Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

24.10.2016.

ČEŽNjA ZA RATOM

Čežnja za ratom


Autor
23.10.2016. 


Čežnja za ratom

!!!!!!!!!!!!

Izdvajamo

  • Isprazne i dosadne riječi zamjenjuje govor metala. Oblikovanog u cijevi. Slabima imponira što su u istoj vrsti s do jučer moćnima, moćni okajavaju svoje grijehe stojeći u božjem redu. Gubi se poslovičnost glupih narodnih poslovica. Tako što se relativiziraju. I aktualiziraju. Jer “ničija nije gorjela do jutra”. Ni svijeća ni kuća.
,........................
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Govorit ćemo neki, samo nama svojstven, jezik, postaćemo mnogo stariji i kulturniji narod, promijenićemo vlastita u osobna imena. Dograditi prezimena. Nećemo valjda i dalje biti došljaci s Karpata, slavensko pleme. Ili ne daj Bože vandali. Sada ćemo malo miiiiiii biti starosjedioci. Praeuropljani. Možda čak i svemirski narod…

Najsretniji dan u mom životu zbio se kad je počeo rat.

Ili, moj najsretniji dan je počeo kad se zbio rat.

Bio je to veličanstven doživljaj i za mnoge koje sam poznavao i koje ću upoznavati. Koje ću napustiti i koje ću nastupajućih godina sretati po

evropskim izbjegličkim kampovima – sastajalištima sretnih ljudi iz zemlje koja je nekad ličila na vodenog konjica, sa malo podvijenim repom.

Nestala su odjednom i nepovratno mala glupa opterećenja, prepirke sa susjedima, odlasci u vrtiće po djecu, duga sastančenja. Mrzovoljni ponedjeljci, iznošenje smeća, cijepanje drva, “Suša” pred plaću. I umišljena zadovoljstva – jutarnja kavica, pecanja, popodnevne šetnje, kafići, sunčanja na balkonu.

Čovjek se početkom rata na neki način vraća u “pra” sebe. Na sam početak. Na prvi prvog prs prve.

Svi oni rafinirani, iznivelirani, nijansirani, tankoćudni osjećaji ponovo se vraćaju svom prvobitnom obliku. Nagon uvodi ego u harmonični sklad sa svim autoritetima. Izmiruje ljude prividno ih dijeleći. I to onaj prastari nagon lovca. Bez lovnih pravila, pasa goniča i žutih truba. Umjesto svih onih ispraznih tumačenja o psihologiji, sociologiji i kemiji pojedinaca, različitostima koje nas oplemenjuju, bratstvu, jedinstvu, ljubavi, dobru i zlu i ostalim humanističkim bla-bla tralalalijama, postojimo, u stvari, jedino mi i postoje, u stvari, jedino oni.

Niz dolinu u kojoj je nekada carevao um odjednom se počinju valjati klade.

Muškarci, jednobrazno obučeni, postaju namršteni, važni, disciplinirani. Bez pogovora slušaju Nekog koji na naramenicama ima na čudan način ušivene šarene trake uobražavajući da je upravo stigao sa Sinaj-gore.

I kad on kaže dan – bi dan, a kad kaza noć – noć bi. I vidi tada da je noć

dobra, pa sastavi svjetlost i tamu.

Bože, što je lijepo kad sastavi…

Rat je, u stvari, nešto što uspostavlja red.

U redu, ima tu malo i neizostavnog kiča, kao u svakom redu, ali to i jest ono što ga krasi. Čovjek u ratu ne smije biti suptilan i preosljetljiv. Jedan korak u ratu ravan je vječnom putu. Njegov je cilj uništenje zla i uspostava pravde i sklada. Prelaženje iz svemirske u unutarnju ravnotežu, kroz borbu između svjetla i tame.

Rat biva Spasenje.

Čovjek gubi odgovornost za tričavu svakodnevnicu. Za vlastiti život. I za životarenje ostalih, naravno. Cijena jednog života strmoglavo pada na burzi novih vrijednosti. Obrnutom proporcijom, život koji se žrtvuje postaje neprocjenjiv. Kad se pretvori u novu vrijednost.

- Dala sam tri sinaaaaa! Dat ću i četvrtooooog! – kliče žena u crniniushićenjo, u strasti sličnom zanosu. Uz bučno odobravanje kolektiva. Zbog nacionalne osviještenosti. Po cijenu života vlastite djece.

Obrazac po kojem se nešto očekuje “u tom trajanju” koji smo do sada odlagali, nesigurnom i neizvjesnom, nestaje. Rat izjednačava ljude i uspostavlja vrlo jednostavna pravila. Sve što se utvaralo kao presudno postaje bagatela. Zakoni gube autoritet, društvene norme teže novoj uspostavi. Stvara se novi kvalitet.

Do jučer navodni lopovi, hulje i primitivci preko noći postaju nacionalni heroji. Tolerantni, staloženi, i navodno dobrodućni postaju budale. Nose se samo mišice, pije se samo sila. Drskost postaje odlučnost, krvožednost – hrabrost. Racionalnost – kukavičluk. Humanizam – izdaja.

Isprazne i dosadne riječi zamjenjuje govor metala. Oblikovanog u cijevi. Slabima imponira što su u istoj vrsti s do jučer moćnima, moćni okajavaju svoje grijehe stojeći u božjem redu. Gubi se poslovičnost glupih narodnih poslovica. Tako što se relativiziraju. I aktualiziraju. Jer “ničija nije gorjela do jutra”.  Ni svijeća ni kuća.

Sve biva gotovo savršeno.

Odjednom nam eto na kućne adrese stiže odgovor na naše strepnje, nedoumice i strahove iz bijednog dotadašnjeg života. Mi smo, u stvari, bili dobri, pametni, pošteni i vrijedni i puno bi bolje živjeli da nije bilo njiiiiiiiiiih.

Njiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiih!

Kako smo samo mogli biti tako naivni pa im vjerovati, dijeliti s njima koricu kruha, djecu slati u školu zajedno s njihovom. Dovoljno je, kako rekoše naši mudri generali, samo uništiti njih i sve naše nesreće i nezadovoljstva, male plaće i drski šefovi, nestašice struje i redovi za kavu, skupe namirnice i pijani muževi, nogometni porazi i jezičave svekrve – sve će biti riješeno. Njihovim uništenjem uništićemo i zlo u samima sebi.

Protiv zla može se boriti jedino zlom. Svaki ćemo dobiti svoju satelitsku antenu, vitku liniju i mladenački jedrije lice. Imaćemo svoje novčanike, svoje džepove i svoj zrak. Odbijajući da ličimo na njih prestaćemo da ličimo i na sebe. One male, jadne, ništavne. Poltrone i papučare. Konformiste i slabiće. Što cmizdre nad svakom tužnijom scenom u dosadnom, cjelovečernjem socijalnom talijanskom filmu. Nepočešljane i bubuljičave.

Govorit ćemo neki, samo nama svojstven, jezik, postaćemo mnogo stariji i kulturniji narod, promijenićemo vlastita u osobna imena. Dograditi prezimena. Nećemo valjda i dalje biti došljaci s Karpata, slavensko pleme.

Ili ne daj Bože vandali. Sada ćemo malo miiiiiii biti starosjedioci.

Praeuropljani. Možda čak i svemirski narod…

Stvarno, pa taj začudni pogled u dubinu ogledala, dok  razmišljamo pred konačnu povijesnu odluku, nikako ne može biti svojstven bićencu s ovog klikera od planete.

I sve to zahvaljujući jedinom, dragom i nezamjenjivom ratu.

Neka mu je vječna hvala.


24.10.2016.

NAUČNICI OTKRIVAJU: POGLEDAJTE KAKO ĆE IZGLEDATI SVIJET ZA 30 GODINA (VIDEO)

Naučnici otkrivaju : Pogledajte kako će izgledati svijet za 30 godina (VIDEO)

Oktobar 24. 2016.

darpa1

Predviđanje budućnosti prilično je velik izazov, no kad se govori o tehnološkom napretku i očekivanim inovacijama, stručnjaci iz DARPA-e, agencije za napredna istraživanja, vjerojatno mogu najbolje oslikati kako će izgledati svijet za 30 godina – a prema njima on će biti mjesto koje nam je teško prepoznatljivo.

DARPA je Pentagonova agencija koja je zaslužna za ogroman broj inovacija u robotici, razvoj interneta, navigacija, oružja, a upravo bi robotika i umjetna inteligencija nastavkom razvoja trebali promijeniti cijeli niz industrija.

Bespilotne letjelice nastavit će svoj veliki prijelaz prema civilnom tržištu, dok bi samovozeći autmobili trebali svakodnevnu vožnju prema poslu učiniti podnošljivom. No, to su stvari koje možemo očekivati iz onoga što vidimo i trenutno. Naučnici  DARPA-e pak zamišljaju budućnost u kojoj ćemo doći do trenutka da ćemo stvari oko sebe moći kontrolirati mislima.

– Zamislite svijet u kojem možete koristiti misli da bi upravljali domom ili da komunicirate s prijateljima samo koristeći moždanu aktivnost – kaže neuronaučnik  Justin Sanchez. DARPA i sada radi na  ovom području, a neki od primjera napretka na ovom području su implantati kojima se mogu mislima kontrolirati proteze.

Geologinja Stefanie Tompkins je govorila o tome kako ćemo moći graditi kuće i zgrade koje su iznimno čvrste, a u isto vrijeme i ekstremno lagane. U videu DARPA-e objašnjava kako ona zamišlja svijet u kojem za 30 godina nećemo moći prepoznati materijale koji nas okružuju, prenosi Business Insider.

Bivša astronautkinja Pam Melroy je govorila i o promjeni u odnosu sa strojevima pa tako misli da ćemo doći do vremena u kojem ćemo moći jednostavno razgovarati sa strojevima ili pritisnuti dugme kako bi stroj inteligentnije obavio posao. Pojasnila je kako danas moramo poduzeti niz radnji da bi pripremili letjelicu za slijetanje, a sve se mora poduzeti u određenom redoslijedu.

Ona zamišlja da bi u budućnosti slijetanje aviona moglo biti jednostavno kao kad pilot kaže stjuardesama da se pripreme za slijetanje, a letjelica bi tada obavila sav posao sama – ili možda neće ni trebati pilota u avionu .

(Kliker.info-24sata.hr)


////////////////////


//////////////////////////////////
///////////////////////////////////////
24.10.2016.

NATAŠA KANDIĆ: NEMA VIŠE PROSTORA ZA RAT!

Nataša Kandić : Nema više prostora za rat!

Oktobar 24. 2016.

natasa-kandic

Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je prvostepenu presudu Prvog osnovnog suda u Beogradu, kojom je načelniku Generalštaba Vojske Srbije Ljubiši Dikoviću dosuđeno 550.000 dinara (skoro 9.000 KM) za naknadu štete zbog, navodno, pretrpljene duševne boli “usljed povrede časti i ugleda” zbog optužbi Fonda za humanitarno pravo (FHP) da je bio umiješan u ratne zločine na Kosovu i u Bosni i Hercegovini.

Masovne grobnice

U intervjuu za “Dnevni avaz” osnivačica FHP-a Nataša Kandić kaže da je pravosnažna presuda u ovom slučaju identična prvostepenoj, te da to pokazuje “konzistentnost u zaštiti generala Dikovića, iza čijih ratnih pohoda su ostale ozbiljne povrede međunarodnog humanitarnog prava i masovne grobnice”.

– Nezavisno od presude, kakva je – takva je, ona će uvijek služiti Srbiji na čast da pokaže kakvo je bilo sudstvo i da je sud štitio generala za kojim ostaju masovne grobnice – kaže za “Avaz” Kandić.

Fond je došao do dokaza da je Ljubiša Diković odgovoran i za zločine nad Bošnjacima, ali i zato ćete platiti kaznu u Beogradu?!

– Mi smo utvrdili da je Diković 1994.-1995. godine bio komandant 16. graničnog bataljona na granici BiH i Srbije. U to vrijeme su se muslimani (Bošnjaci) pokušavali prebacivati u Srbiju, bježeći od Vojske RS, a upadali su u zamke graničara Vojske Srbije i nestajali. Neki su nađeni i u masovnim grobnicama. Za to smo ponudili dokaze i svjedoke, ali nam nije dozvoljeno da ijednog svjedoka izvedemo pred sud.

Je li onda presuda u slučaju Dikovića protiv Vas i FHP-a jasna poruka države Srbije da su zločinci zaštićeni?

– Svakako, sud je najveća i najvažnija državna institucija. Sud uvijek postupa onako kakva je politička klima. Politička klima je od početka suđenja bila u duhu zaštite onih koji trebaju da odgovaraju najviše, a to su generali vojske i policije.

Politički poziv

Sudovi brane zločince, a u regionu se ponovo prečesto spominje rat i osjete tenzije. Kamo nas to vodi?

– U Hrvatskoj smo doskora imali napetu retoriku. Govori su bili vrlo slični govorima 90-ih godina prošlog stoljeća. Dobro je da je to prestalo. Što se tiče BiH, i to je sve nekako viđeno, ali mi se čini da ima toliko prepreka da se ostvari san nekih političara da će biti rata i cijepanja granica, konferencija na kojima će se crtati mape. Toga neće biti, niko to neće dozvoliti. Cijeli svijet nas je upoznao.

Nema više prostora za rat! Ima toliko zajedničkih programa ljudi sličnih profesija, u privredi, civilnom društvu… Postignuto je nešto što bi teško sada moglo da se zatvori. Istina, postoje te neke “zatamnjene strasti”, potisnute, koje čekaju na jak politički poziv da neke grupe uzmu oružje. Ne kao prošli put kad smo svi rekli, ma kakva Bosna, tamo ništa ne može nasilno da se dogodi. Ovaj put drugi neće dati da se bilo šta dogodi, jer oni neće da se time bave.

RS sama sebe vodi u izolaciju 

Dokle će trajati ova situacija neizvjesnosti i međusobnih trvljenja na Balkanu?

– Ljudi u BiH ne mogu tako da žive. Običan svijet ima druge probleme. Njega zanima da li ima posla, da li će moći da kupi hranu. Onim koji ne idu na posao skupim autima, život ide drugačijim tokovima.

Međunarodna zajednica najviše u regionu uvažava premijera Srbije Aleksandra Vučića. Oni imaju jednu sliku, a civilno društvo u Srbiji ima drugu. Opozicija u Srbiji ne postoji ili je dio nekadašnje vlasti. Hrvatska ide dobrim putem. Ostaje BiH, na koju će utjecati to što u Hrvatskoj više neće biti ekstremizma. Što se tiče Srbije, bit će većeg pritiska međunarodne zajednice da Srbija usaglasi svoju unutrašnju politiku sa spoljnom politikom međunarodne zajednice i EU. Srbija ne smije doći u situaciju da podržava nikakve referendume RS, a RS sama sebe vodi u izolaciju.

Faruk Vele (Avaz)


//////////////////////////
/////////////////////


ANDREJ NIKOLAIDIS: Demokratski front manipulira strahom kao i Trump - 3

Demokratski front manipulira strahom kao i Trump | Al Jazeera Balkans


//////////////////////

MINISTAR ČAMPARA NAKON POVRATKA IZ AMERIKE: 'Dobili smo snažnu podršku američkih sigurnosnih službi'

MINISTAR ČAMPARA NAKON POVRATKA IZ AMERIKE: 'Dobili smo ...

///////////////////////////

////////////////////////

ULTIMATUM SRBIJI: Vučić se mora odlučiti, ili Evropska unija ili Rusija

ULTIMATUM SRBIJI: Vučić se mora odlučiti, ili Evropska unija ili Rusija

////////////////////////

TUZLANSKI AVIO BUM: Wizz Air uvodi nove linije, od kraja oktobra letovi za London

TUZLANSKI AVIO BUM: Wizz Air uvodi nove linije, od kraja oktobra ...

//////////////////////

BOJKOT SVEČANE SJEDNICE: Narodna skupština RS bez bošnjačkih i hrvatskih poslanika Koalicije 'Domovina' - 3

Narodna skupština RS bez bošnjačkih i hrvatskih poslanika Koalicije


///////////////////////////////


bosancist-louis12

The Guardian: „Glas Bosanaca“ iz Missourija mogao bi koštati Donalda Trumpa – i državu obojiti u plavo

Mirhada Jašarević je bila dijete kada su ona i njena porodica postali izbjeglice za vrijeme rata u BiH ‘90-ih godina. Početkom ove godine postala je državljanka SAD-a, na vrijeme da


/////////////////////////////
23.10.2016.

STJEPAN MESIĆ: BiH NEMA ALTERNATIVU PRISTUPANjU EVROPSKOJ UNIJI

Mesić: BiH nema alternativu pristupanju Evropskoj uniji


Image result for stipe mesic

„Bosna i Hercegovina mora naći svoje mjesto u Evropi", poručio Mesić
///////////////////////////////

Tekst: Šerif Babić

Bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić je profesorima i studentima Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici, govorio o temi 'BiH jučer, danas i sutra'. Istakao je kako Bosna i Hercegovina nema alternativu pristupanju Evropskoj uniji.

Pri tome, kako je rekao, na tom putu mora ispuniti i predviđene uslove.

„Bosna i Hercegovina mora naći svoje mjesto u Evropi, a političke elite Bosne i Hercegovine moraju i same poduzimati sve da se stvore standardi, da se ostvare uvjeti da bi se ušlo u Evropsku uniju, a to znači onda i fokusirati se na ustavnim promjenama, da bi Bosna i Hercegovina funkcionirala kao cjelovita država, ne kao unitarna, jasno, ni kao pocijepana, nego kao cjelovita država“, poručio je Mesić.

Bosna i Hercegovina ide prema EU, pitanje je samo brzine kojom će taj proces ići. Dejton jeste zaustavio krvoproliće, ali nije dovoljno učinio na funkcionisanju države BiH, pa se sada pojavljuje entitet Republika Srpska, koji odudara od procesa za ulazak u EU. Ključ u toj priči je u zvaničnom Beogradu, tvrdi bivši predsjednik Hrvatske.

„Vrh politike Beograda daje izjave da je za jedinstvenu i cjelovitu Bosnu i Hercegovinu. Dakle, Srbija se zalaže za tu politiku, ali, kažu, u svemu podržavaju Republiku Srpsku, odnosno Milorada Dodika, koji ne priznaje Bosnu i Hercegovinu. Sada ja sebi postavljam logično pitanje: za čega se zalaže Beograd? Da li za cjelovitu Bosnu i Hercegovinu ili za onoga koji razbija Bosnu i Hercegovinu? I kada se Beograd izjasni, uz međunarodnu asistenciju, ja očekujem da će onda brže doći rješenja i u vezi Republike Srpske“, kazao je Mesić.

Mesić tvrdi da sve što se u BiH događa ne ovisi o nama samima i o bh. političkoj eliti, već i o međunarodnoj zajednici, ali dodaje kako je ona sada fokusirana na ratna područja i traženje tamo prihvatljivih rješenja.

„Ali to ne znači da treba zbog toga mirovati. Treba stvarati atmosferu da je mjesto Bosne i Hercegovine u Evropi, da Bosna i Hercegovina nema nekakve druge mogućnosti, nego priključenje Evropskoj uniji. A to odgovara onda i svim susjedima Bosne i Hercegovine“, rekao je.

Mesić ukazuje da nije u situaciji da ocjenjuje poteze bh. političkog vrha, ali tvrdi kako Hrvatima ne odgovara treći entitet.

„Ja smatram da bi pogubno bilo za Hrvate kad bi dobili treći entitet, jer očito da nitko od onih koji predlažu treći entitet ne pomišlja da se Posavina vrati u taj treći entitet, nego se više radi o tome da se podijeli Federacija. A vi znate, ako se dijeli država, to može samo izazvati nove sukobe, nove ratove što nikom ne trebaju“, naglasio je Mesić.

Iz pitanja studenata Mesić je zaključio kako vidi da mladi prihvataju politiku približavanja i ulaska Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju i otvaranja granica prema svojim susjedima.
Karikature Predraga Koraksića Coraxa - Radio Slobodna Evropa

////////////////////////////////////////

/////////////////////
23.10.2016.

AKADEMIK ESAD DURAKOVIĆ: UGROŽENOST BiH I KUKAVNA ŠUTNjA NjENIH INTELEKTUALACA

Akademik Edas Duraković : Ugroženost BiH i kukavna šutnja njenih intelektualaca

Oktobar 23. 2016.

EsadD6

Bosna i Hercegovina, kao zemlja i kao društvo, prošla je nedavno kroz rat najteže vrste jer je njegov cilj bio istrjebljenje čitavih naroda i zatiranje tragova njihova postojanja. Nakon toga – evo već duže od dvadeset godina – zemlja se zlopati, ne napreduje; čitavim generacijama su životi uništeni. To je odveć strašno.

Piše : Esad Duraković 

Po svemu sudeći, BiH upravo ulazi u fazu novih tenzija i turbulencija s neizvjesnim ishodom. U susjednim zemljama (gle apsurda i drskosti: upravo u onima koje su izvršile agresiju na BiH!), u Evropi i među „našim“ tzv. političkim elitama ozbiljno se priprema i najavljuje dalja i konačna razgradnja zemlje i društva, a to će nas postojano vraćati unatrag – u političku močvaru, bez prosperiteta za nas i za naše potomstvo. Nastavit ćemo živjeti u visokim i totalno iscrpljujućim etnopolitičkim tenzijama, a upravo to odgovara političkom podzemlju, dok se Evropa i onako ni u čemu ne snalazi..
Dogodilo se u vrlo kratkom proteklom periodu nekoliko šokantnih stvari, odnosno uznemirujućih izjava koje su, očito je, sihronizirane a koje najavljuju nemirno razdoblje u BiH. Naime, sasvim nedavno mogli smo čitati izjavu hrvatske zastupnice u Evropskom parlamentu, Dubravke Šuice,  kako „Hrvatska neće i ne može mirno posmatrati situaciju u Bosni i Hercegovini“, a potom gospođa parlamentarka izvlači zastrašujuću poentu: treba uvjetovati ulazak Bosne i Hercegovine u EU time da i Hrvati u njoj budu konstitutivan narod.

Hrvatska Predsjednica je tih dana izjavila kako vjeruje da će nova hrvatska Vlada značajnije se fokusirati na političke prilike u BiH. Gotovo istovremeno Predsjednica imenuje za svoga posebnog savjetnika bliskog Tuđmanovogsaradnika Matu Granića, dok Čović obilježava „hrvatski prostor“ u BiH, podržan jurišničkim upadom u suverenitet naše zemlje dvojice visokih hrvatskih funkcionera, Kovača i Petrova.

U toj sinhronizaciji niza akcija iz susjedne zemlje posebnu pažnju zaslužuje izjava evropske parlamentarke. Šokantno je da neko na tako visokoj poziciji koristi, doslovce, političku ucjenu za ulazak BiH u EU. Šokantno je također da je uopće moguće tako nešto: da evropska parlamentarka sa svoje pozicije moći javno atakuje – upravo u tome svojstvu – na suverenitet susjedne države iako je baš EU „sveto slovo“ (?) suverenitet država. U tome kontekstu, ne treba zaboraviti da je, nažalost, Hrvatska u Tuđmanovo doba izvršila agresiju na BiH.

Šokantnije od šokantnoga (!) je to da parlamentarka ne zna da su Hrvati u BiH već konstitutivni narod, ili misli kako moraju biti konstitutivniji od konstitutivnih… Sve su to nevjerovatni falsifikati i zloupotrebe. Problem je u tome – i otuda strepnja za budućnost BiH – što na tako flagrantne devijacije, koje mogu samo dalje destabilizirati BiH, ne reagira, koliko mi je poznato, nijedan organ u EU iako se takvim istupima snažno dezavuira i sama EU, a nisu mi poznate adekvatne reakcije ni u BiH.

Posebnu pažnju zaslužuje kukavna šutnja bh javnosti, ako je opće ima. Stoga se nameće pitanje bh intelektualcima, akademskoj javnosti općenito, koja, s odveć rijetkim izuzecima, predugo i uporno šuti o svemu, a ne samo o ovome o čemu sam naprijed govorio: Šta to oni čine da bi pozitivno utjecali na tu nesreću od politike u našoj/svojoj zemlji?! Kakvu akciju preduzimaju da bi afirmirali temeljne a danas suštinski ugrožene vrijednosti humanosti i kosmopolitizma, kreativnog i tako prirodnog zajedničkog života?! Jer – nisu li oni humanistička inteligencija?! Zašto pristaju na tako brutalno nasilje nad budućnošću svoje zemlje i svoga potomstva?!

U ogromnoj, u zabrinjavajućoj većini, s prezirom šapuću o našim/svojim političarima i njihovim razornim, destrukcijskim sposobnostima. Šapuću o tome, osvrćući se da ih neko ne čuje, u zavjetrini privatnosti ravnoj samoponiženju… I pri tome govore: Ništa ne vrijedi! Ništa se ne može učiniti!

Time u potpunosti prepuštaju prostor upravo onima o čijim nekompetencijama šapuću – da im oni samouvjereno i bahato uništavaju stvarnost i osujećuju budućnost. Na taj način također – i to je bitno – unižavaju sami sebe kao intelektualce; čine izdaju svoje znanosti i etičkih načela kojima bi se, kao takvi, morali odlikovati, pa suštinski – zaista suštinski, tim izdajstvom! – učestvuju u stvaranju ovoga političkog kala, ove močvare u kojoj se svi zajedno davimo. U zabludi su ako vjeruju da će „nemiješanjem“ sačuvati svoju čistotu, nedužnost, te da će neko drugi umjesto njih brinuti o njihovoj sudbini. Upravo kao intelektualci – ako vjeruju da to oni jesu – moraju pokušati kreirati svoju stvarnost.

Nemaju pravo pristajati na sve ovo; nemaju pravo na tu kukavnu šutnju, sramnu utoliko više što je njihova/naša zemlja upravo sada u sudbinskoj krizi. Štiteći nju i djelujući pozitivno u javnom prostoru, oni bi spašavali i vlastiti integritet – znanstvenički, akademski, intelektualni, etički… Nemaju pravo žaliti se na ovu sudbinu jer bi morali znati da su dužni istupati u javnom prostoru i utjecati na kreiranje pozitivnih odnosa u društvu! Intelektualci, akademska javnost, dužni su činiti to čak i ako je ishod njihove akcije neizvjestan.

Stoga veći prezir od onoga prema nekompetentnim i samoživim političkim „elitama“ zaslužuju intelektualci i akademska javnost koja kukavno šuti vjerujući da se, navodno, ništa ne može učiniti. Kada bi se oglasila kritična masa te javnosti i kada bi svojom progresivnom akcijom dala stimulans i podršku medijima (njima je potrebna takva podrška!), mogao bi se izvršiti valjan i presudan utjecaj na nekompetentne i destrukcijske političke „elite“ koje nam bez ikakvog ometanja uništavaju temeljne vrijednosti i budućnost.

Čini se da nigdje kao u BiH nije naglašen opaki paradoks: nigdje politika nije sveopća i tako surova, a istovremeno nigdje kao tu nije akademska javnost i inteligencija tako kukavno i tako neodgovorno apatična. To je, zapravo, njen ključni doprinos svekolikoj destrukciji države i društva.

Za šutnju, za pasivnost, bit će odgovorni pred poviješću i svojim potomstvom. Za savjest – ko zna! Ovaj mūk kazuje kako nije sigurno da je uopće imaju…

////////////////////
/////////////////////////

BANJALUČKI PASOŠ BEOGRADSKOM UBICI: Uhapšen trostruki ubica s lažnom putnom ispravom izdanom u CJB Banjaluka - 3

BANJALUČKI PASOŠ BEOGRADSKOM UBICI: Uhapšen trostruki ...

/////////////////////////

/////////////////////

DRAŠKOVIĆ O POKUŠAJU DRŽAVNOG UDARA U CRNOJ GORI: 'Teroristi su vođeni iz Srbije' - 2

Drašković: Iza pokušaja napada u CG stoje teroristi iz Srbije - Cafe Del ...

/////////////////

SB U KRALJEVOJ SUTJESCI: Sjećanje na omiljenu kraljicu Katarinu kroz igru i pjesmu (FOTO) - 2

SB U KRALJEVOJ SUTJESCI: Sjećanje na omiljenu kraljicu Katarinu ...

///////////////////////////////////////

stolacoslobodjenje1

Obilježena 72.godišnjica oslobođenja od fašizma : Stolac nije bošnjački, srpski ni hrvatski nego bosanskohercegovački

Više od hiljadu antifašista danas je marširalo kroz čitav Stolac, te polaganjem vijenaca na spomen obilježja poginulim borcima u Drugom svjetskom ratu i uz prigodne govore obilježili su 72. godišnjicu oslobođenj


//////////////////////////
22.10.2016.

KEMAL KURSPAHIĆ: DVADESET JEDNU GODINU PREKASNO

Kemal Kurspahić : Dvadeset jednu godinu prekasno

Oktobar 22. 2016.

KemalK2

Sa malo poštovanja za međunarodnopravno ustanovljene činjenice, o tome da je u julu 1995. u Srebrenici počinjen genocid , i posebno s poštovanjem za 8.000 ubijenih i njihove neutješne porodice, lako je razumjeti one koji nakon lokalnih izbora  u Bosni i Hercegovini traže odgovornost za sve one koji su političkim činjenjem ili nečinjenjem doprinijeli da Bošnjaci izgube funkciju gradonačelnika  u tom gradu i da ona pripadne  “čovjeku koji negira genocid  ” .

Piše : Kemal Kurspahić (RSE)

Onima koji su iskusili Srebrenicu devedesetih i čiji najdraži počivaju u Potočarima ne trebaju politička ili intelektualna natjecanja u dokazivanju kako je Srebrenica “važnija od deset drugih opština”: njima treba iskreno poštovanje i pravo da ne budu uznemiravani u svojoj tuzi.

Ali, rasprava o “odgovornosti za gubitak Srebrenice” vodi se pod sjenkom amnestiranja vladajuće bošnjačke politike  od bilo kakve suodgovornosti što je u Srebrenici – a i širom podijeljene Bosne i Hercegovine – tako kako je.

U njoj se, tako, i akademski autoritativno zaključuje i kako “međunarodna zajednica nije smjela dozvoliti da Srebrenica administracijski pripadne Republici Srpskoj”. To je akademski snažan argument, ali on kasni 21 godinu: jedino vrijeme kad je moglo da se razgovara o posebnom statusu Srebrenice – pa i da se insistira na tome kao uslovu za prihvatanje Dejtonskog sporazuma – bili su ti tronedjeljni pregovori u Dejtonu, od 1. do 21. novembra 1995. Samo tada su trojica koji su u tim pregovorima imali formalnu legitimaciju “predstavnika Bosne i Hercegovine” – Alija Izetbegović, Haris Silajdžić i Muhamed Šaćirbej – mogli zahtijevati poseban status za Srebrenicu u poratnoj Bosni i Hercegovini.

Oni su, međutim, u dejtonskom procesu suštinski prihvatili degradaciju u status jedne od “tri sukobljene strane” pa je tako bilo dovoljno jedno veče u rezidenciju američkog ambasadora u Ankari da Izetbegović prihvati ukidanje Republike Bosne i Hercegovine i uspostavu Republike Srpske (RS) i da ovlasti Šaćirbeja da to i potpiše u Ženevi.

 

Genocid u Srebrenici bio je jedan od razloga da Sjedinjene Države, najzad, intervenišu i preuzmu vodstvo u okončanju ubijanja u Bosni i Hercegovini. Ali, “bosanska delegacija” – koja je tada već uveliko bila tretirana tek kao bošnjačka – nije uradila ništa da osigura poratni poseban status Srebrenice (ili drugih stratišta: Omarske i Keraterma, Višegrada i Foče, Dretelja i … ostalih područja masovnog progona).

Ta “politika”, u kojoj nema ni naznaka nekog zajedničkog projekta, nastavlja se i ovih dana.

Tako su u Bosni i Hercegovini priličnu pažnju privukle najnovije izjave i inicijative iz susjednih zemalja o tome kako one vide bosanskohercegovačku budućnost.

Predsjednica Hrvatske, Kolinda Grabar-Kitarović, je svoj pristup evropskim političarima i institucijama kao predsjednica ravnopravne članice Evropske unije i NATO-a počela da koristi i za projektovanje hrvatske inicijative za “novi Dejton” insistirajući – u razgovorima s evropskim i američkim partnerima – na tome kako je Bosni i Hercegovini, osim pomoći u reformama za članstvo u Evropskoj uniji, potrebna i pomoć “u uređenju države kako bi doista sva tri naroda, naravno u našem slučaju prvenstveno smo zainteresirani za poziciju hrvatskog naroda, bili ravnopravni na cijelom teritoriju BiH”.

Premijer Srbije, Aleksandar Vučić, je odnos svoje zemlje prema Bosni i Hercegovini i ovih dana iskazao politički korektnom frazom kako će Srbija podržati sve o čemu se dogovore sva tri naroda u susjednoj zemlji što je – u odsustvu političke volje za dogovor o bilo čemu i posebno uz, bar verbalnu, riješenost  Vučićevog štićenika u BiH  da opstrukcije funkcionisanja države kruniše “mirnim razlazom” – jednako odustajanju od bilo kakve pozitivne uloge u stabilizovanju susjedne države.

 

Razumijem sve one analitičare bosanskohercegovačkih prilika koji u ovakvim izjavama i inicijativama iz susjedstva vide oživljavanje “duhova Slobodana Miloševićai Franje Tuđmana“, i koji se – iz iskustva devedesetih – osjećaju uznemireno kad politički prvaci susjednih zemalja koriste svoje međunarodne kontakte za nuđenje evropskim i drugim međunarodnim partnerima vlastita rješenja za Bosnu i Hercegovinu.

Ali, umjesto “državotvornog” odbacivanja makar i upitne podrške Hrvatske i Srbije u vezi sa euroatlantskom budućnošću Bosne i Hercegovine, jedino djelotvoran odgovor bilo bi postizanje bosanske – bosanskohercegovačke – saglasnosti o tome šta mora da se uradi za približavanje Evropskoj uniji i NATO-u.

To je i jedino relevantan test “bošnjačke politike”: ona može doprinositi bosanskohercegovačkim euroatlantskim perspektivama samo u mjeri u kojoj će graditi bosanskohercegovačku saglasnost o tome šta mora da se uradi za uspostavljanje funkcionalne, eurokompaktibilne države.

Hrvatska predsjednica ili premijer Srbije mogu biti i vrlo korisni partneri – i poželjni oslonci – u približavanju Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji samo ako o tome postoji bosanskohercegovački projekt i saglasnost.

22.10.2016.

SENADA ŠELO ŠABIĆ: FEDERALIZACIJA BiH NE BI TREBALA VODITI PODJELI

Šabić: Federalizacija BiH ne bi trebala voditi podjeli


Senada Šelo Šabić, politički analitičar sa zagrebačkog Instituta za razvoj i međunarodne odnose, za “Zašto?” analizira inicijativu hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović o ustavnoj reformi BiH, tzv. Dayton II:

Politički trenutak

Inicijativa predsjednice Grabar-Kitarović dolazi u trenutku kada se sve češće pojavljuju različiti prijedlozi, kada se s različitih strana mogu čuti ideje kako urediti BiH, za koju se svi manje-više slažu da ovako uređena ne može postati stabilna, funkcionalna i prosperitetna država. Sve inicijative koje idu za tim da pomognu BiH ostati jedinstvena, a pritom postati funkcionalna i napredna država dobrodošao su doprinos.

Sadržaj

Osim načelnih stavova da je ovakva BiH neodrživa i da je potrebno generirati dodatnu političku volju da se pokrene proces izmjena Daytonskog mirovnog sporazuma, nismo vidjeli ništa više. Za svaku ozbiljnu raspravu potrebno je izaći s konkretnim prijedlozima što je to što se doista nudi.

Federalizacija

Federalizacija kao rješenje uređenja BiH, koja se najčešće veže uz inicijative iz Hrvatske, može biti kvalitetan doprinos u traženju rješenja za BiH. Problem u takvom razumijevanju principa federalizacije jeste u činjenici da se on uglavnom objašnjava kao etno-teritorijalna federalizacija koja zapravo znači dodatno teritorijalno prekrajanje unutar BiH, a implicira i moguću buduću i konačnu teritorijalnu podjelu BiH. Svakako bi bilo dobro pokazati konkretne prijedloge federalizacije kako bi se ovakve sumnje otklonile. Tim više jer u BiH već postoji Federacija BiH kojom bosanskohercegovački Hrvati nisu zadovoljni, pa bi bilo dobro vidjeti prijedlog federalizacije s kojim bi bili zadovoljni.

Municipalizacija

Municipalizacija, na primjer, je jedan drugi prijedlog načina uređenja BiH koji je u cijelosti i transparentno predstavljen javnosti. Na tom tragu trebalo bi iznijeti i druge prijedloge. Ovo je jako važno jer svaki sljedeći korak u traženju rješenja za BiH, ako hoće biti održiv i trajan, mora biti predočen javnosti i mora uzeti u obzir interese i osigurati zaštitu (jer je malo povjerenja trenutno u BiH) svih građana i naroda u BiH. Možda je, dakle, rješenje ne u federalizaciji nego municipalizaciji koja temelj funkcioniranja BiH spušta na najnižu, ljudima najbližu razinu vlasti – lokalnu samoupravu.

Europski kontekst

Hrvatska svoj stav prema BiH, ali i prema drugim susjednim zemljama, temelji na činjenici članstva u EU. No, članstvo u EU, da ne bi bilo shvaćeno kao dociranje i patroniziranje, treba uključiti više senzibiliteta prema drugima i dopustiti zdravu dozu samokritike.

/////////////////////////////////////
//////////////////////////////////////


//////////////////////////////////////
22.10.2016.

DRAGAN ČOVIĆ U AKCIJI SPAŠAVANjA MILORADA DODIKA

ČOVIĆ U AKCIJI SPAŠAVANJA DODIKA: Može li lider HDZ-a spasiti svog idejnog brata iz Laktaša?!

Nije rekao, ali iz rečenog proizilazi da će Čović iskoristiti svoj autoritet kod hrvatskih zastupnika u EU parlamentu kako bi odustali od rezolucije o osudi nelegalnog referenduma koju najavljuje zastupnica Dubravka Šuica.


Image result for tudjman milosevic

Image result for tudjman milosevic


Image result for tudjman milosevic


ČOVIĆ U ACIJI SPAŠAVANJA DODIKA: Može li lider HDZ-a spasiti svog idejnog brata iz Laktaša?! - 3

Ako Evropska unija uvede sankcije prema nama, Republika Srpska će izaći iz dogovora o provođenju Reformske agende, rekao je Milorad Dodik, predsjednik RS-a.

 

Dodik je pojasnio da ne očekuje usvajanje bilo kakve rezolucije o osudi referenduma u RS-u u Evropskom parlamentu, aludirajući na najavu hrvatske zastupnice u Evropskom parlamentu Dubravke Šuice koja je prije nekoliko dana izjavila da posebna grupa evropskih parlamentaraca za kraj oktobra sprema rezoluciju "kojom se svakako želi osuditi Dodikova politika u BiH".

 

Odgovarajući na pitanje kako iz perspektive Brisela vidi postizborno vrijeme u BiH te o zabrinutosti zbog flagrantnog kršenja odluka Ustavnog suda BiH i održavanja nelegalnog referenduma u manjem bh. entitetu, Šuica je rekla da posebna grupa evropskih parlamentaraca za kraj oktobra sprema rezoluciju "kojom se svakako želi osuditi Dodikova politika u BiH".

 

Što se tiče Dodikovog referenduma, nema sumnje, kaže Šuica, da će međunarodna zajednica "ostati na pozicijama Ustavnog suda BiH".

 

Ona kaže da je referendum pokazao kako je u BiH, zbog takvih i sličnih političkih zloupotreba, došao trenutak da se pokrene proces promjena Dejtonskog sporazuma, i to bez odgađanja.

"Referendum je bio nelegalan, pravno suvišan, ali politički zapaljiv. Međunarodna zajednica definitivno je sada na potezu. Prema mom mišljenju, međunarodna zajednica sada mora pokrenuti razgovore o postdejtonskom uređenju BiH kako bi spriječila daljnju eskalaciju političke situacije u zemlji", kazala je Šuica.

 

No, nasuprot stavu Dubravke Šuice, Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH, rekao je u Banjoj Luci da je narod Republike Srpske i na referndumu i na lokalnim izborima rekao šta misli o važnim temama i da taj stav treba poštovati.

 

Čović je kazao da bilo kakve sankcije nikada nisu donijele dobro bilo kome u BiH, a da se Ustav i zakoni BiH moraju poštivati, bez obzira na to da li se s njima slažemo ili ne.

 

Čović je kazao kako „duboko vjeruje da je zadatak BiH da ne budu tema izvan zemlje, jer kada smo bili tema, bavili su se sami sobom“ i dodao da „iz tog vremena trebamo izaći''.

 

Nije rekao, ali iz rečenog proizilazi da će Čović iskoristiti svoj autoritet kod hrvatskih zastupnika u EU parlamentu kako bi odustali od rezolucije koju najavljuje zastupnica Dubravka Šuica.

 

U danima koji slijede vidjet ćemo može li Čović pomoći svom ideološkom bratu u nevolji.

//////////////////////////////////////////

///////////////////////////////

S DRUGE STRANE: Novo miješanje karata, Kamen u Q7, Ćuprija i Fantomka

S DRUGE STRANE: Novo miješanje karata, Kamen u Q7, Ćuprija i Fantomka

//////////////////////////

KRŠENJE DAYTONSKOG SPORAZUMA U RS: 'Hrvati više nisu konstitutivan narod u manjem bh. entitetu'

KRŠENJE DAYTONSKOG SPORAZUMA U RS: 'Hrvati više nisu ...

////////////////////////////////////
22.10.2016.

PORUKA AMERIČKE AMBASADE: "IZBORI U STOCU I MOSTARU MORAJU BITI ODRŽANI, TO JE NAŠ POLITIČKI PRIORITET U BiH"

PORUKA AMERIČKE AMBASADE: "Izbori u Stocu i Mostaru moraju biti održani, to je naš politički prioritet u BiH"

"Namjeravamo ustrajati u borbi protiv korupcije u BiH, radeći sa institucijama vlasti i civilnim društvom na identifikaciji i rješavanju sistemskih problema i slabosti koje sve više narušavaju vladavinu zakona", saopćili su iz Ambasade SAD-a


PORUKA AMERIČKE AMBASADE: 'Izbori u Stocu i Mostaru moraju biti održani, to je naš politički prioritet u BiH'


Izbori u Stocu i Mostaru, nakon postizanja kompromisa, moraju biti održani, i to će biti politički prioriteti Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH u narednom periodu, saopćili su iz Ambasade „Nezavisnim novinama“.

 

"Mi ćemo se i dalje zalagati za izradu Pregleda odbrane BiH kako bi bio finaliziran i predat Predsjedništvu do dogovorenog roka, 30. novembra 2016. godine", naveli su oni.

 

Što se tiče perioda od narednih nekoliko mjeseci, istakli su da će nastaviti apelovati na lidere zemlje da pokažu političku volju i ličnu hrabrost da bi iskoristili napredak koji je ostvaren u vezi sa Agendom EU kroz implementaciju reformi na koje su se obavezali na papiru.

 

"Na kraju, namjeravamo ustrajati u borbi protiv korupcije u BiH, radeći sa institucijama vlasti i civilnim društvom na identifikaciji i rješavanju sistemskih problema i slabosti koje sve više narušavaju vladavinu zakona", poručili su iz Ambasade SAD-a u BiH.

 

U Ambasadi SAD-a nisu željeli da komentarišu špekulacije o mogućim izmjenama sadašnjeg sastava Vijeća ministara BiH.
22.10.2016.

FUAD KASUMOVIĆ POTVRDIO: POĆELI RAZGOVORI O OSNIVANjU NOVE STRANKE NA NIVOU CIJELE BiH !

Fuad Kasumović potvrdio : Počeli razgovori o osnivanju nove stranke na nivou cijele BiH !

Oktobar 21.2016.

KasumovicF4

Fuad Kasumović, novoizabrani gradonačelnik Zenice, ekskluzivno je za N1 kazao da su u toku razgovori o osnivanju nove političke opcije na nivou cijele BiH koje će biti istinska alternativa svim strankama sa nacionalnim predznakom.

Kasumović je u razgovoru za N1 otkrio da su razgovori o osnivanju nove stranke već započeli spomenuvši i nekoliko imena koja su u opticaju.

Iskren da budem, postoje razgovori i pozivi sa svih strana. Ima tu nezavisnih gradonačelnika, ima osoba koje se ne slažu sa sadašnjom politikom SDA, ima članova ljevice, ali i mnogih drugih. Nema dileme, razgovori se vode“, rekao je Kasumović.

On ističe da je 20 do 25 godina bio sasvim dovoljan period da svi stanovnici BiH shvate kakvu politiku vode stranke sa nacionalnim predznakom.

Politizuje se sve; od zraka, vode do šume. To više ne vodi ničemu građane BiH. Jednostavno se treba prestati s tim i krenuti u posao bez politike. Pozivam sve kvalitetne osobe koji mogu biti alternative tome da krenu u to“, dodao je Kasumović.

”Jedini način da vodimo BiH naprijed”

Nova politička opcija bi bila poželjna za sve građane BiH, smatra Kasumović.

Takvoj opciji bih prišao u punom kapacitetu. Potrebno je da u njoj budu zastupljena sva tri konstitutivna naroda i ostali.

Na pitanje kada se može očekivati osnivanje takve političke opcije, Kasumović kaže da bi do toga moglo doći mnogo prije Općih izbora 2018. godine.

Strogo je zabranjeno preuzimanje tekstualnih sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole N1.

Ovakva stranka se ne bi bavila ustavnim uređenjem i pitanjima kojim građani BiH svjedoče godinama. Ustavno uređenje je takvo kakvo jeste i gotovo. Interesovanja nove opcije bi bila jasna i napredna, a to su euroatlantske integracije i bolji život građana BiH. Nikakve entitetske partije me ne bi zanimale.

Kasumović ističe da se često nalazi u međunarodnim krugovima, te smatra da bi takav projekat naišao na veliku podršku Međunarodne zajednice.

Takav projekat treba podržati. To je jedini način da BiH vodimo naprijed.”

Novi gradonačelnik posljednjem periodu mnogo je govorio o privatizaciji unutar Stranke demokratske akcije, te da su građani to prepoznali na lokalnim izborima.

Gdje god se pojavila alternativa na izborima ona je i pobijedila. Građani su siti takvih politika. Osjetim to. Ubjeđen sam da nacionalne stranke na narednim izborima neće sastaviti vlast.

Za kraj razgovora on je kazao je nekoliko porodica u državi uživa, a građani tome svjedoče već 20-25 godina.

Ista je situacija i kod Bošnjaka i kod Srba i kod Hrvata. Građanima BiH treba država gdje će svi biti ravnopravni, gdje će svi imati normalan život”, naglasio je Kasumović za N1.

Šepić: Politički principi moraju se mijenjati

Gradonačelnik Zenice u razgovoru za N1 spomenuo je Senada Šepića,zastupnika SDA u Predstavničkom Domu Parlamentarne Skupštine BiH. Kako je, pak, sam Šepić ispričao za N1, potreba za novom, boljom i drugačijom politikom u BiH – postoji.

”Ovo što ja radim u SDA i mimo toga je ustvari taj model u kojem će se ljudima ponuditi za svakog čovjeka bolja politika. U tom smislu, potrebno je jako raditi na demokratizaciji političkih procesa i ukoliko se aktuelne političke stranke ne demokratiziraju ili pokažu spremnost da to urade, onda one svakako neće moći odgovoriti vremenu u kojem mi živimo. Sve u životu se mijenja, moraju se mijenjati i politički principi koje imamo, način političkog organizovanja koji imamo unutar postojećih stranaka i to je ustvari ta moja borba, ta moja želja za demokratizaciju”, kazao je Šepić i dodao:

”To u svakom slučaju u narednom periodu mora biti drugačija i bolja politika. Hoće li ona biti kroz postojeći projekat ili kroz nove političke projekte, to je sad pitanje kako će se stvari odvijati. U vremenu u kojem živimo, način političkog ponašanja mora promijeniti jer on više ne može doprinijeti tome da ova zemlja ide ozbiljnijim koracima naprijed”,zaključio je Šepić.

U kombijacijama za članstvo u novoj stranci spominju su još neka od značajnih imena domaće političke scene, a više informacija bit će poznato u narednim danima.

(Kliker.info-N1)


Stariji postovi

Jedinstvena Bosna i Hercegovina
<< 10/2016 >>
nedponutosricetpetsub
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI
-

Brojač posjeta
36175518

Powered by Blogger.ba