Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

08.02.2011.

JADRANKO PRLIC I OSTALI U HAGU: TUZILASTVO SMATRA DA JE DOKAZALO ZLOCINACKI PODUHVAT I POKUSAJ STVARANJA "VELIKE HRVATSKE"

 

• Haško tužiteljstvo poručilo je danas na početku svojih završnih riječi u Hagu da su dokazi na suđenju šestorici političkih i vojnih čelnika bosanskih Hrvata pokazali da je postojao udruženi zločinački pothvat na čelu s bivših hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom, čiji je cilj bio stvoriti etnički čistu 'veliku Hrvatsku' progonom bošnjačkog i drugog nehrvatskog stanovništva ..

Haško tužiteljstvo poručilo je danas na početku svojih završnih riječi  u Hagu da su dokazi na suđenju šestorici političkih i vojnih čelnika bosanskih Hrvata

Jadranko Prlic, Bruno Stojic, Slobodan Praljak, Milivoj Petkovic, Valentin Coric i Berislav Pusic u sudnici, arhiv.

07.02.2011.

pokazali da je postojao udruženi zločinački pothvat na čelu s bivših hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom, čiji je cilj bio stvoriti etnički čistu 'veliku Hrvatsku' progonom bošnjačkog i drugog nehrvatskog stanovništva iz dijelova BiH koje se planiralo pripojiti Hrvatskoj.Tužitelj Kenet Skot (Kenneth Scott) ocijenio je da su zločini, poput pokolja Bošnjaka u Stupnom Dolu ili logor Dretelj u kojem su bili zatočeni, posljedica "udruženog zločinačkog pothvata da se osnuje velika Hrvatska i da se politički i vojno potčine i 'očiste' Bošnjaci i drugi nehrvati s područja koja su se trebala pripojiti Hrvatskoj".Taj projekt "velike Hrvatske" osmišljen "od vrha prema dolje", kazao je Skot, i on je "osmišljen pod vodstvom Tuđmana, a optužena šestorica su, također, bili njegovi arhitekti, ali i izvršitelji".

07.02.2011.

 

Mate Boban

07.02.2011.

Bivši čelnici "HR Herceg Bosne" - premijer Jadranko Prlić, ministar obrane Bruno Stojić, zapovjednici HVO-a generali Slobodan Praljak i Milivoj Petković, zapovjednik vojne policije HVO-a Valentin Ćorić, te šef komisije za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić optuženi su za "zločine protiv čovječnosti počinjene protiv Bošnjaka i drugih nehrvata na područjima BiH koje su htjeli pripojiti Hrvatskoj".Skot je u prilog tome nizao izjave hrvatskih, bosanskohercegovačkih i stranih dužnosnika, date u javnosti, kao  sadržaje transkripata iz Ureda predsjednika, kojima je to potkrijepio. Svjedoci su pokazali da je Tuđman bio opsjednut idejom obnove Banovine u njezinim granicama iz 1939., kazao je Skot, citirajući iskaze bivšeg hrvatskog premijera Josipa Manolića i bivšeg američkog veleposlanika u Hrvatskoj Pitera Galbrajta (Petera Galbraitha), kao i knjigu bivšeg ministra vanjskih poslova Mate Granića.Američki veleposlanik posvjedočio je i kako je Tuđman imao negativni odnos prema Bošnjacima, te kako se zalagao za preseljenje stanovništva, a to je mišljenje dijelio i politički i vojni vrh "Herceg-Bosne", rekao je Skot.Prlić je sam Tuđmanu potvrdio da je provodio onu politiku koju je Tuđman od njega tražio, citirao je Skot transkript njegova razgovora s prvim hrvatskim predsjednikom, a Praljak je sam tužiteljima potvrdio da je vodio politiku koja je bila paralelna onoj koju je vodila  Hrvatska.

 Odbrane Petkovića i Praljka potvrdile su i da su civilne strukture "Herceg-Bosne" imale kontrolu nad HVO-om i da su vojne snage provodile ono što je politika naložila, kazao je Skot, dodajući da je Petkovićeva obrana pri tom imenovala predsjednika "HZ Herceg Bosne" Matu Bobana, kao i Prlića i Stojića.Prlić je, pak, u razgovoru s haškim istražiteljima potvrdio da je HVO odgovoran za zločine, kazao je Skot.Dokazi pokazuju da se prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman u tom sporu priklonio hercegovačkom lobiju na čelu s bivšim ministrom obrane Gojkom Šuškom, odnosno Bobanovoj strani, rekao je Skot. Potom je nastavio iznositi pregled dokumenata i iskaza koji potvrđuju radikalizaciju odnosa prema muslimanima na području  "Herceg-Bosne" kao i umiješanost Hrvatske u događaje u susjednoj zemlji.Vodstvo bosanskih Hrvata nastavilo je na poslu jačanja "Herceg Bosne", kazao je Skot opisujući kako je na području "Herceg Bosne" provedeno najprije 'meko' etničko čišćenje koje je nazvao "pohrvaćivanjem" kroz čišćenje jezika, školstva, te promjenama imena mjesta. Kada je međunarodna zajednica osudila umiješanost Hrvatske u BiH i tražila raspuštanje svih paravojnih jedinica u BiH, Tuđman je u ljeto 1992 nastojao da tadašnji predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović prihvati "Herceg Bosnu" i HVO, no Izetbegović je jasno odbio prihvatiti postojanje "Herceg Bosne", dok je tražio da se HVO uklopi u sastav Armije BiH, rekao je Skot."Tuđman i optuženi znali su da nemaju sporazum s muslimanima", rekao je Skot. On je podsjetio i da je Tuđman 1991. u Karađorđevu razgovarao s tadašnjim predsjednikom Srbije Slobodanom Miloševićem o podjeli BiH. Tužitelj je u sudnici prikazao i 40-minutni film "Velika Hrvatska" britanskog Channela 4, objavljenog u okviru dokumentarne serije Dispatches.Završna riječ Tužiteljstva biće nastavljena sutra. (Kliker.info-Onasa)

 

 

HASKO TUZILASTVO: POSTOJAO ZLOCINACKI PODUHVAT STVARANJA ETNICKI CISTE "VELIKE HRVATSKE"

 

 

24sata.info PHOTO
image Den Haag / 24sata.info

 

24SI - Haaško tužilaštvo poručilo je u ponedjeljak na početku svojih završnih riječi u Den Haagu da su dokazi na suđenju šestorici političkih i vojnih čelnika bosanskih Hrvata pokazali da je postojao udruženi zločinački poduhvat na čelu sa bivših hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom...

 

...čiji je cilj bio stvoriti etnički čistu "veliku Hrvatsku" progonom bošnjačkog i drugog nehrvatskog stanovništva iz dijelova BiH koje se planiralo pripojiti Hrvatskoj.

Tužilac Kenneth Scott ocijenio je da su zločini poput pokolja Bošnjaka u Stupnom Dolu ili logor Dretelj u kojem su bili zatočeni posljedica udruženog zločinačkog pothvata da se osnuje velika Hrvatska i da se politički i vojno potčine i "očiste" Bošnjaci i drugi nehrvati sa područja koja su se trebala pripojiti Hrvatskoj.

Taj je projekt velike Hrvatske osmišljen "od vrha prema doe", kazao je Scott, i on je osmišljen pod vodstvom Tuđmana a optužena su šestorica također bili njegovi arhitekti, ali i izvršioci.

Franjo Tudjman

07.02.2011.


image

Jadranko Prlic

07.02.2011.

 

Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Slobodan Praljak, Milivoj Petković, Valentin Čorić i Berislav Pušić u sudnici, arhiv

Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Slobodan Praljak, Milivoj Petković, Valentin Čorić i Berislav Pušić u sudnici, arhiv

 

07.02.2011.

 

Bivši čelnici HR Herceg Bosne - premijer Jadranko Prlić, ministar odbrane Bruno Stojić, komandanti HVO-a generali Slobodan Praljak i Milivoj Petković, komandant vojne policije HVO-a Valentin Ćorić te šef komisije za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić optuženi su za zločine protiv čovječnosti počinjene protiv Bošnjaka i drugih nehrvata na područjima BiH koje su htjeli pripojiti Hrvatskoj.

Scott je u prilog tomu nizao izjave hrvatskih, bosansko-hercegovačkih i stranih dužnosnika dane u javnosti kako i sadržaje transkripata iz Ureda predsjednika kojima je to potkrijepio, javlja fena.

Svjedoci su pokazali da je Tuđman bio opsjednut idejom obnove Banovine u njezinim granicama iz 1939., kazao je Scott citirajući iskaze bivšeg hrvatskog premijera Josipa Manolića i bivšeg američkog ambasadora u Hrvatskoj Petera Galbraitha kao i knjigu bivšeg ministra vanjskih poslova Mate Granića.

Američki ambasador posvjedočio je i kako je Tuđman imao negativni odnos prema Bošnjacima i kako se zalagao za preseljenje stanovništva, a to je mišljenje dijelio i politički i vojni vrh Herceg-Bosne, rekao je Scott.

Prlić je sam Tuđmanu potvrdio da je provodio onu politiku koju je Tuđman od njega tražio, citirao je Scott transkript njegova razgovora sa prvim hrvatskim predsjednikom, a Praljak je sam tužiocima potvrdio da je vodio politiku koja je bila paralelna onoj koju je vodila Hrvatska.

Odbrane Petkovića i Praljka potvrdile su i da su civilne strukture Herceg-Bosne imale kontrolu nad HVO-om i da su vojne snage provodile ono što je politika naložila, kazao je Scott dodajući da je Petkovićeva obrana pri tom imenovala predsjednika HZ Herceg Bosne Matu Bobana, kao i Prlića i Stojića.

Prlić je u razgovoru sa haaškim istražiocima potvrdio da je HVO odgovoran za zločine, kazao je Scott.

Završne riječi tužilaštva nastavljaju se nakon pauze.

(24sata.info)

 

 

SUDJENJE JADRANKU PRLICU I OSTALIMA: TUZILASTVO SMATRA DA JE DOKAZALO ZLOCINACKI PODUHVAT I POKUSAJ STVARANJA "VELIKE HRVATSKE"

 

 

Taj projekt "velike Hrvatske" osmišljen "od vrha prema dolje", kazao je Skot, i on je "osmišljen pod vodstvom Tuđmana, a optužena šestorica su, također, bili njegovi arhitekti, ali i izvršitelji"

image Jadranko Prlić u Hagu

Haško tužiteljstvo poručilo je danas na početku svojih završnih riječi  u Hagu da su dokazi na suđenju šestorici političkih i vojnih čelnika bosanskih Hrvata pokazali da je postojao udruženi zločinački pothvat na čelu s bivših hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom, čiji je cilj bio stvoriti etnički čistu 'veliku Hrvatsku' progonom bošnjačkog i drugog nehrvatskog stanovništva iz dijelova BiH koje se planiralo pripojiti Hrvatskoj.

Franjo Tudjman

Tužitelj Kenet Skot (Kenneth Scott) ocijenio je da su zločini, poput pokolja Bošnjaka u Stupnom Dolu ili logor Dretelj u kojem su bili zatočeni, posljedica "udruženog zločinačkog pothvata da se osnuje velika Hrvatska i da se politički i vojno potčine i 'očiste' Bošnjaci i drugi nehrvati s područja koja su se trebala pripojiti Hrvatskoj".

Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Slobodan Praljak, Milivoj Petković, Valentin Čorić i Berislav Pušić u sudnici, arhiv

Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Slobodan Praljak, Milivoj Petković, Valentin Čorić i Berislav Pušić u sudnici, arhiv

07.02.2011.

Taj projekt "velike Hrvatske" osmišljen "od vrha prema dolje", kazao je Skot, i on je "osmišljen pod vodstvom Tuđmana, a optužena šestorica su, također, bili njegovi arhitekti, ali i izvršitelji".

Bivši čelnici "HR Herceg Bosne" - premijer Jadranko Prlić, ministar obrane Bruno Stojić, zapovjednici HVO-a generali Slobodan Praljak i Milivoj Petković, zapovjednik vojne policije HVO-a Valentin Ćorić, te šef komisije za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić optuženi su za "zločine protiv čovječnosti počinjene protiv Bošnjaka i drugih nehrvata na područjima BiH koje su htjeli pripojiti Hrvatskoj".

Skot je u prilog tome nizao izjave hrvatskih, bosanskohercegovačkih i stranih dužnosnika, date u javnosti, kao  sadržaje transkripata iz Ureda predsjednika, kojima je to potkrijepio. Svjedoci su pokazali da je Tuđman bio opsjednut idejom obnove Banovine u njezinim granicama iz 1939., kazao je Skot, citirajući iskaze bivšeg hrvatskog premijera Josipa Manolića i bivšeg američkog veleposlanika u Hrvatskoj Pitera Galbrajta (Petera Galbraitha), kao i knjigu bivšeg ministra vanjskih poslova Mate Granića.

Američki veleposlanik posvjedočio je i kako je Tuđman imao negativni odnos prema Bošnjacima, te kako se zalagao za preseljenje stanovništva, a to je mišljenje dijelio i politički i vojni vrh "Herceg-Bosne", rekao je Skot.

Prlić je sam Tuđmanu potvrdio da je provodio onu politiku koju je Tuđman od njega tražio, citirao je Skot transkript njegova razgovora s prvim hrvatskim predsjednikom, a Praljak je sam tužiteljima potvrdio da je vodio politiku koja je bila paralelna onoj koju je vodila Hrvatska. Odbrane Petkovića i Praljka potvrdile su i da su civilne strukture "Herceg-Bosne" imale kontrolu nad HVO-om i da su vojne snage provodile ono što je politika naložila, kazao je Skot, dodajući da je Petkovićeva obrana pri tom imenovala predsjednika "HZ Herceg Bosne" Matu Bobana, kao i Prlića i Stojića.

Prlić je, pak, u razgovoru s haškim istražiteljima potvrdio da je HVO odgovoran za zločine, kazao je Skot.

Franjo Tudjman

07.02.2011.


image

Jadranko Prlic

07.02.2011.

 

Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Slobodan Praljak, Milivoj Petković, Valentin Čorić i Berislav Pušić u sudnici, arhiv

Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Slobodan Praljak, Milivoj Petković, Valentin Čorić i Berislav Pušić u sudnici, arhiv

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI
-

Brojač posjeta
53060025

Powered by Blogger.ba