Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

02.01.2012.

UDRUZENJE POTROSACA U BiH: "NEDOPUSTIVO JE DA CARINE PADAJU, A CIJENE OSTAJU ISTE"

Udruženja potrošača u BiH: "Nedopustivo je da carine padaju, a cijene ostaju iste"

 
image Proizvodi / 24sata.info

 

(24SI) - Prvog dana 2012. godine na snagu je stupila odredba o smanjenju carina na određeni broj proizvoda porijeklom iz Evropske unije, ali i te olakšice teško da će dovesti do pada cijena u maloprodaji.

 

 [24 sata info] 

Smanjenje carina rezultat je nastavka primjene privremenog sporazuma o trgovini i trgovinskim pitanjima u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH sa EU-om. Navedeni sporazum potpisan je još u julu 2008., a iako su se naši građani nadali kako će cijene padati, to se nikada nije dogodilo nego su cijene u najboljem slučaju ostale iste ili čak i rasle.

Glasnogovornik Uprave za nedirektno oporezivanje BiH Ratko Kovačević pojašnjava kako se radi o određenim tekstilnim proizvodima za koje stopa carina od ove godine iznosi tri posto, kao i o korištenim putničkim automobilima, dok na određene prehrambene proizvode, poput mliječnih, telećeg i junećeg mesa, voća i povrća te kave iznosi dva posto.

Od 2013. stope carine bi se trebale u potpunosti ukinuti i za ove proizvode. Podsjetimo, od početka 2009. za oko 90 posto proizvoda koji se uvoze iz EU-a i imaju porijeklo iz EU-a carine su u potpunosti ukinute, dok za ostale proizvode, za koje je pregovarački tim BiH utvrdio da su od posebnog značaja za BiH, postignut je dogovor sa EU-om da se stope carine postupno smanjuju u razdoblju od 2008. do 2013. godine.

Tako su, na primjer, od početka 2011. ukinute carine za određene proizvode tekstilne industrije, za koje je carina ranije iznosila 15 posto. Nadalje, za proizvode kao što su dizel gorivo, bezolovni motorni benzin sa oktanskim brojem 95 ili većim, lož ulje ekstra lako, carina od 10 posto, koliko je iznosila na dan prije stupanja na snagu navedenog sporazuma, postupno je smanjivana da bi prošle godine bila potpuno ukinuta. Osim navedenih proizvoda, od početka 2011. carina je u potpunosti ukinuta na određene predmete građevinske i metalne industrije i određene sportske rekvizite, za određene mliječne proizvode, kao i za određene vrste povrća.

Razna udruženja potrošača iz naše zemlje ogorčena su ovakvim razvojem situacije jer smatraju kako je nedopustivo da carine padaju, a cijene ostaju iste. Oni navode kako smanjenja carina krajnji potrošač nikada nije osjeti, a kao glavni razlog navode činjenicu da na našim tržištem vladaju monopolisti koji formiraju cijene kako njima najviše odgovara. Isto tako, mnogi navode kako u BiH ne postoje nikakvi mehanizmi pomoću kojih bi se zaštitili potrošači, tako da će svaki uvoznik u takvoj situacije zadržati dodatni profit, a neće smanjiti cijene. Hoće li se od ove godine u ovoj oblasti promijeniti situacija, odnosno hoće li entitetske i državna vlast postati aktivnije u rješavanju nagomilanih problema na bh. tržištu, ostaje za vidjeti.

(24sata.info)02.01.2012.

STA MOSTAR OCEKUJE U 2012.: LOKALNI IZBORI, DOVRSETAK PROJEKATA, NOVI GRADONACELNIK... - DIREKTOR SEDIN TANOVIC: "VRATITI VELEZU STARI SJAJ"

Šta Mostar očekuje u 2012.: Lokalni izbori, dovršetak projekata, novi gradonačelnik...

image Mostar / 24sata.info

 

(24SI) - Pred Mostarom je još jedna teška godina, koja bi za razliku od prethodnih mogla biti jako zanimljiva.

 

 [24 sata info] 

Posljednja je bila vrlo dosadna. Osim prepucavanja u Gradskom vijeću ništa se značajnije nije događalo. I zato je treba što prije zaboraviti. Ove bi se svašta nešto trebalo izmijeniti. Možda neće biti bolje, ali će sigurno biti zanimljivije. Evo i zašto...

Slijede lokalni izbori. Odmah nakon oporavka od novogodišnjih praznika, političke stranke će krenuti u – otvoreni rat za Mostar. Prvih nekoliko mjeseci će se obilaziti tereni, ogranci, “opipavati puls” kod građana, a zatim počinje predizborni show i onda u oktobru zaokruživanje listića i davanje povjerenja strankama.

Ko će pobijediti? Teško je prognozirati, iako se sad može naslutiti ko će dobro stajati. Prema informacijama kojima raspolažemo, ne promijeni li se nešto u međuvremenu, na izbore će izići vrlo malen broj građana. To je sasvim i logično jer su građani razočarani trenutnim stanje u gradu, koje je, da se razumijemo, zaista loše.

Zadnja vlast nije napravila zaista ništa. Nepune četiri godine Gradsko vijeće je provelo u svađama i prepucavanjima.

Kako onda promijeniti nešto? Šta stranke moraju učiniti kako bi probudile svijest građana?

Aktuelna garnitura na vlasti će sve karte usmjeriti prema dovršetku davno započetih projekata, što se može očekivati već polovicom ove godine. To su prije svega gradska vijećnica i Španski trg, čiji je dovršetak tempiran upravo ove izborne godine. Ali tu se pojavljuje i još jedno pitanje. Koje projekte vlast može još otvoriti? One koji nemaju veze sa gradskom vlasti iz razloga što Grad nije investitor tih projekata poput zgrade onkologije SKB-a ili pedijatrije i neonatologije na RMC-u “Dr. Safet Mujić” te, naravno, Mepasovog prodajnog centra. A šta je sa ostalim projektima čiji je Grad investitor? Ne znamo zapravo nijednog značajnijeg, niti ga se možemo sjetiti. Možda dvorana, koja ovim tempom rada neće biti gotova možda ni do idućih izbora.

Definitivno jedna promjena će se ove godine dogoditi. Zasad se tek sa sigurnošću može kazati kako bi Mostar u ovoj godini trebao dobiti i novog gradonačelnika.

Ljubo Bešlić nakon deset godina odlazi sa čela Mostara. Dvije godine je bio zamjenik gradonačelnika Hamdije Jahića, a zatim u dva mandata gradonačelnik.

“Na čelu grada sam dva mandata i ovaj posao je težak jer zahtijeva od vas angažman 24 sata dnevno. 90 posto svih problema koje imaju građani rješava se na lokalnom nivou, a viši nivoi vlasti nemaju razumijevanja za to. U idućem mandatu se ne vidim na ovoj poziciji, a šta ću raditi, još je rano govoriti o tome. Preda mnom je još godinu dana da završimo neke važne projekte u gradu Mostaru” izjavio je u Ljubo Bešlić u oktobarskom intervjuu za Dnevni list. Ko će ga naslijediti, može se tek nagađati. Ali, jedno je sigurno – ko god dođe, neće mu biti nimalo lako. Problema je mnogo, a novca nema.

Direktor Sedin Tanović: "Vratiti Veležu stari sjaj"

image F.K. Velež / 24sata.info

 

(24SI) - Velež u 2012. ulazi sa poprilično velikim ambicijama i to nakon godine u kojoj se na proljeće borio za ostanak, da bi se minule jeseni pomaknuo prema sredini poretka. Rođeni u sklopu ciljeva za ovu godinu zaista pucaju visoko, a vrijeme će pokazati ima li to uporišta u realnom svijetu.

 

 [24 sata info] 

Direktor Sedin Tanović, koji tu poziciju prvog operativca kluba obavlja od maja, najprije se osvrnuo na minulu jesen.

- Ako bi se tražio neki kratak komentar na pitanje ocijene polusezone, onda je odgovor da je ona bila pozitivna. Ne zaboravimo da smo prošle godine u ovo doba bili prikovani za dno premierligaške tabele sa mršavih 13 bodova i imali jako puno problema. Danas, situacija je radikalno drukčija. Velež je posljednjih mjeseci puno toga učinio u svom strukturalnom dijelu i to je ono zbog čega možemo sa puno optimizma gledati prema naprijed. Tanović je istakao nešto što je proteklih godina znalo biti veliki problem – ispunjavanje obveza prema igračima. Na tom se planu Velež, po njegovim riječima, osjetno popravio.

- Velež posljednje dane ove godine završava sa 90 posto isplaćenog kako prema igračima, struci i zaposlenim, tako i prema dobavljačima. U vrijeme kada na svakom koraku vidimo da ekonomija u našoj zemlji ima jako puno problema i prema najavama očekuje nas još teža 2012. godina, onda ovakav postotak ispunjenja obveza od jednog kluba možemo smatrati izuzetnim. Osim toga, u proteklih nekoliko mjeseci izgrađena je navijačka tribina sa 300-tinjak mjesta i napravljen pomoćni teren. Još ljetos fudbaleri imali su adekvatne pripreme u Fojnici, Francuskoj i na Bjelašnici.

Upravo kod spominjanja navijača Tanović obećava jako puno – ne bježi od pokušaja da klub vrati tamo gdje nije bio nakon rata...

- Opredjeljenje ovog Upravnog odbora i ljudi koji rade u Veležu je da vratimo ime kluba na evropsku scenu. Mi smo klub izuzetne tradicije, ali isto tako jedan dugi niz godina mi smo praktično nestali sa te scene. Sigurno da smo pripremnim utakmicama sa Sochauxom i Brestom učinili jedan mali, ali značajan korak na vraćanju evropskog imidža kluba. Nećemo stati na tome. I ove zime nastojat ćemo odigrati što veći broj utakmica sa renomiranim protivnicima.

Godina pred nama donosi i vrijedan jubilej – 90. rođendan Veleža, koji bi trebao donijeti i gostovanje renomiranog protivnika u Mostaru.

- Prije svega svom klubu želimo za 90. rođendan podariti stabilnost, vratiti mu onaj stari ugled i učiniti ga opet onim što on jest. Velež je institucija sporta u BiH. Naravno, to nećemo učiniti ako ćemo samo pričati o tome. Konkretno, u sljedećoj godini dovršit ćemo započeti projekat stvaranja fudbalskog kampa na našem stadionu. U sklopu stadiona u sljedećoj godini napravit će se sobe za igrače i restoran, primarno za ishranu naših igrača. To su stvari koje čine iskorak jednog kluba. Da se slobodno izrazim, ne možemo sa “fićom” na autocestu prema Evropi. Potrebno je našeg “fiću” modernizirati napravimo od njega jedan prelijep funkcionalan automobil, prenosi Dnevni list.

Tanović je najavu onog što je pred Veležom zaokružio sa optimističnom najavom proljeća tekuće sezone.

- U polufinalu smo Kupa i imamo četiri utakmice do trofeja. Naravno, druga su vremena i moramo se u mnogo čemu prilagoditi modernom dobu, ali ako ispunimo sve zacrtano za 2012. godinu, onda 2013. godine Veleža možemo očekivati u Evropi i kroz plasman u prvenstvu.

- Mislim da je Velež klub koji ima posebne navijače. Nije to nikakva demagogija. Dokazat ću to samo sa dvije činjenice, rekao je Tanović, te dodao: Mi izgubimo u gradskom derbiju i oni nas dočekaju pred klupskim prostorijama i to aplauzom. S druge strane, u Americi daleko od svog Mostara, navijači Veleža pokreću akciju da svom klubu za rođendan kupe autobus. Pa nije autobus sto maraka, već hiljadu puta više, ali oni su svejedno spremni upustiti se u organizaciju jedne takve akcije.

(24sata.info)02.01.2012.

NASA: MIRNO SPAVAJTE, OVE GODINE NECE BITI SMAKA SVIJETA - KATASTROFA JE NEZAMISLIVA: "COVJECANSTVO CE PREZIVJETI I OVU GODINU"

NASA: Mirno spavajte, ove godine neće biti Smaka svijeta

02.01.2012.
..................................
Mnogo je ljudi koji vjeruju da je ovo zadnja godina života na Zemlji i da će se Smak svijeta desiti 21. decembra 2012. godine. Iz Američke svemirske agencije (NASA) poručuju kako se to ipak neće desiti.
Kada se govori o Smaku svijeta, mnogi se pozivaju na kalendar drevnih Maya u kojem je 21. 12. 2012. naznačen kao dan apokalipse. Međutim, istraživači NASA-e poručuju kako nema razloga za brigu.

Prema kalendaru Maya, početkom zime 2012. godine završava se ciklus od 144,00 dana i tada bi trebao biti i kraj svijeta. Ovaj ciklus ponovljen je već 12 puta a 13 bi trebao biti i posljednji. Nakon njega, predviđa kalendar, neće biti više života na našoj planeti.

Mnogi samoprozvani stručnjaci kažu kako će planet Nibiru koji juri prema Zemlji biti uzrok Smaka svijeta. Astronomi kažu kako nema razloga za brigu.

Kao drugi uzrok nestanka života na našoj planeti navodi se gravitacijski efekt poravnjanja. Međutim, ni za ovu tvrdnju ne postoje dokazi jer su Sunce i Mjesec jedini koji imaju utjecaj na gravitaciju Zemlje. Mi to osjetimo kao plimu i oseku.

Treći uzrok nestanka života navode se solarne oluje koje se pojavljuju u ciklusima od 11 godina. Ali, ni za ovu tvrdnju ne postoje relevantni dokazi.

Kao još jedan uzrok apokalipse navode se udari kometa i asterioida u Zemlju. Zadnji takav slučaj desio se prije 65 miliona godina kad su nestali dinosaurusi. Međutim, astronimi su odbacili ovakve trvdnje kao neosnovane.

Iako nemaju dokaza, teoretičari koji zastupaju ovogodišnji Smak svijeta sve više se pojavljuju u medijima. Tako će i ostati, tvrdi portal Space.com, dok se naučnici više ne uključe u ovu problematiku.
..................................................................................................................................................

Katastrofa je nezamisliva: "Čovječanstvo će preživjeti i ovu godinu"

 
image Propast svijeta / 24sata.info

 

.................................

(24SI) - Katastrofa koja bi mogla da iskorijeni čovječanstvo u ovom trenutku je nezamisliva, tvrdi Tomas Griter, neuropsiholog i autor knjige "Fascinacija apokalipsa - mitovi i teorije o propasti svijeta".

 [24 sata info] 

Ukazujući na različite scenarije o propasti svijeta, Griter navodi da je sa jedne strane scenario o propasti čovječanstva, odnosno civilizacije, a sa druge strane su katastrofe kao one u Fukušimi ili Černobilju, koje ni u kom slučaju ne mogu da izazovu propast cijelog čovječanstva, već uzrokuju velika prostorna zagađenja.

Prema njegovim riječima, za propast cijelog svijeta neophodno je da se dogode druge vrste katastrofa, na primjer da jednog dana nestane sirovina, ili da nivo mora poraste za 10 metara ili više, prenosi Deutsche Welle.

"To bi mogao da bude uzrok nestanka civilizacije, ali bi i u tom slučaju čovječanstvo nastavilo da živi", ističe Griter.

(24sata.info)

02.01.2012.

DESNICA RADIVOJEVIC: "AUTOCESTA KROZ HERCEGOVINU ZAOBILAZI POCITELJ I BLAGAJ"

Radivojević: "Autocesta kroz Hercegovinu zaobilazi Počitelj i Blagaj"

image Autocesta / 24sata.info

 

(24SI) - Autocesta kroz Hercegovinu zaobići će Blagaj i Počitelj, kazao je federalni ministar prostornog uređenja Desnica Radivojević nakon što je Parlament FBiH usvojio prijedlog prostornog plana područja posebnih obilježja od značaja za FBiH autocesta na koridoru Vc za 2008. - 2028.

 

 [24 sata info] 

Ovim su, smatra Radivojević, otklonjene sve dvojbe u vezi sa najspornijim dijelom buduće autoceste jer će trasa zaobići te gradove i prolazit će područjem iznad podveleškog platoa.

- Kod određivanja ta 23 kilometra autoceste uvaženo je isključivo mišljenje struke, a nije ulazilo u razmatranje nikakvo mišljenje politike, rekao je Radivojević dodajući kako će u idućoj godini biti napravljena dodatna analiza trase preko Počitelja i Blagaja od Evropske komisije o kojoj će zatim mišljenje dati Vlada i Parlament.

Na ovakvu odluku burno su reagovali zastupnici iz HDZ-a BiH naglasivši da će se boriti protiv ovakve odluke i da ne isključuju ni ustavne tužbe protiv svih koji su učestvovali u donošenju ovakvog rješenja. Smatraju da se radi o kršenju Zakona o prostornom planiranju i korištenju zemljišta, koji propisuje da se o usvajanju plana prvo izjasne kantoni kroz koje prolazi koridor. Zbog svega navedenog i mišljenja da se vodi politička borba zbog autoceste kroz Hercegovinu, iz HDZ-a BiH su najavili stopiranje prostornog plana u Domu naroda te tužbe.

Za vladajuću koaliciju u Federaciji plan nije sporan te tenziju HDZ-a smatraju nepotrebnom i pokušajem kočenja izgradnje autoceste kroz Hercegovinu. Iz SDA su kazali da je koridor najznačajniji infrastrukturni projekat u Federaciji zbog čega je i Parlament u proteklom razdoblju donio niz važnih odluka koje omogućavaju Vladi i nadležnim tijelima da konačno pristupe bržoj izgradnji, prenosi Dnevni list.

Prostorni plan je i najznačajniji planski dokument u FBiH, koji će, usvoji li ga i Dom naroda, predstavljati osnovni i obavezujući dokument za regulisanje odnosa u prostoru prilikom izgradnje autoceste na koridoru Vc kroz FBiH koji će prolaziti teritorijem Posavskog, Zeničko-dobojskog, Sarajevskog, Srednjobosanskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona. Osim toga, Federaciji će donijeti stotine novih radnih mjesta i mnogo novca u državnu blagajnu.

(24sata.info)


02.01.2012.

KINESKI MUSLIMANI SUKOBILI SE SA POLICIJOM ZBOG RUSENJA DZAMIJE

Ilegalno izgrađena: Kineski muslimani sukobili se sa policijom zbog rušenja džamije

image Džamija u Kini / 24sata.info

 

(24SI) - Pedeset je osoba povrijeđeno, a stotinjak ih je zadržano u pritvoru nakon sukoba demonstratora i policije na sjeverozapadu Kine.

 

 [24 sata info] 

Nekoliko stotina muslimana pokušalo je, naime, spriječiti rušenje džamije u gradu Hexiju, piše AP, nakon što su tamošnje vlasti džamiju proglasile "nezakonitom vjerskom građevinom".

Rušenje je bilo zakazano za petak, a na mjesto događaja stiglo je oko hiljadu policajaca.

Iako je jedan seljak kazao da je u sukobima dvoje ljudi izgubilo živote, o tome nema službene informacije, obavještavaju iz Informacijskog centra za ljudska prava i demokraciju.

Nakon sukoba sa demonstratorima, policija je dovršila planirani posao i srušila džamiju.

Kineske komunističke vlasti pažljivo prate svaku religijsku aktivnost strahujući da bi crkve, džamije i druga vjerska mjesta mogli postati centri za protuvladinu agitaciju.

(24sata.info)


02.01.2012.

UHVACEN SERIJSKI PIROMAN IZ HOLLYWOODA: NJEMAC U TRI DANA PODMETNUO 55 POZARA!? (FOTO)

Policija uhapsila serijskog piromana iz Hollywooda: Nijemac u tri dana podmetnuo 55 požara!? (FOTO)

Samo tokom noći između nedjelje i ponedeljka, prijavljeno je 11 požara

  | 02.01.2012.

Policija u Los Angelesu privela je jutros jednu osobu koja se dovodi u vezu sa nizom podmetnutih požara u tom gradu u posljednjih par dana.

Kako prenosi “Los Angeles Times”, pozivajući se na nezvanične podatke iz policije, privedena je osoba koja je vozila automobil sa kanadskim tablicama, a pretpostavlja se da je u pitanju Nijemac.

Los Angeles je od petka, 30. decembra pogodilo 55 požara za koje se sumnja da su podmetnuti. Na meti su se nalazili automobili, ali u par slučajeva i garaže i stanovi.

Samo tokom noći između nedjelje i ponedeljka, prijavljeno je 11 požara, uglavnom u Hollywoodu.

Policija za sada ne želi da saopšti više detalja o požarima, pravdajući to strahom da bi iznošenje podataka kako su požari podmetnuti moglo da posluži kao ideja drugim osobama da učine isto.

02.01.2012.

NAJUSPJESNIJI BH. SPORTISTI U 2011. GODINI

Najuspješniji bh. sportisti u 2011.

 

Amel Mekić nosi zastavu BiH na otvaranju Olimpijskih igara u Pekingu 2008. godine

 

02.01.2012
Sportsku sliku BiH u 2011. godini zamutili su neuspjesi nacionalnih selekcija, ali s druge strane individualni bh sportisti itekako su osvjetlali obraz države pod čijom zastavom nastupaju na međunarodnim takmičenjima.

Najbolji bosanskohercegovački džudist Amel Mekić konačno je nakon 22 godine teških treninga ostvario san. Postao je Evropski prvak u teškoj kategoriji na prvenstvu koje se održalo u Istambulu. Prije njega su to učinili samo bacač kugle Zlatan Saračević i bokser Marjan Beneš.

"Mene je to ispunilo u potpunosti, dalo mi neki smiraj duše. Jednostavno, kad zatvorim oči odsanjao sam svoj san. Dohvatio sam zvijezde, bio na krovu Evrope, jednostavno fenomenalan osjećaj koji čovjek ne može da shvati dok ne prođe kroz 22. godine nekog masovnog treninga. I onda kad zgrabite tu titulu onda se osjećate beskrajno srećni", opisuje Mekić.

(VIDEO: Finale u Istanbulu u kojem je pobijedio Amel Mekić)


Ni svjetska džudo scena nije prošla bez Mekića. Sa trenerom Branislavom Crnogorcem, Mekić je ubilježio novih 100 bodova na svjetskoj rang listi. Na Svjetkom kupu u Venecueli osvojio je zlato, dok se na druga dva okitio srebrom. Zavidnim rezultatima Mekić je osigurao put na Olimpijske igre u Londonu 2012.godine.

"Medalja koju nemam je medalja sa olimpijskih igara u nadam se da će moja stalaža napokon dobit tu medalju koju dugo očekujem, ne samo ja nego svi istinski ljubitelji bh sporta", kazao je Mekić.

Na kraju, kao šlag na tortu Amel Mekić je dobio još jedno priznanje za svoj rad i to od BiH. Proglašen je sportistom 2011. godine.

"To mi daje još jednu veliku obavezu da se što bolje spremim za Olimpijske igre 2012., a takođe da se kasnije kroz svoju trenersku karijeru odužim državi tako što ću mlade generacije sportaša izvest na pravi put i sa njima pokušat osvojit koju veliku medalju", poručio je on.

Knežević: Trud se vraća

Isto priznanje u ženskoj konkurenciji dobila je rukometašica banjalučkog “Borca”, Dragana Knežević. Ovo je treći put da je Dragana ušla među pet najboljih sportiskinja BiH.

"Svako priznanje nama sportistima, bilo bi neskromno reći da nam ne odgovara, naprotiv sam čin izbora sportiste BiH stvarno nisam očekivala", kazala je ona.
Rukometašica Dragana Knežević: Svako priznanje nama sportistima, bilo bi neskromno reći da nam ne odgovara, naprotiv sam čin izbora sportiste BiH stvarno nisam očekivala.

Dragana Knežević jedna je od najboljih rukometašica BiH u posljednjih pet-šest godina, koja sa Borcem gospodari rukometnim terenima u BiH. Iako bavi kolektivnim sportom, Dragana je ipak uspjela skrenuti pažnju na sebe.

"Kolektiv, da bi bio uspješan, mora biti kao jedna jedinka, a što se tiče uspjeha u životu, ja mislim da je potrebna ljubav velika i ne treba očekivati mnogo od toga jer će se to samo, spontano izdešavati, vratiti", kaže Knežević.

Za još jednog mladog bh sportistu 2011.godina bila je više nego uspiješna.

Sarajevski teniser Damir Džumhur iza sebe ima sezonu kao iz snova, koja je ujedno bila i debitantska u profesionalnom tenisu. Svoju debitantsku sezonu u profesionalnom tenisu započeo je kao 1008. igrač na svijetu, a na kraju 2011. godine Damir je na 339. mjestu ATP liste.
 
"Cilj je bio ući među prvih 500, s obzirom da sam ja to još u avgustu ostvario, svaki dodatni poen, svaki bolji rezultat je bio dodatni bonus za mene, tako da sam ja zaista zadovoljan ovom proteklom sezonom, ne samo rezultatima već i samom igrom", naglasio je on.
 
Džumhur je ove godine nastupio na 21. turniru, a zabilježio je ukupno 84 pobjede i 32 poraza. Cilj za početak naredne sezone je plasman u prvih 250, tačnije dolazak do pozicija koje bi Damiru osigurale kvalifikacije za Roland Garros i Wimbledon.
 
"S obzirom na to da ne branim bodove do maja mjeseca, mislim da je to ostvarivo i sigurno da mi puno znači biti na velikim turnirima kao što su Roland Garros i Wimbledon. Već otprilike znam kako to ide, nastavljam tim stopama i naravno da mi je ovo jedan veliki plus u životu", ističe mladi teniser.
02.01.2012.

EFRAIM ZUROFF: ZABRANITI SLUZENJE MISE ANTI PAVELICU

Efraim Zuroff: Zabraniti služenje mise Anti Paveliću

02.01.2012.
Direktor Centra "Simon Wiesenthal" Efraim Zuroff pozvao je hrvatske vlasti da u budućnosti zabrane služenja mise u pomen ustaškog vođe Ante Pavelića, ističući da je to "uvreda za sjećanje na njegove brojne žrtve i izrugivanje posljedicama stravičnih ustaških zločina".
Efraim Zuroff
Efraim Zuroff
.............................
Efraim Zuroff je apelovao na crkvene vlasti da sankcionišu sveštenike koji pristaju da služe misu za Pavelića, vođu zločinačke ustaške NDH.

"Ova ceremonija, koju su crkvene vlasti ranije zaustavljale zbog protesta Centra "Simon Wiesenthal" i drugih institucija, sramota je za katoličku crkvu. Nepojmljivo je da se misa za Antu Pavelića održava u zemlji koja bi uskoro trebala da postane članica EU", rekao je Zuroff, prenose hrvatski mediji.
Ante Pavelić
.............................................

............................................
Krajem decembra u dva najveća grada u Hrvatskoj - Zagrebu i Splitu, služena je misa za Pavelića. U bazilici Srca Isusovog u Palmotićevoj ulici, u Zagrebu misu su služili jezuiti Vjekoslav Lasić i Stanislav Kos, a u splitskoj crkvi Svetog Josipa na Mertojaku Vjenceslav Kujundžić, navode hrvatski mediji.

"Svećenike koji su održavali misu treba izbaciti iz svećeničkog reda jer su potpunom ruglu izvrgli sve kršćanske vrijednosti", poručio je Zuroff.
02.01.2012.

BOSNA I HERCEGOVINA SE NADA USPJESNIJOJ GODINI NA EVROPSKOM PUTU

BiH se nada uspješnijoj godini na evropskom putu

 

Sjedište EU u Sarajevu - ilustracija

 

02.01.2012.
BiH ima veliki zaostatak u procesu evropskih integracija. Polovinom 2008. godine,  potpisala je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU, čije je provođenje trebalo osigurati aplikaciju  za članstvo. To se do danas nije desilo, pa je BiH jedina zemlja u regionu koja još uvijek nije ozvaničila svoju namjeru da postane članica evropske zajednice. 

Izvještaji o napretku koje Evropska komisija objavljuje svake godine, za ovu zemlju su negativni a najlošiji je posljednji, za 2011.  Ipak, s obzirom na približavanje u stavovima oko nekih ključnih zakona, 2012. godina bi trebala biti mnogo uspješnija.

2011. je bila godina propuštenih prilika i potpune blokade, odnosno izgubljeno vrijeme za evropske ambicije BiH. Bilo je planirano da se zahtjev za kandidatski status podnese do kraja 2010, ali u tome se nije uspjelo ni godinu kasnije.

Umjesto uspjeha u ostvarivanju Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju odnosno privremenog sporazuma, desilo se nešto sasvim suprotno, kaže Nevenka Savić direktorica Direkcije za evropske integracije BiH.

''Praktično kršimo privremeni sporazum zbog neusvajanja Zakona o državnoj pomoći i neprovođenja presude Suda za ljudska prava ''Sejdić-Finci'' i treća stvar Zakon o popisu stanovništva, mislim da je opštepoznato da se ne može napredovati niti odgovarati na upitnik bez statističkih podataka'', kazala je ona.

2012. godina morala bi biti uspješnija, kaže Savić.

''Mislim da postoji razumijevanje u parlamentu da su ova dva zakona, kao i ove izmjene Ustava jako bitni za BiH, da onda možemo do sredine godine nadam se, podnijeti kredibilnu aplikaciju za članstvo'', ocjenjuje Savić.

Proces ratifikacije Sporazuma s BiH, u svim parlamentima zemalja članica EU završen je prije godinu dana ali, Vijeće Evrope još uvijek nije obavilo završni čin. Iako o tome nema zvanične obavijesti  to je jasna poruka za BiH.  Međutim, neće biti sankcija, naglašava, Osman Topčagić, ambasador BiH pri EU.

''Proces evropskih integracija je izraz političke volje zemlje koja ulazi u taj proces, tako da ovdje nisu predviđene nikakve sankcije, ali ako su ukupne aktivnosti spore onda je sporo i dobivanje sredstava i sve ono što je vezano za sam taj proces i prednosti napretka u procesu evropskih integracija, ali indirektno to se onda odražava i na ukupnu poziciju zemlje'', kazao je Topčagić.

Problem odgovornosti

Moglo bi se reći da je BiH tokom 2011. godine  bila izgubljena u nadležnostima – između entitetskog i državnog nivoa, kaže Borislav Borenović predsjednik komisije za evropske integracije narodne skupštine RS. Mnogo toga bi se moglo uraditi na usklađivanju zakodavstva BiH sa pravnom stečevinom EU.
Tija Memišević
​​
''Zato je veoma bitno da, na neki način, što prije dobijemo program intergrisanja koji treba da uradi Direkcija za evropske integracije i Savjet ministara kako bi se definisalo šta to od zakonodavstva treba da se usklađuje na kojem nivou vlasti. Ne vidim razlog zašto da neka teška politička iskušenja ili teški politički izazov, kao što je recimo Zakon o državnoj pomoći, treba da zakoči usklađivanje svih drugih zakona koji su većina njih tehničke prirode, tako da vrtimo se stalno u krug i niko ništa ne radi'', kaže Borenović.

Zašto je BiH propustila veliku šansu u približavanju evropskoj zajednici naroda? Direktorica Evropskog istraživačkog centra, Tija Memišević smatra da je razlog u tome što najveći broj političara ne želi mijenjati postojeće stanje.

''Ne postoji spremnost da se preuzme odgovornost za proces evropskih integracija, jer preuzimanje te odgovornosti podrazumijeva stvarno uvođenje pravne države, transparentnost u tim procesima i potrebu da se stvore rezultati. Ako imate mjerljive rezultate vi ćete konačno jednom morati izaći pred birače sa postignutim rezultatima i možete time da izgubite biračku bazu'', rekla je Memišević.

Građani BiH podržavaju i žele ulazak svoje zemlje u evropsku porodicu naroda. Ta podrška se kreće i do 90 posto, a kako analitičari objašnjavaju razlog je što se nadaju boljem životu. Međutim, u našoj anketi – na pitanje kada će BiH u Evropu, kažu:

''Ako se ovako budu dogovarali naši političari nećemo nikad.''
''Sudeći po ovoj situaciji cjelokupnoj u BiH bogami daleko smo mi.''
''Totalni bezizlaz. Ovi veliki ljudi koji imaju djecu, zna se gdje su, sve je to u Evropi.''
''Nije uopšte bitno da li će BiH biti članica EU, a dobro bi bilo da bude, nego je bitno da dostigne evropske standarde. Nažalost, ovo što sad živimo je jako daleko od toga'',
kažu građani.

02.01.2012.

ODLUCUJUCA GODINA ZA EUROZONU

Odlučujuća godina za eurozonu

 

Novčić eura - ilustracija

 

02.01.2012.
Ova godina će biti odlučujuća za eurozonu koja se na desetu godišnjicu suočava za opasnošću po svoj opstanak.

Naredni mjeseci će dati odgovor da li će plan spašavanje monetarne unije koji su u decembru predstavili Njemačka i Francuska uspjeti na krilima novog evropskog jedinstva ili će propasti zbog nacionalističkih svađa.

Od ishoda plana - koji će formalno postati novi međudržavni ugovor u martu - zavisi i kojim će od dva moguća puta Evropa krenuti. Jedan od njih znači nastavak stalnog jačanja političke i ekonomske integracije, a drugi je povratak u prošlost u kojoj su se rivalske države često svađale.

To možda zvuči kao sumorna predviđanje ali nakon tri godine krize, niko, pa ni evropske vođe, ne potcjenjuju veličinu uloga na stolu.

Otkako su evropske vođe objavili novi plan 9. decembra, pokušali su ga predstaviti kao jedinu mogućnost za pomak naprijed -- ne samo za 17 zemalja euro zone već i svih 27 članica Evropske unije. Oni su također predstavili da plan ima skoro jedinstvenu podršku.

"Ovo nije dogovor 17-plus zemalja, već 27-minus. Prošle sedmice, većina šefova država ili vlada zemalja članica su pokazali svoju spremnost da krenu naprijed putem evropske integracije prema zajednice za fiskalnu stabilnost. Pokazali su da žele više, a ne manje Evrope", izjavio je predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso, obraćajući se Evropskom parlamentu u Strazburu 13. decembra.

Nije tajna, međutim, da neke zemlje članice -- prije svega velika Britanija, koja odbija dati podršku -- vide novi pakt kao jedan korak previše na putu evropskih integracija. Zbog takvih rezervi, vlade koje su prihvatile plan će se suočiti sa velikim izazovom prilikom pokušaja dobijanja domaće podrške za ideju "više, ne manje Evrope".

Nezadovoljstvo može postati obojeno nacionalizmom

Dalibor Rohac, ekonomist iz londonskog Legatum instituta, ovako je objasnio taj izazov: 
Veliki znak eura ispred Evropske centralne banke u Frankfurtu - ilustracija
​​
"Mislim da će najveći izazov zaista biti kako dobiti istinski pristanka zemalja sa evropske periferije. Zemlje kao što su Grčka, Italija i Portugal su zaista pokušale da svoje fiskalne kuće dovedu u red, vrlo često po velikoj cijeni po socijalno stanje i po njihov ekomski rast, i mogu vrlo lako zamisliti situaciju ako njihove vlade pokušaju da uvede još mjera štednje zbog ovog sporazuma i ako pokušaju da se istinski odreknu fiskalnog suverentiteta nad njihovim budžetima. To bi moglo dovesti do nezadovoljstva i negativne reakcije ljudi i to već vidimo tu reakciju u zemljama kao što je Grčka", kaže Rohac. 

Jedan od razloga zašto ovo nezadovoljstvo može postati obojeno nacionalizmom je to da ga mnogi vide kao startegiju nametnutu od Njemačke kao bi se sredili problemi na kontinentu.

Berlin, koji je finansirao lavovski dio spašavanja zaduženih zemalja euro zone, se suočava sa velikim domaćim otporom daljnjim transferima novca zemljama u problemima. Zbog toga je njemačka ponudila model koji naglašava njemačke vrijednosti kao što su štedljivost i naporan rad.

Prema njemačkoj formuli, zemlje na evropskoj periferiji će morati postati štedljivije dok Njemačka -- koja je ekonomski motor EU --  koristi svoju izvoznu industriju za pokretanje ekonomskog oporavka i vraćanje stabilnosti eura.

Nije, međutim, još jasno kako će taj ekonomski model funkcionirati.

"Zemlje na periferiji gube konkurentnost ali Njemačka neće imati baš puno stranih tržišta ako svjetska ekonomija i ostatak Evropa bude u depresiji. Tako da ja zaista ne vidim kako ovaj model može funkcionirati", kaže Rohac.

Njemačka centralna banka je nedavno predvidjela da će njemačka ekonomija ove godine drastično usporiti zbog dužničke krize. Bundesbanka je 9. decembra saopštila da će ekonomija rasti samo 0.6 posto 2012. godine u poređenju sa tri posto ove godine.

Znaci poteškoća

Ali ne postoje nedoumice zbog novog pakta samo u zemlja eurozone. Neizvjesnost je prisutna i u nekim zemljama EU koje još nisu prešle na euro.

U Češkoj Republici, premijer Petr Nečas je sredinom decembra izjavio da se on lično protivi pozivu u okviru pakta da svaka članica EU do 2014. godine doprinese finasiranju injekcije vrijedne 200 milijardi eura za Međunarodni monetarni fond kako bi mogao pomoći zemljama sa visokim nivoom duga.

U Poljskoj, hiljade ljudi je 13. decembra marširalo u Varšavi u znak protesta protiv poziva za snažnijom integracijom u Evropsku uniju, uprkos jakoj podršci vlade za predloženi pakt.

Ovo bi sve mogli biti znaci poteškoća koje bi predloženi pakt mogao imati u narednom periodu.

Martin Feldstein, vodeći američki ekonomista koji predaje na Harvardskom univerzitetu i poznati euroskeptik, je 1997., pet godina prije nego što je euro ušao u svakodnevnu upotrebu, je izrazio sumnju u uspjeh eura bez političke i fiskalne unije.
Vjeruje se da su Njemčka i druge bogatije evropske zemlje spremne da razmotre stvaranje manje zone sa zajedničkom valutom koja bi imala veći nivo fiskalne koordinacije i ne bi uključivala slabije članice eurozone.

On je predvidio još nešto: ako se Evropa bude jače integrisala kao bi podržala zajedničku valutu, posljedice takvog napora će vrlo vjerovatno voditi povećanju tenzija -- ili čak sukobima u Evropi.

Naredni mjeseci će pokazati da li će ove napetosti zaista porasti zbog nastojanja eurozone da postigne fiskalnu uniju čime bi je saobotirali ili će novi pakt pomoću euru da ozdravi.

Ako novi pakt na spasi euro, nije jasno da li je Berlin spreman da predloži nešto drugo. Vjeruje se da su Njemčka i druge bogatije evropske zemlje spremne da razmotre stvaranje manje zone sa zajedničkom valutom koja bi imala veći nivo fiskalne koordinacije i ne bi uključivala slabije članice eurozone.

To bi značilo pucanje eurozone i početak novog putovanja za Evropu koje bi je odvelo u nepoznatu budućnost.
02.01.2012.

BiH: VALENTIN INZKO ZATRAZIO HITNO USVAJANJE GLOBALNOG FISKALNOG OKVIRA I BUDZET ZA 2012. GODINU

BiH: Inzko zatražio hitno usvajanje globalnog fiskalnog okvira i budžet za 2012.godinu

 
image Valentin Inzko / 24sata.info

 

(24SI) - "Energija bh.zvaničnika u ovoj godini treba biti usmjerena na funkcionalnost zemlje koja će svim građanima pruziti usluge na koje imaju pravo", poručio je Visoki predstavnik u BiH, Valentin Inzko.

 

 [24 sata info] 

Novo rukovodstvo moraće hitno da usvoji globalni fiskalni okvir i budžet za 2012.godinu koji će osigurati potpuno funkcionisanje institucija vlasti BiH.

Pozvao je uz ostalo na poduzimanje hitnih mjera kako bi se promovisao ekonomski rast i stimulisalo zapošljavanje.

(24sata.info)


02.01.2012.

ZANIMLJIVE VIJESTI

 


U Skoplju preminuo Kiro Gligorov, prvi predsjednik nezavisne Makedonije
 
Preminuo je Kiro Gligorov, prvi predsjednik nezavisne Makedonije, koji je tu funkciju obavljao od januara 1991. do novembra 1999. godine .Gligorov je preminuo sinoć u Skoplju.On je predvodio državu koja se mirnim putem osamostalila od SFRJ, u kojoj je obavljao niz visokih ...
. Zemlja-more : Iran testirao raketu dugog dometa
 
Iran je, u okviru vojnog manevra u Hormuškom moreuzu, testirao krstareću raketu dugog dometa. Raketa zemlja-more, nazvana Qader, ima domet od 200 kilometara..
. Nekadašnji heroj u nemilosti : Dodik zatražio smjenu Dragana Lukača
 
U krugima bliskim predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, posljednjih dana kruže glasine da u pozadini Lakačevog progona stoji osveta Milorada Dodika ..

................................................................................................................................

ZANIMLJIVE VIJESTI

02.01.2012.

Grafit u Beogradu - ilustracija

Video Odlazak prvog predsednika nezavisne Makedonije

Kiro Gligorov će ostati upamćen kao političar koji je Makedoniju spasio od rata dogovorom o mirnom povlačenju jedinica JNA iz te zemlje Dalje

Beograd ne uči za evropski popravni

Srbija ne pokazuje nameru da menja politiku koja joj je u decembru zatvorila vrata EU, već i mart dočekuje sa istom mantrom "i EU i Kosovo" Dalje

BiH se nada uspješnijoj godini na evropskom putu

2011. je bila godina propuštenih prilika, potpune blokade i izgubljenog vremena za evropske ambicije BiH Dalje

02.01.2012.

"REFORMIRANA" STRANKA VELICA NAJPOZNATIJEG RATNOG ZLOCINCA: PORTRET RADOVANA KARADZICA, JOS NA ZIDU SDS-A!

"Reformirana" stranka veliča najpoznatijeg ratnog zločinca: Karadžićev portret još na zidu SDS-a!

Snažno osuđujemo aktivnosti koje slave optužene za ratne zločine, poručili su iz Ambasade SAD

  |  02.01.2012.

Karadžić: Ideolog genocida i masovnih zločina

Radovan Karadžić: Ideolog genocida i masovnih zločina

............................................................................................

U službenim prostorijama Srpske demokratske stranke (SDS), u krugu bivše firme "Rudi Čajavec" u Banjoj Luci, na jednom od zidova još je okačen veliki portret ratnog zločinca i osnivača SDS-a Radovana Karadžića, saznaje "Dnevni avaz".

Uprkos brojnim pokušajima, nismo uspjeli dobiti izjavu predsjednika SDS-a Mladena Bosića. Iz stranke su nam poručili da se stoga obratimo za širu javnost anonimnim pojedincima u Gradskom odboru SDS-a.

Reagirala je i Ambasada SAD u BiH, koja je na upit "Avaza" o stavu o ovom skandalu poručila da "svi politički akteri trebaju adekvatno tretirati ratne zločine i osobe odgovorne za njih, ako BiH želi krenuti ka istinskom pomirenju".

- Premda ne možemo potvrditi date navode, mi snažno osuđujemo sve aktivnosti koje slave ili mogu biti protumačene kao pružanje podrške osobama optuženim za ratne zločine - odgovoreno je iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD u BiH.

Službeni stav OHR-a jučer nismo uspjeli dobiti, jer su osoblje i portparoli bili zauzeti i na sastancima.

02.01.2012.

PROGNOZE ZA 2012.: BEZ MIRA I NAPRETKA

Prognoze za 2012: Bez mira i napretka

 

Anti-režimski protesti u Siriji, decembar 2011.

.......................................................................................

01.01.2012
Priredio: Dragan Štavljanin

Verovatno će biti još gore u konfliktnim zonama od Bliskog istoka, preko Afrike do problematičnih evropskih ekonomija, piše Sajmon Tisdal (Simon Tisdall) u britanskom “Gardijanu” (Guardian).

Zabavno je biti optimista oko perspektiva u 2012-oj godini – ali sumorne činjenice to ne dozvoljavaju. U međunarodnim odnosima, najmanje sledeća godina izgledaće kao nesrećan sled događaja, koga će verovatno karakterisati tri ne: nema mira, nema prosperiteta i nema progresa.

U konfliktnim zonama od Bliskog istoka preko Afrike do Azije, oskudne su mogućnosti da se oseti olakšanje. Naprotiv, mnogo je više osnova da se veruje da je na pomolu još gore. Na ekonomskom planu, monetarna i dužnička kriza koja je pogodila Evropu i SAD, preti da dodatno ugrozi globalna tržišta i izazove opštu depresiju.

Na političkom planu, nacionalizam koji oživljava, zatim samodovoljni ili otvoreno korumpirani izborni procesi, kao i sve veći naglasak na politiku straha i zavisti – što je u oštrom kontrastu sa politikom nade Baraka Obame 2008. godine – zacementiraće nedostatak insipirativnog globalnog vođstva što je bilo evidentno i ove godine.

Međutim, nije sve tako strašno i tužno, odnosno crno. Tragaćemo i za svetlim tačkama, koje mogu da donesu živost i energiju u 2012-oj.

Kao što se u zastarelom sloganu Nepalskog avioprevoznika ističe: “Kada letite preko Himalaja, pilot treba da se seti stare izreke: u svakom zlu ima nečeg dobrog”.

Izborna godina

Ova godina biće značajna i po tome da će u četiri od pet stalnih članica Saveta bezbednosti (SAD, Rusiji, Kini i Francuskoj, osim u Britaniji) biti održani izbori, što će odvući pažnju i ograničiti njihov angažman u međunarodnim odnosima.

Predsednik SAD Barak Obama
​​Ključni primer su Sjedinjene Države, gde će Barak Obama pokušati da osvoji drugi predsednički mandat na izborima u novembru. On već “prekraja svoje spoljnopolitičko odelo” kako bi poslužilo njegovim političkim ambicijama.
Njegovo nedavno prenaglašeno slavljenje američkog “uspeha” u Iraku, čime je ispunio obećanje o okončanju rata i vraćanju trupa kući – usmereno je direktno ka američkim biračima iz srednje klase. Nije bitno što su ostale veoma izražene političke tenzije u Iraku. Niz bombaških napada uoči Božića izaziva strah od obnavljanja sektaških sukoba.

U Obaminoj kampanji verovatno neće biti elemenata koji podstiču entuzijazam i nadu kao pre četiri godine. On će se koncentrisati na odbranu svojih dostignuća i predstavljanju Republikanaca kao opasne pretnje. Kako stvari sada stoje, njegovi takmaci će najverovatnije biti Mit Romni (Mitt Romney) ili Njut Gingrič (Newt Gingrich), obojica iskusni političari mašine čiji se nedostatak novih ideja podudara sa nedostatkom njihove harizme.

Sa američkom ekonomijom u problemima, pre svega najvećom nezaposlenošću u izbornoj godini u poslednjih nekoliko decenija – ishod je veoma neizvestan.

Upravljana demokratija

Ove godine izbori se održavaju i u Kini i Rusiji. Masovni ulični protesti zbog neregularnosti na parlamentarnim izborima pokvarili su plan da se Vladimir Putin bez ikakvih problema ponovo ustoliči u martu kao predsednik Rusije. Putin i dalje ima velike šanse da pobedi – ali tamni sjaj na njegovoj crvenoj zvezdi. Treći Putinov predsednički mandat nagoveštava period još izraženijeg šovinističkog nacionalizma i pojačane konfrontacije na domaćoj sceni.
 

 Miting "Za poštene izbore" u Moskvi, 24. decembar 2011.

...........................................................................................................
​​
Još nije na pomolu druga ruska revolucija – ali je nužno pažljivo pratiti tamošnji razvoj događaja.

U Pekingu, na konferenciji Komunističke partije Kine u oktobru – osim u slučaju nepredviđenog političkog zemljotresa – za generalnog sekretara i naslednika predsednika Hu Đintaoa biće izabran Ksi Jingpijng. Lozinka je kontinuitet.

Međutim, Kina se suočava sa sve većim internim turbulencijama jer je tražnja na svetskom tržištu, na koje izvozi svoju robu, drastično smanjena. Novo demonstriranje njenog vojno-diplomatskog samopouzdanja u azijsko-pacifičkoj regiji takođe izaziva negativnu reakciju među susedima. Može se očekivati jačanje teritorijalnih kao i sukoba oko resursa u Južnom i Istočnom kineskom moru.

Sarkozijev zaokret

Naposletku, mada ne najmanje važno, nestalan i sklon kritikovanju drugih francuski predsednik Nikolas Sarkozi (Nicolas Sarkozy), pokušaće da dobije drugi mandat  na izborima na proleće. Takmaci su mu, između ostalog, Fransis Holand (François Hollande) i Marin le Pen (Marine le Pen), predstavnica krajnje desnice.

Sarkozijeva kampanja će počivati na degolističkoj platformi da je Francuska na prvom mestu, odustajući tako od prethodnih reformističkih poruka. On će pre svega biti procenjivan kroz prizmu uspeha suočavanja s krizom u evrozoni i njenog negativnog uticaja na francusku ekonomiju i zaposlenost.

Kresanje vladine potrošnje, mada naizgled neizbežno, ostaje veliki tabu. Sarkozi je već počeo da prevaljuje na druge francuske probleme. Nije iznenađujuće što je odabrao Britaniju kao žrtvenog jarca. Međutim, može se očekivati jačanje i tenzija sa Nemačkom zbog politike Angele Merkel “da svako mora sebi najpre da pomogne”, naročito ako se produbi kriza u evrozoni.

Arapsko proleće II

Arapsko proleće nije navršilo ni prvu godinu, a svuda je još uvek pod znakom pitanja ishod ovog pokreta naroda bez presedana koji teži demokratiji i samoopredeljenju. Jedino se u Tunisu za sada može govoriti o jasnom uspehu. Represija prema demonstrantima u Siriji je dostigla kulminaciju.

Anti-režimski protesti u Homsu, Sirija, 27. decembar 2011.
.....................................................................................
​​Ključno pitanje u 2012-oj je da li će opstati predsednik Bašar al-Asad. Njegov pad može izazvati znatne potrese u Libanu, gde dominira Hezbolah, bliski saveznik Libije, zatim u Palestini, gde Hamas drži čvrstu kontrolu zahvaljući u velikoj meri Siriji, kao i Iraku, gde sunitska majina može težiti da oponaša sunite u Siriji u nastojanju da promeni status kvo.

Međutim, najveći uticaj evenutalnog uspeha sirijske revolucije može biti na njenog ključnog nearapskog saveznika – Iran. Asadov pad bio bi veliki udarac regionalnim ambicijama Teherana i može čak ohrabriti Izrael da iskoristi tu priliku da zada udarac svom najvećem neprijatelju.

Visoki američki vojni zvaničnik je nedavno izjavio da se svako jutro budi zabrinut da Izrael može napasti nuklearne instalacije za koje se pretpostavlja da ih Iran poseduje. On kaže da SAD “svaki dan” razgovara sa Tel Avivom o tome da takav napad ne bi bio preporučljiv. Međutim, tokom 2012. pojačavaće se pritisak da se “nešto učini” oko Irana i to može biti kobno isprepletano sa američkim izbornim politikama.

Više ratova

Ova godina će biti prepuna stvarnih ili potencijalnih sukoba. Tenzije oko granica i resursa u Južnom Sudanu, koji je stekao nezavisnost 2011. odvajanjem od severnog dela nekadašnje zajedničke države, pojačava strahovanja da najmlađa država sveta može da se uguši na samom rođenju.

Postizborni sukobi u Demokratskoj republici Kongo pokazuju ozbiljne znake prerastanja u opšte nasilje.

Nema naznaka prestanka sporadičnih ubistava koja vrši Boko Haram na liniji razdvanja hrišćana i muslimana u Nigeriji, kao najmnogoljudnijoj afričkoj državi,
 

Sahrana Kim Džong Ila

...........................................
​​
U istočnoj Aziji, smrt Kim Džong Ila u Severnoj Koreji izazvala je veliku neizvesnost, jer mnogi sumnjaju da je mladi, neiskusni, “dragi naslednik”, Kim Jong-un, kvalifikovan za taj posao.

U Burmi ova godina može biti definisano da li je nedavni napredak ka stvaranju inkluzivnije uprave, stalan i suštinski, ili je samo dekkoracija, zamazivanje očiju u cilju rehabilitacije (vojnog) režima.

Može se očekivati da će duga završna igra u Avganistanu i dalje biti krvava, nezadovoljavajuća i konfuzna. Američke dodatne borbene trupe počeće da se povlače u 2012-oj, i sa ubrzanim odlaskom britanskih vojnika, uspešno preuzimanje bezbednosnih ovlašćenja od strane avganistanskih snaga biće još značajnije – i problematičnije.

Takođe se može očekivati jačanje hronične nestabilnosti u Pakistanu sve dok bude trajale njegove nesuglasice sa SAD-om oko taktike u borbi protiv terorizma a ostane nedostižno mirovno rešenje u Avganistanu koje bi uključivalo Talibane. Postoji strah od još jednog vojnog udara u Pakistanu čime bi njegov sukob sa Avganistanom bio produbljen.

Money, money, money

U Evropi će 2011. biti pamćena kao godina u kojoj je san o evru postao noćna mora, Grčka u suštini oglasila bankrot jer ne može da vraća dugove, a nekoliko drugih zemalja, uključujući Italiju, ostalo bez svojih lidera uporedo sa gubitkom kreditnog rejtinga zbog širenja finansijske panike.

Očigledno je da tržišta nisu impresionirana dosadašnnjim spasilačkim naporima EU i ostaju veoma nepoverljiva imajući u vidu da bi velike ekonomije, poput Francuske, mogle biti sledeće na liniji udara.

​​Ove, 2012. godine, može biti čak gore, s obzirom da 26 članica EU (bez Britanije), koje su se načelno dogovorile o novom sporazumu za regulisanje budžeta i dugova, nije uspelo da se saglasi i oko detalja. Taj ishod nije neizbežan i konačan, ali je prililčno verovatan.

Očigledno je da tržišta nisu impresionirana dosadašnnjim spasilačkim naporima EU i ostaju veoma nepoverljiva imajući u vidu da bi velike ekonomije, poput Francuske, mogle biti sledeće na liniji udara. Ako se to desi, u tom trenutku bajkovita francusko-nemačka osovina može pući pod teretom, što bi označilo kraj evrozone.

Nepredvidivi igrači i faktori

Ova godina je veoma važna za venecuelanskog predsednika, obolelog Huga Čaveza, koji ne bira zapaljive reči. Njega očekuju izbori. Slično i ostareli autokrata, predsednik Zimbabvea Robert Mugabe, može da raspiše prevremene izbore, najavljujući depresivni poznati scenario nameštaljki, nasilja i zastrašivanja.

Promena na vrhu u Venecueli imala bi velike posledice po njenog malog saveznika, komunističko-katoličku Kastrovu Kubu, koja će ugostiti Papu, što će biti jedan od najzanimljivih događaja ove godine.

Kada su u pitanju klimatske promene, najsigurnije što se može reći - imajući u vidu dosadašnje slabašne napore u međunarodnim pregovorima – jeste da će klima nastaviti da se menja.
Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
89220449

Powered by Blogger.ba