Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

01.01.2012.

NOVO SMANJENJE: NIZE CARINE ZA ROBU IZ EU

Novo smanjenje: Niže carine za robu iz EU

 
image Ilustracija / 24sata.info

 

(24SI) - Od 1. januara 2012. godine stupa na snagu novo smanjenje stopa carina na određeni broj proizvoda porijeklom iz Evropske unije (EU) koji se uvoze u Bosnu i Hercegovinu.

 

 [24 sata info] 

Rezultat je to nastavka primjene Privremenog sporazuma o trgovini i trgovinskim pitanjima u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH s EU.

Portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH Ratko Kovačević pojašnjava da se radi o određenim tekstilnim proizvodima za koje stopa carina od ove godine iznosi tri posto, kao i polovne putničke automobile, dok na određene prehrambene proizvode, poput mliječnih, teleće i juneće meso, voće i povrće, te kafu iznosi dva posto.

Od 2013. stope carine bi se trebalo u potpunosti da se ukinu i za ove proizvode.

Treba podsjetiti da je primjena Privremenog sporazuma o trgovini i trgovinskim pitanjima počela 1. jula 2008. godine, a od početka 2009. za oko 90 posto proizvoda koji se uvoze iz EU i imaju porijeklo iz EU carine su u potpunosti ukinute.

Za ostale proizvode, za koje je pregovarački tim BiH utvrdio da su od posebnog značaja za BiH, postignut je dogovor s EU-om da se stope carine postepeno smanjuju za period od 2008. do 2013. godine.

(fena)

01.01.2012.

MILOSEVICEVSKO-TUDJMANOVSKI PLAN: SRPSKA I HRVATSKA POLITIKA PREMA BOSNJACIMA SE NIJE PROMIJENILA

Miloševićevsko-tuđmanovski plan: Srpska i hrvatska politika prema Bošnjacima se nije promijenila

image Rijaset IZ BiH / 24sata.info

 

(24SI) - Srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović je u intervjuu za novogodišnje izdanje novosadskog "Dnevnika" (31. 12. 2011.) kazao da u Bosni i Hercegovini:

 

 [24 sata info] 

"I Hrvatska i Srbija imaju manju ulogu nego što bi, po mom mišljenju, mogle i trebalo da imaju...", te da "Beograd i Zagreb imaju mnogo više razloga da vode računa i treba da više vode računa o BiH nego što to sada čine". U vezi s ovim stavom Nebojše Radmanovića, Služba za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini je izdala saopćenje za javnost u kojem se kaže:

- Nije poznato šta gospodin Radmanović misli pod "malom ulogom" Hrvatske i Srbije u Bosni i Hercegovini i "vođenje više računa" ove dvije susjedne zemlje o Bosni i Hercegovini, no povijest nas uči da kad god su se hrvatsko-srpske "uloge" i "računi" povećavali u Bosni i Hercegovini, povećavala se i glavobolja bošnjačkog naroda, samo zato što su Bošnjaci. Na ovu činjenicu je upozorio znameniti Bošnjak akademik rahmetli Alija Isaković na Prvom bošnjačkom saboru 1993. godine kada je kazao Bošnjaci su: "uz Poljake jedini narod u Evropi s dva susjeda koji mu dogovorno rade o glavi... Ako i dođe do prestanka rata, on će se nastaviti na brojne drukčije načine, novim perfidijama, lažima, podvalama i novim vidovima neprijateljstva. Nažalost, susjedi se ne biraju i valja biti realan. Mi nećemo posezati za oblicima zla koji nam se nude i nećemo projicirati zlo nikakvim svođenjem na ukupnost bilo koje nacije i bilo čije vjere. Naši susjedi opsjednuti su isključivošću i s toga bih volio da se u njima razvijaju svojstva sličnija našima, nego njihova u nama. Hoću reći, ako ne bi bilo Bošnjaka - Muslimana, Srbi i Hrvati dobili bi susjede kakve zaslužuju. Ovako, mi smo tu i nema te sile koja može uništiti naš narod ni u ratnim ni u poluratnim ni u polumirnodopskim uslovima", kazao je tada Isaković.

Stoga, Radmanovićev poziv da Hrvatska i Srbija "povedu više računa" o Bosni i Hercegovini, bez i najmanjeg obzira na prava većinskog bošnjačkog naroda, izaziva kod Bošnjaka muslimana sumnju i strah od srpsko-hrvatske "brige" za Bosnu i Hercegovinu, jer svakom dobro obaviještenom posmatraču je postalo jasno da se srpska i hrvatska politika ni po čemu tako dobro ne slažu kao po antiislamizmu, antibošnjaštvu i antibosanstvu.

Ne želeći podleći generalizaciji i minimizirati ulogu i doprinos patriota Srba i Hrvata u odbrani bosanskohercegovačkih interesa, ali je očito da se općenito gledano ni hrvatska ni srpska politika nije bitno promijenila od miloševićevsko-tuđmanovskog dogovora o podjeli Bosne i Hercegovine bez Bošnjaka. Miloševićevsko-tuđmanovska teza je još uvijek živa, a to je jednu trećinu muslimana Bošnjaka treba pokrstiti, jednu trećinu protjerati a jednu trećinu pobiti. Ne mogavši više čuvati tajnu, ovih dana nas je Rajko Vasić obavijestio da je "Bosna i Hercegovina kršćanska zemlja", što još jednom potvrđuje da se nije odustalo od miloševićevsko-tuđmanovskog plana: jedna trećina Bošnjaka je prognana, dok trećinu onih koji su ostali u BiH treba pokrstiti na način da im se kaže da je ovo "kršćanska zemlja" i da, prema tome, treba da što prije odustanu od svoje vjere, inače će Čađina policija objaviti opći lov na vještice (muslimane Bošnjake) zvane vehabije.

Možda je Radmanović mislio da njegova izjava neće doći do ušiju Bošnjaka, obzirom da se ovih dana bošnjačka politička i intelektualna "elita" ponaša kao gluha, nijema i slijepa pred činjenicom da su gotovo sve vitalne državne institucije poklonjene srpsko-hrvatskim interesima, što je neke Bošnjake podsjetilo na davnu 1878. godinu i vrijeme Berlinskog kongresa kad se raspravljalo o Bosni i Hercegovini bez ikoga ko bi se zalagao za državne bosanske interese. Zato se ovih dana neki od Bošnjaka obraćaju Islamskoj zajednici i njoj iznose svoju zabrinutost i strahove, tvrdeći da se tako, kao i na Berlinskom kongresu, i ovoga puta dogodilo oko sastava Vijeća ministara države Bosne i Hercegovine: Hrvati su se borili za svoje hrvatske interese, a Srbi su se borili za svoje srpske interese u skladu sa hrvatsko-srpskim dogovorom, dok se niko istinski nije borio ni za bošnjačke ni za bosanske državne interese.

Umjesto da se bore za bošnjačke, odnosno bosanske državne interese, ti, koje smatramo "našim" predstavnicima, borili su se za lične narcisoidne i donekle za svoje stranačke interese. Znakovito je da ni glasovi koje su Bošnjaci dali Željku Komšiću nisu im pomogli da dobiju adekvatan broj ministarstava gdje se bitno odlučuje o njihovoj osnovnoj egzistenciji, dok im se, s druge strane, zbog tih glasova sve izvjesnije nameće i opravdava realizacija miloševićevsko-tuđmanovskog plana o podjeli Bosne i o srpsko-hrvatskoj povećanoj "ulozi" i uvećanom "računu" o kojem Nebojša Radmanović govori.

Krajnje je vrijeme da se Bošnjaci probude, opamete i shvate poruku akademika Alije Isakovića, a to je da smo mi Bošnjaci, "uz Poljake jedini narod u Evropi s dva susjeda koji mu dogovorno rade o glavi...".

Vrijeme je da, umjesto prebacivanja egzistencijalnih bošnjačkih briga i strahova na Islamsku zajednicu, svi koji smo preživjeli u domovini i koji smo privremeno u izgnanstvu udružimo se u pritisku na naše političare da sjednu zajedno i rade u bošnjačkom i bosanskom interesu, te da im se jasno kaže da se izdaja nacionalnih i državnih interesa neće tolerirati.

Onima koje iritiraju oglašavanja Islamske zajednice o ovim i sličnim pitanjima od egzistencijalne važnosti za muslimane Bošnjake, kažemo da ćemo to raditi sve dok se ne probude bošnjački intelektualci, sve dok se ne ujedine bošnjački političari, sve dok se ne osvijeste izdajnici naših vitalnih nacionalnih i državnih interesa, sve dok budemo osjećali opasnost za naš opstanak. Mi ne pristajemo na dragovoljno odricanje od blagodati slobode javnog govora i djelovanja, što je postala navika i odlika nekih Bošnjaka. Odricanje od slobode i kukavičluk mogu se smatrati grijehom čije posljedice u ovakvoj situaciji vode u suicid, kao najveći grijeh prema Bogu i svom narodu - kaže se u saopćenju Službe za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u reagiranju na izjavu Nebojše Radmanovića.

(24sata.info)01.01.2012.

SIBENIK: BISTA FRANJE TUDJMANA BACENA U MORE

Šibenik: Bista Franje Tuđmana bačena u more

image Ilustracija / 24sata.info

 

(24SI) - Nepoznati počinitelj je u Tribunju kod Šibenika na Trgu pjaca, noću 29./30. pdecembra 2011. s postolja demontirao i u more ubacio bronzanu bistu prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

 

 [24 sata info] 

Ovo je jutros saopštila lokalna policija.

Materijalna šteta općini Tribunj za sada nije utvrđena, a protiv nepoznatoga počinitelja  nadležnom  Državnom odvjetništvu slijedi   prijava radi počinjenja krivičnog  djela „uništenje i oštećenje tuđe stvari“, navodi policija. 

(fena)

01.01.2012.

STA JE OBILJEZILO 2011.: HAPSENJE RATKA MLADICA, OSNIVANJE BANU-A I NOGOMETNA REPREZENTACIJA (FOTO)

Šta je obilježilo 2011.: Hapšenje Mladića, osnivanje BANU-a i nogometna reprezentacija (FOTO)

Izdvajamo samo neke od najznačajnijih događaja koji su obilježili 2011.

|  01.01.2012.

Dok je sa sjevera Afrike krenulo "arapsko proljeće", građani BiH mirno su podnosili sve teže ekonomsko-političko stanje u državi. Nažalost, ništa optimističnijih prognoza nema ni za 2012. godinu
 

Januar 2011.: Počelo "arapsko proljeće"Počelo je "arapsko proljeće". Hiljade ljudi izašle su na ulice više gradova Egipta, izazivajući nezapamćene nemire i nestabilnost u zemlji, koja je skoro 30 godina bila pod režimom predsjednika Hosnija Mubaraka. Nemiri su se ubrzo proširili i na susjedne zemlje, prvenstveno Libiju.

Februar 2011.: "Klas" povećao cijene hljebaSarajevska firma "Klas" u vlasništvu Hilme i Muje Selimovića, koja drži monopol na mlinsko-pekarskom industrijom u FBiH, povećala je cijene hljeba sa 1,10 na 1,30 KM. Tako je cijena kilograma hljeba u BiH povećana na 3,25 KM, dok je u susjednoj Srbiji iznosila 2,37, a Hrvatskoj 3,16 KM.

Mart 2011.: Uhapšen Jovan DivjakU Austriji uhapšen general Armije RBiH Jovan Divjak, prema politički motiviranoj potjernici iz Srbije. Bh. patrioti organizirali proteste podrške u Sarajevu i Beču. Nakon nekoliko dana pritvora Divjak pušten na slobodu, ali sa zabranom napuštanja Austrije do okončanja procesa.

April 2011.: Suspendiran Nogometni savez BiHU BiH je ogromno ogorčenje javnosti izazvala informacija da su FIFA i UEFA suspendirale Nogometni savez BiH. Reprezentacija BiH i nacionalni klubovi su izbačeni iz međunarodnih takmičenja sve dok se ne usvoji statut kakav žele FIFA i UEFA, što se desilo u maju te je suspenzija ukinuta.


Maj 2011.: Uhapšen Ratko Mladić, ubijen Osama bin LadenUbijen Osama bin Laden, uhapšen Ratko Mladić! Prema američkim izvorima, Osama je ubijen u razmjeni vatre direktnim hicem u glavu tokom akcije američkih marinaca u Pakistanu. Srebreničkog kasapina Ratka Mladića, 16 godina nakon genocida u BiH, uhapsili su srbijanski specijalci u Lazarevu kod Zrenjanina. Krio se pod imenom Milorad Komadić.

Juni 2011.: Osnovana Bošnjačka akademija nauka i umjetnostiNa Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru održana Osnivačka skupština Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti (BANU). Za njenog predsjednika izabran je prof. dr. Ferid Muhić, koji je ovaj događaj ocijenio epohalnim i historijskim ostvarenjem bošnjačkog sna s ogromnim pozitivnim implikacijama.

Juli 2011.: Brejvik izvršio pokolj, uhapšen HadžićU Norveškoj se dogodio stravičan teroristički čin. Kršćanski ektremista Anders Behring Brejvik (Breivik) u sumanutom pohodu ubio 93 osobe, a 97 povrijedio. Na Fruškoj gori uhapšen još jedan haški begunac, Goran Hadžić, i to u trenutku dok se kretao prema objektu vojske Srbije u namjeri da preuzme novac od saradnika.

Avgust 2011.: Snižen kreditni rejting SADU američkom Kongresu postignut historijski sporazum o povećanju gornje granice zaduživanja, čime je izbjegnut bankrot Sjedinjenih Američkih Država. Nekoliko dana kasnije dogodio se "crni ponedjeljak" na svjetskim berzama nakon snižavanja kreditnog rejtinga SAD.

Septembar 2011.: Počelo suđenje Turkovićevoj grupiČitanjem optužnice u Sudu BiH počelo suđenje najmonstruoznijoj poratnoj kriminalnoj grupi predvođenoj Zijadom Zikom Turkovićem, optuženim, između ostalog, za pet monstruoznih ubistava i tri pokušaja, međunarodnu trgovinu drogom, pranje novca i jednu od najvećih pljački počinjenih u našoj zemlji, odnosno otimačinu 2,5 miliona KM iz Kargo centra na Aerodromu Sarajevo.

Oktobar 2011.: Teroristički napad u Sarajevu, ubijen Gadafi u LibijiBrutalni teroristički napad u Sarajevu šokirao je sve građane. Pucajući na zgradu Ambasade SAD u Sarajevu i njeno osiguranje, terorista Mevlid Jašarević teže je ranio jednog policajca. U Libiji, u blizini svog rodnog grada Sirta, ubijen je diktator, pukovnik Muamer Gadafi, koji je ovom zemljom vladao 42 godine.

Novembar 2011.: EURO ostao san za BiHFudbalska reprezentacija BiH nije se uspjela plasirati na Evropsko prvenstvo 2012. godine u Poljskoj i Ukrajini izgubivši u Lisabonu u revanš utakmici baraža protiv Portugala sa 2:6. EURO ostao san. Drugi put zaredom bh. nogometaši zaustavljeni su na posljednjoj stepenici, u baražu.


Decembar 2011.: Anđelinin intervjuEkskluzivni intervjuu za "Dnevni avaz" dala holivudska megazvijezda Ađelina Đoli (Angelina Jolie) uoči premijere svog prvjenca, filma "U zemlji krvi i meda".

- Željela sam da svijet počne gledati na Bosance onako kako sam ja počela gledati na njih. Željela sam da svijet ne gleda samo na njihove patnje, već da vidi njihovu snagu i ljubav prema porodici. Da vidi kako su to posebni ljudi - rekla je, između ostalog, Anđelina.


01.01.2012.

ZANIMLJIVE VIJESTI

01.01.2012.

Vatromet u Sidneju, 31. decembar 2011.

Multimedija Doček Nove u regionu uz vatromete i koncerte

Veliki broj građana ispratio je staru godinu na gradskim trgovima muzikom i pesmom. U Beogradu je svečano otvoren novi most Dalje

Video Svijet poželio dobrodošlicu 2012-oj

Nova godina prvo je stigla u Australiju. Stotine hiljada ljudi u Njujorku pozdravile dolazak 2012. uz vatromet i prisustvo poznatih ličnosti Dalje

Multimedija Prognoze za 2012: Bez mira i napretka

Zabavno je biti optimista oko perspektiva u 2012, ali sumorne činjenice to ne dozvoljavaju, ocenjuje Sajmon Tisdal u britanskom “Gardijanu” Dalje

01.01.2012.

BUNT U STROFAMA: KOMSIJINA KRAVA NEK JE ZIVA I ZDRAVA

Bunt u strofama: Komšijina krava nek je živa i zdrava

 

Dubioza Kolektiv, foto: radiosarajevo.ba

 

01.01.2012
Iako su 2011.godinu u BiH, po ko zna koji put, obilježila politička previranja, nacionalizam i duboka socijalna raslojavanja, dobra vijest je da ima onih koji se tim pojavama odupiru svojim javnim umjetničkim angažmanom.

Pojedinačno ili u bendu, javno govore o problemima običnog, malog građanina BiH na taj način doprinoseći osvještavaju ljudi.

Malo je građana BiH koji svakodnevno ne izgovore riječi pjesme „Kokuz“  bh. benda Dubioza Kolektiv:U Dubiozinim pjesmama nije zaboravljen ni problem mladih u BiH, od kojih je više od 50 % nezaposleno: "Mi bi da radimo, al posla nemamo, ovo nam se ne sviđa. Mi bi da kupimo, al čime to da platimo stigla je recesija....“

Prema mišljenju člana Dubioze kolektiva, Brane Jakubovića recesija je, osim BiH, obilježila većinu zemalja u 2011. godini.

''U svim zemljama ljudi pate od istih problema, riječ je samo o nijansama naravno, o količinama problema koji ih maltretiraju, ali ono svi pate od finansijskih kriza od banaka koje propadaju, tako da to nije slučaj samo sa BiH ili našim regionom'', ocjenjuje Jakubović.

Pored svjetske ekonomske krize, a odavno karakteristično za BiH, 2011. godinu
Grof Đuraz
​​ obilježile su nacionalističke podjele prvo političara, a potom i građana, koji im slijepo vjeruju.

Banjalučki muzičar i kolumnista Grof Đuraz smatra kako su mladi koji ni ne pamte rat, nacionalizam usvojili iz vlastitih kuća ili putem medija.

Upravo njima, Đuraz je u svojoj pjesmi „Krava“ poručio:

„Svako veče molim Krista, Allaha i Budu da urazumi i smiri svaku glavu ludu. Na ovom prokletom poluostrvu stvarno je bilo previše krvi zar ne? Ljepše je voljeti, nego mrziti, bolje je graditi nego rušiti!.. Komšijina krava nek je živa i zdrava..“Radnički vapaj

Platoi ispred zgarada vlada i parlamenata  u BiH i 2011 su bila najčešće mjesta na kojima su obespravljeni radnici tražili svoja prava.

"Mi ne tražimo više od onog što nam pripada, da se isplate topli obroci i plate za poslijednjih 11 mjeseci. Nek se poništi privatizacija, nek se obavi modernizacija – radnička....hronika, nema naših para - priči nema kraja“, poručivali su radnici.

Pjesma „Radnička hronika“ banjalučke grupe Sopot vapaj je svih radnika u BiH.

''Siguran sam da je za mnoge radnike bila veoma teška godina, ljudi nisu primali plate, nisu imali uplaćene doprinose'', kaže pjevač grupe Sopot  Petar Topalović.

Još jedan prikaz borbe za život napravljen je u pjesmi „Amerikanac“ sarajevskog benda Skroz:Frontmen grupe Skroz Adnan Šaran smatra da se većina bh građana u 2011. našla u još gorem položaju.

''Mi smo u svom nekom jadu, Balkan kompletan, ta šizofrenija..vođeni zvijezdom nekom nacije, svi smo sad postali velike nacije....nauka o samospoznaji i to..ma mislim sve u svemu, kako ono; daj bože šćeri da te kadija uzme'', kaže Šaran.

Tokom 2011, alternativna bosanskohercegovačka muzička scena podarila je građanima države još jednu neformalnu himnu. Radi se o novom-starom singlu mostarskog benda Zoster:
„BiH  zemlja je tri konstitutivna naroda, sva tri podjednako pravno jednakopravno neravnopravna...", jedan je od stihova Zostera.

"BiH zemlja je sa dva entiteta i jednim Brčko distriktom, na čelu s visokijempredstavnikom, a ja ne predstavljam nikog. Pa to nije država, već klasičan protektorat, reče prijatelj moj i napisa doktorat... „BiH  zemlja je tri konstitutivna naroda, sva tri podjednako pravno jednakopravno neravnopravna .... be i ha...ti i ja..ti si be, a ja sam ha...“

Mario Knezović iz Zostera kaže kako je tzv himna samo odraz bh svakodnevnice.

''Strofe su ono što jest, kako bi nekom danas objasnio ustavni poredak BiH, eto tako jel. Da bi ustvari refren bio nešto himnično, niko nema ništa protiv tog refrena'', kazao je Knezović i za Novu godinu poručuje:

''Ja se nadam da će 2012. godina biti nekako godina osvještavanja ljudi, da smo mi ti koji živimo u BiH, da smo mi ti koji nose suverenitet BiH.''

''Ako ima neku tetku ili neku rodbinu vani nek ide odavde ili družite se ljudi, volite se, pravite djecu, neće kraj svijeta još'', novogodišnja je poruka Adnana Šarana.
01.01.2012.

EUROSONG - MEDIJSKI I MUZICKI FENOMEN

Eurosong - medijski i muzički fenomen

 

Eurosong

 

01.01.2012
Sa 56 godina, takmičenje za Pjesmu Evrovizije je najduže uživo emitovani televizijski show na planeti. Osmišljen po uzoru na čuveni muzički festival Sanremo, prvi Eurosong okupio je predstavnike sedam zemalja, a danas broji preko 40 zemalja učesnica.

Predstojeće takmičenje za Pjesmu Evrovizije biće održano u azerbejdžanskoj prijestolnici Baku u maju ove godine, a Bosnu i Hercegovinu će predstavljati mlada kantautorka Maya Sar.

Evropska unija za radiodifuziju (European Broadcasting Union - EBU) je davne 1955. godine osmislila televizijski show kojim je, posredstvom nacionalnih javnih emitera,  uvezala sve zemlje Evrope i nastalo je takmičenje za Pjesmu Evrovizije. 

Tokom više od pet decenija postojanja ove muzičke manifestacije otpjevano je oko 1.100 pjesama, a imena nekih muzičara trajno su upamćena.
 
Šef delegacije tima bh. Eurosonga Dejan Kukrić: Eurosong je zaista najgledaniji televizijski događaj u istoriji televizije, ako izuzmemo velike sportske događaje poput Superbowl-a ili finala fudbalskog prvenstva, ili Olimpijskih igara.
„To je zaista najgledaniji televizijski događaj u istoriji televizije, ako izuzmemo velike sportske događaje poput Superbowl-a ili finala fudbalskog prvenstva, ili Olimpijskih igara. Možemo govoriti o istinskoj značajki pop-kulture XX vijeka, evo, sada i XXI, kad je riječ o Evropi i medijima“, kazao je šef delegacije tima bh. Eurosonga Dejan Kukrić.
 
Prije 47 godina (1964.) Bosna i Hercegovina, tada u sklopu Jugoslavije, imala je prvog bh. predstavnika na Evroviziji - Sabahudina Kurta koji se međunarodnoj javnosti predstavio pjesmom „Život je sklopio krug“.

Njegov tadašnji nastup u Kopenhagenu izazvao je pravi bum, navodi Kurt.
 
„Bio sam prvi Bosanac koji je predstavljao tadašnju Jugoslaviju. To je za mene bio veliki podsticaj, otvaranje vrata estrade. Bio je to za mene mali šok, koji sam, na kraju krajeva, izdržao i zadatak koji sam imao da odradim u Kopenhagenu, smatram, a i kasnije, po priči drugih, završio sam sa najboljim uspjehom“, priča on.
 
Bosna i Hercegovina je u sklopu Jugoslavije nastupila pet puta na Eurosongu (1964 - 1992). Od 1993. godine nastavila je evrovizijski život, osim 1998. i 2000. kada je zbog loših plasmana morala pauzirati. Međutim, proteklih nekoliko godina Bosna i Hercegovina bilježi zapaženije nastupe, kaže Kukrić.
 
„Od uvođenja finala jedna smo od samo pet zemalja, od 45 koliko ih se takmiči na Eurosongu, koja uvijek prođe polufinalni krug, što nas svrstava među najuspješnije zemlje, kada je riječ o statističkim rezultatima“, navodi Kukurić.

Maya Sar: Biti autentičan
 

Nastavnica klavira Maja Sarihodžić, poznatija kao Maya Sar, predstavnica je Bosne i Hercegovine na predstojećoj Evroviziji koja se održava u glavnom gradu Azerbejdžana - Bakuu, u maju ove godine.
Maya Sar
​​
Nakon što je dva puta ranije, u ulozi pratećeg vokala, predstavljala BiH na takmičenju za Pjesmu Evrovizije, ove godine će nastupiti kao izvođač i autor pjesme. Premijerno predstavljanje kompozicije očekuje se početkom marta.
 
„Vrlo teško je decidno odrediti šta je to što će odgovarati većini gledatelja. Po meni je najbitnije da osoba koja je prezenter svoje države i svoje pjesme bude sigurna u to što radi, da ne pokušava raditi ničiju kopiju, već da bude autentična u tom svom izražaju, odnosno da pruži ono što ona jeste sama od sebe“, smatra Sarihodžić.
 
Grupa ABBA, plesna trupa Riverdance, Celine Dion, Cliff Richard, Julio Iglesias, kao i ostala velika muzička imena svoju slavu duguju upravo nastupu na Evroviziji.

Međunarodna javnost je 2005. godine na 50. proslavi Eurosonga, megahit „Waterloo“ švedske pop grupe ABBA proglasila najboljom evrovizijskom pjesmom svih vremena.

(Video: Pjesma "Waterloo" grupe ABBA)

 
Godine 2003. održana je prva Dječija Evrovizija (Junior Eurovision Song Contest), a ubrzo je Evropa imala priliku da vidi i prvo evrovizijsko takmičenje u plesu (Eurovision Dance Contest).

U svojih 56 godina postojanja Eurosong se postepeno mijenja. Prema riječima prvog bh. predstavnika na Evroviziji Sabahudina Kurta, planetarno poznati televizijski show program danas je skoro pa neprepoznatljiv.
 
„U ono vrijeme Evrovizija, odnosno pjevanje, bilo je uživo, orkestar je bio uživo, dirigent je bio tu. Međutim, u današnje vrijeme sve se to promijenilo. Sad ide maltene kompletna ekipa na play-back, nigdje nema orkestra. Sad je igra svjetala na sceni, tako da grupa ili pjevač koji je došao na Evroviziju zbog pjesme, od toga, po mom ličnom ubjeđenju, čini samo dvadeset posto, sve ostalo je tehnika, koja je toliko nadvladala nad čovjekom da je to jedna čista industrija muzike, koju danas nikako ne poštujem“, ističe Kurt.
 
Zasad je poznato da će se 42 zemlje takmičiti za Pjesmu Evrovizije u Bakuu.

Konačna lista učesnica trebala bi uskoro biti poznata - nakon što Evropska unija za radiodifuziju objavi finalnu listu takmičara. Dvije su polufinalne večeri - 22. i 24. maja, a 26. maja slijedi veliko finale.
01.01.2012.

SVIJET VATROMETIMA POZELIO DOBRODOSLICU 2012. GODINI (VIDEO)

Svijet vatrometima poželio dobrodošlicu 2012. godini (Video) 

 01/01/2012.
• Dok je Nova godina stizala u Australiju, svjetski lideri su u novogodišnjim obraćanjima podsjetili na događaje iz 2011. godine i poslali poruke nade za narednu.Generalni sekretar UN Ban Ki Mun, kome 1. januara počinje drugi mandat na ​​čelu ove organizacije, rekao je da želi da pomogne u uvođenju i unaprijeđenju demokratije što je bila i želja demonstranata u ovogodišnjem ..

Nova 2012. godina prvo je stigla u Australiju i na Novi  Zeland, gdje su, zbog loših vremenskih uslova otkazani novogodišnji programi na otvorenom.Jake kišne padavine uzrokovale su otkazivanje proslava na otvorenom u novozelandskim gradovima Palmerston Nort, Maunt Maungunaj, Rotorua i Velingtonu dok je vatromet sa "Skaj" tornja u Ouklendu počeo na vrijeme,  ponoć.Nova godina, takođe je dočekana uz već tradicionalni vatromet u luci.Prvi u Novu 2012. godinu ušla su dva ostrva u Južnom Pacifiku Samoa i Tokelau pošto su preskočili kompletan 30. decembar i sa 29. prešli odmah  do 31. decembra.Samoa je ovu odluku objavila u maju kako bi poboljšala veze sa svojim velikim trgovinskim partnerima Australijom i Novim Zelandom, dok je Tokelau u oktobru donio odluku da učini isto.I  u drugim krajevima svijeta ljudi su se oprostili od stare godine, koju su obilježili masovni protesti u nekoliko arapskih zemalja, ekonomske krize i prirodne katastrofe.

Zvono za sreću                                           Što se tiče Japana, godina 2011. bila je godina velikog cunamija i zemljotresa koji je uništio priobalje, i u kome je poginulo ili nestalo skoro 20.000 ljudi, kao i havarije nuklearke Fukushima.Ljudi u Japanu su u subotu posjetili hramove i svetilišta gđe su se molili prvi put za narednu godinu. Džinovsko zvono u hramovima zvonilo je 108 puta da očisti svijet od zla i donese sreću.U Hong Kongu, više od 400.000 ljudi posmatralo je četvorominutni vatromet, koji je koštao milion dolara, sa 10 oblakodera.Vatrometom je 2012. dočekana i na Crvenom trgu u Moskvi, a u Parizu se u ponoć na Jelisejskim poljima otvarao  šampanjac.Jedan od najposjećenijih dočeka Nove godine na svijetu tradicionalno je onaj u New Yorku, a veličanstven vatromet pripremljen je i u brazilskom Rio de Janeiru.Stotine hiljada ljudi su u Berlinu došle do Brandenburške kapije, na masovnu i na spektakularan vatromet.Oko 80.000 ljudi na uličnoj zabavi u Edinburgu je pozdravilo 2012. godinu, a u Londonu se oko 250.000 ljudi okupilo da sluša zvona Big Bena u ponoć i vidi vatromet.

Svjetski lideri upozoravaju na krizu         Dok je Nova godina stizala u Australiju, svjetski lideri su u novogodišnjim obraćanjima podsjetili na događaje iz 2011. godine i poslali poruke nade za narednu.Generalni sekretar UN Ban Ki Mun, kome 1. januara počinje drugi mandat na ​​čelu ove organizacije, rekao je da želi da pomogne u uvođenju i unaprijeđenju demokratije što je bila i želja demonstranata u ovogodišnjem Arapskom proljeću.Njemačka kancelarka Angela Merkel je poručila da će 2012. biti teža nego godina na izmaku, ali i da će rješavanje evropske dužničke krize približiti evropske zemlje.Američki predsjednik Barak Obama ocijenio je 2011. godinu kao godinu velikog izazova, ali i velikog napretka, te izrazio uvjerenje da će 2012. godina donijeti još veće promjene iako su one i u ovoj godini bile - spektakularne.

Ruski premijer Vladimir Putin čestitao je Rusije Novu godinu i poželeo blagostanje svim građanima, bez ozbira na njihova politička uvjerenja.Predsjednik Francuske Nikola Sarkozi je rekao u subotu da će 2012. godine "sudbina Francuske ponovo biti na prekretnici" zbog krize u eurozoni."Ova kriza koja kažnjava 30 godina nereda u svjetskoj privredi, trgovini, finansijama, valuti - ova kriza bez presedana, vjerovatno najgora od Drugog svjetskog rata, ova kriza nije završena", rekao je Sarkozi. Ali "još ima razloga za nadu" i "moramo i možemo imati vjere u budućnost", dodao je on.Predsjednik Republike Italije Đorđo Napolitano pozvao je u subotu navečer Italijane da prihvate žrtve da bi se izbegao "finansijski kolaps" zemlje i obezbijedila budućnost mlađe generacije. Italijanski parlament je nedavno donio paket antikriznih mjera. (Kliker.info-RSE)01.01.2012.

POGLEDAJTE NOVOGODISNJE SLAVLJE U SARAJEVU, BANJOJ LUCI I TUZLI

Pogledajte novogodišnje slavlje u Sarajevu, Banjoj Luci i Tuzli

01.01..2012.
Hiljade ljudi dočekale su novu, 2012. godinu na ulicama Sarajeva i Banje Luke. Trg ispred BBI centra u Sarajevu bio je doslovno pun, baš kao i Trg Krajine u Banjoj Luci.


x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x

 

Pogledajte novogodišnje slavlje u Sarajevu, Banjoj Luci i Tuzli

 

Javni doček u Sarajevu organirizala je Gradska uprava Sarajeva, koja se ovog puta zaista istakla angažirajući, između ostalih, zvijezde Mladena Vojičića Tifu i Ninu Badrić. Program je otvorila mlada sarajevska grupa Futavci, a potom su uslijedili bend Emir&Frozen Camels, Letu štuke i bend Karne, te majstor starijih hitova Tifa&Band. Nakon ponoći Tifa je otpjevao svoju Grbavicu, a onda je na scenu sa 10-članim bendom izašla Nina Badrić. Nakon sjajne Nine publiku je do ranih jutarnjih sati zabavljala makedonska zvijezda Kiril Džajkovski sa bendom.

No, nije, naravno, dobar provod bio ispred BBI. Atmosfera u kafićima je također bila izvanredna i slavljenička, a mi vam u fotogaleriji donosimo djelić atmosfere iz Chearsa, City puba i Cluba Tabu.

Veličanstven vatromet i u Banjoj Luci

Na glavnom banjalučkom trgu prisutne su zabavljali banjalučka grupa Vanja The Frog, Krajiški trubači i novosadski sastav Garavi sokak. Tačno u ponoć iznad grada na Vrbasu zasjao je veličanstven vatromet, koji je oduševio prisutne, ali i one koji su ga posmatrali sa okolnih zgrada i iz ugostiteljskih objekata. Kako je već tradicija, prisutnima se obratio gradonačelnik Banje Luke Dragoljub Davidović, koji je sugrađanima poželio puno sreće u godini koja je pred nama.

Novogodišnju noć u Banjoj Luci, već dvaneseti put, uveličala je o tradicionalna promocija prve knjige u Novoj godini, koju su građanima besplatno djelili Djeda Mrazovi. Ovoga puta u pitanju je bila doktorska disertacija Ive Andrića, pod nazivom Razvoj duhovnog života u Bosni pod uticajem turske vladavine, koju je priredio i uredio književnik Nikola Vukolić.

Pored hladnoće na licima Banjalučana, koji su se na otvorenom zabavljali uz pokoju kapljicu, mogla se primijetiti nada da će godina koja je pred nama biti bolja od prethodnih. “Želim svima zdravlje i sreću, a onda i malo više novca”, rekao je za Sarajevo-x.com Vedran Miljković koji je sa svojom djevojkom Novu godinu dočekao na banjalučkom Trgu Krajine.

Kao i prethodnih godina, banjalučka gradska uprava i sinoć je povodom dočeka Nove godine obezbijedila besplatan gradski prijevoz, a prema prvim informacijama iz policije tokom novogodišnje proslave u Banjoj Luci nije bilo ozbiljnijeg remećenja reda i mira. Za vrijeme novogodišnje proslave na Trgu Krajine saobraćaj u centru Banje Luke bio je potpuno blokiran sve da ranih jutarnjih sati.

Propao javni doček u Tuzli

Doček na otvorenom, prvi poslije nekoliko godina, nije izmamio veliki broj Tuzlaka u parku kod Muzičke škole. Procjene govore kako je muziciranje bendova Simple, Požarni pristup, Demencija & Striki đu, BDZ, Contusio, Nonsens, Divan, Voodoo Cadilac, Basheskia & Edward Eq i Fallout, pratilo oko 200 posjetilaca.

Doček je organizovalo Udruženje građana “Malo sutra”, a nakon slabog odziva, opšta je ocjena, kako se u organizaciju dočeka Nove godine na otvorenom angažovanije mora uključiti i Općina Tuzla, koja je manifestaciju u parku kod Muzičke škole propratila sa 10.000 KM. Shodno očekivanjima najvatrenije je bilo u dvorani Mejdan. Preko hiljadu Tuzlaka, svih generacija, uživalo je u programu koji su priredili bend Poslije ponoći i Mirza Šoljanin. Delirijum je uslijedio, sasvim razumljivo, kada su se kazaljke poklopile.

Odlična atmosfera bila je i u diskoteci Viva gdje je nastupao Saša Kovačević, a 50-ak metara dalje, u restoranu Breza, prisutni su uživali u izvedbama benda Druga obala. Ludovalo se i na Tenisu, uz Jasminka Malkočevića, u hotelu Tehnograd uz Merimu Džafić, diskoteci Roma uz Coloseum band, restoranu Zlatnik uz Sosu.

No, opšti je utisak kako su tuzlanski trgovi u novogodišnjoj noći izgledali sablasno. Dogodine se možda i taj utisak promijeni, pod uslovom da se u “slanom gradu” pomire suprostavljeni stavovi i ako bude bar malo volje da se sve generacije zadovolje.
01.01.2012.

VIDEO: POGLEDAJTE SMIJESNU STRANU FUDBALA U 2011. GODINI

VIDEO: Pogledajte smiješnu stranu fudbala u 2011. godini

image Screenshot / 24sata.info

 

(24SI) - Čuveni fudbalski portal "TV Golo" napravio je kompilaciju smiješnih i neuobičajenih poteza i situacija koji su obilježili 2011. godinu na fudbalskim terenima.

 

 [24 sata info] 

Kompilacija je podijeljena na dva dijela, pa stoga budite spremni da odvojite sljedećih 25 minuta i posvetite se smijehu i iščuđivanju, prenosi Blic.

(24sata.info)

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
89219979

Powered by Blogger.ba