Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

28.11.2015.

SVI SMO KRIVI ZA NEPOŠTIVANjE USTAVNOG SUDA BiH

SVI SMO KRIVI ZA NEPOŠTIVANjE USTAVNOG SUDA BiH

Faris Vehabović, sudija Europskog suda za ljudska prava : Svi smo krivi za nepoštivanje Ustavnog suda Bosne i Hercegovine (Video)

Novembar 28. 2015.

FarisVehabovic2

Činjenica da 89 odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine nije provedeno je skandalozna i niko u toj državi ne bi trebao da prihvati takvo stanje, rekao je za Al Jazeeru pravni stručnjak Faris Vehabović, sudija Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

Vehabović je govorio za Al Jazeeru povodom Odluke Ustavnog suda da proglasi neustavnim dio Zakona o praznicima Republike Srpske, a koju su odbacili političari u tom bh. entitetu.

Upitan o tome zašto se toleriše neprovođenje odluka Ustavnog suda BiH, kada je to krivično djelo za koje su predviđene zatvorske kazne, Vehabović je rekao: ”To je pitanje za sve nas. Krivci za cijelu ovu situaciju, za nepoštivanje odluka Ustavnog suda smo svi mi, jer smo prihvatili stanje ovakvo kako jeste.

Nisam čuo nikakvu reakciju u prošlosti da je neko insistirao na tome da se provode odluke Ustavnog suda i da je to jedan od temeljnih oblika demokratskog društva. Naravno da je na Zapadu, u demokratskim državama, apsolutno neprihvatljivo da jedna odluka Ustavnog suda ostane neprovedena jedan dan duže nego što je to utvrđeno samom odlukom.

Ali, znamo u kakvom društvu živimo i kakva je situacija. Reakcije vezane za provođenje, odnosno neprovođenje odluka Ustavnog suda čujemo samo onda kada jednoj, drugoj ili trećoj… petoj, nije uopšte bitno kojoj strani u određenom momentu to politički odgovara  – da se tek tada počinje insistirati na provođenju odluka”, rekao je Vehabović.

Utjecaj politike

”Kada najviše zakonodavno tijelo ne provodi odluke Ustavnog suda, kada Tužiteljstvo ne poduzima zakonom propisane radnje koje može poduzimati …  svi smo mi pristali na jedno stanje koje je apsolutno neprihvatljivo. Posebna je odgovornost Tužiteljstva koje nije uradilo sve što je moglo jer nije sankcioniralo one koji su odgovorni”, dodao je on.

Vehabović je istaknuo da vršenje vlasti na određenom nivou ne podrazumijeva samo pravo, nego i obaveze.

”Ono što se mora uraditi je ono što je propisano Ustavom, zakonom i ono što utvrde sudovi jedne države”, rekao je.

(Kliker.info-Aljazeera)


/////////////////////////////////

//////////////////////

Daniel Serwer : Ako dođe do referenduma, Vlada SAD-a će poduzeti mjere protiv Dodika

Novembar 28. 2015.

 

serverdaniel12

Ugledni američki ekspert za Balkan Daniel Serwer očekuje da će referendum u Republici Srpskoj, ako do njega dođe, ubrzati ozbiljne aktivnosti Vlade SAD-a protiv predsjednika RS-a Milorada Dodika, pa barem da to bude zabrana putovanja i zamrzavanja sredstava“.

– Nadam se da će i EU uraditi bar nešto slično tome. Bilo da dođe do referenduma ili ne, vrijeme je za potpunu analizu bogatstva i imovine koju su političke vođe u BiH stekle. Korupcija i ogoljenje državne imovine su dokumentirani. Vrijeme je da se to zaustavi – izjavio je američki ekspert za Balkan Serwer .

Na konstataciju novinarke da se svijet u protekle dvije decenije promijenio i pitanje koja je uloga BiH u borbi protiv terorizma odgovorio je „da BiH treba uraditi isto što i ostale balkanske države: pokušati da osigura da terorizam, posebno islamska struja nema prostora za širenje i pridobivanje novih sljedbenika“.

– Ekonomski napredak, pažljive policijske istrage i pravedni sudski procesi, proturadikalne rasprave i uska suradnja s međunarodnim partnerima, svi imaju svoju ulogu – kazao je.

Upitan da li su SAD nedavnim boravkom potpredsjednika Josepha Bidena u Zagrebu najavile značajniji angažman na Balkanu i gdje je tu BiH Serwer kaže „Vidjet ćete da SAD u potpunosti podržavaju članstvo BiH u EU sve dok ona ispunjava uvjete pravne stečevine“.

– Nema alternative za to. Isti je slučaj i s NATO-om. Ukoliko BiH odluči da postane član, dovoljno je samo da ispuni uvjete članstva da bi dobila podršku SAD-a – kazao je ugledni američki ekspert za Balkan Daniel Serwer.

(Kliker.info-Oslobođenje)

//////////////////////

SAVEZ ZA PROMJENE RADIKALNIJI OD DODIKA: Crnadak najavio istupanje Srba iz državnih institucija!? - 1

Crnadak najavio istupanje Srba iz državnih institucija!?

///////////////////////////////////////
28.11.2015.

USTAVNI SUD ODLUČIO: 9. JANUAR - DAN RS JE NEUSTAVAN!

Ustavni sud odlučio: 9. januar - Dan RS je neustavan!


Prvoga dana zasjedanja 95. plenarne sjednice Ustavni sud Bosne i Hercegovine je odlučivao o jednom broju zahtjeva za ocjenu ustavnosti i apelacija o navodnim povredama ljudskih prava i osnovnih sloboda, prenosi novinska aegncija Patria.

U predmetu broj U 3/13 Ustavni sud BiH je usvojio zahtjev Bakira Izetbegovića, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, za ocjenu ustavnosti člana 3.b) Zakona o praznicima Republike Srpske. Ustavni sud BiH ovu apelaciju usvojio je na zahtjev bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića koji ju je podnio još 2010. godine. Punih pet godina je trebalo Ustvanom sudu Bosne i Hercegovine da donese ovu odluku. 

Ustavni sud BiH je utvrdio da član 3.b) Zakona o praznicima Republike Srpske nije u skladu sa članom I/2. Ustava Bosne i Hercegovine, članom II/4. Ustava Bosne i Hercegovine u vezi sa članom 1.1. i članom 2.a) i c) Međunarodne konvencije o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije i članom 1. Protokola broj 12 uz Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Ustavni sud BiH je naložio Narodnoj skupštini Republike Srpske da, u skladu sa članom 61. stav 4. Pravila Ustavnoga suda Bosne i Hercegovine, u roku od šest mjeseci od dostave ove odluke usaglasi član 3.b) Zakona o praznicima Republike Srpske sa Ustavom Bosne i Hercegovine.

Ustavni sud BiH je naložio Narodnoj skupštini Republike Srpske da, u skladu sa članom 72. stav (5) Pravila Ustavnoga suda Bosne i Hercegovine, u roku iz prethodnoga stava obavijesti Ustavni sud Bosne i Hercegovine o preduzetim mjerama s ciljem izvršenja ove odluke.

Ustavni sud ponovno naglašava da se ovom odlukom ni na koji način ne dovodi u pitanje pravo građana Bosne i Hercegovine pravoslavne vjeroispovijesti (kao ni slično pravo građana bilo koje druge vjerske zajednice u Bosni i Hercegovini) da slobodno na tradicionalan, odnosno drugi prigodan način obilježavaju svoje blagdane, uključujući i slavu Svetog Stefana. Prema mišljenju Ustavnoga suda, takve slobode i prava, a posebno njihovo slobodno manifestiranje, samo potvrđuju multikonfesionalni i multikulturalni karakter Bosne i Hercegovine kao države i društva. Stoga se ovakva odluka Ustavnoga suda u tome kontekstu ne može nikako drukčije razumijevati.

Ustavni sud BiH je obustavio postupak po zahtjevu Bakira Izetbegovića, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, za ocjenu ustavnosti člana 2.b) Zakona o praznicima Republike Srpske zbog toga što je podnosilac zahtjeva odustao od zahtjeva.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine nastavlja 95. plenarnu sjednicu sutra, 27. novembra 2015. godine.

Sve odluke o zahtjevima za ocjenu ustavnosti i apelacijama, usvojene na sjednici, bit će u roku od mjesec dana dostavljene podnosiocima zahtjeva, odnosno apelacija, i objavljene na internetskoj stranici Ustavnoga suda Bosne i Hercegovine.

////////////////////
//////////////////////////////
 

Aleksandar Hemon : Ovih dana

/////////////////////////////


///////////////////////


Rat nas je obeležio za čitav život

e-novine.com - Rat nas je obeležio za čitav život


//////////////////////////

image

Read on: Dejan Stojiljković, Kišni psi (Laguna, 2015)

Nacionalno svesna polupismenost

image

Bomba će eksplodirati u kafani u trinaest i dvadeset

Terorista, on gleda

image

Varijacije na Benovu temu: Gej peva u Putinovoj Rusiji

Čovek i čovek idu niz ulicu

image

Read on: Svetozar Vlajković, Karlote (LOM, 2015)

Slepo crevo srpske književnosti

image

Read on: Andrej Nikolaidis, Smjena straže (Algoritam, 2015)

Odbrana zdravog razuma

image

Crkva na koljenima

Neka ginu tuđi sinovi

////////////////////////////

Suđenje: Diković i njegova čast

U javnosti su dosad iznošene brojne ocene o tome da Fond za humanitarno pravo ruši uglad Vojske, zločinima obeležene institucije, a Diković traži novac zbog toga što je povređena njegova čast zapovednika razularenom ..

////////////////////

FAJGELJIZAM KRETENIZAM

Do poslednje rublje: Sve za Fajgelja, Fajgelja ni za šta

Kako u Srbiji važi pravilo da što je neko veći mufljuz, to ima više prijatelja, ne čudi pomama raznoraznih znanih i neznanih srbijanskih fašista koji su stali u odbranu Andreja Fajgelja, bivšeg direktora Kulturnog centra ...

/////////////////////////////

Militantni fašista: Boli ih Fajgeljeva rana

Andrej Fajgelj, poznati militantni klerofašista, uhapšen je u Novom Sadu nakon čega mu je određeno zadržavanje do 48 sati uz mogućnost produženja pritvora na trideset dana. Fajgelj nije uhapšen zbog ...
/////////////////////

Uvlačenje Rusiji

Kukam da se fukam

Rodopska Beyonce

Bugarska singl lejdi

Fotogalerija sećanja

Harvey Milk

Sabornost istomišljenika

Srbi na okup Peščanika

////////////////////////////////

Modni guru srpske književnosti dobio bistu
//////////////////////////////


///////////////////////////

Rusija sponzoriše globalni terorizam

Ugledni američki profesor Janusz Bugajski izjavio je da Rusija ne samo da se ne bori ptoiv globalnog terorizma već Moskva, naprotiv, podstiče nasilan džihadizam kao sredstvo za potkopavanje Zapada i
27.11.2015.

NIKO NE ŽELI RASPAKOVANjE DEJTONA

Niko ne želi raspakivanje Dejtona


Baza Eufora u Butmiru kod Sarajeva, ilustracija
Baza Eufora u Butmiru kod Sarajeva, ilustracija

//////////////////////////////

U Sarajevu se održava međunarodna konferencija u povodu 20 godina od Dejtonskog sporazuma, u organizaciji Fridrih Nojman fondacije za slobodu. Profesori sa univerziteta u regionu dali su kritički osvrt u sferi izgradnje mira, demokratizacije i izgradnje države.

Brojna istraživanja su pokazala da je većina građana Bosne I Hercegovine nezadovoljno stanjem u državi. Uprkos nezadovoljstvu promjene su spore i neznatne.

Senada Šelo Šabić, profesorica Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Zagrebu, smatra da možda nije došao trenutak kada će promjene napraviti političke elite, ali je svakako trenutak da se građani ove zemlje aktivnije uključe u kreiranje bh. stvarnosti po svojoj mjeri.

‘’Svi govore da su nezadovoljni, ali niko ništa ne čini. Onda ili to nije istina ili neko nije dovoljno uspješno probao da se uključi, da riskira promjene. Ovo je trenutak da imamo dovoljno hrabrosti, dovoljno vjere da testiramo tu građansku komponentu, jednu civiliziranu viziju zajedničke države u budućnosti’’, komentariše Senada Šelo Šabić.

Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose Beograd ocjenjuje da svakodnevni problem sa kojima se susreću građani BiH zbog komplikovanog ustavnog uređenja ne mogu se riješiti bez promjene Ustava. Život traži da se sadašnje stanje mijenja. No, nema ni političke volje kao ni volje međunarodne zajednice za takvo nešto, kaže Janjić.

‘’Političke elite, ne samo u BiH nego i izvan nje, a bogami i ovi najveći, ne žele da se sada raspakuje Dejtonski ugovor, da se ide na potpuno nove aranžmane, neke potpuno nove pregovore. Mislim da od toga nema ništa. Očigledo je da će se ići putem koji je zacrtala Evropska unija da se kroz vreme, prilagođavajući se kroz pregovore standardima EU, jačaju ekonomske funkcije zajedničke države kao i institucije društva, a onda će nekako na kraju i državne institucije doći na red’’, smatra Janjić.

Neven AnđelićNeven Anđelić

Neven Anđelić sa Univerziteta u Londonu podsjeća na manjkavosti pojedinih odredbi zacrtanih u Dejtonu kao što su prava manjina, koja većina po pravilu u BiH ne poštuje.

‘’Problem koji se može naći u odnosu prema manjinama u BiH nije prema istinskim manjinama nego prema većini kad postane manjina. Tu se pojavljuje diskriminacija. Kad pogledate stepen nezaposlenosti, ako ste iz konstitzutivne nacije koja je na određenoj teritoriji manjina teško da ćete dobiti zaposlenje i tu ne možemo govoriti o pogrešnom državnom uređenju jer ni u privatnom sektoru nema zaposlenja za manjine’’, smatra Anđelić.

Anđelić ocjenjuje da je sistem tako napravljen da ga je vrlo teško promijeniti i nije optimista da bi se to moglo desiti u dogledno vrijeme.

‘’Ovo je idealno za ljude koji su na vlasti i kada se i desi da na izborima glasove dobije šira koalicija, a ne nacionalističke stranke, ta koalicija i kad ima volju da promijeni sistem ne može to učiniti. Ljudima koji su na vlasti odgovara ovakav ustroj, čak im ne odgovara ni približavanje EU, jer bi u tom slučaju morali odgovarati za neke svoje postupke Briselu, ako već nisu odgovorni prema sopstvenim biračima’’, kaže Anđelić.

Adnan Huskić iz Fridrih Nojman fondacije za slobodu smatra da se ipak mogu napraviti promjene barem one koje bi doprinijele kvaliteti života građana Bosne i Hercegovine, ali je za to neophodno izvršiti pritisak javnosti na političare.

‘’Treba insistirati na rješavanju problema iz svakodnevnog života građana, a pogotovo treba insistirati na tome da političke elite prestanu koristiti pitanje ustavnih reformi da bi se skrivali iza umjesto da odgovore na pitanja zašto vode politiku koja ne ide u korist građana nego im stvara problem u svakodnevnim pitanjima. Mogu se riješiti pitanja iz svakodnevnog života, mogu se riješiti i pitanja političke odgovornosti u ovoj državi, boljeg odnosa među političkim strankama, uvođenja jedne vrste političke culture. Dakle, jako puno se može uraditi, a bez da se dotiče Ustav BiH i da se vrtimo u krug permanentnim diskusijama koje nemaju ni kraja ni konca’’, komentariše Huskić.

/////////////////////
///////////////////

KREATIVCI U 'COLLEGIUMU': Piši, piši bosančicom dva-tri reda... (FOTO)

KREATIVCI U 'COLLEGIUMU': Piši, piši bosančicom dva-tri ...

/////////////////////

 • Komemoracija žrtvama, kojoj su prisustvovali i preživeli napada u klubu Bataclan u Parizu

  Komemoracija za žrtve napada u Parizu

  U Francuskoj je održana komemoracija za 130 ljudi koji su poginuli u Parizu. Nisu svi članovi porodica žrtava prihvatili poziv za dolazak, obrazlažući to razočaranošću što država nije učinila ništa da pojača sigurnost u zemlji, nakon Charlie Hebdoa

//////////////////////////////////////
///////////////////////

 • Izbeglice u Preševu: Teroristi ne govore u naše ime

  Iako je zbog manjeg broja ljudi nego prethodnih meseci ubrzana registracija, hladno vreme i povremena kiša su još jedna u nizu prepreka koje im stoje na putu ka zemljama EU, u kojima se nadaju da će pronaći sigurnost i mir

/////////////////////

/////////////////////////////////
////////////////////////
27.11.2015.

USTAVNI SUD BiH UTVRDIO JE DA JE 9. JANUAR, DAN REPUBLIKE SRPSKE NEUSTAVAN I DA JE U SUPROTNOSTI SA USTAVOM BiH

Dan RS neustavan, Dodik poručuje da odluku neće poštovati


Milorad Dodik
Milorad Dodik

////////////////////////////////

Ustavni sud BiH utvrdio je da je 9. januar, Dan Republike Srpske neustavan i da je u suprotnosti sa Ustavom Bosne i Hercegovine i Međunarodnom konvencijom o ukidanju svih oblika diskriminacije.

Ova najviša sudska institucija u Bosni i Hercegovini o ovom pitanju se očitovala na osnovu apelacije koju je podnio član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, koji je ocijenio da jedan od članova Zakona o praznicima Republike Srpske nije u skladu sa Ustavom BiH.

Ustavni sud BiH naložio je Narodnoj skupštini Republike Srpske da, u skladu sa ovom odlukom, u roku od šest mjeseci od dostave, usaglasi Zakon o praznicima Republike Srpske sa Ustavom Bosne i Hercegovine.

"Ustavni sud ponovno naglašava da se ovom odlukom ni na koji način ne dovodi u pitanje pravo građana Bosne i Hercegovine pravoslavne vjeroispovijesti (kao ni slično pravo građana bilo koje druge vjerske zajednice u Bosni i Hercegovini) da slobodno na tradicionalan, odnosno drugi prigodan način obilježavaju svoje blagdane, uključujući i slavu Svetog Stefana. Prema mišljenju Ustavnoga suda, takve slobode i prava, a posebice njihovo slobodno manifestiranje, samo potvrđuju multikonfesionalni i multikulturalni karakter Bosne i Hercegovine kao države i društva. Stoga se ovakva odluka Ustavnoga suda u tome kontekstu ne može nikako drukčije razumijevati", stoji u saopštenju.

Ramiz SalkićRamiz Salkić

Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić ocijenio je da je odluka Ustavnog suda BIH logična, jer su, kako je rekao, bošnjački zvaničnici dugo godina ukazivali na činjenicu da je 9. januar kao praznik tog entiteta neprihvatliv s pozicije Bošnjaka.

Ukazao je da niko ne osprava da entitet ima pravo na praznik, ali on ne može biti praznik samo Srba i pravoslavaca, već svih građana.

"Ako se govori o prazniku entiteta, onda to mora biti datum koji je prihvatljiv svim građanima ovog entiteta, ako nas neko smatra njegovim građanima. Očito da oni koji su utvrdili taj datum nisu nas ni tada, a mnogi nas ni sada ne smatraju građanima ovog entiteta", rekao je Salkić.

On je naveo da, ukoliko neko smatra Bošnjake građanima RS, onda mora s njima dogovoriti koji je to datum koji je prihvatljiv kao praznik entiteta.

RS: Politički, a ne pravni akt

No, iz mnogih institucija Republike Srpske odmah je poručeno da neće poštovati odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Kako je navedeno u saopštenju, Skupština RS ocjenjuje da je odluka Ustavnog suda BiH „isključivo politički, a ne pravno zasnovan akt, čiji je cilj nepriznavanje legaliteta i legitimiteta RS i dejtonskog ustavnopravnog poretka BiH“.

"Činjenica je da je navedena odluka donesena na štetu RS glasovima dva Bošnjaka i tri stranca, što pokazuje da ni ova odluka nije legitimno donesena od strane većine sudija iz BiH i da je BiH pod međunarodnim protektoratom čime se guši demokratski izražena volja njenih građana", stoji u saopštenju.

Povodom odluke Ustavnog suda BiH, reagovao je i predsjednik RS-a Milorad Dodik. On je izjavio da RS ostaje pri svom prazniku i da nikakav sud to ne može osporiti.
 
Dodik je najavio da će u nedjelju ili ponedjeljak sazvati sastanak svih važnih političkih ličnosti, predsjednika partija i nosilaca važnih funkcija u Republici Srpskoj i BiH na kojem će se odrediti prema odluci Ustavnog suda kojom je Dan Republike Srpske - 9. januar proglašen neustavnim.
 
„Sve kad skupite, vidite da je to bilo u matrici koja je okupila dva stranca i dva Bošnjaka koji su glasali za sve što je protiv RS. Danas je to pretjeralo mjeru i u svakom slučaju RS ostaje pri svom prazniku, koji nikakav sud koji pokušava da se nametne kao ozbiljno mjesto, ne može osporiti“, kazao je Dodik.

Inače, 9. januara 1992. na Palama "Skupština srpskog naroda u BiH" usvojila Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda BiH na područjima srpskih autonomnih regija i oblasti, te drugih srpskih etničkih cjelina u BiH.

Podsjećamo, Venecijanska komisija Vijeća Evrope dala je 2013. godine zvanični stav Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, smatrajući da 9. januar, koji se obilježava kao Dan Republike i krsna slava ovoga entiteta, nosi moguću diskriminaciju nesrpskog stanovništva u ovom dijelu BiH.

Skupština RS-a ranije je usvojila Deklaraciju u kojoj se navodi da Dan Republike neće biti ukinut, čak, i ako Ustavni sud BiH donese odluku kojom bi ovaj državni praznik proglasio neustavnim.

///////////////////////////

IZETBEGOVIĆ ODGOVORIO NA PROZIVKE IZ RS: "Prihvatam i podržavam RS kao zajednicu tri ravnopravna naroda"

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović pozdravio je danas odluku Ustavnog suda BiH koja potvrđuje da zakonska odredba o proglašenju 9. januara kao Dana Republike Srpske nije u skladu sa Ustavom BiH.


IZETBEGOVIĆ ODGOVORIO NA PROZIVKE IZ RS: 'Prihvatam i podržavam RS kao zajednicu tri ravnopravna naroda' - 3


Podsjetio je da je apelaciju uputio prije skoro tri godine i poručio da "mevludima i slavama ne treba obilježavati državne praznike". Izetbegović je u apelaciji naveo da taj dan kao Dan republike nije u skladu sa članom II/4. Ustava BiH.

 

Izetbegović je dodao i da je 9. januar dan kada je "Skupština srpskog naroda u BiH" usvojila Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda BiH na područjima srpskih autonomnih regija i oblasti, te drugih srpskih etničkih cjelina u BiH.

 

"BiH je i srpska i hrvatska i bošnjačka i svih građana koji u njoj žive i svaki njen entitet uključujući RS je i srpski i bošnjački i hrvatski i svih građana koji u tom entitetu žive. Čudi me oštra i emotivna reakcija političara u RS-u. Tvrdnje da se ovim šteti RS, da se ide ka ukidanju RS, da ja ne prihvatam RS, radim protiv interesa ovog entiteta, naprosto nisu tačne. Jer ovdje se ne šteti RS-u, dapače svaki korak ka jednakosti ljudi u tom entitetu, provedba konvencija ustava samo može stabilizirati taj entitet i učiniti ga boljim. Ja lično prihvatam RS, kao što prihvaćam sve što je Dejtonom prihvaćeno i potpisano. Ne radim protiv interesa ovog entiteta", istakao je Izetbegović.

 

Podsjetio je da je niz investicija, kapital koji je ušao u RS, otvaranje radnih mjesta direktna posljedica onoga što je "on radio". Kao primjer je naveo fabriku za proizvodnju hrane koja će uposliti 300 ljudi u Doboju, kvota mesa odobrena od strane Turaka...

 

"Meni je drago da je to tako i da sam mogao doprinijeti stabilizaciji prilika u RS-u. RS treba da prihvate svi njeni građani, da je osjećaju kao svoju i da to ne budu samo Srbi. Da podsjetim, 9. januar 1992. godine je dan kada su se izdvojili poslanici iz tadašnje Skupštine BiH, samo Srbi bez Bošnjaka i Hrvata, i donijeli odluke o tome da se teritorijalno razgraniče sa ostalim", podsjetio je Izetbegović.

 

Kako kaže, ne mogu to prepoznati kao dan koji treba da slave.

 

"To je dan koji se proslavlja i kao krsna slava RS-a. Ne mislim da se u tome mogu prepoznati katolici i muslimani, jevreji itd. Pozivam vlasti u RS-u da provedu najnoviju odluku Ustavnog suda i da odrede datum praznovanja prihvatljiv svima. Ne treba mevludima i slavama obilježavati državne praznike", poručio je Izetbegović.

 

Prema njegovim riječima, uvijek bi podnio apelaciju kojom se ispravljaju nepravde u BiH.

 

"Ako smatrate da nešto treba ispraviti u Federaciji slobodno to inicirajte", kazao je Izetbegović.

 

Odgovarajući na novinarsko pitanje o tome koji datum bi on predložio kao Dan RS-a Izetbegović kaže da bi to možda mogao biti dan Dejtona jer tog dana su svi priznali RS.

 

Narodna skupština RS-a ima rok od šest mjeseci da usaglasi Zakon o praznicima RS-a sa Ustavom BiH. Ipak, prema prvim reakcijama čelnika iz ovog bh. entiteta, teško je očekivati da će odluka Ustavnog suda biti ispoštovana.

 

"Sumnjam da će biti provedena u roku od šest mejseci. Preko 60 odluka Ustavnog suda nije provedeno. Prije ili kasnije te odluke će biti provedene. Svaka odluka Ustavnog suda i svakog suda u ovoj zemlji će biti prije ili kasnije provedena", poručio je Izetbegović.

/////////////////////////////
/////////////////////

Srbi, najlepši frajeri kosmosa i vaseljene

e-novine.com - Srbi, najlepši frajeri kosmosa i vaseljene


/////////////////////

Mlada putinovka pušku nosila

e-novine.com - Mlada putinovka pušku nosila


//////////////////////////////////////////

image

SPC veselica: Njegova svetost Miroslav poziva na rat

Prolićemo krv za svetinje

image

Intervju: Ruski Sputnjik lansirao Dodika u svemir

Šumska da se ugleda na Švicarsku

image

Starac Pajsije Svetogorac, pravoslavni prorok

Rusija razara Tursku, ali gubi Treći svetski rat

image

Emir Nemanjić hrabro odbio poziv Josipa Pejakovića

Kusturica se boji sarajevske magle

image

Čedomir Antić, Dodikov privatni istoričar

Šumska je realnost, Bosna je veštačka tvorevina

//////////////////////

Uvlačenje Rusiji

Kukam da se fukam

////////////////////

Sabornost istomišljenika

Srbi na okup Peščanika

///////////////////////

Lažni slučaj protiv Stanka Subotića


//////////////////////
FAJGELJIZAM KRETENIZAM

Do poslednje rublje: Sve za Fajgelja, Fajgelja ni za šta

Kako u Srbiji važi pravilo da što je neko veći mufljuz, to ima više prijatelja, ne čudi pomama raznoraznih znanih i neznanih srbijanskih fašista koji su stali u odbranu Andreja Fajgelja, bivšeg direktora Kulturnog centra ...

///////////////////////////////////////

Militantni fašista: Boli ih Fajgeljeva rana

Andrej Fajgelj, poznati militantni klerofašista, uhapšen je u Novom Sadu nakon čega mu je određeno zadržavanje do 48 sati uz mogućnost produženja pritvora na trideset dana. Fajgelj nije uhapšen zbog ...
//////////////////////////

Modni guru srpske književnosti dobio bistu

//////////////////////////////
paranormalne pojave

Zidom protiv migranata: Kad ISIS dune i vatru sune

Jezivi teroristički masakr u Parizu nekima je, čini se, došao kao poručen, da ne kažemo naručen. Recimo, Nenadu Popoviću, istaknutom ruskom lobisti na funkciji predsednika Srpske narodne partije, jedne u nizu kombi-strančica ...

///////////////////////////

pesnik na palama: Kad Nogo peva deca umiru

Da li to što Rajko Otrov Nogo pokazuje bliskost djeteta i smrti ima veze s tim što se njegova poezija "tiče novije istorije, jednim delom mitologije i srpskog književnog nasleđa", profesor Jovan Delić nije ovog puta ...

/////////////////////////////

Bez pravde za žrtve seksualnog nasilja u ratu

Pred domaćim organima za procesuiranje ratnih zločina uspešno su procesuirana samo dva slučaja seksualnog nasilja u ratu (vidi predmete Lekaj i Bijeljina) od svega sedam ...

//////////////////////////////

Konferencija u Jajcu: Slika Drugog svetskog rata

Kako se promenila slika Drugog svetskog rata posle raspada Jugoslavije, centralno je pitanje konferencije "1945–2015: muzeološke apologije (dis)kontinuiteta" koja će se održati 28. i 29. novembra ...

/////////////////////////
Deca sa stanice Mumbai
/////////////////////////
Fotogalerije: Eros sa onoga svijeta

Reuben Negron: Dirty Dirty Love

Akt je estetski shvаćenа zаbeleškа nаgog ljudskog telа. Može dа bude slikаrsko delo, fotogrаfija ili vаjаrsko delo. Zа rаzliku od pornogrаfije ovа delа ...
//////////////////////

Amanda Charchian: Čovek u nju gleda gleda

Kovačnici stiže luna,/ Haljine su njoj smiljeve./ Dete u nju gleda gleda./ Dete u nju stalno blene./ I kroz vazduh uznemiren/ Dok rukama luna kreće,/ ...

////////////////////////

Na koji način LGBT osobe pronalaze partnere?

Jeste li se nekada zapitali sa kojim se sve poteškoćama susreću LGBT osobe u BiH (Srbiji, Hrvatskoj) prilikom pronalaska partnera i na koji način ih prevazilaze?

/////////////////////////

Skica za film: Popodne za Lepoticu dana

Film je audiovizualno delo koje se nastavlja na strip. Filmska umetnost je posebna vrsta umetnosti ko
26.11.2015.

DžO BAJDEN I BiH: IZBJEGLICE I SIGURNOSNA SITUACIJA PRIORITET

Bajden i BiH: Izbjeglice i sigurnosna situacija prioritet


Bakir Izetbegović i Džo Bajden na samitu u Zagrebu
Bakir Izetbegović i Džo Bajden na samitu u Zagrebu
////////////////////////////

Dolazak američkog potpredsjednika Džoa Bajdena na zagrebačku konferenciju, kako ocjenjuju bh. analitičari, ne znači i veći američki uticaj na Balkan, odnosno Bosnu i Hercegovinu.

Iako je u prvom planu njegova poruka o zalaganju za stabilnu i prosperitetnu regiju, Bajdenov dolazak u Zagreb je, prvenstveno, zbog postojeće sigurnosne situacije, a u svjetlu velikog priliva izbjeglica i imigranata, kaže politička analitičarka Ivana Marić.

„Bosna i Hercegovina nije više zanimljiva, jer migrantski val ili val izbjeglica ne prelazi preko naše teritorije. Zbog toga mislim da je ovo više prilika da Amerika razgovara na jednom mjestu sa njima, da vidi oko toga kako se može riješiti problem sa izbjeglicama i problem borbe protiv terorizma“, navodi Marić.

Gotovo identičan stav ima i Dragan Bursać, kolumnista portala „Buka“. Prema njegovim riječima, Amerika je sve vrijeme bila uključena u ovdašnje tokove, manje ili više, a trenutno ta zemlja ima važnijeg posla, kako kaže, nego što je to područje Balkana.

„Ništa me do sada nije razuvjerilo, koliko god želio ili ne želio da Sjedinjene Američke Države budu više involvirane na pitanja na Balkanu ili Bosni i Hercegovini, to se ne dešava“, ističe Bursać.

A, kako navodi profesor Esad Bajtal, njegova želja je da sastanak u Zagrebu bude od neke koristi za Bosnu i Hercegovinu.

„Volio bi da taj samit donese nešto dobro, ne samo cijelom regionu, već i Bosni i Hercegovini, ali i da poboljša neke unutrašnje stvari ovdje koje u svojoj disfunkcionalnosti omogućavaju i pojavu terorističkih incidenata, opasnosti. Šta će biti od svega toga, hoćemo li mi nešto dobiti ili će sve ostati na retorici koja je bila zavodljiva, i koju je bilo ugodno slušati jučer, ostaje da prosuđujemo svako za sebe, i da živeći u nadi procjenjujemo koliko smo bili u pravu, tvrdeći da smo čuli to što smo čuli i da to što smo čuli jeste ovo ili ono“, kaže Bajtal.

Naši sagovornici navode i kako je usvojena izjava, prema kojoj je stabilna, cjelovita i Evropa u miru, diplomatska i više kozmetičke naravi, jer na ovakvim i sličnim samitima učestvuju predsjednici država koji su titulari vlasti, ali ne i operativci.


///////////////////////////////
Bakir Izetbegović i Džo Bajden na samitu u Zagrebu

Bajden i BiH: Izbjeglice i sigurnosna situacija prioritet

Dolazak američkog potpredsjednika Džoa Bajdena na zagrebačku konferenciju, kako ocjenjuju bh. analitičari, ne znači i veći američki uticaj na Balkan, odnosno Bosnu i Hercegovinu Dalje/More

Video Kurspahić o tajnama Dejtona: Sve je već bilo odlučeno

"Proučavajući diplomatske depeše, razmjene poruka, dnevne izvještaje iz Dejtona i materijale sa konferencije, našao sam da su zapravo sve teške odluke donesene prije Dejtona", kaže Kemal Kurspahić Dalje/More

Sarajevo: Obilježen Dan državnosti BiH

Fotogalerija Od ZAVNOBIH-a do Dejtona: Dan državnosti BiH

U Federaciji smatraju kako je ZAVNOBIH udario temelje državnosti BiH, dok ga u RS ne priznaju. Sjećanje na ZAVNOBiH ove godine protiče u ozračju obilježavanja 20. godišnjice Dejtona, kojim je potvrđena državnost BiH Dalje/More

Denis Bećirović

Bećirović: Poplašen neprihvatljiv u Agenciji za visoko obrazovanje BiH

Neprihvatljivo je da se od Agencije za razvoj visokog obrazovanja pravi “agencija za razvoj ravnogorskog obrazovanja”, kaže Denis Bećirović nakon što je odbijeno da član tog tijela bude četnički vojvoda Poplašen Dalje/More

Ilustrativna fotografija

Nasilje u porodici: Žene spremnije prijaviti nasilnike

U bosanskohercegovačkom društvu još je mnogo nasilja u nad ženama i djecom. Iako država ima adekvatne zakone kroz koje bi problemi mogli efikasno da se rješavaju, nasilje u porodici nažalost često ostaje „privatna stvar“ koju bi kako većina vjeruje trebalo rješavati „unutar četiri zida“ Dalje/More

Audio Mostarski teatri: Pozitivna katarza kroz "Ajmo na fuka"

Zajednička predstava Narodnog pozorišta i Hrvatskog narodnog kazališta, dva mostarska teatra, i dalje ima brojnu publiku. Ali, otvara i pitanje: može li kultura više povezivati ljude i u drugim gradovima?
Dalje/More

Fotogalerija Od ZAVNOBIH-a do Dejtona: Dan državnosti BiH

U Federaciji smatraju kako je ZAVNOBIH udario temelje državnosti BiH, dok ga u RS ne priznaju. Sjećanje na ZAVNOBiH ove godine protiče u ozračju obilježavanja 20. godišnjice Dejtona, kojim je potvrđena državnost BiH
Dalje/More

Opozicija: Dodikovo fabrikovanje laži

Opozicija je tvrdnje ruske novinske agencije da ima tajni plan za rušenje predsjednika RS Milorada Dodika odbacila kao lažne, a od pisanja Sputnjika o navodnom planu se ogradila i Ruska ambasada u BiH
Dalje/More

Video Akashi o neuspješnom zaustavljanju etničkog čišćenja

Drugi dan unakrsnog ispitivanja Jasušija Akašija tužitelj Alan Tieger je želio pokazati kontinuitet Karadžićeve genocidne politike te kako je etničko čišćenje trajalo cijelo vrijeme – tijekom četiri godine rata, ne samo početkom sukoba
Dalje/More

Policija u BiH ponovo na udaru

Na policijsku stanicu u Zavidovićima bačena je eksplozivna naprava. Povrijeđenih nema, a pričinjena je manja materijalna šteta na objektu. Sumnja se da se radi o terorizmu
Dalje/More

Balet na Balkanu: Znamo li prepoznati talente i ulagati u njih

Neulaganje, bez potrebnog kadra i beneficiranog radnog staža - prava je umjetnost da balet uopšte opstaje u zemljama Zapadnog Balkana. Ovo su riječi upućene sa konferencije 'Umjetnost baleta danas' koja je u Sarajevu, prvi put nakon 25 godina, okupila predstavnike baletskih ansambala iz regije
Dalje/More

Novi žalbeni sudac u slučaju Prlić i drugi

Na Haškom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju održala se statusna konferencija o stanju u žalbenom postupku u slučaju protiv bivših čelnika tzv. Herceg Bosne, poznatom kao Prlić i drugi
Dalje/More

Video Akashi: Politika bh. vlade nije sadržavala genocid, kao srpska

Bivšeg specijalnog predstavnika generalnog sekretara UN Jasušija Akašija obrana je dovela kako bi potvrdio dijelove svoje knjige u kojoj je naveo - kako je bošnjačka strana tijekom rata izbjegavala mirovne sporazume, za razliku od strane bosanskih Srba
Dalje/More
26.11.2015.

NAREDNE GODINE U ŠTOKHOLMU: DEEN I DALAL PREDSTAVLjAJU BiH NA EUROSONGU !

Naredne godine u Štokholmu : Deen i Dalal predstavljaju BiH na Eurosongu !


Novembar 26. 2015.

dalal1

Radiotelevizija Bosne i Hercegovine  je  na  pres- konferenciji  saopštila da će na Eurosongu 2016. godine Bosnu i Hercegovinu predstavljati Dalal Midhat-Talakić i Fuad Backović Deen. Na sceni će im se pridružiti violončelistica Ana Rucner.Bh. muzičke zvijezde zahvalile su na povjerenju i poručile da će pokušati najbolje predstaviti BiH.

Deen, kojem je ovo drugi put da predstavlja BiH, izjavio je da će dati maksimum i da se nada da će Bosanci i Hercegovci biti ponosni.Dalal Midhat Talakić istaknula je da je ovo ostvarenje njenog sna.Takmičenje za pjesmu Evrovizije biće održano u maju naredne godine u Štokholmu u Švedskoj.Bosna i Hercegovina je od 1993. samostalno na Eurosongu, a od 1961. do 1992. se natjecala u sklopu Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ).

Nakon osamostaljenja Bosne i Hercegovine nacionalna Radiotelevizija BiH šalje prvi put vlastite kandidate na evrovizijsko natjecanje 1993. godine. Na prednatjecanju novih zemalja srednje i jugoistočne Evrope u Ljubljani BiH dobija ulaznicu za nastup u Irskoj iste godine, zajedno sa predstavnicima Slovenije i Hrvatske. Prvi predstavnik BiH na Euroviziji bio je Muhamed Fazlagić-Fazla, koji je BiH u Millstreetu predstavljao s pjesmom “Sva bol svijeta”, podsjeća BHRT.

(Kliker.info-Fena)

 ///////////////////

///////////////////////////////////


'AFERA' OTKRIVA DETALJE: Tajni ljubavni život vladike Kačavende!

Šareni svijet

'AFERA' OTKRIVA DETALJE: Tajni ljubavni život vladike Kačavende!

///////////////////////////////////////////

///////////////////////

denis-becirovic1

Denis Bećirović : Glas javnosti je u dobroj mjeri uticao da četnički vojvoda Poplašen na kraju ne bude izabran u Agenciju za visoko obrazovanje BiH !

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH odbio je prijedlog za imenovanje Nikole Poplašena za jednog od članova Upravnog odbora Agencije za visoko obrazovanje BiH. Nikola Poplašen bio je predsjednik RS-a od

///////////////////
 

Turski premijer Davutoglu : Avion oboren po mom naređenju

/////////////////////////////////////////////////////////////
//////////////////////


Đavolske šestice i zločini protiv čovečnosti

e-novine.com - Đavolske šestice i zločini protiv čovečnosti

///////////////////////////////////////

Prolićemo krv za svetinje

SPC veselica: Njegova svetost Miroslav poziva na rat

Prolićemo krv za svetinje


Rusija razara Tursku, ali gubi Treći svetski rat

Starac Pajsije Svetogorac, pravoslavni prorok

Rusija razara Tursku, ali gubi Treći svetski rat

//////////////////////////

Sabornost istomišljenika

Srbi na okup Peščanika

Analno srpstvo

Hoćemo ruske baze!

//////////////////////////

Šumska da se ugleda na Švicarsku
////////////////////////////
paranormalne pojave

Zidom protiv migranata: Kad ISIS dune i vatru sune

Jezivi teroristički masakr u Parizu nekima je, čini se, došao kao poručen, da ne kažemo naručen. Recimo, Nenadu Popoviću, istaknutom ruskom lobisti na funkciji predsednika Srpske narodne partije, jedne u nizu kombi-strančica ...

/////////////////////////////////////

pesnik na palama: Kad Nogo peva deca umiru

Da li to što Rajko Otrov Nogo pokazuje bliskost djeteta i smrti ima veze s tim što se njegova poezija "tiče novije istorije, jednim delom mitologije i srpskog književnog nasleđa", profesor Jovan Delić nije ovog puta ...

//////////////////////////////////
Svakog boli Fajgeljeva rana
/////////////////////

//////////////////////////////////

Tražim zid da glavom udarim

U domaćoj javnosti izgleda da je samo jedna osoba, neopterećena bilo kakvim političkim dugovima prema bilo čijim sponzorima sa svih strana sveta i dovoljno hrabra da stvari nazove pravim imenom. ..

////////////////////////

Konferencija u Jajcu: Slika Drugog svetskog rata

Kako se promenila slika Drugog svetskog rata posle raspada Jugoslavije, centralno je pitanje konferencije "1945–2015: muzeološke apologije (dis)kontinuiteta" koja će se održati 28. i 29. novembra ...

////////////////////////////////

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama Suzana Paunović, direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava poručila je da žene ne smeju da trpe i ...
////////////////////

Brdo-Brioni: Poruka mira sa samita u Zagrebu

U Zagrebu je u sredu završen vanredni samit procesa Brdo-Brioni na kome su učestvovali šefovi država bivše SFRJ i Albanije, uz prisustvo američkog potpredsednika Džordža Bajdena ..

//////////////////////////

Deca sa stanice Mumbai
///////////////////////////
Fotogalerije: Eros sa onoga svijeta

Reuben Negron: Dirty Dirty Love

Akt je estetski shvаćenа zаbeleškа nаgog ljudskog telа. Može dа bude slikаrsko delo, fotogrаfija ili vаjаrsko delo. Zа rаzliku od pornogrаfije ovа delа ...

//////////////////////////////////

Amanda Charchian: Čovek u nju gleda gleda

Kovačnici stiže luna,/ Haljine su njoj smiljeve./ Dete u nju gleda gleda./ Dete u nju stalno blene./ I kroz vazduh uznemiren/ Dok rukama luna kreće,/ ...
/////////////////////////////

Skica za film: Popodne za Lepoticu dana

Film je audiovizualno delo koje se nastavlja na strip. Filmska umetnost je posebna vrsta umetnosti koja se služi sopstvenim jezikom, ...

///////////////////////////////

'Izlazak iz ormara' u starijoj životnoj dobi postaje rastući trend

Državni ured za statistiku Ujedinjenog Kraljevstva, koji je prvi put od ozakonjenja istospolnog braka 2014. ...
25.11.2015.

PUTINOV ODGOVOR: RUSIJA ŠALjE PROTIVAVIONSKI RAKETNI SISTEM S-400 U SIRIJU

Putinov odgovor : Rusija šalje protivavionski raketni sistem S-400 u Siriju


Novembar 25. 2015.

sistems4001

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je danas kako će Moskva u Siriju poslati svoj najmoderniji protivavionski raketni sistem S-400, nakon što su jučer turski lovci oborili ruski vojni avion na tursko-sirijskoj granici.„Protivavionski raketni sistem S-400 će biti raspoređen u bazi Hmeimim“, rekao je Šojgu, a prenijele ruske novinske agencije.

Baza Hmeimim se nalazi na području koje kontroliraju snage sirijske vojske, a Rusija je koristi za polijetanje svojih bombardera koji idu u akciju uništenja ciljeva oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) u Siriji.Sistem S-400 je uveden u upotrebu u Rusiji 2007. godine.

Turska je juče ujutro oborila ruski vojni avion na granici sa Sirijom zato što je, kako tvrdi turska vojska, povrijedio vazdušni prostor Turske iako je više puta upozoren, dok rusko Ministarstvo odbrane ističe da ruski avion nije narušio turski vazdušni prostor.

Krstarica na putu

Ruska raketna krstarica “Moskva”, na kojoj se nalaze zračni odbrambeni sistemi slični sistemu S-300 krenula je ka priobalnom području Latakije u Siriji, izvijestili su ruski mediji. Krstarica će, čim uoči bilo kakvu prijetnju letjelicama koje sudjeluju u napadima u Siriji reagirati ispaljivanjem projektila.

Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR) danas je saopćila kako je ruski vojni pilot, čiji je bombarder oborio turski borbeni avion jučer na tursko-sirijskoj granici, stigao u rusku zračnu bazu u sirijskoj provinciji Latakia nakon što ga je našla sirijska armija, prenosi AP.

(Kliker.info-Aljayeera)


//////////////////////////

TURSKA OBJAVILA DOKAZ: 'Približavate se turskom zračnom prostoru. Promijenite smjer'! (VIDEO)

TURSKA OBJAVILA DOKAZ: 'Približavate se turskom ...

/////////////////////////

Američki predsjednik Obama : Turska ima pravo braniti svoju teritoriju

Novembar 24. 2015.

obama003

Američki predsjednik Barack Obama rekao je, odgovarajući na pitanje o turskom obaranju ruskog aviona, kako “Turska ima pravo braniti svoju teritoriju i zračni prostor” te najavio kako će o svemu razgovarati sa turskim kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom.

“Sada je važno da Moskva i Ankara razgovaraju. Mislim da imamo problem sa ruskim operacijama jer rade vrlo blizu turske granice u Siriji. Ako Rusija usmjeri svoju energiju prema ISIL-u, greške će manje biti moguće”, ocijenio je Obama nakon susreta sa francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom u Washingtonu.

“Rusija je dobrodošla u borbi protiv ISIL-a, no Rusi su fokusirani više na pomaganje Assadu nego na borbu protiv ISIL-a. Dok se ne dogodi da Rusi okrenu svoju pažnju ISIL-u, teško će biti surađivati s Moskvom”, dodao je.

Na pitanje je li ruski avion ušao u turski zračni prostor, odgovorio je kako SAD “još nema sve informacije”.

“Rusija napada pobunjenike koje Turska podržava. Moj ključni prioritet je da se rusko-turski sukob na proširi. ISIL je ubijao Ruse, opasni su po rusko područje i to može okrenuti ruski interes u borbi protiv terorizma”, zaključio je Obama.

(Kliker.info-Aljazeera)

///////////////////////////

Neće izbiti Treći svjetski rat?

Analiza britanskog Telegrapha : Zašto neće izbiti Treći svjetski rat?

Novembar 24. 2015.

analiza1

Obaranje ruskog aviona u utorak pokazalo je svu opasnost eskaliranja sirijske krize na odnose u svijetu. Međutim, nema razloga da se vjeruje kako će ovaj incident dovesti do sukoba između Rusije i zapadnih zemalja.

Avion Su-24 srušen je nakon što je turska strana navodno 10 puta upozorila ruske pilote kako narušavaju njihov zračni prostor. Ovaj incident predstavlja vrlo ozbiljan i opasan trenutak u četverogodišnjem sirijskom građanskom ratu.

Ovakav momenat mogao se očekivati i ranije. Turska se još u oktobru, u više navrata, žalila na učestalo kršenje njenog zračnog prostora od ruskih aviona. Krajem oktobra turske snage su oborile ruski dron za koji se jedno vrijeme smatralo da je avion. Veliki krivac za današnji incident predstavlja i ruska avijacija koja je proteklih dvije godine “izazivala” članice NATO kršeći ili se opasno približavajući njihovim granicama, tvrdi britanski Telegraph.

Tokom oktobra SAD i Rusija su dogovorili mehanizam koordinacije akcija u Siriji koji nije bio primijenjen na tursko-rusku interakciju.

Današnji incident ne predstavlja presedan u obaranju letjelica od bilo koje strane.

Pakistanski F-16 oborili su mnoštvo sovjetskih aviona krajem 1980-ih, tokom rata u Afganistanu. Na drugoj strani, sovjetski piloti su tvrdili da su oborili više od 1.000 američkih letjelica za vrijeme Korejskog rata od 1950. do 1953. Najpoznatiji incident se dogodio 1962. kada je srušen U2 špijunski avion u kojem se nalazio CIA-in agent Gary Powers. Niti jedan ovaj događaj nije doveo do novog svjetskog sukoba.

Međutim, ovo je prvi put od kraja Hladnog rata da je članica NATO-a oborila ruski ratni avion.

NATO je nakon obaranja aviona u Siriji hitno sazvao sastanak članica, a jedan od glavnih zadataka bit će zaustavljanje daljnje eskalacije sukoba na relaciji Rusija – Turska ili bolje Zapad. Ovaj incident će dovesti do zamrzavanja odnosa između Moskve i saveznika koji su se u posljednje vrijeme razvijali u pozitivnom pravcu. Francuski predsjednik Francois Hollande je ranije najavio pravljenje “velike koalicije” sa Putinom, a i posljednji sastanak ruskog predsjednika i prvog čovjeka SAD-a Baracka Obame prošao je u izuzetno “toplom tonu”.

Šta će Rusija učiniti sada? Kao i svaki vođa, Putin će biti pod pritiskom da odgovori. Moguće da će Moskva posegnuti za nekim kompromisnim rješenjem, koje će omogućiti da sačuva obraz, pri čemu će Putin ljutnju i krivnju usmjeriti prema sirijskim pobunjenicima, a ne prema Turskoj. Mnogo toga će sigurno ovisiti i o sudbini ruskih pilota, od kojih je jedan navodno uhvaćen, dok je drugi, već mrtav.

Također, moguće je da se Turska uključi u oslobađanje pilota od sirijskih pobunjenika s kojima ima dobre odnose, što bi uveliko popravilo situaciju.

Moskva i Ankara će vjerovatno izbjeći daljnje pogoršavanje sukoba. Međutim, osnovni uzrok će ostati, a i slične epizode će se ponoviti u bliskoj budućnosti, osim ako Rusija ne shvati da je letenje njenih aviona blizu granica NATO-a nesmotrena i opasna igra.

Bliski Istok je izazvao najveću netrpeljivost i rivalstvo između zapadnih sila i Rusije od rata na Kosovu 1999. godine, samo što je sad situacija mnogo opasnija. Rat u Siriji ne samo da je proizveo milione izbjeglica i “instalirao” najmoćnije teorističke grupe u svijetu, nego je također doveo do ponovnog odmjeranja snaga između velikih sila.

(Kliker.info-N1)

25.11.2015.

JOE BIDEN U ZAGREBU: BALKAN OD IZUZETNOG INTERESA ZA SAD

Bajden u Zagrebu: Balkan od izuzetnog interesa za SADAmerički i europski zvaničnici na sastanku Brdo-Brijuni
Američki i europski zvaničnici na sastanku Brdo-Brijuni

/////////////////////////////////

Čelnici država regije okupljenih na Predsjedničkom procesu Brdo-Brijuni iza zatvorenih vrata razgovaraju o sigurnosti, izbjeglicama, euroatlantskoj i europskoj perspektivi regije. Uz njih u srijedu je na zagrebačkom summitu i američki potpredsjednik Joe Biden, kao i predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk i austrijski predsjednik Heinz Fischer.

Biden se prijepodne odvojeno susreo sa slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom, hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović i hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem. Nakon susreta s Pahorom on je naglasio trajan i snažan interes za ovu regiju unazad 25 godina, ne samo od strane Sjedinjenih Država, nego i njegov osobno.

"Brdo-Brijuni proces posljednjih godina uspijeva sakupiti sve lidere iz regije da zajedno sjednu u sobu i razgovaraju - to je doista uspjeh", kazao je američki potpredsjednik. On je dodao kako se prvi puta kada je bio u Zagrebu susreo sa Titom, a potom i sa Tuđmanom.

Članice Procesa su države nastale raspadom socijalističke Jugoslavije plus Albanija, sa počasnim gostom iz neke od vodećih država Europske unije.

"Za SAD i mene, ali govorim u ime američkog predsednika, ovaj region je u poslednjih 25 godina od izuzetnog interesa", rekao je Bajden novinarima u zagrebačkom hotelu Vestin gde se jutros susreo sa slovenačkim predsednikom Borutom Pahorom.

Kako je najavljeno, današnji sastanak bit će svojevrsni dijalog Jugoistočne Europe, Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država o jačanju stabilnosti, sigurnosti i blagostanja Jugoistočne Europe uz potporu EU i SAD-a.

Šta će Bajden saopštiti Vujanoviću u Zagrebu?

Udarni dogadjaj dana u regionu, zagrebački samit predsjednika država Zapadnog Balkana, za Crnu Goru bi mogao biti posebno važan. Sa naglašenom pažnjom u Podgorici se iščekuje šta će predjedniku Vujanoviću u četiri oka saopštiti gost samita, američki potpredsjednik Džozef Bajden, samo nekoliko dana uoči ministarskog sastanka NATO-a, na kome će biti donijeti odluka da li će Crna Gora biti pozvana u članstvo. OPŠIRNIJE

Razgovarat će se o unaprijeđenju i podupiranju europskih i euroatlantskih integracijskih procesa država uključenih u Proces Brdo-Brijuni te o globalnim sigurnosnim izazovima i njihovom odrazu na Jugoistočnu Europu.

U Uredu hrvatske predsjednice posebnu pozornost posvećuju dolasku potpredsjednika Bidena, koji je najviši američki dužnosnik koji će posjetiti Hrvatsku otkako je u Bijeloj kući Barack Obama.

S Pantovčaka su najavili da se radi o strateškom sastanku koji bi hrvatsko susjedstvo trebao približiti Zapadu i velikom povratku Sjedinjenih Država na regionalnu scenu nakon presudne uloge u zaustavljanju rata u BiH 1995.

„SAD se vraća za stol. Problemi u regiji predugo traju i ne želimo nestabilno susjedstvo", rekao je medijima prošli tjedan izvor blizak hrvatskoj predsjednici.

"Svjestan izazova pred jugoistočnom Europom, Washington želi pridonijeti da se neki od tih gordijskih čvorova riješi", dodao je isti izvor.

Na sastanku sudjelovati će i lideri drugih država procesa: Bujar Nishana, Dragan Čović, Bakir Izetbegović, Mladen Ivanić, Filip Vujanović, Atifeta Jahjaga, Gjorge Ivanov i Tomislav Nikolić.

Ovo je predsjedniku Srbije prva zvanična posjeta Hrvatskoj i po dolasku ga je srdačno pozdravila hrvatska predsjednica.

Nakon sastanka predviđene su izjave supredsjedatelja Procesa, predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i predsjednika Pahora te gostiju, američkog potpredsjednika Bidena i predsjednika Europskog vijeća Tuska, a bit će predstavljeni i Zajednički zaključci sastanka.

Ovo je predsjedniku Srbije prva zvanična posjeta Hrvatskoj i hrvatska predsjednica ga je po dolasku na mjesto održavabnja skupa izuzetno srdačno pozdravila.

Na marginama sastanka na vrhu održat će se bilateralni susreti.

///////////////////////
//////////////////////////////////
Sarajevo: Obilježen Dan državnosti BiH

Fotogalerija Od ZAVNOBIH-a do Dejtona: Dan državnosti BiH

U Federaciji smatraju kako je ZAVNOBIH udario temelje državnosti BiH, dok ga u RS ne priznaju. Sjećanje na ZAVNOBiH ove godine protiče u ozračju obilježavanja 20. godišnjice Dejtona, kojim je potvrđena državnost BiH Dalje/More

Denis Bećirović

Bećirović: Poplašen neprihvatljiv u Agenciji za visoko obrazovanje BiH

Neprihvatljivo je da se od Agencije za razvoj visokog obrazovanja pravi “agencija za razvoj ravnogorskog obrazovanja”, kaže Denis Bećirović nakon što je odbijeno da član tog tijela bude četnički vojvoda Poplašen Dalje/More

Ilustrativna fotografija

Nasilje u porodici: Žene spremnije prijaviti nasilnike

U bosanskohercegovačkom društvu još je mnogo nasilja u nad ženama i djecom. Iako država ima adekvatne zakone kroz koje bi problemi mogli efikasno da se rješavaju, nasilje u porodici nažalost često ostaje „privatna stvar“ koju bi kako većina vjeruje trebalo rješavati „unutar četiri zida“ Dalje/More

Yasushi Akashi u sudnici 24. studenog 2015.

Video Akashi o neuspješnom zaustavljanju etničkog čišćenja

Drugi dan unakrsnog ispitivanja Jasušija Akašija tužitelj Alan Tieger je želio pokazati kontinuitet Karadžićeve genocidne politike te kako je etničko čišćenje trajalo cijelo vrijeme – tijekom četiri godine rata, ne samo početkom sukoba Dalje/More

Iz predstave "Ajmo na fuka"

Audio Mostarski teatri: Pozitivna katarza kroz "Ajmo na fuka"

Zajednička predstava Narodnog pozorišta i Hrvatskog narodnog kazališta, dva mostarska teatra, i dalje ima brojnu publiku. Ali, otvara i pitanje: može li kultura više povezivati ljude i u drugim gradovima? Dalje/More/////////////////////////////////////


/////////////////////////////////////////////

/////////////////////////////////
 • Sarajevo: Obilježen Dan državnosti BiH

  Fotogalerija Od ZAVNOBIH-a do Dejtona: Dan državnosti BiH

  U Federaciji smatraju kako je ZAVNOBIH udario temelje državnosti BiH, dok ga u RS ne priznaju. Sjećanje na ZAVNOBiH ove godine protiče u ozračju obilježavanja 20. godišnjice Dejtona, kojim je potvrđena državnost BiH

///////////////////////////////////
 • Autobusi u Preševu, ilustrativna fotografija

  Prevoz izbeglica iz Preševa pod velom tajne

  Proteklih dana smanjen je broj izbeglica koje iz Makedonije pristižu u Preševo, zbog čega se na ulazu u taj grad formirala kolona od nekoliko stotina autobusa koji čekaju nove putnike za prevoz prema Šidu.

////////////////////////

////////////////////
25.11.2015.

DOMOVINO SRETAN TI ROĐENDAN

Domovino sretan ti rođendan : Prije 72 godine BiH je u Mrkonjić Gradu definisana kao jedinstvena i nedjeljiva država !


Novembar 25. 2015.

ZASTAVA-BIH-lice

Bosna i Hercegovina danas 25. novembra  obilježava Dan državnosti .Naime, upravo tog historijski vrlo značajnog 25. novembra 1943. godine održano je prvo zasjedanje ZAVNOBIH-a (Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine), u Mrkonjić Gradu. Na pomenutom zasjedanju donesena je odluka o obnovi državnosti BiH, potvrđene su njene historijske granice, koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne, te je Bosna i Hercegovina definisana kao jedna od šest ravnopravnih republika u tadašnjoj Jugoslaviji.

25. novembra 1943. godine Bosna i Hercegovina je, dakle, obnovila svoju državnost, koju je izgubila 1463. godine, kada je Bosna potpala pod upravu Osmanske imperije.Nakon nekoliko dana pomenuta odluka ZAVNOBIH-a je potvrđena i ozvaničena na Prvom zasjedanju AVNOJ-a, odnosno Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije, u Jajcu. Treba napomenuti da je BiH, nakon što je oslobođena 1945. godine, dobila zastavu i grb, koji su bili njeni prepoznatljivi i glavni simboli za vrijeme socijalizma, sve do 1992. godine i početka agresije na BiH.

Ono što je najvažnija činjenica i zaključak zasjedanja ZAVNOBiH-a, je upravo činjenica da je Bosna i Hercegovina, odlukom na ovom zasjedanju, definisana kao jedinstvena i nedjeljiva država u kojoj će svi narodi imati ista prava. Treba dodati da je ovu odluku na zasjedanju ZAVNOBIH-a potvrdilo i izglasalo 247 vijećnika ZAVNOBIH-a, svih bh. naroda.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Bakir Izetbegović, na prijemu u zgradi Predsjedništva ove države povodom Dana državnosti, kazao je kako je optimista da bolji dani čekaju bh. građane.

„Prisjećamo se datuma kada je obnovljena državnost BiH. Uz zahvalnost generaciji koji su to uradili, želim posvetiti ovo obraćanje mladima u BiH i zato ću više govoriti o budućnosti, o potrebi da otvorimo puteve nadi, da otvorimo puteve boljem životu i promjenama, a da suzimo prostor tjeskobi, neizvjesnosti i apatiji koje opterećuju našu mladost“, kazao je Izetbegović.

„Uvjeren sam da će doći bolji dani, nemojmo se vraćati u prošlost i govoriti kako je nekada bilo bolje i kako ćemo to blagostanje teško postići.“Prijem povodom Dana državnosti organiziran je dan ranije jer članovi Predsjedništva sutra u Zagrebu učestvuju na regionalnom samitu Brdo-Brijuni.

U RS-u radni dan, u Federaciji praznik

Domaćin prijema bio je član Predsjedništva Bakir Izetbegović, predsjedavajući Dragan Čović priprema se za regionalni samit u hrvatskoj prijestolnici, dok član Predsjedništva iz entiteta Republika Srpska Mladen Ivanić nije došao.Ivanić, kao i njegovi prethodnici, smatra da 25. novembar ne treba obilježavati kao Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Zbog toga je danas  u RS-u redovan radni dan, dok je u drugom bh. entitetu, Federacija BiH, neradni.

(Kliker.info-agencije)

//////////////////////////////////
/////////////////////////////

BIDEN STIGAO U HRVATSKU: Panika u Zagrebu pred polazak kolone, policajac pao s motora! - 3

Panika u Zagrebu pred polazak kolone, policajac pao s ...

//////////////////////////////

/////////////////////

//////////////////////////////////////

Incident

Turska oborila ruski vojni avion

Sunovrat jednog plaćenika

Od plišanog mede do krvožednog međeda

//////////////////////
Od hidžaba do džilbaba

Nitko kao ona: Maja G, iranski modni krik

Dramska spisateljica Biljana Srbljanović oglasila se na Facebooku povodom toga što je predsednica Skupštine Maja Gojković prilikom zvanične posete Iranu odlučila da se pojavi u hidžabu. Ona se pita da ...

//////////////////////////////////

Fotogalerija: Fashion doza Maje Gojković

Zvanična poseta Iranu Maje Gojković, predsednice Skupštine Srbije, izazvala je neuobičajenu medijsku pozornost činjenicom da se Maja G, za razliku od evropskih političarki koje dolaze u Teheran, obukla po najstrožim ...
/////////////////////////////

Suđenje: Diković i njegova čast

U javnosti su dosad iznošene brojne ocene o tome da Fond za humanitarno pravo ruši uglad Vojske, zločinima obeležene institucije, a Diković traži novac zbog toga što je povređena njegova čast zapovednika razularenom ...

//////////////////////////////

Smrtna presuda i propast u najavi

Dugogodišnja novinarka i urednica Dijana Dimitrovska prvom čoveku Kuće spočitava da je od rubrika napravio "pusto polje poslušnika", kao i da je nagrađivao "sebe i generale za izgubljene bitke i mrtve na frontu". "I ja znam, i vi znate, i ..

////////////////////
Šumska da se ugleda na Švicarsku
////////////////////

/////////////////////////////////////////////////
/////////////////////
paranormalne pojave

Zidom protiv migranata: Kad ISIS dune i vatru sune

Jezivi teroristički masakr u Parizu nekima je, čini se, došao kao poručen, da ne kažemo naručen. Recimo, Nenadu Popoviću, istaknutom ruskom lobisti na funkciji predsednika Srpske narodne partije, jedne u nizu kombi-strančica ...

/////////////////////////////////

pesnik na palama: Kad Nogo peva deca umiru

Da li to što Rajko Otrov Nogo pokazuje bliskost djeteta i smrti ima veze s tim što se njegova poezija "tiče novije istorije, jednim delom mitologije i srpskog književnog nasleđa", profesor Jovan Delić nije ovog puta ...
24.11.2015.

ZLATKO DIZDAREVIĆ: POBJEDNIČKI MARŠ DESNIH EKSTREMISTA I TERORISTA ISIL-a

Zlatko Dizdarević: Pobjednički marš desnih ekstremista i terorista ISIL-a


Zlatko Dizdarević

Autor
24.11.2015. 


Zlatko Dizdarević: Pobjednički marš desnih ekstremista i terorista ISIL-a

/////////////////////

Izdvajamo
 • Teroristički napadi u EU većinom nisu motivirani religijom Kada bi ljudi danas mogli razmišljati hladne glave, vjerovatno bi zanimljiv bio podatak  da je  između 2009. i 2013. godine manje od dva posto terorističkih operacija u EU imalo vjersku motivaciju. Svi ostali napadi temeljili su se na etničkoj mržnji, seperatizmu, segregaciji ili raznim drugim pasjalucima.  U 2013. samo je jedan posto od 152 teroristička napada  motivirano religijom.  Podaci su iz zvaničnih izvora u EU. Ali, to je nebitno za one koji vjeruju kad Marie Le Pen kaže da su sirijske izbjeglice najveća aktuelna opasnost Francuskoj i Evropi. A počela je ne tako davno kobajagi pukom doskočicom kako treba »dekebabizirati« Pariz. Evo sada će njen Front National biti vjerovatno najjača  pojedinačna politička grupacija u Francuskoj. I ko će ih najviše mrziti, na ogromno zadovoljstvo ISIL-a ? Mladi  Arapi po predgrađima Pariza i ostalih velikih i malih gradova u Francuskoj. Tako će biti i u drugim gradovima Evrope i svijeta, posebno na Bliskom istoku. Frustrirani su mladi ljudi povodom čijih pogibija ne pada na pamet nikome ni »breaking news« ni igra sa svjetlima. 
.......................................

Pobjeda u Parizu je zajednička, ekstremista jednih i ekstremista drugih. Partnera u drugačijim odijelima i pod drugačijim zastavama. I kobajagi protivnika. Ogromnim  svjetskim interesima imperijalnog biznisa ISIL je potreban kao partner bez kojeg se ne može. To političari zovu neophodnim strateškim neprijateljem

Najortodoksnija desnica Zapada, uz orijentalne priljepke i njihovog ekskluzivnog partnera ISIL-a, pobjednički marširaju planetom. U njihovim  komandnim bunkerima, ma gdje oni bili, »lideri« jednih i drugih zadovoljno trljaju ruke:  svi mogući biznisi vezani uz ratovanje, a enormni su, bujaju bez granica. Mržnja kao stanje ukupne svijesti,  neophodna pokretačka snaga tim poslovima,  ruši pred sobom svaki san o liberalizmu, demokraciji, ljudskim pravima, humanizmu…

Najveći kandidat Republikanaca na predstojećim izborima u Americi, mega-tajkun Donald Trump kaže mrtav hladan da će ozbiljno razmisliti o rušenju nekih džamija ako postane predsjednik! Crkve se po Siriji već ruše evo peta godina. Ostataka antike po Iraku skoro više i nema. U Trumpovoj okolini pri ovome se pozivaju na informaciju da i u Francuskoj vlasti planiraju »disoluciju džamija u kojima se propovijeda mržnja…« Civiliziran izraz, ta disolucija. Najmanje 16 guvernera u Americi već najavljuju potpunu zabranu dolaska Sirijaca u njihove federalne države, uz dodatak još dvojice »umjerenijih«, na čiji će teren moći da stupe samo oni Sirijci koji su – kršćani. Nemaju jadni pojma da među istinskim građanima Sirije to nije osnovna kategorija  u identificiranju  čovjeka. Naravno, guverneri su uvjereni da je pravo i obaveza ove velike zemlje da i silom šire svoj koncept identiteta i demokracije po planeti. Na ogromno zadovoljstvo Abu Bakr el-Baghdadija i ISIL-ovih velikih  patrona na Zapadu i Istoku čiji je osnovni cilj bio upravo ovo, za početak. Ishisterisati, poniziti, u mišju rupu satjerati i doživotno  učiniti globalnim neprijateljima što veći broj muslimana na svijetu, učiniti ih vojskom osvetnika. One koji su planetarno krivi jer su svi isti, zli.. . Za Zapad, ako neće kolektivno da se izvinjavaju, eto dokaza.

Ekonomski NATO

Šifra  svih terorista, zapadnih i istočnih je jednostavna. Što više mržnje i »strateških neprijatelja«, to bolji biznis. Planetarna sila čiji je smisao postojanja od početka dominacija svake vrste, ekonomska na prvom mjestu, mora da ima velikog neprijatelja. Bio je davno Sovjetski Savez, pa ga nema.

Paradoksalna je, ali bitna istina koju je ovih dana na jednom naučnom skupu u Torinu izgovorio tamošnji profesor dr. Umberto Morelli: »Amerikanci i Rusi su u vrijeme hladnog rata bar imali sređene odnose«. Današnjem monocentrizmu  ne odgovara  priznati  međunarodni poredak koji ne pogoduje nezajažljivom imperijalizmu. Nije slučajno Hillary Clinton mrtva hladna izjavila da je »Transatlantic Trade and Investment Partnership« (TTIP) sporazum kojim Amerika guta Evropu (uz mazohistički pristanak Evrope)  – »ekonomski NATO«. Ta monocentristička logika dominacije mora u svijetu mijenjati demokraciju  haosom, ako se hoće i jednosmjerno dominantan biznis. Ako ga nema, valja ga proizvoditi, svakog dana i svakog trena. Uz sve ostalo, ogromni stokovi oružja, proizvoda  najprofitabilnije djelatnosti  uz koje je vezano gro industrije, naučnog i tehnološkog napretka u svijetu – brzo  zastarijevaju  a eto i troši se. Valja sve to nadoknaditi, popuniti, unaprijediti, distribuirati i, naravno, naplatiti. A oružje obožava mržnju. I nafta bez oružja ode na pogrešnu stranu, u tuđe džepove poput onih sirijskih gdje su se drznuli da je bez dozvole nacionaliziraju  (jedini u arapskom svijetu) i time određuju uslove pod kojima će, i hoće li, naftaške korporacije Zapada tamo imati pristup. Neće ići!  

Legitimiranje zidova i žica

Svijet je ovih dana, nakon Pariza, u šoku s razlogom. Neki i likuju, javno. Ali, tek se povodom Pariza počela pominjati i šutnja  nakon zločina s istim potpisom, protiv civila, djece i majki, u Bagdadu tog istog crnog petka, u Bejrutu dan ranije, samo malo prije protiv putnika u avionu na nebu Sinaja i u Ankari gdje su žrtve, eto, ljevičari i Kurdi, u Jemenu gdje je petro-dolar partner ubio više od sto civila, među njima osamdeset žena… U iskrenom bolu i nevjerici pred pitanjem kako je to moguće, ljudi su se i ne shvatajući – jer  im za to povoda  ne daje bezmalo ni jedan veliki medij – prislonili  uz satansko zadovoljstvo izvođača terorističkih radova što napreduju, u kontinuitetu. Onaj drugi dio koji u ovakvim situacijama  obično nije važan, osim što je kolektivno kriv, zna o čemu se radi i oni zato nisu iznenađeni.

Prema podacima koje je 2012. godine objavio U.S. National Counterterrorism Center, između 82 i 97 posto svih žrtava terorizma u svijetu, motiviranog vjerskim razlozima, u zadnjih pet godina su muslimani. Eto zato oni razumiju o čemu se radi, i nisu iznenađeni, uglavnom. To, naravno, nema veze s intimnim i iskrenim ljudskim saosjećanjem s nevinim žrtvama u Parizu, i ma gdje drugdje bile. Ovo su, tako nekako, kazali odmah u »breaking news« i Obama i Hollande, Kerry, naravno Netanyahu i Erdogan, kao i Assad i lider Hezbollaha Nasrallah…Jasno, duboko su šokirani i Ban Ki-moon i Jean Claude Juncker i svi drugi uvijek profesionalno  zabrinuti.

Assad je kazao da žali, ali i da razumije,  jer to isto rade godinama u Siriji. Njemačka tv odmah je pohvalila mudrost svog ministra Steinmeiera  gordo saopštivši da »nije nasjeo na Assadovu izjavu jer Pariz nema veze sa Sirijom…«  Smiješno je danas pozivati se na logiku, ali ako nema, zašto onda fokusiranje na vijest o »sirijskom pasošu«, a odmah nakon terorističkog napada i na navodnu činjenicu da su dvojica terorista Sirijci i da su ušli kao izbjeglice u Francusku. Kao usput se spominjao tek onaj koji je rođen i odrastao u Francuskoj. Munjevita konstatacija o onoj dvojici, i sirijskom pasošu na krvavom licu mjesta, direktno određuje krivca, ali i definitivno legitimira sve  zidove i žice na slobodnim putevima Evrope, one već podignute i one koje tek valja podizati.

Zapad je do savršenstva doveo tehniku dislociranja krivice gdje i kako treba. Desni ekstremisti, fašisti i podjednako ISIL trljaju  ruke od zadovoljstva. Samo nek’ se puca i samo nek’ je straha. Nikoga se više ne tiče bitno drugačija »struktura« terorističke grupe utvrđena dva dana kasnije i objavljena u medijima: jedan je porijeklom iz Alžira, a rođen i živio u Parizu (mladi Alžirci, valjda, imaju neku staru traumu u vezi s Francuskom, a to lukavi teroristi znaju), potom dvojica francuskih državljana iz Bruxellesa, onda dvojica braće Ibrahim i Salah, također francuski državljani iz Belgije, i Bilal Hodfi, opet iz Belgije, jedini prethodno registrirani  isilovac, povratnik iz Sirije. Zanimljiv je i slučaj »sirijskog pasoša« za kojeg su istražni organi u Grčkoj utvrdili da je najvjerovatnije falsificiran i upotrijebljen  kako bi se Alžirac s ratišta iz Sirije vratio u Francusku, preko Grčke, Srbije i kroz kamp Opatovac u Hrvatskoj. Na sreću, kažu, pasoš eto čudom ostao čitav u eksploziji u kojoj su od terorista ostali samo otisci prstiju po zidovima.  

Hoće li oprostiti kralju?

Sve ovo sada je manje važno. Širokoj publici potpuno isfrustriranoj, koja ne može više i da hoće filtrirati  milione uredno pakovanih informacija, u pamćenju i kao putokaz ostaju ključni identifikacijski pojmovi za proizvodnju mržnje – »Sirijac«,  »sirijski pasoš«, »izbjeglica«. I uz to ona usputna vijest o Donaldu Trumpu i potrebi rušenja džamija,  i o guvernerima koji Sirijcima trajno zabranjuju ulazak u Ameriku jer su krivi, ako nisu kršćani. Zašto baš tako? Pa logično, oni koji nisu kršćani muslimani su, a oni su, eto, zlo. Koliko ih je?  Milijardu i šest stotina miliona. Jesu li svi takvi ? Vjerovatno nisu ali, što je sigurno, sigurno je. Neka ih iza zida, mi s time nemamo ništa. Uostalom, eto neki se i izvinjavaju, ali ne svi, a neki i dokazuju da islam s time nema veze. Rekla je to ovih dana i jordanska Kraljica Rania, uostalom ona baš prelijepo izgleda, kao »naša«. I kao takva, naravno, odavno je slatki cilj  džihadista najgore kategorije. Podjednako kao i suprug Kralj koji je, mimo svih očekivanja  bliskoistočnih površnih analitičara, u velikom intervjuu »Euronewsu« pozdravio aktivno uključivanje Rusije i zemalja BRICS-a (Kina, Rusija, Indija, Brazil, Južna Afrika a želi im se pridružiti Iran) u raspetljavanje bliskoistočnog čvora! Hoće li mu to oprostiti Zapad i ISIL?

Normalni svijet ima i razloga i prava da bude šokiran masakrom u Parizu. Ali, onako usput,  ni jednim drugim povodom, poput onih već pomenutih, nisu se oglasili ni Obama, ni Hollande, ni Ban Ki-moon ni Juncker… Jesu li životi svih ljudi podjednako vrijedni ili ih politika i interesi  onih što  zvanično i selektivno,  prigodno oplakuju samo druge, čine manje vrijednim. Čine, i to je danas brutalna  realnost. Na jednoj od najuglednijih  svjetskih internetskih mreža s one strane okeana čak se neskriveno  preneraženi pitaju: je li moguće da je Angelina Jolie doista postavila ovo isto pitanje povodom svijetlećih  francuskih zastava  na spomenicima i katedralama nakon masakra u Parizu, i ni jedne svijetleće zastave, recimo Libanona, nakon masakra u Bejrutu. Ovdje se, čini se, u slučaju »iznenađenja« njenom reakcijom čak i ne radi o političkom  nalogu, već o istinskom zgražavanju proisteklom na tragu  očigledno usvojenog sistema vrijednosti. Niko ovo čuđenje neće javno proglasiti, recimo, rasizmom, već je naprosto riječ o pobjedi proizvedenog a »opranog uma« prema kojemu doista i nismo svi isti. Odatle do portala  »Vijesti ummeta« u BiH koji otvoreno, javno, slavi pokolj u Parizu, bez adekvatne reakcije tzv. države i tzv. dobrog društva, samo je pola koraka. Tu se zatvara krug kojeg sačinjavaju  naizgled  toliko nespojive u teoriji, a toliko spojive u praksi dvije  polovice iste priče o terorizmu kao interesu i biznisu.

Zajednička pobjeda

Za čovjeka odraslog u humanističkom sistemu obrazovanja, pripadajućem nekom drugom sistemu vrijednosti i međunarodnog poretka, ovo je sve nerealno i na nivou teorije zavjere. Razumljivo je mada u najmanju ruku podložno nizu legitimnih pitanja.  Kada se, recimo,  razgovara općenito o ubojstvima, među profesionalcima  što se bave običnim,  pojedinačnim slučajevima, naspram grupnih, političkih zločina i terorizma, ima uočljiva  razlika. Ovi prvi traže motiv i nalogodavce. Ovi drugi to kriju jer su i motiv i nalogodavci sistem, visoko gore. Najčešće u politici  što se ubi boreći za »demokraciju i ljudska prava«. Traganje za istinskim izvorima terorizma – izvršioci su poznati – dovelo bi do krajnjeg cilja i naručilaca. Zato je okretanje ka istinskim i dubinskim izvorima terorizma, a to je generalno destruktivna politika sada već fašistoidnog imperijalizma koji je u minulih više decenija proizveo i talibane, i Al Qaedu i ISIL i sve druge »isile«, ono od čega se mora krenuti istine radi. Ako bi se doista  htjelo  da nevine krvi ne bude.

Tog okretanja, kako sada stvari stoje, nema. Jer teror je biznis i individualni i državni. Teror služi za otimanje resursa, jača represivnu logiku i silu, zatvara granice, legalizira ubijanje privatnosti, individualnosti i ljudskih  prava, otvara kese za oružje, vojku i policiju, i proizvodi nasilni  mentalitet u ljudi, generalno pogodujući novom teroru. Zato je teror postao politika koja je za izrazitu  manjinu profit, a ogromnoj većini razarajuća budućnost. Ostali kriteriji odavno više ne igraju. U minulih pet godina Amerika je samo Saudijskoj Arabiji, najcrnjoj teokratskoj monarhiji, izvozniku  ekstremizma i blagajni terorizma, prodala oružja u vrijednosti od sto milijardi dolara. I najavljuju još više. Konkurenti su im tamo postali najprije Francuzi. Svemu tome ISIL i histerija  pogoduju i neophodni su. Sutra neko drugi.  Ko, znat će se po tome ima li »breaking news«, ili nema. Ljubav i tuga u tom su slučaju na posebnoj adresi.

Kako sada stvari stoje, projekt proizvodnje nasilja se nastavlja.  Ogromnim  svjetskim  interesima  imperijalnog  biznisa ISIL je potreban kao partner bez kojeg se ne može. To političari zovu neophodnim strateškim neprijateljem. Njegovu bazu, zato, treba uporno frustrirati, ponižavati, u njoj pronalaziti i stvarati ono najgore. Među mladim ljudima ovo se postiže najlakše  potpunim  uništenjem svake njihove budućnosti, digniteta, egzistencije decenijama.  Samo masama to ne smije biti jasno. Za njih služe mediji, internet, nove škole, nove ideologije. Pobjeda u Parizu je zajednička, ekstremista jednih i ekstremista drugih. Partnera u drugačijim odijelima i pod drugačijim zastavama. I kobajagi protivnika.

Novi list
Stariji postovi

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI
-

Brojač posjeta
23175206

Powered by Blogger.ba