Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

02.11.2011.

NEPRIZNAVANJE PET CLANICA EU KOCI KOSOVO

Nepriznavanje pet članica EU koči Kosovo

 

Doris Pack

 

02.11.2011
Pet članica EU ne priznaje nezavisnost Kosova što uzrokuje mnoge probleme i izazove najmlađoj državi u Evropi, navode strani i kosovski predstavnici.

Oklevanje da Kosovo priznaju Slovačka, Kipar, Grčka, Rumunija i Španija, dovelo je i to toga da misija EU na Kosovu za vladavinu prava, EULEX, bude neutralna po pitanju statusa Kosova.

Takođe, ocenjuje se da nejedinstvo svih 27 zemalja utiče i na spor proces daljih međunarodnih priznanja.

Europoslanica Doris Pak smatra da je međunarodna zajednica pogrešila još 1999. godine kada je NATO bombardovao srpske ciljeve. Po njoj, već tada je trebalo biti stavljeno do znanja Srbiji da je Kosovo zauvek izgubljeno.

Dok sada, tri godine od proglašenja nezavisnosti, Kosovo još uvek nisu priznale sve 27 članice EU.

Europoslanica Pak navodi da zbog takve pozicije EU prema statusu Kosova, deo krivice snosi i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku, Ketrin Ešton.
Hoxhaj: Nijedna zemlja, bilo da se nalazi u Evropi ili van Evrope nema legalne razloge da odlaže priznanje Kosova.

„Gospođa Ešton i njena kancelarija nisu uspele da urade nešto u vezi sa ovih pet članica EU koje još uvek nisu priznale Kosovo“, kazala je Doris Pak tokom boravka na Kosovu.

Ona je takođe dodala da nepriznavanje Kosova od strane ovih zemalja i Srbiji daje razlog da kaže „kad zemlje EU ne priznaju Kosovo, zašto bismo to mi uradili?“

Sa druge strane, kosovski ministar spoljnih poslova, Enver Hoxhaj, mišljenja je da sada, nakon odluke Međunarodnog suda pravde o legalnosti proglašenja nezavisnosti, nijedna zemlja nema razloga da ne prizna Kosovo.

“Danas nijedna zemlja, bilo da se nalazi u Evropi ili van Evrope nema legalne razloge da odlaže priznanje Kosova. Osim ovog, ličnosti, institucije EU, zemlje članice, trebaju da rade više kako bi ubedile pet zemlje EU koje nisu priznale Kosovo, da interese EU stave pre svojih državnih interesa”, kazao je Hoxhaj.

Realnost u politici

Verena Knaus, nezavisni analitičar navodi da je problem EU taj što unutar same Unije ne postoji mehanizam koji bi mogao da izvrši pritisak na pet zemalja da priznaju Kosovo. Ali i pored toga, prema njenom mišljenju, postoji nekoliko stvari koje se mogu poduzeti na tom putu.
Priština
​​
„Može se upotrebiti diplomatija kako bi se ovih pet zemalja ubedilo da su priznanje Kosova i evropska budućnost Kosova zapravo evropski interesi, i to treba da bude iznad njihovih državnih interesa. Ove zemlje možda uopšte nemaju ništa protiv samog Kosova, već su u pitanju su njihovi državni interesi, a nije ispravno postavljati državne interese ispred evropskih. Druga stvar koju EU može da uradi jeste da ove 22 zemlje koje su priznale Kosovo preuzmu aktivniju ulogu oko Kosova, odnosno, kada se pojave pitanja ugovornih odnosa, o unapređivanju evropske perspektive Kosova, ove zemlje treba jasno da istaknu da priznaju Kosovo i da su ozbiljne u pomaganju Kosovu na putu evropske budućnosti“, navodi Knaus.

Ona je takođe dodala da postoji još jedna opcija koja nije veoma istražena, a to je upotreba konstruktivnog uzdržavanja a u cilju poštovanja evropskih vrednosti, kao i same budućnosti. Odnosno, pet zemalja koje nisu priznale Kosovo treba češće da razmišljaju o tome kako mogu pomoći Kosovu da napreduje, a na osnovu upotrebe konstruktivnog uzdržavanja, kao što je to bio slučaj prilikom iniciranja EULEX-a, misije EU na Kosovu.

Kada su u pitanju odnosi sa Srbijom, europoslanica Doris Pak navodi da dok Srbija ne reši susedske probleme sa Kosovom, teško da se može očekivati da će u EU ući zemlje iz regiona.

“Ne kažem da Srbija treba da prizna danas Kosovo. Treba da budemo realisti u politici”, navodi ona.

U ovom trenutku, kako kaže, EU može da zatraži od Srbije da normalizuje odnose i da sarađuje sa Kosovom, kao i da prestane sa akcijama na severu, gde Srbi blokiraju puteve.

Osim toga, Pak dodaje da je takođe potrebno da se radi i na preprekama unutar zemlje, tako da je potrebne bolja demokratija i energičnija borba protiv kriminala i korupcije.
02.11.2011.

SULEJMAN TIHIC: "SADA JE NA HDZ-U DA POKRENE INICIJATIVU ZA FORMIRANJE DRZAVNE VLADE"

Tihić: "Sada je na HDZ-u da pokrene inicijativu za formiranje državne vlade"

24sata.info PHOTO
image Sulejman Tihić / 24sata.info

 

24SI - Prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Distrikt Brčko BiH Roderick Moore sastao se danas s predsjednikom SDA i dopredsjedavajućim Doma naroda Sulejmanom Tihićem.

 

Tihić i Moore razgovarali su o procesu formiranja nove Vlade Distrikta Brčko, uspostavi Vijeća ministara Bosne Hercegovine i državnom budžetu.

Postoje naznake da bi političke stranke koje čine parlamentarnu većinu Distrikta Brčko mogle ponovno kanididirati bivše ministre za novu vladu Distrikta.

- Budući da je prošla vlada rasformirana upravo zbog korupcijskih afera te da se protiv nekih zvaničnika vode istrage i sudski postupci, to bi bila loša poruka građanima ne samo Distrikta već i cijele Bosne i Hercegovine, istakao je Moore.

Predsjednik SDA ponovio je stav svoje stranke da SDA neće na stranačke niti javne pozicije kandidirati osobe protiv kojih su potvrđene optužnice.

Što se tiče Vijeća ministara, Tihić je kazao da je sada na HDZ-u da pokrene inicijativu za formiranje državne vlade, budući da su upravo dva HDZ-a onemogućila postizanje dogovora na sastanku lidera političkih stranaka u Brčkom.

Iskazana je zabrinutost zbog neusvajanja državnog budžeta i naglašena bojazan da bi to moglo postati ustaljena praksa jer nekima evidentno nije cilj da država funkcioniše, a to se ne smije dopustiti, rečeno je tokom ovog razgovora, saopštila je Služba za odnose s javnošću SDA.

(fena)

02.11.2011.

ZANIMLJIVE VIJESTI

 02.11.2011.

 

Protest zbog oslobađanja osuđenih za Korićanske stijene, 2. novembar 2011.

Uhićen Boljkovac zbog partizanskih zločina iz 1945.

Uhićenje sagovornici RSE dovode u vezu sa skorim izborima u Hrvatskoj i pokušajem HDZ-a da na taj način zaradi glasove Dalje

Konstantinović, guru 'druge Srbije', ispraćen šapatom

Zašto se u Srbiji prećutkuje delo filosofa i književnika Radomira Konstantinovića i njegov antiratni i antinacionalistički angažman Dalje

Multimedija Protest zbog ukidanja presude za Korićanske stijene

Oslobađanje osuđenih na ukupno 86 godina za ratni zločin izazvalo je strah svjedoka. Ne znam kakva je to pravda, kažu porodice žrtava Dalje

02.11.2011.

NJEMACKI MEDIJI: BRAVO, GOSPODINE PAPANDREOU!

Njemački mediji: Bravo, gospodine Papandreou! 

 02/11/2011.
• Najava grčkog premijera da planira održati referendum i pitati narod što misli o mjerama štednje i za spas eura izazvala je burne reakcije među njemačkim političarima i komentatorima..

Najava grčkog premijera da planira održati referendum i pitati narod što misli o mjerama štednje i za spas eura izazvala je burne reakcije među njemačkim političarima i komentatorima. Tportal donosi pregled najvažnijih analiza, među kojima, pomalo iznenađujuće, ima dosta pohvala za neočekivan potez Georgisa Papandreoua.'Bravo, gospodine Papandreou!', poručuje u komentaru na odluku grčkog premijera o raspisivanju referenduma njemački tjednik Der Spiegel u svojem online izdanju. Komentator Sven Boell svoj tekst započinje konstatacijom da je 'vrijeme da Grci konačno budu u prilici sami odlučivati o svojoj zemlji i sudbini svojeg naroda'. Boell podsjeća da je Grčka već godinu i pol dana de facto pod stranom upravom te da je tako izgubila svoj suverenitet, jer o svemu odlučuje tzv. trojka, koju čine Europska komisija, Europska središnja banka i MMF.

'Ne gospodariti vlastitim financijama, moljakati okolo za novac i za to morati učiniti bespogovorno što se traži jednako je ponižavajuće i za siromašne ljude i za siromašne države. To uništava dušu, čini ljutitim i tjera u ludilo. Svijest o tome da se čovjek sam doveo u takvu situaciju cijelu stvar ne čini ništa lakšom, nego još težom', dijagnosticira Der Spiegel te navodi tri dobra razloga za grčki referendum, na kojem će Grci sami moći odlučiti o svojem ostanku u eurozoni. Prvi je 'mogućnost da premijer Papandreou dobije direktnu legitimaciju za svoje djelovanje', drugi je to što će se tako skrenuti pažnja na zlurade opstrukcije grčke opozicije, koja 'nije shvatila da država u takvom stanju ne treba stranačke obračune'. Treći razlog je pak taj što se Grčka već nalazi u slobodnom padu pa bi odluka naroda na referendumu o tome kojim se putem želi ići iz krize 'trebala zaustaviti tu spiralu propadanja'.

Konzervativni dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung objavljuje analizu pod naslovom 'Sve ili ništa', u kojoj se kaže da je 'bijes u Berlinu velik' zbog Papandreouve odluke. 'S anketama koje pokazuju potpun slom javne podrške i tankom parlamentarnom većinom, nijedan premijer se ne može sam od sebe obavezati na radikalnu štednju, naročito protiv koje divlja narod na ulicama. Osim ako se može pozvati na većinski pristanak tog naroda, pa i kroz stisnute zube', piše FAZ. Upozorava se da će za provođenje referenduma trebati vremena, što bi situaciju moglo pogoršati, ali i da bi Nijemci mogli dobiti ideju vlastitog referenduma o EU: 'Građani koji se ne osjećaju predstavljeni aktualnom politikom vlade mogli bi se zapitati: kako to da Grci mogu glasati o tome žele li biti spašeni, a Nijemci ne mogu glasati o milijardama eura garancija za Grčku, koje će plaćati i njihova djeca?'

Lijevo nastrojeni Sueddeutsche Zeitung ističe da je odluka grčkog premijera o referendumu 'dobra ideja, ali u pogrešno vrijeme'. Komentator Nico Fried kaže da Papandreouov potez 'zaslužuje poštovanje', ali da 'nitko ne zna što će biti ako Grci na referendumu odbiju' plan za spas svoje države i zajedničke europske valute. 'Koliko god oštro zvučalo, činjenica je da grčka politika više nije stvar samo Grka. To je ključna razlika. O sudbini Grčke ovisi i šesnaest ostalih država eurozone, a ako je istina da o euru ovisi budućnost Europske unije, onda je cijeli projekt ugrožen', piše Sueddeutsche Zeitung, zaključujući da bi bila 'gorka ironija kada bi grčki premijer sada, nakon svih muka, izgubio povjerenje u parlamentu ili na referendumu'. Dok bi za ostatak Europe to 'moglo postati jako skupa odluka'.  (Kliker.info-Tportal)


02.11.2011.

MILORAD DODIK NASTAVIO SA LAZIMA: SARAJEVO NIJE MULTIETNICKI GRAD, A OD REFERENDUMA NECEMO ODUSTATI

Kod Dodika ništa novog: Sarajevo nije multietnički grad, a od referenduma nećemo odustati

"Vi ste iz Beograda svi poludjeli za Sarajevom", rekao je Dodik u intervjuu za B92

Srna: 02.11.2011.

Milorad Dodik u Sarajevu (Foto: Arhiv)

Milorad Dodik u Sarajevu (Foto: Arhiv)

............................................................................

Predsjednik manjeg bh. entiteta Milorad Dodik rekao je da je "Beograd poludio za Sarajevom" i da ignoriše realnost da multietničko Sarajevo od prije 20 godina više ne postoji.

"Vi ste iz Beograda svi poludjeli za Sarajevom. Sarajevo nije ono koje je bilo prije rata. U Sarajevu danas živi 98 odsto muslimana", naglasio je Dodik.

Dodik je konstatovao da se "neki liberalni beogradski krugovi" i neki mediji ponašaju kao da se ništa nije desilo.

"Ovdje sada postoji sasvim druga realnost, a jedna od tih realnosti je da u Sarajevu, po istraživanju Helsinškog odbora, živi 1,2 odsto Srbi. Tog multietničkog Sarajeva nema, nisu Srbi otišli iz Sarajeva zato što im je bilo lijepo", rekao je Dodik.

On je naveo da se Republika Srpska u nekim medijima u Srbiji pojavljuje samo u negativnom kontekstu i ocijenio da je to "još gore nego što RS tretiraju u Sarajevu".

"U pojedinim medijima postoji neka vrsta negativnog odnosa prema RS - vjerovatno zbog atmosfere koje nameću neke nevladine organizacije", ocijenio je Dodik.

Također je naglasio nikada neće odustati od referenduma.

"Nisam odustao od referenduma. Referendum je nešto od čega nećemo nikad odustati", rekao je Dodik.  

On je naglasio da BiH treba da se vrati izvornom slovu Dejtona.

"Mislimo da BiH treba da se vrati izvornom slovu Dejtona i da to profunkcioniše, a svaka vrsta eksperimenta ne može da prođe", poručio je.

Podsjetivši da u BiH insituiraju na ustavnim promjenama, Dodik je ukazao da se ta koncepcija zalaže za unitarnu zemlju.

Naglasio je da njegova politika da se poštuje ugovor, a ne duh ugovora.

"Moja politika je da poštujem ono što je napisano u Dejtonu, za razliku od dijela međunarodne zajednice i visokih predstavnik koji to ne čine maksimalno kršeći Dejtonski sporazum", istakao je Dodik.

02.11.2011.

RATNI ZLOCINAC RADOVAN KARADZIC NASTAVIO SA LAZIMA IZ 90-IH: U MANJACU SU SMJESTANI KRIMINALCI, U NJOJ JE BILO I SRBA

a

Karadžić nastavio sa lažima iz 90-ih: U Manjaču su smještani kriminalci, u njoj je bilo i Srba

Zločinac je ubistva nesrba u i oko Prijedora okarakterisao kao izraz “društvene patologije”

 

Onasa: 02.11.2011.

 

Logor Manjača

Logor Manjaca

........................................

Ratni zločinac Radovan Karadžić je u nastavku suđenja pred Haškim tribunalom kazao da nijedan od preko 4.000 zarobljenika u logoru na Manjači 1992. godine “nije bio pritvoren zbog toga što je druge vjere”, nego “zbog sumnje, osnovane ili ne, o krivičnom djelu”, prenois BIRN.

KDZ-163, svjedok Haškog tužilaštva i nekadašnji pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), kazao je da je 1992. godine ispitivao zarobljenike u logoru na Manjači, ali je dodao da “o vjeri i naciji nikada nije razmišljao” i da mu je to bila “sporedna stvar”.

“Na Manjači je bilo najviše muslimana – preko 95 odsto. Bilo je i 150 Hrvata i pet Srba. Tako da vjera i nacija nije bila opredjeljujuća za dolazak na Manjaču”, rekao je svjedok dok ga je Karadžić unakrsno ispitivao.

Na tvrdnju Karadžića da je logor Omarska kod Prijedora bio “istražni centar”, KDZ-163 je uzvratio da to “ne može potvrditi”, zato što u Omarskoj nije bio, ali da je čuo za termine “istražni i sabirni centar”.

Karadžić je tokom unakrsnog ispitivanja sugerisao da su ubistva i zlostavljanje zatočenika u logorima u blizini Prijedora bila djela nekontrolisanih pojedinaca i izraz “društvene patologije”, te upitao svjedoka kakva je bila sudbina zarobljenika odvedenih sa Manjače.

“Svi koji su sa Manjače odvođeni, uglavnom su išli u razmjenu. Nijedan nije stradao ili, ne daj Bože, bio ubijen”, odgovorio je KDZ-163.

Radovan Karadžić, nekadašnji predsjednik Republike Srpske, tereti se za genocid u Srebrenici i još sedam bosanskohercegovačkih opština, među kojima je i Prijedor, kao i progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, teror nad civilima u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem te uzimanje pripadnika međunarodnih snaga za taoce u periodu od 1992. do 1995. godine.

Zaštićeni svjedok KDZ-163 počeo je sa svjedočenjem juče, kada je rekao da su se u julu 1992. godine 24 Bošnjaka iz Sanskog Mosta ugušila u prenakrcanim šleperima koji su ih dopremili u Manjaču.

KDZ-163 je posvjedočio i da je “jedan broj zarobljenika” iz Omarske u avgustu bio ubijen pred kapijama Manjače, te da su dva Bošnjaka drugom prilikom bila ubijena u samom logoru.

Na Karadžićevu sugestiju, KDZ-163 je na ovom ročištu potvrdio da su srpski vojnici na Manjači “s raznih strana dobijali naređenja da poštuju Ženevske konvencije”.

Suđenje Karadžiću biće nastavljeno sutra.

02.11.2011.

BIVSI PRIPADNIK UN-A TUZI KANADU: VOJNICI UNPROFOR-A MUSLIMANE U SREBRENICI SU ZVALI POGRDNIM IMENIMA

Bivši pripadnik UN-a tuži Kanadu: Vojnici UNPROFOR-a muslimane u Srebrenici su zvali pogrdnim imenima 

 02/11/2011.
• Veteran kanadske vojske, u Ženevi će ovog mjeseca podnijeti tužbu protiv kanadske vlade zbog diskriminacije koju su nad muslimanima Srebrenice 1993. godine provodili pripadnici kanadskog bataljona,..

Karlos Robert Stajner (Carlos Steiner), veteran kanadske vojske, Vijeću za ljudska prava u Ženevi ovog mjeseca će podnijeti tužbu protiv kanadske vlade zbog diskriminacije koju su nad muslimanima Srebrenice 1993. godine u sklopu misije Ujedinjenih naroda (UN) provodili pripadnici kanadskog bataljona, saznaje "Dnevni avaz". Ekskluzivno za naš list Stajner, koji je bio stacioniran na položajima oko Srebrenice, gdje je počinjen genocid, ispričao je ovu skandaloznu priču nakon što je prvi put nakon agresije došao u Sarajevo i BiH. Stajner je odao i počast žrtvama Srebrenice u Potočarima.

Striktne naredbe

Faksimil jedog od dokumenata

Tokom razgovora Stajner je priložio i mnoštvo dokumenata koji, osim na četnička zlodjela, nedvojbeno ukazuju i na šokantan odnos njegovih kolega vojnika prema srebreničkom stanovništvu koje je bilo zatvoreno u "zaštićenoj zoni UN-a".- Od komande UNPROFOR-a 22. maja 1993. godini dobili smo striktnu naredbu da u Srebrenici ne možemo spasiti niti pružiti bilo kakav medicinski tretman "ranjenom muslimanu starijem od 15 i mlađem od 60 godina". Budući da sam u to vrijeme bio drugi u lancu komandne odgovornosti jedne od UN-ovih osmatračnica, otvoreno sam protestirao zbog ovakve odluke - kaže Stajner. Demilitarizaciju cijele enklave Stajner je 1993. nazvao neetičkom, kao što se pobunio i protiv pogrdnih imena kojima su kanadski vojnici nazivali lokalno muslimansko stanovništvo. - Muslimane su zvali "džigabu" (jigaboo), što je riječ s veoma ružnim značenjem. Nešto poput termina "crnjo" ili čak "smeće" - govori Stajner.

Srpske linije

On objašnjava da je među kanadskim kolegama bilo i onih koji su činili sve ne bi li olakšali život civilima, ali da je među njima, ipak, bilo više onih koji su okretali glavu i nisu željeli pomoći. - Samo zato što nisam bio kao oni i što sam se družio i razgovarao s muslimanima željeli su me strpati u zatvor. Protiv mene su pisali i prijave. U jednoj navode da sam jednog "džigabua" pustio u osmatračnicu da posmatra srpske linije. Najgore od svega je što je kanadska vojska sve njihove prijave uzela kao službeni dokument - govori veteran kanadske vojske. Stajner, koji uz kanadsko posjeduje i švicarsko državljanstvo, naglašava da je 14 godina neuspješno pokušavao potisnuti i zaboraviti užas kojem je u Srebrenici svjedočio i da su ovo samo neki od razloga zbog kojih će ličnu, ali i pravdu za BiH tražiti u Ženevi.

Pravili su mi probleme kada sam krenuo u Bosnu

Stajner kaže da će Vijeću za ljudska prava u Ženevi podnijeti tužbu i zbog diskriminacije koju je u Kanadi doživio uoči nedavnog polaska u našu zemlju. - Kada sam u vladi Kanade objasnio da, nakon rata, ove godine idem prvi put u BiH kako bih izrazio poštovanje prema bosanskom narodu, jedan od službenika pitao me jesam li ja musliman!? Protiv ovakvog postupka već sam se žalio u Kanadi, a pravnu borbu nastavit ću u Ženevi. Nije uredu da jedan vladin službenik razgovara na ovakav način - govori Stajner. (Kliker.info-Dnevni avaz)

02.11.2011.

DANIJEL PLANINCIC ODBIO DA SVJEDOCI PROTIV TURKOVICA, KAZNJEN SA 10.000 KM

Planinčić odbio da svjedoči protiv Turkovića, kažnjen sa 10.000 KM

02.11.2011.
Danijel Planinčić (27) iz Bijeljine, koji je kao pripadnik kriminalne grupe Zijada Turkovića u septembru ove godine osuđen na 6,5 godina zatvora, danas je pred Sudom BiH odbio da svjedoči protiv prvooptuženog Turkovića i Milenka Lakića, na šta se obavezao prilikom sklapanja sporazuma o priznanju krivice s Tužilaštvom BiH.
Zijad Turković u sudnici (Foto: Sud BiH)
Zijad Turković u sudnici (Foto: Sud BiH)
Planinčić je u sudnici rekao da je svjestan kako zbog svog postupka može biti krivično gonjen, ali da on ne želi da svjedoči.

Nakon toga sudsko vijeće, kojim predsjedava sudija Izo Tankić, izreklo mu je novčanu kaznu od 10.000 KM.

Državna tužiteljica Diana Kajmaković pred sudom je rekla da je Planinčić prilikom priprema za danjašnji nastavak suđenja naveo da mu se prijeti i da se ne osjeća sigurno u zatvoru gdje izdržava kaznu.

Ipak, Planinčić je na to odgovorio da se ne boji ničega i da je sve protiv njega bilo montirano. On je danas trebao svjedočiti o ubistvu Rajka Milovanovića i zakopavanju tijela Maria Tolića i Vernera Ajdarija.

Danijel Planinčić ima mogućnost da se do kraja suđenja predomisli, a Tužilaštvo će koristiti njegovu izjavu koju je dao tokom istrage o Turkovićevoj grupi.

Prije Planinčićevog odustajanja od svjedočenja, na današnjem pretresu saslušan je svjedok pokajnik Dragiša Rajak, koji je zbog članstva u Turkovićevoj kriminalnoj grupi već osuđen na dvije godine zatvora.
02.11.2011.

VALENTIN INZKO: "RETORIKA PODJELE I OSPORAVANJE SUVERENITETA DRZAVE I DALJE NARUSAVA POLITICKU SCENU U BOSNI I HERCEGOVINI"

Inzko: "Retorika podjele i osporavanje suvereniteta države i dalje narušava političku scenu u BiH"

24sata.info PHOTO
image Valentin Inzko / 24sata.info

 

24SI - Međunarodni predstavnik u BiH Valentin Inzko konstatovao je tokom razgovora sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD za evropske i euro-azijske poslove Philipom Reekerom da bi posljedice potpunog zastoja u usvajanju budžeta, koji još traje, bile veoma ozbiljne za ključne dejtonske institucije i državu u cjelosti.

 

Inzko je istakao kontinuiranu potrebu da bude pružena podrška institucijama BiH, te izrazio zabrinutost činjenicom da nije usvojen budžet na nivou BiH za 2011. godinu, saopšteno je iz OHR-a.

Prema njegovom mišljenju, stalno osporavanje Dejtona i njegovih ključnih institucija, retorika podjele i osporavanje suvereniteta i ustavnog poretka BiH i dalje narušavaju političku scenu u BiH.

Sagovornici su danas u Sarajevu razgovarali o aktuelnom stanju političke paralize u BiH, uključujući neusvajanje budžeta na državnom nivou i neuspjeh u formiranju novog Vijeća ministara BiH, navodi "Srna". Oni su razgovarali i o složenom i glomaznom administrativnom sistemu u Federaciji BiH, te stalnim dilemama koje postoje vezano za spremnost stranaka da prihvate i ispoštuju Konačnu odluku i status Brčko distrikta.

Pozdravljajući novo pojačano prisustvo EU u BiH, Inzko je istakao "odlične radne odnose" između OHR-a i EU u BiH, navodi se u saopštenju.

Govoreći o mogućem putu BiH naprijed, Inzko je napomenuo da međunarodna zajednica može i hoće da pomogne na njenom putu oporavka, naglasivši da će to biti moguće samo ako lideri u BiH budu zajedno radili kako bi osmislili i implementirali konstruktivan program u interesu građana BiH, koji je potpuno u skladu sa Mirovnim sporazumom i odlučno vodi BiH ka euroatlantskim integracijama.

(24sata.info)

02.11.2011.

SAPATOM ISPRACEN GURU "DRUGE SRBIJE"

Šapatom ispraćen guru "druge Srbije"

 

Radomir Konstantinović

 

02.11.2011
Povodom nedavne smrti filosofa i književnika Radomira Konstantinovića koji je živeo u samoizolaciji u Beogradu postavljamo pitanje: zašto se u njegovoj Srbiji prećutkuje njegovo delo i njegov antiratni i antinacinalistički angažman u 90-im godinama? Da li se u regionu baštini njegova bespoštedna kritika palanke koja, kako je vizionarski upozoravao,  neminovno vodi u nacizam?

Radomir Konstantinović je krajem 60-ih pisao o palanačkom duhu koji se protivi svemu što je moderno, koji se zatvara pred svetom uškuškujući se u svojoj samoizlovanosti, koji je okrenut tradicionalnom, nosilac nacionalizma koji lako može prerasti u nacizam odnosno fašizam. U 90-im, kada je taj palanački duh odneo pobedu, njegov je autor stao na čelo antiratnog otpora grupe intelektualaca u Beogradu.

Zašto je postoktobarska Srbija, ipak, šapatom ispratila jednog od svojih najvećih humanista, filosofa i književnika ? Zar je takva biografija u današnjoj Srbiji nepodobna?

„To je, po meni, kulturni skandal. Ne samo da je njegov odlazak propraćen šaputanjem, ili gotovo ćutanjem, nego niko iz sadašnje vlasti nije poslao barem telegram saučešća, niti se pojavio na komemoraciji. Sve u svemu, Rade Konstantinović mnogima nije odgovarao, ne odgovara ni danas. To je činjenica koja se ne može prećutati, ali to je činjenica koja je tragična za srpsko društvo“, kaže književnik Filip David

Nasuprot Akademiji nauka koja je svojim Memorandumom, dokumentom o navodnoj ugroženosti srpskog naroda u tadašnjoj federalnoj državi, najavila rat za teritorije prilikom raspada zemlje, Radomir Konstantinović je početkom 90-ih stao na čelo "druge Srbije".

Učestvovao je u osnivanju Beogradskog kruga nezavisnih intelektualaca a pre toga  Udruženja nezavisnih pisaca, pokušavajući da ovim paralelnim institucijama oslabi one adrese na kojima su bili inspiratori Miloševićevog ratnog projekta.

„Evo tih čudovišta sa dve glave koje ne prestaju da ujedaju i proždiru, to je čudovište demokratskog nacionaliste i nacionalističkog demokrate, to je čudovište kleronacizma, hrišćanskoga naciste u obličju TV kaluđera, koji se igra dečjim lobanjama i nosi glogov kolac umesto krsta. Ili se na televiziji moli bogu“, rekao je Konstantinović na osnivačkoj sesiji Beogradskog kruga.

„Živor Radomira Konstantinovića je čista suprotnost novijoj istoriji Srbije. To je jedan konzistentan, pametno proveden život, sa upornim razmišljanjima o modernizaciji srpskog društva. To je sve ono što intelaktualci one „prve" Srbije nisu našli za shodno da primenjuju“, ocenjuje dramaturg Nenad Prokić.

Ogledalo palanačkog lica

Istoričarka Latinka Perovic podsetila je ovih dana na upozorenja Radomira Konstantinovića o besperspektivnosti društva zahvaćenog zlom nacionalizma:

„Znao je i govorio da 'nacionalizam ne vodi samo razaranju, vodi naciju na groblje'," kaže ona.
Naslovna stranica knjige "Filosofija palanke"
​​
Konstantinovićevu Filosofiju palanke u kojoj pokazuje palanačko izvorište nacizma, „palanka je naša sudbina, naš zao udes”,  treba da baštini ne samo Srbija već i ceo region jer, kako kaže zagrebački profesor Žarko Puhovski, palanački duh nije samo svojstven Srbiji.

„Jedna skupina ljudi koji su uz njega vezani intelektualno a neki i prijateljstvom, kao što je Predrag Metvejević, Goranka Murtić...organiziraće u petak u 17 sati komemoraciju u Gradskoj knjižnici u središtu grada. Ne verujem da će biti puno ljudi, ali biće ih dovoljno da pokažu da je Konstantinović nešto značio i za hrvatsku palanku, ne samo za srpsku“, kazao je Puhovski.

Konstantinović je još u Sarajevu 89-te godine upozorio da se priprema rat, da je aždaja nacionalizma tu, „među nama“.

„O djelu Konstantinovića se ne zna ni u BiH, ali se ne zna ni u Srbiji, ni u Hrvatskoj. Nije čudo, jer se uglavnom intelektualci, političari, oni koji razumiju težinu problema u svakodnevici povlače pred agresivnim, često kriminalnim, ideološki vrlo mračnim putanjama kojim se društvo kreće i u Srbiji i u BiH i u Hrvatskoj", navodi Haris Pašović, sarajevski režiser.

„Konstantinović nije vodio borbu zato što je mislio da se može pobediti, nego zato što je verovao da se ne sme pristajati“, rekao je Mirko Tepavac na beogradskoj komemoaraciji.

Ćutnju sa kojom je ispraćen, možda je najbolje objasnio ovaj bivši jugoslovenski ministar inostranih poslova:“Palančani mu nikada neće oprostiti ogledalo koje je stavio pred njihovo lice.“

Jedan od poslednjih javnih nastupa Radomira Konstantinovića bio je intervju Radio Slobodnoj Evropi u kome je, između ostalog, poručio: „Ako vas pitaju šta je druga Srbija, ozbiljno im odgovorite - to je Srbija koja se ne miri sa zločinom.“

Konstantinovic je bio neka vrsta gurua te i takve "druge Srbije". Druge Srbije koja je gotovo zaćutala.
02.11.2011.

BIJELJINA: SIPA UHAPSILA GORANA SARICA GENERALA POLICIJE ENTITETA RS-A - GP IVANICA: UHAPSEN DRZAVLJANIN HRVATSKE OSUMNJICEN ZA "ZLOCIN PROTIV COVJECANSTVA"

Bijeljina : Sipa uhapsila Gorana Sarića generala policije RS 

 02/11/2011.
• Službenici Sipe danas su, po nalogu Tužilaštva BiH, na području Bijeljine lišili slobode Gorana Sarića, osumnjičenog da je počinio zločin protiv čovječnosti, potvrđeno je iz Tužilaštva BiH..

image

Goran Saric

....................................

General policije Republike Srpske Goran Sarić uhapšen je jutros u Bijeljini, saznaje Srna u izvorima Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/.Službenici Sipe danas su, po nalogu Tužilaštva BiH, na području Bijeljine lišili slobode Gorana Sarića, osumnjičenog da je počinio zločin protiv čovječnosti, potvrđeno je iz Tužilaštva BiH. Sarić /47/ je, kako se navodi, pod istragom Specijalnog odsjeka za ratne zločine Tužilaštva BiH, a osumnjičen je da je junu 1992. godine naredio ubistvo 10 civila bošnjačke nacionalnosti, te zarobljavanje i progon većeg broja lica bošnjačke nacionalnosti sa područja sarajevskih naselja Nahorevo, Poljine i drugih mjesta.Osumnjičeni je u tom periodu obavljao dužnost načelnika Policijske stanice srpske opštine Centar, a tereti se da je izvršenim radnjama počinio krivično djelo zločin protiv čovječnosti. Sarić će tokom dana biti predat Tužilaštvu BiH, gdje će ga postupajući tužilac ispitati nakon čega će odlučiti o pokretanju prijedloga za određivanje pritvora.  Goran Sarić rođen je 18. septembra 1964. godine u Konjicu, a nastanjen je u Bijeljini.Sarić je tokom rata bio komandant Specijalne jedinice MUP-a RS. Pripadnici Sipe odveli su Sarića iz njegovog stana oko 10.00 časova jutros. (Kliker.info-Srna)

GP Ivanica: Uhapšen državljanin Hrvatske osumnjičen za "zločin protiv čovječnosti"

24sata.info PHOTO
image Granična policija BiH / 24sata.info

 

24SI - Policijski službenici Jedinice granične policije Trebinje su 1. novembra ove godine oko 01:00 sati na Međunarodnom graničnom prijelazu Ivanica lišili slobode državljanina Republike Hrvatske Ž.J. (1970.), na osnovu potjernice Suda BiH zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo "zločini protiv čovječnosti".

 

Lice je lišeno slobode nakon što je graničnom kontrolom putničkog motornog vozila marke "mercedes" sa hrvatskim registarskim oznakama, kao i lica koje je njime upravljalo, utvrđeno da je za  istim raspisana potjernica Suda BiH.

Lice Ž.J. je danas predato Sudu BiH na dalje postupanje, saopšteno je iz Granične policije BiH.

(24sata.info)

02.11.2011.

WIKILEAKS: HERCEGOVACKI MAFIJASKI KLAN POVEZAN SA HDZ-OM HRVATSKE

WikiLeaks: Hercegovački mafijaški klan povezan sa HDZ-om Hrvatske

24sata.info PHOTO
image Ante Jelavić / 24sata.info

 

24SI - "Klanovi u Hercegovini uključeni su u pranje novca, prevaru, utaju poreza i povezani su sa najvećom hrvatskom strankom, HDZ-om... Droga također prolazi neometano iz Crne Gore kroz Hercegovinu do hrvatske obale", piše u američkom izvještaju koje ledi krv u žilama.

 

WikiLeaks je objavio šokantan tajni dokumenat Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu o kriminalu i korupciji na području Bosne i Hercegovine od 25. jula 2006. godine.

Izvještaj je zasnovan na javnim podacima, ali i informacijama državnih institucija, poput carine, sigurnosne agencije SIPA, Ministarstva sigurnosti, "brojnih bivših američkih policijskih službenika ubačenih među lokalne pravosudne agencije putem programa ICITAP američkog ministarstva pravosuđa". U njemu stoji kako "kriminalni klanovi povezani sa političarima i političkim strankama i dalje napreduju i opisani su kao najveća prepreka za pristup Evropskoj uniji", piše "Danas.hr".

Spominju se veće političke stranke, pa tako i bosanskohercegovački HDZ.

"Brojni lideri velikih političkih stranaka bili su kazneno prijavljeni ili se široko vjerovalo da su učestvovali u koruptivnim aktivnostima. Među njima su i bivši član tročlanog Predsjedništva BiH Dragan Čović (HDZ), aktualni predsjednik Republike Srpske Dragan Čavić (SDS), bivši premijer RS Dragan Mikerević, sadašnji ministar vanjskih poslova BiH Mladen Ivanić (PDP), sadašnji premijer RS Milorad Dodik (SNSD) Branko Dokić (PDP), Hasan Čengić (SDA) Ante Jelavić (HDZ) i predsjednik ustavnog suda BiH Mato Tadić", navodi se u izvještaju američke ambasade 2006. sa oznakom "tajno".

"Vodeće nacionalističke partije u BiH - SDA (bošnjačka), SDS (srpska) i HDZ (hrvatska) - godinama su zloupotreblavale svoje pozicije u glavnim vladinim institucijama, preduzećima u državnom vlasništvu i privatnim kompanijama kako bi prisvojile privatnu i političku korist... Većina korupcije na političkoj razini bila je usmjerena na zloupotrebu institucija poput carine, porezne uprave, sektora drvne i energetske industrije", nabrajaju.

U izvještaju se opisuje ili tek spominje da su ove strukture uključene u krijumčarenje droge, cigareta, oružja i ljudi, gušenje pravosuđa usporavanjem istraga i sudskih procesa, pronevjere dokumenata i "putnih isprava poput pasoša i viza koje su omogućile kriminalcima da slobodno putuju", pomaganje ratnim zločincima, kao i napuhivanje tržišta nekretnina, pranje novca kroz upravljanje kompanijama u BiH koje uključuju banke, benzinske stanice, kladionice, restorane, draguljarnice, zaštitarske firme, restorane, kompanije za razminiranje, građevinske firme, telefonske kompanije, i kompanije za uvoz i izvoz!

"Ante Jelavić je navodno ilegalno izvukao milione dolara u HDZ kroz Hercegovačku banku. U oktobru 2005. on je osuđen na deset godina zatvora zbog bankarske prevare, ali je pobjegao u Hrvatsku koja je odbila izručiti ga", navodi se u dijelu izvještaja koje se odnosi na "mostarsku", odnosno "hercegovačku grupu". Kao što znamo, Ante Jelavić i dan danas živi u Zagrebu, uprkos sporazumima hrvatskog i bosanskog ministarstva pravosuđa o izručivanju kriminalaca. Međutim, zato su procesuirani njegovi otmičari koji su ga u gepeku prevezli preko granice sa BiH, gdje bi trebao služiti zatvorsku kaznu.

Međutim, za Hrvate je možda najšokantniji dio koji govori o "hercegovačkom klanu", koji je uz sandžački i albanski mafijaški klan posebno izdvojen u dijelu "najveći tipovi grupa organizovanog kriminala".

"Klanovi u Zapadnoj Hercegovini gdje dominira hrvatsko stanovništvo uključeni su u pranje novca, prevaru, utaju poreza i povezani su sa najvećom hrvatskom strankom, HDZ-om, koja je primila milione neproknjiženih donacija od bosansko-hrvatske dijaspore u Hrvatskoj. Droga takođe prolazi neometano iz Crne Gore kroz Zapadnu Hercegovinu do hrvatske obale", navodi se u izvještaju.

(24sata.info)

02.11.2011.

DINO PECENKOVIC I MUNIB AHMETSPAHIC: PREDLOZEN PRITVOR ZA NAVODNE JASAREVICEVE POMAGACE ZBOG NAVODNOG PRIJEVOZA DO SARAJEVA

Dino Pečenković i Munib Ahmetspahić: Predložen pritvor za Jašarevićeve pomagače

24sata.info PHOTO
image Mevlid Jašarević / 24sata.info

 

24SI - Tužilac Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH uputio je Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora za Dinu Pečenkovića Dirara, rođenog 12. januara 1987. u Bihaću, sa prijavljenom adresom prebivališta u mjestu Maoča, državljanina BiH i Muniba Ahmetspahića, rođenog 20. juna 1990. u Zenici, gdje je i nastanjen, državljanina BiH.

 

Pritvor je predložen zbog sumnje da su 28. oktobra  Mevlida Jašarevića, osumnjičenog da je izvršio teroristički napad na objekt Ambasade SAD-a, u jutarnjim satima u automobilu prevezli iz Maoče do Sarajeva, čime su počinili krivično djelo terorizam iz člana 201. stav 4. u vezi sa stavom 1., a sve u vezi sa stavom 5. tačke a) i d) KZBiH.

Nakon što je nadležni tužilac ispitao osumnjičene odlučio je da  Sudu BiH uputi prijedlog za određivanje mjere pritvora od mjesec dana zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli prikrivati dokaze, uticati na svjedoke ili saučesnike radi onemogućavanja prikupljanja dokaza i provođenja istrage, ali i zbog opravdane sumnje da bi osumnjičeni, ukoliko bi se našli na slobodi, ponovo izvršili isto ili slično krivično djelo za koje se može izreći kazna zatvora u trajanju od 10 godina i više, a osobito uzimajući u obzir način izvršenja ovog krivičnog djela, posljedice istog te uznemirenost stanovništva BiH.

Odluku o prijedlogu za pritvor donijet će Sud BiH, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

(fena)

02.11.2011.

"CRNO ZLATO" U DVORISTIMA, VLASTI JOS NE REAGUJU

"Crno zlato" u dvorištima, vlasti još ne reaguju  


Hajro Bilalić prikuplja naftu u svom dvorištu kod Tuzle, oktobar 2011.
02.11.2011
Već više od stotinu godina govori se da je sjeveroistočna Bosna bogata naftom i plinom. To su pokazala i neka svjetska naučna istraživanja vršena prije rata. Uvjerili smo se u Tuzli da ljudima nafta i plin izviru u vlastitim dvorištima i da to crno zlato odlazi u prazno.

Nakon stotinu godina, američka kompanija Shell odlučila je početi istraživanja u BiH. Slijede li ovoj zemlji godine bogatstva, pitanje je na koje cijeli svijet čeka odgovor.

Hajro Bilalić 1996. godine kupio je kuću u Požarnici kod Tuzle. Ni slutio nije da njegova kuća leži na crnom zlatu, a da samo nekoliko metara od kuće izvire nafta. U jednom trenutku vidio je sebe kao šeika:
​​
„Ja sam u svoje vrijeme bio u arapskim zemljama, bio sam u Kuvajtu, u Libiji, u Iranu, i imao sam priliku da vidim kako se ljudi ti osjećaju, šta imaju sve - i postao sam sretan čovjek, kao da sam se rodio ponovo. Ja sam dokazao da mi možemo i u Bosni da budemo bogati, samo bismo trebali imati ljude koji ba nas razumjeli i da mogu da prihvate ovo ovdje što mi imamo, pa da imamo i za izvoz, a kamoli za sebe“, kaže Bilalić. 

Hajro Bilalić na dvije bušotine u svom dvorištu dnevno prikupi i po stotinu litara sirove nafte.

„Kako je počelo, iz dana u dan se sve više potenciraju ova izvorišta i ja se nadam za dvije, tri godine da ćemo osjetiti da imamo budućnost naše zemlje", rekao je on.

Ovaj skromni čovjek još uvijek ne može vjerovati da nitko osim medija i pojedinih stručnjaka nije došao po naftu.

„Godinama ovo ovdje samo nosi voda. Mi uvozimo, a niz rijeku izvozimo. Trebao je do danas neko doći tu da to snimi i da se da na ispitivanje i da se dokaže da mi imamo taj izvor u našoj zemlji“, smatra Bilalić.

Svaki dan dok crpi naftu ovom malom kanticom, Hajro razmišlja kako bi ove naftne bušotine, kada bi se iskoristile, donijele bogatstvo ne samo našoj zemlji već i cijeloj regiji.

„Ovih dana sam saznao da bi trebala doći ta neka firma da bi uzela to da radi. Bio bih najsretniji da bi ovdje mogao zaposliti prvo svoju djecu, ako bih mogao da usmjerim, jer su bez posla, pa onda omladina, ljudi su bez posla. Mi smo sretni ljudi koji smo se našli na ovim terenima jer bismo mogli danas-sutra da se iščupamo iz krize i da postanemo bogati ljudi“, smatra on.

"Uvozimo za pare a izvozimo niz rijeku"

Procjene utemeljene na znanstvenim istraživanjima govore da je BiH, uz južnu Crnu Goru i sjevernu Albaniju, najperspektivnije naftno-gasno područje od Urala do Sjevernog mora. Da se ova bogatstva još uvijek ne koriste nije jasno ni stručnjacima sa Geološko rudarskog građevinskog fakulteta iz Tuzle, kaže nam profesor i znanstvenik Hamo Isaković.
Hajro Bilalić prikuplja naftu u svom dvorištu kod Tuzle, oktobar 2011.
​​
„Dosad se svelo na neke razgovore između medija i našeg fakulteta. Naš fakultet, Rudarski institut i Zavod za geologiju imaju kapacitete. Imamo čak i opreme geofizičke da bi se tome moglo pristupiti. E sad, društvo treba da zovne“, kaže Isaković.

U BiH sve počinje i završava politikom. Proceduralni pripisi u Federaciji BiH su toliko komplicirani da su mnoge svjetske kompanije već nekoliko puta odustale od istraživanja. U RS-u druga priča. Taj entitet ima puno jednostavniji zakon.

Najave nizozemskog Shella da dolazi vršiti istraživanja u Federaciji BiH za sada su samo nada. Od nade je, kaže Isaković, veća bojazan da bi se i Shell zbog administrativnih barijera mogao vratiti.

 „Na području Orašja, Odžaka, Lopara i tuzlanske regije barata se sa cifrom od oko 355 miliona barela, odnosno 50 miliona tona nafte, čak i u ekvivalentu novčanom nekih 38 milijardi KM.“

Promatrati svaki dan ovoliko bogatstvo, zbog kojeg se u svijetu vode ratovi, Hajri Bilaliću nije jednostavno.

„Vlast kao nije još zainteresovana, misli da od toga nema ništa. Mi uvozimo za pare a izvozimo niz rijeku. A u cijeloj Evropi i u Aziji i u Africi i u Americi je dokazano da mi imamo naftu na svojim terenima. Znači trebalo bi da ne uvozimo i da uložimo ovdje i da dokažemo da imamo to i da ostaju sredstva kod nas u BiH.“     

A istražiti naftu bio bi ključ razvoja za BiH i cijeli Balkan, kaže profesor Isaković.

„Kod nas se ’ratovi’ vode ne radi nafte nego radi nekih trivijalnih svari, ne radi onoga od čega se živi i od čega bi trebali živjeti i mi i naša djeca. Nažalost, sad je tako“, kaže Isaković.

Ne samo nafta. I plin je ono što su ljudi, kopajući bunare i tragajući za vodom, pronalazili u svojim dvorištima. Siromašna zemlja u kojoj i bogatstva čekaju neka bolja vremena.
02.11.2011.

ROBERT ZOELLICK: GRCKA "NE" NA REFERENDUMU IZAZVALA BI HAOS - ANALIZA AP-A: EVROPI PRIJETI NOVI TALAS RECESIJE!

Robert Zoellick: Grčko "ne" na referendumu izazvalo bi haos 

 01/11/2011.
• Predsjednik Svjetske banke Robert Zoellick i predsjednik euroskupine Jean-Claude Juncker kritizirali su u utorak najavu grčkog referenduma o novom paketu pomoći Europske unije. Zoellick je izjavio da je odluka o referendumu "kockarska". "Ako paket bude prihvaćen, mogao bi to biti pozitivan znak za ljude. Ali ako ne uspije, izazvat će haos", ocijenio je Zoellick. ..

Predsjednik Svjetske banke Robert Zoellick i predsjednik euroskupine Jean-Claude Juncker kritizirali su u utorak najavu grčkog referenduma o novom paketu pomoći Europske unije. Zoellick je izjavio da je odluka o referendumu "kockarska". "Ako paket bude prihvaćen, mogao bi to biti pozitivan znak za ljude. Ali ako ne uspije, izazvat će haos", ocijenio je Zoellick. "Meni se čini da se radi o pitanju koje se prepušta slučaju", dodao je."Ne znam kako će pitanje biti postavljeno, nemamo točan datum održavanja referenduma, ali on će zasigurno pridonijeti nesigurnosti tržišta u trenutku kada su se ljudi nadali spasu eurozone i mjerama koje bi pridonijele smanjenju te nesigurnosti", nastavio je predsjednik Svjetske banke.

 Zoellick je ocijenio da će Grci pogriješiti ako će ne prihvate paketa EU mjera.Grčki premijer George Papandreu iznenadio je u ponedjeljak najavom da će o novome paketu EU-ove pomoći raspisati referendum, što je izazvalo pad na burzama i zabrinutost na tržištima diljem svijeta."Grčka riskira stečaj u slučaju odbijanja europskog plana pomoći", upozorio je u utorak luksemburški premijer Jean-Claude Juncker, predsjednik euroskupine u razgovoru za RTL. To će ovisiti o "načinu kako će pitanje biti postavljeno i na koje će Grci odgovarati".Grčki premijer je donio svoju odluku ne obavijestivši svoje europske kolege, rekao je Juncker i dodao da će šefovi država i vlada razgovarati o grčkom referendumu u sklopu summita G20 u Cannesu. (Kliker.info-Hina)

Analiza AP-a: Evropi prijeti novi talas recesije!

24sata.info PHOTO
image Recesija / 24sata.info

 

24SI - Evropa će, zahvaljujući dogovoru o obuzdavanja dužničke krize koji je postignut na vanrednom sastanku Evropske unije 27. oktobra u Briselu, možda izbjeći finansijski krah, ali moguće je da neće moći da izbjegne recesiju, navela je u analizi američka agencija AP.

 

Čak i u slučaju da dogovor iz Brisela rezultira dugoročnim rješenjem krize, on ne uklanja druge prijetnje po evropsku privredu: veliko smanjenje potrošnje u prezaduženim državama, visoku nezaposlenost, niži nivo kreditiranja od strane banaka i pad izvoza.

Mnogi ekonomisti smatraju da se Evropa nalazi na pragu nove recesije, koja će naštetiti SAD-u, Kini i drugim zemaljama čije privrede zavise od Starog kontinenta.

Prema podacima iz najnovijeg kvartalnog izveštaja agencije AP o globalnoj privredi, koji prati stanje u 30 zemalja, Italija, Španija, Britanija i Norveška su u tromjesečju zaključno sa junom zabilježile privredni rast na godišnjem nivou niži od jedan posto, dok je potreban rast od najmanje 2,5 posto samo da bi se zadržala postojeća stopa nezaposlenosti.

Među 30 zemalja obuhvaćenih istraživanjem agencije AP, Španija ima najvišu stopu nezaposlenosti od 21,2 posto u avgustu, a slijedi Poljska sa stopom od 9,4 posto.

Grčka i Italija imaju veoma visok javni dug, koji je u Grčkoj iznosio 161 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) u prvom tromjesečju, od čega je veći samo javni dug Japana od čitavih 244 posto. Italijanski dug iznosi 113 posto, javlja Tanjug.

Finansijska tržišta strahuju da bi Grčka, a možda i veće evropske privrede poput Italije, mogle da bankrotiraju zbog tako visokih dugova.

Stručnjak sa Instituta za međunarodnu ekonomiju "Piterson", Džejkob Fank Kirkegard, iznio je prognozu da će Evropa krajem ove ili početkom slijedeće godine pasti u blažu recesiju, iako bi najjača privreda Starog kontinenta, Njemačka, mogla da izbjegne taj pad.

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) je juče objavila procjenu da će ekonomski rast u 17 zemalja koje kao valutu koriste euro usporiti slijedeće godine na 0,3 posto sa 1,6 posto iz ove godine, pri čemu bi rast nekih privreda mogao potpuno da izostane.

(24sata.info)

02.11.2011.

RENZO DANIDDI: EU ZAINTERESOVANA ZA UBRZANJE IZGRADNJE KORIDORA 5-C

Daviddi: EU zainteresovana za ubrzanje izgradnje koridora 5-C

24sata.info PHOTO
image Koridor 5-C / 24sata.info

 

24SI - Zamjenik šefa Delegacije Evropske unije (EU) u BiH Renzo Daviddi izjavio je da Unija podržava izgradnju autoputeva u Republici Srpskoj i BiH te da je posebno zainteresovana za ubrzanje izgradnje koridora 5-C, kao dijela transevropske mreže autoputeva.

 

Daviddi je najavio da će radi podrške ubrzanju izgradnje koridora 5-C, u Sarajevu, 16. novembra, biti održan sastanak na najvišem nivou kojim će predsjedavati šef Generalnog direktorijata za proširenje Evropske unije Stefano Sanino, te je pozvao predstavnike Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske da učestvuju na ovom sastanku.

O izgradnji tog koridora, u dijelu koji prolazi kroz teritoriju RS-a, Daviddi je danas razgovarao s resornim ministrom u RS-u Nedeljkom Čubrilovićem, koji je kazao da je Ministarstvo saobraćaja i veza RS-a zainteresovano da se završi i dio koridora 5-C, na relaciji Doboj–Šamac–Jakeš, u dužini od oko 46 kilometara, i zatražio podršku EU i odobrenje sredstava predviđenih za ovakve infrastrukturne projekte.

Čubrilović je, kako je saopšteno iz njegovog resora, upoznao zamjenika šefa Delegacije EU u BiH, da je za RS prioritet završetak izgradnje autoputa Banja Luka–Gradiška i autoputa Banja Luka–Doboj.

(fena)

02.11.2011.

WORLD STREET JURNAL: PREKRAJANJE KOSOVSKE GRANICE OTVORILO BI BALKANSKU "PANDORINU KUTIJU"

World Street Jurnal: Prekrajanje kosovske granice otvorilo bi balkansku "Pandorinu kutiju"

24sata.info PHOTO
image Kosovo / 24sata.info

 

24SI - Sadašnji spor između kosovskih Srba i Albanaca ublažio je otpor Evrope i SAD prema redefinisanju granica na Balkanu, piše World Street Jurnal.

 

Prema ocjeni lista, time bi se možda izbjegla dalja eskalacija nakon nasilja koje je izbilo ovog ljeta na sjeveru Kosova.

WSJ podsjeća da je bivši koordinator Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope Erhard Busek prvi pomenuo koncept promjene granica, a da je republikanski kongresmen Dejna Rorabaker zatim predložio razmjenu teritorija i stanovništva izmedju Srbije i Kosova.

Međutim, dok takve ideje mogu da ukažu na moguću promjenu međunarodne politike, postoji rizik da bi prekrajanje kosovske granice otvorilo balkansku "Pandorinu kutiju", piše WSJ.

Kosovski premijer je iz tih razloga, dodaje list, rekao da neće biti "ni promjene granice niti razmjene zemlje" na Kosovu, a odbacio je i ideju o davanju Srbima specijalnog statusa ili autonomije, navodi B92.

Dok prekrajanje granica može izgledati opasno, održavanje statusa kvo je podjednako teško i najvjerovatnije je da Beograd i Priština mogu da proizvedu nova rješenja, piše WSJ.

Američki list tako podsjeća na nedavnu izjavu ministra unutrašnjih poslova Srbije Ivice Dačića koji je pomenuo ideju o federaciji.

Dok se koncept federacije možda uopšte ne sviđa ni Beogradu niti Prištini i može izgledati kao teško izvodljiv, federalna država pod budnim okom Evropske unije, primorala bi obje strane da odustanu od ekstremnih pozicija i da nastave da traže kreativne kompromise, zaključuje WSJ.

(24sata.info)

02.11.2011.

OSUDJEN ZBOG ZLOCINA U FOCI: HAAG TRAZI DA SRBIJA ILI BiH UHAPSE JOS JEDNOG HASKOG BJEGUNCA

Osuđen zbog zločina u Foči: Haag traži da Srbija ili BiH uhapse još jednog haškog bjegunca

24sata.info PHOTO
image Serge Brammerz / 24sata.info

 

24SI - Glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz i zamjenik visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Rodrick Moore pozvali su danas BiH i Srbiju da uhapse Radovana Stankovića, osuđenog zbog zločina u Foči, koji je već četiri godine u bjekstvu.

Radovan Stanković u haškoj sudnici, 2002.

Radovan Stanković u haškoj sudnici, 2002.

....................................................................................

Stanković je pred sudom BiH osuđen na 20 godina zatvora zbog silovanja i zločina protiv čovječnosti, počinjenih 1992. i 1993. godine u Foči.

On je 25. maja 2007. godine pobjegao zatvorskim stražarima dok su ga sprovodili u bolnicu i od tada mu se gubi svaki trag.

Konstatujući da su prošle četiri godine od bjekstva Stankovića iz zatvora u Foči, Moore i Brammertz su pozvali BiH i Srbiju da uhvate bjegunca, prenijela je Fena.
Moore je upozorio da Stanković "predstavlja prijetnju za društvo gdje god da se nalazi."

Brammertz je podsjetio da je Stanković bio prvi haški optuženik čiji je predmet prosleđen domaćem pravosuđu, u okviru strategije okončanja rada Tribunala.
Moore i Brammertz su se u razgovoru složili da je zadovoljenje pravde preduslov za mir i pomirenje u regionu.

"Regionalna saradnja u oblasti predmeta ratnih zločina takođe će pomoći i tužiocima da izvedu zločince pred lice pravde", ocijenio je Moore, ocjenivši da politički zastoj u BiH spruhečava i napredak na polju zaštite svhedoka i jačanja kapaciteta tužilaštava u cuheloj zemlji, javlja Tanjug.

Bramertz je ponovio da Haški tribunal podržava sporazume o saradnji u oblasti krivičnog gonjenja ratnih zločina, rečeno je iz OHR.

Brammertz je juče započeo trodnevnu posjetu BiH, koja spada u njegove redovne djelatnosti prije podnošenja izveštaja Savjetu bezbjednosti UN o saradnji zemalja regiona s Tribunalom.

(24sata.info)

02.11.2011.

PHILIP REEKER: SAD PODRZAVA FORMIRANJE NOVOG VIJECA MINISTARA BOSNE I HERCEGOVINE

Reeker: SAD podržava formiranje novog Vijeća ministara BiH

24sata.info PHOTO
image Političke stranke BiH / 24sata.info

 

24SI - Novi pomoćnik zamjenika državnog sekretara SAD-a za pitanja Evrope i euroazije Philip Reeker naglasio je danas prilikom susreta s predsjednikom Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Zlatkom Lagumdžijom, da SAD daju podršku formiranju nove vlasti koja će od BiH napraviti funkcionalnu državu i koja će biti u stanju ispuniti sve zahtjeve za EU i NATO integracije.

 

Lagumdžija je naglasio da su građani BiH na Opštim izborima jasno poručili da žele promjene, a da su vlade koje vode SDP-ovi premijeri poduzele korake za početak procesa promjena u BiH, dodajući da je uloga SAD-a ključna za završetak reformi u BiH, a da je stalni angažman SAD-a najbolji znak podrške Washingtona reformskim procesima te ubrzanju EU i NATO puta BiH kao funkcionalne i snažne države.

Lagumdžija je naglasio da se SDP pokazao kao jedina politička partija koja je spremna napraviti kompromis u cilju formiranja novog Vijeća ministara BiH i vlada u Srednjobosanskom i Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

Lagumdžija je naglasio da SDP izražava čvrsto opredjeljenje za borbu protiv terorizma, radikalizma i ideologije koja stoji iza prošlosedmičnog napada uperenog protiv života nedužnih građana te da u BiH nema i neće biti mjesta za sve one koji podržavaju ovakve ideologije.

"Pružamo punu podršku sigurnosnim organima BiH u beskompromisnoj borbi protiv svih oblika radikalizma i terorizma, jer ovo nije samo pucanj na ambasadu SAD-a i državu koju ona predstavlja, nego i atak na BiH", istaknuto je u saopštenju Centra za informiranje SDP-a.

Lagumdžija je naglasio da oni koji su pucali na ambasadu SAD-a, i oni koji su iza njih stajali, nisu BiH, nego da BiH predstavljaju nedužni ljudi koji su ranjeni ili su mogli biti nevine žrtve tog napada, zbog čega država u punom kapacitetu mora stati u svoju odbranu kao i u odbranu svakog njenog građanina.

Na kraju, predsjednik SDP-a je naglasio da su odnosi SAD-a i BiH čvršći danas nego ikad prije te da BiH i SAD vežu neraskidive veze zajedničkih vrijednosti i prijateljstva u najtežim trenutcima kroz koje su prošle dvije zemlje.

(fena)

Jedinstvena Bosna i Hercegovina
<< 11/2011 >>
nedponutosricetpetsub
0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
27282930

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI
-

Brojač posjeta
53059985

Powered by Blogger.ba