11.07.2022 / 14:00 BiH – Potočari

Klanjana dženaza i obavljen ukop 50 žrtava genocida u Srebrenici

Obilježavanje 27. godišnjice genocida nad Bošnjacima „Sigurne zone UN-a“ Srebrenica, kolektivna dženaza i ukop posmrtnih ostataka 50 žrtava genocida počinjenog 1995. u Srebrenici, održani su danas u Memorijalnom centru Potočari.

Dženazu-namaz u Potočarima predvodio je reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.

“U ovom danu, 11. jula, okupljeni na ovom mezarju, stojimo pred tvojim licem, svjesni težine zločina kojeg su počinili zli ljudi. Mi svoju žal za našim najmilijim, našu tugu upućujemo tebi gospodaru naš koji sve čuješ, sve vidiš i sve znaš. Molimo te, utješi naše duše i pruži nam nadu. Ovo je dan tuge i prevelike boli, dan u kojem čuješ jecaje, uzdahe i dove iz duša i srca naših tugom okovanim. Neka naš vjernički dug bude ispunjen stalnim sjećanjem na ovo planetarno zlo koje je našem narodu učinjeno i neka u nama probudi snagu i odlučnost da mu se suprotstavimo i da ga u budućnosti porazimo. Pozivamo i naše komšije da nam se u tome pridruže, da neizmjernu tugu i bol koju osjećamo podijele s nama. Pozivamo ih da zajedno sa nama učestvuju u otkrivanju grobnica, pamćenju i sjećanju na nevino ubijene komšije, ljude, muškarce, žene i djecu koje su poznavali i sa kojima su živjeli”, kazao je Kavazović.

Do sada je u Potočarima ukopana 6.671 žrtva, a nakon današnje kolektivne dženaze kojoj su prisustvovale porodice žrtava, brojni građani, političke i javne ličnosti, te domaće i strane delegacije, broj žrtava genocida koje su ovdje našle svoj smiraj je 6.721.   

Obilježavanje 27. godišnjice genocida u Srebrenici počelo je komemoracijom tokom koje su se, između ostalih, pristunima obratili predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 11. jula 1995. i zamjenik načelnika Općine Srebrenica Hamdija Fejzić,  predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, te visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt.

Nakon obraćanja, brojne delegacije i pojedinci odali su  počasti i položili cvijeće za žrtve genocida na Memorijalni kamen.

U okviru vjerskog programa proučena je sura Jasin, ilahija Šehidi, te izveden Srebrenički inferno.

“Srebrenički inferno” godinama je jedan od sadržaja na obilježavanju godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone UN Srebrenica 1995.”, a ove godine ga je prvi put izveo hor djece iz Srebrenice.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je u svom obraćaju na komemoraciji u Potočarima kazao da će „strašno tužni stihovi ove godine biti još tužniji, jer ih izvode potomci ubijenih“.

– Istovremeno, oni će nam dati i nadu, jer su ova djeca dokaz da su, uprkos zločinu u kojem su čitave loze i prezimena istrebljena, Bošnjaci opstali u Podrinju – kazao je Džaferović.

Nakon klananja dženaza-namaza šehidima genocida i prigodnog obraćanje reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Huseina ef. Kavazovića te učenja Dove šehidima, tabuti s posmrtnim ostacima izneseni su od Musalle do mezarja gdje je obavljen ukop i učenje na kaburu.  

Najmlađa žrtva koja je ove godine ukopana u Potočarima je Salim Mustafić, rođen 1979. godine u mjestu Tokoljaci kod Srebrenice. On je imao 16 godina u momentu kada je ubijen u ljeto 1995. godine.

Osim Salima, ove godine su ukopana još dva maloljetnika koji su u času smrti imali 17 godina: Vahid Smajlović (1978.) i Elvir Muminović (1978).

Najstarije žrtve koje su ukopane ove godine su Adil Selimović (1936.) i Husejin Krdžić (1936). Oni su u momentu kada su ubijeni imali 59 godina.  

Smiraj u Potočarima ove godine će naći i blizanci Hasanović, Semir i Samir, koji su imali 20 godina kada su likvidirani. Rođeni su 1975. godine u Prohićima kod Srebrenice.

Ukopani su i otac i sin, Hajdin i Sead Hukić. Hajdin (Zuhdo) Hukić je imao 53 godine u momentu smrti dok je njegov sin imao 21 godinu kada je nestao.

Dan nakon kolektivne dženaze, u Memorijalnom centru će započeti i procesi reekshumacija te će biti reekshumirani posmrtni ostaci 85 žrtava.


(Vijesti.ba / FENA)

Komentariši