamena“. Da bi to prikrio, Bosić će, („tradicionalno“), morati u najskorije vrijeme „žrtvovati“ nekog od visokih funkcionera te stranke. Ostalo ih je još ponešto za spaliti.

(24sata.info)


03.01.2012.

"AFRICAN TIMES": ARKANOV UBICA DOBROSAV GAVRIC U JUZNOAFRICKU REPUBLIKU STIGAO S BH. PASOSEM

"African Times": Arkanov ubica Dobrosav Gavrić u Južnoafričku Republiku stigao s bh. pasošem

Razotkrivanje identiteta natjeralo je njegovu porodicu da pobjegne iz luksuznog apartmana

03.01.2012.

"African Times": Arkanov ubica Dobrosav Gavrić u Južnoafričku Republiku stigao s bh. pasošem

 Dobrosav Gavrić

....................................................

Srbijanski bjegunac Dobrosav Gavrić živio je prikrivenim raskošnim životom u Južnoafričkoj Republici sa ženom i dvije ćerke, dok se krio od međunarodnih vlasti posljednje četiri godine, piše list "South African Times".

Objavljujući priču o ovom ubici Željka Ražnatovića Arkana, list navodi da je razotkrivanje pravog identiteta ovog 37-godišnjaka prošle sedmice natjeralo njegovu porodicu da pobjegne iz luksuznog apartmana koji je gledao na marinu s jahtama. On se, navodi list, nalazio pored hotela sa pet zvijezdica - Cape Gracea, na obali V&A Watterfront u Cape Townu.

Njegova supruga Danijela Lasić je morala da se sakrije sa svojim kćerkama, plašeći se za njihovu bezbjednost. Mjesto gdje se one nalaze zna samo južnoafrička policija, piše list.

Podsjećajući da je Gavrić, pod lažnim imenom Saša Kovačević, ranjen u pucnjavi iz automobila kada je ubijen lokalni mafijaš Siril Biko, list navodi da je to bacilo "rijedak pogled" na svijet podzemnog kriminala, ubistava, tajnu policiju i međunarodne političke veze koje su vodile sve do bivšeg srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića.

Gavrić se predao policiji prošlog utorka i u srijedu bio izveden na sud radi određivanja kaucije da bi sa slobode pokušao da ospori zahtjev za izručenje Srbiji. On je na sud došao oslanjajući se na drveni štap i sa ožiljkom na desnoj ruci.

Za ubistvo Arkana, Gavrić, prema pisanju lista, tvrdi da je nepravdeno suđen i pogrešno osuđen, kao i da se sprema da ospori zahtijev za izručenje, navodeći svoje zdravstveno stanje, kao i strah da će postati žrtva osvete.

Ove nedjelje list "Sunday Times" pisao je da je Gavrić, koristeći ime Saša Kovačević, sa bosanskim pasošem ušao u Ekvador 2006. godine.

U Južnu Afriku došao je sa turističkom vizom 2008. i ubrzo na ime svoje supruge dobio poslovnu vizu koja mu je omogućila da u Johanesburgu otvori restoran.

Gavrić je te godine registrovao i firmu za uvozno- izvozne poslove. Prema pisanju lista, te godine je upoznao lokalnog mafijaša Sirila Bika, poznatog po uticajnim vezama.

"Sunday Times" navodi da je južnoafrička policija već nekoliko mjeseci bila svjesna pravog identiteta i situacije u kojoj se nalazi osoba skrivena pod identitetom Saše Kovačevića.

Gavrićevo prijateljstvo sa Bikom indirektno ga je povezalo sa nekoliko važnih ličnostu podzemlja u Južnoafričkoj Republici, uključujući i, sada pokojnog, vlasnika striptiz klubova Lolija Džeksona i češkog bjegunca Radovana Krajcira, navodi list.

Prema riječima njegovog advokata Huana Smuta, Gavriću kao poslovnom čovjeku nije bilo lako u Južnoafričkoj Republici, jer je iz straha za sopstveni život stalno morao da pazi da ne privlači pažnju".

On će sada na sudu pokušati da se izbori za status izbjeglice u Južnoafričkoj Republici i da ne bude izručen Srbiji.

List navodi da je sudija Džastri Stejn saslušanje o njegovom zahtijevu za kauciju odložio za početak januara.

03.01.2012.

OBILJEZENA GODISNJICA TRAGEDIJE: OD AGRESORSKE GRANATE ZA RUCKOM UBIJENA CIJELA PORODICA

Od agresorske granate za ručkom ubijena cijela porodica

03.01.2012.
..........................
Na današnji dan prije 18 godina u sarajevskoj ulici Musala kod zgrade Predsjedništva BiH u strašnoj tragediji život je izgubila cijela jedna porodica. Šest članova porodice Tatarević - Dragnić, među kojima i dvoje djece, stradali su od agresorske granate koja je ispaljena na njihov dom.
Piše: E. G.


x x x x x x x

 

Od agresorske granate za ručkom ubijena cijela porodica

 

Danas su polaganjem cvijeća, učenjem fatihe i minutom šutnje počast stradalima odali članovi njihove porodice, predstavnici Općine Centar i Grada Sarajevo te članovi Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995.

"Na ovom mjestu je 1994. godine ubijena cijela jedna porodica. Bojim se da ne kažem nešto neprimjereno. Mogu samo reći da je to strašna tragedija, ogromna tuga. Dječak Nadan koji je poginuo ovdje je imao 16 godina, njegova sestra Asja tek 10. U jednom trenutku je nestalo sve, svi snovi, sva nadanja", rekao je danas na obilježavanju godišnjice tragedije porodice Tatarević - Dragnić predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. Fikret Grabovica.

"Taj dan se pucalo, taj dan su pale te tri kobne granate koje su došle iz pravca Trebevića, jedna je pala kod Šipada, druga kod robne kuće "Sarajka" i treća ovdje. Ja sam bila preko puta na Skenderiji. To je bio stravičan udar, dva - tri stana su razrušena od te granate. Oni su sjedili za ručkom kada se to dogodilo", prisjetila se stravične tragedije Mirsada Alikadić, član porodice stradalih Sarajlija.

Civili su ginuli po cijelom Sarajevu, te tragedije, njihovu smrt, njih mi nikada ne smijemo zaboraviti, rekao je Sead Srna, vijećnik u Gradskom vijeću Sarajevo, i dodao "da je, nažalost, sve je manje onih koji dolaze na ova obilježavanja, po meni treba ove događaje staviti u kalendar, treba djeci u školama pričati o ovome, da se ne zaboravi, jer znamo da zaborav znači ponavljanje svih tih strahota".

Tog dana život su izgubili desetogodišnja Asja Tatarević, njen šest godina stariji brat Nadan, majka Dženana i otac Adnan, te Nadžija i Veseljko Dragnić, dok je teško ranjen Mensur Dragnić
03.01.2012.

ZA KOGA NEMA MJESTA U SRBIJI?

Za koga nema mesta u Srbiji?

Jovo Kapičić

 

03.01.2012.
Nakon što je brutalno pretučen u Beogardu, bivši general Udbe i narodni heroj Jovo Kapičić odlučio je da napusti Srbiju.

Devedesettrogodišnji Kapičić nastaviće da živi u rodnoj Crnoj Gori jer je u većem delu srpske javnosti prokazan, kako zbog uloge u hapšenju četničkog vođe Draže Mihailovića, tako i zbog zalaganja za crnogorsku nezavisnost, i liberalnih i antinacionalističkih stavova.

Kapičić je poslednji u nizu onih koji su proteklih decenija napuštali Srbiju kao žrtve političkog progona. Na njih podsećamo i tražimo odgovor na pitanje zašto se i danas traži azil.  

Nakon političkog i medijskog linča, sa Jovom Kapičićem obračunali su se u Srbiji i fizički. Ovog starca koji gazi devetu deceniju napao je mladić sa kapuljačom u centru Beograda. Posle nekoliko udaraca u glavu, Kapičić se onesvestio, a napadač je pobegao. Teško povređen i ponižen u razgovoru za RSE kaže kako u Srbiji više nema šta da traži.

„Imam nameru da se sklonim dolje u taj moj crnogorski kraj da ne dobijam više batine. Moram još malo ovde da se održim zbog lekara koji će me dovesti do normale i idem da živim još ovo malo godina koje su mi ostale, iako sam u Beogradu bio 74 godine, i borio se za taj grad i ovaj narod“, izjavio je Kapičić.

Ovaj visoko pozicionirani operativac Udbe i koordinator hapšenja Dragoljuba Draže Mihailovića pre dve godine našao se na žestokom udaru dela političke elite i javnosti koja se zalaže za punu rehabilitaciju četničkog pokreta.

Srpskim nacionalistima prethodno se zamerio jer se javno zalagao za nezavisnost Crne Gore. U politički život vratio se nedavno podrškom opozicionom pokretu „Preokret“, koji poziva na promenu politike prema Kosovu i prihvatanje realnosti. To su, kaže Kapičić, osnovni razlozi zbog kojih danas napušta Srbiju.

„Čak i da pronađu toga koji me je napao, nije on to uradio zato što mene voli ili mrzi. On je to uradio zato što se u Skupštini Srbije i u svim medijima Jovo Kapičić proglašava čovekom koji je neprijatelj srpskoga naroda. E, onda on tu nađe povod da se zadovolji kao neki srpski patriota, a zapravo je običan uličar. Eto to su te stvari koje meni govore – nemaš ti tu šta da radiš“, rekao je Kapičić.

Vidosav Stevanović
​​U srpskim medijima već dugo traju napadi na Kapičića zbog veza sa organizacijom Golog otoka i otvoreno ga nazivaju zločincem. Iako mnogi smatraju da odgovor na ovo pitanje treba potražiti pred sudom, drugi deo javnosti u Srbiji upozorava da su napadi posledica ideološke konfuzije i relativizacije antifašističke borbe.

Time se ponovo duboko zagazilo u isti onaj nacionalizam, koji je iz zemlje odveo mnoge pre Jove Kapičića, iako se po svom delu i mestu koje će zauzeti u istoriji sa njim ne mogu porediti.

Agresivnost prema onima koji misle drugačije

U predvečerje rata, u jeku nacionalne histerije, oni su koji su dizali glas protiv ućutkivani su na vreme. Sredstva nisu birana i mnogima nije preostalo ništa do da se sklanjaju pred silama mraka.

Pisac Vidosav Stevanović otišao je iz Srbije na dan pada Vukovara. Dokumenta političkog azilanta nosio je dok nije postao građanin Francuske. Vratio se tek pre nekoliko godina, gde povučen u svoje rukopise provodi penzionerske dane.

„Zbog uslova koje je nametnuo ondašnji režim i ondašnja beogradska čaršija, ostao sam bez oba moja zanimanja. Nisam mogao živeti ni od pisanja, ni od izdavaštva, bez obzira na prethodne uspehe. Uz to je išla  jedna agresivnost prema svima koji su bili drugačiji, posebno prema nama koji smo tada osnivali Beogradski krug i trudili se da javno, glasno i jasno kažemo šta mislimo. Tako sam otišao prvi put. Vratio sam se 1996/97. zbog demonstracija. Bio sam u Kragujevcu šest meseci i onda su se stvari ponovo počele pogoršavati. Otišao sam opet, a vratio sam se 2007. kao penzoner. Dakle, prvi dan moje penzije bio je prvi dan mog povratka“, navodi Stevanović.

Bogdan Bogdanović
​​Mnogi se, međutim, nikada nisu vratili. Dok su iz svoje zemlje vređanjem, ponižavanjem i fizičkim napadima prognani, u svetu su primali najprestižnije nagrade.

Arhitekta, pisac i nekadašnji gradonačelnik Beograda Bogdan Bogdanović ostaće, baš kao i ono što je za života stvarao, spomenik poniženom, osramoćenom i odbačenom intelektualcu. Beskompromisnu osudu Miloševićeve ratne politike skupo je platio. Isteran je iz svog ateljea i alternativne škole koju je osnovao u Malom Popoviću, a Beograd ga je ispratio 1993. grafitom -  "Ustaški stan Bogdana Bogdanovića" ispisanim na stepenicama njegove kuće.

Umro je prošle godine u izgnanstvu, u Beču.

“Ja stalno razmišljam o povratku u Beograd. Ali, to je neki sasvim meni drugi grad, nepojmljiv, ili sam i ja već pomalo postao 'Evropejac'. Opet, imam utisak da se tamo u Beogradu nosi jedan osećaj greha i da li se to prikriva arogancijom, blesavošću i krajnjim odsustvom stila i ukusa, ne znam”, rekao je jednom prilikom Bogdanović.

Nacionalizam je prerastao u hronično stanje

Iz "klasika" u “klasu emigranata” 1995. godine prelazi i književnik Bora Ćosić. Za razliku od Mirka Kovača, koji je u Rovinj otišao pošto su ga Šešeljevci na promociji Reformista u beogradskom Domu omladine gađali fotoaparatom u glavu, Ćosić će danas reći da ga iz Srbije niko nije proterao.

„Devedesetih sam osjetio miris fašizma. Uzeo sam kofer i otišao”, priseća u jednom od nedavnih intervujua.

“Mene je Rade Konstantinović ispratio tako što je došao u moju kuću kad smo se mi s dva kofera, ja i moja sada pokojna žena, spremali otići, nekom srećom imajući tu kuću u Rovinju otprije. Rade je donio svoj ključ od rovinjske kuće, da ga ponesem. S tim ključem nisam mogao ništa jer je kuća već bila devastirana, pa je bila otključana. To je bila privatna i subjektivna odluka - nećemo više živjeti u tom smeću”, seća se Ćosić.

Velimir Ćurgus Kazimir
​​Filozof i književnik Radomir Konstantinović ostaje u Beogradu gde nastavlja borbu protiv palanačkog duha - koji odnosi pobedu. Umro je nedavno u samoizolaciji, a Srbija je ovog velikog čoveka ispratila šapatom. Na komemoraciji je bila ista ona manjina koja je uz njega stajala i u proteklim decenijama.

Većini, baš kao što nije odgovarao tada, ne odgovara ni danas jer je, kako će objasniti Vidosav Stevanović, nacionalizam prerastao u hronično stanje.

„Onda je bio akutni i režim ga je proizvodio svim sredstvima, a naročito medijima, da bi opravdao rat, poraze, krađu i sve ostalo. Sada je to hronično stanje koje deca uče u osnovnoj školi, u kući i preko svih medija. Vi nemate nijednu jedinu novinu ili televiziju koja razumno i pametno govori protiv nacionalizma na osnovu štete koju je on napravio i koju pravi. Dakle, to je sada postala hronična bolest, očigledno doživotna i samo gledam da me ne pogodi“, napominje Stevanović.

Odgovornost za nove napade na sve koji drugačije misle, na prvom mestu iza političara nose mediji, smatra i Velimir Ćurgus Kazimir iz medijske dokumentacije Ebart. Po njemu, oni su danas gori nego za Miloševićevog vremena jer su tada postojali pojedini koji su se opirali njegovoj kontroli. Sada su, kaže, svi u direktnom posedu političkih i finansijskih centara moći.

„Opet živimo okruženi jednim strašnim pritiskom i osećanjem besperspektivnosti, koje u kombinaciji sa direktnim fizičkim pretnjama koje osećaju pojedini ljudi, bilo da su u pitanju novinari, predstavnici političkih stranaka, nevladinih organizacija ili manjinskih grupa, tera na pomisao – e, ’ajdemo odavde da se sklonimo što pre“, smatra Ćurgus Kazimir.

Mržnja se ne može potrošiti, ona prelazi iz jednog u drugo stanje, rekao je jednom prilikom Mirko Kovač. Shodno tome, ona se mora kontrolisati, a u Srbiji, osim malog dela civilnog društva, taj posao ne radi niko. Zato oni koji starca od 93 godine tuku na ulici, ostaju da žive slobodno, a drugi odlaze.
03.01.2012.

ZANIMLJIVE VIJESTI

 


U Skoplju preminuo Kiro Gligorov, prvi predsjednik nezavisne Makedonije(Video)
 
Preminuo je Kiro Gligorov, prvi predsjednik nezavisne Makedonije, koji je tu funkciju obavljao od januara 1991. do novembra 1999. godine .Gligorov je preminuo sinoć u Skoplju.On je predvodio državu koja se mirnim putem osamostalila od SFRJ, u kojoj je obavljao niz visokih ...
. Muharem Bazdulj : Krleža, trideset godina poslije
 
Nije u Krležin opus "bogumilska tema", kako se to kaže, pala s Marsa. Ona je tek dio Krležine opsesije Jugoslavijom, jugoslavenskom posebnošću, južnoslavenskim kompleksom..
. Ravno na vrh : Turska zabilježila najveći skok izvoza u istoriji
 
Turski izvoz porastao je u prošloj godini za rekordnih 18,2 posto, dosegnuvši vrijednost od 134,6 milijardi dolara, kazao je u ponedjeljak ministar gospodarstva Zafer Caglayan..

03.01.2012.

VIDEO: POSKUPLJENJA SVEGA I SVACEGA U BiH: KAKO VRATITI DUGOVE IZ DECEMBRA I PREZIVJETI JANUAR

VIDEO / Poskupljenja svega i svačega u BiH: Kako vratiti dugove iz decembra i preživjeti januarViše pogledajte u priloženom videu.

.

................................

image

(24SI) - Iza nas je Stara godina, doček Nove i decembar mjesec u kome se i najviše troši. U januaru većina podvlači crtu i uglavnom se hvata za glavu.

 

 [24 sata info] 

Ove godine otežavajuća okolnost su i nova poskupljenja i to svega i svačega.

Zatražili smo savijet "postoji li recept kako vratiti dugove iz decembra i preživjeti januar", mjesec poznat i kao "kokuzni mjesec".

 

(24sata.info)Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
89220078

Powered by Blogger.ba